KONSEP MAKANAN DAN AMALAN PEMAKANAN

TUTORIAL 5

MAKANAN DAN PEMAKANAN
‡ Makanan ialah bahan yang menarik rasanya dan pada masa yang sama boleh menghilangkan rasa kelaparan ‡ Makanan juga ialah bahan-bahan pepejal atau cecair yang apabila dimakan boleh menyebabkan pertumbuhan badan, membekalkan tenaga dan mengawal proses perjalanan badan dengan perkataan lain ianya mengawal kehidupan ‡ Pemakanan adalah sains nilai makan termasuk berbagai-bagai kumpulan makanan, makanan berzat dan perseimbangan makanan ‡ Makanan berfungsi untuk membekalkan tenaga kepada manusia untuk terus hidup ‡ Terdapat pelbagai jenis makanan untuk tubuh badan yang sihat dan cergas seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin, garam mineral dan gentian

TUJUAN PENEKANAN KONSEP PEMAKANAN DALAM PAKK ‡ Meningkatkan kesihatan kanak-kanak ‡ Membina kelaziman kanak-kanak supaya makan makanan yang berkhasiat ‡ Meningkatkan proses perkembangan dan pertumbuhan yang positif ‡ Memelihara adab sopan dan peraturan makan ‡ Berpeluang memperolehi bimbingan ilmu pengetahuan tentang pemakanan ‡ Memantapkan daya ketahanan kanakkanak dari segi fizikal. emosi atau rohani .

minyak sapi. susu. tenaga dan haba kayu. ubi. keledek. bagi mengekalkan kentang suhu badan Membekalkan tenaga Minyak sayursayuran. otot tubuh badan. limpa ikan Lemak Protein Membina ototIkan bilis.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAKKANAK JENIS FUNGSI SUMBER Karbohidrat Membekalkan Nasi. daging. telur. mentega. minyak limpa. roti. ikan membina tisu baru dan menggantikan tisu yang mati atau rosak .

JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAKKANAK (sambungan) JENIS FUNGSI Vitamin A Penting untuk kesihatan mata dan dapat mengelakkan penyakit rabun ayam Vitamin B Untuk membina sel-sel darah supaya kulit sentiasa segar dan cantik Vitamin C Untuk kesihatan kulit. lobak. betik. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan penyakit kulit dan gusi berdarah SUMBER Tomato. limau. sayursayuran berdaun hijau Susu. bijirin. buahbuahan dan sayur-sayuran segar Jambu batu. telur. sayursayuran berdaun hijau . minyak limpa ikan. oren.

Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan tulang menjadi lemah Otot-otot berfungsi dengan berkesan selain menjadikan bulu dan rambut menjadi hitam dan berseri Mempercepatkan darah membeku apabila mendapat luka atau kemalangan SUMBER Ikan. hati haiwan Sayuran berdaun hijau. minyak soya. bijirin. telur. sayuran berdaun. mentega Vitamin E Gandum. bunga kubis Vitamin K . minyak limpa. kekacang. telur. ikan.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAKKANAK (sambungan) JENIS Vitamin D FUNGSI Membantu pertumbuhan gigi yang sihat dan kuat. susu. kacang soya. minyak limpa.

ketam. telur. kanak berfungsi di samping sayuran berdaun membantu perkembangan saraf Natrium membantu pengawalan imbangan cecair di dalam badan Kicap.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAKKANAK (sambungan) JENIS Garam mineral FUNGSI Untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak Kalsium dapat membina pertumbuhan tulang dan gigi supaya kuat Fosforus Susu.Buah belimbing. kulit udang Kismis. oren. kismis. ikan. ikan bilis. daging ayam. daging SUMBER Kalium membolehkan otot kanak. garam Telur. pisang. ikan. kuaci. kacang tanah Besi penting untuk pembentukan hemoglobin yang memproses oksigen di dalam darah . makanan berjeruk semulajadi. hati.

‡ Makanan ringan disebabkan pewarna tiruan.ELAKKAN DARIPADA KANAK-KANAK Makanan berikut harus dielakkan daripada kanak-kanak. perasa atau gula yang berlebihan yang boleh merosakkan kesihatan ‡ Makanan yang masin garam yang berlebihan akan menyebabkan penyakit lain apabila dewasa ‡ Makanan yang manis ‡ Makanan dalam tin ‡ Buah-buahan jeruk ‡ Makanan yang berminyak dan berlemak .

minyak dan manisan Kumpulan susu. nasi & kumpulan pasta . ikan. dadih dan keju Kumpulan daging. telur dan kekacang Kumpulan sayur-sayuran & buah-buahan Roti.PANDUAN PIRAMID MAKANAN Lemak. bijirin. ayam.

bijirin dan kacang setiap hari ‡ Kurangkan makanan yang diproses ‡ Makan buah-buahan dan sayursayuran dengan kulit sekali tetapi pastikan makanan yang dibasuh dengan bersih ‡ Dapatkan serat dari makanan dan tidak dari bentuk pil ‡ Banyak minum air kosong iaitu lebih kurang enam hingga lapan gelas sehari .LANGKAH-LANGKAH YANG DISYORKAN MENGIKUT PIRAMID MAKANAN ‡ Makan pelbagai makanan ‡ Makan sekurang-kurangnya lima hidangan buah-buahan dan sayursayuran dan 3-6 hidangan roti berserat tinggi.

vitamin. garam mineral. lipid. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan .GIZI SEIMBANG ‡ Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. protein.

darah tinggi. kehilangan selera makan. kwasyiorkor.KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG KESAN Malnutrisi HURAIAN ‡ Kekurangan nutrien tertentu dalam makanan ‡ Malnutrisi menyebabkan pelbagai penyakit seperti anemia. kanser kolon Kwasyiorkor Skurvi Tekanan darah tinggi Kegendutan . pertumbuhan badan dan otak terencat. skurvi dan riket ‡ disebabkan kekurangan protein ‡ gejala seperti perut buncit. badan lemah ‡ disebabkan oleh kekurangan vitamin C ‡ lemah dan sentiasa mengalami sesak nafas ‡ gusi membengkak dan mudah berdarah ‡ pembawa kepada serangan sakit jantung dan strok ‡ kerana pengambilan garam yang berlebihan yang menyebabkan ginjal gagal berfungsi ‡ sebab: makan terlalu banyak ‡ berat badan adalah 20% melebihi berat badan yang berpatutan dengan ketinggiannya ‡ akan menyebabkan diabetis melitus.

KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG (sambungan) KESAN Diabetis melitus (kencing manis) HURAIAN ‡ berlaku apabila ara glukosa yang berlebihan daripada julat normal terdapat dalam darah Osteoporosis ‡ berlaku kerana pengurangan jisim tulang akibat pengambilan kalsium yang tidak mencukupi dalam gizi ‡ kurang kalsium akan menyebabkan tulang menjadi semakin nipis dan rapuh dan mudah patah Sakit jantung ‡ tahap kolesterol dalam darah tinggi dan strok ‡ kolesterol berlebihan terenap pada dinding arteri dan menyempitkan salur darah dan jantung sukar untuk mengepam darah Penyakit kanser ‡ gizi yang mengandungi lemak haiwan yang banyak ‡Serabut yang sedikit .

‡ Dapat memberi tenaga yang diperlukan oleh setiap kanak-kanak dalam aktiviti belajar sambil bermain ‡ Dapat membantu ketahanan badan bagi mengelakkan daripada jangkitan penyakit serta sembuh daripada luka ataupun penyakit ‡ Ia penting bagi pembinaan badan dan juga pembesaran yang baik ‡ Otak dapat berkembang dengan sihat dan cerdas .KEPENTINGAN MAKANAN SEIMBANG Menyediakan makanan yang seimbang adalah penting bagi kanak-kanak yang sedang membesar.

CARA MEWUJUDKAN WAKTU MAKAN YANG MENYERONOKKAN ‡ Elakkan memarahi kanak-kanak semasa makan ‡ Jangan ugut kanak-kanak untuk makan ‡ Galakkan kanak-kanak makan sendiri ‡ Memperkenalkan sesuatu jenis makanan baru secara langsung dan tidak langsung ‡ Makanlah bersama-sama ‡ Elakkan melakukan aktiviti lain semasa makan (menonton televisyen) ‡ Elakkan menghidangkan makanan yang terlalu banyak ‡ Sediakan makanan ringan yang kurang lemak dan berkhasiat (buah-buahan. sayur-sayuran dan dadih) .

PANDUAN MEMILIH BAHAN-BAHAN MENTAH SEGAR DAN BERSIH BAHAN MENTAH Sayur-sayuran KEADAAN BAHAN MENTAH ‡ segar ‡ berkeadaan elok ‡ cantik bentuknya ‡ pilih sayur-sayuran yang berdaun hijau ‡ badannya berkilat dan bercahaya ‡ badannya tidak diselaputi lendir yang tebal ‡ matanya bercahaya dan tidak terbenam ‡ insangnya segar dan berwarna merah terang segar ‡ teksturnya keras dan anjal ‡ dagingnya segar ‡ teksturnya keras dan anjal ‡ isinya segar ‡ berisi pada bahagian dadanya ‡ kepalanya tidak tertanggal ‡ tidak berbau busuk ‡ badannya tidak bertompok-tompok hitam ‡ segar dan tidak disimpan terlalu lama ‡ kulitnya tidak retak ‡ bersih dan tidak diselaputi kekotoran atau najis ‡ bersih dan tidak bercampur dengan bahan lain ‡ kering dan tidak berketul-ketul ‡ berbau harum dan segar ‡ tidak ada bubuk atau ulat ‡ tidak berkulat Ikan Daging Ayam Udang Telur Bijirin .

KESAN PEMAKANAN YANG TIDAK BERSIH DAN TIDAK BERKHASIAT TERHADAP KANAK-KANAK ‡ KERACUNAN MAKANAN kanak-kanak akan mengalami keracunan makanan kerana makanan yang dimakan tidak dijaga kebersihannya ‡ MUDAH MENDAPAT PENYAKIT antibodi kanak-kanak lemah berbanding orang dewasa. oleh itu mereka mudah mendapat sesuatu jangkitan .

PANDUAN MENGHIDANGKAN MAKANAN UNTUK KANAK-KANAK Hidangkan makanan yang beraneka warna dan bentuk yang menarik Hiaskan makanan sebelum dihidang Gunakan peralatan yang pelbagai warna dan bentuk .

garpu. pisau ‡ Cara makan di meja makan ‡ Cara minum pagi ‡ Cara makan tengah hari ‡ Cara minum petang ‡ Cara makan malam .ETIKA MAKAN BAGI KANAK-KANAK ‡ Cara hendak mula makan ‡ Cara makan dengan tangan ‡ Cara makan dengan sudu.

Selangor: Aras Mega (M) Sdn. Selangor: Kumpulan Budiman Sdn.Norbe Md Nor & Nazimah Abdullah (2005). Saayah Abu.my/myhealth/bm/kanak_conte nt. Selangor: PTS Profesional Publishing Sdn. Biologi Tingkatan 4. New York: The Reader s Digest Association Kasnani Ab Karim. Bhd.gov. Foods that Harm Foods that Heal.sabah.org. Bhd. Bhd. Bhd. Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak Tingkatan 4. Selangor: Mutiara Cemerlang Sdn. Perkembangan Pendidikan Prasekolah untuk Kursus Persediaan dan KPLI (Pendidikan Awal Kanakkanak) Bahagian 1.org.RUJUKAN Asiah Ismail.htm . Panduan untuk Pengusaha Tadika. Ivan Filmer Jr.my http://www.jsp http://www. Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors Sdn. http://nutriweb. Zainun Ishak (2006). Mohamad bin Aman & Kasim bin Abd Majid (2003). Joe Schwarcz & Fran Berkoff (2004). Surayah Zaidon & Siti Saleha Samsuri (2006).myhealth. Panduan Kesihatan dan Keselamatan Kanak-kanak. & Tan Sun Seng (2001). Bhd.my/bm/nasihat/artikel_kesihatan/ makanan_berkhasiat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful