Biskut Makmur Susu Bahan-bahan ( lebih kurang 100 biji

)
    

   

1 tin kecil Ghee ( cairkan ) 5-6 sudu makan gula halus 5-6 sudu makan susu tepung 100 gram kacang tanah ( goreng & kisar ) tepung secukupnya ( goreng tepung tanpa minyak hingga sedikit kekuningan ) *Hiasan: 100 gram gula halus 100 gram susu tepung Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara 1. 1.Campurkan ghee cair , gula , kacang kisar dan susu tepung.Gaul sebati. 2. 2.Kemudian,masukkan tepung secukupnya sehingga tidak melekat pada tangan. 3. 3.Bentukkan doh menjadi bola-bola kecil. 4. 4.Susunkan di atas loyang dan bakar pada suhu 150 darjah celsius selama 10 hingga 15 minit. 5. 5.Setelah biskut masak,salutkan biskut dengan gula dan susu tepung. 6. Klik untuk isi cara-cara di sini

♥Biskut Kacang Lazat™

Bahan-bahan ( 150 - 160 keping )
    

 

250 g kacang tanah - sangar dan kisar halus 250 g gula icing - ayak 375 g tepung gandum - ayak 50 g minyak sapi (1/4 cawan)* 200 g minyak masak (1 cawan)* - (bahan * boleh diganti dgn 250g mentega cair yg berkualiti) 1-2 biji kuning telur - untuk sapu secukup kacang tanah panggang dicincang kasar atau dibelah 2 - untuk hiasan garam

Cara-cara 1. Campurkan 4 bahan pertama dan kacau rata.Tuang minyak sedikit2 sambil diuli hingga adunan menjadi doh yang boleh dikepal. 2. Ambil sedikit adunan/1 sudu kecil dan dibulat2kan.Susun di atas dulang pembakar dan sapu kuning telur dan hiaskan dengan kacang tanah di atasnya. 3. Bakar pd suhu 160C selama 20 min.

Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan sebesar guli kemudian dileperkan sedikit.Biskut Arab Sumber: Buku Pandai Memasak Bahan-Bahan: 500 gm tepung gandum 250 gm gula halus 250 gm minyak sapi Cara: Gaulkan tepung dengan gula dan minyak sapi yang telah dicairkan hingga sebati. Bakar hingga elok kuningnya. . Kemudian digolekkan di atas gula halus. Setelah masak angkat dan disejukkan.

Belimbing Sira Bahan-Bahan: 150 gm tepung gandum 30 gm majerin 1 biji kuning telur Garam 1/3 cawan air Gula halus Cara: Gaul tepung dengan majerin. Lipat dua menjadi tiga segi. Canai nipis dan potong persegi kecil-kecil berukuran 2 cm x 2 cm. Setelah habis. goreng hingga garing. Lipat dua lagi bahagian di belakang dan picit sedikit supaya tepung melekat. garam dan telur hingga sebati. Masukkan air sedikit-sedikit dan uli hingga lembut. . Sejukkan dan golekkan di atas gula halus.

Biskut Comot Chocolate Bahan-Bahan: 2 cawan mentega 2 cawan gula halus 2 biji kuning telur 3 cawan tepung jagung 3 cawan tepung gandum Cara: 1) Pukul mentega dan gula hingga sebati 2) Masukkan telur dan kacau rata. kacau sebati hingga menjadi doh 5) Bentukkan bulat-bulat dan bakar hingga kekuningan 6) Masakkan cooking chocolate ke dalam periuk dan dipanaskan di atas air yang mendidih 7) Setelah cooking chocolate cair. 3) Masukkan esen vanilla dan kacau lagi 4) Masukkan tepung jagung dan tepung gandum. masukkan biskut yang telah dibakar tadi ke dalam periuk dan golekkan biskut dengan sudu di atas chocolate ini 8) Keluarkan biskut ini dan golekkan ke atas kacang tanah yang telah ditumbuk 9) Akhir sekali masukkan biskut ini kedalam 1 sudu kecil esen vanilla cooking chocolate sekilo kacang tanah digoreng dan ditumbuk .

..paper cup Tambahan: Biskut ini memang rupanya comot tapi rasanya.tak tau nak cakap sedap..semoga berjaya Review: .klu nak rase cuba le try buat.....

