SENARAI PERIBAHASA TINGKATAN 4 : 1.

Bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. Masyarakat di kampung itu bersetuju untuk mengadakan aktiviti gotong royong pada minggu hadapan kerana mengamalkan sikap bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat. 2. Darah daging Maksud : Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri. Biarpun Amin adalah darah daging kepada Pak Abu, namun beliau tetap melaporkan kegiatan tidak bermoral yang dilakukan oleh Amin kepada pihak berkuasa. 3. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing Maksud : mengalami susah senang bersama-sama. 4. meninggi diri Maksud : Sombong 5. bermuka dua Maksud : Tidak jujur. 6 baik hati Maksud : Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). 7. tulang belakang Maksud : Punca kekuatan/ orang harapan 8. bara yang digenggam biar sampai jadi arang Maksud : Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar, sehingga mencapai kejayaan. 9. bagai kaca terhempas ke batu Maksud : Sangat sedih atau kecewa. 10. melentur buluh biarlah dari rebungnya Maksud : Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. 11. duduk sama rendah, berdiri sama tinggi Maksud : dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat Negara Malaysia mampu duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan negara-negara lain kerana kebijaksanaan pemimpin memakmurkan negara ini. 12. seperti lembu dicucuk hidung Maksud : Orang yang selalu menurut kemahuan orang

yang berat sama dipikul. lebih baik di negeri sendiri Maksud : Walau bagaimanapun kelebihan di negara orang. 16. tetap negeri sendiri lebih baik lagi. perahu sudah di air Maksud : segala-gala yang dikehendaki sudah diperoleh. lintah darat Maksud : Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. 14. dayung sudah di tangan. 5. kalau takut dilambung ombak. bagai aur dengan tebing Maksud : Hubungan yang rapat antara sama sama yang lain dan saling membantu. yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu. tak lekang dek panas Maksud : Adat yang tidak berubah. Tangan kosong Maksud : Hampa. terang hati Maksud : Lekas pandai. 19. Sifat murah hati yang diamalkan oleh pelajar itu telah membolehkannya memperoleh gelaran pelajar cemerlang sahsiah. tak lapuk dek hujan. 18.13. hujan batu di negeri sendiri. murah hati Maksud : Pemurah. Penduduk kampung terus menderita akibat sikap lintah darat yang diamalkan oleh peniagapeniaga yang menjual barangan keperluan harian. Senarai Peribahasa dalam Buku teks Tingkatan 5 1. 15. jangan berumah di tepi pantai Maksud : Kalau takut berhadapan dengan penderitaan . 3. Hujan emas di negeri orang. sesuatu yang tetap utuh. anak dagang Maksud : Orang luar yang datang menetap di sesuatu tempat 4. rendah hati Maksud : Tidak sombong 17. lebih baik jangan melakukan sesuatu yang susah . 2.

di situ langit dijunjung Maksud : Menurut adat atau peraturan di tempat yang kita diami atau tinggal. bulat manusia kerana muafakat.6. 9. kalau tidak dipecahkan ruyung. 19. 8. pecah sebiji. kacang lupakan kulit Maksud : Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan. . berakit-rakit ke hulu. bak cendawan tumbuh selepas hujan Maksud : Terlalu banyak pada sesuatu masa. 18. bulat air kerana pembetung. hati kuman sama dicecah Maksud : Pengagihan yang sama banyak. yang pipih tidak datang melayang Maksud : Sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha 17. pecah semua Maksud : kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya. 10. bersenangsenang kemudian Maksud : Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari. bukit sama didaki. lama-lama jadi bukit Maksud : Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga. sedikit-sedikit. memerah otak Maksud : Berfikir dengan bersungguh-sungguh. senang susah bersama. Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. masuk kandang kambing mengembek.. bersakit-sakit dahulu. indah khabar daripada rupa Maksud : Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan. 16. 14. 13. Di mana bumi dipijak. 7. yang bulat tidak datang menggolek. hati gajah sama dilapah. ibarat telur sesangkak. masuk kandang kerbau menguak Maksud : Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan 12. lurah sama dituruni Maksud : Perhubungan yang sangat akrab. berenang-renang ke tepian. manakan dapat sagunya Maksud : Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu berusaha dan bersusah payah 15. 11.

23. 25. Orang yang pulang ke tempat asal. biar mati anak. berbesar hati Maksud : Gembira. tuan rumah Maksud : tempat berlangsungnya sesuatu acara 27.sediakan payung sebelum hujan Maksud : Berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana. di situ ada rezeki. 24. Maksud : Di mana-mana sahaja kita tinggal. tetapi yang sudah di tangan hilang pula. Ada gula adalah semut Maksud : Apabila sesuatu tempat itu mudah mendapat kesenangan atau kemewahan di . Contoh ayat : Walau ke mana-mana sahaja kita pergi. yang baharu didukung Maksud : Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. mencari jalan Maksud : Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. b. b. 26. anak buah Maksud : a. janganlah cepat kecewa kerana di mana ada air adalah ikan. Ada air adalah ikan. yang kita kendong pula berciciran Maksud : Bernasib malang kerana setelah memperoleh sesuatu.20. untung anak perempuan nanti-nantikan Maksud : orang lelaki yang merisik bakal isterinya. 30. yang lama dikelek. 28. bagai ikan pulang ke lubuk Maksud : a. 22. yang kita kejar tak dapat. 29 untung anak lelaki cari-carikan. 21. MAKSUD PERIBAHASA DAN CONTOH AYAT : 1. Anak saudara. 2. jangan mati adat Maksud : orang yang kuat perpegang pada adat. Kehidupan yang senang. batu penghalang Maksud : Halangan Pemuda itu telah menjadi batu penghalang kepada Samsuri untuk mengahwini Mazida kerana beliau juga ada hati kepada wanita itu. Pekerja di bawah jagaan kita.

4. . Contoh ayat : Di bandar itu ramai orang tinggal kerana senang mendapat rezeki dan kemewahan. Air pun ada pasang surutnya Maksud : Untung dan malang nasib seseorang itu sentiasa bertukar ganti. 5. Contoh ayat : Karim yang mencampuri perselisihan Ismail sekeluarga kini tidak dipedulikan lagi apabila keluarga Ismail berbaik semula kerana air sama air. sampah ke tepi juga Maksud : Jangan mencampuri pergaduhan adik-beradik atau sekeluarga kerana apabila mereka berbaik semula kita akan tersisih. Contoh ayat : Faridah itu umpama air yang tenang jangan disangka tiada buaya. Alah membeli. biar sampai ke pangkal lengan. 7. Air dicencang tidak akan putus Maksud : Perselisihan antara adik-beradik tidak akan kekal lama dan akhirnya akan berbaik semula. 6. 8. menang memakai Maksud : Walaupun terasa berat membeli sesuatu barang yang mahal harganya tetapi barang itu bermutu dan tahan Iama. biar sampai ke pangkal lengan Maksud : Tiap-tiap pekerjaan hendaklah dibuat sehingga selesai dan berjaya.situlah ramai orang berkumpul. sampah ke tepi juga akhirnya. 3. Air sama air. 9. seperti kata peribahasa ada gula adalah semut. Alang-alang menyeluk pekasam. Contoh ayat : Nasib Pak Zaki samalah seperti keadaan air pun ada pasang surutnya kerana dahulu dia hidup mewah tetapi sekarang dalam kesusahan. tegal biasa sahaja bagi Ah Kow kerana sejak kecil lagi dia telah melakukannya. Contoh ayat : Kerja memotong kayu itu alah bisa. Air yang tenang jangan disangka tiada buaya Maksud : Orang yang pendiam jangan disangka bodoh atau penakut. walaupun dia sentiasa pendiam tetapi bijak dan berani memberikan pendapat. Contoh ayat : Ahmad yang tidak bertegur sapa dengan abangnya selama setahun. sekarang telah berbaik-baik semula kerana air dicencang tidak akan putus. Contoh ayat : Kita mestilah belajar bersungguh-sungguh sehingga mendapat keputusan yang cemerlang kerana alang-alang menyeluk pekasam. tegal biasa Maksud : Perkara atau kerja yang susah menjadi senang kalau selalu dibuat. Alah bisa.

. menang sorak Maksud : Harta benda habis tetapi faedahnya tidak didapati. menang memakai.Contoh ayat : Saya tetap membeli baju yang mahal harganya itu kerana saya percaya alah membeli. 10. Alah sabung. menang sorak kerana wangnya banyak habis tetapi cita-citanya untuk menjadi pemimpin di kampung itu tidak berjaya. Contoh ayat : Perbuatan Pak Leman itu alah sabung.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful