BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM....

TAJUK: MAHASISWA MERDEKA PEMENGKIN PEMBANGUNAN NEGARA

Introduction awal wat sendiri yup.... x nak wat pn x per.
Bismillahirrahmanirrahim.... Alhamdulillah.. sungguh indah cuaca pada hari ini.. sudah bersyukurkah kita pada Yang Maha Esa atas segala kurniaNya« baiklah« yang berada dihadapan anda ini bukanlah seorang arkitek yang berjaya juga bukanlah seorang pemidato yang baik« tetapi tampilnya saya dihadapan ini adalah selaku mahasiswi guru seperti anda semua« Sebelum kaki melangkah pergi ke tapak kegemaran setiap pagi, sebelum bibir terkunci rapat tanda menghormati majlis« izinkan saya menyampaikan sebuah pidato yang bertajuk MAHASISWA MERDEKA PEMANGKIN PEMBANGUNAN NEGARA

Sekalung aprisiasi saya hulurkan buat tuan pengerusi majlis, pengerusi kelab pidato serta sahabat-sahabat yang sudi hadir. Assalamualaikum wbt,«salam sejahtera« dan apa khabar buat pencinta bahasa melayu kesemuanya hari ini.... Begitu indah gabungan frasa yang membentuk mauduk pidato yang diamanahkan kepada saya hari ini... Sebelum saya layarkan 2 komponen utama isi perbincangan kita hari ini, molek lah kiranya saya berhenti seketika, dan melabuhkan dahulu sauh difinisi.... Mahasiswa merdeka ialah=memerdekakan diri daripada ancaman globalisasi. Merdekakan diri daripada serangan pemikiran yang merosakkan akidah kita. Paling penting, merdeka daripada perhambaan dunia dan manusia kepada perhambaan yang Haq. Firman Allah SWT:
³Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu´ [Surah AzDzaariyaat:56]

. Jose rizal di filiphina. hargailah kemerdekaan kita ini. kita perlu pupuk wawasan di usuia muda mereka. Hadirin yang diberkahi ilahi. Kepentingan Membentuk Generasi Mahasiswa Merdeka. dibawah lembayung kata.. mahasiswa kini kita ertikan sebagai semagt2 muda yang rakus akan ilmu dan mereka ini sanggup berkorban apa sahaja demi negara...jangan kita pernah lupa pengorbanan rosli dhobi buat nusa. apa itu merdeka dan apa ertinya membina tiang sebuah negara....? Atuapun pada peminta sedekah yang bertebaran di jalanan yang sedang bersabung demi kelangsungan kidupnya. Jika hari ini . Jadi untuk melahirkan generasi umpama ini. seorang yang berjiwa merdeka adalah mereka yang mengetahui dirinya. (nada tinggi nih. don Stephen di sri lanka.Imam Al-Ghazali ada menyebut dalam karyanya Kimia Kebahagiaan. mana mungkin Miguel hidalgo de castilla di mexico. kepada siapakan harus saya tujukan soalan ini? Pada mat rempit yang sempit? Atau pada kekasihnya yang asyik berkepit. dan carlos manuel di cuba . jika ingin melihat pemimpin masa hadapan. Ayuh hadirin.... Justeru. Dibawah kata kunci. Tuhannya. dunianya dan tahu tentang hari akhirat. menuturkan bangsanya tentang apa itu bebas. Hadirin sekalian.dr yusuf alqardawi pernah menyatakn.. Dan hadirin...?? ?. Kerana tanpa wawasan di usia muda.. Kita terus kepada komponen ke-2. sayangilah ia... Jika diretropertif kembali sejarah silam. analisiss fakta kritis pertama.hu3) . tamat komponen pertama. saya ingin mengetahui bagaimanakah rupanya bumi pada suatu hari nanti.. kita lihat bagaimana generasi mahasiswa kita ini memberi impak pd negara. HALANGAN DAN CABARAN DALAM MELAHIRKAN MAHASISWA MERDEKA. tajuk yang saya bawakan ini akan sama2 mengajar kira bagaimana generasi ilmuan yg bebas dr kancah kerosakan zahir batin pada hari ini mampu memantapkan lagi kemajuan negara kita yang dicintai.lihat generasi hari ini.

sama2 kita fikirkan.. \ [ Jika seseorang tidak mahu menyeru kepada makruf dan mencegah kemungkaran sehingga keadaannya menjadi sempurna (bebas dari perkara maksiat) tidak ada sesiapapun yang akan mengajak kepada makruf dan mencegah kemungkaran itu ] .. kerana kemerdekaan bukanlah hanya terletak pada sesebuah negara yang saban tahun kita rayakan.. Lalu kita membiarkan sehingga pada satu tahap. biarpun terpaksa bermandikan darah dan air mata. kita pertahankan erti kemerdekaan negara. Jika diri sendiri tidak merdeka. Kita tidak sepatutnya diam dari tanggungjawab menyatakan kebenaran kerana ingin menjadi semulia malaikat umpamanya. Sekian. Berkredibiliti dan sanggup berkorban buat nusa bangsa dann agama. tapi jangan sesekali kita biarkan tanah pusaka ini dijajah semula. sedar tak sedar. akhirulkalam. kita ingin serahkan negari ini pada bakal pemimpin yang berilmu.. perfect.. Khulasahnya hari ini. bagaimana untuk kita membentuk sebuah masyarakat yang merdeka dari segi fizikal dan spiritual? Walau bagaimanapun.. bangunlah duhai anak bangsaku. kitalah generasi mahasiswa yang dimaksudkan.Ingatlah hadirin. Said ibn Jubair rahimahullah . Dan.. PEMUDI TIANG NEGARA.... barulah kita berperanan... ayuh. Kata penghulu tabi¶en. kita tidak mahu ikon remaja kita begini. masyarakat sudah lali membezakan antara yang hak dan yang batil. wassalamualaikum wbt .wabillahitaufiqwalhidayah. PEMUDA HARAPAN BANGSA. yang sarat dalam kanvah gejala soaial kini. dikongkong oleh hawa nafsu. kita tidak wajar menanti diri untuk menjadi seorang yang mr. mahasiswa-mahasiswi Islam perlu memerdekakan diri sendiri terlebih dahulu dari perkara kemungkaran. Kita bimbang bala Allah akan menimpa umat Islam hari ini. berpegang pada kalimah keramat. Benar..

.Maaf.nak wt esegmen dah. gud lux! Ce bismillah banyak2 t....ni jer mampu.tata~ assalamualaikum .... akak tak bape pndai wt teks.. selawt lau gementar.doakan akak yup..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful