Biskut Makmur Susu Bahan-bahan ( lebih kurang 100 biji

)
    

   

1 tin kecil Ghee ( cairkan ) 5-6 sudu makan gula halus 5-6 sudu makan susu tepung 100 gram kacang tanah ( goreng & kisar ) tepung secukupnya ( goreng tepung tanpa minyak hingga sedikit kekuningan ) *Hiasan: 100 gram gula halus 100 gram susu tepung Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara 1. 1.Campurkan ghee cair , gula , kacang kisar dan susu tepung.Gaul sebati. 2. 2.Kemudian,masukkan tepung secukupnya sehingga tidak melekat pada tangan. 3. 3.Bentukkan doh menjadi bola-bola kecil. 4. 4.Susunkan di atas loyang dan bakar pada suhu 150 darjah celsius selama 10 hingga 15 minit. 5. 5.Setelah biskut masak,salutkan biskut dengan gula dan susu tepung. 6. Klik untuk isi cara-cara di sini

♥Biskut Kacang Lazat™

Bahan-bahan ( 150 - 160 keping )
    

 

250 g kacang tanah - sangar dan kisar halus 250 g gula icing - ayak 375 g tepung gandum - ayak 50 g minyak sapi (1/4 cawan)* 200 g minyak masak (1 cawan)* - (bahan * boleh diganti dgn 250g mentega cair yg berkualiti) 1-2 biji kuning telur - untuk sapu secukup kacang tanah panggang dicincang kasar atau dibelah 2 - untuk hiasan garam

Cara-cara 1. Campurkan 4 bahan pertama dan kacau rata.Tuang minyak sedikit2 sambil diuli hingga adunan menjadi doh yang boleh dikepal. 2. Ambil sedikit adunan/1 sudu kecil dan dibulat2kan.Susun di atas dulang pembakar dan sapu kuning telur dan hiaskan dengan kacang tanah di atasnya. 3. Bakar pd suhu 160C selama 20 min.

Kemudian digolekkan di atas gula halus. Setelah masak angkat dan disejukkan.Biskut Arab Sumber: Buku Pandai Memasak Bahan-Bahan: 500 gm tepung gandum 250 gm gula halus 250 gm minyak sapi Cara: Gaulkan tepung dengan gula dan minyak sapi yang telah dicairkan hingga sebati. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan sebesar guli kemudian dileperkan sedikit. Bakar hingga elok kuningnya. .

Masukkan air sedikit-sedikit dan uli hingga lembut. . Lipat dua menjadi tiga segi. Canai nipis dan potong persegi kecil-kecil berukuran 2 cm x 2 cm. Sejukkan dan golekkan di atas gula halus.Belimbing Sira Bahan-Bahan: 150 gm tepung gandum 30 gm majerin 1 biji kuning telur Garam 1/3 cawan air Gula halus Cara: Gaul tepung dengan majerin. Lipat dua lagi bahagian di belakang dan picit sedikit supaya tepung melekat. Setelah habis. goreng hingga garing. garam dan telur hingga sebati.

masukkan biskut yang telah dibakar tadi ke dalam periuk dan golekkan biskut dengan sudu di atas chocolate ini 8) Keluarkan biskut ini dan golekkan ke atas kacang tanah yang telah ditumbuk 9) Akhir sekali masukkan biskut ini kedalam 1 sudu kecil esen vanilla cooking chocolate sekilo kacang tanah digoreng dan ditumbuk .Biskut Comot Chocolate Bahan-Bahan: 2 cawan mentega 2 cawan gula halus 2 biji kuning telur 3 cawan tepung jagung 3 cawan tepung gandum Cara: 1) Pukul mentega dan gula hingga sebati 2) Masukkan telur dan kacau rata. 3) Masukkan esen vanilla dan kacau lagi 4) Masukkan tepung jagung dan tepung gandum. kacau sebati hingga menjadi doh 5) Bentukkan bulat-bulat dan bakar hingga kekuningan 6) Masakkan cooking chocolate ke dalam periuk dan dipanaskan di atas air yang mendidih 7) Setelah cooking chocolate cair.

.paper cup Tambahan: Biskut ini memang rupanya comot tapi rasanya.semoga berjaya Review: .tak tau nak cakap sedap....klu nak rase cuba le try buat....

Biskut Batik Asli Bahan-Bahan: 1 bungkus biskut marie 500 gm milo 1 tin susu cair 1 paket buttercup 250gm 1 cawan gula 5 biji telur Cara: 1. . Masukkan milo dan kacau hingga pekat akhir sekali masukkan biskut marie yang telah dipatahkan. Panaskan kuali dan masukkan buttercup hingga cair.Masukkan gula dan kacau hingga cair selepas itu masukkan telur yang telah dikepuk biasa dan susu cair. 2. Cadangan Hidangan: Potong biskut mengikut saiz biskut dan hidangkan sejuk.Gaul dan masukkan kle dalam loyang tekan hingga padat serta sejukkan.

Anda boleh menghias bahagian atasnya dengan gula aising. Rehatkan dalam peti sejuk selama 15 minit. Putar mentega bersama gula aising hingga kembang kemudian masukkan putih telur dan putar lagi hingga semua adunan kembang. Bakar selama 15 hingga 20 minit. Gunakan acuan yang dipilih dan terap di atas dulang pembakar.Biskut Coklat Bahan-Bahan: 400 gm mentega 1 biji telur putih 200 gm gula aising ½ sudu teh esen vanila 500 gm tepung 50 gm serbuk koko Cara: Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celcius dan siapkan dulang pembakar. Masukkan tepung gandum dan serbuk koko dan putar sebati adunan. .

diramas ¼ cawan mentega 1 camca teh esen vanila Sedikit cornflake untuk hiasan Cara: Pukul mentega dan gula hingga kembang. Hiaskan dengan cornflake dan bakar. Masukkan cornflake yang telah diramas tadi. Kacau hingga sebati. masukkan tepung gandum dan juga tepung ubi. Kemudian bentukkan adunan bulat-bulat.Biskut Cornflake Bahan-Bahan: 2 cawan tepung gandum ½ cawan tepung ubi ¾ cawan gula halus 1 biji telur 1 cawan cornflake. . Kemudian. adun sehingga sebati. Masukkan telur dan esen vanila.

masukkan golden syrup. Masukkan oat dan kemudian masukkan emping jagung.Biskut Cornflakes Bahan-Bahan: 3 cawan oat 1 cawan gula halus 1 buku mentega 4 sudu golden syrup 350 gm emping jagung Cara: Pukul mentega dan gula. Kemudian bakar sehingga masak. Gaulkan sebati dan masukkan ke dalam acuan cawan kertas. .

bakar ada suhu 120C selama 10minit . 2.campurkan semua bahan tersebut dan kacau sehingga sebati.Biskut Cornflake Ber Madu Bahan-Bahan: 3 cawan cornflake 3 sudu besar madu 1 paket badam di panggang @ dibakar(di potong panjang) ceri potong Cara: 1. 3.masukkan adunan tadi ke dalm paper cup dgn menggunakan sudu.

gula aising. warna kuning dibawah manakala warna coklat diatas. Kedua-dua adunan tadi dicanai berasingan setebal 5 mm.Biskut Gulungan Coklat Badam Bahan-Bahan: 1 ½ cawan mentega/marjerin 1 cawan gula aising 2 butir kuning telur 1 . 6. Gulung lapisan tersebut menjadi bentuk silinder panjang. Doh pertama di campur dengan serbuk badam & gaul. 4. 5. 2. 3. Keluarkan dan potong setebal 5 mm . Kemudian di campur kuning telur & gaul rata supaya menjadi doh lembut serta dibahagi 2. Doh kedua pula digaul dengam serbuk koko. Simpan sebentar di dalam peti dingin beku selama 15 minit. Mentega.1 ½ cawan tepung gandum 1 sudu besar tepung jagung ½ cawan sebuk badam 1 sudu teh esen vanila ½ cawan serbuk koko 1 cawan badam cincang coklat rice (jika suka) Cara: 1.7 mm. . Setelah itu dilapiskan. tepung gandum & tepung jagung digaul rata menjadi serbuk roti.

Pecahkan telur sebiji² & kacau cepat² supaya telur tidak berketul. Kacau lagi sampai sebati. Hidangkan.00 Review: 0 Bahan-Bahan: Biskut Marrie 1 bungkus 2½ cawan milo ½ cawan serbuk koko 3 biji telur ¾ buku butter ¾ tin susu pekat (tin kecil) Segenggam badam @ kekacang yang telah digoreng tanpa minyak (optional) Email this Recipe Print this Recipe Cara: Pecahkan (jangan jadi serbuk dah la) biskut marrie. Bakar pada suhu 100' celcius selama 10-15 minit atau sehingga masak kekuningan. Setelah masak. Ketepikan.Susun didalam acuan pembakar & hias dengan badam cincang atau coklat rice. keluar & sejukkan diatas redai kuih. Biskut Milo Kiriman: L12 Sumber: saudara mara Hits: 807 Rating: 10. 9. Masuk pula susu pekat. Panaskan periuk @ kuali & cairkan butter. Api perlulah dalam keadaan . 8.

letak dalam peti ais. Tambahan: Kalau tak ada koko. elok simpan dalam peti ais sebab letak kat luar nanti dia akan sedikit lembik & melekat-lekit bila potong. biarkan sejuk dalam suhu bilik kemudian barulah dipotong & nyam nyam! Cadangan Hidangan: Bila dah sejuk. Tapi ¾ tin tu pun dah secukup rasa. Review: . habiskan 1 tin kecil susu. (masuk sikit² lagi senang kacau). Kalau suka manis. Bila semua bahan dah bersalut dengan biskut. mak ai. rasa dia lagi heaven!! Kalau nak simpan lama. Masukkan serbuk koko & milo perlahan-lahan & kacau agar ia tak berketul. Bila milo dah sebati & kelihatan mencair. angkat & alihkan ke dalam bekas.kecil. Mampatkan. jadikan adunan milo sebanyak 3 cawan. masuk pula biskut marrie & kacang kacangan. Then baru makan.

Bakar di dalam ketuhar hingga masak. Apabila adunan tadi sudah sebati dan lembut.Biskut Nescafe Sumber: Internet Hits: 3616 Rating: 10.00 Review: 0 Email this Recipe Print this Recipe Bahan-Bahan: 200 gm mentega 50 gm gula halus 150 gm tepung gandum 50 gm tepung jagung 1 sudu besar nescafe Cara: Pukul mentega dengan gula sehingga kembang. terapkan adunan dengan bentuk yang anda suka. Kemudian baru masukkan Nescafe dan apabila sudah sebati masukkan tepung gandum dan jagung. .

50 Review: 0 Email this Recipe Print this Recipe Bahan-Bahan: 168 gm tepung gandum 56 gm tepung jagung 112 gm mentega 112 gm gula halus 2 biji kuning telur 1 biji putih telur 1 camca teh esen ros 500 gm badam dipotong halus memanjang Sedikit jem strawberi 1 cawan bijirin Kellogg's dihaluskan Cara: . Biskut Sarang Burung Hits: 1626 Rating: 5. Sebelum bakar. sapu kuning telur di atasnya dan bakar hingga kekuningan. Gaulkan semua bahan tadi kemudian masukkan minyak sapi tadi.50 Review: 1 Email this Recipe Print this Recipe Bahan-Bahan: 3 cawan nestum 1 ½ cawan gula halus 3 cawan tepung gandum Minyak sapi (ikut lembut) Cara: Minyak sapi dicairkan terlebih dahulu dan sejukkan sebentar.Biskut Nestum Sumber: Buku Resepi Selera Perantau Hits: 6813 Rating: 4. Teraplah dengan acuan sesuka hati.

Tepung gandum dan tepung jagung diayak. Campurkan bijirin Kellogg's dan gaulkan sehingga sebati. Biskut Ulat Bulu Kiriman: Puan Nismah Hj. Masukkan tepung yang diayak tadi bersama bijirin Kellogg's. Gaul hingga rata.Salleh Hits: 1697 Rating: 6. Bakar dan apabila dikeluarkan dari ketuhar letakkan jem di tengah biskut. Celup ke dalam putih telur yang ditaburkan badam. Ambil sejemput adunan lalu digentel sebesar guli dan lubangkan di tengahnya. Masukkan kuning telur dan esen ros. Mentega dan gula dipukul sampai kembang. Pukul lagi sehingga putih.75 Review: 0 Bahan-Bahan: ½ cawan Mentega 2 Cawan Tepung Gandum 1 Cawan Tepung Jagung Email this Recipe Print this Recipe Sedikit Perwarna Hijau Sedikit Perasa Pandan Sedikit Gula Halus (ditabur ke atas biskut .

Masukkan mentega dan kuning telur. Setelah sejuk taburkan gula halus di atasnya. Tambahan: Adunan hendaklah dibentuk kecil-kecil kerana aduanan akan kembang apabila dibakar. 5. gaul lagi sehingga rata. gaul sehingga sebati. 3. Ayak bersama tepung gandum dan tepung jagung. 2. Bakar pada suhu 170C selama 15 minit. Setelah itu bentukkan seperti ulat bulu. Ambil sedikit adunan dan masukkan sedikit kurma cincang di dalamnya. 4. Kemudian masukkan perwarna hijau dan perasa pandan.2 Biji Kuning Telur yang telah masak) Untuk Inti: 1 Cawan kurma (Dicincang /dihiris halus) Cara: 1. Review: . 6.

Ayak tepung bersama serbuk penaik. Bubuh ceri sebagai hiasan. Masukkan telur dan esen vanila. Gaul rata. Review: Mama Carrie Hits: 2205 Rating: 10.00 Review: 0 Email this Recipe Print this Recipe .50 Review: 0 Bahan-Bahan: 125 gm mentega 100 gm gula 1 biji telur 175 gm tepung gandum Cara: Email this Recipe Print this Recipe 1 sudu teh serbuk penaik 125 gm cornflakes Ceri merah Mangkuk kertas hitam Pukul gula dan mentega hingga kembang. Ambil secubit-secubit dan masukkan ke dalam mangkuk kertas. Campur tepung dan cornflakes ke dalam adunan mentega.Cornflakes Permata Sumber: Majalah Wanita November 2000 Hits: 3549 Rating: 9.

Sapukan aduan warna putih diatas tepung yg diterap. Bahagikan adunan 2 bahagian yg satu warna cokelat & yg satu putih. Bakar 180 C hingga masak. Bahan (b) 50 ml putih telur 150 gm icing sugar 1 sudu makan tepung jagung . Canai adun setebal 1.5 cm dan terap dengan acuan pilihan anda. gariskan bentuk melintang tadi. Simpan dlm peti sejuk 1/2 jam. kemudian picitkan/titikkan adunan cokelat bentuk melingtang diatasnya dan gunakan lidi.Bahan-Bahan: Bahan (a) 250 gm mentega 125 gm icing sugar 275 gm tepung 50 gm tepung jagung 1 sudu makan tepung susu Cara: Satukan bahan (a) dan putar selama 2 minit. Putar putih telur dan gula hinga pekat. kemudian masukan tepung jagung.

Review: .

2.:33%0:7 .3:72..8.390.3..   &39:39 . .3.

 .:.3 507.8:.9.7..3:3390:7 .. 0.2.07.9-::   .80-.:/.2-.3.239   $090.   2-80/9./.9   02:/.3/:2/.  .3.3//...-:7.8:.302-..9: -039:.2.8:: 80.3905:3 .7.320390.380/9 :72../-039:0.73.3/. $090.80:9.-078.:3   .3.75.8:./.: 803..3 /:3.3 .32.0      ..32.-.7   #0.5.3.3/..8.3.3:.83.:8  .:8/.5.303/..3805079:./:./:3.803.23.  %.3507.9./-./78 .905:3.

3 .0780-.:-9/.807-:503. 4.4731..   2-80.390:7/.770  98 #.2 2.2 !:::..3/:2 ./.89.:-9 80.98 #0.3 20390.3:079.50  !73998 #0..50  8:/:90807-: 503.50  .93  #0.4731..2.7.30803. .3   #0..02-07  98#.8 :-:.   .3.3  .8.320390.2.080/. . -90:7 2905:3.93   #0. 2. 2.3.4731.98 #0../:3.08!072.2..50  !73998 #0.  2:..9. .  $:2-07.9.:7.39.0  ..905:3-078.32.3:079.0  2.08 07207..8:.30/.8:.3 220390.0  ..25:7 905:3/.02-.3.

. $.3905:3 8:8: .3-.3 .:3 8:/:2..3 . 2.3 ..35:9.2..3/250980:.239  $25..7 2905:3  2905:3.9:.780.7.3 . /.38:..   220390.

3 907..3 -.73. .:3 .50.3..9 02:/..8:.35.3:.5:..3.3.3.9.75:990:7/./:3.38.2 .5:9/./:3 8090-.9:5:9   $...9:.9 8.5  02:/.3.35. .73.9.3.3/.:.   !:9..3 2.8905:3 /907./:.3905:3.3.40.2/.3.5/03.

3:3.3./.83.:3 .3 -039:2039.  25:990:7  2.9.9-039: 2039...2.7 3.3.8..3 ..3/ .   .3 9.99.3/.38:./   .78.40.3905:3 ./:3.7 8:/:2.

0   .#0.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful