RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid

: Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Bola baling : Hantaran Aras Dada : 26 April 2008 : 7.30 - 8.00pagi : 4 Bestari : 30 orang (15 lelaki dan 15 perempuan) hantaran aras dada dalam permainan lain yang mempunyai persamaan lakuan. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat; Psikomotor Kognitif Afektif : Melakukan hantaran bola aras dada sebanyak 5 dari 8 percubaan dengan bantuan guru : Menyatakan teknik melakukan hantaran aras dada dengan bantuan guru. :Menyemai sikap yakin diri, bersungguh-sungguh dan bekerjasama dalam melakukan kemahiran yang dipelajari Penerapan Nilai KBKK : Kerjasama : Membanding Membeza 31

Pengalaman Lepas: Murid pernah menyaksikan perlawanan bola baling di televisyen dan mempelajari kemahiran

wisel 32 .skital.Penggabung jalinan : Kesepaduan Alatan : : Kecekapan-kepantasan Kesepaduan jarak Bola baling (10 biji) .

matematik . kaki buka seluas bahu  Kedua-dua tangan dirapatkan.kinestetik Alatan .  Semua pergerakan dalam kiraan 8.Berjoging 1 pusingan padang dan berhenti bila wisel dibunyikan . kanan.BAHAGIAN / MASA Permulaan (5 minit) AKTIVITI BUTIRAN MENGAJAR ORGANISASI ALATAN/ CATATAN Memanaskan Badan .Regangan • Tangan Regangan tangan  Berdiri tegak. kiri.Wisel BAHAGIAN / AKTIVITI BUTIRAN MENGAJAR ORGANISASI ALATAN/ 33 .  5 pergerakan-atas. Guru Arah Gerakan Pelajar . depan dan belakang.Pelajar berjoging perlahan sebanyak 1 pusingan gelanggang TKP .

 Tahan dalam kiraan 8. Pelajar Ketua Guru CATATAN 34 .  Perlakuan yang sama dilakukan untuk tangan kiri.  Angkat kaki kanan dengan lutut sama paras dengan pinggang dan tahan dalam kiraan 8.  Mata pandang hadapan.MASA • Badan dan pinggang Regangan badan dan pinggang  Berdiri tegak dan kaki dibuka seluas bahu.  Tangan kiri mencekak pinggang.  Tangan kanan menyilang ke kiri di hadapan. • Kaki dan paha Regangan kaki dan paha  Berdiri tegak kaki dibuka seluas bahu.

Neutralis 35 .Matematik .  Hembus nafas perlahanlahan.  Mata pandang hadapan.kaki dibuka seluas bahu.  Dilakukan sebanyak 3 kali Perkembangan Hantaran lantun untuk Langkah 1 (3 minit) hantaran jarak dekat • Lakuan Tanpa Bola Tangan: Kedua-dua belah tangan membayangkan memegang sebiji bola. Perlakuan yang sama dilakukan dalam untuk kaki kiri • Tarik nafas  Berdiri tegak.  Tarik nafas dan tahan dengan kaki dijengkitkan sedikit ke atas.Kinestetik . TKP .Visual ruang TKP .

Tindakan menolak yang kuat dengan meluruskan siku dan diakhiri dengan tolakan dari pergelangan dan jari. Badan:  Badan dalam keadaan seimbang Kaki:  Sebelah kaki hendaklah melangkah ke hadapan  Luruskan tangan serentak dengan hantaran Pelajar Guru Langkah 2 Lakuan Dengan Bola Lakuan adalah sama cuma 36 . Mata:  Sentiasa memandang tepat pada sasaran untuk melakukan hantaran.Bola di bawa ke aras dada dengan jari-jari tangan melingkungi bola.

Tangan:  Kedua-dua belah tangan memegang sebiji bola. Mata:  Sentiasa memandang tepat pada sasaran untuk melakukan hantaran.  Tindakan menolak yang kuat dengan meluruskan siku dan diakhiri dengan tolakan dari pergelangan dan jari. Badan:  Badan dalam keadaan seimbang Kaki: 37 .  Bola di bawa ke aras dada dengan jari-jari tangan melingkungi bola.(7 minit) melibatkan penggunaan bola baling.

 Setiap pelajar disyaratkan membuat 1 kali cubaan balingan bola lantunan setiap kali balingan ke arah bola yang berada dihadapan mereka sehingga mengenai tepat Arah Balingan Pelajar Bola Guru -Penerapan nilai kerjasama .Wisel 38 .Skital .  1 biji bola lagi akan diletakkan dihadapan setiap pasukan dengan jarak 6 langkah dari tempat mereka berdiri. Sebelah kaki hendaklah melangkah ke hadapan  Luruskan tangan serentak dengan hantaran Kemuncak (Permainan Kecil) (10 minit) Aktiviti tangkas tumpu: Peraturan Permainan:  Pelajar dibahagikan kepada 5 pasukan  Setiap pasukan diberi sebiji bola.

 Kuncikan  Tolak jejari kiri lurus dan ke Pelajar kanan tangan.pada sasaran (bola). Penutup (5 Minit) Cooling Down” • Melakukan regangan otot dari bahagian bawah (kaki) hingga bahagian atas (kepala). kaki dibuka melebihi luas bahu.  Pelajar yang selesai membuat balingan akan mengambil tempat di bahagian belakang kumpulan dan pelajar seterusnya pula membuat balingan. tangan Penerapan nilai kerjasama 39 .  Regangan tangan dan pinggang  Berdiri tegak.  Berjalan bebas dalam kawasan gelanggang sambil menarik nafas perlahan.  Permainan tamat apabila wisel dibunyikan.

hadapan  Kiraan 8. sebanyak 3 kali.  Tarik nafas 40 . Ulang sambil aktiviti Guru membongkok 90 darjah.  Bongkokkan badan dan siku dibengkokkan sedikit.  Mata pandang hadapan.  Cuba sentuh lantai dengan kedua belah tangan dan tahan dalam kiraan 8.  Regangan kaki dan paha  Berdiri tegak kaki dibuka seluas bahu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful