P. 1
PRAKTIKAL 1 Minyak

PRAKTIKAL 1 Minyak

|Views: 1,729|Likes:
Published by Syafiqah Matyusof

More info:

Published by: Syafiqah Matyusof on Aug 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/23/2013

pdf

text

original

EKSPERIMEN 1 : MINYAK

Pendahuluan : Petroleum ialah sejenis cecair pekat hitam yang dijumpai dalam tanah. Ia merupakan sumber asli hidrokarbon. Petroleum terbentuk berjuta-juta tahun dahulu daripada hidupan laut yang mati, kemudian tertimbus oleh lumpur dan pasir. Apabila hidupan laut mati , bangkai mereka tenggelam ke dasar laut, kemudian ditimbus oleh sedimen . Melalui tindakan bakteria , pereputan separa berlaku dalam keadaan kekurangan oksigen. Penguraian seterusnya di bawah suhu dan tekanan yang tinggi akhirnya menghasilkan petroleum dan gas asli. Pemanasan minyak mentah membahagikannnya kepada beberapa jenis molekul. Penyulingan minyak mentah bermula dengan memanaskan minyak mentah dalam suhu 335oC di dalam relau.

Minyak mentah

diasingkan oleh haba kepada beberapa komponen. Setiap komponen mengewap dalam 1

Gambar 1 : Proses Penyulingan berperingkat

Nafta sederhana dikumpulkan untuk kegunaan reformat iaitu komponen untuk dicampurkan dalam petrol. Petroleum terdiri daripada campuran hidrokarbon yang kompleks yang boleh diasingkan kepada pecahan berlainan melalui kaedah penyulingan berperingkat kerana setiap pecahan mempunyai takat didih yang berlainan. Semakin rendah takat didih pecahan petroleum itu. diesel dan kerosin dihasilkan selepas pemprosesan selanjutnya. semakin mudah pecahan untuk terbakar dan semakin bersih nyalaanya (kurang berjelaga). Metana terhasil di tingkat teratas. semakin kurang likat pecahan itu. Komponen-komponen ini mengalami kondensasi dan menyejuk di dulang-dulang dalam tingkat-tingkat terentu. Biodiesel merupakan bahan bakar alternatif yang dapat menggatikan petroleum sebagai bahan api.suhu berbeza. semakin cerah warnanya. Hasil seperti petrol. 2 . Tujuan : Untuk mengkaji penyulingan berperingkat petroleum.

dan penunu Bunsen. piring penyejat. kertas turas. Kaedah: A: Penyulingan berperingkat petroleum. kelalang penyulingan. porselin cip. 1. kelalang kon. tuku kaki tiga. thermometer (-10 – 36 oC).Bahan/ Radas : Petroleum. kaki retort. kondenser Liebig. 3 . kasa dawai. Sediakan peralatan seperti yang ditunjukkan di rajah 1.

dan 160– 200oC. 8. 5. Hasil penyulingan pada setiap peringkat suhu dimasukkan ke dalam piring pengewapan dan dipanaskan. Warna nyalaan api dan jelaga diperhatikan. Pemerhatian dicatatkan. 4 . Petroleum di dalam kelalang penyulingan dipanaskan secara perlahanPetroleum pada peringkat pertama dikumpulkan pada suhu 30-80 oC. 120-160OC. 6. 4. 7. 3. Pemanasan diteruskan dan hasil penyulingan dikumpulkan dalam yang berbeza pada julat suhu yang berbeza iaitu 80-120oC. Warna petroleum diperhatikan pada setiap peringkat.2. Kelikatan petroleum diperhatikan dengan mencondongkan kelalang kon. kelalang kon B: Ciri-ciri pecahan penyulingan yang berbeza. lahan.

Semakin 5 . warna pecahan.Keputusan: Kebolehakaran Pecahan Julat suhu ( C) 1 (Nafta) 30-80 Kekuningan cair Sedikit Biru Sangat kurang 0 Warna Kelikatan Warna nyalaan Kandungan jelaga 2 (Gasolin) 80-120 Kekuningan Lebih Jingga Kurang 3 (Minyak paraffin) 120-160 Kekuningan hijau Melekat Merah cair Banyak 4 ( Diesel) 160-200 Kuning Tebal Merah pekat Sangat banyak Perbincangan : Dengan melakukan penyulingan pecahan. Semasa eksperimen. Daripada keputusan eksperimen . terdapat empat pecahan petroleum. Setiap pecahan mempunyai sifat-sifat yang tersendiri terhadap suhu takat didih. warna nyalaan dan kuantiti jelaga yang terhasil apabila dibakar. minyak mentah akan diasingkan kepada beberapa pecahan berdasarkan julat suhu takat didih. kelikatan. didapati sifat(ciri) pecahan berubah dengan pertambahan takat didih pecahan tersebut.

semakin likat pecahan tersebut kerana saiz molekul pecahan semakin besar dan daya tarikan antara molekul. ini menunjukkan pecahan pertama mempunyai takat didih paling rendah berbanding pecahan-pecahan lain. Apabila pecahan 2 dibakar. Pecahan 2 yang mempunyai takat didih pada julat suhu daripada 80-120ºC Warna bagi pecahan ini adalah kekuningan dan bermakna warna tersebut lebih gelap daripada pecahan 1 tetapi masih cair. kuantiti jelaga yang dihasilkan adalah lebih tinggi berbanding jelaga pecahan 1. Semua pecahan petroleum juga adalah bersifat neutral .molekulnya semakin kuat menyebabkan molekul. Kuantiti jelaga yang dihasilkan banyak apabila pecahan 3 dibakar. Warna api bagi pecahan pertama adalah biru dan ia menghasilkan sangat kurang jelaga apabila dibakar. Pecahan ini berwarna jingga kekuningan dan paling pekat berbanding pecahan lain. semua pecahan tersebut mempunyai beberapa ciri yang sama iaitu. Pecahan pertama berwarna kekuningan cair. Pecahan 3 lebih likat berbanding pecahan 1 dan 2. Pecahan 3 mempunyai takat didih di antara julat suhu 120-160ºC. ia mempunyai takat didih pada julat suhu 30-80oC. Pecahan yang mempunyai takat didih yang tinggi juga semakin sukar untuk terbakar dan kuantiti jelaga semakin tinggi kerana peratus karbon per molukel semakin bertambah dengan bertambahnya takat didih pecahan itu. hamper tiada warna dan ia merupakan warna paling cerah bagi pecahan petroleum. Namun begitu.tinggi takat didih pecahan itu. Warna nyalaan apinya merah dan kuantiti jelaga yang dihasilkan apabila pecahan dibakar adalah lebih berbanding pecahan lain. Pecahan 4 mempunyai takat didih yang julat suhunya daripada 160-200°C. Pecahan juga mempunyai 6 .molekul sukar untuk bergelongsor antara satu sama lain. keterlarutan dalam air kerana semua pecahan petroleum tidak larut dalam air. Warna nyalaan api untuk pecahan 3 adalah merah. Pecahan ini adalah yang paling likat. Warna nyalaan api untuk pecahan 2 adalah jingga dan ia lebih likat daripada pecahan 1. Bagi pecahan pertama. Pecahan pertama mempunyai kelikatan yang sangat rendah dan lebih cair. Warna bagi pecahan ini kekuningan hijau dan bermakna lebih pekat daripada pecahan 1 dan 2.

hasil pembakaran sama iaitu semua pecahan terbakar dalam udara berlebihan untuk menghasilkan gas karbon dioksida dan air. daripada tiada warna. 2. kekuningan. semakin likat pecahan tersebut. Warna yang terhasil bergantung pada saiz molekul. Pecahan petroleum peringkat pertama lebih mudah terbakar berbanding pecahan petroleum yang keempat. Semakin panjang rantai hidrokarbon didalam pecahan petroleum. Pecahan petroleum yang mempunyai mempunyai jumlah hidrokarbon yang panjang mempunyai takat didih yang lebih tinggi. semakin likat pecahan tersebut. maka. coklat cair dan coklat gelapwarna coklat gelap. Rantaian ikatan molekul hidrokarbon yang besar adalah sangat ketat dan tidak mudah untuk menggelongsor. molekul yang besar lebih likat kerana memunyai molekul yang lebih padat. Jika saiz molekul besar. Bincangkan kebolehbakaran bagi setiap pecahan petroleum. semakin gelap warna pecahan yang terhasil. b) Kelikatan pecahan Semakin tinggi takat didih pecahan. Semakin tinggi takat didih pecahan. jingga. Kadar kebolehan petroleum untuk terbakar semakin menurun walaupun takat didih dan jumlah molekul bertambah. Soalan: 1. Pecahan yang mempunyai molekul lebih kecil mempunyai ikatan yang ringkas dan renggang antara satu sama lain. Oleh itu. warna pecahan petroleum menjadi gelap. 7 . Bincangkan hubungan takat didih pecahan dengan: a) Warna pecahan.

Tuliskan persamaan kimia untuk menunjukkan tindak balas tidak sempurna gasolin tersebut.c) Jumlah jelaga yang dihasilkan pada setiap pecahan. lebih sedikit kelikatannya dan sedikit jelaga yang dihasilkan apabila dibakar. Ia berwarna kekuningan cair . semakin banyak kumlah kuantiti jelaga yang dihasilkan apabila dibakar. maka daya tarikan antara molekul semakin tinggi. Hal ini kerana. 3.. 2C8H18 + 17O2  16CO + 18H2O 8 . Tulis persamaan kimia seimbang tindak balas yang mewakili pembakaran gasolin (C6H18) 2C8H18 + 25O2  16CO2 + 18H2O 5. kelikatan dan jumlah jelaga yang dihasilkan oleh X. 4. Pembakaran yang tidak sempurna bagi gasolin membebaskan gas beracun iaitu karbon monoksida dan oksida nitrik. Semakin tinggi takat didih pecahan tersebut. Pecahan X adalah hexane. Pecahan X ialah C6H14. Ramalkan warna. pecahan yang mempunyai takat didih yang tinggi mempunyai kuantiti karbon yang lebih banyak.

7. Dijadikan sebagai bahan bakar alternatif masa depan dan boleh diperbaharui. berasal dari minyak sayuran lemak haiwan.Biodiesel mempunyai sifat kimia yang serupa dengan petroleum diesel sehingga dapat digunakan langsung untuk mesin diesel atau dicampur dengan petroleum diesel. Biodiesel tidak menghasilkan gas yang berbahaya dan lebih bersih dan lebih mudah ditangani dibandingkan dengan petroleum diesel. 9 . Penggunaan bahan api yang lebih cekap iaitu 320% berbanding bahan api petroleum diesel. Kurang berbau kerana mengeluarkan aroma makanan bergoreng atau aroma barbeku apabila digunakan. Biodiesel dapat digunakan sebagai bahan bakar pada mesin yang menggunakan diesel sebagai bahan bakarnya. Apakah yang dimaksudkan dengan biodiesel? Biodiesel merupakan suatu nama dari Alkyl Ester. sulfur dioksida dan zarah-zarah. Penggunaannya boleh mengurangkan pencermaran yang dihasilkan oleh bahan bakar dari petroleum. Apakah kelebihan menggunakan biodiesel berbanding pecahan petroleum? Biodiesel boleh diperbaharui keran biodiesel dihasilkan daripada minyak seyuran dan lemak haiwan. 83%. Ia juga lebih mesra alam daripada diesel kerana mengurangkan pelepasan karbon monoksida.6. karbon dioksida. Biodiesel tidak mengandung petroleum diesel atau solar.

6. 5. Kesimpulan : Petroleum boleh disediakan melalui proses penyulingan berperingkat berdasarkan takat didih tertentu. 3. Gunakan cermin mata keselamatan semasa melakukan aktiviti makmal. Pastikan alatan radas telah ketat dan getah paip yang digunakan untuk mengalirkan air tidak bocor. 10 . 7. Jangan menarik nafas secara terus daripada petroleum.Langkah berjaga-jaga: 1. Dua atau tiga porselin cip ditambah dalam kelalang penurasan untuk mengelakkan pemanasan yang berlebihan dan hentaman. semakin kurang tahap kebolehbakarannya dan semakin banyak kuantiti jelaga yang terhasil. 4. Mengendalikan alatan kaca dan panas berhati-hati. Memastikan pengudaraan adalah baik sebelum memulakan eksperimen. 8. Produk atau hasil pecahan penurasan hendaklah diletakkan jauh daripada api di mana ia merupakan bahan mudah terbakar. Semakin tinggi takat didih pecahan. Semakin tinggi takat didih pecahan. Semakin tinggi takat didih pecahan. 2. semakin likat pecahan tersebut. semakin gelap warna pecahan tersebut. Elakkan memanaskan kelalang penyulingan jika tidak terdapat cecair di dalamnya.

org: http://en. (2011. 2011.wikipedia. from wikipedia.Bibliografi : Fractional Distillation. Jun 3).org/wiki/Fractional_distillation 11 . Retrieved Julai 7.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->