Biskut Makmur Susu Bahan-bahan ( lebih kurang 100 biji

)
    

   

1 tin kecil Ghee ( cairkan ) 5-6 sudu makan gula halus 5-6 sudu makan susu tepung 100 gram kacang tanah ( goreng & kisar ) tepung secukupnya ( goreng tepung tanpa minyak hingga sedikit kekuningan ) *Hiasan: 100 gram gula halus 100 gram susu tepung Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara 1. 1.Campurkan ghee cair , gula , kacang kisar dan susu tepung.Gaul sebati. 2. 2.Kemudian,masukkan tepung secukupnya sehingga tidak melekat pada tangan. 3. 3.Bentukkan doh menjadi bola-bola kecil. 4. 4.Susunkan di atas loyang dan bakar pada suhu 150 darjah celsius selama 10 hingga 15 minit. 5. 5.Setelah biskut masak,salutkan biskut dengan gula dan susu tepung. 6. Klik untuk isi cara-cara di sini

♥Biskut Kacang Lazat™

Bahan-bahan ( 150 - 160 keping )
    

 

250 g kacang tanah - sangar dan kisar halus 250 g gula icing - ayak 375 g tepung gandum - ayak 50 g minyak sapi (1/4 cawan)* 200 g minyak masak (1 cawan)* - (bahan * boleh diganti dgn 250g mentega cair yg berkualiti) 1-2 biji kuning telur - untuk sapu secukup kacang tanah panggang dicincang kasar atau dibelah 2 - untuk hiasan garam

Cara-cara 1. Campurkan 4 bahan pertama dan kacau rata.Tuang minyak sedikit2 sambil diuli hingga adunan menjadi doh yang boleh dikepal. 2. Ambil sedikit adunan/1 sudu kecil dan dibulat2kan.Susun di atas dulang pembakar dan sapu kuning telur dan hiaskan dengan kacang tanah di atasnya. 3. Bakar pd suhu 160C selama 20 min.

Biskut Arab Sumber: Buku Pandai Memasak Bahan-Bahan: 500 gm tepung gandum 250 gm gula halus 250 gm minyak sapi Cara: Gaulkan tepung dengan gula dan minyak sapi yang telah dicairkan hingga sebati. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan sebesar guli kemudian dileperkan sedikit. Bakar hingga elok kuningnya. Setelah masak angkat dan disejukkan. . Kemudian digolekkan di atas gula halus.

Lipat dua menjadi tiga segi. . Lipat dua lagi bahagian di belakang dan picit sedikit supaya tepung melekat.Belimbing Sira Bahan-Bahan: 150 gm tepung gandum 30 gm majerin 1 biji kuning telur Garam 1/3 cawan air Gula halus Cara: Gaul tepung dengan majerin. garam dan telur hingga sebati. Canai nipis dan potong persegi kecil-kecil berukuran 2 cm x 2 cm. Masukkan air sedikit-sedikit dan uli hingga lembut. goreng hingga garing. Setelah habis. Sejukkan dan golekkan di atas gula halus.

masukkan biskut yang telah dibakar tadi ke dalam periuk dan golekkan biskut dengan sudu di atas chocolate ini 8) Keluarkan biskut ini dan golekkan ke atas kacang tanah yang telah ditumbuk 9) Akhir sekali masukkan biskut ini kedalam 1 sudu kecil esen vanilla cooking chocolate sekilo kacang tanah digoreng dan ditumbuk .Biskut Comot Chocolate Bahan-Bahan: 2 cawan mentega 2 cawan gula halus 2 biji kuning telur 3 cawan tepung jagung 3 cawan tepung gandum Cara: 1) Pukul mentega dan gula hingga sebati 2) Masukkan telur dan kacau rata. kacau sebati hingga menjadi doh 5) Bentukkan bulat-bulat dan bakar hingga kekuningan 6) Masakkan cooking chocolate ke dalam periuk dan dipanaskan di atas air yang mendidih 7) Setelah cooking chocolate cair. 3) Masukkan esen vanilla dan kacau lagi 4) Masukkan tepung jagung dan tepung gandum.

.klu nak rase cuba le try buat.semoga berjaya Review: ....paper cup Tambahan: Biskut ini memang rupanya comot tapi rasanya....tak tau nak cakap sedap.

Panaskan kuali dan masukkan buttercup hingga cair.Biskut Batik Asli Bahan-Bahan: 1 bungkus biskut marie 500 gm milo 1 tin susu cair 1 paket buttercup 250gm 1 cawan gula 5 biji telur Cara: 1. . 2.Gaul dan masukkan kle dalam loyang tekan hingga padat serta sejukkan. Masukkan milo dan kacau hingga pekat akhir sekali masukkan biskut marie yang telah dipatahkan. Cadangan Hidangan: Potong biskut mengikut saiz biskut dan hidangkan sejuk.Masukkan gula dan kacau hingga cair selepas itu masukkan telur yang telah dikepuk biasa dan susu cair.

Biskut Coklat Bahan-Bahan: 400 gm mentega 1 biji telur putih 200 gm gula aising ½ sudu teh esen vanila 500 gm tepung 50 gm serbuk koko Cara: Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celcius dan siapkan dulang pembakar. Anda boleh menghias bahagian atasnya dengan gula aising. Putar mentega bersama gula aising hingga kembang kemudian masukkan putih telur dan putar lagi hingga semua adunan kembang. Gunakan acuan yang dipilih dan terap di atas dulang pembakar. Masukkan tepung gandum dan serbuk koko dan putar sebati adunan. . Rehatkan dalam peti sejuk selama 15 minit. Bakar selama 15 hingga 20 minit.

. diramas ¼ cawan mentega 1 camca teh esen vanila Sedikit cornflake untuk hiasan Cara: Pukul mentega dan gula hingga kembang. adun sehingga sebati. Masukkan cornflake yang telah diramas tadi. Masukkan telur dan esen vanila. Kemudian bentukkan adunan bulat-bulat. Hiaskan dengan cornflake dan bakar.Biskut Cornflake Bahan-Bahan: 2 cawan tepung gandum ½ cawan tepung ubi ¾ cawan gula halus 1 biji telur 1 cawan cornflake. Kemudian. masukkan tepung gandum dan juga tepung ubi. Kacau hingga sebati.

. Kemudian bakar sehingga masak. Gaulkan sebati dan masukkan ke dalam acuan cawan kertas. Masukkan oat dan kemudian masukkan emping jagung.Biskut Cornflakes Bahan-Bahan: 3 cawan oat 1 cawan gula halus 1 buku mentega 4 sudu golden syrup 350 gm emping jagung Cara: Pukul mentega dan gula. masukkan golden syrup.

masukkan adunan tadi ke dalm paper cup dgn menggunakan sudu.campurkan semua bahan tersebut dan kacau sehingga sebati.bakar ada suhu 120C selama 10minit .Biskut Cornflake Ber Madu Bahan-Bahan: 3 cawan cornflake 3 sudu besar madu 1 paket badam di panggang @ dibakar(di potong panjang) ceri potong Cara: 1. 3. 2.

Biskut Gulungan Coklat Badam Bahan-Bahan: 1 ½ cawan mentega/marjerin 1 cawan gula aising 2 butir kuning telur 1 . gula aising. Kedua-dua adunan tadi dicanai berasingan setebal 5 mm. 6. 4. . Gulung lapisan tersebut menjadi bentuk silinder panjang. Doh pertama di campur dengan serbuk badam & gaul. 2. 3. Keluarkan dan potong setebal 5 mm . Kemudian di campur kuning telur & gaul rata supaya menjadi doh lembut serta dibahagi 2. warna kuning dibawah manakala warna coklat diatas. Simpan sebentar di dalam peti dingin beku selama 15 minit. Setelah itu dilapiskan.1 ½ cawan tepung gandum 1 sudu besar tepung jagung ½ cawan sebuk badam 1 sudu teh esen vanila ½ cawan serbuk koko 1 cawan badam cincang coklat rice (jika suka) Cara: 1. 5. tepung gandum & tepung jagung digaul rata menjadi serbuk roti.7 mm. Doh kedua pula digaul dengam serbuk koko. Mentega.

9. Kacau lagi sampai sebati.Susun didalam acuan pembakar & hias dengan badam cincang atau coklat rice. Setelah masak. Api perlulah dalam keadaan . 8. Bakar pada suhu 100' celcius selama 10-15 minit atau sehingga masak kekuningan. keluar & sejukkan diatas redai kuih. Ketepikan.00 Review: 0 Bahan-Bahan: Biskut Marrie 1 bungkus 2½ cawan milo ½ cawan serbuk koko 3 biji telur ¾ buku butter ¾ tin susu pekat (tin kecil) Segenggam badam @ kekacang yang telah digoreng tanpa minyak (optional) Email this Recipe Print this Recipe Cara: Pecahkan (jangan jadi serbuk dah la) biskut marrie. Pecahkan telur sebiji² & kacau cepat² supaya telur tidak berketul. Biskut Milo Kiriman: L12 Sumber: saudara mara Hits: 807 Rating: 10. Panaskan periuk @ kuali & cairkan butter. Hidangkan. Masuk pula susu pekat.

rasa dia lagi heaven!! Kalau nak simpan lama. Bila semua bahan dah bersalut dengan biskut. angkat & alihkan ke dalam bekas. elok simpan dalam peti ais sebab letak kat luar nanti dia akan sedikit lembik & melekat-lekit bila potong. Tambahan: Kalau tak ada koko. (masuk sikit² lagi senang kacau). habiskan 1 tin kecil susu. jadikan adunan milo sebanyak 3 cawan. Then baru makan. letak dalam peti ais. Kalau suka manis. biarkan sejuk dalam suhu bilik kemudian barulah dipotong & nyam nyam! Cadangan Hidangan: Bila dah sejuk. mak ai. Mampatkan.kecil. Review: . Tapi ¾ tin tu pun dah secukup rasa. Bila milo dah sebati & kelihatan mencair. masuk pula biskut marrie & kacang kacangan. Masukkan serbuk koko & milo perlahan-lahan & kacau agar ia tak berketul.

Biskut Nescafe Sumber: Internet Hits: 3616 Rating: 10. . terapkan adunan dengan bentuk yang anda suka. Kemudian baru masukkan Nescafe dan apabila sudah sebati masukkan tepung gandum dan jagung. Apabila adunan tadi sudah sebati dan lembut. Bakar di dalam ketuhar hingga masak.00 Review: 0 Email this Recipe Print this Recipe Bahan-Bahan: 200 gm mentega 50 gm gula halus 150 gm tepung gandum 50 gm tepung jagung 1 sudu besar nescafe Cara: Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.

Sebelum bakar.50 Review: 0 Email this Recipe Print this Recipe Bahan-Bahan: 168 gm tepung gandum 56 gm tepung jagung 112 gm mentega 112 gm gula halus 2 biji kuning telur 1 biji putih telur 1 camca teh esen ros 500 gm badam dipotong halus memanjang Sedikit jem strawberi 1 cawan bijirin Kellogg's dihaluskan Cara: . Biskut Sarang Burung Hits: 1626 Rating: 5.Biskut Nestum Sumber: Buku Resepi Selera Perantau Hits: 6813 Rating: 4.50 Review: 1 Email this Recipe Print this Recipe Bahan-Bahan: 3 cawan nestum 1 ½ cawan gula halus 3 cawan tepung gandum Minyak sapi (ikut lembut) Cara: Minyak sapi dicairkan terlebih dahulu dan sejukkan sebentar. Teraplah dengan acuan sesuka hati. Gaulkan semua bahan tadi kemudian masukkan minyak sapi tadi. sapu kuning telur di atasnya dan bakar hingga kekuningan.

Pukul lagi sehingga putih. Masukkan kuning telur dan esen ros. Bakar dan apabila dikeluarkan dari ketuhar letakkan jem di tengah biskut. Celup ke dalam putih telur yang ditaburkan badam. Biskut Ulat Bulu Kiriman: Puan Nismah Hj. Masukkan tepung yang diayak tadi bersama bijirin Kellogg's.Tepung gandum dan tepung jagung diayak. Campurkan bijirin Kellogg's dan gaulkan sehingga sebati.75 Review: 0 Bahan-Bahan: ½ cawan Mentega 2 Cawan Tepung Gandum 1 Cawan Tepung Jagung Email this Recipe Print this Recipe Sedikit Perwarna Hijau Sedikit Perasa Pandan Sedikit Gula Halus (ditabur ke atas biskut . Mentega dan gula dipukul sampai kembang.Salleh Hits: 1697 Rating: 6. Ambil sejemput adunan lalu digentel sebesar guli dan lubangkan di tengahnya. Gaul hingga rata.

Ayak bersama tepung gandum dan tepung jagung. 3.2 Biji Kuning Telur yang telah masak) Untuk Inti: 1 Cawan kurma (Dicincang /dihiris halus) Cara: 1. 2. Masukkan mentega dan kuning telur. Setelah itu bentukkan seperti ulat bulu. 6. Kemudian masukkan perwarna hijau dan perasa pandan. Setelah sejuk taburkan gula halus di atasnya. gaul lagi sehingga rata. 5. Review: . 4. Bakar pada suhu 170C selama 15 minit. Tambahan: Adunan hendaklah dibentuk kecil-kecil kerana aduanan akan kembang apabila dibakar. Ambil sedikit adunan dan masukkan sedikit kurma cincang di dalamnya. gaul sehingga sebati.

50 Review: 0 Bahan-Bahan: 125 gm mentega 100 gm gula 1 biji telur 175 gm tepung gandum Cara: Email this Recipe Print this Recipe 1 sudu teh serbuk penaik 125 gm cornflakes Ceri merah Mangkuk kertas hitam Pukul gula dan mentega hingga kembang. Campur tepung dan cornflakes ke dalam adunan mentega.Cornflakes Permata Sumber: Majalah Wanita November 2000 Hits: 3549 Rating: 9. Gaul rata. Masukkan telur dan esen vanila. Review: Mama Carrie Hits: 2205 Rating: 10. Bubuh ceri sebagai hiasan. Ayak tepung bersama serbuk penaik. Ambil secubit-secubit dan masukkan ke dalam mangkuk kertas.00 Review: 0 Email this Recipe Print this Recipe .

5 cm dan terap dengan acuan pilihan anda. kemudian picitkan/titikkan adunan cokelat bentuk melingtang diatasnya dan gunakan lidi. Bahan (b) 50 ml putih telur 150 gm icing sugar 1 sudu makan tepung jagung .Bahan-Bahan: Bahan (a) 250 gm mentega 125 gm icing sugar 275 gm tepung 50 gm tepung jagung 1 sudu makan tepung susu Cara: Satukan bahan (a) dan putar selama 2 minit. Bahagikan adunan 2 bahagian yg satu warna cokelat & yg satu putih. Sapukan aduan warna putih diatas tepung yg diterap. Bakar 180 C hingga masak. Putar putih telur dan gula hinga pekat. kemudian masukan tepung jagung. Simpan dlm peti sejuk 1/2 jam. Canai adun setebal 1. gariskan bentuk melintang tadi.

Review: .

2...3.3:72.8. .:33%0:7 .3.   &39:39 .390.

/.905:3.3.32..7./.3 .: 803.320390.3905:3 .7   #0.8:: 80. 0.380/9 :72.3 507.9.:8  .3.239   $090.73.3 /:3.-.0      ./:3..07.75.23.3/.303/..5.3:3390:7 ./78 .3/:2/.7..80-.   2-80/9.-078. .83.:3   ./-039:0.9   02:/.3805079:.3.9: -039:..8:.:8/.32.3.  .2.302-..8.9-::   .3:.8:.8:.5...3/.3//.. $090./-.-:7.2./:.3.803.  %.80:9.2-.:.3507..:/.9.

3 220390...9.8 :-:.9.3.2.0780-.3   #0.98 #0.320390.390:7/.080/.0  .50  !73998 #0.8:. .2 !:::.0  .7...3 20390.4731.   2-80.807-:503.50  8:/:90807-: 503.:-9/.3  .  2:.8:.50  .  $:2-07.2.02-07  98#.93   #0.30/.4731...39..98 #0.:7.08 07207.3 .0  2.3/:2 .02-.:-9 80.905:3-078. 4.89.25:7 905:3/.770  98 #.32.. . . 2.3.8.93  #0./:3.08!072.3:079.   .3:079.3.2 2..../.30803. -90:7 2905:3.4731.2. 2.50  !73998 #0.

7.35:9.3 ..:3 8:/:2..3-.2..3 . $..3/250980:. 2..239  $25.   220390.38:.3 . /..780.7 2905:3  2905:3.3905:3 8:8: .9:.3 .

:. .8905:3 /907..50.35.3.3.3/.75:990:7/.3.40..38./:3 8090-.3.3905:3..73./:.9.3 2.5:...9 8.73.:3 .3.9:..2/./:3.8:.   !:9.3 -.9.3.5:9/.35.3.9:5:9   $..3.5/03.3 907.9 02:/.3:.2 . .5  02:/.

:3 .78..8.3905:3 ./   .3 .9.7 8:/:2..3.3/ .  25:990:7  2.2.3.3 -039:2039.40..   .83.3:3.3/.9-039: 2039./.7 3../:3.3 9.99.38:.

#0.0   .