P. 1
Biskut Makmur Susu (

Biskut Makmur Susu (

|Views: 416|Likes:
Published by Nurul Syafiqah

More info:

Published by: Nurul Syafiqah on Sep 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/03/2014

pdf

text

original

Biskut Makmur Susu Bahan-bahan ( lebih kurang 100 biji

)
    

   

1 tin kecil Ghee ( cairkan ) 5-6 sudu makan gula halus 5-6 sudu makan susu tepung 100 gram kacang tanah ( goreng & kisar ) tepung secukupnya ( goreng tepung tanpa minyak hingga sedikit kekuningan ) *Hiasan: 100 gram gula halus 100 gram susu tepung Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara 1. 1.Campurkan ghee cair , gula , kacang kisar dan susu tepung.Gaul sebati. 2. 2.Kemudian,masukkan tepung secukupnya sehingga tidak melekat pada tangan. 3. 3.Bentukkan doh menjadi bola-bola kecil. 4. 4.Susunkan di atas loyang dan bakar pada suhu 150 darjah celsius selama 10 hingga 15 minit. 5. 5.Setelah biskut masak,salutkan biskut dengan gula dan susu tepung. 6. Klik untuk isi cara-cara di sini

♥Biskut Kacang Lazat™

Bahan-bahan ( 150 - 160 keping )
    

 

250 g kacang tanah - sangar dan kisar halus 250 g gula icing - ayak 375 g tepung gandum - ayak 50 g minyak sapi (1/4 cawan)* 200 g minyak masak (1 cawan)* - (bahan * boleh diganti dgn 250g mentega cair yg berkualiti) 1-2 biji kuning telur - untuk sapu secukup kacang tanah panggang dicincang kasar atau dibelah 2 - untuk hiasan garam

Cara-cara 1. Campurkan 4 bahan pertama dan kacau rata.Tuang minyak sedikit2 sambil diuli hingga adunan menjadi doh yang boleh dikepal. 2. Ambil sedikit adunan/1 sudu kecil dan dibulat2kan.Susun di atas dulang pembakar dan sapu kuning telur dan hiaskan dengan kacang tanah di atasnya. 3. Bakar pd suhu 160C selama 20 min.

Setelah masak angkat dan disejukkan. Kemudian digolekkan di atas gula halus. Bakar hingga elok kuningnya. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan sebesar guli kemudian dileperkan sedikit. .Biskut Arab Sumber: Buku Pandai Memasak Bahan-Bahan: 500 gm tepung gandum 250 gm gula halus 250 gm minyak sapi Cara: Gaulkan tepung dengan gula dan minyak sapi yang telah dicairkan hingga sebati.

goreng hingga garing. Lipat dua lagi bahagian di belakang dan picit sedikit supaya tepung melekat. garam dan telur hingga sebati. Lipat dua menjadi tiga segi. Masukkan air sedikit-sedikit dan uli hingga lembut.Belimbing Sira Bahan-Bahan: 150 gm tepung gandum 30 gm majerin 1 biji kuning telur Garam 1/3 cawan air Gula halus Cara: Gaul tepung dengan majerin. Setelah habis. Sejukkan dan golekkan di atas gula halus. . Canai nipis dan potong persegi kecil-kecil berukuran 2 cm x 2 cm.

masukkan biskut yang telah dibakar tadi ke dalam periuk dan golekkan biskut dengan sudu di atas chocolate ini 8) Keluarkan biskut ini dan golekkan ke atas kacang tanah yang telah ditumbuk 9) Akhir sekali masukkan biskut ini kedalam 1 sudu kecil esen vanilla cooking chocolate sekilo kacang tanah digoreng dan ditumbuk .Biskut Comot Chocolate Bahan-Bahan: 2 cawan mentega 2 cawan gula halus 2 biji kuning telur 3 cawan tepung jagung 3 cawan tepung gandum Cara: 1) Pukul mentega dan gula hingga sebati 2) Masukkan telur dan kacau rata. 3) Masukkan esen vanilla dan kacau lagi 4) Masukkan tepung jagung dan tepung gandum. kacau sebati hingga menjadi doh 5) Bentukkan bulat-bulat dan bakar hingga kekuningan 6) Masakkan cooking chocolate ke dalam periuk dan dipanaskan di atas air yang mendidih 7) Setelah cooking chocolate cair.

..tak tau nak cakap sedap..klu nak rase cuba le try buat....semoga berjaya Review: .paper cup Tambahan: Biskut ini memang rupanya comot tapi rasanya..

Masukkan milo dan kacau hingga pekat akhir sekali masukkan biskut marie yang telah dipatahkan. Cadangan Hidangan: Potong biskut mengikut saiz biskut dan hidangkan sejuk.Masukkan gula dan kacau hingga cair selepas itu masukkan telur yang telah dikepuk biasa dan susu cair. .Biskut Batik Asli Bahan-Bahan: 1 bungkus biskut marie 500 gm milo 1 tin susu cair 1 paket buttercup 250gm 1 cawan gula 5 biji telur Cara: 1.Gaul dan masukkan kle dalam loyang tekan hingga padat serta sejukkan. Panaskan kuali dan masukkan buttercup hingga cair. 2.

Gunakan acuan yang dipilih dan terap di atas dulang pembakar. Bakar selama 15 hingga 20 minit. Anda boleh menghias bahagian atasnya dengan gula aising. . Putar mentega bersama gula aising hingga kembang kemudian masukkan putih telur dan putar lagi hingga semua adunan kembang.Biskut Coklat Bahan-Bahan: 400 gm mentega 1 biji telur putih 200 gm gula aising ½ sudu teh esen vanila 500 gm tepung 50 gm serbuk koko Cara: Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celcius dan siapkan dulang pembakar. Rehatkan dalam peti sejuk selama 15 minit. Masukkan tepung gandum dan serbuk koko dan putar sebati adunan.

Kacau hingga sebati. Kemudian bentukkan adunan bulat-bulat. . Kemudian. masukkan tepung gandum dan juga tepung ubi.Biskut Cornflake Bahan-Bahan: 2 cawan tepung gandum ½ cawan tepung ubi ¾ cawan gula halus 1 biji telur 1 cawan cornflake. Masukkan telur dan esen vanila. adun sehingga sebati. Masukkan cornflake yang telah diramas tadi. diramas ¼ cawan mentega 1 camca teh esen vanila Sedikit cornflake untuk hiasan Cara: Pukul mentega dan gula hingga kembang. Hiaskan dengan cornflake dan bakar.

Biskut Cornflakes Bahan-Bahan: 3 cawan oat 1 cawan gula halus 1 buku mentega 4 sudu golden syrup 350 gm emping jagung Cara: Pukul mentega dan gula. Masukkan oat dan kemudian masukkan emping jagung. Gaulkan sebati dan masukkan ke dalam acuan cawan kertas. masukkan golden syrup. . Kemudian bakar sehingga masak.

campurkan semua bahan tersebut dan kacau sehingga sebati. 3.Biskut Cornflake Ber Madu Bahan-Bahan: 3 cawan cornflake 3 sudu besar madu 1 paket badam di panggang @ dibakar(di potong panjang) ceri potong Cara: 1. 2.masukkan adunan tadi ke dalm paper cup dgn menggunakan sudu.bakar ada suhu 120C selama 10minit .

Kedua-dua adunan tadi dicanai berasingan setebal 5 mm.7 mm. Setelah itu dilapiskan.1 ½ cawan tepung gandum 1 sudu besar tepung jagung ½ cawan sebuk badam 1 sudu teh esen vanila ½ cawan serbuk koko 1 cawan badam cincang coklat rice (jika suka) Cara: 1.Biskut Gulungan Coklat Badam Bahan-Bahan: 1 ½ cawan mentega/marjerin 1 cawan gula aising 2 butir kuning telur 1 . Gulung lapisan tersebut menjadi bentuk silinder panjang. tepung gandum & tepung jagung digaul rata menjadi serbuk roti. 6. 5. gula aising. 3. Mentega. Doh pertama di campur dengan serbuk badam & gaul. Keluarkan dan potong setebal 5 mm . 2. Doh kedua pula digaul dengam serbuk koko. warna kuning dibawah manakala warna coklat diatas. 4. Kemudian di campur kuning telur & gaul rata supaya menjadi doh lembut serta dibahagi 2. Simpan sebentar di dalam peti dingin beku selama 15 minit. .

Susun didalam acuan pembakar & hias dengan badam cincang atau coklat rice. Hidangkan. Kacau lagi sampai sebati. Pecahkan telur sebiji² & kacau cepat² supaya telur tidak berketul. Biskut Milo Kiriman: L12 Sumber: saudara mara Hits: 807 Rating: 10. Panaskan periuk @ kuali & cairkan butter. Bakar pada suhu 100' celcius selama 10-15 minit atau sehingga masak kekuningan.00 Review: 0 Bahan-Bahan: Biskut Marrie 1 bungkus 2½ cawan milo ½ cawan serbuk koko 3 biji telur ¾ buku butter ¾ tin susu pekat (tin kecil) Segenggam badam @ kekacang yang telah digoreng tanpa minyak (optional) Email this Recipe Print this Recipe Cara: Pecahkan (jangan jadi serbuk dah la) biskut marrie. 9. Masuk pula susu pekat. Api perlulah dalam keadaan . 8. Ketepikan. Setelah masak. keluar & sejukkan diatas redai kuih.

rasa dia lagi heaven!! Kalau nak simpan lama. mak ai. letak dalam peti ais. Mampatkan. elok simpan dalam peti ais sebab letak kat luar nanti dia akan sedikit lembik & melekat-lekit bila potong. Bila semua bahan dah bersalut dengan biskut. Kalau suka manis. biarkan sejuk dalam suhu bilik kemudian barulah dipotong & nyam nyam! Cadangan Hidangan: Bila dah sejuk. Then baru makan. angkat & alihkan ke dalam bekas. jadikan adunan milo sebanyak 3 cawan.kecil. Masukkan serbuk koko & milo perlahan-lahan & kacau agar ia tak berketul. (masuk sikit² lagi senang kacau). Tambahan: Kalau tak ada koko. habiskan 1 tin kecil susu. Tapi ¾ tin tu pun dah secukup rasa. Bila milo dah sebati & kelihatan mencair. Review: . masuk pula biskut marrie & kacang kacangan.

00 Review: 0 Email this Recipe Print this Recipe Bahan-Bahan: 200 gm mentega 50 gm gula halus 150 gm tepung gandum 50 gm tepung jagung 1 sudu besar nescafe Cara: Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.Biskut Nescafe Sumber: Internet Hits: 3616 Rating: 10. . Apabila adunan tadi sudah sebati dan lembut. Bakar di dalam ketuhar hingga masak. terapkan adunan dengan bentuk yang anda suka. Kemudian baru masukkan Nescafe dan apabila sudah sebati masukkan tepung gandum dan jagung.

Biskut Nestum Sumber: Buku Resepi Selera Perantau Hits: 6813 Rating: 4. Gaulkan semua bahan tadi kemudian masukkan minyak sapi tadi. Biskut Sarang Burung Hits: 1626 Rating: 5. Sebelum bakar. sapu kuning telur di atasnya dan bakar hingga kekuningan. Teraplah dengan acuan sesuka hati.50 Review: 1 Email this Recipe Print this Recipe Bahan-Bahan: 3 cawan nestum 1 ½ cawan gula halus 3 cawan tepung gandum Minyak sapi (ikut lembut) Cara: Minyak sapi dicairkan terlebih dahulu dan sejukkan sebentar.50 Review: 0 Email this Recipe Print this Recipe Bahan-Bahan: 168 gm tepung gandum 56 gm tepung jagung 112 gm mentega 112 gm gula halus 2 biji kuning telur 1 biji putih telur 1 camca teh esen ros 500 gm badam dipotong halus memanjang Sedikit jem strawberi 1 cawan bijirin Kellogg's dihaluskan Cara: .

Bakar dan apabila dikeluarkan dari ketuhar letakkan jem di tengah biskut. Celup ke dalam putih telur yang ditaburkan badam. Campurkan bijirin Kellogg's dan gaulkan sehingga sebati. Gaul hingga rata.Salleh Hits: 1697 Rating: 6. Biskut Ulat Bulu Kiriman: Puan Nismah Hj. Ambil sejemput adunan lalu digentel sebesar guli dan lubangkan di tengahnya.Tepung gandum dan tepung jagung diayak. Masukkan kuning telur dan esen ros. Pukul lagi sehingga putih.75 Review: 0 Bahan-Bahan: ½ cawan Mentega 2 Cawan Tepung Gandum 1 Cawan Tepung Jagung Email this Recipe Print this Recipe Sedikit Perwarna Hijau Sedikit Perasa Pandan Sedikit Gula Halus (ditabur ke atas biskut . Mentega dan gula dipukul sampai kembang. Masukkan tepung yang diayak tadi bersama bijirin Kellogg's.

Tambahan: Adunan hendaklah dibentuk kecil-kecil kerana aduanan akan kembang apabila dibakar. Ambil sedikit adunan dan masukkan sedikit kurma cincang di dalamnya. 4. 2. Bakar pada suhu 170C selama 15 minit. Setelah itu bentukkan seperti ulat bulu. Setelah sejuk taburkan gula halus di atasnya. Kemudian masukkan perwarna hijau dan perasa pandan. Masukkan mentega dan kuning telur. Review: . Ayak bersama tepung gandum dan tepung jagung. gaul sehingga sebati. 6. 5. gaul lagi sehingga rata. 3.2 Biji Kuning Telur yang telah masak) Untuk Inti: 1 Cawan kurma (Dicincang /dihiris halus) Cara: 1.

Ayak tepung bersama serbuk penaik.Cornflakes Permata Sumber: Majalah Wanita November 2000 Hits: 3549 Rating: 9. Bubuh ceri sebagai hiasan.50 Review: 0 Bahan-Bahan: 125 gm mentega 100 gm gula 1 biji telur 175 gm tepung gandum Cara: Email this Recipe Print this Recipe 1 sudu teh serbuk penaik 125 gm cornflakes Ceri merah Mangkuk kertas hitam Pukul gula dan mentega hingga kembang. Masukkan telur dan esen vanila. Review: Mama Carrie Hits: 2205 Rating: 10.00 Review: 0 Email this Recipe Print this Recipe . Gaul rata. Campur tepung dan cornflakes ke dalam adunan mentega. Ambil secubit-secubit dan masukkan ke dalam mangkuk kertas.

5 cm dan terap dengan acuan pilihan anda. Bahan (b) 50 ml putih telur 150 gm icing sugar 1 sudu makan tepung jagung . Bakar 180 C hingga masak. Canai adun setebal 1. gariskan bentuk melintang tadi. Sapukan aduan warna putih diatas tepung yg diterap. kemudian picitkan/titikkan adunan cokelat bentuk melingtang diatasnya dan gunakan lidi. Bahagikan adunan 2 bahagian yg satu warna cokelat & yg satu putih.Bahan-Bahan: Bahan (a) 250 gm mentega 125 gm icing sugar 275 gm tepung 50 gm tepung jagung 1 sudu makan tepung susu Cara: Satukan bahan (a) dan putar selama 2 minit. Simpan dlm peti sejuk 1/2 jam. Putar putih telur dan gula hinga pekat. kemudian masukan tepung jagung.

Review: .

.3.390..3:72.8.3. .2.   &39:39 .:33%0:7 .

$090..73.:8  ../-.303/.380/9 :72.0      .3//.:8/.9: -039:..9-::   .  .-078.7.-.5./:..:.7   #0..9   02:/.2-.8:./78 ..3/.3.8:: 80.3.: 803..83.3805079:.3/.-:7./-039:0.905:3.80:9.803.3905:3 .07.:3   ..3.3 /:3.   2-80/9.3 507.23.2.3:3390:7 .. .32./.32.  %.320390.3:.3507.9.75.5.8:.3.8. 0.3/:2/.239   $090.8:.302-.:/..3.7.9././:3.2.3 .80-.

9.89.080/.50  !73998 #0..3 220390.2 2..30/.3 .50  !73998 #0.32. .3.50  8:/:90807-: 503.3.8:.25:7 905:3/.:-9 80.. 2.8.4731.98 #0.3/:2 .8:.3:079.0  2.8 :-:..08!072.   2-80.08 07207.905:3-078.98 #0.3.. -90:7 2905:3.0  . .390:7/.30803.770  98 #.:7...2 !:::.4731./.  $:2-07.4731.93  #0.   .2.807-:503.0780-.2.9.0  .7..2. 4.:-9/.320390. .02-..3  .39.3   #0.93   #0.50  ..  2:.3 20390..02-07  98#./:3.3:079. 2.

3 .780.239  $25.9:.38:.7 2905:3  2905:3..:3 8:/:2.. $.3 .   220390.3/250980:... /.3-.3 .2.7...3905:3 8:8: . 2.3 .35:9.

73..9 8.3 907.5  02:/.2 ..9.8905:3 /907.8:. .3.   !:9.35.3.3..3.40.3:./:3 8090-.35./:.5:9/.3/...3905:3.9.9:5:9   $. ...3.2/.50.38.:.3.5/03.3.73.3 -./:3.9:.:3 .3 2.9 02:/.3.5:.75:990:7/.

./.8.   .3 -039:2039.78.3 9.7 3.3905:3 .3.3.38:.3:3.9.:3 .3 .9-039: 2039.3/ .40..2./:3../   .7 8:/:2.3/.  25:990:7  2.99.83..

#0.0   .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->