P. 1
Hasil Karya Pelukis Tempatan

Hasil Karya Pelukis Tempatan

|Views: 3,077|Likes:
Published by Ungu Violet

More info:

Published by: Ungu Violet on Aug 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/28/2015

pdf

text

original

Hasil karya pelukis tempatan: lukisan abstrak

00 pagi. dan telah dibawa ke Pusat Perubatan Pantai di mana dia mati pada keesokan harinya hanya sebelum pukul 4. beliau mengasaskan Ibrahim Hussein Museum and Cultural Foundation di dalam hutan hujan Langkawi . dia bekerja sebagai posmen dan filem tambahan untuk bertahan kewangan.asas bukan keuntungan dan muzium yang didedikasikan kepada pembangunan promosi.Ibrahim Hussin -Ibrahim dilahirkan pada tahun 1936 di Kg Sungai Limau di daerah Yan Kedah. di mana beliau belajar di Sekolah Byam Shaw Seni dan Diraja Akademi Sekolah. Pada 1959. dan kemajuan seni dan budaya. Ibrahim mengalami serangan jantung pada 18 Februari. Pada tahun 1991. . sehingga beliau dianugerahkan Anugerah Merit biasiswa yang membenarkan beliau pergi ke Perancis dan Itali. Memulakan pengajian di Akademi Nanyang of Fine Arts di Singapura pada tahun 1956. beliau berpindah ke London. -Beliau kembali ke Malaysia untuk menjadi artis bermastautin di Universiti Malaya. Semasa di London.

The Dream (dihasilkan pada 1969) Lukisan Datuk Ibrahim yang diberi nama The Dream (dihasilkan pada 1969) menjadi lukisan termahal dalam sejarah seni negara apabila dibida RM500. .500 dalam satu lelongan oleh Henry Butcher Art Auctioneers Sdn Bhd pada Ogos 2010.

Sewaktu berumur 9 tahun. Alma) dilahirkan pada 20 Ogos 1938 di Seremban. Latiff telah menunjukkan pula kebolehan yang lain. Latiff Mohidin. Negeri Sembilan. Pada awal tahun 1960-an. iaitu menulis puisi. Anak kepada bekas syeikh haji ini awal-awal lagi telah memperlihatkan bakat seninya. Menerima pendidikan awalnya dari Sekolah Melayu Lenggeng hingga lulus darjah IV. Latiff meninggalkan tanah air untuk menuntut di Academy of Fine Arts. Kemudian pada tahun 1954. Kemudian menyambung pelajarannya di Sekolah Melayu Kota Raja dan Mercantile Institution.Latiff Mohiddin Abdul Latiff bin Haji Mohidin (A. hinggalah lulus School Certificate pada tahun 1959. Singapura. Jerman selama empat tahun dengan biaya pemerintah Republik Persekutuan Jerman . beliau kembali ke Seremban dan belajar di Sekolah King George V dengan biasiswa kerajaan negeri. Berlin. Pertengahan tahun 1960. beliau telah mencipta beberapa lukisan cat minyak.

Latiff telah beberapa kali mempamerkan hasil karya seni lukisnya. Manila.Antara tahun 1962 dan 1983. antaranya termasuklah di Bona. Hamburg. Sebagai pelukis. Sao Paulo. selain Petaling Jaya. Berlin. Jakarta. Osaka. Frankfurt. Pulau Pinang. Sydney. . New Delhi. Latiff pernah dianggap pelukis abstrak Malaysia yang mencerminkan pengertian terhadap alam setempat seperti mana yang terlihat dalam siri Pago-Pago nya. Dublin dan London. New York. Singapura. dan Kuala Lumpur. Montreal. Bangkok.

pago.pago (1964) .

‡ garisan beralun memberi gambaranlembut dan gerak mengalir. ‡ Catan ini juga berjaya menimbulkan kesan pergerakan dan mengujudkan kesatuandari segi bentuk dengan baik. ‡ garisan bergerigi bermakna kesakitan. catan ini memberikan beberapa maksud yang tertentu berdasarkan garisan iaitu.‡ Jika diperhatikan. ‡ garisan kasar memberi gambaran gagahdan kuat. . ‡ Manakala garisan yang berserabutmemberi gambaran masalah ataubercelaru.

Institut Pendidikan.Chelsea Pusat Pengajian Seni (1951-1955). Honolulu (1973-1974) .Syed Ahmad Jamal ‡ Datuk Syed Ahmad Jamal dilahirkan di Bandar Maharani. Beliau mendapat pendidikan rendah & menengah dalam BM dan BI masing-masing di Johor Bharu. . Johor pada tahun 1929. Pendidikan yang lebih tinggi ini diperoleh di luar negara . Sekolah Seni Institut Chicago (1963-1964) dan Universiti Hawaai. Muar. Universiti London (1955-1956).

dan Bank Negara Pertandingan Mural Malaysia (1970). . perkhidmatan beliau sebagai sebagai ahli lembaga dan ahli-ahli jawatankuasa pertubuhan-pertubuhan seni yang berkaitan. Pertandingan Seni Persekutuan . Untuk sumbangan besar beliau. yang menghormati beliau sebagai Artist Negara.‡ Beliau yang merupakan Laureate Seni Kebangsaan Malaysia. telah memenangi pujian dan hadiah dalam dan luar negara. ‡ Beliau telah banyak menyumbang ke arah Seni Malaysia dalam ajarannya. Beliau memenangi hadiah 1 di Johor pameran Seni (1950). Summer Pertandingan . menulis dan peranan sebagai kurator seni.Chelsea Sekolah Seni London (1954). Datuk Syed Ahmad Jamal telah dianugerahkan Anugerah Seni Negara pada tahun 1995 oleh Kerajaan Malaysia.Kuala Lumpur (1962). terutamanya yang daripada Galeri Seni Negara Malaysia.

Bentuk-bentuk mula dilekukkannya bagi menggambarkan aksi atau suasana yang lebih bertenaga. lni merupakan perkembangan yang amat drastik kerana bentuk dan latar telah hilang wajah realiti. . lekukan itu berjaya melukiskan dengan secara dinamik adegan ketegangan si mangsa dengan pemusnahnya.The Bait (umpan) 1959 Pengherotan terhadap The Bait (Umpan) dilakukan dengan intensif sekali sehingga aksi burung hadir secara separuh lut sinar. Syed Ahmad Jamal lebih mengutamakan lekukan bentuk. Namun kehadiran emosi dan tenaga dua elemen itu masih dipertahankan serta dapat dirasai secara langsung. Dalam lukisan seperti Bait. Dalam Bait.

1972-1973: MA. Georgetown. Pulau Pinang. Amerika Syarikat.D. Nacogdoches. di Pusat Pengajian Seni. Negeri Sembilan. . 1977 Profesor Madya pada masa ini dalam Sejarah Seni. 1984-1988: Ph. Universiti Sains Malaysia. Cuti Sabatikal. Texas. Southwestern University. 1974-1976: MA. Washington. Texas. DC Fulbright Scholar / American Majlis Pertubuhan dipelajari. Stephen F. Mexico.Dilahirkan di Kampung Batu.Pendidikan 1968-1971: BFA. Austin State University. Smithsonian Institution. Puebla.Profesor Zakaria bin Ali . 1981-1982: Nasional Muzium Seni Amerika. Universidad de las Americas. Universiti Harvard . Rembau.

31 Januari 13 Februari 1999.Zakaria Retrospektif Ali ". Bellisa Row. Texas 1982: "Mexico: Jejak dan Kenangan". Houston. Galeri Seni. . Pulau Pinang.. 1 hingga 10 Okt 1982 1999: "Dr. Universiti Sains Malaysia Muzium dan Galeri Seni. Fondren Square.Pameran Solo 1969: Pan Galeri Seni.

Zakaria Ali: rumah Lambok (1993) .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->