Hasil karya pelukis tempatan: lukisan abstrak

. Memulakan pengajian di Akademi Nanyang of Fine Arts di Singapura pada tahun 1956. beliau berpindah ke London.asas bukan keuntungan dan muzium yang didedikasikan kepada pembangunan promosi. dia bekerja sebagai posmen dan filem tambahan untuk bertahan kewangan. dan kemajuan seni dan budaya. Ibrahim mengalami serangan jantung pada 18 Februari. dan telah dibawa ke Pusat Perubatan Pantai di mana dia mati pada keesokan harinya hanya sebelum pukul 4.00 pagi. sehingga beliau dianugerahkan Anugerah Merit biasiswa yang membenarkan beliau pergi ke Perancis dan Itali. di mana beliau belajar di Sekolah Byam Shaw Seni dan Diraja Akademi Sekolah. -Beliau kembali ke Malaysia untuk menjadi artis bermastautin di Universiti Malaya. beliau mengasaskan Ibrahim Hussein Museum and Cultural Foundation di dalam hutan hujan Langkawi . Pada 1959. Semasa di London.Ibrahim Hussin -Ibrahim dilahirkan pada tahun 1936 di Kg Sungai Limau di daerah Yan Kedah. Pada tahun 1991.

.The Dream (dihasilkan pada 1969) Lukisan Datuk Ibrahim yang diberi nama The Dream (dihasilkan pada 1969) menjadi lukisan termahal dalam sejarah seni negara apabila dibida RM500.500 dalam satu lelongan oleh Henry Butcher Art Auctioneers Sdn Bhd pada Ogos 2010.

Kemudian pada tahun 1954. beliau telah mencipta beberapa lukisan cat minyak. Latiff telah menunjukkan pula kebolehan yang lain. Menerima pendidikan awalnya dari Sekolah Melayu Lenggeng hingga lulus darjah IV. Berlin. Kemudian menyambung pelajarannya di Sekolah Melayu Kota Raja dan Mercantile Institution. Pertengahan tahun 1960. Sewaktu berumur 9 tahun. beliau kembali ke Seremban dan belajar di Sekolah King George V dengan biasiswa kerajaan negeri.Latiff Mohiddin Abdul Latiff bin Haji Mohidin (A. hinggalah lulus School Certificate pada tahun 1959. Singapura. Alma) dilahirkan pada 20 Ogos 1938 di Seremban. Anak kepada bekas syeikh haji ini awal-awal lagi telah memperlihatkan bakat seninya. Pada awal tahun 1960-an. Latiff meninggalkan tanah air untuk menuntut di Academy of Fine Arts. Jerman selama empat tahun dengan biaya pemerintah Republik Persekutuan Jerman . Latiff Mohidin. Negeri Sembilan. iaitu menulis puisi.

Latiff pernah dianggap pelukis abstrak Malaysia yang mencerminkan pengertian terhadap alam setempat seperti mana yang terlihat dalam siri Pago-Pago nya. Latiff telah beberapa kali mempamerkan hasil karya seni lukisnya. Singapura. Montreal.Antara tahun 1962 dan 1983. Sydney. Osaka. Sebagai pelukis. Hamburg. . Frankfurt. selain Petaling Jaya. dan Kuala Lumpur. New York. Bangkok. Jakarta. Dublin dan London. Manila. antaranya termasuklah di Bona. Pulau Pinang. Berlin. New Delhi. Sao Paulo.

pago (1964) .pago.

‡ Jika diperhatikan. ‡ Manakala garisan yang berserabutmemberi gambaran masalah ataubercelaru. . ‡ garisan bergerigi bermakna kesakitan. catan ini memberikan beberapa maksud yang tertentu berdasarkan garisan iaitu. ‡ garisan beralun memberi gambaranlembut dan gerak mengalir. ‡ Catan ini juga berjaya menimbulkan kesan pergerakan dan mengujudkan kesatuandari segi bentuk dengan baik. ‡ garisan kasar memberi gambaran gagahdan kuat.

Beliau mendapat pendidikan rendah & menengah dalam BM dan BI masing-masing di Johor Bharu. Johor pada tahun 1929. Muar. Honolulu (1973-1974) . . Universiti London (1955-1956).Chelsea Pusat Pengajian Seni (1951-1955).Syed Ahmad Jamal ‡ Datuk Syed Ahmad Jamal dilahirkan di Bandar Maharani. Institut Pendidikan. Sekolah Seni Institut Chicago (1963-1964) dan Universiti Hawaai. Pendidikan yang lebih tinggi ini diperoleh di luar negara .

telah memenangi pujian dan hadiah dalam dan luar negara.Kuala Lumpur (1962). ‡ Beliau telah banyak menyumbang ke arah Seni Malaysia dalam ajarannya. menulis dan peranan sebagai kurator seni. Untuk sumbangan besar beliau. Summer Pertandingan . perkhidmatan beliau sebagai sebagai ahli lembaga dan ahli-ahli jawatankuasa pertubuhan-pertubuhan seni yang berkaitan. yang menghormati beliau sebagai Artist Negara.‡ Beliau yang merupakan Laureate Seni Kebangsaan Malaysia.Chelsea Sekolah Seni London (1954). dan Bank Negara Pertandingan Mural Malaysia (1970). Beliau memenangi hadiah 1 di Johor pameran Seni (1950). Datuk Syed Ahmad Jamal telah dianugerahkan Anugerah Seni Negara pada tahun 1995 oleh Kerajaan Malaysia. Pertandingan Seni Persekutuan . terutamanya yang daripada Galeri Seni Negara Malaysia. .

lekukan itu berjaya melukiskan dengan secara dinamik adegan ketegangan si mangsa dengan pemusnahnya. Dalam lukisan seperti Bait.The Bait (umpan) 1959 Pengherotan terhadap The Bait (Umpan) dilakukan dengan intensif sekali sehingga aksi burung hadir secara separuh lut sinar. Namun kehadiran emosi dan tenaga dua elemen itu masih dipertahankan serta dapat dirasai secara langsung. Bentuk-bentuk mula dilekukkannya bagi menggambarkan aksi atau suasana yang lebih bertenaga. Syed Ahmad Jamal lebih mengutamakan lekukan bentuk. Dalam Bait. . lni merupakan perkembangan yang amat drastik kerana bentuk dan latar telah hilang wajah realiti.

Universidad de las Americas.Profesor Zakaria bin Ali . Pulau Pinang. Puebla. DC Fulbright Scholar / American Majlis Pertubuhan dipelajari. Austin State University. Universiti Harvard . Texas. Cuti Sabatikal. Universiti Sains Malaysia. 1977 Profesor Madya pada masa ini dalam Sejarah Seni. Texas.Pendidikan 1968-1971: BFA. Amerika Syarikat. Nacogdoches. Negeri Sembilan. .D.Dilahirkan di Kampung Batu. di Pusat Pengajian Seni. Southwestern University. Washington. 1984-1988: Ph. Georgetown. 1974-1976: MA. Mexico. 1981-1982: Nasional Muzium Seni Amerika. 1972-1973: MA. Smithsonian Institution. Stephen F. Rembau.

Pulau Pinang. Bellisa Row. . Houston.Zakaria Retrospektif Ali ". Universiti Sains Malaysia Muzium dan Galeri Seni. 31 Januari 13 Februari 1999. 1 hingga 10 Okt 1982 1999: "Dr. Fondren Square.Pameran Solo 1969: Pan Galeri Seni. Galeri Seni. Texas 1982: "Mexico: Jejak dan Kenangan"..

Zakaria Ali: rumah Lambok (1993) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful