Hasil karya pelukis tempatan: lukisan abstrak

. beliau mengasaskan Ibrahim Hussein Museum and Cultural Foundation di dalam hutan hujan Langkawi . -Beliau kembali ke Malaysia untuk menjadi artis bermastautin di Universiti Malaya. beliau berpindah ke London. sehingga beliau dianugerahkan Anugerah Merit biasiswa yang membenarkan beliau pergi ke Perancis dan Itali.asas bukan keuntungan dan muzium yang didedikasikan kepada pembangunan promosi. Ibrahim mengalami serangan jantung pada 18 Februari. Pada 1959. dia bekerja sebagai posmen dan filem tambahan untuk bertahan kewangan. Pada tahun 1991. dan telah dibawa ke Pusat Perubatan Pantai di mana dia mati pada keesokan harinya hanya sebelum pukul 4. dan kemajuan seni dan budaya.00 pagi. di mana beliau belajar di Sekolah Byam Shaw Seni dan Diraja Akademi Sekolah. Semasa di London. Memulakan pengajian di Akademi Nanyang of Fine Arts di Singapura pada tahun 1956.Ibrahim Hussin -Ibrahim dilahirkan pada tahun 1936 di Kg Sungai Limau di daerah Yan Kedah.

The Dream (dihasilkan pada 1969) Lukisan Datuk Ibrahim yang diberi nama The Dream (dihasilkan pada 1969) menjadi lukisan termahal dalam sejarah seni negara apabila dibida RM500. .500 dalam satu lelongan oleh Henry Butcher Art Auctioneers Sdn Bhd pada Ogos 2010.

Pertengahan tahun 1960. Kemudian menyambung pelajarannya di Sekolah Melayu Kota Raja dan Mercantile Institution. Pada awal tahun 1960-an. Alma) dilahirkan pada 20 Ogos 1938 di Seremban. Kemudian pada tahun 1954. Jerman selama empat tahun dengan biaya pemerintah Republik Persekutuan Jerman . Negeri Sembilan. beliau kembali ke Seremban dan belajar di Sekolah King George V dengan biasiswa kerajaan negeri. Latiff meninggalkan tanah air untuk menuntut di Academy of Fine Arts. Singapura. Latiff telah menunjukkan pula kebolehan yang lain. Berlin. Sewaktu berumur 9 tahun. Menerima pendidikan awalnya dari Sekolah Melayu Lenggeng hingga lulus darjah IV. beliau telah mencipta beberapa lukisan cat minyak. hinggalah lulus School Certificate pada tahun 1959. Anak kepada bekas syeikh haji ini awal-awal lagi telah memperlihatkan bakat seninya. Latiff Mohidin.Latiff Mohiddin Abdul Latiff bin Haji Mohidin (A. iaitu menulis puisi.

Sao Paulo. Berlin. Hamburg. Jakarta. selain Petaling Jaya. Latiff telah beberapa kali mempamerkan hasil karya seni lukisnya. Latiff pernah dianggap pelukis abstrak Malaysia yang mencerminkan pengertian terhadap alam setempat seperti mana yang terlihat dalam siri Pago-Pago nya. Bangkok. Pulau Pinang.Antara tahun 1962 dan 1983. Montreal. Manila. . Frankfurt. Dublin dan London. Osaka. Sydney. antaranya termasuklah di Bona. New Delhi. Singapura. Sebagai pelukis. New York. dan Kuala Lumpur.

pago (1964) .pago.

catan ini memberikan beberapa maksud yang tertentu berdasarkan garisan iaitu. ‡ Catan ini juga berjaya menimbulkan kesan pergerakan dan mengujudkan kesatuandari segi bentuk dengan baik. ‡ Manakala garisan yang berserabutmemberi gambaran masalah ataubercelaru.‡ Jika diperhatikan. . ‡ garisan kasar memberi gambaran gagahdan kuat. ‡ garisan bergerigi bermakna kesakitan. ‡ garisan beralun memberi gambaranlembut dan gerak mengalir.

. Honolulu (1973-1974) . Muar. Institut Pendidikan. Sekolah Seni Institut Chicago (1963-1964) dan Universiti Hawaai. Universiti London (1955-1956).Syed Ahmad Jamal ‡ Datuk Syed Ahmad Jamal dilahirkan di Bandar Maharani. Johor pada tahun 1929. Pendidikan yang lebih tinggi ini diperoleh di luar negara . Beliau mendapat pendidikan rendah & menengah dalam BM dan BI masing-masing di Johor Bharu.Chelsea Pusat Pengajian Seni (1951-1955).

Datuk Syed Ahmad Jamal telah dianugerahkan Anugerah Seni Negara pada tahun 1995 oleh Kerajaan Malaysia. Pertandingan Seni Persekutuan . menulis dan peranan sebagai kurator seni. terutamanya yang daripada Galeri Seni Negara Malaysia. perkhidmatan beliau sebagai sebagai ahli lembaga dan ahli-ahli jawatankuasa pertubuhan-pertubuhan seni yang berkaitan.‡ Beliau yang merupakan Laureate Seni Kebangsaan Malaysia. . Untuk sumbangan besar beliau. yang menghormati beliau sebagai Artist Negara. Summer Pertandingan .Chelsea Sekolah Seni London (1954). telah memenangi pujian dan hadiah dalam dan luar negara.Kuala Lumpur (1962). dan Bank Negara Pertandingan Mural Malaysia (1970). ‡ Beliau telah banyak menyumbang ke arah Seni Malaysia dalam ajarannya. Beliau memenangi hadiah 1 di Johor pameran Seni (1950).

lekukan itu berjaya melukiskan dengan secara dinamik adegan ketegangan si mangsa dengan pemusnahnya. Dalam lukisan seperti Bait.The Bait (umpan) 1959 Pengherotan terhadap The Bait (Umpan) dilakukan dengan intensif sekali sehingga aksi burung hadir secara separuh lut sinar. Namun kehadiran emosi dan tenaga dua elemen itu masih dipertahankan serta dapat dirasai secara langsung. Syed Ahmad Jamal lebih mengutamakan lekukan bentuk. Dalam Bait. Bentuk-bentuk mula dilekukkannya bagi menggambarkan aksi atau suasana yang lebih bertenaga. lni merupakan perkembangan yang amat drastik kerana bentuk dan latar telah hilang wajah realiti. .

Dilahirkan di Kampung Batu.Pendidikan 1968-1971: BFA. DC Fulbright Scholar / American Majlis Pertubuhan dipelajari. 1981-1982: Nasional Muzium Seni Amerika.Profesor Zakaria bin Ali . Texas. Texas. 1984-1988: Ph. Mexico. Rembau. Pulau Pinang. Negeri Sembilan. . Puebla. Southwestern University. Universiti Harvard . Washington. Amerika Syarikat. Cuti Sabatikal. Nacogdoches. Georgetown. Stephen F. Austin State University. di Pusat Pengajian Seni. Universiti Sains Malaysia. 1972-1973: MA. 1977 Profesor Madya pada masa ini dalam Sejarah Seni. 1974-1976: MA. Universidad de las Americas. Smithsonian Institution.D.

Zakaria Retrospektif Ali ". 31 Januari 13 Februari 1999. Houston. . Bellisa Row. Texas 1982: "Mexico: Jejak dan Kenangan".. 1 hingga 10 Okt 1982 1999: "Dr.Pameran Solo 1969: Pan Galeri Seni. Pulau Pinang. Universiti Sains Malaysia Muzium dan Galeri Seni. Galeri Seni. Fondren Square.

Zakaria Ali: rumah Lambok (1993) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful