P. 1
rph pj tahun 4

rph pj tahun 4

5.0

|Views: 6,049|Likes:
Published by BiGBuG0604

More info:

Published by: BiGBuG0604 on Aug 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid

: Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Bola baling : Hantaran Aras Dada : 26 April 2008 : 7.30 - 8.00pagi : 4 Bestari : 30 orang (15 lelaki dan 15 perempuan) hantaran aras dada dalam permainan lain yang mempunyai persamaan lakuan. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat; Psikomotor Kognitif Afektif : Melakukan hantaran bola aras dada sebanyak 5 dari 8 percubaan dengan bantuan guru : Menyatakan teknik melakukan hantaran aras dada dengan bantuan guru. :Menyemai sikap yakin diri, bersungguh-sungguh dan bekerjasama dalam melakukan kemahiran yang dipelajari Penerapan Nilai KBKK : Kerjasama : Membanding Membeza 31

Pengalaman Lepas: Murid pernah menyaksikan perlawanan bola baling di televisyen dan mempelajari kemahiran

wisel 32 .Penggabung jalinan : Kesepaduan Alatan : : Kecekapan-kepantasan Kesepaduan jarak Bola baling (10 biji) .skital.

kaki buka seluas bahu  Kedua-dua tangan dirapatkan. kanan. depan dan belakang.kinestetik Alatan . Guru Arah Gerakan Pelajar .  Semua pergerakan dalam kiraan 8.Regangan • Tangan Regangan tangan  Berdiri tegak.  5 pergerakan-atas. kiri.matematik .Wisel BAHAGIAN / AKTIVITI BUTIRAN MENGAJAR ORGANISASI ALATAN/ 33 .BAHAGIAN / MASA Permulaan (5 minit) AKTIVITI BUTIRAN MENGAJAR ORGANISASI ALATAN/ CATATAN Memanaskan Badan .Pelajar berjoging perlahan sebanyak 1 pusingan gelanggang TKP .Berjoging 1 pusingan padang dan berhenti bila wisel dibunyikan .

MASA • Badan dan pinggang Regangan badan dan pinggang  Berdiri tegak dan kaki dibuka seluas bahu.  Tahan dalam kiraan 8.  Tangan kiri mencekak pinggang.  Tangan kanan menyilang ke kiri di hadapan. Pelajar Ketua Guru CATATAN 34 . • Kaki dan paha Regangan kaki dan paha  Berdiri tegak kaki dibuka seluas bahu.  Perlakuan yang sama dilakukan untuk tangan kiri.  Angkat kaki kanan dengan lutut sama paras dengan pinggang dan tahan dalam kiraan 8.  Mata pandang hadapan.

 Mata pandang hadapan.Kinestetik .  Dilakukan sebanyak 3 kali Perkembangan Hantaran lantun untuk Langkah 1 (3 minit) hantaran jarak dekat • Lakuan Tanpa Bola Tangan: Kedua-dua belah tangan membayangkan memegang sebiji bola.  Tarik nafas dan tahan dengan kaki dijengkitkan sedikit ke atas.  Hembus nafas perlahanlahan.Neutralis 35 . Perlakuan yang sama dilakukan dalam untuk kaki kiri • Tarik nafas  Berdiri tegak. TKP .Visual ruang TKP .Matematik .kaki dibuka seluas bahu.

Badan:  Badan dalam keadaan seimbang Kaki:  Sebelah kaki hendaklah melangkah ke hadapan  Luruskan tangan serentak dengan hantaran Pelajar Guru Langkah 2 Lakuan Dengan Bola Lakuan adalah sama cuma 36 . Tindakan menolak yang kuat dengan meluruskan siku dan diakhiri dengan tolakan dari pergelangan dan jari.Bola di bawa ke aras dada dengan jari-jari tangan melingkungi bola. Mata:  Sentiasa memandang tepat pada sasaran untuk melakukan hantaran.

Badan:  Badan dalam keadaan seimbang Kaki: 37 .  Bola di bawa ke aras dada dengan jari-jari tangan melingkungi bola.  Tindakan menolak yang kuat dengan meluruskan siku dan diakhiri dengan tolakan dari pergelangan dan jari. Mata:  Sentiasa memandang tepat pada sasaran untuk melakukan hantaran.(7 minit) melibatkan penggunaan bola baling. Tangan:  Kedua-dua belah tangan memegang sebiji bola.

Wisel 38 .  1 biji bola lagi akan diletakkan dihadapan setiap pasukan dengan jarak 6 langkah dari tempat mereka berdiri.  Setiap pelajar disyaratkan membuat 1 kali cubaan balingan bola lantunan setiap kali balingan ke arah bola yang berada dihadapan mereka sehingga mengenai tepat Arah Balingan Pelajar Bola Guru -Penerapan nilai kerjasama . Sebelah kaki hendaklah melangkah ke hadapan  Luruskan tangan serentak dengan hantaran Kemuncak (Permainan Kecil) (10 minit) Aktiviti tangkas tumpu: Peraturan Permainan:  Pelajar dibahagikan kepada 5 pasukan  Setiap pasukan diberi sebiji bola.Skital .

 Regangan tangan dan pinggang  Berdiri tegak.  Kuncikan  Tolak jejari kiri lurus dan ke Pelajar kanan tangan. Penutup (5 Minit) Cooling Down” • Melakukan regangan otot dari bahagian bawah (kaki) hingga bahagian atas (kepala). tangan Penerapan nilai kerjasama 39 .pada sasaran (bola).  Permainan tamat apabila wisel dibunyikan.  Berjalan bebas dalam kawasan gelanggang sambil menarik nafas perlahan.  Pelajar yang selesai membuat balingan akan mengambil tempat di bahagian belakang kumpulan dan pelajar seterusnya pula membuat balingan. kaki dibuka melebihi luas bahu.

 Tarik nafas 40 .hadapan  Kiraan 8. sebanyak 3 kali.  Regangan kaki dan paha  Berdiri tegak kaki dibuka seluas bahu.  Bongkokkan badan dan siku dibengkokkan sedikit.  Mata pandang hadapan.  Cuba sentuh lantai dengan kedua belah tangan dan tahan dalam kiraan 8. Ulang sambil aktiviti Guru membongkok 90 darjah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->