P. 1
BM K1&K2 JWP

BM K1&K2 JWP

|Views: 248|Likes:
Published by Stanley Tham

More info:

Published by: Stanley Tham on Aug 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/17/2014

pdf

text

original

SULIT

0211

02/1
Nama Tingkatan

BAHASA MELA YU Kertas 1
Percubaan PMR Ogos 2011 1 jam

JABATAN PELAJARAN KELANTAN DENGAN KERJASAMA MAJLIS PENGETUA SEKOLAH MALAYSIA CA W ANGAN KELANTAN .PERCUBAAN PENILAIAN MENENGAH 2011 RENDAH

BAHASA MELA YU
KERTASI
Satu jam JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INISEHINGGA DIBERITAHU
1. 2. 3. Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan aneka pilihan. Jawab semua soalan. Tiap-tiap soalan diikuti oleh empatpilihan jawapan, iaitu A, B, C, dan D. Bagi tiap-tiap . soalan, pilih satu jawapan sahaja. Tandakan semua jawapan anda pada kertas jawapan objektif yang disediakan. Berfikirlah dengan teliti ketika memilih jawapan. Jika anda hendak menukar sesuatu jawapan, padamkan tanda yang tidak dikehendaki itu sehingga bersih dan kemudian hitamkan pilihan anda yang baharu.

4.

Kertas soalan ini mengandungi 15 halaman bercetak.
02/1
2011 MPSM

[Lihat sebelah
BM3_1 P_PMR2011

SULIT Soalan 1 ·7 Lengkapkan ayat-ayat yang berikut dengan memilih jawapan sesuai. Soalan 1 berdasarkan gambar di bawah.

02/1 yang paling

1

Pasangan pengantin diraja itu didudukkan di atas sebelum upacara merenjis air mawar dijalankan.
A B

singgahsana
peterana

C
D 2

mahligai istana makanan

Beberapa orang pelayan hotel sedang sibuk kerana majlis makan malam itu akan bermula tidak lama lagi. A B C D meletakkan menyiapkan menyediakan menghidangkan

3

Kanak-kanak mangsa culik itu kelihatan ketika menceritakan kejadian yang dialami kepada anggota polis yang menemukannya setelah berjaya melarikan diri daripada penculik.

A
B C D
02/1

terkapah-kapah terkatah-katah terkapai-kapai terkapa-kapa
2
BM3_1 P_PMR2011

2011 MPSM

SULIT 02/1 Soalan 4 berdasarkan gambar di bawah. 4 Kudin tidak cemerlang dalam pelajaran kegemarannya menghabiskan masa dengan menghadap permainan komputer. Mayat bayi yang masih bertali pusat itudijumpai di Sungai Kelantan oleh sekumpulan pemuda yangsedang memancing ikan. 3 [Lihat sebelah BM 3_1 P_PMR 2011 . A B C D terkial-kial terkapai-kapai teroleng-oleng terlambai-Iambai 02/1 2011 MPSM . A B C D oleh kerana oleh sebab adalah maka 5 Kaedah tanah yang terbiar di kampung itu pasti akan dapat mendatangkan pelbagai faedah kepada penduduk sekitar. A B C D balk pulih tebus guna terima pakai kitar semula 6.

SULIT 02/1 7 Beliau sanggup jawatannya itu kepada orang lain jika ada pihak yang tidak menyukainya lagi. Tlada kesalahan. D 2011 MPSM 0211 4 BM 3_1 P]MR 2011 . atau C dan jika tiada kesalahan telah ditandakan D. B. A B C D memberikan melepaskan memindahkan menggugurkan Soalan 8 -14 Ayat-ayat yang berikut mungkin betul dan mungkin salah. 8 Amalan menabung boleh melatih anak-anak supaya berjimat cermat dan A berbelanja secara berhemat. Tiada kesalahan. kesalahan itu telah ditandakan dengan A. Tiada kesalahan C 10 D Gejala rasuah kian leluasa berlakiJ dalam kalangan penjawat awam A belakangan C 11 ini. D 12 Pertabalan Sultan Ismail Petra disaksikan oleh kaum keluarga diraja dan ABC' orang kenamaan. Tiada kesalahan. Jika terdapat kesalahan. C D B 9 Ibu memasakkan ayah bubur nasi untuk membuka selera ayah yang A B sedang mengalami sakit tubuh badan. D B Hasrat Pak Cik Badrul memagari kawasan rurnahnya dengan tembok agar A tidak dimasuki pencuri tidak kesampaian apabila wang simpanannya B C hilang. Tiada kesalahan.

II dan IV sahaja C . I. II Anggamah telah memendamkan diri di biliknya sejak dimarahi ibunya kerana sering keluar untuk menunggang motosikal di sekeliling kampung.17 Pilih ayat-ayatyang menggunakan perkataan berhuruf condong dengan betul. A I. IV Akhirnya beliau tidak dapat bersabar lagi kerana sudah terlalu lama memendamkan rasa terhadap isu itu. III Ibu mahu memanggang sate lalu memendamkan hirisan daging ke dalam perencah. C 0 Soalan 15 . 15 Anggota komunis telah memendamkan beberapa butir jerangkap samar untuk mencederakan anggota pasukan keselamatan. C 14 D Beberapa helai surat aduan tentang kes kecurian di pasar telah dihantar A B kepada pihak Dewan 8andaraya Kuala Lumpur.SULIT 02/1 13 Langkah kerajaan untuk memperkasakan Industri Kecil dan Sederhana A (IKS) berdasarkan kepada kejayaan melahirkan usahawan-usahawan B baharu. II dan III sahaja B I. III dan IV sahaja D II. III dan IV sahaja 02/1 2011 MPSM 5 [Lihat sebelah BM3_1 P_PMR2011 . Tiadakesaiahan. Tiada kesalahan.

III Banyak yang tertarik akan kereta Proton Inspira kerana bentuknya yang menepati cita rasa golongan muda. I dan II sahaja I dan IV sahaja I. II dan IV sahaja I. Tiada sesiapa kandang kambing kerbaunya.SULIT 16 I 02/1 Terdapat pelbagai aktiviti dalam bentuk gengsterisme telah dilakukan oJeh remaja pada hari ini. II dan III sahaja I. III dan IV sahaja A B C D 17 II III IV A B C D 0211 20 II MPSM 6 BM 3_1 P_PMR 2011. Pada setiap hari raya. IV Berkali-kali dia telah bentuk besi itu tetapi masih gaga I menjadikan sebilah keris. III dan IV sahaja I. . Hasnol akan mengunjungi kandang al-marhum ayahnya di Parit Panjang. Seri Rama membawa kijang yang ditanqkapnya dengan kandang yang diperbuat daripada buluh. I. II. II Dua bentuk mata kail telah dibeli oleh Pak Majid di Kedai Ikan Aneka sebelum bertolak ke Pantai Tok Bali. Setiap petanq Azli akan memasukkan kambing-kambing peliharaannya ke dalam kandang. II. III dan IV sahaja II. III dan IV sahaja .

samada disekolah atau dimana-mana sahaja. sama ada di sekolah atau di mana-mana sahaja.02/1 SULIT Soalan 18 . A B C Hanya Hanya Hanya Hanya yang berkenaan saha]a yang kena-mengena sahaja mereka yang berkenaan sahaja mereka yang ada kena-mengena sahaja o 20 Dalam lain perkataan dapat kita bahagikan kepada beberapa bahaqian. A B C sama ada di sekolah atau di mana sahaja. Bahagian yang bergaris itu mungkin mengandungi kesalahan penggunaan bahasa atau mungkinjuga tidak. B atau C jika ayat itu rnengandungi kesalahan. samada di sekolah atau di mana-mana sahaja. Tandakan sarna ada A. A B C Dengan perkataanlain Dengan lain perkataan Dalam perkataan lain Dalam lain perkataan o 21 Pendidikan di rumah oleh ibu bapa memainkan peranan penting dalam membentuk tingkah laku anak-anak sama ada di sekolah atau di manamana sahaja. 18 Turut diundang di dalam majlis itu ialahPengarah A B C Yang Yang Turut Turut turut di undang dalam majlis itu adalah turut diundang dalam majlis itu ialah diundang dalam majlis itu ialah diundangdi dalam majlis itu ialah Pelajaran Negeri. o 02/1 2011 MPSM 7 [Lihat sebelah BM3_1 P_PMR2011 .21 Sebahagian daripada ayat yang berikut telah digariskan. Jika tiada kesalahan tandakan D. o 19 Hanya mereka yang O1da kena-mengena sahaja dibenarkan masuk ke bilik pengantin itu.

Tindakan guru kelas menyergah Fauzi yang sedang Ieka berbual-bual dengan rakannya menyebabkan pelajar itu terperanjat. Ketika Fauzi sedang asyik berbual-bual dengan rakannya. A B C Apabila tersentak daripada keasyikan berbual-bual. ' Cempaka menjelaskan bahawa walaupun sudah lima bulan Melati mengenali keluarga Alang namun dia tidak mengetahui Alang mempunyai adik perempuan. Cempaka memberitahu Melati bahawa walaupun sudah lima bulan mengenali keluarqa Alang tetapi dia tidak mengetahui Alang mempunyai adik perempuan. C D 23 Fauzi tersentakapabila guru kelas menyergahnya ketika dia sedang asyik berbual-bual dengan rakannya." kata Cempaka kepada Melati. A B Cempaka memberitahu Melati bahawa dia mengenali adik perempuan Alang walaupun sudah lima bulan mereka berkenalan. D 0211 2011MPSM 8 BM 3_1 P_PMR 2011 . 22 "Walaupun sudah lima bulan saya mengenali keluarga Alang tetapi tidak mengetahui dia mempunyai adik perempuan. Keasyikan Fauzi berbual-bual dengah rakannya menyebabkan guru kelasnya menyergahnya. Pilih ayat yang mempunyai maksud yang sarna atau yang paling hampir dengan ayat yang dicetak tebal. Cempaka menjelaskan bahawa walaupun sudah lima bulan dia mengenali keluarga Alang tetapi dia tidak mengetahui Melati mempunyai adik perempuan.24 .SULIT 02/1 Soalan 22 . Fauzi dan rakannya disergah oleh guru kelasnya. tiba-tiba guru kelasnya menyentaknya menyebabkan pelajar itu menyergah guru kelasnya.

Pilih ayat yang mempunyai maksud yang sarna atau yang paling hampir dengan ayat yang dicetak tebal. Fauzi dan rakannya disergah oleh guru kelasnya. A B Cempaka memberitahu Melati bahawa dia mengenali adik perempuan Alang walaupun sudah lima bulan mereka berkenalan.02/1 SULIT Soalan 22 . o 02/1 2011 MPSM 8 BM 3_1 P_PMR 2011 . tiba-tiba guru kelasnya menyentaknya menyebabkan pelajar itu menyergah guru kelasnya. Cempaka menjelaskan bahawa walaupun sudah lima bulan dia mengenali keluarga Alang tetapi dia tidak mengetahui Melati mempunyai adik perempuan. Cempaka menjelaskan bahawa walaupun sudah lima bulan Melati mengenali keluarga Alang namun dia tidak mengetahui Alang mempunyai adik perempuan.24 . Cempaka memberitahu Melati bahawa walaupun sudah lima bulan mengenali keluarqa Alang tetapi dia tidak mengetahui Alang mempunyai adik perempuan. Keasyikan Fauzi berbual-bual dengan rakannya menyebabkan guru kelasnya rnenyerqahnya. A B C Apabila tersentak daripada keasyikan berbual-bual. Tindakan guru kelas menyergah Fauzi yang sedang leka berbual-bual dengan rakannya menyebabkan pelajar itu terperanjat. 22 "Walaupun sudah lima bulan saya mengenali keluarga Alang tetapi tidak mengetahui dia rnempunyai adik perernpuan. . Ketika Fauzi sedang asyik berbual-bual dengan rakannya. C o 23 Fauzi tersentakapabila guru kelas menyergahnya ketika dia sedang asyik berbual-bual dengan rakannya." kata Cernpaka kepada Melati.

III dan IV sahaja I. Kami terpaksa mengehadkan. II dan III sahaja 1. A Hidup pad a zaman yang mencabar ini akan sukar untuk anak-anak tanpa kelulusan dan ilmu yang mencukupi.SULIT 02/1 24 Tanpa kelulusan dan ilmu yang mencukupi adalah sukar untuk anakanak mempunyai masa depan yang cerah apatah lagi hidup pada zaman yang semakin mencabar ini. III dan IV sahaja o 0211 2011 MPSM 9 [Lihat sebelah BM3_1 P_PMR2011 . B Sukar untuk anak-anak mempunyai masa depan yang cerah pada zarnan yang semakin mencabar ini jika kelulusan dan ilmu yang mencukupi. penyertaan keahlian kelab secara percuma. OMasa depan yang sukar akan dilalui oleh anak-anak pada zaman yang mencabar ini jika tiada ilmu dan kelulusan yang mencukupi. C Tiada ilmu dan kelulusan yang mencukupi apatah lagi hidup pad a zaman yang mencabar ini mernbuatkan anak-anak sukar menghadapi masa depan. Perbagai sayur kampung dijual oleh Mak Nani. Umurnya sudah lanjut justeru itu kecerdasan fizikalnya semakin merosot. Soalan 25 . 25 II III IV A B C Karung guni itu dipenuhi buah-buah durian dari dusun Pak Mail.27 Pilih ayat-ayat yang betul.111 IV sahaja dan II.

Satu karnival jualan komputer oleh peniaga tempatan sedang dijalankan di pentas legar pusat beli-belah itu. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja A B C o 27 Tuan Pengetua mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada ibu bapa yang telah sudi menghadiri mesyuarat agung pada pagi tadi. III Kita memang menyedari bahawa tanggungjawab yang dipikuloleh guru seharusnya setimpal oleh pendapatan mereka. II dan IV sahaja II. Penyertaan murid-murid dalam aktiviti ko-kurikulum memberi pelbagai impak yang baik kepada mereka. Setiap orang haruslah melakukan perubahan paradigma agar hidup tidak lagi hanya bergantung pada belas kasihan orang lain. III dan IV sahaja o 0211 2011 MPSM 10 BM 3 1 P PMR 2011 . A B C I dan II sahaja III dan IV sahaja I. IV Sekumpulan doktor pakar telah menjalankan semula kajian bagi memastikan vaksin baharu itu tidak mendatangkan akibat sampingan. II Antara perkara yang dibincangkan dalam mesyuarat itu termasuklah masalah kemerosotan prestasi pelajar dalam peperiksaan yang lepas.SULIT 26 I II III IV 02/1 Penungguan kami untuk mengikuti program lawatan ke Melaka akhirnya mendapat kata putus daripada guru penasihat persatuan.

29 Pak Jusoh selalu menuduhanak orang lain melakukan perbuatan yang tidak senonoh. melepaskan pucuk masing-masing. Cakap siang paridang-pandang." ujar Mak Long Timah kepada Pak Abu. 28 Peribahasa biar titik jangan tumpah sesuai dengan situasi A 02/1 8 C D Azman sentiasa membawa bekalan nasi ke sekolah. gajah di depan mata tak nampak. Indra lebih suka menggunakan galah daripada menggunakan tangga untuk memetik buahjambu. orang lain yang terkena getahnya. Terlajak perahu boleh diundur. A Ingat sebelum kena. enau dalam belukar. jimatsebelum habis. Orang kampung tidak akan percaya kata-kata kamu yang sememangnya tidak senanghati dengannya. sedangkan anaknyalah yang melakukan perbuatan itu. cakap malam dengar-dengar.30 Pilih peribahasa yang paling sesuai bagi soalan-soalan di bawah ini. terlajak kata buruk padahnya. 8 C D 0211 2011 MPSM 11 [Lihat sebelah BM3_1 P_PMR2011 . orang lain yang makan nangka. Lin menanam sayur di tepi rumahnya untuk berjimat cermat. Muthu mernaqarkan kebunnya supaya lembu-Iembu tidak meragut tanamannya.SULIT 50alan28 . bukit tak akan runtuh. Mei. 8 C D 30 "Sia-sia sahaja kamu memburuk-burukkan Pak Cik Zahar yang terkenal dengan sikapnya yang pemurah itu. Sikap yang ditunjukkan oleh Pak Jusoh ini diibaratkan A lempar batu sembunyi tangan. kuman di seberang laut nampak. Anjing menyalak bukit.

"Ya. Belum sempat aku menyambutnya. entah kuasa apa yang mendorong aku menelefon Raja Nor Mustaqimah. Tetapi jangan hampiri perempuan kalau sekadar mahu berfoya-foya kerana kebanyakan perempuan cukup pandai menghabiskan wang!" Kata-kata Haji Sapudin mengetuk gegendang telingaku. Suaranya mesra dan lembut. Apakah ertinya ini semua? Malamnya aku masuk tidur lebih awal daripada hari-hari blasa.106 31 Berdasarkan petikan siapakah Raja Nor Mustaqimah? A B C D Isteri Mat Jenin Kenalan Mat Jenin Setiausaha Mat Jenin Pemberita akhbar Mat Jenin 02/1 2011 MPSM 12 BM 3_1 P_PMR 2011 . Pagi itu. Jam sebelas setengah malam ketika itu. Aku bingkas bangun. Tuhan! Penyakit apakah yang sedang menyerangku? "Oekati perempuan dengan jujur dan berani kalau kamu mahu memperisterikannya. Aku rnencari nombor telefon rumah Raja Nor Mustaqimah. kemudian jawab soalan-soalan berikut.SULIT 0211 Soalan 31 . Wajah Raja Nor Mustaqimah terbayang-terbayang. Oh. dering loceng menghalau Raja Nor Mustaqimah. Dalam gelap matakuterkebil-kebil tidak mahu terlena. Untuk pertama kalinya aku membuang terlalu banyak masaku untuk seorang perempuan. "Mat Jenin abad kedua puluh mesti berani!" Percakapan Cikgu Rosli juga hidup semuladalam ingatanku. Bunga itu dihulurkan kepadaku. kalau terlambat akan melepas. Hikayat Mat Jenin halaman 105 . Malam itu Raja Nor Mustaqimah datang ke dalam mimpiku.35 8aca petikan di bawah dengan teliti. Oia membawa bunga mawar merah yang cantik dan wangi. aku mesti berani bertindak! Ini juga seperti berniaga. Aku terbangun daripada tidur." fikirku. Tidak sedar hampir setengah jam aku bergayut di telefon.

o Kita digalakkan menguasai ilmu dalam bidang yang kita ceburi. kalau terlambat akan melepas. C Seorang lelaki mestHah berani menghadapi sebarang risiko.SULIT 32 Tindakan Haji Sapudin perwatakannya yang A B C berpengalaman luas berpendidikan tinggi berbudi bahasa murah hati menasihati Mat Jenin 02/1 menggambarkan o "Ya." fikirku 33 Teknik penceritaan yang digunakan oleh pengarang dalam petikan di atas lalah A· B C saspens pemerian imbas kembali monolog dalaman o 34. Apakah mesej yang ingin disampaikan oleh pengarang dalarn cerpen ini? AKita hendaklah belajar bersungguh-sungguh. B Orang tua-tua mempunyai pengetahuan yang luas. 35 Apakah peristiwa yang menunjukkan klimaks dalam cerita Hikayat Mat Jenin? A B C Mat Jenin menjadi kaya dan berkahwin dengan Raja Nor Mustaqimah Mat Jenin membuka cawangan restorannya yang ketiga di Bandar K Mat Jenin dan isterinya mendapat seorang anak lelaki Raja Nor Mustaqimah mewawancara Mat Jenin o 0211 2011 MPSM 13 [Lihat sebelah BM 3_' P_PMR 2011 . aku mesti berani bertindak! Ini juga seperti berniaga.

Apakah harapan penyajak terhadap pembaca? A B C D Menggunakan bahasa ketika menyampaikan fakta. agama dan perundangan. politik dan agama. Berbahasa dengan betul. kemudian jawab soalan-soalan berikut. BAHASA Mari kita berbahasa sebaiknya Bahasa adalah pengatur pucuk fikiran yang bertabur bahasa adalah pelentur ranting perasaan yang bersiur. Rahman Shaari Antologi Anak 8umi Tercinta. Dengan bahasa terlihat fakta padu terlihat sinar ilmu terlihat cinta biru. Dengan bahasa pemimpin memaparkan arah di pentas siasah. Membetulkan kesalahan ketika berbahasa. pelajaran. 14 BM 3_1 P_PMR 2011 0211 2011 MPSM . politik dan teknologi. 2001 Menurut penyajak. Mendalami penguasaan berbahasa. agama. 36 Mari kita berbahasa sebaiknya Dengan bahasa budi dipertinggi mesra diperlebar dengan bahasa kita menjadi kita bersarna Jika tanpa bahasa bagaimana akan kita setujui perjanjian ini? Mari kita berbahasa sebaiknya. perubatan. dengan bahasa orang beriman menikmati ibadah khusyuk dan pasrah.40 8aca sajak di bawah dengan teliti. DBP. politik dan perniagaan. penggunaan bahasa penting dalam A B C D 37 politik.SULIT 02/1 Soalan 36 .

apakah ciri yang membuktikan rangkap ini terikat dengan ciri puisi Melayu tradisional? A B C terdapat pembayang maksud jumlah kata dalam baris terdapat jeda rima o 40 Yang berikut ini ialah fungsi bahasa seperti yang ditegaskan oleh penyair dalam sajak ini kecuali A B C alat untuk mencari ilmu alat untuk meluahkan perasaan alat untuk mendapatkan sumber rezeki alat untuk menunjukkan ketaatan terhadap agama o KERTAS SOALAN TAMAT 0211 2011 MPSM 15 [Lihat sebelah BM3_1 P_PMR2011 .SULIT 02/1 38 Ungkapan ranting perasaan pada rangkap dua baris empat merupakan unsur gaya bahasa A B simile sinkop metafora personifikasi C 0 39 Bahasa adalah pengatur pucuk fikiran yang bertabur bahasa adalah pelentur ranting perasaari yang bersiur Berdasar rangkap di atas.

Bahagian B mesti dijawab. Bahagian A terdiri daripada Bahagian A (i) dan Bahagian menjawab kedua-dua bahagian tersebut. Bahagian sahaja. Percubaan PMR Ogos 2011 2jam 0212 Nama Tingkatan : 0212 JABATAN PELAJARAN KELANTAN DENGAN KERjASAMA MAJLIS PENGETUA SEKOLAH MALAYSIA CA W ANGAN KELANTAN PERCUBAAN PENILAIAN MENENGAH 2011 RENDAH BAHASA MELA YU KERTAS2 Duajam JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA 1. Kertas soalan ini mengandungi 6 halaman bercetak. 0212 2011 MPSM [Lihat sebelah BM 3_2 P_PMR 2011 . 2. 4. Anda dikehendaki DIBERITAHU Bahagian D mesti dijawab. 5.SULIT BAHASA MELA YU Kertas 2 . 3. Kertas soalan ini mengandungi empat bahagian. C mempunyai lima pilihan dan anda dikehendaki menjawab satu soalan A (ii).

ilmu yang berkaitan. Fenomena buta maklumat ini amat mendera para remaja yang masih kabur tentang hala tuju kehidupan dan masa depan mereka. Panjang ringkasan anda hendaklah tidak melebihi 80 patah perkataan. rencam dan pelbagai itu memerlukan penanganan yang berkesan terutama dalam kalangan remaja untuk memastikan mereka memperoleh sumber maklumat yang sahih dan dapat dipertanggungjawabkan. mereka yang berasa bahawa diri mereka terbelenggu akan berusaha membebaskan diri dengan menerjuni aktiviti-aktiviti anti sosial yang bertentangan dengan nilai-nilai dan norma kelompok masyarakat yang diwakilinya. tidak dapat mengasah bakat dan kreativiti dalam usaha mereka menguasai ilmu pengetahuan. ledakan maklumat yang kian banyak. Remaja pada hari ini tidak berani mencuba sesuatu bidang kerana kekurangan pengetahuan dan. televisyen. Ibu bapa sendiri tidak mempunyai sumber maklumat yang jitu dan lengkap sebagai panduan kepada anak-anak mereka. Negara juga akan mengalami kekurangan sumber insan yang berilmu serta berfikiran bertaraf dunia. menggunakan ayat sendiri tanpa mengubah maksud asal petikan. Malangnya. mereka yang melepasi alam persekolahan atau mereka yang sedang menunggu keputusan 02/2 2011 MPSM 2 BM3_2 P_PMR2011 . dalam suasana budaya membaca yang masih kuranq ini. golongan remaja bukan saja tidak terdedah kepada maklumat yang diperlukan. Sebagai akibatnya. dan lain-lain mampu menyampaikan mesej. Kemajuan dalam bidanq media massa seperti radio.Ringkasan [Masa yang dicadangkan : 40 minit) (20 markahJ 02/2 8aca petikan di bawah dengan teliti dan iulis sebuah ringkasan tentang akibat buta maklumat dalam kalangan remaja kita pada hari ini.SULIT Bahagian A (i) . Akhirnya anak-anak dan para remajalah yang menjadi mangsa kekurangan maklumat. be rita dan pengetahuan. Sehubungan dengan itu. Lantas. idea. Suasana ini bertambah kusut apabila berlakunya lambakan majalah picisan yang tidak berilmiah. Sebahagian daripada masyarakat kita ketinggalan dalam arus kemajuan teknologi rnaklurnat yang terkini. tetapi juga masih berpegang pada maklumat tradisi yang sudah basi sehingga tidak berupaya menggerakkan kemajuandan menyaingi ali ran perdana kemajuan neqara. Sikap malas membaca dan meneroka ilmu pengetahuan amat merugikan remaja. Anda digalakkan.

Berikan maksud maklumat tradisi dalam petikan. atau sekurang-kurangnya menggunakan rnasa yang terluang dengan melibatkan diri dalam aktiviti yang berfaedah. Di sinilah letaknya persoalan dan permasalahan apabila remaja tidak mempunyai maklumat yang lengkap sama ada untuk menceburi bidang kerjaya. dan hilang keyakinan serta cita-cita. Berdasarkan petikan. 2008) Sahagian A (ii) . (4 markah) 3. apakah yang akananda lakukan untuk menjadi seorang remaja yang dapat membantu membangunkan negara? (4 markah) 02/2 2011 MPSM 3 [Lihat sebelah BM 3_2 P_PMR2011 .Pemahaman [10 markah] Berdasarkan petikan Sahagian A(i). memilihpelajaran lanjutan. Majalah Ummi. 1. Dengan cara ini. Pada pendapat anda. (Dipetik dan diubahsuai daripada 'Ibu Bapa Perlu Prihatin'. (2 markah) 2.SULIT 02/2 peperiksaan awam persekolahan menjadi kaku. nyatakan punca golongan remaja buta maklumat pada hari ini. jawab soalan-soalan yang berikut dengan menggunakan ayat anda sendiri. menganggur. Zainal Abidin Yahya. kita dapat membentuk remaja yang bermaklumat seiring dengan keperluan sernasa bagi mengharungi kehidupan moden yang semakin mencabar dengan kadar persaingan yang tinggi. Jelaslah bahawa kepesatan maklumat harus dikuasai oleh remaja kini untuk menentukan mereka tidak ketinggalan atau kematian maklumat. Remaja yang buta maklumat masih tidak mampu memilih bidang yang harus diceburi oleh mereka.

[Masa yang dicadangkan: 25 minit J [20 markah J 02/2 Berdasarkan gambar di bawah. huraikan pendapat anda tentang kesan-kesan buruk yang akan dihadapi oleh seseorang yang menghadapi masalah obesiti.SULIT Bahagian B . Terdedah kepada penyakit kronik Aktiviti bersukan terhad Perbelarijaan meningkat kurang produktif 02/2 2011 MPSM 4 BM 3_2 P_PMR 2011 . Panjangnya huraian anda hendaklah tidak melebihi 120 patah perkataan.

1 Setiap pelajar perlu menyertai kegiatan kokurikulum di sekolah. Tulis surat tersebut selengkapnya. 2. menyampaikan satu ceramah tentang cara-cara menghargai warga tua. 'Seeker kerbau membawa lumpur. Tu/is satu karangan yang panjangnya lebih daripada 180 patah perkataan. Jelaskan pendapat anda tentang ungkapan di atas. Oi kawasan tempat tinggal anda.masalah bekalan air sering berlaku. Tulis sebuah cerita yang menarik berdasarkan peribahasa tersebut. anda ingin mengemukakan masalah ini kepada pihak berkuasa bekalan air. anda sebagai wakil pelajar diminta untuk . Hal ini banyak menimbulkan masalah kepada penduduk.SULIT Sahagian C [Masa yang dicadangkan : 45 min it) [40 markah] 02/2 Pilih satu daripada soelendi bawah. 3 4 5 02/2 20 II MPSM 5 [Lihat sebelah BM 3_2 P_PMR 2011 . Sebagai wakil penduduk. Sekolah anda akan menganjurkan kempen masyarakat penyayang. Sempena kempen tersebut. Ceritakan pengalaman anda semasa menyertai satu aktiviti tersebut. ibu bapalah yang akan mencorakkannya". Sediakan teks ceramah anda selengkapnya. "Anak ibarat kain putih. semuanya terpalit".

Berikan tiga contoh peristiwa berdasarkan tema novel yang anda kaji. seorang ibu dalam usaha menyelamatkan nyawa anaknya. MERDEKA! MERDEKA! KaryaAbdul Rahman Hanafiah Semangat patriotik untuk mempertahankan kampung halaman daripada ditawan oleh pengganas. KERTAS SOALAN TAMAT 02/2 2011 MPSM 6 BM 3_2 P_PMR 2011 .SULIT Sahagian 0 [Masa yang dicadangkan : 10 minit] [10 markah] 02/2 Jawapan anda mestilah berdasarkan satu daripada novel yang telah anda kaji di Tingkatan 3. KANANG CERITA. PANASSALJU Karya Talib Sarnat Pengorbanan . EKSPEDISI KaryaMohd Ghazali Tocheh Kegigihan pelajar untuk mencapai matlamat mendaki Gunung Itik. SEORANG PAHLAWAN Karya Maznan Nordin Semangat cinta akan negara dalam kalangan anggota tentera.

SKEMA KERTAS 1 1 2 B D A B B C 21 22 23 D C 3 4 5 6 D D A B 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 7 8 9 B A D D A C A C C B B A I 10 11 12 13 B A B A C D D A A D C D C 14 15 16 17 18 19 20 34 35 36 37 38 B C C 39 40 .

. 4. 5. 3. .Iambakan majalah picisan yang tidak berilmiah . Negara akan mengalami kekurangan sumber insan yang berilmu serta berfikiran bertaraf dunia.... .. 3. 6. 8. Mereka yang melepasi alam persekolahan atau mereka yang sedang menunggu keputusan peperiksaan awam persekolahan menjadi kaku. Mendera para remaja yang masih kabur tentang hala tuju kehidupan dan masa depan mereka. Tidak dapat mengasah bakat dan kreativiti dalam usaha mereka menguasai ilmu pengetahuan.ibu bapa sendiri tidak mempunyai sumber maklumat yangjitu dan lengkap sebagai panduan kepada anak.. bermaksud maklumat . . Bahagian A (ii) 1.. . Remaja akan berusaha membebaskan diri dengan menerjuni aktiviti-aktiviti antisosial yang bertentangan dengan nilai-nilai dan norma kelompok masyarakat. Tidak berupaya menggerakkan kemajuan dan menyaingi aliran per-dana kemajuan negara.SKEMA KERTAS 2 Bahagian A(i} 1. Remaja yang buta maklumat masih tidak mampu memilih bidang yang harus diceburi mereka. Remaja pad a hari ini tidak berani mencuba sesuatu bidang kerana kekurangan pengetahuan dan ilmu yang berkaitan..mana yang sesuai ) . menganggur.sikap malas membaca dan meneroka ilmu pengetahuan . 7.cita.turun. belajar bersungguh.butirl keterangan tradisi .pengetahuanl maklumanl butir... dan hilang keyakinan serta cita.temurun/lamal kolot! kebiasaanl kelazimanl kunol tidak moden ..sungguh '" menjauhi gejala yang tidak sihat '" mendalami ajaran agama ( terima mana. 9.anak mereka 2. Tidak terdedah kepada maklumat yang diperlukan. 2.

Kurang produktif ( isi dihurai dengan ringkas. jelas dan matang ) Bahagian C *8aca jawapan calon dan buat impresion peringkat markah calon. Perbelanjaan meningkat 4. Karangan berformat . Aktiviti bersukan terhad 3.cara menghargai warga tua.Calon dapat menceritakan kokurikulum penqalaman semasa menyertai satu aktiviti 2 Karangan tidak berfonnat Diharap calon dapat menjelaskan maksud ungkapan dan menghuraikan langkah-Iangkah ibu bapa atau penjaga untuk membentuk keperibadian anak-anak. pertanian dan penternakan 3 4 .Tolong-menolong Pemilihan kerjaya • asalkan berkaitan dengan langkah-Iangkah ibu bapa untuk menerapkan nilai-nilai rnurni dalam diri anak-anak.Bahagian B Kesan.Calon dapat mengemukakan masalah yaflgdihadapi (cadangan jawapan) -Urusan rumah tangga -Urusan kemasyarakatan -Aktiviti Perniagaan. Didikan agama 8eradab-sopan 8erhati rnulia . .Calon dapat menjelaskan cara. (cadangan jawapan) -Peranan individul Anak -Peranan ibu bapal keluarga -Peranan masyarakat -Peranan Negaral kerajaan -Peranan media massa Karangan berformat .kesan buruk seseorang yang menghadapi masalah obesiti (cadangan jawapan) 1. 1 Karangan tidak berformat. Terdedah kepada penyakit kronik 2.

Gerakan Setia 8179 tetah dilancarkan di kawasan Hutan Korbu.mana contoh peristiwa yang sesuai) . Kanang bersama pasukan tenteranya sanggup berjuang berhabis. (Terima mana. 2. Perak bermula 3 Febuari 1980.habisan walaupun Kanang cedera parah tetapi beliau tetap mengarahkan anggotanya supaya terus berjuanq. Perak bertujuan untuk memusnahkan saki baki musuh di bawah pimpinan Nam Yatmendapat kejayaan. Hari perkahwinan pada 25 Mei 1965 Kanang telah diarahkan melaksanakan tugas jejakan mencari anggota pasukan 1st Royal New Zealand Army yang diberitakan hilang. Gerakan Pukat di kawasan Tanah Hitam.5 Diharapkan calon dapat menjelaskan maksud peribahasa tersebut dengan menulis satu cerita yang menarik berdasarkan plot dan beberapa laras bahasa cerpen Bahagian 0 Novel Kanang Cerita Seorang Pahlawan (Karya Maznan Nordin) 1. 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->