Hasil karya pelukis tempatan: lukisan abstrak

Ibrahim Hussin -Ibrahim dilahirkan pada tahun 1936 di Kg Sungai Limau di daerah Yan Kedah. dia bekerja sebagai posmen dan filem tambahan untuk bertahan kewangan. .asas bukan keuntungan dan muzium yang didedikasikan kepada pembangunan promosi. dan telah dibawa ke Pusat Perubatan Pantai di mana dia mati pada keesokan harinya hanya sebelum pukul 4. Semasa di London. di mana beliau belajar di Sekolah Byam Shaw Seni dan Diraja Akademi Sekolah. beliau mengasaskan Ibrahim Hussein Museum and Cultural Foundation di dalam hutan hujan Langkawi . Pada 1959. Pada tahun 1991. beliau berpindah ke London. -Beliau kembali ke Malaysia untuk menjadi artis bermastautin di Universiti Malaya. dan kemajuan seni dan budaya.00 pagi. Memulakan pengajian di Akademi Nanyang of Fine Arts di Singapura pada tahun 1956. sehingga beliau dianugerahkan Anugerah Merit biasiswa yang membenarkan beliau pergi ke Perancis dan Itali. Ibrahim mengalami serangan jantung pada 18 Februari.

500 dalam satu lelongan oleh Henry Butcher Art Auctioneers Sdn Bhd pada Ogos 2010.The Dream (dihasilkan pada 1969) Lukisan Datuk Ibrahim yang diberi nama The Dream (dihasilkan pada 1969) menjadi lukisan termahal dalam sejarah seni negara apabila dibida RM500. .

beliau kembali ke Seremban dan belajar di Sekolah King George V dengan biasiswa kerajaan negeri.Latiff Mohiddin Abdul Latiff bin Haji Mohidin (A. Latiff telah menunjukkan pula kebolehan yang lain. Berlin. Negeri Sembilan. Singapura. Sewaktu berumur 9 tahun. Pada awal tahun 1960-an. Jerman selama empat tahun dengan biaya pemerintah Republik Persekutuan Jerman . Alma) dilahirkan pada 20 Ogos 1938 di Seremban. Kemudian menyambung pelajarannya di Sekolah Melayu Kota Raja dan Mercantile Institution. hinggalah lulus School Certificate pada tahun 1959. beliau telah mencipta beberapa lukisan cat minyak. Latiff meninggalkan tanah air untuk menuntut di Academy of Fine Arts. Kemudian pada tahun 1954. Latiff Mohidin. iaitu menulis puisi. Menerima pendidikan awalnya dari Sekolah Melayu Lenggeng hingga lulus darjah IV. Anak kepada bekas syeikh haji ini awal-awal lagi telah memperlihatkan bakat seninya. Pertengahan tahun 1960.

selain Petaling Jaya. Dublin dan London. Montreal. Sebagai pelukis.Antara tahun 1962 dan 1983. Sao Paulo. Osaka. antaranya termasuklah di Bona. Jakarta. Latiff pernah dianggap pelukis abstrak Malaysia yang mencerminkan pengertian terhadap alam setempat seperti mana yang terlihat dalam siri Pago-Pago nya. New Delhi. Singapura. Sydney. Pulau Pinang. dan Kuala Lumpur. . Latiff telah beberapa kali mempamerkan hasil karya seni lukisnya. Berlin. Hamburg. Manila. Frankfurt. Bangkok. New York.

pago (1964) .pago.

‡ garisan beralun memberi gambaranlembut dan gerak mengalir. ‡ garisan kasar memberi gambaran gagahdan kuat. ‡ Catan ini juga berjaya menimbulkan kesan pergerakan dan mengujudkan kesatuandari segi bentuk dengan baik. . ‡ Manakala garisan yang berserabutmemberi gambaran masalah ataubercelaru. catan ini memberikan beberapa maksud yang tertentu berdasarkan garisan iaitu. ‡ garisan bergerigi bermakna kesakitan.‡ Jika diperhatikan.

Johor pada tahun 1929. .Chelsea Pusat Pengajian Seni (1951-1955). Institut Pendidikan. Muar. Pendidikan yang lebih tinggi ini diperoleh di luar negara . Beliau mendapat pendidikan rendah & menengah dalam BM dan BI masing-masing di Johor Bharu.Syed Ahmad Jamal ‡ Datuk Syed Ahmad Jamal dilahirkan di Bandar Maharani. Honolulu (1973-1974) . Sekolah Seni Institut Chicago (1963-1964) dan Universiti Hawaai. Universiti London (1955-1956).

Kuala Lumpur (1962). dan Bank Negara Pertandingan Mural Malaysia (1970). Beliau memenangi hadiah 1 di Johor pameran Seni (1950). Summer Pertandingan . menulis dan peranan sebagai kurator seni. Pertandingan Seni Persekutuan . yang menghormati beliau sebagai Artist Negara. telah memenangi pujian dan hadiah dalam dan luar negara. ‡ Beliau telah banyak menyumbang ke arah Seni Malaysia dalam ajarannya. . perkhidmatan beliau sebagai sebagai ahli lembaga dan ahli-ahli jawatankuasa pertubuhan-pertubuhan seni yang berkaitan. Datuk Syed Ahmad Jamal telah dianugerahkan Anugerah Seni Negara pada tahun 1995 oleh Kerajaan Malaysia.Chelsea Sekolah Seni London (1954).‡ Beliau yang merupakan Laureate Seni Kebangsaan Malaysia. terutamanya yang daripada Galeri Seni Negara Malaysia. Untuk sumbangan besar beliau.

. lekukan itu berjaya melukiskan dengan secara dinamik adegan ketegangan si mangsa dengan pemusnahnya. Syed Ahmad Jamal lebih mengutamakan lekukan bentuk.The Bait (umpan) 1959 Pengherotan terhadap The Bait (Umpan) dilakukan dengan intensif sekali sehingga aksi burung hadir secara separuh lut sinar. lni merupakan perkembangan yang amat drastik kerana bentuk dan latar telah hilang wajah realiti. Namun kehadiran emosi dan tenaga dua elemen itu masih dipertahankan serta dapat dirasai secara langsung. Dalam lukisan seperti Bait. Bentuk-bentuk mula dilekukkannya bagi menggambarkan aksi atau suasana yang lebih bertenaga. Dalam Bait.

Universiti Sains Malaysia. Georgetown. Austin State University. Mexico. 1972-1973: MA. Smithsonian Institution. Washington. Universidad de las Americas. Southwestern University. Amerika Syarikat.D. 1981-1982: Nasional Muzium Seni Amerika.Profesor Zakaria bin Ali .Dilahirkan di Kampung Batu. Puebla.Pendidikan 1968-1971: BFA. Pulau Pinang. . Nacogdoches. DC Fulbright Scholar / American Majlis Pertubuhan dipelajari. 1977 Profesor Madya pada masa ini dalam Sejarah Seni. Negeri Sembilan. Texas. di Pusat Pengajian Seni. Rembau. Texas. 1984-1988: Ph. Universiti Harvard . Cuti Sabatikal. 1974-1976: MA. Stephen F.

. Texas 1982: "Mexico: Jejak dan Kenangan". Universiti Sains Malaysia Muzium dan Galeri Seni. 1 hingga 10 Okt 1982 1999: "Dr. Bellisa Row.Pameran Solo 1969: Pan Galeri Seni. Galeri Seni. Pulau Pinang. Fondren Square. 31 Januari 13 Februari 1999. Houston..Zakaria Retrospektif Ali ".

Zakaria Ali: rumah Lambok (1993) .