Larutan pembersih yang dijual kepada konsumer menggunakan larutan ammonia hidroksida cair sebagai agen pembersih utama. penggunaan ammonia sebagai bahan penyejuk udara meningkat semula. memutih dan mengurangkan bau busuk. tetapi ia boleh menyebabkan hakisan lapisan ozon. Sekarang. Freon tidak merangsangkan dan tidak toksik. . y Ammonia sangat sesuai digunakan sebagai bahan penyejuk udara. Tetapi. ammonia digunakan dalam hampir semua penyejuk udara sebelum penciptaan penyejuk udara yang menggunakan freon. Oleh itu. pengguna haruslah berhati-hati kerana penggunaan untuk tempoh yang lama mungkin boleh merangsangkan. kerana ammonia mudah menukar bentuk menjadi cecair dalam tekanan.y Larutan ammonia boleh digunakan untuk membersih.

Baja ini sesuai untuk penanaman tumbuhan yang bergantung kepada nitrogen. seperti jagung. dan boleh digunakan begitu sahaja tanpa mencampurkan bahan kimia. tetapi memburukkan keadaan tanah. y Ammonia juga digunakan dalam pembuatan polimer dan bahan letupan .y Ammonia membentuk baja semula jadi ketika dicampur dengan air.

y Kegunaan kegunaan asid sulfurik yang utama dalam perindustrian di Malaysia. Baja yang utama dibuat ialah ammonium sulfat . asid sulfurik ditindakbalaskan dengan kalsium fosfat. y Pertama ialah industri pembuatan baja. Dalam industri baja. sejenis baja semula jadi yang tidak larut di dalam air untuk menjadi asid fosforik yang akan dineutralkan oleh ammonia untuk membentuk ammonium fosfat . ammonium fosfat dan kalsium hydrogen fosfat (super fosfat). y Penggunaan asid sulfurik di Malaysia tertumpu kepada tiga industri yang utama.

.y Penggunaan kedua secara besar-besaran asid sulfurik ialah dalam industri pembuatan detergen moden. y Kegunaan ketiga ialah dalam industri bateri terutamanya dalam akumulator plumbum. ia digunakan sebagai elektrolit dalam akumulator.asid. Dalam kes ini. Bahagian hidrokarbon dalam detergen berasal dari petroleum manakala bahagian ioniknya dibentukkan bersama asid sulfurik dalam tindakbalas pengsulfonan.

dadah . kapas senjata api y Penggunaan dalam baja seperti kalsium nitrat dan ammonium nitrat y Garam nitrat seperti silver nitrat dan ammonium nitrat y Pewarna. minyak wangi.y Bahan letupan seperti trinitrotoluene (TNT) nitro gliserin.