RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid

: Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Bola baling : Hantaran Aras Dada : 26 April 2008 : 7.30 - 8.00pagi : 4 Bestari : 30 orang (15 lelaki dan 15 perempuan) hantaran aras dada dalam permainan lain yang mempunyai persamaan lakuan. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat; Psikomotor Kognitif Afektif : Melakukan hantaran bola aras dada sebanyak 5 dari 8 percubaan dengan bantuan guru : Menyatakan teknik melakukan hantaran aras dada dengan bantuan guru. :Menyemai sikap yakin diri, bersungguh-sungguh dan bekerjasama dalam melakukan kemahiran yang dipelajari Penerapan Nilai KBKK : Kerjasama : Membanding Membeza 31

Pengalaman Lepas: Murid pernah menyaksikan perlawanan bola baling di televisyen dan mempelajari kemahiran

wisel 32 .Penggabung jalinan : Kesepaduan Alatan : : Kecekapan-kepantasan Kesepaduan jarak Bola baling (10 biji) .skital.

Wisel BAHAGIAN / AKTIVITI BUTIRAN MENGAJAR ORGANISASI ALATAN/ 33 .Regangan • Tangan Regangan tangan  Berdiri tegak.  5 pergerakan-atas. kanan.  Semua pergerakan dalam kiraan 8.matematik . kiri.kinestetik Alatan . Guru Arah Gerakan Pelajar . kaki buka seluas bahu  Kedua-dua tangan dirapatkan. depan dan belakang.Pelajar berjoging perlahan sebanyak 1 pusingan gelanggang TKP .Berjoging 1 pusingan padang dan berhenti bila wisel dibunyikan .BAHAGIAN / MASA Permulaan (5 minit) AKTIVITI BUTIRAN MENGAJAR ORGANISASI ALATAN/ CATATAN Memanaskan Badan .

 Perlakuan yang sama dilakukan untuk tangan kiri.  Tangan kanan menyilang ke kiri di hadapan.  Mata pandang hadapan.  Angkat kaki kanan dengan lutut sama paras dengan pinggang dan tahan dalam kiraan 8. • Kaki dan paha Regangan kaki dan paha  Berdiri tegak kaki dibuka seluas bahu.  Tangan kiri mencekak pinggang.MASA • Badan dan pinggang Regangan badan dan pinggang  Berdiri tegak dan kaki dibuka seluas bahu. Pelajar Ketua Guru CATATAN 34 .  Tahan dalam kiraan 8.

 Hembus nafas perlahanlahan.Neutralis 35 . Perlakuan yang sama dilakukan dalam untuk kaki kiri • Tarik nafas  Berdiri tegak.  Tarik nafas dan tahan dengan kaki dijengkitkan sedikit ke atas.Kinestetik .Matematik .Visual ruang TKP .  Mata pandang hadapan.  Dilakukan sebanyak 3 kali Perkembangan Hantaran lantun untuk Langkah 1 (3 minit) hantaran jarak dekat • Lakuan Tanpa Bola Tangan: Kedua-dua belah tangan membayangkan memegang sebiji bola. TKP .kaki dibuka seluas bahu.

Bola di bawa ke aras dada dengan jari-jari tangan melingkungi bola. Tindakan menolak yang kuat dengan meluruskan siku dan diakhiri dengan tolakan dari pergelangan dan jari. Badan:  Badan dalam keadaan seimbang Kaki:  Sebelah kaki hendaklah melangkah ke hadapan  Luruskan tangan serentak dengan hantaran Pelajar Guru Langkah 2 Lakuan Dengan Bola Lakuan adalah sama cuma 36 . Mata:  Sentiasa memandang tepat pada sasaran untuk melakukan hantaran.

Mata:  Sentiasa memandang tepat pada sasaran untuk melakukan hantaran.(7 minit) melibatkan penggunaan bola baling.  Bola di bawa ke aras dada dengan jari-jari tangan melingkungi bola. Badan:  Badan dalam keadaan seimbang Kaki: 37 . Tangan:  Kedua-dua belah tangan memegang sebiji bola.  Tindakan menolak yang kuat dengan meluruskan siku dan diakhiri dengan tolakan dari pergelangan dan jari.

Wisel 38 .  Setiap pelajar disyaratkan membuat 1 kali cubaan balingan bola lantunan setiap kali balingan ke arah bola yang berada dihadapan mereka sehingga mengenai tepat Arah Balingan Pelajar Bola Guru -Penerapan nilai kerjasama . Sebelah kaki hendaklah melangkah ke hadapan  Luruskan tangan serentak dengan hantaran Kemuncak (Permainan Kecil) (10 minit) Aktiviti tangkas tumpu: Peraturan Permainan:  Pelajar dibahagikan kepada 5 pasukan  Setiap pasukan diberi sebiji bola.  1 biji bola lagi akan diletakkan dihadapan setiap pasukan dengan jarak 6 langkah dari tempat mereka berdiri.Skital .

Penutup (5 Minit) Cooling Down” • Melakukan regangan otot dari bahagian bawah (kaki) hingga bahagian atas (kepala). kaki dibuka melebihi luas bahu.  Regangan tangan dan pinggang  Berdiri tegak.  Kuncikan  Tolak jejari kiri lurus dan ke Pelajar kanan tangan.  Permainan tamat apabila wisel dibunyikan. tangan Penerapan nilai kerjasama 39 .  Berjalan bebas dalam kawasan gelanggang sambil menarik nafas perlahan.pada sasaran (bola).  Pelajar yang selesai membuat balingan akan mengambil tempat di bahagian belakang kumpulan dan pelajar seterusnya pula membuat balingan.

hadapan  Kiraan 8.  Cuba sentuh lantai dengan kedua belah tangan dan tahan dalam kiraan 8. Ulang sambil aktiviti Guru membongkok 90 darjah.  Bongkokkan badan dan siku dibengkokkan sedikit.  Regangan kaki dan paha  Berdiri tegak kaki dibuka seluas bahu.  Mata pandang hadapan. sebanyak 3 kali.  Tarik nafas 40 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful