KONSEP MAKANAN DAN AMALAN PEMAKANAN

TUTORIAL 5

MAKANAN DAN PEMAKANAN
‡ Makanan ialah bahan yang menarik rasanya dan pada masa yang sama boleh menghilangkan rasa kelaparan ‡ Makanan juga ialah bahan-bahan pepejal atau cecair yang apabila dimakan boleh menyebabkan pertumbuhan badan, membekalkan tenaga dan mengawal proses perjalanan badan dengan perkataan lain ianya mengawal kehidupan ‡ Pemakanan adalah sains nilai makan termasuk berbagai-bagai kumpulan makanan, makanan berzat dan perseimbangan makanan ‡ Makanan berfungsi untuk membekalkan tenaga kepada manusia untuk terus hidup ‡ Terdapat pelbagai jenis makanan untuk tubuh badan yang sihat dan cergas seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin, garam mineral dan gentian

emosi atau rohani .TUJUAN PENEKANAN KONSEP PEMAKANAN DALAM PAKK ‡ Meningkatkan kesihatan kanak-kanak ‡ Membina kelaziman kanak-kanak supaya makan makanan yang berkhasiat ‡ Meningkatkan proses perkembangan dan pertumbuhan yang positif ‡ Memelihara adab sopan dan peraturan makan ‡ Berpeluang memperolehi bimbingan ilmu pengetahuan tentang pemakanan ‡ Memantapkan daya ketahanan kanakkanak dari segi fizikal.

minyak limpa. telur. bagi mengekalkan kentang suhu badan Membekalkan tenaga Minyak sayursayuran. otot tubuh badan. susu. ikan membina tisu baru dan menggantikan tisu yang mati atau rosak . minyak sapi. tenaga dan haba kayu.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAKKANAK JENIS FUNGSI SUMBER Karbohidrat Membekalkan Nasi. limpa ikan Lemak Protein Membina ototIkan bilis. mentega. daging. keledek. ubi. roti.

minyak limpa ikan. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan penyakit kulit dan gusi berdarah SUMBER Tomato. sayursayuran berdaun hijau . limau. bijirin. buahbuahan dan sayur-sayuran segar Jambu batu. oren. lobak.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAKKANAK (sambungan) JENIS FUNGSI Vitamin A Penting untuk kesihatan mata dan dapat mengelakkan penyakit rabun ayam Vitamin B Untuk membina sel-sel darah supaya kulit sentiasa segar dan cantik Vitamin C Untuk kesihatan kulit. telur. sayursayuran berdaun hijau Susu. betik.

kacang soya. minyak limpa. kekacang. susu. bunga kubis Vitamin K . minyak limpa. bijirin. minyak soya. hati haiwan Sayuran berdaun hijau. ikan. mentega Vitamin E Gandum. sayuran berdaun. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan tulang menjadi lemah Otot-otot berfungsi dengan berkesan selain menjadikan bulu dan rambut menjadi hitam dan berseri Mempercepatkan darah membeku apabila mendapat luka atau kemalangan SUMBER Ikan.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAKKANAK (sambungan) JENIS Vitamin D FUNGSI Membantu pertumbuhan gigi yang sihat dan kuat. telur. telur.

kismis. kacang tanah Besi penting untuk pembentukan hemoglobin yang memproses oksigen di dalam darah .JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAKKANAK (sambungan) JENIS Garam mineral FUNGSI Untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak Kalsium dapat membina pertumbuhan tulang dan gigi supaya kuat Fosforus Susu. ikan bilis. ikan. hati. garam Telur. kanak berfungsi di samping sayuran berdaun membantu perkembangan saraf Natrium membantu pengawalan imbangan cecair di dalam badan Kicap. makanan berjeruk semulajadi. pisang. kulit udang Kismis. daging ayam. telur. oren. daging SUMBER Kalium membolehkan otot kanak.Buah belimbing. ikan. ketam. kuaci.

ELAKKAN DARIPADA KANAK-KANAK Makanan berikut harus dielakkan daripada kanak-kanak. perasa atau gula yang berlebihan yang boleh merosakkan kesihatan ‡ Makanan yang masin garam yang berlebihan akan menyebabkan penyakit lain apabila dewasa ‡ Makanan yang manis ‡ Makanan dalam tin ‡ Buah-buahan jeruk ‡ Makanan yang berminyak dan berlemak . ‡ Makanan ringan disebabkan pewarna tiruan.

minyak dan manisan Kumpulan susu. dadih dan keju Kumpulan daging. ayam. ikan. telur dan kekacang Kumpulan sayur-sayuran & buah-buahan Roti.PANDUAN PIRAMID MAKANAN Lemak. bijirin. nasi & kumpulan pasta .

LANGKAH-LANGKAH YANG DISYORKAN MENGIKUT PIRAMID MAKANAN ‡ Makan pelbagai makanan ‡ Makan sekurang-kurangnya lima hidangan buah-buahan dan sayursayuran dan 3-6 hidangan roti berserat tinggi. bijirin dan kacang setiap hari ‡ Kurangkan makanan yang diproses ‡ Makan buah-buahan dan sayursayuran dengan kulit sekali tetapi pastikan makanan yang dibasuh dengan bersih ‡ Dapatkan serat dari makanan dan tidak dari bentuk pil ‡ Banyak minum air kosong iaitu lebih kurang enam hingga lapan gelas sehari .

lipid. vitamin. garam mineral. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan .GIZI SEIMBANG ‡ Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. protein.

kanser kolon Kwasyiorkor Skurvi Tekanan darah tinggi Kegendutan . kehilangan selera makan. pertumbuhan badan dan otak terencat.KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG KESAN Malnutrisi HURAIAN ‡ Kekurangan nutrien tertentu dalam makanan ‡ Malnutrisi menyebabkan pelbagai penyakit seperti anemia. badan lemah ‡ disebabkan oleh kekurangan vitamin C ‡ lemah dan sentiasa mengalami sesak nafas ‡ gusi membengkak dan mudah berdarah ‡ pembawa kepada serangan sakit jantung dan strok ‡ kerana pengambilan garam yang berlebihan yang menyebabkan ginjal gagal berfungsi ‡ sebab: makan terlalu banyak ‡ berat badan adalah 20% melebihi berat badan yang berpatutan dengan ketinggiannya ‡ akan menyebabkan diabetis melitus. kwasyiorkor. skurvi dan riket ‡ disebabkan kekurangan protein ‡ gejala seperti perut buncit. darah tinggi.

KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG (sambungan) KESAN Diabetis melitus (kencing manis) HURAIAN ‡ berlaku apabila ara glukosa yang berlebihan daripada julat normal terdapat dalam darah Osteoporosis ‡ berlaku kerana pengurangan jisim tulang akibat pengambilan kalsium yang tidak mencukupi dalam gizi ‡ kurang kalsium akan menyebabkan tulang menjadi semakin nipis dan rapuh dan mudah patah Sakit jantung ‡ tahap kolesterol dalam darah tinggi dan strok ‡ kolesterol berlebihan terenap pada dinding arteri dan menyempitkan salur darah dan jantung sukar untuk mengepam darah Penyakit kanser ‡ gizi yang mengandungi lemak haiwan yang banyak ‡Serabut yang sedikit .

KEPENTINGAN MAKANAN SEIMBANG Menyediakan makanan yang seimbang adalah penting bagi kanak-kanak yang sedang membesar. ‡ Dapat memberi tenaga yang diperlukan oleh setiap kanak-kanak dalam aktiviti belajar sambil bermain ‡ Dapat membantu ketahanan badan bagi mengelakkan daripada jangkitan penyakit serta sembuh daripada luka ataupun penyakit ‡ Ia penting bagi pembinaan badan dan juga pembesaran yang baik ‡ Otak dapat berkembang dengan sihat dan cerdas .

sayur-sayuran dan dadih) .CARA MEWUJUDKAN WAKTU MAKAN YANG MENYERONOKKAN ‡ Elakkan memarahi kanak-kanak semasa makan ‡ Jangan ugut kanak-kanak untuk makan ‡ Galakkan kanak-kanak makan sendiri ‡ Memperkenalkan sesuatu jenis makanan baru secara langsung dan tidak langsung ‡ Makanlah bersama-sama ‡ Elakkan melakukan aktiviti lain semasa makan (menonton televisyen) ‡ Elakkan menghidangkan makanan yang terlalu banyak ‡ Sediakan makanan ringan yang kurang lemak dan berkhasiat (buah-buahan.

PANDUAN MEMILIH BAHAN-BAHAN MENTAH SEGAR DAN BERSIH BAHAN MENTAH Sayur-sayuran KEADAAN BAHAN MENTAH ‡ segar ‡ berkeadaan elok ‡ cantik bentuknya ‡ pilih sayur-sayuran yang berdaun hijau ‡ badannya berkilat dan bercahaya ‡ badannya tidak diselaputi lendir yang tebal ‡ matanya bercahaya dan tidak terbenam ‡ insangnya segar dan berwarna merah terang segar ‡ teksturnya keras dan anjal ‡ dagingnya segar ‡ teksturnya keras dan anjal ‡ isinya segar ‡ berisi pada bahagian dadanya ‡ kepalanya tidak tertanggal ‡ tidak berbau busuk ‡ badannya tidak bertompok-tompok hitam ‡ segar dan tidak disimpan terlalu lama ‡ kulitnya tidak retak ‡ bersih dan tidak diselaputi kekotoran atau najis ‡ bersih dan tidak bercampur dengan bahan lain ‡ kering dan tidak berketul-ketul ‡ berbau harum dan segar ‡ tidak ada bubuk atau ulat ‡ tidak berkulat Ikan Daging Ayam Udang Telur Bijirin .

KESAN PEMAKANAN YANG TIDAK BERSIH DAN TIDAK BERKHASIAT TERHADAP KANAK-KANAK ‡ KERACUNAN MAKANAN kanak-kanak akan mengalami keracunan makanan kerana makanan yang dimakan tidak dijaga kebersihannya ‡ MUDAH MENDAPAT PENYAKIT antibodi kanak-kanak lemah berbanding orang dewasa. oleh itu mereka mudah mendapat sesuatu jangkitan .

PANDUAN MENGHIDANGKAN MAKANAN UNTUK KANAK-KANAK Hidangkan makanan yang beraneka warna dan bentuk yang menarik Hiaskan makanan sebelum dihidang Gunakan peralatan yang pelbagai warna dan bentuk .

pisau ‡ Cara makan di meja makan ‡ Cara minum pagi ‡ Cara makan tengah hari ‡ Cara minum petang ‡ Cara makan malam . garpu.ETIKA MAKAN BAGI KANAK-KANAK ‡ Cara hendak mula makan ‡ Cara makan dengan tangan ‡ Cara makan dengan sudu.

Zainun Ishak (2006). Selangor: PTS Profesional Publishing Sdn. Bhd.my/myhealth/bm/kanak_conte nt. New York: The Reader s Digest Association Kasnani Ab Karim. Foods that Harm Foods that Heal.my http://www. Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors Sdn.gov. Selangor: Aras Mega (M) Sdn. Saayah Abu.jsp http://www. Panduan untuk Pengusaha Tadika.myhealth. Selangor: Kumpulan Budiman Sdn.htm . Bhd. Joe Schwarcz & Fran Berkoff (2004). Bhd.sabah. http://nutriweb. Panduan Kesihatan dan Keselamatan Kanak-kanak. Surayah Zaidon & Siti Saleha Samsuri (2006).org. Biologi Tingkatan 4. Mohamad bin Aman & Kasim bin Abd Majid (2003). Bhd. Ivan Filmer Jr.RUJUKAN Asiah Ismail. Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak Tingkatan 4. Bhd.my/bm/nasihat/artikel_kesihatan/ makanan_berkhasiat. & Tan Sun Seng (2001).org. Selangor: Mutiara Cemerlang Sdn. Perkembangan Pendidikan Prasekolah untuk Kursus Persediaan dan KPLI (Pendidikan Awal Kanakkanak) Bahagian 1.Norbe Md Nor & Nazimah Abdullah (2005).