P. 1
Ciri-Ciri Kanak-kanak Berkeperluan Khas

Ciri-Ciri Kanak-kanak Berkeperluan Khas

|Views: 363|Likes:
Published by harzilia

More info:

Published by: harzilia on Aug 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/01/2013

pdf

text

original

KANAK - KANAK BERKEPERLUAN KHAS

Definisi Kanak-kanak Berkeperluan Khas

- Murid-murid yang mengalami kecacatan penglihatan,pendengaran, dan masalah pembelajaran(sindrom down,autisme ringan,attention deficit hyperaktie disorder (ADHD),terencat akal minimum,dan disleksia.

Faktor-faktor masalah kanak-kanak berkeperluan khas
Perkembangan

prenatal tidak

sempurna
Kurang

zat makanan

Persekitaran

Kanak-kanak berkeperluan khas

Masalah kecacatan fizikal

Ciri-ciri kanak-kanak berkeperluan khas Masalah kecacatan fizikal -Mohd Sharani 2006.Ia termasuk ketidakupayaan berbentuk neurologi yang melibatkan otak dan urat saraf yang rosak serta kecederaan ortopedik melibatkan tulang.    .dan memerlukan pengubatan atau peralatan khas(kerusi roda.pendakap) . masalah kecacatan fizikal merujuk kepada kanak-kanak yang mengalami ketidakupayaan fizikal.sendi dan otot.

semasa atau selepas kelahiran -mungkin mempunyai kecacatan lain seperti penglihatan.Contoh kecacatan fizikal  Cerebral palsy -sukar bergerak: neurologi motor tidak dapat berfungsi dengan baik.pertuturan atau terencat akal .Berlaku kecederaan di bahagian otak.Kerana berlaku sebelum.

Kecacatan pada tulang belakang:lumpuh bahagian bawah badan .Epilepsi -Sawan: disebabkan masalah neurologi.Boleh dibantu dengan pembedahan  .Kanakkanak menggeletar  Spina bifida .

Muscular dystrophy -Kemerosotan kekuatan otot: kanak-kanak memerlukan kerusi roda -kecerdasan kanak-kanak terjejas  Limb deficiencies -anggota badan tidak sempurna : kecacatan atau kemalangan semasa kelahiran -boleh dilatih menggunakan anggota palsu  .

Dibantu dengan penggunaan nebulisec  Diabetis -Pancreas tidak dapat berfungsi -dikawal dengan pemakanan yang betul dan dadah  .Masalah pernafasan : tiub bronkial menjadi sempit .Asthma .

 Leukimia -Peningkatan sel darah putih dalam tulang sum-sum -Dapat dibantu dengan kimoterapi   .

Masalah penglihatan  Jika hanya kerosakan penglihatan tidak dapat diperbetulkan  Penglihatan terbatas atau buta. .  Pendengaran dan perkembangan psikomotor terhad.

ketidakupayaan berkomunikasi  Tahap keupyaan mendengar antara 20-60 decibel   pekak qTahap kehilangan keupyaan mendengar lebih dari 70 decibel  .Masalah pendengaran  Separa pekak: penggunaan alat pendengaran .pertuturan tidak lancar.nada suara yang tinggi.

Masalah pertuturan  Myklebust(1971) Menganggu kefahaman atau penggunaan perkataan(aphasia)  Gagap:gangguan kelancaran percakapan  Masalah suara:terlalu lantang.lembut.mengubah bunyi.sengau. .garau.kasar.nada sama tidak berubah  Masalah bahasa  Masalah sebutan:meninggalkan suku kata.na da tinggi atau rendah.

Masalah pembelajaran akademik .

Sukar mengingat fakta .Masalah pembelajaran akademik  Membaca - Banyak kesilapan membaca Menterbalikkan huruf atau perkataan Sebutan tidak betul Perbendaharaan kata terhad Sukar mengenalpasti idea utama bahan bacaan .

Menulis -tulisan tidak kemas -cara pegang pensel janggal -salah ejaan -sukar menjelaskan idea   .

 Mengira -keliru simbol -salah baca nombor -sukar ingat fakta -sukar mengira -tukar aturan nombor   .

Disleksia  Berasal daripada dua perkataan latin dan Greek iaitu ‘dys’ yang membawa maksud ‘kesukaran’ dan ‘lexis’ yang bererti ‘perkataan’ (1991) disleksia ialah ketidakupayaan yang teruk dalam membaca Lean Keow mendefinisikan disleksia sebagai kesukaran menggunakan perkataan yang dihadapi oleh murid yang mengalami kecelaruan bahasa.  Mercer  Choong .

Jenis-jenis disleksia .

Ciri-ciri kanak-kanak disleksia Kanak-kanak ini dengan perlahan  Lemah dalam ejaan  Suka mencapur aduk perkataan yang berbunyi sama  Kurang minat terhadap buku  .

Ciri-ciri kanak-kanak disleksia Kanak-kanak pra-sekolah : .

Kemahiran membaca. mengeja dan lemah dalam kefahaman . huruf dan nombor .Kesilapan membaca.Mengambil masa yang panjang untuk menyiapkan latihan .Tulisan cermin atau terbalik    9 hingga 12 tahun .Kurang keyakinan dan menghadapi masalah tekanan jiwa  .Kesukaran menyalin maklumat dipapan putih atau buku teks .  6 hingga 9 tahun .Kelihatan tidak terurus semasa berada dirumah atau sekolah .Menggunakan jari untuk mengira dan membaca .Keliru dengan kiri dan kanan . menulis dan mengeja yang lemah dan suka menterbalikkan perkataan.Sukar mengikuti arahan lisan yang panjang .

Kesukaran mempelajari bahasa lain .Kesukaran membaca dan terkeliru dengan perkataan dan ejaan yang tidak konsisten . Sekolah Menengah : .Bercakap dengan nada yang kuat atau menjerit daripada konsisten .Lemah dalam kefahaman dan tidak mempunyai ramai kawan .Kesukaran menulis karangan .Kurang kemahiran bersosial  .Keliru dengan nombor-nombor dan arahan oral .Jenis orang yang suka senyap .

. namun faktor.faktor seperti masalah di rumah.Hiperaktif  Hiperaktif dipercayai berpunca daripada gangguan mekanisme sistem saraf. Mereka seolah-olah sentiasa cergas dan bertenaga setiap masa. toksin. kekurangan zat makanan dan alahan kepada makanan mungkin lebih berpengaruh. Walaupun faktor genetik. infeksi atau kerosakan pada otak sering dikaitkan sebagai punca penyakit ini.

 .Ciri-ciri Hiperaktif  Tidak boleh duduk diam perhatian singkat  Tumpuan  Suka mengganggu orang lain bercakap banyak  Selalu  Selalu tidak mematuhi arahan dan gagal menyiapkan kerja sekolah. kerja harian dan tugas.

dan mengalami masalah dalam pembelajaran.  . sukar membentuk interaksi sosial.Masalah tingkahlaku Masalah ini merupakan masalah biasa tetapi mereka menunjukkkan tingkah laku kurang sesuai pada tahap serius dan berterusan.  Tingkah laku yang dimaksudkan ialah bersikap agresif.

 Tingkah laku yang kurang sesuai dalam situasi biasa contohnya mereka menguyah makanan dalam bilik darjah semasa guru mengajar  Tidak dapat mengawal perasaan  Kerap kali tidak hadir kesekolah dengan alasan yang tidak sesuai  Tidak berupaya membentuk interaksi sosial   .  Malu dan terlalu sensitif.Ciri-ciri Agresif.

di dalam jurnalnya yang bertajuk “Does Television Cause Autism?” menyatakan bahawa 1 daripada 166 kanak-kanak di dunia merupakan penghidap autisme.& Nodir Adilov. Sean Nicholson.  . (Michael Waldman. 2006). Seorang ahli psikologi dari Harvard iaitu Leo Kanner telah memperkenalkan istilah austis pada tahun 1943 berdasarkan pemerhatian beliau terhadap penghidap autisme yang menunjukkan respon yang negatif dalam berkomunikasi dengan orang lain. pengasingngan diri. Dalam situasi ini. autos merujuk kepada seseorang yang hidup dalam dunianya sendiri. Perkataan autisme berasal daripada perkataan bahasa Greek iaitu “autos” yang bermaksud sendiri. Hasil kajian.Autisme  Autisme bermula sejak awal 20 masihi lagi. keadaan yang tidak fleksibel dengan orang lain dan cara komunikasi yang berbeza daripada orang biasa.

mereka hanya mampu untuk menggunakan bahasa tubuh untuk berkomunikasi dengan orang lain. Mereka mampu untuk meniru apa yang orang lain katakan. Mereka lambat untuk bercakap dan ada sesetengahnya gagal secara total untuk bercakap. Sekiranya mereka dapat bercakap. mereka hanya bercakap untuk masa yang singkat. Menariknya. tidak dalam waktu yang lama.Komunikasi dan Bahasa  penghidap autisme biasanya mengalami masalah gangguan dalam komunikasi. . tetapi mereka gagal untuk memahami maksud kata-kata tersebut.

2006) dalam jurnalnya menyatakan bahawa kanak-kanak autisme ini mengalami masalah separa buta akal. Sean Nicholson. Maka. ia turut memberi kesan dalam perkembangan kognitif mereka.  .Ciri-ciri kanak-kanak autisme Kognitif  Autisme merupakan masalah dalam mental penghidapnya.& Nodir Adilov. Mereka kurang memahami konsep pemahaman yang difikirkan oleh orang lain. Menurut (Michael Waldman.

tetapi mereka tidak menolak pelukan tersebut. Kebiasaannya penghidap autisme akan merasa tidak selesa jika mereka ini dipeluk. Sekiranya mereka menginginkan sesuatu mereka akan memegang tangan orang yang berhampiran dengan mereka dan mengharapkan orang tersebut melakukan sesuatu untuk memenuhi keinginannya. Mereka tidak akan berasa selesa sekiranya waktu mereka bermain ada orang lain cuba untuk mendekati mereka dan mereka akan mengambil tindakan untuk menjauhkan diri daripada orang tersebut. .Interaksi Sosial  Penghidap autisme biasanya mengelakkan diri untuk bertentang muka dengan orang lain. Mereka tidak menyahut apabila mereka dipanggil tetapi hanya menolehkan muka kepada orang yang memanggil mereka.

Mereka ini mempunyai sikap panas baran yang sukar dikawal terutama apabila mereka gagal untuk mendapatkan apa yang mereka ingini . mengalami masalah emosi yang tidak seimbang.Ganguan Emosi  Penghidap autisme. menangis atau marah seorang diri tanpa sebab yang munasabah. Kadangkala mereka akan ketawa.

Kebiasaannya penghidap autisme mengalami tabiat suka menjilat. bunyi. rasa dan ciuman. Mereka amat tidak selesa dengan pelukan atau rabaan. menggigit. Mereka akan menutup telinga apabila mereka terdengar bunyi kuat. atau mencium apa sahaja barang termasuklah barang mainan mereka. Mereka juga tidak selesa jika mereka dipakaikan dengan pakaian-pakaian yang tertentu menyebabkan ibu bapa sukar untuk menguruskan pakaian mereka. sentuhan. . Apabila kanak-kanak autisme ingin dimandikan mereka akan menangis apabila rambut mereka dibasahkan.Kesan Sentuhan Fizikal  Kebanyakkan penghidap autisme sangat sensitif terhadap cahaya. Mereka akan cuba mengelak atau melepaskan diri daripada perbuatan tersebut.

Kanak-kanak yang terlibat lahir dengan ciriciri fizikal dan boleh juga mempunyai masalahmasalah kesihatan yang berkaitan dengannya. Langdon Down. • Sindrom ini mengambil nama seorang doktor Inggeris bernama Dr. orang pertama yang menjelaskan penyakit ini pada tahun 1866  .Sindrom down Sindrom Down ialah penyakit keturunan disebabkan oleh kromosom tambahan pada kromosom ke 21  Penyakit ini juga dikenali sebagai Trisomy 21..

tangan yang besar.  Pertumbuhan yang lambat.Ciri-kanak-kanak sindrom down Tubuh yang pendek  Kepala bersaiz kecil  Raut wajah yang rata dengan kedudukan mata sedikit ke atas  Lidah terjelir  Satu garis lurus di tapak tangan. jari tangan yang pendek dan  jurang yang besar di antara ibu jari dengan jari keduakaki.  .

 Mereka juga lemah dalam koordinasi mata dan otot.  . Kanak-kanak ini memerlukan penjagaan yang lebih rapi.  Disebabkan oleh keadaan mereka yang rata mereka cendrung untuk mengalami pernafasan dan sukar unruk makan.

Terencat akal ringan Persatuan Kerencatan Akal Amerika (AAMR).  Mereka sukar menerima arahan dan tidak berupaya membuat aktiviti secara bersendirian  . terencat akal ringan merupakan ketidakupayaan yang dapat dilihat melalui fungsi intelek serta tingkahlaku dan kemahiran sosial yang lemah.

 .Mempelajari bahasa secara lambat  IQ kanak-kanak ini rendah iaitu 55/60 dan 85/90 kerana IQ bagi kanak-kanak normal ialah 90 ke atas.

Ciri-ciri kanak-kanak terencat akal ringan Kurang koordinasi motor  Sukar menumpukan perhatian  Kemahiran membaca dan berbahasa yang lemah  Sukar memahami arahan  .

Lembam (slow leaner)  Kanak-kanak jenis ini merupakan kanak-kanak yang mengalami masalah lambat dan sukar untuk memahami dalam pelajaran terutamanya dalam 3M .

Ciri-ciri lembam (Slow Learner) Perkembangan yang agak lambat.  Tidak dapat memberi tumpuan dan minat terhadap proses P&P.  Kanak-kanak ini biasanya tidak dapat mengikuti pelajaran yang diajar oleh guru yang menggunakan kaedah biasa.  .

 .Pintar cerdas  Kanak-kanak ini berbakat dan berkebolehan Mereka memerlukan sokongan yang lebih dari yang sedia ada dalam sesebuah bilik darjah untuk membantu mereka merealisasikan sepenuhnya potensi yang ada dalam diri mereka.

 Menunjukkan keinginan untuk mengetahui yang lebih.  Kemahiran bahasa.  Mengambil berat dan menunjukkan sifat empati terhadap orang lain.  .Ciri-ciri Pintar Cerdas Kebolehan mempelajari sesuatu dengan cepat.  Menetapkan matlamat yang tinggi.membaca dan perbendaharaan kata yang luas.

Implikasi Kepada Pengajaran & Pembelajaran Dalam Bilik Darjah .

 .  Cth : Penggunaan pemegang buku atau buku teks elektronik. peka tentang masalah dan keperluan muridnya seperti masalah fizikal perkembangan psikososial kanak-kanak. Cth : Guru tahu prosedur mengurus murid yang diserang penyakit sawan atau asthma.  Cth: Beri kanak-kanak Cerebral Palsi menggunakan komputer atau pen atau pensel yang tidak memerlukan tekanan yang kuat sekiranya ada tugasan yang melibatkan penulisan.Masalah KanakImplikasi Kepada Pengajaran & kanak Berkeperluan Pembelajaran Dalam Bilik Darjah Khas Kecacatan Fizikal Guru perlu berpengetahuan.

Guru perlu memberi perhatian kepada susunan bilik darjah.Masalah Kanak.  Memberi murid aktiviti “hands on”.  .Implikasi Kepada Pengajaran & Pembelajaran kanak Dalam Bilik Darjah Berkeperluan Guru menyediakan bahan pembacaan yang Masalah Khas penglihatan mempunyai saiz cetakan yang besar dan sesuai. bahan bacaan yang jelas atau pun bahan audio. susunannya seharusnya memudahkan pergerakan kanak-kanak dalam sekitar bilik darjah dan memberi mereka akses yang mudah kepada bahan-bahan pelajaran.

tidak membelakangkan kanak-kanak ini semasa memberi arahan atau mengajar. Sebarang arahan lisan boleh diikuti dengan ilustrasi grafik atau visual. Persekitaran pembelajaran tidak diganggu oleh bunyi bising. bercakap dengan jelas. Kanak-kanak ini boleh ditempatkan di baris hadapan kelas. elakkan menjerit atau meninggikan suara. Penggunaan bahasa isyarat untuk .Implikasi Kepada Pengajaran & Pembelajaran kanak Dalam Bilik Darjah Berkeperluan Khas Kanak-kanak ini perlu mendapat latihan awal Masalah Pendengaran di sekolah khas .Masalah Kanak. Guru-guru perlu dilatih dan didedahkan dengan cara menggunakan jari tangan untuk mengeja.

  Kanak-kanak ini boleh dibantu melalui terapi. sebagai contoh. ulang perkataan secara jelas dan perlahan atau menggunakan alat audio. .  Digalakkan beri respon secara bertulis.Masalah Kanak.  Guru boleh bantu kanak-kanak jadi model yang sesuai.Implikasi Kepada Pengajaran & Pembelajaran kanak Dalam Bilik Darjah Beri masa yang mencukupi untuk kanak-kanak Berkeperluan Masalah Khas Pertuturan memberi respon. Guru boleh menggunakan pendekatan yang melibatkan penggunaan pelbagai deria.

. Beri peluang kepada murid hyperaktif untuk mengambil bahagian dalam aktiviti yang aktif. kurang Masalah kanak Pembelajara aktiviti yang boleh mengalihkan perhatian mereka. Arahan perlu ringkas dan diulang. Beri tugasan yang ringkas. y Disoder Peraturan dan prosedur dalam bilik darjah (ADHD)) dinyatakan. guru harus memastikan murid faham peraturan tersebut. Objektif pembelajaran harus dinyatakan dengan eksplisit. Kedudukan tempat duduk berhampiran dengan n Khas Attention tempat duduk guru. Berkeperlua n (Disleksia.Masalah Implikasi Kepada Pengajaran & Pembelajaran Dalam KanakBilik Darjah Murid ditempatkan di tempat yang senyap. supaya guru dapat menegur dan Defisit/ beri motivasi kepada murid-murid ADHD. Hyperactivit Guru boleh menggunakan prinsip peneguhan positif. dipaparkan dengan jelas.

Masalah Implikasi Kepada Pengajaran & Pembelajaran Dalam KanakBilik Darjah kanak Pengurusan tingkah laku yang boleh digunakan dalam Masalah Berkeperlua bilik darjah termasuk: pembelajara n Khas n (Masalah Peneguhan positif “time out” tingkah Tidak peduli laku) Mengajar tingkah laku yang dikehendaki  .

Masalah Kanakkanak Berkeperluan Masalah Khas pembelajaran (Lembam “slow learner” (SL)) Implikasi Kepada Pengajaran & Pembelajaran Dalam Bilik Darjah Gunakan bahasa yang mudah. Strategi p&p diubahsuai untuk membina keyakinan dan memberi perasaan kejayaan. Cth : meminta seorang kanak-kanak disleksia untuk memberi laporan secara lisan manakala rakan-rakannya memberi laporan bertulis (WoolFolk A & Margetts K. Tugasan yang diberikan setiap minggu boleh ditampal pada papan notis kelas sebagai . 2007) Tugasan dan penilaian harus sesuai dengan tahap kanak-kanak tersebut. Arahan boleh diberi dalam bentuk visual atau dipaparkan pada papan putih atau papan kenyataan kelas Bahan p&p perlu dinyatakan dalam langkahlangkah yang pendek dan logik.

Masalah Kanak-kanak Masalah Berkeperluan pembelajaran Khas (terencat akal ringan. sindrom down) Implikasi Kepada Pengajaran & Pembelajaran Dalam Bilik Darjah Guru perlu sentiasa sabar. Masukkan Elemen vokasional dan kemahiran . Cth : “ambil buku yang berwarna kuning di atas meja dan bawa buku itu kepada cikgu” Guru perlu memberi bimbingan dan bantuan yang berkesan semasa p&p dan menarik perhatian mereka. jelas. khusus dan lengkap kerana kanakkanak SD sukar faham arahan dan perkataan. betul. Guru perlu mengajar kemahiran mengingat yang mudah kerana kanak-kanak SD sukar mengingat dan sukar memproses maklumat. Proses pengajaran perlu dijalankan mengikut kebolehan kanak-kanak tersebut bagi memberi peluang bagi mereka mencapai kemahiran dan meningkatkan emosi mereka untuk berjaya Aktiviti atau arahan perlu dirancang dengan rapi .

Cth.Masalah Kanak-kanak Masalah Berkeperluan pembelajaran Khas (autisme) Implikasi Kepada Pengajaran & Pembelajaran Dalam Bilik Darjah Pendidikan kanak-kanak ini berfokus kepada : Kemahiran kesediaan untuk belajar. Cth. Cth. Kemahiran psikomotor. membutang baju dan lain-lain. Cth. duduk dan beri perhatian kepada guru. 3 Kemahiran tersebut menekankan kemahiran yang dapat membantu kanak-kanak berdikari. penggunaan alat seperti gunting. berinteraksi dengan rakanrakan sebaya. Kemahiran sosial. ulang langkah atau konsep yang telah dipelajari. suratkhabar. Kanak-kanak ini memerlukan rutin. Cth. membaca notis. mengisi borang permohonan dan lain-lain. Bimbing kanak-kanak ini mengurus diri Beri latihan dan peluang untuk praktikkan apa yang telah dipelajari. .

Cth. 1) kanakkanak dikeluarkan dari kelas bagi subjek-subjek spesifik. Dimasukkan ke kelas di peringkat lebih tinggi mengikut perkembangan mereka . aktiviti seperti lawatan. Pengayaan: melibakan pendekatan yang melibatkan pengalaman pengayaan sama ada di dalam atau di luar kelas. .Masalah Kanak-kanak Masalah Berkeperluan pembelajaran Khas (pintar cerdas) Implikasi Kepada Pengajaran & Pembelajaran Dalam Bilik Darjah Kanak-kanak ini boleh dibantu melalui 3 jenis program : Pengasingan: kanak-kanak diasingkan daripada rakan sebaya . Pemecutan: dilaksanakan dua cara. Mereka disediakan kurikulum khas yang mampu menggalakkan kurikulum istimewa mereka. 2)murid tersebut disediakan dengan rancangan khas dalam kelas yang sama.

Sekian terima kasih…… .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->