P. 1
Kepentingan permainan tradisional

Kepentingan permainan tradisional

|Views: 86|Likes:
Published by Fiq Aissamuddin

More info:

Published by: Fiq Aissamuddin on Sep 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/14/2012

pdf

text

original

Kepentingan permainan tradisional

Pada era pascamodenisasi ini, rakyat kita telah menikmati pelbagai kemajuan dan pembangunan fizikal yang pesat. Ironinya pelbagai warisan nenek moyang kita semakin dipinggirkan oleh masyarakat kita, terutamanya golongan muda. Salah satu khazanah kebudayaan kita yang semakin luntur dalam gaya hidup yang moden ini ialah permainan tradisional kita yang terdiri daripada congkak, wau, gasing dan sebagainya. Oleh itu, generasi muda perlu disedarkan tentang kepentingan permainan tradisional kepada bangsa dan negara.

Salah satu kemaslahatan permainan tradisional ialah permainan ini merupakan kebanggaan aset budaya bangsa Malaysia. Hal ini demikian kerana permainan tradisional adalah ciptaan nenek moyang kita yang melambangkan ciri-ciri kebudayaan bangsa kita. Permainan tradisional tidak boleh disamakan dengan permainan elektronik atau permainan siber. Alat permainan tradisional juga merupakan satu seni budaya yang amat unik dan terunggul. Sebagai contohnya, wau bulan telah dihias dengan kertas warna-warni yang dilukis dan digunting dengan cantik nian. Jika permainan tradisional kita telah lenyap di bumi kita, apakah kebudayaan yang dapat memperlihatkan maruah bangsa kita? Ingatlah peribahasa, “sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.”

Tambahan pula, permainan tradisional juga merupakan satu daya tarikan yang signifikan dalam industri pelancongan. Selain menyaksikan pemandangan alam semula jadi yang indah dan menikmati juadah yang lazat di negara kita, para pelancong pasti ingin menghayati corak budaya kita yang berwarna-warni. Lantaran itu, permainan tradisional berupaya memukau hati pelancong yang melawat ke Malaysia. Seperti peribahasa, “Tak kenal maka tak cinta“, setelah diperkenalkan kepada pelancong, lazimnya mereka akan berminat dan turut bermain dengan seronoknya terhadap permainan tradisional. Rentetan daripada itu, hotel- hotel lima bintang dan pusat peranginan yang terkemuka di negara kita patut menyediakan tapak dan alat permainan tradisional kepada pelancong asing kita. Hal

permainan tradisional turut dipandang enteng dan dikesisikan oleh masyarakat kita daripada arus perdana. pelbagai kaum dalam masyarakat kita dapat bermain bersama secara beramai-ramai. seperti peribahasa. negara kita sedang menempuh arus globalisasi dan modenisasi sehingga mengalami pembangunan yang pesat sekali. permainan tradisional dapat mengukuhkan hubungan masyarakat kita yang berbilang bangsa dan sentiasa sibuk mengejar kekayaan duniawi. permainan tradisional merupakan salah satu tarikan dalam industri pelancongan. Mereka juga berkongsi idea dan pendapat tentang lelayang mereka. tak lekang dek panas. “serampang dua mata. Senario ini jauh lebih baik daripada individu yang asyik bermain permainan komputer di kamar sendiri tanpa berinteraksi dengan orang lain. Sehubungan dengan itu. Oleh itu generasi muda bertanggungjawab untuk melestarikan khazanah ini daripada generasi kepada generasi. Tamsilnya.ini bukan sahaja dapat memangkinkan industri pelancongan tetapi juga memperkenalkan kebudayaan kita kepada bangsa lain. Lebih-lebih lagi. seperti peribahasa. “Tak lapuk dek hujan. Tidak hairanlah akan tercetusnya suasana yang muhibah dan harmoni dalam masyarakat.” Walaupun zaman beredar. Dengan adanya permainan tradisional itu. Peminat itu tidak mengira bangsa dan budaya tetapi bersama-sama memperlihatkan lelayang yang beraneka corak . permainan tradisional merupakan khazanah warisan yang tidak ternilai. Cara-cara untuk Mengembangkan Permainan Tradisional di Negara Kita Dasawarsa ini.” Ternyata. tetapi segala warisan yang baik dan sejati perlu diperkukuh supaya bangsa kita tidak digelar sebagai etnik yang tidak berakar umbi dan sentiasa terhanyut oleh arus globalisasi. terdapat kawasan lapang yang sering dibanjiri oleh orang ramai untuk bermain layang-layang. Hal ini berkait rapat dengan perkembangan permainan komputer dan permainan . Mereka turut melegakan tekanan dan menghabiskan masa bersama dengan keluarga sendiri. Natijahnya.

pihak sekolah perlu menjadikan permainan tradisional sebagai kegiatan kokurikulum di sekolah. di situ cendawan tumbuh. pelajar boleh diajar tentang cara membuat alat permainan. Kempen Cintai Permainan Tradisional merupakan salah satu alternatif yang ampuh untuk mengembang permainan tradisional di negara kita. Generasi muda merupakan tunjang yang bakal mewarisi pucuk kepimpinan dan mewarnai masyarakat kita kelak. Selain itu.” Sesungguhnya. iaitu surat khabar dan pihak televisyen. Pihak berkenaan perlu menyiarkan dokumentari dan rencana untuk memperkenalkan permainan tradisional di negara kita. . congkak dan lain-lain. “di mana ada kemahuan. Kempen ini perlu dijalankan oleh Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara secara besar-besaran dengan kerjasama pihak media massa. cara bermain dan lain-lain lagi. atas komitmen pihak sekolah. Pelbagai aktiviti harus dianjurkan sempena kempen tersebut. Nescaya pelibatan pelajar secara langsung dalam permainan tradisional dapat memajukan permainan tersebut di tanah air kita daripada membiarkan seni budaya kita terus lenyap dan pupus begitu sahaja. dan peraduan poster dan sebagainya. Setelah disuntik ilmu itu. pihak sekolah harus digalakkan supaya menubuhkan kelab atau persatuan permainan tradisional. gasing. terutamanya media cetak dan media elektronik. Bak kata peribahasa. “ tak kenal maka tak cinta. kita perlu mencari pendekatan yang efisien untuk membangkit permainan tradisional di negara kita semula. Berpaksikan kelab permainan tradisional. pihak media perlu menyedarkan orang ramai tentang kepentingan permainan tradisional terhadap masyarakat dan negara.siber yang popular dalam kalangan remaja dan belia kita. “di mana batang terguling. Adakah kita sanggup membiarkan khazanah kebudayaan kita ditelan dalam pengedaran zaman dan lenyap dalam bumi kita? Tepuk dada tanya selera. seperti peribahasa.” Lantarannya golongan muda pasti terpengaruh oleh kempen tersebut dan berminat terhadap permainan tradisional kita. seperti peraduan karang-mengarang. Selain memperkenalkan sejarah dan cara bermain. Sehubungan dengan itu. seperti wau. pameran. bak kata peribahasa. pelajar akan berminat untuk melibati permainan tradisional tersebut. Sebelum nasi menjadi bubur. di situ ada jalan”.

berapa ramaikah rakyat negara kita ini yang mengamalkannya? Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa amalan membaca hanya dapat dilihat di institusi pengajian tinggi. Ingatlah peribahasa. Sementelahan pula. Sehubungan dengan itu. sesal kemudian tidak berguna. Amalan yang baik ini dapat mengasah fikiran supaya lebih bercapah. selaras dengan peribahasa. Lantarannya. pertandingan merupakan inisiatif yang dominan untuk membangkit permainan tradisional dalam masyarakat kita. Hal ini demikian kerana sebagai fitrah. kebangsaan hingga antarabangsa. Pertandingan layang-layang itu berjaya menarik peminat-peminat permainan tersebut dari seluruh dunia untuk mengambil bahagian. di samping menyuburkan perkembangan jiwa seseorang. pihak Kementerian Kebudayaan dan Kesenian Negara. di perpustakaan dan di sekolah sahaja. Jabatan Pelancongan Malaysia dan agensi kerajaan boleh bergabung dengan korporat seperti Proton. orang yang kurang membaca akan ketinggalan dalam segala bidang. Orang yang banyak membaca akan mempunyai imaginasi yang tinggi berdasarkan buku yang dibacanya. . khazanah budaya kita pasti akan lenyap di bumi kita. Johor. Hal ini berjaya mempromosikan pelancongan dan permainan tradisional kepada pelancong asing. Salah satu contoh yang terbaik ialah Festival Layang-layang Antarabangsa di Pasir Gudang . daerah. “Sesal dahulu pendapatan.” Percambahan idea baharu dalam bentuk yang lebih tersusun dan jelas diperoleh melalui amalan membaca. “menyelam sambil minum air”.putera-puteri yang sedang berjuang dalam medan ilmu pengetahuan dapat bergiat aktif dalam permainan tradisional untuk melegakan tekanan sebagai kegiatan riadah. Jika semua pihak bersikap acuh tak acuh dan hanya melepaskan batuk di tangga. permainan tradisional harus dilestarikan supaya tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Namun begitu. manusia memang suka bertanding dan berlaga. TM Net dan Maxis untuk menganjurkan pertandingan permainan tradisional dari peringkat sekolah. Oleh sebab itulah dikatakan bahawa amalan membaca sebagai jambatan ilmu. Secara intihanya.

Walau bagaimanapun. Amalan membaca ialah usaha yang dikaitkan dengan pembinaan ilmu pengetahuan dalam diri individu berkenaan. Satu dekad yang lalu. kadar literasi atau celik huruf di negara ini ialah 93 peratus. khususnya buku ilmiah yang diimport. Amalan membaca harus dipupuk supaya usaha memartabatkan ilmu itu tidak didukung oleh sesetengah pihak sahaja. Hal ini menyebabkan pembeli berfikir berkali-kali sebelum membeli buku. Untuk menangani persepsi yang salah itu. sikap rakyat yang tidak menitikberatkan aktiviti keilmuan juga menjadi penyumbang kepada kadar pembacaan yang rendah. kajian itu mendapati bahawa rakyat Malaysia kini hanya membaca dua bush buku setahun. Oleh hal yang demikian. Keadaan ini banyak berlaku dalam kalangan pelajar di institusi pengajian tinggi._____________________________________________________________________________ . beberapa tindakan waj ar diambil secara berperingkat-peringkat dan berterusan. hasrat kita untuk menjadi bangsa yang maju dan bermaklumat akan dapat dicapai sekiranya kita tahu menghargai dan memartabatkan ilmu melalui pembacaan. Menerusi amalan membaca.Berdasarkan Laporan Kajian Tabiat Membaca Rakyat Malaysia. Keadaan ini masih tidak memaaskan walaupun tabiat membaca rakyat Malaysia telah bertambah baik. kini segala ilmu dan maklumat lebih mudah diperoleh melalui Internet. rakyat Malaysia hanya membaca satu halaman buku setahun. Setiap lapisan masyarakat perlu menggembleng tenaga untuk memastikan bahawa amalan membaca dapat dibudayakan. Persepsi orang ramai bahawa membaca hanya berlaku semasa proses menuntut ilmu harus dikikis. Terdapat beberapa faktor yang menjejaskan proses pembudayaan amalan membaca di negara ini. Tambahan pula. Oleh itu. usaha ini akan menimbulkan kesedaran bahawa orang yang membaca akan memperoleh ilmu yang berguna sepanjang hayatnya dan akan sentiasa dihormati oleh orang lain. seseorang individu dapat meningkatkan penguasaan bahasanya dan membolehkan seseorang itu maju dalam kehidupannya. Selain itu. harga buku yang mahal. Antaranya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->