BORANG SOAL SELIDIK Arahan : Sila baca setiap penyataan di bawah dan jawab soalan yang diberikan dengan

jujur dan tulus. Sila tandakan ( / ) pada kotak yang telah disediakan. Latar Belakang Responden 1. Jantina : 2. Bangsa : Lelaki Melayu Lain-lain 3. Umur : ____ Tahun Perempuan Cina India

4. Jumlah pendapatan bulanan keluarga : RM 500 - RM 1000 RM 2500-RM 3500 RM 1000 - RM 2500 Lebih dari RM 3500

1. Adakah anda menggemari biskut keluaran Munchy´s? Ya Tidak

2. Adakah anda makan sekurang-kurangnya tiga keping biskut atau lebih setiap hari? Ya Tidak

3. Tahukah anda apa bahan-bahan yang terkandung dalam biskut Munchy¶s? Ya Tidak

4. Adakah produk biskut keluaran Munchy¶s berpatutan harganya? Ya 5. Tahukah anda apa itu kalori? Ya Tidak Tidak

Tahukah anda kebaikan kalori pada badan kita? Ya Tidak 10. Adakah anda membaca kandungan bahan setiap kali membeli produk Munchy¶s?. Tahukah anda keburukan kalori jika terlebih penggunaannya kepada badan kita? Ya Tidak 11. Ya Tidak 8. Perlukah kita menghadkan pemakanan yang mengandungi kalori dalam badan kita? Ya Tidak 9.6. Tahukah anda berapa kalori yang diperlukan badan kita setiap hari? Ya Tidak 7. Adakah anda akan terus membeli produk biskut keluaran Munchy¶s? Ya Tidak 12. Adakah anda akan terus membeli produk biskut keluaran Munchy¶s? Ya Tidak .

Sekolah saya menetapkan kaunter menjual buah-buahan berasingandari kaunter jualan makanan yang lain.BAHAGIAN A : PENDEKATAN PIHAK SEKOLAH Bahagian ini adalah item-item mengenai pendekatan pihak sekolah dalam memupuk amalan pemakanan yang sihat terhadap pelajar. 2 BAHAGIAN B : KESEDARAN PELAJAR MENGAMALKAN DIET SEIMBANG Bahagian ini adalah item-item mengenaikesedaran pelajar mengamalkan diet seimbang Diharap anda dapat memberikanmaklumat dengan menandakan ( ) .Sekolah saya menetapkan mengedarkan risalah berkaitan amalanpemakanan yang sihat 11. 8.Sekolah saya menetapkan bahawa kantin sekolah menjual jus buah-buahan segar.Sekolah saya menetapkan papan kenyataan yang memberi panduankepada pelajar akan cara-cara mengamalkan diet seimbang. Hari Penyampaian Hadiah) 5. 3. Sangat Tidak Setuju 1 2 Setuju 3 Tidak Pasti 4 5 Tidak Setuju Sangat Setuju 1. 10. Saya banyak mempelajari pemakanan yang sihat di Kelas Sains. Terdapat gerai menjual makanan di kantin yang dikendalikan olehpelajar menerusi persatuan tertentu (contohnya : KelabUsahawan) 7. 5. Saya mempelajari mengenai amalan pemakanan yang sihat disekolah. 4. Saya terlibat dalam menghasilkan hidangan makanan untuk rakan-rakan di sekolah pada hari keramaian (contohnya: Hari Sukan. 2. Diharap anda dapat memberikan maklumat Dengan menandakan ( / ) dalam petak berkenaan.Sekolah saya menjemput penceramah dari hospital kerajaan untuk memberi ceramah kesihatan. Saya banyak mempelajari pemakanan yang sihat di Kelas Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. Sekolah saya mengamalkan kempen amalan pemakanan sihat.Sekolah saya mengadakan ceramah berkaitan pemakanan yang sihat. 12. 9.

Saya boleh mempengaruhi kepada rakan-rakan saya agar memakanlebih sayursayuran.Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui guru.Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui rakan-rakan. Diharap andadapat memberikan maklumat dengan menandakan ( )dalam semua item berkenaan.Saya membuang kulit ayam dan hanya memakan dagingnya. 9. Sangat Tidak SetujuTidak SetujuTidak PastiSetujuSangatSetuju 1 2 3 4 51. 5.Saya sentiasa mengambil sarapan pagi. Sangat Tidak SetujuTidak SetujuTidak PastiSetujuSangatSetuju1 2 3 4 5 1.Saya sentiasa makan makanan yang direbus berbanding makananyang digoreng.Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui media (mediacetak dan elektronik ). 6. BAHAGIAN C :FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PEMILIHAN MAKANAN PELAJAR Bahagian ini adalah item-item mengenaifaktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan makanan responden. 3. 10. 4. . 3.Saya membaca kandungan bahan-bahan pada label makanansebelum membelinya.Saya memakan yoghurt berbanding ais krim.dalam petak berkenaan. 4. 2. 2.Saya lebih kerap meminum air mineral berbanding minumanberkarbonat.Saya belajar mengenai amalan pemakanan melalui keluarga. 8. 7.Saya mengambil berat terhadap kandungan makanan yang hendak dibeli.Saya boleh mempengaruhi kepada rakan-rakan saya agar memakanlebih buahbuahan. Saya minum susu rendah lemak berbanding susu penuh krim.

Saya makan makanan seperti yang dipelajari dalam kelas.Saya makan makanan seperti yang dimakan oleh keluarga saya. 8. 7. 6.5.Saya makan makanan seperti yang dimakan oleh rakan saya.Saya makan makanan seperti yang dipaparkan melalui media(media cetak dan elektronik ) KERJA KURSUS PENDEK (KKP) IPG KAMPUS PEREMPUAN MELAYU MELAKA PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU Jabatan Mata pelajaran Kursus Semester Tarikh diberi : : : : : MATEMATIK NUMERASI NOMBOR (WAJ 3105) PPG AMBILAN JUN 2011 1 30 Julai 2011 .

. anda perlu menganalisis data tersebut dan mempersembahkannya dalam bentuk jadual atau graf yang bersesuaian. 3. Anda perlu bersedia untuk menduduki ujian pendek/kuiz pada tutorial ke 4 (24 September 2011) yang mencakupi 3 topik pertama(penyelesaian masalah. Setelah data terkumpul.Tarikh hantar : 20 Ogos 2011 Stem / Simulasi/Ransangan: Pengajaran numerasi nombor berkesinambungan dengan proses pengumpulan data. 4. Penerangan Kerja Kursus: 1. sila buat perkaitan dan perbandingan hasil dapatan antara perkara 1 dan 2 secara terperinci. Data terkumpul perlu ditadbir secara teliti agar ianya memberi gambaran bermakna dan seterusnya dapat dipamirkan secara bersistematik. kecantikan atau ubat-ubatan. Bentuk kumpulan yang terdiri dari tiga orang ahli sahaja. operasi dan pengiraan serta pengukuran) yang merupakan sebahagian dari markah kerja kursus anda. Anda juga dikehendaki mengumpul data dengan melaksanakan kajian terhadap sampel yang telah anda pilih. Perbincangan perlu mengambil kira batasbatas kajian. Sila kaji kandungan bahan yang dipilih dan kemudian anda perlu mengenalpasti kebaikan dan keburukan kandungan bahan tersebut secara terperinci. 2. Dalam rumusan anda. Kamu dikehendaki untuk menjalankan kajian dalam salah satu lapangan berikut samada yang berkaitan dengan pemakanan. Kesimpulan yang munasabah hendaklah diketengahkan. Hasil kerja kursus ini hendaklah disusun atur secara lengkap dalam bentuk brosur yang bersesuaian.

contoh SOAL SELIDIK BAGI MENGKAJI PASARAN PRODUK ³MARKET SURVEY´ FILLET HARUAN SALAI Objektif : Soal selidik ini bertujuan untuk mendapatkan maklum balas mengenai kesesuaian produk fillet haruan salai. Borang selidik ini mengandungi dua bahagian iaitu Bahagian A dan Bahagian B. . Bahagian A .

Penyelidik: Mohd Taufik Bin Abd Rashid AP073084 Sazari Bin Sapawi AP073120 Bahagian A ARAHAN: Sila tandakan ( / ) pada ruang yang disediakan bagi kenyataan yang berkaitan dengan diri anda. sila nyatakan : _________________ 5. Pendapatan seisi keluarga sebulan Kurang dari RM 1000 . Manakala Bahagian B mengandungi soalan-soalan yang berkaitan dengan tajuk kajian ini. Arahan : 1. Soal selidik ini mengandungi 14 soalan berkaitan dengan persoalan kajian. 3. 2. Sila tanda pilihan yang paling sesuai mewakili pendapat anda mengenai kesesuaian produk makanan iaitu fillet haruan salai. 1.mengandungi soalan yang berkaitan dengan latar belakang responden. Bangsa : Melayu Cina India Lain-lain. Jantina : Lelaki Perempuan 2. tulis jawapan anda dengan tepat dan jelas diruangan yang telah disediakan. sila nyatakan ___________________ 4. Kejasama anda amatlah kami hargai. Bagi soalan terbuka. Umur : ______ tahun 25-30 31-35 36-40 41-45 46-50 3. Pekerjaan Bekerja Pelajar Suri Rumah Peruncit Lain-lain.

Apakah pendapat anda tentang produk fillet haruan salai? Sukar disalai Senang disalai Ambil masa yang lama Ambil masa yang pendek 6. Adakah anda mengemari produk salai ? Ya Tidak 2. Adakah anda bersetuju jika ikan haruan diinovasikan menjadi produk makanan fillet haruan salai? YA TIDAK 7. Apakah jenis produk salai tersebut? i.RM 1001 ± RM 2000 RM 2001 ± RM 3000 RM 3001 ± RM 4000 Lebih dari RM 4001 Bahagian B ARAHAN: Sila tandakan ( / ) pada ruang yang disediakan bagi kenyataan yang berkaitan. Daging ii. Adakah anda akan membeli produk fillet haruan salai jika ia berada di pasaran ? . 1. Apakah pendapat anda tentang harga produk salai? Murah Sederhana Mahal 5. sila nyatakan :_______________________________ 3. Burung puyuh vi. Haruan iv. Keli iii. Ayam kampung v. Adakah anda mengetahui tentang produk fillet haruan salai? Ya Tidak 4. Lain-lain.

Adakah anda akan memasak fillet haruan salai dalam penyediaan sajian makanan ? YA TIDAK .YA TIDAK 8.