TAJUK

NAMA GURU

EN MOHAMMAD YUSOF BIN UMAT

NAMA AHLI KUMPULAN:

1.MUHAMMAD ISFAHAN BIN ABDUL AZIZ 2.WAN AZRAI BIN ABDUL AZIZ 3.MUHAMMAD ILHAM HAFIZY BIN HAFIZ

4. Cara-cara membuat karangan Contoh IO karangan Peta minda 4.MUHAMMAD HAZIQQ BIN AMRAN Isi Kandungan 1. 2. 3. Biografi .

Format karangan .

Aku melihat halaman dipenuhi air dan lumpur. Kalau terus begini. Aku berasa amar risau. Itulah satu-satunya kasut yang aku ada. Aku menjerit apabila kasut sekolahku dihanyutkan oleh air. . sudah tentu aku tidak dapat pergi ke sekolah.Contoh karangan cerita Pagi itu . hujan turun dengan lebatnya. Aku termenung di kaki tangga.

Aku pun turut tertawa . Walaupun ia memalukan aku tetap tidak akan melupakannya. Emak menyuruh aku menggantikan baju yang basah itu Tidak lama kemudian. aku kuatkan juga semangat untuk ke sekolah Di sekolah. aku perhatikan banyak perubahan yang telah berlaku di bandar yang dahulunya dipenuhi semak-samun.Rupa-rupanya mereka juga berselipar seperti aku Itulah kenangan dengan kawan-kawanku di sekolah aku tidak akan melupakan kenangaan manis itu. tetapi terus memelukku sambil menangis. Walaupun malu. hujan pun reda. Aku terharu dalam perlukan Ibuku Dalam perjalanan ke rumah. Aku tersenyum gembira sebaik-baik sahaja aku turun dari tangga pesawat yang kunaiki. . Ibu terlalu . bajuku pula basah ditimpa hujan. kawan-kawan mentertawakan aku. Kini. kini dipenuhi dengan bangunan pencakar langit . Ibu tidak berkata apa-apa .Aku cepat-cepat berlari ke halaman lalu mengambil kasut. Emak menyuruh aku memakai selipar sahaja ke sekolah. Kini aku selamat pulang ke tanah air.

bangsa dan negara. Kami berpelukan untuk melepaskan rindu masing-masing. Di atas meja pula sudah tersedia hidangan makanan kegemaranku. Pada hari Sabtu yang lepas. Kalau dahulunya jalan itu berpasir.Kata ayah.tetapi kini tak lagi. agama. Aku berasa tidak sabar lagi untuk mengetahui keputusan UPSR aku. Hanya kepdaku mereka harapkan untuk menolong mereka nanti.berlecak serta berlubang-lubang. . Oh. Aku berjanji untuk berbakti kepada keluarga.bandarku sedang pesat membangun! Aku disambut baik oleh ahli keluargaku yang lain sebaik sahaja aku tiba di rumah. Aku tahu keluargaku sungguh gembira dengan kepulanganku. Sebaik sahaja sampai ke sekolah. sebuah pasaraya akan didirikan di berhampiran dengan jambatan yang baru siap. aku dan rakan-rakanku terus meletakkan basikal di tempat letak basikal. Tujuan kami ke sekolah adalah untuk mengetahui keputusan UPSR yang akan diumumkan pada hari itu. Ilmu yang kupelajari selama lima tahun di luar negara kan ku taburkan kepada bangsa dan tanah airku. laksa johor berkuahkan kari masakan ibuku.Jalan ke kampungku banyak perubahan. aku dan rakan-rakanku pergi bersama-sama ke sekolah dengan menunggang basikal.

Aku berasa sungguh gembira. Tidak lama kemudian. Ibu bapaku juga turut mengucapkan tahniah kepada aku. Sebaik sahaja sampai di rumah. Aku mengucapkan terima kasih kepada guru-guru yang telah mengajarku dengan penuh dedikasi serta tidak pernah mengenal erti penat dan putus asa. Guru besar dan guru-guru lain turut mengucap tahniah kepadaku atas kejayaanku itu. Aku juga dapat melihat pelbagai memek muka seperti gementar. Aku berasa sungguh gementar. Rakan-rakanku juga turut mengucap tahniah kepadaku. sedih dan lain-lain lagi. Itulah kenangan manis yang tidak dapat aku lupakan dalam hidupku. Aku pulang bersama-sama rakan-rakanku. Ramai rakanku yang telah hadir. aku berasa sungguh gembira kerana aku mendapat keputusan yang cemerlang iaitu 5A. gembira. aku memberitahu ibu bapaku yang aku telah mendapat keputusan yang cemerlang dalam UPSR. Aku tersenyum gembira. . Aku juga megucapkan terima kasih kepada ibu bapaku atas dorongan yang telah mereka berikan kepadaku selama ini. Jasa dan bakti guru-guru akan diingati sehingga akhir hayatku.Aku dan rakan-rakanku terus masuk ke dalam dewan sekolah. Sebaik sahaja namaku dipanggil. guru besar sekolah kami telah mengumumkan nama-nama pelajar dan keputusannya.

Aku mencari kunci basikalku di tempat letak basikal. Ibuku menyuruhku menunggu di sekolah.00 petang. Jam tangan aku menunjukkan hampir pukul 3. Aku berasa sangsat takut.Mujurlah aku mempunyai wang syiling.Aku baru selesai menghadiri kelas tambahan. Aku memberitahu ibu tentang kehilangan kunci basikalku. Aku terus pergi ke pondok telefon yang berhampiran. Aku segera mengambil basikalku di tempat letak basikal. . Aku berasa sungguh bimbang. Aku menelefon ibuku. Malangnya kunci basikalku tiada. Tiba-tiba aku dapati kunci basikal aku hilang.

Ibuku menasihati aku agar tidak cuai lagi. ibuku pun datang. Selepas beberapa minit. Aku berasa sungguh sedih kerana tidak dapat berbasikal ke sekolah bersama rakanrakanku lagi. Aku berasa sungguh gembira. Semenjak kejadian itu menimpaku.Tidak lama kemudian. Ibu dan aku mengangkat basikal lalu memasukkan ke dalam kereta. kunci baru siap dipasang. Aku dihantar oleh ayah ke sekolah. Ibuku menempah kunci baru untuk basikalku. . ibu dan bapaku melarang aku menunggang basikal ke sekolah lagi. Ibuku membawa aku ke kedai membuat kunci.

aku terdengar suara wanita menjerit. Aku memujuk Mak Cik Nadia supaya bersabar.Sebaik sahaja loceng berbunyi menandakan waktu persekolahan telah tamat. Ketika dalam perjalanan pulang. Aku terus mencatat nombor plat motosikal yang ditunggang oleh dua orang peragut tersebut. Rupa-rupanya beg tangan wanita itu diragut oleh dua orang lelaki bermotosikal. . aku terus menuju ke pintu pagar sekolah untuk pulang cepat. Nasib baik Mak Cik Nadia tidak mengalami kecederaan yang teruk. Apa yang mengejutkan wanita itu ialah jiranku Mak Cik Nadia.

Tidak lama kemudian. Pihak polis menghantar aku dan Mak Cik Nadia pulang ke rumah. beberapa orang polis datang. pihak polis berjaya memberkas dua orang lelaki tersebut. Aku menyuruh Nurul menceritakan kepadaku apa yang berlaku. Aku juga memberitahu yang mereka melarikan diri ke Jalan Sulaiman. Ketika aku pulang dari sekolah. Pihak polis mengucapkan terima kasih kepadaku.Aku terus ke pondok telefon yang berhampiran untuk menelefon pihak polis. Aku memberitahu nombor plat motosikal dan jenis motosikal peragut itu. Meraka membawa aku dan Mak Cik Nadia ke balai polis untuk membuat laporan. Rupa-rupanya budak itu ialah anak jiranku Nurul. Aku menyuruh Nurul berhenti daripada menangis. Aku cuba . Aku berasa simpati melihat budak itu. Setelah beberapa jam. Pihak polis menceritakan kepada ibu bapaku apa yang terjadi. Rupa-rupanya Nurul ketinggalan bas. Ibu bapaku berasa terkejut sebaik sahaja melihat aku keluar daripada kereta polis. aku ternampak seorang kanak-kanak sedang menangis di tepi jalan. Aku terus pergi ke arah budak tersebut sambil menuntun basikalku.

Nurul berasa gembira. Aku menyuruh Nurul turun. Aku menceritakan apa yang telah berlaku semasa aku pulang dari sekolah.mententeramkan Nurul. aku dimarahi oleh ibu. Aku berjanji akan membawanya pulang. Kemudian. Nurul mengucapkan terima kasih kepadaku. aku memberhentikan basikalku. Aku menyuruh Nurul membonceng basikalku. Setelah pulang ke rumah. Ibuku berasa gembira kerana sikapku yang suka menolong orang yang memerlukan bantuan. kami makan tengah hari bersama-sama. . Setibanya di rumah. Aku menunggang basikalku untuk pulang ke rumah.

. Rupa-rupanya jiranku.Tiba-tiba aku terdengar orang mengetuk tingkap bilikku. Suaminya tiada di rumah kerana sedang berkursus. Aku segera ke ruang tamu. Aku memberitahu ayah dan ibuku bahawa anak mak cik Jamilah diserang demam panas. Mak Cik Jamilah memberitahuku bahawa anaknya diserang demam panas. Ayah dan ibuku segera ke rumah jiranku itu untuk menbantu mereka. Aku segera membuka tingkap tersebut. Mak Cik Jamilah.

aku terdengar enjin kereta ayahku. Aku bersyukur kerana Serina kini sudah hampir sembuh. Tidak lama kemudian. Keesokan harinya. Mak cik Jamilah mengucapkan terima kasih kepada aku dan keluargaku. Aku segera membuka pintu. Ibu memberitahu aku bahawa Serina ditahan di wad. . Aku berasa bimbang akan Serina yang diserang demam panas. Ibu menyuruh aku menjaga rumah dan mengunci pintu. Aku dan keluargaku menziarahi Serina di hospital. Aku hanya mampu berdoa kepada Allah supaya Serina selamat.Ibu dan Mak Cik Jamilah memapah Serina masuk ke dalam kereta ayahku untuk dibawa ke klinik yang berhampiran. Aku patuh nasihat ibuku.

. Tiba-tiba.Aku terpaksa berjalan kaki untuk pulang ke rumahku. aku ternampak sebuah bas yang dipandu perlahan. Kadang-kadang aku terdengar bunyi burung hantu yang menakutkan diriku. Hujan renyai-renyai mula turun. Aku terpaksa mengikut jalan pintas supaya aku dapat pulang ke rumahku dengan lebih awal. Hatiku ingin mengikut jalan pintas tetapi aku takut. Di sekeliling jalan pintas itu terdapat banyak pokok getah. Aku menaiki bas itu untuk pulang ke rumahku. tayar bas itu pancit. Di pertengahan jalan. Aku turun dari bas itu lalu berjalan kaki. Aku berjalan seorang diri.

Aku keletihan dan aku terpaksa berehat sebentar. perempuan tua itupun hilang daripada pandanganku. Setibanya di halaman rumahku. Aku menoleh ke belakang. Peristiwa itu telah memberi pengajaran kepadaku. Alangkah terperanjatnya aku apabila terlihat satu lembaga melambai-lambai ke arahku. aku terus masuk ke dalam rumah untuk memberitahu ayahku peristiwa yang menimpa diriku. Aku berasa takut. Kemudian. Aku fikirkan suara itu adalah khayalan sahaja. Tiba-tiba seorang perempuan tua muncul di hadapanku.Tiba-tiba aku terdengar suara orang memanggil-manggil namaku. Aku membuka langkah seribu. Perempuan tua itu menunjukkan jalan pulang ke rumahku. Badannya berlumuran darah. Aku mengucapkan terima kasih kepada perempuan tua itu. . Aku berlari dengan sekuatkuat hatiku.

Kami berada di sana selama tiga hari dua malam. Pada hari pertama. . Di atas bukit ini pula.Pada cuti sekolah yang lalu . Pengalaman ini sungguh menyeronokkan saya. saya dapat melihat keseluruhan negeri ini. Kami menaiki kereta kabel. kami melawat ke Bukit Bendera. Banyak tempat menarik yang saya lawati bersama keluarga di pulau ini. Pulau Pinang terkenal dengan nama Pulau Mutiara. Pemandangannya sungguh menarik sekali. saya dan keluarga pergi bercuti di Pulau Pinang.

.Pada hari kedua. Di samping itu. Saya berharap agar dapat berkunjung ke Pulau Pinang lagi pada masa akan datang. Saya seronok kerana dapat mandi-manda dengan sepuas-puasnya. kami berkelah di Pantai Batu Feringhi. kami melawat ke Tanjung Bungah dan sekitar bandar Georgtown. Pemandangannya sungguh indah sekali. Ramai orang turut berkelah di sini. kami juga sempat membeli-belah Pada hari ketiga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful