memutih dan mengurangkan bau busuk. ammonia digunakan dalam hampir semua penyejuk udara sebelum penciptaan penyejuk udara yang menggunakan freon. . kerana ammonia mudah menukar bentuk menjadi cecair dalam tekanan. Sekarang. penggunaan ammonia sebagai bahan penyejuk udara meningkat semula. Tetapi.y Larutan ammonia boleh digunakan untuk membersih. Freon tidak merangsangkan dan tidak toksik. tetapi ia boleh menyebabkan hakisan lapisan ozon. Larutan pembersih yang dijual kepada konsumer menggunakan larutan ammonia hidroksida cair sebagai agen pembersih utama. pengguna haruslah berhati-hati kerana penggunaan untuk tempoh yang lama mungkin boleh merangsangkan. y Ammonia sangat sesuai digunakan sebagai bahan penyejuk udara. Oleh itu.

dan boleh digunakan begitu sahaja tanpa mencampurkan bahan kimia. tetapi memburukkan keadaan tanah.y Ammonia membentuk baja semula jadi ketika dicampur dengan air. y Ammonia juga digunakan dalam pembuatan polimer dan bahan letupan . Baja ini sesuai untuk penanaman tumbuhan yang bergantung kepada nitrogen. seperti jagung.

y Penggunaan asid sulfurik di Malaysia tertumpu kepada tiga industri yang utama. Dalam industri baja.y Kegunaan kegunaan asid sulfurik yang utama dalam perindustrian di Malaysia. sejenis baja semula jadi yang tidak larut di dalam air untuk menjadi asid fosforik yang akan dineutralkan oleh ammonia untuk membentuk ammonium fosfat . y Pertama ialah industri pembuatan baja. Baja yang utama dibuat ialah ammonium sulfat . ammonium fosfat dan kalsium hydrogen fosfat (super fosfat). asid sulfurik ditindakbalaskan dengan kalsium fosfat.

asid. ia digunakan sebagai elektrolit dalam akumulator. Bahagian hidrokarbon dalam detergen berasal dari petroleum manakala bahagian ioniknya dibentukkan bersama asid sulfurik dalam tindakbalas pengsulfonan.y Penggunaan kedua secara besar-besaran asid sulfurik ialah dalam industri pembuatan detergen moden. Dalam kes ini. y Kegunaan ketiga ialah dalam industri bateri terutamanya dalam akumulator plumbum. .

minyak wangi.dadah . kapas senjata api y Penggunaan dalam baja seperti kalsium nitrat dan ammonium nitrat y Garam nitrat seperti silver nitrat dan ammonium nitrat y Pewarna.y Bahan letupan seperti trinitrotoluene (TNT) nitro gliserin.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful