P. 1
Cara KritiK Jurnal

Cara KritiK Jurnal

|Views: 7,539|Likes:
Published by Roazmi Mohamad

More info:

Published by: Roazmi Mohamad on Sep 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/08/2013

pdf

text

original

CARA kritik PERKARA JURNAL Jadi tugas anda adalah untuk kritik sebuah artikel jurnal.

Handout ini akan memberi anda beberapa pedoman untuk mengikuti saat anda pergi. Tapi tunggu, apa dari artikel jurnal itu: sebuah penelitian / empirik artikel, atau tinjauan literatur? Beberapa pedoman yang ditawarkan di sini akan berlaku untuk kritik dari semua jenis artikel, tetapi masing-masing jenis artikel boleh menyebabkan soalan yang secara khusus berkaitan dengan jenis yang dan bukan yang lain. Baca terus. Pertama-tama, untuk semua jenis artikel jurnal kritik anda harus merangkumi beberapa dasar maklumat: 1. Nama (s) penulis (s) 2. Tajuk rencana 3. Tajuk jurnal, nombor kelantangan, tarikh, bulan, dan nombor halaman 4. Kenyataan masalah atau isu yang dibahas 5. Tujuan penulis, pendekatan atau kaedah-kaedah, hipotesis, dan kesimpulan utama. Sebahagian besar kritik anda, bagaimanapun, harus terdiri dari pendapat anda berkualiti rencana. Baca artikel anda untuk kritik sekali untuk mendapatkan gambaran umum. Lalu membacanya lagi, kritis. Pada titik anda mungkin ingin membuat beberapa catatan untuk diri sendiri pada salinan anda (tidak salin perpustakaan,

Adakah anda menemukan kesalahan fakta dan interpretasi? (Ini adalah salah satu yang baik! Anda tidak akan percaya bagaimana sering penulis salah menafsirkan atau menggambarkan pekerjaan orang lain. dan dalam bentuk yang benar? 3. Sarankan oleh contoh bagaimana kejelasan dapat dicapai. Apakah semua perbincangan yang relevan? 6. Jika beberapa bahagian dari naskah diperluas. Adakah kenyataan penulis jelas? Challenge kenyataan ambigu. Ini titik tidak perlu dibahas di urutan ini. menyarankan memadam mereka. 8. .) 1. sastera? Jika penulis telah rujukan tidak penting dimasukkan.) 5. tetapi tidak hanya menggantikan gaya anda untuk penulis. Anda boleh menyemak ini dengan mencari sendiri rujukan penulis mengutip. (Gunakan kebijaksanaan anda. atau rujukan yang tidak relevan. dan hanya berkaitan. diringkaskan atau dihilangkan? 9. artikel. Apakah tujuan dari artikel yang dibuat jelas dalam pendahuluan? 4. Apakah judul artikel yang sesuai dan jelas? 2.sila). Berikut ini adalah beberapa pertanyaan yang mungkin ingin alamat di kritik anda tidak peduli jenis dari artikel anda mengkritisi. Apakah ada idea telah terlalu menekankan atau underemphasized? Sarankan khusus semakan. Apakah penulis mengutip yang bersangkutan. 7. dan beberapa mungkin tidak berkaitan dengan artikel tertentu anda. Apakah wakil abstrak khusus.

(Sekali lagi. Scan dan perhitungan spot-check. . Apakah kaedah statistik yang sesuai? 6. biarkan ghairah anda menginspirasi anda untuk baru ketinggian kajian menyeluruh dan hujah beralasan. dalam teks. Apakah desain penyelidikan dan kaedah yang sesuai untuk tujuan kajian? 4. berikut adalah beberapa soalan yang lebih khusus untuk empirik / rencana penelitian. Sarankan bahawa data tabular ditafsirkan dari diringkaskan. Adakah anda mencari kandungan yang diulang atau diulang? Sebuah kesalahan umum adalah pengulangan dalam teks data dalam jadual atau tokoh. Mempunyai prosedur disajikan cukup detail untuk membolehkan pembaca untuk menduplikasi mereka? (Satu lagi yang baik anda akan! Akan terkejut dengan penyelidik terhormat yang memotong sudut dalam mereka menulis tentang hal ini.10. menggunakan kebijaksanaan anda. Apakah tujuan percubaan atau pemerhatian penting untuk lapangan? 2. Andaian-andaian apa yang mendasari tidak penulis miliki? 11. Sebuah kata tentang gaya anda: biarkan persembahan anda baik-berasas dan objektif. Jika anda ghairah tidak bersetuju (atau bersetuju) dengan penulis.) 5. Apakah kaedah eksperimental yang dijelaskan secara memadai? 3.) 1. Adakah penulis telah objektif dalam perbincangan nya dari topik? 2 Selain itu. atau hanya mengulangi.

4. "Apa kaedah melakukan penggunaan penulis untuk menyiasat topik? Apakah kaedah yang tepat digunakan? Apakah pendekatan penulis untuk menyokong tesis ini masuk akal? Adakah penulis menggunakan kaedah dengan betul? Adakah anda menemukan kesalahan dalam cara kajian ini dilakukan "(3)? . cadangan. Langkah pertama ialah memilih sebuah artikel jurnal yang sesuai. Edisi 4. Scott dan Stephen M. selepas anda telah membaca artikel menyeluruh: tesis. Langkah-langkah berikut ini diambil dari The Mahasiswa Sains Politik Penulis Manual. Garrison: 1. (2) Dalam kaedah. 2.Pertama. Jadi. sumbangan terhadap sastera. Menulis kritik akan merangkumi lima wilayah. 6. Tips lima elemen: (1) Jelas negara tesis. Jangan menyertakan Statistik kecuali anda berpengalaman dalam statistik tersebut. ini boleh membuat untuk yang lebih baik kritik. saya menemukan online tidak memberikan langkah yang harus diambil untuk struktur suatu kritikan jurnal rencana. jawapan soalan berikut. rencana terbaik diambil dari jurnal ilmiah. apa yang akan saya lakukan adalah memberikan unsurunsur menyusun jurnal artikel kritik di bawah ini dari buku kursus tua pembelajaran untuk ilmu politik penulis. 5. jurnal Browse sampai anda menemukan topik yang menarik bagi anda. dalam mencari sebuah website pembelajaran tentang cara menulis kritikan dari jurnal artikel. here goes. Cobalah untuk memilih artikel yang berjalan. bukti sokongan tesis. mengambil sebuah artikel yang ditulis dalam sebelumnya 12 bulan. 3. Pilih artikel yang sesuai tingkat pengetahuan anda saat ini. kaedah. oleh Gregory M.

Semak dengan saya jika anda tidak yakin tentang anda pilihan. Ringkaskan anda penilaian artikel. " 7. Siapa yang akan manfaat dari membaca artikel ini? Apa yang akan manfaatnya bisa? Seberapa penting dan luas adalah manfaat yang? Jelas negara anda penilaian artikel dalam bentuk tesis untuk kritik anda sendiri. juga.Bukti Sokongan Tesis: "Bukti apa melakukan ini penulis dalam menyokong tesis? Apa kekuatan bukti? Apa kelemahan? Bagaimana penulis menyokong tesis "(4) Sumbangan untuk literatur?: "Lakukan penelitian anda sendiri dan menyertakan sekurang-kurangnya lima penulis lain tentang subjek. Salah satu 3 pilihan mungkin merupakan tinjauan pustaka bab dari disertasi. . Menemukan diri format kertas di mana untuk menempatkan kritikan dan ikuti ditugaskan atau mengutip dipilih kaedah. 2. Menilai sumbangan bahawa artikel yang dipilih untuk membuat lebih baik pemahaman tentang subjek "(5) Rekomendasi:". ketika memberikan sokongan untuk tesis atau mengutip Anda sumber bahan. Panduan soalan untuk kritik anda: 1. Perhatikan bagaimana pengetahuan disusun dan disebarkan. Perhatikan bagaimana perspektif feminis interdisipliner memberitahu kaedah kajian. Klik di sini untuk mencari kajian feminis. Kebanyakan pilihan mungkin akan datang dari jurnal penelitian. Jurnal Kritik Penugasan Tugas: Kritik artikel jurnal 3 masing-masing dengan desain penelitian yang berbeza untuk membuat jelas bagaimana mereka atau tidak contoh penggunaan metodologi feminis.

Perhatikan bagaimana analisis feminis menukar kategori tradisional dan disiplin konsep melalui perhatian terhadap gender dan kategori sosial lain sosial bangsa. Pengalaman saya adalah bahawa pelajar peningkatan kemampuan mereka untuk membaca dan kritik diterbitkan kajian kerana kursus berlangsung. Apa yang dianggap sebagai bukti dalam kajian ini? Apa sumber-sumber itu para ulama feminis melihat maklumat? 7. (Worth 20% dari kelas tentunya) Tujuan: Untuk kritis membaca dan menilai diterbitkan kajian feminis. dan usia. Bagaimana objek / subjek / interpreter kajian dirawat di pengajian? 8. orientasi seksual. Layani praktikal pedoman untuk campur tangan feminis untuk perubahan sosial dan dasar semakan. . kelas. Namun. 4. Persiapan: Kami akan terus mempelajari desain penelitian yang berbeza untuk mempersiapkan anda untuk melakukan tugas ini. Kerana: April 11.3. Apa hubungan antara objek kajian dan penyelidik? Juga merujuk pada program persembahan dan perbincangan kita mengenai apa yang feminis metodologi penyelidikan. 5. Saya telah menyediakan format tradtional untuk artikel kajian kritik yang diperihalkan di dalam yang "Standard" bahagian di bawah. saya berfikir bahawa anda mungkin mahu tugas sekarang sehingga anda boleh memilih 3 artikel untuk kritik antara sekarang dan 11 April. budaya. Apa pedoman soalan kajian feminis? 9. Bagaimana rencana penelitian / text / video contoh penggunaan feminis metodologi? Atau apakah itu? 6.

Standard: Saya telah menyediakan "Standard Minimum" sebagai link sehingga anda menggunakannya untuk kritik anda seleksi 3 artikel kajian membandingkan kajian untuk apa yang diharapkan untuk setiap jenis penyelidikan. penyelidikan dalam Gunakan panduan atau standard untuk menilai tradisi untuk membantu anda melihat bagaimana kajian feminis melekat atau berbeza dari standard: (Link 1) pengenalan tentang cara membaca kajian (baca ini dulu) (Link 2) bagaimana membaca kajian kuantitatif (Link 3) standard kecukupan untuk desain eksperimen benar. dan Schumacher. kajian survey. kajian korelasional. dan penelitian ex post facto (Link 5) standard kecukupan untuk tinjauan pustaka narasi (menggunakan kriteria untuk kritik tinjauan pustaka bab dalam disertasi) (Link 6) standard kecukupan untuk desain kualitatif . S. Penyelidikan di pendidikan: Sebuah pengantar konseptual (edisi 4) buku sehingga anda boleh merujuk .kajian kes (Link 7) standard kecukupan untuk metodologi etnografi (Link 8) kredibiliti standard untuk kajian analitik seperti sejarah dan undang-undang kajian (Link 9) pedoman untuk proposal penelitian (panduan ini akan digunakan untuk kritik konstruktif proposal penelitian jatuh tempo anda pada tarikh 7 Mei 2002) Setiap link mempunyai jenis metodologi kajian yang ditulis di bahagian atas dan halaman nombor dari McMillian. (1997). J. dan desain single-subjek (Link 4) standard kecukupan untuk kajian deskriptif. quasiexperimental desain.

tinjauan literatur. atau tinjauan literatur? Beberapa pedoman yang ditawarkan di sini akan berlaku untuk kritik dari semua jenis artikel. Atau anda boleh memilih kajian pustaka. Handout ini akan memberikan beberapa panduan untuk mengikuti saat anda pergi. dan (c) link 6 pada standard kecukupan kajian kes. dan penelitian kualitatif. dan yang ketiga yang melaporkan desain kajian kes. Atau anda boleh memilih tiga kajian kualitatif yang pengumpulan data. (b) link 8 dengan kriteria untuk kredibiliti untuk kajian analitis. lain yang dianalisis dasar. .untuk itu untuk penjelasan lebih lanjut. Jika demikian anda akan menggunakan: (a) link 4 dengan 7-nya kriteria yang disenaraikan untuk kajian survey. Sebagai contoh. Anda memilih kombinasi yang paling berguna untuk anda CARA kritik PERKARA JURNAL Jadi tugas anda adalah untuk kritik sebuah artikel jurnal. anda boleh pilih sebuah artikel yang melaporkan hasil kaji selidik. Tapi tunggu. proses dan strategi analisis yang berbeza. menggunakan kerangka teori yang berbeza. Pilihan lain boleh memilih kajian tinjauan kajian. apa dari artikel jurnal itu: artikel / kajian empirik. Ini adalah beberapa contoh dari pelbagai kombinasi. kajian analisis. Definisi istilah boleh didapati dalam bab atau di glosarium dari buku ini. Sambungan: Anda boleh memilih artikel yang berkaitan dengan pernyataan masalah anda dan / atau yang menggunakan metodologi kajian yang anda paling tertarik. Baca terus. tetapi masing-masing jenis artikel boleh menyebabkan soalan yang sangat relevan dengan jenis yang dan bukan yang lain. dan ex post facto belajar.

hipotesis. tujuan AOS. Kenyataan masalah atau isu yang dibahas 5. kritis.) 1. salinan AOS. AOT percaya bagaimana sering penulis salah menafsirkan atau menggambarkan pekerjaan orang lain. Apakah semua perbincangan yang relevan? 6. tarikh. bulan. nombor kelantangan. dan hanya berkaitan.. Apakah judul artikel yang sesuai dan jelas? 2. sila). Apakah tujuan dari artikel yang dibuat jelas dalam pendahuluan? 4. sastera? Jika penulis telah . harus terdiri dari pendapat anda berkualiti rencana. Tajuk rencana 3. Adakah anda menemukan kesalahan fakta dan interpretasi? (Ini adalah salah satu yang baik! Anda menang. Tajuk jurnal. Apakah penulis mengutip yang bersangkutan.Pertama-tama. Anda boleh menyemak ini dengan mencari sendiri rujukan penulis mengutip. pendekatan atau kaedah-kaedah. Berikut ini adalah beberapa pertanyaan yang mungkin ingin alamat di kritik anda tidak peduli jenis dari artikel anda mengkritisi. dan dalam bentuk yang benar? 3. Penulis. dan kesimpulan utama. artikel. Pada titik anda mungkin ingin membuat beberapa catatan untuk diri sendiri pada salinan anda (bukan perpustakaan. AOT perlu dibincangkan dalam urutan ini. Lalu membacanya lagi. Sebahagian besar kritik anda. Nama (s) penulis (s) 2. Apakah wakil abstrak khusus. dan beberapa mungkin tidak berkaitan dengan artikel tertentu anda.) 5. bagaimanapun. untuk semua jenis artikel jurnal kritik anda harus menyertakan beberapa maklumat asas: 1. Baca artikel anda untuk kritik sekali untuk mendapatkan gambaran umum. (Gunakan kebijaksanaan anda ini mata don. dan nombor halaman 4.

atau rujukan yang tidak relevan. AOS. Apakah ada idea telah terlalu menekankan atau underemphasized? Sarankan khusus semakan. Apakah prosedur telah disajikan secara detail cukup untuk membolehkan pembaca untuk menduplikasi mereka? (Satu lagi baik anda. Scan dan perhitungan spot-check. diringkaskan atau dihilangkan? 9. 7.) 5. Adakah penulis telah objektif dalam perbincangan nya dari topik? 2 Selain itu. (Sekali lagi. AOS kenyataan yang jelas? Challenge kenyataan ambigu.rujukan tidak penting dimasukkan. 8. Apakah kaedah eksperimental yang dijelaskan secara memadai? 3. tetapi tidak hanya menggantikan gaya anda untuk penulis. . menyarankan memadam mereka. Apakah tujuan percubaan atau pemerhatian penting untuk lapangan? 2. Jika beberapa bahagian dari naskah diperluas. Adakah anda mencari kandungan yang diulang atau diulang? Sebuah kesalahan umum adalah pengulangan dalam teks data dalam jadual atau tokoh. Adakah penulis. berikut adalah beberapa soalan yang lebih khusus untuk empirik / rencana penelitian. menggunakan kebijaksanaan anda. Andaian-andaian apa yang mendasari tidak penulis miliki? 11.) 1. atau hanya mengulangi. Sarankan oleh contoh bagaimana kejelasan dapat dicapai. dalam teks. Apakah desain penyelidikan dan kaedah yang sesuai untuk tujuan kajian? 4. Sarankan bahawa data tabular ditafsirkan dari diringkaskan.! AOD akan terkejut dengan penyelidik terhormat yang memotong sudut dalam mereka menulis tentang hal ini. 10. Apakah kaedah statistik yang sesuai? 6.

Jika anda ghairah tidak bersetuju (atau bersetuju) dengan penulis.Sebuah kata tentang gaya anda: biarkan persembahan anda baik-berasas dan objektif. biarkan ghairah anda menginspirasi anda untuk ketinggian baru kajian menyeluruh dan hujah beralasan. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->