KONSEP DOSA

Terbahagi kepada 2 iaitu: :Dosa besar :Dosa kecil

APA ITU DOSA BESAR?
Dosa besar ialah dosa yang tidak mendapat keampunan oleh ALLAH S.W.T ke atas pelakunya melainkan menerusi taubat yang di sertai kalimah syaadah bagi mendapatkan keampunan daripada ALLAH S.W.T Dosa besar yang dilakukan oleh manusia ialah pembunuhan Habil Qabil iaitu anak adam Nabi adam a.s perbuatan ini kemudiannya berlarutan sepanjang zaman tanpa menghiraukan balasan azab di akhirat mahupun hukuman di dunia.begitu juga perbuatan syirik yang berlaku zaman dahulu hingga sekarang. AL-QURAN telah merekodkan bahawa para rasul sentiasa berdepan dengan masaalah syirik terhadap ALLAH S.W.T. Bahkan keadaan ini telah menjadikan tugas utama mereka adalah untuk menggembalikan pandangan,pemikiran atau lebih tepat iaitu akidah manusia supaya mentauhidkan ALLAH S.W.T

3 KATEGORI DOSA BESAR
>Dosa besar menuju kufur >Dosa besar menuju kufur ( Dengan khilaf) >Dosa besar yang lain DOSA-DOSA BESAR MENUJU KUFUR

Pengenalan
Dosa besar yang menuju kekufuran ke atas [Pelakunya terdiri daripada 3 perbuatan iaitu syirik,nifak dan riddah. Sesiapa yang melakukan 3 perbuatan ini atau salah 1 daripadanya sahaja sudah cukup menjadikan diri pelakunya sebagai orang yang syirik terhadap ALLAH S.W.T. Tanpa mengira sama ada perbuatannya itu di sertai dengan niat atau tidak. 1. SYIRIK Syirik bermaksud menyekutukan ALLAH S.W.T dengan sesutau yang lain daripadanya samaada secara rububiyyah,uluhiyyah atau ubu diyyah.contohnya (seseorang itu percaya bahawa ada kuasa lain yang boleh mencipta sesuatu, menyembuhkan pen yakit-penyakit, menghidupkan dan mematikan, mentadbir alam semesta dan memberi rezeki secara hakiki, begitu juga dengan perbuatan memuja atau menyembah sesuatu yang lain yang di percayai berkuasa.

Orang yang mendustai rasul.Manusia di larang daripada syirik kepada ALLAH S.Orang yang terkeluar daripada golongan islam menerusi cara ini di sebut sebagai murtad.Orang yang syirik tidak akan mendapat kedamaian dan petunjuk 8. kata-kata perbuatan yang membawa kepada kufur.W.Orang yang syirik tidak akan masuk syurga 7.a.Syirik adalah perbuatan yang amat sesat 4.T. menghalalkan perkara-perkara yang di haramkan secara jimak juga kufur. iaitu orang yang menyembunyikan keingkarann ya terhadap islam di dalam hati sebaliknya memperlihatkan keislaman dan keimanannya secara zahir.W. sama ada bergurau senda. Orang yang mengungkapkan kata-kata yang membawa kepada kufur.W.W. Kesemua keadaan ini boleh menjadikan seseorang itu kufur iaitu murtad.Syirik adalah dosa yang tidak akan di ampunkan oleh ALLAH S.TT MINHAJ AT-TALIBIN:131) .Dalil AL-Quran dan Hadith 1. NIFAK Nifak adalah menyembunyikan kekufuran di dalam hati tetapi menzahirkan keimanan melalui lidah. ingkar atau iktikad adalah menjadi kufur.T dalam beribadah 5.T 3.Orang yang syirik adalah perosak agama 9. RIDDAH Riddah ialah keluar dari agama islam menerusi niat.w bersabda syirik adalah dosa yang amat besar 2.T berfirman: (Surah AL-BAQARAH 7:8) Maksudnya: Dan sebahagian daripada manusia terdapat mereka yang berkata:¶¶kami beriman kepada ALLAH S.W.perbuatan nifak telah di jelaskan di dalam AL -QURAN ALLAH S.Orang yang syirik adalah orang hilang arah 6. munafik itu orang yang sesat dan kufur terhadap ALLAH S. 3.T Golongan ini juga merupakan musuh dalam selimut di dalam masyarakat islam Dalil AL-QURAN dan Hadith: 1. Hal ini disebabkan.Syirik merupakan perbuatan zalim yang sangat Besar 2.Rasulullah s.Orang yang yang melakukannya di namakan sebagai munafik.W.T dan dari akhirat¶¶sedangkan mereka bukan daripada golongan orang yang beriman.tidak kira sama ada dia melakukan salah satu daripadanya perkara tersebut kesemuanya (AL-NAWAWI. Apabila seseorang itu menjadi munafik maka dia telah melakukan satu kesalahan yang amat besar dan tidak akan di ampuni oleh ALLAH S.

Solat adalah ibadat yang berwaktu <5 waktu> .T melarang perbuatan bunuh diri sendiri 2.Solat merupakan perintah Daripada ALLAH S.orang yang membunuh dirinya sendiri berkemungkinan besar di sebabkan oleh sikap putus asa dan tidak berpandangan jauh. bahkan amalan yang mengandungi pelbagai hikmah tersendiri maka dengan sebab itu mereka yang meninggalkan solat adalah golongan yang kufur atau sebaliknya. DOSA-DOSA BESAR MENUJU KUFUR (DENGAN KHILAF) Pengenalan Dosa-Dosa besar yang di maksudkan ialah membunuh diri.W.T dan tidak mendapat petunjuk 2.Berputus asa ialah sikap orang sesat 4. Oleh itu ALLAH S. begitu juga dengan kesan daripada keingkaran untuk melakukannya. Solat bukan sahaja ibadah yang perlu di laksanakan sebagai tanda penghambaan insan terhadap tuhannya.T 2.W.W. Tidak ada Sesuatu pun di dunia ini boleh terkeluar daripada qadak dan qadarnya.w tidak akan menunaikan solat ke atas jenazah membunuh diri MENINGGALKAN SOLAT Solat merupakan salah satu rukun islam yang 5. MEMBUNUH DIRI Membunuh diri merupakan perbuatan yang di haramkan di sisiagama islam.Orang murtad yang tidak mahu bertaubat hendaklah di hukum bunuh.Orang murtad kekal di dalam neraka 4. Dalil AL-QURAN dan hadith 1.T melarang hambanya berputus asa daripada rahmatnya.a.W. Kewajipan menunaikannya telah dinyatakannya dengan jelas di dalam AL -QURAN.Dalil AL-QURAN dan hadith 1.Orang yang murtad itu di perdaya dan didorong oleh syaitan 3.Orang yang murtad di tuntut supaya bertaubat dan kembali kepada islam 5.Rasullullah s.mereka juga tidak sedar bahawa setiap apa yang berlaku itu adalah berdasarkan ilmu. meninggalkan solat fardhu dan amalan sihir.Orang yang membunuh diri akan kekal di dalam neraka 5. Dalil AL-QURAN dan hadith 1.Berputus asa ialah sikap orang kafir 3. iradat dan kudrat ALLAH S.W.T.Orang yang kufur di murkai oleh ALLAH S.ALLAH S.

kalau mereka ketahuinya.demi sesungguhnya mereka telah meyakini bahawa sesiapa yang menukarnya (kitab Allah)dengan sihir itu tiadalah baginya keuntungan di akhirat dan amat jahatlah perbuatan mereka menjual dirinya dengan sihir.T berfirman: Dan mereka mengikuti apa yang di bacakan oleh syaitan-syaitan pada masa kerajaan sulaiman (dan mereka mengatakan bahawa sulaiman mengerjakan sihir) padahal sulaiman tidak kafir (tidak mengerjakan sihir).W.¶¶Maka mereka mempelajari daripada kedua-dua malaikat itu apa yang dengan sihir itu mereka dapat menceraikan antara seseorang (suami)dengan isterinya.Sihir dianggap Sesuatu yang membinasakan .Solat mempunyai hikmah yang tersendiri 4.3.Ahli sihir dianggap sebagai tidak berjaya 3. hanya syaitan-syaitan itulah yang kafir (mengerjakan sihir).Orang yang meninggalkan solat di sifatkan orang yang kufur dan syirik AMALAN SIHIR Sihir di ertikan sebagai perkar a-perkara luar biasa yang lahir daripada seseorang melalui sesuatu amalan atau pengetahuan yang tertentu. malah kelahiran perkara-perkara yang luar biasa tersebut tidak mempunyai sebab yang nyata dan tidak dapat dilihat dengan mata kasar.mempelajari ilmu sihir disifatkan sebagai perbuatan kufur. iaitu Harut Dan Marut. Mereka itu(ahli sihir)tidak memberi mudarat dengan sihirnya kepada seorang pun. Mereka mengajarkan sihir kepada manusia dan apa yang diturunkan kepada kedua-dua malaikat di negeri babil. Dalil AL-QURAN dan hadith 1.Orang yang meninggalkan solat akan di batalkan segala amalannya 5. ALLAH S. 2. Ia tidak di syarakkan oleh agama islam.dan mereka mempelajari sesuatu yang memberi mudarat kepadanya dan tidak memberi manfaat. sedangkan kedua-keduanya tidak mengajarkan (Sesutu) kepada seseorang pun sebelum mengatakan:¶¶sesungguhnya kami hanya cubaan (bagimu) sebab itu janganlah kamu kafir. kecuali dengan izin ALLAH.

MENYAMUN -Mereka yang menghunuskan senjata dan mengganggu jalan-jalan Yang menimbulkan ketakutan kepada orang awam (pengguna jalan desa atau di Bandar) .MEMBUNUH -Perkara yang di lakukan yang boleh menghilangkan nyawa seseorang 2.LARI DARI MEDAN PERANG -Perbuatan yang mengelak atau melarikan diri dari turut memerangi musuh-musuh islam 5. 1.QAZAF -Menuduh seorang wanita yang cuai melakukan zina 7.T.DOSA BESAR YANG LAIN Terdapat beberapa perbuatan yang di kategorikan sebagai amalan yang membawa kepada Dosa Besar terhadap pelakunya tetapi tidak sampai ke tahap boleh membawa Kufur.MAKAN HARTA ANAK YATIM -Selain membunuh dan makan riba ia juga di sifatkan sebagai yang membinasakan. 4.MENCURI -Mengambil harta orang lain secara sembunyi dari pada tempat simpanannya yang sesuai !) Rukun Jenayah Curi -Pencurian -Pencuri -Barang yang di curi 10. HUBUNGAN JENIS SELAIN ZINA !)LIWAT -Lelaki dan lelaki @ wanita melalui Dubur !!)LESBI AN -Wanita dan Wanita 8.t 6.MAKAN RIBA -Amalan dosa besar yang di sifatkan sebagai membinasakan 3.Minhaj Al-Talibin. Perbuatan ini satu dosa besar yang di ampuni sekiranya pelakunya taubat memohon taubat daripada Allah s.ZINA -Bermaksud memasukkan Nasyafan ke dalam Faraj perempuan (selain isteri) Yang di haramkan (Al-Nawawi.w.HUBUNGAN JENIS DENGAN BINATANG -Memperkosa binatang melalui memasukkan Nasyafan ke dalam Dubur binatang tersebut 9.TH : 132).

MENYAKITI JIRAN -Membuat jiran sesama kita merasa kurang senag terhadap kita 21.surau.MINUM ARAK -Ialah sesuatu yang boleh memabukkan dan menghilangkan akal fikiran.Tanaman Dan Lain-Lain 14.Ternakan.MENYAKITI DAN MENYEKSA ORANG ATAU BINATANG -Antara perbuatan keji yang di larang oleh islam CARA MENGHAPUSKAN DOSA BESAR (1) Bertaubat kepada Allah S.TIDAK MENGELUARKAN ZAKAT -Zakat Fitra.MENGUMPAT -Menyebut Keburukan Orang Lain Yang Tidak Di sukainya Tanpa Di ketahui Oleh Orang Tersebut 17. 12.W) -Berbohong sewaktu berkata-kata.T denagn taubat Nasuha (2) Menerima hukuman seperti sebat 40 rotan bagi kesalahan meminum arak (3) Memohon kemaafan daripada orang yang di lakukan kesalahan tersebut .A.11.Berhujah atau Lain-Lain -Melakukannya Telah Di Janjikan Balasan Di Akhirat Nanti 15.W.MENDERHAKA KEPADA IBU BAPA -Hukumannya berdosa dan haram -Jangan berkasar pada keduanya 13.HASAD DENGKI -Mengharapkan Kehilangan sebarang Nikmat Yang ada pada orang lain Sama ada nikmat itu beralih datang kepadanya atau tidak 18.MENYEKAT ORANG LAIN MELAKUKAN AMALAN MAKRUF -Di masjid.MEMUTUSKAN SILATURRAHIM -Sentiasa menjaga hubungan baik sesame sendiri 20.MEMAKI HAMUN -Antara Dosa Besar Yang Amat Dasyat Di Larang Sebagaimana Dosa-Dosa Besar Yang Lain -Boleh Menyebabkan Perbalahan Antara Sesama Manusia Khususnya Pihak Yang Terbabit 16.MEMBUAT PERKARA DUSTA TERHADAP (RASULLULLAH S.Perniagaan.madrasah dan lain-lain 19.

APA ITU DOSA KECIL? Dosa kecil ialah kesalahan yang tidak di berikan amaran azab yang keras di akhirat dan tidak di peruntukan hukuman tertentu Di dunia ANTARA DOSA-DOSA KECIL -Melihat aurat orang yang bukan muhrim -Membawa Al-Quran ke Dalam Tandas CARA-CARA MENGHAPUSKAN DOSA KECIL (1) Melakukan Amalan fardhu seperti sembahyang lima waktu atau Mengeluarkan zakat (2) Melakukan Amalan sunat seperti beristiqhfar. No. TAUBAT "Barangsiapa yang bertaubat sebelum matahari terbit dari barat. SENTIASA MENGINGATi ALLAH "Mahukah mereka aku tunjukkan kepada amalan-amalan yang terbaik. Ilmu yang berguna dan diamalkan. KELUAR UNTUK MENUNTUT ILMU "Barangsiapa menempuh suatu jalan untuk menuntut ilmu. Muslim.membaca Al-Quran dan berzikir KONSEP PAHALA Segala puji bagi Allah Rabb alam semesta. 3347. No. telah bersabda : ³Apabila telah mati anak Adam itu.a. shalawat dan salam semoga tetap tercurah kepada Nabi dan utusan yang paling mulia. 2. At Turmidzi. ANTARA PAHALA YANG DI BERIKAN 1. Muslim. 2703. Abu Hurairah r. maka terhentilah amalnya melainkan tiga macam : 1. nescaya Allah memudahkan baginya dengan (ilmu)itu jalan menuju surga" HR. dan lebih baik daripada menghadapi musuh lalu kalian tebas batang lehernya. lebih utama daripada mendermakan emas dan perak.A. dan merekapun menebas batang leher Mereka. 3. nescaya Allah akan mengampuninya" HR. Mereka berkata: "Tentu". tertinggi dalam tingkatan darjat. Anak yang soleh yang mendoakan baik baginya.W. No. 3. Sedekah yang berjalan terus (Sedekah Amal Jariah) 2. berkata. 2699. Rasulullah S. . lalu beliau bersabda: (( Zikir kepada Allah Ta`ala ))" HR. tersuci disisi Allah. "Sesungguhnya Allah Azza wa Jalla menerima tobat seorang hamba selama ruh belum sampai ketenggorokan".

Tirmidzi. Muslim. 1005. dan apabila ia menjenguk pada petang harinya mereka akan selawat kepadanya hingga pagi hari. jika ia tidak mampu (pula) maka dengan hatinya danitu adalah selemah-lemahnya iman" HR. BERDA`WAH KEPADA ALLAH "Barangsiapa yang mengajak (seseorang) kepada petunjuk (kebaikan). X/ No. "Barangsiapa diantara Mereka melihat suatu kemungkaran. 2590. Juz. pada hari yang tiada naungan selain naungan-Ku))" HR. 374 dan Muslim. maka baginyapahala sepertipahala orang yang mengikutinya. Maukah aku tunjukan suatu amalan yang jika Mereka lakukan akan menumbuhkan kasih sayang di antara mereka? (yaitu) sebarkanlah salam" HR. MENGAJAK YANG MA`RUF DAN MENCEGAH YANG MUNGKAR. 11. MENYEBARKAN SALAM "mereka tidak akan masuk syurga sehingga beriman. MEMBANTU MEMBAYAR HUTANG "Barangsiapa meringankan beban orang yang dalam kesulitan maka Allah akan meringankan bebannya di dunia dan di akhirat" HR.2699. Muslim. No. No. 5. 2674. No. No. 49. MEMPELAJARI AL QUR`AN DAN MENGAJARKANNYA "Sebaik-baik kalian adalah orang yang mempelajari Al Qur`an dan mengajarkannya" HR. No. dan akan diberikan kepadanya sebuah taman di syurga" HR. No. . dan orang yang menunjukkan jalan kepada kebaikan (akan mendapat pahala) seperti pelakunya" HR. MENUTUP AIB ORANG LAIN "Tidaklah seorang hamba menutup aib hamba yang lain di dunia kecuali Allah akan menutupi aibnya di hari kiamat" HR. MENCINTAI KARENA ALLAH "Sesungguhnya Allah Ta`ala berfirman pada hari kiamat: ((Di manakah orang-orang yang mencintai karena keagungan-Ku? Hari ini Aku akan menaunginya dalam naungan-Ku. Bukhari. tanpa mengurangi pahala mereka sedikitpun" HR. 10. Muslim. dan tidaklah Mereka beriman (sempurna) sehingga berkasih sayang. Muslim. 804.4. MEMBACA AL QUR`AN "Bacalah Al Qur`an. Muslim. BERBUAT YANG MA`RUF DAN MENUNJUKKAN JALAN KEBAIKAN "Setiap yang ma`ruf adalah shadaqah. karena sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat untuk memberikan syafa`at kepada pembacanya" HR.000 malaikat bersalawat kepadanya hingga petang hari. 12. 8. IX/No. 2566.54.66. Juz. No. 969. No. 6. maka hendaklah ia mengubah kemungkaran itu dengan tangannya. 7. 9. Bukhari. Muslim. 13. Muslim. MEMJENGUK ORANG SAKIT "Tiada seorang muslim pun menjenguk orang muslim yang sedang sakit pada pagi hari kecuali ada 70. jika ia tidak mampu maka dengan lisannya. No.

sangat celaka. 423 dan HR.. MENAHAN MARAH "Barangsiapa menahan marah walhal ia mampu memperlihatkannya maka kelak pada hari kiamat Allah akan memanggilnya di hadapan para makhluk dan menyuruhnya untuk memilih bidadari yang ia sukai" HR. Muslim. Tirmidzi. 91. No. 366.14. dan seperti orang berpuasa yang tidak pernah berbuka" HR. No. beliaubersabda: ((Barangsiapa yang menderhakai dan melupakan kedua orang tuanya atau salah satunya di masa lanjut usia kemudian ia tidak bisa masuk syurga))" HR. Bukhari. BERAKHLAK YANG BAIK "Rasulullah SAW ditanya tentang perbuatan yang boleh memasukkan manusia ke dalam syurga menjawab: "Bertakwa kepada Allah dan berbudi pekerti yang baik" HR. aku memohon ampun dan bertaubat kepada-Mu) melainkan ia akan diampuni dari dosa-dosanya selama ia berada di majlis tersebut" HR. 15. rasa letih. keresahan. Muslim. 17. kesusahan seolah-olah duri menujuknya kecuali Allah akan mengampunkan kesalahan-kesalahannya" HR. Juz. X/No. No. X/No. MEMBACA DO`A PENUTUP MAJLIS "Barangsiapa yang duduk dalam suatu majlis dan banyak terjadi di dalamnya pergaduhan dan sebelum berdiri dari duduknya ia membaca do`a: (Maha Suci Engkau Ya Allah dan dengan memuji-Mu aku bersaksi bahwa Tidak ada (Tuhan) yang berhak disembah kecuali Engkau. sangat celaka. MENYAMBUNG TALI SILATURAHMI "Silaturahmiitu tergantung di `Arsy (Singgasana Allah) seraya berkata: "Barangsiapa yang menyambungku maka Allah akan menyambung hubungan dengannya. Juz. No. 2003. 2551. 2022.!Kemudian ditanyakan: Siapa ya Rasulullah?. Bukhari. Tirmidzi. dan kebaikan menunjukan jalan menuju syurga" HR. SABAR "Tidaklah sesuatu bencana menimpa seorang muslim baik seperti malapetaka. 18. Bukhari Juz. Juz III/No. X/No.. 21. Muslim. 19. 20. 423 dan HR. kesedihan. 2555. JUJUR "Hendaklah muslim berlaku jujur karena kejujuranitu menunjukan kepada kebaikan. BERUSAHA MEMBANTU PARA JANDA DAN MISKIN "Orang yang berusaha membantu para janda dan fakir miskin sama juga dengan orang yang berjihad di jalan Allah" dan saya (perawi-pent beliau berkata: ((Dan seperti orang melakukan qiyamullail yang tidak pernah jemuh.. Tirmidzi. 153. . Juz. No. dan barangsiapa yang memutuskanku maka Allah akan memutuskan hubungan dengannya" HR. X/No. BERBAKTI KEPADA KEDUA ORANG TUA "Sangat celaka. 2607. rasa sakit. Bukhari. 16.

seorang yang tidak bersifat pengasih penyayang kepada semua makhluk Allah. Langit kedua .bongkak dan merendahkan orang lain 4. 1. Langit ketiga . Langit pertama .Ujub .mata.ilmu dan sebagainya.. 6.. 7. Langit keempat . kita hendaklah sentiasa mengawasi diri dan hati agar tidak merosakkan pahala amalan kita dengan cara sentiasa mencari ilmu dan beristighfar di samping berdoa.7 Sebab Pahala DiTolak Allah Pada suatu hari seorang lelaki bertanya kepada Muaz bin Jabal r. 3.. Setelah pahala amalan seseorang dapat melepasi semua halangan di tujuh lapisan langit tersebut.. Langit ketujuh . lalu beliau terdiam dan menangis agak lama kemudian menceritakan pesanan baginda saw kepada beliau..seorang yang hasad dengki.Pengumpat .. Renungkan selama ini setakat langit ke berapakah atau banyak manakah pahala amalan kita yang telah berjaya melepasi pintu-pintu langit dan yangtelah berjaya dibawa menghadap Allah swt.Riak .pangkat. Kesemua 7 sifat di atas mudah menghinggapi diri semua manusia dan amat susah untuk dibuang. Pengajaran 1. 2.seorang yang suka memperlihatkan amal.a tentang hadith yang paling menyentuh hati yang pernah didengar sendiri dari Rasulullah saw.. maka aku laknatkan ke atasnya".wang.Hasad dengki .seorang yang suka mengumpat keji.. 2.Bermegah dengan Kebendaan .seorang yang sombong. Langit keenam . bahawa sesungguhnya setiap tingkat langit itu ada malaikat penjaga dan masing-masing ditugaskan menghalang pahala 'amal 'ibadat seseorang yang mempunyai sifat tertentu dari melepasinya untuk sampai kepada Allah swt. cemburu kejayaan orang iri hati dan sebagainya.Takbur .nama.. Lantas Allah swt berfirman kepada malaikat: "Kamu semua penjaga amalan hamba-hambaku sedangkan aku pengawas dirimu. Langit kelima . maka pahala amalan seseorang itu akan dibawa menghadap Allah swt.menunjuk-nunjuk serta mencari pujian manusia... ..jawatan.seorang yang merasa bangga dengan kehebatan pada diri sendiri 5. Sebenarnya amalan dia bukan untuk mendapat keredhaanku semata. Justeru semua malaikat pun turut melaknat termasuk tujuh petala langit dan bumi serta segala isinya.Tidak bersifat Rahim .

suka atau tidak itulah pra syarat yang mesti dipenuhi untuk melayakkan kita bertemu dengan Allah swt namun ia tidak mustahil untuk dicapai asalkan kita dapat mengikuti jalan-jalan yang telah dilalui oleh para kekasihnya. 7.. YA ALLAH JANGANLAH SIA-SIAKAN AMAL KEBAJIKAN KAMI YANG SEDIKIT INI.. Sama ada susah atau senang. 4. Jika seorang yang bergelar sahabat besar Rasulullah saw yang bernama Muaz bin Jabal r. 6..3.com/doc/7549879/Konsep -Dosa . Alangkah indahnya dunia ini sekiranya semua manusia dapat menghayatidan menghindari sifat-sifat negatif di atas demi kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. berat atau ringan.a pun berasa gerun dan takut lalu menangis bila mengenangkan pesanan Nabi saw ini di manakah dan bagaimanakah kedudukan kita di hadapan Allah swt ?.AMPUNKANLAH SEGALA DOSA KAMI. 5..scribd. http://www.. Masih belum terlambat untuk kita memperbaiki diri dan amalan kita sebelum tiba masanya kita dipanggil untuk mengadap Allah swt. Janganlah kita mensia-siakan pahala amalan yang kita lakukan dengan sifat-sifat negatif di atas. JIKA ENGKAU TIDAK MERAHMATI KAMI NESCAYA KAMI TERMASUK DALAM GOLONGAN ORANG-ORANG YANG RUGI..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful