P. 1
Implikasi Kbsr Terhadap Sistem Pendidikan Negara

Implikasi Kbsr Terhadap Sistem Pendidikan Negara

|Views: 249|Likes:
Published by Noor Asiah

More info:

Published by: Noor Asiah on Aug 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/28/2014

pdf

text

original

IMPLIKASI KBSR TERHADAP SISTEM PENDIDIKAN NEGARA

hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan - penghasilan individu yang berkembang secara menyeluruh dan seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek. Proses pelaksanaan yang bermula dari Tahun 1 (Tahap1) sehingga Tahun 6 (Tahap 2) amat komprehensif dan mengambil kira segala aspek proses pengajaran dan pembelajaran di dalam dan di luar bilik darjah termasuk penyampaian ilmu dan kemahiran serta pemupukan nilai merentasi kurikulum.

y y y

Kelemahan dalam pelaksanaan kbsr : 1. Isi kandungan sukatan pelajaran kadangkala berulang dan tidak ada kaitan antara mata pelajaraan atau antara darjah. 2. Sukatan pelajaran mengandungi butiran yang terlalu banyak. Ini membeban dan membosankan murid 3. Guru dan murid selalu terdesak untuk menghabiskan sukatan pelajaran, terutamanya apabila ada peperiksaan. 4. 3.Pengajaran dan pembelajaran terlalu bergantung kpd buku teks. Ini akan menghadkan penggunaan teknik dan bahan pengajaran lain yang lebih menarik dan berkesan 5. Kurikulum Baru Sekolah Rendah (KBSR) bercorak pendidikan asas dgn member penegasan kpd pendidikan dlm bidang 3M, iaitumembaca, menulis dan mengira Faktor2 luaran: y y y Keperluan pendidikan semasa dan perubahan2 yg berlaku dalam sistem sejagat seperti ledakan teknologi maklumat dan globalisasi Faktor autonomi guru iaitu jika guru diberikan kuasa yg lebih dalam menentukan pendekatan2 dalam proses pengajaran,pembelajaran dan penilaian Faktor keperluan murid2 di mana sekolah perlu memenuhi semua keperluan mereka sepertikperluan asas (makan,bernafas dan membesar) keselamatan,kasih sayang dankesempurnaan kendiri. Satu dilema yg dihadapi oleh guru kbsr ialah tidak berpeluang berkursus utk membina bahanpengajaran yg sesuai dgn program kbsr

y

http://ms.wikipedia.org/wiki/Mohandas_Karamchand_Gandhi

Mohandas Karamchand Gandhi
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Mahatma Karamchand Gandhi di Bombay pada September 1944.

Mohandas Karamchand Gandhi (Gujarati:

, Devan gar :

) (2 Oktober, 1869 - 30 Januari,1948) juga dipanggil Mahatma Gandhi (bahasa Sanskrit: "berjiwa hebat") adalah seorang pemimpin spiritual dan tokoh politik tersohor dariIndia. Pada masa kehidupan Gandhi, banyak negara yang merupakan jajahan British. Penduduk di koloni-koloni tersebut mendambakankemerdekaan agar dapat memerintah negaranya sendiri. Gandhi adalah salah seorang yang paling penting yang terlibat dalam pergerakan kemerdekaan India. Dia adalah aktivis yang tidak menggunakan kekerasan, yang mengusung gerakan kemerdekaan melalui demonstrasi secara aman.

Isi kandungan
[sorokkan]

1 Sejarah awal 2 Afrika Selatan dan dasar aparteid 3 Gandhi dan kemerdekaan India

Tetapi beliau enggan meniru kawannya. seorang berkulit putih telah membantah kehadiran seorang "berwarna" di kelas pertama dan mengarah beliau untuk pindah ke kelas ketiga. Karamchand.4 Lain-lain 5 Pautan luar [sunting]Sejarah awal Beliau dilahirkan pada 2 Oktober. Yahudi dan Islam telah menjadi bahan bacaannya. Beliau enggan menurut kemahuannya kerana mempunyai tiket kelas pertama. Keluarganya dari kelas pertengahan darikasta Vaishya. Disekolah beliau dianggap sebagai seorang pelajar yang "mediocre" atau sederhana dan merupakan seorang yang sangat pemalu. Pengalaman diskriminasi yang pertama berlaku di Maritzburg. Semasa Gandhi di sekolah rendah. dan menjadi sumber inspirasi bagi beliau. di Porbandar. merupakan seorang Dewan atau Perdana Menteri di pekan tersebut. Beliau kemudiannya diarah untuk membela seorang klien di Afrika Selatan. 1869. Beliau kemudian memutuskan untuk menjadi seorang aktivis politik agar dapat mengubah undang-undang diskriminasi tersebut. Manakala ibunya bernama Putlibai. Bapanya. beliau mencuba nasib sebagai seorang peguambela tetapi gagal. beliau telah dikahwinkan pada usia yang muda iaitu pada umur 13 tahun kepada Kasturbai. Di samping mempelajari undang-undang. beliau menunjukkan sifatnya yang berintegriti. Namun sejak kecil lagi. England dalam bidang undang-undang. sebuah pekan kecil di wilayah Gujarat. adalah seorang wanita yang lemah lembut dan warak. seorang gadis yang sebaya dengannya. Pada 1891. [sunting]Gandhi dan kemerdekaan India . beliau lulus peperiksaan akhirnya dan pulang ke India sebagai seorang peguam. Akhirnya beliau serta begnya telah dihumban keluar dari keretapi tersebut. ibunegeri Natal. Gandhi kemudiannya membentuk sebuah gerakan bukan kekerasan disana. beliau mula menunjuk minat dalam bidang keagamaan. Disana. Pada usia 18 tahun. Bangsa India. Sewaktu suatu ujian ejaan beliau telah silap mengeja. walaupun diberi peluang oleh gurunya. beliau menyaksikan diskriminasi yang sangat teruk. Kristian. beliau melanjutkan pelajarannya di Southampton. Mengikut adat orang India pada waktu itu. Sewaktu didalam keretapi. Pelbagai kitab serta buku-buku keagamaan seperti Hindu. samada peniaga mahupun buruh dianggap sebagai golongan kelas kedua dan dipanggil "kuli" atau "sami". beliau tidak menunjuk sebarang petanda akan menjadi seorang tokoh yang terkenal. [sunting]Afrika Selatan dan dasar aparteid Semasa di Bombay. Peristiwa ini merupakan satu tamparan hebat kepada Gandhi. Lantas beliaupun pergi ke negara yang asing ini.

Rakyat dari agama dan suku yang berbeza yang hidup di India kala itu yakin bahwa India perlu dipecah menjadi beberapa negara agar kelompok yang berbeza ini dapat mempunyai negara mereka sendiri. Ketika Dalai Lama dianugerahi Penghargaan Nobel pada 1989. satyagraha. hal ini disesali secara umum oleh pihak Jawatankuasa Nobel. Ramai yang ingin melihat penganut agama Hindu dan Islam berpisah dan mempunyai negara sendiri. Cucunya. meskipun dicalonkan sebanyak lima kali antara 1937 dan 1948. dan Nelson Mandela. India mencapai kemerdekaan dan berpisah menjadi dua negara. Gandhi dibunuh seorang lelaki Hindu yang marah kerana kepercayaan Gandhi yang menginginkan rakyat Hindu dan Muslim diberikan hak yang sama. Walaupun. sebagai pemimpin Kerajaan British. Misalnya.. Hal ini tidak disetujui Gandhi.melihat Mr. Pada 30 Januari 1948. dia membantu dalam proses kemerdekaan India dari jajahan British. Prinsip Gandhi. India dan Pakistan. Gandhi. telah menjadi sumber inspirasi berbagai generasi aktivis-aktivis demokrasidan antirasisme seperti Martin Luther King. dan bukan-kekerasan (ahimsa). Winston Churchill pernah berkata"Menyedihkan. sekarang tampil sebagai seorang fakir yang biasa dari Timur. aktivis Gandhi telah menarik berbagai komentar dan pendapat. Gandhi sering mengatakan nilai-nilai ajarannya sangat sederhana. [sunting]Lain-lain Gandhi tidak pernah menerima Penghargaan Perdamaian Nobel." Begitu juga dengan Albert Einstein yang berkata mengenai Gandhi: "(Mungkin) para generasi berikutnya akan sukar mempercayai bahawa ada orang seperti ini yang pernah hidup di dunia ini. adalah aktivis-aktivis sosio-politik yang terlibat dalam mempromosikan gerakan bukan-kekerasan di seluruh dunia. Gandhi adalah seorang Hindu. Pada 1947. Arun Gandhi dan Rajmohan Gandhi dan bahkan anak cucunya. Beliau percaya bahawa manusia tak kira agama harus mempunyai hak yang sama dan hidup bersama secara damai di dalam satu negara. menaiki tangga Istana Viceregal dengan badan setengah telanjang. Beberapa dekad kemudian. yang berdasarkan kepercayaan Hindu tradisional: kebenaran (satya). sering diterjemahkan sebagai "jalan yang benar" atau "jalan menuju kebenaran". [1] Sepanjang hidupnya. Tushar Gandhi. seorang peguambela daripada Kuil Tengah (Middle Temple) yang menghasut.Ketika kembali ke India. hal ini memberikan inspirasi bagi rakyat di koloni-koloni lainnya agar berjuang mendapatkan kemerdekaannya." Karya Mahatma Gandhi tidak dilupakan oleh generasi berikutnya. Museum elektronik Nobel mempunyai artikel mengenai hal tersebut. ketua Jawatankuasa Nobel mengatakan bahawa ini merupakan "suatu cara untuk mengenang jasa Mahatma Gandhi". beliau menyukai falsafah dari agama-agama lain termasuk Islam dan Kristian. Jr. ..

[sunting]Pautan luar     Yayasan GandhiServe/The GandhiServe Foundation ± Mahatma Gandhi Research and Media Service 100 foto Mahatma Gandhi terbaik Arsip elektronik resmi & Pusat Referensi Mahatma Gandhi Mahatma Gandhi dan keluarga Corea Family dari Chilaw Kunjungan Mahatma Gandhi ke Ceylon (Sri Lanka) pada 1927   mkgandhi. Dari sinilah Gandhi memulai gerakan Pengingkaran Sipil. Swadeshi. Khadi dan Khilafat nya.org Mani Bhavan Gandhi Sangrahalaya Gandhi Museum & Library Mani Bhavan adalah tempat Gandhi tinggal kapanpun dia berada di Mumbai antara 1917 and 1934.   Yayasan Gandhi/The Gandhi Foundation Mitos dan Legenda mengenai Gandhi .

Dalam pengajaran di sekolah.html Peranan Guru Dalam Pembinaan Negara Bangsa 1/02/2010 Ditulis oleh: Kulanz Salleh Pendidikan dan pembinaan negara adalah berkait rapat antara satu sama lain. Dalam proses pendidikan ini. Hal yang sama juga . membina identiti nasional dan semangat kebangsaan serta membangunkan sumber manusia bersesuaian dengan keperluan menghadapi globalisasi. Sesebuah negara perlukan warganegara yang terdidik dalam semua aspek jasmani. emosi. guru harus menjalankan tanggungjawabnya dalam menanamkan nilai-nilai murni yang merentasi kurikulum dan kokurikulum kerana nilai adalah ukur tara terhadap sesuatu benda. Penerapan watak nilai murni kemanusiaan ini memandu manusia agar hidup bertatahkan adab agar pembinaan bangsa itu berada di tahap yang tinggi dari segi ilmu dan akhlaknya. Justeru. perkara. ilmu diolah menjadi kurikulum dan ia menjadi fokus dalam menyusun sukatan. Situasi ini juga menunjukkan betapa besarnya tanggungjawab yang perlu digalas oleh guru dalam mendidik anak bangsa menacapai matlamat negara. bangsa dan negara. a. Namun. proses pembinaan negara tidak akan tercapai.com/2010/01/peranan-guru-dalam-pembinaan-negara. bergantung kepada kebijaksanaan melaksanakan proses pedagogi dalam bilik darjah. Nilai juga melibatkan persepsi minda dan hati berasaskan sifat dan syarat tertentu yang serasi dan sejalan dengan fitrah. Bagaimana penerapan nilai yang sewajarnya. guru berperanan mendidik manusia supaya faham makna diri.http://kulanzsalleh. rohani dan intelektual seperti yang termaktub dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan. guru yang mempunyai tahap keprofesionalan yang tinggi perlu jelas akan amanah mereka yang sebenar iaitu melahirkan insan yang seimbang dari segi ilmu serta akhlak moral agar segala ilmu yang diperoleh dapat disalurkan kepada kebaikan demi kepentingan agama.blogspot. Tanpa pendidikan. perbuatan dan amalan. makna Pencipta dan makna persekitaran dengan ilmu sebagai medium utama. Menekankan Nilai Murni Merentas Kurikulum Bagi mencapai matlamat pembentukan negara bangsa. di sinilah pentingnya watak-watak murni untuk dibentuk dalam diri pelajar agar hasrat untuk mencapai produk yang berkualiti menjadi realiti. Pernyataan di atas menggambarkan peranan utama yang diharap dapat dilaksanakan oleh sistem pendidikan formal di Malaysia dalam membina bangsa yang bersatu dan moden. Baik pada ukuran nilai tidak sahaja pada pertimbangan akal dan rasional tetapi juga pada hati dan terlihat dalam amalan dan percakapan. Ini semua hanya akan dapat dilakukan sekiranya warga pendidik dapat melaksanakan peranan mereka terutamanya dalam usaha memperkukuh perpaduan.

Sifat-sifat ini hendaklah terlihat dalam proses pengajaran dan pembelajaran dan ianya boleh menyebabkan berlakunya transformasi diri. dan sifat sahsiah yang positif maka mereka dapat menyumbang kepada kesejahteraan dan pembangunan dirinya. Dalam erti kata yang lain pendidikan yang disediakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia adalah untuk menghasilkan seorang pelajar yang cemerlang dari segi ilmu pengetahuan. ianya berkembang dalam batas nilai. Pada diri pendidik ada contoh yang fitrah sifatnya dan seperti ibu bapa juga. . murabbi dan pelbagai sifat-sifat pendidik yang tinggi lain agar proses pendidikan ini dapat dilihat sebagi proses bina insan. rohani dan intelek. Pada diri guru harus ada sifat muallim. Dengan hasrat agar apabila pelajar telah tamat pendidikannya dengan kecemerlangan ilmu pengetahuan khususnya dalam bidang sains. Kementerian Pelajaran Malaysia sebagai organisasi yang bertanggungjawab telah melaksanakan beberapa strategi yang dapat memantapkan Sistem Pendidikan Kebangsaan. teknologi dan ICT. antaranya ialah melicinkan tatacara pengurusan pendidikan dengan cara meningkatkan kecekapan dan keberkesanan pengurusan pendidikan. Nilai-nilai teras di samping nilai-nilai tambahan dan kembangan harus disuburkan secara kreatif dan bijaksana agar watak yang bersih sifatnya dapat digarap dalam jiwa pelajar. Dalam hal ini. Dalam pendidikan perlu ada nilai-nilai teras yang sifatnya fundamental seperti amanah. misalnya dalam Bab 11. b. Selain itu. guru berada di peringkat kedua menjadikan dirinya teladan dan sumber ikutan para pelajar. Pendekatan ini adalah bertepatan dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan di mana pendidikan berkualiti adalah untuk memastikan semua kanak-kanak mendapat pendidikan yang terbaik supaya mereka dapat memperkembangkan potensi mereka secara holistik dari segi jasmani. hormat-menghormati serta adil dan bijaksana. Murid atau pelajar mengalami proses perpindahan ilmu. Langkah ini diambil bagi memastikan organisasi berkenaan dapat meningkatkan mutu pendidikan keseluruhannya dengan menyediakan pendidikan yang menyeluruh. Aspek pengurusan ini memang banyak disentuh dalam Akta Pendidikan 1996. kemahiran tinggi seperti berupaya berkomunikasi dengan berkesan dalam pelbagai bahasa. maklumat dan ketrampilan. Justeru adalah menjadi peranan guru dalam menyediakan pendidikan berkualiti untuk semua. Seksyen 53 berkenaan Suratcara pengelolaan bagi institusi pendidikan. kesenian dan persatuan. jujur dan ikhlas. guru atau pendidik merupakan fokus utama dalam penerapan nilai. emosi.berkait dengan kegiatan ko kurikulum sama ada bentuknya sukan dan permainan. Ini termasuklah juga di bidang pendidikan. Matlamat akhir pendidikan ialah berlakunya transformasi diri dan penitipan adab kepada diri pelajar. kemahiran dan sahsiah. Menyediakan Pendidikan Berkualiti Matlamat pembentukan sebuah negara bangsa hanya dapat dicapai jika masyarakatnya mempunyai ketrampilan dalam pelbagai bidang. seimbang dan bersepadu. keluarga dan negara Malaysia.

KPM juga telah memperbanyakkan bahan bacaan mengenai Islam Hadhari seperti menerbitkan dan mengedarkan ke sekolah-sekolah Buku Perancangan Strategik Lima Tahun Pendekatan Islam Hadhari. Pendekatan Islam Hadhari memberi penekanan kepada 10 aspek kehidupan seharian umat Islam yang mengutamakan nilai-nilai murni. Strategi pelaksanaan fokus ini adalah ³mempelbagai aktiviti untuk membimbing pelaksanaan pendekatan Islam Hadhari dalam pembentukan pemikiran dan kehidupan. . ceramah dan kursus berkaitan Islam Hadhari telah diadakan sepanjang tahun 2007 kepada guru-guru sekolah rendah dan menengah bagi memupuk kefahaman yang jelas terhadap Islam Hadhari. d. adab dalam bersukan dan berseni menjadi aset yang penting kepada pelajar dalam membentuk jiwa kepimpinan dalam diri mereka. Oleh demikian. Buku Panduan KBSR/KBSM berasaskan Islam Hadhari serta risalah-risalah mengenai Islam Hadhari. setiap guru perlu menerapkan kefahaman Islam Hadhari Merentas Kurikulum melalui pengajaran dan pembelajaran kepada murid dan ianya tidak diajar sebagai mata pelajaran tersendiri. pembabitan pelajar dalam organisasi merupakan suatu jambatan kepada membina keperibadian. Watak-watak berkeperibadian yang tinggi serta kepimpinan berasaskan nilai inilah secara tidak langsung yang akan menghasilkan produk berkualiti untuk kemajuan negara pada masa akan datang untuk meneroka kemajuan dan perubahan yang sifatnya membangun bukan meruntuhkan. Memupuk Kefahaman Yang Jelas Terhadap Islam Hadhari Fokus terakhir teras membina Negara Bangsa dalah meupuk kefahaman yang jelas terhadap Islam Hadhari. Membangun Sumber Manusia Melalui Aktiviti Ko-Kurikulum Pembinaan watak melalui kegiatan ko kurikulum juga amat penting dalam mengembangkan lagi bakat dan minat para pelajar supaya ianya menjadi persiapan kepada pelajar dalam menghadapi realiti hidup dan cabaran yang mendatang. Disiplin dalam organisasi. kasih sayang dan toleransi. KPM telah membekalkan buku panduan pengajaran dan pembelajaran Islam Hadhari untuk murid Tingkatan 1 hingga 5 kepada semua guru. Pelbagai aktiviti seperti seminar. Harapan KPM supaya kefahaman serta penerimaan warga guru sendiri terhadap Islam Hadhari dapat ditingkatkan dan prinsip-prinsip Islam Hadhari dapat diamalkan dalam kehidupan masyarakat Malaysia.c. Bagi meningkatkan kefahaman mengenai Islam Hadhari kepada pemimpin sekolah dan guru-guru. ketrampilan dan ciri kepimpinan yang akan mempengaruhi hala tuju kehidupan pelajar tersebut pada masa akan datang. Peranan guru-guru di sekolah adalah perlu bagi memupuk kefahaman tentang Islam Hadhari kepada murid-murid supaya Islam Hadhari tidak disalah tafsirkan oleh murid dan masyarakat umum. Hakikatnya. Inilah peranan utama guru yang mempunyai tahap profesianal yang tinggi dalam pembentukan watak insan kamil demi kepentingan pembentukan negara bangsa. Namun kefahaman Islam Hadhari masih belum diterima sepenuhnya oleh masyarakat di Malaysia. Oleh sebab itu.

1. Pendekatan pengajaran secara tradisional secara sogokan nota-nota seharusnya di kikis dari pemikiran guru tetapi diubah dengan membekalkan pengetahuan dan kemahiran ke arah mendapatkan maklumat. Winston Churcil menyatakan " empayar di masa depan ialah empayar pemikiran dan minda" Untuk mengembangkan pemikiran dan minda pelajar khususnya .KEMAMPUAN MENGAJAR GURU: Teori . menganalisis data ke arah menggalakkan kreativiti dan motivasi pelajar. Strategi dan Perkaedahan Dalam Pendidikan Komputer. Kemahiran Teknologi Maklumat ii. Perkakasan dan Perisian b) Rangkaian Komputer i. Kemahiran Secara Kritis dan Kreatif iii. Beliau juga menyatakan bagaimana teknologi dapat mempermudahkan tugas serta meningkatkan prestasi guru seperti penggunaan teknologi untuk kerja-kerja pengurusan dan kerja-kerja pengajaran pembelajaran. maka seharusnya pengetahuan tentang teknologi maklumat adalah penting bagi guru-guru dalam membentuk generasi yang akan datang. Pengenalan kepada komponen dan fungsinya iii Menanggal dan memasang semula komponen komputer . Kemahiran Mentaksir dan Menilai v. Rangkaian Setempat (LAN) c) Penyenggaraan Sistem Komputer dan Pengurusan Teknologi Maklumat di Sekolah i. Komputer Dalam Pendidikan iii. Pengurusan Pembelajaran Bestari b) Komputer Dalam Pendidikan a) Pengenalan Kepada Sistem Dan Rangkaian Komputer i. Pengenalan Kepada Komunikasi Data dan Rangkaian Komputer ii. pendekatan pengajaran dan pembelajaran teknologi maklumat di sekolah perlu digubah kepada pemikiran penyelidikan . Perkembangan Komputer Dan Teknologi Maklumat ii. 2. Everyday tasks are simplified". Hjetland(1995) menyatakan bahawa "Technology can make our lives easier. Penyenggaraan Sistem komputer ii.0 Kandungan Komponen Komputer Dalam Pendidikan Struktur kurikulum Kursus Dalam Perkhidmatan (KDP) 14 minggu komputer adalah seperti berikut a) Asas Dinamika Guru a) Pengajaran dan pembelajaran Bestari i.mengunpul maklumat .0 Pendahuluan Teknologi maklumat telah mengubah cara manusia bekerja. K-Ekonomi merupakan isu utama yang disarankan oleh Perdana Menteri kita. Kemahiran Belajar iv.

Penyediaan Sistem rangkaian ix Pengurusan dan penyenggaraan perkakasan d) Pengurusan Teknologi Maklumat a) Merancang. Proses pembelajaran berlaku di mana-mana tempat dan pada sebarang masa. Pembelajaran akan membawa kepada perubahan pada seseorang . Walaubagaimanapun perubahan yang disebabkan oleh kematangan seperti berjalan dan makan ataupun penyakit dan kelaparan tidaklah dianggap sebagai pembelajaran. Isu-isu Semasa Berkaitan Internet b) Pembinaan Laman Web i. Penyediaan perisian vii. Penggunaan Internet Dalam Pendidikan iv. Mengenal contoh-contoh Laman Web ii. melaksana dan menyelaras aktiviti TM di sekolah b) Penyediaan makmal komputer c). Aspek keselamatan e) Internet Dalam Pendidikan a) Pengenalan Internet i.iv.penguasaan kemahiran dan tabiat serta pembentukan sikap dan kepercayaan . pembelajaran boleh ditakrifkan sebagai satu proses dalaman yang menghasilkan perubahan tingkahlaku yang agak kekal. Keperluan Perkakasan dan Perisian iii. Menurut pandangan ahli kognitif. Proses pembelajaran berlaku sepanjang hayat seseorang manusia . Kamus Dewan mentakrifkan pembelajaran sebagai proses belajar untuk memperoleh ilmu pengetahuan dan menjalani latihan. Pemilihan grafik dan muzik 3. Dalam psikologi humanis pembelajaran dianggap proses yang dapat membantu seseorang mencapai sempurna kendiri dan nilai individu. Pengurusan fail vii.iaitu cara seseorang bertindak dalam suatu situasi. Dalam konteks pendidikan. Mengenalpasti contoh-contoh perisian yang berkaitan iii. Konfigurasi sistem komputer vi.0 Teori Dan Strategi Pengajaran Dan Pembelajaran Pembelajaran ialah proses pemerolehan maklumat dan pengetahuan. Teori-Teori pembelajaran mempunyai beberapa kepentingan kepada para guru . Manakala aliran behavioris pula berpendapat bahawa pembelajaran ialah perubahan dalam tingkahlaku . guru biasanya berusaha sedaya upaya mengajar supaya pelajar dapat belajar dan menguasai isi pelajaran bagi mencapai sesuatu objektif yang ditentukan. Kemahiran Mencari Dan Menyimpan Maklumat Dari Internet v. . Kegunaan internet ii. Mengesan kerosakan dan penggunaan perisian ultiliti v.

c) guru dapat membuat ramalan yang tepat tentang hasil yang diharapkan dari proses pengajaran dan pembelajaran. Terdapat beberapa teori yang dikemukakan mengenai pembelajaran . antaranya ialah seperti berikut: a) teori pembelajaran membantu guru memahami proses pembelajaran yang berlaku di dalam diri pelajar itu sendiri. d) Setiap kali pelajar memberikan respon yang benar maka ia perlu diberi motivasi. Setiap respon pelajar perlu diberikan maklumbalas yang positif . Penglibatan dan perhatian pelajar dapat dikekalkan dengan memberikan ganjaran atau rangsangan dengan tujuan untuk memotivasikan mereka bagi mengikuti pembelajaran seterusnya.Menurut Arif Sukardi (1987). Berdasarkan berbezaan sudut pandang ini maka teori pembelajaran tersebut dapat dikategorikan kepada beberapa bahagian . iaitu cara seseorang bertindak dalam suatu situasi. setiap teori mempunyai konsep atau prinsip tersendiri tentang proses belajar. pelaziman klasik.Ini memudahkan pelajar memahami tajuk yang diajar. mempercepatkan atau melambatkan proses pembelajaran seseorang. c) Tiap-tiap respon harus diberi maklum balas secara langsung supaya pelajar dapat mengetahui apakah respon yang diberikannya telah benar. Contohnya dalam aktiviti kumpulan . Setiap kali pelakar berjaya melakukan sesuatu aktiviti ataupun memberikan respon yang betul atau baik maka ia perlu diberikan ganjaran untuk mengekalkan minat pelajar bagi meneruskan pembelajaran berikutnya.Di antara pandangan atau definisi pembelajaran mazhab behavioris yang boleh diterima umum ialah seperti yang diberikan oleh Kimble (1961) yang menyatakan pembelajaran sebagai perubahan potensi tingkahlaku yang agak tetap akibat daripada latihan pengukuhan.pelaziman operan dan pembelajaran melalui pemerhatian. Contohnya dalam menyampaikan tajuk komponen perkakasan komputer bahan-bahan bantu mengajar seperti kertas edaran atau hand out disediakan terlebih dahulu di samping penggunanaan slaid powerpoint dapat menjelaskan sesuatu konsep atau fungsi dengan jelas. terdapat beberapa sebab teori-teori pembelajaran ini perlu dikuasai oleh guru. a) Teori Tingkahlaku Teori ini diperkenalkan oleh aliran mazhab behavioris . Pandangan ini memfokuskan kepada perubahan tingkahlaku yang nyata dan dapat diperhatikan . aktiviti amali. b) Bahan pelajaran disusun dalam urutan yang logik supaya pelajar dapat dengan mudah mempelajarinya dan dapat memberikan respon tertentu. b) guru dapat memahami keadaan dan faktor yang mempengaruhi. Keadaan ini dapat diwujudkan dengan dengan menyediakan aktiviti-aktiviti tertenti yang melibatkan pelajar secara aktif seperti perbincangan dalam kumpulan.Mereka berpendapat bahawa pembelajaran ialah perubahan dalam tingkahlaku . Perubahan pembelajaran ini berlaku melalui empat proses iaitu perhubungan . Di antara prinsip-prinsip teori behaviorisme yang diterapkan dalam pengajaran dan pembelajaran komputer ialah a) Proses belajar dapat berlaku dengan baik bila pelajar ikut dengan aktif didalamnya . contohnya amali membuka dan memasang komponen perkakasan komputer.

harapan dan pemikiran. seorang guru itu harus merangsang pelajar untuk mengingat semula isi kandungan yang telah di pelajari sebelum ini . Contohnya . disesuaikan dengan tingkat perkembangan kognitif mereka. Dengan lain perkataan perkembangan kognitif seseorang dapat ditingkatkan dengan cara mengatur bahan yang akan dipelajari dan menyajikannya sesuai dengan tingkat perkembangannya.perasaan . Guru juga harus menggalakkan pelajar berbincang dan menyuruh pelajar mengajar rakan-rakan mereka yang tidak faham tentang topik yang di ajar pada hari itu . Perubahan tingkahlaku dianggap cuma mencerminkan perubahan dalaman yang sukar untuk diperhatikan seperti pengetahuan . Guru juga harus mempersembahkan bahan yang merangsangkan iaitu melalui beberapa soalan .pada permulaan pengajaran seorang guru itu haruslah pandai menarik perhatian dengan menyediakan bahan bantu mengajar yang boleh menarik perhatian seperti persembahan powerpoint yang menarik terutamanya untuk menerangkan tentang tajuk mengenai asas perkasan komputer ke dalam kelas . Guru perlu memberitahu pelajar tentang objektif pelajaran dan apa yang diharapkan satelah selesai mengikuti pengajaran dan pembelajaran . guru boleh memberikan ganjaran seperti jumlah markah yang tinggi. suara guru haruslah jelas dan berintonasi . sebelum memulakan sesuatu proses pengajaran dan pembelajaran . b) Teori Kognitif Ahli psikologi kognitif menyatakan bahawa pembelajaran ialah satu proses dalaman dan tidak dapat diperhatikan secara langsung.Guru haruslah memberitahu pelajar bahawa tajuk ini sangat menarik dan penting kerana ia akan mendedahkan pelajar kepada pengetahuan asas mengenai perkakasan sistem komputer . Guru haruslah mengesan kemajuan pelajar dengan mengemukakan soalan atau memberi tugasan supaya pelajar dapat mengaplikasikan ilmu yang di pelajari . kakat-kata pujian atau sebarang bentuk tindakan yang boleh memotivasikan pelajar.guru perlu menjelaskan mengapa tajuk ini amat penting untuk di pelajari dan apakah kegunaan dan kepentingannya terhadap pelajar . makna dan hubungan melalui proses intuitif dan seterusnya menghasilkan suatu kesimpulan. Sebagai contoh . Aspek pentingnya ialah bahan pengajaran harus disediakan dengan baik. prinsip-prinsip kognif dari beberapa contoh di atas banyak diterapkan dalam . Berdasarkan sembilan elemen ini . Selain itu . Contohnya dalam pengajaran pembelajaran perkakasan komputer . Cara belajar yang terbaik menurut Bruner ini adalah dengan memahami konsep. Menurut Bruner untuk mengajar sesuatu tidak perlu menunggu sehingga kanak-kanak mancapai tahap perkembangan tertentu. Menurut Hartley & Davies (1976). Pembelajaran menyebabkan perubahan tingkahlaku seseorang terhadap sesuatu situasi yang khusus. susunan idea semasa bercakap juga penting dan juga menggunakan pelbagai media yang relevan contohnya carta alir .Briggs dan Wager 1992) dalam teori pembelajaran tingkahlaku (Behavioral) . Menurut (Gagne. gambarajah dan juga slaid projektor . terdapat sembilan elemen yang baik untuk sesuatu pengajaran . jika dikaitkan dengan pengajaran topik Konsep Asas Sistem Komputer beberapa kaedah dan strategi boleh diterapkan semasa proses pengajaran dijalankan di dalam kelas .pemasangan komponen perkakasan komputer dalam kumpulan. Penerapan teori Bruner yang terkenal dalam dunia pendidikan adalah kurikulum spiral di mana bahan pelajaran yang sama dapat diberikan mulai dari tahap rendah sehingga ke tahap menengah. guru memberi tugasan kepada pelajar bagaimana untuk mendapatkan data mengenai jenis perkakasan komputer terkini di pasaran tajuk perkakasan komputer yang telah dipelajari sebelum itu .

Di samping penyediaan slaid powerpoint yang baik dan dapat menjelaskan isi pelajaran yang disampaikan. c) Penekanan terhadap isi pelajaran yang penting ( utama). Contohnya dalam pengajaran tajuk perkakasan komputer guru boleh bersoaljawab dengan pelajar dan menunjukkan beberapa contoh perkakasan kompouter ke dalam kelas . Ini boleh dilihat melalui teori Pemprosesan Maklumat. Pengajaran pembelajaran sesuatu tajuk disampaikan dengan penggunaan bahan bantu mengajar yang bertepatan dengan tajuk yang akan disampaikan. Prinsip-prinsip tersebut adalah seperti berikut a) Pelajar akan lebih mampu mengingat dan memahami sesuatu apabila pelajaran tersebut disusun berdasarkan pola dan logik tertentu. Perbincangan tajuk-tajuk lepas yang sudah dipelajari dan dikaitkan dengan topik yang kan diajar. Kemudian diproses sebelum disimpan ke ingatan jangka panjang. Pelajar harus lebih tahu tugas-tugas yang bersifat lebih sederhana. Maklumat yang baru disimpan dalam ingatan jangka pendek. b) Membawa ingatan pelajar pada tajuk yang berkaitan. Kognitif berkaitan dengan mental. c) Pembelajaran dengan memahami lebih baik dari pada menghafal tanpa pemahaman. d) Persembahkan maklumat dengan teratur dengan menggunakan bahan bantu mengajar yang bersesuaian . b) Penyusunan bahan pelajaran dari sederhana ke rumit. e) Adanya perbezaan individu yang harus diperhatikan dan faktor ini mempengaruhi proses pembelajaran pelajar. Teori ini menumpukan kepada bagaimana pelajar memproses maklumat oleh pelajar . e) Tunjukkan pelajar bagaimana mengkategorikan maklumat yang diterima. Contohnya seperti perisian kursus yang berkaitan dengan tajuk perkakasan komputer . Sesuatu yang baru harus sesuai dengan apa yang telah diketahui pelajar sebelumnya. Guru membantu dan memberikan bimbingan kepada pelajar untuk melaksanakan memahami dan pembelajaran . d) Tugas guru di sini adalah menunjukkan hubungan apa yang telah diketahui sebelumnya.dan ianya berkait rapat dengan ingatan jangka panjang dan ingatan jangka pendek. Contohnya dalam pengajaran tajuk perkakasan komputer beberapa handout mengenainya diedarkan kepada pelajar sebagai banah panduan dan rujukan untuk mengikuti pengajaran guru. Kombinasi pengetahuan (maklumat yang diproses) dan kemahiran di ingatan jangka panjang akan membina strategi-strategi kognitif atau kemahiran yang berkaitan dengan tugas-tugas yang kompleks. f) Beri peluang kepada pelajar untuk mengembangkan maklumat yang baru diterima g) Pengulangan Contoh ialah mengingatkan pelajar beberapa isi penting yang dipelajari (ingatan janga pendek) dan menyediakan beberapa aktiviti atau latihan yang berkaitan dengan pelajaran lepas ( ingatan jangka panjang) c) Teori Konstruktivisime . a) Perhatian pelajar : Permulaan pengajaran dengan memberikan set induksi yang dapat menarik perhatian pelajar kepada guru dan pengajaran.dunia pendidikan khususnya dalam melaksanakan kegiatan perancangan pembelajaran. Langkah langkah pengajaran mengikut teori pemprosesan maklumat disampaikan seperti berikut.

Sebagai contoh. penyelidikan dan cara melaksanakan kurikulum. Dalam melaksanakan pengajaran perkakasan komputer pelajar aktif dalam membina realiti mereka sendiri. di mana ada yang betul dan ada yang salah. Dick (1997) menyatakan bahawa konstruktivisme hanya mencadangkan kaedah dalam mana persekitaran pembelajaran boleh disusunatur dan diurus supaya dapat membekalkan pelajar dengan konteks terbaik untuk belajar. Dari persepektif epistemologi yang disarankan dalam konstruktivisme fungsi guru akan berubah. Mengikut kefahaman konstruktivisme. . penilaian. barulah kerangka baru tentang sesuatu bentuk ilmu pengetahuan dapat dibina. pelajar tidak lagi dianggap belajar daripada apa yang diberikan guru atau sistem pengajaran tetapi secara aktif membina realiti mereka sendiri dan pada masa yang sama mengubah suai realiti tersebut. guru harus mengambil kira struktur kognitif yang sedia ada pada mereka. Fikiran pelajar tidak akan menghadapi realiti yang wujud secara terasing dalam persekitaran. Segala pengetahuan dibina oleh pelajar dalam modul tidak disokong dari pengetahuan luar. Pelajar sebenarnya telah mempunyai satu set idea dan pengalaman yang membentuk struktur kognitif terhadap persekitaran mereka. Rutherford dan Ahlgren berpendapat bahawa pelajar mempunyai idea mereka sendiri hampir dalam semua perkara. perspektif ini akan mengubah kaedah pengajaran dan pembelajaran yang menumpu kepada kejayaan pelajar meniru dengan tepat apa saja yang disampaikan oleh guru kepada kaedah pengajaran dan pembelajaran yang menumpu kepada kejayaan pelajar membina skema pengkonsepan berdasarkan kepada pengalaman yang aktif. Unsur-unsur konstruktivisme telah lama dipraktikkan dalam kaedah pengajaran dan pembelajaran di peringkat sekolah. Ini adalah sesuai dengan kaedah pengajaran dan pembelajaran berasaskan komputeri. . Pelajar perlu bina sesuatu pengetahuan itu mengikut pengalaman masing-masing. Jika kefahaman dan salah konsep ini diabaikan atau tidak ditangani dengan baik. ilmu pengetahuan tidak boleh dipindahkan daripada guru kepada pelajar dalam bentuk yang serba sempurna. maktab dan universiti tetapi tidak begitu ketara dan tidak ditekankan. Beberapa orang ahli konstruktivisme yang terkemuka berpendapat bahawa pembelajaran yang bermakna itu bermula dengan pengetahuan atau pengalaman sedia ada pelajar. Dalam teori konstruktivisme. Beliau juga menekankan kepentingan penyertaan pelajar di dalam setiap aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Realiti yang diketahui pelajar adalah realiti yang dibina sendiri. Pembelajaran adalah hasil daripada usaha pelajar itu sendiri dan guru tidak boleh belajar untuk pelajar. kefahaman atau kepercayaan asal mereka itu akan tetap kekal walaupun dalam peperiksaan mereka mungkin memberi jawapan seperti yang dikehendaki oleh guru. Apabila maklumat baru telah disesuaikan dan diserap untuk dijadikan sebahagian daripada pegangan kuat mereka. Pembelajaran akan melibatkan pelajar yang aktif dengan mencari pengetahuan dan melibatkan kerja-kerja amali. Perubahan akan berlaku dalam teknik pengajaran dan pembelajaran.Konstruktivisime merupakan proses pembelajaran yang menerangkan bagaimana pengetahuan disusun dalam minda manusia.Untuk membantu pelajar membina konsep atau pengetahuan baru. John Dewey menguatkan lagi teori konstruktivisme ini dengan mengatakan bahawa pendidik yang cekap harus melaksanakan pengajaran dan pembelajaran sebagai proses menyusun atau membina pengalaman secara berterusan. Teori ini juga beranggapan bahawa pelajar mampu untuk membuat penyelidikan. menganalisis dan mempersembahkan maklumat . Blok binaan asas bagi ilmu pengetahuan ialah satu skema iaiatu aktiviti mental yang digunakan oleh pelajar sebagai bahan mentah bagi proses renungan dan pengabstrakan.

keempatempat komponen dibangkitkan. d Pembelajaran orang dewasa paling berkesan jika topik pelajarannya mempunyai nilai segera.d) Teori Andragogi Teori andragogi oleh Kowles adalah suatu percubaan untuk mengembangkan satu teori yang khas tentang pembelajaran orang dewasa. c) Orang dewasa menganggap pembelajaran sebagai penyelesaian masalah. c) Orang dewasa paling berminat mempelajari subjek yang mempunyai hubungan yang segera dengan pekerjaan atau kehidupan peribadinya. emosi dan linguistik. operasi . andragogi bermakna instruksi untuk orang dewasa perlu berfokuskan lebih kepada proses daripada isi kandungan yang diajar. Andragogi membuat andaian-andaian berikut tentang corak pembelajaran: a) Orang dewasa perlu mengetahui sebab ia dikehendaki mempelajari sesuatu b) Orang dewasa perlu belajar secara eksperimen. simulasi. Pengajar memainkan peranan sebagai fasilitator atau kakitangan resos dan kurang sebagai pensyarah atau penilai. fungsi. main peranan. b) Instruksi perlu berorientasikan tugasan dan bukan hafalan -aktiviti pembelajaran harus dalam konteks di mana tugas. Knowles menegaskan orang dewasa adalah terarah diri dan dijangka bertanggungjawab atas keputusannya. b) Pengalaman (termasuk kesilapan) menjadi asas untuk aktiviti pembelajaran. Prinsip-prinsip Andragogi adalah seperti beikut.tugas dilakukan. dan penilaian kendiri adalah paling berguna. sensasi. c) Instruksi perlu mengambil kira pelbagai latar belakang pelajar. Marzano dan Arredondo mengutarakan teknik pemprosesan mendalam (Deep Processing) yang menegaskan komponen-komponen pemikiran iaitu imej. Untuk mengingati sesuatu perkara dengan baik. Oleh kerana orang dewasa adalah terarah diri. Kaedah. Program pembelajaran orang dewasa seharusnya menampung aspek asas ini. Teknik Dan Strategi Pengajaran Dan Pembelajaran . instruksi haruslah membenarkan pelajar dewasa melakukan penemuan sendiri. arahan tertentu. bahan dan aktiviti pembelajaran hendaklah disesuaikan dengan jenis/tahap pengalaman penggunaan komputer yang berbeza. Strategi-strategi seperti kajian kes. dan memberi bimbingan dan bantuan jika kesilapan berlaku. Knowles memberi satu contoh aplikasi prinsip-prinsip andragogi dalam desain latihan komputer peribadi: a) Perlunya menjelaskan sebab sesuatu diajar (misalannya.0 Konsep Pendekatan. Andragogi diaplikasikan kepada sebarang bentuk pembelajaran orang dewasa dan telah digunakan dengan meluasnya dalam mencorak lahan organisasi . d) Pembelajaran orang dewasa adalah berpusatkan masalah dan bukan berorientasi isi kandungan 4. Secara praktiknya. a) Orang dewasa perlu dilibatkan dalam perancangan dan penilaian instruksinya.

Pemilihan teknik mengajar perlulah berdasarkan kepada umur.kecerdasan.teknik dan strategi mempunyai beberapa ciri tertentu.kebolehan dan minat pelajar. 5.Konsep pendekatan. perbincangan. Strategi bermakna kebijaksanaan dalam menguruskan sesuatu perkara.penyoalan. bersyarah. Pendekatan bermakna cara mendekati sesuatu. terdapat beberapa amalan profesional yang perlu dikuasai dan dihayati oleh para pendidik .prinsip atau teori pembelajaran yang merangkumi perkara berikut: · konkrit kepada abstrak · mudah kepada kompleks · keseluruhan kepada bahagian · umum kepada spesifik · spesifik kepada umum · dekat kepada jauh · diketahui kepada belum diketahui Merujuk kepada satu siri tindakan guru yang sistematik dengan tujuan mencapai objektif pelajaran spesifik dalam jangka pendek.sumbangsaran dan permainan. Berdasarkan kepada itu pendekatan harus berlandaskan model. demonstrasi.teknik dan strategi mempunyai kaitan antara satu sama lain dan saling lengkap melengkapi sehingga sukar untuk dibezakan antara satu dengan yang lain. Tujuan menggunakan pelbagai teknik mengajar dalam situasi pengajaran ialah untuk menarik minat pelajar. · Pengurusan kelas mengikut pendekatan. latih tubi.antaranya ialah. Zawawi . · Pengagihan bahan bantu mengajar mengikut keperluan dalam setiap kaedah dan teknik mengajar. Di antara teknik mengajar yang biasa digunakan ialah teknik bercerita. Ianya merujuk kepada kebijaksanaan guru memilih pendekatan serta kecekapan merancang kaedah. Walaubagaimanapun konsep pendekatan.kaedah dan teknik mengajar yang dipilih.mengekalkan perhatian serta membangkitkan rasa ingin tahu pelajar supaya mencapai objektif pengajaran pembelajaran.Anthony(1963) kaedah merujuk kepada satu ikhtiar keseluruhan dikehendaki dalam satu set prosedur yang tersusun. Dalam sesuatu proses pengajaran dan beberapa strategi pendekatan perlu dipertimbangkan.antaranya ialah .0 Kaedah Dan Strategi Pengajaran Komputer Dalam Pendidikan Menurut Tg. · Penyusunan kaedah dan teknik mengajar secara sistematik dengan mengikut prinsip dan teori pembelajaran · Pengagihan masa dan langkah mengajar perlulah disusun dengan baik. · Penentuan pendekatan berdasarkan objektif pelajaran · Pemilihan kaedah dan teknik mengajar berdasarkan pendekatan.berlandaskan kepada sesuatu pendekatan yang dipilih. Mengikut Edward M. Pendekatan merujuk kepada cara bagaimana sesuatu mata pelajaran diajar berdasarkan objektifnya.Anthony (1963) .kaedah.kaedah.teknik dalam satu-satu pengajaran berdasarkan objektif pelajaran yang ditentukan. Teknik mengajar merupakan kemahiran guru dalam mengelola dan melaksanakan kaedah mengajar dalam sesuatu aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Menurut Edward M.pendekatan ialah satu set andaian yang saling berkait dengan proses pengajaran dan pembelajaran .

Melalui kaedah ini pelajar dan guru bertukar-tukar fikiran mengenai tajuk yang terkandung dalam komponen asas komputer dan teknologi maklumat . Sebelum sesi perbincangan ini dijalankan guru menjelaskan tujuan diadakan perbincangan . berbual dan mengemukakan soalan dan pandangan mereka mengenai tajuk dengan jelas. penggunaan data sebagai sumber maklumat. Penekanan perlu diberikan kepada aspek konteks di dalam meningkatkan kefahaman konsep baru. Perbincangan dijalankan secara keseluruhan kelas. Pelajar memainkan peranan dengan aktif memberikan pandangan masing-masing mengenai tajuk. Guru hanya menjadi penyelia kepada sesi perbincangan yang diadakan. beberapa perkara telah dapat dimanafaatkan oleh guru dan pelajar.sistematik dan tepat. Antaranya strategi inovatif yang berasaskan teknologi seperti perbincangan dengan rakan yang jauh. e) Bertanggungjawab menyediakan suasana yang menggalakkan pembelajaran terarah kendiri yang kreatif dan berdikari. b) Menguasai dan bijak mengguna alat teknologi terkini di samping dapat memanfaatkannya ke arah mengoptimumkan proses pengajaran pembelajaran.antaranya ialah · Menggalakkan perkembangan mental pelajar di mana pelajar dapat · memberikan idea mengenai tajuk asas komputer dan teknologi · maklumat secara luas dan bebas. · Pelajar dapat melatih diri berfikir dengan teliti. d) Membantu pelajar mengenalpasti matlamat pendidikan. merujuk ensaiklopedia eletronik. ini bagi membolehkan pelajar membuat persediaan mengenai topik yang akan dibincangkan. Pelajar akan mencatatkan idea-idea yang dibentangkan dan pada peringkat akhir rumusan dibuat oleh pelajar dengan bimbingan daripada guru . . dan kemudian menyediakan ruang untuk pelajar belajar mengikut kadar kendiri.a) Menterjemah kandungan kurikulum sebagai aktiviti pengajaran pembelajaran yang bermakna. aplikasi multimedia membolehkan pembelajaran dalam konteks digunakan untuk mengajar pengetahuan dan kemahiran yang relevan. f) Sumbangan kreatif dan inovatif khususnya dalam menghasilkan pakej pembelajaran bestari yang boleh membantu proses pembelajaran pelajar ke arah akses kendiri. · Pelajar dapat menggunakan kemahiran lisan untuk berinteraksi dan berkomunikasi secara berkesan di antara satu sama lain di samping memupuk semangat bekerjasama serta mewujudkan interaksi sosial yang positif. Pelbagai kaedah pengajaran dan pembelajaran perlu dikuasai dan diamalkan dalam proses pengajaran dan pembelajaran komputer . Melalui perbincangan secara kelas ini. Ciri-ciri ini penting untuk mewujudkan pembelajaran akses kendiri.antaranya ialah. memproses maklumat dan menghubungkan dapatan. memantau kemajuan pelajar. pembelajaran jarak jauh. Untuk itu. mendefinisikan hala tuju bagi pelajarnya. c) Pengajaran dan pembelajaran bermakna dan berfikrah melalui penguasaan kemahiran generik. Dalam konteks pengajaran pembelajaran teknologi maklumat beberapa kaedah dan strategi pengajaran dan pembelajaran boleh diaplikasikan . Perkongsian dan pertukaran idea dan maklumat mengenai asas komputer dan teknologi maklumat dapat dilaksanakan. a) Perbincangan Perbincangan ialah kaedah dan strategi yang melibatkan aktiviti perbualan di antara guru dengan pelajar di dalam kelas. belajar dari courseware eletronik dan komunikasi eletronik.

Teknik ini juga dikenali sebagai demonstrasi. Garis panduan disediakan dan merangkumi maklumat .objektif dan kandungan isi pelajaran kepada pelajar. Beberapa bahagian utama dan penting akan dibincangkan dengan pelajar selepas tunjukcara. Melalui sumbangsaran ini . bagi setiap kumpulan diberikan satu topik perbincangan dan ahli kumpulan akan menyumbangkan idea dan pandangan yang dicatat oleh seorang pelapor setiap kumpulan yang dibentuk.Contohnya teknik tunjukcara ini dilaksanakan dalam pengajaran tajuk perkakasan komputer dimana guru terlebih dahulu menentukan tajuk. e) Tunjukcara Tunjukcara merupakan salah satu teknik yang dilaksanakan dalam pengajaran asas komputer dan teknologi maklumat. Di samping itu juga dapat memupuk semangat kerjasama berkongsi maklumat antara satu sama lain. · Pelajar lebih mudah memahami isi pelajaran dan menimbulkan minat untuk belajar. ini adalah untuk memastikan pelajar mengikuti setiap langkah yang diterangkan semasa demonstrasi tadi.Kemahiran lisan dapat dapat diperkukuhkan. ini secara tidak langsung membaiki kualiti pengetahuan pelajar. Pelajar juga dilatih supaya berusaha menyelesaikan masalah penting sesama mereka. Pelajar juga diberikan peluang untuk melakukan aktiviti demonstrasi seperti mana yang ditunjukkan oleh guru sebelum itu. Teknik demonstrasi atau tunjukcara ini telah memberikan beberapa kebaikan dan kesan kepada pelajar. Guru menyediakan tajuk projek dan pelajar akan memilihnya mengikut kesesuaian. Pelajar dilatih mengemukakan idea dan pendapat mereka dengan cara yang logik dan analitis.Topik-topik yang dipilih adalah yang terkandung dalam sukatan iaitu asas komputer dan teknologi maklumat da ianya sesuai dengan kebolehan pelajar . d) Sumbangsaran Sumbangsaran atau percambahan fikiran juga digunakan dalam strategi pengajaran dan pembelajaran asas komputer dan teknologi maklumat. Guru melakukan tunjukcara membuka dan memasang komponen perkakasan komputer Semasa melakukan demonstrasi beberapa soalan dikemukakan kepada pelajar untuk menarik perhatian mereka terhadap isi pelajaran dan menguji kefahaman mereka terhadap penyampaian guru . Sebelum menjalani sesi ini pelajar terlebih dahulu diberikan panduan oleh guru. Melalui aktiviti ini satu sesi perbincangan dilaksanakan yang membolehkan setiap pelajar mengemukakan pendapat dan idea terhadap satu tajuk . · Dapat mengukuhkan ingatan pelajar mengenai tajuk dan langkah-langkah untuk melaksanakannya. Melalui teknik ini guru akan memberikan penerangan dan demonstrasi mengenai sesuatu isi pelajaran sebaliknya pelajar hanyalah melihat dan mendengar apa yang disampaikan . Alatan turut disediakan dan disusun mengikut langkah-langkah tertentu . antaranya. · Pelajar telah dapat mencontohi apa yang ditunjukkan dengan lebih mudah dan tepat. · Kesilapan pelajar dapat dibetulkan oleh guru.pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang mengandungi di antara empat hingga lima orang setiap kumpulan . f) Projek Tujuan kaedah ini ialah untuk meningkatkan penglibatan pelajar dengan idea-idea konseptual dan mengembangkan kemahiran yang tidak mungkin dicapai melalui kaedah pengajaran lain.

· saling berinteraksi secara bersemuka.menganalisis data serta membuat rumusan.tentang : · Tujuan projek · Hasil yang akan diperolehi · Prosedur-prosedur khusus yang mesti dipatuhi. topik kajian telah ditentukan terlebih oleh guru. Kemahiran sosial dan pemprosesan kumpulan digalakkan. Individu dalam kumpulan dikehendaki menunjukkan kefahaman masing-masing dan memainkan peranan berbeza bergilir-gilir. · Pengetahuan dan kemahiran yang dipelajari di kelas dapat digunakan dalam situasi sebenar. Ativiti ini dijalankan selepas pelajar menguasai kemahiran-kemahiran tertentu secara berpasangan. Sebelum dilaksanakan projek ini.mengumpul maklumat. Kaedah projek yang dilaksanakan ini telah memberikan kelebihan kepada pelajar. · kemahiran koperatif. Setiap pelajar diagihkan tugas untuk mempelajari satu topik kecil. Melalui projek ini pelajar telah membuat pemerhatian. · Tarikh akhir menyiapkan projek. dan · pemprosesan kumpulan Ganjaran diberi kepada individu dan kumpulan dalam pelaksanaan kaedah ini. Bimbingan diberikan oleh guru dan hasil kaji selidik dibincangkan dan penilaian dibuat selepas aktiviti kajian selesai dijalankan. Setelah menguasai topik kecil sendiri. Tujuan dan langkah menjalankan kaji selidik telah ditentukan terlebih dahulu untuk memudahkan mereka membuat kajian. pelajar akan mengajar rakan-rakan lain dalam kumpulannya sehingga .menganalisis. tetapi juga untuk rakan-rakan yang lain. Pengajaran rakan sebaya memainkan peranan yang sangat penting. · akauntabiliti individu atas pembelajaran diri sendiri. g) Pembelajaran koperatif Pembelajaran koperatif merujuk kepada kaedah pengajaran yang memerlukan pelajar dari pelbagai kebolehan bekerjasama dalam kumpulan kecil untuk mencapai satu matlamat yang sama . · Pelajar dapat menggunakan deria mereka untuk memerhati.pengetahuan guru-guru sekolah tentang jenis-jenis komputer dan perbandingan harga setiap komponen-komponen utama sistem komputer . pembahagian tugas diagihkan di kalangan pelajar dalam kumpulan pelbagai kebolehan. Lima unsur asas dalam pembelajaran koperatif adalah: · saling bergantung antara satu sama lain secara positif. Pelajar menjalankan beberapa kaji selidik mengenai penggunaan komputer oleh guru sekolah dalam proses pengajaran dan pembelajaran . Dalam kaedah ini. Bahan pembelajaran dipecahkan kepada topik-topik kecil.antaranya: · Memberi peluang kepada pelajar mendapatkan pengetahuan dan pengalaman dengan cara sendiri.mentafsir serta membuat rumusan. Sasaran adalah tahap pembelajaran yang maksimum bukan sahaja untuk diri sendiri.

Pembelajaran anjal melibatkan masa pelajar belajar dan kurikulum harus dirancang dengan sebaiknya disamping mewujudkan jadual waktu anjal. Maka pembelajaran anjal harus dilaksanakan diluar waktu pembelajaran kelas biasa. pembelajaran secara kolaboratif dapat membantu pelajar membina pengetahuan yang lebih bermakna jika dibandingkan dengan pembelajaran secara individu. sesuai dengan falsafah konstruktivisme. Dalam kaedah pengajaran pendidik guru harus diambil kira perbezaan pelajar itu sendiri. Selepas itu satu aktiviti dijalankan untuk menguji sama semua ahli kumpulan berjaya memahami dan menyempurnakan tugasan yang diberi. Pembelajaran koperatif menggalakkan pelajar berinteraksi secara aktif dan positif dalam kumpulan. aras penyoalan adalah mengikut tahap apa yang telah diletakkan dalam Taksonomi Bloom iaitu dari peringkat pengetahuan sehinggalah ke peringkat sintesis atau penilaian bergantung kepada kecerdasan pelajar. Kemungkinan besar bahan baru dapat dikaitkan dengan pengetahuan sedia ada dan membantu penstrukturan semula idea. · Mengsintesis maklumat dengan cara mencantumkannya dalam pelbagai cara · Menilai maklumat dengan menggunakan kriteria tertentu sebagai alasan atau hujah. Dengan menjalankan aktiviti dan projek pembelajaran secara kolaboratif secara tidak langsung kemahiran-kemahiran seperti bagaimana berkomunikasi akan dipelajari oleh pelajar. Schrage (1990) menyatakan pembelajaran kolaboratif melebihi aktiviti bekerjasama kerana ia melibatkan perkongsian hasil penemuan dan hasil yang didapati daripada pembelajaran baru. prinsip atau generalisasi yang spesifik. disesuaikan dengan tingkat perkembangan kognitif pelajar. i) Pembelajaran Anjal Pengajaran dan pembelajaran modul tidak semestinya dijalankan pada jadual waktu rasmi.semua ahli kumpulan menguasai semua topik kecil itu. h) Pembelajaran Kolaboratif Semasa aktiviti pengajaran dan pembelajaran Kolaboratif berjalan. interaksi berlaku di antara pelajar dengan bahan pengajaran. · Menganalisis maklumat dengan cara mendapatkan hubungan baru antara idea. Melalui kaedah ini pemikiran pelajar dirangsangkan dengan beberapa soalan dikemukakan kepada pelajar. Bahan pelajaran yang sama dapat diberikan mulai dari tahap rendah sehingga ke tahap menengah.prinsip prinsip yang terlibat dan implikasi yang timbul. Melalui penyoalan ini pelajar perlu melaksanakan perkara-perkara berikut : · Mengingat semula fakta. Dalam penyoalan . Ini membolehkan perkongsian idea dan pemeriksaan idea sendiri dalam suasana yang tidak terancam. j) Kaedah Menyoal Kaedah menyoal digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran asas komputer dan teknologi maklumat. Pelajar yang lemah akan diberi lebih banyak soalan berbentuk pengetahuan dan kefahaman. Pelajar cerdas. penumpuannya lebih kepada soalan aplikasi dan dan . Jigsaw merupakan cara pengajaran berpusatkan pelajar. · Menunjukkan kefahaman dengan cara menyatakan atau menerangkan sesuatu. Menurut Jonassen (1996). pelajar dengan pelajar dan pelajar dengan tenaga pengajar.

Menyusun dan membina sumber maklumat.Contohnya dalam aktiviti kumpulan melakukan proses membuka dan memasang komponen komputer serta mengenali fungsi perkakasan komputer . penerapan nilai-nilai murni perlulah dilakukan walau dengan apa kaedah pengajaran yang dilaksanakan. m) Kemahiran Berfikir Kemahiran berfikir secara kritis ialah proses menggunakan minda untuk menilai. · Berkongsi perasaan dan pandangan dengan pelajar dan bukan cuba untuk menguasainya. · Menyeimbangkan di antara komponen kecerdasan dan emosi. masalah atau fenomena berdasarkan bukti-bukti yang ada. · Membina suasana pembelajaran yang positif. Nilai-nilai murni yang akan diterapkan adalah seperti: a) Berdikari b) Bekerjasama c) Tepati masa d) Sabar Penerapan nilai murni di atas dapat diterapkan secara tidak langsung dalam beberapa aktiviti pengajaran pembelajaran. pelajar akan bekerjasama dan melakukan aktiviti yang ditetapkan dengan penuh minat dan sabar. · Menjelaskan maksud pelajar. Pembelajaran kendiri dapat dipraktikkan oleh pelajar dalam pembelajaran asas perkakasan komputer. meneliti dan membuat pertimbangan mengenai sesuatu idea. emosi. guru mengemukakan soalan aras pengetahuan di mana pelajar perlu mengetahui nama-nama komponen yang diperkenalkan dan kemudian memberi maklum balas apabila ianya disoal k) Pembelajaran Kendiri Melalui kaedah pembelajaran ini pelajar akan lebih berdikari di dalam mendapatkan ilmu pengetahuan dan kemahiran teknologi maklumat khususnya dalam memahami sesuatu tajuk yang . disamping mengikut jangkamasa yang ditetapkan untuk menyiapkan sesuatu aktiviti. Menurut Rogers (1994) pembelajaran kendiri adalah sama dengan perubahan dan pembesaran seseorang. Sebagai contoh dalam tajuk Perkakasan Komputer. l) Penerapan Nilai-Nilai Murni Sesuai dengan Falsafah Pendidikan Negara untuk mewujudkan insan yang seimbang dari segi jasmani. Contohnya pelajar mendapatkan maklumat mengenai pelbagai jenis perkakasan komputer dan fungsinya dari pelbagai sumber maklumat.analisi. Malalui pembelajaran kendiri ini. rohani dan intelek. isu. Pengajar . Dalam pengajaran subjek Komputer Dalam Pendidikan ini telah diterapkan dengan beberapa nilai murni agar pelajar-pelajar dapat dibentuk ke arah yang positif. secara semulajadi semua manusia mempunyai keinginan untuk belajar. pensyarah hanyalah bertindak sebagai fasalitator melaksanakan tugas-tugas seperti di bawah .

Dalam kemahiran berfikir. meneliti bahagian-bahagian kecil dan keseluruhan. pelajar bukan sahaja belajar dari dari guru malah pelajar boleh mendapatkan maklumat menggunakan kemudahan teknologi maklumat. menyusul periksa andaian dan membuat ramalan. membuat kategori. Pelajar akan mendapatkan maklumat yang diperlukan secara sendiri yang dikatakan akses kendiri.hendaklah memasukkan aspek-aspek kemahiran berfikir dalam proses pengajaran dan pembelajaran . antara perkara-perkara yang ditekankan ialah seperti membanding dan membeza. n) Pembelajaran Aktif Dalam strategi pembelajaran aktif. . menyusun mengikut urutan. menerangkan sebab. Pelajar digalak untuk meneroka dan mendalami bidang ilmu tertentu supaya mendapat tahap pencapaian yang cemerlang. Ia akan menyebabkan pelajar-pelajar terangsang dengan pengajaran dan pembelajaran agar objektif perisian boleh dicapai.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->