P. 1
DEFINISI PANTUN

DEFINISI PANTUN

|Views: 11,546|Likes:
Published by Nurul Ain

More info:

Published by: Nurul Ain on Aug 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/06/2013

pdf

text

original

1.

0 PENGENALAN

Pantun merupakan sebuah sastera rakyat yang boleh digunakan dengan seluas-luasnya di dalam masyarakat melayu dengan tidak kira apa tujuannya. Pantun dilahirkan untuk mewujudkan sesuatu maksud tertentu. Ia bertujuan memperindah lagi sesuatu ucapan. Dalam konteks ini, pantun sangat sesuai dengan jiwa orang Melayu kerana dapat menunjukkan keperibadian orang Melayu yang mempunyai kesenian serta kebudayaan sendiri. Pantun juga merupakan salah satu jenis puisi lama yang sangat luas dikenali dalam bahasa-bahasa Nusantara. Orang Melayu telah mencipta pantun dalam bentuk berangkap. Selain itu, pantun juga bertujuan untuk membicarakan tentang budi bahasa, kasih sayang masyarakat, adat istiadat, perkahwinan dan sebagainya. Dalam bahasa Jawa pula, pantun dikenali sebagaiparikan dan dalam bahasa Sunda dikenali sebagaipaparikan. Lazimnya pantun terdiri empat baris dan berakhir dengan pola a-b, ab. Pada zaman dahulu pantun merupakan sastera lisan, namun sekarang dijumpai dalam bentuk bertulis. Di samping itu juga, pantun mempunyai peranan tersendiri, iaitu pantun merupakan adat memelihara bahasa, menjadi penjaga fungsi kata dan kemampuan menjaga alur berfikir. Pantun melatih seseorang berfikir tentang makna kata sebelum berujar. Ia juga melatih seseorang berfikir secara asosiatif, bahawa suatu kata akan memiliki kaitan dengan kata yang lain. Pantun juga merupakan warisan orang Melayu sejak dari dahulu lagi. Keindahan kata dalam khazanah bahasa melayu memperlihat daya cipta pemikiran dan falsafah masyarakat Melayu tradisional yang tinggi, asli dan bernilai seni.

1

2.0 DEFINISI PANTUN TEKA-TEKI

Pantun merupakan salah satu jenis puisi lama yang sangat luas dikenal dalam bahasabahasa Nusantara. Dalam bahasa Jawa, misalnya, dikenal sebagai parikan dan dalam bahasa Sunda dikenal sebagai paparikan. Lazimnya pantun terdiri atas empat larik (atau empat baris bila dituliskan), bersajak akhir dengan pola a-b-a-b (tidak boleh a-a-a-a, a-a-b-b, atau a-b-b-a). Pantun pada mulanya merupakan sastera lisan namun sekarang dijumpai juga pantun yang tertulis.

2

Definisi pantun dapat kita ketahui dalam pelbagai sumber. Antaranya Kamus Dewan, Kamus Umum Bahasa Indonesia dan Zaaba. Menurut Kamus Dewan (1986:813), definisi pantun ialah "... sejenis puisi lama yang terdiri daripada empat baris dalam tiap-tiap rangkap yang mempunyai pembayang dan maksud ...".

manakala menurut Kamus Umum Bahasa Indonesia (hlm. 710), definisi pantun ialah,

"... sajak pendek, tiap-tiap kuplet biasanya empat baris (abab) dan dua baris yang dahulu biasanya untuk tumpuan sahaja ...

dan akhir sekali menurut Zaaba (1965:218), definisi pantun ialah,

"... perkataan pantun itu pada mulanya dahulu dipakai orang dengan makna seperti, umpama, laksana ... " Menurut Dr. R. Brandstetter, berbangsa Swiss yang merupakan seorang ahli dalam perbandingan bahasa berkata bahawa pantun berasal dari akar kata tun, yang terdapat dalam berbagai bahasa Nusantara, misalnya dalam bahasa Pampanga, tuntun bermaksud teratur; dalam bahasa Tagalog tonton berarti bercakap menurut aturan tertentu; dalam bahasa Jawa Kuno, tuntun berarti benang dan atuntun yang berarti teratur dan matuntun yang berarti memimpin; dalam bahasa Toba pantun bermaksud kesopanan atau kehormatan. Dalam bahasa Melayu, pantun bermaksud quatrain, iaitu sajak berbaris empat, dengan rima a-b-a-b. Sedangkan dalam bahasa Sunda, pantun bermaksud cerita panjang yang bersajak dan diiringi oleh musik.

Menurut R. O. Winstedt yang setuju dengan pendapat Brandstetter mengatakan bahawasanya dalam bahasa Nusantara, kata-kata yang mempunyai akar kata yang bermaksud ³baris, garis´, selanjutnya akan mempunyai arti yang baru yaitu ³kata-kata yang tersusun´ baik dalam bentuk prosa maupun puisi.

3

Pantun dapat digunakan dalam pelbagai cara. Namun begitu pantun yang dimuatkan sudah cukup canggih dan nampaknya datang dari suatu tradisi yang sudah matang dan halus. yang membayangkan kerencaman dan juga pengggunaan dalam berbagai-bagai suku dan bahasa. apabila bentuk ini menjadi bentuk antara suku dan bahasa/bangsa di Nusantara pada zaman Sriwijaya dan sebelumnya juga. Seterusnya pada dasarnya pantun adalah bentuk lisan. Pangkal sejarah pantun terlindung oleh kabus waktu. dan biasanya tidak punya hubungan dengan bahagian kedua yang menyampaikan maksud selain untuk mengantarkan rima/sajak. yang merupakan tujuan dari pantun tersebut. ke pantung.0 SEJARAH PANTUN TEKA-TEKI 3. yang memuatkan beberapa buah pantun. ke pantoong. Tambahan pula di peringkat ini bangsa Nusantara tidak menulis atau mencatat tentang bentuk kesayangnanya. Teks-teks ini berusia sekitar empat ratus tahun.1 SEJARAH PERKEMBANGAN PANTUN Berbagai-bagai istilah yang digunakan untuk betuk empat baris ini ± dari pantun ke panton.Semua bentuk pantun terdiri atas dua bahagian: sampiran dan isi. Sampiran adalah dua baris pertama. dan dalam versi Raffles 18nya buku kedua memuatkan hanya beberapa bait. Dua baris terakhir merupakan isi. 3. yang membezakannya ialah klu bagi teka-teki yang diberikan sama ada hanya pada isi sahaja mahupun sampiran beserta isi. Dalam sastera Melayu bukti bertulis terawal kewujudannya dapat dilihat pada teks Hikayat Raja-raja Pasai dan Sulat al-Salatin. Tetapi. kerap kali berkaitan dengan alam (mencirikan budaya agraris masyarakat pendukungnya). Antara contoh adalah pantun teka-teki. yang dicipta secara impromptu dan dijawab juga dalam bentuk yang 4 . Dasar pembinaan pantun teka-teki sama dengan pantun yang lain. buku yang pertama ini hanya memuatkan sebait. dan tradisinya pula berpangkal kepada sastera tradisi lisan yang tidak dapat ditarikhkan. maka pantun berkembang cepat dan membawa berbagai-bagai unsur dan kelainan sukuan/dialek/bahasa yang terus memperkayakannya.

Kadang-kadang benda-benda alam ini menjadi lambang. dan tamadun lembah Melayu pada waktu itu lebih berpengaruh sebagai pusat pentadbiraan dan kerajaan serta perdagangan. Kita tidak dapat mengesan asal usul bentuk pantun ini. Oleh yang demikian alamraya yang mencerminkan manusia ini dirubah menjadi metafora (bayang/kias/ibarat) dalam peribahasa dan pantun. Pepatah Melayu Riau `Kalau nak tengok perangai manusia/Tengoklah rimba¶dan `Berguru ke rimba/Bertanya ke yang tua¶. 5 . Inilah suatu hubungan khusus manusia Melayu dengan alam. bahawa kelompok-kelompok di daerah pergunungan dapat memepengaruhi kelompok di lembah. `Alam terkembang menjadi guru. Tetapi. Dalam falsafah ini dunia terbagi dua ± bahagian alamraya dan bahagian manusia. tabiat dan kehidupan manusia. latar. Brandstetter cuba menghubungkannya kepada bahasa bunga/alam yang digunakan oleh anak-anak muda Batak sewaktu menghantar `surat cinta¶ kepada kekasih mereka dengan mengirimkan bungkusan yang berisikan daun. manurut kata Tenas Effendy.¶ dengan jelas sekali membayangkan hakikat bahawa alam adalah cermin kepada kehidupan manusia. jelas lebih kukuh dan luas kehadirannya. Tapi Brandstetter tidak menunjukkan bagaimana bentuk ini masuk ke dalam bahasa Melayu. keadaan dan juga nasibnya. dan diturunkan dalam citra dan makna yang dalam tapi estetis adalah sebab yang terpenting.¶ yang sekali lagi mempertegaskan falsafah alam dan manusia yang sama. dan `Kalau hendak mencari teladan/Masuklah ke hutan. manusia Nusantara melihat alam sebagai cermin untuk keadaan dan makna hidup manusia. Sebagai mengkonkeritkan pandangan hidup ini pantun juga mempersembahkan dua buah dunia ini . Dalam tradisi begini sejarah tidak dipentingkan. Bahagian alamraya mendahului manusia.melalui citra kelakuan. dan dilihat sebagai membayangkan nilai.alamraya didahulukan sebagai bayangan/cermin/kiasan makna . dan gema hakikatnya. Apa yang dirasakan dengan ghairah. ranting dan akar kayu yang mempunyai nama yang hampir sama dengan perasaan mereka. Seperti apa yang disebutkan di atas.sama. cara. Orang Minangkabau pula terkenal dengan peribahasanya. Pergerakan sejarah selalunya menunjukkan arus yang bertentangan. bagaimana bentuk ini telah berkembang. Dia mengambil alam sebagai pembayang.

bermula sebagai kuplet (dua kerat) yang tidak canggih. padi . sirih ± kasih sirih ± sedih meranti ± mati sutera ± dara tasik ± cantik kayu ± tahu kain -lain dan berpuluhan pasangan asosiasi lainnya. yang menjadi penggoda dan kadangkadang sebagai pemangsa. kembang menjadi lambang untuk wanita yang suci dan masih dara mungkin. dan hampir semua pantun yang baik. tidak dapat dijadikan lagu. pendek dan hanya berisikan cebisan mentah dunia. puspa. kumbang. tiada kejutan.Bunga. Bentuk ini berkembang pesat. Oleh kerana bentuk dua baris ini tidak terlalu mencabar jiwa seorang penyair maka pemantun awal telah bereksperimen dan menjadikanya bentuk empat baris. Seperti kita maklum inilah bentuk pantun yang terpilih dan diperkirakan yang tersempurna. ejekan terus/atau menyipi yang dapat dimasukkan dengan berkesan. pantun awal. dengan menggandakan baris pembayang dan baris makna. kontrasnya kasar dan patah-patah. terutama setelah dibawa ke pelabuhan-pelabuhan besar dan kecil di seluruh Nusantara. pungguk dan rama-rama pula mewakili lelaki. Begitu juga dalam kuplet begini tiada suspens. Iramanya kontot. Kita maklum. kemungkinan besarnya. Dalam cara berfikir pantun ada semacam skema untuk lambang-lambang atau asosiasi ini. serta tidak banyak membenarkan unsur mainan.hati Aceh. Sekiranya kita meneymak khazanah pantun kita dapat membuat semacam rajah asosiasi seperti berikut: Jati. dalam semua 6 . dan seterusnya dibawa oleh pelayar dan pedagang pulang ke kampung dan negerinya. seperti juga peribahasa awal.

12. kerana ruang tumpuan kita banyak dikhususkan ke sini. Dan apabila diberikan tiga baris pembayang terasa seperti cuba dimasukan suatu deretan peristiwa di dalamnya. Seterusnya apabila kita menyeberang kepada maksud. Maka ada pemantun pula yang berksperimen dengan bentuk enam kerat. 20 kerat. Setelah pantun menjadi 7 . Saya percaya undang-undang awal ini pada umumnya agak prosaik. 10. Masyarakat yang sudah sedia tertawan oleh bunyi juga ditemukan dengan hakikat bahawa bentuk yang mudah cepat diingat. dan mengutip dari baris-baris yang telah berlalu ± dan dengan itu kita menjalinkan baris baru dengan baris lama. dan akalnya terlalu sibuk untuk memproses pembayang. kerana kita masih berada dalam bentuk empat baris. tetapi dibenarkan mengulang silang baris-barisnya. Jerman. Namun begitu imaginasi dan bakat penyair selalu subur. terkarang dalam bentuk ini. dan merosakkan tujuan pembayangan. Ternyata bentuk-bentuk ini juga terlalu besar untuk ditangkap ingatan khalayak. Bentuk ini sebenarnya cukup menarik. dan akal kita cuba mengikut cerita ini. tapi agak besar dan pergerakan pembayang kepada maksud agak lambam. Hal yang sama berlaku pada pantun 6. sehinggakan apabila sampai kepada baris-baris maksudnya maka tidak cukup perhatian dan pemusatan dapat diberikan lagi. Tiga citra pembayang mungkin terlalu banyak untuk ingatan manusia yang terbiasa dengan hanya dua. Namum begitu pantun berkait lebih canggih. Seperti disentuh sebelum ini pantun menawarkan wadah untuk undang-undang kampung dan masyarakat Melayu. Bentuk ini memungkinkan lebih banyak permainan bunyi dan irama ± ulangan mencipta rentaknya sendiri dengan paralel dan kontras serta penyimpangan± sifat-sifat ini nampaknya disukai oleh pengarang pantoum Perancis. yang juga termasuk pepatah petitih ± sejenis undang atau penyukat nilai untuk masyarakat. dan tradisi ini bertembung dengan kesukaan orang Melayu menggunakan pantun untuk peribahasa. 8. Namun begitu tradisi menyusun undang-undang mematang dan menghalus. Inggeris dan Belanda. dan yang wujud dalam bahasa Melayu dan dialek-dialeknya.bidang. maka unsur-unsur puisi pun diserapkan ke dalam pepatah petitih. maka sebahagian perhatian atau citranya sudah dilupakan dan dengan itu hubungannya menjadi loggar dan tidak terikat rapi lagi.

kerana dia tidak tahu arah gerak pantun itu. 8 . Dan kita juga saksikan bahawa bukan saja peribahasa dan pepatah yang dipantunkan. Bentuk ini. Yang pergi terbayang-bayang. Di peringkat ini seorang pendengar diangkat ke taraf awang-awangan ± dia hanya mempunyai pembayang. Dua rima bertentangan ini malah membantu suspens ini. kerana pada kesannya rima bercanggahan ini menambah keadaan tidak menentunya makna pantun. Yang bulat datang menggolek. mempunyai unsur pergerakan psikologikal.¶ digabungkan dan diberikan dua baris pembayang untuk melengkapkannya: Takar minyak sapi Dibubuh di atas geta. kegiatan dan upacara mereka dirubah supaya dapat dipantunkan. Pada bahagian pertama beberapa citra yang tidak berhubungan diperkenalkan. Dia diejek secara intelektual dan emosi. malah banyak lagi kebijaksanaan. Contoh berikut cuba memperlihatkan pergerakan dari pepatah menjadi pantun: Dua buah peribahasa `Pagar makan padi¶ dan `Telunjuk merusak mata. Atau pun lihat juga bait berikut. Alam dibaca sebagai cermin. seperti saya pernah sebutkan. dalam bentuk rima abab. dan alam ini diterima sebagai pembayang untuk maksudnya nanti. Yang ada berulang-alik. maka papatah Melayu mendapat manfaat bentuk sukaramai ini. Dia merasa tidak tenang. Jadi dia digantung pada peringkat suspens. Yang pipih datang melayang.bentuk terpenting. Telunjuk merusak mata. tapi tidak maknanya. misalnya dalam pantun ini: Meja diatur dengan kerusi. Pagar makan pagi.

Inilah sihir kiasan. Laksana bunga menjadi peraksi. tapi makna ini juga sering tidak langsung dan menyidir pula. Tapi syukurlan pantun ini pajangnya hanya empat kerat. mengejek. rujukan ibarat. dilengkapkan. kita akan merasakan suatu kegelisahan sematik. Dunia disempurnakan. kerana kita tidak dapat membayangkan makna yang dimaksudkan. mencipta tegangan dan setelah itu menyelesaiknnya.Tempat makan buah-buahan. Seumpama kain jadi basahan. Seumpama kain jadi basahan. Laksana bunga menjadi peraksi. yang belum lengkap diimbangkan. Kalau kita diejek oleh dua baris di atas ini. Bunyi dan makna dua baris terakhir melalui bentuk yang menyimpul dan melonggarkan tegangan. dalam dua kerat berikutnya yang mungkin muncul dalam 10 ± 20 saat kita akan diberikan makna itu. 9 . sihir yang dibenarkan oleh lagu. yang diindahkan oleh bentuk yang memula.

Menado. dan tempat sendiri dimasukkan. penglipur lara. terkaan saya ialah. akan diingat oleh khalayak setempat beberapa bulan setelah pertunjukan mereka sudah selesai. di Tebing Tinggi. di tepi sungai Jambi atau Musi. tok selampit. gendang Sarawak. Lahad Datu. nilai-nilai agama. Jadi yang menyentuh rasa asmara. Seterusnya bait-bait ini akan dibawa ke kampung lainnya. pedagang akan membawanya pulang ke kampung sendiri. Di pasar. di Bima. Mengikut seorang nelayan di utara Maumere. kaum Bajau laut yang yang tinggal di pantai-pantai Filipina. selain ikan.3. hidup bersama akan diingat dan dipanjangkan. seniman yang bercerita dari kampung ke kampung juga jelas terlibat dalam penyebarannya. sejarah pantun terjalin dalam 10 . di Bukit Tinggi. Kadang-kadang ingatan tidak terlalu sempurna. dan variasi peribadi diwujudkan secara sedar atau tidak sedar. atau di Ketapang. Penghibur ± tukang cerita. Malaysia dan Indonesia sering belayar dari sebuah keluarga di sebuah negeri ke kelurga mereka di negeri yang lain. sagu dan barang dagangan ialah pantun-pantun dalam bahasa Melayu dan juga dalam bahasa Bajau. atau yang dikutip dalam perjalanan. Jadi pedagang dan pelayar adalah alat penyebaran yang penting. Di kampung itu baris mungkin dirobah. dalang wayang kulit. atau dibawa ke pelabuhan dan dibawa belayar. Sekiranya pantun ini sampai ke pasar maka khalayaknya akan lebih besar.2 PENYEBARAN Pantun mungkin dicipta di mana-mana. yang dikarang seniman berbakat. seperti yang dilakukan oleh Abdullah Munsyi dalam kapalnya ke Terengganu dan Kelantan. tukang kaba. dondang sayang. Yang indah akan diingat dan dinyanyikan. rujukan tempat akan dipinda. Di antara yang dibawanya. Yang indah dan menyentuh perasaan akan diingati oleh khalayak dan cuba dibawa pulang dan digunakan. kumpulan makyong. Flores. Di Sintang yang berada di tengah Pulau Kalimantan tengah. perjalanan. Bait-bait yang baik. makna dan keadaan orang berdagang. di Merlimau. di kampung terpencil. Kedua. dan dikir barat yang berpindah randah dari sebuah kampung ke sebuah kampung lainnya untuk mengadakan pertunjukan mereka sudah pasti memainkan peranan besar dalam penyebaran bentuk ini.

Pantun adalah alat ucapan terpenting orang Melayu. dalam pantun ada bicara. Pada pendapat saya tiada sebuah bentuk pantun lain pun di dalam sastera dunia yang memainkan peranaan yang begitu total. Minta daun diberi daun. Sonnet yang popular di Eropah lebih merupakan 11 . kehalusan cara dan kesempurnaan pemikirannya seperti yang dibuktikan oleh pantun. Di sinilah dia menjadi ahli falsafah. pencipta nilai. Dalam pantun ada bicara. Dalam dunia kontemporer pantun masih popular di radio. Pantun juga memasuki dunia naratif. orang tua. lagu. yang menyentuh bahagian-bahagian penting kehidupan manusia. kekasih yang ghairah atau tersiksa. pertamanya cabang lisannya. Seperti di tempat-tempat lain juga pantun menawan pendengarnya. yang dapat membayangkan keluasan daerah. dalam daun ada makna. Minta pantun diberi pantun. Tiada bentuk lain. Betapa luas bentuk dan kegunaannya. pendidik moral. Di pihak lain kita maklum bahawa pantun memainkan peranan penting pada hampir setiap peringkat kehidupannya. tv. yang mengandungi banyak unsur Dayak. anak kecil dan pengail di kuala yang merenung nasibnya. dan setelah itu. Di alaf ini semua cara ini sah dan berkesan dalam penyebarannya. Ilmu dikekalkan di dalamnya. Selain hal-hal agama mereka telah ditanya tentang hal-hal yang menarik di tempat asal-usul mereka dan telah diberitahu tentang pantun. walau pun hikayat dan syair epik. begitu juga sejarah emosi sesuatu bangsa. Dalam daun buah bidara. majalah dan juga internet. Apabila pantun memasuki dunia bertulis kemungkinan fungsinya juga berganda. pemerhati dunia. iklan.sejarah penyebaran agama oleh pendakwah Johor dan Banjar. dan akhirnya telah dicipta dalam bahasa Iban tempatan dan dalam bahasa Melayu Sintang. buku. yang bersifat bertulis.

tetapi seperti kita sedar perkongsian ini juga menjadi keterlibatan yang vertikal. Dan yang disatukan bukan saja suku dan bangsa-bangsa dalam satu negeri ± Malaysia dan Indonesia. sebagai sambungan kepada tradisi perkongsian yang sudah lama wujud. Serawai. Apabila digunakan di sekolah pantun terus menjadi hak semua bangsa di seluruh Malaysia dan Nusantara. dalam sebahagian besar bahasanya. Deli dan Minangkabau. mendalam dan penuh ghariah. pada tahap-tahap penting. Walau dituliskan di rumah-rumah bekas penyair penting. Dalam bandingannya kita saksikan pantun telah meresap ke dalam semua kelas ± raja dan bangsawan. tetapi oleh 12 . Bukan saja semua kelas diresapi. petani dan nelayan. dan ditulis sebagai surat cinta. di pohon bunga musim gugur. Perlis. seperti sebuah bahasa kebangsaan pantun juga menyatukan. juga dalam bahasa Melayu-Indonesia moden. kekasih dan si duda yang sedang merana. Dewasa ini pantun diciptakan. Dan cukup menarik juga perkongsian ini bukan saja perkongsian mendatar. Demikianlah bentuk ini menjadi bentuk bersama di pelabuhan dan kota ± dan dikongsi di sana oleh berbagai-bagai suku dan bangsa. orang Bima. Seterusnya. Pomona. adalah bentuk tulisan yang canggih. begitu Bidayuh di Sarawak. pertemuan di antara orang-orang yang canggih puisinya. Inilah satu-satunya bentuk bersama di Nusantara ± yang digunakan sebahagian besar suku-sukunya. Tapi sonnet tidak menyerap masuk ke dalam kehidupan seluruh manusia. Kelantan. tetapi juga semua peringkat umur. Iranun. di pihak lain lagi semua suku menjadi kawan kongsinyanya. Jawa. Haiku yang juga sama popular dan digunakan di bnayak negara dunia. anak-anak dan orang tua. Minangkabau. Oleh itu.bentuk kelas menengah atas yang dituliskan untuk mempamerkan kemamapuan berpuisi dan menggunakan metafor indah ± lihat misalnya sonnet terkenal oleh Shakespeare. selain dalam bahasa dan dialek sukuan. Sangihe-Talaud. dan sekali lagi muncul dalam keadaan dan situasi peraduan. Orang Ambon amat terkenal kerana pantun mereka. namun puisi ini masih terpisah dari bentangan hidup yang luas manusia Jepun. Makasar. Bali.

kerana pantun mempunyai pemakai di Thailand. Sekiraya kita hadkannya kepada orang-orang yang canggih pengetahuan bahasa dan kiasannya maka pantun akan menjadi hak beberapa kumpulan hanya. Atau oleh pantun berikut yang popular di antara anak-anak sekolah sudah lebih sepuluh tahun. Pantun akan terus hidup sekiranya orang Nusantara atau Eropah merasakan bahawa bentuknya bukan hak kumpulan tertentu sahaja. Indonesia. Malaysia. juga di Filipina (tanaga) maka kita disatukan oleh suatu alat penyatu yang tiada tolok bandingnya. Pen merah. Pulau Pandan jauh ke tengah. Peluang luar biasa yang ditawarkan oleh bentuk ini sudah wujud beberapa ribu tahun. I love you. Sekarang. Saya tidak terlalu risau bahawa sebuah pantun terkenal dirubah menjadi. dewasa dan juga oleh ahli politik di Parlimen. Brunei dan mengikut sumbernya. kita sedang saksikan hakikat bahawa pantun melimpah ruah dalam suatu kesuburan Nusantara yang mengagumkan. dan kita tidak harus mengikat pemantun baru kita. dan telah mencipta bunga-bunga ajaibnya. Pantun tidak mengikat. tetapi adalah hak bersama ± boleh digunakan oleh anak-anak kecil.0 FUNGSI DAN JENIS PANTUN 13 . syukurlah. seperti dikutip oleh Pak Wan Khazim. 4. pen biru Mak marah. Singapura. Nampak dari Si Angsa Dua Hancur badan dikandung tanah `Body¶ yang baik dikenang juga.

seseorang yang akan menyampai atau melafazkan pantun juga harus memerhatikan isi pantun. Begitu juga jika melafazkan pantun berkaitan dengan budi dan jenaka. Pantun Melayu yang dicipta oleh masyarakat Melayu dahulu mempunyai beberapa fungsi. dalam upacara yang tertentu atau untuk menyampaikan sesuatu dalam maksud termasuk kiasan atau sindiran. Setiap pantun yang dicipta mempunyai fungsi atau kegunaannya sendiri. Diingatkan di sini. Sebagai golongan yang µmakan garam¶ terlebih dahulu pastinya mereka mempunyai pelbagai pengalaman hidup dan amat peka terhadap perubahan sesuatu perkara. Air melurut di tepian mandi. Penggunaan pantun dalam menyampaikan sindiran bertujuan agar yang kena sindir atau yang kena nasihat itu tidak marah. Sesungguhnya. mereka akan menggunakan pantun sebagai alat untuk menyampaikan nasihat dan didikan. agama. jika mereka mendapati ada sesuatu perkara yang tidak kena atau bertujuan untuk memberikan peringatan kepada golongan muda atau kanak-kanak. pantun merupakan satu corak komunikasi berseni yang digunakan di tempat yang tertentu. Cara melafazkan pantun harus dijaga agar maksud atau tujuan sesuatu pantun itu dilafazkan sampai kepada pendengar. Masyarakat Melayu terutamanya golongan tua kaya dengan pelbagai nasihat. dikhuatiri akan menimbulkan salah faham kepada pendengar terutama pantun yang berkaitan dengan sindiran dan nasihat. Justeru. jenaka. 14 . Antara fungsi pantun dalam masyarakat adalah untuk mendidik. Kembang berseri bunga senduduk. Dalam masyarakat Melayu. nasihat.Pantun Melayu terdiri daripada beberapa jenis pantun seperti pantun adat. budi dan teka-teki. Contohnya seperti pantun Melayu lama ini. tetapi sebaliknya mempunyai azam untuk membaiki perbuatan dan perangai yang tidak disukai. Jika hal ini tidak diberi perhatian oleh orang yang melafazkan pantun. Keadaan pantun dilafaz menjadi pertimbangan dalam penyampaikan isi pantun.

sayang. Ribu-ribu pokok mengkudu. Contohnya seperti pantun Melayu lama ini. Kalau rindu sebut namaku. Semakin berisi semakin tunduk. Pantun Melayu juga digunakan untuk meluahkan perasaan kasih sayang dalam kalangan masyarakat Melayu tanpa kira batasan sama ada rasa sayang teruna kepada dara. Cincin permata jatuh ke ruang. Burung puyuh di atas dahan. dapatlah kita lihat daripada pantun Melayu lama di bawah ini. puji-pujian yang menggambarkan perasaan kasih. 15 . berbunga-bunga. Pantun di atas menggambarkan nasihat orang yang melafazkan pantun kepada pasangannya yang kerinduan tidak kira sama ada pasangan kekasih atau suami isteri atau anak kepada ibu bapanya. Taat selalu perintah Tuhan. pantun agama juga dicipta oleh masyarakat dahulu untuk tujuan mendidik. Antara lain adalah untuk meluahkan kasih saying dan rindu. Kalau hidup hendak selamat.Elok diturut resmi padi. Sebagai contoh. suami kepada isteri atau anak kepada ibu dan bapa. Sungguh indah pintu dipahat. Air mata jangan dibuang. Pantun-pantun sebegini akan disulami dengan kata-kata yang indah. cinta dan rindu yang mendalam. Pantun agama yang dicipta selalunya memberikan peringatan dan pedoman kepada semua lapisan masyarakat agar tidak tersasar ke jalan yang salah. Selain pantun nasihat.

16 . Fungsi pantun yang lain juga adalah untuk adat-istiadat. pantun akan dilafazkan sebagai mukadimah atau pembuka kata sebagai tanda meminta kebenaran atau untuk menyampaikan maksud di hati. Kedua-dua rangkap pantun di atas memperlihatkan masyarakat Melayu zaman dahulu memandang tinggi orang yang berbudi lebih daripada segalanya. fungsi pantun juga adalah untuk menyampaikan rasa penghargaan dan terima kasih. Oleh itu. Sebagai contoh.Selain itu. Pulau Pandan jauh ke tengah. Hutang emas boleh dibayar. Gunung Daik bercabang tiga. Antara pantun yang popular sehingga sekarang ini adalah seperti pantun di bawah: Pisang emas dibawa belayar. bertunang sehinggalah majlis perkahwinan. Hancur badan dikandung tanah. banyak dapat kita lihat pantun Melayu yang dicipta untuk menyampaikan rasa penghargaan dan terima kasih kepada orang-orang yang telah berjasa atau berbudi. Hutang budi dibawa mati. Pantun-pantun sebegini dikenali sebagai pantun adat. Masak sebiji di atas peti. Dalam majlis merisik. Masyarakat Melayu sememangnya mementingkan adat istiadat dalam kehidupan sehari-hari. dapatlah kita lihat dalam pantun Melayu lama di bawah ini yang kerapkali dilafazkan dalam majlis merisik sehingga sekarang ini. Budi yang baik dikenang juga. pantun juga memainkan peranan yang penting dalam upacara yang melibatkan adat istiadat. Masyarakat Melayu juga terkenal sebagai masyarakat yang tahu mengenang budi dan jasa. Oleh itu.

Kalau tuan pergi ke kedai. Buah langsat kuning mencelah. Apakah binatang keris di kaki? 17 . Tanduk tidak berguna lagi. Kain sekodi dibawa sama. Pantun juga digunakan untuk menguji minda dan mencabar ketangkasan fikiran. pantun juga digunakan untuk sindiran dan tempelak. Kalau sudi minta terima. Belikan saya buah keranji. Pantunpantun sebegini amat digemari ramai terutama golongan kanak-kanak. Melalui pantun. masyarakat Melayu dapat menyembunyikan perasaan sebenar sama ada kesal.Tok Sami ke Teluk Lipat. Antara contoh pantun Melayu lama yang masih diingati ialah. Hal ini bertujuan mengelakkan berlakunya pertelingkahan dan akhirnya mencetuskan pergaduhan antara mereka. Pantun juga digunakan oleh masyarakat Melayu untuk menggambarkan rasa tidak puas hati terhadap sesuatu dengan bahasa yang berselindung atau dengan kata lain secara tidak berterus terang. Kalau tuan bijak pandai. Perhatikan pantun sindiran Melayu lama di bawah ini yang masih kita gunakan sehingga sekarang. Sudah dapat gading bertuah. kecewa dan dukacita terhadap sesuatu dengan penyusunan kata-kata yang indah. Selain itu. Senduduk tidak berbunga lagi. Datang kami membawa hajat. Pantun yang menguji minda ini dinamakan pantun teka-teki.

masyarakat Melayu akan berhibur dengan melafazkan pantun-pantun bersifat jenaka atau mengusik. Contohnya seperti pantun Melayu lama di bawah yang sememangnya kita ingat sejak kecil lagi.Fungsi pantun yang lain ialah untuktujuan hiburan. Pada zaman dahulu. 18 . Kucing tidur bangkit terkejut. Dayang tolong menghalau lalat. Tuan Puteri memasang panjut. Ada juga pantun yang dijadikan lagu untuk hiburan seperti lagu Dondang Sayang yang popular dalam kalangan Baba Nyonya. Melihat tikus pandai bersilat.

2 PERANAN PANTUN TEKA-TEKI DALAM PERKEMBANGAN KANAK-KANAK 19 .1 DEFINISI PANTUN TEKA-TEKI Pantun teka-teki merupakan serangkap pantun yang direka khas untuk menguji tahap keupayaan minda dan daya imaginative kanak-kanak. Jawapan bagi pantun teka-teki ini ialah µgigi¶. kita dapat lihat bahawa klu bagi jawapan bagi soalan teka-teki ini yang terletak di rangkap dua yang terakhir. Setiap rangkap ataupun dua rangkap yang terakhir bagi pantun empat kerap terselit soalan ataupun klu bagi sesuatu teka-teki. Pantun teka-teki ini boleh merangkumi dua kerat.5. empat kerat. enam kerat dan seterusnya. 5. Pagar di dalam tebing di luar? Melalui pantun teka-teki ini. Orang putih duduk sederet.0 PANTUN TEKA-TEKI 5. Antara contoh pantun teka-teki ialah: Minah ketawa terjerit-jerit. Melihat koyak pada seluar.

Kebolehan untuk menunjukan emosi telah sedia ada pada bayi 20 . Dengan itu. Pantun teka-teki dapat merangsang dan membantu perkembangan kanak-kanak dari segi emosi. 5.Pantun teka-teki dapat memainkan peranan yang penting dalam perkembangan kanakkanak sekiranya digunakan dengan cara yang betul. segala situasi yang berlaku di sekeliling baik dari aspek perubahan biologi akan mendorong pembentukan emosi dalam sesuatu masa sama ada sedih. Pantun teka-teki boleh digunakan sebagai modul atau bahan dalam proses pembelajaran sekiranya guru mengambil inisiatif dan bersikap kreatif. social serta intelek. kecewa dan sebagainya. Ini kerana menerusi emosi yang dilahirkan mereka dapat menonjolkan segala bentuk perkara yang dirasai serta yang difikirkan.2.1 PERKEMBANGAN EMOSI Emosi adalah penggerak utama bagi menggambarkan tingkahlaku kanak-kanak. marah.

Perkembangan emosi kanak-kanak meningkat seiring dengan umur mereka. Perkembangan emosi kanak-kanak terdiri daripada perasaan sedih. Pada zaman dahulu. Keupayaan ini merupakan satu daripada proses perkembangan yang tidak perlu diajar atau diperlajari. Terdapat pelbagai modul atau bahan yang telah direka untuk membantu kanak-kanak mengeksprasikan emosi mereka. kanak-kanak akan dapat mengenal erti kegembiraan dengan meluahkannya melalui ketawa. Kanak-kanak masih lagi tidak mahir dalam mengawal emosi mereka. Buku pantun teki-teki ini merupakan salah satu modul atau bahan yang dapat membantu kanak-kanak dalam perkembangan emosi mereka. Rangkap setiap pantun mempunyai nada dan ayat ataupun perkataan yang digunakan menggambarkan kegembiraan. 21 . Hampir semua pantun teka-teki direka dan digubah agar berbunyi lucu. kanak-kanak akan merasai perasaan gembira. Mereka mungkin akan menyimpan emosi mereka di dalam hati sehingga semuanya terkumpul dan membantut perkembangan emosi mereka atupun meluahkan emosi mereka secara tidak terkawal. ia juga digunakan sebagai satu hiburan pada masyarakat. cemburu. dengki dan banyak lagi.yang baru dilahirkan. Pantun teka-teki dapat membantu mereka sebagai alat kepada guru untuk mengajar kepada kanak-kanak bagaimana menghandali emosi mereka iaitu gembira dengan cara selamat. Ini kerana pantun teka-teki dapat menggembangkan perasaan kegembiraan jika didengari dan dihayati. Ini kerana. bentuk susunan ayat dan perkataan yang digunakan melucukan itu dapat membangkitkan perasaan gembira kepada kanak-kanak. gembira. Melalui pantun teka-teki ini. Dengan ini. pantun teka-teki bukan sahaja digunakan untuk menguji minda.

aktiviti bermain. persahabatan dan perhubungan dengan rakan sebaya. Pantun teka-teki memberikan perasaan seronok dan akhirnya kepuasan kepada seseorang sekiranya berjaya menyelesaikan teka-teki tersebut. Perkembangan sosial kanak-kanak dapat dikaji melalui beberapa aspek sosialisasi yang penting seperti proses peniruan dan identifikasi. Walaupun aktiviti menjawab pantun tekateki dapat diselesaikan seorang diri. tetapi ia akan menjadi lebih memuaskan sekiranya diselesaikan bersama rakan ataupun rakan dapat menyoal pantun teka-teki tersebut manakala 22 . Pendek kata perkembangan sosial melibatkan proses sosialisasi yang membolehkan kanak-kanak mempelajari tingkah laku social atau melakukan penyesuaian sosial dalam sesuatu persekitaran atau lingkungan sosial.5.2. perkembangan kongnisi sosial.2 PERKEMBANGAN SOSIAL Perkembangan sosial kanak-kanak merupakan satu proses perkembangan yang membolehkan kanak-kanak berinteraksi dengan orang lain mengikut cara yang boleh diterima oleh sesuatu masyarakat serta budaya.

Perkembangan social kanak-kanak penting untuk memastikan kanak-kanak berkembang menjadi seorang yang µwell-rounded¶. kanak-kanak dapat berinteraksi dan bersosial dengan kanak-kanak yang lain. 23 . Dengan buku pantun teka-teki ini. Ini dapat merapatkan lagi hubungan persahabatan antara kanak-kanak dengan rakan kerana cara bagi kanak-kanak dalam mencari kawan adalah bermain. Perkembangan social kanak-kanak bergantung dengan cara kanak-kanak berinteraksi dengan orang lain kerana dengan ini barulah kanak-kanak dapat berlatih untuk menyediakan dan melatih diri agar mereka dapat menyesuaikan diri untuk bergaul dan mencipta tempat untuk diri mereka dalam masyarakat.yang lain menjawabnya.

Ini dapat mengajar kanak-kanak supaya mengelakkan diri daripada melakukan sesuatu perkara atau perbuatan yang membahayakan kesihatan dan keselamatan mereka. kemahiran belajar dan motivasi. kanak-kanak mengalami proses berfikir dalam menyelesaikan pantun teka-teki yang diberikan. menyelesaikan masalah dan sebagainya pendekatan kognitif merupakan pendekatan yang memberi perhatian khusus kepada proses pemikiran individu seperti kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif.5. Pantun teka-teki dapat membantu dalam perkembangan intelek kanak-kanak adalah melalui menguji keupayaan kanak-kanak menyelesaikan teka-teki yang diberikan. Perkembangan intelek kanak-kanak dapat berkembang dengan baik melalui pantun tekateki ini kerana ia dapat mencabar kanak-kanak untuk berfikir dan menggunakan kuasa otak. membentuk konsep. Proses berfikir ini penting kerana bukan sahaja dapat meningkan intelek kanak-kanak malah mengajar kanak-kanak untuk berfikir sebelum melakukan sesuatu perkara.3 PERKEMBANGAN INTELEK Perkembangan intelek boleh juga dipanggil perkembangan kognitif. Perkara yang perlu diperhati ketika hendak menyelesaikan pantun teka-teki ialah klu yang diberikan kerana klu ini selalunya direka untuk tujuan mengelirukan kanak-kanak. 24 . Dengan ini.2. Kanak-kanak perlu membuka minda dan menjadi kreatif kerana jawapan bagi pantun teka-teki selalunya terselit di dalam ayat itu sendiri. menaakul. Istilah kognitif merujuk kepada aktiviti-aktiviti mental seperti berfikir. menganalisa.

0 PENUTUP 25 .6.

sebagus manapun modul atau bahan tersebut jika tidak digunakan mengikut potensi yang ada. Buku pantun teka-teki ini dapat dijadikan modul atau bahan kepada para guru untuk meningkatkan tahap perkembangan kanak-kanak.Pantun teka-teki telah dibuktikan dapat membantu perkembangan kanak-kanak dalam setiap bidang iaitu emosi. Ini kerana. Guru seharusnya kreatif dan bijak menggunakan modul atau bahan yang disediakan dalam pelbagai cara dan situasi. Buku mengenai pantun teka-teki ini hanya dapat membantu kanak-kanak dalam proses perkembangan mereka secara terhad. Walaupun telah diberikan modul atau bahan. LAMPIRAN 26 . Semuanya terpulang kepada guru kerana mereka adalah pengajar dan sepatutnya mahir dalam menggunakan segala bahan atau modul yang sedia ada. social dan juga intelek. ianya terpulang kepada guru untuk menggunakannya sepenuhnya modul atau bahan yang telah disediakan ataupun hanya menjadi sebagai bahan pameran sahaja. ia akan menjadi bahan perhiasan semata-mata.

Modul buku teka-teki 27 .

Kertas berwarna Gam gajah 28 .

Gunting Gam 29 .

Bahan yang digunakan 30 .

Dewan Bahasa dan Pustaka Kementeriaan Pelajaran.mutiara sastera melayu tradisional.1961.usm.pantun serbanika.Dewama Sdn.2003. Adnan Abd.Kuala Lumpur.Selangor Darul Ehsan.asp http://mediasauna.scribd. Omardin Haji Asha¶ari.com/journal/item/5/Pantun_dan_Syair_dalam_Kesusastraan_Melayu _Klasik 31 .com/doc/5364483/-Pantun-Budi http://pantun.Bhd.Kompleks Dawana. http://www.Malaya Publishing House Limited.kajian pantun melayu.multiply.1968.Majid.BIBLIOGRAFI Abdul Halim ³R´.my/makalah3-7.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->