Cadangan Hidangan: Potong biskut mengikut saiz biskut dan hidangkan sejuk.Gaul dan masukkan kle dalam loyang tekan hingga padat serta sejukkan. Panaskan kuali dan masukkan buttercup hingga cair.Biskut Batik Asli Bahan-Bahan: 1 bungkus biskut marie 500 gm milo 1 tin susu cair 1 paket buttercup 250gm 1 cawan gula 5 biji telur Cara: 1. . 2.Masukkan gula dan kacau hingga cair selepas itu masukkan telur yang telah dikepuk biasa dan susu cair. Masukkan milo dan kacau hingga pekat akhir sekali masukkan biskut marie yang telah dipatahkan.

Rehatkan dalam peti sejuk selama 15 minit. .Biskut Coklat Bahan-Bahan: 400 gm mentega 1 biji telur putih 200 gm gula aising ½ sudu teh esen vanila 500 gm tepung 50 gm serbuk koko Cara: Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celcius dan siapkan dulang pembakar. Putar mentega bersama gula aising hingga kembang kemudian masukkan putih telur dan putar lagi hingga semua adunan kembang. Gunakan acuan yang dipilih dan terap di atas dulang pembakar. Bakar selama 15 hingga 20 minit. Anda boleh menghias bahagian atasnya dengan gula aising. Masukkan tepung gandum dan serbuk koko dan putar sebati adunan.

Kemudian bentukkan adunan bulat-bulat. Masukkan cornflake yang telah diramas tadi. diramas ¼ cawan mentega 1 camca teh esen vanila Sedikit cornflake untuk hiasan Cara: Pukul mentega dan gula hingga kembang. Kacau hingga sebati. masukkan tepung gandum dan juga tepung ubi. . Hiaskan dengan cornflake dan bakar. Kemudian. adun sehingga sebati. Masukkan telur dan esen vanila.Biskut Cornflake Bahan-Bahan: 2 cawan tepung gandum ½ cawan tepung ubi ¾ cawan gula halus 1 biji telur 1 cawan cornflake.

Masukkan oat dan kemudian masukkan emping jagung. Gaulkan sebati dan masukkan ke dalam acuan cawan kertas.Biskut Cornflakes Bahan-Bahan: 3 cawan oat 1 cawan gula halus 1 buku mentega 4 sudu golden syrup 350 gm emping jagung Cara: Pukul mentega dan gula. Kemudian bakar sehingga masak. . masukkan golden syrup.

campurkan semua bahan tersebut dan kacau sehingga sebati.bakar ada suhu 120C selama 10minit .Biskut Cornflake Ber Madu Bahan-Bahan: 3 cawan cornflake 3 sudu besar madu 1 paket badam di panggang @ dibakar(di potong panjang) ceri potong Cara: 1.masukkan adunan tadi ke dalm paper cup dgn menggunakan sudu. 2. 3.

gula aising. 4.Biskut Gulungan Coklat Badam Bahan-Bahan: 1 ½ cawan mentega/marjerin 1 cawan gula aising 2 butir kuning telur 1 . Mentega. tepung gandum & tepung jagung digaul rata menjadi serbuk roti. . Kemudian di campur kuning telur & gaul rata supaya menjadi doh lembut serta dibahagi 2. Doh pertama di campur dengan serbuk badam & gaul. Setelah itu dilapiskan. 6. Keluarkan dan potong setebal 5 mm . Doh kedua pula digaul dengam serbuk koko. 3.1 ½ cawan tepung gandum 1 sudu besar tepung jagung ½ cawan sebuk badam 1 sudu teh esen vanila ½ cawan serbuk koko 1 cawan badam cincang coklat rice (jika suka) Cara: 1. 2. warna kuning dibawah manakala warna coklat diatas. 5. Gulung lapisan tersebut menjadi bentuk silinder panjang.7 mm. Simpan sebentar di dalam peti dingin beku selama 15 minit. Kedua-dua adunan tadi dicanai berasingan setebal 5 mm.

Susun didalam acuan pembakar & hias dengan badam cincang atau coklat rice.00 Review: 0 Bahan-Bahan: Biskut Marrie 1 bungkus 2½ cawan milo ½ cawan serbuk koko 3 biji telur ¾ buku butter ¾ tin susu pekat (tin kecil) Segenggam badam @ kekacang yang telah digoreng tanpa minyak (optional) Email this Recipe Print this Recipe Cara: Pecahkan (jangan jadi serbuk dah la) biskut marrie. Bakar pada suhu 100' celcius selama 10-15 minit atau sehingga masak kekuningan. Pecahkan telur sebiji² & kacau cepat² supaya telur tidak berketul. 9. Masuk pula susu pekat. Api perlulah dalam keadaan . 8. Biskut Milo Kiriman: L12 Sumber: saudara mara Hits: 807 Rating: 10. Panaskan periuk @ kuali & cairkan butter. Kacau lagi sampai sebati. Setelah masak. Hidangkan. keluar & sejukkan diatas redai kuih. Ketepikan.

letak dalam peti ais. elok simpan dalam peti ais sebab letak kat luar nanti dia akan sedikit lembik & melekat-lekit bila potong. jadikan adunan milo sebanyak 3 cawan. Then baru makan. Bila semua bahan dah bersalut dengan biskut. (masuk sikit² lagi senang kacau). Tambahan: Kalau tak ada koko. Tapi ¾ tin tu pun dah secukup rasa. Masukkan serbuk koko & milo perlahan-lahan & kacau agar ia tak berketul. Mampatkan. Kalau suka manis. masuk pula biskut marrie & kacang kacangan. Bila milo dah sebati & kelihatan mencair. habiskan 1 tin kecil susu.kecil. angkat & alihkan ke dalam bekas. biarkan sejuk dalam suhu bilik kemudian barulah dipotong & nyam nyam! Cadangan Hidangan: Bila dah sejuk. Review: . rasa dia lagi heaven!! Kalau nak simpan lama. mak ai.

. terapkan adunan dengan bentuk yang anda suka. Kemudian baru masukkan Nescafe dan apabila sudah sebati masukkan tepung gandum dan jagung. Bakar di dalam ketuhar hingga masak.00 Review: 0 Email this Recipe Print this Recipe Bahan-Bahan: 200 gm mentega 50 gm gula halus 150 gm tepung gandum 50 gm tepung jagung 1 sudu besar nescafe Cara: Pukul mentega dengan gula sehingga kembang. Apabila adunan tadi sudah sebati dan lembut.Biskut Nescafe Sumber: Internet Hits: 3616 Rating: 10.

sapu kuning telur di atasnya dan bakar hingga kekuningan. Sebelum bakar. Teraplah dengan acuan sesuka hati.50 Review: 1 Email this Recipe Print this Recipe Bahan-Bahan: 3 cawan nestum 1 ½ cawan gula halus 3 cawan tepung gandum Minyak sapi (ikut lembut) Cara: Minyak sapi dicairkan terlebih dahulu dan sejukkan sebentar. Gaulkan semua bahan tadi kemudian masukkan minyak sapi tadi.Biskut Nestum Sumber: Buku Resepi Selera Perantau Hits: 6813 Rating: 4. Biskut Sarang Burung Hits: 1626 Rating: 5.50 Review: 0 Email this Recipe Print this Recipe Bahan-Bahan: 168 gm tepung gandum 56 gm tepung jagung 112 gm mentega 112 gm gula halus 2 biji kuning telur 1 biji putih telur 1 camca teh esen ros 500 gm badam dipotong halus memanjang Sedikit jem strawberi 1 cawan bijirin Kellogg's dihaluskan Cara: .

Mentega dan gula dipukul sampai kembang. Campurkan bijirin Kellogg's dan gaulkan sehingga sebati. Masukkan tepung yang diayak tadi bersama bijirin Kellogg's. Ambil sejemput adunan lalu digentel sebesar guli dan lubangkan di tengahnya. Pukul lagi sehingga putih. Bakar dan apabila dikeluarkan dari ketuhar letakkan jem di tengah biskut.Salleh Hits: 1697 Rating: 6. Celup ke dalam putih telur yang ditaburkan badam. Biskut Ulat Bulu Kiriman: Puan Nismah Hj.Tepung gandum dan tepung jagung diayak.75 Review: 0 Bahan-Bahan: ½ cawan Mentega 2 Cawan Tepung Gandum 1 Cawan Tepung Jagung Email this Recipe Print this Recipe Sedikit Perwarna Hijau Sedikit Perasa Pandan Sedikit Gula Halus (ditabur ke atas biskut . Masukkan kuning telur dan esen ros. Gaul hingga rata.

