MESIN LARIK adalah satu mesin yang digunakan untuk melakukan kerjakerja seperti memotong selari permukaan sebelah

luar atau dalam, menggerudi, memotong benang skru, melulas, menggerek, memotong tirus, melorek, mencanai, menggilap, dan lain-lain. Pemotongan dilakukan dengan menyuapkan mata alat pemotong ke arah bahan kerja yang sedang berpusing. Suapan mata alat dilakukan sama ada selari atau bersudut tepat dengan paksi bahan kerja. Mata alat pemotong boleh juga disuapkan bersudut dengan paksi bahan kerja seperti dalam kerja pemotongan tirus.

AM :
1. Mengenali jenis-jenis mesin larik dan kegunaannya dalam proses membentuk sesuatu projek yang ingin dihasilkan.

5. Boleh mengendalikan mesin larik dengan lebih yakin. 5. 4. Menggunakan alat-alat pengukur dan penguji dengan lebih yakin. Bilah Selari. Pemegang mata alat melurah(lurus). 4. Mesin Larik Tetengah 2. Pemegang mata alat lurus. Pelaras tiang mata alat. Mengamalkan langkah keselamatan ketika melarik. Mata alat melurah. 8. . 1.KHUSUS : 1. 3. Mesin Peraut Universal. melorek dan menggerek. Boleh memesin benang skru v di mesin larik. mata alat menggerek dan mata alat benang v. 6. 6. 2. Pemegang mata alat membunga. tegak dan bertingkat. 7. Mengendalikan mesin raut untuk memesin muka rata. Boleh melarik tirus. 3.

11. 18.Angkup vernier. Menghargai dan berpuas hati dengan hasil kerja sendiri. Mempunyai sikap tanggungjawab pada diri sendiri. 7. 6. 2. Pakai pakaian bengkel yang sesuai dan elakkan daripada menggunakan pakaian ang longgar. 21. 17.Cuk gerudi. Pakai kasut yang mempunyai pelindung keselamatan. Mengutamakan kebersihan pada setiap waktu.9. 13. Spanar saiz 17 dan 21. 5. . 20.Pemegang mata alat menggerek. Tidak gopoh semasa melakukan sebarang kerja amali. Bertimbang rasa terhadap rakan sekelas.Tetengah berputar. 16.Kikir parut 1.Cecair penyejuk.Gerudi pusat. 19.Minyak pelincir. 22. 12.Allen key. 14.Kain buruk. 4. 15. 10.Pembaris keluli. 3.Tolok tetengah dan tolok pic.Pengunci bindu.

10. 15.Jangan bergurau senda dan mempermainkan kawan-kawan. dan rantai. Gunakan pelindung mata seperti cermin mata. cincin. gogel atau alat pelindung.Mesin haruslah mempunyai suis keselamatan dan suis saling mengunci. . 12.Rambut mestilah pendek dan kemas. 14. 11. 9.8. 13.Elakkan memegang dan menyentuh alat-alat yang tajam. Elakka memakai barang-barang perhiasan seperti jam.Matikan suis kuasa sepenuhnya setelah msein tidak digunakan lagi.Buang tepi yang tajam pada bahan kerja.

.

. Sebatang keluli dipotong dengan menggunakan gergaji kuasa mengikut ukuran yang ditetapkan iaitu 80mm.1.

7. 5. 8.Setkan kelajuan mesin ¼ dari PPM yang biasa digunakan dan pilih kadar hantaran yang perlahan. Tukarkan tiang mata alat dengan mennggunakan mata alat melorek / membunga dan pusat alat membunga mestilah sama tinggi dengan poin tetengah mati. 10. 3. 4. laraskan kedudukan mata alat membunga bersudut tepat dengan paksi benda kerja. Mulakan kerja melarik selari pada bahagian hadapan bahan kerja sepanjang 25mm sehingga menjadi berdiameter 20mm.2. Pada bahagin yang berdiameter 20mm tersebut dilakukan kerja membentuk separuh bulat dengan jejarinya 10mm. lakukan kerja melarik selari sepanjang 15mm dengan berdiameter 35mm. 6. Keluli / bahan kerja tersebut diikat pada cuk 3 rahang dengan kuat supaya bahan kerja tidak longgar semasa mesin sedang berpusing. Pada bahagian yang berdiameter 35mm dilakukan kerja membunga. Setkan kelajuan yang sesuai pada kotak gear. . 9. Mula-mula. Tandakan bahagian yang hendak dibunga pada bahan kerja. Kemudian.

Kemudian.Laraskan kereta ke hujung bahan kerja sehingga hanya setengah dari muka roda bunga sahaja terkena pada bahan kerja. 14. 16. mata melurah dipasang pada pemegang mata alat dan mulakan kerja melurah pada bahan kerja yang sepanjang 8mm dan berdiameter 20mm.Hentikan mesin dan lihat keadaan corak yang dibentuk.Gerakkan kekesot lintang dan kenakan roda bunga pada permukaan bahan kerja. 12.Gunakan pelincir pemotong untuk mengurangkan geseran dan membolehkan tatal keluar dengan mudah.5mm kepada bahan kerja atau sebelum menghidupkan mesin. 17. 15. .11.Lakukan kerja melarik selarik semula ke atas bahan kerja sepanjang 24mm dan berdiameter 25mm. 13. Hidupkan mesin dan neri kedalaman pemotongan 0.

26. 24. 19.Undurkan mata alat dan bawa mata alat kepermulaan ulir.Hentikan mesin. lakukan kerja mengulir pada bahagian yang telah dilarik selari sepanjang 8mm dan berdiameter 25mm. Setkan dial senggatan kekesot lintang dan kekesot bergabung kepada 0. Hentikan mesin dan periksa pic yang dipotong dengan tolok pic. 20. 21. Dengan menggunakan tolok tetengah laraskan mata alat supaya berkedudukan bersudut 90 dengan paksi bahan kerja. .Selepas itu.Setkan mesin sesuai untuk memotong pic yang diperlukan. 22. 23.Undurkan mata alat dan kembalikannya kepermulaan. Biasanya pada PPM 1/3 dari yang digunakan untuk kerja melarik. 25. Pilih PPM yang tepat untuk mengulir.Setkan mata alat pada ketinggian paksi mesin.Lihat dial pada pedoman dan pasang nat belah pada kedudukan yang tepat sebelum memotong.18.Hidupkan mesin dan dan kenakan mata alat pada bahan kerja. 27.

Akhirnya. 29.Selepas semua kerja siap. 30. Periksa pemasangan dan gegasan dengan tolok atau nad jodohnya.Ulangi operasi pemotongan sehingga ulir skru itu cukup dalam dan licin. Pastikan ukuran bahan kerja yang dipotong bersesuaian dengan proses pemesinan yang akan dilakukan. Baca arahan projek yang disampaikan oleh tenaga engajar.28. 2. lakukan kemasan terakhir pada bahan kerja. 1. . lakukan kerja membuang segi pada bahagian yang telah dibunga tadi.

7. Ukuran yang hendak dipotong. Keseluruhannya untuk memberi pengetahuan kepada pelajar mengenai apa itu mesin larik. 9. hendaklah dilebihkan supaya bahan kerja selamat digunakan semasa proses pemesinan dijalankan. Setkan kotak gear mengikut ukuran suapan yang sesuai dan ON mesin larik. 6. langkah-langkah . Sebelum menggunakan mesin larik pastikan mesin larik berada dalam keadaan selamat sebelum digunakan. 5. cara penggunaannya. Pasangkan mata alat dan setkan mata alat dengan betul pada alatan belakang supaya tepat. 8. Mulakan melarik pada bahagian yang mudah dahulu dan diikuti dengan langkah yang lebih susah sehingga kerja-kerja melarik selari.3. Patuhi langkah-langkah keselamatan menggunakan mesin larik bagi mengelakkan berlakunya kemalangan. 4. Bersihkan mesin larik setiap kali menggunakan mesin.

Saya juga belum mahir sepenuhnya mengendalikan mesin larik.keselamatan. Komennya ialah. ketepatan ukuran dan cara pengukurannya dan juga pengagihan masa. . kadang-kala terdapat mesin larik yang tidak berfungsi dengan baik.