Hasil karya pelukis tempatan: lukisan abstrak

sehingga beliau dianugerahkan Anugerah Merit biasiswa yang membenarkan beliau pergi ke Perancis dan Itali. dan telah dibawa ke Pusat Perubatan Pantai di mana dia mati pada keesokan harinya hanya sebelum pukul 4. dan kemajuan seni dan budaya.asas bukan keuntungan dan muzium yang didedikasikan kepada pembangunan promosi. Memulakan pengajian di Akademi Nanyang of Fine Arts di Singapura pada tahun 1956.Ibrahim Hussin -Ibrahim dilahirkan pada tahun 1936 di Kg Sungai Limau di daerah Yan Kedah. Pada tahun 1991.00 pagi. dia bekerja sebagai posmen dan filem tambahan untuk bertahan kewangan. . beliau mengasaskan Ibrahim Hussein Museum and Cultural Foundation di dalam hutan hujan Langkawi . Ibrahim mengalami serangan jantung pada 18 Februari. beliau berpindah ke London. Pada 1959. Semasa di London. di mana beliau belajar di Sekolah Byam Shaw Seni dan Diraja Akademi Sekolah. -Beliau kembali ke Malaysia untuk menjadi artis bermastautin di Universiti Malaya.

.500 dalam satu lelongan oleh Henry Butcher Art Auctioneers Sdn Bhd pada Ogos 2010.The Dream (dihasilkan pada 1969) Lukisan Datuk Ibrahim yang diberi nama The Dream (dihasilkan pada 1969) menjadi lukisan termahal dalam sejarah seni negara apabila dibida RM500.

Latiff Mohidin. iaitu menulis puisi. Anak kepada bekas syeikh haji ini awal-awal lagi telah memperlihatkan bakat seninya. Alma) dilahirkan pada 20 Ogos 1938 di Seremban. Jerman selama empat tahun dengan biaya pemerintah Republik Persekutuan Jerman . Singapura. Menerima pendidikan awalnya dari Sekolah Melayu Lenggeng hingga lulus darjah IV. Pertengahan tahun 1960. Latiff meninggalkan tanah air untuk menuntut di Academy of Fine Arts. Latiff telah menunjukkan pula kebolehan yang lain. Kemudian pada tahun 1954. beliau kembali ke Seremban dan belajar di Sekolah King George V dengan biasiswa kerajaan negeri. Pada awal tahun 1960-an. beliau telah mencipta beberapa lukisan cat minyak. Negeri Sembilan.Latiff Mohiddin Abdul Latiff bin Haji Mohidin (A. Kemudian menyambung pelajarannya di Sekolah Melayu Kota Raja dan Mercantile Institution. Berlin. Sewaktu berumur 9 tahun. hinggalah lulus School Certificate pada tahun 1959.

Jakarta. Latiff pernah dianggap pelukis abstrak Malaysia yang mencerminkan pengertian terhadap alam setempat seperti mana yang terlihat dalam siri Pago-Pago nya. selain Petaling Jaya. Osaka. Sebagai pelukis. antaranya termasuklah di Bona. Latiff telah beberapa kali mempamerkan hasil karya seni lukisnya. New York. Bangkok. Berlin. Hamburg. dan Kuala Lumpur. Pulau Pinang. Manila. New Delhi. Montreal. . Dublin dan London. Singapura. Sydney. Sao Paulo. Frankfurt.Antara tahun 1962 dan 1983.

pago.pago (1964) .

. ‡ garisan kasar memberi gambaran gagahdan kuat. ‡ Manakala garisan yang berserabutmemberi gambaran masalah ataubercelaru. ‡ Catan ini juga berjaya menimbulkan kesan pergerakan dan mengujudkan kesatuandari segi bentuk dengan baik. catan ini memberikan beberapa maksud yang tertentu berdasarkan garisan iaitu. ‡ garisan beralun memberi gambaranlembut dan gerak mengalir. ‡ garisan bergerigi bermakna kesakitan.‡ Jika diperhatikan.

Syed Ahmad Jamal ‡ Datuk Syed Ahmad Jamal dilahirkan di Bandar Maharani. Sekolah Seni Institut Chicago (1963-1964) dan Universiti Hawaai. Beliau mendapat pendidikan rendah & menengah dalam BM dan BI masing-masing di Johor Bharu.Chelsea Pusat Pengajian Seni (1951-1955). . Muar. Institut Pendidikan. Pendidikan yang lebih tinggi ini diperoleh di luar negara . Honolulu (1973-1974) . Universiti London (1955-1956). Johor pada tahun 1929.

Summer Pertandingan .Kuala Lumpur (1962).Chelsea Sekolah Seni London (1954). Pertandingan Seni Persekutuan .‡ Beliau yang merupakan Laureate Seni Kebangsaan Malaysia. Datuk Syed Ahmad Jamal telah dianugerahkan Anugerah Seni Negara pada tahun 1995 oleh Kerajaan Malaysia. Beliau memenangi hadiah 1 di Johor pameran Seni (1950). yang menghormati beliau sebagai Artist Negara. Untuk sumbangan besar beliau. telah memenangi pujian dan hadiah dalam dan luar negara. menulis dan peranan sebagai kurator seni. . dan Bank Negara Pertandingan Mural Malaysia (1970). ‡ Beliau telah banyak menyumbang ke arah Seni Malaysia dalam ajarannya. terutamanya yang daripada Galeri Seni Negara Malaysia. perkhidmatan beliau sebagai sebagai ahli lembaga dan ahli-ahli jawatankuasa pertubuhan-pertubuhan seni yang berkaitan.

Dalam lukisan seperti Bait.The Bait (umpan) 1959 Pengherotan terhadap The Bait (Umpan) dilakukan dengan intensif sekali sehingga aksi burung hadir secara separuh lut sinar. lekukan itu berjaya melukiskan dengan secara dinamik adegan ketegangan si mangsa dengan pemusnahnya. Namun kehadiran emosi dan tenaga dua elemen itu masih dipertahankan serta dapat dirasai secara langsung. Bentuk-bentuk mula dilekukkannya bagi menggambarkan aksi atau suasana yang lebih bertenaga. Dalam Bait. lni merupakan perkembangan yang amat drastik kerana bentuk dan latar telah hilang wajah realiti. Syed Ahmad Jamal lebih mengutamakan lekukan bentuk. .

. Texas. Puebla. Austin State University. DC Fulbright Scholar / American Majlis Pertubuhan dipelajari. Southwestern University. Washington. Texas. 1984-1988: Ph. di Pusat Pengajian Seni. Georgetown. Amerika Syarikat. 1977 Profesor Madya pada masa ini dalam Sejarah Seni. Universiti Harvard . 1972-1973: MA. 1981-1982: Nasional Muzium Seni Amerika.D. Rembau.Dilahirkan di Kampung Batu. 1974-1976: MA. Nacogdoches. Universiti Sains Malaysia. Universidad de las Americas. Cuti Sabatikal. Negeri Sembilan. Pulau Pinang. Stephen F. Mexico.Pendidikan 1968-1971: BFA. Smithsonian Institution.Profesor Zakaria bin Ali .

Universiti Sains Malaysia Muzium dan Galeri Seni.. 31 Januari 13 Februari 1999. Pulau Pinang. Bellisa Row. 1 hingga 10 Okt 1982 1999: "Dr. Texas 1982: "Mexico: Jejak dan Kenangan". . Houston.Pameran Solo 1969: Pan Galeri Seni.Zakaria Retrospektif Ali ". Fondren Square. Galeri Seni.

Zakaria Ali: rumah Lambok (1993) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful