penggunaan ammonia sebagai bahan penyejuk udara meningkat semula. Freon tidak merangsangkan dan tidak toksik. ammonia digunakan dalam hampir semua penyejuk udara sebelum penciptaan penyejuk udara yang menggunakan freon. Oleh itu. pengguna haruslah berhati-hati kerana penggunaan untuk tempoh yang lama mungkin boleh merangsangkan. kerana ammonia mudah menukar bentuk menjadi cecair dalam tekanan. Larutan pembersih yang dijual kepada konsumer menggunakan larutan ammonia hidroksida cair sebagai agen pembersih utama. y Ammonia sangat sesuai digunakan sebagai bahan penyejuk udara. Tetapi.y Larutan ammonia boleh digunakan untuk membersih. memutih dan mengurangkan bau busuk. tetapi ia boleh menyebabkan hakisan lapisan ozon. Sekarang. .

tetapi memburukkan keadaan tanah. dan boleh digunakan begitu sahaja tanpa mencampurkan bahan kimia.y Ammonia membentuk baja semula jadi ketika dicampur dengan air. y Ammonia juga digunakan dalam pembuatan polimer dan bahan letupan . seperti jagung. Baja ini sesuai untuk penanaman tumbuhan yang bergantung kepada nitrogen.

y Kegunaan kegunaan asid sulfurik yang utama dalam perindustrian di Malaysia. Dalam industri baja. ammonium fosfat dan kalsium hydrogen fosfat (super fosfat). sejenis baja semula jadi yang tidak larut di dalam air untuk menjadi asid fosforik yang akan dineutralkan oleh ammonia untuk membentuk ammonium fosfat . y Pertama ialah industri pembuatan baja. asid sulfurik ditindakbalaskan dengan kalsium fosfat. Baja yang utama dibuat ialah ammonium sulfat . y Penggunaan asid sulfurik di Malaysia tertumpu kepada tiga industri yang utama.

Dalam kes ini. y Kegunaan ketiga ialah dalam industri bateri terutamanya dalam akumulator plumbum.asid. Bahagian hidrokarbon dalam detergen berasal dari petroleum manakala bahagian ioniknya dibentukkan bersama asid sulfurik dalam tindakbalas pengsulfonan.y Penggunaan kedua secara besar-besaran asid sulfurik ialah dalam industri pembuatan detergen moden. ia digunakan sebagai elektrolit dalam akumulator. .

kapas senjata api y Penggunaan dalam baja seperti kalsium nitrat dan ammonium nitrat y Garam nitrat seperti silver nitrat dan ammonium nitrat y Pewarna.y Bahan letupan seperti trinitrotoluene (TNT) nitro gliserin.dadah . minyak wangi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful