DEFINISI Menurut Kamus Dewan Flora bermaksud (Bio) keseluruhan tumbuh-tumbuhan yang terdapat di sesuatu daerah atau

pada sesuatu masa. Manakala Fauna bermaksud (Bio) seluruh binatang yang hidup di sesuatu daerah tertentu. Kepupusan pula ditakrifkan sebagai habis semua sekali, hilang lenyap, binasa semuanya, punah.

KESIMPULAN Kepupusan flora dan fauna ialah kemusnahan dan kepupusan tumbuh ± tumbuhan dan haiwan semulajadi.

PENDAHULUAN Di Malaysia pada penghujung 1989 anggaran 18.5 juta hektar atau 56.3 peratus daripada bumi di Malaysia diliputi hutan. Hutan hujan tropika kaya dengan flora dan fauna. Di semenanjung Malaysia lebih kurang 8000 spesies tumbuh ± tumbuhan berbunga yang direkodkan dan 2500 daripadanya ialah spesies pokok. Dari segi faunanya 200 spesies mamalia , 115 spesies ular , 80 spesies katak dan 80 spesies cicak telah disenaraikan. Hutan bukan sahaja berfungsi sebagai habitat kepada flora dan fauna tetapi mempunyai kepelbagaian fungsi seperti sumber ubat-ubatan dan kawasan tadahah air. Dalam membincangkan tentang kepupusan flora dan fauna ini kita lihat bagaimana orkid hutan yang cantik telah dilapurkan hampir pupus, faktor ini mungkin disebebkan oleh keadaan bumi dan perilaku manusia dan kian menggugat kestabilan alam. Hidupan seperti penyu dilautan juga kian terancam, menurut laporan Pusat Santuari Penyu Rantau Abang, Terengganu melalui kajian mereka menunjukan bahawa pada tahun 1986 terdapat 5665 ekor penyu mentarut tetapi pada tahun 1994 hanya tingga 2247 ekor sahaja. Ini jelas menunjukkan bahawa kepupusan penyu mentarut ini jika tidak dibendung akan menyebabkan generasi akan datang tidak lagi mengenali speisi penyu ini.

FAKTOR ± FAKTOR KEMUSNAHAN DAN KEPUPUSAN Masalah pembalakan haram .
o

Menurut laporan Trade Record Analysis of Fauna and Flora menyatakan diantara 1986 hingga jun 1990 , 500,000 hektar hutan di Malaysia ditebang tetapi kawasan yang dibenarkan hanya 320,000 hektar sahaja.

Permintaan yang tinggi terutama dalam bidang perubatan Cina menyebabkan Harimau Malaya kini hanya tinggal sejumlah yang sedikit sahaja. Harimau Malaya meruapa satu spesis yang kian terancam kerana pemburuan terhadapnya. Pemintaan yang tinggi melalui pasaran antarabangsa dan tempatan terhadap bintanag ini menjadi punca utama kegiatan ini berleluasa.Pembalakan haram juga menebang spesis pokok yang dilindungi seperti Meranti dan Cengal. Ia akan menyebabkan spesis-spesis yang terancam yang ada dikawasan tersebut akan musnah Pembukaan Tanah Baru y Pembukaan kawasan pertanian baru seperti pembukaan tanah ± tanah rancangan oleh Felda dan Felcra yang turut memusnahkan spesis tumbuh ± tumbuhan Pemburu Haram y y y y Pemburuan secara haram yang berleluasa di hutan-hutan di Malaysia adalah merupakan satu faktor yang menjurus kepada kemusnahan habitat dan spesis haiwan ini. Ia juga akan menyebabkan binatnagbinatang yang hidup dikawasan itu dan lari dan mati. Peningkatan Suhu Dunia y Faktor peningkatan suhu dunia ini juga adalah antara punca utama kepupusan flora dan fauna. . o Membalak di kawasan perlindungan seperti di kawasan hutan simpan dan Taman Negara. Pemburu haram ini bukan sahaja mengeksploitasikan bintang ini malahan mengaut keuntungan yang banyak melalui kegiatan ini. o Apabila kegiatan pembalakan dijalankan ia juga memusnahkan spesis tumbuhan yang lain contohnya apabila pokok balak tumbang ia juga akan memusnahkan tumbuhan kecil yang berada disekitar itu. o Pembakaran Hutan y Pembakaran hutan secara terbuka seperti yang berlaku di Kalimantan dan Sumatera.

000 hektar hutan di Malaysia ditebang tetapi kelulusan jumlah kawasan yang dibenarkan hanya 320. Beruang panda yang merupakan antara habitat yang istimewa yang hanya terdapat di negara China kian terancam kepupusannya disebabkan pencemaran alam. Pemerliharaan penyu di pusat Santuari Penyu Rantau Abang. Memperketatkan akta dan tindakan undang-undang pembalakan khasnya untuk mencegah pembalakan haram. * Masalah pembalakan haram ± Laporan Trade Records of Fauna and Flora menyebut di antara tahun 1986 dan Jun 1990 ±500. .y y Faktor perubahan iklim ini bukalah perkara baru dalam kepupusan flora dan fauna ini dimana antara faktor kepupusan binatang prasejaran seperti µdinasaour¶ adalah disebabkan perubahan cuaca dunia.000 hekter. Kepupusan pokok buluh juga menjadi penyebab kepada kepupusan hidupan ini kerana pokok buluh merupakan makanan utama habitat ini.( membalak di kawasan perlindungan hutan ± TAMAN NEGARA ) pemburuan haram atau pemusnahan spesis tumbuhan yang tidak terkawal seperti tumbuhan jenis orkid . menghadkan atau menentukan kapasiti hasilan hutan Mengiktiraf lebih banyak kawasan hutan asli sebagai taman rekreasi . Faktor ini akan mnyebabkan kepupusan hidupan ini.taman laut atau taman negara dengan keluasan mencukupi. Hidupan seperti ikan lumba-luma dan paus pembunuh (killer weil) semakin pupus disebabkan pencemaran air terutama disebabkan oleh tumpahan minyak dilaut dan kegitan manusia yang suka mengotorkan laut. Faaktor ini yang menyebabakan banyak hidupan akuatik kian pupus. Pencemaran y y y Seperti mana kita maklumi bahawa keadaan pencemaran yang teruk akan menyebabkan kepupusan haiwan dan tumbuhan.. LANGKAH-LANGKAH MENGATASI y y y y y y Mendokumentasikan kekayaan dan kepelbagaian spesis yang ada dalam hutan sebelum sesuatu tindakan mengubah status kawasan dilakukan.JumlahBancian penyu mendarat di Rantau Abang didapati merosot di mana jumlah pada tahun 1996 sebanyak 5665 ekor merosot kepada 2247 ekor pada tahun 1994. ( Penanaman hutan semula. Fenomena Elnino yang menyebabkan peningkatna suhu dunia yang mendadak ini menyebabkan ada sesetengah speisi haiwan dan tumbuhan yang terancam terutama haiwan dan tumbuhan dan tidak sesuai dengan cuaca panas. Mewujudkan sistem pengurusan hutan berkekalan yang dapat melindungi unsur-unsur hutan terutama kepelbagaian hayat spesis yang menghadapi bahaya kepupusan.

. punca masalah kemusnahan flora dan fauna ini adalah manusia sendiri.(Sekarang jumlah hanya 600 ekor seluruh Malaysia ) Penguatkuasaan Undang-undang oleh kerajaan Akta kualiti Alam Sekitar ( EQA) 1974 Pembuangan sisa minyak ke laut di denda RM 500. Implikasinya seperti yang kita lihat sekarang. Di bawah dikemukakan faktor-faktor yang menyumbang kepada masalah ini dengan tumpuan kepada masalah pemusnahan fauna.puisi dan kempen-kempen (Cintailah Sungai kita ) KITA sering diberi pilihan sama ada kita mahu mengekalkan flora (tumbuh-tumbuhan) dan fauna (hidupan binatang) ataupun tidak langsung menikmati penambahan kemudahan infrastruktur.y y y y y y Menjalankan usaha penyelidikan oleh FRIM. Contoh aktiviti pemusnahan manusia yang paling jelas ialah pembalakan dan penerokaan kawasan baru untuk pembangunan. Selain itu. Pembakaran hutan . Perhilitan dan Jabatan Alam Sekitar. Kawasan hutan yang kecil akan mengurangkan kemampuan haiwan-haiwan ini mencari makanan dan juga mencari pasangan untuk tujuan pembiakan. Kematian dan pengurangan bilangan adalah kesan utama yang akan berlaku disebabkan masalah ini. Jika kita kaji secara mendalam. banyak spesies-spesies flora dan fauna yang semakin diancam kepupusan. Aktiviti-aktiviti ini akan memusnahkan sesuatu habitat dan spesies haiwan dalam sesuatu jangka masa tertentu. ancaman terhadap spesies-spesies flora dan fauna ini juga sebenarnya turut menjejaskan kitaran ekologi secara keseluruhan kerana kedua-dua unsur itu dan juga manusia sendiri adalah sebahagian daripada elemen yang perlu ada untuk mewujudkan keseimbangan semula jadi. Bagi kebanyakan kita mengalah kepada tuntutan pemodenan dan kemajuan. Penerokaan kawasan-kawasan hutan boleh memusnah atau mengecilkan habitat haiwan tertentu seperti harimau dan gajah yang memerlukan kawasan yang luas untuk aktiviti-aktiviti hidup.Contohnya usaha-usaha pihak pihak Perhilitan untuk mengkaji kepupusan Harimau Malaya. aktiviti-aktiviti manusia adalah punca utama kepupusan haiwan.000 Pelan Tindakan Kebangsaan Pendidikan Alam Sekitar 1986 Peraduan menulis esei . Kemusnahan dan perubahan habitat Seperti yang dinyatakan tadi. Kita korbankan flora dan fauna di sekeliling kita bagi memberi laluan kepada pembangunan.

gading dan bahagian-bahagian badan binatang yang dikatakan memberi kekuatan pada manusia terus berleluasa. Permintaan yang tinggi terutama dalam bidang perubatan Cina menyebabkan Harimau Malaya kini hanya tinggal sejumlah yang sedikit sahaja.Pembakaran hutan secara terbuka seperti yang berlaku di Kalimantan dan Sumatera menyebabkan spesies-spesies yang terancam yang ada di kawasan tersebut akan musnah. Pencemaran Pencemaran yang teruk menyebabkan kepupusan haiwan dan tumbuhan. memerang. Britian dan Eropah terhadap haiwan-haiwan eksotik yang hanya terdapat di negara ini. masalah memburu binatang untuk mendapatkan kulit. daripada 10 haiwan yang diseludup. walaupun pelbagai undang-undang dan peraturan diperkenalkan. Semua sedia maklum. badak. paus. Menyedihkan juga kerana haiwan-haiwan daripada golongan primat seperti monyet dijual kepada institusi-institusi tertentu untuk tujuan penyelidikan. . Pemburu haram Pemburuan secara haram yang berleluasa di hutan-hutan negara ini juga adalah faktor kemusnahan habitat dan spesies haiwan. Hal ini menyebabkan nilai haiwan tersebut sangat tinggi dan ini menggalakkan lagi pemburuan haram. Keperluan barangan berasaskan haiwan Gaya hidup manusia turut menjurus kepada kemusnahan haiwan. Pemburuan haram berlaku akibat permintaan tinggi daripada negara-negara luar seperti Amerika Syarikat. Harimau Malaya merupakan satu spesies yang kian terancam kerana pemburuan terhadapnya. Permintaan yang tinggi melalui pasaran antarabangsa dan tempatan terhadap binatang ini menjadi punca utama kegiatan ini berleluasa. Menurut kajian yang pernah dilakukan. Harimau.000 primat digunakan setiap tahun untuk tujuan penyelidikan sehingga menyebabkan beberapa jenis primat hampir pupus kini. Lebih menyedihkan. terutamanya hidupan laut. dan gajah adalah antara binatang yang diburu untuk tujuan tersebut Pemburu haram ini bukan sahaja mengeksploitasikan bintang ini malahan mengaut keuntungan yang banyak melalui kegiatan ini. Dianggarkan hampir 200. Sukarnya menyeludup haiwan ini daripada dihidu oleh pihak berkuasa menyebabkan haiwan-haiwan ini sering disembunyikan dalam keadaan yang amat menyedihkan. kebakaran hutan yang besar dan tidak dapat dikawal akan memusnahkan sesuatu spesies haiwan selamalamanya. biasanya hanya seekor sahaja yang sampai ke tangan pembeli dalam keadaan selamat.

Satu cara yang berkesan dalam melindungi hutan hujan adalah melibatkan orang asli dalam pengurusan taman. perlindungan dan air bersih. Perubahan suhu dunia Faktor ini mungkin satu-satunya punca yang tidak boleh dikaitkan dengan aktiviti manusia. Sekiranya penduduk tempatan mempunyai kepentingan dalam taman raya mereka akan membentuk pemantauan komuniti atau "community watch" yang melindungi taman daripada pemburuan dan pembalakan haram. Binatang seperti Panda hanya didapati di kawasan perlindungan. Kawasan yang dilindungi adalah lokasi yang menerima perlindungan kerana nilai alam sekitar dan nilai kebudayaan. taman raya melindungi kebanyakan spesies yang paling menghadapi kepupusan di dunia ini. Penyelidikan mendapati bahawa dalam kes tertentu ³tanah simpanan asli´ atau "indigenous reserves" sebenarnya melindungi hutan hujan dengan lebih baik daripada "taman nasional" di Amazon. Taman raya adalah kaedah yang paling berjaya dan berkesan pada masa yang sama menerima sokongan daripada penduduk tempatan yang tinggal di dalam dan di sekitar kawasan perlindungan. Orang asli mengetahui lebih banyak perkara mengenai hutan berbanding dengan orang lain dan mempunyai kepentingan untuk melindungi hutan sebagai ekosistem yang membekalkan mereka makanan. kawasan terlindung diuruskan oleh kerajaan dan penjaga serta pengawal taman berperanan menguatkuasakan undang-undang dan peraturan taman raya untuk memerangi aktiviti haram seperti pemburuan haram dan penebangan haram. Fenomena El-Nino umpamanya menyebabkan peningkatan suhu dunia yang mendadak ini menyebabkan ada sesetengah spesies haiwan dan tumbuhan yang terancam terutama haiwan dan tumbuhan dan tidak sesuai dengan cuaca panas. Beruang Panda yang merupakan antara habitat yang istimewa yang hanya terdapat di negara China kian terancam kepupusannya disebabkan pencemaran alam. Secara umumnya.Hidupan seperti ikan lumba-lumba dan paus pembunuh (killer wale) semakin pupus disebabkan pencemaran air terutama disebabkan oleh tumpahan minyak di laut dan kegiatan manusia yang suka mengotorkan laut. Faktor ini akan menyebabkan kepupusan hidupan ini. Kepupusan pokok buluh juga menjadi penyebab kepupusan hidupan ini kerana pokok buluh merupakan makanan utama habitat ini. Kini. MENUBUHKAN TAMAN RAYA YANG MELINDUNGI HUTAN HUJAN DAN HIDUPAN LIAR Pembentukan kawasan perlindungan seperti taman nasional adalah cara yang baik untuk menyelamatkan hutan hujan dan ekosistem yang lain. Taman raya juga boleh membantu ekonomi negara berhutan hujan dengan menarik pelancong asing .

mengupah pemandu belantara tempatan dan membeli kraftangan tempatan seperti bakul. cengal dan balau. Kegiatan penebangan hutan untuk tujuan pertanian juga membawa permukaan tanah . kemeja-T dan gelang manik. badak.yang membayar yuran masuk. Kepupusan hidupan liar dan spesis pokok Kegiatan manusia yang tidak dirancang seperti aktiviti pembalakan boleh menyebabkan kesan negatif ke atas keseimbangan alam.harimau kerana kehilangan kawasan habitat dan sumber makanan. Penebangan hutan juga boleh menyebabkan habitat haiwan liar terganggu menyebabkan kepupusan haiwan liar seperti gajah. Penebangan hutan yang keterlaluan menyebabkan kepupusan spesies pokok seperti pokok meranti.

England dan Eropah. kebanyakan haiwan-haiwan terbabit dieksport dan dijual secara haram. Alam semula jadi telah membina semuanya selama jutaan tahun. atau haiwan-haiwan dari negara -negara di Afrika biasanya diseludup masuk ke negara negara berkenaan untuk dijual sebagai binatang peliharaan. harimau.terdedah kepada hakisan tanah dan tanah runtuhterutama sekali apabila berlaku hujanSekali lagi. Dari 10 haiwan yang diseludup masuk. Haiwan eksotik seperti burung kakak tua. biasanya hanya 1 yang mungkin sampai ke tangan pembeli dalam keadaaan yang baik dan selamat. Burma dan negara-negara di Amerika Selatan. keseimbangan ekologi terancam dan dunia kehilangan suatu khazanah yang tidak dapat diganti dengan kebijaksanaan manusia. Hal ini menyebabkan harga jualan bagi binatang tersebut meningkat tinggi . Thailand. Memelihara binatangbinatang eksotik terutamanya haiwan-haiwan yang sukar didapati menjadi satu trend di kalangan orang-orang yang berkemampuan. sementara tangan manusia mampu menghancurkannya dalam tempoh hanya beberapa dekad PERNIAGAAN HAIWAN Perniagaan haiwan merupakan satu perdagangan besar di negara-negara seperti Amerika Syarikat. ikan dan beberapa haiwan lain yang hanya terdapat di negara-negara tropika seperti Malaysia. Oleh kerana perniagaan haiwan terutamanya haiwan-haiwan yang diancam kepupusan adalah diharamkan oleh undang-undang antarabangsa. Haiwan-haiwan yang unik dan sukar didapati boleh dijual . Biasanya haiwan-haiwan tersebut dihantar ke negara destinasi dalam keadaan yang sulit dan menyedihkan.

. Kadangkala haiwan-haiwan juga ditangkap dan dijual kepada zoo atau sarkas untuk tujuan pertunjukan. Pembeli-pembeli pula sanggup menawarkan harga yang sangat tinggi kepada binatang-binatang tertentu kerana memiliki binatang-binatang tersebut melambangkan ketinggian 'status' seseorang atau kekayaan pribadi pembeli yang terlibat. Adalah dianggarkan lebih kurang 200.000 primat digunakan setiap tahun bagi tujuan tersebut sehingga menyebabkan beberapa jenis primat hampir pupus. Bagaimanapun hal ini tidaklah begitu serius sebagaimana haiwanhaiwan yang ditangkap dan dijual sebagai binatang peliharaan. Selain daripada tujuan di atas.dengan harga yang sangat mahal dan hal inilah yang menyebabkan golongangolongan tertentu sanggup menanggung resiko untuk menyeludupnya secara haram. haiwan-haiwan tertentu terutamanya dari golongan primat seperti monyet dan chimpanzee biasanya dijual kepada institusi-institusi tertentu untuk tujuan penyelidikan. Ini adalah kerana cara mengeksport haiwan-haiwan tersebut ke zoo umpamanya adalah lebih baik dan kebajikan haiwan tersebut lebih diutamakan. penyediaan vaksin dan lain-lain lagi. Haiwan-haiwan ini dijadikan bahan-bahan eksperimen untuk penyelidikan tingkah laku.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful