LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP

NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA AKTIVITI (INDIVIDU) TEMPOH PELAKSANAAN OBJEKTIF: 1. Mengetahui cara mengurus bilik darjah dengan baik. 2. Mengenalpasti pelajar yang bermasalah dan tidak bermasalah dari segi disiplin, kesihatan dan latar belakang. 3. Memastikan kelas sentiasa ceria, bersih dan teraputik. 4. Memupuk hubungan dua hala yang baik dan mesra di antara pelajar dengan pelajar serta pelajar dengan guru. 5. Memastikan kecemerlangan akademik para pelajar tidak terabai. : SRITHARR A/L JAHANADAN : PISMP SEM 8 : SK TAMAN TUANKU JAAFAR : Menjadi Guru Kelas 3 Harmoni : 01.08.2011 hingga 26.08.2011

Saya berjumpa dan berbincang dengan guru pembimbing. Kami sentiasa bekerjasama menghias dan menceriakan kelas semasa waktu rehat. 3. Secara langsungnya hubungan kami dapat dieratkan. REFLEKSI: KEKUATAN PROJEK / AKTIVITI 1. Saya juga mendapat banyak pengalaman seperti pengurusan kelas semasa menjadi guru kelas selama empat minggu. 2. Saya juga telah belajar cara untuk menanda buku kedatangan murid. Saya menghias dan menceriakan kelas dengan kata-kata hikmah. Saya perlu memastikan kelas sentiasa bersih.STRATEGI PELAKSANAAN: 1. Saya dapat lebih memahami tahap dan latar belakang murid-murid kelas 3H. Melalui kerja ini. saya dapat mengetahui dan mempelajari tugas seorang guru kelas kerana ini bukan suatu kerja yang senang. 4. carta-carta dan bahan-bahan hiasan. 2. ceria dan dalam keadaan yang kondusif. Sepanjang empat minggu ini. Beliau mencadangkan saya menjadi guru kelas 3 Harmoni selama empat minggu supaya saya boleh mendapat pengalaman tanda buku kedatangan dan mengurus kelas. KELEMAHAN PROJEK / AKTIVITI . 5. saya dikehendaki menanda buku kehadiran setiap hari selepas perhimpunan pagi.

saya mendapat banyak pengalaman dan pengetahuan yang berharga. 2. kelas yang lain. Pada Praktikum 3. Masa untuk menjadi guru kelas sangat singkat disebabkan oleh tugas-tugas lain. Jadi semasa internship yang diadakan pada hujung tahun menyebabkan saya tidak berpeluang menjalankan tugas dengan sepenuhnya. 3. Selain itu. Saya juga mempelajari cara mengira kedatangan muridmurid. saya berpeluang menghias dan menceriakan kelas saya dengan bahan-bahan yang berwarna-warni dan kata-kata hikmah. KESIMPULAN Melalui aktiviti menjadi guru kelas selama empat minggu ini. Saya tidak dapat memahami latar belakang dan sikap murid dengan lebih mendalam kerana masa yang terlalu singkat untuk saya berjumpa dan berkomunikasi dengan mereka. Ini merupakan pengalaman baru untuk saya. Selama tempoh ini. Ini telah menyebabkan saya susah untuk pengagihan masa untuk buat hiasan kelas dan mengumpul data untuk kajian CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: Kami sepatutnya diberi masa yang lebih panjang untuk menjadi guru kelas supaya dapat mempelajari lebih banyak pengalaman dengan sepenuhnya. saya telah mengajar kelas yang lain dan kali ini telah menjadi guru kelas untuk tindakan saya.1. . saya mengambil alih tugas untuk menanda buku kedatangan murid-murid. Kebanyakan tugas-tugas guru kelas biasanya telah dilaksanakan pada awal tahun persekolahan.

pihak IPG perlu mengadakan Internship ini pada awal tahun supaya guru pelatih dapat mengetahui tugas sebenar guru kelas dan membuat tugas-tugas tersebut dengan sepenuhnya. Menjadikan perpustakaan sebagai suatu tempat pembelajaran yang selesa dan kondusif. Membina hubungan dan kerjasama dengan rakan sejawat untuk meningkatkan kejelekitan pasukan.08.Atas sebab kesingkatan masa dalam menjalankan aktiviti menjadi guru kelas. Memberi peluang kepada para guru pelatih untuk belajar cara-cara untuk mewujudkan persekitaran sekolah yang ceria. LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH : SRITHARR A/L JAHANADAN : PISMP SEM 8 : SK TAMAN TUANKU JAAFAR NAMA AKTIVITI (KUMPULAN) : Projek Keceriaan Perpustakaan (Mural Jalan-raya 3D) TEMPOH PELAKSANAAN OBJEKTIF : : 01. 2. 3. Saya akan mengguna dan mengaplikasikan pengalaman dan pengetahuan yang dipelajari dengan sepenuhnya pada masa hadapan. 5. 4.2011 hingga 26. . Meningkatkan kesedaran penggunaan jalan raya di kalangan murid.2011 1. Menjadikan perpustakaan lebih ceria dan lebih menarik.08.

Perbincangan dengan guru pembimbing. kami membeli bahan-bahan hiasan yang diperlukan. Beliau mengemukakan cadangan menceriakan kawasan sekolah. Menceriakan perpustakaan. 3. 2. REFLEKSI: KEKUATAN PROJEK / AKTIVITI . Membuat perancangan dan persediaan.STRATEGI PELAKSANAAN: 1. Selepas kertas kerja disahkan.  Saya dan rakan-rakan membuat kertas kerja untuk mendapatkan persetujuan daripada guru pembimbing dan Guru Besar Sk Taman Tuanku Jaafar.  Berjumpa dan berbincang dengan guru pembimbing untuk mendapatkan cadangan dan idea.  Hasil kerja dipamerkan di dinding perpustakaan.

Selain itu. staf sekolah serta pekerjapekerja turut membantu dalam proses lengkapkan projek kami ini. Keadaan ini telah melambatkan kami untuk menyelasikan tugas. CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: . Kami sentiasa merujuk beliau jika menghadapi masalah.1. 3. Jadi kami terpaksa mencari masa untuk menyiapkan kerja kami. Menyediakan satu tempat belajar yang ceria. 4. KELEMAHAN PROJEK / AKTIVITI 1. 2. guru pembimbing. selesa. Atas bantuan yang diberikan. mural jalan raya 3D dapat meningkatkan kesedaran murid-murid tentang kepentingan mematuhi peraturan-peraturan dan isyarat semasa menggunakan jalan raya. Memberi satu peluang yang baik kepada guru pelatih untuk mempelajari cara menulis kertas kerja dan melaksanakan sesuatu projek dengan rakan-rakan lain demi memupuk semangat kerjasama dan berpasukan . dapat mengeratkan lagi hubungan dengan murid- murid sekolah ini. Kerja kami selalu di ganggu kerana projek ini dilaksanakan di perpustakaan. Encik Badrul juga telah banyak membantu kami semasa melaksanakan tugas kami. Beliau telah memberi tunjuk ajar dan juga cadangan untuk membantu menyenangkan tugas kami. Selalu ada murid dan cikgu membawa murid ke perpustakaan untuk mengadakan kelas. Secara tidak langsung. dan kondusif untuk murid- murid supaya dapat membangkitkan minat mereka untuk belajar dalam keadaan yang baik.

keadaan perpustakaan menjadi ceria. . selesa dan lebih menarik minat murid-murid untuk belajar. Kami juga boleh mengabiskan kerja pada waktu petang iaitu selepas habis sekolah untuk menghabiskan projek dengan cepat. Di samping itu. Dengan selesainya projek ini. KESIMPULAN Melalui projek menceriakan perpustakaan ini. Dengan itu. Walaupun masa yang ditetapkan tidak banyak namun kami berjaya menyiapkan projek ini dengan berjaya dan lancar atas kerjasama serta semangat berpasukan yang diberi oleh semua warga SK Taman Tuanku Jaafar dan rakan-rakan saya. cara-cara mengurus dan mengendalikan sesuatu projek dengan sistematik. Penting sekali. saya dapat memahami betapa pentingnya semangat saling tolong-menolong dan bekerjasama dengan rakan-rakan lain untuk menyiapkan sesuatu projek. saya akan mengguna dan mengaplikasikan pengalaman serta pengetahuan yang dipelajari pada masa yang akan datang.Kami harus membuat perancangan masa membuat projek yang lebih sistematik supaya projek ini dapat dijalankan dengan lebih baik dan disiapkan pada masa yang ditetapkan. saya rasa bersyukur kerana telah memperoleh banyak pengalaman dan pengetahuan yang baru. mural bentuk jalan raya 3D juga dapat memberi satu kesedaran kepada murid-murid tentang kepentingan mematuhi peraturan-peraturan dan isyarat semasa menggunakan jalan raya demi keselamatan diri. Saya telah mempelajari cara menulis kertas kerja.

LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH : SRITHARR A/L JAHANADAN : PISMP SEM 8 : SK TAMAN TUANKU JAAFAR NAMA AKTIVITI (KUMPULAN) : Amali Pertolongan Cemas Badan Uniform TEMPOH PELAKSANAAN OBJEKTIF : : 24. 2. Berupaya untuk menjalankan tanggungjawab sebagai guru di sekolah. 3. Mengggunakan ilmu dan kemahiran dalam pelaksanaan sesuatu tindakan. amalan dan aktiviti. Berupaya mendapat pengalaman untuk menguruskan sesuatu program.2011 1.08. .

Perbincangan dengan guru pembimbing. Menjalankan amali di Ruang Legar SKTTJ. Membuat perancangan dan persediaan. dan sosial dalam kalangan guru pelatih dan pihak sekolah. 7. Memupuk sifat semangat kekitaan sebagai bakal guru untuk berkhidmat di sekolah pada masa akan datang. 2. Membina hubungan dan kerjasama dengan rakan sejawat untuk meningkatkan kejelekitan pasukan. rohani. .4.  Saya dan rakan-rakan membuat kertas kerja untuk mendapatkan persetujuan daripada guru pembimbing dan Guru Besar Sk Taman Tuanku Jaafar. 6. STRATEGI PELAKSANAAN: 1. Membolehkan guru pelatih untuk menunaikan amanah yang dipertanggungjawabkan oleh pihak institut dan sekolah.  Berjumpa dan berbincang dengan guru pembimbing kami untuk menentukan tarikh menjalankan amali dan aktiviti yang akan dilaksanakan di setiap station. Tarikh yang dirancangkan ialah 24 Ogos 2011 ketika waktu Kokurikulum badan beruniform dan hanya murid Tahun 5 dilibatkan. emosi. 3. kami membuat perbincangan dan mengagihkan tugasan setiap guru pelatih. 5. Selepas kertas kerja disahkan. Mempamerkan daya ketahanan dan kekuatan jasmani.

Memberi satu peluang yang baik kepada guru pelatih untuk mempelajari prosedur-prosedur mengendalikan sesuatu amali yang melibatkan banyak murid. hubungan antara para guru pelatih dengan murid-murid dapat dieratkan lagi. 2. balutan luka. 4. Melalui amali ini. Setiap stesen dijaga oleh dua orang guru pelatih dan menjalankan amali tentang pertolongan cemas iaitu membuat anduh. mengangkat mangsa (mobiliti) dan juga khidmat bantu mula. 3. Menggalakkan guru pelatih berinisiatif dan aktif dalam melakukan sesuatu aktiviti dengan semangat berpasukan dan bekerjasama yang baik dengan rakan-rakan lain. KELEMAHAN PROJEK / AKTIVITI . mengangkat mangsa (mobiliti) dan juga khidmat bantu mula supaya mereka dapat mengaplikasikan pengetahuan yang dipelajari ini pada masa yang memerlukan. balutan luka. 5. REFLEKSI: KEKUATAN PROJEK / AKTIVITI 1. Menyediakan satu peluang yang sangat baik kepada murid-murid untuk mempelajari amali pertolongan cemas iaitu membuat anduh. Semua murid melibatkan diri dengan aktif dan memberi komitmen yang secukupnya kepada guru pelatih.

mastilah tidak berjaya aktiviti dijalankan dengan begitu lancar. Yang pentingnya. 2. Sesi refleksi tidak dapat dilaksanakan kerana kesuntukan masa. sesi penilaian boleh dijalankan jika mempunyai masa yang secukupnya. CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: Aktiviti ini memerlukan lebih banyak guru yang terlibat untuk memastikan setiap pelajar dapat mempelajari apa yang telah disampaikan. Penilaian tidak dijalankan untuk menguji sama ada setiap murid dapat mempelajari amali yang diajar. KESIMPULAN Melalui amali pertolongan cemas ini. Walaupun masa yang dirancangkan agak kesuntukan namun kami telah berjaya menyiapkan amali ini dengan berjaya dan lancar atas kerjasama serta semangat . saya rasa bersyukur kerana telah memperoleh banyak pengalaman dan pengetahuan yang baru dalam mengandalikan sesuatu aktiviti yang melibatkan banyak murid. saya dapat memahami betapa pentingnya semangat saling tolong-menolong dan bekerjasama dengan rakan-rakan lain untuk menyiapkan sesuatu projek. Ini telah menyebabkan guru pelatih tidak dapat memastikan bahawa setiap anak murid dapat mempelajari apa yang diajarkan dalam amali. Di samping itu. Selain itu. Dengan selesainya aktiviti ini. 3. Kesuntukan masa semasa menjalankan amali dari station ke station lain kerana bilangan guru pelatih di stesen tidak mencukupi untuk mengawal bilangan murid yang ramai.1. murid-murid mendapat ilmu pengetahuan dan pemahaman tentang pertolongan cemas yang dapat mereka guna dan aplikasikan pada kehidupan seharian. Tanpa semangat ini. amali ini juga mempertingkatkan kesedaran murid kepentingan menjaga keselamatan diri dan orang di sekeliling secara tidak langsung.

berpasukan yang diberi oleh semua warga SK Taman Tuanku Jaafar. dan rakan-rakan saya. ……………………………………… PN. SUHAILA BINTI MUSTAFFA (GURU PEMIMBING) . Disediakan oleh. saya akan mengguna dan mengaplikasikan pengalaman serta pengetahuan yang dipelajari pada masa yang akan datang. ……………………………………… SRITHARR A/L JAHANADAN (GURU PELATIH IPG KAMPUS RAJA MELEWAR) Disemak Oleh. Dengan itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful