BORANG SOAL SELIDIK Arahan : Sila baca setiap penyataan di bawah dan jawab soalan yang diberikan dengan

jujur dan tulus. Sila tandakan ( / ) pada kotak yang telah disediakan. Latar Belakang Responden 1. Jantina : 2. Bangsa : Lelaki Melayu Lain-lain 3. Umur : ____ Tahun Perempuan Cina India

4. Jumlah pendapatan bulanan keluarga : RM 500 - RM 1000 RM 2500-RM 3500 RM 1000 - RM 2500 Lebih dari RM 3500

1. Adakah anda menggemari biskut keluaran Munchy´s? Ya Tidak

2. Adakah anda makan sekurang-kurangnya tiga keping biskut atau lebih setiap hari? Ya Tidak

3. Tahukah anda apa bahan-bahan yang terkandung dalam biskut Munchy¶s? Ya Tidak

4. Adakah produk biskut keluaran Munchy¶s berpatutan harganya? Ya 5. Tahukah anda apa itu kalori? Ya Tidak Tidak

Adakah anda akan terus membeli produk biskut keluaran Munchy¶s? Ya Tidak . Tahukah anda kebaikan kalori pada badan kita? Ya Tidak 10. Adakah anda akan terus membeli produk biskut keluaran Munchy¶s? Ya Tidak 12. Perlukah kita menghadkan pemakanan yang mengandungi kalori dalam badan kita? Ya Tidak 9. Tahukah anda berapa kalori yang diperlukan badan kita setiap hari? Ya Tidak 7.6. Adakah anda membaca kandungan bahan setiap kali membeli produk Munchy¶s?. Ya Tidak 8. Tahukah anda keburukan kalori jika terlebih penggunaannya kepada badan kita? Ya Tidak 11.

9. Sangat Tidak Setuju 1 2 Setuju 3 Tidak Pasti 4 5 Tidak Setuju Sangat Setuju 1.Sekolah saya menetapkan mengedarkan risalah berkaitan amalanpemakanan yang sihat 11.Sekolah saya menetapkan papan kenyataan yang memberi panduankepada pelajar akan cara-cara mengamalkan diet seimbang. 5. 3. 2. Hari Penyampaian Hadiah) 5. 2 BAHAGIAN B : KESEDARAN PELAJAR MENGAMALKAN DIET SEIMBANG Bahagian ini adalah item-item mengenaikesedaran pelajar mengamalkan diet seimbang Diharap anda dapat memberikanmaklumat dengan menandakan ( ) . Saya banyak mempelajari pemakanan yang sihat di Kelas Sains. Saya banyak mempelajari pemakanan yang sihat di Kelas Pendidikan Jasmani dan Kesihatan.Sekolah saya menetapkan kaunter menjual buah-buahan berasingandari kaunter jualan makanan yang lain. 4. Terdapat gerai menjual makanan di kantin yang dikendalikan olehpelajar menerusi persatuan tertentu (contohnya : KelabUsahawan) 7. Diharap anda dapat memberikan maklumat Dengan menandakan ( / ) dalam petak berkenaan.BAHAGIAN A : PENDEKATAN PIHAK SEKOLAH Bahagian ini adalah item-item mengenai pendekatan pihak sekolah dalam memupuk amalan pemakanan yang sihat terhadap pelajar. 10.Sekolah saya menetapkan bahawa kantin sekolah menjual jus buah-buahan segar. Saya mempelajari mengenai amalan pemakanan yang sihat disekolah.Sekolah saya menjemput penceramah dari hospital kerajaan untuk memberi ceramah kesihatan. 12. Saya terlibat dalam menghasilkan hidangan makanan untuk rakan-rakan di sekolah pada hari keramaian (contohnya: Hari Sukan.Sekolah saya mengadakan ceramah berkaitan pemakanan yang sihat. 8. Sekolah saya mengamalkan kempen amalan pemakanan sihat.

Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui guru. 9.Saya boleh mempengaruhi kepada rakan-rakan saya agar memakanlebih sayursayuran. . 4. BAHAGIAN C :FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PEMILIHAN MAKANAN PELAJAR Bahagian ini adalah item-item mengenaifaktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan makanan responden.Saya mengambil berat terhadap kandungan makanan yang hendak dibeli. 8. Sangat Tidak SetujuTidak SetujuTidak PastiSetujuSangatSetuju 1 2 3 4 51. 2.Saya sentiasa makan makanan yang direbus berbanding makananyang digoreng. 3.Saya membaca kandungan bahan-bahan pada label makanansebelum membelinya. 3.dalam petak berkenaan.Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui media (mediacetak dan elektronik ).Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui rakan-rakan.Saya membuang kulit ayam dan hanya memakan dagingnya. 4. 6.Saya memakan yoghurt berbanding ais krim. 7.Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui keluarga.Saya sentiasa mengambil sarapan pagi.Saya lebih kerap meminum air mineral berbanding minumanberkarbonat. 5. Saya minum susu rendah lemak berbanding susu penuh krim. Sangat Tidak SetujuTidak SetujuTidak PastiSetujuSangatSetuju1 2 3 4 5 1. Diharap andadapat memberikan maklumat dengan menandakan ( )dalam semua item berkenaan. 10.Saya boleh mempengaruhi kepada rakan-rakan saya agar memakanlebih buahbuahan. 2.

Saya makan makanan seperti yang dipelajari dalam kelas. 8.Saya makan makanan seperti yang dimakan oleh rakan saya.5.Saya makan makanan seperti yang dipaparkan melalui media(media cetak dan elektronik ) KERJA KURSUS PENDEK (KKP) IPG KAMPUS PEREMPUAN MELAYU MELAKA PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU Jabatan Mata pelajaran Kursus Semester Tarikh diberi : : : : : MATEMATIK NUMERASI NOMBOR (WAJ 3105) PPG AMBILAN JUN 2011 1 30 Julai 2011 .Saya makan makanan seperti yang dimakan oleh keluarga saya. 7. 6.

Data terkumpul perlu ditadbir secara teliti agar ianya memberi gambaran bermakna dan seterusnya dapat dipamirkan secara bersistematik.Tarikh hantar : 20 Ogos 2011 Stem / Simulasi/Ransangan: Pengajaran numerasi nombor berkesinambungan dengan proses pengumpulan data. Kesimpulan yang munasabah hendaklah diketengahkan. anda perlu menganalisis data tersebut dan mempersembahkannya dalam bentuk jadual atau graf yang bersesuaian. Dalam rumusan anda. sila buat perkaitan dan perbandingan hasil dapatan antara perkara 1 dan 2 secara terperinci. Anda juga dikehendaki mengumpul data dengan melaksanakan kajian terhadap sampel yang telah anda pilih. Bentuk kumpulan yang terdiri dari tiga orang ahli sahaja. kecantikan atau ubat-ubatan. . 3. 2. Sila kaji kandungan bahan yang dipilih dan kemudian anda perlu mengenalpasti kebaikan dan keburukan kandungan bahan tersebut secara terperinci. Hasil kerja kursus ini hendaklah disusun atur secara lengkap dalam bentuk brosur yang bersesuaian. Kamu dikehendaki untuk menjalankan kajian dalam salah satu lapangan berikut samada yang berkaitan dengan pemakanan. operasi dan pengiraan serta pengukuran) yang merupakan sebahagian dari markah kerja kursus anda. 4. Setelah data terkumpul. Anda perlu bersedia untuk menduduki ujian pendek/kuiz pada tutorial ke 4 (24 September 2011) yang mencakupi 3 topik pertama(penyelesaian masalah. Perbincangan perlu mengambil kira batasbatas kajian. Penerangan Kerja Kursus: 1.

contoh SOAL SELIDIK BAGI MENGKAJI PASARAN PRODUK ³MARKET SURVEY´ FILLET HARUAN SALAI Objektif : Soal selidik ini bertujuan untuk mendapatkan maklum balas mengenai kesesuaian produk fillet haruan salai. Bahagian A . Borang selidik ini mengandungi dua bahagian iaitu Bahagian A dan Bahagian B. .

Bagi soalan terbuka. Pekerjaan Bekerja Pelajar Suri Rumah Peruncit Lain-lain. 2. Soal selidik ini mengandungi 14 soalan berkaitan dengan persoalan kajian. Jantina : Lelaki Perempuan 2. Umur : ______ tahun 25-30 31-35 36-40 41-45 46-50 3. 1. sila nyatakan ___________________ 4. Bangsa : Melayu Cina India Lain-lain. Manakala Bahagian B mengandungi soalan-soalan yang berkaitan dengan tajuk kajian ini. Arahan : 1. Kejasama anda amatlah kami hargai.mengandungi soalan yang berkaitan dengan latar belakang responden. Penyelidik: Mohd Taufik Bin Abd Rashid AP073084 Sazari Bin Sapawi AP073120 Bahagian A ARAHAN: Sila tandakan ( / ) pada ruang yang disediakan bagi kenyataan yang berkaitan dengan diri anda. sila nyatakan : _________________ 5. Sila tanda pilihan yang paling sesuai mewakili pendapat anda mengenai kesesuaian produk makanan iaitu fillet haruan salai. Pendapatan seisi keluarga sebulan Kurang dari RM 1000 . tulis jawapan anda dengan tepat dan jelas diruangan yang telah disediakan. 3.

Apakah pendapat anda tentang harga produk salai? Murah Sederhana Mahal 5. Adakah anda mengemari produk salai ? Ya Tidak 2. Apakah pendapat anda tentang produk fillet haruan salai? Sukar disalai Senang disalai Ambil masa yang lama Ambil masa yang pendek 6. Keli iii. Daging ii. Burung puyuh vi. Adakah anda akan membeli produk fillet haruan salai jika ia berada di pasaran ? . Apakah jenis produk salai tersebut? i. Adakah anda bersetuju jika ikan haruan diinovasikan menjadi produk makanan fillet haruan salai? YA TIDAK 7. Lain-lain.RM 1001 ± RM 2000 RM 2001 ± RM 3000 RM 3001 ± RM 4000 Lebih dari RM 4001 Bahagian B ARAHAN: Sila tandakan ( / ) pada ruang yang disediakan bagi kenyataan yang berkaitan. 1. Adakah anda mengetahui tentang produk fillet haruan salai? Ya Tidak 4. Haruan iv. Ayam kampung v. sila nyatakan :_______________________________ 3.

YA TIDAK 8. Adakah anda akan memasak fillet haruan salai dalam penyediaan sajian makanan ? YA TIDAK .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful