LAPORAN KEM BESTARI SOLAT SIRI PERTAMA 2 APRIL 2011 SEKOLAH KEBANGSAAN DANAU KOTA, KUALA LUMPUR Pada

2 April 2011 yang lalu, Kem Bestari Solat siri yang pertama pada tahun ini telah diadakan di Dewan Sri Danau, Sekolah Kebangsaan Danau kota. Kem ini adalah salah satu daripada aktiviti yang terdapat di dalam kompinen j-QAF. Kem ini dilakukan atas kesedaran tentang peri pentingnya solat dalam kehidupan kita sebagai seorang muslim. Pendedahan, kefahaman, dan tunjuk cara perlu disampaikan kepada pelajar bagi memastikan objektif program ini tercapai dengan jayanya. Kem siri pertama ini disertai oleh murid-murid tahun 2 dan 3 sahaja. Ekoran dari itu, Kem Bestari Solat siri seterusnya akan dijalankan bagi murid-murid tahun 4,5, dan 6 dan tidak dilupakan juga tahun 1. Kem ini dilaksanakan untuk memastikan murid dapat berwuduk dan menunaikan solat dengan sempurna dari segi bacaan, perbuatan, ilmu pengetahuan dan penghayatan. Bagi menambahkan keberkesanan kem ini, murid-murid dipecahkan mengikut tahun kerana objektifnya berbeza antara tahun 2 dan 3. Tahun-tahun ini dipecahkan kepada kumpulan-kumpulan berskala kecil mengikut kelas. Setiap kumpulan mempunyai 2 orang fasilitator. Pecahan kepada kumpulan kecil ini adalah untuk menambahkan penumpuan dan memastikan keberkesanan ke atas murid di bawah seliaanya. Jumlah peserta kem ini adalah seramai 214 orang dan terdiri daripada 102 orang murid Islam tahun 2, dan 112 orang murid Islam tahun 3. 16 buah kumpulan telah dibentuk bagi melancarkan perjalanan program ini. Secara amnya, Matlamat kem ini adalah untuk memastikan murid-murid dapat mengambil wuduk dengan sempurna dan mengetahui tentang kewajipan menunaikan solat semenjak mereka masih kecil lagi. Selain ia jjuga untuk memastikanmurid dapat memahami serta menghayati rukun Islam yang kedua iaitu solat 5 waktu sehari semalam. Dengan adanya kem ini, ia diharapkan dapat menyumbang sedikit sebanyak bagi melahirkan murid yang berilmu dan beriman serta bertaqwa yang boleh dijadikan contoh kepada masyarakat. Keran asegalanya itu bermula dengan tiang agama iaitu solat. Latihan dalam kumpulan (LDK) juga dilakukan bagi memastikan keberkesanan serta pengisian itu dapat diaplikasi dengan baik oleh setiap murid. Disamping itu, murid-murid yang lemah dan memerlukan bimbingan lebih juga dapat dikenalpasti melalui LDK ini. Dalam masa yang sama, ianya juga dapat mengeratkan lagi hubungan di kalangan guru dan murid.

2.4 Murid dapat menghafal doa iftitah dengan sempurna.1 Murid dapat membezakan angota rukun dan sunat wuduk.6 Murid dapat menyatakan perkara-perkara yang membatalkan wuduk dan solat.7 Murid dapat menunaikan solat berjamaah dengan sempurna.3 Murid dapat membaca dan menghafaz surah al-Masaad. Di antara pengisian yang terdapat di dalam kem ini ialah ceramah.0 TAHUN 3 2.Antara objektif spesifik yang diharapkan dapat dicapai mengikut tahun murid ialah: 1.2 Murid dapat menghafal doa selepas wuduk dengan sempurna. al-Nasr. 2. 2.6 Murid dapat membaca dan menghafaz surah al-Ikhlas. 1.3 Ceramah Latihan dalam kumpulan (LDK) Sesi amali . 2.1 3.5 Murid dapat melafazkan bacaan dalam solat dengan betul dan lancar.1 Murid dapat melafazkan niat solat berjamaah dengan betul dan lancar. 2. Kem Bestari Solat ini bermula dengan pendaftaran murid pada jam 7. 1. 1. 3.4 Murid dapat melafazkan bacaan qunut dengan betul dan lancar.5 Murid dapat menghafal dengan betul dan lancar bacaan dalam solat.2 Murid dapat melafazkan bacaan tahiyat awal dan akhir dengan betul dan lancar. 2. 2. sesi amali wuduk dan solat. al-Falaq dan al-Nas.2 3.0 TAHUN 2 1. al-Kafiruun dan al-Kausar dengan betul dan lancar.0 PENGISIAN 3.3 Murid dapat berwuduk dengan sempurna. 1.30 pagi. 1. latihan dalam kumpulan (LDK).

murid-murid diminta berada di dalam kumpulan mengikut kelas yang telah ditetapkan kerana slot selepasnya adalah slot latihan dalam kumpulan (LDK)1. Murid-murid di ajar dan di uji secara bergilir-gilir. Walau . Murid-murid berkumpul semula di dewan dan buku-buku mudul tersebut dikumpul semula selepas ditulis nama dan di asingkan mengikut kelas masing-masing. Tajuk LDK tahun 3 pula ialah doa qunut. rukuk. LDK 2 bermula pada jam 10. semua murid tahun 2 dan 3 berkumpul di Dewan Sri Danau bagi memulakan slot pertama iaitu pengisian ceramah. al-kafirun dan surah an-nasr. surah al-fatihah. i’tidal. perbuatan takbiratul ihram.00 pagi hingga 11.30 pagi. Makanan dan minuman telah disediakan untuk semua pelajar. Sementara bagi tahun 3 pula. Secara keseluruhannya.LDK 1 ini telah selesai pada jam 9. sujud dan duduk antara dua sujud. Bagi tahun 2. ilmu pengetahuan dan penghayatan. Majlis ditutup dengan tasbih kafarah dan surah al-asr. Murid-murid lebih terdedah dan juga memahami apa yang telah mereka pelajari seperti berwuduk dan menunaikan solat dengan sempurna dari segi bacaan. Setelah slot ceramah. Kem Bestari Solat yang telah dirancang selama ini telah berjaya mencapai objektif yang telah digariskan. dan caracara menyempurnakan fardu solat ini sendiri baik dari segi rukun fi’li mahupun qauli. Penolong Pengarah sektor Pengajian Islam. Murid-murid dan fasilitaor dibekalkan dengan buku Modul Kem Bistari Solat terbitan fergoes. LDK ini merangkumi tajuk menghafal doa iftitah. Kem Bestari Solat ini diteruskan lagi selepas rehat dengan LDK 2. Manakala bagi tahun 3 pula adalah berkaitan dengan niat solat.00 pagi.30 pagi. kelebihannya. Ceramah disampaikan oleh penceramah luar iaitu Ustaz Amran bin Arifin. LDK 3 adalah amali solat.30 maka berakhirlah Kem Bestari Solat siri pertama ini.fasilitator menunjuk cara solat yang betul dan memerhatikan setiap murid dapat menghafal dan mengamalkan seperti yang ditunjukkan. takbiratul ihram. sunat berwuduk dan cara-cara berwuduk dengan sempurna bagi tahun 2. Kem ini berehat seketika sehingga jam 10. Ceramah yang disampaikan adalah berkenaan dengan solat. Dengan berakhirnya LDK 3 pada jam 12. LDK 3 berbentuk hafalan 3 surah iaitu surah al-masad. dan perbuatan ruku’. i’tidal dan duduk antara dua sujud bagi tahun 2.Selepas sesi pendaftaran selesai. Modul yang telah dibekalkan kepada fasilitator adalah berkenaan dengan rukun wuduk. Slot ceramah ini selesai pada jam 8.00 pagi. perbuatan. LDK 3 diteruskan sejurus sahaja selesai sukatan LDK 2. fasilitator serta jawatankuasa yang terlibat.

bagaimanapun. sahsiah dan peribadi unggul untuk menjadi makhluk yang cintakan Allah. . Hanya 214 orang murid sahaja daripada 475 orang yang dapat mengdhadirkan diri. Semoga dengan pengisian yang berguna di dalam kem seperti ini di masa akan datang. kehadiran murid-murid pada siri pertama ini amat mendukacitakan. Diharapkan kehadiran pelajar pada siri yang akan datang dapat lebih dipertingkatkan. dapat melahirkan insan yang mantap dari segi akhlak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful