BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM....

TAJUK: MAHASISWA MERDEKA PEMENGKIN PEMBANGUNAN NEGARA

Introduction awal wat sendiri yup.... x nak wat pn x per.
Bismillahirrahmanirrahim.... Alhamdulillah.. sungguh indah cuaca pada hari ini.. sudah bersyukurkah kita pada Yang Maha Esa atas segala kurniaNya« baiklah« yang berada dihadapan anda ini bukanlah seorang arkitek yang berjaya juga bukanlah seorang pemidato yang baik« tetapi tampilnya saya dihadapan ini adalah selaku mahasiswi guru seperti anda semua« Sebelum kaki melangkah pergi ke tapak kegemaran setiap pagi, sebelum bibir terkunci rapat tanda menghormati majlis« izinkan saya menyampaikan sebuah pidato yang bertajuk MAHASISWA MERDEKA PEMANGKIN PEMBANGUNAN NEGARA

Sekalung aprisiasi saya hulurkan buat tuan pengerusi majlis, pengerusi kelab pidato serta sahabat-sahabat yang sudi hadir. Assalamualaikum wbt,«salam sejahtera« dan apa khabar buat pencinta bahasa melayu kesemuanya hari ini.... Begitu indah gabungan frasa yang membentuk mauduk pidato yang diamanahkan kepada saya hari ini... Sebelum saya layarkan 2 komponen utama isi perbincangan kita hari ini, molek lah kiranya saya berhenti seketika, dan melabuhkan dahulu sauh difinisi.... Mahasiswa merdeka ialah=memerdekakan diri daripada ancaman globalisasi. Merdekakan diri daripada serangan pemikiran yang merosakkan akidah kita. Paling penting, merdeka daripada perhambaan dunia dan manusia kepada perhambaan yang Haq. Firman Allah SWT:
³Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu´ [Surah AzDzaariyaat:56]

Kita terus kepada komponen ke-2. Jika diretropertif kembali sejarah silam. Hadirin yang diberkahi ilahi. sayangilah ia. mana mungkin Miguel hidalgo de castilla di mexico. saya ingin mengetahui bagaimanakah rupanya bumi pada suatu hari nanti. tamat komponen pertama. apa itu merdeka dan apa ertinya membina tiang sebuah negara. kita perlu pupuk wawasan di usuia muda mereka. menuturkan bangsanya tentang apa itu bebas. kita lihat bagaimana generasi mahasiswa kita ini memberi impak pd negara. Kepentingan Membentuk Generasi Mahasiswa Merdeka. hargailah kemerdekaan kita ini. jika ingin melihat pemimpin masa hadapan.... dan carlos manuel di cuba .. tajuk yang saya bawakan ini akan sama2 mengajar kira bagaimana generasi ilmuan yg bebas dr kancah kerosakan zahir batin pada hari ini mampu memantapkan lagi kemajuan negara kita yang dicintai.. mahasiswa kini kita ertikan sebagai semagt2 muda yang rakus akan ilmu dan mereka ini sanggup berkorban apa sahaja demi negara. seorang yang berjiwa merdeka adalah mereka yang mengetahui dirinya... Dibawah kata kunci.. analisiss fakta kritis pertama.. Ayuh hadirin. Dan hadirin. Jose rizal di filiphina. don Stephen di sri lanka. Jadi untuk melahirkan generasi umpama ini.hu3) . Kerana tanpa wawasan di usia muda.dr yusuf alqardawi pernah menyatakn.? Atuapun pada peminta sedekah yang bertebaran di jalanan yang sedang bersabung demi kelangsungan kidupnya..lihat generasi hari ini..... dunianya dan tahu tentang hari akhirat.?? ?. kepada siapakan harus saya tujukan soalan ini? Pada mat rempit yang sempit? Atau pada kekasihnya yang asyik berkepit.. Tuhannya..jangan kita pernah lupa pengorbanan rosli dhobi buat nusa. Hadirin sekalian. HALANGAN DAN CABARAN DALAM MELAHIRKAN MAHASISWA MERDEKA. Justeru. Jika hari ini .Imam Al-Ghazali ada menyebut dalam karyanya Kimia Kebahagiaan. (nada tinggi nih.. dibawah lembayung kata.

barulah kita berperanan.. kita tidak wajar menanti diri untuk menjadi seorang yang mr. akhirulkalam. dikongkong oleh hawa nafsu... kerana kemerdekaan bukanlah hanya terletak pada sesebuah negara yang saban tahun kita rayakan. tapi jangan sesekali kita biarkan tanah pusaka ini dijajah semula. kita pertahankan erti kemerdekaan negara. Khulasahnya hari ini. kita ingin serahkan negari ini pada bakal pemimpin yang berilmu. Dan. yang sarat dalam kanvah gejala soaial kini. perfect...Ingatlah hadirin. Benar. Kita tidak sepatutnya diam dari tanggungjawab menyatakan kebenaran kerana ingin menjadi semulia malaikat umpamanya. biarpun terpaksa bermandikan darah dan air mata. kitalah generasi mahasiswa yang dimaksudkan... Kata penghulu tabi¶en.. Lalu kita membiarkan sehingga pada satu tahap. bagaimana untuk kita membentuk sebuah masyarakat yang merdeka dari segi fizikal dan spiritual? Walau bagaimanapun. wassalamualaikum wbt . sedar tak sedar.. mahasiswa-mahasiswi Islam perlu memerdekakan diri sendiri terlebih dahulu dari perkara kemungkaran. kita tidak mahu ikon remaja kita begini.sama2 kita fikirkan. Sekian.. berpegang pada kalimah keramat.wabillahitaufiqwalhidayah. Said ibn Jubair rahimahullah . Kita bimbang bala Allah akan menimpa umat Islam hari ini. masyarakat sudah lali membezakan antara yang hak dan yang batil. ayuh. bangunlah duhai anak bangsaku.. PEMUDA HARAPAN BANGSA. Jika diri sendiri tidak merdeka.. PEMUDI TIANG NEGARA. Berkredibiliti dan sanggup berkorban buat nusa bangsa dann agama. \ [ Jika seseorang tidak mahu menyeru kepada makruf dan mencegah kemungkaran sehingga keadaannya menjadi sempurna (bebas dari perkara maksiat) tidak ada sesiapapun yang akan mengajak kepada makruf dan mencegah kemungkaran itu ] ..

...tata~ assalamualaikum .... selawt lau gementar. gud lux! Ce bismillah banyak2 t.ni jer mampu.nak wt esegmen dah.. akak tak bape pndai wt teks..Maaf..doakan akak yup.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful