P. 1
DEFINISI PANTUN

DEFINISI PANTUN

|Views: 11,456|Likes:
Published by Nurul Ain

More info:

Published by: Nurul Ain on Aug 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/06/2013

pdf

text

original

1.

0 PENGENALAN

Pantun merupakan sebuah sastera rakyat yang boleh digunakan dengan seluas-luasnya di dalam masyarakat melayu dengan tidak kira apa tujuannya. Pantun dilahirkan untuk mewujudkan sesuatu maksud tertentu. Ia bertujuan memperindah lagi sesuatu ucapan. Dalam konteks ini, pantun sangat sesuai dengan jiwa orang Melayu kerana dapat menunjukkan keperibadian orang Melayu yang mempunyai kesenian serta kebudayaan sendiri. Pantun juga merupakan salah satu jenis puisi lama yang sangat luas dikenali dalam bahasa-bahasa Nusantara. Orang Melayu telah mencipta pantun dalam bentuk berangkap. Selain itu, pantun juga bertujuan untuk membicarakan tentang budi bahasa, kasih sayang masyarakat, adat istiadat, perkahwinan dan sebagainya. Dalam bahasa Jawa pula, pantun dikenali sebagaiparikan dan dalam bahasa Sunda dikenali sebagaipaparikan. Lazimnya pantun terdiri empat baris dan berakhir dengan pola a-b, ab. Pada zaman dahulu pantun merupakan sastera lisan, namun sekarang dijumpai dalam bentuk bertulis. Di samping itu juga, pantun mempunyai peranan tersendiri, iaitu pantun merupakan adat memelihara bahasa, menjadi penjaga fungsi kata dan kemampuan menjaga alur berfikir. Pantun melatih seseorang berfikir tentang makna kata sebelum berujar. Ia juga melatih seseorang berfikir secara asosiatif, bahawa suatu kata akan memiliki kaitan dengan kata yang lain. Pantun juga merupakan warisan orang Melayu sejak dari dahulu lagi. Keindahan kata dalam khazanah bahasa melayu memperlihat daya cipta pemikiran dan falsafah masyarakat Melayu tradisional yang tinggi, asli dan bernilai seni.

1

2.0 DEFINISI PANTUN TEKA-TEKI

Pantun merupakan salah satu jenis puisi lama yang sangat luas dikenal dalam bahasabahasa Nusantara. Dalam bahasa Jawa, misalnya, dikenal sebagai parikan dan dalam bahasa Sunda dikenal sebagai paparikan. Lazimnya pantun terdiri atas empat larik (atau empat baris bila dituliskan), bersajak akhir dengan pola a-b-a-b (tidak boleh a-a-a-a, a-a-b-b, atau a-b-b-a). Pantun pada mulanya merupakan sastera lisan namun sekarang dijumpai juga pantun yang tertulis.

2

Definisi pantun dapat kita ketahui dalam pelbagai sumber. Antaranya Kamus Dewan, Kamus Umum Bahasa Indonesia dan Zaaba. Menurut Kamus Dewan (1986:813), definisi pantun ialah "... sejenis puisi lama yang terdiri daripada empat baris dalam tiap-tiap rangkap yang mempunyai pembayang dan maksud ...".

manakala menurut Kamus Umum Bahasa Indonesia (hlm. 710), definisi pantun ialah,

"... sajak pendek, tiap-tiap kuplet biasanya empat baris (abab) dan dua baris yang dahulu biasanya untuk tumpuan sahaja ...

dan akhir sekali menurut Zaaba (1965:218), definisi pantun ialah,

"... perkataan pantun itu pada mulanya dahulu dipakai orang dengan makna seperti, umpama, laksana ... " Menurut Dr. R. Brandstetter, berbangsa Swiss yang merupakan seorang ahli dalam perbandingan bahasa berkata bahawa pantun berasal dari akar kata tun, yang terdapat dalam berbagai bahasa Nusantara, misalnya dalam bahasa Pampanga, tuntun bermaksud teratur; dalam bahasa Tagalog tonton berarti bercakap menurut aturan tertentu; dalam bahasa Jawa Kuno, tuntun berarti benang dan atuntun yang berarti teratur dan matuntun yang berarti memimpin; dalam bahasa Toba pantun bermaksud kesopanan atau kehormatan. Dalam bahasa Melayu, pantun bermaksud quatrain, iaitu sajak berbaris empat, dengan rima a-b-a-b. Sedangkan dalam bahasa Sunda, pantun bermaksud cerita panjang yang bersajak dan diiringi oleh musik.

Menurut R. O. Winstedt yang setuju dengan pendapat Brandstetter mengatakan bahawasanya dalam bahasa Nusantara, kata-kata yang mempunyai akar kata yang bermaksud ³baris, garis´, selanjutnya akan mempunyai arti yang baru yaitu ³kata-kata yang tersusun´ baik dalam bentuk prosa maupun puisi.

3

yang merupakan tujuan dari pantun tersebut. Teks-teks ini berusia sekitar empat ratus tahun. Namun begitu pantun yang dimuatkan sudah cukup canggih dan nampaknya datang dari suatu tradisi yang sudah matang dan halus. kerap kali berkaitan dengan alam (mencirikan budaya agraris masyarakat pendukungnya). dan dalam versi Raffles 18nya buku kedua memuatkan hanya beberapa bait. Dua baris terakhir merupakan isi.Semua bentuk pantun terdiri atas dua bahagian: sampiran dan isi. ke pantoong. yang membayangkan kerencaman dan juga pengggunaan dalam berbagai-bagai suku dan bahasa. Sampiran adalah dua baris pertama. maka pantun berkembang cepat dan membawa berbagai-bagai unsur dan kelainan sukuan/dialek/bahasa yang terus memperkayakannya. Pangkal sejarah pantun terlindung oleh kabus waktu. dan biasanya tidak punya hubungan dengan bahagian kedua yang menyampaikan maksud selain untuk mengantarkan rima/sajak. ke pantung. Dalam sastera Melayu bukti bertulis terawal kewujudannya dapat dilihat pada teks Hikayat Raja-raja Pasai dan Sulat al-Salatin. Antara contoh adalah pantun teka-teki. apabila bentuk ini menjadi bentuk antara suku dan bahasa/bangsa di Nusantara pada zaman Sriwijaya dan sebelumnya juga. yang membezakannya ialah klu bagi teka-teki yang diberikan sama ada hanya pada isi sahaja mahupun sampiran beserta isi. Tetapi. buku yang pertama ini hanya memuatkan sebait. Tambahan pula di peringkat ini bangsa Nusantara tidak menulis atau mencatat tentang bentuk kesayangnanya. Dasar pembinaan pantun teka-teki sama dengan pantun yang lain. Pantun dapat digunakan dalam pelbagai cara. 3.0 SEJARAH PANTUN TEKA-TEKI 3. dan tradisinya pula berpangkal kepada sastera tradisi lisan yang tidak dapat ditarikhkan. yang dicipta secara impromptu dan dijawab juga dalam bentuk yang 4 . Seterusnya pada dasarnya pantun adalah bentuk lisan. yang memuatkan beberapa buah pantun.1 SEJARAH PERKEMBANGAN PANTUN Berbagai-bagai istilah yang digunakan untuk betuk empat baris ini ± dari pantun ke panton.

jelas lebih kukuh dan luas kehadirannya. Apa yang dirasakan dengan ghairah. Pergerakan sejarah selalunya menunjukkan arus yang bertentangan. Bahagian alamraya mendahului manusia.¶ yang sekali lagi mempertegaskan falsafah alam dan manusia yang sama. dan `Kalau hendak mencari teladan/Masuklah ke hutan. Kita tidak dapat mengesan asal usul bentuk pantun ini. manurut kata Tenas Effendy.¶ dengan jelas sekali membayangkan hakikat bahawa alam adalah cermin kepada kehidupan manusia. Tetapi. `Alam terkembang menjadi guru. Inilah suatu hubungan khusus manusia Melayu dengan alam. bagaimana bentuk ini telah berkembang. ranting dan akar kayu yang mempunyai nama yang hampir sama dengan perasaan mereka. 5 . Pepatah Melayu Riau `Kalau nak tengok perangai manusia/Tengoklah rimba¶dan `Berguru ke rimba/Bertanya ke yang tua¶. Dalam falsafah ini dunia terbagi dua ± bahagian alamraya dan bahagian manusia. Kadang-kadang benda-benda alam ini menjadi lambang. Seperti apa yang disebutkan di atas. Dia mengambil alam sebagai pembayang. dan tamadun lembah Melayu pada waktu itu lebih berpengaruh sebagai pusat pentadbiraan dan kerajaan serta perdagangan. Oleh yang demikian alamraya yang mencerminkan manusia ini dirubah menjadi metafora (bayang/kias/ibarat) dalam peribahasa dan pantun. cara.alamraya didahulukan sebagai bayangan/cermin/kiasan makna . keadaan dan juga nasibnya. dan diturunkan dalam citra dan makna yang dalam tapi estetis adalah sebab yang terpenting. tabiat dan kehidupan manusia. Orang Minangkabau pula terkenal dengan peribahasanya. dan dilihat sebagai membayangkan nilai. Tapi Brandstetter tidak menunjukkan bagaimana bentuk ini masuk ke dalam bahasa Melayu.sama. Sebagai mengkonkeritkan pandangan hidup ini pantun juga mempersembahkan dua buah dunia ini . bahawa kelompok-kelompok di daerah pergunungan dapat memepengaruhi kelompok di lembah.melalui citra kelakuan. Brandstetter cuba menghubungkannya kepada bahasa bunga/alam yang digunakan oleh anak-anak muda Batak sewaktu menghantar `surat cinta¶ kepada kekasih mereka dengan mengirimkan bungkusan yang berisikan daun. dan gema hakikatnya. latar. manusia Nusantara melihat alam sebagai cermin untuk keadaan dan makna hidup manusia. Dalam tradisi begini sejarah tidak dipentingkan.

ejekan terus/atau menyipi yang dapat dimasukkan dengan berkesan. kembang menjadi lambang untuk wanita yang suci dan masih dara mungkin.hati Aceh. serta tidak banyak membenarkan unsur mainan. yang menjadi penggoda dan kadangkadang sebagai pemangsa. kumbang. Kita maklum. Bentuk ini berkembang pesat. kemungkinan besarnya. pungguk dan rama-rama pula mewakili lelaki. tidak dapat dijadikan lagu. padi . pendek dan hanya berisikan cebisan mentah dunia. pantun awal. kontrasnya kasar dan patah-patah. Sekiranya kita meneymak khazanah pantun kita dapat membuat semacam rajah asosiasi seperti berikut: Jati. sirih ± kasih sirih ± sedih meranti ± mati sutera ± dara tasik ± cantik kayu ± tahu kain -lain dan berpuluhan pasangan asosiasi lainnya. Seperti kita maklum inilah bentuk pantun yang terpilih dan diperkirakan yang tersempurna. Begitu juga dalam kuplet begini tiada suspens. seperti juga peribahasa awal. dan seterusnya dibawa oleh pelayar dan pedagang pulang ke kampung dan negerinya. dalam semua 6 . dengan menggandakan baris pembayang dan baris makna. Iramanya kontot. puspa. tiada kejutan. dan hampir semua pantun yang baik.Bunga. bermula sebagai kuplet (dua kerat) yang tidak canggih. Oleh kerana bentuk dua baris ini tidak terlalu mencabar jiwa seorang penyair maka pemantun awal telah bereksperimen dan menjadikanya bentuk empat baris. Dalam cara berfikir pantun ada semacam skema untuk lambang-lambang atau asosiasi ini. terutama setelah dibawa ke pelabuhan-pelabuhan besar dan kecil di seluruh Nusantara.

maka sebahagian perhatian atau citranya sudah dilupakan dan dengan itu hubungannya menjadi loggar dan tidak terikat rapi lagi. Inggeris dan Belanda. 10. tapi agak besar dan pergerakan pembayang kepada maksud agak lambam. Namun begitu imaginasi dan bakat penyair selalu subur. Ternyata bentuk-bentuk ini juga terlalu besar untuk ditangkap ingatan khalayak. Hal yang sama berlaku pada pantun 6. Bentuk ini memungkinkan lebih banyak permainan bunyi dan irama ± ulangan mencipta rentaknya sendiri dengan paralel dan kontras serta penyimpangan± sifat-sifat ini nampaknya disukai oleh pengarang pantoum Perancis. kerana ruang tumpuan kita banyak dikhususkan ke sini. sehinggakan apabila sampai kepada baris-baris maksudnya maka tidak cukup perhatian dan pemusatan dapat diberikan lagi. Maka ada pemantun pula yang berksperimen dengan bentuk enam kerat. Jerman. Bentuk ini sebenarnya cukup menarik. terkarang dalam bentuk ini. kerana kita masih berada dalam bentuk empat baris. 12. Dan apabila diberikan tiga baris pembayang terasa seperti cuba dimasukan suatu deretan peristiwa di dalamnya. Saya percaya undang-undang awal ini pada umumnya agak prosaik. dan merosakkan tujuan pembayangan. Namun begitu tradisi menyusun undang-undang mematang dan menghalus. dan akalnya terlalu sibuk untuk memproses pembayang. dan tradisi ini bertembung dengan kesukaan orang Melayu menggunakan pantun untuk peribahasa. Setelah pantun menjadi 7 . yang juga termasuk pepatah petitih ± sejenis undang atau penyukat nilai untuk masyarakat. Masyarakat yang sudah sedia tertawan oleh bunyi juga ditemukan dengan hakikat bahawa bentuk yang mudah cepat diingat.bidang. 20 kerat. dan mengutip dari baris-baris yang telah berlalu ± dan dengan itu kita menjalinkan baris baru dengan baris lama. Tiga citra pembayang mungkin terlalu banyak untuk ingatan manusia yang terbiasa dengan hanya dua. Seperti disentuh sebelum ini pantun menawarkan wadah untuk undang-undang kampung dan masyarakat Melayu. dan akal kita cuba mengikut cerita ini. tetapi dibenarkan mengulang silang baris-barisnya. dan yang wujud dalam bahasa Melayu dan dialek-dialeknya. Namum begitu pantun berkait lebih canggih. Seterusnya apabila kita menyeberang kepada maksud. 8. maka unsur-unsur puisi pun diserapkan ke dalam pepatah petitih.

malah banyak lagi kebijaksanaan. Dan kita juga saksikan bahawa bukan saja peribahasa dan pepatah yang dipantunkan. Pagar makan pagi.¶ digabungkan dan diberikan dua baris pembayang untuk melengkapkannya: Takar minyak sapi Dibubuh di atas geta. dalam bentuk rima abab.bentuk terpenting. Di peringkat ini seorang pendengar diangkat ke taraf awang-awangan ± dia hanya mempunyai pembayang. Yang pipih datang melayang. Jadi dia digantung pada peringkat suspens. Dia diejek secara intelektual dan emosi. Dia merasa tidak tenang. dan alam ini diterima sebagai pembayang untuk maksudnya nanti. seperti saya pernah sebutkan. Yang ada berulang-alik. Yang pergi terbayang-bayang. Dua rima bertentangan ini malah membantu suspens ini. Pada bahagian pertama beberapa citra yang tidak berhubungan diperkenalkan. 8 . Alam dibaca sebagai cermin. Contoh berikut cuba memperlihatkan pergerakan dari pepatah menjadi pantun: Dua buah peribahasa `Pagar makan padi¶ dan `Telunjuk merusak mata. maka papatah Melayu mendapat manfaat bentuk sukaramai ini. kerana pada kesannya rima bercanggahan ini menambah keadaan tidak menentunya makna pantun. mempunyai unsur pergerakan psikologikal. Atau pun lihat juga bait berikut. kegiatan dan upacara mereka dirubah supaya dapat dipantunkan. Telunjuk merusak mata. kerana dia tidak tahu arah gerak pantun itu. Bentuk ini. misalnya dalam pantun ini: Meja diatur dengan kerusi. Yang bulat datang menggolek. tapi tidak maknanya.

