P. 1
ciri- ciri seorang guru

ciri- ciri seorang guru

|Views: 508|Likes:
Published by Myaibtisam

More info:

Published by: Myaibtisam on Aug 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/04/2013

pdf

text

original

3. 6. Mempamerkan ciri-ciri kekuatan teori. .CIRI. 5. Bermoral teguh.CIRI YANG PERLU ADA PADA SEORANG TOKOH GURU 1. Kaya ilmu.sentiasa bersikap profesional dan tidak mudah patah semangat dalam meneruskan agenda pendidikan negara sungguhpun berdepan dengan pelbagai kerenah dan masalah disiplin pelajar termasuk gejala buli di sekolah. Sentiasa berusaha meningkatkan kualiti hasil pengajaran. 4. 2. Bertindak di atas landasan etika dan tatasusila kerja. Bersikap profesional .

berperibadi mulia. berimej. 10. Prihatin dengan kehendak murid dan ibu bapa. 8.7. Menampilkan watak terpuji. Melengkapkan diri dengan kemahiran yang sejajar dengan tuntutan semasa. 9. berwawasan sebagai pendidik unggul pada setiap masa. Mempastikan situasi Guru mengajar murid belajar wujud di dalam kelas. . 11. Berkebolehan menilai kekuatan dan kelemahan murid-murid.

berpersonaliti sihat dan serba boleh. 13. berketrampilanm. berakhlak mulia. Berupaya melahirkan persekolahan berwatak supaya pelajar mempunyai kekuatan ilmu. . Berupaya membentuk perwatakan murid dengan pelbagai keteguhan nilai diri (bermoral.‡ 12. 14. Berupaya membina minda pelajar yang cemerlang akademik. pandai menyesuaikan diri dengan situasi tertentu).

Taat dan setia terhadap perkhidmatannya. bebas pendirian. tidak berbelah bahagi.‡ 15. . 17. mempertahankan martabat profesionnya. 16. Profesional dan menumpukan perhatian kepada P&P di sekolah. Menunjukkan kesetiaan kepada kerajaan.

Beliau merupakan anak Melayu pertama yang dilantik memegang jawatan penting di UM iaitu Ketua Jabatan Ekonomi dan apabila jabatan itu dinaiktarafkan menjadi fakulti. . beliau ialah orang pertama yang menjadi dekannya. ‡ Aminuddin Baki : Tokoh Pendidik dan Pemikir Bangsanya ‡ Ungku Omar Bin Ungku Ahmad : Saintis yang Berjiwa Pendidik. professor Ekonomi dan naib canselor.Tokoh pendidikan ‡ Zainal Abidin Bin Ahmad ( ZA BA )Pendeta Yang Bersemangat Waja. ‡ Profesor Diraja Ungku Aziz ialah seorang tokoh akademik dan ekonomi.

TANGGUNGJAWAB SEORANG GURU .

Bertindak sebagai penyebar ilmu ‡ Menurut Ragbir Kaur (2007). . ‡ Guru harus mendalami ilmu sebanyak mungkin supaya dapat menyebarkan ilmu kepada para pelajar bagi melahirkan insan dan warganegara yang berilmu. fungsi guru ialah mendidik murid dalam pelbagai ilmu pengetahuan dan kemahiran daripada pelbagai disiplin dalam kurikulum sekolah.

guru seharusnya mempunyai sifat dan kualiti peribadi.BERTINDAK SEBAGAI PEMBENTUK NILAI ‡ Menurut Ragbir Kour (2007) guru harus membentuk murid-murid untuk memiliki akhlak yang mulia dan mempunyai nilai-nilai murni yang tinggi. ‡ Nilai-nilai murni yang ditonjolkan oleh guru di sekolah secara tidak langsung akan diterapkan dalam jiwa pelajar. profesional. dan sosial yang baik dan murni supaya dapat menjalankan tugas sebagai pendidik dengan sempurna. . terminal dan instrumental. Jadi. ‡ Nilai-nilai yang perlu diterapkan ialah moral.. agama.

bersumbangsaran. dan bertukar fikiran serta mencari pengalaman baru (Ragbir Kour (2007)). ‡ Guru sebagai pengamal ilmu perlu mempraktikkan budaya ilmu seperti membaca. memerhati. berkarya.SEBAGAI PENGAMAL BUDAYA ILMU Menurut Mok Soon Sang 2007. budaya ilmu harus menjadi kriteria utama dan harus dipupuk dalam diri supaya menjadi teladan bagi para pelajar mencontohinya. ‡ . Profesor Syed Muhammad al-Altas menyatakan ilmu merupakan sesuatu yang bermakna dan membawa penyuburan serta semangat kepada jiwa manusia. berfikir. ‡ Sebagai seorang guru.

. berbudaya ilmu dan berakhlak. berkemahiran. ‡ Para pelajar mestilah dididik menggunakan daya fikir tinggi dan minda untuk melahirkan pelajar-pelajar untuk belajar sepanjang hayat dan mempunyai modal intelektual tinggi menghadapi era globalisasi. ‡ Antara kemahiran yang perlu ditekankan ialah kemahiran berfikir dan pemikiran konstruktif.MENGAMALKAN KEMAHIRAN PROFESIONAL ‡ Guru yang mempunyai kemahiran profesional serta kecerdasan emosi yang tinggi memainkan peranan besar dalam menghasilkan generasi yang berpendidikan.

BERSIFAT PROFESIONAL DAN PEKA ‡ Pendidikan Craft (2002) menyarankan bahawa untuk menjadi pendidik yang profesional. seorang guru perlu peka terhadap inisiatif pendidikan yang terkini. ‡ Guru yang profesional juga sentiasa mengikuti perkembangan terhadap kajian-kajian lampau dan terkini bagi mengemaskinikan pengetahuan dan kemahiran p&p guru. .

‡ Mak Soon Sang (2007). ‡ Selain itu guru perlu mengaplikasikan teknologi maklumat (ICT) di dalam bilik darjah melalui program SLE (Smart Learning Environment) yang bertujuan meningkatkan pengetahuan guru terhadap penggunaan ICT. . menegaskan guru hendaklah melengkapkan diri dengan menguasai kemahiran menggunakan internet untuk memperolehi maklumat tentang perkembangan matematik dan pedagogi pengajaran masa kini di samping membimbing muridmurid menggunakan internet sebagai p&p.

‡ Oleh itu guru harus mempunyai kemahiran dalam memilih strategi p&p dan kaeda yang sesuai menyampaikan isi pelajaran dengan cara yang berkesan. . pelaksanaan. pelaksanaan. dan penilaian pengajaran. ‡ Perancangan pengajaran Clarke dan Cutler (1990) menyatakan keberkesanan pengajaran bergantung kepada perancangan.MENGAMALKAN PENGAJARAN EFEKTIF ‡ Mak Soon Sang (2007) mengenalpasti ciri-ciri pengajaran efektif dari segi perancangan. penilaian terhadap proses dan objektif pembelajaran. ‡ guru harus membuat refleksi kendiri untuk menilai objektif pengajarannya setelah selesai melaksanakan pengajaran.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->