MESIN LARIK adalah satu mesin yang digunakan untuk melakukan kerjakerja seperti memotong selari permukaan sebelah

luar atau dalam, menggerudi, memotong benang skru, melulas, menggerek, memotong tirus, melorek, mencanai, menggilap, dan lain-lain. Pemotongan dilakukan dengan menyuapkan mata alat pemotong ke arah bahan kerja yang sedang berpusing. Suapan mata alat dilakukan sama ada selari atau bersudut tepat dengan paksi bahan kerja. Mata alat pemotong boleh juga disuapkan bersudut dengan paksi bahan kerja seperti dalam kerja pemotongan tirus.

AM :
1. Mengenali jenis-jenis mesin larik dan kegunaannya dalam proses membentuk sesuatu projek yang ingin dihasilkan.

. 3. Mengamalkan langkah keselamatan ketika melarik. Mata alat melurah. Boleh memesin benang skru v di mesin larik. Boleh mengendalikan mesin larik dengan lebih yakin. 1. Mesin Peraut Universal. mata alat menggerek dan mata alat benang v. 5.KHUSUS : 1. 8. 4. Pemegang mata alat membunga. 6. Pemegang mata alat melurah(lurus). 5. Pemegang mata alat lurus. Mesin Larik Tetengah 2. 2. Bilah Selari. 4. 6. 7. tegak dan bertingkat. Menggunakan alat-alat pengukur dan penguji dengan lebih yakin. melorek dan menggerek. Boleh melarik tirus. Mengendalikan mesin raut untuk memesin muka rata. Pelaras tiang mata alat. 3.

2. 12.Allen key.Gerudi pusat.Pembaris keluli. Pakai kasut yang mempunyai pelindung keselamatan.Pemegang mata alat menggerek. 5. 3. Pakai pakaian bengkel yang sesuai dan elakkan daripada menggunakan pakaian ang longgar. 15.Cuk gerudi.9. 14. 17.Tolok tetengah dan tolok pic.Kain buruk. Tidak gopoh semasa melakukan sebarang kerja amali.Kikir parut 1.Minyak pelincir. 4. 19. 6. Menghargai dan berpuas hati dengan hasil kerja sendiri. 10. Mengutamakan kebersihan pada setiap waktu. 13. 22. 11. 21. 20.Angkup vernier. Mempunyai sikap tanggungjawab pada diri sendiri. .Pengunci bindu. 7. Spanar saiz 17 dan 21.Cecair penyejuk. 16.Tetengah berputar. 18. Bertimbang rasa terhadap rakan sekelas.

13. Elakka memakai barang-barang perhiasan seperti jam. 14. . cincin.Jangan bergurau senda dan mempermainkan kawan-kawan.8. 12.Rambut mestilah pendek dan kemas. 11.Matikan suis kuasa sepenuhnya setelah msein tidak digunakan lagi.Elakkan memegang dan menyentuh alat-alat yang tajam.Mesin haruslah mempunyai suis keselamatan dan suis saling mengunci.Buang tepi yang tajam pada bahan kerja. 15. Gunakan pelindung mata seperti cermin mata. 9. gogel atau alat pelindung. 10. dan rantai.

.

.1. Sebatang keluli dipotong dengan menggunakan gergaji kuasa mengikut ukuran yang ditetapkan iaitu 80mm.

6. Tukarkan tiang mata alat dengan mennggunakan mata alat melorek / membunga dan pusat alat membunga mestilah sama tinggi dengan poin tetengah mati. Mula-mula. 9. Pada bahagian yang berdiameter 35mm dilakukan kerja membunga. 3. Setkan kelajuan yang sesuai pada kotak gear. Keluli / bahan kerja tersebut diikat pada cuk 3 rahang dengan kuat supaya bahan kerja tidak longgar semasa mesin sedang berpusing. 4. 10. Pada bahagin yang berdiameter 20mm tersebut dilakukan kerja membentuk separuh bulat dengan jejarinya 10mm.Setkan kelajuan mesin ¼ dari PPM yang biasa digunakan dan pilih kadar hantaran yang perlahan. . Tandakan bahagian yang hendak dibunga pada bahan kerja. lakukan kerja melarik selari sepanjang 15mm dengan berdiameter 35mm. 7.2. 8. laraskan kedudukan mata alat membunga bersudut tepat dengan paksi benda kerja. Mulakan kerja melarik selari pada bahagian hadapan bahan kerja sepanjang 25mm sehingga menjadi berdiameter 20mm. 5. Kemudian.

11. .Hentikan mesin dan lihat keadaan corak yang dibentuk. 15.5mm kepada bahan kerja atau sebelum menghidupkan mesin. mata melurah dipasang pada pemegang mata alat dan mulakan kerja melurah pada bahan kerja yang sepanjang 8mm dan berdiameter 20mm. 16.Laraskan kereta ke hujung bahan kerja sehingga hanya setengah dari muka roda bunga sahaja terkena pada bahan kerja. 17. Hidupkan mesin dan neri kedalaman pemotongan 0. Kemudian. 14.Gunakan pelincir pemotong untuk mengurangkan geseran dan membolehkan tatal keluar dengan mudah. 12. 13.Gerakkan kekesot lintang dan kenakan roda bunga pada permukaan bahan kerja.Lakukan kerja melarik selarik semula ke atas bahan kerja sepanjang 24mm dan berdiameter 25mm.

20. Hentikan mesin dan periksa pic yang dipotong dengan tolok pic. Biasanya pada PPM 1/3 dari yang digunakan untuk kerja melarik. Dengan menggunakan tolok tetengah laraskan mata alat supaya berkedudukan bersudut 90 dengan paksi bahan kerja. 19. 27. Pilih PPM yang tepat untuk mengulir. 21. 23.Selepas itu. 22.Undurkan mata alat dan kembalikannya kepermulaan.18. .Hentikan mesin.Hidupkan mesin dan dan kenakan mata alat pada bahan kerja.Setkan mesin sesuai untuk memotong pic yang diperlukan.Undurkan mata alat dan bawa mata alat kepermulaan ulir. 25. lakukan kerja mengulir pada bahagian yang telah dilarik selari sepanjang 8mm dan berdiameter 25mm.Lihat dial pada pedoman dan pasang nat belah pada kedudukan yang tepat sebelum memotong. 26. Setkan dial senggatan kekesot lintang dan kekesot bergabung kepada 0. 24.Setkan mata alat pada ketinggian paksi mesin.

lakukan kemasan terakhir pada bahan kerja.Ulangi operasi pemotongan sehingga ulir skru itu cukup dalam dan licin. lakukan kerja membuang segi pada bahagian yang telah dibunga tadi.Selepas semua kerja siap. Periksa pemasangan dan gegasan dengan tolok atau nad jodohnya.Akhirnya. 2. Pastikan ukuran bahan kerja yang dipotong bersesuaian dengan proses pemesinan yang akan dilakukan.28. 29. 30. 1. . Baca arahan projek yang disampaikan oleh tenaga engajar.

hendaklah dilebihkan supaya bahan kerja selamat digunakan semasa proses pemesinan dijalankan. Pasangkan mata alat dan setkan mata alat dengan betul pada alatan belakang supaya tepat. 7. 8. Patuhi langkah-langkah keselamatan menggunakan mesin larik bagi mengelakkan berlakunya kemalangan. Bersihkan mesin larik setiap kali menggunakan mesin.3. 5. Keseluruhannya untuk memberi pengetahuan kepada pelajar mengenai apa itu mesin larik. langkah-langkah . 6. Mulakan melarik pada bahagian yang mudah dahulu dan diikuti dengan langkah yang lebih susah sehingga kerja-kerja melarik selari. 9. Sebelum menggunakan mesin larik pastikan mesin larik berada dalam keadaan selamat sebelum digunakan. cara penggunaannya. 4. Ukuran yang hendak dipotong. Setkan kotak gear mengikut ukuran suapan yang sesuai dan ON mesin larik.

Saya juga belum mahir sepenuhnya mengendalikan mesin larik. kadang-kala terdapat mesin larik yang tidak berfungsi dengan baik. ketepatan ukuran dan cara pengukurannya dan juga pengagihan masa. Komennya ialah. .keselamatan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful