Bendera Melaka

A. Maksud Bendera Warna-warna merah, putih, kuning dan biru mencerminkan warna -warna yang J terdapat pada Bendera Persekutuan ( alur Gemilang) dan menunjukkan bahawa Melaka ialah sebuah negeri dalam Persekutuan, sementara anakbulan sabit dan bintang pecah lima itu pula ialah tanda agama Islam, agama negeri dan juga negara.

B. Jata Pelbagai warna (putih, kuning dan biru) yang terdapat pada lambang negeri ini adalah warna-warna yang terdapat di Malaysia. Ia menunjukkan bahawa Melaka adalah sebahagian dari Malaysia. Manakala 5 keris yang ada melambangkan 5 orang pahlawan Melaka pada zaman silam yang terkenal dan berani: Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Lekiu, Hang Lekir dan Hang Kasturi. Bulan sabit danbintang pecah lima yang terdapat di atas tengah-tengahnya pula adalah simbol kepada Islam sebagai agama rasmi. Di samping itu, terdapat pokok Melaka, pohon dari mana negeri itu mendapat namanya. 2 ekor pelanduk yang memegang perisai ialah untuk memperingati riwayat tua bagaimana Melaka diasaskan. Dalam hikayat itu menceritakan bagaimana Parameswara menyaksikan perga duhan antara seekor pelanduk dengan seekor anjing semasa baginda sedang berehat di bawah pokok melaka. Baginda berasa kagum dengan kekuatan dan kebijaksanaan rusa yang kecil itu semasa berlawan dengan seekor anjing. Akhirnya baginda mengambil keputusan untuk mendirikan tempat tinggal di situ dan menamakannya Melaka. Pelanduk itulah yang telah menyebabkan Raja Melaka mengambil keputusan untuk menetap dalam negeri ini dan membukanya.

terdapat juga bendera-bendera rasmi lain yang pernah digunakan bagi mewakili Pemangku Raja serta beberapa orang pembesar dari beberapa daerah di negeri Johor. Maksud Bendera Anak bulan dan bintang yang berwarnaputih itu menandakan Raja yang berdaulat. Bendera Pemangku Raja 2. Bahagian yang berwarna merah bermakna hulubalang yang mempertahankan negeri. iaitu 1. Selain bendera rasmi negeri Johor.Bendera Johor A. Bendera Dato' Menteri Besar 3. Bahagian yang berwarna biru tua itu pula maksudnya Kerajaan Negeri dan Rakyat jelata. Bendera Orang Besar Daerah Muar .

Empat B ntang di s dut Pe isai Putih itu  .Y. Batu Pahat dan Endau. B nd B Jata menandakan Empat Buah Jajahan besar asal negeri Johor.    ¢ ¢¦ ¢ ¢¡ ¢¥ ¡¢   ¤ ¢¡ ¢¡    £ n B s h t h B tu ©©§ ©¨§© ¨© §  ©¨ ©¨§ § n B s t hS Mahkota tanda D."KEPADA ALLAH BERSERAH". Muar. Lukisan yang berbunga-bunga di sebelah bawah perisai menggambarkan Gambir dan Lada Hitam.4. iaitu Johor Bahru. dua jenis hasil utama yang asal bagi negeri ini. B nd 5.M. sementara Bintang dan Anak Bulan di tengah pula. Cogan kata negeri ini ialah:. Dua ekor Harimau yang memegang perisai itu mengingatkan kepada binatang-binatang buas yang pada suatu masa dahulu merayau-rayau di negeri ini. tanda Agama Islam.M Raja.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful