P. 1
Report Mesin Larik

Report Mesin Larik

|Views: 871|Likes:
Published by Emanz Snakezz

More info:

Published by: Emanz Snakezz on Aug 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/14/2012

pdf

text

original

MESIN LARIK adalah satu mesin yang digunakan untuk melakukan kerjakerja seperti memotong selari permukaan sebelah

luar atau dalam, menggerudi, memotong benang skru, melulas, menggerek, memotong tirus, melorek, mencanai, menggilap, dan lain-lain. Pemotongan dilakukan dengan menyuapkan mata alat pemotong ke arah bahan kerja yang sedang berpusing. Suapan mata alat dilakukan sama ada selari atau bersudut tepat dengan paksi bahan kerja. Mata alat pemotong boleh juga disuapkan bersudut dengan paksi bahan kerja seperti dalam kerja pemotongan tirus.

AM :
1. Mengenali jenis-jenis mesin larik dan kegunaannya dalam proses membentuk sesuatu projek yang ingin dihasilkan.

Pelaras tiang mata alat. Boleh melarik tirus. 5. mata alat menggerek dan mata alat benang v. 3. 2. . Mata alat melurah. Menggunakan alat-alat pengukur dan penguji dengan lebih yakin. Bilah Selari. Pemegang mata alat membunga. Pemegang mata alat lurus. melorek dan menggerek. 3.KHUSUS : 1. 8. Mengamalkan langkah keselamatan ketika melarik. Boleh mengendalikan mesin larik dengan lebih yakin. Mesin Larik Tetengah 2. 4. Boleh memesin benang skru v di mesin larik. 5. Mesin Peraut Universal. Mengendalikan mesin raut untuk memesin muka rata. 1. 6. Pemegang mata alat melurah(lurus). tegak dan bertingkat. 4. 6. 7.

Pakai pakaian bengkel yang sesuai dan elakkan daripada menggunakan pakaian ang longgar.Cecair penyejuk.Kain buruk. 4. 7. 20. 21. Mengutamakan kebersihan pada setiap waktu. 19.Pemegang mata alat menggerek.Cuk gerudi. 6. 17. 2. 5. 15. 12. 18.Gerudi pusat.Minyak pelincir. 3. 14.Tolok tetengah dan tolok pic. 22. Pakai kasut yang mempunyai pelindung keselamatan.Allen key.Pembaris keluli.Kikir parut 1. 13. Spanar saiz 17 dan 21. 16.Angkup vernier. 10. 11. . Mempunyai sikap tanggungjawab pada diri sendiri.Pengunci bindu.Tetengah berputar. Tidak gopoh semasa melakukan sebarang kerja amali. Menghargai dan berpuas hati dengan hasil kerja sendiri.9. Bertimbang rasa terhadap rakan sekelas.

12. cincin.Jangan bergurau senda dan mempermainkan kawan-kawan.Buang tepi yang tajam pada bahan kerja. 9. Gunakan pelindung mata seperti cermin mata. 15.Mesin haruslah mempunyai suis keselamatan dan suis saling mengunci. . 10.Rambut mestilah pendek dan kemas. dan rantai. 11.8. gogel atau alat pelindung. 14. Elakka memakai barang-barang perhiasan seperti jam.Elakkan memegang dan menyentuh alat-alat yang tajam.Matikan suis kuasa sepenuhnya setelah msein tidak digunakan lagi. 13.

.

1. . Sebatang keluli dipotong dengan menggunakan gergaji kuasa mengikut ukuran yang ditetapkan iaitu 80mm.

8. 6. Mulakan kerja melarik selari pada bahagian hadapan bahan kerja sepanjang 25mm sehingga menjadi berdiameter 20mm. Tukarkan tiang mata alat dengan mennggunakan mata alat melorek / membunga dan pusat alat membunga mestilah sama tinggi dengan poin tetengah mati. lakukan kerja melarik selari sepanjang 15mm dengan berdiameter 35mm. 3. 9. laraskan kedudukan mata alat membunga bersudut tepat dengan paksi benda kerja.Setkan kelajuan mesin ¼ dari PPM yang biasa digunakan dan pilih kadar hantaran yang perlahan. . Kemudian.2. Setkan kelajuan yang sesuai pada kotak gear. Pada bahagian yang berdiameter 35mm dilakukan kerja membunga. 5. 7. Pada bahagin yang berdiameter 20mm tersebut dilakukan kerja membentuk separuh bulat dengan jejarinya 10mm. Mula-mula. 10. Keluli / bahan kerja tersebut diikat pada cuk 3 rahang dengan kuat supaya bahan kerja tidak longgar semasa mesin sedang berpusing. 4. Tandakan bahagian yang hendak dibunga pada bahan kerja.

5mm kepada bahan kerja atau sebelum menghidupkan mesin. Kemudian.11.Gerakkan kekesot lintang dan kenakan roda bunga pada permukaan bahan kerja. mata melurah dipasang pada pemegang mata alat dan mulakan kerja melurah pada bahan kerja yang sepanjang 8mm dan berdiameter 20mm. Hidupkan mesin dan neri kedalaman pemotongan 0. 15. 14. 17.Lakukan kerja melarik selarik semula ke atas bahan kerja sepanjang 24mm dan berdiameter 25mm.Gunakan pelincir pemotong untuk mengurangkan geseran dan membolehkan tatal keluar dengan mudah. 12. .Laraskan kereta ke hujung bahan kerja sehingga hanya setengah dari muka roda bunga sahaja terkena pada bahan kerja. 13. 16.Hentikan mesin dan lihat keadaan corak yang dibentuk.

Hentikan mesin dan periksa pic yang dipotong dengan tolok pic. 20. 27. Biasanya pada PPM 1/3 dari yang digunakan untuk kerja melarik. lakukan kerja mengulir pada bahagian yang telah dilarik selari sepanjang 8mm dan berdiameter 25mm. 24.Undurkan mata alat dan kembalikannya kepermulaan.Setkan mata alat pada ketinggian paksi mesin. Setkan dial senggatan kekesot lintang dan kekesot bergabung kepada 0. 23. 21.Selepas itu. . 22.Lihat dial pada pedoman dan pasang nat belah pada kedudukan yang tepat sebelum memotong. 26.18. Dengan menggunakan tolok tetengah laraskan mata alat supaya berkedudukan bersudut 90 dengan paksi bahan kerja.Setkan mesin sesuai untuk memotong pic yang diperlukan. Pilih PPM yang tepat untuk mengulir.Undurkan mata alat dan bawa mata alat kepermulaan ulir. 25.Hidupkan mesin dan dan kenakan mata alat pada bahan kerja.Hentikan mesin. 19.

Pastikan ukuran bahan kerja yang dipotong bersesuaian dengan proses pemesinan yang akan dilakukan. Periksa pemasangan dan gegasan dengan tolok atau nad jodohnya.Ulangi operasi pemotongan sehingga ulir skru itu cukup dalam dan licin.Selepas semua kerja siap. 2. 1. 30.Akhirnya. lakukan kerja membuang segi pada bahagian yang telah dibunga tadi.28. Baca arahan projek yang disampaikan oleh tenaga engajar. 29. lakukan kemasan terakhir pada bahan kerja. .

7. Pasangkan mata alat dan setkan mata alat dengan betul pada alatan belakang supaya tepat. 4. 8.3. cara penggunaannya. Setkan kotak gear mengikut ukuran suapan yang sesuai dan ON mesin larik. Ukuran yang hendak dipotong. Bersihkan mesin larik setiap kali menggunakan mesin. 5. Mulakan melarik pada bahagian yang mudah dahulu dan diikuti dengan langkah yang lebih susah sehingga kerja-kerja melarik selari. 6. Keseluruhannya untuk memberi pengetahuan kepada pelajar mengenai apa itu mesin larik. Sebelum menggunakan mesin larik pastikan mesin larik berada dalam keadaan selamat sebelum digunakan. hendaklah dilebihkan supaya bahan kerja selamat digunakan semasa proses pemesinan dijalankan. Patuhi langkah-langkah keselamatan menggunakan mesin larik bagi mengelakkan berlakunya kemalangan. langkah-langkah . 9.

keselamatan. ketepatan ukuran dan cara pengukurannya dan juga pengagihan masa. Saya juga belum mahir sepenuhnya mengendalikan mesin larik. kadang-kala terdapat mesin larik yang tidak berfungsi dengan baik. . Komennya ialah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->