Hasil karya pelukis tempatan: lukisan abstrak

asas bukan keuntungan dan muzium yang didedikasikan kepada pembangunan promosi. beliau mengasaskan Ibrahim Hussein Museum and Cultural Foundation di dalam hutan hujan Langkawi . dia bekerja sebagai posmen dan filem tambahan untuk bertahan kewangan. Memulakan pengajian di Akademi Nanyang of Fine Arts di Singapura pada tahun 1956.Ibrahim Hussin -Ibrahim dilahirkan pada tahun 1936 di Kg Sungai Limau di daerah Yan Kedah. Semasa di London. .00 pagi. Pada 1959. -Beliau kembali ke Malaysia untuk menjadi artis bermastautin di Universiti Malaya. di mana beliau belajar di Sekolah Byam Shaw Seni dan Diraja Akademi Sekolah. beliau berpindah ke London. dan kemajuan seni dan budaya. sehingga beliau dianugerahkan Anugerah Merit biasiswa yang membenarkan beliau pergi ke Perancis dan Itali. Pada tahun 1991. dan telah dibawa ke Pusat Perubatan Pantai di mana dia mati pada keesokan harinya hanya sebelum pukul 4. Ibrahim mengalami serangan jantung pada 18 Februari.

500 dalam satu lelongan oleh Henry Butcher Art Auctioneers Sdn Bhd pada Ogos 2010.The Dream (dihasilkan pada 1969) Lukisan Datuk Ibrahim yang diberi nama The Dream (dihasilkan pada 1969) menjadi lukisan termahal dalam sejarah seni negara apabila dibida RM500. .

Singapura. hinggalah lulus School Certificate pada tahun 1959. Latiff meninggalkan tanah air untuk menuntut di Academy of Fine Arts. Anak kepada bekas syeikh haji ini awal-awal lagi telah memperlihatkan bakat seninya. beliau telah mencipta beberapa lukisan cat minyak. Pertengahan tahun 1960. Negeri Sembilan. Berlin. Pada awal tahun 1960-an. Menerima pendidikan awalnya dari Sekolah Melayu Lenggeng hingga lulus darjah IV. beliau kembali ke Seremban dan belajar di Sekolah King George V dengan biasiswa kerajaan negeri. Kemudian menyambung pelajarannya di Sekolah Melayu Kota Raja dan Mercantile Institution. Jerman selama empat tahun dengan biaya pemerintah Republik Persekutuan Jerman . Latiff Mohidin. Alma) dilahirkan pada 20 Ogos 1938 di Seremban. Latiff telah menunjukkan pula kebolehan yang lain.Latiff Mohiddin Abdul Latiff bin Haji Mohidin (A. iaitu menulis puisi. Sewaktu berumur 9 tahun. Kemudian pada tahun 1954.

Sao Paulo. Frankfurt. Latiff telah beberapa kali mempamerkan hasil karya seni lukisnya. Montreal. dan Kuala Lumpur. New Delhi. Pulau Pinang. Latiff pernah dianggap pelukis abstrak Malaysia yang mencerminkan pengertian terhadap alam setempat seperti mana yang terlihat dalam siri Pago-Pago nya. Sebagai pelukis. New York. Osaka. Sydney. Hamburg. antaranya termasuklah di Bona. Dublin dan London. Berlin.Antara tahun 1962 dan 1983. Jakarta. selain Petaling Jaya. Singapura. Manila. . Bangkok.

pago (1964) .pago.

catan ini memberikan beberapa maksud yang tertentu berdasarkan garisan iaitu. ‡ garisan kasar memberi gambaran gagahdan kuat. ‡ Manakala garisan yang berserabutmemberi gambaran masalah ataubercelaru. .‡ Jika diperhatikan. ‡ garisan bergerigi bermakna kesakitan. ‡ Catan ini juga berjaya menimbulkan kesan pergerakan dan mengujudkan kesatuandari segi bentuk dengan baik. ‡ garisan beralun memberi gambaranlembut dan gerak mengalir.

Johor pada tahun 1929. Muar.Chelsea Pusat Pengajian Seni (1951-1955). Universiti London (1955-1956).Syed Ahmad Jamal ‡ Datuk Syed Ahmad Jamal dilahirkan di Bandar Maharani. Honolulu (1973-1974) . Beliau mendapat pendidikan rendah & menengah dalam BM dan BI masing-masing di Johor Bharu. Sekolah Seni Institut Chicago (1963-1964) dan Universiti Hawaai. Pendidikan yang lebih tinggi ini diperoleh di luar negara . Institut Pendidikan. .

Summer Pertandingan . ‡ Beliau telah banyak menyumbang ke arah Seni Malaysia dalam ajarannya. telah memenangi pujian dan hadiah dalam dan luar negara. terutamanya yang daripada Galeri Seni Negara Malaysia. menulis dan peranan sebagai kurator seni.Chelsea Sekolah Seni London (1954). dan Bank Negara Pertandingan Mural Malaysia (1970). Datuk Syed Ahmad Jamal telah dianugerahkan Anugerah Seni Negara pada tahun 1995 oleh Kerajaan Malaysia. Untuk sumbangan besar beliau. Pertandingan Seni Persekutuan . perkhidmatan beliau sebagai sebagai ahli lembaga dan ahli-ahli jawatankuasa pertubuhan-pertubuhan seni yang berkaitan. Beliau memenangi hadiah 1 di Johor pameran Seni (1950). .Kuala Lumpur (1962).‡ Beliau yang merupakan Laureate Seni Kebangsaan Malaysia. yang menghormati beliau sebagai Artist Negara.

Namun kehadiran emosi dan tenaga dua elemen itu masih dipertahankan serta dapat dirasai secara langsung. lekukan itu berjaya melukiskan dengan secara dinamik adegan ketegangan si mangsa dengan pemusnahnya. Bentuk-bentuk mula dilekukkannya bagi menggambarkan aksi atau suasana yang lebih bertenaga. Dalam lukisan seperti Bait. Dalam Bait. lni merupakan perkembangan yang amat drastik kerana bentuk dan latar telah hilang wajah realiti. Syed Ahmad Jamal lebih mengutamakan lekukan bentuk. .The Bait (umpan) 1959 Pengherotan terhadap The Bait (Umpan) dilakukan dengan intensif sekali sehingga aksi burung hadir secara separuh lut sinar.

Texas. 1984-1988: Ph.Dilahirkan di Kampung Batu. Nacogdoches. Negeri Sembilan. Texas. Universidad de las Americas. di Pusat Pengajian Seni. 1977 Profesor Madya pada masa ini dalam Sejarah Seni. Stephen F. DC Fulbright Scholar / American Majlis Pertubuhan dipelajari. Washington. Rembau. Pulau Pinang. Austin State University. . Puebla. Universiti Sains Malaysia. Amerika Syarikat. Smithsonian Institution. Southwestern University. 1981-1982: Nasional Muzium Seni Amerika. Cuti Sabatikal.Pendidikan 1968-1971: BFA.D. 1974-1976: MA.Profesor Zakaria bin Ali . Georgetown. Universiti Harvard . Mexico. 1972-1973: MA.

Texas 1982: "Mexico: Jejak dan Kenangan". Houston. 31 Januari 13 Februari 1999. Pulau Pinang.Pameran Solo 1969: Pan Galeri Seni. 1 hingga 10 Okt 1982 1999: "Dr. Galeri Seni. .. Bellisa Row. Universiti Sains Malaysia Muzium dan Galeri Seni.Zakaria Retrospektif Ali ". Fondren Square.

Zakaria Ali: rumah Lambok (1993) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful