P. 1
BBM 3402 - NOTA (1)

BBM 3402 - NOTA (1)

1.0

|Views: 239|Likes:
Published by haynnif

More info:

Published by: haynnif on Aug 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/09/2015

pdf

text

original

.

.

'Saya jatuh cinta seni tulisan Jawi' ± BH 29/6/08

Dr.Prof. Kang Kyoung Seok .

dan ‡ mengemukakan saranan penyelesaian berdasarkan bukti yang kukuh dengan menyempurnakan tugasan dalam tempoh yang ditetapkan (kemahiran insaniah). bangsa. dan negara dalam konteks pembinaan jati diri (sosial).OBJEKTIF Selepas mengikuti kursus ini. pelajar dapat: ‡ mengaplikasikan kemahiran menulis dan membaca Jawi dengan lancar (pengetahuan). ‡ menghargai warisan agama. .

kata-kata pinjaman. kata berimbuhan. jenis-jenis ejaan Jawi. kaedah mengeja kata dasar bahasa Melayu asli.SINOPSIS ‡ Kursus ini melibatkan perbincangan mengenai sejarah dan perkembangan tulisan Jawi. . dan latihan membaca Jawi klasik. bentuk-bentuk huruf Jawi.

perkembangan dan penyebaran tulisan Jawi ‡ Huruf Jawi dan padanannya dengan huruf Rumi.KANDUNGAN 1 ‡ Sejarah tulisan Jawi. dan bentuk huruf Jawi ‡ Jenis ejaan Jawi: ejaan tradisi. ejaan lazim dan ejaan mengikut hukum. .

KANDUNGAN 2 ‡ Kaedah mengeja Jawi: diftong. kata gabungan. ‡ Latihan menulis dan membaca Jawi ‡ Tulisan khat dan Jawi klasik ‡ Masa hadapan tulisan Jawi . kata pinjaman. gelinciran. glotis. dan kata berimbuhan. geluncuran. mengeja daripada hurufhuruf tertentu. homograf. kata ulang.

PENILAIAN Setiap pelajar yang mengikuti kursus ini akan dinilai mengikut peratusan di bawah:  Ujian Pertengahan Semester  Tugasan (Kertas Kerja)  Peperiksaan Akhir : 30% : 30% : 40% .

‡ Mengandungi 60 soalan berbentuk objektif yang merangkumi unit 1 topik 1 hingga unit 3 topik 5 dalam Modul Pembelajaran BBM 3402: Sistem Tulisan Jawi. .PEPERIKSAAN ‡ Peperiksaan Pertengahan Semester. ‡ Nilaian markah: 30 Markah ‡ Masa menjawab: 1 jam 15 minit.

PEPERIKSAAN Contoh Soalan: Huruf Jawi yang dipinjam daripada huruf Arab berjumlah: a. 35 e. 25 b. 40 . 31 d. 30 c.

Peperiksaan Akhir ‡ Mengandungi dua bahagian: ‡ Bahagian A: Objektif. mengandungi 60 soalan (30 markah) ‡ Soalan yang diberikan merangkumi keseluruhan isi kandungan Unit 4 hingga 7 dalam Modul Pembelajaran BBM 3402: Sistem Tulisan Jawi. .

. ‡ Masa menjawab 1 jam 30 minit. ‡ Soalan pada Bahagian B berbunyi: ± Jawikan petikan berikut (tidak melebihi 50 patah perkataan). ± Rumikan petikan berikut (tidak melebihi 50 patah perkataan).Peperiksaan Akhir ‡ Bahagian B: Esei. masa dan tempat bagi kedua-dua peperiksaan akan dimaklumkan oleh pihak PPL. mengandungi 2 soalan (10 markah) yang mesti dijawab. *Tarikh. Ia bertujuan menguji kemahiran menulis dan membaca Jawi.

Jawikan petikan berikut: ³Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah menciptakan langit dan bumi dan berlain-lainan bahasamu dan warna kulitmu. Sesungguhnya pada yang demikan itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang mengetahui.Peperiksaan Akhir ‡ Contoh soalan: 1.´ .

Peperiksaan Akhir ‡ 2. Rumikan petikan berikut: . þ 9 . .

‡ Hashim Musa. 2003. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. 2009. 2008 (Edisi ke-2). Dewan Bahasa dan Pustaka. Sejarah Perkembangan Tulisan Jawi (edisi kedua). Panduan Menulis dan Mengeja Jawi. . Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Rahsia Ejaan Jawi (edisi ejaan Rumi). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Pandai Jawi. ‡ Matlob. Shah Alam: Cerdik Publication.RUJUKAN ‡ Daftar Kata Bahasa Melayu: Rumi-Sebutan-Jawi. 1999. ‡ Hamdan Abdul Rahman. ‡ Za¶ba. 2006.

php?go=jawi .0 dan Kamus 3 Bahasa! (dalam talian) http://www.com.my/site/ ‡ Nik Muhammad Nik Abdul Kadir.htm ‡ Next-Q Technologies. http://www.next-q. 1421 H.htm ‡ Konvensyen Tulisan Jawi.ashtech.com.net. Keistimewaan Jawi Translater Versi 5. 1991. (dalam talian) http://www.RUJUKAN ‡ Al-Azim.com.ejawi. Ejawi. (dalam talian) Koleksi Digital.al-azim.net/converter.com/masjid/jawi.my/koleksi_digital/konvension/d efault&s=1&oid=61. 2006. Jawi Multikey (dalam talian) http://www.

11. Rumi Kita Lima Manusia Ini Itu Jika Dia Demikian Jawi þ . 14. 5. 4. 10. 2. 9. 3. 8. 1. 6.Unit 1: Ejaan Tradisional Bil. 12. 13. 16. Rumi Ada Tiada Pada Kepada Dari Daripada Maka Ia Jawi Bil. 7. 15.

. ..semestinya berkembang sehingga sampai kepada diubah kepada: ³Bentuk menjadi (tatkala) ini telah berkembang dalam ejaan sekarang´.Ralat dalam Modul Halaman 15: ³Bentuk (tatkala) ini. ´.

.´ diubah kepada: ³Huruf Jawi yang diambil daripada huruf Arab itu pada mulanya mempunyai 31 abjad termasuk huruf ta marbutah ( ).. .Dengan yang demikian huruf Jawi kini berjumlah 36 huruf. ..Ralat dalam Modul Halaman 33: ³Huruf Jawi yang diambil daripada huruf Arab itu pada mulanya mempunyai 30 abjad termasuk huruf ta marbutah ( ).´ . tetapi tidak termasuk lam alif ( ). dan alif maqsurah atau ye ( ). hamzah ( )..Dengan yang demikian huruf Jawi kini berjumlah 37 huruf.

senarai pertama Dimasukkan ke dlm. senarai pertama Dipadamkan . 46 61 64 67 70 74 75 75 76 Perkataan Beta Wahyu Pola u + i Gu Seru Panaroma Habuan Haluan Dirgahayu Perubahan Demikian Talu Pola u + u Gol Serbu Panorama Dimasukkan ke dlm.Ralat dalam Modul Hal.

. ‡ Jika terdapat percanggahan antara modul BBM3402 dengan nota/tugasan terkini yang disediakan pensyarah.PENUTUP ‡ Nota kuliah pertemuan bersemuka pertama dan peperiksaan pertengahan semester merangkumi unit 1 hingga 3 dalam modul BBM3402. sila gunakan nota/tugasan terkini. ‡ Semoga pelajar yang belajar bersungguh-sungguh dan jujur dengan ilmu akan berjaya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->