P. 1
Kepentingan permainan tradisional

Kepentingan permainan tradisional

|Views: 84|Likes:
Published by Fiq Aissamuddin

More info:

Published by: Fiq Aissamuddin on Sep 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/14/2012

pdf

text

original

Kepentingan permainan tradisional

Pada era pascamodenisasi ini, rakyat kita telah menikmati pelbagai kemajuan dan pembangunan fizikal yang pesat. Ironinya pelbagai warisan nenek moyang kita semakin dipinggirkan oleh masyarakat kita, terutamanya golongan muda. Salah satu khazanah kebudayaan kita yang semakin luntur dalam gaya hidup yang moden ini ialah permainan tradisional kita yang terdiri daripada congkak, wau, gasing dan sebagainya. Oleh itu, generasi muda perlu disedarkan tentang kepentingan permainan tradisional kepada bangsa dan negara.

Salah satu kemaslahatan permainan tradisional ialah permainan ini merupakan kebanggaan aset budaya bangsa Malaysia. Hal ini demikian kerana permainan tradisional adalah ciptaan nenek moyang kita yang melambangkan ciri-ciri kebudayaan bangsa kita. Permainan tradisional tidak boleh disamakan dengan permainan elektronik atau permainan siber. Alat permainan tradisional juga merupakan satu seni budaya yang amat unik dan terunggul. Sebagai contohnya, wau bulan telah dihias dengan kertas warna-warni yang dilukis dan digunting dengan cantik nian. Jika permainan tradisional kita telah lenyap di bumi kita, apakah kebudayaan yang dapat memperlihatkan maruah bangsa kita? Ingatlah peribahasa, “sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.”

Tambahan pula, permainan tradisional juga merupakan satu daya tarikan yang signifikan dalam industri pelancongan. Selain menyaksikan pemandangan alam semula jadi yang indah dan menikmati juadah yang lazat di negara kita, para pelancong pasti ingin menghayati corak budaya kita yang berwarna-warni. Lantaran itu, permainan tradisional berupaya memukau hati pelancong yang melawat ke Malaysia. Seperti peribahasa, “Tak kenal maka tak cinta“, setelah diperkenalkan kepada pelancong, lazimnya mereka akan berminat dan turut bermain dengan seronoknya terhadap permainan tradisional. Rentetan daripada itu, hotel- hotel lima bintang dan pusat peranginan yang terkemuka di negara kita patut menyediakan tapak dan alat permainan tradisional kepada pelancong asing kita. Hal

Peminat itu tidak mengira bangsa dan budaya tetapi bersama-sama memperlihatkan lelayang yang beraneka corak .” Ternyata. permainan tradisional merupakan khazanah warisan yang tidak ternilai. Cara-cara untuk Mengembangkan Permainan Tradisional di Negara Kita Dasawarsa ini. permainan tradisional merupakan salah satu tarikan dalam industri pelancongan. Tidak hairanlah akan tercetusnya suasana yang muhibah dan harmoni dalam masyarakat. pelbagai kaum dalam masyarakat kita dapat bermain bersama secara beramai-ramai. negara kita sedang menempuh arus globalisasi dan modenisasi sehingga mengalami pembangunan yang pesat sekali. tetapi segala warisan yang baik dan sejati perlu diperkukuh supaya bangsa kita tidak digelar sebagai etnik yang tidak berakar umbi dan sentiasa terhanyut oleh arus globalisasi. Tamsilnya. terdapat kawasan lapang yang sering dibanjiri oleh orang ramai untuk bermain layang-layang. permainan tradisional turut dipandang enteng dan dikesisikan oleh masyarakat kita daripada arus perdana. Natijahnya. Senario ini jauh lebih baik daripada individu yang asyik bermain permainan komputer di kamar sendiri tanpa berinteraksi dengan orang lain. Dengan adanya permainan tradisional itu. “serampang dua mata. “Tak lapuk dek hujan. seperti peribahasa. Mereka turut melegakan tekanan dan menghabiskan masa bersama dengan keluarga sendiri. Lebih-lebih lagi. seperti peribahasa. Sehubungan dengan itu. Mereka juga berkongsi idea dan pendapat tentang lelayang mereka. permainan tradisional dapat mengukuhkan hubungan masyarakat kita yang berbilang bangsa dan sentiasa sibuk mengejar kekayaan duniawi. Hal ini berkait rapat dengan perkembangan permainan komputer dan permainan . tak lekang dek panas. Oleh itu generasi muda bertanggungjawab untuk melestarikan khazanah ini daripada generasi kepada generasi.” Walaupun zaman beredar.ini bukan sahaja dapat memangkinkan industri pelancongan tetapi juga memperkenalkan kebudayaan kita kepada bangsa lain.

iaitu surat khabar dan pihak televisyen. cara bermain dan lain-lain lagi. pihak media perlu menyedarkan orang ramai tentang kepentingan permainan tradisional terhadap masyarakat dan negara.” Sesungguhnya. gasing. Kempen Cintai Permainan Tradisional merupakan salah satu alternatif yang ampuh untuk mengembang permainan tradisional di negara kita. bak kata peribahasa. “di mana ada kemahuan. Bak kata peribahasa. pelajar akan berminat untuk melibati permainan tradisional tersebut. di situ ada jalan”.siber yang popular dalam kalangan remaja dan belia kita. Berpaksikan kelab permainan tradisional. seperti peribahasa. pelajar boleh diajar tentang cara membuat alat permainan. Pelbagai aktiviti harus dianjurkan sempena kempen tersebut.” Lantarannya golongan muda pasti terpengaruh oleh kempen tersebut dan berminat terhadap permainan tradisional kita. congkak dan lain-lain. seperti wau. atas komitmen pihak sekolah. “ tak kenal maka tak cinta. seperti peraduan karang-mengarang. Setelah disuntik ilmu itu. kita perlu mencari pendekatan yang efisien untuk membangkit permainan tradisional di negara kita semula. Pihak berkenaan perlu menyiarkan dokumentari dan rencana untuk memperkenalkan permainan tradisional di negara kita. “di mana batang terguling. pihak sekolah perlu menjadikan permainan tradisional sebagai kegiatan kokurikulum di sekolah. Adakah kita sanggup membiarkan khazanah kebudayaan kita ditelan dalam pengedaran zaman dan lenyap dalam bumi kita? Tepuk dada tanya selera. Selain memperkenalkan sejarah dan cara bermain. dan peraduan poster dan sebagainya. Generasi muda merupakan tunjang yang bakal mewarisi pucuk kepimpinan dan mewarnai masyarakat kita kelak. pihak sekolah harus digalakkan supaya menubuhkan kelab atau persatuan permainan tradisional. Sebelum nasi menjadi bubur. terutamanya media cetak dan media elektronik. Nescaya pelibatan pelajar secara langsung dalam permainan tradisional dapat memajukan permainan tersebut di tanah air kita daripada membiarkan seni budaya kita terus lenyap dan pupus begitu sahaja. Selain itu. pameran. Kempen ini perlu dijalankan oleh Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara secara besar-besaran dengan kerjasama pihak media massa. di situ cendawan tumbuh. . Sehubungan dengan itu.

. Sementelahan pula. berapa ramaikah rakyat negara kita ini yang mengamalkannya? Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa amalan membaca hanya dapat dilihat di institusi pengajian tinggi. Salah satu contoh yang terbaik ialah Festival Layang-layang Antarabangsa di Pasir Gudang . Hal ini demikian kerana sebagai fitrah. Amalan yang baik ini dapat mengasah fikiran supaya lebih bercapah. daerah. Sehubungan dengan itu. Lantarannya. Namun begitu. selaras dengan peribahasa. pihak Kementerian Kebudayaan dan Kesenian Negara. Secara intihanya. Johor. “menyelam sambil minum air”. Pertandingan layang-layang itu berjaya menarik peminat-peminat permainan tersebut dari seluruh dunia untuk mengambil bahagian. manusia memang suka bertanding dan berlaga. di perpustakaan dan di sekolah sahaja. di samping menyuburkan perkembangan jiwa seseorang.” Percambahan idea baharu dalam bentuk yang lebih tersusun dan jelas diperoleh melalui amalan membaca. orang yang kurang membaca akan ketinggalan dalam segala bidang. “Sesal dahulu pendapatan. permainan tradisional harus dilestarikan supaya tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Orang yang banyak membaca akan mempunyai imaginasi yang tinggi berdasarkan buku yang dibacanya. Oleh sebab itulah dikatakan bahawa amalan membaca sebagai jambatan ilmu. Ingatlah peribahasa. TM Net dan Maxis untuk menganjurkan pertandingan permainan tradisional dari peringkat sekolah. khazanah budaya kita pasti akan lenyap di bumi kita. Hal ini berjaya mempromosikan pelancongan dan permainan tradisional kepada pelancong asing. pertandingan merupakan inisiatif yang dominan untuk membangkit permainan tradisional dalam masyarakat kita. sesal kemudian tidak berguna.putera-puteri yang sedang berjuang dalam medan ilmu pengetahuan dapat bergiat aktif dalam permainan tradisional untuk melegakan tekanan sebagai kegiatan riadah. Jabatan Pelancongan Malaysia dan agensi kerajaan boleh bergabung dengan korporat seperti Proton. Jika semua pihak bersikap acuh tak acuh dan hanya melepaskan batuk di tangga. kebangsaan hingga antarabangsa.

beberapa tindakan waj ar diambil secara berperingkat-peringkat dan berterusan. khususnya buku ilmiah yang diimport. Persepsi orang ramai bahawa membaca hanya berlaku semasa proses menuntut ilmu harus dikikis.Berdasarkan Laporan Kajian Tabiat Membaca Rakyat Malaysia. Tambahan pula. Keadaan ini banyak berlaku dalam kalangan pelajar di institusi pengajian tinggi. hasrat kita untuk menjadi bangsa yang maju dan bermaklumat akan dapat dicapai sekiranya kita tahu menghargai dan memartabatkan ilmu melalui pembacaan. Amalan membaca ialah usaha yang dikaitkan dengan pembinaan ilmu pengetahuan dalam diri individu berkenaan. kini segala ilmu dan maklumat lebih mudah diperoleh melalui Internet. kadar literasi atau celik huruf di negara ini ialah 93 peratus. Amalan membaca harus dipupuk supaya usaha memartabatkan ilmu itu tidak didukung oleh sesetengah pihak sahaja. Setiap lapisan masyarakat perlu menggembleng tenaga untuk memastikan bahawa amalan membaca dapat dibudayakan._____________________________________________________________________________ . Antaranya. rakyat Malaysia hanya membaca satu halaman buku setahun. Oleh hal yang demikian. Selain itu. harga buku yang mahal. Terdapat beberapa faktor yang menjejaskan proses pembudayaan amalan membaca di negara ini. Menerusi amalan membaca. Walau bagaimanapun. Satu dekad yang lalu. Hal ini menyebabkan pembeli berfikir berkali-kali sebelum membeli buku. kajian itu mendapati bahawa rakyat Malaysia kini hanya membaca dua bush buku setahun. sikap rakyat yang tidak menitikberatkan aktiviti keilmuan juga menjadi penyumbang kepada kadar pembacaan yang rendah. seseorang individu dapat meningkatkan penguasaan bahasanya dan membolehkan seseorang itu maju dalam kehidupannya. Oleh itu. usaha ini akan menimbulkan kesedaran bahawa orang yang membaca akan memperoleh ilmu yang berguna sepanjang hayatnya dan akan sentiasa dihormati oleh orang lain. Keadaan ini masih tidak memaaskan walaupun tabiat membaca rakyat Malaysia telah bertambah baik. Untuk menangani persepsi yang salah itu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->