TAJUK

NAMA GURU

EN MOHAMMAD YUSOF BIN UMAT

NAMA AHLI KUMPULAN:

1.MUHAMMAD ISFAHAN BIN ABDUL AZIZ 2.WAN AZRAI BIN ABDUL AZIZ 3.MUHAMMAD ILHAM HAFIZY BIN HAFIZ

3. 2. Cara-cara membuat karangan Contoh IO karangan Peta minda 4.4. Biografi .MUHAMMAD HAZIQQ BIN AMRAN Isi Kandungan 1.

Format karangan .

Contoh karangan cerita Pagi itu . sudah tentu aku tidak dapat pergi ke sekolah. Aku melihat halaman dipenuhi air dan lumpur. Aku termenung di kaki tangga. Aku berasa amar risau. Aku menjerit apabila kasut sekolahku dihanyutkan oleh air. hujan turun dengan lebatnya. Kalau terus begini. . Itulah satu-satunya kasut yang aku ada.

Ibu terlalu . kini dipenuhi dengan bangunan pencakar langit . Kini. kawan-kawan mentertawakan aku. Aku tersenyum gembira sebaik-baik sahaja aku turun dari tangga pesawat yang kunaiki. Walaupun malu. Emak menyuruh aku menggantikan baju yang basah itu Tidak lama kemudian. Aku pun turut tertawa . Ibu tidak berkata apa-apa . Kini aku selamat pulang ke tanah air. Emak menyuruh aku memakai selipar sahaja ke sekolah.Rupa-rupanya mereka juga berselipar seperti aku Itulah kenangan dengan kawan-kawanku di sekolah aku tidak akan melupakan kenangaan manis itu. bajuku pula basah ditimpa hujan. . Aku terharu dalam perlukan Ibuku Dalam perjalanan ke rumah. tetapi terus memelukku sambil menangis. aku kuatkan juga semangat untuk ke sekolah Di sekolah. Walaupun ia memalukan aku tetap tidak akan melupakannya.Aku cepat-cepat berlari ke halaman lalu mengambil kasut. aku perhatikan banyak perubahan yang telah berlaku di bandar yang dahulunya dipenuhi semak-samun. hujan pun reda.

Oh.bandarku sedang pesat membangun! Aku disambut baik oleh ahli keluargaku yang lain sebaik sahaja aku tiba di rumah. Aku tahu keluargaku sungguh gembira dengan kepulanganku. Tujuan kami ke sekolah adalah untuk mengetahui keputusan UPSR yang akan diumumkan pada hari itu. bangsa dan negara.tetapi kini tak lagi. Aku berasa tidak sabar lagi untuk mengetahui keputusan UPSR aku. sebuah pasaraya akan didirikan di berhampiran dengan jambatan yang baru siap. Sebaik sahaja sampai ke sekolah. Hanya kepdaku mereka harapkan untuk menolong mereka nanti. Kami berpelukan untuk melepaskan rindu masing-masing. agama. Pada hari Sabtu yang lepas. .Jalan ke kampungku banyak perubahan. aku dan rakan-rakanku terus meletakkan basikal di tempat letak basikal.berlecak serta berlubang-lubang. aku dan rakan-rakanku pergi bersama-sama ke sekolah dengan menunggang basikal. laksa johor berkuahkan kari masakan ibuku. Kalau dahulunya jalan itu berpasir.Kata ayah. Ilmu yang kupelajari selama lima tahun di luar negara kan ku taburkan kepada bangsa dan tanah airku. Aku berjanji untuk berbakti kepada keluarga. Di atas meja pula sudah tersedia hidangan makanan kegemaranku.

Tidak lama kemudian. aku berasa sungguh gembira kerana aku mendapat keputusan yang cemerlang iaitu 5A. Rakan-rakanku juga turut mengucap tahniah kepadaku.Aku dan rakan-rakanku terus masuk ke dalam dewan sekolah. guru besar sekolah kami telah mengumumkan nama-nama pelajar dan keputusannya. . aku memberitahu ibu bapaku yang aku telah mendapat keputusan yang cemerlang dalam UPSR. Aku juga megucapkan terima kasih kepada ibu bapaku atas dorongan yang telah mereka berikan kepadaku selama ini. Jasa dan bakti guru-guru akan diingati sehingga akhir hayatku. gembira. Aku berasa sungguh gementar. Itulah kenangan manis yang tidak dapat aku lupakan dalam hidupku. Guru besar dan guru-guru lain turut mengucap tahniah kepadaku atas kejayaanku itu. Sebaik sahaja sampai di rumah. Aku mengucapkan terima kasih kepada guru-guru yang telah mengajarku dengan penuh dedikasi serta tidak pernah mengenal erti penat dan putus asa. Aku pulang bersama-sama rakan-rakanku. Ibu bapaku juga turut mengucapkan tahniah kepada aku. Aku berasa sungguh gembira. Aku juga dapat melihat pelbagai memek muka seperti gementar. Sebaik sahaja namaku dipanggil. Ramai rakanku yang telah hadir. Aku tersenyum gembira. sedih dan lain-lain lagi.

Malangnya kunci basikalku tiada.Aku baru selesai menghadiri kelas tambahan. Jam tangan aku menunjukkan hampir pukul 3. Aku segera mengambil basikalku di tempat letak basikal. Aku berasa sungguh bimbang. Ibuku menyuruhku menunggu di sekolah. Aku menelefon ibuku. Tiba-tiba aku dapati kunci basikal aku hilang. Aku berasa sangsat takut.Mujurlah aku mempunyai wang syiling. .00 petang. Aku memberitahu ibu tentang kehilangan kunci basikalku. Aku mencari kunci basikalku di tempat letak basikal. Aku terus pergi ke pondok telefon yang berhampiran.

Aku berasa sungguh sedih kerana tidak dapat berbasikal ke sekolah bersama rakanrakanku lagi.Tidak lama kemudian. Ibuku menasihati aku agar tidak cuai lagi. . Ibuku membawa aku ke kedai membuat kunci. Aku berasa sungguh gembira. Ibu dan aku mengangkat basikal lalu memasukkan ke dalam kereta. Selepas beberapa minit. Aku dihantar oleh ayah ke sekolah. kunci baru siap dipasang. Semenjak kejadian itu menimpaku. Ibuku menempah kunci baru untuk basikalku. ibuku pun datang. ibu dan bapaku melarang aku menunggang basikal ke sekolah lagi.

Aku memujuk Mak Cik Nadia supaya bersabar.Sebaik sahaja loceng berbunyi menandakan waktu persekolahan telah tamat. aku terdengar suara wanita menjerit. Rupa-rupanya beg tangan wanita itu diragut oleh dua orang lelaki bermotosikal. Nasib baik Mak Cik Nadia tidak mengalami kecederaan yang teruk. aku terus menuju ke pintu pagar sekolah untuk pulang cepat. Ketika dalam perjalanan pulang. . Apa yang mengejutkan wanita itu ialah jiranku Mak Cik Nadia. Aku terus mencatat nombor plat motosikal yang ditunggang oleh dua orang peragut tersebut.

Aku berasa simpati melihat budak itu. Pihak polis menghantar aku dan Mak Cik Nadia pulang ke rumah. Rupa-rupanya budak itu ialah anak jiranku Nurul.Aku terus ke pondok telefon yang berhampiran untuk menelefon pihak polis. Aku menyuruh Nurul berhenti daripada menangis. Pihak polis mengucapkan terima kasih kepadaku. Setelah beberapa jam. pihak polis berjaya memberkas dua orang lelaki tersebut. aku ternampak seorang kanak-kanak sedang menangis di tepi jalan. Aku menyuruh Nurul menceritakan kepadaku apa yang berlaku. Aku cuba . Aku juga memberitahu yang mereka melarikan diri ke Jalan Sulaiman. Rupa-rupanya Nurul ketinggalan bas. Pihak polis menceritakan kepada ibu bapaku apa yang terjadi. Meraka membawa aku dan Mak Cik Nadia ke balai polis untuk membuat laporan. beberapa orang polis datang. Aku memberitahu nombor plat motosikal dan jenis motosikal peragut itu. Ibu bapaku berasa terkejut sebaik sahaja melihat aku keluar daripada kereta polis. Aku terus pergi ke arah budak tersebut sambil menuntun basikalku. Tidak lama kemudian. Ketika aku pulang dari sekolah.

Nurul berasa gembira. . Aku berjanji akan membawanya pulang. Aku menyuruh Nurul turun. Setelah pulang ke rumah. aku memberhentikan basikalku. Setibanya di rumah. Aku menunggang basikalku untuk pulang ke rumah. Aku menceritakan apa yang telah berlaku semasa aku pulang dari sekolah.mententeramkan Nurul. Kemudian. Ibuku berasa gembira kerana sikapku yang suka menolong orang yang memerlukan bantuan. aku dimarahi oleh ibu. Nurul mengucapkan terima kasih kepadaku. Aku menyuruh Nurul membonceng basikalku. kami makan tengah hari bersama-sama.

Suaminya tiada di rumah kerana sedang berkursus. . Aku segera membuka tingkap tersebut.Tiba-tiba aku terdengar orang mengetuk tingkap bilikku. Aku memberitahu ayah dan ibuku bahawa anak mak cik Jamilah diserang demam panas. Rupa-rupanya jiranku. Ayah dan ibuku segera ke rumah jiranku itu untuk menbantu mereka. Mak Cik Jamilah. Aku segera ke ruang tamu. Mak Cik Jamilah memberitahuku bahawa anaknya diserang demam panas.

aku terdengar enjin kereta ayahku. Aku bersyukur kerana Serina kini sudah hampir sembuh. Aku patuh nasihat ibuku. Keesokan harinya. Tidak lama kemudian. Ibu memberitahu aku bahawa Serina ditahan di wad. Aku segera membuka pintu. . Ibu menyuruh aku menjaga rumah dan mengunci pintu. Aku hanya mampu berdoa kepada Allah supaya Serina selamat. Aku dan keluargaku menziarahi Serina di hospital.Ibu dan Mak Cik Jamilah memapah Serina masuk ke dalam kereta ayahku untuk dibawa ke klinik yang berhampiran. Mak cik Jamilah mengucapkan terima kasih kepada aku dan keluargaku. Aku berasa bimbang akan Serina yang diserang demam panas.

Kadang-kadang aku terdengar bunyi burung hantu yang menakutkan diriku. Aku terpaksa mengikut jalan pintas supaya aku dapat pulang ke rumahku dengan lebih awal. Hujan renyai-renyai mula turun.Aku terpaksa berjalan kaki untuk pulang ke rumahku. Di pertengahan jalan. Di sekeliling jalan pintas itu terdapat banyak pokok getah. Aku turun dari bas itu lalu berjalan kaki. aku ternampak sebuah bas yang dipandu perlahan. Aku menaiki bas itu untuk pulang ke rumahku. Tiba-tiba. . Hatiku ingin mengikut jalan pintas tetapi aku takut. tayar bas itu pancit. Aku berjalan seorang diri.

Aku fikirkan suara itu adalah khayalan sahaja. aku terus masuk ke dalam rumah untuk memberitahu ayahku peristiwa yang menimpa diriku. Perempuan tua itu menunjukkan jalan pulang ke rumahku. Tiba-tiba seorang perempuan tua muncul di hadapanku. Alangkah terperanjatnya aku apabila terlihat satu lembaga melambai-lambai ke arahku. Kemudian. perempuan tua itupun hilang daripada pandanganku. Aku berasa takut. Aku mengucapkan terima kasih kepada perempuan tua itu. Peristiwa itu telah memberi pengajaran kepadaku. Aku keletihan dan aku terpaksa berehat sebentar. Badannya berlumuran darah. Aku membuka langkah seribu. Aku menoleh ke belakang. Setibanya di halaman rumahku. Aku berlari dengan sekuatkuat hatiku. .Tiba-tiba aku terdengar suara orang memanggil-manggil namaku.

Banyak tempat menarik yang saya lawati bersama keluarga di pulau ini. Kami menaiki kereta kabel. Kami berada di sana selama tiga hari dua malam. Pemandangannya sungguh menarik sekali. kami melawat ke Bukit Bendera. Pengalaman ini sungguh menyeronokkan saya. Pulau Pinang terkenal dengan nama Pulau Mutiara. Pada hari pertama. Di atas bukit ini pula.Pada cuti sekolah yang lalu . saya dapat melihat keseluruhan negeri ini. saya dan keluarga pergi bercuti di Pulau Pinang. .

kami juga sempat membeli-belah Pada hari ketiga. Saya seronok kerana dapat mandi-manda dengan sepuas-puasnya. . Di samping itu. kami melawat ke Tanjung Bungah dan sekitar bandar Georgtown. Ramai orang turut berkelah di sini. Saya berharap agar dapat berkunjung ke Pulau Pinang lagi pada masa akan datang. Pemandangannya sungguh indah sekali.Pada hari kedua. kami berkelah di Pantai Batu Feringhi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful