MESIN LARIK adalah satu mesin yang digunakan untuk melakukan kerjakerja seperti memotong selari permukaan sebelah

luar atau dalam, menggerudi, memotong benang skru, melulas, menggerek, memotong tirus, melorek, mencanai, menggilap, dan lain-lain. Pemotongan dilakukan dengan menyuapkan mata alat pemotong ke arah bahan kerja yang sedang berpusing. Suapan mata alat dilakukan sama ada selari atau bersudut tepat dengan paksi bahan kerja. Mata alat pemotong boleh juga disuapkan bersudut dengan paksi bahan kerja seperti dalam kerja pemotongan tirus.

AM :
1. Mengenali jenis-jenis mesin larik dan kegunaannya dalam proses membentuk sesuatu projek yang ingin dihasilkan.

Pemegang mata alat melurah(lurus). 3. Mengamalkan langkah keselamatan ketika melarik. 2. Mesin Larik Tetengah 2. 5. Menggunakan alat-alat pengukur dan penguji dengan lebih yakin. melorek dan menggerek. 4. 5. . 7. Pemegang mata alat lurus. Mata alat melurah. Mesin Peraut Universal. Mengendalikan mesin raut untuk memesin muka rata. tegak dan bertingkat. 6. 3. Bilah Selari. 1. Pelaras tiang mata alat. Boleh mengendalikan mesin larik dengan lebih yakin. 8. mata alat menggerek dan mata alat benang v. Boleh memesin benang skru v di mesin larik. 6. Boleh melarik tirus. 4.KHUSUS : 1. Pemegang mata alat membunga.

11. Spanar saiz 17 dan 21.Kikir parut 1.Cuk gerudi. 6. 20.Allen key. Menghargai dan berpuas hati dengan hasil kerja sendiri.Pengunci bindu. 15. 7. 19. 18. 5. Tidak gopoh semasa melakukan sebarang kerja amali. 22. 13. Pakai pakaian bengkel yang sesuai dan elakkan daripada menggunakan pakaian ang longgar. 4. 10. Pakai kasut yang mempunyai pelindung keselamatan.Tolok tetengah dan tolok pic. Mengutamakan kebersihan pada setiap waktu.Pemegang mata alat menggerek.Pembaris keluli. 14. Mempunyai sikap tanggungjawab pada diri sendiri. .Kain buruk. Bertimbang rasa terhadap rakan sekelas.Gerudi pusat.Tetengah berputar. 17. 2. 3. 21.Minyak pelincir. 16.9. 12.Cecair penyejuk.Angkup vernier.

10. 12.Jangan bergurau senda dan mempermainkan kawan-kawan.Mesin haruslah mempunyai suis keselamatan dan suis saling mengunci. 15.Rambut mestilah pendek dan kemas. Gunakan pelindung mata seperti cermin mata.Elakkan memegang dan menyentuh alat-alat yang tajam. . 11. dan rantai. Elakka memakai barang-barang perhiasan seperti jam. 13.Buang tepi yang tajam pada bahan kerja.8.Matikan suis kuasa sepenuhnya setelah msein tidak digunakan lagi. 14. gogel atau alat pelindung. cincin. 9.

.

.1. Sebatang keluli dipotong dengan menggunakan gergaji kuasa mengikut ukuran yang ditetapkan iaitu 80mm.

Pada bahagin yang berdiameter 20mm tersebut dilakukan kerja membentuk separuh bulat dengan jejarinya 10mm. lakukan kerja melarik selari sepanjang 15mm dengan berdiameter 35mm. 3. Keluli / bahan kerja tersebut diikat pada cuk 3 rahang dengan kuat supaya bahan kerja tidak longgar semasa mesin sedang berpusing.Setkan kelajuan mesin ¼ dari PPM yang biasa digunakan dan pilih kadar hantaran yang perlahan. Mula-mula. 7. Pada bahagian yang berdiameter 35mm dilakukan kerja membunga. laraskan kedudukan mata alat membunga bersudut tepat dengan paksi benda kerja. . Mulakan kerja melarik selari pada bahagian hadapan bahan kerja sepanjang 25mm sehingga menjadi berdiameter 20mm. 5. Tukarkan tiang mata alat dengan mennggunakan mata alat melorek / membunga dan pusat alat membunga mestilah sama tinggi dengan poin tetengah mati. 9. Kemudian. Tandakan bahagian yang hendak dibunga pada bahan kerja. 6.2. 8. Setkan kelajuan yang sesuai pada kotak gear. 4. 10.

11.Hentikan mesin dan lihat keadaan corak yang dibentuk.Laraskan kereta ke hujung bahan kerja sehingga hanya setengah dari muka roda bunga sahaja terkena pada bahan kerja. 17.Gunakan pelincir pemotong untuk mengurangkan geseran dan membolehkan tatal keluar dengan mudah. Hidupkan mesin dan neri kedalaman pemotongan 0.Lakukan kerja melarik selarik semula ke atas bahan kerja sepanjang 24mm dan berdiameter 25mm. 15. 16. Kemudian. 14. 12.Gerakkan kekesot lintang dan kenakan roda bunga pada permukaan bahan kerja. mata melurah dipasang pada pemegang mata alat dan mulakan kerja melurah pada bahan kerja yang sepanjang 8mm dan berdiameter 20mm.5mm kepada bahan kerja atau sebelum menghidupkan mesin. . 13.

27.Setkan mesin sesuai untuk memotong pic yang diperlukan. Setkan dial senggatan kekesot lintang dan kekesot bergabung kepada 0. .Undurkan mata alat dan bawa mata alat kepermulaan ulir. 21.Lihat dial pada pedoman dan pasang nat belah pada kedudukan yang tepat sebelum memotong.Selepas itu.Setkan mata alat pada ketinggian paksi mesin.Undurkan mata alat dan kembalikannya kepermulaan.18. Biasanya pada PPM 1/3 dari yang digunakan untuk kerja melarik. 25. 20. Dengan menggunakan tolok tetengah laraskan mata alat supaya berkedudukan bersudut 90 dengan paksi bahan kerja. 19. Pilih PPM yang tepat untuk mengulir. 26. 22. Hentikan mesin dan periksa pic yang dipotong dengan tolok pic. 24.Hidupkan mesin dan dan kenakan mata alat pada bahan kerja.Hentikan mesin. lakukan kerja mengulir pada bahagian yang telah dilarik selari sepanjang 8mm dan berdiameter 25mm. 23.

Baca arahan projek yang disampaikan oleh tenaga engajar.Akhirnya. lakukan kerja membuang segi pada bahagian yang telah dibunga tadi.28.Selepas semua kerja siap. 2.Ulangi operasi pemotongan sehingga ulir skru itu cukup dalam dan licin. lakukan kemasan terakhir pada bahan kerja. 1. Periksa pemasangan dan gegasan dengan tolok atau nad jodohnya. 29. . Pastikan ukuran bahan kerja yang dipotong bersesuaian dengan proses pemesinan yang akan dilakukan. 30.

7. Keseluruhannya untuk memberi pengetahuan kepada pelajar mengenai apa itu mesin larik. cara penggunaannya. Pasangkan mata alat dan setkan mata alat dengan betul pada alatan belakang supaya tepat. Setkan kotak gear mengikut ukuran suapan yang sesuai dan ON mesin larik. Patuhi langkah-langkah keselamatan menggunakan mesin larik bagi mengelakkan berlakunya kemalangan. Mulakan melarik pada bahagian yang mudah dahulu dan diikuti dengan langkah yang lebih susah sehingga kerja-kerja melarik selari. Ukuran yang hendak dipotong. 9. 5. langkah-langkah . 4. hendaklah dilebihkan supaya bahan kerja selamat digunakan semasa proses pemesinan dijalankan. 6.3. 8. Sebelum menggunakan mesin larik pastikan mesin larik berada dalam keadaan selamat sebelum digunakan. Bersihkan mesin larik setiap kali menggunakan mesin.

ketepatan ukuran dan cara pengukurannya dan juga pengagihan masa. Komennya ialah.keselamatan. kadang-kala terdapat mesin larik yang tidak berfungsi dengan baik. Saya juga belum mahir sepenuhnya mengendalikan mesin larik. .