BORANG SOAL SELIDIK Arahan : Sila baca setiap penyataan di bawah dan jawab soalan yang diberikan dengan

jujur dan tulus. Sila tandakan ( / ) pada kotak yang telah disediakan. Latar Belakang Responden 1. Jantina : 2. Bangsa : Lelaki Melayu Lain-lain 3. Umur : ____ Tahun Perempuan Cina India

4. Jumlah pendapatan bulanan keluarga : RM 500 - RM 1000 RM 2500-RM 3500 RM 1000 - RM 2500 Lebih dari RM 3500

1. Adakah anda menggemari biskut keluaran Munchy´s? Ya Tidak

2. Adakah anda makan sekurang-kurangnya tiga keping biskut atau lebih setiap hari? Ya Tidak

3. Tahukah anda apa bahan-bahan yang terkandung dalam biskut Munchy¶s? Ya Tidak

4. Adakah produk biskut keluaran Munchy¶s berpatutan harganya? Ya 5. Tahukah anda apa itu kalori? Ya Tidak Tidak

Tahukah anda berapa kalori yang diperlukan badan kita setiap hari? Ya Tidak 7. Tahukah anda kebaikan kalori pada badan kita? Ya Tidak 10. Adakah anda akan terus membeli produk biskut keluaran Munchy¶s? Ya Tidak 12. Tahukah anda keburukan kalori jika terlebih penggunaannya kepada badan kita? Ya Tidak 11. Adakah anda membaca kandungan bahan setiap kali membeli produk Munchy¶s?. Ya Tidak 8.6. Adakah anda akan terus membeli produk biskut keluaran Munchy¶s? Ya Tidak . Perlukah kita menghadkan pemakanan yang mengandungi kalori dalam badan kita? Ya Tidak 9.

3.Sekolah saya menetapkan papan kenyataan yang memberi panduankepada pelajar akan cara-cara mengamalkan diet seimbang. Hari Penyampaian Hadiah) 5. Sekolah saya mengamalkan kempen amalan pemakanan sihat. 2. 2 BAHAGIAN B : KESEDARAN PELAJAR MENGAMALKAN DIET SEIMBANG Bahagian ini adalah item-item mengenaikesedaran pelajar mengamalkan diet seimbang Diharap anda dapat memberikanmaklumat dengan menandakan ( ) . 12.Sekolah saya menjemput penceramah dari hospital kerajaan untuk memberi ceramah kesihatan. Saya terlibat dalam menghasilkan hidangan makanan untuk rakan-rakan di sekolah pada hari keramaian (contohnya: Hari Sukan. 4.BAHAGIAN A : PENDEKATAN PIHAK SEKOLAH Bahagian ini adalah item-item mengenai pendekatan pihak sekolah dalam memupuk amalan pemakanan yang sihat terhadap pelajar. 10. Sangat Tidak Setuju 1 2 Setuju 3 Tidak Pasti 4 5 Tidak Setuju Sangat Setuju 1. Saya banyak mempelajari pemakanan yang sihat di Kelas Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. Saya banyak mempelajari pemakanan yang sihat di Kelas Sains.Sekolah saya mengadakan ceramah berkaitan pemakanan yang sihat. 5.Sekolah saya menetapkan bahawa kantin sekolah menjual jus buah-buahan segar.Sekolah saya menetapkan kaunter menjual buah-buahan berasingandari kaunter jualan makanan yang lain.Sekolah saya menetapkan mengedarkan risalah berkaitan amalanpemakanan yang sihat 11. Diharap anda dapat memberikan maklumat Dengan menandakan ( / ) dalam petak berkenaan. 8. 9. Terdapat gerai menjual makanan di kantin yang dikendalikan olehpelajar menerusi persatuan tertentu (contohnya : KelabUsahawan) 7. Saya mempelajari mengenai amalan pemakanan yang sihat disekolah.

Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui media (mediacetak dan elektronik ). 8.Saya lebih kerap meminum air mineral berbanding minumanberkarbonat. 7.Saya boleh mempengaruhi kepada rakan-rakan saya agar memakanlebih buahbuahan.Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui rakan-rakan. 9. 10.Saya memakan yoghurt berbanding ais krim.Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui keluarga. .Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui guru.Saya membuang kulit ayam dan hanya memakan dagingnya.Saya boleh mempengaruhi kepada rakan-rakan saya agar memakanlebih sayursayuran. 2. Saya minum susu rendah lemak berbanding susu penuh krim. 6. 4. Sangat Tidak SetujuTidak SetujuTidak PastiSetujuSangatSetuju 1 2 3 4 51.Saya sentiasa mengambil sarapan pagi.Saya membaca kandungan bahan-bahan pada label makanansebelum membelinya. 3. 2.Saya sentiasa makan makanan yang direbus berbanding makananyang digoreng. Diharap andadapat memberikan maklumat dengan menandakan ( )dalam semua item berkenaan.dalam petak berkenaan. Sangat Tidak SetujuTidak SetujuTidak PastiSetujuSangatSetuju1 2 3 4 5 1. 4.Saya mengambil berat terhadap kandungan makanan yang hendak dibeli. 3. 5. BAHAGIAN C :FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PEMILIHAN MAKANAN PELAJAR Bahagian ini adalah item-item mengenaifaktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan makanan responden.

8.Saya makan makanan seperti yang dimakan oleh rakan saya.Saya makan makanan seperti yang dipaparkan melalui media(media cetak dan elektronik ) KERJA KURSUS PENDEK (KKP) IPG KAMPUS PEREMPUAN MELAYU MELAKA PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU Jabatan Mata pelajaran Kursus Semester Tarikh diberi : : : : : MATEMATIK NUMERASI NOMBOR (WAJ 3105) PPG AMBILAN JUN 2011 1 30 Julai 2011 . 7.Saya makan makanan seperti yang dipelajari dalam kelas. 6.5.Saya makan makanan seperti yang dimakan oleh keluarga saya.

Sila kaji kandungan bahan yang dipilih dan kemudian anda perlu mengenalpasti kebaikan dan keburukan kandungan bahan tersebut secara terperinci. 4. Hasil kerja kursus ini hendaklah disusun atur secara lengkap dalam bentuk brosur yang bersesuaian. 3. . kecantikan atau ubat-ubatan. Setelah data terkumpul. operasi dan pengiraan serta pengukuran) yang merupakan sebahagian dari markah kerja kursus anda. Bentuk kumpulan yang terdiri dari tiga orang ahli sahaja. Anda perlu bersedia untuk menduduki ujian pendek/kuiz pada tutorial ke 4 (24 September 2011) yang mencakupi 3 topik pertama(penyelesaian masalah. anda perlu menganalisis data tersebut dan mempersembahkannya dalam bentuk jadual atau graf yang bersesuaian. Data terkumpul perlu ditadbir secara teliti agar ianya memberi gambaran bermakna dan seterusnya dapat dipamirkan secara bersistematik. Kesimpulan yang munasabah hendaklah diketengahkan. Anda juga dikehendaki mengumpul data dengan melaksanakan kajian terhadap sampel yang telah anda pilih. sila buat perkaitan dan perbandingan hasil dapatan antara perkara 1 dan 2 secara terperinci. Kamu dikehendaki untuk menjalankan kajian dalam salah satu lapangan berikut samada yang berkaitan dengan pemakanan.Tarikh hantar : 20 Ogos 2011 Stem / Simulasi/Ransangan: Pengajaran numerasi nombor berkesinambungan dengan proses pengumpulan data. 2. Penerangan Kerja Kursus: 1. Perbincangan perlu mengambil kira batasbatas kajian. Dalam rumusan anda.

Bahagian A . . Borang selidik ini mengandungi dua bahagian iaitu Bahagian A dan Bahagian B.contoh SOAL SELIDIK BAGI MENGKAJI PASARAN PRODUK ³MARKET SURVEY´ FILLET HARUAN SALAI Objektif : Soal selidik ini bertujuan untuk mendapatkan maklum balas mengenai kesesuaian produk fillet haruan salai.

mengandungi soalan yang berkaitan dengan latar belakang responden. sila nyatakan ___________________ 4. 1. Umur : ______ tahun 25-30 31-35 36-40 41-45 46-50 3. Pekerjaan Bekerja Pelajar Suri Rumah Peruncit Lain-lain. Manakala Bahagian B mengandungi soalan-soalan yang berkaitan dengan tajuk kajian ini. Bagi soalan terbuka. tulis jawapan anda dengan tepat dan jelas diruangan yang telah disediakan. Arahan : 1. Soal selidik ini mengandungi 14 soalan berkaitan dengan persoalan kajian. Kejasama anda amatlah kami hargai. sila nyatakan : _________________ 5. Pendapatan seisi keluarga sebulan Kurang dari RM 1000 . 2. Sila tanda pilihan yang paling sesuai mewakili pendapat anda mengenai kesesuaian produk makanan iaitu fillet haruan salai. Jantina : Lelaki Perempuan 2. Bangsa : Melayu Cina India Lain-lain. 3. Penyelidik: Mohd Taufik Bin Abd Rashid AP073084 Sazari Bin Sapawi AP073120 Bahagian A ARAHAN: Sila tandakan ( / ) pada ruang yang disediakan bagi kenyataan yang berkaitan dengan diri anda.

Apakah pendapat anda tentang harga produk salai? Murah Sederhana Mahal 5. Adakah anda bersetuju jika ikan haruan diinovasikan menjadi produk makanan fillet haruan salai? YA TIDAK 7. Keli iii.RM 1001 ± RM 2000 RM 2001 ± RM 3000 RM 3001 ± RM 4000 Lebih dari RM 4001 Bahagian B ARAHAN: Sila tandakan ( / ) pada ruang yang disediakan bagi kenyataan yang berkaitan. Apakah pendapat anda tentang produk fillet haruan salai? Sukar disalai Senang disalai Ambil masa yang lama Ambil masa yang pendek 6. 1. Burung puyuh vi. Adakah anda mengetahui tentang produk fillet haruan salai? Ya Tidak 4. Adakah anda akan membeli produk fillet haruan salai jika ia berada di pasaran ? . Apakah jenis produk salai tersebut? i. Haruan iv. Daging ii. Ayam kampung v. Adakah anda mengemari produk salai ? Ya Tidak 2. Lain-lain. sila nyatakan :_______________________________ 3.

YA TIDAK 8. Adakah anda akan memasak fillet haruan salai dalam penyediaan sajian makanan ? YA TIDAK .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful