P. 1
Implikasi Kbsr Terhadap Sistem Pendidikan Negara

Implikasi Kbsr Terhadap Sistem Pendidikan Negara

|Views: 249|Likes:
Published by Noor Asiah

More info:

Published by: Noor Asiah on Aug 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/28/2014

pdf

text

original

IMPLIKASI KBSR TERHADAP SISTEM PENDIDIKAN NEGARA

hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan - penghasilan individu yang berkembang secara menyeluruh dan seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek. Proses pelaksanaan yang bermula dari Tahun 1 (Tahap1) sehingga Tahun 6 (Tahap 2) amat komprehensif dan mengambil kira segala aspek proses pengajaran dan pembelajaran di dalam dan di luar bilik darjah termasuk penyampaian ilmu dan kemahiran serta pemupukan nilai merentasi kurikulum.

y y y

Kelemahan dalam pelaksanaan kbsr : 1. Isi kandungan sukatan pelajaran kadangkala berulang dan tidak ada kaitan antara mata pelajaraan atau antara darjah. 2. Sukatan pelajaran mengandungi butiran yang terlalu banyak. Ini membeban dan membosankan murid 3. Guru dan murid selalu terdesak untuk menghabiskan sukatan pelajaran, terutamanya apabila ada peperiksaan. 4. 3.Pengajaran dan pembelajaran terlalu bergantung kpd buku teks. Ini akan menghadkan penggunaan teknik dan bahan pengajaran lain yang lebih menarik dan berkesan 5. Kurikulum Baru Sekolah Rendah (KBSR) bercorak pendidikan asas dgn member penegasan kpd pendidikan dlm bidang 3M, iaitumembaca, menulis dan mengira Faktor2 luaran: y y y Keperluan pendidikan semasa dan perubahan2 yg berlaku dalam sistem sejagat seperti ledakan teknologi maklumat dan globalisasi Faktor autonomi guru iaitu jika guru diberikan kuasa yg lebih dalam menentukan pendekatan2 dalam proses pengajaran,pembelajaran dan penilaian Faktor keperluan murid2 di mana sekolah perlu memenuhi semua keperluan mereka sepertikperluan asas (makan,bernafas dan membesar) keselamatan,kasih sayang dankesempurnaan kendiri. Satu dilema yg dihadapi oleh guru kbsr ialah tidak berpeluang berkursus utk membina bahanpengajaran yg sesuai dgn program kbsr

y

http://ms.wikipedia.org/wiki/Mohandas_Karamchand_Gandhi

Mohandas Karamchand Gandhi
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Mahatma Karamchand Gandhi di Bombay pada September 1944.

Mohandas Karamchand Gandhi (Gujarati:

, Devan gar :

) (2 Oktober, 1869 - 30 Januari,1948) juga dipanggil Mahatma Gandhi (bahasa Sanskrit: "berjiwa hebat") adalah seorang pemimpin spiritual dan tokoh politik tersohor dariIndia. Pada masa kehidupan Gandhi, banyak negara yang merupakan jajahan British. Penduduk di koloni-koloni tersebut mendambakankemerdekaan agar dapat memerintah negaranya sendiri. Gandhi adalah salah seorang yang paling penting yang terlibat dalam pergerakan kemerdekaan India. Dia adalah aktivis yang tidak menggunakan kekerasan, yang mengusung gerakan kemerdekaan melalui demonstrasi secara aman.

Isi kandungan
[sorokkan]

1 Sejarah awal 2 Afrika Selatan dan dasar aparteid 3 Gandhi dan kemerdekaan India

Sewaktu suatu ujian ejaan beliau telah silap mengeja. Pada 1891. Sewaktu didalam keretapi. Peristiwa ini merupakan satu tamparan hebat kepada Gandhi. beliau mula menunjuk minat dalam bidang keagamaan. Tetapi beliau enggan meniru kawannya. adalah seorang wanita yang lemah lembut dan warak. beliau tidak menunjuk sebarang petanda akan menjadi seorang tokoh yang terkenal. England dalam bidang undang-undang. Beliau kemudiannya diarah untuk membela seorang klien di Afrika Selatan. beliau telah dikahwinkan pada usia yang muda iaitu pada umur 13 tahun kepada Kasturbai. Bangsa India. ibunegeri Natal. Beliau enggan menurut kemahuannya kerana mempunyai tiket kelas pertama. Namun sejak kecil lagi. Yahudi dan Islam telah menjadi bahan bacaannya. Kristian. Pengalaman diskriminasi yang pertama berlaku di Maritzburg. Keluarganya dari kelas pertengahan darikasta Vaishya. seorang gadis yang sebaya dengannya. beliau mencuba nasib sebagai seorang peguambela tetapi gagal. Akhirnya beliau serta begnya telah dihumban keluar dari keretapi tersebut. Di samping mempelajari undang-undang. merupakan seorang Dewan atau Perdana Menteri di pekan tersebut. sebuah pekan kecil di wilayah Gujarat. Karamchand. Lantas beliaupun pergi ke negara yang asing ini. seorang berkulit putih telah membantah kehadiran seorang "berwarna" di kelas pertama dan mengarah beliau untuk pindah ke kelas ketiga. Pelbagai kitab serta buku-buku keagamaan seperti Hindu. Disana. Gandhi kemudiannya membentuk sebuah gerakan bukan kekerasan disana. beliau menunjukkan sifatnya yang berintegriti. beliau lulus peperiksaan akhirnya dan pulang ke India sebagai seorang peguam. samada peniaga mahupun buruh dianggap sebagai golongan kelas kedua dan dipanggil "kuli" atau "sami".4 Lain-lain 5 Pautan luar [sunting]Sejarah awal Beliau dilahirkan pada 2 Oktober. Mengikut adat orang India pada waktu itu. dan menjadi sumber inspirasi bagi beliau. Bapanya. [sunting]Afrika Selatan dan dasar aparteid Semasa di Bombay. beliau melanjutkan pelajarannya di Southampton. [sunting]Gandhi dan kemerdekaan India . 1869. beliau menyaksikan diskriminasi yang sangat teruk. Manakala ibunya bernama Putlibai. Disekolah beliau dianggap sebagai seorang pelajar yang "mediocre" atau sederhana dan merupakan seorang yang sangat pemalu. walaupun diberi peluang oleh gurunya. di Porbandar. Pada usia 18 tahun. Beliau kemudian memutuskan untuk menjadi seorang aktivis politik agar dapat mengubah undang-undang diskriminasi tersebut. Semasa Gandhi di sekolah rendah.

Gandhi adalah seorang Hindu. hal ini disesali secara umum oleh pihak Jawatankuasa Nobel. sering diterjemahkan sebagai "jalan yang benar" atau "jalan menuju kebenaran".. beliau menyukai falsafah dari agama-agama lain termasuk Islam dan Kristian. Arun Gandhi dan Rajmohan Gandhi dan bahkan anak cucunya. aktivis Gandhi telah menarik berbagai komentar dan pendapat. ketua Jawatankuasa Nobel mengatakan bahawa ini merupakan "suatu cara untuk mengenang jasa Mahatma Gandhi". Beberapa dekad kemudian. sekarang tampil sebagai seorang fakir yang biasa dari Timur.. hal ini memberikan inspirasi bagi rakyat di koloni-koloni lainnya agar berjuang mendapatkan kemerdekaannya. sebagai pemimpin Kerajaan British. adalah aktivis-aktivis sosio-politik yang terlibat dalam mempromosikan gerakan bukan-kekerasan di seluruh dunia.Ketika kembali ke India. meskipun dicalonkan sebanyak lima kali antara 1937 dan 1948. India dan Pakistan. Gandhi. Tushar Gandhi. Jr. Beliau percaya bahawa manusia tak kira agama harus mempunyai hak yang sama dan hidup bersama secara damai di dalam satu negara. menaiki tangga Istana Viceregal dengan badan setengah telanjang. dan Nelson Mandela. telah menjadi sumber inspirasi berbagai generasi aktivis-aktivis demokrasidan antirasisme seperti Martin Luther King. Prinsip Gandhi. Misalnya. Walaupun. . Pada 30 Januari 1948. Cucunya." Begitu juga dengan Albert Einstein yang berkata mengenai Gandhi: "(Mungkin) para generasi berikutnya akan sukar mempercayai bahawa ada orang seperti ini yang pernah hidup di dunia ini. satyagraha. dia membantu dalam proses kemerdekaan India dari jajahan British. [sunting]Lain-lain Gandhi tidak pernah menerima Penghargaan Perdamaian Nobel. India mencapai kemerdekaan dan berpisah menjadi dua negara. yang berdasarkan kepercayaan Hindu tradisional: kebenaran (satya). Gandhi sering mengatakan nilai-nilai ajarannya sangat sederhana. Pada 1947. seorang peguambela daripada Kuil Tengah (Middle Temple) yang menghasut. Rakyat dari agama dan suku yang berbeza yang hidup di India kala itu yakin bahwa India perlu dipecah menjadi beberapa negara agar kelompok yang berbeza ini dapat mempunyai negara mereka sendiri. Ketika Dalai Lama dianugerahi Penghargaan Nobel pada 1989. Hal ini tidak disetujui Gandhi. Gandhi dibunuh seorang lelaki Hindu yang marah kerana kepercayaan Gandhi yang menginginkan rakyat Hindu dan Muslim diberikan hak yang sama. [1] Sepanjang hidupnya. Winston Churchill pernah berkata"Menyedihkan. dan bukan-kekerasan (ahimsa). Ramai yang ingin melihat penganut agama Hindu dan Islam berpisah dan mempunyai negara sendiri.melihat Mr." Karya Mahatma Gandhi tidak dilupakan oleh generasi berikutnya. Museum elektronik Nobel mempunyai artikel mengenai hal tersebut.

  Yayasan Gandhi/The Gandhi Foundation Mitos dan Legenda mengenai Gandhi . Dari sinilah Gandhi memulai gerakan Pengingkaran Sipil. Khadi dan Khilafat nya.org Mani Bhavan Gandhi Sangrahalaya Gandhi Museum & Library Mani Bhavan adalah tempat Gandhi tinggal kapanpun dia berada di Mumbai antara 1917 and 1934. Swadeshi.[sunting]Pautan luar     Yayasan GandhiServe/The GandhiServe Foundation ± Mahatma Gandhi Research and Media Service 100 foto Mahatma Gandhi terbaik Arsip elektronik resmi & Pusat Referensi Mahatma Gandhi Mahatma Gandhi dan keluarga Corea Family dari Chilaw Kunjungan Mahatma Gandhi ke Ceylon (Sri Lanka) pada 1927   mkgandhi.

guru harus menjalankan tanggungjawabnya dalam menanamkan nilai-nilai murni yang merentasi kurikulum dan kokurikulum kerana nilai adalah ukur tara terhadap sesuatu benda. proses pembinaan negara tidak akan tercapai. guru yang mempunyai tahap keprofesionalan yang tinggi perlu jelas akan amanah mereka yang sebenar iaitu melahirkan insan yang seimbang dari segi ilmu serta akhlak moral agar segala ilmu yang diperoleh dapat disalurkan kepada kebaikan demi kepentingan agama. ilmu diolah menjadi kurikulum dan ia menjadi fokus dalam menyusun sukatan. emosi. Dalam proses pendidikan ini. di sinilah pentingnya watak-watak murni untuk dibentuk dalam diri pelajar agar hasrat untuk mencapai produk yang berkualiti menjadi realiti. membina identiti nasional dan semangat kebangsaan serta membangunkan sumber manusia bersesuaian dengan keperluan menghadapi globalisasi. Bagaimana penerapan nilai yang sewajarnya. rohani dan intelektual seperti yang termaktub dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan. bangsa dan negara. Namun.blogspot. Nilai juga melibatkan persepsi minda dan hati berasaskan sifat dan syarat tertentu yang serasi dan sejalan dengan fitrah. Ini semua hanya akan dapat dilakukan sekiranya warga pendidik dapat melaksanakan peranan mereka terutamanya dalam usaha memperkukuh perpaduan. perkara. Justeru. Menekankan Nilai Murni Merentas Kurikulum Bagi mencapai matlamat pembentukan negara bangsa. Sesebuah negara perlukan warganegara yang terdidik dalam semua aspek jasmani. bergantung kepada kebijaksanaan melaksanakan proses pedagogi dalam bilik darjah. Pernyataan di atas menggambarkan peranan utama yang diharap dapat dilaksanakan oleh sistem pendidikan formal di Malaysia dalam membina bangsa yang bersatu dan moden. Dalam pengajaran di sekolah. Hal yang sama juga . Tanpa pendidikan.http://kulanzsalleh. Penerapan watak nilai murni kemanusiaan ini memandu manusia agar hidup bertatahkan adab agar pembinaan bangsa itu berada di tahap yang tinggi dari segi ilmu dan akhlaknya. Situasi ini juga menunjukkan betapa besarnya tanggungjawab yang perlu digalas oleh guru dalam mendidik anak bangsa menacapai matlamat negara. perbuatan dan amalan.com/2010/01/peranan-guru-dalam-pembinaan-negara. Baik pada ukuran nilai tidak sahaja pada pertimbangan akal dan rasional tetapi juga pada hati dan terlihat dalam amalan dan percakapan. makna Pencipta dan makna persekitaran dengan ilmu sebagai medium utama.html Peranan Guru Dalam Pembinaan Negara Bangsa 1/02/2010 Ditulis oleh: Kulanz Salleh Pendidikan dan pembinaan negara adalah berkait rapat antara satu sama lain. guru berperanan mendidik manusia supaya faham makna diri. a.

Menyediakan Pendidikan Berkualiti Matlamat pembentukan sebuah negara bangsa hanya dapat dicapai jika masyarakatnya mempunyai ketrampilan dalam pelbagai bidang. kesenian dan persatuan. Kementerian Pelajaran Malaysia sebagai organisasi yang bertanggungjawab telah melaksanakan beberapa strategi yang dapat memantapkan Sistem Pendidikan Kebangsaan. Selain itu. antaranya ialah melicinkan tatacara pengurusan pendidikan dengan cara meningkatkan kecekapan dan keberkesanan pengurusan pendidikan. Sifat-sifat ini hendaklah terlihat dalam proses pengajaran dan pembelajaran dan ianya boleh menyebabkan berlakunya transformasi diri. kemahiran tinggi seperti berupaya berkomunikasi dengan berkesan dalam pelbagai bahasa. Pendekatan ini adalah bertepatan dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan di mana pendidikan berkualiti adalah untuk memastikan semua kanak-kanak mendapat pendidikan yang terbaik supaya mereka dapat memperkembangkan potensi mereka secara holistik dari segi jasmani. Nilai-nilai teras di samping nilai-nilai tambahan dan kembangan harus disuburkan secara kreatif dan bijaksana agar watak yang bersih sifatnya dapat digarap dalam jiwa pelajar. ianya berkembang dalam batas nilai. b. Seksyen 53 berkenaan Suratcara pengelolaan bagi institusi pendidikan. Dengan hasrat agar apabila pelajar telah tamat pendidikannya dengan kecemerlangan ilmu pengetahuan khususnya dalam bidang sains. Justeru adalah menjadi peranan guru dalam menyediakan pendidikan berkualiti untuk semua. jujur dan ikhlas. hormat-menghormati serta adil dan bijaksana. misalnya dalam Bab 11. maklumat dan ketrampilan. emosi. rohani dan intelek. . Dalam erti kata yang lain pendidikan yang disediakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia adalah untuk menghasilkan seorang pelajar yang cemerlang dari segi ilmu pengetahuan. Aspek pengurusan ini memang banyak disentuh dalam Akta Pendidikan 1996. seimbang dan bersepadu. Murid atau pelajar mengalami proses perpindahan ilmu. teknologi dan ICT. Matlamat akhir pendidikan ialah berlakunya transformasi diri dan penitipan adab kepada diri pelajar.berkait dengan kegiatan ko kurikulum sama ada bentuknya sukan dan permainan. keluarga dan negara Malaysia. Dalam pendidikan perlu ada nilai-nilai teras yang sifatnya fundamental seperti amanah. Pada diri guru harus ada sifat muallim. kemahiran dan sahsiah. Ini termasuklah juga di bidang pendidikan. Langkah ini diambil bagi memastikan organisasi berkenaan dapat meningkatkan mutu pendidikan keseluruhannya dengan menyediakan pendidikan yang menyeluruh. Pada diri pendidik ada contoh yang fitrah sifatnya dan seperti ibu bapa juga. guru berada di peringkat kedua menjadikan dirinya teladan dan sumber ikutan para pelajar. dan sifat sahsiah yang positif maka mereka dapat menyumbang kepada kesejahteraan dan pembangunan dirinya. guru atau pendidik merupakan fokus utama dalam penerapan nilai. murabbi dan pelbagai sifat-sifat pendidik yang tinggi lain agar proses pendidikan ini dapat dilihat sebagi proses bina insan. Dalam hal ini.

ketrampilan dan ciri kepimpinan yang akan mempengaruhi hala tuju kehidupan pelajar tersebut pada masa akan datang. Strategi pelaksanaan fokus ini adalah ³mempelbagai aktiviti untuk membimbing pelaksanaan pendekatan Islam Hadhari dalam pembentukan pemikiran dan kehidupan. Buku Panduan KBSR/KBSM berasaskan Islam Hadhari serta risalah-risalah mengenai Islam Hadhari. d. kasih sayang dan toleransi. adab dalam bersukan dan berseni menjadi aset yang penting kepada pelajar dalam membentuk jiwa kepimpinan dalam diri mereka. KPM juga telah memperbanyakkan bahan bacaan mengenai Islam Hadhari seperti menerbitkan dan mengedarkan ke sekolah-sekolah Buku Perancangan Strategik Lima Tahun Pendekatan Islam Hadhari.c. KPM telah membekalkan buku panduan pengajaran dan pembelajaran Islam Hadhari untuk murid Tingkatan 1 hingga 5 kepada semua guru. Oleh demikian. Hakikatnya. Bagi meningkatkan kefahaman mengenai Islam Hadhari kepada pemimpin sekolah dan guru-guru. Oleh sebab itu. setiap guru perlu menerapkan kefahaman Islam Hadhari Merentas Kurikulum melalui pengajaran dan pembelajaran kepada murid dan ianya tidak diajar sebagai mata pelajaran tersendiri. Inilah peranan utama guru yang mempunyai tahap profesianal yang tinggi dalam pembentukan watak insan kamil demi kepentingan pembentukan negara bangsa. Watak-watak berkeperibadian yang tinggi serta kepimpinan berasaskan nilai inilah secara tidak langsung yang akan menghasilkan produk berkualiti untuk kemajuan negara pada masa akan datang untuk meneroka kemajuan dan perubahan yang sifatnya membangun bukan meruntuhkan. pembabitan pelajar dalam organisasi merupakan suatu jambatan kepada membina keperibadian. ceramah dan kursus berkaitan Islam Hadhari telah diadakan sepanjang tahun 2007 kepada guru-guru sekolah rendah dan menengah bagi memupuk kefahaman yang jelas terhadap Islam Hadhari. Disiplin dalam organisasi. Pelbagai aktiviti seperti seminar. Pendekatan Islam Hadhari memberi penekanan kepada 10 aspek kehidupan seharian umat Islam yang mengutamakan nilai-nilai murni. . Peranan guru-guru di sekolah adalah perlu bagi memupuk kefahaman tentang Islam Hadhari kepada murid-murid supaya Islam Hadhari tidak disalah tafsirkan oleh murid dan masyarakat umum. Harapan KPM supaya kefahaman serta penerimaan warga guru sendiri terhadap Islam Hadhari dapat ditingkatkan dan prinsip-prinsip Islam Hadhari dapat diamalkan dalam kehidupan masyarakat Malaysia. Namun kefahaman Islam Hadhari masih belum diterima sepenuhnya oleh masyarakat di Malaysia. Membangun Sumber Manusia Melalui Aktiviti Ko-Kurikulum Pembinaan watak melalui kegiatan ko kurikulum juga amat penting dalam mengembangkan lagi bakat dan minat para pelajar supaya ianya menjadi persiapan kepada pelajar dalam menghadapi realiti hidup dan cabaran yang mendatang. Memupuk Kefahaman Yang Jelas Terhadap Islam Hadhari Fokus terakhir teras membina Negara Bangsa dalah meupuk kefahaman yang jelas terhadap Islam Hadhari.

2. Rangkaian Setempat (LAN) c) Penyenggaraan Sistem Komputer dan Pengurusan Teknologi Maklumat di Sekolah i. maka seharusnya pengetahuan tentang teknologi maklumat adalah penting bagi guru-guru dalam membentuk generasi yang akan datang.KEMAMPUAN MENGAJAR GURU: Teori .0 Pendahuluan Teknologi maklumat telah mengubah cara manusia bekerja. 1. Penyenggaraan Sistem komputer ii.0 Kandungan Komponen Komputer Dalam Pendidikan Struktur kurikulum Kursus Dalam Perkhidmatan (KDP) 14 minggu komputer adalah seperti berikut a) Asas Dinamika Guru a) Pengajaran dan pembelajaran Bestari i. Pengenalan Kepada Komunikasi Data dan Rangkaian Komputer ii. Pengenalan kepada komponen dan fungsinya iii Menanggal dan memasang semula komponen komputer . Hjetland(1995) menyatakan bahawa "Technology can make our lives easier. Pendekatan pengajaran secara tradisional secara sogokan nota-nota seharusnya di kikis dari pemikiran guru tetapi diubah dengan membekalkan pengetahuan dan kemahiran ke arah mendapatkan maklumat. K-Ekonomi merupakan isu utama yang disarankan oleh Perdana Menteri kita. Perkembangan Komputer Dan Teknologi Maklumat ii. Winston Churcil menyatakan " empayar di masa depan ialah empayar pemikiran dan minda" Untuk mengembangkan pemikiran dan minda pelajar khususnya . Strategi dan Perkaedahan Dalam Pendidikan Komputer. pendekatan pengajaran dan pembelajaran teknologi maklumat di sekolah perlu digubah kepada pemikiran penyelidikan . Pengurusan Pembelajaran Bestari b) Komputer Dalam Pendidikan a) Pengenalan Kepada Sistem Dan Rangkaian Komputer i. menganalisis data ke arah menggalakkan kreativiti dan motivasi pelajar. Perkakasan dan Perisian b) Rangkaian Komputer i. Kemahiran Mentaksir dan Menilai v. Komputer Dalam Pendidikan iii. Kemahiran Teknologi Maklumat ii. Beliau juga menyatakan bagaimana teknologi dapat mempermudahkan tugas serta meningkatkan prestasi guru seperti penggunaan teknologi untuk kerja-kerja pengurusan dan kerja-kerja pengajaran pembelajaran. Kemahiran Secara Kritis dan Kreatif iii. Kemahiran Belajar iv.mengunpul maklumat . Everyday tasks are simplified".

penguasaan kemahiran dan tabiat serta pembentukan sikap dan kepercayaan . Keperluan Perkakasan dan Perisian iii. Kemahiran Mencari Dan Menyimpan Maklumat Dari Internet v. Teori-Teori pembelajaran mempunyai beberapa kepentingan kepada para guru . Isu-isu Semasa Berkaitan Internet b) Pembinaan Laman Web i. Mengenal contoh-contoh Laman Web ii. Aspek keselamatan e) Internet Dalam Pendidikan a) Pengenalan Internet i. Kegunaan internet ii. Proses pembelajaran berlaku di mana-mana tempat dan pada sebarang masa.iv.iaitu cara seseorang bertindak dalam suatu situasi. melaksana dan menyelaras aktiviti TM di sekolah b) Penyediaan makmal komputer c). Manakala aliran behavioris pula berpendapat bahawa pembelajaran ialah perubahan dalam tingkahlaku .0 Teori Dan Strategi Pengajaran Dan Pembelajaran Pembelajaran ialah proses pemerolehan maklumat dan pengetahuan. Menurut pandangan ahli kognitif. pembelajaran boleh ditakrifkan sebagai satu proses dalaman yang menghasilkan perubahan tingkahlaku yang agak kekal. Pengurusan fail vii. Penggunaan Internet Dalam Pendidikan iv. Pembelajaran akan membawa kepada perubahan pada seseorang . Konfigurasi sistem komputer vi. Dalam psikologi humanis pembelajaran dianggap proses yang dapat membantu seseorang mencapai sempurna kendiri dan nilai individu. Pemilihan grafik dan muzik 3. Proses pembelajaran berlaku sepanjang hayat seseorang manusia . Dalam konteks pendidikan. guru biasanya berusaha sedaya upaya mengajar supaya pelajar dapat belajar dan menguasai isi pelajaran bagi mencapai sesuatu objektif yang ditentukan. Penyediaan perisian vii. Kamus Dewan mentakrifkan pembelajaran sebagai proses belajar untuk memperoleh ilmu pengetahuan dan menjalani latihan. Walaubagaimanapun perubahan yang disebabkan oleh kematangan seperti berjalan dan makan ataupun penyakit dan kelaparan tidaklah dianggap sebagai pembelajaran. Mengesan kerosakan dan penggunaan perisian ultiliti v. Mengenalpasti contoh-contoh perisian yang berkaitan iii. . Penyediaan Sistem rangkaian ix Pengurusan dan penyenggaraan perkakasan d) Pengurusan Teknologi Maklumat a) Merancang.

b) guru dapat memahami keadaan dan faktor yang mempengaruhi. c) Tiap-tiap respon harus diberi maklum balas secara langsung supaya pelajar dapat mengetahui apakah respon yang diberikannya telah benar.Di antara pandangan atau definisi pembelajaran mazhab behavioris yang boleh diterima umum ialah seperti yang diberikan oleh Kimble (1961) yang menyatakan pembelajaran sebagai perubahan potensi tingkahlaku yang agak tetap akibat daripada latihan pengukuhan. iaitu cara seseorang bertindak dalam suatu situasi. Terdapat beberapa teori yang dikemukakan mengenai pembelajaran . d) Setiap kali pelajar memberikan respon yang benar maka ia perlu diberi motivasi. Pandangan ini memfokuskan kepada perubahan tingkahlaku yang nyata dan dapat diperhatikan .pelaziman operan dan pembelajaran melalui pemerhatian. b) Bahan pelajaran disusun dalam urutan yang logik supaya pelajar dapat dengan mudah mempelajarinya dan dapat memberikan respon tertentu. Penglibatan dan perhatian pelajar dapat dikekalkan dengan memberikan ganjaran atau rangsangan dengan tujuan untuk memotivasikan mereka bagi mengikuti pembelajaran seterusnya.Mereka berpendapat bahawa pembelajaran ialah perubahan dalam tingkahlaku . Contohnya dalam menyampaikan tajuk komponen perkakasan komputer bahan-bahan bantu mengajar seperti kertas edaran atau hand out disediakan terlebih dahulu di samping penggunanaan slaid powerpoint dapat menjelaskan sesuatu konsep atau fungsi dengan jelas. terdapat beberapa sebab teori-teori pembelajaran ini perlu dikuasai oleh guru. contohnya amali membuka dan memasang komponen perkakasan komputer. mempercepatkan atau melambatkan proses pembelajaran seseorang. Setiap kali pelakar berjaya melakukan sesuatu aktiviti ataupun memberikan respon yang betul atau baik maka ia perlu diberikan ganjaran untuk mengekalkan minat pelajar bagi meneruskan pembelajaran berikutnya. setiap teori mempunyai konsep atau prinsip tersendiri tentang proses belajar. Di antara prinsip-prinsip teori behaviorisme yang diterapkan dalam pengajaran dan pembelajaran komputer ialah a) Proses belajar dapat berlaku dengan baik bila pelajar ikut dengan aktif didalamnya . pelaziman klasik. c) guru dapat membuat ramalan yang tepat tentang hasil yang diharapkan dari proses pengajaran dan pembelajaran. a) Teori Tingkahlaku Teori ini diperkenalkan oleh aliran mazhab behavioris . antaranya ialah seperti berikut: a) teori pembelajaran membantu guru memahami proses pembelajaran yang berlaku di dalam diri pelajar itu sendiri. Contohnya dalam aktiviti kumpulan . Setiap respon pelajar perlu diberikan maklumbalas yang positif . aktiviti amali. Keadaan ini dapat diwujudkan dengan dengan menyediakan aktiviti-aktiviti tertenti yang melibatkan pelajar secara aktif seperti perbincangan dalam kumpulan.Menurut Arif Sukardi (1987).Ini memudahkan pelajar memahami tajuk yang diajar. Perubahan pembelajaran ini berlaku melalui empat proses iaitu perhubungan . Berdasarkan berbezaan sudut pandang ini maka teori pembelajaran tersebut dapat dikategorikan kepada beberapa bahagian .

Menurut Bruner untuk mengajar sesuatu tidak perlu menunggu sehingga kanak-kanak mancapai tahap perkembangan tertentu. Perubahan tingkahlaku dianggap cuma mencerminkan perubahan dalaman yang sukar untuk diperhatikan seperti pengetahuan .Guru haruslah memberitahu pelajar bahawa tajuk ini sangat menarik dan penting kerana ia akan mendedahkan pelajar kepada pengetahuan asas mengenai perkakasan sistem komputer . Aspek pentingnya ialah bahan pengajaran harus disediakan dengan baik.perasaan . terdapat sembilan elemen yang baik untuk sesuatu pengajaran . Contohnya dalam pengajaran pembelajaran perkakasan komputer . Cara belajar yang terbaik menurut Bruner ini adalah dengan memahami konsep.pemasangan komponen perkakasan komputer dalam kumpulan. suara guru haruslah jelas dan berintonasi . guru memberi tugasan kepada pelajar bagaimana untuk mendapatkan data mengenai jenis perkakasan komputer terkini di pasaran tajuk perkakasan komputer yang telah dipelajari sebelum itu . kakat-kata pujian atau sebarang bentuk tindakan yang boleh memotivasikan pelajar. Selain itu . guru boleh memberikan ganjaran seperti jumlah markah yang tinggi. jika dikaitkan dengan pengajaran topik Konsep Asas Sistem Komputer beberapa kaedah dan strategi boleh diterapkan semasa proses pengajaran dijalankan di dalam kelas .harapan dan pemikiran. susunan idea semasa bercakap juga penting dan juga menggunakan pelbagai media yang relevan contohnya carta alir . Guru haruslah mengesan kemajuan pelajar dengan mengemukakan soalan atau memberi tugasan supaya pelajar dapat mengaplikasikan ilmu yang di pelajari . Contohnya . Berdasarkan sembilan elemen ini . Guru juga harus menggalakkan pelajar berbincang dan menyuruh pelajar mengajar rakan-rakan mereka yang tidak faham tentang topik yang di ajar pada hari itu . Penerapan teori Bruner yang terkenal dalam dunia pendidikan adalah kurikulum spiral di mana bahan pelajaran yang sama dapat diberikan mulai dari tahap rendah sehingga ke tahap menengah. Menurut Hartley & Davies (1976). Sebagai contoh . prinsip-prinsip kognif dari beberapa contoh di atas banyak diterapkan dalam . b) Teori Kognitif Ahli psikologi kognitif menyatakan bahawa pembelajaran ialah satu proses dalaman dan tidak dapat diperhatikan secara langsung. Dengan lain perkataan perkembangan kognitif seseorang dapat ditingkatkan dengan cara mengatur bahan yang akan dipelajari dan menyajikannya sesuai dengan tingkat perkembangannya. sebelum memulakan sesuatu proses pengajaran dan pembelajaran . Menurut (Gagne.Briggs dan Wager 1992) dalam teori pembelajaran tingkahlaku (Behavioral) .guru perlu menjelaskan mengapa tajuk ini amat penting untuk di pelajari dan apakah kegunaan dan kepentingannya terhadap pelajar . gambarajah dan juga slaid projektor . makna dan hubungan melalui proses intuitif dan seterusnya menghasilkan suatu kesimpulan.pada permulaan pengajaran seorang guru itu haruslah pandai menarik perhatian dengan menyediakan bahan bantu mengajar yang boleh menarik perhatian seperti persembahan powerpoint yang menarik terutamanya untuk menerangkan tentang tajuk mengenai asas perkasan komputer ke dalam kelas . seorang guru itu harus merangsang pelajar untuk mengingat semula isi kandungan yang telah di pelajari sebelum ini . disesuaikan dengan tingkat perkembangan kognitif mereka. Guru juga harus mempersembahkan bahan yang merangsangkan iaitu melalui beberapa soalan . Pembelajaran menyebabkan perubahan tingkahlaku seseorang terhadap sesuatu situasi yang khusus. Guru perlu memberitahu pelajar tentang objektif pelajaran dan apa yang diharapkan satelah selesai mengikuti pengajaran dan pembelajaran .

Teori ini menumpukan kepada bagaimana pelajar memproses maklumat oleh pelajar . b) Penyusunan bahan pelajaran dari sederhana ke rumit. Pelajar harus lebih tahu tugas-tugas yang bersifat lebih sederhana. Maklumat yang baru disimpan dalam ingatan jangka pendek. Kognitif berkaitan dengan mental. Contohnya dalam pengajaran tajuk perkakasan komputer guru boleh bersoaljawab dengan pelajar dan menunjukkan beberapa contoh perkakasan kompouter ke dalam kelas .dan ianya berkait rapat dengan ingatan jangka panjang dan ingatan jangka pendek. Langkah langkah pengajaran mengikut teori pemprosesan maklumat disampaikan seperti berikut. Di samping penyediaan slaid powerpoint yang baik dan dapat menjelaskan isi pelajaran yang disampaikan. e) Tunjukkan pelajar bagaimana mengkategorikan maklumat yang diterima. c) Penekanan terhadap isi pelajaran yang penting ( utama). Kemudian diproses sebelum disimpan ke ingatan jangka panjang. Ini boleh dilihat melalui teori Pemprosesan Maklumat. Contohnya dalam pengajaran tajuk perkakasan komputer beberapa handout mengenainya diedarkan kepada pelajar sebagai banah panduan dan rujukan untuk mengikuti pengajaran guru. Prinsip-prinsip tersebut adalah seperti berikut a) Pelajar akan lebih mampu mengingat dan memahami sesuatu apabila pelajaran tersebut disusun berdasarkan pola dan logik tertentu. c) Pembelajaran dengan memahami lebih baik dari pada menghafal tanpa pemahaman. Pengajaran pembelajaran sesuatu tajuk disampaikan dengan penggunaan bahan bantu mengajar yang bertepatan dengan tajuk yang akan disampaikan. Kombinasi pengetahuan (maklumat yang diproses) dan kemahiran di ingatan jangka panjang akan membina strategi-strategi kognitif atau kemahiran yang berkaitan dengan tugas-tugas yang kompleks. a) Perhatian pelajar : Permulaan pengajaran dengan memberikan set induksi yang dapat menarik perhatian pelajar kepada guru dan pengajaran. Guru membantu dan memberikan bimbingan kepada pelajar untuk melaksanakan memahami dan pembelajaran . d) Persembahkan maklumat dengan teratur dengan menggunakan bahan bantu mengajar yang bersesuaian . Sesuatu yang baru harus sesuai dengan apa yang telah diketahui pelajar sebelumnya. d) Tugas guru di sini adalah menunjukkan hubungan apa yang telah diketahui sebelumnya. f) Beri peluang kepada pelajar untuk mengembangkan maklumat yang baru diterima g) Pengulangan Contoh ialah mengingatkan pelajar beberapa isi penting yang dipelajari (ingatan janga pendek) dan menyediakan beberapa aktiviti atau latihan yang berkaitan dengan pelajaran lepas ( ingatan jangka panjang) c) Teori Konstruktivisime . Contohnya seperti perisian kursus yang berkaitan dengan tajuk perkakasan komputer .dunia pendidikan khususnya dalam melaksanakan kegiatan perancangan pembelajaran. e) Adanya perbezaan individu yang harus diperhatikan dan faktor ini mempengaruhi proses pembelajaran pelajar. Perbincangan tajuk-tajuk lepas yang sudah dipelajari dan dikaitkan dengan topik yang kan diajar. b) Membawa ingatan pelajar pada tajuk yang berkaitan.

Mengikut kefahaman konstruktivisme. Sebagai contoh. Dick (1997) menyatakan bahawa konstruktivisme hanya mencadangkan kaedah dalam mana persekitaran pembelajaran boleh disusunatur dan diurus supaya dapat membekalkan pelajar dengan konteks terbaik untuk belajar. pelajar tidak lagi dianggap belajar daripada apa yang diberikan guru atau sistem pengajaran tetapi secara aktif membina realiti mereka sendiri dan pada masa yang sama mengubah suai realiti tersebut. Jika kefahaman dan salah konsep ini diabaikan atau tidak ditangani dengan baik. ilmu pengetahuan tidak boleh dipindahkan daripada guru kepada pelajar dalam bentuk yang serba sempurna. John Dewey menguatkan lagi teori konstruktivisme ini dengan mengatakan bahawa pendidik yang cekap harus melaksanakan pengajaran dan pembelajaran sebagai proses menyusun atau membina pengalaman secara berterusan. maktab dan universiti tetapi tidak begitu ketara dan tidak ditekankan. Rutherford dan Ahlgren berpendapat bahawa pelajar mempunyai idea mereka sendiri hampir dalam semua perkara. Ini adalah sesuai dengan kaedah pengajaran dan pembelajaran berasaskan komputeri.Konstruktivisime merupakan proses pembelajaran yang menerangkan bagaimana pengetahuan disusun dalam minda manusia. kefahaman atau kepercayaan asal mereka itu akan tetap kekal walaupun dalam peperiksaan mereka mungkin memberi jawapan seperti yang dikehendaki oleh guru. penyelidikan dan cara melaksanakan kurikulum. Apabila maklumat baru telah disesuaikan dan diserap untuk dijadikan sebahagian daripada pegangan kuat mereka. Beliau juga menekankan kepentingan penyertaan pelajar di dalam setiap aktiviti pengajaran dan pembelajaran. di mana ada yang betul dan ada yang salah. penilaian. . Dari persepektif epistemologi yang disarankan dalam konstruktivisme fungsi guru akan berubah. Pelajar sebenarnya telah mempunyai satu set idea dan pengalaman yang membentuk struktur kognitif terhadap persekitaran mereka. Beberapa orang ahli konstruktivisme yang terkemuka berpendapat bahawa pembelajaran yang bermakna itu bermula dengan pengetahuan atau pengalaman sedia ada pelajar. Segala pengetahuan dibina oleh pelajar dalam modul tidak disokong dari pengetahuan luar. menganalisis dan mempersembahkan maklumat . guru harus mengambil kira struktur kognitif yang sedia ada pada mereka. Pelajar perlu bina sesuatu pengetahuan itu mengikut pengalaman masing-masing. Perubahan akan berlaku dalam teknik pengajaran dan pembelajaran. Pembelajaran adalah hasil daripada usaha pelajar itu sendiri dan guru tidak boleh belajar untuk pelajar. Pembelajaran akan melibatkan pelajar yang aktif dengan mencari pengetahuan dan melibatkan kerja-kerja amali. Unsur-unsur konstruktivisme telah lama dipraktikkan dalam kaedah pengajaran dan pembelajaran di peringkat sekolah. perspektif ini akan mengubah kaedah pengajaran dan pembelajaran yang menumpu kepada kejayaan pelajar meniru dengan tepat apa saja yang disampaikan oleh guru kepada kaedah pengajaran dan pembelajaran yang menumpu kepada kejayaan pelajar membina skema pengkonsepan berdasarkan kepada pengalaman yang aktif. Realiti yang diketahui pelajar adalah realiti yang dibina sendiri. Teori ini juga beranggapan bahawa pelajar mampu untuk membuat penyelidikan. Dalam melaksanakan pengajaran perkakasan komputer pelajar aktif dalam membina realiti mereka sendiri. Blok binaan asas bagi ilmu pengetahuan ialah satu skema iaiatu aktiviti mental yang digunakan oleh pelajar sebagai bahan mentah bagi proses renungan dan pengabstrakan.Untuk membantu pelajar membina konsep atau pengetahuan baru. Fikiran pelajar tidak akan menghadapi realiti yang wujud secara terasing dalam persekitaran. barulah kerangka baru tentang sesuatu bentuk ilmu pengetahuan dapat dibina. . Dalam teori konstruktivisme.

tugas dilakukan. operasi . Knowles memberi satu contoh aplikasi prinsip-prinsip andragogi dalam desain latihan komputer peribadi: a) Perlunya menjelaskan sebab sesuatu diajar (misalannya. Andragogi membuat andaian-andaian berikut tentang corak pembelajaran: a) Orang dewasa perlu mengetahui sebab ia dikehendaki mempelajari sesuatu b) Orang dewasa perlu belajar secara eksperimen. Strategi-strategi seperti kajian kes. Teknik Dan Strategi Pengajaran Dan Pembelajaran . arahan tertentu. c) Orang dewasa paling berminat mempelajari subjek yang mempunyai hubungan yang segera dengan pekerjaan atau kehidupan peribadinya. dan memberi bimbingan dan bantuan jika kesilapan berlaku. c) Orang dewasa menganggap pembelajaran sebagai penyelesaian masalah.d) Teori Andragogi Teori andragogi oleh Kowles adalah suatu percubaan untuk mengembangkan satu teori yang khas tentang pembelajaran orang dewasa. d Pembelajaran orang dewasa paling berkesan jika topik pelajarannya mempunyai nilai segera. b) Pengalaman (termasuk kesilapan) menjadi asas untuk aktiviti pembelajaran.0 Konsep Pendekatan. andragogi bermakna instruksi untuk orang dewasa perlu berfokuskan lebih kepada proses daripada isi kandungan yang diajar. d) Pembelajaran orang dewasa adalah berpusatkan masalah dan bukan berorientasi isi kandungan 4. Secara praktiknya. Prinsip-prinsip Andragogi adalah seperti beikut. a) Orang dewasa perlu dilibatkan dalam perancangan dan penilaian instruksinya. emosi dan linguistik. Knowles menegaskan orang dewasa adalah terarah diri dan dijangka bertanggungjawab atas keputusannya. Oleh kerana orang dewasa adalah terarah diri. main peranan. Kaedah. Marzano dan Arredondo mengutarakan teknik pemprosesan mendalam (Deep Processing) yang menegaskan komponen-komponen pemikiran iaitu imej. keempatempat komponen dibangkitkan. Pengajar memainkan peranan sebagai fasilitator atau kakitangan resos dan kurang sebagai pensyarah atau penilai. c) Instruksi perlu mengambil kira pelbagai latar belakang pelajar. simulasi. fungsi. dan penilaian kendiri adalah paling berguna. b) Instruksi perlu berorientasikan tugasan dan bukan hafalan -aktiviti pembelajaran harus dalam konteks di mana tugas. Program pembelajaran orang dewasa seharusnya menampung aspek asas ini. sensasi. instruksi haruslah membenarkan pelajar dewasa melakukan penemuan sendiri. Untuk mengingati sesuatu perkara dengan baik. bahan dan aktiviti pembelajaran hendaklah disesuaikan dengan jenis/tahap pengalaman penggunaan komputer yang berbeza. Andragogi diaplikasikan kepada sebarang bentuk pembelajaran orang dewasa dan telah digunakan dengan meluasnya dalam mencorak lahan organisasi .

· Penyusunan kaedah dan teknik mengajar secara sistematik dengan mengikut prinsip dan teori pembelajaran · Pengagihan masa dan langkah mengajar perlulah disusun dengan baik.Anthony(1963) kaedah merujuk kepada satu ikhtiar keseluruhan dikehendaki dalam satu set prosedur yang tersusun.pendekatan ialah satu set andaian yang saling berkait dengan proses pengajaran dan pembelajaran .Konsep pendekatan.antaranya ialah . Tujuan menggunakan pelbagai teknik mengajar dalam situasi pengajaran ialah untuk menarik minat pelajar. Ianya merujuk kepada kebijaksanaan guru memilih pendekatan serta kecekapan merancang kaedah. 5. Berdasarkan kepada itu pendekatan harus berlandaskan model. Mengikut Edward M.mengekalkan perhatian serta membangkitkan rasa ingin tahu pelajar supaya mencapai objektif pengajaran pembelajaran.sumbangsaran dan permainan. bersyarah. · Penentuan pendekatan berdasarkan objektif pelajaran · Pemilihan kaedah dan teknik mengajar berdasarkan pendekatan.teknik dalam satu-satu pengajaran berdasarkan objektif pelajaran yang ditentukan.prinsip atau teori pembelajaran yang merangkumi perkara berikut: · konkrit kepada abstrak · mudah kepada kompleks · keseluruhan kepada bahagian · umum kepada spesifik · spesifik kepada umum · dekat kepada jauh · diketahui kepada belum diketahui Merujuk kepada satu siri tindakan guru yang sistematik dengan tujuan mencapai objektif pelajaran spesifik dalam jangka pendek. Pemilihan teknik mengajar perlulah berdasarkan kepada umur.penyoalan. demonstrasi. · Pengagihan bahan bantu mengajar mengikut keperluan dalam setiap kaedah dan teknik mengajar. Pendekatan bermakna cara mendekati sesuatu. Walaubagaimanapun konsep pendekatan. latih tubi. Pendekatan merujuk kepada cara bagaimana sesuatu mata pelajaran diajar berdasarkan objektifnya.kaedah dan teknik mengajar yang dipilih.0 Kaedah Dan Strategi Pengajaran Komputer Dalam Pendidikan Menurut Tg.Anthony (1963) . Teknik mengajar merupakan kemahiran guru dalam mengelola dan melaksanakan kaedah mengajar dalam sesuatu aktiviti pengajaran dan pembelajaran. · Pengurusan kelas mengikut pendekatan. Strategi bermakna kebijaksanaan dalam menguruskan sesuatu perkara.teknik dan strategi mempunyai beberapa ciri tertentu. Menurut Edward M.teknik dan strategi mempunyai kaitan antara satu sama lain dan saling lengkap melengkapi sehingga sukar untuk dibezakan antara satu dengan yang lain.kaedah.kecerdasan. perbincangan.antaranya ialah. Dalam sesuatu proses pengajaran dan beberapa strategi pendekatan perlu dipertimbangkan.berlandaskan kepada sesuatu pendekatan yang dipilih. Zawawi .kebolehan dan minat pelajar. terdapat beberapa amalan profesional yang perlu dikuasai dan dihayati oleh para pendidik . Di antara teknik mengajar yang biasa digunakan ialah teknik bercerita.kaedah.

belajar dari courseware eletronik dan komunikasi eletronik. Pelbagai kaedah pengajaran dan pembelajaran perlu dikuasai dan diamalkan dalam proses pengajaran dan pembelajaran komputer . b) Menguasai dan bijak mengguna alat teknologi terkini di samping dapat memanfaatkannya ke arah mengoptimumkan proses pengajaran pembelajaran.antaranya ialah.sistematik dan tepat. ini bagi membolehkan pelajar membuat persediaan mengenai topik yang akan dibincangkan. Perkongsian dan pertukaran idea dan maklumat mengenai asas komputer dan teknologi maklumat dapat dilaksanakan. Sebelum sesi perbincangan ini dijalankan guru menjelaskan tujuan diadakan perbincangan . mendefinisikan hala tuju bagi pelajarnya. Guru hanya menjadi penyelia kepada sesi perbincangan yang diadakan. Pelajar memainkan peranan dengan aktif memberikan pandangan masing-masing mengenai tajuk. pembelajaran jarak jauh. dan kemudian menyediakan ruang untuk pelajar belajar mengikut kadar kendiri. Penekanan perlu diberikan kepada aspek konteks di dalam meningkatkan kefahaman konsep baru. · Pelajar dapat melatih diri berfikir dengan teliti. Dalam konteks pengajaran pembelajaran teknologi maklumat beberapa kaedah dan strategi pengajaran dan pembelajaran boleh diaplikasikan . memantau kemajuan pelajar. a) Perbincangan Perbincangan ialah kaedah dan strategi yang melibatkan aktiviti perbualan di antara guru dengan pelajar di dalam kelas. Melalui kaedah ini pelajar dan guru bertukar-tukar fikiran mengenai tajuk yang terkandung dalam komponen asas komputer dan teknologi maklumat . berbual dan mengemukakan soalan dan pandangan mereka mengenai tajuk dengan jelas. penggunaan data sebagai sumber maklumat. Antaranya strategi inovatif yang berasaskan teknologi seperti perbincangan dengan rakan yang jauh.a) Menterjemah kandungan kurikulum sebagai aktiviti pengajaran pembelajaran yang bermakna. c) Pengajaran dan pembelajaran bermakna dan berfikrah melalui penguasaan kemahiran generik. f) Sumbangan kreatif dan inovatif khususnya dalam menghasilkan pakej pembelajaran bestari yang boleh membantu proses pembelajaran pelajar ke arah akses kendiri. · Pelajar dapat menggunakan kemahiran lisan untuk berinteraksi dan berkomunikasi secara berkesan di antara satu sama lain di samping memupuk semangat bekerjasama serta mewujudkan interaksi sosial yang positif. e) Bertanggungjawab menyediakan suasana yang menggalakkan pembelajaran terarah kendiri yang kreatif dan berdikari. Pelajar akan mencatatkan idea-idea yang dibentangkan dan pada peringkat akhir rumusan dibuat oleh pelajar dengan bimbingan daripada guru . memproses maklumat dan menghubungkan dapatan. merujuk ensaiklopedia eletronik. aplikasi multimedia membolehkan pembelajaran dalam konteks digunakan untuk mengajar pengetahuan dan kemahiran yang relevan. . Melalui perbincangan secara kelas ini. d) Membantu pelajar mengenalpasti matlamat pendidikan. beberapa perkara telah dapat dimanafaatkan oleh guru dan pelajar. Untuk itu.antaranya ialah · Menggalakkan perkembangan mental pelajar di mana pelajar dapat · memberikan idea mengenai tajuk asas komputer dan teknologi · maklumat secara luas dan bebas. Ciri-ciri ini penting untuk mewujudkan pembelajaran akses kendiri. Perbincangan dijalankan secara keseluruhan kelas.

Guru menyediakan tajuk projek dan pelajar akan memilihnya mengikut kesesuaian. bagi setiap kumpulan diberikan satu topik perbincangan dan ahli kumpulan akan menyumbangkan idea dan pandangan yang dicatat oleh seorang pelapor setiap kumpulan yang dibentuk. Alatan turut disediakan dan disusun mengikut langkah-langkah tertentu .objektif dan kandungan isi pelajaran kepada pelajar. ini adalah untuk memastikan pelajar mengikuti setiap langkah yang diterangkan semasa demonstrasi tadi. Melalui aktiviti ini satu sesi perbincangan dilaksanakan yang membolehkan setiap pelajar mengemukakan pendapat dan idea terhadap satu tajuk . f) Projek Tujuan kaedah ini ialah untuk meningkatkan penglibatan pelajar dengan idea-idea konseptual dan mengembangkan kemahiran yang tidak mungkin dicapai melalui kaedah pengajaran lain. d) Sumbangsaran Sumbangsaran atau percambahan fikiran juga digunakan dalam strategi pengajaran dan pembelajaran asas komputer dan teknologi maklumat. Sebelum menjalani sesi ini pelajar terlebih dahulu diberikan panduan oleh guru. Melalui sumbangsaran ini .Contohnya teknik tunjukcara ini dilaksanakan dalam pengajaran tajuk perkakasan komputer dimana guru terlebih dahulu menentukan tajuk. Guru melakukan tunjukcara membuka dan memasang komponen perkakasan komputer Semasa melakukan demonstrasi beberapa soalan dikemukakan kepada pelajar untuk menarik perhatian mereka terhadap isi pelajaran dan menguji kefahaman mereka terhadap penyampaian guru . Teknik demonstrasi atau tunjukcara ini telah memberikan beberapa kebaikan dan kesan kepada pelajar. Garis panduan disediakan dan merangkumi maklumat . · Kesilapan pelajar dapat dibetulkan oleh guru. Pelajar dilatih mengemukakan idea dan pendapat mereka dengan cara yang logik dan analitis.pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang mengandungi di antara empat hingga lima orang setiap kumpulan .Kemahiran lisan dapat dapat diperkukuhkan. Pelajar juga diberikan peluang untuk melakukan aktiviti demonstrasi seperti mana yang ditunjukkan oleh guru sebelum itu. Beberapa bahagian utama dan penting akan dibincangkan dengan pelajar selepas tunjukcara. Di samping itu juga dapat memupuk semangat kerjasama berkongsi maklumat antara satu sama lain. antaranya. Melalui teknik ini guru akan memberikan penerangan dan demonstrasi mengenai sesuatu isi pelajaran sebaliknya pelajar hanyalah melihat dan mendengar apa yang disampaikan . e) Tunjukcara Tunjukcara merupakan salah satu teknik yang dilaksanakan dalam pengajaran asas komputer dan teknologi maklumat. Teknik ini juga dikenali sebagai demonstrasi.Topik-topik yang dipilih adalah yang terkandung dalam sukatan iaitu asas komputer dan teknologi maklumat da ianya sesuai dengan kebolehan pelajar . ini secara tidak langsung membaiki kualiti pengetahuan pelajar. · Pelajar lebih mudah memahami isi pelajaran dan menimbulkan minat untuk belajar. · Dapat mengukuhkan ingatan pelajar mengenai tajuk dan langkah-langkah untuk melaksanakannya. Pelajar juga dilatih supaya berusaha menyelesaikan masalah penting sesama mereka. · Pelajar telah dapat mencontohi apa yang ditunjukkan dengan lebih mudah dan tepat.

antaranya: · Memberi peluang kepada pelajar mendapatkan pengetahuan dan pengalaman dengan cara sendiri. Setelah menguasai topik kecil sendiri. Bahan pembelajaran dipecahkan kepada topik-topik kecil. Individu dalam kumpulan dikehendaki menunjukkan kefahaman masing-masing dan memainkan peranan berbeza bergilir-gilir. Kemahiran sosial dan pemprosesan kumpulan digalakkan. Melalui projek ini pelajar telah membuat pemerhatian.tentang : · Tujuan projek · Hasil yang akan diperolehi · Prosedur-prosedur khusus yang mesti dipatuhi. Setiap pelajar diagihkan tugas untuk mempelajari satu topik kecil. pelajar akan mengajar rakan-rakan lain dalam kumpulannya sehingga . Pelajar menjalankan beberapa kaji selidik mengenai penggunaan komputer oleh guru sekolah dalam proses pengajaran dan pembelajaran . topik kajian telah ditentukan terlebih oleh guru.pengetahuan guru-guru sekolah tentang jenis-jenis komputer dan perbandingan harga setiap komponen-komponen utama sistem komputer . · akauntabiliti individu atas pembelajaran diri sendiri. · kemahiran koperatif. Tujuan dan langkah menjalankan kaji selidik telah ditentukan terlebih dahulu untuk memudahkan mereka membuat kajian. Ativiti ini dijalankan selepas pelajar menguasai kemahiran-kemahiran tertentu secara berpasangan.menganalisis data serta membuat rumusan.mentafsir serta membuat rumusan. · saling berinteraksi secara bersemuka. Kaedah projek yang dilaksanakan ini telah memberikan kelebihan kepada pelajar. pembahagian tugas diagihkan di kalangan pelajar dalam kumpulan pelbagai kebolehan.mengumpul maklumat. Dalam kaedah ini. g) Pembelajaran koperatif Pembelajaran koperatif merujuk kepada kaedah pengajaran yang memerlukan pelajar dari pelbagai kebolehan bekerjasama dalam kumpulan kecil untuk mencapai satu matlamat yang sama . Sebelum dilaksanakan projek ini. Pengajaran rakan sebaya memainkan peranan yang sangat penting. tetapi juga untuk rakan-rakan yang lain. Lima unsur asas dalam pembelajaran koperatif adalah: · saling bergantung antara satu sama lain secara positif. Sasaran adalah tahap pembelajaran yang maksimum bukan sahaja untuk diri sendiri. Bimbingan diberikan oleh guru dan hasil kaji selidik dibincangkan dan penilaian dibuat selepas aktiviti kajian selesai dijalankan. dan · pemprosesan kumpulan Ganjaran diberi kepada individu dan kumpulan dalam pelaksanaan kaedah ini. · Tarikh akhir menyiapkan projek. · Pelajar dapat menggunakan deria mereka untuk memerhati. · Pengetahuan dan kemahiran yang dipelajari di kelas dapat digunakan dalam situasi sebenar.menganalisis.

j) Kaedah Menyoal Kaedah menyoal digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran asas komputer dan teknologi maklumat. h) Pembelajaran Kolaboratif Semasa aktiviti pengajaran dan pembelajaran Kolaboratif berjalan. Pelajar yang lemah akan diberi lebih banyak soalan berbentuk pengetahuan dan kefahaman. penumpuannya lebih kepada soalan aplikasi dan dan . Schrage (1990) menyatakan pembelajaran kolaboratif melebihi aktiviti bekerjasama kerana ia melibatkan perkongsian hasil penemuan dan hasil yang didapati daripada pembelajaran baru. Menurut Jonassen (1996). pelajar dengan pelajar dan pelajar dengan tenaga pengajar. disesuaikan dengan tingkat perkembangan kognitif pelajar. Pelajar cerdas. Pembelajaran anjal melibatkan masa pelajar belajar dan kurikulum harus dirancang dengan sebaiknya disamping mewujudkan jadual waktu anjal. Dalam penyoalan . interaksi berlaku di antara pelajar dengan bahan pengajaran. sesuai dengan falsafah konstruktivisme. Dengan menjalankan aktiviti dan projek pembelajaran secara kolaboratif secara tidak langsung kemahiran-kemahiran seperti bagaimana berkomunikasi akan dipelajari oleh pelajar. aras penyoalan adalah mengikut tahap apa yang telah diletakkan dalam Taksonomi Bloom iaitu dari peringkat pengetahuan sehinggalah ke peringkat sintesis atau penilaian bergantung kepada kecerdasan pelajar. Kemungkinan besar bahan baru dapat dikaitkan dengan pengetahuan sedia ada dan membantu penstrukturan semula idea. · Menunjukkan kefahaman dengan cara menyatakan atau menerangkan sesuatu. i) Pembelajaran Anjal Pengajaran dan pembelajaran modul tidak semestinya dijalankan pada jadual waktu rasmi. pembelajaran secara kolaboratif dapat membantu pelajar membina pengetahuan yang lebih bermakna jika dibandingkan dengan pembelajaran secara individu. Pembelajaran koperatif menggalakkan pelajar berinteraksi secara aktif dan positif dalam kumpulan.prinsip prinsip yang terlibat dan implikasi yang timbul. Ini membolehkan perkongsian idea dan pemeriksaan idea sendiri dalam suasana yang tidak terancam. Dalam kaedah pengajaran pendidik guru harus diambil kira perbezaan pelajar itu sendiri.semua ahli kumpulan menguasai semua topik kecil itu. Melalui kaedah ini pemikiran pelajar dirangsangkan dengan beberapa soalan dikemukakan kepada pelajar. Maka pembelajaran anjal harus dilaksanakan diluar waktu pembelajaran kelas biasa. Bahan pelajaran yang sama dapat diberikan mulai dari tahap rendah sehingga ke tahap menengah. Jigsaw merupakan cara pengajaran berpusatkan pelajar. Selepas itu satu aktiviti dijalankan untuk menguji sama semua ahli kumpulan berjaya memahami dan menyempurnakan tugasan yang diberi. prinsip atau generalisasi yang spesifik. · Menganalisis maklumat dengan cara mendapatkan hubungan baru antara idea. · Mengsintesis maklumat dengan cara mencantumkannya dalam pelbagai cara · Menilai maklumat dengan menggunakan kriteria tertentu sebagai alasan atau hujah. Melalui penyoalan ini pelajar perlu melaksanakan perkara-perkara berikut : · Mengingat semula fakta.

l) Penerapan Nilai-Nilai Murni Sesuai dengan Falsafah Pendidikan Negara untuk mewujudkan insan yang seimbang dari segi jasmani. Malalui pembelajaran kendiri ini. Dalam pengajaran subjek Komputer Dalam Pendidikan ini telah diterapkan dengan beberapa nilai murni agar pelajar-pelajar dapat dibentuk ke arah yang positif.Menyusun dan membina sumber maklumat. · Berkongsi perasaan dan pandangan dengan pelajar dan bukan cuba untuk menguasainya. penerapan nilai-nilai murni perlulah dilakukan walau dengan apa kaedah pengajaran yang dilaksanakan. Pembelajaran kendiri dapat dipraktikkan oleh pelajar dalam pembelajaran asas perkakasan komputer. · Menjelaskan maksud pelajar. disamping mengikut jangkamasa yang ditetapkan untuk menyiapkan sesuatu aktiviti. guru mengemukakan soalan aras pengetahuan di mana pelajar perlu mengetahui nama-nama komponen yang diperkenalkan dan kemudian memberi maklum balas apabila ianya disoal k) Pembelajaran Kendiri Melalui kaedah pembelajaran ini pelajar akan lebih berdikari di dalam mendapatkan ilmu pengetahuan dan kemahiran teknologi maklumat khususnya dalam memahami sesuatu tajuk yang . secara semulajadi semua manusia mempunyai keinginan untuk belajar. Nilai-nilai murni yang akan diterapkan adalah seperti: a) Berdikari b) Bekerjasama c) Tepati masa d) Sabar Penerapan nilai murni di atas dapat diterapkan secara tidak langsung dalam beberapa aktiviti pengajaran pembelajaran. rohani dan intelek. Menurut Rogers (1994) pembelajaran kendiri adalah sama dengan perubahan dan pembesaran seseorang. meneliti dan membuat pertimbangan mengenai sesuatu idea.analisi.Contohnya dalam aktiviti kumpulan melakukan proses membuka dan memasang komponen komputer serta mengenali fungsi perkakasan komputer . masalah atau fenomena berdasarkan bukti-bukti yang ada. pensyarah hanyalah bertindak sebagai fasalitator melaksanakan tugas-tugas seperti di bawah . isu. Contohnya pelajar mendapatkan maklumat mengenai pelbagai jenis perkakasan komputer dan fungsinya dari pelbagai sumber maklumat. · Menyeimbangkan di antara komponen kecerdasan dan emosi. pelajar akan bekerjasama dan melakukan aktiviti yang ditetapkan dengan penuh minat dan sabar. emosi. Sebagai contoh dalam tajuk Perkakasan Komputer. Pengajar . m) Kemahiran Berfikir Kemahiran berfikir secara kritis ialah proses menggunakan minda untuk menilai. · Membina suasana pembelajaran yang positif.

pelajar bukan sahaja belajar dari dari guru malah pelajar boleh mendapatkan maklumat menggunakan kemudahan teknologi maklumat. antara perkara-perkara yang ditekankan ialah seperti membanding dan membeza. membuat kategori. n) Pembelajaran Aktif Dalam strategi pembelajaran aktif. meneliti bahagian-bahagian kecil dan keseluruhan. Ia akan menyebabkan pelajar-pelajar terangsang dengan pengajaran dan pembelajaran agar objektif perisian boleh dicapai. menyusun mengikut urutan.hendaklah memasukkan aspek-aspek kemahiran berfikir dalam proses pengajaran dan pembelajaran . Pelajar akan mendapatkan maklumat yang diperlukan secara sendiri yang dikatakan akses kendiri. menyusul periksa andaian dan membuat ramalan. . Dalam kemahiran berfikir. menerangkan sebab. Pelajar digalak untuk meneroka dan mendalami bidang ilmu tertentu supaya mendapat tahap pencapaian yang cemerlang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->