2. gaul lagi sehingga rata. Ambil sedikit adunan dan masukkan sedikit kurma cincang di dalamnya. Setelah itu bentukkan seperti ulat bulu. Review: . gaul sehingga sebati. Masukkan mentega dan kuning telur. 3. 6. Tambahan: Adunan hendaklah dibentuk kecil-kecil kerana aduanan akan kembang apabila dibakar. 5. Kemudian masukkan perwarna hijau dan perasa pandan. 4.2 Biji Kuning Telur yang telah masak) Untuk Inti: 1 Cawan kurma (Dicincang /dihiris halus) Cara: 1. Bakar pada suhu 170C selama 15 minit. Setelah sejuk taburkan gula halus di atasnya. Ayak bersama tepung gandum dan tepung jagung.

Bubuh ceri sebagai hiasan.00 Review: 0 Email this Recipe Print this Recipe . Ayak tepung bersama serbuk penaik. Gaul rata. Campur tepung dan cornflakes ke dalam adunan mentega.Cornflakes Permata Sumber: Majalah Wanita November 2000 Hits: 3549 Rating: 9. Masukkan telur dan esen vanila.50 Review: 0 Bahan-Bahan: 125 gm mentega 100 gm gula 1 biji telur 175 gm tepung gandum Cara: Email this Recipe Print this Recipe 1 sudu teh serbuk penaik 125 gm cornflakes Ceri merah Mangkuk kertas hitam Pukul gula dan mentega hingga kembang. Review: Mama Carrie Hits: 2205 Rating: 10. Ambil secubit-secubit dan masukkan ke dalam mangkuk kertas.

5 cm dan terap dengan acuan pilihan anda.Bahan-Bahan: Bahan (a) 250 gm mentega 125 gm icing sugar 275 gm tepung 50 gm tepung jagung 1 sudu makan tepung susu Cara: Satukan bahan (a) dan putar selama 2 minit. Sapukan aduan warna putih diatas tepung yg diterap. Bahan (b) 50 ml putih telur 150 gm icing sugar 1 sudu makan tepung jagung . kemudian picitkan/titikkan adunan cokelat bentuk melingtang diatasnya dan gunakan lidi. kemudian masukan tepung jagung. Putar putih telur dan gula hinga pekat. Bahagikan adunan 2 bahagian yg satu warna cokelat & yg satu putih. gariskan bentuk melintang tadi. Canai adun setebal 1. Bakar 180 C hingga masak. Simpan dlm peti sejuk 1/2 jam.

Review: .

 .3.3.3:72.   &39:39 .8.2.390..:33%0:7 ..

.8:.2-.83.3507.239   $090.3.3.8:: 80.3805079:.9: -039:..2..803.9.32.3/:2/./:. .5.23.  .3.75.-.7./-039:0.8.3 .   2-80/9.2.0      .:/.  %.9-::   .7   #0../78 .3 /:3.3:3390:7 .:8  .5./:3. 0.32.9..8:.3905:3 .80-..905:3.3:.: 803.:3   .:8/..380/9 :72.9   02:/..320390.80:9.3.3.302-.3//.3 507.:../-.3/./.303/..73.-:7.-078.7. $090.3/./.8:.07.

.30803.02-07  98#. .   2-80.3 20390./..0  2.8:.3  .32.0  ..0  .390:7/.3:079.3/:2 ..98 #0.08 07207. .50  .0780-.25:7 905:3/.2 2. 4..89.2 !:::.2.4731..7.9.:-9 80.8:.  $:2-07.4731..080/.807-:503.30/. 2.3   #0.4731.320390.50  8:/:90807-: 503.50  !73998 #0.  2:.02-.:7.9../:3.3.3:079.2.3 .8.   .3.08!072.50  !73998 #0.2.:-9/.8 :-:.905:3-078.98 #0. . -90:7 2905:3.93   #0..39.3 220390.770  98 #. 2..3..93  #0.

.3 .3 .9:..:3 8:/:2.239  $25. 2...   220390..38:. $.7.3-.7 2905:3  2905:3.35:9.3905:3 8:8: .2.3 .3 .780.3/250980:. /..

3 -.:3 ..73.35. .   !:9.3/./:3.. ..5/03.3.5:.75:990:7/.2/.3.9.3./:3 8090-.9 02:/.9:5:9   $.3.:.5:9/.50.3.8905:3 /907.35.38..9:..40..3:.3.9 8.2 .5  02:/.3.3 907.73.3905:3.8:.3.3 2..9./:.

3 .9-039: 2039.3/ .38:.9./   .40.   .7 8:/:2.7 3..  25:990:7  2.99.3 -039:2039..3././:3.3.3/.:3 .83.78.3905:3 .3 9...8.2.3:3.

#0.0   .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful