P. 1
Buku Skrap Bahasa Melayu

Buku Skrap Bahasa Melayu

|Views: 1,644|Likes:

More info:

Published by: Mohd Uzair Abdul Aziz on Sep 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2013

pdf

text

original

TAJUK

NAMA GURU

EN MOHAMMAD YUSOF BIN UMAT

NAMA AHLI KUMPULAN:

1.MUHAMMAD ISFAHAN BIN ABDUL AZIZ 2.WAN AZRAI BIN ABDUL AZIZ 3.MUHAMMAD ILHAM HAFIZY BIN HAFIZ

Cara-cara membuat karangan Contoh IO karangan Peta minda 4.4. Biografi . 2.MUHAMMAD HAZIQQ BIN AMRAN Isi Kandungan 1. 3.

Format karangan .

Aku melihat halaman dipenuhi air dan lumpur. Aku termenung di kaki tangga. .Contoh karangan cerita Pagi itu . Aku berasa amar risau. Itulah satu-satunya kasut yang aku ada. Aku menjerit apabila kasut sekolahku dihanyutkan oleh air. hujan turun dengan lebatnya. sudah tentu aku tidak dapat pergi ke sekolah. Kalau terus begini.

aku kuatkan juga semangat untuk ke sekolah Di sekolah. Walaupun ia memalukan aku tetap tidak akan melupakannya. Ibu terlalu . Emak menyuruh aku menggantikan baju yang basah itu Tidak lama kemudian.Rupa-rupanya mereka juga berselipar seperti aku Itulah kenangan dengan kawan-kawanku di sekolah aku tidak akan melupakan kenangaan manis itu. Emak menyuruh aku memakai selipar sahaja ke sekolah. kawan-kawan mentertawakan aku. Kini. hujan pun reda. kini dipenuhi dengan bangunan pencakar langit . Aku terharu dalam perlukan Ibuku Dalam perjalanan ke rumah. Aku pun turut tertawa . Aku tersenyum gembira sebaik-baik sahaja aku turun dari tangga pesawat yang kunaiki. Ibu tidak berkata apa-apa . aku perhatikan banyak perubahan yang telah berlaku di bandar yang dahulunya dipenuhi semak-samun. bajuku pula basah ditimpa hujan. Kini aku selamat pulang ke tanah air. Walaupun malu.Aku cepat-cepat berlari ke halaman lalu mengambil kasut. . tetapi terus memelukku sambil menangis.

aku dan rakan-rakanku pergi bersama-sama ke sekolah dengan menunggang basikal. Aku tahu keluargaku sungguh gembira dengan kepulanganku. Ilmu yang kupelajari selama lima tahun di luar negara kan ku taburkan kepada bangsa dan tanah airku.tetapi kini tak lagi. Pada hari Sabtu yang lepas. . sebuah pasaraya akan didirikan di berhampiran dengan jambatan yang baru siap. Hanya kepdaku mereka harapkan untuk menolong mereka nanti.Kata ayah. Kalau dahulunya jalan itu berpasir. agama.berlecak serta berlubang-lubang. Di atas meja pula sudah tersedia hidangan makanan kegemaranku. Sebaik sahaja sampai ke sekolah.bandarku sedang pesat membangun! Aku disambut baik oleh ahli keluargaku yang lain sebaik sahaja aku tiba di rumah.Jalan ke kampungku banyak perubahan. laksa johor berkuahkan kari masakan ibuku. Oh. bangsa dan negara. Tujuan kami ke sekolah adalah untuk mengetahui keputusan UPSR yang akan diumumkan pada hari itu. Aku berasa tidak sabar lagi untuk mengetahui keputusan UPSR aku. Kami berpelukan untuk melepaskan rindu masing-masing. Aku berjanji untuk berbakti kepada keluarga. aku dan rakan-rakanku terus meletakkan basikal di tempat letak basikal.

Sebaik sahaja namaku dipanggil. Sebaik sahaja sampai di rumah. Aku berasa sungguh gementar. Jasa dan bakti guru-guru akan diingati sehingga akhir hayatku.Aku dan rakan-rakanku terus masuk ke dalam dewan sekolah. gembira. Itulah kenangan manis yang tidak dapat aku lupakan dalam hidupku. Guru besar dan guru-guru lain turut mengucap tahniah kepadaku atas kejayaanku itu. Ramai rakanku yang telah hadir. Aku juga dapat melihat pelbagai memek muka seperti gementar. Aku berasa sungguh gembira. Rakan-rakanku juga turut mengucap tahniah kepadaku. Aku tersenyum gembira. Tidak lama kemudian. sedih dan lain-lain lagi. Ibu bapaku juga turut mengucapkan tahniah kepada aku. guru besar sekolah kami telah mengumumkan nama-nama pelajar dan keputusannya. Aku juga megucapkan terima kasih kepada ibu bapaku atas dorongan yang telah mereka berikan kepadaku selama ini. . aku memberitahu ibu bapaku yang aku telah mendapat keputusan yang cemerlang dalam UPSR. Aku pulang bersama-sama rakan-rakanku. Aku mengucapkan terima kasih kepada guru-guru yang telah mengajarku dengan penuh dedikasi serta tidak pernah mengenal erti penat dan putus asa. aku berasa sungguh gembira kerana aku mendapat keputusan yang cemerlang iaitu 5A.

Mujurlah aku mempunyai wang syiling. Ibuku menyuruhku menunggu di sekolah. Aku memberitahu ibu tentang kehilangan kunci basikalku. Aku menelefon ibuku. Malangnya kunci basikalku tiada. Aku terus pergi ke pondok telefon yang berhampiran. Aku berasa sungguh bimbang. Aku mencari kunci basikalku di tempat letak basikal.Aku baru selesai menghadiri kelas tambahan. Aku segera mengambil basikalku di tempat letak basikal.00 petang. . Aku berasa sangsat takut. Tiba-tiba aku dapati kunci basikal aku hilang. Jam tangan aku menunjukkan hampir pukul 3.

Tidak lama kemudian. Aku dihantar oleh ayah ke sekolah. Ibuku menasihati aku agar tidak cuai lagi. ibu dan bapaku melarang aku menunggang basikal ke sekolah lagi. ibuku pun datang. Aku berasa sungguh sedih kerana tidak dapat berbasikal ke sekolah bersama rakanrakanku lagi. Aku berasa sungguh gembira. . Ibuku menempah kunci baru untuk basikalku. Ibu dan aku mengangkat basikal lalu memasukkan ke dalam kereta. Ibuku membawa aku ke kedai membuat kunci. Semenjak kejadian itu menimpaku. kunci baru siap dipasang. Selepas beberapa minit.

Sebaik sahaja loceng berbunyi menandakan waktu persekolahan telah tamat. Aku memujuk Mak Cik Nadia supaya bersabar. Apa yang mengejutkan wanita itu ialah jiranku Mak Cik Nadia. aku terdengar suara wanita menjerit. . Rupa-rupanya beg tangan wanita itu diragut oleh dua orang lelaki bermotosikal. Aku terus mencatat nombor plat motosikal yang ditunggang oleh dua orang peragut tersebut. aku terus menuju ke pintu pagar sekolah untuk pulang cepat. Ketika dalam perjalanan pulang. Nasib baik Mak Cik Nadia tidak mengalami kecederaan yang teruk.

pihak polis berjaya memberkas dua orang lelaki tersebut. Aku menyuruh Nurul berhenti daripada menangis. Rupa-rupanya Nurul ketinggalan bas. Aku memberitahu nombor plat motosikal dan jenis motosikal peragut itu.Aku terus ke pondok telefon yang berhampiran untuk menelefon pihak polis. Aku cuba . Aku menyuruh Nurul menceritakan kepadaku apa yang berlaku. Rupa-rupanya budak itu ialah anak jiranku Nurul. Pihak polis menceritakan kepada ibu bapaku apa yang terjadi. aku ternampak seorang kanak-kanak sedang menangis di tepi jalan. Ibu bapaku berasa terkejut sebaik sahaja melihat aku keluar daripada kereta polis. Aku berasa simpati melihat budak itu. Pihak polis menghantar aku dan Mak Cik Nadia pulang ke rumah. Aku juga memberitahu yang mereka melarikan diri ke Jalan Sulaiman. beberapa orang polis datang. Ketika aku pulang dari sekolah. Meraka membawa aku dan Mak Cik Nadia ke balai polis untuk membuat laporan. Pihak polis mengucapkan terima kasih kepadaku. Tidak lama kemudian. Aku terus pergi ke arah budak tersebut sambil menuntun basikalku. Setelah beberapa jam.

aku memberhentikan basikalku. Ibuku berasa gembira kerana sikapku yang suka menolong orang yang memerlukan bantuan. kami makan tengah hari bersama-sama. . Nurul mengucapkan terima kasih kepadaku. Nurul berasa gembira. Setibanya di rumah. aku dimarahi oleh ibu. Aku berjanji akan membawanya pulang. Aku menunggang basikalku untuk pulang ke rumah. Kemudian. Aku menceritakan apa yang telah berlaku semasa aku pulang dari sekolah.mententeramkan Nurul. Setelah pulang ke rumah. Aku menyuruh Nurul membonceng basikalku. Aku menyuruh Nurul turun.

