P. 1
BBM 3402 - NOTA (1)

BBM 3402 - NOTA (1)

1.0

|Views: 239|Likes:
Published by haynnif

More info:

Published by: haynnif on Aug 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/09/2015

pdf

text

original

.

.

'Saya jatuh cinta seni tulisan Jawi' ± BH 29/6/08

Prof. Dr. Kang Kyoung Seok .

bangsa. . ‡ menghargai warisan agama.OBJEKTIF Selepas mengikuti kursus ini. dan ‡ mengemukakan saranan penyelesaian berdasarkan bukti yang kukuh dengan menyempurnakan tugasan dalam tempoh yang ditetapkan (kemahiran insaniah). pelajar dapat: ‡ mengaplikasikan kemahiran menulis dan membaca Jawi dengan lancar (pengetahuan). dan negara dalam konteks pembinaan jati diri (sosial).

jenis-jenis ejaan Jawi. kata berimbuhan. . dan latihan membaca Jawi klasik. kata-kata pinjaman.SINOPSIS ‡ Kursus ini melibatkan perbincangan mengenai sejarah dan perkembangan tulisan Jawi. kaedah mengeja kata dasar bahasa Melayu asli. bentuk-bentuk huruf Jawi.

. dan bentuk huruf Jawi ‡ Jenis ejaan Jawi: ejaan tradisi. perkembangan dan penyebaran tulisan Jawi ‡ Huruf Jawi dan padanannya dengan huruf Rumi. ejaan lazim dan ejaan mengikut hukum.KANDUNGAN 1 ‡ Sejarah tulisan Jawi.

kata pinjaman.KANDUNGAN 2 ‡ Kaedah mengeja Jawi: diftong. kata ulang. gelinciran. mengeja daripada hurufhuruf tertentu. dan kata berimbuhan. homograf. geluncuran. ‡ Latihan menulis dan membaca Jawi ‡ Tulisan khat dan Jawi klasik ‡ Masa hadapan tulisan Jawi . glotis. kata gabungan.

PENILAIAN Setiap pelajar yang mengikuti kursus ini akan dinilai mengikut peratusan di bawah:  Ujian Pertengahan Semester  Tugasan (Kertas Kerja)  Peperiksaan Akhir : 30% : 30% : 40% .

‡ Mengandungi 60 soalan berbentuk objektif yang merangkumi unit 1 topik 1 hingga unit 3 topik 5 dalam Modul Pembelajaran BBM 3402: Sistem Tulisan Jawi.PEPERIKSAAN ‡ Peperiksaan Pertengahan Semester. ‡ Nilaian markah: 30 Markah ‡ Masa menjawab: 1 jam 15 minit. .

25 b. 30 c. 31 d. 40 .PEPERIKSAAN Contoh Soalan: Huruf Jawi yang dipinjam daripada huruf Arab berjumlah: a. 35 e.

Peperiksaan Akhir ‡ Mengandungi dua bahagian: ‡ Bahagian A: Objektif. mengandungi 60 soalan (30 markah) ‡ Soalan yang diberikan merangkumi keseluruhan isi kandungan Unit 4 hingga 7 dalam Modul Pembelajaran BBM 3402: Sistem Tulisan Jawi. .

mengandungi 2 soalan (10 markah) yang mesti dijawab.Peperiksaan Akhir ‡ Bahagian B: Esei. masa dan tempat bagi kedua-dua peperiksaan akan dimaklumkan oleh pihak PPL. ‡ Soalan pada Bahagian B berbunyi: ± Jawikan petikan berikut (tidak melebihi 50 patah perkataan). *Tarikh. ± Rumikan petikan berikut (tidak melebihi 50 patah perkataan). . Ia bertujuan menguji kemahiran menulis dan membaca Jawi. ‡ Masa menjawab 1 jam 30 minit.

Peperiksaan Akhir ‡ Contoh soalan: 1. Jawikan petikan berikut: ³Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah menciptakan langit dan bumi dan berlain-lainan bahasamu dan warna kulitmu.´ . Sesungguhnya pada yang demikan itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang mengetahui.

Peperiksaan Akhir ‡ 2. Rumikan petikan berikut: . . þ 9 .

‡ Za¶ba. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Shah Alam: Cerdik Publication. Dewan Bahasa dan Pustaka. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Rahsia Ejaan Jawi (edisi ejaan Rumi). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Panduan Menulis dan Mengeja Jawi. 2008 (Edisi ke-2). ‡ Hashim Musa. Pandai Jawi. . 2003. ‡ Hamdan Abdul Rahman. ‡ Matlob.RUJUKAN ‡ Daftar Kata Bahasa Melayu: Rumi-Sebutan-Jawi. 2006. 1999. 2009. Sejarah Perkembangan Tulisan Jawi (edisi kedua).

htm ‡ Konvensyen Tulisan Jawi.RUJUKAN ‡ Al-Azim. 1991.ejawi.com/masjid/jawi. Keistimewaan Jawi Translater Versi 5. http://www. 2006. (dalam talian) http://www.net.com. 1421 H.al-azim.htm ‡ Next-Q Technologies.next-q. (dalam talian) Koleksi Digital.0 dan Kamus 3 Bahasa! (dalam talian) http://www.my/site/ ‡ Nik Muhammad Nik Abdul Kadir.ashtech.com.com. Ejawi. Jawi Multikey (dalam talian) http://www.my/koleksi_digital/konvension/d efault&s=1&oid=61.php?go=jawi .net/converter.

7. 8. Rumi Kita Lima Manusia Ini Itu Jika Dia Demikian Jawi þ . Rumi Ada Tiada Pada Kepada Dari Daripada Maka Ia Jawi Bil. 11. 2. 16. 12. 9.Unit 1: Ejaan Tradisional Bil. 10. 6. 3. 5. 13. 14. 1. 4. 15.

Ralat dalam Modul Halaman 15: ³Bentuk (tatkala) ini. ´..semestinya berkembang sehingga sampai kepada diubah kepada: ³Bentuk menjadi (tatkala) ini telah berkembang dalam ejaan sekarang´.. .

´ diubah kepada: ³Huruf Jawi yang diambil daripada huruf Arab itu pada mulanya mempunyai 31 abjad termasuk huruf ta marbutah ( ). hamzah ( ).Ralat dalam Modul Halaman 33: ³Huruf Jawi yang diambil daripada huruf Arab itu pada mulanya mempunyai 30 abjad termasuk huruf ta marbutah ( ). dan alif maqsurah atau ye ( )..´ . .. tetapi tidak termasuk lam alif ( )..Dengan yang demikian huruf Jawi kini berjumlah 37 huruf. ..Dengan yang demikian huruf Jawi kini berjumlah 36 huruf.

senarai pertama Dipadamkan . 46 61 64 67 70 74 75 75 76 Perkataan Beta Wahyu Pola u + i Gu Seru Panaroma Habuan Haluan Dirgahayu Perubahan Demikian Talu Pola u + u Gol Serbu Panorama Dimasukkan ke dlm. senarai pertama Dimasukkan ke dlm.Ralat dalam Modul Hal.

sila gunakan nota/tugasan terkini. ‡ Jika terdapat percanggahan antara modul BBM3402 dengan nota/tugasan terkini yang disediakan pensyarah. ‡ Semoga pelajar yang belajar bersungguh-sungguh dan jujur dengan ilmu akan berjaya.PENUTUP ‡ Nota kuliah pertemuan bersemuka pertama dan peperiksaan pertengahan semester merangkumi unit 1 hingga 3 dalam modul BBM3402. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->