P. 1
Sejarah an Ilmu Linguistik Zaman Yunani

Sejarah an Ilmu Linguistik Zaman Yunani

|Views: 1,230|Likes:
Published by Cecilia S. Monsoon

More info:

Published by: Cecilia S. Monsoon on Aug 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/19/2013

pdf

text

original

Sejarah Perkembangan Ilmu Linguistik Zaman Yunani

Sejarah Perkembangan

Tokoh

Kelebihan

Kelemahan

Plato (427-437 SM)

Aristotle (384 ² 322 SM)

Kaum Stoik

. ‡Unsur bahasa seperti kata dan makna dikaji pembentukannya sama ada terbentuk secara semulajadi atau kebiasaan.a) Sejarah Perkembangan ‡Bermula sejak 500 SM. ‡Bahasa melambangkan ketinggian tamadun dan dikaji bagi menerangkan segala kejadian alam.

tetapi jika ia terbentuk menurut kebiasaan. maka kita boleh memperbaikinya jika ada kekurangan µ (O.´Jika bahasa itu terbentuk secara semulajadi maka kita haruslah menerimanya sebagaimana ia terbentuk. 1959) .Jespersen.

‡Ayat ialah ¶logos· yang merupakan rentetan kata yang mempunyai idea yang sempurna.b) Tokoh ‡Karya : Crystalus ‡Mengkaji hubungan benda dengan nama benda samada bersifat tabii atau sepakat. ‡¶Logos· terbahagi kepada dua iaitu onoma (benda) dan rhema (cerita) ‡Membezakan kata nama dan kata kerja ‡Mengenali bunyi konsonan geseran. letupan dan sebagainya (fonetik) Plato (427-437 SM) .

present tense) Aristotle (384 ² 322 SM) .‡ Memperkenalkan kata hubung dan sistemk ala ¶tense· (past tense.

dan di antara kata kerja transitif dengan tak transitif. kata kerja. ‡Pembahagian kata : kata nama.Kaum Stoik ‡Membezakan antara bentuk dan makna. kata ganti nama) ‡Memperkenal klasifikasi unsur-unsur fleksi seperti dalam Bahasa Inggeris (go:went:gone) ‡Memperkenal perbezaan bentuk aktif dan pasif. kata hubung dan artikel (kata nama khas. .

c) Kelebihan Pelopor sejarah perkembangan kajian ilmul inguistik Menganggap bahasa ialah lambang ketinggian tamadun dan dikaji untuk menerangkan segala kejadian alam .

jadi harus dipatuhi oleh setiap penuturnya jika inginkan taraf dan kemuliaan dalam kehidupan mereka. tidak boleh berubah dan tidak perlu diperbaiki. . ‡Akibatnya bahasa itu dianggap tetap.d) Kekurangan ‡Menganggap bahasa Yunani itu adalah termulia dan semulajadi.

Sejarah Perkembangan Ilmu Linguistik Zaman Iskandariah Sejarah Perkembangan Tokoh Kelebihan Kelemahan Dionysius Thrax .

‡ Melanjutkan usaha sarjana Yunani. ‡ Pengaruh bahasa Yunani dibawa oleh Crates dari Malus pada 167 SM .a) Sejarah Perkembangan ‡ Merupakan salah satu tanah jajahan Yunani ‡ Sejak abad ke-3 telah berkembang menjadi pusat penyelidikan sastera dan linguistik.

‡ Percaya bahawa bahasa yang dicatatkan dalam teks mereka adalah paling tulen. betul dan murni berbanding dengan bahasa koloquil mereka seharihari. ‡ Menumpukan kepada bahasa bertulis berbanding lisan. ‡ Melanjutkan usaha ahli tatabahasa kaum Stoik. .‡ Kemudian dikembangkan oleh Derrentusvaro dalam karyanya ¶De Lingua Latina·.

‡ Mengajar di Rhodes dan Rom. ‡ Menggolongkan kata kepada 8 : kata nama. gantinama. kata sendi. ‡ Asas tatabahasa dalam Techne Grammatike menjadi asas penulisan buku tatabahasa Eropah kini. kata adjektif.b) Tokoh ‡ Karya : Techne Grammatike. kata kerja. ‡ Mengkaji berdasarkan bahasa yang betul seperti yang digunakan oleh Homer dalam puisinya. kata adverba. kata partikel dan kata seru .

‡ Dalam bidang fonetik beliau membezakan maksud bunyi dengan maksud bentuk. ‡ Bunyi digolongkan menurut prinsip-prinsip sebutan. . ‡ Dalam bidang sintaksis beliau mentafsirkan ayat sebagai unit deskriptif yang terdiri daripada urutan perkataan yang mempunyai maksud lengkap. ‡ Membezakan bunyi ¶r· dengan ¶l·.

c) Kelebihan Berkembang sebagai pusat penyelidikan kesusasteraan dan linguistik sejak abad ke-3 .

. betul dan murni. Tiada usaha untuk membezakan secara tetap antara bunyi dengan huruf yang melambangkan bunyi itu. Menumpukan kajian terhadap bahasa bertulis sahaja.d) Kelemahan Kerja-kerja mencari asal teks daripada bukti-bukti yang ada menyebabkan timbulnya kepercayaan bahawa bahasa yang dicatitkan di dalam teks mereka adalah paling tulen.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->