P. 1
ciri- ciri seorang guru

ciri- ciri seorang guru

|Views: 503|Likes:
Published by Myaibtisam

More info:

Published by: Myaibtisam on Aug 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/04/2013

pdf

text

original

Bersikap profesional . Sentiasa berusaha meningkatkan kualiti hasil pengajaran.CIRI YANG PERLU ADA PADA SEORANG TOKOH GURU 1. 5. Kaya ilmu.CIRI. Bermoral teguh. 3. . 4. Bertindak di atas landasan etika dan tatasusila kerja. Mempamerkan ciri-ciri kekuatan teori. 2. 6.sentiasa bersikap profesional dan tidak mudah patah semangat dalam meneruskan agenda pendidikan negara sungguhpun berdepan dengan pelbagai kerenah dan masalah disiplin pelajar termasuk gejala buli di sekolah.

Berkebolehan menilai kekuatan dan kelemahan murid-murid. 9. Mempastikan situasi Guru mengajar murid belajar wujud di dalam kelas. berimej. Melengkapkan diri dengan kemahiran yang sejajar dengan tuntutan semasa. berwawasan sebagai pendidik unggul pada setiap masa. 10. 11. . Prihatin dengan kehendak murid dan ibu bapa. berperibadi mulia. 8.7. Menampilkan watak terpuji.

berakhlak mulia. 13. Berupaya membina minda pelajar yang cemerlang akademik.‡ 12. berketrampilanm. 14. pandai menyesuaikan diri dengan situasi tertentu). berpersonaliti sihat dan serba boleh. . Berupaya membentuk perwatakan murid dengan pelbagai keteguhan nilai diri (bermoral. Berupaya melahirkan persekolahan berwatak supaya pelajar mempunyai kekuatan ilmu.

17. mempertahankan martabat profesionnya. 16. . bebas pendirian. Taat dan setia terhadap perkhidmatannya.‡ 15. Profesional dan menumpukan perhatian kepada P&P di sekolah. Menunjukkan kesetiaan kepada kerajaan. tidak berbelah bahagi.

. professor Ekonomi dan naib canselor. beliau ialah orang pertama yang menjadi dekannya.Tokoh pendidikan ‡ Zainal Abidin Bin Ahmad ( ZA BA )Pendeta Yang Bersemangat Waja. ‡ Profesor Diraja Ungku Aziz ialah seorang tokoh akademik dan ekonomi. ‡ Aminuddin Baki : Tokoh Pendidik dan Pemikir Bangsanya ‡ Ungku Omar Bin Ungku Ahmad : Saintis yang Berjiwa Pendidik. Beliau merupakan anak Melayu pertama yang dilantik memegang jawatan penting di UM iaitu Ketua Jabatan Ekonomi dan apabila jabatan itu dinaiktarafkan menjadi fakulti.

TANGGUNGJAWAB SEORANG GURU .

fungsi guru ialah mendidik murid dalam pelbagai ilmu pengetahuan dan kemahiran daripada pelbagai disiplin dalam kurikulum sekolah.Bertindak sebagai penyebar ilmu ‡ Menurut Ragbir Kaur (2007). . ‡ Guru harus mendalami ilmu sebanyak mungkin supaya dapat menyebarkan ilmu kepada para pelajar bagi melahirkan insan dan warganegara yang berilmu.

guru seharusnya mempunyai sifat dan kualiti peribadi. ‡ Nilai-nilai murni yang ditonjolkan oleh guru di sekolah secara tidak langsung akan diterapkan dalam jiwa pelajar.. agama. profesional. terminal dan instrumental. dan sosial yang baik dan murni supaya dapat menjalankan tugas sebagai pendidik dengan sempurna. Jadi. . ‡ Nilai-nilai yang perlu diterapkan ialah moral.BERTINDAK SEBAGAI PEMBENTUK NILAI ‡ Menurut Ragbir Kour (2007) guru harus membentuk murid-murid untuk memiliki akhlak yang mulia dan mempunyai nilai-nilai murni yang tinggi.

‡ Guru sebagai pengamal ilmu perlu mempraktikkan budaya ilmu seperti membaca. bersumbangsaran. budaya ilmu harus menjadi kriteria utama dan harus dipupuk dalam diri supaya menjadi teladan bagi para pelajar mencontohinya. ‡ Sebagai seorang guru. dan bertukar fikiran serta mencari pengalaman baru (Ragbir Kour (2007)). ‡ . Profesor Syed Muhammad al-Altas menyatakan ilmu merupakan sesuatu yang bermakna dan membawa penyuburan serta semangat kepada jiwa manusia. memerhati. berfikir. berkarya.SEBAGAI PENGAMAL BUDAYA ILMU Menurut Mok Soon Sang 2007.

berkemahiran. ‡ Para pelajar mestilah dididik menggunakan daya fikir tinggi dan minda untuk melahirkan pelajar-pelajar untuk belajar sepanjang hayat dan mempunyai modal intelektual tinggi menghadapi era globalisasi. berbudaya ilmu dan berakhlak. ‡ Antara kemahiran yang perlu ditekankan ialah kemahiran berfikir dan pemikiran konstruktif.MENGAMALKAN KEMAHIRAN PROFESIONAL ‡ Guru yang mempunyai kemahiran profesional serta kecerdasan emosi yang tinggi memainkan peranan besar dalam menghasilkan generasi yang berpendidikan. .

seorang guru perlu peka terhadap inisiatif pendidikan yang terkini.BERSIFAT PROFESIONAL DAN PEKA ‡ Pendidikan Craft (2002) menyarankan bahawa untuk menjadi pendidik yang profesional. ‡ Guru yang profesional juga sentiasa mengikuti perkembangan terhadap kajian-kajian lampau dan terkini bagi mengemaskinikan pengetahuan dan kemahiran p&p guru. .

‡ Selain itu guru perlu mengaplikasikan teknologi maklumat (ICT) di dalam bilik darjah melalui program SLE (Smart Learning Environment) yang bertujuan meningkatkan pengetahuan guru terhadap penggunaan ICT.‡ Mak Soon Sang (2007). menegaskan guru hendaklah melengkapkan diri dengan menguasai kemahiran menggunakan internet untuk memperolehi maklumat tentang perkembangan matematik dan pedagogi pengajaran masa kini di samping membimbing muridmurid menggunakan internet sebagai p&p. .

‡ Oleh itu guru harus mempunyai kemahiran dalam memilih strategi p&p dan kaeda yang sesuai menyampaikan isi pelajaran dengan cara yang berkesan.MENGAMALKAN PENGAJARAN EFEKTIF ‡ Mak Soon Sang (2007) mengenalpasti ciri-ciri pengajaran efektif dari segi perancangan. . pelaksanaan. dan penilaian pengajaran. pelaksanaan. penilaian terhadap proses dan objektif pembelajaran. ‡ guru harus membuat refleksi kendiri untuk menilai objektif pengajarannya setelah selesai melaksanakan pengajaran. ‡ Perancangan pengajaran Clarke dan Cutler (1990) menyatakan keberkesanan pengajaran bergantung kepada perancangan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->