P. 1
Kerja Kursus EDU3108 2011

Kerja Kursus EDU3108 2011

|Views: 1,997|Likes:

More info:

Published by: Frankie Peter Langan on Aug 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS SARAWAK, MIRI EDU 3108 : ASAS KEPIMPINAN DAN PERKEMBANGAN PROFESIONAL GURU PROGRAM

IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN DENGAN KEPUJIAN
JADUAL PENENTUAN TUGASAN (JPT)
Standard Guru Malaysia (SGM) menggariskan kompetensi profesional yang patut dicapai oleh guru, dan keperluan yang patut disediakan oleh agensi dan institusi latihan perguruan, bagi memantau guru mencapai tahap kompetensi yang ditetapkan. SGM ini terdiri daripada tiga standard dan satu keperluan. Dokumen ini disediakan sebagai panduan dan rujukan kepada guru, pendidik guru, agensi dan institusi latihan perguruan dalam usaha untuk melahirkan dan melestarikan guru berkualiti. Standard 3 SGM (Kemahiran Pengajaran Dan Pembelajaran) terdiri daripada 4 domain berikut : Domain: 3.1 Kemahiran Menyediakan Perancangan Pengajaran Dan Pembelajaran Domain: 3.2 Kemahiran Melaksanakan Pengajaran Dan Pembelajaran Domain: 3.3 Kemahiran Memantau, Mentaksir Dan Menilai Domain: 3.4 Kemahiran Mengurus Bilik Darjah Dengan merujuk kepada Instrumen Standard 3 SGM (Lampiran), anda dikehendaki menghasilkan satu laporan yang bersifat kritikal bagi menghuraikan perkara-perkara berikut : a) Meneliti setiap gagasan dalam Instrumen Standard 3 SGM dan berdasarkan skala dan rubrik yang disediakan membuat rumusan sejauhmanakah anda memiliki ciri-ciri tersebut dalam diri anda sendiri ; Berdasarkan dapatan dalam langkah ( a ) anda dikehendaki membincang dengan seorang guru cemerlang untuk mendapat idea bagaimana merancangan satu pelan tindakan bagi meningkatkan diri dari segi domain dan gagasan berkenaan; Anda dikehendaki membaca teori peringkat perkembangan guru ( Trotter, 1986 ), dokumen guru cemerlang Kementerian Pelajaran Malaysia dan lain-lain rujukan berkaitan dengan perkembangan profesionalisme guru. Seterusnya anda dikehendaki menghuraikan cabaran-cabaran profesionalisme yang anda akan hadapi dalam usaha mencapai peringkat guru pakar. Seterusnya, mencadangkan langkah/tindakan yang sesuai dan berkesan untuk menangani cabaran-cabaran tersebut.

b)

c)

Panjang esei kira-kira 2500 patah perkataan/tidak boleh melebihi 10 muka surat. dinomborkan dan dimasukkan dalam senarai (Lampiran) Bahan-bahan rujukan perlu difotostat dan disertakan bersama dengan hasil kerja. Mata Pelajaran e. 2010) . Oleh itu kerjasama setiap ahli kumpulan adalah penting. 5. K. Kumpulan / Unit d. Penglibatan setiap ahli dalam menyediakan tugasan akan mempengaruhi mutu esei dan penilaian.P. 3. jadual dan gambar hendaklah dilabelkan. Nama Pelajar b. No. 6. 2. Bahagian kulit luar hendaklah dilengkapkan dengan maklumat berikut: a. 7. Sumber / bahan rujukan perlu dinyatakan mengikut format yang ditentukan (contoh : Gaya American Psychological Association) Rajah. Tarikh Serahan : Satu Minggu Selepas Cuti Intrasemester (20 September. c. Tugasan boleh dibuat secara perseorangan untuk bahagian a) dan b). ditaip komputer tulisan jenis Arial font 12 langkau satu setengah baris. 4. Nama Pensyarah Pembimbing : f. manakala bahagian c) boleh dibuat secara berkumpulan dengan tidak melebihi 4 orang.Arahan tugasan : 1.

Peringkat perkembangan guru iv). Cabaran-cabaran pendidikan TUGASAN a) Secara individu. 1986 ).SPESISIFIKASI KERJA KURSUS TAJUK PENDEK ASAS KEPIMPINAN DAN PERKEMBANGAN PROFESIONAL GURU i). Struktur Organisasi Pendidikan vi). b) Berdasarkan dapatan dalam langkah ( a ) anda dikehendaki membincang dengan seorang guru cemerlang untuk mendapat idea bagaimana merancangan satu pelan tindakan bagi meningkatkan diri dari segi domain dan gagasan berkenaan. Konsep mengajar sebagai satu profession ii). meneliti setiap gagasan dalam Instrumen 3 SGM dan berdasarakn skala dan rubik yang disediakan membuat rumusan sejauhmanakah anda memiliki ciri-ciri tersebut dalam dir anda sendiri. dokumen guru cemerlang Kementerian Pelajaran Malaysia dan lain-lain rujukan berkaitan dengan perkembangan profesionalisme guru. Kepimpinan Guru v). Perkembangan Profesional Guru vii). WAJARAN PEMEROLEHAN ILMU (30%) • • • Kemahiran mencari sumber dari pelbagai sumber Ketepatan Isi kandungan dan mencukupi Kefahaman maklumat PENILAIAN SAHSIAH (10 %) Bahasa Struktur Cara persembahan PENGUASAAN ILMU DAN KEMAHIRAN (60%) i) ii) Penilaian prestasi kendiri = 10 markah Rancangan pelan tindakan meningkatkan prestasi diri = 10 markah iii) Cabaran-cabaran profesionalisme dan bagaimana menangani cabaran profesionalsimenya = 40 markah Jumlah = 100 markah diwajarkan jadi 50 markah . Seterusnya anda dikehendaki menghuraikan cabaran-cabaran profesionalisme yang anda akan hadapi dalam usaha mencapai peringkat guru pakar. Kod etika dan Akauntabiliti keguruan iii). c) Anda dikehendaki membaca teori peringkat perkembangan guru ( Trotter.

mencadangkan langkah/tindakan yang sesuai dan berkesan untuk menangani cabaran-cabaran tersebut.Seterusnya. .

3. Jelas dan eksplisit 3. Lengkap untuk sepanjang tahun/semester 4. Penyerapan isi mata pelajaran lain v. Berdasarkan Pekeliling yang berkaitan dengan pengajaran & pembelajaran di luar 2. Berdasarkan Sukatan Pelajaran dan Huraian Sukatan Pelajaran (HSP) terkini 1.1 Gagasan : Rancangan Pengajaran Tahunan 1 2 3 4 Ciri-ciri : Rubrik i. Tiga ciri dapat diamalkan iii. Satu ciri/tiada ciri dapat diamalkan ii. Penerapan nilai iv.3 Gagasan : Isi pelajaran Ciri-ciri : i. Penggabungjalinan kemahiran 1. 2.1. .1. Menepati takwim 3.1. Boleh dicapai iii.LAMPIRAN DOMAIN: 3. 2. 4. 3. Boleh diukur ii.1 KEMAHIRAN MENYEDIAKAN PERANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN ARAHAN : Bulatkan nombor yang sesuai bagi menunjukkan penilaian anda terhadap setiap item berdasarkan skala dan rubrik yang disediakan. Kesemua ciri dapat diamalkan iv. Memeringkatkan isi pelajaran mengikut prinsip pedagogi iii. PETUNJUK SKALA: 1 Lemah 2 Kuran Baik 3 Baik 4 Cemerlang Yang manakah ciri-ciri gagasan berikut yang anda amalkan dalam menyediakan perancangan pengajaran dan pembelajaran ? 3. Menepati objektif pengajaran dan pembelajaran ii. Mengambil kira tahap kebolehan dan keupayaan murid iv. Rubrik Satu ciri/tiada ciri dapat diamalkan Dua ciri dapat diamalkan Tiga ciri dapat diamalkan Semua ciri dapat diamalkan 1 2 3 4 Rubrik Satu ciri/tiada ciri dapat diamalkan Dua ciri dapat diamalkan Tiga ciri dapat diamalkan Empat atau kesemua ciri dapat diamalkan 1. 4. Dua ciri dapat diamalkan sekolah 3.2 Gagasan : Objektif pengajaran dan pembelajaran Harian 1 2 3 4 Ciri-ciri : i.

Menggunakan maklumat pentaksiran untuk tindakan susulan 3. Dua ciri dapat diamalkan 3. Kesemua ciri dapat diamalkan 1 2 3 4 Rubrik 1. Mentaksiri objektif pengajaran dan pembelajaran ii. Semua ciri dapat diamalkan 1 2 3 4 Rubrik 1. Membantu kesediaan murid iii. Satu ciri/tiada ciri dapat diamalkan 2. Tiga ciri dapat diamalkan 4. Tiga ciri dapat diamalkan 4. Menggunakan maklumat pentaksiran untuk memahami murid iv.1. Lengkap untuk sepanjang tahun/semester iv. Menarik dan merangsang minda iii. Mencapai hasil pembelajaran iii. Integrasi teknologi maklumat dan komunikasi iv.7 Gagasan : Pentaksiran dan penilaian Ciri-ciri : i. Tiga ciri dapat diamalkan 4. Merangsang pemikiran murid ii.5 Gagasan : Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Ciri-ciri : i. Satu ciri/tiada ciri dapat diamalkan 2. Menarik perhatian murid ii. Tiga ciri dapat diamalkan 4. Satu ciri/tiada ciri dapat diamalkan 2. Semua ciri dapat diamalkan 1 2 3 4 Rubrik 1. Menepati takwim ii. Empat atau kesemua ciri dapat diamalkan 1 2 3 4 Rubrik 1. Selamat dan mudah digunakan ii. Sesuai dengan tajuk pengajaran dan pembelajaran 3. Memotivasikan murid iv. Sesuai dengan objektif pengajaran dan pembelajaran v. Sesuai dengan tahap kebolehan murid 3. Tiga ciri dapat diamalkan 4. Kepelbagaian bahan bantu belajar 3.4 Gagasan : Set Induksi Ciri-ciri : i. Berdasarkan Garis Panduan Pelaksanaan Kokurikulum 3 4 Rubrik 1. Semua ciri dapat diamalkan 1 2 .1.8 Gagasan : Rancangan Kokurikulum Tahunan Ciri-ciri : i.3. Sesuai dengan kebolehan murid iii. Dua ciri dapat diamalkan 3. Dua ciri dapat diamalkan 3. Melibatkan murid secara optimum iv. Kepelbagaian kaedah pentaksiran dan penilaian iii.1. Dua ciri dapat diamalkan 3. Dua ciri dapat diamalkan 3.6 Gagasan : Bahan bantu belajar Ciri-ciri : i.1. Satu ciri/tiada ciri dapat diamalkan 2.1. Satu ciri/tiada ciri dapat diamalkan 2.

3. konsep dan kemahiran Kesemua ilmu dan kemahiran Menepati objektif pengajaran dan pembelajaran Menghubungkaitkan ilmu dengan kemahiran Menghubungkaitkan ilmu dan kemahiran dengan kehidupan harian 1. 1 2 3 4 Rubrik Satu ciri/tiada ciri dapat diamalkan Dua ciri dapat diamalkan Tiga ciri dapat diamalkan Semua ciri dapat diamalkan . iii. 3.2. ii. 4. 4. 3.10 Ciri-ciri : i. Gagasan : Merancang program kokurikulum Program boleh dilaksanakan Program sesuai dengan kebolehan murid Program menepati objektif perancangan kokurikulum Gagasan : Merancang aktiviti kokurikulum Aktiviti mampu mengesan potensi murid Aktiviti dapat mengembangkan potensi murid Aktiviti yang melibatkan murid secara optimum Mentaksir dan mengambil tindakan susulan Gagasan : Kertas kerja untuk aktiviti Menepati objektif aktiviti Mengambil kira unsur keselamatan Menepati anggaran kos yang sesuai Mengikut prosedur pelaksanaan yang ditetapkan 1.1 Ciri-ciri : i.2 KEMAHIRAN MELAKSANAKAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Yang manakah ciri-ciri gagasan berikut yang anda amalkan dalam melaksanakan pengajaran dan pembelajaran ? 3. ii.1.1. iv. 1. 2. iii. Gagasan : Menyampaikan ilmu pengetahuan.3. 3 4 Rubrik Tiada ciri dapat diamalkan Satu ciri dapat diamalkan Dua ciri dapat diamalkan Tiga ciri dapat diamalkan 1 2 3 4 Rubrik Satu ciri/tiada ciri dapat diamalkan Dua ciri dapat diamalkan Tiga ciri dapat diamalkan Kesemua ciri dapat diamalkan 1 2 3 4 Rubrik Satu ciri/tiada ciri dapat diamalkan Dua ciri dapat diamalkan Tiga ciri dapat diamalkan Semua ciri dapat diamalkan 1 2 DOMAIN: 3. 3. iii. 4. 2. ii. 2. 4.9 Ciri-ciri : i. iii. iv. 1. iv.1. 3.11 Ciri-ciri : i. 3. 2. ii.

Tiada ciri dapat diamalkan 2. Tiga ciri dapat diamalkan 4.2. Tiga ciri dapat diamalkan 4.2. iv.2. Kesemua ciri dapat diamalkan 1 2 3 Rubrik 1.3 Ciri-ciri : i. ii. ii. ii. Empat atau kesemua ciri dapat diamalkan 1 2 3 Rubrik 1. iv. Tiga ciri dapat diamalkan 4. 3. iii. Dua ciri dapat diamalkan 3. iv.2.3. Empat atau kesemua ciri dapat diamalkan 1 2 3 Rubrik 1. Satu ciri/tiada ciri dapat diamalkan 2.6 Ciri-ciri : i. v. iii. Dua ciri dapat diamalkan 4. Kesemua ciri dapat diamalkan 1 2 3 Rubrik 1.5 Ciri-ciri : i. ii. ii. Tiga ciri dapat diamalkan 4. Satu ciri/tiada ciri dapat diamalkan 2. 3. v. Dua ciri dapat diamalkan 3. Satu ciri dapat diamalkan 3. Satu ciri/tiada ciri dapat diamalkan 2. Semua ciri dapat diamalkan 1 4 4 4 4 4 . 3. iii. Satu ciri/tiada ciri dapat diamalkan 2.2. Dua ciri dapat diamalkan 3.4 Ciri-ciri : i. iv. Dua ciri dapat diamalkan 3. 3. Gagasan : Mengendalikan aktiviti pengajaran dan pembelajaran Amalan refleksi Aktiviti berpusatkan murid Aktinviti yang mendorong pembelajaran kendiri Menggunakan kaedah dan teknik yang sesuai Mengajukan soalan aras tinggi untuk mendorong pemikiran kritis dan kreatif Gagasan : Menerapkan nilai-nilai murni semasa pengajaran dan pembelajaran Membantu membentuk keperibadian diri murid Bersesuaian dengan tajuk / tema yang diajarkan Membantu murid mengamalkan nilai murni dalam kehidupan Gagasan : Prihatin dalam melayani murid Memberikan layanan dengan adil Melaksanakan aktiviti mengikut perbezaan murid Peka terhadap keperluan murid yang bermasalah pembelajaran Menyesuaikan strategi pengajaran dan pembelajaran dengan murid Gagasan : Prihatin dalam memberi bimbingan kepada murid Melaksanakan aktiviti pemulihan Melaksanakan aktiviti pengayaan Memberikan bimbingan dan kaunseling Mengamalkan sifat kasih sayang Membantu meningkatkan kemahiran berbahasa Gagasan : Menggunakan sumber pengajaran dan pembelajaran Sumber yang sesuai dan mencukupi dengan bilangan murid Penggunaan sumber mematuhi peraturan keselamatan Mematuhi prosedur penggunaan sumber Sumber pengajaran dan pembelajaran membantu pembelajaran murid 2 3 Rubrik 1. iii.2 Ciri-ciri : i. iii.

1 Gagasan : Penaksiran dan penilaian 1 2 3 4 Rubrik Ciri-ciri : 1. Kemahiran belajar ii. Kemahiran fasilitator iv.2 Gagasan : Pelaporan Penaksiran dan Penilaian 1 2 3 4 Ciri-ciri : Rubrik i. Memberi ulasan prestasi murid kepada ibu bapa 4. Dua ciri dapat diamalkan ii.7 Gagasan : Mengintegrasi kemahiran generik dalam pengajaran dan pembelajaran Jenis kemahiran generik : i. 3 4 Rubrik Satu hingga dua kemahiran generik diintegrasikan / tiada diintegrasikan Tiga kemahiran generik diintegrasikan diintegrasikan Empat kemahiran generik diintegrasikan Semua kemahiran generik diintegrasikan 1 2 3 4 Rubrik Berupayaan dalam satu ciri atau tidak berupaya Berupayaan dalam dua ciri Berupayaan dalam tiga ciri Berupayaan dalam empat atau lebih ciri 2 Yang manakah ciri-ciri gagasan berikut yang anda amalkan dalam melaksanakan pengajaran dan pembelajaran ? 3. 2. 4. Kemahiran mentaksir dan menilai v. Tiga ciri dapat diamalkan iv. Melaksanakan pemantauan secara berterusan 4. MENTAKSIR DAN MENILAI 1 1. Kemahiran berfikir iii. Melaksanakan penambahbaikan pengajaran dan pembelajaran 2. 1. Kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi 3. Dua ciri dapat diamalkan iii. 3. Semua ciri dapat diamalkan 3. Menyediakan laporan aktiviti iv. Satu ciri/tiada ciri dapat diamalkan ii. Merekod pencapaian dalam buku persediaan mengajar 2. Berkeupayaan menjadi pengawal/penasihat v.8 Gagasan : Melaksanakan kokurikulum Ciri-ciri : i. 3.2.3. 4. Berkeupayaan menjadi jurulatih iii. Berkemahiran mentaksir dan menilai ii. Semua ciri dapat diamalkan .3. 2. Tiga ciri dapat diamalkan iii. Berkeupayaan menjadi hakim/juri/pengadil / penceramah DOMAIN: 3.3 KEMAHIRAN MEMANTAU. Menggunakan strategi pentaksiran dan penilaian yang sesuai 3. Satu ciri atau tiada ciri dapat diamalkan i. Kemahiran menyelesaikan masalah vi. Merekod pencapaian dalam buku rekod prestasi murid 3.3.2. Memberi ulasan terhadap pencapaian murid 1.

Peraturan bilik darjah berdasarkan peraturan sekolah ii. 2 3 4 Rubrik Satu ciri atau tiada ciri dapat diamalkan Dua ciri dapat diamalkan Tiga ciri dapat diamalkan Empat atau kesemua ciri dapat diamalkan 1 1. Persekitaran yang selamat v.4. Susunan teratur iii.4. 2 3 4 1. Hubungan antara murid dengan murid iii. Mengenal pasti tingkah laku negatif dan mengambil tindakan sewajarnya iii.2 Gagasan : Sejuahmana guru dapat membina hubungan dan kerjasama dalam bilik darjah Ciri-ciri : i.1 Gagasan : Mewujudkan persekitaraan pembelajaran yang kondusif Ciri-ciri : i.4. 3. Keadaan peersekitaran yang bersih iv. 4. Hubungan antara guru dengan murid ii.DOMAIN: 3. Kerjasama antara guru dengan murid iv.4 KEMAHIRAN MENGURUS BILIK DARJAH Yang manakah anda mengamalkan ciri-ciri setiap gagasan berikut dalam melaksanakan pengajaran dan pembelajaran ? 3. 2. Suasana yang ceria ii. 3. Rubrik Satu ciri atau tiada ciri dapat diamalkan Dua ciri dapat diamalkan Tiga ciri dapat diamalkan Semua ciri dapat diamalkan 1 2 3 Rubrik Satu ciri atau tiada ciri dapat diamalkan Dua ciri dapat diamalkan Tiga ciri dapat diamalkan Semua ciri dapat diamalkan 4 . 4. 4. Merujuk kes disiplin yang berat kepada guru disiplin / kaunselor / guru bimbingan iv. 2. Sumber pengajaran dan pembelajaran mudah diakses 3. 3. Berbincang kes disiplin yang berat dengan ibu bapa 1 1. 2. Kerjasama antara murid dengan murid 3.3 Gagasan : Mengurus disiplin bilik darjah Ciri-ciri : i.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->