SENARAI PERIBAHASA TINGKATAN 4 : 1.

Bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. Masyarakat di kampung itu bersetuju untuk mengadakan aktiviti gotong royong pada minggu hadapan kerana mengamalkan sikap bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat. 2. Darah daging Maksud : Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri. Biarpun Amin adalah darah daging kepada Pak Abu, namun beliau tetap melaporkan kegiatan tidak bermoral yang dilakukan oleh Amin kepada pihak berkuasa. 3. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing Maksud : mengalami susah senang bersama-sama. 4. meninggi diri Maksud : Sombong 5. bermuka dua Maksud : Tidak jujur. 6 baik hati Maksud : Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). 7. tulang belakang Maksud : Punca kekuatan/ orang harapan 8. bara yang digenggam biar sampai jadi arang Maksud : Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar, sehingga mencapai kejayaan. 9. bagai kaca terhempas ke batu Maksud : Sangat sedih atau kecewa. 10. melentur buluh biarlah dari rebungnya Maksud : Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. 11. duduk sama rendah, berdiri sama tinggi Maksud : dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat Negara Malaysia mampu duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan negara-negara lain kerana kebijaksanaan pemimpin memakmurkan negara ini. 12. seperti lembu dicucuk hidung Maksud : Orang yang selalu menurut kemahuan orang

murah hati Maksud : Pemurah. rendah hati Maksud : Tidak sombong 17. hujan batu di negeri sendiri.13. jangan berumah di tepi pantai Maksud : Kalau takut berhadapan dengan penderitaan . 5. Hujan emas di negeri orang. bagai aur dengan tebing Maksud : Hubungan yang rapat antara sama sama yang lain dan saling membantu. 19. Penduduk kampung terus menderita akibat sikap lintah darat yang diamalkan oleh peniagapeniaga yang menjual barangan keperluan harian. 15. anak dagang Maksud : Orang luar yang datang menetap di sesuatu tempat 4. Sifat murah hati yang diamalkan oleh pelajar itu telah membolehkannya memperoleh gelaran pelajar cemerlang sahsiah. yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu. terang hati Maksud : Lekas pandai. lebih baik di negeri sendiri Maksud : Walau bagaimanapun kelebihan di negara orang. kalau takut dilambung ombak. 18. Senarai Peribahasa dalam Buku teks Tingkatan 5 1. 3. perahu sudah di air Maksud : segala-gala yang dikehendaki sudah diperoleh. dayung sudah di tangan. Tangan kosong Maksud : Hampa. 2. yang berat sama dipikul. lintah darat Maksud : Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. 16. tetap negeri sendiri lebih baik lagi. tak lekang dek panas Maksud : Adat yang tidak berubah. lebih baik jangan melakukan sesuatu yang susah . tak lapuk dek hujan. sesuatu yang tetap utuh. 14.

11. memerah otak Maksud : Berfikir dengan bersungguh-sungguh. kacang lupakan kulit Maksud : Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan. sedikit-sedikit. 10. 19. masuk kandang kambing mengembek. senang susah bersama. . bak cendawan tumbuh selepas hujan Maksud : Terlalu banyak pada sesuatu masa. bukit sama didaki. 14. yang pipih tidak datang melayang Maksud : Sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha 17. 18. kalau tidak dipecahkan ruyung. bersakit-sakit dahulu. pecah sebiji. hati gajah sama dilapah. indah khabar daripada rupa Maksud : Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan. 16. hati kuman sama dicecah Maksud : Pengagihan yang sama banyak.. lurah sama dituruni Maksud : Perhubungan yang sangat akrab. 8. bulat manusia kerana muafakat. ibarat telur sesangkak. bulat air kerana pembetung. lama-lama jadi bukit Maksud : Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga.6. bersenangsenang kemudian Maksud : Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari. manakan dapat sagunya Maksud : Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu berusaha dan bersusah payah 15. masuk kandang kerbau menguak Maksud : Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan 12. berenang-renang ke tepian. 13. Di mana bumi dipijak. berakit-rakit ke hulu. di situ langit dijunjung Maksud : Menurut adat atau peraturan di tempat yang kita diami atau tinggal. 9. 7. yang bulat tidak datang menggolek. pecah semua Maksud : kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya. Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat.

Ada air adalah ikan. 28. berbesar hati Maksud : Gembira.20. Maksud : Di mana-mana sahaja kita tinggal. Orang yang pulang ke tempat asal. Anak saudara. 23. 22. untung anak perempuan nanti-nantikan Maksud : orang lelaki yang merisik bakal isterinya. yang baharu didukung Maksud : Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. Pekerja di bawah jagaan kita. yang lama dikelek. janganlah cepat kecewa kerana di mana ada air adalah ikan. Ada gula adalah semut Maksud : Apabila sesuatu tempat itu mudah mendapat kesenangan atau kemewahan di . Contoh ayat : Walau ke mana-mana sahaja kita pergi. tetapi yang sudah di tangan hilang pula. anak buah Maksud : a.sediakan payung sebelum hujan Maksud : Berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana. mencari jalan Maksud : Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. 26. yang kita kejar tak dapat. batu penghalang Maksud : Halangan Pemuda itu telah menjadi batu penghalang kepada Samsuri untuk mengahwini Mazida kerana beliau juga ada hati kepada wanita itu. 24. 29 untung anak lelaki cari-carikan. 25. biar mati anak. Kehidupan yang senang. jangan mati adat Maksud : orang yang kuat perpegang pada adat. di situ ada rezeki. tuan rumah Maksud : tempat berlangsungnya sesuatu acara 27. 2. bagai ikan pulang ke lubuk Maksud : a. 21. yang kita kendong pula berciciran Maksud : Bernasib malang kerana setelah memperoleh sesuatu. b. 30. MAKSUD PERIBAHASA DAN CONTOH AYAT : 1. b.

4. biar sampai ke pangkal lengan. sekarang telah berbaik-baik semula kerana air dicencang tidak akan putus. Alang-alang menyeluk pekasam. Alah bisa. tegal biasa Maksud : Perkara atau kerja yang susah menjadi senang kalau selalu dibuat. Contoh ayat : Faridah itu umpama air yang tenang jangan disangka tiada buaya. 3. 5. seperti kata peribahasa ada gula adalah semut. Air dicencang tidak akan putus Maksud : Perselisihan antara adik-beradik tidak akan kekal lama dan akhirnya akan berbaik semula.situlah ramai orang berkumpul. sampah ke tepi juga akhirnya. Contoh ayat : Nasib Pak Zaki samalah seperti keadaan air pun ada pasang surutnya kerana dahulu dia hidup mewah tetapi sekarang dalam kesusahan. 9. 8. 7. Air pun ada pasang surutnya Maksud : Untung dan malang nasib seseorang itu sentiasa bertukar ganti. biar sampai ke pangkal lengan Maksud : Tiap-tiap pekerjaan hendaklah dibuat sehingga selesai dan berjaya. Air yang tenang jangan disangka tiada buaya Maksud : Orang yang pendiam jangan disangka bodoh atau penakut. menang memakai Maksud : Walaupun terasa berat membeli sesuatu barang yang mahal harganya tetapi barang itu bermutu dan tahan Iama. Contoh ayat : Kerja memotong kayu itu alah bisa. Contoh ayat : Di bandar itu ramai orang tinggal kerana senang mendapat rezeki dan kemewahan. walaupun dia sentiasa pendiam tetapi bijak dan berani memberikan pendapat. Contoh ayat : Kita mestilah belajar bersungguh-sungguh sehingga mendapat keputusan yang cemerlang kerana alang-alang menyeluk pekasam. . sampah ke tepi juga Maksud : Jangan mencampuri pergaduhan adik-beradik atau sekeluarga kerana apabila mereka berbaik semula kita akan tersisih. 6. Alah membeli. Contoh ayat : Karim yang mencampuri perselisihan Ismail sekeluarga kini tidak dipedulikan lagi apabila keluarga Ismail berbaik semula kerana air sama air. Air sama air. Contoh ayat : Ahmad yang tidak bertegur sapa dengan abangnya selama setahun. tegal biasa sahaja bagi Ah Kow kerana sejak kecil lagi dia telah melakukannya.

Contoh ayat : Saya tetap membeli baju yang mahal harganya itu kerana saya percaya alah membeli. menang sorak kerana wangnya banyak habis tetapi cita-citanya untuk menjadi pemimpin di kampung itu tidak berjaya. menang memakai. menang sorak Maksud : Harta benda habis tetapi faedahnya tidak didapati. Alah sabung. . Contoh ayat : Perbuatan Pak Leman itu alah sabung. 10.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful