LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP

NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA AKTIVITI (INDIVIDU) TEMPOH PELAKSANAAN OBJEKTIF: 1. Mengetahui cara mengurus bilik darjah dengan baik. 2. Mengenalpasti pelajar yang bermasalah dan tidak bermasalah dari segi disiplin, kesihatan dan latar belakang. 3. Memastikan kelas sentiasa ceria, bersih dan teraputik. 4. Memupuk hubungan dua hala yang baik dan mesra di antara pelajar dengan pelajar serta pelajar dengan guru. 5. Memastikan kecemerlangan akademik para pelajar tidak terabai. : SRITHARR A/L JAHANADAN : PISMP SEM 8 : SK TAMAN TUANKU JAAFAR : Menjadi Guru Kelas 3 Harmoni : 01.08.2011 hingga 26.08.2011

2. Saya menghias dan menceriakan kelas dengan kata-kata hikmah. Beliau mencadangkan saya menjadi guru kelas 3 Harmoni selama empat minggu supaya saya boleh mendapat pengalaman tanda buku kedatangan dan mengurus kelas. Saya juga telah belajar cara untuk menanda buku kedatangan murid. saya dikehendaki menanda buku kehadiran setiap hari selepas perhimpunan pagi. 4. 5. REFLEKSI: KEKUATAN PROJEK / AKTIVITI 1. Saya juga mendapat banyak pengalaman seperti pengurusan kelas semasa menjadi guru kelas selama empat minggu. Secara langsungnya hubungan kami dapat dieratkan. 2. Saya berjumpa dan berbincang dengan guru pembimbing. Saya dapat lebih memahami tahap dan latar belakang murid-murid kelas 3H.STRATEGI PELAKSANAAN: 1. Saya perlu memastikan kelas sentiasa bersih. carta-carta dan bahan-bahan hiasan. 3. Kami sentiasa bekerjasama menghias dan menceriakan kelas semasa waktu rehat. ceria dan dalam keadaan yang kondusif. KELEMAHAN PROJEK / AKTIVITI . Sepanjang empat minggu ini. Melalui kerja ini. saya dapat mengetahui dan mempelajari tugas seorang guru kelas kerana ini bukan suatu kerja yang senang.

saya mengambil alih tugas untuk menanda buku kedatangan murid-murid. Kebanyakan tugas-tugas guru kelas biasanya telah dilaksanakan pada awal tahun persekolahan. Saya juga mempelajari cara mengira kedatangan muridmurid. saya berpeluang menghias dan menceriakan kelas saya dengan bahan-bahan yang berwarna-warni dan kata-kata hikmah. saya telah mengajar kelas yang lain dan kali ini telah menjadi guru kelas untuk tindakan saya. kelas yang lain. Saya tidak dapat memahami latar belakang dan sikap murid dengan lebih mendalam kerana masa yang terlalu singkat untuk saya berjumpa dan berkomunikasi dengan mereka. 3. Selama tempoh ini. Jadi semasa internship yang diadakan pada hujung tahun menyebabkan saya tidak berpeluang menjalankan tugas dengan sepenuhnya. saya mendapat banyak pengalaman dan pengetahuan yang berharga. 2. Selain itu. Ini telah menyebabkan saya susah untuk pengagihan masa untuk buat hiasan kelas dan mengumpul data untuk kajian CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: Kami sepatutnya diberi masa yang lebih panjang untuk menjadi guru kelas supaya dapat mempelajari lebih banyak pengalaman dengan sepenuhnya.1. KESIMPULAN Melalui aktiviti menjadi guru kelas selama empat minggu ini. Ini merupakan pengalaman baru untuk saya. Pada Praktikum 3. . Masa untuk menjadi guru kelas sangat singkat disebabkan oleh tugas-tugas lain.

2011 hingga 26.Atas sebab kesingkatan masa dalam menjalankan aktiviti menjadi guru kelas.2011 1. 5. Memberi peluang kepada para guru pelatih untuk belajar cara-cara untuk mewujudkan persekitaran sekolah yang ceria.08. . Membina hubungan dan kerjasama dengan rakan sejawat untuk meningkatkan kejelekitan pasukan. Menjadikan perpustakaan lebih ceria dan lebih menarik. Saya akan mengguna dan mengaplikasikan pengalaman dan pengetahuan yang dipelajari dengan sepenuhnya pada masa hadapan. 3. Menjadikan perpustakaan sebagai suatu tempat pembelajaran yang selesa dan kondusif. Meningkatkan kesedaran penggunaan jalan raya di kalangan murid.08. LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH : SRITHARR A/L JAHANADAN : PISMP SEM 8 : SK TAMAN TUANKU JAAFAR NAMA AKTIVITI (KUMPULAN) : Projek Keceriaan Perpustakaan (Mural Jalan-raya 3D) TEMPOH PELAKSANAAN OBJEKTIF : : 01. 2. 4. pihak IPG perlu mengadakan Internship ini pada awal tahun supaya guru pelatih dapat mengetahui tugas sebenar guru kelas dan membuat tugas-tugas tersebut dengan sepenuhnya.

STRATEGI PELAKSANAAN: 1.  Hasil kerja dipamerkan di dinding perpustakaan. Beliau mengemukakan cadangan menceriakan kawasan sekolah.  Saya dan rakan-rakan membuat kertas kerja untuk mendapatkan persetujuan daripada guru pembimbing dan Guru Besar Sk Taman Tuanku Jaafar. 3. Perbincangan dengan guru pembimbing. kami membeli bahan-bahan hiasan yang diperlukan. Selepas kertas kerja disahkan. Menceriakan perpustakaan. REFLEKSI: KEKUATAN PROJEK / AKTIVITI .  Berjumpa dan berbincang dengan guru pembimbing untuk mendapatkan cadangan dan idea. 2. Membuat perancangan dan persediaan.

Kami sentiasa merujuk beliau jika menghadapi masalah. Selain itu. KELEMAHAN PROJEK / AKTIVITI 1.1. 3. Selalu ada murid dan cikgu membawa murid ke perpustakaan untuk mengadakan kelas. Kerja kami selalu di ganggu kerana projek ini dilaksanakan di perpustakaan. dan kondusif untuk murid- murid supaya dapat membangkitkan minat mereka untuk belajar dalam keadaan yang baik. CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: . selesa. mural jalan raya 3D dapat meningkatkan kesedaran murid-murid tentang kepentingan mematuhi peraturan-peraturan dan isyarat semasa menggunakan jalan raya. Secara tidak langsung. Beliau telah memberi tunjuk ajar dan juga cadangan untuk membantu menyenangkan tugas kami. 2. Atas bantuan yang diberikan. Encik Badrul juga telah banyak membantu kami semasa melaksanakan tugas kami. Menyediakan satu tempat belajar yang ceria. Jadi kami terpaksa mencari masa untuk menyiapkan kerja kami. Memberi satu peluang yang baik kepada guru pelatih untuk mempelajari cara menulis kertas kerja dan melaksanakan sesuatu projek dengan rakan-rakan lain demi memupuk semangat kerjasama dan berpasukan . guru pembimbing. Keadaan ini telah melambatkan kami untuk menyelasikan tugas. dapat mengeratkan lagi hubungan dengan murid- murid sekolah ini. staf sekolah serta pekerjapekerja turut membantu dalam proses lengkapkan projek kami ini. 4.

KESIMPULAN Melalui projek menceriakan perpustakaan ini.Kami harus membuat perancangan masa membuat projek yang lebih sistematik supaya projek ini dapat dijalankan dengan lebih baik dan disiapkan pada masa yang ditetapkan. . Saya telah mempelajari cara menulis kertas kerja. saya dapat memahami betapa pentingnya semangat saling tolong-menolong dan bekerjasama dengan rakan-rakan lain untuk menyiapkan sesuatu projek. Di samping itu. saya rasa bersyukur kerana telah memperoleh banyak pengalaman dan pengetahuan yang baru. mural bentuk jalan raya 3D juga dapat memberi satu kesedaran kepada murid-murid tentang kepentingan mematuhi peraturan-peraturan dan isyarat semasa menggunakan jalan raya demi keselamatan diri. keadaan perpustakaan menjadi ceria. saya akan mengguna dan mengaplikasikan pengalaman serta pengetahuan yang dipelajari pada masa yang akan datang. selesa dan lebih menarik minat murid-murid untuk belajar. cara-cara mengurus dan mengendalikan sesuatu projek dengan sistematik. Dengan selesainya projek ini. Walaupun masa yang ditetapkan tidak banyak namun kami berjaya menyiapkan projek ini dengan berjaya dan lancar atas kerjasama serta semangat berpasukan yang diberi oleh semua warga SK Taman Tuanku Jaafar dan rakan-rakan saya. Kami juga boleh mengabiskan kerja pada waktu petang iaitu selepas habis sekolah untuk menghabiskan projek dengan cepat. Dengan itu. Penting sekali.

2. 3. amalan dan aktiviti.08. Mengggunakan ilmu dan kemahiran dalam pelaksanaan sesuatu tindakan. Berupaya mendapat pengalaman untuk menguruskan sesuatu program.2011 1. . Berupaya untuk menjalankan tanggungjawab sebagai guru di sekolah.LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH : SRITHARR A/L JAHANADAN : PISMP SEM 8 : SK TAMAN TUANKU JAAFAR NAMA AKTIVITI (KUMPULAN) : Amali Pertolongan Cemas Badan Uniform TEMPOH PELAKSANAAN OBJEKTIF : : 24.

Selepas kertas kerja disahkan. 3. .  Berjumpa dan berbincang dengan guru pembimbing kami untuk menentukan tarikh menjalankan amali dan aktiviti yang akan dilaksanakan di setiap station. Membolehkan guru pelatih untuk menunaikan amanah yang dipertanggungjawabkan oleh pihak institut dan sekolah. dan sosial dalam kalangan guru pelatih dan pihak sekolah. 6. Menjalankan amali di Ruang Legar SKTTJ. Mempamerkan daya ketahanan dan kekuatan jasmani. rohani. STRATEGI PELAKSANAAN: 1. 5. kami membuat perbincangan dan mengagihkan tugasan setiap guru pelatih. Memupuk sifat semangat kekitaan sebagai bakal guru untuk berkhidmat di sekolah pada masa akan datang. 2.4. Tarikh yang dirancangkan ialah 24 Ogos 2011 ketika waktu Kokurikulum badan beruniform dan hanya murid Tahun 5 dilibatkan. Membuat perancangan dan persediaan.  Saya dan rakan-rakan membuat kertas kerja untuk mendapatkan persetujuan daripada guru pembimbing dan Guru Besar Sk Taman Tuanku Jaafar. Perbincangan dengan guru pembimbing. emosi. Membina hubungan dan kerjasama dengan rakan sejawat untuk meningkatkan kejelekitan pasukan. 7.

 Setiap stesen dijaga oleh dua orang guru pelatih dan menjalankan amali tentang pertolongan cemas iaitu membuat anduh. Semua murid melibatkan diri dengan aktif dan memberi komitmen yang secukupnya kepada guru pelatih. REFLEKSI: KEKUATAN PROJEK / AKTIVITI 1. mengangkat mangsa (mobiliti) dan juga khidmat bantu mula. mengangkat mangsa (mobiliti) dan juga khidmat bantu mula supaya mereka dapat mengaplikasikan pengetahuan yang dipelajari ini pada masa yang memerlukan. 5. balutan luka. Memberi satu peluang yang baik kepada guru pelatih untuk mempelajari prosedur-prosedur mengendalikan sesuatu amali yang melibatkan banyak murid. 2. Melalui amali ini. 4. Menggalakkan guru pelatih berinisiatif dan aktif dalam melakukan sesuatu aktiviti dengan semangat berpasukan dan bekerjasama yang baik dengan rakan-rakan lain. 3. hubungan antara para guru pelatih dengan murid-murid dapat dieratkan lagi. KELEMAHAN PROJEK / AKTIVITI . balutan luka. Menyediakan satu peluang yang sangat baik kepada murid-murid untuk mempelajari amali pertolongan cemas iaitu membuat anduh.

saya dapat memahami betapa pentingnya semangat saling tolong-menolong dan bekerjasama dengan rakan-rakan lain untuk menyiapkan sesuatu projek.1. CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: Aktiviti ini memerlukan lebih banyak guru yang terlibat untuk memastikan setiap pelajar dapat mempelajari apa yang telah disampaikan. Ini telah menyebabkan guru pelatih tidak dapat memastikan bahawa setiap anak murid dapat mempelajari apa yang diajarkan dalam amali. Penilaian tidak dijalankan untuk menguji sama ada setiap murid dapat mempelajari amali yang diajar. Kesuntukan masa semasa menjalankan amali dari station ke station lain kerana bilangan guru pelatih di stesen tidak mencukupi untuk mengawal bilangan murid yang ramai. KESIMPULAN Melalui amali pertolongan cemas ini. Tanpa semangat ini. sesi penilaian boleh dijalankan jika mempunyai masa yang secukupnya. Dengan selesainya aktiviti ini. Selain itu. 3. murid-murid mendapat ilmu pengetahuan dan pemahaman tentang pertolongan cemas yang dapat mereka guna dan aplikasikan pada kehidupan seharian. 2. Yang pentingnya. mastilah tidak berjaya aktiviti dijalankan dengan begitu lancar. saya rasa bersyukur kerana telah memperoleh banyak pengalaman dan pengetahuan yang baru dalam mengandalikan sesuatu aktiviti yang melibatkan banyak murid. amali ini juga mempertingkatkan kesedaran murid kepentingan menjaga keselamatan diri dan orang di sekeliling secara tidak langsung. Sesi refleksi tidak dapat dilaksanakan kerana kesuntukan masa. Di samping itu. Walaupun masa yang dirancangkan agak kesuntukan namun kami telah berjaya menyiapkan amali ini dengan berjaya dan lancar atas kerjasama serta semangat .

berpasukan yang diberi oleh semua warga SK Taman Tuanku Jaafar. dan rakan-rakan saya. Dengan itu. ……………………………………… SRITHARR A/L JAHANADAN (GURU PELATIH IPG KAMPUS RAJA MELEWAR) Disemak Oleh. Disediakan oleh. ……………………………………… PN. saya akan mengguna dan mengaplikasikan pengalaman serta pengetahuan yang dipelajari pada masa yang akan datang. SUHAILA BINTI MUSTAFFA (GURU PEMIMBING) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful