MESIN LARIK adalah satu mesin yang digunakan untuk melakukan kerjakerja seperti memotong selari permukaan sebelah

luar atau dalam, menggerudi, memotong benang skru, melulas, menggerek, memotong tirus, melorek, mencanai, menggilap, dan lain-lain. Pemotongan dilakukan dengan menyuapkan mata alat pemotong ke arah bahan kerja yang sedang berpusing. Suapan mata alat dilakukan sama ada selari atau bersudut tepat dengan paksi bahan kerja. Mata alat pemotong boleh juga disuapkan bersudut dengan paksi bahan kerja seperti dalam kerja pemotongan tirus.

AM :
1. Mengenali jenis-jenis mesin larik dan kegunaannya dalam proses membentuk sesuatu projek yang ingin dihasilkan.

melorek dan menggerek. Boleh melarik tirus. Boleh memesin benang skru v di mesin larik. 3. 2. 8. Pemegang mata alat membunga. Mesin Larik Tetengah 2. . tegak dan bertingkat. Boleh mengendalikan mesin larik dengan lebih yakin. Mengendalikan mesin raut untuk memesin muka rata. 5. Menggunakan alat-alat pengukur dan penguji dengan lebih yakin. 7. Mesin Peraut Universal.KHUSUS : 1. Bilah Selari. Mengamalkan langkah keselamatan ketika melarik. 3. 4. mata alat menggerek dan mata alat benang v. 4. Pemegang mata alat lurus. Pelaras tiang mata alat. 6. 5. 6. Pemegang mata alat melurah(lurus). 1. Mata alat melurah.

9.Pembaris keluli.Kikir parut 1. 22. 5. Mengutamakan kebersihan pada setiap waktu. 4.Kain buruk.Tolok tetengah dan tolok pic. . Pakai pakaian bengkel yang sesuai dan elakkan daripada menggunakan pakaian ang longgar. 20. 14.Pemegang mata alat menggerek. 12. 7. Mempunyai sikap tanggungjawab pada diri sendiri. 18. 3. Pakai kasut yang mempunyai pelindung keselamatan.Cuk gerudi. 15. Spanar saiz 17 dan 21.Minyak pelincir. Menghargai dan berpuas hati dengan hasil kerja sendiri. 19.Angkup vernier. 11.Tetengah berputar. 16. 2.Cecair penyejuk. 6.Gerudi pusat. 17.Allen key. Tidak gopoh semasa melakukan sebarang kerja amali. 10. 21. 13. Bertimbang rasa terhadap rakan sekelas.Pengunci bindu.

13.Matikan suis kuasa sepenuhnya setelah msein tidak digunakan lagi. cincin. 10.Rambut mestilah pendek dan kemas. 11. Gunakan pelindung mata seperti cermin mata.Jangan bergurau senda dan mempermainkan kawan-kawan. 9.Buang tepi yang tajam pada bahan kerja.8.Elakkan memegang dan menyentuh alat-alat yang tajam. .Mesin haruslah mempunyai suis keselamatan dan suis saling mengunci. gogel atau alat pelindung. 14. Elakka memakai barang-barang perhiasan seperti jam. 15. dan rantai. 12.

.

1. Sebatang keluli dipotong dengan menggunakan gergaji kuasa mengikut ukuran yang ditetapkan iaitu 80mm. .

. 5.Setkan kelajuan mesin ¼ dari PPM yang biasa digunakan dan pilih kadar hantaran yang perlahan. lakukan kerja melarik selari sepanjang 15mm dengan berdiameter 35mm.2. 7. laraskan kedudukan mata alat membunga bersudut tepat dengan paksi benda kerja. Kemudian. Setkan kelajuan yang sesuai pada kotak gear. Mula-mula. Pada bahagian yang berdiameter 35mm dilakukan kerja membunga. 9. 8. 3. Keluli / bahan kerja tersebut diikat pada cuk 3 rahang dengan kuat supaya bahan kerja tidak longgar semasa mesin sedang berpusing. 4. 10. Pada bahagin yang berdiameter 20mm tersebut dilakukan kerja membentuk separuh bulat dengan jejarinya 10mm. Mulakan kerja melarik selari pada bahagian hadapan bahan kerja sepanjang 25mm sehingga menjadi berdiameter 20mm. 6. Tandakan bahagian yang hendak dibunga pada bahan kerja. Tukarkan tiang mata alat dengan mennggunakan mata alat melorek / membunga dan pusat alat membunga mestilah sama tinggi dengan poin tetengah mati.

14.11. 12.5mm kepada bahan kerja atau sebelum menghidupkan mesin. 17. 13. 16.Gunakan pelincir pemotong untuk mengurangkan geseran dan membolehkan tatal keluar dengan mudah.Gerakkan kekesot lintang dan kenakan roda bunga pada permukaan bahan kerja. mata melurah dipasang pada pemegang mata alat dan mulakan kerja melurah pada bahan kerja yang sepanjang 8mm dan berdiameter 20mm. Hidupkan mesin dan neri kedalaman pemotongan 0.Laraskan kereta ke hujung bahan kerja sehingga hanya setengah dari muka roda bunga sahaja terkena pada bahan kerja. 15.Lakukan kerja melarik selarik semula ke atas bahan kerja sepanjang 24mm dan berdiameter 25mm. Kemudian. .Hentikan mesin dan lihat keadaan corak yang dibentuk.

Pilih PPM yang tepat untuk mengulir. 23.Hidupkan mesin dan dan kenakan mata alat pada bahan kerja. 22.Hentikan mesin. Setkan dial senggatan kekesot lintang dan kekesot bergabung kepada 0. Dengan menggunakan tolok tetengah laraskan mata alat supaya berkedudukan bersudut 90 dengan paksi bahan kerja.Undurkan mata alat dan bawa mata alat kepermulaan ulir.Undurkan mata alat dan kembalikannya kepermulaan.Selepas itu. 26. 25. Hentikan mesin dan periksa pic yang dipotong dengan tolok pic. 19. . 27. 24. Biasanya pada PPM 1/3 dari yang digunakan untuk kerja melarik. lakukan kerja mengulir pada bahagian yang telah dilarik selari sepanjang 8mm dan berdiameter 25mm.18.Setkan mata alat pada ketinggian paksi mesin.Setkan mesin sesuai untuk memotong pic yang diperlukan. 21.Lihat dial pada pedoman dan pasang nat belah pada kedudukan yang tepat sebelum memotong. 20.

lakukan kemasan terakhir pada bahan kerja. 29. Pastikan ukuran bahan kerja yang dipotong bersesuaian dengan proses pemesinan yang akan dilakukan. 30.Selepas semua kerja siap.Ulangi operasi pemotongan sehingga ulir skru itu cukup dalam dan licin. . lakukan kerja membuang segi pada bahagian yang telah dibunga tadi. 1.Akhirnya. 2.28. Baca arahan projek yang disampaikan oleh tenaga engajar. Periksa pemasangan dan gegasan dengan tolok atau nad jodohnya.

4. 8. Setkan kotak gear mengikut ukuran suapan yang sesuai dan ON mesin larik.3. hendaklah dilebihkan supaya bahan kerja selamat digunakan semasa proses pemesinan dijalankan. Patuhi langkah-langkah keselamatan menggunakan mesin larik bagi mengelakkan berlakunya kemalangan. 5. Mulakan melarik pada bahagian yang mudah dahulu dan diikuti dengan langkah yang lebih susah sehingga kerja-kerja melarik selari. Keseluruhannya untuk memberi pengetahuan kepada pelajar mengenai apa itu mesin larik. 6. Sebelum menggunakan mesin larik pastikan mesin larik berada dalam keadaan selamat sebelum digunakan. Pasangkan mata alat dan setkan mata alat dengan betul pada alatan belakang supaya tepat. langkah-langkah . 7. Bersihkan mesin larik setiap kali menggunakan mesin. 9. cara penggunaannya. Ukuran yang hendak dipotong.

keselamatan. kadang-kala terdapat mesin larik yang tidak berfungsi dengan baik. Saya juga belum mahir sepenuhnya mengendalikan mesin larik. Komennya ialah. . ketepatan ukuran dan cara pengukurannya dan juga pengagihan masa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful