P. 1
Bendera Melaka & Johor

Bendera Melaka & Johor

|Views: 297|Likes:
Published by Ong Shi Qi

More info:

Published by: Ong Shi Qi on Aug 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/13/2013

pdf

text

original

Bendera Melaka

A. Maksud Bendera Warna-warna merah, putih, kuning dan biru mencerminkan warna -warna yang J terdapat pada Bendera Persekutuan ( alur Gemilang) dan menunjukkan bahawa Melaka ialah sebuah negeri dalam Persekutuan, sementara anakbulan sabit dan bintang pecah lima itu pula ialah tanda agama Islam, agama negeri dan juga negara.

B. Jata Pelbagai warna (putih, kuning dan biru) yang terdapat pada lambang negeri ini adalah warna-warna yang terdapat di Malaysia. Ia menunjukkan bahawa Melaka adalah sebahagian dari Malaysia. Manakala 5 keris yang ada melambangkan 5 orang pahlawan Melaka pada zaman silam yang terkenal dan berani: Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Lekiu, Hang Lekir dan Hang Kasturi. Bulan sabit danbintang pecah lima yang terdapat di atas tengah-tengahnya pula adalah simbol kepada Islam sebagai agama rasmi. Di samping itu, terdapat pokok Melaka, pohon dari mana negeri itu mendapat namanya. 2 ekor pelanduk yang memegang perisai ialah untuk memperingati riwayat tua bagaimana Melaka diasaskan. Dalam hikayat itu menceritakan bagaimana Parameswara menyaksikan perga duhan antara seekor pelanduk dengan seekor anjing semasa baginda sedang berehat di bawah pokok melaka. Baginda berasa kagum dengan kekuatan dan kebijaksanaan rusa yang kecil itu semasa berlawan dengan seekor anjing. Akhirnya baginda mengambil keputusan untuk mendirikan tempat tinggal di situ dan menamakannya Melaka. Pelanduk itulah yang telah menyebabkan Raja Melaka mengambil keputusan untuk menetap dalam negeri ini dan membukanya.

Bendera Orang Besar Daerah Muar .Bendera Johor A. Bahagian yang berwarna merah bermakna hulubalang yang mempertahankan negeri. terdapat juga bendera-bendera rasmi lain yang pernah digunakan bagi mewakili Pemangku Raja serta beberapa orang pembesar dari beberapa daerah di negeri Johor. iaitu 1. Maksud Bendera Anak bulan dan bintang yang berwarnaputih itu menandakan Raja yang berdaulat. Bendera Dato' Menteri Besar 3. Bahagian yang berwarna biru tua itu pula maksudnya Kerajaan Negeri dan Rakyat jelata. Selain bendera rasmi negeri Johor. Bendera Pemangku Raja 2.

Empat B ntang di s dut Pe isai Putih itu  ."KEPADA ALLAH BERSERAH". Muar.4.Y. Batu Pahat dan Endau.    ¢ ¢¦ ¢ ¢¡ ¢¥ ¡¢   ¤ ¢¡ ¢¡    £ n B s h t h B tu ©©§ ©¨§© ¨© §  ©¨ ©¨§ § n B s t hS Mahkota tanda D.M Raja. Dua ekor Harimau yang memegang perisai itu mengingatkan kepada binatang-binatang buas yang pada suatu masa dahulu merayau-rayau di negeri ini.M. Cogan kata negeri ini ialah:. dua jenis hasil utama yang asal bagi negeri ini. sementara Bintang dan Anak Bulan di tengah pula. B nd B Jata menandakan Empat Buah Jajahan besar asal negeri Johor. iaitu Johor Bahru. Lukisan yang berbunga-bunga di sebelah bawah perisai menggambarkan Gambir dan Lada Hitam. tanda Agama Islam. B nd 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->