BORANG SOAL SELIDIK Arahan : Sila baca setiap penyataan di bawah dan jawab soalan yang diberikan dengan

jujur dan tulus. Sila tandakan ( / ) pada kotak yang telah disediakan. Latar Belakang Responden 1. Jantina : 2. Bangsa : Lelaki Melayu Lain-lain 3. Umur : ____ Tahun Perempuan Cina India

4. Jumlah pendapatan bulanan keluarga : RM 500 - RM 1000 RM 2500-RM 3500 RM 1000 - RM 2500 Lebih dari RM 3500

1. Adakah anda menggemari biskut keluaran Munchy´s? Ya Tidak

2. Adakah anda makan sekurang-kurangnya tiga keping biskut atau lebih setiap hari? Ya Tidak

3. Tahukah anda apa bahan-bahan yang terkandung dalam biskut Munchy¶s? Ya Tidak

4. Adakah produk biskut keluaran Munchy¶s berpatutan harganya? Ya 5. Tahukah anda apa itu kalori? Ya Tidak Tidak

Tahukah anda keburukan kalori jika terlebih penggunaannya kepada badan kita? Ya Tidak 11. Perlukah kita menghadkan pemakanan yang mengandungi kalori dalam badan kita? Ya Tidak 9. Adakah anda akan terus membeli produk biskut keluaran Munchy¶s? Ya Tidak 12. Tahukah anda kebaikan kalori pada badan kita? Ya Tidak 10. Adakah anda membaca kandungan bahan setiap kali membeli produk Munchy¶s?. Tahukah anda berapa kalori yang diperlukan badan kita setiap hari? Ya Tidak 7. Adakah anda akan terus membeli produk biskut keluaran Munchy¶s? Ya Tidak . Ya Tidak 8.6.

Sekolah saya mengadakan ceramah berkaitan pemakanan yang sihat. 3. Saya terlibat dalam menghasilkan hidangan makanan untuk rakan-rakan di sekolah pada hari keramaian (contohnya: Hari Sukan. 4. 2 BAHAGIAN B : KESEDARAN PELAJAR MENGAMALKAN DIET SEIMBANG Bahagian ini adalah item-item mengenaikesedaran pelajar mengamalkan diet seimbang Diharap anda dapat memberikanmaklumat dengan menandakan ( ) . Sangat Tidak Setuju 1 2 Setuju 3 Tidak Pasti 4 5 Tidak Setuju Sangat Setuju 1. Saya banyak mempelajari pemakanan yang sihat di Kelas Pendidikan Jasmani dan Kesihatan.Sekolah saya menetapkan papan kenyataan yang memberi panduankepada pelajar akan cara-cara mengamalkan diet seimbang.Sekolah saya menetapkan mengedarkan risalah berkaitan amalanpemakanan yang sihat 11.BAHAGIAN A : PENDEKATAN PIHAK SEKOLAH Bahagian ini adalah item-item mengenai pendekatan pihak sekolah dalam memupuk amalan pemakanan yang sihat terhadap pelajar. 5. Saya mempelajari mengenai amalan pemakanan yang sihat disekolah. Hari Penyampaian Hadiah) 5. Saya banyak mempelajari pemakanan yang sihat di Kelas Sains.Sekolah saya menetapkan bahawa kantin sekolah menjual jus buah-buahan segar.Sekolah saya menjemput penceramah dari hospital kerajaan untuk memberi ceramah kesihatan.Sekolah saya menetapkan kaunter menjual buah-buahan berasingandari kaunter jualan makanan yang lain. 9. Sekolah saya mengamalkan kempen amalan pemakanan sihat. 2. Diharap anda dapat memberikan maklumat Dengan menandakan ( / ) dalam petak berkenaan. 12. Terdapat gerai menjual makanan di kantin yang dikendalikan olehpelajar menerusi persatuan tertentu (contohnya : KelabUsahawan) 7. 10. 8.

10. 4. 7. 4.Saya mengambil berat terhadap kandungan makanan yang hendak dibeli. Saya minum susu rendah lemak berbanding susu penuh krim.Saya boleh mempengaruhi kepada rakan-rakan saya agar memakanlebih sayursayuran. 2. 2. 9. .dalam petak berkenaan. 3. BAHAGIAN C :FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PEMILIHAN MAKANAN PELAJAR Bahagian ini adalah item-item mengenaifaktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan makanan responden. Sangat Tidak SetujuTidak SetujuTidak PastiSetujuSangatSetuju1 2 3 4 5 1.Saya sentiasa makan makanan yang direbus berbanding makananyang digoreng.Saya membuang kulit ayam dan hanya memakan dagingnya. 3. 6. Diharap andadapat memberikan maklumat dengan menandakan ( )dalam semua item berkenaan.Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui keluarga.Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui media (mediacetak dan elektronik ). 5. 8.Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui guru.Saya lebih kerap meminum air mineral berbanding minumanberkarbonat.Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui rakan-rakan.Saya sentiasa mengambil sarapan pagi.Saya memakan yoghurt berbanding ais krim.Saya boleh mempengaruhi kepada rakan-rakan saya agar memakanlebih buahbuahan.Saya membaca kandungan bahan-bahan pada label makanansebelum membelinya. Sangat Tidak SetujuTidak SetujuTidak PastiSetujuSangatSetuju 1 2 3 4 51.

5.Saya makan makanan seperti yang dipelajari dalam kelas.Saya makan makanan seperti yang dimakan oleh rakan saya. 6.Saya makan makanan seperti yang dipaparkan melalui media(media cetak dan elektronik ) KERJA KURSUS PENDEK (KKP) IPG KAMPUS PEREMPUAN MELAYU MELAKA PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU Jabatan Mata pelajaran Kursus Semester Tarikh diberi : : : : : MATEMATIK NUMERASI NOMBOR (WAJ 3105) PPG AMBILAN JUN 2011 1 30 Julai 2011 .Saya makan makanan seperti yang dimakan oleh keluarga saya. 7. 8.

sila buat perkaitan dan perbandingan hasil dapatan antara perkara 1 dan 2 secara terperinci. anda perlu menganalisis data tersebut dan mempersembahkannya dalam bentuk jadual atau graf yang bersesuaian. Perbincangan perlu mengambil kira batasbatas kajian. 2. Kesimpulan yang munasabah hendaklah diketengahkan. . Hasil kerja kursus ini hendaklah disusun atur secara lengkap dalam bentuk brosur yang bersesuaian. Data terkumpul perlu ditadbir secara teliti agar ianya memberi gambaran bermakna dan seterusnya dapat dipamirkan secara bersistematik. Penerangan Kerja Kursus: 1. operasi dan pengiraan serta pengukuran) yang merupakan sebahagian dari markah kerja kursus anda. Setelah data terkumpul. Sila kaji kandungan bahan yang dipilih dan kemudian anda perlu mengenalpasti kebaikan dan keburukan kandungan bahan tersebut secara terperinci.Tarikh hantar : 20 Ogos 2011 Stem / Simulasi/Ransangan: Pengajaran numerasi nombor berkesinambungan dengan proses pengumpulan data. 3. Anda perlu bersedia untuk menduduki ujian pendek/kuiz pada tutorial ke 4 (24 September 2011) yang mencakupi 3 topik pertama(penyelesaian masalah. Dalam rumusan anda. Kamu dikehendaki untuk menjalankan kajian dalam salah satu lapangan berikut samada yang berkaitan dengan pemakanan. kecantikan atau ubat-ubatan. 4. Bentuk kumpulan yang terdiri dari tiga orang ahli sahaja. Anda juga dikehendaki mengumpul data dengan melaksanakan kajian terhadap sampel yang telah anda pilih.

Borang selidik ini mengandungi dua bahagian iaitu Bahagian A dan Bahagian B. Bahagian A . .contoh SOAL SELIDIK BAGI MENGKAJI PASARAN PRODUK ³MARKET SURVEY´ FILLET HARUAN SALAI Objektif : Soal selidik ini bertujuan untuk mendapatkan maklum balas mengenai kesesuaian produk fillet haruan salai.

sila nyatakan : _________________ 5. Pendapatan seisi keluarga sebulan Kurang dari RM 1000 . Jantina : Lelaki Perempuan 2. Sila tanda pilihan yang paling sesuai mewakili pendapat anda mengenai kesesuaian produk makanan iaitu fillet haruan salai. Penyelidik: Mohd Taufik Bin Abd Rashid AP073084 Sazari Bin Sapawi AP073120 Bahagian A ARAHAN: Sila tandakan ( / ) pada ruang yang disediakan bagi kenyataan yang berkaitan dengan diri anda. tulis jawapan anda dengan tepat dan jelas diruangan yang telah disediakan. Bangsa : Melayu Cina India Lain-lain. Manakala Bahagian B mengandungi soalan-soalan yang berkaitan dengan tajuk kajian ini. Bagi soalan terbuka. Arahan : 1.mengandungi soalan yang berkaitan dengan latar belakang responden. Kejasama anda amatlah kami hargai. 1. sila nyatakan ___________________ 4. 2. 3. Soal selidik ini mengandungi 14 soalan berkaitan dengan persoalan kajian. Umur : ______ tahun 25-30 31-35 36-40 41-45 46-50 3. Pekerjaan Bekerja Pelajar Suri Rumah Peruncit Lain-lain.

Adakah anda bersetuju jika ikan haruan diinovasikan menjadi produk makanan fillet haruan salai? YA TIDAK 7. 1.RM 1001 ± RM 2000 RM 2001 ± RM 3000 RM 3001 ± RM 4000 Lebih dari RM 4001 Bahagian B ARAHAN: Sila tandakan ( / ) pada ruang yang disediakan bagi kenyataan yang berkaitan. Ayam kampung v. Apakah pendapat anda tentang produk fillet haruan salai? Sukar disalai Senang disalai Ambil masa yang lama Ambil masa yang pendek 6. Apakah pendapat anda tentang harga produk salai? Murah Sederhana Mahal 5. Keli iii. Burung puyuh vi. Adakah anda mengemari produk salai ? Ya Tidak 2. Lain-lain. Apakah jenis produk salai tersebut? i. sila nyatakan :_______________________________ 3. Daging ii. Haruan iv. Adakah anda mengetahui tentang produk fillet haruan salai? Ya Tidak 4. Adakah anda akan membeli produk fillet haruan salai jika ia berada di pasaran ? .

Adakah anda akan memasak fillet haruan salai dalam penyediaan sajian makanan ? YA TIDAK .YA TIDAK 8.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful