Report Mesin Larik

MESIN LARIK adalah satu mesin yang digunakan untuk melakukan kerjakerja seperti memotong selari permukaan sebelah

luar atau dalam, menggerudi, memotong benang skru, melulas, menggerek, memotong tirus, melorek, mencanai, menggilap, dan lain-lain. Pemotongan dilakukan dengan menyuapkan mata alat pemotong ke arah bahan kerja yang sedang berpusing. Suapan mata alat dilakukan sama ada selari atau bersudut tepat dengan paksi bahan kerja. Mata alat pemotong boleh juga disuapkan bersudut dengan paksi bahan kerja seperti dalam kerja pemotongan tirus.

AM :
1. Mengenali jenis-jenis mesin larik dan kegunaannya dalam proses membentuk sesuatu projek yang ingin dihasilkan.

1. 2. 4. Bilah Selari. Mesin Larik Tetengah 2. 5. Pemegang mata alat membunga. Mengendalikan mesin raut untuk memesin muka rata. Mata alat melurah. Boleh memesin benang skru v di mesin larik. Mesin Peraut Universal. tegak dan bertingkat. Pemegang mata alat lurus. 5. 3. Pemegang mata alat melurah(lurus). 7. Boleh melarik tirus. Boleh mengendalikan mesin larik dengan lebih yakin. 4. 6. mata alat menggerek dan mata alat benang v. melorek dan menggerek. Pelaras tiang mata alat. Mengamalkan langkah keselamatan ketika melarik. 3. Menggunakan alat-alat pengukur dan penguji dengan lebih yakin.KHUSUS : 1. 8. 6. .

Pakai kasut yang mempunyai pelindung keselamatan. 13.Tetengah berputar.Pengunci bindu.Gerudi pusat.Angkup vernier.Pembaris keluli. 19. 12. 10. 11.Minyak pelincir. 14. 7.Tolok tetengah dan tolok pic. . Pakai pakaian bengkel yang sesuai dan elakkan daripada menggunakan pakaian ang longgar.Pemegang mata alat menggerek. 5. Mempunyai sikap tanggungjawab pada diri sendiri.Cecair penyejuk. 15. 17. Menghargai dan berpuas hati dengan hasil kerja sendiri. 20. 21.Allen key. Bertimbang rasa terhadap rakan sekelas. 3.Kikir parut 1. Tidak gopoh semasa melakukan sebarang kerja amali.Cuk gerudi. 16. Spanar saiz 17 dan 21.9.Kain buruk. 18. 2. 6. 4. 22. Mengutamakan kebersihan pada setiap waktu.

8. 14.Elakkan memegang dan menyentuh alat-alat yang tajam.Mesin haruslah mempunyai suis keselamatan dan suis saling mengunci.Buang tepi yang tajam pada bahan kerja. 11. 12. cincin.Jangan bergurau senda dan mempermainkan kawan-kawan. 9. . 13. dan rantai.Matikan suis kuasa sepenuhnya setelah msein tidak digunakan lagi. gogel atau alat pelindung.Rambut mestilah pendek dan kemas. Elakka memakai barang-barang perhiasan seperti jam. Gunakan pelindung mata seperti cermin mata. 15. 10.

.

1. . Sebatang keluli dipotong dengan menggunakan gergaji kuasa mengikut ukuran yang ditetapkan iaitu 80mm.

Kemudian. . 5. 3. Tukarkan tiang mata alat dengan mennggunakan mata alat melorek / membunga dan pusat alat membunga mestilah sama tinggi dengan poin tetengah mati. 4.2. 7. Pada bahagin yang berdiameter 20mm tersebut dilakukan kerja membentuk separuh bulat dengan jejarinya 10mm. lakukan kerja melarik selari sepanjang 15mm dengan berdiameter 35mm. Keluli / bahan kerja tersebut diikat pada cuk 3 rahang dengan kuat supaya bahan kerja tidak longgar semasa mesin sedang berpusing. 6. 10. laraskan kedudukan mata alat membunga bersudut tepat dengan paksi benda kerja. Mula-mula. Tandakan bahagian yang hendak dibunga pada bahan kerja. 9. Mulakan kerja melarik selari pada bahagian hadapan bahan kerja sepanjang 25mm sehingga menjadi berdiameter 20mm.Setkan kelajuan mesin ¼ dari PPM yang biasa digunakan dan pilih kadar hantaran yang perlahan. Pada bahagian yang berdiameter 35mm dilakukan kerja membunga. Setkan kelajuan yang sesuai pada kotak gear. 8.

Lakukan kerja melarik selarik semula ke atas bahan kerja sepanjang 24mm dan berdiameter 25mm. Kemudian. Hidupkan mesin dan neri kedalaman pemotongan 0.Hentikan mesin dan lihat keadaan corak yang dibentuk.5mm kepada bahan kerja atau sebelum menghidupkan mesin.11. mata melurah dipasang pada pemegang mata alat dan mulakan kerja melurah pada bahan kerja yang sepanjang 8mm dan berdiameter 20mm. 15. 17. 14. 12. . 16.Gerakkan kekesot lintang dan kenakan roda bunga pada permukaan bahan kerja.Laraskan kereta ke hujung bahan kerja sehingga hanya setengah dari muka roda bunga sahaja terkena pada bahan kerja.Gunakan pelincir pemotong untuk mengurangkan geseran dan membolehkan tatal keluar dengan mudah. 13.

25. 22.Hentikan mesin. .Setkan mata alat pada ketinggian paksi mesin. Pilih PPM yang tepat untuk mengulir. 20.Setkan mesin sesuai untuk memotong pic yang diperlukan.Hidupkan mesin dan dan kenakan mata alat pada bahan kerja. 27.Undurkan mata alat dan bawa mata alat kepermulaan ulir. Biasanya pada PPM 1/3 dari yang digunakan untuk kerja melarik.18.Selepas itu. lakukan kerja mengulir pada bahagian yang telah dilarik selari sepanjang 8mm dan berdiameter 25mm. 21. 26. 19.Undurkan mata alat dan kembalikannya kepermulaan. Hentikan mesin dan periksa pic yang dipotong dengan tolok pic. 24.Lihat dial pada pedoman dan pasang nat belah pada kedudukan yang tepat sebelum memotong. 23. Setkan dial senggatan kekesot lintang dan kekesot bergabung kepada 0. Dengan menggunakan tolok tetengah laraskan mata alat supaya berkedudukan bersudut 90 dengan paksi bahan kerja.

lakukan kemasan terakhir pada bahan kerja. 29.Selepas semua kerja siap. Pastikan ukuran bahan kerja yang dipotong bersesuaian dengan proses pemesinan yang akan dilakukan. . Periksa pemasangan dan gegasan dengan tolok atau nad jodohnya.28. Baca arahan projek yang disampaikan oleh tenaga engajar.Ulangi operasi pemotongan sehingga ulir skru itu cukup dalam dan licin. 2.Akhirnya. 1. 30. lakukan kerja membuang segi pada bahagian yang telah dibunga tadi.

4. cara penggunaannya. Bersihkan mesin larik setiap kali menggunakan mesin. 9. langkah-langkah . 6. Patuhi langkah-langkah keselamatan menggunakan mesin larik bagi mengelakkan berlakunya kemalangan. 8. Mulakan melarik pada bahagian yang mudah dahulu dan diikuti dengan langkah yang lebih susah sehingga kerja-kerja melarik selari.3. hendaklah dilebihkan supaya bahan kerja selamat digunakan semasa proses pemesinan dijalankan. Setkan kotak gear mengikut ukuran suapan yang sesuai dan ON mesin larik. 5. Keseluruhannya untuk memberi pengetahuan kepada pelajar mengenai apa itu mesin larik. 7. Sebelum menggunakan mesin larik pastikan mesin larik berada dalam keadaan selamat sebelum digunakan. Ukuran yang hendak dipotong. Pasangkan mata alat dan setkan mata alat dengan betul pada alatan belakang supaya tepat.

keselamatan. . Komennya ialah. kadang-kala terdapat mesin larik yang tidak berfungsi dengan baik. ketepatan ukuran dan cara pengukurannya dan juga pengagihan masa. Saya juga belum mahir sepenuhnya mengendalikan mesin larik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful