TUMBUHAN AKUATIK

UNIT TEKNIK DAN VOKASIONAL ( VOTEK ) Jabatan Pendidikan Terengganu September 2002

APAKAH TUMBUHAN AKUATIK

Tumbuhan akuatik sebenar yang mempunyai bahagian yang boleh menjalankan fotosentisis sepanjang masa

atau sekurangkurangnya beberapa bulan dalam setahun Tenggelam dalam air tawar atau terapung di permukaan air.
(C00k et.al, 1974)

CONTOH-CONTOH TUMBUHAN AKUATIK

KEGUNAAN TUMBUHAN AKUATIK

HIASAN - Elodea densa, Cabomba sp Echinodorus sp. MAKANAN MANUSIA padi, kangkung, sayur (pegaga, setangki). MAKANAN BINATANG babi (Alismataceaa), itik (lemnaceae)

BAJA - Hydrilla verticulata yang reput (kompos) menjadi baja tumbuhan. KEGUNAN LAIN - Tikar, bakul, beg (mengkuang dan rumput)

KATEGORI TUMBUHAN AKUATIK

TENGGELAM(submerge d)- Berakar pada dasar dan bahagian tumbuhan tenggelam sepenuhnya, TERMUNCUL (emergent)-Berakar di kawasan cetek, Bahagian atas tumbuhan muncul di permukaan air

TERAPUNG(Floating)Bahagian atas tumbuhan terapung dan akarnya berada di dalam air. SEPARA AKUATIK(Semi-aquatic)Tumbuhan melata di atas tanah dan boleh hidup di dalam air.

SUMBANGAN KPD INDUSTRI IKAN HIASAN
    

Menyumbang sebanyak RM37 juta setahun kepada nilai eksport. Industri ikan hiasan dan tumbuhan akuatik adalah seiringan. Malaysia kaya dengan tumbuhan akuatik di habitat sungai, paya atau air terjun. Ekosistem asalnya banyak dimusnahkan oleh pembangunan. Untuk mengekalkan bio-diversiti, pembaikan secara tisu kultur sedang dicuba.

KAEDAH MENGHASILKAN TUMBUHAN AKUATIK
1.PENYEDIAAN KOLAM Kolam tanah atau konkrit dasar tanah. Ditutup dengan jaring (70% penembusan cahaya). Air boleh mengalir sekurangkurangnya sekali sehari. Membunuh makhluk perosak dengan ‘tea seed cake’. Baja tahi ayam ditabur di dasar kolam yang masih becak.

2.PENANAMAN tanam benih pokok sacara tegak atau baring di atas lumpur (bagi jenis pokok panjang). Apabila pokok mulai tumbuh (bangun dan keluar pucuk baru) masukkan air kolam kira-kira 2” melebihi pucuk pokok.

KAEDAH MENGHASILKAN TUMBUHAN AKUATIK
3.PENJAGAAN TANAMAN Meracun serangga seminggu sekali membunuh siput dengan ‘tea seed cake’. Membaja (jika perlu).  4.PENUAIAN Potong pokok menggunkana gunting (pokok bertangkai atau cagut terus (pokok jenis berumpun).

Rendam segera di dalam air sebaik saja dipotong (sebelum dibungkus). Pokok jenis ‘cutting’ boleh dipetik 2-3 kali sebelum dibuang untuk memulakan tumbuhan baru.

KAEDAH MENGHASILKAN TUMBUHAN AKUATIK
5.KAEDAH PEMBUNGKUSAN loose : pokok dipotong sama panjang dan dibungkus mengikut bilangan tempahan. Pot : tangkai pokok digulung dalam span dan dimasukkan ke dalam bakul kecil, Bunch : tangkai pokok digulung dalam span dan diikat dengan jaluran timah.

CONTOH-CONTOH TUMBUHAN AKUATIK YANG BOLEH DITEMUI DI MALAYSIA

KIAMBANG DAN TERATAI

TUMBUHAN DARAT UNTUK HIASAN AKUARIUM

TUMBUHAN AKUATIK TERAPUNG JUGA BOLEH DITANAM DALAM AKUARIUM

TUMBUHAN AKUATIK DITANAM SECARA BESAR-BESARAN DI LADANG

TUMBUHAN AKUATIK DITANAM SECARA BESAR-BESARAN DI LADANG

TUMBUHAN AKUATIK BOLEH DIHASILKAN SECARA HIDROPONIK

JURULATIH UTAMA ( KHSR ) Jabatan Pendidikan Terengganu September 2002