SKRIP JURUACARA

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh, Selamat Pagi dan Salam 1Malaysia, Sidang hadirin yang dihormati, Mohon kerjasama daripada hadirin sekalian untuk mematikan telefon bimbit anda atau tetapkan dalam nada senyap. Kerjasama juga dipohon untuk memenuhkan tempat duduk di barisan hadapan.

Sidang hadiri yang dimuliakan, Mengumumkan ketibaaan Yang Berbahagia Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia, Dr. Hajah Samsiah Bt Muhammad. Mohon kerjasama untuk berdiri dan bersama-sama menyanyikan Lagu Negaraku dan Lagu-Lagu Patriotik, seterusnya bacaan doa dan Ikrar Perkhidmatan Awam serta Visi dan Misi Arkib Negara Malaysia.

LAGU NEGARAKU LAGU PATRIOTIK DOA IKRAR PERKHIDMATAN AWAM VISI MISI ARKIB NEGARA MALAYSIA Para hadirin dipersilakan duduk. Yang Berbahagia Dr. Hajah Samsiah Bt. Muhammad Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia Yang Berusaha Hajah Daresah Bt. Ismail dan En. Azemi Abd. Aziz Timbalan Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia Pengarah-Pengarah Pengurusan Ketua-Ketua Seksyen Para Pegawai dan Kakitangan Arkib Negara Malaysia

Umum Nama Terima Kasih Tahniah dan Syabas kepada semua penerima Sijil dan Cenderahati. dapat kita sama-sama berkumpul pada pagi Isnin 22 Ogos 2011 bersamaan 21 Ramadhan 1432H bagi menjayakan Perhimpunan Bulanan Jabatan yang ke 6 untuk tahun 2011. ____________________________________ Pegawai Arkib dari Seksyen Rujukan dan Akses untuk menyampaikan ulasan buku bagi pengetahuan kita bersama. dijemput ke semua VIP di atas pentas untuk mengambil tempat dibawah.t kerana dengan izin serta limpah kurnianya. Majlis mengucapkan terima kasih kepada Yang Berbahagia Ketua Pengarah di atas amanat yang disampaikan tadi. ______________________________________________________________________ Bagi meneruskan lagi acara kita pada pagi ini. Acara yang seterusnya ini adalah Sesi Ulasan Buku. Seterusnya Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berbahagia Dr. bersyukur kita ke hadrat Allah s. Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia untuk ke rostrum bagi menyampaikan amanat. Dijemput Yang Berbahagia Dr. Ulasan Buku Ribuan terima kasih diucapkan kepada ________________________________ diatas perkongsian ulasan buku yang diberikan. . Selamat Pagi dan Salam 1Malaysia. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Semoga kita semua mendapat manfaat daripadanya.w.Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh. Hajah Samsiah Muhamad. Majlis Perhimpunan kita diteruskan dengan penyampaian Sijil dan Cenderahati kepada pegawai contoh bulanan bagi bulan Jun dan Julai 2011. Alhamdulillah. Semoga pesanan yang disampaikan tadi dapat kita jadikan panduan dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab sebagai pegawai dan kakitangan Arkib Negara Malaysia mahupun dalam kehidupan seharian kita. Semoga pencapaian mereka menjadi contoh buat kita semua. Dengan ini saya mempersilakan. Muhammad untuk ke hadapan pentas bagi menyampaikan Sijil dan Cenderahati. Hajah Samsiah Bt.

Dengan berakhirnya sesi perkenalan ini.. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada tuan/puan di atas kesudian menjayakan majlis pada pagi ini... Terima Kasih.. Kini Majlis menjemput para pegawai dan kakitangan lantikan baru untuk memperkenalkan diri... ... Arkib Negara. