TAJUK

NAMA GURU

EN MOHAMMAD YUSOF BIN UMAT

NAMA AHLI KUMPULAN:

1.MUHAMMAD ISFAHAN BIN ABDUL AZIZ 2.WAN AZRAI BIN ABDUL AZIZ 3.MUHAMMAD ILHAM HAFIZY BIN HAFIZ

Biografi . 3.MUHAMMAD HAZIQQ BIN AMRAN Isi Kandungan 1. Cara-cara membuat karangan Contoh IO karangan Peta minda 4.4. 2.

Format karangan .

. Aku melihat halaman dipenuhi air dan lumpur. Kalau terus begini. sudah tentu aku tidak dapat pergi ke sekolah. hujan turun dengan lebatnya. Aku menjerit apabila kasut sekolahku dihanyutkan oleh air. Itulah satu-satunya kasut yang aku ada.Contoh karangan cerita Pagi itu . Aku termenung di kaki tangga. Aku berasa amar risau.

aku perhatikan banyak perubahan yang telah berlaku di bandar yang dahulunya dipenuhi semak-samun. Aku pun turut tertawa .Rupa-rupanya mereka juga berselipar seperti aku Itulah kenangan dengan kawan-kawanku di sekolah aku tidak akan melupakan kenangaan manis itu.Aku cepat-cepat berlari ke halaman lalu mengambil kasut. tetapi terus memelukku sambil menangis. Kini aku selamat pulang ke tanah air. Emak menyuruh aku menggantikan baju yang basah itu Tidak lama kemudian. . Walaupun malu. kini dipenuhi dengan bangunan pencakar langit . Kini. Aku tersenyum gembira sebaik-baik sahaja aku turun dari tangga pesawat yang kunaiki. Walaupun ia memalukan aku tetap tidak akan melupakannya. hujan pun reda. Emak menyuruh aku memakai selipar sahaja ke sekolah. bajuku pula basah ditimpa hujan. Ibu terlalu . Ibu tidak berkata apa-apa . aku kuatkan juga semangat untuk ke sekolah Di sekolah. Aku terharu dalam perlukan Ibuku Dalam perjalanan ke rumah. kawan-kawan mentertawakan aku.

Pada hari Sabtu yang lepas. Aku berjanji untuk berbakti kepada keluarga. Kalau dahulunya jalan itu berpasir. laksa johor berkuahkan kari masakan ibuku.Kata ayah.Jalan ke kampungku banyak perubahan. Aku tahu keluargaku sungguh gembira dengan kepulanganku.tetapi kini tak lagi. sebuah pasaraya akan didirikan di berhampiran dengan jambatan yang baru siap. Tujuan kami ke sekolah adalah untuk mengetahui keputusan UPSR yang akan diumumkan pada hari itu. Hanya kepdaku mereka harapkan untuk menolong mereka nanti. Ilmu yang kupelajari selama lima tahun di luar negara kan ku taburkan kepada bangsa dan tanah airku.berlecak serta berlubang-lubang. Di atas meja pula sudah tersedia hidangan makanan kegemaranku. agama. Aku berasa tidak sabar lagi untuk mengetahui keputusan UPSR aku. bangsa dan negara. aku dan rakan-rakanku pergi bersama-sama ke sekolah dengan menunggang basikal.bandarku sedang pesat membangun! Aku disambut baik oleh ahli keluargaku yang lain sebaik sahaja aku tiba di rumah. aku dan rakan-rakanku terus meletakkan basikal di tempat letak basikal. Oh. Sebaik sahaja sampai ke sekolah. . Kami berpelukan untuk melepaskan rindu masing-masing.

Rakan-rakanku juga turut mengucap tahniah kepadaku. aku berasa sungguh gembira kerana aku mendapat keputusan yang cemerlang iaitu 5A. Tidak lama kemudian. Ramai rakanku yang telah hadir. Ibu bapaku juga turut mengucapkan tahniah kepada aku. Jasa dan bakti guru-guru akan diingati sehingga akhir hayatku. Itulah kenangan manis yang tidak dapat aku lupakan dalam hidupku. Aku tersenyum gembira. aku memberitahu ibu bapaku yang aku telah mendapat keputusan yang cemerlang dalam UPSR. Sebaik sahaja sampai di rumah. Aku juga megucapkan terima kasih kepada ibu bapaku atas dorongan yang telah mereka berikan kepadaku selama ini. Sebaik sahaja namaku dipanggil. gembira. Aku pulang bersama-sama rakan-rakanku. Aku juga dapat melihat pelbagai memek muka seperti gementar. Aku mengucapkan terima kasih kepada guru-guru yang telah mengajarku dengan penuh dedikasi serta tidak pernah mengenal erti penat dan putus asa. Guru besar dan guru-guru lain turut mengucap tahniah kepadaku atas kejayaanku itu. Aku berasa sungguh gembira. Aku berasa sungguh gementar. sedih dan lain-lain lagi.Aku dan rakan-rakanku terus masuk ke dalam dewan sekolah. . guru besar sekolah kami telah mengumumkan nama-nama pelajar dan keputusannya.

Aku memberitahu ibu tentang kehilangan kunci basikalku.00 petang. . Jam tangan aku menunjukkan hampir pukul 3.Mujurlah aku mempunyai wang syiling. Malangnya kunci basikalku tiada. Aku mencari kunci basikalku di tempat letak basikal. Tiba-tiba aku dapati kunci basikal aku hilang. Aku berasa sungguh bimbang. Aku menelefon ibuku. Ibuku menyuruhku menunggu di sekolah. Aku berasa sangsat takut. Aku terus pergi ke pondok telefon yang berhampiran.Aku baru selesai menghadiri kelas tambahan. Aku segera mengambil basikalku di tempat letak basikal.

kunci baru siap dipasang. Selepas beberapa minit. Ibuku membawa aku ke kedai membuat kunci. ibuku pun datang. Ibuku menempah kunci baru untuk basikalku. Aku dihantar oleh ayah ke sekolah. Semenjak kejadian itu menimpaku. Ibu dan aku mengangkat basikal lalu memasukkan ke dalam kereta. ibu dan bapaku melarang aku menunggang basikal ke sekolah lagi. Ibuku menasihati aku agar tidak cuai lagi.Tidak lama kemudian. Aku berasa sungguh gembira. . Aku berasa sungguh sedih kerana tidak dapat berbasikal ke sekolah bersama rakanrakanku lagi.

Apa yang mengejutkan wanita itu ialah jiranku Mak Cik Nadia. Aku memujuk Mak Cik Nadia supaya bersabar. aku terus menuju ke pintu pagar sekolah untuk pulang cepat. Rupa-rupanya beg tangan wanita itu diragut oleh dua orang lelaki bermotosikal. . Ketika dalam perjalanan pulang. aku terdengar suara wanita menjerit. Aku terus mencatat nombor plat motosikal yang ditunggang oleh dua orang peragut tersebut. Nasib baik Mak Cik Nadia tidak mengalami kecederaan yang teruk.Sebaik sahaja loceng berbunyi menandakan waktu persekolahan telah tamat.

Ibu bapaku berasa terkejut sebaik sahaja melihat aku keluar daripada kereta polis. Pihak polis menghantar aku dan Mak Cik Nadia pulang ke rumah. Meraka membawa aku dan Mak Cik Nadia ke balai polis untuk membuat laporan. beberapa orang polis datang. Aku cuba . pihak polis berjaya memberkas dua orang lelaki tersebut. Aku terus pergi ke arah budak tersebut sambil menuntun basikalku. Rupa-rupanya Nurul ketinggalan bas. Aku memberitahu nombor plat motosikal dan jenis motosikal peragut itu. aku ternampak seorang kanak-kanak sedang menangis di tepi jalan. Tidak lama kemudian. Rupa-rupanya budak itu ialah anak jiranku Nurul. Aku menyuruh Nurul berhenti daripada menangis. Pihak polis menceritakan kepada ibu bapaku apa yang terjadi. Pihak polis mengucapkan terima kasih kepadaku. Aku menyuruh Nurul menceritakan kepadaku apa yang berlaku.Aku terus ke pondok telefon yang berhampiran untuk menelefon pihak polis. Aku berasa simpati melihat budak itu. Setelah beberapa jam. Aku juga memberitahu yang mereka melarikan diri ke Jalan Sulaiman. Ketika aku pulang dari sekolah.

. Aku berjanji akan membawanya pulang. aku dimarahi oleh ibu. Kemudian. Aku menunggang basikalku untuk pulang ke rumah. Nurul mengucapkan terima kasih kepadaku. Nurul berasa gembira. Aku menyuruh Nurul membonceng basikalku. Aku menyuruh Nurul turun. Setibanya di rumah. Ibuku berasa gembira kerana sikapku yang suka menolong orang yang memerlukan bantuan. Setelah pulang ke rumah. Aku menceritakan apa yang telah berlaku semasa aku pulang dari sekolah. aku memberhentikan basikalku. kami makan tengah hari bersama-sama.mententeramkan Nurul.

Tiba-tiba aku terdengar orang mengetuk tingkap bilikku. Aku memberitahu ayah dan ibuku bahawa anak mak cik Jamilah diserang demam panas. Aku segera membuka tingkap tersebut. Aku segera ke ruang tamu. . Mak Cik Jamilah memberitahuku bahawa anaknya diserang demam panas. Ayah dan ibuku segera ke rumah jiranku itu untuk menbantu mereka. Mak Cik Jamilah. Rupa-rupanya jiranku. Suaminya tiada di rumah kerana sedang berkursus.

Ibu menyuruh aku menjaga rumah dan mengunci pintu. aku terdengar enjin kereta ayahku. Aku berasa bimbang akan Serina yang diserang demam panas. Tidak lama kemudian. Keesokan harinya. Aku dan keluargaku menziarahi Serina di hospital. Aku segera membuka pintu. . Ibu memberitahu aku bahawa Serina ditahan di wad. Mak cik Jamilah mengucapkan terima kasih kepada aku dan keluargaku. Aku patuh nasihat ibuku. Aku hanya mampu berdoa kepada Allah supaya Serina selamat. Aku bersyukur kerana Serina kini sudah hampir sembuh.Ibu dan Mak Cik Jamilah memapah Serina masuk ke dalam kereta ayahku untuk dibawa ke klinik yang berhampiran.

Aku turun dari bas itu lalu berjalan kaki. tayar bas itu pancit. Hujan renyai-renyai mula turun. Tiba-tiba. Di sekeliling jalan pintas itu terdapat banyak pokok getah. Kadang-kadang aku terdengar bunyi burung hantu yang menakutkan diriku. aku ternampak sebuah bas yang dipandu perlahan. Aku berjalan seorang diri. Hatiku ingin mengikut jalan pintas tetapi aku takut. . Aku terpaksa mengikut jalan pintas supaya aku dapat pulang ke rumahku dengan lebih awal. Aku menaiki bas itu untuk pulang ke rumahku.Aku terpaksa berjalan kaki untuk pulang ke rumahku. Di pertengahan jalan.

Aku menoleh ke belakang. Alangkah terperanjatnya aku apabila terlihat satu lembaga melambai-lambai ke arahku. aku terus masuk ke dalam rumah untuk memberitahu ayahku peristiwa yang menimpa diriku. Aku keletihan dan aku terpaksa berehat sebentar. perempuan tua itupun hilang daripada pandanganku. Aku berlari dengan sekuatkuat hatiku. Setibanya di halaman rumahku. Aku membuka langkah seribu.Tiba-tiba aku terdengar suara orang memanggil-manggil namaku. Aku berasa takut. Tiba-tiba seorang perempuan tua muncul di hadapanku. . Badannya berlumuran darah. Aku fikirkan suara itu adalah khayalan sahaja. Aku mengucapkan terima kasih kepada perempuan tua itu. Perempuan tua itu menunjukkan jalan pulang ke rumahku. Kemudian. Peristiwa itu telah memberi pengajaran kepadaku.

. kami melawat ke Bukit Bendera. Kami menaiki kereta kabel. saya dapat melihat keseluruhan negeri ini. Banyak tempat menarik yang saya lawati bersama keluarga di pulau ini. Di atas bukit ini pula. Pemandangannya sungguh menarik sekali. Pada hari pertama. saya dan keluarga pergi bercuti di Pulau Pinang.Pada cuti sekolah yang lalu . Pulau Pinang terkenal dengan nama Pulau Mutiara. Pengalaman ini sungguh menyeronokkan saya. Kami berada di sana selama tiga hari dua malam.

kami melawat ke Tanjung Bungah dan sekitar bandar Georgtown. kami juga sempat membeli-belah Pada hari ketiga. . Di samping itu. Saya seronok kerana dapat mandi-manda dengan sepuas-puasnya. kami berkelah di Pantai Batu Feringhi. Pemandangannya sungguh indah sekali. Saya berharap agar dapat berkunjung ke Pulau Pinang lagi pada masa akan datang.Pada hari kedua. Ramai orang turut berkelah di sini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful