MESIN LARIK adalah satu mesin yang digunakan untuk melakukan kerjakerja seperti memotong selari permukaan sebelah

luar atau dalam, menggerudi, memotong benang skru, melulas, menggerek, memotong tirus, melorek, mencanai, menggilap, dan lain-lain. Pemotongan dilakukan dengan menyuapkan mata alat pemotong ke arah bahan kerja yang sedang berpusing. Suapan mata alat dilakukan sama ada selari atau bersudut tepat dengan paksi bahan kerja. Mata alat pemotong boleh juga disuapkan bersudut dengan paksi bahan kerja seperti dalam kerja pemotongan tirus.

AM :
1. Mengenali jenis-jenis mesin larik dan kegunaannya dalam proses membentuk sesuatu projek yang ingin dihasilkan.

Mengendalikan mesin raut untuk memesin muka rata. melorek dan menggerek. 3.KHUSUS : 1. Menggunakan alat-alat pengukur dan penguji dengan lebih yakin. tegak dan bertingkat. 5. Mesin Larik Tetengah 2. 4. . 8. 6. 4. Pelaras tiang mata alat. Boleh memesin benang skru v di mesin larik. 7. Pemegang mata alat melurah(lurus). 1. Boleh mengendalikan mesin larik dengan lebih yakin. 6. Bilah Selari. Pemegang mata alat lurus. Mengamalkan langkah keselamatan ketika melarik. mata alat menggerek dan mata alat benang v. 5. Pemegang mata alat membunga. Boleh melarik tirus. Mata alat melurah. 2. Mesin Peraut Universal. 3.

Tetengah berputar. 5. 6.Allen key.Minyak pelincir. Pakai pakaian bengkel yang sesuai dan elakkan daripada menggunakan pakaian ang longgar. 12. 3. 4. 13. Menghargai dan berpuas hati dengan hasil kerja sendiri. 20. Mengutamakan kebersihan pada setiap waktu.Kain buruk.Pembaris keluli. 19.Angkup vernier. 18. 11. 15. Spanar saiz 17 dan 21.Kikir parut 1. . 10. 21. Pakai kasut yang mempunyai pelindung keselamatan. 16.Gerudi pusat. Tidak gopoh semasa melakukan sebarang kerja amali. 17. 14. 22.9.Tolok tetengah dan tolok pic.Cuk gerudi.Pengunci bindu.Pemegang mata alat menggerek. 7.Cecair penyejuk. Mempunyai sikap tanggungjawab pada diri sendiri. Bertimbang rasa terhadap rakan sekelas. 2.

Elakkan memegang dan menyentuh alat-alat yang tajam. 12. Elakka memakai barang-barang perhiasan seperti jam. 10. 13. dan rantai.Jangan bergurau senda dan mempermainkan kawan-kawan. 9.8. cincin. 14.Mesin haruslah mempunyai suis keselamatan dan suis saling mengunci. .Buang tepi yang tajam pada bahan kerja. 15. Gunakan pelindung mata seperti cermin mata. gogel atau alat pelindung. 11.Matikan suis kuasa sepenuhnya setelah msein tidak digunakan lagi.Rambut mestilah pendek dan kemas.

.

Sebatang keluli dipotong dengan menggunakan gergaji kuasa mengikut ukuran yang ditetapkan iaitu 80mm.1. .

9. Tukarkan tiang mata alat dengan mennggunakan mata alat melorek / membunga dan pusat alat membunga mestilah sama tinggi dengan poin tetengah mati. . 6. 5. Pada bahagian yang berdiameter 35mm dilakukan kerja membunga. 10. Tandakan bahagian yang hendak dibunga pada bahan kerja. Keluli / bahan kerja tersebut diikat pada cuk 3 rahang dengan kuat supaya bahan kerja tidak longgar semasa mesin sedang berpusing.Setkan kelajuan mesin ¼ dari PPM yang biasa digunakan dan pilih kadar hantaran yang perlahan. Mulakan kerja melarik selari pada bahagian hadapan bahan kerja sepanjang 25mm sehingga menjadi berdiameter 20mm. 4. 8. 7. Mula-mula.2. Kemudian. Pada bahagin yang berdiameter 20mm tersebut dilakukan kerja membentuk separuh bulat dengan jejarinya 10mm. lakukan kerja melarik selari sepanjang 15mm dengan berdiameter 35mm. 3. laraskan kedudukan mata alat membunga bersudut tepat dengan paksi benda kerja. Setkan kelajuan yang sesuai pada kotak gear.

16. Kemudian. 13. 17.Lakukan kerja melarik selarik semula ke atas bahan kerja sepanjang 24mm dan berdiameter 25mm.Gerakkan kekesot lintang dan kenakan roda bunga pada permukaan bahan kerja. Hidupkan mesin dan neri kedalaman pemotongan 0. mata melurah dipasang pada pemegang mata alat dan mulakan kerja melurah pada bahan kerja yang sepanjang 8mm dan berdiameter 20mm. 12.Laraskan kereta ke hujung bahan kerja sehingga hanya setengah dari muka roda bunga sahaja terkena pada bahan kerja.11.Gunakan pelincir pemotong untuk mengurangkan geseran dan membolehkan tatal keluar dengan mudah. 14. 15.Hentikan mesin dan lihat keadaan corak yang dibentuk. .5mm kepada bahan kerja atau sebelum menghidupkan mesin.

Hentikan mesin dan periksa pic yang dipotong dengan tolok pic. 19.Undurkan mata alat dan bawa mata alat kepermulaan ulir.Undurkan mata alat dan kembalikannya kepermulaan. 25.Setkan mata alat pada ketinggian paksi mesin. 24. Dengan menggunakan tolok tetengah laraskan mata alat supaya berkedudukan bersudut 90 dengan paksi bahan kerja. 21. 27. Pilih PPM yang tepat untuk mengulir.Lihat dial pada pedoman dan pasang nat belah pada kedudukan yang tepat sebelum memotong.Setkan mesin sesuai untuk memotong pic yang diperlukan.18. 23.Selepas itu. Biasanya pada PPM 1/3 dari yang digunakan untuk kerja melarik. lakukan kerja mengulir pada bahagian yang telah dilarik selari sepanjang 8mm dan berdiameter 25mm. . 22. Setkan dial senggatan kekesot lintang dan kekesot bergabung kepada 0. 20. 26.Hentikan mesin.Hidupkan mesin dan dan kenakan mata alat pada bahan kerja.

Periksa pemasangan dan gegasan dengan tolok atau nad jodohnya.Selepas semua kerja siap.Ulangi operasi pemotongan sehingga ulir skru itu cukup dalam dan licin. .28. 29. lakukan kemasan terakhir pada bahan kerja. lakukan kerja membuang segi pada bahagian yang telah dibunga tadi.Akhirnya. Baca arahan projek yang disampaikan oleh tenaga engajar. 2. 1. 30. Pastikan ukuran bahan kerja yang dipotong bersesuaian dengan proses pemesinan yang akan dilakukan.

Sebelum menggunakan mesin larik pastikan mesin larik berada dalam keadaan selamat sebelum digunakan. langkah-langkah . Ukuran yang hendak dipotong. hendaklah dilebihkan supaya bahan kerja selamat digunakan semasa proses pemesinan dijalankan. Patuhi langkah-langkah keselamatan menggunakan mesin larik bagi mengelakkan berlakunya kemalangan. 8. Pasangkan mata alat dan setkan mata alat dengan betul pada alatan belakang supaya tepat. 5. 6. 7. 9. Mulakan melarik pada bahagian yang mudah dahulu dan diikuti dengan langkah yang lebih susah sehingga kerja-kerja melarik selari. 4. Bersihkan mesin larik setiap kali menggunakan mesin. Setkan kotak gear mengikut ukuran suapan yang sesuai dan ON mesin larik. Keseluruhannya untuk memberi pengetahuan kepada pelajar mengenai apa itu mesin larik.3. cara penggunaannya.

.keselamatan. kadang-kala terdapat mesin larik yang tidak berfungsi dengan baik. Saya juga belum mahir sepenuhnya mengendalikan mesin larik. ketepatan ukuran dan cara pengukurannya dan juga pengagihan masa. Komennya ialah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful