BORANG SOAL SELIDIK Arahan : Sila baca setiap penyataan di bawah dan jawab soalan yang diberikan dengan

jujur dan tulus. Sila tandakan ( / ) pada kotak yang telah disediakan. Latar Belakang Responden 1. Jantina : 2. Bangsa : Lelaki Melayu Lain-lain 3. Umur : ____ Tahun Perempuan Cina India

4. Jumlah pendapatan bulanan keluarga : RM 500 - RM 1000 RM 2500-RM 3500 RM 1000 - RM 2500 Lebih dari RM 3500

1. Adakah anda menggemari biskut keluaran Munchy´s? Ya Tidak

2. Adakah anda makan sekurang-kurangnya tiga keping biskut atau lebih setiap hari? Ya Tidak

3. Tahukah anda apa bahan-bahan yang terkandung dalam biskut Munchy¶s? Ya Tidak

4. Adakah produk biskut keluaran Munchy¶s berpatutan harganya? Ya 5. Tahukah anda apa itu kalori? Ya Tidak Tidak

Adakah anda membaca kandungan bahan setiap kali membeli produk Munchy¶s?. Tahukah anda keburukan kalori jika terlebih penggunaannya kepada badan kita? Ya Tidak 11.6. Ya Tidak 8. Tahukah anda berapa kalori yang diperlukan badan kita setiap hari? Ya Tidak 7. Perlukah kita menghadkan pemakanan yang mengandungi kalori dalam badan kita? Ya Tidak 9. Adakah anda akan terus membeli produk biskut keluaran Munchy¶s? Ya Tidak 12. Adakah anda akan terus membeli produk biskut keluaran Munchy¶s? Ya Tidak . Tahukah anda kebaikan kalori pada badan kita? Ya Tidak 10.

Saya banyak mempelajari pemakanan yang sihat di Kelas Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. 2 BAHAGIAN B : KESEDARAN PELAJAR MENGAMALKAN DIET SEIMBANG Bahagian ini adalah item-item mengenaikesedaran pelajar mengamalkan diet seimbang Diharap anda dapat memberikanmaklumat dengan menandakan ( ) . 8. 4. Hari Penyampaian Hadiah) 5. 5. Saya mempelajari mengenai amalan pemakanan yang sihat disekolah. Saya terlibat dalam menghasilkan hidangan makanan untuk rakan-rakan di sekolah pada hari keramaian (contohnya: Hari Sukan.Sekolah saya menetapkan mengedarkan risalah berkaitan amalanpemakanan yang sihat 11. Sangat Tidak Setuju 1 2 Setuju 3 Tidak Pasti 4 5 Tidak Setuju Sangat Setuju 1.BAHAGIAN A : PENDEKATAN PIHAK SEKOLAH Bahagian ini adalah item-item mengenai pendekatan pihak sekolah dalam memupuk amalan pemakanan yang sihat terhadap pelajar. 9. Saya banyak mempelajari pemakanan yang sihat di Kelas Sains.Sekolah saya menetapkan papan kenyataan yang memberi panduankepada pelajar akan cara-cara mengamalkan diet seimbang.Sekolah saya mengadakan ceramah berkaitan pemakanan yang sihat. 2.Sekolah saya menjemput penceramah dari hospital kerajaan untuk memberi ceramah kesihatan. 12. 10. Terdapat gerai menjual makanan di kantin yang dikendalikan olehpelajar menerusi persatuan tertentu (contohnya : KelabUsahawan) 7.Sekolah saya menetapkan bahawa kantin sekolah menjual jus buah-buahan segar. Diharap anda dapat memberikan maklumat Dengan menandakan ( / ) dalam petak berkenaan. 3.Sekolah saya menetapkan kaunter menjual buah-buahan berasingandari kaunter jualan makanan yang lain. Sekolah saya mengamalkan kempen amalan pemakanan sihat.

8.Saya mengambil berat terhadap kandungan makanan yang hendak dibeli. 9.dalam petak berkenaan.Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui keluarga.Saya boleh mempengaruhi kepada rakan-rakan saya agar memakanlebih sayursayuran. 10. 2.Saya sentiasa mengambil sarapan pagi. Sangat Tidak SetujuTidak SetujuTidak PastiSetujuSangatSetuju 1 2 3 4 51.Saya boleh mempengaruhi kepada rakan-rakan saya agar memakanlebih buahbuahan.Saya sentiasa makan makanan yang direbus berbanding makananyang digoreng. 7.Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui media (mediacetak dan elektronik ). Diharap andadapat memberikan maklumat dengan menandakan ( )dalam semua item berkenaan.Saya lebih kerap meminum air mineral berbanding minumanberkarbonat. 5. 3. Saya minum susu rendah lemak berbanding susu penuh krim. 4.Saya memakan yoghurt berbanding ais krim. Sangat Tidak SetujuTidak SetujuTidak PastiSetujuSangatSetuju1 2 3 4 5 1.Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui guru. 2. . 4.Saya membuang kulit ayam dan hanya memakan dagingnya. 6. BAHAGIAN C :FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PEMILIHAN MAKANAN PELAJAR Bahagian ini adalah item-item mengenaifaktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan makanan responden. 3.Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui rakan-rakan.Saya membaca kandungan bahan-bahan pada label makanansebelum membelinya.

Saya makan makanan seperti yang dipelajari dalam kelas.Saya makan makanan seperti yang dimakan oleh rakan saya.Saya makan makanan seperti yang dimakan oleh keluarga saya. 6. 8. 7.5.Saya makan makanan seperti yang dipaparkan melalui media(media cetak dan elektronik ) KERJA KURSUS PENDEK (KKP) IPG KAMPUS PEREMPUAN MELAYU MELAKA PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU Jabatan Mata pelajaran Kursus Semester Tarikh diberi : : : : : MATEMATIK NUMERASI NOMBOR (WAJ 3105) PPG AMBILAN JUN 2011 1 30 Julai 2011 .

Hasil kerja kursus ini hendaklah disusun atur secara lengkap dalam bentuk brosur yang bersesuaian. operasi dan pengiraan serta pengukuran) yang merupakan sebahagian dari markah kerja kursus anda.Tarikh hantar : 20 Ogos 2011 Stem / Simulasi/Ransangan: Pengajaran numerasi nombor berkesinambungan dengan proses pengumpulan data. Dalam rumusan anda. anda perlu menganalisis data tersebut dan mempersembahkannya dalam bentuk jadual atau graf yang bersesuaian. sila buat perkaitan dan perbandingan hasil dapatan antara perkara 1 dan 2 secara terperinci. Sila kaji kandungan bahan yang dipilih dan kemudian anda perlu mengenalpasti kebaikan dan keburukan kandungan bahan tersebut secara terperinci. Setelah data terkumpul. 3. . Kamu dikehendaki untuk menjalankan kajian dalam salah satu lapangan berikut samada yang berkaitan dengan pemakanan. Data terkumpul perlu ditadbir secara teliti agar ianya memberi gambaran bermakna dan seterusnya dapat dipamirkan secara bersistematik. Kesimpulan yang munasabah hendaklah diketengahkan. Anda perlu bersedia untuk menduduki ujian pendek/kuiz pada tutorial ke 4 (24 September 2011) yang mencakupi 3 topik pertama(penyelesaian masalah. kecantikan atau ubat-ubatan. Penerangan Kerja Kursus: 1. Bentuk kumpulan yang terdiri dari tiga orang ahli sahaja. 4. Anda juga dikehendaki mengumpul data dengan melaksanakan kajian terhadap sampel yang telah anda pilih. Perbincangan perlu mengambil kira batasbatas kajian. 2.

contoh SOAL SELIDIK BAGI MENGKAJI PASARAN PRODUK ³MARKET SURVEY´ FILLET HARUAN SALAI Objektif : Soal selidik ini bertujuan untuk mendapatkan maklum balas mengenai kesesuaian produk fillet haruan salai. Borang selidik ini mengandungi dua bahagian iaitu Bahagian A dan Bahagian B. . Bahagian A .

mengandungi soalan yang berkaitan dengan latar belakang responden. Penyelidik: Mohd Taufik Bin Abd Rashid AP073084 Sazari Bin Sapawi AP073120 Bahagian A ARAHAN: Sila tandakan ( / ) pada ruang yang disediakan bagi kenyataan yang berkaitan dengan diri anda. Jantina : Lelaki Perempuan 2. tulis jawapan anda dengan tepat dan jelas diruangan yang telah disediakan. Sila tanda pilihan yang paling sesuai mewakili pendapat anda mengenai kesesuaian produk makanan iaitu fillet haruan salai. Manakala Bahagian B mengandungi soalan-soalan yang berkaitan dengan tajuk kajian ini. Umur : ______ tahun 25-30 31-35 36-40 41-45 46-50 3. Pendapatan seisi keluarga sebulan Kurang dari RM 1000 . Soal selidik ini mengandungi 14 soalan berkaitan dengan persoalan kajian. Bagi soalan terbuka. sila nyatakan ___________________ 4. sila nyatakan : _________________ 5. Bangsa : Melayu Cina India Lain-lain. 1. Kejasama anda amatlah kami hargai. 2. Arahan : 1. 3. Pekerjaan Bekerja Pelajar Suri Rumah Peruncit Lain-lain.

Haruan iv. Burung puyuh vi. 1. Apakah jenis produk salai tersebut? i. Adakah anda akan membeli produk fillet haruan salai jika ia berada di pasaran ? . sila nyatakan :_______________________________ 3. Lain-lain. Apakah pendapat anda tentang produk fillet haruan salai? Sukar disalai Senang disalai Ambil masa yang lama Ambil masa yang pendek 6. Keli iii. Adakah anda mengemari produk salai ? Ya Tidak 2. Adakah anda bersetuju jika ikan haruan diinovasikan menjadi produk makanan fillet haruan salai? YA TIDAK 7. Daging ii.RM 1001 ± RM 2000 RM 2001 ± RM 3000 RM 3001 ± RM 4000 Lebih dari RM 4001 Bahagian B ARAHAN: Sila tandakan ( / ) pada ruang yang disediakan bagi kenyataan yang berkaitan. Adakah anda mengetahui tentang produk fillet haruan salai? Ya Tidak 4. Ayam kampung v. Apakah pendapat anda tentang harga produk salai? Murah Sederhana Mahal 5.

YA TIDAK 8. Adakah anda akan memasak fillet haruan salai dalam penyediaan sajian makanan ? YA TIDAK .