P. 1
Cara KritiK Jurnal

Cara KritiK Jurnal

|Views: 7,296|Likes:
Published by Roazmi Mohamad

More info:

Published by: Roazmi Mohamad on Sep 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/08/2013

pdf

text

original

CARA kritik PERKARA JURNAL Jadi tugas anda adalah untuk kritik sebuah artikel jurnal.

Handout ini akan memberi anda beberapa pedoman untuk mengikuti saat anda pergi. Tapi tunggu, apa dari artikel jurnal itu: sebuah penelitian / empirik artikel, atau tinjauan literatur? Beberapa pedoman yang ditawarkan di sini akan berlaku untuk kritik dari semua jenis artikel, tetapi masing-masing jenis artikel boleh menyebabkan soalan yang secara khusus berkaitan dengan jenis yang dan bukan yang lain. Baca terus. Pertama-tama, untuk semua jenis artikel jurnal kritik anda harus merangkumi beberapa dasar maklumat: 1. Nama (s) penulis (s) 2. Tajuk rencana 3. Tajuk jurnal, nombor kelantangan, tarikh, bulan, dan nombor halaman 4. Kenyataan masalah atau isu yang dibahas 5. Tujuan penulis, pendekatan atau kaedah-kaedah, hipotesis, dan kesimpulan utama. Sebahagian besar kritik anda, bagaimanapun, harus terdiri dari pendapat anda berkualiti rencana. Baca artikel anda untuk kritik sekali untuk mendapatkan gambaran umum. Lalu membacanya lagi, kritis. Pada titik anda mungkin ingin membuat beberapa catatan untuk diri sendiri pada salinan anda (tidak salin perpustakaan,

Jika beberapa bahagian dari naskah diperluas.) 5. Adakah kenyataan penulis jelas? Challenge kenyataan ambigu. Apakah semua perbincangan yang relevan? 6. Sarankan oleh contoh bagaimana kejelasan dapat dicapai. 8. atau rujukan yang tidak relevan. Apakah ada idea telah terlalu menekankan atau underemphasized? Sarankan khusus semakan. . (Gunakan kebijaksanaan anda. 7. Apakah judul artikel yang sesuai dan jelas? 2. dan hanya berkaitan. Ini titik tidak perlu dibahas di urutan ini. Berikut ini adalah beberapa pertanyaan yang mungkin ingin alamat di kritik anda tidak peduli jenis dari artikel anda mengkritisi. tetapi tidak hanya menggantikan gaya anda untuk penulis. diringkaskan atau dihilangkan? 9. sastera? Jika penulis telah rujukan tidak penting dimasukkan. Apakah penulis mengutip yang bersangkutan. dan beberapa mungkin tidak berkaitan dengan artikel tertentu anda.sila). Adakah anda menemukan kesalahan fakta dan interpretasi? (Ini adalah salah satu yang baik! Anda tidak akan percaya bagaimana sering penulis salah menafsirkan atau menggambarkan pekerjaan orang lain. menyarankan memadam mereka. artikel. Apakah tujuan dari artikel yang dibuat jelas dalam pendahuluan? 4. Anda boleh menyemak ini dengan mencari sendiri rujukan penulis mengutip. dan dalam bentuk yang benar? 3. Apakah wakil abstrak khusus.) 1.

Sebuah kata tentang gaya anda: biarkan persembahan anda baik-berasas dan objektif. Jika anda ghairah tidak bersetuju (atau bersetuju) dengan penulis. Adakah penulis telah objektif dalam perbincangan nya dari topik? 2 Selain itu.) 5. biarkan ghairah anda menginspirasi anda untuk baru ketinggian kajian menyeluruh dan hujah beralasan. Andaian-andaian apa yang mendasari tidak penulis miliki? 11. dalam teks. Scan dan perhitungan spot-check. berikut adalah beberapa soalan yang lebih khusus untuk empirik / rencana penelitian. . menggunakan kebijaksanaan anda. Apakah kaedah statistik yang sesuai? 6. (Sekali lagi.10. Apakah tujuan percubaan atau pemerhatian penting untuk lapangan? 2. Mempunyai prosedur disajikan cukup detail untuk membolehkan pembaca untuk menduplikasi mereka? (Satu lagi yang baik anda akan! Akan terkejut dengan penyelidik terhormat yang memotong sudut dalam mereka menulis tentang hal ini. Sarankan bahawa data tabular ditafsirkan dari diringkaskan. Apakah desain penyelidikan dan kaedah yang sesuai untuk tujuan kajian? 4. atau hanya mengulangi.) 1. Apakah kaedah eksperimental yang dijelaskan secara memadai? 3. Adakah anda mencari kandungan yang diulang atau diulang? Sebuah kesalahan umum adalah pengulangan dalam teks data dalam jadual atau tokoh.

(2) Dalam kaedah. 3. "Apa kaedah melakukan penggunaan penulis untuk menyiasat topik? Apakah kaedah yang tepat digunakan? Apakah pendekatan penulis untuk menyokong tesis ini masuk akal? Adakah penulis menggunakan kaedah dengan betul? Adakah anda menemukan kesalahan dalam cara kajian ini dilakukan "(3)? . Scott dan Stephen M. Jadi. Garrison: 1. Pilih artikel yang sesuai tingkat pengetahuan anda saat ini. Menulis kritik akan merangkumi lima wilayah. Langkah pertama ialah memilih sebuah artikel jurnal yang sesuai. bukti sokongan tesis. selepas anda telah membaca artikel menyeluruh: tesis. 4. mengambil sebuah artikel yang ditulis dalam sebelumnya 12 bulan. 5. kaedah. Cobalah untuk memilih artikel yang berjalan. rencana terbaik diambil dari jurnal ilmiah. ini boleh membuat untuk yang lebih baik kritik. jawapan soalan berikut. Jangan menyertakan Statistik kecuali anda berpengalaman dalam statistik tersebut. here goes. 6. oleh Gregory M. dalam mencari sebuah website pembelajaran tentang cara menulis kritikan dari jurnal artikel. apa yang akan saya lakukan adalah memberikan unsurunsur menyusun jurnal artikel kritik di bawah ini dari buku kursus tua pembelajaran untuk ilmu politik penulis. Tips lima elemen: (1) Jelas negara tesis. 2. Edisi 4. cadangan. jurnal Browse sampai anda menemukan topik yang menarik bagi anda. saya menemukan online tidak memberikan langkah yang harus diambil untuk struktur suatu kritikan jurnal rencana. sumbangan terhadap sastera. Langkah-langkah berikut ini diambil dari The Mahasiswa Sains Politik Penulis Manual.Pertama.

Jurnal Kritik Penugasan Tugas: Kritik artikel jurnal 3 masing-masing dengan desain penelitian yang berbeza untuk membuat jelas bagaimana mereka atau tidak contoh penggunaan metodologi feminis. Ringkaskan anda penilaian artikel. Panduan soalan untuk kritik anda: 1. Salah satu 3 pilihan mungkin merupakan tinjauan pustaka bab dari disertasi. " 7. Kebanyakan pilihan mungkin akan datang dari jurnal penelitian. juga. Klik di sini untuk mencari kajian feminis.Bukti Sokongan Tesis: "Bukti apa melakukan ini penulis dalam menyokong tesis? Apa kekuatan bukti? Apa kelemahan? Bagaimana penulis menyokong tesis "(4) Sumbangan untuk literatur?: "Lakukan penelitian anda sendiri dan menyertakan sekurang-kurangnya lima penulis lain tentang subjek. Siapa yang akan manfaat dari membaca artikel ini? Apa yang akan manfaatnya bisa? Seberapa penting dan luas adalah manfaat yang? Jelas negara anda penilaian artikel dalam bentuk tesis untuk kritik anda sendiri. . Perhatikan bagaimana perspektif feminis interdisipliner memberitahu kaedah kajian. Menilai sumbangan bahawa artikel yang dipilih untuk membuat lebih baik pemahaman tentang subjek "(5) Rekomendasi:". 2. ketika memberikan sokongan untuk tesis atau mengutip Anda sumber bahan. Semak dengan saya jika anda tidak yakin tentang anda pilihan. Perhatikan bagaimana pengetahuan disusun dan disebarkan. Menemukan diri format kertas di mana untuk menempatkan kritikan dan ikuti ditugaskan atau mengutip dipilih kaedah.

3. Bagaimana rencana penelitian / text / video contoh penggunaan feminis metodologi? Atau apakah itu? 6. dan usia. 4. Saya telah menyediakan format tradtional untuk artikel kajian kritik yang diperihalkan di dalam yang "Standard" bahagian di bawah. Bagaimana objek / subjek / interpreter kajian dirawat di pengajian? 8. orientasi seksual. Apa pedoman soalan kajian feminis? 9. . Kerana: April 11. Namun. Apa hubungan antara objek kajian dan penyelidik? Juga merujuk pada program persembahan dan perbincangan kita mengenai apa yang feminis metodologi penyelidikan. Persiapan: Kami akan terus mempelajari desain penelitian yang berbeza untuk mempersiapkan anda untuk melakukan tugas ini. Apa yang dianggap sebagai bukti dalam kajian ini? Apa sumber-sumber itu para ulama feminis melihat maklumat? 7. Perhatikan bagaimana analisis feminis menukar kategori tradisional dan disiplin konsep melalui perhatian terhadap gender dan kategori sosial lain sosial bangsa. saya berfikir bahawa anda mungkin mahu tugas sekarang sehingga anda boleh memilih 3 artikel untuk kritik antara sekarang dan 11 April. (Worth 20% dari kelas tentunya) Tujuan: Untuk kritis membaca dan menilai diterbitkan kajian feminis. Layani praktikal pedoman untuk campur tangan feminis untuk perubahan sosial dan dasar semakan. Pengalaman saya adalah bahawa pelajar peningkatan kemampuan mereka untuk membaca dan kritik diterbitkan kajian kerana kursus berlangsung. 5. budaya. kelas.

Standard: Saya telah menyediakan "Standard Minimum" sebagai link sehingga anda menggunakannya untuk kritik anda seleksi 3 artikel kajian membandingkan kajian untuk apa yang diharapkan untuk setiap jenis penyelidikan. (1997). penyelidikan dalam Gunakan panduan atau standard untuk menilai tradisi untuk membantu anda melihat bagaimana kajian feminis melekat atau berbeza dari standard: (Link 1) pengenalan tentang cara membaca kajian (baca ini dulu) (Link 2) bagaimana membaca kajian kuantitatif (Link 3) standard kecukupan untuk desain eksperimen benar. kajian korelasional. quasiexperimental desain.kajian kes (Link 7) standard kecukupan untuk metodologi etnografi (Link 8) kredibiliti standard untuk kajian analitik seperti sejarah dan undang-undang kajian (Link 9) pedoman untuk proposal penelitian (panduan ini akan digunakan untuk kritik konstruktif proposal penelitian jatuh tempo anda pada tarikh 7 Mei 2002) Setiap link mempunyai jenis metodologi kajian yang ditulis di bahagian atas dan halaman nombor dari McMillian. dan desain single-subjek (Link 4) standard kecukupan untuk kajian deskriptif. dan Schumacher. Penyelidikan di pendidikan: Sebuah pengantar konseptual (edisi 4) buku sehingga anda boleh merujuk . S. J. dan penelitian ex post facto (Link 5) standard kecukupan untuk tinjauan pustaka narasi (menggunakan kriteria untuk kritik tinjauan pustaka bab dalam disertasi) (Link 6) standard kecukupan untuk desain kualitatif . kajian survey.

Jika demikian anda akan menggunakan: (a) link 4 dengan 7-nya kriteria yang disenaraikan untuk kajian survey. Pilihan lain boleh memilih kajian tinjauan kajian. Anda memilih kombinasi yang paling berguna untuk anda CARA kritik PERKARA JURNAL Jadi tugas anda adalah untuk kritik sebuah artikel jurnal. apa dari artikel jurnal itu: artikel / kajian empirik. Sambungan: Anda boleh memilih artikel yang berkaitan dengan pernyataan masalah anda dan / atau yang menggunakan metodologi kajian yang anda paling tertarik. dan yang ketiga yang melaporkan desain kajian kes. dan ex post facto belajar. anda boleh pilih sebuah artikel yang melaporkan hasil kaji selidik. Handout ini akan memberikan beberapa panduan untuk mengikuti saat anda pergi. (b) link 8 dengan kriteria untuk kredibiliti untuk kajian analitis. tetapi masing-masing jenis artikel boleh menyebabkan soalan yang sangat relevan dengan jenis yang dan bukan yang lain. Baca terus. Tapi tunggu. atau tinjauan literatur? Beberapa pedoman yang ditawarkan di sini akan berlaku untuk kritik dari semua jenis artikel. Sebagai contoh. Atau anda boleh memilih tiga kajian kualitatif yang pengumpulan data.untuk itu untuk penjelasan lebih lanjut. . kajian analisis. menggunakan kerangka teori yang berbeza. tinjauan literatur. Atau anda boleh memilih kajian pustaka. Definisi istilah boleh didapati dalam bab atau di glosarium dari buku ini. lain yang dianalisis dasar. dan (c) link 6 pada standard kecukupan kajian kes. dan penelitian kualitatif. proses dan strategi analisis yang berbeza. Ini adalah beberapa contoh dari pelbagai kombinasi.

artikel. Nama (s) penulis (s) 2.. sastera? Jika penulis telah . (Gunakan kebijaksanaan anda ini mata don. Tajuk jurnal. bulan. Kenyataan masalah atau isu yang dibahas 5. dan hanya berkaitan. pendekatan atau kaedah-kaedah. Apakah judul artikel yang sesuai dan jelas? 2. dan nombor halaman 4. Apakah penulis mengutip yang bersangkutan. sila). bagaimanapun. Penulis. AOT perlu dibincangkan dalam urutan ini. Adakah anda menemukan kesalahan fakta dan interpretasi? (Ini adalah salah satu yang baik! Anda menang. Apakah tujuan dari artikel yang dibuat jelas dalam pendahuluan? 4.) 1. Berikut ini adalah beberapa pertanyaan yang mungkin ingin alamat di kritik anda tidak peduli jenis dari artikel anda mengkritisi. nombor kelantangan. kritis. harus terdiri dari pendapat anda berkualiti rencana. salinan AOS. Apakah wakil abstrak khusus. dan kesimpulan utama. dan dalam bentuk yang benar? 3. dan beberapa mungkin tidak berkaitan dengan artikel tertentu anda. tarikh. Baca artikel anda untuk kritik sekali untuk mendapatkan gambaran umum.) 5. untuk semua jenis artikel jurnal kritik anda harus menyertakan beberapa maklumat asas: 1. Tajuk rencana 3.Pertama-tama. AOT percaya bagaimana sering penulis salah menafsirkan atau menggambarkan pekerjaan orang lain. Sebahagian besar kritik anda. Pada titik anda mungkin ingin membuat beberapa catatan untuk diri sendiri pada salinan anda (bukan perpustakaan. Anda boleh menyemak ini dengan mencari sendiri rujukan penulis mengutip. tujuan AOS. Lalu membacanya lagi. Apakah semua perbincangan yang relevan? 6. hipotesis.

10. tetapi tidak hanya menggantikan gaya anda untuk penulis.) 5. Sarankan bahawa data tabular ditafsirkan dari diringkaskan. Sarankan oleh contoh bagaimana kejelasan dapat dicapai. Jika beberapa bahagian dari naskah diperluas. 8. atau rujukan yang tidak relevan. menyarankan memadam mereka.) 1.! AOD akan terkejut dengan penyelidik terhormat yang memotong sudut dalam mereka menulis tentang hal ini.rujukan tidak penting dimasukkan. 7. Scan dan perhitungan spot-check. Apakah desain penyelidikan dan kaedah yang sesuai untuk tujuan kajian? 4. berikut adalah beberapa soalan yang lebih khusus untuk empirik / rencana penelitian. Andaian-andaian apa yang mendasari tidak penulis miliki? 11. diringkaskan atau dihilangkan? 9. dalam teks. . AOS kenyataan yang jelas? Challenge kenyataan ambigu. Apakah ada idea telah terlalu menekankan atau underemphasized? Sarankan khusus semakan. Apakah kaedah eksperimental yang dijelaskan secara memadai? 3. Apakah prosedur telah disajikan secara detail cukup untuk membolehkan pembaca untuk menduplikasi mereka? (Satu lagi baik anda. (Sekali lagi. atau hanya mengulangi. Adakah penulis telah objektif dalam perbincangan nya dari topik? 2 Selain itu. AOS. menggunakan kebijaksanaan anda. Adakah anda mencari kandungan yang diulang atau diulang? Sebuah kesalahan umum adalah pengulangan dalam teks data dalam jadual atau tokoh. Apakah kaedah statistik yang sesuai? 6. Adakah penulis. Apakah tujuan percubaan atau pemerhatian penting untuk lapangan? 2.

Jika anda ghairah tidak bersetuju (atau bersetuju) dengan penulis. .Sebuah kata tentang gaya anda: biarkan persembahan anda baik-berasas dan objektif. biarkan ghairah anda menginspirasi anda untuk ketinggian baru kajian menyeluruh dan hujah beralasan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->