LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP

NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA AKTIVITI (INDIVIDU) TEMPOH PELAKSANAAN OBJEKTIF: 1. Mengetahui cara mengurus bilik darjah dengan baik. 2. Mengenalpasti pelajar yang bermasalah dan tidak bermasalah dari segi disiplin, kesihatan dan latar belakang. 3. Memastikan kelas sentiasa ceria, bersih dan teraputik. 4. Memupuk hubungan dua hala yang baik dan mesra di antara pelajar dengan pelajar serta pelajar dengan guru. 5. Memastikan kecemerlangan akademik para pelajar tidak terabai. : SRITHARR A/L JAHANADAN : PISMP SEM 8 : SK TAMAN TUANKU JAAFAR : Menjadi Guru Kelas 3 Harmoni : 01.08.2011 hingga 26.08.2011

carta-carta dan bahan-bahan hiasan. Saya menghias dan menceriakan kelas dengan kata-kata hikmah. Saya juga telah belajar cara untuk menanda buku kedatangan murid. KELEMAHAN PROJEK / AKTIVITI . 3. Sepanjang empat minggu ini. 5. saya dapat mengetahui dan mempelajari tugas seorang guru kelas kerana ini bukan suatu kerja yang senang. Saya juga mendapat banyak pengalaman seperti pengurusan kelas semasa menjadi guru kelas selama empat minggu. Melalui kerja ini. 2.STRATEGI PELAKSANAAN: 1. Saya berjumpa dan berbincang dengan guru pembimbing. 2. Secara langsungnya hubungan kami dapat dieratkan. REFLEKSI: KEKUATAN PROJEK / AKTIVITI 1. saya dikehendaki menanda buku kehadiran setiap hari selepas perhimpunan pagi. Saya perlu memastikan kelas sentiasa bersih. Saya dapat lebih memahami tahap dan latar belakang murid-murid kelas 3H. Beliau mencadangkan saya menjadi guru kelas 3 Harmoni selama empat minggu supaya saya boleh mendapat pengalaman tanda buku kedatangan dan mengurus kelas. Kami sentiasa bekerjasama menghias dan menceriakan kelas semasa waktu rehat. 4. ceria dan dalam keadaan yang kondusif.

Jadi semasa internship yang diadakan pada hujung tahun menyebabkan saya tidak berpeluang menjalankan tugas dengan sepenuhnya. Saya juga mempelajari cara mengira kedatangan muridmurid. 2. saya berpeluang menghias dan menceriakan kelas saya dengan bahan-bahan yang berwarna-warni dan kata-kata hikmah. KESIMPULAN Melalui aktiviti menjadi guru kelas selama empat minggu ini. Ini merupakan pengalaman baru untuk saya. Selain itu. kelas yang lain.1. saya mendapat banyak pengalaman dan pengetahuan yang berharga. saya mengambil alih tugas untuk menanda buku kedatangan murid-murid. Ini telah menyebabkan saya susah untuk pengagihan masa untuk buat hiasan kelas dan mengumpul data untuk kajian CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: Kami sepatutnya diberi masa yang lebih panjang untuk menjadi guru kelas supaya dapat mempelajari lebih banyak pengalaman dengan sepenuhnya. saya telah mengajar kelas yang lain dan kali ini telah menjadi guru kelas untuk tindakan saya. Masa untuk menjadi guru kelas sangat singkat disebabkan oleh tugas-tugas lain. . Kebanyakan tugas-tugas guru kelas biasanya telah dilaksanakan pada awal tahun persekolahan. Pada Praktikum 3. Selama tempoh ini. 3. Saya tidak dapat memahami latar belakang dan sikap murid dengan lebih mendalam kerana masa yang terlalu singkat untuk saya berjumpa dan berkomunikasi dengan mereka.

. Menjadikan perpustakaan lebih ceria dan lebih menarik. 2.2011 hingga 26. 5. LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH : SRITHARR A/L JAHANADAN : PISMP SEM 8 : SK TAMAN TUANKU JAAFAR NAMA AKTIVITI (KUMPULAN) : Projek Keceriaan Perpustakaan (Mural Jalan-raya 3D) TEMPOH PELAKSANAAN OBJEKTIF : : 01. Saya akan mengguna dan mengaplikasikan pengalaman dan pengetahuan yang dipelajari dengan sepenuhnya pada masa hadapan. pihak IPG perlu mengadakan Internship ini pada awal tahun supaya guru pelatih dapat mengetahui tugas sebenar guru kelas dan membuat tugas-tugas tersebut dengan sepenuhnya.2011 1. Meningkatkan kesedaran penggunaan jalan raya di kalangan murid. Memberi peluang kepada para guru pelatih untuk belajar cara-cara untuk mewujudkan persekitaran sekolah yang ceria. Menjadikan perpustakaan sebagai suatu tempat pembelajaran yang selesa dan kondusif.Atas sebab kesingkatan masa dalam menjalankan aktiviti menjadi guru kelas.08. 4.08. 3. Membina hubungan dan kerjasama dengan rakan sejawat untuk meningkatkan kejelekitan pasukan.

Menceriakan perpustakaan. Selepas kertas kerja disahkan.  Hasil kerja dipamerkan di dinding perpustakaan. Beliau mengemukakan cadangan menceriakan kawasan sekolah.STRATEGI PELAKSANAAN: 1. 3. Membuat perancangan dan persediaan. REFLEKSI: KEKUATAN PROJEK / AKTIVITI .  Saya dan rakan-rakan membuat kertas kerja untuk mendapatkan persetujuan daripada guru pembimbing dan Guru Besar Sk Taman Tuanku Jaafar. 2. kami membeli bahan-bahan hiasan yang diperlukan. Perbincangan dengan guru pembimbing.  Berjumpa dan berbincang dengan guru pembimbing untuk mendapatkan cadangan dan idea.

CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: . staf sekolah serta pekerjapekerja turut membantu dalam proses lengkapkan projek kami ini. dan kondusif untuk murid- murid supaya dapat membangkitkan minat mereka untuk belajar dalam keadaan yang baik. Menyediakan satu tempat belajar yang ceria. 4. Kerja kami selalu di ganggu kerana projek ini dilaksanakan di perpustakaan. Kami sentiasa merujuk beliau jika menghadapi masalah. 2. guru pembimbing. selesa. 3. Encik Badrul juga telah banyak membantu kami semasa melaksanakan tugas kami. Keadaan ini telah melambatkan kami untuk menyelasikan tugas. Jadi kami terpaksa mencari masa untuk menyiapkan kerja kami.1. KELEMAHAN PROJEK / AKTIVITI 1. Selalu ada murid dan cikgu membawa murid ke perpustakaan untuk mengadakan kelas. dapat mengeratkan lagi hubungan dengan murid- murid sekolah ini. Atas bantuan yang diberikan. mural jalan raya 3D dapat meningkatkan kesedaran murid-murid tentang kepentingan mematuhi peraturan-peraturan dan isyarat semasa menggunakan jalan raya. Secara tidak langsung. Selain itu. Memberi satu peluang yang baik kepada guru pelatih untuk mempelajari cara menulis kertas kerja dan melaksanakan sesuatu projek dengan rakan-rakan lain demi memupuk semangat kerjasama dan berpasukan . Beliau telah memberi tunjuk ajar dan juga cadangan untuk membantu menyenangkan tugas kami.

selesa dan lebih menarik minat murid-murid untuk belajar. saya dapat memahami betapa pentingnya semangat saling tolong-menolong dan bekerjasama dengan rakan-rakan lain untuk menyiapkan sesuatu projek. saya rasa bersyukur kerana telah memperoleh banyak pengalaman dan pengetahuan yang baru. Walaupun masa yang ditetapkan tidak banyak namun kami berjaya menyiapkan projek ini dengan berjaya dan lancar atas kerjasama serta semangat berpasukan yang diberi oleh semua warga SK Taman Tuanku Jaafar dan rakan-rakan saya. Dengan selesainya projek ini. Dengan itu. Penting sekali. KESIMPULAN Melalui projek menceriakan perpustakaan ini. saya akan mengguna dan mengaplikasikan pengalaman serta pengetahuan yang dipelajari pada masa yang akan datang. cara-cara mengurus dan mengendalikan sesuatu projek dengan sistematik. Di samping itu. keadaan perpustakaan menjadi ceria. mural bentuk jalan raya 3D juga dapat memberi satu kesedaran kepada murid-murid tentang kepentingan mematuhi peraturan-peraturan dan isyarat semasa menggunakan jalan raya demi keselamatan diri. Saya telah mempelajari cara menulis kertas kerja.Kami harus membuat perancangan masa membuat projek yang lebih sistematik supaya projek ini dapat dijalankan dengan lebih baik dan disiapkan pada masa yang ditetapkan. . Kami juga boleh mengabiskan kerja pada waktu petang iaitu selepas habis sekolah untuk menghabiskan projek dengan cepat.

LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH : SRITHARR A/L JAHANADAN : PISMP SEM 8 : SK TAMAN TUANKU JAAFAR NAMA AKTIVITI (KUMPULAN) : Amali Pertolongan Cemas Badan Uniform TEMPOH PELAKSANAAN OBJEKTIF : : 24. Mengggunakan ilmu dan kemahiran dalam pelaksanaan sesuatu tindakan. 2. .08. Berupaya untuk menjalankan tanggungjawab sebagai guru di sekolah. Berupaya mendapat pengalaman untuk menguruskan sesuatu program. amalan dan aktiviti.2011 1. 3.

Selepas kertas kerja disahkan. 7. 5. Tarikh yang dirancangkan ialah 24 Ogos 2011 ketika waktu Kokurikulum badan beruniform dan hanya murid Tahun 5 dilibatkan. 2. 6. dan sosial dalam kalangan guru pelatih dan pihak sekolah.  Saya dan rakan-rakan membuat kertas kerja untuk mendapatkan persetujuan daripada guru pembimbing dan Guru Besar Sk Taman Tuanku Jaafar. Menjalankan amali di Ruang Legar SKTTJ.4. rohani. emosi. Perbincangan dengan guru pembimbing. Membolehkan guru pelatih untuk menunaikan amanah yang dipertanggungjawabkan oleh pihak institut dan sekolah. Membina hubungan dan kerjasama dengan rakan sejawat untuk meningkatkan kejelekitan pasukan. STRATEGI PELAKSANAAN: 1.  Berjumpa dan berbincang dengan guru pembimbing kami untuk menentukan tarikh menjalankan amali dan aktiviti yang akan dilaksanakan di setiap station. . kami membuat perbincangan dan mengagihkan tugasan setiap guru pelatih. Membuat perancangan dan persediaan. Memupuk sifat semangat kekitaan sebagai bakal guru untuk berkhidmat di sekolah pada masa akan datang. Mempamerkan daya ketahanan dan kekuatan jasmani. 3.

2. balutan luka. hubungan antara para guru pelatih dengan murid-murid dapat dieratkan lagi. Setiap stesen dijaga oleh dua orang guru pelatih dan menjalankan amali tentang pertolongan cemas iaitu membuat anduh. KELEMAHAN PROJEK / AKTIVITI . mengangkat mangsa (mobiliti) dan juga khidmat bantu mula supaya mereka dapat mengaplikasikan pengetahuan yang dipelajari ini pada masa yang memerlukan. balutan luka. 3. REFLEKSI: KEKUATAN PROJEK / AKTIVITI 1. Memberi satu peluang yang baik kepada guru pelatih untuk mempelajari prosedur-prosedur mengendalikan sesuatu amali yang melibatkan banyak murid. 4. 5. mengangkat mangsa (mobiliti) dan juga khidmat bantu mula. Menggalakkan guru pelatih berinisiatif dan aktif dalam melakukan sesuatu aktiviti dengan semangat berpasukan dan bekerjasama yang baik dengan rakan-rakan lain. Melalui amali ini. Menyediakan satu peluang yang sangat baik kepada murid-murid untuk mempelajari amali pertolongan cemas iaitu membuat anduh. Semua murid melibatkan diri dengan aktif dan memberi komitmen yang secukupnya kepada guru pelatih.

1. Sesi refleksi tidak dapat dilaksanakan kerana kesuntukan masa. KESIMPULAN Melalui amali pertolongan cemas ini. Ini telah menyebabkan guru pelatih tidak dapat memastikan bahawa setiap anak murid dapat mempelajari apa yang diajarkan dalam amali. Penilaian tidak dijalankan untuk menguji sama ada setiap murid dapat mempelajari amali yang diajar. Dengan selesainya aktiviti ini. 3. CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: Aktiviti ini memerlukan lebih banyak guru yang terlibat untuk memastikan setiap pelajar dapat mempelajari apa yang telah disampaikan. Kesuntukan masa semasa menjalankan amali dari station ke station lain kerana bilangan guru pelatih di stesen tidak mencukupi untuk mengawal bilangan murid yang ramai. mastilah tidak berjaya aktiviti dijalankan dengan begitu lancar. murid-murid mendapat ilmu pengetahuan dan pemahaman tentang pertolongan cemas yang dapat mereka guna dan aplikasikan pada kehidupan seharian. Yang pentingnya. saya dapat memahami betapa pentingnya semangat saling tolong-menolong dan bekerjasama dengan rakan-rakan lain untuk menyiapkan sesuatu projek. 2. Walaupun masa yang dirancangkan agak kesuntukan namun kami telah berjaya menyiapkan amali ini dengan berjaya dan lancar atas kerjasama serta semangat . sesi penilaian boleh dijalankan jika mempunyai masa yang secukupnya. Tanpa semangat ini. Selain itu. amali ini juga mempertingkatkan kesedaran murid kepentingan menjaga keselamatan diri dan orang di sekeliling secara tidak langsung. Di samping itu. saya rasa bersyukur kerana telah memperoleh banyak pengalaman dan pengetahuan yang baru dalam mengandalikan sesuatu aktiviti yang melibatkan banyak murid.

berpasukan yang diberi oleh semua warga SK Taman Tuanku Jaafar. SUHAILA BINTI MUSTAFFA (GURU PEMIMBING) . saya akan mengguna dan mengaplikasikan pengalaman serta pengetahuan yang dipelajari pada masa yang akan datang. ……………………………………… PN. Disediakan oleh. dan rakan-rakan saya. ……………………………………… SRITHARR A/L JAHANADAN (GURU PELATIH IPG KAMPUS RAJA MELEWAR) Disemak Oleh. Dengan itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful