P. 1
Laporan Pelaksanaan Internship Sri

Laporan Pelaksanaan Internship Sri

|Views: 5,298|Likes:
Published by sri_87

More info:

Published by: sri_87 on Sep 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/09/2015

pdf

text

original

LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP

NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA AKTIVITI (INDIVIDU) TEMPOH PELAKSANAAN OBJEKTIF: 1. Mengetahui cara mengurus bilik darjah dengan baik. 2. Mengenalpasti pelajar yang bermasalah dan tidak bermasalah dari segi disiplin, kesihatan dan latar belakang. 3. Memastikan kelas sentiasa ceria, bersih dan teraputik. 4. Memupuk hubungan dua hala yang baik dan mesra di antara pelajar dengan pelajar serta pelajar dengan guru. 5. Memastikan kecemerlangan akademik para pelajar tidak terabai. : SRITHARR A/L JAHANADAN : PISMP SEM 8 : SK TAMAN TUANKU JAAFAR : Menjadi Guru Kelas 3 Harmoni : 01.08.2011 hingga 26.08.2011

STRATEGI PELAKSANAAN: 1. Saya perlu memastikan kelas sentiasa bersih. 3. Saya berjumpa dan berbincang dengan guru pembimbing. ceria dan dalam keadaan yang kondusif. saya dikehendaki menanda buku kehadiran setiap hari selepas perhimpunan pagi. Secara langsungnya hubungan kami dapat dieratkan. 5. REFLEKSI: KEKUATAN PROJEK / AKTIVITI 1. Saya juga mendapat banyak pengalaman seperti pengurusan kelas semasa menjadi guru kelas selama empat minggu. Melalui kerja ini. KELEMAHAN PROJEK / AKTIVITI . carta-carta dan bahan-bahan hiasan. 2. Saya dapat lebih memahami tahap dan latar belakang murid-murid kelas 3H. saya dapat mengetahui dan mempelajari tugas seorang guru kelas kerana ini bukan suatu kerja yang senang. Saya juga telah belajar cara untuk menanda buku kedatangan murid. 2. Saya menghias dan menceriakan kelas dengan kata-kata hikmah. Kami sentiasa bekerjasama menghias dan menceriakan kelas semasa waktu rehat. 4. Sepanjang empat minggu ini. Beliau mencadangkan saya menjadi guru kelas 3 Harmoni selama empat minggu supaya saya boleh mendapat pengalaman tanda buku kedatangan dan mengurus kelas.

Pada Praktikum 3. saya mendapat banyak pengalaman dan pengetahuan yang berharga. Ini telah menyebabkan saya susah untuk pengagihan masa untuk buat hiasan kelas dan mengumpul data untuk kajian CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: Kami sepatutnya diberi masa yang lebih panjang untuk menjadi guru kelas supaya dapat mempelajari lebih banyak pengalaman dengan sepenuhnya. saya telah mengajar kelas yang lain dan kali ini telah menjadi guru kelas untuk tindakan saya. Saya tidak dapat memahami latar belakang dan sikap murid dengan lebih mendalam kerana masa yang terlalu singkat untuk saya berjumpa dan berkomunikasi dengan mereka. saya mengambil alih tugas untuk menanda buku kedatangan murid-murid. Saya juga mempelajari cara mengira kedatangan muridmurid. saya berpeluang menghias dan menceriakan kelas saya dengan bahan-bahan yang berwarna-warni dan kata-kata hikmah. 2. Jadi semasa internship yang diadakan pada hujung tahun menyebabkan saya tidak berpeluang menjalankan tugas dengan sepenuhnya. kelas yang lain. KESIMPULAN Melalui aktiviti menjadi guru kelas selama empat minggu ini. Kebanyakan tugas-tugas guru kelas biasanya telah dilaksanakan pada awal tahun persekolahan. 3. Ini merupakan pengalaman baru untuk saya. Selama tempoh ini. .1. Selain itu. Masa untuk menjadi guru kelas sangat singkat disebabkan oleh tugas-tugas lain.

Menjadikan perpustakaan sebagai suatu tempat pembelajaran yang selesa dan kondusif.2011 hingga 26. . Membina hubungan dan kerjasama dengan rakan sejawat untuk meningkatkan kejelekitan pasukan. 2. Meningkatkan kesedaran penggunaan jalan raya di kalangan murid. Memberi peluang kepada para guru pelatih untuk belajar cara-cara untuk mewujudkan persekitaran sekolah yang ceria. Saya akan mengguna dan mengaplikasikan pengalaman dan pengetahuan yang dipelajari dengan sepenuhnya pada masa hadapan. 5.2011 1. 4.Atas sebab kesingkatan masa dalam menjalankan aktiviti menjadi guru kelas. pihak IPG perlu mengadakan Internship ini pada awal tahun supaya guru pelatih dapat mengetahui tugas sebenar guru kelas dan membuat tugas-tugas tersebut dengan sepenuhnya. LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH : SRITHARR A/L JAHANADAN : PISMP SEM 8 : SK TAMAN TUANKU JAAFAR NAMA AKTIVITI (KUMPULAN) : Projek Keceriaan Perpustakaan (Mural Jalan-raya 3D) TEMPOH PELAKSANAAN OBJEKTIF : : 01. Menjadikan perpustakaan lebih ceria dan lebih menarik.08. 3.08.

STRATEGI PELAKSANAAN: 1.  Berjumpa dan berbincang dengan guru pembimbing untuk mendapatkan cadangan dan idea. Membuat perancangan dan persediaan. kami membeli bahan-bahan hiasan yang diperlukan. Menceriakan perpustakaan.  Saya dan rakan-rakan membuat kertas kerja untuk mendapatkan persetujuan daripada guru pembimbing dan Guru Besar Sk Taman Tuanku Jaafar. Selepas kertas kerja disahkan. 2. 3. REFLEKSI: KEKUATAN PROJEK / AKTIVITI .  Hasil kerja dipamerkan di dinding perpustakaan. Beliau mengemukakan cadangan menceriakan kawasan sekolah. Perbincangan dengan guru pembimbing.

2. 4. 3. selesa. Memberi satu peluang yang baik kepada guru pelatih untuk mempelajari cara menulis kertas kerja dan melaksanakan sesuatu projek dengan rakan-rakan lain demi memupuk semangat kerjasama dan berpasukan . mural jalan raya 3D dapat meningkatkan kesedaran murid-murid tentang kepentingan mematuhi peraturan-peraturan dan isyarat semasa menggunakan jalan raya.1. staf sekolah serta pekerjapekerja turut membantu dalam proses lengkapkan projek kami ini. Keadaan ini telah melambatkan kami untuk menyelasikan tugas. dapat mengeratkan lagi hubungan dengan murid- murid sekolah ini. Kerja kami selalu di ganggu kerana projek ini dilaksanakan di perpustakaan. Beliau telah memberi tunjuk ajar dan juga cadangan untuk membantu menyenangkan tugas kami. KELEMAHAN PROJEK / AKTIVITI 1. Jadi kami terpaksa mencari masa untuk menyiapkan kerja kami. Secara tidak langsung. dan kondusif untuk murid- murid supaya dapat membangkitkan minat mereka untuk belajar dalam keadaan yang baik. Selalu ada murid dan cikgu membawa murid ke perpustakaan untuk mengadakan kelas. guru pembimbing. Selain itu. Atas bantuan yang diberikan. Kami sentiasa merujuk beliau jika menghadapi masalah. CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: . Menyediakan satu tempat belajar yang ceria. Encik Badrul juga telah banyak membantu kami semasa melaksanakan tugas kami.

Kami harus membuat perancangan masa membuat projek yang lebih sistematik supaya projek ini dapat dijalankan dengan lebih baik dan disiapkan pada masa yang ditetapkan. Dengan selesainya projek ini. keadaan perpustakaan menjadi ceria. Di samping itu. KESIMPULAN Melalui projek menceriakan perpustakaan ini. Saya telah mempelajari cara menulis kertas kerja. . selesa dan lebih menarik minat murid-murid untuk belajar. Penting sekali. cara-cara mengurus dan mengendalikan sesuatu projek dengan sistematik. Dengan itu. saya rasa bersyukur kerana telah memperoleh banyak pengalaman dan pengetahuan yang baru. saya dapat memahami betapa pentingnya semangat saling tolong-menolong dan bekerjasama dengan rakan-rakan lain untuk menyiapkan sesuatu projek. Walaupun masa yang ditetapkan tidak banyak namun kami berjaya menyiapkan projek ini dengan berjaya dan lancar atas kerjasama serta semangat berpasukan yang diberi oleh semua warga SK Taman Tuanku Jaafar dan rakan-rakan saya. Kami juga boleh mengabiskan kerja pada waktu petang iaitu selepas habis sekolah untuk menghabiskan projek dengan cepat. saya akan mengguna dan mengaplikasikan pengalaman serta pengetahuan yang dipelajari pada masa yang akan datang. mural bentuk jalan raya 3D juga dapat memberi satu kesedaran kepada murid-murid tentang kepentingan mematuhi peraturan-peraturan dan isyarat semasa menggunakan jalan raya demi keselamatan diri.

2011 1.LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH : SRITHARR A/L JAHANADAN : PISMP SEM 8 : SK TAMAN TUANKU JAAFAR NAMA AKTIVITI (KUMPULAN) : Amali Pertolongan Cemas Badan Uniform TEMPOH PELAKSANAAN OBJEKTIF : : 24. Berupaya untuk menjalankan tanggungjawab sebagai guru di sekolah. . amalan dan aktiviti. Mengggunakan ilmu dan kemahiran dalam pelaksanaan sesuatu tindakan. 3. 2. Berupaya mendapat pengalaman untuk menguruskan sesuatu program.08.

STRATEGI PELAKSANAAN: 1. 7. Memupuk sifat semangat kekitaan sebagai bakal guru untuk berkhidmat di sekolah pada masa akan datang.  Berjumpa dan berbincang dengan guru pembimbing kami untuk menentukan tarikh menjalankan amali dan aktiviti yang akan dilaksanakan di setiap station. Menjalankan amali di Ruang Legar SKTTJ. Membina hubungan dan kerjasama dengan rakan sejawat untuk meningkatkan kejelekitan pasukan. emosi. dan sosial dalam kalangan guru pelatih dan pihak sekolah. Membolehkan guru pelatih untuk menunaikan amanah yang dipertanggungjawabkan oleh pihak institut dan sekolah. kami membuat perbincangan dan mengagihkan tugasan setiap guru pelatih. 6. Perbincangan dengan guru pembimbing. . Mempamerkan daya ketahanan dan kekuatan jasmani. 5. Membuat perancangan dan persediaan. Selepas kertas kerja disahkan.4. Tarikh yang dirancangkan ialah 24 Ogos 2011 ketika waktu Kokurikulum badan beruniform dan hanya murid Tahun 5 dilibatkan. 3.  Saya dan rakan-rakan membuat kertas kerja untuk mendapatkan persetujuan daripada guru pembimbing dan Guru Besar Sk Taman Tuanku Jaafar. rohani. 2.

2. mengangkat mangsa (mobiliti) dan juga khidmat bantu mula supaya mereka dapat mengaplikasikan pengetahuan yang dipelajari ini pada masa yang memerlukan. REFLEKSI: KEKUATAN PROJEK / AKTIVITI 1. Menyediakan satu peluang yang sangat baik kepada murid-murid untuk mempelajari amali pertolongan cemas iaitu membuat anduh. Melalui amali ini. Menggalakkan guru pelatih berinisiatif dan aktif dalam melakukan sesuatu aktiviti dengan semangat berpasukan dan bekerjasama yang baik dengan rakan-rakan lain. hubungan antara para guru pelatih dengan murid-murid dapat dieratkan lagi. Semua murid melibatkan diri dengan aktif dan memberi komitmen yang secukupnya kepada guru pelatih. mengangkat mangsa (mobiliti) dan juga khidmat bantu mula. Setiap stesen dijaga oleh dua orang guru pelatih dan menjalankan amali tentang pertolongan cemas iaitu membuat anduh. 4. Memberi satu peluang yang baik kepada guru pelatih untuk mempelajari prosedur-prosedur mengendalikan sesuatu amali yang melibatkan banyak murid. balutan luka. 3. KELEMAHAN PROJEK / AKTIVITI . balutan luka. 5.

Yang pentingnya. Kesuntukan masa semasa menjalankan amali dari station ke station lain kerana bilangan guru pelatih di stesen tidak mencukupi untuk mengawal bilangan murid yang ramai. CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: Aktiviti ini memerlukan lebih banyak guru yang terlibat untuk memastikan setiap pelajar dapat mempelajari apa yang telah disampaikan. Sesi refleksi tidak dapat dilaksanakan kerana kesuntukan masa. 3. sesi penilaian boleh dijalankan jika mempunyai masa yang secukupnya. Selain itu. saya dapat memahami betapa pentingnya semangat saling tolong-menolong dan bekerjasama dengan rakan-rakan lain untuk menyiapkan sesuatu projek. Dengan selesainya aktiviti ini. Penilaian tidak dijalankan untuk menguji sama ada setiap murid dapat mempelajari amali yang diajar. Walaupun masa yang dirancangkan agak kesuntukan namun kami telah berjaya menyiapkan amali ini dengan berjaya dan lancar atas kerjasama serta semangat . Tanpa semangat ini. Ini telah menyebabkan guru pelatih tidak dapat memastikan bahawa setiap anak murid dapat mempelajari apa yang diajarkan dalam amali. Di samping itu. murid-murid mendapat ilmu pengetahuan dan pemahaman tentang pertolongan cemas yang dapat mereka guna dan aplikasikan pada kehidupan seharian. amali ini juga mempertingkatkan kesedaran murid kepentingan menjaga keselamatan diri dan orang di sekeliling secara tidak langsung. saya rasa bersyukur kerana telah memperoleh banyak pengalaman dan pengetahuan yang baru dalam mengandalikan sesuatu aktiviti yang melibatkan banyak murid. mastilah tidak berjaya aktiviti dijalankan dengan begitu lancar. 2.1. KESIMPULAN Melalui amali pertolongan cemas ini.

Dengan itu.berpasukan yang diberi oleh semua warga SK Taman Tuanku Jaafar. dan rakan-rakan saya. Disediakan oleh. saya akan mengguna dan mengaplikasikan pengalaman serta pengetahuan yang dipelajari pada masa yang akan datang. SUHAILA BINTI MUSTAFFA (GURU PEMIMBING) . ……………………………………… PN. ……………………………………… SRITHARR A/L JAHANADAN (GURU PELATIH IPG KAMPUS RAJA MELEWAR) Disemak Oleh.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->