MESIN LARIK adalah satu mesin yang digunakan untuk melakukan kerjakerja seperti memotong selari permukaan sebelah

luar atau dalam, menggerudi, memotong benang skru, melulas, menggerek, memotong tirus, melorek, mencanai, menggilap, dan lain-lain. Pemotongan dilakukan dengan menyuapkan mata alat pemotong ke arah bahan kerja yang sedang berpusing. Suapan mata alat dilakukan sama ada selari atau bersudut tepat dengan paksi bahan kerja. Mata alat pemotong boleh juga disuapkan bersudut dengan paksi bahan kerja seperti dalam kerja pemotongan tirus.

AM :
1. Mengenali jenis-jenis mesin larik dan kegunaannya dalam proses membentuk sesuatu projek yang ingin dihasilkan.

mata alat menggerek dan mata alat benang v. 8. Mengamalkan langkah keselamatan ketika melarik. . Mengendalikan mesin raut untuk memesin muka rata. Pemegang mata alat membunga. Mata alat melurah. 5. 6. 4.KHUSUS : 1. 4. Bilah Selari. tegak dan bertingkat. 1. 2. 7. 6. Boleh mengendalikan mesin larik dengan lebih yakin. 5. Pemegang mata alat melurah(lurus). Boleh melarik tirus. 3. Boleh memesin benang skru v di mesin larik. Mesin Larik Tetengah 2. Menggunakan alat-alat pengukur dan penguji dengan lebih yakin. 3. melorek dan menggerek. Pemegang mata alat lurus. Pelaras tiang mata alat. Mesin Peraut Universal.

Pemegang mata alat menggerek. 2. 21.Tetengah berputar.Kain buruk. 19.Gerudi pusat.Minyak pelincir.Cuk gerudi. 5. 22. Pakai pakaian bengkel yang sesuai dan elakkan daripada menggunakan pakaian ang longgar. 7.Allen key. 15. 11.Angkup vernier. Mempunyai sikap tanggungjawab pada diri sendiri.Kikir parut 1. Spanar saiz 17 dan 21. 13.Tolok tetengah dan tolok pic. 18. 17. 6.9. 4. Menghargai dan berpuas hati dengan hasil kerja sendiri. Bertimbang rasa terhadap rakan sekelas.Pembaris keluli. Tidak gopoh semasa melakukan sebarang kerja amali. 3. 10. 16. 12. 20. .Cecair penyejuk. Pakai kasut yang mempunyai pelindung keselamatan.Pengunci bindu. 14. Mengutamakan kebersihan pada setiap waktu.

cincin. 11.8.Mesin haruslah mempunyai suis keselamatan dan suis saling mengunci. Gunakan pelindung mata seperti cermin mata. . 10. gogel atau alat pelindung.Matikan suis kuasa sepenuhnya setelah msein tidak digunakan lagi. 14.Jangan bergurau senda dan mempermainkan kawan-kawan. Elakka memakai barang-barang perhiasan seperti jam.Rambut mestilah pendek dan kemas. 13.Buang tepi yang tajam pada bahan kerja. 9. 12.Elakkan memegang dan menyentuh alat-alat yang tajam. 15. dan rantai.

.

1. . Sebatang keluli dipotong dengan menggunakan gergaji kuasa mengikut ukuran yang ditetapkan iaitu 80mm.

10. 6. Kemudian. 9. 5. Tukarkan tiang mata alat dengan mennggunakan mata alat melorek / membunga dan pusat alat membunga mestilah sama tinggi dengan poin tetengah mati. Tandakan bahagian yang hendak dibunga pada bahan kerja. Pada bahagian yang berdiameter 35mm dilakukan kerja membunga. lakukan kerja melarik selari sepanjang 15mm dengan berdiameter 35mm. 8. Pada bahagin yang berdiameter 20mm tersebut dilakukan kerja membentuk separuh bulat dengan jejarinya 10mm. 4. Mulakan kerja melarik selari pada bahagian hadapan bahan kerja sepanjang 25mm sehingga menjadi berdiameter 20mm. . Mula-mula. 7.2.Setkan kelajuan mesin ¼ dari PPM yang biasa digunakan dan pilih kadar hantaran yang perlahan. Setkan kelajuan yang sesuai pada kotak gear. Keluli / bahan kerja tersebut diikat pada cuk 3 rahang dengan kuat supaya bahan kerja tidak longgar semasa mesin sedang berpusing. 3. laraskan kedudukan mata alat membunga bersudut tepat dengan paksi benda kerja.

Kemudian.Lakukan kerja melarik selarik semula ke atas bahan kerja sepanjang 24mm dan berdiameter 25mm. 12. 13.Hentikan mesin dan lihat keadaan corak yang dibentuk.11.Gerakkan kekesot lintang dan kenakan roda bunga pada permukaan bahan kerja. 15. 14.Laraskan kereta ke hujung bahan kerja sehingga hanya setengah dari muka roda bunga sahaja terkena pada bahan kerja.Gunakan pelincir pemotong untuk mengurangkan geseran dan membolehkan tatal keluar dengan mudah. 17. mata melurah dipasang pada pemegang mata alat dan mulakan kerja melurah pada bahan kerja yang sepanjang 8mm dan berdiameter 20mm. . 16.5mm kepada bahan kerja atau sebelum menghidupkan mesin. Hidupkan mesin dan neri kedalaman pemotongan 0.

Setkan mesin sesuai untuk memotong pic yang diperlukan. 24. 22. 19.Hidupkan mesin dan dan kenakan mata alat pada bahan kerja.Selepas itu. 20. 21. Pilih PPM yang tepat untuk mengulir.18. 27.Hentikan mesin. Setkan dial senggatan kekesot lintang dan kekesot bergabung kepada 0. Hentikan mesin dan periksa pic yang dipotong dengan tolok pic. lakukan kerja mengulir pada bahagian yang telah dilarik selari sepanjang 8mm dan berdiameter 25mm. 23. Dengan menggunakan tolok tetengah laraskan mata alat supaya berkedudukan bersudut 90 dengan paksi bahan kerja. 26.Setkan mata alat pada ketinggian paksi mesin.Lihat dial pada pedoman dan pasang nat belah pada kedudukan yang tepat sebelum memotong. Biasanya pada PPM 1/3 dari yang digunakan untuk kerja melarik. .Undurkan mata alat dan kembalikannya kepermulaan.Undurkan mata alat dan bawa mata alat kepermulaan ulir. 25.

Pastikan ukuran bahan kerja yang dipotong bersesuaian dengan proses pemesinan yang akan dilakukan. 2.Ulangi operasi pemotongan sehingga ulir skru itu cukup dalam dan licin.Akhirnya. Periksa pemasangan dan gegasan dengan tolok atau nad jodohnya.28.Selepas semua kerja siap. lakukan kemasan terakhir pada bahan kerja. 1. . Baca arahan projek yang disampaikan oleh tenaga engajar. lakukan kerja membuang segi pada bahagian yang telah dibunga tadi. 30. 29.

5. Mulakan melarik pada bahagian yang mudah dahulu dan diikuti dengan langkah yang lebih susah sehingga kerja-kerja melarik selari. 4. Keseluruhannya untuk memberi pengetahuan kepada pelajar mengenai apa itu mesin larik. Setkan kotak gear mengikut ukuran suapan yang sesuai dan ON mesin larik.3. Sebelum menggunakan mesin larik pastikan mesin larik berada dalam keadaan selamat sebelum digunakan. 9. cara penggunaannya. Ukuran yang hendak dipotong. hendaklah dilebihkan supaya bahan kerja selamat digunakan semasa proses pemesinan dijalankan. Bersihkan mesin larik setiap kali menggunakan mesin. Pasangkan mata alat dan setkan mata alat dengan betul pada alatan belakang supaya tepat. 7. 6. Patuhi langkah-langkah keselamatan menggunakan mesin larik bagi mengelakkan berlakunya kemalangan. langkah-langkah . 8.

kadang-kala terdapat mesin larik yang tidak berfungsi dengan baik. ketepatan ukuran dan cara pengukurannya dan juga pengagihan masa. Saya juga belum mahir sepenuhnya mengendalikan mesin larik. . Komennya ialah.keselamatan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful