P. 1
Buku Skrap Bahasa Melayu

Buku Skrap Bahasa Melayu

|Views: 1,672|Likes:

More info:

Published by: Mohd Uzair Abdul Aziz on Sep 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2013

pdf

text

original

TAJUK

NAMA GURU

EN MOHAMMAD YUSOF BIN UMAT

NAMA AHLI KUMPULAN:

1.MUHAMMAD ISFAHAN BIN ABDUL AZIZ 2.WAN AZRAI BIN ABDUL AZIZ 3.MUHAMMAD ILHAM HAFIZY BIN HAFIZ

2. Biografi . 3.4. Cara-cara membuat karangan Contoh IO karangan Peta minda 4.MUHAMMAD HAZIQQ BIN AMRAN Isi Kandungan 1.

Format karangan .

Itulah satu-satunya kasut yang aku ada. . Aku termenung di kaki tangga. Aku menjerit apabila kasut sekolahku dihanyutkan oleh air. Aku berasa amar risau.Contoh karangan cerita Pagi itu . hujan turun dengan lebatnya. Aku melihat halaman dipenuhi air dan lumpur. sudah tentu aku tidak dapat pergi ke sekolah. Kalau terus begini.

tetapi terus memelukku sambil menangis.Rupa-rupanya mereka juga berselipar seperti aku Itulah kenangan dengan kawan-kawanku di sekolah aku tidak akan melupakan kenangaan manis itu. Ibu tidak berkata apa-apa .Aku cepat-cepat berlari ke halaman lalu mengambil kasut. Kini. hujan pun reda. kawan-kawan mentertawakan aku. Walaupun malu. Aku tersenyum gembira sebaik-baik sahaja aku turun dari tangga pesawat yang kunaiki. Ibu terlalu . bajuku pula basah ditimpa hujan. Walaupun ia memalukan aku tetap tidak akan melupakannya. Aku terharu dalam perlukan Ibuku Dalam perjalanan ke rumah. Emak menyuruh aku memakai selipar sahaja ke sekolah. Emak menyuruh aku menggantikan baju yang basah itu Tidak lama kemudian. Kini aku selamat pulang ke tanah air. kini dipenuhi dengan bangunan pencakar langit . aku perhatikan banyak perubahan yang telah berlaku di bandar yang dahulunya dipenuhi semak-samun. aku kuatkan juga semangat untuk ke sekolah Di sekolah. . Aku pun turut tertawa .

bangsa dan negara. aku dan rakan-rakanku terus meletakkan basikal di tempat letak basikal. Pada hari Sabtu yang lepas. aku dan rakan-rakanku pergi bersama-sama ke sekolah dengan menunggang basikal. Aku berasa tidak sabar lagi untuk mengetahui keputusan UPSR aku. Kami berpelukan untuk melepaskan rindu masing-masing.berlecak serta berlubang-lubang. Aku tahu keluargaku sungguh gembira dengan kepulanganku. Ilmu yang kupelajari selama lima tahun di luar negara kan ku taburkan kepada bangsa dan tanah airku. Oh. laksa johor berkuahkan kari masakan ibuku. Sebaik sahaja sampai ke sekolah. Di atas meja pula sudah tersedia hidangan makanan kegemaranku. Kalau dahulunya jalan itu berpasir. Tujuan kami ke sekolah adalah untuk mengetahui keputusan UPSR yang akan diumumkan pada hari itu. sebuah pasaraya akan didirikan di berhampiran dengan jambatan yang baru siap.bandarku sedang pesat membangun! Aku disambut baik oleh ahli keluargaku yang lain sebaik sahaja aku tiba di rumah. . Aku berjanji untuk berbakti kepada keluarga. Hanya kepdaku mereka harapkan untuk menolong mereka nanti.tetapi kini tak lagi.Kata ayah.Jalan ke kampungku banyak perubahan. agama.

aku berasa sungguh gembira kerana aku mendapat keputusan yang cemerlang iaitu 5A. gembira. Guru besar dan guru-guru lain turut mengucap tahniah kepadaku atas kejayaanku itu. Ramai rakanku yang telah hadir. aku memberitahu ibu bapaku yang aku telah mendapat keputusan yang cemerlang dalam UPSR. Sebaik sahaja sampai di rumah. Ibu bapaku juga turut mengucapkan tahniah kepada aku. Aku berasa sungguh gembira. Sebaik sahaja namaku dipanggil. Aku berasa sungguh gementar. Jasa dan bakti guru-guru akan diingati sehingga akhir hayatku.Aku dan rakan-rakanku terus masuk ke dalam dewan sekolah. guru besar sekolah kami telah mengumumkan nama-nama pelajar dan keputusannya. Aku pulang bersama-sama rakan-rakanku. Itulah kenangan manis yang tidak dapat aku lupakan dalam hidupku. Aku juga dapat melihat pelbagai memek muka seperti gementar. Aku mengucapkan terima kasih kepada guru-guru yang telah mengajarku dengan penuh dedikasi serta tidak pernah mengenal erti penat dan putus asa. Aku tersenyum gembira. sedih dan lain-lain lagi. Aku juga megucapkan terima kasih kepada ibu bapaku atas dorongan yang telah mereka berikan kepadaku selama ini. Tidak lama kemudian. . Rakan-rakanku juga turut mengucap tahniah kepadaku.

Aku segera mengambil basikalku di tempat letak basikal. Aku berasa sungguh bimbang. Aku berasa sangsat takut. Tiba-tiba aku dapati kunci basikal aku hilang. Aku terus pergi ke pondok telefon yang berhampiran. Malangnya kunci basikalku tiada.Aku baru selesai menghadiri kelas tambahan. Jam tangan aku menunjukkan hampir pukul 3. Aku memberitahu ibu tentang kehilangan kunci basikalku. Ibuku menyuruhku menunggu di sekolah. Aku mencari kunci basikalku di tempat letak basikal. Aku menelefon ibuku.00 petang.Mujurlah aku mempunyai wang syiling. .

Aku dihantar oleh ayah ke sekolah. Semenjak kejadian itu menimpaku. Selepas beberapa minit. Ibuku menempah kunci baru untuk basikalku.Tidak lama kemudian. . Aku berasa sungguh sedih kerana tidak dapat berbasikal ke sekolah bersama rakanrakanku lagi. Ibuku menasihati aku agar tidak cuai lagi. Ibuku membawa aku ke kedai membuat kunci. kunci baru siap dipasang. ibu dan bapaku melarang aku menunggang basikal ke sekolah lagi. ibuku pun datang. Aku berasa sungguh gembira. Ibu dan aku mengangkat basikal lalu memasukkan ke dalam kereta.

Sebaik sahaja loceng berbunyi menandakan waktu persekolahan telah tamat. Apa yang mengejutkan wanita itu ialah jiranku Mak Cik Nadia. . Ketika dalam perjalanan pulang. aku terdengar suara wanita menjerit. aku terus menuju ke pintu pagar sekolah untuk pulang cepat. Rupa-rupanya beg tangan wanita itu diragut oleh dua orang lelaki bermotosikal. Aku memujuk Mak Cik Nadia supaya bersabar. Nasib baik Mak Cik Nadia tidak mengalami kecederaan yang teruk. Aku terus mencatat nombor plat motosikal yang ditunggang oleh dua orang peragut tersebut.

Aku juga memberitahu yang mereka melarikan diri ke Jalan Sulaiman. Aku menyuruh Nurul menceritakan kepadaku apa yang berlaku. Pihak polis mengucapkan terima kasih kepadaku. Aku berasa simpati melihat budak itu. Tidak lama kemudian. Rupa-rupanya budak itu ialah anak jiranku Nurul. Ibu bapaku berasa terkejut sebaik sahaja melihat aku keluar daripada kereta polis. beberapa orang polis datang. Aku memberitahu nombor plat motosikal dan jenis motosikal peragut itu. Setelah beberapa jam. Meraka membawa aku dan Mak Cik Nadia ke balai polis untuk membuat laporan. Pihak polis menghantar aku dan Mak Cik Nadia pulang ke rumah. Ketika aku pulang dari sekolah.Aku terus ke pondok telefon yang berhampiran untuk menelefon pihak polis. aku ternampak seorang kanak-kanak sedang menangis di tepi jalan. Rupa-rupanya Nurul ketinggalan bas. Pihak polis menceritakan kepada ibu bapaku apa yang terjadi. Aku cuba . Aku terus pergi ke arah budak tersebut sambil menuntun basikalku. Aku menyuruh Nurul berhenti daripada menangis. pihak polis berjaya memberkas dua orang lelaki tersebut.

Nurul berasa gembira. . Aku berjanji akan membawanya pulang. Nurul mengucapkan terima kasih kepadaku. Setibanya di rumah. Aku menceritakan apa yang telah berlaku semasa aku pulang dari sekolah. aku dimarahi oleh ibu. kami makan tengah hari bersama-sama. Setelah pulang ke rumah. Kemudian. Ibuku berasa gembira kerana sikapku yang suka menolong orang yang memerlukan bantuan. Aku menunggang basikalku untuk pulang ke rumah. Aku menyuruh Nurul turun.mententeramkan Nurul. aku memberhentikan basikalku. Aku menyuruh Nurul membonceng basikalku.

Suaminya tiada di rumah kerana sedang berkursus.Tiba-tiba aku terdengar orang mengetuk tingkap bilikku. Ayah dan ibuku segera ke rumah jiranku itu untuk menbantu mereka. Rupa-rupanya jiranku. Aku segera membuka tingkap tersebut. . Mak Cik Jamilah memberitahuku bahawa anaknya diserang demam panas. Aku segera ke ruang tamu. Mak Cik Jamilah. Aku memberitahu ayah dan ibuku bahawa anak mak cik Jamilah diserang demam panas.

Ibu dan Mak Cik Jamilah memapah Serina masuk ke dalam kereta ayahku untuk dibawa ke klinik yang berhampiran. Tidak lama kemudian. Aku bersyukur kerana Serina kini sudah hampir sembuh. Aku patuh nasihat ibuku. Aku dan keluargaku menziarahi Serina di hospital. . Keesokan harinya. Aku hanya mampu berdoa kepada Allah supaya Serina selamat. Ibu memberitahu aku bahawa Serina ditahan di wad. aku terdengar enjin kereta ayahku. Aku berasa bimbang akan Serina yang diserang demam panas. Aku segera membuka pintu. Ibu menyuruh aku menjaga rumah dan mengunci pintu. Mak cik Jamilah mengucapkan terima kasih kepada aku dan keluargaku.

Tiba-tiba. Aku berjalan seorang diri. tayar bas itu pancit. aku ternampak sebuah bas yang dipandu perlahan. Kadang-kadang aku terdengar bunyi burung hantu yang menakutkan diriku.Aku terpaksa berjalan kaki untuk pulang ke rumahku. Aku menaiki bas itu untuk pulang ke rumahku. Aku terpaksa mengikut jalan pintas supaya aku dapat pulang ke rumahku dengan lebih awal. Di pertengahan jalan. Aku turun dari bas itu lalu berjalan kaki. . Hatiku ingin mengikut jalan pintas tetapi aku takut. Hujan renyai-renyai mula turun. Di sekeliling jalan pintas itu terdapat banyak pokok getah.

Aku fikirkan suara itu adalah khayalan sahaja. Tiba-tiba seorang perempuan tua muncul di hadapanku. Peristiwa itu telah memberi pengajaran kepadaku. Aku berlari dengan sekuatkuat hatiku. Setibanya di halaman rumahku. Kemudian. Aku mengucapkan terima kasih kepada perempuan tua itu. aku terus masuk ke dalam rumah untuk memberitahu ayahku peristiwa yang menimpa diriku. . Aku membuka langkah seribu. Perempuan tua itu menunjukkan jalan pulang ke rumahku. Aku berasa takut. perempuan tua itupun hilang daripada pandanganku. Alangkah terperanjatnya aku apabila terlihat satu lembaga melambai-lambai ke arahku. Aku menoleh ke belakang. Aku keletihan dan aku terpaksa berehat sebentar.Tiba-tiba aku terdengar suara orang memanggil-manggil namaku. Badannya berlumuran darah.

Pada hari pertama. Pengalaman ini sungguh menyeronokkan saya. Pulau Pinang terkenal dengan nama Pulau Mutiara. Kami berada di sana selama tiga hari dua malam. Kami menaiki kereta kabel. Di atas bukit ini pula. kami melawat ke Bukit Bendera. . Banyak tempat menarik yang saya lawati bersama keluarga di pulau ini.Pada cuti sekolah yang lalu . Pemandangannya sungguh menarik sekali. saya dapat melihat keseluruhan negeri ini. saya dan keluarga pergi bercuti di Pulau Pinang.

kami berkelah di Pantai Batu Feringhi. Saya berharap agar dapat berkunjung ke Pulau Pinang lagi pada masa akan datang. . Pemandangannya sungguh indah sekali.Pada hari kedua. kami melawat ke Tanjung Bungah dan sekitar bandar Georgtown. Di samping itu. kami juga sempat membeli-belah Pada hari ketiga. Ramai orang turut berkelah di sini. Saya seronok kerana dapat mandi-manda dengan sepuas-puasnya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->