SENARAI PERIBAHASA TINGKATAN 4 : 1.

Bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. Masyarakat di kampung itu bersetuju untuk mengadakan aktiviti gotong royong pada minggu hadapan kerana mengamalkan sikap bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat. 2. Darah daging Maksud : Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri. Biarpun Amin adalah darah daging kepada Pak Abu, namun beliau tetap melaporkan kegiatan tidak bermoral yang dilakukan oleh Amin kepada pihak berkuasa. 3. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing Maksud : mengalami susah senang bersama-sama. 4. meninggi diri Maksud : Sombong 5. bermuka dua Maksud : Tidak jujur. 6 baik hati Maksud : Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). 7. tulang belakang Maksud : Punca kekuatan/ orang harapan 8. bara yang digenggam biar sampai jadi arang Maksud : Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar, sehingga mencapai kejayaan. 9. bagai kaca terhempas ke batu Maksud : Sangat sedih atau kecewa. 10. melentur buluh biarlah dari rebungnya Maksud : Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. 11. duduk sama rendah, berdiri sama tinggi Maksud : dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat Negara Malaysia mampu duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan negara-negara lain kerana kebijaksanaan pemimpin memakmurkan negara ini. 12. seperti lembu dicucuk hidung Maksud : Orang yang selalu menurut kemahuan orang

Hujan emas di negeri orang. rendah hati Maksud : Tidak sombong 17. 19. 3. tetap negeri sendiri lebih baik lagi. tak lapuk dek hujan. Tangan kosong Maksud : Hampa. 15. murah hati Maksud : Pemurah. 18. perahu sudah di air Maksud : segala-gala yang dikehendaki sudah diperoleh. anak dagang Maksud : Orang luar yang datang menetap di sesuatu tempat 4. 14. lebih baik jangan melakukan sesuatu yang susah . dayung sudah di tangan. lebih baik di negeri sendiri Maksud : Walau bagaimanapun kelebihan di negara orang. kalau takut dilambung ombak. 5.13. jangan berumah di tepi pantai Maksud : Kalau takut berhadapan dengan penderitaan . hujan batu di negeri sendiri. sesuatu yang tetap utuh. yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu. 16. 2. lintah darat Maksud : Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. yang berat sama dipikul. Penduduk kampung terus menderita akibat sikap lintah darat yang diamalkan oleh peniagapeniaga yang menjual barangan keperluan harian. tak lekang dek panas Maksud : Adat yang tidak berubah. Sifat murah hati yang diamalkan oleh pelajar itu telah membolehkannya memperoleh gelaran pelajar cemerlang sahsiah. Senarai Peribahasa dalam Buku teks Tingkatan 5 1. terang hati Maksud : Lekas pandai. bagai aur dengan tebing Maksud : Hubungan yang rapat antara sama sama yang lain dan saling membantu.

senang susah bersama. pecah semua Maksud : kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya. masuk kandang kerbau menguak Maksud : Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan 12. kacang lupakan kulit Maksud : Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan. bukit sama didaki. hati gajah sama dilapah. bersenangsenang kemudian Maksud : Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari. . manakan dapat sagunya Maksud : Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu berusaha dan bersusah payah 15. 8. berenang-renang ke tepian. 10. 14. lama-lama jadi bukit Maksud : Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga. 16. memerah otak Maksud : Berfikir dengan bersungguh-sungguh. 18. kalau tidak dipecahkan ruyung. bak cendawan tumbuh selepas hujan Maksud : Terlalu banyak pada sesuatu masa. masuk kandang kambing mengembek. sedikit-sedikit. bulat manusia kerana muafakat. Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat.. yang bulat tidak datang menggolek. hati kuman sama dicecah Maksud : Pengagihan yang sama banyak. pecah sebiji. 11. berakit-rakit ke hulu. Di mana bumi dipijak. 19. 7. bulat air kerana pembetung. indah khabar daripada rupa Maksud : Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan. 13. yang pipih tidak datang melayang Maksud : Sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha 17. ibarat telur sesangkak. 9.6. di situ langit dijunjung Maksud : Menurut adat atau peraturan di tempat yang kita diami atau tinggal. bersakit-sakit dahulu. lurah sama dituruni Maksud : Perhubungan yang sangat akrab.

batu penghalang Maksud : Halangan Pemuda itu telah menjadi batu penghalang kepada Samsuri untuk mengahwini Mazida kerana beliau juga ada hati kepada wanita itu.20. 28. anak buah Maksud : a. Kehidupan yang senang. Maksud : Di mana-mana sahaja kita tinggal. Anak saudara. bagai ikan pulang ke lubuk Maksud : a. yang baharu didukung Maksud : Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. 25. untung anak perempuan nanti-nantikan Maksud : orang lelaki yang merisik bakal isterinya. 30. yang kita kejar tak dapat. di situ ada rezeki. berbesar hati Maksud : Gembira. yang lama dikelek. Pekerja di bawah jagaan kita. 29 untung anak lelaki cari-carikan. 21. 26. b. Contoh ayat : Walau ke mana-mana sahaja kita pergi. tetapi yang sudah di tangan hilang pula. biar mati anak. tuan rumah Maksud : tempat berlangsungnya sesuatu acara 27.sediakan payung sebelum hujan Maksud : Berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana. yang kita kendong pula berciciran Maksud : Bernasib malang kerana setelah memperoleh sesuatu. Orang yang pulang ke tempat asal. MAKSUD PERIBAHASA DAN CONTOH AYAT : 1. Ada air adalah ikan. 24. jangan mati adat Maksud : orang yang kuat perpegang pada adat. 23. janganlah cepat kecewa kerana di mana ada air adalah ikan. 22. 2. b. Ada gula adalah semut Maksud : Apabila sesuatu tempat itu mudah mendapat kesenangan atau kemewahan di . mencari jalan Maksud : Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara.

Air pun ada pasang surutnya Maksud : Untung dan malang nasib seseorang itu sentiasa bertukar ganti. 7. biar sampai ke pangkal lengan Maksud : Tiap-tiap pekerjaan hendaklah dibuat sehingga selesai dan berjaya. sampah ke tepi juga Maksud : Jangan mencampuri pergaduhan adik-beradik atau sekeluarga kerana apabila mereka berbaik semula kita akan tersisih. biar sampai ke pangkal lengan.situlah ramai orang berkumpul. Contoh ayat : Faridah itu umpama air yang tenang jangan disangka tiada buaya. seperti kata peribahasa ada gula adalah semut. tegal biasa sahaja bagi Ah Kow kerana sejak kecil lagi dia telah melakukannya. Contoh ayat : Di bandar itu ramai orang tinggal kerana senang mendapat rezeki dan kemewahan. Air sama air. . 5. 6. 4. Air yang tenang jangan disangka tiada buaya Maksud : Orang yang pendiam jangan disangka bodoh atau penakut. menang memakai Maksud : Walaupun terasa berat membeli sesuatu barang yang mahal harganya tetapi barang itu bermutu dan tahan Iama. tegal biasa Maksud : Perkara atau kerja yang susah menjadi senang kalau selalu dibuat. Contoh ayat : Ahmad yang tidak bertegur sapa dengan abangnya selama setahun. Air dicencang tidak akan putus Maksud : Perselisihan antara adik-beradik tidak akan kekal lama dan akhirnya akan berbaik semula. Alah membeli. 8. Contoh ayat : Karim yang mencampuri perselisihan Ismail sekeluarga kini tidak dipedulikan lagi apabila keluarga Ismail berbaik semula kerana air sama air. Alah bisa. Contoh ayat : Kerja memotong kayu itu alah bisa. sekarang telah berbaik-baik semula kerana air dicencang tidak akan putus. Alang-alang menyeluk pekasam. sampah ke tepi juga akhirnya. 9. Contoh ayat : Kita mestilah belajar bersungguh-sungguh sehingga mendapat keputusan yang cemerlang kerana alang-alang menyeluk pekasam. Contoh ayat : Nasib Pak Zaki samalah seperti keadaan air pun ada pasang surutnya kerana dahulu dia hidup mewah tetapi sekarang dalam kesusahan. 3. walaupun dia sentiasa pendiam tetapi bijak dan berani memberikan pendapat.

Contoh ayat : Perbuatan Pak Leman itu alah sabung. menang sorak kerana wangnya banyak habis tetapi cita-citanya untuk menjadi pemimpin di kampung itu tidak berjaya. 10. .Contoh ayat : Saya tetap membeli baju yang mahal harganya itu kerana saya percaya alah membeli. menang sorak Maksud : Harta benda habis tetapi faedahnya tidak didapati. menang memakai. Alah sabung.