Inilah sihir kiasan. Tapi syukurlan pantun ini pajangnya hanya empat kerat. Seumpama kain jadi basahan. rujukan ibarat. mencipta tegangan dan setelah itu menyelesaiknnya. sihir yang dibenarkan oleh lagu. Dunia disempurnakan. Laksana bunga menjadi peraksi. dalam dua kerat berikutnya yang mungkin muncul dalam 10 ± 20 saat kita akan diberikan makna itu. yang belum lengkap diimbangkan. yang diindahkan oleh bentuk yang memula. Laksana bunga menjadi peraksi. Seumpama kain jadi basahan. kita akan merasakan suatu kegelisahan sematik. 9 . Bunyi dan makna dua baris terakhir melalui bentuk yang menyimpul dan melonggarkan tegangan. dilengkapkan. kerana kita tidak dapat membayangkan makna yang dimaksudkan.Tempat makan buah-buahan. Kalau kita diejek oleh dua baris di atas ini. tapi makna ini juga sering tidak langsung dan menyidir pula. mengejek.

Yang indah dan menyentuh perasaan akan diingati oleh khalayak dan cuba dibawa pulang dan digunakan. atau dibawa ke pelabuhan dan dibawa belayar. rujukan tempat akan dipinda. dan variasi peribadi diwujudkan secara sedar atau tidak sedar. Menado. Penghibur ± tukang cerita. Malaysia dan Indonesia sering belayar dari sebuah keluarga di sebuah negeri ke kelurga mereka di negeri yang lain. pedagang akan membawanya pulang ke kampung sendiri. penglipur lara. kaum Bajau laut yang yang tinggal di pantai-pantai Filipina. di kampung terpencil. dan tempat sendiri dimasukkan. tukang kaba. di Merlimau. Yang indah akan diingat dan dinyanyikan. makna dan keadaan orang berdagang. Di antara yang dibawanya. dan dikir barat yang berpindah randah dari sebuah kampung ke sebuah kampung lainnya untuk mengadakan pertunjukan mereka sudah pasti memainkan peranan besar dalam penyebaran bentuk ini. seperti yang dilakukan oleh Abdullah Munsyi dalam kapalnya ke Terengganu dan Kelantan. yang dikarang seniman berbakat. Kedua. di Bima. tok selampit. seniman yang bercerita dari kampung ke kampung juga jelas terlibat dalam penyebarannya. Jadi pedagang dan pelayar adalah alat penyebaran yang penting.2 PENYEBARAN Pantun mungkin dicipta di mana-mana. gendang Sarawak. nilai-nilai agama. atau di Ketapang. dalang wayang kulit. hidup bersama akan diingat dan dipanjangkan. selain ikan. Mengikut seorang nelayan di utara Maumere. di tepi sungai Jambi atau Musi. terkaan saya ialah. sagu dan barang dagangan ialah pantun-pantun dalam bahasa Melayu dan juga dalam bahasa Bajau. Flores. di Bukit Tinggi. Bait-bait yang baik. Kadang-kadang ingatan tidak terlalu sempurna. di Tebing Tinggi. Lahad Datu. akan diingat oleh khalayak setempat beberapa bulan setelah pertunjukan mereka sudah selesai. perjalanan. sejarah pantun terjalin dalam 10 . Seterusnya bait-bait ini akan dibawa ke kampung lainnya. Di pasar. dondang sayang. atau yang dikutip dalam perjalanan. kumpulan makyong. Sekiranya pantun ini sampai ke pasar maka khalayaknya akan lebih besar.3. Di kampung itu baris mungkin dirobah. Jadi yang menyentuh rasa asmara. Di Sintang yang berada di tengah Pulau Kalimantan tengah.

Selain hal-hal agama mereka telah ditanya tentang hal-hal yang menarik di tempat asal-usul mereka dan telah diberitahu tentang pantun. yang dapat membayangkan keluasan daerah. Pada pendapat saya tiada sebuah bentuk pantun lain pun di dalam sastera dunia yang memainkan peranaan yang begitu total. majalah dan juga internet. Apabila pantun memasuki dunia bertulis kemungkinan fungsinya juga berganda. Dalam pantun ada bicara. Betapa luas bentuk dan kegunaannya. walau pun hikayat dan syair epik. Di sinilah dia menjadi ahli falsafah. yang mengandungi banyak unsur Dayak. lagu. begitu juga sejarah emosi sesuatu bangsa. buku. orang tua.sejarah penyebaran agama oleh pendakwah Johor dan Banjar. yang menyentuh bahagian-bahagian penting kehidupan manusia. dan akhirnya telah dicipta dalam bahasa Iban tempatan dan dalam bahasa Melayu Sintang. Sonnet yang popular di Eropah lebih merupakan 11 . Tiada bentuk lain. iklan. Ilmu dikekalkan di dalamnya. kehalusan cara dan kesempurnaan pemikirannya seperti yang dibuktikan oleh pantun. kekasih yang ghairah atau tersiksa. Minta pantun diberi pantun. dalam pantun ada bicara. pencipta nilai. dan setelah itu. pendidik moral. anak kecil dan pengail di kuala yang merenung nasibnya. tv. yang bersifat bertulis. dalam daun ada makna. Minta daun diberi daun. pemerhati dunia. Di pihak lain kita maklum bahawa pantun memainkan peranan penting pada hampir setiap peringkat kehidupannya. Pantun juga memasuki dunia naratif. pertamanya cabang lisannya. Dalam daun buah bidara. Di alaf ini semua cara ini sah dan berkesan dalam penyebarannya. Pantun adalah alat ucapan terpenting orang Melayu. Dalam dunia kontemporer pantun masih popular di radio. Seperti di tempat-tempat lain juga pantun menawan pendengarnya.

Seterusnya. Inilah satu-satunya bentuk bersama di Nusantara ± yang digunakan sebahagian besar suku-sukunya. juga dalam bahasa Melayu-Indonesia moden. kekasih dan si duda yang sedang merana. begitu Bidayuh di Sarawak. Tapi sonnet tidak menyerap masuk ke dalam kehidupan seluruh manusia. Oleh itu. namun puisi ini masih terpisah dari bentangan hidup yang luas manusia Jepun. Dalam bandingannya kita saksikan pantun telah meresap ke dalam semua kelas ± raja dan bangsawan. selain dalam bahasa dan dialek sukuan. Walau dituliskan di rumah-rumah bekas penyair penting. Pomona. Perlis. Apabila digunakan di sekolah pantun terus menjadi hak semua bangsa di seluruh Malaysia dan Nusantara. orang Bima. tetapi seperti kita sedar perkongsian ini juga menjadi keterlibatan yang vertikal.bentuk kelas menengah atas yang dituliskan untuk mempamerkan kemamapuan berpuisi dan menggunakan metafor indah ± lihat misalnya sonnet terkenal oleh Shakespeare. anak-anak dan orang tua. petani dan nelayan. mendalam dan penuh ghariah. seperti sebuah bahasa kebangsaan pantun juga menyatukan. Kelantan. Demikianlah bentuk ini menjadi bentuk bersama di pelabuhan dan kota ± dan dikongsi di sana oleh berbagai-bagai suku dan bangsa. pada tahap-tahap penting. Deli dan Minangkabau. dalam sebahagian besar bahasanya. Sangihe-Talaud. Dewasa ini pantun diciptakan. dan ditulis sebagai surat cinta. Iranun. Dan cukup menarik juga perkongsian ini bukan saja perkongsian mendatar. tetapi juga semua peringkat umur. Minangkabau. sebagai sambungan kepada tradisi perkongsian yang sudah lama wujud. Jawa. adalah bentuk tulisan yang canggih. Makasar. Haiku yang juga sama popular dan digunakan di bnayak negara dunia. Bukan saja semua kelas diresapi. Dan yang disatukan bukan saja suku dan bangsa-bangsa dalam satu negeri ± Malaysia dan Indonesia. Orang Ambon amat terkenal kerana pantun mereka. Bali. tetapi oleh 12 . pertemuan di antara orang-orang yang canggih puisinya. di pohon bunga musim gugur. di pihak lain lagi semua suku menjadi kawan kongsinyanya. Serawai. dan sekali lagi muncul dalam keadaan dan situasi peraduan.

juga di Filipina (tanaga) maka kita disatukan oleh suatu alat penyatu yang tiada tolok bandingnya. I love you. Atau oleh pantun berikut yang popular di antara anak-anak sekolah sudah lebih sepuluh tahun. Pantun akan terus hidup sekiranya orang Nusantara atau Eropah merasakan bahawa bentuknya bukan hak kumpulan tertentu sahaja. Pantun tidak mengikat.kerana pantun mempunyai pemakai di Thailand. tetapi adalah hak bersama ± boleh digunakan oleh anak-anak kecil.0 FUNGSI DAN JENIS PANTUN 13 . Saya tidak terlalu risau bahawa sebuah pantun terkenal dirubah menjadi. Sekiraya kita hadkannya kepada orang-orang yang canggih pengetahuan bahasa dan kiasannya maka pantun akan menjadi hak beberapa kumpulan hanya. seperti dikutip oleh Pak Wan Khazim. Peluang luar biasa yang ditawarkan oleh bentuk ini sudah wujud beberapa ribu tahun. Brunei dan mengikut sumbernya. Sekarang. 4. syukurlah. dewasa dan juga oleh ahli politik di Parlimen. dan kita tidak harus mengikat pemantun baru kita. Nampak dari Si Angsa Dua Hancur badan dikandung tanah `Body¶ yang baik dikenang juga. Malaysia. dan telah mencipta bunga-bunga ajaibnya. pen biru Mak marah. kita sedang saksikan hakikat bahawa pantun melimpah ruah dalam suatu kesuburan Nusantara yang mengagumkan. Pen merah. Indonesia. Pulau Pandan jauh ke tengah. Singapura.

mereka akan menggunakan pantun sebagai alat untuk menyampaikan nasihat dan didikan. pantun merupakan satu corak komunikasi berseni yang digunakan di tempat yang tertentu. Keadaan pantun dilafaz menjadi pertimbangan dalam penyampaikan isi pantun. Sesungguhnya. Pantun Melayu yang dicipta oleh masyarakat Melayu dahulu mempunyai beberapa fungsi. dalam upacara yang tertentu atau untuk menyampaikan sesuatu dalam maksud termasuk kiasan atau sindiran. nasihat. seseorang yang akan menyampai atau melafazkan pantun juga harus memerhatikan isi pantun. Jika hal ini tidak diberi perhatian oleh orang yang melafazkan pantun.Pantun Melayu terdiri daripada beberapa jenis pantun seperti pantun adat. Sebagai golongan yang µmakan garam¶ terlebih dahulu pastinya mereka mempunyai pelbagai pengalaman hidup dan amat peka terhadap perubahan sesuatu perkara. Masyarakat Melayu terutamanya golongan tua kaya dengan pelbagai nasihat. Diingatkan di sini. Contohnya seperti pantun Melayu lama ini. Setiap pantun yang dicipta mempunyai fungsi atau kegunaannya sendiri. Begitu juga jika melafazkan pantun berkaitan dengan budi dan jenaka. jika mereka mendapati ada sesuatu perkara yang tidak kena atau bertujuan untuk memberikan peringatan kepada golongan muda atau kanak-kanak. Dalam masyarakat Melayu. Justeru. jenaka. tetapi sebaliknya mempunyai azam untuk membaiki perbuatan dan perangai yang tidak disukai. Cara melafazkan pantun harus dijaga agar maksud atau tujuan sesuatu pantun itu dilafazkan sampai kepada pendengar. Penggunaan pantun dalam menyampaikan sindiran bertujuan agar yang kena sindir atau yang kena nasihat itu tidak marah. agama. 14 . Air melurut di tepian mandi. Kembang berseri bunga senduduk. dikhuatiri akan menimbulkan salah faham kepada pendengar terutama pantun yang berkaitan dengan sindiran dan nasihat. Antara fungsi pantun dalam masyarakat adalah untuk mendidik. budi dan teka-teki.

suami kepada isteri atau anak kepada ibu dan bapa. Taat selalu perintah Tuhan. Kalau rindu sebut namaku. dapatlah kita lihat daripada pantun Melayu lama di bawah ini. sayang. Sebagai contoh. berbunga-bunga. Ribu-ribu pokok mengkudu. Pantun-pantun sebegini akan disulami dengan kata-kata yang indah. Air mata jangan dibuang.Elok diturut resmi padi. Burung puyuh di atas dahan. Antara lain adalah untuk meluahkan kasih saying dan rindu. pantun agama juga dicipta oleh masyarakat dahulu untuk tujuan mendidik. Sungguh indah pintu dipahat. Pantun Melayu juga digunakan untuk meluahkan perasaan kasih sayang dalam kalangan masyarakat Melayu tanpa kira batasan sama ada rasa sayang teruna kepada dara. cinta dan rindu yang mendalam. Contohnya seperti pantun Melayu lama ini. Pantun agama yang dicipta selalunya memberikan peringatan dan pedoman kepada semua lapisan masyarakat agar tidak tersasar ke jalan yang salah. Pantun di atas menggambarkan nasihat orang yang melafazkan pantun kepada pasangannya yang kerinduan tidak kira sama ada pasangan kekasih atau suami isteri atau anak kepada ibu bapanya. Semakin berisi semakin tunduk. Selain pantun nasihat. Cincin permata jatuh ke ruang. 15 . puji-pujian yang menggambarkan perasaan kasih. Kalau hidup hendak selamat.

bertunang sehinggalah majlis perkahwinan. Hancur badan dikandung tanah. fungsi pantun juga adalah untuk menyampaikan rasa penghargaan dan terima kasih. Oleh itu. banyak dapat kita lihat pantun Melayu yang dicipta untuk menyampaikan rasa penghargaan dan terima kasih kepada orang-orang yang telah berjasa atau berbudi. 16 . Gunung Daik bercabang tiga. Hutang budi dibawa mati.Selain itu. Hutang emas boleh dibayar. pantun juga memainkan peranan yang penting dalam upacara yang melibatkan adat istiadat. Dalam majlis merisik. Pulau Pandan jauh ke tengah. Masyarakat Melayu sememangnya mementingkan adat istiadat dalam kehidupan sehari-hari. Masak sebiji di atas peti. Antara pantun yang popular sehingga sekarang ini adalah seperti pantun di bawah: Pisang emas dibawa belayar. Kedua-dua rangkap pantun di atas memperlihatkan masyarakat Melayu zaman dahulu memandang tinggi orang yang berbudi lebih daripada segalanya. Budi yang baik dikenang juga. Masyarakat Melayu juga terkenal sebagai masyarakat yang tahu mengenang budi dan jasa. Oleh itu. Sebagai contoh. Pantun-pantun sebegini dikenali sebagai pantun adat. dapatlah kita lihat dalam pantun Melayu lama di bawah ini yang kerapkali dilafazkan dalam majlis merisik sehingga sekarang ini. pantun akan dilafazkan sebagai mukadimah atau pembuka kata sebagai tanda meminta kebenaran atau untuk menyampaikan maksud di hati. Fungsi pantun yang lain juga adalah untuk adat-istiadat.

Buah langsat kuning mencelah. Kain sekodi dibawa sama. Antara contoh pantun Melayu lama yang masih diingati ialah. Pantun juga digunakan oleh masyarakat Melayu untuk menggambarkan rasa tidak puas hati terhadap sesuatu dengan bahasa yang berselindung atau dengan kata lain secara tidak berterus terang. pantun juga digunakan untuk sindiran dan tempelak. Melalui pantun. Pantunpantun sebegini amat digemari ramai terutama golongan kanak-kanak. kecewa dan dukacita terhadap sesuatu dengan penyusunan kata-kata yang indah. Sudah dapat gading bertuah. Datang kami membawa hajat. Pantun yang menguji minda ini dinamakan pantun teka-teki. Tanduk tidak berguna lagi. Selain itu. Belikan saya buah keranji. Apakah binatang keris di kaki? 17 . Perhatikan pantun sindiran Melayu lama di bawah ini yang masih kita gunakan sehingga sekarang.Tok Sami ke Teluk Lipat. Kalau sudi minta terima. Hal ini bertujuan mengelakkan berlakunya pertelingkahan dan akhirnya mencetuskan pergaduhan antara mereka. Kalau tuan pergi ke kedai. Pantun juga digunakan untuk menguji minda dan mencabar ketangkasan fikiran. masyarakat Melayu dapat menyembunyikan perasaan sebenar sama ada kesal. Kalau tuan bijak pandai. Senduduk tidak berbunga lagi.

Dayang tolong menghalau lalat. 18 . Kucing tidur bangkit terkejut.Fungsi pantun yang lain ialah untuktujuan hiburan. Ada juga pantun yang dijadikan lagu untuk hiburan seperti lagu Dondang Sayang yang popular dalam kalangan Baba Nyonya. masyarakat Melayu akan berhibur dengan melafazkan pantun-pantun bersifat jenaka atau mengusik. Melihat tikus pandai bersilat. Pada zaman dahulu. Contohnya seperti pantun Melayu lama di bawah yang sememangnya kita ingat sejak kecil lagi. Tuan Puteri memasang panjut.

empat kerat. kita dapat lihat bahawa klu bagi jawapan bagi soalan teka-teki ini yang terletak di rangkap dua yang terakhir. Orang putih duduk sederet. Jawapan bagi pantun teka-teki ini ialah µgigi¶.1 DEFINISI PANTUN TEKA-TEKI Pantun teka-teki merupakan serangkap pantun yang direka khas untuk menguji tahap keupayaan minda dan daya imaginative kanak-kanak. Antara contoh pantun teka-teki ialah: Minah ketawa terjerit-jerit. 5. Melihat koyak pada seluar.0 PANTUN TEKA-TEKI 5.2 PERANAN PANTUN TEKA-TEKI DALAM PERKEMBANGAN KANAK-KANAK 19 . Pagar di dalam tebing di luar? Melalui pantun teka-teki ini. enam kerat dan seterusnya. Pantun teka-teki ini boleh merangkumi dua kerat. Setiap rangkap ataupun dua rangkap yang terakhir bagi pantun empat kerap terselit soalan ataupun klu bagi sesuatu teka-teki.5.

marah. Ini kerana menerusi emosi yang dilahirkan mereka dapat menonjolkan segala bentuk perkara yang dirasai serta yang difikirkan. social serta intelek.Pantun teka-teki dapat memainkan peranan yang penting dalam perkembangan kanakkanak sekiranya digunakan dengan cara yang betul. kecewa dan sebagainya. segala situasi yang berlaku di sekeliling baik dari aspek perubahan biologi akan mendorong pembentukan emosi dalam sesuatu masa sama ada sedih. Dengan itu. Pantun teka-teki dapat merangsang dan membantu perkembangan kanak-kanak dari segi emosi. Kebolehan untuk menunjukan emosi telah sedia ada pada bayi 20 . 5.2. Pantun teka-teki boleh digunakan sebagai modul atau bahan dalam proses pembelajaran sekiranya guru mengambil inisiatif dan bersikap kreatif.1 PERKEMBANGAN EMOSI Emosi adalah penggerak utama bagi menggambarkan tingkahlaku kanak-kanak.

ia juga digunakan sebagai satu hiburan pada masyarakat. kanak-kanak akan merasai perasaan gembira. Keupayaan ini merupakan satu daripada proses perkembangan yang tidak perlu diajar atau diperlajari. Kanak-kanak masih lagi tidak mahir dalam mengawal emosi mereka. Buku pantun teki-teki ini merupakan salah satu modul atau bahan yang dapat membantu kanak-kanak dalam perkembangan emosi mereka. gembira. Mereka mungkin akan menyimpan emosi mereka di dalam hati sehingga semuanya terkumpul dan membantut perkembangan emosi mereka atupun meluahkan emosi mereka secara tidak terkawal. Terdapat pelbagai modul atau bahan yang telah direka untuk membantu kanak-kanak mengeksprasikan emosi mereka. Perkembangan emosi kanak-kanak meningkat seiring dengan umur mereka. Rangkap setiap pantun mempunyai nada dan ayat ataupun perkataan yang digunakan menggambarkan kegembiraan. Melalui pantun teka-teki ini.yang baru dilahirkan. bentuk susunan ayat dan perkataan yang digunakan melucukan itu dapat membangkitkan perasaan gembira kepada kanak-kanak. pantun teka-teki bukan sahaja digunakan untuk menguji minda. kanak-kanak akan dapat mengenal erti kegembiraan dengan meluahkannya melalui ketawa. Pantun teka-teki dapat membantu mereka sebagai alat kepada guru untuk mengajar kepada kanak-kanak bagaimana menghandali emosi mereka iaitu gembira dengan cara selamat. cemburu. Perkembangan emosi kanak-kanak terdiri daripada perasaan sedih. dengki dan banyak lagi. Dengan ini. Hampir semua pantun teka-teki direka dan digubah agar berbunyi lucu. 21 . Pada zaman dahulu. Ini kerana pantun teka-teki dapat menggembangkan perasaan kegembiraan jika didengari dan dihayati. Ini kerana.

2. Walaupun aktiviti menjawab pantun tekateki dapat diselesaikan seorang diri. persahabatan dan perhubungan dengan rakan sebaya.2 PERKEMBANGAN SOSIAL Perkembangan sosial kanak-kanak merupakan satu proses perkembangan yang membolehkan kanak-kanak berinteraksi dengan orang lain mengikut cara yang boleh diterima oleh sesuatu masyarakat serta budaya.5. Pendek kata perkembangan sosial melibatkan proses sosialisasi yang membolehkan kanak-kanak mempelajari tingkah laku social atau melakukan penyesuaian sosial dalam sesuatu persekitaran atau lingkungan sosial. perkembangan kongnisi sosial. tetapi ia akan menjadi lebih memuaskan sekiranya diselesaikan bersama rakan ataupun rakan dapat menyoal pantun teka-teki tersebut manakala 22 . Perkembangan sosial kanak-kanak dapat dikaji melalui beberapa aspek sosialisasi yang penting seperti proses peniruan dan identifikasi. aktiviti bermain. Pantun teka-teki memberikan perasaan seronok dan akhirnya kepuasan kepada seseorang sekiranya berjaya menyelesaikan teka-teki tersebut.

Ini dapat merapatkan lagi hubungan persahabatan antara kanak-kanak dengan rakan kerana cara bagi kanak-kanak dalam mencari kawan adalah bermain. Perkembangan social kanak-kanak penting untuk memastikan kanak-kanak berkembang menjadi seorang yang µwell-rounded¶. Perkembangan social kanak-kanak bergantung dengan cara kanak-kanak berinteraksi dengan orang lain kerana dengan ini barulah kanak-kanak dapat berlatih untuk menyediakan dan melatih diri agar mereka dapat menyesuaikan diri untuk bergaul dan mencipta tempat untuk diri mereka dalam masyarakat. Dengan buku pantun teka-teki ini. kanak-kanak dapat berinteraksi dan bersosial dengan kanak-kanak yang lain. 23 .yang lain menjawabnya.

menaakul. Proses berfikir ini penting kerana bukan sahaja dapat meningkan intelek kanak-kanak malah mengajar kanak-kanak untuk berfikir sebelum melakukan sesuatu perkara. kemahiran belajar dan motivasi. menyelesaikan masalah dan sebagainya pendekatan kognitif merupakan pendekatan yang memberi perhatian khusus kepada proses pemikiran individu seperti kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif. Perkara yang perlu diperhati ketika hendak menyelesaikan pantun teka-teki ialah klu yang diberikan kerana klu ini selalunya direka untuk tujuan mengelirukan kanak-kanak.3 PERKEMBANGAN INTELEK Perkembangan intelek boleh juga dipanggil perkembangan kognitif. Pantun teka-teki dapat membantu dalam perkembangan intelek kanak-kanak adalah melalui menguji keupayaan kanak-kanak menyelesaikan teka-teki yang diberikan. Perkembangan intelek kanak-kanak dapat berkembang dengan baik melalui pantun tekateki ini kerana ia dapat mencabar kanak-kanak untuk berfikir dan menggunakan kuasa otak. Ini dapat mengajar kanak-kanak supaya mengelakkan diri daripada melakukan sesuatu perkara atau perbuatan yang membahayakan kesihatan dan keselamatan mereka. membentuk konsep. menganalisa. Dengan ini. Kanak-kanak perlu membuka minda dan menjadi kreatif kerana jawapan bagi pantun teka-teki selalunya terselit di dalam ayat itu sendiri.2.5. Istilah kognitif merujuk kepada aktiviti-aktiviti mental seperti berfikir. kanak-kanak mengalami proses berfikir dalam menyelesaikan pantun teka-teki yang diberikan. 24 .

6.0 PENUTUP 25 .

ia akan menjadi bahan perhiasan semata-mata. Buku pantun teka-teki ini dapat dijadikan modul atau bahan kepada para guru untuk meningkatkan tahap perkembangan kanak-kanak.Pantun teka-teki telah dibuktikan dapat membantu perkembangan kanak-kanak dalam setiap bidang iaitu emosi. ianya terpulang kepada guru untuk menggunakannya sepenuhnya modul atau bahan yang telah disediakan ataupun hanya menjadi sebagai bahan pameran sahaja. Guru seharusnya kreatif dan bijak menggunakan modul atau bahan yang disediakan dalam pelbagai cara dan situasi. Ini kerana. Walaupun telah diberikan modul atau bahan. sebagus manapun modul atau bahan tersebut jika tidak digunakan mengikut potensi yang ada. social dan juga intelek. Semuanya terpulang kepada guru kerana mereka adalah pengajar dan sepatutnya mahir dalam menggunakan segala bahan atau modul yang sedia ada. Buku mengenai pantun teka-teki ini hanya dapat membantu kanak-kanak dalam proses perkembangan mereka secara terhad. LAMPIRAN 26 .

Modul buku teka-teki 27 .

Kertas berwarna Gam gajah 28 .

Gunting Gam 29 .

Bahan yang digunakan 30 .

Majid. Adnan Abd.usm.Dewama Sdn.Selangor Darul Ehsan.Kompleks Dawana.mutiara sastera melayu tradisional.Dewan Bahasa dan Pustaka Kementeriaan Pelajaran. http://www.1961.Kuala Lumpur.asp http://mediasauna.kajian pantun melayu.Bhd.com/doc/5364483/-Pantun-Budi http://pantun.multiply.com/journal/item/5/Pantun_dan_Syair_dalam_Kesusastraan_Melayu _Klasik 31 . Omardin Haji Asha¶ari.scribd.BIBLIOGRAFI Abdul Halim ³R´.1968.pantun serbanika.2003.Malaya Publishing House Limited.my/makalah3-7.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->