SENARAI PERIBAHASA TINGKATAN 4 : 1.

Bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. Masyarakat di kampung itu bersetuju untuk mengadakan aktiviti gotong royong pada minggu hadapan kerana mengamalkan sikap bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat. 2. Darah daging Maksud : Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri. Biarpun Amin adalah darah daging kepada Pak Abu, namun beliau tetap melaporkan kegiatan tidak bermoral yang dilakukan oleh Amin kepada pihak berkuasa. 3. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing Maksud : mengalami susah senang bersama-sama. 4. meninggi diri Maksud : Sombong 5. bermuka dua Maksud : Tidak jujur. 6 baik hati Maksud : Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). 7. tulang belakang Maksud : Punca kekuatan/ orang harapan 8. bara yang digenggam biar sampai jadi arang Maksud : Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar, sehingga mencapai kejayaan. 9. bagai kaca terhempas ke batu Maksud : Sangat sedih atau kecewa. 10. melentur buluh biarlah dari rebungnya Maksud : Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. 11. duduk sama rendah, berdiri sama tinggi Maksud : dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat Negara Malaysia mampu duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan negara-negara lain kerana kebijaksanaan pemimpin memakmurkan negara ini. 12. seperti lembu dicucuk hidung Maksud : Orang yang selalu menurut kemahuan orang

lebih baik jangan melakukan sesuatu yang susah . kalau takut dilambung ombak. Hujan emas di negeri orang. 18. hujan batu di negeri sendiri. tak lekang dek panas Maksud : Adat yang tidak berubah. perahu sudah di air Maksud : segala-gala yang dikehendaki sudah diperoleh. 14. 3. jangan berumah di tepi pantai Maksud : Kalau takut berhadapan dengan penderitaan . rendah hati Maksud : Tidak sombong 17. 15. Sifat murah hati yang diamalkan oleh pelajar itu telah membolehkannya memperoleh gelaran pelajar cemerlang sahsiah. Senarai Peribahasa dalam Buku teks Tingkatan 5 1. Penduduk kampung terus menderita akibat sikap lintah darat yang diamalkan oleh peniagapeniaga yang menjual barangan keperluan harian. lintah darat Maksud : Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu. dayung sudah di tangan. 19. sesuatu yang tetap utuh.13. lebih baik di negeri sendiri Maksud : Walau bagaimanapun kelebihan di negara orang. Tangan kosong Maksud : Hampa. 2. 16. terang hati Maksud : Lekas pandai. 5. murah hati Maksud : Pemurah. bagai aur dengan tebing Maksud : Hubungan yang rapat antara sama sama yang lain dan saling membantu. tak lapuk dek hujan. tetap negeri sendiri lebih baik lagi. anak dagang Maksud : Orang luar yang datang menetap di sesuatu tempat 4. yang berat sama dipikul.

sedikit-sedikit. masuk kandang kambing mengembek. pecah sebiji. masuk kandang kerbau menguak Maksud : Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan 12. 9. bak cendawan tumbuh selepas hujan Maksud : Terlalu banyak pada sesuatu masa. manakan dapat sagunya Maksud : Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu berusaha dan bersusah payah 15. hati gajah sama dilapah. memerah otak Maksud : Berfikir dengan bersungguh-sungguh. bulat air kerana pembetung. bukit sama didaki. 13. ibarat telur sesangkak. kalau tidak dipecahkan ruyung. di situ langit dijunjung Maksud : Menurut adat atau peraturan di tempat yang kita diami atau tinggal.. 10. hati kuman sama dicecah Maksud : Pengagihan yang sama banyak. 18. bersakit-sakit dahulu. 16. 8. Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. lurah sama dituruni Maksud : Perhubungan yang sangat akrab. lama-lama jadi bukit Maksud : Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga. 11. yang bulat tidak datang menggolek. yang pipih tidak datang melayang Maksud : Sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha 17. senang susah bersama. 7. . Di mana bumi dipijak. pecah semua Maksud : kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya. berenang-renang ke tepian. indah khabar daripada rupa Maksud : Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan. bulat manusia kerana muafakat. 14. kacang lupakan kulit Maksud : Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan. berakit-rakit ke hulu. 19.6. bersenangsenang kemudian Maksud : Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari.

22. 21. untung anak perempuan nanti-nantikan Maksud : orang lelaki yang merisik bakal isterinya. 29 untung anak lelaki cari-carikan. b. berbesar hati Maksud : Gembira. Ada gula adalah semut Maksud : Apabila sesuatu tempat itu mudah mendapat kesenangan atau kemewahan di . 2. mencari jalan Maksud : Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. 24. Kehidupan yang senang.sediakan payung sebelum hujan Maksud : Berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana. Orang yang pulang ke tempat asal. 23. tuan rumah Maksud : tempat berlangsungnya sesuatu acara 27. yang lama dikelek. bagai ikan pulang ke lubuk Maksud : a. Ada air adalah ikan. 30. Maksud : Di mana-mana sahaja kita tinggal. 26. b. MAKSUD PERIBAHASA DAN CONTOH AYAT : 1. tetapi yang sudah di tangan hilang pula. 28. 25. batu penghalang Maksud : Halangan Pemuda itu telah menjadi batu penghalang kepada Samsuri untuk mengahwini Mazida kerana beliau juga ada hati kepada wanita itu.20. Anak saudara. di situ ada rezeki. yang baharu didukung Maksud : Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. yang kita kejar tak dapat. anak buah Maksud : a. biar mati anak. Contoh ayat : Walau ke mana-mana sahaja kita pergi. janganlah cepat kecewa kerana di mana ada air adalah ikan. Pekerja di bawah jagaan kita. yang kita kendong pula berciciran Maksud : Bernasib malang kerana setelah memperoleh sesuatu. jangan mati adat Maksud : orang yang kuat perpegang pada adat.

Alah bisa. 3. Air sama air. tegal biasa Maksud : Perkara atau kerja yang susah menjadi senang kalau selalu dibuat. Contoh ayat : Ahmad yang tidak bertegur sapa dengan abangnya selama setahun. tegal biasa sahaja bagi Ah Kow kerana sejak kecil lagi dia telah melakukannya. . 5. Contoh ayat : Kita mestilah belajar bersungguh-sungguh sehingga mendapat keputusan yang cemerlang kerana alang-alang menyeluk pekasam. Air pun ada pasang surutnya Maksud : Untung dan malang nasib seseorang itu sentiasa bertukar ganti. sampah ke tepi juga Maksud : Jangan mencampuri pergaduhan adik-beradik atau sekeluarga kerana apabila mereka berbaik semula kita akan tersisih. menang memakai Maksud : Walaupun terasa berat membeli sesuatu barang yang mahal harganya tetapi barang itu bermutu dan tahan Iama. sampah ke tepi juga akhirnya.situlah ramai orang berkumpul. 7. Alah membeli. 6. Contoh ayat : Nasib Pak Zaki samalah seperti keadaan air pun ada pasang surutnya kerana dahulu dia hidup mewah tetapi sekarang dalam kesusahan. biar sampai ke pangkal lengan. Contoh ayat : Karim yang mencampuri perselisihan Ismail sekeluarga kini tidak dipedulikan lagi apabila keluarga Ismail berbaik semula kerana air sama air. 9. sekarang telah berbaik-baik semula kerana air dicencang tidak akan putus. seperti kata peribahasa ada gula adalah semut. Air dicencang tidak akan putus Maksud : Perselisihan antara adik-beradik tidak akan kekal lama dan akhirnya akan berbaik semula. Air yang tenang jangan disangka tiada buaya Maksud : Orang yang pendiam jangan disangka bodoh atau penakut. Alang-alang menyeluk pekasam. Contoh ayat : Faridah itu umpama air yang tenang jangan disangka tiada buaya. 4. Contoh ayat : Kerja memotong kayu itu alah bisa. walaupun dia sentiasa pendiam tetapi bijak dan berani memberikan pendapat. Contoh ayat : Di bandar itu ramai orang tinggal kerana senang mendapat rezeki dan kemewahan. biar sampai ke pangkal lengan Maksud : Tiap-tiap pekerjaan hendaklah dibuat sehingga selesai dan berjaya. 8.

menang sorak kerana wangnya banyak habis tetapi cita-citanya untuk menjadi pemimpin di kampung itu tidak berjaya. menang memakai. . Contoh ayat : Perbuatan Pak Leman itu alah sabung.Contoh ayat : Saya tetap membeli baju yang mahal harganya itu kerana saya percaya alah membeli. 10. Alah sabung. menang sorak Maksud : Harta benda habis tetapi faedahnya tidak didapati.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful