tetapi ia boleh menyebabkan hakisan lapisan ozon. Tetapi. y Ammonia sangat sesuai digunakan sebagai bahan penyejuk udara. pengguna haruslah berhati-hati kerana penggunaan untuk tempoh yang lama mungkin boleh merangsangkan. kerana ammonia mudah menukar bentuk menjadi cecair dalam tekanan. ammonia digunakan dalam hampir semua penyejuk udara sebelum penciptaan penyejuk udara yang menggunakan freon. Sekarang. memutih dan mengurangkan bau busuk. Freon tidak merangsangkan dan tidak toksik. Larutan pembersih yang dijual kepada konsumer menggunakan larutan ammonia hidroksida cair sebagai agen pembersih utama.y Larutan ammonia boleh digunakan untuk membersih. . Oleh itu. penggunaan ammonia sebagai bahan penyejuk udara meningkat semula.

seperti jagung. tetapi memburukkan keadaan tanah.y Ammonia membentuk baja semula jadi ketika dicampur dengan air. y Ammonia juga digunakan dalam pembuatan polimer dan bahan letupan . dan boleh digunakan begitu sahaja tanpa mencampurkan bahan kimia. Baja ini sesuai untuk penanaman tumbuhan yang bergantung kepada nitrogen.

y Kegunaan kegunaan asid sulfurik yang utama dalam perindustrian di Malaysia. sejenis baja semula jadi yang tidak larut di dalam air untuk menjadi asid fosforik yang akan dineutralkan oleh ammonia untuk membentuk ammonium fosfat . Baja yang utama dibuat ialah ammonium sulfat . y Pertama ialah industri pembuatan baja. ammonium fosfat dan kalsium hydrogen fosfat (super fosfat). asid sulfurik ditindakbalaskan dengan kalsium fosfat. Dalam industri baja. y Penggunaan asid sulfurik di Malaysia tertumpu kepada tiga industri yang utama.

Bahagian hidrokarbon dalam detergen berasal dari petroleum manakala bahagian ioniknya dibentukkan bersama asid sulfurik dalam tindakbalas pengsulfonan. Dalam kes ini. ia digunakan sebagai elektrolit dalam akumulator.y Penggunaan kedua secara besar-besaran asid sulfurik ialah dalam industri pembuatan detergen moden.asid. . y Kegunaan ketiga ialah dalam industri bateri terutamanya dalam akumulator plumbum.

y Bahan letupan seperti trinitrotoluene (TNT) nitro gliserin.dadah . kapas senjata api y Penggunaan dalam baja seperti kalsium nitrat dan ammonium nitrat y Garam nitrat seperti silver nitrat dan ammonium nitrat y Pewarna. minyak wangi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful