Biskut Makmur Susu Bahan-bahan ( lebih kurang 100 biji

)
    

   

1 tin kecil Ghee ( cairkan ) 5-6 sudu makan gula halus 5-6 sudu makan susu tepung 100 gram kacang tanah ( goreng & kisar ) tepung secukupnya ( goreng tepung tanpa minyak hingga sedikit kekuningan ) *Hiasan: 100 gram gula halus 100 gram susu tepung Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara 1. 1.Campurkan ghee cair , gula , kacang kisar dan susu tepung.Gaul sebati. 2. 2.Kemudian,masukkan tepung secukupnya sehingga tidak melekat pada tangan. 3. 3.Bentukkan doh menjadi bola-bola kecil. 4. 4.Susunkan di atas loyang dan bakar pada suhu 150 darjah celsius selama 10 hingga 15 minit. 5. 5.Setelah biskut masak,salutkan biskut dengan gula dan susu tepung. 6. Klik untuk isi cara-cara di sini

♥Biskut Kacang Lazat™

Bahan-bahan ( 150 - 160 keping )
    

 

250 g kacang tanah - sangar dan kisar halus 250 g gula icing - ayak 375 g tepung gandum - ayak 50 g minyak sapi (1/4 cawan)* 200 g minyak masak (1 cawan)* - (bahan * boleh diganti dgn 250g mentega cair yg berkualiti) 1-2 biji kuning telur - untuk sapu secukup kacang tanah panggang dicincang kasar atau dibelah 2 - untuk hiasan garam

Cara-cara 1. Campurkan 4 bahan pertama dan kacau rata.Tuang minyak sedikit2 sambil diuli hingga adunan menjadi doh yang boleh dikepal. 2. Ambil sedikit adunan/1 sudu kecil dan dibulat2kan.Susun di atas dulang pembakar dan sapu kuning telur dan hiaskan dengan kacang tanah di atasnya. 3. Bakar pd suhu 160C selama 20 min.

.Biskut Arab Sumber: Buku Pandai Memasak Bahan-Bahan: 500 gm tepung gandum 250 gm gula halus 250 gm minyak sapi Cara: Gaulkan tepung dengan gula dan minyak sapi yang telah dicairkan hingga sebati. Kemudian digolekkan di atas gula halus. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan sebesar guli kemudian dileperkan sedikit. Bakar hingga elok kuningnya. Setelah masak angkat dan disejukkan.

Lipat dua lagi bahagian di belakang dan picit sedikit supaya tepung melekat. Canai nipis dan potong persegi kecil-kecil berukuran 2 cm x 2 cm. Masukkan air sedikit-sedikit dan uli hingga lembut. Setelah habis.Belimbing Sira Bahan-Bahan: 150 gm tepung gandum 30 gm majerin 1 biji kuning telur Garam 1/3 cawan air Gula halus Cara: Gaul tepung dengan majerin. Lipat dua menjadi tiga segi. garam dan telur hingga sebati. goreng hingga garing. . Sejukkan dan golekkan di atas gula halus.

3) Masukkan esen vanilla dan kacau lagi 4) Masukkan tepung jagung dan tepung gandum.Biskut Comot Chocolate Bahan-Bahan: 2 cawan mentega 2 cawan gula halus 2 biji kuning telur 3 cawan tepung jagung 3 cawan tepung gandum Cara: 1) Pukul mentega dan gula hingga sebati 2) Masukkan telur dan kacau rata. kacau sebati hingga menjadi doh 5) Bentukkan bulat-bulat dan bakar hingga kekuningan 6) Masakkan cooking chocolate ke dalam periuk dan dipanaskan di atas air yang mendidih 7) Setelah cooking chocolate cair. masukkan biskut yang telah dibakar tadi ke dalam periuk dan golekkan biskut dengan sudu di atas chocolate ini 8) Keluarkan biskut ini dan golekkan ke atas kacang tanah yang telah ditumbuk 9) Akhir sekali masukkan biskut ini kedalam 1 sudu kecil esen vanilla cooking chocolate sekilo kacang tanah digoreng dan ditumbuk .

klu nak rase cuba le try buat.paper cup Tambahan: Biskut ini memang rupanya comot tapi rasanya.semoga berjaya Review: .....tak tau nak cakap sedap....

Masukkan gula dan kacau hingga cair selepas itu masukkan telur yang telah dikepuk biasa dan susu cair. 2.Biskut Batik Asli Bahan-Bahan: 1 bungkus biskut marie 500 gm milo 1 tin susu cair 1 paket buttercup 250gm 1 cawan gula 5 biji telur Cara: 1.Gaul dan masukkan kle dalam loyang tekan hingga padat serta sejukkan. Cadangan Hidangan: Potong biskut mengikut saiz biskut dan hidangkan sejuk. Masukkan milo dan kacau hingga pekat akhir sekali masukkan biskut marie yang telah dipatahkan. Panaskan kuali dan masukkan buttercup hingga cair. .

Putar mentega bersama gula aising hingga kembang kemudian masukkan putih telur dan putar lagi hingga semua adunan kembang. Gunakan acuan yang dipilih dan terap di atas dulang pembakar.Biskut Coklat Bahan-Bahan: 400 gm mentega 1 biji telur putih 200 gm gula aising ½ sudu teh esen vanila 500 gm tepung 50 gm serbuk koko Cara: Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celcius dan siapkan dulang pembakar. Masukkan tepung gandum dan serbuk koko dan putar sebati adunan. Bakar selama 15 hingga 20 minit. Anda boleh menghias bahagian atasnya dengan gula aising. . Rehatkan dalam peti sejuk selama 15 minit.

masukkan tepung gandum dan juga tepung ubi. Kemudian bentukkan adunan bulat-bulat. diramas ¼ cawan mentega 1 camca teh esen vanila Sedikit cornflake untuk hiasan Cara: Pukul mentega dan gula hingga kembang. Hiaskan dengan cornflake dan bakar. Masukkan cornflake yang telah diramas tadi. Masukkan telur dan esen vanila. Kemudian. . adun sehingga sebati.Biskut Cornflake Bahan-Bahan: 2 cawan tepung gandum ½ cawan tepung ubi ¾ cawan gula halus 1 biji telur 1 cawan cornflake. Kacau hingga sebati.

.Biskut Cornflakes Bahan-Bahan: 3 cawan oat 1 cawan gula halus 1 buku mentega 4 sudu golden syrup 350 gm emping jagung Cara: Pukul mentega dan gula. Masukkan oat dan kemudian masukkan emping jagung. masukkan golden syrup. Gaulkan sebati dan masukkan ke dalam acuan cawan kertas. Kemudian bakar sehingga masak.

3.campurkan semua bahan tersebut dan kacau sehingga sebati. 2.masukkan adunan tadi ke dalm paper cup dgn menggunakan sudu.bakar ada suhu 120C selama 10minit .Biskut Cornflake Ber Madu Bahan-Bahan: 3 cawan cornflake 3 sudu besar madu 1 paket badam di panggang @ dibakar(di potong panjang) ceri potong Cara: 1.

Kemudian di campur kuning telur & gaul rata supaya menjadi doh lembut serta dibahagi 2. 6. Doh kedua pula digaul dengam serbuk koko. 2. 3.Biskut Gulungan Coklat Badam Bahan-Bahan: 1 ½ cawan mentega/marjerin 1 cawan gula aising 2 butir kuning telur 1 . Kedua-dua adunan tadi dicanai berasingan setebal 5 mm. Setelah itu dilapiskan. . 5. tepung gandum & tepung jagung digaul rata menjadi serbuk roti. warna kuning dibawah manakala warna coklat diatas.1 ½ cawan tepung gandum 1 sudu besar tepung jagung ½ cawan sebuk badam 1 sudu teh esen vanila ½ cawan serbuk koko 1 cawan badam cincang coklat rice (jika suka) Cara: 1. Gulung lapisan tersebut menjadi bentuk silinder panjang. Keluarkan dan potong setebal 5 mm . Mentega. 4. gula aising. Simpan sebentar di dalam peti dingin beku selama 15 minit.7 mm. Doh pertama di campur dengan serbuk badam & gaul.

Ketepikan. 8. Setelah masak. Masuk pula susu pekat. Hidangkan. Kacau lagi sampai sebati. Bakar pada suhu 100' celcius selama 10-15 minit atau sehingga masak kekuningan. Biskut Milo Kiriman: L12 Sumber: saudara mara Hits: 807 Rating: 10. Pecahkan telur sebiji² & kacau cepat² supaya telur tidak berketul. Api perlulah dalam keadaan . 9.Susun didalam acuan pembakar & hias dengan badam cincang atau coklat rice. Panaskan periuk @ kuali & cairkan butter.00 Review: 0 Bahan-Bahan: Biskut Marrie 1 bungkus 2½ cawan milo ½ cawan serbuk koko 3 biji telur ¾ buku butter ¾ tin susu pekat (tin kecil) Segenggam badam @ kekacang yang telah digoreng tanpa minyak (optional) Email this Recipe Print this Recipe Cara: Pecahkan (jangan jadi serbuk dah la) biskut marrie. keluar & sejukkan diatas redai kuih.

masuk pula biskut marrie & kacang kacangan.kecil. angkat & alihkan ke dalam bekas. habiskan 1 tin kecil susu. rasa dia lagi heaven!! Kalau nak simpan lama. Masukkan serbuk koko & milo perlahan-lahan & kacau agar ia tak berketul. Review: . elok simpan dalam peti ais sebab letak kat luar nanti dia akan sedikit lembik & melekat-lekit bila potong. Bila milo dah sebati & kelihatan mencair. Tapi ¾ tin tu pun dah secukup rasa. (masuk sikit² lagi senang kacau). mak ai. Tambahan: Kalau tak ada koko. Mampatkan. Then baru makan. letak dalam peti ais. biarkan sejuk dalam suhu bilik kemudian barulah dipotong & nyam nyam! Cadangan Hidangan: Bila dah sejuk. Bila semua bahan dah bersalut dengan biskut. jadikan adunan milo sebanyak 3 cawan. Kalau suka manis.

Bakar di dalam ketuhar hingga masak. .00 Review: 0 Email this Recipe Print this Recipe Bahan-Bahan: 200 gm mentega 50 gm gula halus 150 gm tepung gandum 50 gm tepung jagung 1 sudu besar nescafe Cara: Pukul mentega dengan gula sehingga kembang. Kemudian baru masukkan Nescafe dan apabila sudah sebati masukkan tepung gandum dan jagung. terapkan adunan dengan bentuk yang anda suka.Biskut Nescafe Sumber: Internet Hits: 3616 Rating: 10. Apabila adunan tadi sudah sebati dan lembut.

Biskut Sarang Burung Hits: 1626 Rating: 5.50 Review: 1 Email this Recipe Print this Recipe Bahan-Bahan: 3 cawan nestum 1 ½ cawan gula halus 3 cawan tepung gandum Minyak sapi (ikut lembut) Cara: Minyak sapi dicairkan terlebih dahulu dan sejukkan sebentar. sapu kuning telur di atasnya dan bakar hingga kekuningan.50 Review: 0 Email this Recipe Print this Recipe Bahan-Bahan: 168 gm tepung gandum 56 gm tepung jagung 112 gm mentega 112 gm gula halus 2 biji kuning telur 1 biji putih telur 1 camca teh esen ros 500 gm badam dipotong halus memanjang Sedikit jem strawberi 1 cawan bijirin Kellogg's dihaluskan Cara: . Sebelum bakar. Teraplah dengan acuan sesuka hati.Biskut Nestum Sumber: Buku Resepi Selera Perantau Hits: 6813 Rating: 4. Gaulkan semua bahan tadi kemudian masukkan minyak sapi tadi.

Masukkan tepung yang diayak tadi bersama bijirin Kellogg's. Biskut Ulat Bulu Kiriman: Puan Nismah Hj. Pukul lagi sehingga putih. Masukkan kuning telur dan esen ros. Mentega dan gula dipukul sampai kembang. Campurkan bijirin Kellogg's dan gaulkan sehingga sebati.Salleh Hits: 1697 Rating: 6. Celup ke dalam putih telur yang ditaburkan badam. Bakar dan apabila dikeluarkan dari ketuhar letakkan jem di tengah biskut. Ambil sejemput adunan lalu digentel sebesar guli dan lubangkan di tengahnya.75 Review: 0 Bahan-Bahan: ½ cawan Mentega 2 Cawan Tepung Gandum 1 Cawan Tepung Jagung Email this Recipe Print this Recipe Sedikit Perwarna Hijau Sedikit Perasa Pandan Sedikit Gula Halus (ditabur ke atas biskut .Tepung gandum dan tepung jagung diayak. Gaul hingga rata.

6. Setelah sejuk taburkan gula halus di atasnya. 5. Ayak bersama tepung gandum dan tepung jagung. 4. Review: . Masukkan mentega dan kuning telur. gaul sehingga sebati. Setelah itu bentukkan seperti ulat bulu. Bakar pada suhu 170C selama 15 minit. Kemudian masukkan perwarna hijau dan perasa pandan.2 Biji Kuning Telur yang telah masak) Untuk Inti: 1 Cawan kurma (Dicincang /dihiris halus) Cara: 1. 3. Ambil sedikit adunan dan masukkan sedikit kurma cincang di dalamnya. gaul lagi sehingga rata. 2. Tambahan: Adunan hendaklah dibentuk kecil-kecil kerana aduanan akan kembang apabila dibakar.

Review: Mama Carrie Hits: 2205 Rating: 10. Gaul rata. Ayak tepung bersama serbuk penaik.50 Review: 0 Bahan-Bahan: 125 gm mentega 100 gm gula 1 biji telur 175 gm tepung gandum Cara: Email this Recipe Print this Recipe 1 sudu teh serbuk penaik 125 gm cornflakes Ceri merah Mangkuk kertas hitam Pukul gula dan mentega hingga kembang.Cornflakes Permata Sumber: Majalah Wanita November 2000 Hits: 3549 Rating: 9. Campur tepung dan cornflakes ke dalam adunan mentega. Masukkan telur dan esen vanila. Bubuh ceri sebagai hiasan.00 Review: 0 Email this Recipe Print this Recipe . Ambil secubit-secubit dan masukkan ke dalam mangkuk kertas.

Simpan dlm peti sejuk 1/2 jam. Bahagikan adunan 2 bahagian yg satu warna cokelat & yg satu putih. kemudian masukan tepung jagung. Canai adun setebal 1. gariskan bentuk melintang tadi. Sapukan aduan warna putih diatas tepung yg diterap. kemudian picitkan/titikkan adunan cokelat bentuk melingtang diatasnya dan gunakan lidi. Putar putih telur dan gula hinga pekat.5 cm dan terap dengan acuan pilihan anda. Bahan (b) 50 ml putih telur 150 gm icing sugar 1 sudu makan tepung jagung . Bakar 180 C hingga masak.Bahan-Bahan: Bahan (a) 250 gm mentega 125 gm icing sugar 275 gm tepung 50 gm tepung jagung 1 sudu makan tepung susu Cara: Satukan bahan (a) dan putar selama 2 minit.

Review: .

3:72.2...:33%0:7 .3.8. .   &39:39 .390.3.

.3/:2/.   2-80/9.80-.3.9   02:/../78 .3//. $090.8:.8:: 80.2..:8/.7.9.:.905:3.2. .303/..32.3/.80:9.: 803.3 507.-:7.8.:8  .32.3.-078.5./:3./-.3507.3 /:3.3 .-./:.3:.  .3.  %..803.9: -039:.3.5./.0      .3..7.75..83.380/9 :72..239   $090.23.3/.320390.73.2-./..7   #0.:3   . 0.07./-039:0.8:..9-::   .9.3905:3 .3:3390:7 .302-.8:.3805079:.:/.

3  .98 #0.3 20390.9..39.2.9.770  98 #.50  !73998 #0.3 220390.3.50  !73998 #0.2 !:::.98 #0.02-07  98#..8 :-:.0  .89.4731.  $:2-07..50  8:/:90807-: 503.2./. 2.4731.320390.3   #0..0  2.32.02-.   . .3.:-9 80...0780-.4731.0  .3/:2 ... .   2-80.93   #0.30803.. -90:7 2905:3.  2:./:3.7. 4.390:7/.08!072.905:3-078.:7.93  #0.3:079.30/.:-9/.25:7 905:3/.3.50  . 2.3 .3:079.8.8:.2. ..080/.807-:503..2 2.08 07207.8:.

239  $25.7 2905:3  2905:3.9:... /.3-...3 .   220390.3 .:3 8:/:2.35:9.2.38:..3 . 2.3905:3 8:8: .7. $.3/250980:.3 ..780.

73..5  02:/.9 8.73../:3 8090-.3.3.9.9 02:/.8905:3 /907. .3905:3. .3./:3.   !:9.35..3.9:5:9   $.3/.3 907.:.5:..3:.3 -.38.2/.8:.40.35.5/03./:..75:990:7/.3.:3 .3.9:..3.3 2.5:9/.2 ..50.3.9.

3..3905:3 .3/..:3 .  25:990:7  2.3 9.7 8:/:2.9./:3.3/ ./.78..2.3 -039:2039.7 3./   .3.38:.99.3:3.9-039: 2039.   .83.3 .8.40..

0   .#0.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful