Hasil karya pelukis tempatan: lukisan abstrak

beliau mengasaskan Ibrahim Hussein Museum and Cultural Foundation di dalam hutan hujan Langkawi . sehingga beliau dianugerahkan Anugerah Merit biasiswa yang membenarkan beliau pergi ke Perancis dan Itali. Pada tahun 1991. -Beliau kembali ke Malaysia untuk menjadi artis bermastautin di Universiti Malaya. . Memulakan pengajian di Akademi Nanyang of Fine Arts di Singapura pada tahun 1956.Ibrahim Hussin -Ibrahim dilahirkan pada tahun 1936 di Kg Sungai Limau di daerah Yan Kedah. Pada 1959.asas bukan keuntungan dan muzium yang didedikasikan kepada pembangunan promosi. Ibrahim mengalami serangan jantung pada 18 Februari. dan kemajuan seni dan budaya. dan telah dibawa ke Pusat Perubatan Pantai di mana dia mati pada keesokan harinya hanya sebelum pukul 4. di mana beliau belajar di Sekolah Byam Shaw Seni dan Diraja Akademi Sekolah.00 pagi. beliau berpindah ke London. dia bekerja sebagai posmen dan filem tambahan untuk bertahan kewangan. Semasa di London.

The Dream (dihasilkan pada 1969) Lukisan Datuk Ibrahim yang diberi nama The Dream (dihasilkan pada 1969) menjadi lukisan termahal dalam sejarah seni negara apabila dibida RM500. .500 dalam satu lelongan oleh Henry Butcher Art Auctioneers Sdn Bhd pada Ogos 2010.

Latiff Mohidin. Singapura.Latiff Mohiddin Abdul Latiff bin Haji Mohidin (A. Berlin. Alma) dilahirkan pada 20 Ogos 1938 di Seremban. Anak kepada bekas syeikh haji ini awal-awal lagi telah memperlihatkan bakat seninya. beliau kembali ke Seremban dan belajar di Sekolah King George V dengan biasiswa kerajaan negeri. Jerman selama empat tahun dengan biaya pemerintah Republik Persekutuan Jerman . Negeri Sembilan. Latiff telah menunjukkan pula kebolehan yang lain. Sewaktu berumur 9 tahun. hinggalah lulus School Certificate pada tahun 1959. Kemudian pada tahun 1954. beliau telah mencipta beberapa lukisan cat minyak. Menerima pendidikan awalnya dari Sekolah Melayu Lenggeng hingga lulus darjah IV. Pada awal tahun 1960-an. Pertengahan tahun 1960. Latiff meninggalkan tanah air untuk menuntut di Academy of Fine Arts. iaitu menulis puisi. Kemudian menyambung pelajarannya di Sekolah Melayu Kota Raja dan Mercantile Institution.

Antara tahun 1962 dan 1983. Manila. dan Kuala Lumpur. selain Petaling Jaya. Sydney. Sao Paulo. Bangkok. Berlin. Dublin dan London. . Montreal. New York. New Delhi. Osaka. Latiff pernah dianggap pelukis abstrak Malaysia yang mencerminkan pengertian terhadap alam setempat seperti mana yang terlihat dalam siri Pago-Pago nya. Sebagai pelukis. antaranya termasuklah di Bona. Hamburg. Frankfurt. Singapura. Pulau Pinang. Jakarta. Latiff telah beberapa kali mempamerkan hasil karya seni lukisnya.

pago (1964) .pago.

‡ garisan kasar memberi gambaran gagahdan kuat. ‡ Catan ini juga berjaya menimbulkan kesan pergerakan dan mengujudkan kesatuandari segi bentuk dengan baik. .‡ Jika diperhatikan. ‡ garisan beralun memberi gambaranlembut dan gerak mengalir. catan ini memberikan beberapa maksud yang tertentu berdasarkan garisan iaitu. ‡ garisan bergerigi bermakna kesakitan. ‡ Manakala garisan yang berserabutmemberi gambaran masalah ataubercelaru.

Institut Pendidikan. . Honolulu (1973-1974) . Universiti London (1955-1956). Pendidikan yang lebih tinggi ini diperoleh di luar negara . Beliau mendapat pendidikan rendah & menengah dalam BM dan BI masing-masing di Johor Bharu.Chelsea Pusat Pengajian Seni (1951-1955). Sekolah Seni Institut Chicago (1963-1964) dan Universiti Hawaai. Johor pada tahun 1929. Muar.Syed Ahmad Jamal ‡ Datuk Syed Ahmad Jamal dilahirkan di Bandar Maharani.

Kuala Lumpur (1962). terutamanya yang daripada Galeri Seni Negara Malaysia. ‡ Beliau telah banyak menyumbang ke arah Seni Malaysia dalam ajarannya. dan Bank Negara Pertandingan Mural Malaysia (1970). Untuk sumbangan besar beliau. Summer Pertandingan . telah memenangi pujian dan hadiah dalam dan luar negara. . Beliau memenangi hadiah 1 di Johor pameran Seni (1950). perkhidmatan beliau sebagai sebagai ahli lembaga dan ahli-ahli jawatankuasa pertubuhan-pertubuhan seni yang berkaitan. Pertandingan Seni Persekutuan . menulis dan peranan sebagai kurator seni.‡ Beliau yang merupakan Laureate Seni Kebangsaan Malaysia. Datuk Syed Ahmad Jamal telah dianugerahkan Anugerah Seni Negara pada tahun 1995 oleh Kerajaan Malaysia.Chelsea Sekolah Seni London (1954). yang menghormati beliau sebagai Artist Negara.

Bentuk-bentuk mula dilekukkannya bagi menggambarkan aksi atau suasana yang lebih bertenaga. Dalam Bait. Namun kehadiran emosi dan tenaga dua elemen itu masih dipertahankan serta dapat dirasai secara langsung. . lni merupakan perkembangan yang amat drastik kerana bentuk dan latar telah hilang wajah realiti.The Bait (umpan) 1959 Pengherotan terhadap The Bait (Umpan) dilakukan dengan intensif sekali sehingga aksi burung hadir secara separuh lut sinar. lekukan itu berjaya melukiskan dengan secara dinamik adegan ketegangan si mangsa dengan pemusnahnya. Dalam lukisan seperti Bait. Syed Ahmad Jamal lebih mengutamakan lekukan bentuk.

di Pusat Pengajian Seni. Texas.Profesor Zakaria bin Ali .Dilahirkan di Kampung Batu. Nacogdoches. Negeri Sembilan. Stephen F. Mexico. 1984-1988: Ph. 1972-1973: MA. Universidad de las Americas. Cuti Sabatikal. 1977 Profesor Madya pada masa ini dalam Sejarah Seni. Universiti Sains Malaysia. Puebla. . Washington.Pendidikan 1968-1971: BFA. Pulau Pinang. Georgetown. Texas. 1974-1976: MA. Smithsonian Institution. 1981-1982: Nasional Muzium Seni Amerika. DC Fulbright Scholar / American Majlis Pertubuhan dipelajari. Amerika Syarikat. Rembau. Universiti Harvard .D. Southwestern University. Austin State University.

Fondren Square.Zakaria Retrospektif Ali ".Pameran Solo 1969: Pan Galeri Seni. Pulau Pinang. Universiti Sains Malaysia Muzium dan Galeri Seni. Houston.. 1 hingga 10 Okt 1982 1999: "Dr. Texas 1982: "Mexico: Jejak dan Kenangan". 31 Januari 13 Februari 1999. Galeri Seni. . Bellisa Row.

Zakaria Ali: rumah Lambok (1993) .