Rupa-rupanya jiranku. Mak Cik Jamilah. Aku segera membuka tingkap tersebut.Tiba-tiba aku terdengar orang mengetuk tingkap bilikku. Aku memberitahu ayah dan ibuku bahawa anak mak cik Jamilah diserang demam panas. Mak Cik Jamilah memberitahuku bahawa anaknya diserang demam panas. Aku segera ke ruang tamu. . Ayah dan ibuku segera ke rumah jiranku itu untuk menbantu mereka. Suaminya tiada di rumah kerana sedang berkursus.

Ibu menyuruh aku menjaga rumah dan mengunci pintu. Aku dan keluargaku menziarahi Serina di hospital. Tidak lama kemudian. Keesokan harinya. . Aku hanya mampu berdoa kepada Allah supaya Serina selamat. Aku patuh nasihat ibuku. Aku berasa bimbang akan Serina yang diserang demam panas. Aku segera membuka pintu. Mak cik Jamilah mengucapkan terima kasih kepada aku dan keluargaku. Aku bersyukur kerana Serina kini sudah hampir sembuh. Ibu memberitahu aku bahawa Serina ditahan di wad. aku terdengar enjin kereta ayahku.Ibu dan Mak Cik Jamilah memapah Serina masuk ke dalam kereta ayahku untuk dibawa ke klinik yang berhampiran.

Kadang-kadang aku terdengar bunyi burung hantu yang menakutkan diriku. Di pertengahan jalan. Di sekeliling jalan pintas itu terdapat banyak pokok getah. tayar bas itu pancit. Aku menaiki bas itu untuk pulang ke rumahku. . Aku berjalan seorang diri.Aku terpaksa berjalan kaki untuk pulang ke rumahku. Hatiku ingin mengikut jalan pintas tetapi aku takut. aku ternampak sebuah bas yang dipandu perlahan. Aku turun dari bas itu lalu berjalan kaki. Aku terpaksa mengikut jalan pintas supaya aku dapat pulang ke rumahku dengan lebih awal. Tiba-tiba. Hujan renyai-renyai mula turun.

Tiba-tiba aku terdengar suara orang memanggil-manggil namaku. Peristiwa itu telah memberi pengajaran kepadaku. Perempuan tua itu menunjukkan jalan pulang ke rumahku. Aku fikirkan suara itu adalah khayalan sahaja. aku terus masuk ke dalam rumah untuk memberitahu ayahku peristiwa yang menimpa diriku. perempuan tua itupun hilang daripada pandanganku. Setibanya di halaman rumahku. Aku menoleh ke belakang. Badannya berlumuran darah. . Aku berlari dengan sekuatkuat hatiku. Aku berasa takut. Tiba-tiba seorang perempuan tua muncul di hadapanku. Alangkah terperanjatnya aku apabila terlihat satu lembaga melambai-lambai ke arahku. Kemudian. Aku mengucapkan terima kasih kepada perempuan tua itu. Aku keletihan dan aku terpaksa berehat sebentar. Aku membuka langkah seribu.

. Pulau Pinang terkenal dengan nama Pulau Mutiara. Kami menaiki kereta kabel.Pada cuti sekolah yang lalu . Kami berada di sana selama tiga hari dua malam. saya dan keluarga pergi bercuti di Pulau Pinang. Pada hari pertama. Banyak tempat menarik yang saya lawati bersama keluarga di pulau ini. Pengalaman ini sungguh menyeronokkan saya. saya dapat melihat keseluruhan negeri ini. kami melawat ke Bukit Bendera. Di atas bukit ini pula. Pemandangannya sungguh menarik sekali.

Saya berharap agar dapat berkunjung ke Pulau Pinang lagi pada masa akan datang. Ramai orang turut berkelah di sini. Saya seronok kerana dapat mandi-manda dengan sepuas-puasnya. Pemandangannya sungguh indah sekali. kami berkelah di Pantai Batu Feringhi. . kami melawat ke Tanjung Bungah dan sekitar bandar Georgtown. Di samping itu.Pada hari kedua. kami juga sempat membeli-belah Pada hari ketiga.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->