Semasa melaksanakan tugasan kerja kursus pendek Tamadun Islam dan Tamadun Asia (TITAS) ini, saya telah

menerima banyak faedah yang berguna dan baik untuk diri saya sebagai bakal guru. Setelah membuat banyak rujukan dan perbincangan bersama rakan-rakan, saya mula lebih mengenali serta memahami tentang sejarah tamadun-tamadun asia dan islam secara terperinci lagi. Saya juga mula merasai kepentingan matapelajaran TITAS ini terhadap diri saya kerana saya dapat belajar asal usul serta perkembangan tamadun agama saya sendiri.. Contohnya melalui pencarian maklumat berkaitan dengan TITAS dalam sub tajuk sumbangan tamadun, saya begitu teruja dalam meneliti dan membaca setiap ilmu yang bagi saya amat bernilai ini. Melalui segala pengalaman dan ilmu-ilmu baru yang telah saya perolehi, dengan izin Allah s.w.t, saya akan praktikan sebaik mungkin dan akan saya turunkan ilmu ini kepada para pelajar nanti. Setelah saya banyak membuat pencarian maklumat, saya berharap ilmu ini akan terus bermanfaat kepada para pelajar. Selain itu, melalui proses membuat tugasan kerja kursus pendek ini yang saya laksanakan bersama rakan-rakan telah membuatkan hubungan silaturrahim antara kami semakin rapat. Sikap toleransi, bekerjasa sama, dan disiplin antara pensyarah dan semua rakan-rakan juga dapat di tingkatkan melaui proses membuat tugasan kerja kursus pendek ini. Saya mula lebih mengenali sikap dan sahsiah rakan-rakan dan cara pengajaran pensyarah dan hal ini sekaligus mengukuhkan hubungan dua hala kami. Tambahan pula, pengalaman berinteraksi bersama pensyarah dan rakan-rakan bagi melaksanakan tugasan ini membolehkan saya memperbaiki dan meningkatkan cara saya berkomunikasi. Hal ini sekaligus dapat melatih saya untuk berkomunikasi dengan baik dan membuat persediaan untuk menjadi seorang guru yang berkualiti. Selain itu, tunjuk ajar yang diberikan oleh para pensyarah dalam proses menyiapkan tugasan kerja kursus pendek ini membolehkan saya memperbaiki kelemahan yang terdapat pada diri saya dan tidak akan mengulanginya lagi pada masa hadapan. Secara keseluruhannya, melalui proses membuat tugasan kerja kursus pendek TITAS ini telah memberikan banyak faedah kepada saya dan membuatkan saya lebih mencintai profesion yang mulia ini serta menambahkan lagi semangat saya untuk menjadi seorang guru yang berkualiti bagi melahirkan modal insan yang seimbang dan sanggup berkorban demi agama bangsa dan negara.

Semoga ilmu yang baik ini dapat saya manfaatkan untuk menjadi guru yang berguna apabila saya ditempatkan di sekolah nanti. Bila dikatakan ilmiah. Akhir kata. En Mohd Ali bin Jemali atas bimbingan. segala yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu dari kelemahan saya sendiri. syukur saya kepada Ilahi dengan limpah kurnia dan keberkatannya dapatlah saya menyiapkan tugasan Teknik Baikpulih dan Penyelenggaraan yang diberikan oleh pensyarah. Apa itu REFLEKSI? Refleksi adalah satu penulisan ilmiah mengenai pengalaman pelajar dalam mengharungi sesuatu peristiwa. Wassalam. Alhamdulillah.PENULISAN REFLEKSI TUGASAN Penulisan ini bertujuan memberikan input mengenai cara menulis refleksi yang berkesan. bantuan dan tunjuk ajar beliau dapat menjadikan kami berilmu dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup ini. Cuba perhatikan penulisan ini. Kumpulan kami memilih tajuk Lampu Suluh. Saya juga mengucapkan terima kasih kepada rakan sekumpulan saya iaitu Ah Lee dan Aboo dalam menjayakan tugasan ini. . Ini adalah penulisan yang selalu menjadi favourite pelajar apabila diminta menulis sesuatu refleksi. Ucapan terima kasih ini juga ditujukan kepada pensyarah kami. ia mesti boleh membantu perkembangan intelek sendiri dan orang lain yang membacanya.

Pengalaman orang lain 5. Saya pula tidak mempunyai pengalaman dalam program perisian grafik. AF dan siaran TV yang lain. Walaupun saya tidak mengambil opsyen ini sewaktu mendapatkan ijazah. Pengalaman diri sendiri yang lalu 4. Cara mengatasi masalah 3. Pembacaan CONTOH PENULISAN REFLEKSI YANG BERKESAN Tugasan Teknik Baikpulih dan Penyelenggaraan ini merupakan satu cabaran baru kepada saya. Kumpulan saya mengambil tajuk Lampu Suluh. Ini disebabkan saya perlu mengambilnya sebagai pakej opsyen saya iaitu BM/KH/MU. Apakah pengalaman yang ada pada pelajar? 1. Hanya ucapan terima kasih seperti ucapan pemenang AJL. saya dapati mudah untuk mendapatkan gambar alatan tangan tetapi sukar untuk mendapatkan gambar sebenar membaiki lampu suluh dan lukisan-lukisan yang diinginkan dalam tugasan ini. Jadi saya tidaklah janggal sangat dengan mata pelajaran ini. apakah yang boleh dipelajari dari pelajar tersebut? Jawapannya TIADA APA-APA. Dari pencarian bahanbahan di internet. Oleh itu saya telah meminta bantuan sepupu saya untuk menyiapkan lukisan tersebut.Merujuk kepada contoh di atas. . Gambar-gambar yang tidak ada di internet diambil dengan kamera pada handphone saya sebelum dipindahkan ke komputer. Saya ditugaskan untuk menyediakan bahan grafik dari internet yang akan dicantumkan dengan teks oleh ahli lain. saya pernah belajar mata pelajaran Kemahiran Hidup di sekolah menengah dahulu. Masalah yang dijumpai 2.

KH. Ia mejadikan saya seorang yang teliti dan mempunyai sikap menyelidik atas kerosakan sesuatu barangan mekanikal yang mudah. MOHD ALI BIN JEMALI Jabatan Kemahiran Hidup Institut Perguruan Temenggong Ibrahim. Virus dari pen drive luar masih menjadi musuh utama dalam menyiapkan kerja dengan komputer saya. masa untuk berbincang dengan rakan sekumpulan dan tugasan yang bertimpatimpa dari mata pelajaran lain. antaranya kelajuan talian internet. Posted by Mohd Ali bin Jemali at 9:35 AM 1 comments Labels: kemahiran hidup. Sikap ini akan saya terapkan kepada pelajar sekolah apabila saya tamat belajar kelak.Selain itu banyak kekangan yang saya lalui untuk menyiapkan tugasan ini. Sikap ingin membaiki juga dapat menjimatkan wang sekiranya diamalkan di luar sekolah. Johor Bahru. refleksi . Selain itu perisian word yang tidak sama juga menyukarkan saya untuk membuka fail yang dikirim oleh rakan-rakan. Dengan siapnya tugasan ini ia memberikan saya satu dimensi baru mengenai mata pelajaran Teknik Baikpulih dan Penyelenggaran ini.

Maka pada kali ini saya ditugaskan untuk membina satu sistem pengangkaan baharu yang dapat digunakan oleh penduduk di sebuah pulau. Sistem pengangkaan ini boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi terutamanya dalam proses penambahan. Buluh. Bukan itu sahaja. barulah saya mengetahui betapa sukarnya untuk mewujudkan sistem pengangkaan sendiri. Di sini. . kepala ikan adalah alat yang digunakan untuk mewujudkan simbol bagi sistem ini kerana melihat pada persekitaran tempat tinggal alatan tersebut mudah diperolehi dan mudah dibawa kemana sahaja. daun. tercetuslah idea membina sistem ini untuk kegunaan orang asli di pulau tersebut. Sistem pengangkaan ini mengingatkan saya betapa pentingnya ia diwujudkan kerana secara tidak langsung kita dapat menyelesaikan masalah seharian sehingga ke hari ini.NAMA: MAZUIN BINTI AHMAD REFLEKSI Sepanjang menjayakan tugasan ini banyak pengalaman yang saya perolehi di antaranya ialah saya dapat mengingat semula sistem pengangkaan yang telah lama saya tidak pelajari. Saya berharap sistem yang dikenali sebagai Sistem Pengangkaan Bang Bang Boo yang dicipta ini dapat dimanfaatkan atau dijadikan rujukan pada masa akan datang oleh setiap generasi. nombor atau angka ini sehingga sekarang masih dapat dimanfaatkan dan tidak luput malah sentiasa diperkembangkan dari satu generasi ke generasi yang lain. fomula sehingga ke hari ini. Setiap sistem yang diwujudkan mempunyai sejarah yang tersendiri dan secara tidak langsung ia menjadi sejarah kewujudan nombor. penolakkan dan lainlain lagi. Berdasarkan pengalaman melawati perkampungan orang asli maka.

Untuk maklumat anda. Sebahagian besar masa kami pergi ke perpustakaan dalam IPGM KTHO untuk mendapatkan semua maklumatyang kita perlukan. Model polya mempunyai empat langkah iaitu 1) memahami masalah. Semoga semua dari kita keamanan diAllah memberkati pada usaha kami untuk m endapatkan pengetahuan kita denganmelakukan kursus ini. 2) Merancang Strategi.Kami akhiri dengan ucapan terima kasih banyak dan semua teman kami padamereka membantu selama kami melakukan tugas ini.masalah dapat diselesaikan.Esai Refleksi Tugasan Matematik Tugasan matematik ini adalah tugasan pertama bagi semester 2 tahun 2011. Terima kasih .Sepanjang tugasan matematik. kami telah mengumpu lkan banyak maklumatmengenai penyelesaian masalah dengan menggunakan model Polya. 3)Pelaksanaan strategi penyelesaian. model Polya adalah dunia model yang paling terkenaldigunakan untuk menyelesaikan beberapa masalah yang berbeza -beza dari yangsederhana sampai yang rumit.Tugasan ini memerlukan pengetahuan mengenai Model Polya iaitu model penyelesaian masalah yang digunakan bagi menyelesaikan masalah rutin dan bukan rutin. Menggunakan 4 langkah ini. Luar biasa bukan?Kerja kursus mengharuskan kita untuk mencari 2 masalah non -rutin untukdipecahkan dengan menggunakan pelbagai kaedah dari model Polya. 4) Menyemak Semula. Kami juga menggunakan World Wide Web untuk mencari maklumat tambahan dan tidak lupa pensyarah matematik kami yang memberikan sumbangansebahagian besar idea bagi kita yang akan digunakan untuk menyelesaikan setiap masalah. Anda bahkan boleh menggunakan model Polya untukmenyiasat kes pembunuhan.

Bagi sayasebagai pelajar pada masa kini kita patut mencontohi dan mengagumi beliau diataskemampuannya menguasai pelbagai bahasa. dan Parsi.Berbicara tentang cabaran dalam menyiapkan tugasan ini. tugasanini membuatkan saya semakin tertarik untuk mengkaji tokoh-tokoh lain dalam TamadunIslam kerna saya yakin bahawa tokoh-tokoh Islam lebih hebat dibandingkan dengan tokohBarat. lantas menarik perhatian saya untuk mengenali beliaudengan lebih mendalam. Pada mulanya saya ingin memilih tokoh Ibn Khaldun kerna beliau merupakan tokohtersohor sejak saya di bangku sekolah. Turki. AlFarabimerupakan model cendekiawan Islam yang pakar segenap bidang. selepas mendapat penerangan dantaklimat daripada pensyarah iaitu UST MUSTAFFA B MAT DAUD dan semua pensyarah pembimbing yang lain barulah saya faham apa sebenarnya kehendak tugasan. ini kerana pada mulanya saya juga tidak mengenali beliau. sepertimana yang diarahkan saya dikehendaki memilih seorang tokoh untuk dikajidan saya memilih Tokoh Islam iaitu Al Farabi.Bagi saya tugasan TITAS ini merupakan tugasan yang menarik untuk saya terokai danselesaikan. Pertama kali mendapat tugasan ini. Namun.sifatnya yang zuhud dan merendah diri membuatkan saya semakin mengaguminya. di dalam buku teks sejarah juga banyak menyebut pasal ketokohan Ibn Khaldun. saya menghadapi kesulitanapabila ingin mengaitkan tokoh Al Farabi dengan pembangunan tamadun. namun sewaktu pencarian bahan saya terbaca satu buku yangmenulis Al Farabi Aristotle kedua.3.Banyak sifat dan kecemerlangannya yang boleh dicontohi oleh kita semua. saya sebenarnya tidak tahu apa yang perlu dilakukan. ini memerlukansaya mengkaji secara keseluruhannya tentang tokoh ini dan menghubungjalinkan interaksiyang berlaku. Beliau menguasai banyak bahasa. Saya pasti tidak ramai yang mengetahuikehebatan beliau selaku tokoh terulung. Alhamdulillah dan setinggi-tinggi kesyukuran dirafakkan kepada Allah kerna dengan limpahdan kurniaNya dapat saya menyiapkan Kerja Kursus TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA(TITAS) pada kali ini dengan jayanya. Selain bahasa Arab.0 REFLEKSI. Namun apa yang saya perolehi ialah Al Farabi banyak menimbulkan interaksidalam tamadun Eropah kerna beliau amat mahir dalam bidang . dikatakan bahawa beliau mengetahui loghat-loghat Asia Tenggara dan bahasa tempatan termasuk bahasa Syria dan Greek.Hasil dari kajian saya beliau bukan Aristotle kedua malah lebih hebat dari itu.

Walaubagaimanapun saya sangat berpuas hati dengan tugasan ini. . Diharapkan hasil kerja saya ini dapatmembantu dalam memenuhi kehendak kursus program saya di institusi ini.Oleh itu. saya mengharapkan pihak ustaz juga dapat menilai tugasan ini dengan baik dan berpuas hati dengan tugasan ini.falsafah dan menyedarkan masyarakat Eropah pada masa tersebut sehingga membolehkan masyarakat Eropah bangkitdan membina tamadun yang hebat pada masa itu. saya ingin menyusun sepuluh jari jika terdapat salah dan silap dari segi tutur katayang kurang menyenangkan pihak-pihak tertentu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful