TAJUK

NAMA GURU

EN MOHAMMAD YUSOF BIN UMAT

NAMA AHLI KUMPULAN:

1.MUHAMMAD ISFAHAN BIN ABDUL AZIZ 2.WAN AZRAI BIN ABDUL AZIZ 3.MUHAMMAD ILHAM HAFIZY BIN HAFIZ

Cara-cara membuat karangan Contoh IO karangan Peta minda 4.MUHAMMAD HAZIQQ BIN AMRAN Isi Kandungan 1. Biografi . 3. 2.4.

Format karangan .

Aku melihat halaman dipenuhi air dan lumpur. sudah tentu aku tidak dapat pergi ke sekolah. Aku termenung di kaki tangga.Contoh karangan cerita Pagi itu . Aku menjerit apabila kasut sekolahku dihanyutkan oleh air. hujan turun dengan lebatnya. Itulah satu-satunya kasut yang aku ada. Aku berasa amar risau. Kalau terus begini. .

Rupa-rupanya mereka juga berselipar seperti aku Itulah kenangan dengan kawan-kawanku di sekolah aku tidak akan melupakan kenangaan manis itu. Kini aku selamat pulang ke tanah air. Aku tersenyum gembira sebaik-baik sahaja aku turun dari tangga pesawat yang kunaiki. hujan pun reda. Kini. kawan-kawan mentertawakan aku. Emak menyuruh aku menggantikan baju yang basah itu Tidak lama kemudian. . Ibu terlalu . kini dipenuhi dengan bangunan pencakar langit . Walaupun malu. aku perhatikan banyak perubahan yang telah berlaku di bandar yang dahulunya dipenuhi semak-samun. Aku pun turut tertawa . Aku terharu dalam perlukan Ibuku Dalam perjalanan ke rumah. tetapi terus memelukku sambil menangis. aku kuatkan juga semangat untuk ke sekolah Di sekolah. Walaupun ia memalukan aku tetap tidak akan melupakannya. Ibu tidak berkata apa-apa . bajuku pula basah ditimpa hujan.Aku cepat-cepat berlari ke halaman lalu mengambil kasut. Emak menyuruh aku memakai selipar sahaja ke sekolah.

bandarku sedang pesat membangun! Aku disambut baik oleh ahli keluargaku yang lain sebaik sahaja aku tiba di rumah. Kami berpelukan untuk melepaskan rindu masing-masing.Kata ayah. Tujuan kami ke sekolah adalah untuk mengetahui keputusan UPSR yang akan diumumkan pada hari itu. Di atas meja pula sudah tersedia hidangan makanan kegemaranku. Aku berjanji untuk berbakti kepada keluarga. . Ilmu yang kupelajari selama lima tahun di luar negara kan ku taburkan kepada bangsa dan tanah airku. Aku tahu keluargaku sungguh gembira dengan kepulanganku. Aku berasa tidak sabar lagi untuk mengetahui keputusan UPSR aku. laksa johor berkuahkan kari masakan ibuku.Jalan ke kampungku banyak perubahan. Oh. Sebaik sahaja sampai ke sekolah. Hanya kepdaku mereka harapkan untuk menolong mereka nanti. agama.tetapi kini tak lagi. Kalau dahulunya jalan itu berpasir. Pada hari Sabtu yang lepas. sebuah pasaraya akan didirikan di berhampiran dengan jambatan yang baru siap. aku dan rakan-rakanku pergi bersama-sama ke sekolah dengan menunggang basikal.berlecak serta berlubang-lubang. bangsa dan negara. aku dan rakan-rakanku terus meletakkan basikal di tempat letak basikal.

Aku tersenyum gembira. Aku mengucapkan terima kasih kepada guru-guru yang telah mengajarku dengan penuh dedikasi serta tidak pernah mengenal erti penat dan putus asa. Rakan-rakanku juga turut mengucap tahniah kepadaku. Sebaik sahaja namaku dipanggil. Ramai rakanku yang telah hadir. Ibu bapaku juga turut mengucapkan tahniah kepada aku. . Itulah kenangan manis yang tidak dapat aku lupakan dalam hidupku. sedih dan lain-lain lagi. Aku juga dapat melihat pelbagai memek muka seperti gementar. aku memberitahu ibu bapaku yang aku telah mendapat keputusan yang cemerlang dalam UPSR. Aku pulang bersama-sama rakan-rakanku. Jasa dan bakti guru-guru akan diingati sehingga akhir hayatku. Sebaik sahaja sampai di rumah. guru besar sekolah kami telah mengumumkan nama-nama pelajar dan keputusannya. aku berasa sungguh gembira kerana aku mendapat keputusan yang cemerlang iaitu 5A.Aku dan rakan-rakanku terus masuk ke dalam dewan sekolah. Aku berasa sungguh gementar. Aku juga megucapkan terima kasih kepada ibu bapaku atas dorongan yang telah mereka berikan kepadaku selama ini. Aku berasa sungguh gembira. Guru besar dan guru-guru lain turut mengucap tahniah kepadaku atas kejayaanku itu. Tidak lama kemudian. gembira.

Mujurlah aku mempunyai wang syiling. Aku mencari kunci basikalku di tempat letak basikal. Aku memberitahu ibu tentang kehilangan kunci basikalku.Aku baru selesai menghadiri kelas tambahan.00 petang. Aku segera mengambil basikalku di tempat letak basikal. Aku berasa sangsat takut. Malangnya kunci basikalku tiada. Ibuku menyuruhku menunggu di sekolah. Tiba-tiba aku dapati kunci basikal aku hilang. Aku berasa sungguh bimbang. . Aku menelefon ibuku. Aku terus pergi ke pondok telefon yang berhampiran. Jam tangan aku menunjukkan hampir pukul 3.

Semenjak kejadian itu menimpaku. kunci baru siap dipasang. Ibuku menempah kunci baru untuk basikalku. . Aku dihantar oleh ayah ke sekolah. Aku berasa sungguh gembira. Ibu dan aku mengangkat basikal lalu memasukkan ke dalam kereta. Ibuku membawa aku ke kedai membuat kunci. ibu dan bapaku melarang aku menunggang basikal ke sekolah lagi. Aku berasa sungguh sedih kerana tidak dapat berbasikal ke sekolah bersama rakanrakanku lagi. ibuku pun datang. Selepas beberapa minit.Tidak lama kemudian. Ibuku menasihati aku agar tidak cuai lagi.

Aku memujuk Mak Cik Nadia supaya bersabar.Sebaik sahaja loceng berbunyi menandakan waktu persekolahan telah tamat. Aku terus mencatat nombor plat motosikal yang ditunggang oleh dua orang peragut tersebut. . Nasib baik Mak Cik Nadia tidak mengalami kecederaan yang teruk. aku terdengar suara wanita menjerit. Rupa-rupanya beg tangan wanita itu diragut oleh dua orang lelaki bermotosikal. Ketika dalam perjalanan pulang. aku terus menuju ke pintu pagar sekolah untuk pulang cepat. Apa yang mengejutkan wanita itu ialah jiranku Mak Cik Nadia.

beberapa orang polis datang. pihak polis berjaya memberkas dua orang lelaki tersebut. Pihak polis mengucapkan terima kasih kepadaku. Pihak polis menghantar aku dan Mak Cik Nadia pulang ke rumah. Ibu bapaku berasa terkejut sebaik sahaja melihat aku keluar daripada kereta polis. Aku cuba . aku ternampak seorang kanak-kanak sedang menangis di tepi jalan. Setelah beberapa jam. Rupa-rupanya budak itu ialah anak jiranku Nurul. Ketika aku pulang dari sekolah. Rupa-rupanya Nurul ketinggalan bas. Aku berasa simpati melihat budak itu. Aku juga memberitahu yang mereka melarikan diri ke Jalan Sulaiman. Aku menyuruh Nurul menceritakan kepadaku apa yang berlaku. Tidak lama kemudian. Meraka membawa aku dan Mak Cik Nadia ke balai polis untuk membuat laporan. Pihak polis menceritakan kepada ibu bapaku apa yang terjadi. Aku memberitahu nombor plat motosikal dan jenis motosikal peragut itu.Aku terus ke pondok telefon yang berhampiran untuk menelefon pihak polis. Aku menyuruh Nurul berhenti daripada menangis. Aku terus pergi ke arah budak tersebut sambil menuntun basikalku.

kami makan tengah hari bersama-sama. . Nurul mengucapkan terima kasih kepadaku. Setibanya di rumah. aku dimarahi oleh ibu. Aku berjanji akan membawanya pulang. Kemudian. Nurul berasa gembira. Aku menyuruh Nurul turun. Aku menyuruh Nurul membonceng basikalku. Aku menceritakan apa yang telah berlaku semasa aku pulang dari sekolah.mententeramkan Nurul. Aku menunggang basikalku untuk pulang ke rumah. aku memberhentikan basikalku. Ibuku berasa gembira kerana sikapku yang suka menolong orang yang memerlukan bantuan. Setelah pulang ke rumah.

Aku segera ke ruang tamu. Aku segera membuka tingkap tersebut. Mak Cik Jamilah memberitahuku bahawa anaknya diserang demam panas. Rupa-rupanya jiranku. . Mak Cik Jamilah. Ayah dan ibuku segera ke rumah jiranku itu untuk menbantu mereka.Tiba-tiba aku terdengar orang mengetuk tingkap bilikku. Aku memberitahu ayah dan ibuku bahawa anak mak cik Jamilah diserang demam panas. Suaminya tiada di rumah kerana sedang berkursus.

Aku hanya mampu berdoa kepada Allah supaya Serina selamat.Ibu dan Mak Cik Jamilah memapah Serina masuk ke dalam kereta ayahku untuk dibawa ke klinik yang berhampiran. Keesokan harinya. Tidak lama kemudian. Aku dan keluargaku menziarahi Serina di hospital. Aku segera membuka pintu. Aku patuh nasihat ibuku. Ibu memberitahu aku bahawa Serina ditahan di wad. Ibu menyuruh aku menjaga rumah dan mengunci pintu. . aku terdengar enjin kereta ayahku. Aku berasa bimbang akan Serina yang diserang demam panas. Mak cik Jamilah mengucapkan terima kasih kepada aku dan keluargaku. Aku bersyukur kerana Serina kini sudah hampir sembuh.

aku ternampak sebuah bas yang dipandu perlahan. Aku terpaksa mengikut jalan pintas supaya aku dapat pulang ke rumahku dengan lebih awal. Di sekeliling jalan pintas itu terdapat banyak pokok getah. Hatiku ingin mengikut jalan pintas tetapi aku takut. tayar bas itu pancit. Tiba-tiba. Di pertengahan jalan. .Aku terpaksa berjalan kaki untuk pulang ke rumahku. Aku turun dari bas itu lalu berjalan kaki. Aku berjalan seorang diri. Kadang-kadang aku terdengar bunyi burung hantu yang menakutkan diriku. Aku menaiki bas itu untuk pulang ke rumahku. Hujan renyai-renyai mula turun.

Aku berlari dengan sekuatkuat hatiku. Setibanya di halaman rumahku. Aku menoleh ke belakang. perempuan tua itupun hilang daripada pandanganku. Aku mengucapkan terima kasih kepada perempuan tua itu. Alangkah terperanjatnya aku apabila terlihat satu lembaga melambai-lambai ke arahku. Perempuan tua itu menunjukkan jalan pulang ke rumahku. aku terus masuk ke dalam rumah untuk memberitahu ayahku peristiwa yang menimpa diriku. Aku fikirkan suara itu adalah khayalan sahaja. Peristiwa itu telah memberi pengajaran kepadaku. Aku berasa takut. . Kemudian. Aku keletihan dan aku terpaksa berehat sebentar. Aku membuka langkah seribu.Tiba-tiba aku terdengar suara orang memanggil-manggil namaku. Tiba-tiba seorang perempuan tua muncul di hadapanku. Badannya berlumuran darah.

Kami berada di sana selama tiga hari dua malam. saya dapat melihat keseluruhan negeri ini. Di atas bukit ini pula. Pada hari pertama. Kami menaiki kereta kabel. Pulau Pinang terkenal dengan nama Pulau Mutiara.Pada cuti sekolah yang lalu . Pemandangannya sungguh menarik sekali. saya dan keluarga pergi bercuti di Pulau Pinang. Banyak tempat menarik yang saya lawati bersama keluarga di pulau ini. kami melawat ke Bukit Bendera. . Pengalaman ini sungguh menyeronokkan saya.

kami juga sempat membeli-belah Pada hari ketiga. Saya seronok kerana dapat mandi-manda dengan sepuas-puasnya. Pemandangannya sungguh indah sekali. Saya berharap agar dapat berkunjung ke Pulau Pinang lagi pada masa akan datang. kami berkelah di Pantai Batu Feringhi. Ramai orang turut berkelah di sini. Di samping itu. kami melawat ke Tanjung Bungah dan sekitar bandar Georgtown. .Pada hari kedua.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful