P. 1
Definisi keracunan makanan

Definisi keracunan makanan

|Views: 3,621|Likes:
Published by Faizol Xwhyz

More info:

Published by: Faizol Xwhyz on Sep 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/27/2013

pdf

text

original

1.

Definisi keracunan makanan: Satu serangan akut pada gastro usus akibat dari Pengambilan makanan yang tercemar oleh mikrob- mikrob atau bahan kimia.

2. Jenis- jenis keracunan makanan Keracunan Stafilokokus Aureus. Keracunan Salmonella keracunan Clostridium Welchi Keracunan Clostridium Batulium keracunan kimia.

3 Kolera Tifoid Disenteri

7. Pendidikan Kesihatan; Amalkan kebersihan diri. Terutamanya dalam pengendalian makanan. Mengamalkan amalan membasuh tangan sebelum makan atau selepas membuang air (Tandas )

Penyimpanan makanan di tempat yang

cukup sejuk dan pastikan daging mentah dibiarkan berada dalam suhu bilik sekurang-kurangnya 12 jam sebelum dimasak. Jika tidak patogen yang mungkin berada di bahagian tengah daging tidak dapat dimusnahkan semasa memasak. Pengedali makanan hendaklah menyimpan makanan di dalam tempat yang selamat dari pencemaran . - tidak kotor - tiada tikus, lipas dll. makanan yang telah dimasah hendaklah di tudong untuk mengelakkan dari lalat. Jangan memakan makanan yang susah semalaman ( basi ). 1. Syphilis 2. Gonorea 3. HIV/AIDS 4. Herpes Simplex

Demam virus akut yg bercirikan demam secara tiba-tiba dan berterusan selama 3 – 5 hari, tdk melebihi 7 hari serta sering tdpt disphagia, sakit kepala yg kuat, myalgia , sakit retro-orbital, anoreksia, ruam serta gangguan trek gastrousus.

 Kolera.  Thypoid.  Hep’ A.  Keracunan Makanan.  Disenteri / Disenteri  AGE.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->