RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid

: Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Bola baling : Hantaran Aras Dada : 26 April 2008 : 7.30 - 8.00pagi : 4 Bestari : 30 orang (15 lelaki dan 15 perempuan) hantaran aras dada dalam permainan lain yang mempunyai persamaan lakuan. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat; Psikomotor Kognitif Afektif : Melakukan hantaran bola aras dada sebanyak 5 dari 8 percubaan dengan bantuan guru : Menyatakan teknik melakukan hantaran aras dada dengan bantuan guru. :Menyemai sikap yakin diri, bersungguh-sungguh dan bekerjasama dalam melakukan kemahiran yang dipelajari Penerapan Nilai KBKK : Kerjasama : Membanding Membeza 31

Pengalaman Lepas: Murid pernah menyaksikan perlawanan bola baling di televisyen dan mempelajari kemahiran

wisel 32 .skital.Penggabung jalinan : Kesepaduan Alatan : : Kecekapan-kepantasan Kesepaduan jarak Bola baling (10 biji) .

depan dan belakang.BAHAGIAN / MASA Permulaan (5 minit) AKTIVITI BUTIRAN MENGAJAR ORGANISASI ALATAN/ CATATAN Memanaskan Badan .Berjoging 1 pusingan padang dan berhenti bila wisel dibunyikan .kinestetik Alatan .Regangan • Tangan Regangan tangan  Berdiri tegak.matematik . Guru Arah Gerakan Pelajar . kiri.  5 pergerakan-atas.Pelajar berjoging perlahan sebanyak 1 pusingan gelanggang TKP . kanan.Wisel BAHAGIAN / AKTIVITI BUTIRAN MENGAJAR ORGANISASI ALATAN/ 33 .  Semua pergerakan dalam kiraan 8. kaki buka seluas bahu  Kedua-dua tangan dirapatkan.

• Kaki dan paha Regangan kaki dan paha  Berdiri tegak kaki dibuka seluas bahu.  Tangan kanan menyilang ke kiri di hadapan.  Perlakuan yang sama dilakukan untuk tangan kiri. Pelajar Ketua Guru CATATAN 34 .  Tangan kiri mencekak pinggang.  Angkat kaki kanan dengan lutut sama paras dengan pinggang dan tahan dalam kiraan 8.  Tahan dalam kiraan 8.MASA • Badan dan pinggang Regangan badan dan pinggang  Berdiri tegak dan kaki dibuka seluas bahu.  Mata pandang hadapan.

 Hembus nafas perlahanlahan. TKP .  Dilakukan sebanyak 3 kali Perkembangan Hantaran lantun untuk Langkah 1 (3 minit) hantaran jarak dekat • Lakuan Tanpa Bola Tangan: Kedua-dua belah tangan membayangkan memegang sebiji bola.Kinestetik .  Mata pandang hadapan.  Tarik nafas dan tahan dengan kaki dijengkitkan sedikit ke atas.kaki dibuka seluas bahu.Neutralis 35 . Perlakuan yang sama dilakukan dalam untuk kaki kiri • Tarik nafas  Berdiri tegak.Matematik .Visual ruang TKP .

Tindakan menolak yang kuat dengan meluruskan siku dan diakhiri dengan tolakan dari pergelangan dan jari. Mata:  Sentiasa memandang tepat pada sasaran untuk melakukan hantaran. Badan:  Badan dalam keadaan seimbang Kaki:  Sebelah kaki hendaklah melangkah ke hadapan  Luruskan tangan serentak dengan hantaran Pelajar Guru Langkah 2 Lakuan Dengan Bola Lakuan adalah sama cuma 36 .Bola di bawa ke aras dada dengan jari-jari tangan melingkungi bola.

 Tindakan menolak yang kuat dengan meluruskan siku dan diakhiri dengan tolakan dari pergelangan dan jari. Mata:  Sentiasa memandang tepat pada sasaran untuk melakukan hantaran.  Bola di bawa ke aras dada dengan jari-jari tangan melingkungi bola. Tangan:  Kedua-dua belah tangan memegang sebiji bola.(7 minit) melibatkan penggunaan bola baling. Badan:  Badan dalam keadaan seimbang Kaki: 37 .

 1 biji bola lagi akan diletakkan dihadapan setiap pasukan dengan jarak 6 langkah dari tempat mereka berdiri.  Setiap pelajar disyaratkan membuat 1 kali cubaan balingan bola lantunan setiap kali balingan ke arah bola yang berada dihadapan mereka sehingga mengenai tepat Arah Balingan Pelajar Bola Guru -Penerapan nilai kerjasama .Skital . Sebelah kaki hendaklah melangkah ke hadapan  Luruskan tangan serentak dengan hantaran Kemuncak (Permainan Kecil) (10 minit) Aktiviti tangkas tumpu: Peraturan Permainan:  Pelajar dibahagikan kepada 5 pasukan  Setiap pasukan diberi sebiji bola.Wisel 38 .

 Permainan tamat apabila wisel dibunyikan.  Berjalan bebas dalam kawasan gelanggang sambil menarik nafas perlahan.pada sasaran (bola).  Kuncikan  Tolak jejari kiri lurus dan ke Pelajar kanan tangan. kaki dibuka melebihi luas bahu.  Regangan tangan dan pinggang  Berdiri tegak.  Pelajar yang selesai membuat balingan akan mengambil tempat di bahagian belakang kumpulan dan pelajar seterusnya pula membuat balingan. tangan Penerapan nilai kerjasama 39 . Penutup (5 Minit) Cooling Down” • Melakukan regangan otot dari bahagian bawah (kaki) hingga bahagian atas (kepala).

Ulang sambil aktiviti Guru membongkok 90 darjah.  Tarik nafas 40 . sebanyak 3 kali.  Bongkokkan badan dan siku dibengkokkan sedikit.  Mata pandang hadapan.hadapan  Kiraan 8.  Regangan kaki dan paha  Berdiri tegak kaki dibuka seluas bahu.  Cuba sentuh lantai dengan kedua belah tangan dan tahan dalam kiraan 8.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful