P. 1
senarai peribahasa

senarai peribahasa

5.0

|Views: 238|Likes:
Published by Tafin Nikiysa

More info:

Published by: Tafin Nikiysa on Aug 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/20/2015

pdf

text

original

SENARAI PERIBAHASA TINGKATAN 4 : 1.

Bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. Masyarakat di kampung itu bersetuju untuk mengadakan aktiviti gotong royong pada minggu hadapan kerana mengamalkan sikap bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat. 2. Darah daging Maksud : Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri. Biarpun Amin adalah darah daging kepada Pak Abu, namun beliau tetap melaporkan kegiatan tidak bermoral yang dilakukan oleh Amin kepada pihak berkuasa. 3. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing Maksud : mengalami susah senang bersama-sama. 4. meninggi diri Maksud : Sombong 5. bermuka dua Maksud : Tidak jujur. 6 baik hati Maksud : Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). 7. tulang belakang Maksud : Punca kekuatan/ orang harapan 8. bara yang digenggam biar sampai jadi arang Maksud : Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar, sehingga mencapai kejayaan. 9. bagai kaca terhempas ke batu Maksud : Sangat sedih atau kecewa. 10. melentur buluh biarlah dari rebungnya Maksud : Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. 11. duduk sama rendah, berdiri sama tinggi Maksud : dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat Negara Malaysia mampu duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan negara-negara lain kerana kebijaksanaan pemimpin memakmurkan negara ini. 12. seperti lembu dicucuk hidung Maksud : Orang yang selalu menurut kemahuan orang

lebih baik di negeri sendiri Maksud : Walau bagaimanapun kelebihan di negara orang. anak dagang Maksud : Orang luar yang datang menetap di sesuatu tempat 4.13. 19. 2. 15. Penduduk kampung terus menderita akibat sikap lintah darat yang diamalkan oleh peniagapeniaga yang menjual barangan keperluan harian. jangan berumah di tepi pantai Maksud : Kalau takut berhadapan dengan penderitaan . yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu. 18. yang berat sama dipikul. Hujan emas di negeri orang. rendah hati Maksud : Tidak sombong 17. perahu sudah di air Maksud : segala-gala yang dikehendaki sudah diperoleh. murah hati Maksud : Pemurah. hujan batu di negeri sendiri. 5. Sifat murah hati yang diamalkan oleh pelajar itu telah membolehkannya memperoleh gelaran pelajar cemerlang sahsiah. tak lapuk dek hujan. tak lekang dek panas Maksud : Adat yang tidak berubah. 3. bagai aur dengan tebing Maksud : Hubungan yang rapat antara sama sama yang lain dan saling membantu. 16. 14. lebih baik jangan melakukan sesuatu yang susah . Tangan kosong Maksud : Hampa. terang hati Maksud : Lekas pandai. dayung sudah di tangan. tetap negeri sendiri lebih baik lagi. kalau takut dilambung ombak. lintah darat Maksud : Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. Senarai Peribahasa dalam Buku teks Tingkatan 5 1. sesuatu yang tetap utuh.

hati kuman sama dicecah Maksud : Pengagihan yang sama banyak. sedikit-sedikit. senang susah bersama. pecah semua Maksud : kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya. 14. masuk kandang kerbau menguak Maksud : Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan 12.. 10. manakan dapat sagunya Maksud : Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu berusaha dan bersusah payah 15. bukit sama didaki. indah khabar daripada rupa Maksud : Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan. kalau tidak dipecahkan ruyung. . kacang lupakan kulit Maksud : Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan. memerah otak Maksud : Berfikir dengan bersungguh-sungguh. 9. 13. ibarat telur sesangkak. hati gajah sama dilapah. yang pipih tidak datang melayang Maksud : Sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha 17. berakit-rakit ke hulu. Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. bersakit-sakit dahulu. Di mana bumi dipijak. yang bulat tidak datang menggolek. lama-lama jadi bukit Maksud : Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga. bak cendawan tumbuh selepas hujan Maksud : Terlalu banyak pada sesuatu masa. pecah sebiji. bulat air kerana pembetung. 8. 7. bulat manusia kerana muafakat.6. 19. lurah sama dituruni Maksud : Perhubungan yang sangat akrab. 18. 11. 16. masuk kandang kambing mengembek. di situ langit dijunjung Maksud : Menurut adat atau peraturan di tempat yang kita diami atau tinggal. berenang-renang ke tepian. bersenangsenang kemudian Maksud : Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari.

anak buah Maksud : a. 21. yang baharu didukung Maksud : Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. 30. yang kita kendong pula berciciran Maksud : Bernasib malang kerana setelah memperoleh sesuatu. 24. b. berbesar hati Maksud : Gembira. 2. 26. MAKSUD PERIBAHASA DAN CONTOH AYAT : 1. 23.sediakan payung sebelum hujan Maksud : Berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana. 25. biar mati anak. yang lama dikelek. bagai ikan pulang ke lubuk Maksud : a. Orang yang pulang ke tempat asal. Kehidupan yang senang. Pekerja di bawah jagaan kita. jangan mati adat Maksud : orang yang kuat perpegang pada adat. tetapi yang sudah di tangan hilang pula. 28. untung anak perempuan nanti-nantikan Maksud : orang lelaki yang merisik bakal isterinya. janganlah cepat kecewa kerana di mana ada air adalah ikan. mencari jalan Maksud : Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Ada air adalah ikan. Contoh ayat : Walau ke mana-mana sahaja kita pergi. Ada gula adalah semut Maksud : Apabila sesuatu tempat itu mudah mendapat kesenangan atau kemewahan di . 22.20. yang kita kejar tak dapat. 29 untung anak lelaki cari-carikan. Maksud : Di mana-mana sahaja kita tinggal. di situ ada rezeki. Anak saudara. tuan rumah Maksud : tempat berlangsungnya sesuatu acara 27. b. batu penghalang Maksud : Halangan Pemuda itu telah menjadi batu penghalang kepada Samsuri untuk mengahwini Mazida kerana beliau juga ada hati kepada wanita itu.

tegal biasa Maksud : Perkara atau kerja yang susah menjadi senang kalau selalu dibuat. 3.situlah ramai orang berkumpul. Contoh ayat : Kita mestilah belajar bersungguh-sungguh sehingga mendapat keputusan yang cemerlang kerana alang-alang menyeluk pekasam. Air yang tenang jangan disangka tiada buaya Maksud : Orang yang pendiam jangan disangka bodoh atau penakut. Contoh ayat : Kerja memotong kayu itu alah bisa. biar sampai ke pangkal lengan Maksud : Tiap-tiap pekerjaan hendaklah dibuat sehingga selesai dan berjaya. 6. 4. walaupun dia sentiasa pendiam tetapi bijak dan berani memberikan pendapat. Alang-alang menyeluk pekasam. sampah ke tepi juga akhirnya. sampah ke tepi juga Maksud : Jangan mencampuri pergaduhan adik-beradik atau sekeluarga kerana apabila mereka berbaik semula kita akan tersisih. sekarang telah berbaik-baik semula kerana air dicencang tidak akan putus. seperti kata peribahasa ada gula adalah semut. biar sampai ke pangkal lengan. Contoh ayat : Ahmad yang tidak bertegur sapa dengan abangnya selama setahun. Alah membeli. Air sama air. menang memakai Maksud : Walaupun terasa berat membeli sesuatu barang yang mahal harganya tetapi barang itu bermutu dan tahan Iama. 7. Air pun ada pasang surutnya Maksud : Untung dan malang nasib seseorang itu sentiasa bertukar ganti. Contoh ayat : Karim yang mencampuri perselisihan Ismail sekeluarga kini tidak dipedulikan lagi apabila keluarga Ismail berbaik semula kerana air sama air. 5. Air dicencang tidak akan putus Maksud : Perselisihan antara adik-beradik tidak akan kekal lama dan akhirnya akan berbaik semula. Contoh ayat : Nasib Pak Zaki samalah seperti keadaan air pun ada pasang surutnya kerana dahulu dia hidup mewah tetapi sekarang dalam kesusahan. tegal biasa sahaja bagi Ah Kow kerana sejak kecil lagi dia telah melakukannya. Contoh ayat : Faridah itu umpama air yang tenang jangan disangka tiada buaya. . Contoh ayat : Di bandar itu ramai orang tinggal kerana senang mendapat rezeki dan kemewahan. Alah bisa. 8. 9.

menang sorak Maksud : Harta benda habis tetapi faedahnya tidak didapati. menang memakai. . Alah sabung. Contoh ayat : Perbuatan Pak Leman itu alah sabung. menang sorak kerana wangnya banyak habis tetapi cita-citanya untuk menjadi pemimpin di kampung itu tidak berjaya. 10.Contoh ayat : Saya tetap membeli baju yang mahal harganya itu kerana saya percaya alah membeli.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->