BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM....

TAJUK: MAHASISWA MERDEKA PEMENGKIN PEMBANGUNAN NEGARA

Introduction awal wat sendiri yup.... x nak wat pn x per.
Bismillahirrahmanirrahim.... Alhamdulillah.. sungguh indah cuaca pada hari ini.. sudah bersyukurkah kita pada Yang Maha Esa atas segala kurniaNya« baiklah« yang berada dihadapan anda ini bukanlah seorang arkitek yang berjaya juga bukanlah seorang pemidato yang baik« tetapi tampilnya saya dihadapan ini adalah selaku mahasiswi guru seperti anda semua« Sebelum kaki melangkah pergi ke tapak kegemaran setiap pagi, sebelum bibir terkunci rapat tanda menghormati majlis« izinkan saya menyampaikan sebuah pidato yang bertajuk MAHASISWA MERDEKA PEMANGKIN PEMBANGUNAN NEGARA

Sekalung aprisiasi saya hulurkan buat tuan pengerusi majlis, pengerusi kelab pidato serta sahabat-sahabat yang sudi hadir. Assalamualaikum wbt,«salam sejahtera« dan apa khabar buat pencinta bahasa melayu kesemuanya hari ini.... Begitu indah gabungan frasa yang membentuk mauduk pidato yang diamanahkan kepada saya hari ini... Sebelum saya layarkan 2 komponen utama isi perbincangan kita hari ini, molek lah kiranya saya berhenti seketika, dan melabuhkan dahulu sauh difinisi.... Mahasiswa merdeka ialah=memerdekakan diri daripada ancaman globalisasi. Merdekakan diri daripada serangan pemikiran yang merosakkan akidah kita. Paling penting, merdeka daripada perhambaan dunia dan manusia kepada perhambaan yang Haq. Firman Allah SWT:
³Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu´ [Surah AzDzaariyaat:56]

hu3) .Imam Al-Ghazali ada menyebut dalam karyanya Kimia Kebahagiaan..jangan kita pernah lupa pengorbanan rosli dhobi buat nusa. kita lihat bagaimana generasi mahasiswa kita ini memberi impak pd negara. mana mungkin Miguel hidalgo de castilla di mexico... kepada siapakan harus saya tujukan soalan ini? Pada mat rempit yang sempit? Atau pada kekasihnya yang asyik berkepit. Kita terus kepada komponen ke-2... kita perlu pupuk wawasan di usuia muda mereka.?? ?. menuturkan bangsanya tentang apa itu bebas. don Stephen di sri lanka.. dunianya dan tahu tentang hari akhirat. apa itu merdeka dan apa ertinya membina tiang sebuah negara. Jadi untuk melahirkan generasi umpama ini. Ayuh hadirin. HALANGAN DAN CABARAN DALAM MELAHIRKAN MAHASISWA MERDEKA. Hadirin sekalian. hargailah kemerdekaan kita ini. Dan hadirin.. Kerana tanpa wawasan di usia muda. Jika hari ini . sayangilah ia. Hadirin yang diberkahi ilahi. Dibawah kata kunci... seorang yang berjiwa merdeka adalah mereka yang mengetahui dirinya. tamat komponen pertama. Tuhannya. Justeru. jika ingin melihat pemimpin masa hadapan.. mahasiswa kini kita ertikan sebagai semagt2 muda yang rakus akan ilmu dan mereka ini sanggup berkorban apa sahaja demi negara.. dibawah lembayung kata. saya ingin mengetahui bagaimanakah rupanya bumi pada suatu hari nanti. analisiss fakta kritis pertama.dr yusuf alqardawi pernah menyatakn. (nada tinggi nih.. Kepentingan Membentuk Generasi Mahasiswa Merdeka...lihat generasi hari ini. Jika diretropertif kembali sejarah silam. dan carlos manuel di cuba . tajuk yang saya bawakan ini akan sama2 mengajar kira bagaimana generasi ilmuan yg bebas dr kancah kerosakan zahir batin pada hari ini mampu memantapkan lagi kemajuan negara kita yang dicintai..? Atuapun pada peminta sedekah yang bertebaran di jalanan yang sedang bersabung demi kelangsungan kidupnya.. Jose rizal di filiphina..

. Berkredibiliti dan sanggup berkorban buat nusa bangsa dann agama. barulah kita berperanan. \ [ Jika seseorang tidak mahu menyeru kepada makruf dan mencegah kemungkaran sehingga keadaannya menjadi sempurna (bebas dari perkara maksiat) tidak ada sesiapapun yang akan mengajak kepada makruf dan mencegah kemungkaran itu ] . biarpun terpaksa bermandikan darah dan air mata. kitalah generasi mahasiswa yang dimaksudkan.sama2 kita fikirkan. Benar.. Kita bimbang bala Allah akan menimpa umat Islam hari ini. sedar tak sedar.... wassalamualaikum wbt .. yang sarat dalam kanvah gejala soaial kini. Jika diri sendiri tidak merdeka.. kita ingin serahkan negari ini pada bakal pemimpin yang berilmu. masyarakat sudah lali membezakan antara yang hak dan yang batil. akhirulkalam. Khulasahnya hari ini. bangunlah duhai anak bangsaku. dikongkong oleh hawa nafsu. berpegang pada kalimah keramat. PEMUDI TIANG NEGARA.. bagaimana untuk kita membentuk sebuah masyarakat yang merdeka dari segi fizikal dan spiritual? Walau bagaimanapun. kita pertahankan erti kemerdekaan negara. tapi jangan sesekali kita biarkan tanah pusaka ini dijajah semula. mahasiswa-mahasiswi Islam perlu memerdekakan diri sendiri terlebih dahulu dari perkara kemungkaran. Kata penghulu tabi¶en. ayuh.Ingatlah hadirin. kita tidak mahu ikon remaja kita begini.. Dan.. Sekian.. kita tidak wajar menanti diri untuk menjadi seorang yang mr. perfect.. Lalu kita membiarkan sehingga pada satu tahap.. PEMUDA HARAPAN BANGSA. Said ibn Jubair rahimahullah .wabillahitaufiqwalhidayah. kerana kemerdekaan bukanlah hanya terletak pada sesebuah negara yang saban tahun kita rayakan. Kita tidak sepatutnya diam dari tanggungjawab menyatakan kebenaran kerana ingin menjadi semulia malaikat umpamanya.

gud lux! Ce bismillah banyak2 t.nak wt esegmen dah.tata~ assalamualaikum ..Maaf...doakan akak yup...ni jer mampu... selawt lau gementar.. akak tak bape pndai wt teks..