SENARAI PERIBAHASA TINGKATAN 4 : 1.

Bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. Masyarakat di kampung itu bersetuju untuk mengadakan aktiviti gotong royong pada minggu hadapan kerana mengamalkan sikap bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat. 2. Darah daging Maksud : Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri. Biarpun Amin adalah darah daging kepada Pak Abu, namun beliau tetap melaporkan kegiatan tidak bermoral yang dilakukan oleh Amin kepada pihak berkuasa. 3. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing Maksud : mengalami susah senang bersama-sama. 4. meninggi diri Maksud : Sombong 5. bermuka dua Maksud : Tidak jujur. 6 baik hati Maksud : Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). 7. tulang belakang Maksud : Punca kekuatan/ orang harapan 8. bara yang digenggam biar sampai jadi arang Maksud : Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar, sehingga mencapai kejayaan. 9. bagai kaca terhempas ke batu Maksud : Sangat sedih atau kecewa. 10. melentur buluh biarlah dari rebungnya Maksud : Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. 11. duduk sama rendah, berdiri sama tinggi Maksud : dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat Negara Malaysia mampu duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan negara-negara lain kerana kebijaksanaan pemimpin memakmurkan negara ini. 12. seperti lembu dicucuk hidung Maksud : Orang yang selalu menurut kemahuan orang

19. Senarai Peribahasa dalam Buku teks Tingkatan 5 1. 14. 18. lintah darat Maksud : Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. anak dagang Maksud : Orang luar yang datang menetap di sesuatu tempat 4. terang hati Maksud : Lekas pandai. murah hati Maksud : Pemurah. yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu. Hujan emas di negeri orang. perahu sudah di air Maksud : segala-gala yang dikehendaki sudah diperoleh. tak lapuk dek hujan. 16. dayung sudah di tangan. lebih baik di negeri sendiri Maksud : Walau bagaimanapun kelebihan di negara orang. 5. tak lekang dek panas Maksud : Adat yang tidak berubah. yang berat sama dipikul. jangan berumah di tepi pantai Maksud : Kalau takut berhadapan dengan penderitaan . sesuatu yang tetap utuh. kalau takut dilambung ombak. 2. Sifat murah hati yang diamalkan oleh pelajar itu telah membolehkannya memperoleh gelaran pelajar cemerlang sahsiah. Penduduk kampung terus menderita akibat sikap lintah darat yang diamalkan oleh peniagapeniaga yang menjual barangan keperluan harian. hujan batu di negeri sendiri. 15.13. tetap negeri sendiri lebih baik lagi. bagai aur dengan tebing Maksud : Hubungan yang rapat antara sama sama yang lain dan saling membantu. 3. Tangan kosong Maksud : Hampa. rendah hati Maksud : Tidak sombong 17. lebih baik jangan melakukan sesuatu yang susah .

kalau tidak dipecahkan ruyung. berenang-renang ke tepian. 10.. kacang lupakan kulit Maksud : Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan. 18. indah khabar daripada rupa Maksud : Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan. masuk kandang kambing mengembek. bukit sama didaki. yang pipih tidak datang melayang Maksud : Sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha 17. masuk kandang kerbau menguak Maksud : Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan 12. Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. 8. 11. 16. manakan dapat sagunya Maksud : Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu berusaha dan bersusah payah 15. hati kuman sama dicecah Maksud : Pengagihan yang sama banyak. bulat air kerana pembetung. bak cendawan tumbuh selepas hujan Maksud : Terlalu banyak pada sesuatu masa. di situ langit dijunjung Maksud : Menurut adat atau peraturan di tempat yang kita diami atau tinggal. memerah otak Maksud : Berfikir dengan bersungguh-sungguh. lurah sama dituruni Maksud : Perhubungan yang sangat akrab. 19. ibarat telur sesangkak. bersakit-sakit dahulu. 13. lama-lama jadi bukit Maksud : Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga. yang bulat tidak datang menggolek. senang susah bersama. pecah sebiji. pecah semua Maksud : kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya. 7.6. bulat manusia kerana muafakat. . bersenangsenang kemudian Maksud : Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari. hati gajah sama dilapah. 9. Di mana bumi dipijak. 14. berakit-rakit ke hulu. sedikit-sedikit.

Maksud : Di mana-mana sahaja kita tinggal. 24. b. MAKSUD PERIBAHASA DAN CONTOH AYAT : 1. yang kita kejar tak dapat. 23. tuan rumah Maksud : tempat berlangsungnya sesuatu acara 27. anak buah Maksud : a. Orang yang pulang ke tempat asal. untung anak perempuan nanti-nantikan Maksud : orang lelaki yang merisik bakal isterinya. Contoh ayat : Walau ke mana-mana sahaja kita pergi. Kehidupan yang senang. 22. biar mati anak. 28. Pekerja di bawah jagaan kita.sediakan payung sebelum hujan Maksud : Berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana. 29 untung anak lelaki cari-carikan. bagai ikan pulang ke lubuk Maksud : a. 21. tetapi yang sudah di tangan hilang pula. 30. Anak saudara. berbesar hati Maksud : Gembira. yang kita kendong pula berciciran Maksud : Bernasib malang kerana setelah memperoleh sesuatu. jangan mati adat Maksud : orang yang kuat perpegang pada adat. Ada gula adalah semut Maksud : Apabila sesuatu tempat itu mudah mendapat kesenangan atau kemewahan di . batu penghalang Maksud : Halangan Pemuda itu telah menjadi batu penghalang kepada Samsuri untuk mengahwini Mazida kerana beliau juga ada hati kepada wanita itu. 25. di situ ada rezeki. janganlah cepat kecewa kerana di mana ada air adalah ikan. 2. b. mencari jalan Maksud : Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Ada air adalah ikan. yang baharu didukung Maksud : Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. yang lama dikelek.20. 26.

Air yang tenang jangan disangka tiada buaya Maksud : Orang yang pendiam jangan disangka bodoh atau penakut. Alah bisa.situlah ramai orang berkumpul. 3. Air sama air. Contoh ayat : Kita mestilah belajar bersungguh-sungguh sehingga mendapat keputusan yang cemerlang kerana alang-alang menyeluk pekasam. Air pun ada pasang surutnya Maksud : Untung dan malang nasib seseorang itu sentiasa bertukar ganti. Alang-alang menyeluk pekasam. Contoh ayat : Kerja memotong kayu itu alah bisa. 4. biar sampai ke pangkal lengan Maksud : Tiap-tiap pekerjaan hendaklah dibuat sehingga selesai dan berjaya. Contoh ayat : Faridah itu umpama air yang tenang jangan disangka tiada buaya. tegal biasa Maksud : Perkara atau kerja yang susah menjadi senang kalau selalu dibuat. Air dicencang tidak akan putus Maksud : Perselisihan antara adik-beradik tidak akan kekal lama dan akhirnya akan berbaik semula. Contoh ayat : Karim yang mencampuri perselisihan Ismail sekeluarga kini tidak dipedulikan lagi apabila keluarga Ismail berbaik semula kerana air sama air. 5. tegal biasa sahaja bagi Ah Kow kerana sejak kecil lagi dia telah melakukannya. Contoh ayat : Di bandar itu ramai orang tinggal kerana senang mendapat rezeki dan kemewahan. 7. sampah ke tepi juga Maksud : Jangan mencampuri pergaduhan adik-beradik atau sekeluarga kerana apabila mereka berbaik semula kita akan tersisih. . sekarang telah berbaik-baik semula kerana air dicencang tidak akan putus. menang memakai Maksud : Walaupun terasa berat membeli sesuatu barang yang mahal harganya tetapi barang itu bermutu dan tahan Iama. 9. walaupun dia sentiasa pendiam tetapi bijak dan berani memberikan pendapat. biar sampai ke pangkal lengan. Alah membeli. Contoh ayat : Nasib Pak Zaki samalah seperti keadaan air pun ada pasang surutnya kerana dahulu dia hidup mewah tetapi sekarang dalam kesusahan. 8. seperti kata peribahasa ada gula adalah semut. sampah ke tepi juga akhirnya. 6. Contoh ayat : Ahmad yang tidak bertegur sapa dengan abangnya selama setahun.

Contoh ayat : Saya tetap membeli baju yang mahal harganya itu kerana saya percaya alah membeli. menang sorak Maksud : Harta benda habis tetapi faedahnya tidak didapati. menang memakai. . 10. Alah sabung. menang sorak kerana wangnya banyak habis tetapi cita-citanya untuk menjadi pemimpin di kampung itu tidak berjaya. Contoh ayat : Perbuatan Pak Leman itu alah sabung.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful