TAJUK

NAMA GURU

EN MOHAMMAD YUSOF BIN UMAT

NAMA AHLI KUMPULAN:

1.MUHAMMAD ISFAHAN BIN ABDUL AZIZ 2.WAN AZRAI BIN ABDUL AZIZ 3.MUHAMMAD ILHAM HAFIZY BIN HAFIZ

3. 2. Cara-cara membuat karangan Contoh IO karangan Peta minda 4.MUHAMMAD HAZIQQ BIN AMRAN Isi Kandungan 1.4. Biografi .

Format karangan .

. Aku termenung di kaki tangga. Aku melihat halaman dipenuhi air dan lumpur. Itulah satu-satunya kasut yang aku ada.Contoh karangan cerita Pagi itu . Aku berasa amar risau. hujan turun dengan lebatnya. sudah tentu aku tidak dapat pergi ke sekolah. Aku menjerit apabila kasut sekolahku dihanyutkan oleh air. Kalau terus begini.

Aku cepat-cepat berlari ke halaman lalu mengambil kasut. Walaupun ia memalukan aku tetap tidak akan melupakannya. hujan pun reda. Ibu terlalu .Rupa-rupanya mereka juga berselipar seperti aku Itulah kenangan dengan kawan-kawanku di sekolah aku tidak akan melupakan kenangaan manis itu. Walaupun malu. Emak menyuruh aku menggantikan baju yang basah itu Tidak lama kemudian. aku perhatikan banyak perubahan yang telah berlaku di bandar yang dahulunya dipenuhi semak-samun. tetapi terus memelukku sambil menangis. Ibu tidak berkata apa-apa . Aku tersenyum gembira sebaik-baik sahaja aku turun dari tangga pesawat yang kunaiki. Kini. kini dipenuhi dengan bangunan pencakar langit . Aku terharu dalam perlukan Ibuku Dalam perjalanan ke rumah. Emak menyuruh aku memakai selipar sahaja ke sekolah. kawan-kawan mentertawakan aku. bajuku pula basah ditimpa hujan. Aku pun turut tertawa . Kini aku selamat pulang ke tanah air. . aku kuatkan juga semangat untuk ke sekolah Di sekolah.

berlecak serta berlubang-lubang. . Aku berjanji untuk berbakti kepada keluarga. Di atas meja pula sudah tersedia hidangan makanan kegemaranku. Aku berasa tidak sabar lagi untuk mengetahui keputusan UPSR aku. bangsa dan negara. aku dan rakan-rakanku pergi bersama-sama ke sekolah dengan menunggang basikal. Kami berpelukan untuk melepaskan rindu masing-masing. Sebaik sahaja sampai ke sekolah. Kalau dahulunya jalan itu berpasir. Aku tahu keluargaku sungguh gembira dengan kepulanganku.Kata ayah. agama.bandarku sedang pesat membangun! Aku disambut baik oleh ahli keluargaku yang lain sebaik sahaja aku tiba di rumah. Pada hari Sabtu yang lepas. aku dan rakan-rakanku terus meletakkan basikal di tempat letak basikal. Hanya kepdaku mereka harapkan untuk menolong mereka nanti.Jalan ke kampungku banyak perubahan. Oh. laksa johor berkuahkan kari masakan ibuku. Tujuan kami ke sekolah adalah untuk mengetahui keputusan UPSR yang akan diumumkan pada hari itu. Ilmu yang kupelajari selama lima tahun di luar negara kan ku taburkan kepada bangsa dan tanah airku.tetapi kini tak lagi. sebuah pasaraya akan didirikan di berhampiran dengan jambatan yang baru siap.

Itulah kenangan manis yang tidak dapat aku lupakan dalam hidupku. aku berasa sungguh gembira kerana aku mendapat keputusan yang cemerlang iaitu 5A. Aku tersenyum gembira. Sebaik sahaja sampai di rumah. Rakan-rakanku juga turut mengucap tahniah kepadaku. Guru besar dan guru-guru lain turut mengucap tahniah kepadaku atas kejayaanku itu. gembira. Ramai rakanku yang telah hadir. Aku mengucapkan terima kasih kepada guru-guru yang telah mengajarku dengan penuh dedikasi serta tidak pernah mengenal erti penat dan putus asa. Aku juga dapat melihat pelbagai memek muka seperti gementar. Ibu bapaku juga turut mengucapkan tahniah kepada aku. sedih dan lain-lain lagi. Aku pulang bersama-sama rakan-rakanku. Sebaik sahaja namaku dipanggil. Aku berasa sungguh gementar.Aku dan rakan-rakanku terus masuk ke dalam dewan sekolah. Aku juga megucapkan terima kasih kepada ibu bapaku atas dorongan yang telah mereka berikan kepadaku selama ini. Jasa dan bakti guru-guru akan diingati sehingga akhir hayatku. . aku memberitahu ibu bapaku yang aku telah mendapat keputusan yang cemerlang dalam UPSR. Aku berasa sungguh gembira. Tidak lama kemudian. guru besar sekolah kami telah mengumumkan nama-nama pelajar dan keputusannya.

Aku terus pergi ke pondok telefon yang berhampiran.Mujurlah aku mempunyai wang syiling.00 petang.Aku baru selesai menghadiri kelas tambahan. Tiba-tiba aku dapati kunci basikal aku hilang. . Malangnya kunci basikalku tiada. Aku segera mengambil basikalku di tempat letak basikal. Ibuku menyuruhku menunggu di sekolah. Jam tangan aku menunjukkan hampir pukul 3. Aku berasa sangsat takut. Aku memberitahu ibu tentang kehilangan kunci basikalku. Aku menelefon ibuku. Aku berasa sungguh bimbang. Aku mencari kunci basikalku di tempat letak basikal.

kunci baru siap dipasang. . Ibu dan aku mengangkat basikal lalu memasukkan ke dalam kereta. Aku berasa sungguh sedih kerana tidak dapat berbasikal ke sekolah bersama rakanrakanku lagi.Tidak lama kemudian. Ibuku menempah kunci baru untuk basikalku. Aku dihantar oleh ayah ke sekolah. ibu dan bapaku melarang aku menunggang basikal ke sekolah lagi. Ibuku menasihati aku agar tidak cuai lagi. Semenjak kejadian itu menimpaku. Selepas beberapa minit. Ibuku membawa aku ke kedai membuat kunci. Aku berasa sungguh gembira. ibuku pun datang.

aku terus menuju ke pintu pagar sekolah untuk pulang cepat. aku terdengar suara wanita menjerit. . Rupa-rupanya beg tangan wanita itu diragut oleh dua orang lelaki bermotosikal. Apa yang mengejutkan wanita itu ialah jiranku Mak Cik Nadia. Aku memujuk Mak Cik Nadia supaya bersabar. Nasib baik Mak Cik Nadia tidak mengalami kecederaan yang teruk. Aku terus mencatat nombor plat motosikal yang ditunggang oleh dua orang peragut tersebut.Sebaik sahaja loceng berbunyi menandakan waktu persekolahan telah tamat. Ketika dalam perjalanan pulang.

Aku terus pergi ke arah budak tersebut sambil menuntun basikalku. Aku cuba . Rupa-rupanya Nurul ketinggalan bas.Aku terus ke pondok telefon yang berhampiran untuk menelefon pihak polis. Pihak polis mengucapkan terima kasih kepadaku. Meraka membawa aku dan Mak Cik Nadia ke balai polis untuk membuat laporan. Aku memberitahu nombor plat motosikal dan jenis motosikal peragut itu. Tidak lama kemudian. Aku berasa simpati melihat budak itu. pihak polis berjaya memberkas dua orang lelaki tersebut. Setelah beberapa jam. Ketika aku pulang dari sekolah. aku ternampak seorang kanak-kanak sedang menangis di tepi jalan. Aku juga memberitahu yang mereka melarikan diri ke Jalan Sulaiman. Aku menyuruh Nurul menceritakan kepadaku apa yang berlaku. Aku menyuruh Nurul berhenti daripada menangis. Rupa-rupanya budak itu ialah anak jiranku Nurul. Pihak polis menghantar aku dan Mak Cik Nadia pulang ke rumah. Ibu bapaku berasa terkejut sebaik sahaja melihat aku keluar daripada kereta polis. Pihak polis menceritakan kepada ibu bapaku apa yang terjadi. beberapa orang polis datang.

mententeramkan Nurul. Aku menyuruh Nurul membonceng basikalku. Setibanya di rumah. Aku menunggang basikalku untuk pulang ke rumah. aku memberhentikan basikalku. Setelah pulang ke rumah. Nurul mengucapkan terima kasih kepadaku. Aku menyuruh Nurul turun. Kemudian. Aku menceritakan apa yang telah berlaku semasa aku pulang dari sekolah. Nurul berasa gembira. . Aku berjanji akan membawanya pulang. kami makan tengah hari bersama-sama. aku dimarahi oleh ibu. Ibuku berasa gembira kerana sikapku yang suka menolong orang yang memerlukan bantuan.

Suaminya tiada di rumah kerana sedang berkursus. Aku memberitahu ayah dan ibuku bahawa anak mak cik Jamilah diserang demam panas. Mak Cik Jamilah memberitahuku bahawa anaknya diserang demam panas. Mak Cik Jamilah. Aku segera membuka tingkap tersebut. Ayah dan ibuku segera ke rumah jiranku itu untuk menbantu mereka. Rupa-rupanya jiranku. .Tiba-tiba aku terdengar orang mengetuk tingkap bilikku. Aku segera ke ruang tamu.

Aku hanya mampu berdoa kepada Allah supaya Serina selamat. Aku berasa bimbang akan Serina yang diserang demam panas. Keesokan harinya. Aku bersyukur kerana Serina kini sudah hampir sembuh. Aku dan keluargaku menziarahi Serina di hospital. .Ibu dan Mak Cik Jamilah memapah Serina masuk ke dalam kereta ayahku untuk dibawa ke klinik yang berhampiran. Ibu memberitahu aku bahawa Serina ditahan di wad. aku terdengar enjin kereta ayahku. Mak cik Jamilah mengucapkan terima kasih kepada aku dan keluargaku. Ibu menyuruh aku menjaga rumah dan mengunci pintu. Aku patuh nasihat ibuku. Aku segera membuka pintu. Tidak lama kemudian.

tayar bas itu pancit. Aku terpaksa mengikut jalan pintas supaya aku dapat pulang ke rumahku dengan lebih awal. Aku menaiki bas itu untuk pulang ke rumahku. aku ternampak sebuah bas yang dipandu perlahan. Di pertengahan jalan. Di sekeliling jalan pintas itu terdapat banyak pokok getah. Kadang-kadang aku terdengar bunyi burung hantu yang menakutkan diriku. Hatiku ingin mengikut jalan pintas tetapi aku takut. . Aku berjalan seorang diri. Hujan renyai-renyai mula turun. Aku turun dari bas itu lalu berjalan kaki.Aku terpaksa berjalan kaki untuk pulang ke rumahku. Tiba-tiba.

Aku fikirkan suara itu adalah khayalan sahaja. Tiba-tiba seorang perempuan tua muncul di hadapanku. Aku mengucapkan terima kasih kepada perempuan tua itu. Peristiwa itu telah memberi pengajaran kepadaku. Aku membuka langkah seribu. aku terus masuk ke dalam rumah untuk memberitahu ayahku peristiwa yang menimpa diriku. Aku berlari dengan sekuatkuat hatiku. Aku menoleh ke belakang. Aku berasa takut. Badannya berlumuran darah. Setibanya di halaman rumahku. Perempuan tua itu menunjukkan jalan pulang ke rumahku. Alangkah terperanjatnya aku apabila terlihat satu lembaga melambai-lambai ke arahku. Kemudian.Tiba-tiba aku terdengar suara orang memanggil-manggil namaku. . perempuan tua itupun hilang daripada pandanganku. Aku keletihan dan aku terpaksa berehat sebentar.

kami melawat ke Bukit Bendera. Kami berada di sana selama tiga hari dua malam.Pada cuti sekolah yang lalu . . Pada hari pertama. Pulau Pinang terkenal dengan nama Pulau Mutiara. saya dapat melihat keseluruhan negeri ini. Banyak tempat menarik yang saya lawati bersama keluarga di pulau ini. saya dan keluarga pergi bercuti di Pulau Pinang. Pengalaman ini sungguh menyeronokkan saya. Pemandangannya sungguh menarik sekali. Kami menaiki kereta kabel. Di atas bukit ini pula.

kami berkelah di Pantai Batu Feringhi. Saya seronok kerana dapat mandi-manda dengan sepuas-puasnya. Saya berharap agar dapat berkunjung ke Pulau Pinang lagi pada masa akan datang.Pada hari kedua. kami juga sempat membeli-belah Pada hari ketiga. Ramai orang turut berkelah di sini. Pemandangannya sungguh indah sekali. kami melawat ke Tanjung Bungah dan sekitar bandar Georgtown. Di samping itu. .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.