P. 1
Kertas+Cadangan+Program+PBSS

Kertas+Cadangan+Program+PBSS

|Views: 254|Likes:

More info:

Published by: Rahemah 拉希马 Alli on Aug 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/10/2014

pdf

text

original

1 KERTAS CADANGAN

PROGRAM 3K KEBERSIHAN,KESIHATAN DAN KESELAMATAN
ANJURAN PANITIA PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN Dengan kerjasama PIBG SEKOLAH KEBANGSAAN SINGKIR

______________________________________________________________________ 1.0 PENDAHULUAN

Program 3K merupakan gabungan antara program-program yang terdapat di dalam Program Bersepadu Sekolah Sihat (PBSS) . Antara program-program itu ialah Program Sekolah Bersih , Kempen Cara Hidup Sihat dan Keselamatan.Hasil kombinasi dari kempen-kempen tersebut maka terhasil Program 3K yang membawa maksud : Kebersihan , kesihatan dan keselamatan. Program ini merupakan satu platform bagi menyebar informasi terkini mengenai kesihatan yang diusahakan oleh pihak sekolah bersama agensi-agensi terbabit kepada golongan yang disasarkan iaitu pelajar dan komuniti setempat.Ia juga dapat dilihat sebagai pemangkin kepada amalan gaya hidup sihat yang sering diabaikan oleh masyarakat yang sememangnya kurang prihatin dan mengambilberat mengenai kesihatan. Para pelajar menjadi kumpulan sasaran memandangkan generasi inilah diharapkan dapat menyebar maklumat tersebut kepada masyarakat di luar sekolah dan seterusnya dapat mengubah amalan dan cara hidup kearah yang lebih sihat .

Program ini dipilih bagi mempertingkatkan lagi tahap kebersihan dan keceriaan sekolah. para pelajar dan masyarakat setempat akan didedahkan mengenai kepentingan belajar di dalam persekitaran sekolah yang bersih dan ceria .Para pelajar akan lebih bersemangat dan merasa lebih yakin ketika berada di sekolah .3 KESELAMATAN Sekolah Selamat membawa bermaksud persekitaran sekolah yang tidak membahayakan semua warga sekolah .Konsep selamat ialah dari semua aspek seperti kawasan sekolah yang mesra pengguna.kawalan lalu lintas yang baik.bebas dari denggi dan makanan yang selamat.kemampuan menghadapi stress dan konflik meningkatkan kualiti hidup .Sekolah Selamat merupakan salah satu program Kementerian Pelajaran yang mula dilaksanakan pada tahun 2002.infrastruktur yang lengkap dan tidak membahayakan serta sikap keprihatinan setiap .2 KEMPEN CARA HIDUP SIHAT Gaya hidup sihat menjamin insan dan masyarakat hidup lebih sejahtera. 1.Suasana sekolah yang bersih. 1. serta menjauhi penyalahgunaan bahan bagi 1.senaman yang konsisten . Oleh itu. permakanan yang seimbang . amalan gaya hidup sihat dan juga tentang aspek keselamatanTiga komponen pendidikan ini amatlah penting dan perlu dipupuk sejak di bangku sekolah lagi.1PROGRAM SEKOLAH BERSIH Kebersihan merupakan asas kepada kehidupan kita.ceria dan selamat amat sesuai dengan perkembangan fizikal dan mental pelajar. jadi Program 3K ingin menerapkan amalan kebersihan bagi memastikan persekitaran sekolah selamat. ceria serta tenteram kepada para pelajar agar pelajar dapat belajar dengan suasana yang kondusif sesuai dengan tuntutan ilmu dan kehendak proses pengajaran dan pembelajaran.bersih dan ceria.Amalan gaya hidup sihat menjurus kepada kebersihan diri.Ia bermaksud mewujudkan satu suasana persekitaran sekolah yang bersih..2 Melalui program ini juga.

Ia amat penting dalam mewujudkan suasana sekolah yang aman. tenteram dan meyakinkan .Sihat dan Progresif" melalui amalan gaya Hidup sihat Di samping itu ia bertujuan memberi pengetahuan dan pendedahan mengenai aspekaspek kebersihan. 2. guru dan seterusnya ibubapa pelajar mengenai kepentingan penjagaan kesihatan.sesuai dengan matlamat Negara murid belajar dalam suasana yang penuh kondusif.kesihatan dan keselamatan kepada para pelajar serta masyarakat di sekitar .3 warga tentang aspek-aspek keselamatan .1 RASIONAL PROGRAM 3K merupakan satu program kesihatan yang merangkumi aspek kebersihan . Kesedaran golongan ibu bapa juga amat penting bagi memastikan amalan gaya hidup sihat dapat dimanfaatkan bermula dari rumah. Melalui program ceramah .pertolongan cemas dan sebagainya . 2. Pengetahuan dan kemahiran mengenai aspek-aspek 3K ini amatlah wajar ditekankan kepada golongan sasaran ini memandangkan generasi muda harus dididik dan diterapkan mengenai kepentingan penjagaan kebersihan dan kesihatan dari seawal usia di bangku sekolah .0 TUJUAN PROGRAM Program 3K dilaksanakan bagi menyokong hasrat Program Bersepadu Sekolah Sihat dan Selamat (PBSS) bagi melahirkan "Generasi Berilmu.kesihatan dan keselamatan untuk semua warga sekolah dan komuniti sekitar demi melahirkan dan memupuk rasa tanggungjawab para pelajar . kempen menderma darah dan pameran kepada para pelajar dan masyarakat setempat akan dapat memupuk perasaan cintakan kebersihan serta melahirkan tanggungjawab mengenai peranan sebagai warganegara demi membantu mereka memerlukan bantuan darah. Sekolah Selamat merupakan jaminan bagi membentuk insan seimbang dan harmonis sesuai dengan aspirasi Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

y . y Memastikan para pelajar dapat belajar dalam keadaan bersih.kesihatan dan keselamatan. guru dan kakitangan sekolah terhadap kebersihan. y Melibatkan dan mewujudkan permuafakatan antara pelbagai agensi dengan masyarakat sekolah dan luar sekolah bagi mencapai matlamat bersama.Meningkatkan pengetahuan dan informasi mengenai Kebersihan. rohani dan jasmani sewaktu menjalankan semua aktiviti di sekolah.sihat dan selamat ketika di sekolah. y Menggembeling usaha dan tenaga pelbagai agensi bagi membina ketahanan dan jati diri yang tinggi di kalangan pelajar dari segi fizikal.mental.4 OBJEKTIF PROGRAM Antara objektif Program 3K ialah: y Meningkatkan kerjasama dan koordinasi pelbagai agensi terlibat bagi meningkatkan pengetahuan. mental dan rohani sebagai benteng untuk mengelakkan diri dari pelbagai ancaman gejala sosial sepert peyalahgunaan dadah. emosi. . y .4 2.Menyediakan suasana pengajaran dan pembelajaran yang lebih kondusif kepada pelajar dengan terlaksananya program ini. kefahaman dan kemahiran pencegahan kepada murid.3 MATLAMAT PROGRAM 3K Memastikan pelajar sentiasa berada pada tahap kesihatan yang memuaskan dari segi fizikal. Mata bercahaya lahir dari minda yang cerdas. y Membimbing para pelajar ke arah cintakan kehidupan yang bebas dari anasir-anasir buruk seperti penyalahgunaan dadah dan tabiat merokok. y Menanam kesedaran mengenai amalan gaya hidup sihat di kalangan pelajar dan komuniti walau d mana mereka berada. 2.Kesihatan dengan menerapkannya kepada para pelajar dan komuniti setempat.

5 2.5 Cadangan Carta Organisasi AJK INDUK PROGRAM 3K PENASIHAT TN HJ ABD SAMAD B SALLEH GURU BESAR SK SINGKIR PENGERUSI EN.AHMAD HASAN B HARUN GURU PENOLONG KANAN HEM TIMBALAN PENGERUSI PN NASRI BT ARIFFIN GURU PENOLONG KANAN 1 SETIAUSAHA PN ROSIMA BT HJ HANAFI KETUA PANITIA PJK BENDAHARI PN MUSITAH BT MAT SETIAUSAHA PANITIA PJK AJK TN HJ HAMID SAAD PN NOR¶AIN BT SALAM PN JAMALIAH BT SIDEK EN MUHD HANIF YAAKOB PN AINOL BADRI BAHARI PN MARDIANA A. RAHMAN PN RUJIAH BT IDRIS EN MUHD FARIS FAKHRURAZI PN INTAN FARIZA BT ISMAIL PN MUNIYATI ABD KADIR JAWATANKUASA PELAKSANA ENCIK MUHD FADZLI SUDIN EN SOFIAN B SHUIB .

6 AJK PELAKSANA PROGRAM 3K PENASIHAT Tn Hj Abd samad B Salleh Guru Besar SK Singkir PENGERUSI En Ahmad Hasan B Harun Pen.Kanan Satu SETIAUSAHA Pn Rosima Bt Hj Hanafi Ketua Panitia PJK BENDAHARI Pn Pn Musitah Bt Mat AHLI JAWATANKUASA SAMBUTAN Guru Besar SKS Semua PK Tn Hj Abd Hamid Saad ±YDP PIBG HADIAH Pn Nor¶Ain Bt Salam Pn Jaliliyah Bt Kadir URUSETIA Pn Rosima Bt Hj Hanafi Pn Musitah Bt Mat En Muhd Fadzli b Sudin DOKUMENTASI Pn Muniyati Abd Kadir Pn Masni Bt Idris SIARAYA En Muhd Fadzli B Sudin En Hamzah B Idris JAMUAN Pn Che Jamaliah Sidek Pn Mek Limah Saaud AJK PIBG PROMOSI/BANNER En Muhd Faris Fakhrurazi Pn Siti Fatimah Jaafar PERALATAN En Sofian Shuib En Shuib Saad Pn Sharmila Abd Rahim .Kanan HEM TIMBALAN PENGERUSI Pn Nasri Bt Ariffin Pen.

7 KAWALAN MURID En Muhd Hanif Yaakob En Pn Maznah Ahmad SUKANEKA/PERTANDINGAN En Muhd Fadzli B Sudin Pn Shurina Adham Pn Yasmin Hasan PELANCARAN Pn Ainol Badri Bahari Cik Ooi Shin Shiow KUIZ /SENAMROBIK Panitia PJK Pn Intan Fariza Ismail (Jururawat KKGC) .

7 Cadangan Program Program 3K ini akan dijalankan selama 3 hari berturut-turut pada 15 dan 17 November 2009 .Upacara perasmian akan dijalankan pada 15 hb November 2009 oleh Guru Besar SK Singkir. Berikut merupakan aktiviti-aktiviti yang dicadangkan sepanjang program 3K: Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14. Aktiviti yang Dirancang Pameran kesihatan dan Anti Rokok Ceramah Dan Sidang Video Anti dadah Senamrobik bersama komuniti Pemeriksaan Kesihatan Percuma Demonstrasi Pertolongan Cemas Kempen Menderma Darah Pertandingan Masakan Menu Sihat Gotong royong Perdana Pertandingan melukis dan mewarna Pertandingan kelas terbersih dan ceria Ceramah Cara menangani konflik dan stress Demonstrasi lalulintas Sukaneka Latihan Mencegah Kebakaran Agensi /JK Pelaksana Unit promosi pej Kesihatan daerah Yan AADK Daerah Yan dan Panitia PJK SKS Koordinator dari klinik Kesihatan Guar Chempedak Hospital Daerah Yan HDY dan Panitia PJK SKS HDY Panitia PJK SKS Panitia PJK dan AJK Program PIBG dan AJK program Kaunselor dari SMK Agama Yan Unit Trafik Balai Polis Yan Panitia PJK dan AJK Program Panitia PJK dan Belia Daerah Yan .8 2.

09 7:45-8:30 Pelancaran Program 3K - Dataran Ilmu 8:30-9:30 Gotong ±Royong Perdana Semua Kawasan sekolah Pertandingan Kelas Terbersih dan Ceria 9:30-10:30 Murid Tahap 1 & 2 Kelas masingmasing Demonstrasi Keselamatan lalulintas Murid-murid Dataran Ilmu 10:30-11:00 Rehat -Kempen menderma darah -Pemeriksaan Kesihatan Golongan dewasa Bilik Rawatan 11:00-12:00 percuma -Ceramah Motivasi :Cara menangani konflik dan stress Semua golongan Bilik Wawasan Murid-murid Bilik Matematik 12:001:00ptg Ceramah Dan Pameran Anti Dadah oleh AADK Murid-murid Dewan SKS .9 2.11.8 Tentatif Program Hari Masa Acara Sasaran Lokasi Ahad 15.

09 8:00-9:00 Sukaneka Hidup Sihat Dewasa Padang sekolah 9:00-10:30 Ceramah dan Pameran Anti rokok Semua golongan Dewan Sekolah Rehat Murid-murid Tahap Dewan Sekolah 10:30-11:00 11:001:00ptg Pertandingan Melukis dan Mewarna 1 &2 .11.11.09 8:00-9:00 Senamrobik Semua golongan Padang sekolah 9:00-10:30 Demonstrasi Pertolongan Cemas Semua golongan Padang sekolah 10:30-11:00 Rehat 11.001:00ptg Pertandingan Memasak Menu Sihat Terbuka Perkarangan Kantin Selasa 17.Pra Seolah dan Tabika Jemputan .10 Isnin 16.

Lagu Sekolah dan Lagu Negeri Kedah.11 2.9 Tentatif Program secara lengkap dan terperinci.45-8. Tayangan slaid .memperindah taman sains dan taman herba.menyusun atur pasu-pasu bunga. .mengecat pagar.membaikpulih kerusi meja yang rosak. 9:30-10:30pg Dataran Ilmu Pengisian : Simbol-simbol papan tanda keselamatan jalan raya.30 pg Kawasan Sekolah .Soalan berkaitan dengan keselamatan di jalan raya dan pengetahuan am murid-murid. Perhimpunan Mingguan dan Majlis Pelancaran Program 3K y y Bacaan doa. Dewan SKS Pertandingan mewarna dan melukis poster: y Murid Tahap 1 . TARIKH / MASA / TEMPAT 15 November 2009 (AHAD) 7.Pra sekolah serta Tabika jemputan.30 pg Dewan SKS y y 8.30pg ± 9. JPN .mewarna y Murid Tahap 2-melukis poster Kempen Anti Dadah Ceramah keselamatan oleh Unit Trafik Balai Polis Yan. Ucapan Pengerusi Program 3K Ucapan Tn Guru Besar dan Perasmian Pelancaran Program 3K PROGRAM / AKTIVITI Gotong royong Perdana Para waris/komuniti Aktiviti: membersihkan kawasan sekolah. Asas Peraturan jalan raya. Nyanyian lagu-lagu Negaraku . Kuiz Uji Minda o Soalan ujian/kuiz adalah berdasarkan kepada pengisian sepanjang program ceramah yang telah diberikan .

Demonstrasi Pertolongan Cemas 9:00-10:30pg Padang Sekolah -Dilaksanakan dengan kerjasama PBSMM Daerah Yan Aktiviti: .12 Semua soalan disediakan oleh Panitia PJK untuk setiap tahap. 11:00-12:00 tgh Bilik Rawatan Kempen menderma darah -Kempen akan dijalankan oleh Unit Kesihatan HDY -Penderma akan diberikan sijil Menderma darah Bilik Wawasan Pemeriksaan Kesihatan percuma -Pemeriksaan Kesihatan akan dijalankan oleh Jabatan Kesihatan HDY Bilik Matematik Ceramah Motivasi :Cara menangani konflik dan stress -Ceramah akan disampaikan oleh Kaunselor Kanan SMK Agama Yan 12:00-1:00 ptg Ceramah Dan Pameran Anti Dadah -Ceramah dikendalikan oleh AADK Daerah Yan Aktiviti: Sesi ceramah oleh penceramah Sesi soaljawab Tayangan Slaid ³Mereka Yang Rebah´ 16 November 2009 (ISNIN) Padang Sekolah 8:00-9:00pg Senamrobik -Dijalankan oleh Panitia PJK dengan kerjasama koordinator senamrobik Klinik Kesihatan Guar Chempedak -Terbuka kepada semua golongan.

-Kemahiran seperti teknik balutan anduh.00-1:00 ptg Kantin Pertandingan Memasak Menu Sihat -Terbuka kepada semua yang berminat -2 orang satu kumpulan -Bahan masakan disediakan oleh pihak penganjur -Tema ³Makanan Sihat´dan berasaskan buah-buahan serta sayursayuran 17 November 2009 (SELASA) Padang Sekolah 8:00-9:00pg Sukaneka Hidup Sihat Sukaneka akan dijalankan oleh Panitia PJK dengan kerjasama Belia Daerah Yan.renjatan. melecur dan CPR 11. Pameran adalah berkaitan bahaya rokok . -Peserta yang berminat mencuba dan mempelajari kemahiran memberi bantuan pertolongan cemas dialu-alukan.13 -Mengadakan sesi Demonstrasi pertolongan cemas ±teknik lakon semula.patah tulang. Aktiviti: Acara Rakit Darat-Siapa Cepat? Acara Menganyam ketupat Acara Mengutip Belon Acara Lari Dalam Guni Acara Tiup Belon 9:00-10:30pg Dewan SKS Ceramah dan Pameran Anti rokok -Sesi ceramah akan disampaikan oleh Unit Promosi Pejabat Daerah kesihatan Daerah Yan.

14 kepada perokok.dan persekitaran. . Aktiviti: Sesi Ceramah Kuiz 11:00-1:00 ptg Dewan SKS Pertandingan Melukis dan Mewarna adalah berdasarkan di bawah: Pertandingan Mewarna untuk Pra sekolah.Tabika jemputan dan murid ±murid Tahap 1 Pertandingan melukis Poster kepada murid-murid Tahap 2 Tema bagi pertandingan ialah ³Hidup Bebas Tanpa Rokok´ Latihan Mencegah Kebakaran akan dijalankan pada bila-bila masa dari 15 Nov -17 Nov 2009.

ahli sukerelawan dan individu terlibat) Setiausaha Program 7 Menempah dan memasang banner untuk tujuan promosi -promosi mula dijalankan JK PRomosi 8 Menyedia dan mencetak borang-borang penyertaan.-Mesyuarat Kali Pertama Tindakan Setiausaha Program 2 3 Pelantikan AJK Program secara rasmi Mengaktifkan sebuah bilik gerakan bagi pelaksanaan Setiausaha Program kerja-kerja asas program ± cadangan Bilik Bahasa Inggeris AJK Persiapan Tempat Setiausaha Program 4 5 Mesyuarat Kali ke 2 AJK ProgramMenjalankan kerja-kerja penyediaan .email. Pelaksanaan Tugas -Penyediaan kertas kerja program.kad /surat jemputan. Membentangkan kertas kerja dan mendapatkan persetujuan asas dari pihak-pihak penganjur dan pelaksana program melalui mesyuarat dan bersemuka.percetakan dan mengirim surat menyurat.15 3.keputusan bagi pertandingan /kuiz yang diadakan JK Pertandingan 9 10 11 Menyediakan hadiah dan cenderahati Tempahan makanan untuk jamuan dan jamuan VIP Menyediakan bilik-bilik khas utuk kegunaan pameran dsb.Menyediakan dewan untuk tujuan pelancaran AJK Hadiah AJK Jamuan AJK Persiapan Tempat .pemarkahan .mesin faksimili atau pertemuan peribadi.borangborang Setiausaha dan JK Promosi 6 Mengirim surat dan kad jemputan menggunakan khidamat pos laju.0 KAEDAH PELAKSANAAN Manual Perlaksanaan Program Bil 1.(kepada agensi-agensi .

50 RM75.00 X 10 orang RM5.00 RM814.00 RM20.00 Jumlah Perbelanjaan Jamuan 4. waris serta badan-badan yang terlibat Semua AJK AJK Dokumentasi 12 3.00 RM100.50 X 150 orang RM5.00 X 12 orang RM275.00 RM225.00 .00 RM12.00 RM50.50 X RM0.00 RM126. Hadiah Dan Cenderahati Hadiah Pertandingan Mewarna Cenderahati Hadiah Kuiz Hadiah Sukaneka Jumlah Perbelanjaan Hadiah 5.00 X 20 orang RM5.00 Jumlah Perbelanjaan Cetakan 2 Promosi Banner Iklan Promosi Jumlah Perbelanjaan Promosi 3.20 X 60 keping RM95.00 RM60.00 RM60.16 Pengumpulan bahan /fotografi /rakaman video untuk pendokumentasian 13 Kerja pembersihan kawasan selepas program secara menyeluruh bersama-sama pihak sekolah .00 X 10 orang RM42.00 RM138. Lain-lain perbelanjaan Jumlah Perbelanjaan Keseluruhan RM3. Jamuan Jamuan ringan Jamuan VIP RM1.1 Anggaran Perbelanjaan BIL PERKARA ANGGARAN PERBELANJAAN (RM) 1 Perbelanjaan Cetakan Booklet Program Surat-menyurat RM1.00 RM196.00 X 3 helai RM0.00 X 10 orang RM2.00 RM20.00 RM50.

Bahagian pendidikan Kesihatan . Promosi Gaya Hidup Sihat Dari http://pkukmweb. Retrieved September 5.my/~medipro/home/medipro. Sumbangan PIBG SK SINGKIR 2. Centers for Disease Control and Prevention.cdc. Kajian Keberkesanan Program Kesihatan Di Sekolah-sekolah seluruh Negara.00 = RM814.00 1.gov/healthyyouth/healthtopics/index.asp . 2004 from from http://www.htm 4.d. 3. (n.00 = RM314.ukm. Nur aliah Karim.17 SUMBER : = RM 500.).Sumbangan orang perseorangan /syarikat JUMLAH KESELURUHAN RUJUKAN 1.Pulau Pinang 2.(2004).(2005) R ancangan Makanan Tambahan : Keselamatan Makanan Untuk Kanak-kanak Di Sekolah amat Perlu: USM. Health topics. Amril Ghaffar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->