P. 1
pemburuan haram

pemburuan haram

|Views: 120|Likes:
Published by Naqib Ilmam

More info:

Published by: Naqib Ilmam on Aug 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/17/2013

pdf

text

original

DEFINISI Menurut Kamus Dewan Flora bermaksud (Bio) keseluruhan tumbuh-tumbuhan yang terdapat di sesuatu daerah atau

pada sesuatu masa. Manakala Fauna bermaksud (Bio) seluruh binatang yang hidup di sesuatu daerah tertentu. Kepupusan pula ditakrifkan sebagai habis semua sekali, hilang lenyap, binasa semuanya, punah.

KESIMPULAN Kepupusan flora dan fauna ialah kemusnahan dan kepupusan tumbuh ± tumbuhan dan haiwan semulajadi.

PENDAHULUAN Di Malaysia pada penghujung 1989 anggaran 18.5 juta hektar atau 56.3 peratus daripada bumi di Malaysia diliputi hutan. Hutan hujan tropika kaya dengan flora dan fauna. Di semenanjung Malaysia lebih kurang 8000 spesies tumbuh ± tumbuhan berbunga yang direkodkan dan 2500 daripadanya ialah spesies pokok. Dari segi faunanya 200 spesies mamalia , 115 spesies ular , 80 spesies katak dan 80 spesies cicak telah disenaraikan. Hutan bukan sahaja berfungsi sebagai habitat kepada flora dan fauna tetapi mempunyai kepelbagaian fungsi seperti sumber ubat-ubatan dan kawasan tadahah air. Dalam membincangkan tentang kepupusan flora dan fauna ini kita lihat bagaimana orkid hutan yang cantik telah dilapurkan hampir pupus, faktor ini mungkin disebebkan oleh keadaan bumi dan perilaku manusia dan kian menggugat kestabilan alam. Hidupan seperti penyu dilautan juga kian terancam, menurut laporan Pusat Santuari Penyu Rantau Abang, Terengganu melalui kajian mereka menunjukan bahawa pada tahun 1986 terdapat 5665 ekor penyu mentarut tetapi pada tahun 1994 hanya tingga 2247 ekor sahaja. Ini jelas menunjukkan bahawa kepupusan penyu mentarut ini jika tidak dibendung akan menyebabkan generasi akan datang tidak lagi mengenali speisi penyu ini.

FAKTOR ± FAKTOR KEMUSNAHAN DAN KEPUPUSAN Masalah pembalakan haram .
o

Menurut laporan Trade Record Analysis of Fauna and Flora menyatakan diantara 1986 hingga jun 1990 , 500,000 hektar hutan di Malaysia ditebang tetapi kawasan yang dibenarkan hanya 320,000 hektar sahaja.

o Pembakaran Hutan y Pembakaran hutan secara terbuka seperti yang berlaku di Kalimantan dan Sumatera. Permintaan yang tinggi terutama dalam bidang perubatan Cina menyebabkan Harimau Malaya kini hanya tinggal sejumlah yang sedikit sahaja. o Apabila kegiatan pembalakan dijalankan ia juga memusnahkan spesis tumbuhan yang lain contohnya apabila pokok balak tumbang ia juga akan memusnahkan tumbuhan kecil yang berada disekitar itu. Harimau Malaya meruapa satu spesis yang kian terancam kerana pemburuan terhadapnya. Ia juga akan menyebabkan binatnagbinatang yang hidup dikawasan itu dan lari dan mati. Pemburu haram ini bukan sahaja mengeksploitasikan bintang ini malahan mengaut keuntungan yang banyak melalui kegiatan ini. Ia akan menyebabkan spesis-spesis yang terancam yang ada dikawasan tersebut akan musnah Pembukaan Tanah Baru y Pembukaan kawasan pertanian baru seperti pembukaan tanah ± tanah rancangan oleh Felda dan Felcra yang turut memusnahkan spesis tumbuh ± tumbuhan Pemburu Haram y y y y Pemburuan secara haram yang berleluasa di hutan-hutan di Malaysia adalah merupakan satu faktor yang menjurus kepada kemusnahan habitat dan spesis haiwan ini. Pemintaan yang tinggi melalui pasaran antarabangsa dan tempatan terhadap bintanag ini menjadi punca utama kegiatan ini berleluasa. .Pembalakan haram juga menebang spesis pokok yang dilindungi seperti Meranti dan Cengal. o Membalak di kawasan perlindungan seperti di kawasan hutan simpan dan Taman Negara. Peningkatan Suhu Dunia y Faktor peningkatan suhu dunia ini juga adalah antara punca utama kepupusan flora dan fauna.

menghadkan atau menentukan kapasiti hasilan hutan Mengiktiraf lebih banyak kawasan hutan asli sebagai taman rekreasi . . Pencemaran y y y Seperti mana kita maklumi bahawa keadaan pencemaran yang teruk akan menyebabkan kepupusan haiwan dan tumbuhan. LANGKAH-LANGKAH MENGATASI y y y y y y Mendokumentasikan kekayaan dan kepelbagaian spesis yang ada dalam hutan sebelum sesuatu tindakan mengubah status kawasan dilakukan. Beruang panda yang merupakan antara habitat yang istimewa yang hanya terdapat di negara China kian terancam kepupusannya disebabkan pencemaran alam.taman laut atau taman negara dengan keluasan mencukupi. Hidupan seperti ikan lumba-luma dan paus pembunuh (killer weil) semakin pupus disebabkan pencemaran air terutama disebabkan oleh tumpahan minyak dilaut dan kegitan manusia yang suka mengotorkan laut. Faktor ini akan mnyebabkan kepupusan hidupan ini. Pemerliharaan penyu di pusat Santuari Penyu Rantau Abang. Kepupusan pokok buluh juga menjadi penyebab kepada kepupusan hidupan ini kerana pokok buluh merupakan makanan utama habitat ini.000 hektar hutan di Malaysia ditebang tetapi kelulusan jumlah kawasan yang dibenarkan hanya 320.. Fenomena Elnino yang menyebabkan peningkatna suhu dunia yang mendadak ini menyebabkan ada sesetengah speisi haiwan dan tumbuhan yang terancam terutama haiwan dan tumbuhan dan tidak sesuai dengan cuaca panas.y y Faktor perubahan iklim ini bukalah perkara baru dalam kepupusan flora dan fauna ini dimana antara faktor kepupusan binatang prasejaran seperti µdinasaour¶ adalah disebabkan perubahan cuaca dunia. Faaktor ini yang menyebabakan banyak hidupan akuatik kian pupus. Memperketatkan akta dan tindakan undang-undang pembalakan khasnya untuk mencegah pembalakan haram. * Masalah pembalakan haram ± Laporan Trade Records of Fauna and Flora menyebut di antara tahun 1986 dan Jun 1990 ±500.JumlahBancian penyu mendarat di Rantau Abang didapati merosot di mana jumlah pada tahun 1996 sebanyak 5665 ekor merosot kepada 2247 ekor pada tahun 1994.( membalak di kawasan perlindungan hutan ± TAMAN NEGARA ) pemburuan haram atau pemusnahan spesis tumbuhan yang tidak terkawal seperti tumbuhan jenis orkid . ( Penanaman hutan semula.000 hekter. Mewujudkan sistem pengurusan hutan berkekalan yang dapat melindungi unsur-unsur hutan terutama kepelbagaian hayat spesis yang menghadapi bahaya kepupusan.

Bagi kebanyakan kita mengalah kepada tuntutan pemodenan dan kemajuan.000 Pelan Tindakan Kebangsaan Pendidikan Alam Sekitar 1986 Peraduan menulis esei . ancaman terhadap spesies-spesies flora dan fauna ini juga sebenarnya turut menjejaskan kitaran ekologi secara keseluruhan kerana kedua-dua unsur itu dan juga manusia sendiri adalah sebahagian daripada elemen yang perlu ada untuk mewujudkan keseimbangan semula jadi. Penerokaan kawasan-kawasan hutan boleh memusnah atau mengecilkan habitat haiwan tertentu seperti harimau dan gajah yang memerlukan kawasan yang luas untuk aktiviti-aktiviti hidup. Selain itu. aktiviti-aktiviti manusia adalah punca utama kepupusan haiwan. banyak spesies-spesies flora dan fauna yang semakin diancam kepupusan. Kita korbankan flora dan fauna di sekeliling kita bagi memberi laluan kepada pembangunan..y y y y y y Menjalankan usaha penyelidikan oleh FRIM. Di bawah dikemukakan faktor-faktor yang menyumbang kepada masalah ini dengan tumpuan kepada masalah pemusnahan fauna. Jika kita kaji secara mendalam. Aktiviti-aktiviti ini akan memusnahkan sesuatu habitat dan spesies haiwan dalam sesuatu jangka masa tertentu. Perhilitan dan Jabatan Alam Sekitar. Pembakaran hutan .(Sekarang jumlah hanya 600 ekor seluruh Malaysia ) Penguatkuasaan Undang-undang oleh kerajaan Akta kualiti Alam Sekitar ( EQA) 1974 Pembuangan sisa minyak ke laut di denda RM 500. Kematian dan pengurangan bilangan adalah kesan utama yang akan berlaku disebabkan masalah ini.puisi dan kempen-kempen (Cintailah Sungai kita ) KITA sering diberi pilihan sama ada kita mahu mengekalkan flora (tumbuh-tumbuhan) dan fauna (hidupan binatang) ataupun tidak langsung menikmati penambahan kemudahan infrastruktur. Implikasinya seperti yang kita lihat sekarang. Kawasan hutan yang kecil akan mengurangkan kemampuan haiwan-haiwan ini mencari makanan dan juga mencari pasangan untuk tujuan pembiakan. punca masalah kemusnahan flora dan fauna ini adalah manusia sendiri.Contohnya usaha-usaha pihak pihak Perhilitan untuk mengkaji kepupusan Harimau Malaya. Contoh aktiviti pemusnahan manusia yang paling jelas ialah pembalakan dan penerokaan kawasan baru untuk pembangunan. Kemusnahan dan perubahan habitat Seperti yang dinyatakan tadi.

gading dan bahagian-bahagian badan binatang yang dikatakan memberi kekuatan pada manusia terus berleluasa. . badak. daripada 10 haiwan yang diseludup. Harimau Malaya merupakan satu spesies yang kian terancam kerana pemburuan terhadapnya. Pemburu haram Pemburuan secara haram yang berleluasa di hutan-hutan negara ini juga adalah faktor kemusnahan habitat dan spesies haiwan. Semua sedia maklum. kebakaran hutan yang besar dan tidak dapat dikawal akan memusnahkan sesuatu spesies haiwan selamalamanya. paus.000 primat digunakan setiap tahun untuk tujuan penyelidikan sehingga menyebabkan beberapa jenis primat hampir pupus kini. Permintaan yang tinggi terutama dalam bidang perubatan Cina menyebabkan Harimau Malaya kini hanya tinggal sejumlah yang sedikit sahaja. terutamanya hidupan laut. Harimau. Dianggarkan hampir 200. memerang. walaupun pelbagai undang-undang dan peraturan diperkenalkan.Pembakaran hutan secara terbuka seperti yang berlaku di Kalimantan dan Sumatera menyebabkan spesies-spesies yang terancam yang ada di kawasan tersebut akan musnah. Pencemaran Pencemaran yang teruk menyebabkan kepupusan haiwan dan tumbuhan. masalah memburu binatang untuk mendapatkan kulit. Menyedihkan juga kerana haiwan-haiwan daripada golongan primat seperti monyet dijual kepada institusi-institusi tertentu untuk tujuan penyelidikan. dan gajah adalah antara binatang yang diburu untuk tujuan tersebut Pemburu haram ini bukan sahaja mengeksploitasikan bintang ini malahan mengaut keuntungan yang banyak melalui kegiatan ini. Hal ini menyebabkan nilai haiwan tersebut sangat tinggi dan ini menggalakkan lagi pemburuan haram. Menurut kajian yang pernah dilakukan. Lebih menyedihkan. Sukarnya menyeludup haiwan ini daripada dihidu oleh pihak berkuasa menyebabkan haiwan-haiwan ini sering disembunyikan dalam keadaan yang amat menyedihkan. Britian dan Eropah terhadap haiwan-haiwan eksotik yang hanya terdapat di negara ini. Permintaan yang tinggi melalui pasaran antarabangsa dan tempatan terhadap binatang ini menjadi punca utama kegiatan ini berleluasa. Pemburuan haram berlaku akibat permintaan tinggi daripada negara-negara luar seperti Amerika Syarikat. biasanya hanya seekor sahaja yang sampai ke tangan pembeli dalam keadaan selamat. Keperluan barangan berasaskan haiwan Gaya hidup manusia turut menjurus kepada kemusnahan haiwan.

Fenomena El-Nino umpamanya menyebabkan peningkatan suhu dunia yang mendadak ini menyebabkan ada sesetengah spesies haiwan dan tumbuhan yang terancam terutama haiwan dan tumbuhan dan tidak sesuai dengan cuaca panas. Perubahan suhu dunia Faktor ini mungkin satu-satunya punca yang tidak boleh dikaitkan dengan aktiviti manusia. Kawasan yang dilindungi adalah lokasi yang menerima perlindungan kerana nilai alam sekitar dan nilai kebudayaan. Kini.Hidupan seperti ikan lumba-lumba dan paus pembunuh (killer wale) semakin pupus disebabkan pencemaran air terutama disebabkan oleh tumpahan minyak di laut dan kegiatan manusia yang suka mengotorkan laut. perlindungan dan air bersih. Beruang Panda yang merupakan antara habitat yang istimewa yang hanya terdapat di negara China kian terancam kepupusannya disebabkan pencemaran alam. Taman raya adalah kaedah yang paling berjaya dan berkesan pada masa yang sama menerima sokongan daripada penduduk tempatan yang tinggal di dalam dan di sekitar kawasan perlindungan. Satu cara yang berkesan dalam melindungi hutan hujan adalah melibatkan orang asli dalam pengurusan taman. Secara umumnya. taman raya melindungi kebanyakan spesies yang paling menghadapi kepupusan di dunia ini. kawasan terlindung diuruskan oleh kerajaan dan penjaga serta pengawal taman berperanan menguatkuasakan undang-undang dan peraturan taman raya untuk memerangi aktiviti haram seperti pemburuan haram dan penebangan haram. Faktor ini akan menyebabkan kepupusan hidupan ini. MENUBUHKAN TAMAN RAYA YANG MELINDUNGI HUTAN HUJAN DAN HIDUPAN LIAR Pembentukan kawasan perlindungan seperti taman nasional adalah cara yang baik untuk menyelamatkan hutan hujan dan ekosistem yang lain. Sekiranya penduduk tempatan mempunyai kepentingan dalam taman raya mereka akan membentuk pemantauan komuniti atau "community watch" yang melindungi taman daripada pemburuan dan pembalakan haram. Penyelidikan mendapati bahawa dalam kes tertentu ³tanah simpanan asli´ atau "indigenous reserves" sebenarnya melindungi hutan hujan dengan lebih baik daripada "taman nasional" di Amazon. Taman raya juga boleh membantu ekonomi negara berhutan hujan dengan menarik pelancong asing . Orang asli mengetahui lebih banyak perkara mengenai hutan berbanding dengan orang lain dan mempunyai kepentingan untuk melindungi hutan sebagai ekosistem yang membekalkan mereka makanan. Binatang seperti Panda hanya didapati di kawasan perlindungan. Kepupusan pokok buluh juga menjadi penyebab kepupusan hidupan ini kerana pokok buluh merupakan makanan utama habitat ini.

cengal dan balau. Penebangan hutan juga boleh menyebabkan habitat haiwan liar terganggu menyebabkan kepupusan haiwan liar seperti gajah. mengupah pemandu belantara tempatan dan membeli kraftangan tempatan seperti bakul. Kegiatan penebangan hutan untuk tujuan pertanian juga membawa permukaan tanah . badak.yang membayar yuran masuk.harimau kerana kehilangan kawasan habitat dan sumber makanan. Kepupusan hidupan liar dan spesis pokok Kegiatan manusia yang tidak dirancang seperti aktiviti pembalakan boleh menyebabkan kesan negatif ke atas keseimbangan alam. kemeja-T dan gelang manik. Penebangan hutan yang keterlaluan menyebabkan kepupusan spesies pokok seperti pokok meranti.

terdedah kepada hakisan tanah dan tanah runtuhterutama sekali apabila berlaku hujanSekali lagi. harimau. Thailand. Memelihara binatangbinatang eksotik terutamanya haiwan-haiwan yang sukar didapati menjadi satu trend di kalangan orang-orang yang berkemampuan. Burma dan negara-negara di Amerika Selatan. Biasanya haiwan-haiwan tersebut dihantar ke negara destinasi dalam keadaan yang sulit dan menyedihkan. kebanyakan haiwan-haiwan terbabit dieksport dan dijual secara haram. England dan Eropah. Haiwan eksotik seperti burung kakak tua. Dari 10 haiwan yang diseludup masuk. ikan dan beberapa haiwan lain yang hanya terdapat di negara-negara tropika seperti Malaysia. sementara tangan manusia mampu menghancurkannya dalam tempoh hanya beberapa dekad PERNIAGAAN HAIWAN Perniagaan haiwan merupakan satu perdagangan besar di negara-negara seperti Amerika Syarikat. Alam semula jadi telah membina semuanya selama jutaan tahun. keseimbangan ekologi terancam dan dunia kehilangan suatu khazanah yang tidak dapat diganti dengan kebijaksanaan manusia. biasanya hanya 1 yang mungkin sampai ke tangan pembeli dalam keadaaan yang baik dan selamat. Hal ini menyebabkan harga jualan bagi binatang tersebut meningkat tinggi . Haiwan-haiwan yang unik dan sukar didapati boleh dijual . atau haiwan-haiwan dari negara -negara di Afrika biasanya diseludup masuk ke negara negara berkenaan untuk dijual sebagai binatang peliharaan. Oleh kerana perniagaan haiwan terutamanya haiwan-haiwan yang diancam kepupusan adalah diharamkan oleh undang-undang antarabangsa.

Adalah dianggarkan lebih kurang 200. Selain daripada tujuan di atas. penyediaan vaksin dan lain-lain lagi. Haiwan-haiwan ini dijadikan bahan-bahan eksperimen untuk penyelidikan tingkah laku.dengan harga yang sangat mahal dan hal inilah yang menyebabkan golongangolongan tertentu sanggup menanggung resiko untuk menyeludupnya secara haram. Pembeli-pembeli pula sanggup menawarkan harga yang sangat tinggi kepada binatang-binatang tertentu kerana memiliki binatang-binatang tersebut melambangkan ketinggian 'status' seseorang atau kekayaan pribadi pembeli yang terlibat. haiwan-haiwan tertentu terutamanya dari golongan primat seperti monyet dan chimpanzee biasanya dijual kepada institusi-institusi tertentu untuk tujuan penyelidikan. . Bagaimanapun hal ini tidaklah begitu serius sebagaimana haiwanhaiwan yang ditangkap dan dijual sebagai binatang peliharaan. Ini adalah kerana cara mengeksport haiwan-haiwan tersebut ke zoo umpamanya adalah lebih baik dan kebajikan haiwan tersebut lebih diutamakan. Kadangkala haiwan-haiwan juga ditangkap dan dijual kepada zoo atau sarkas untuk tujuan pertunjukan.000 primat digunakan setiap tahun bagi tujuan tersebut sehingga menyebabkan beberapa jenis primat hampir pupus.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->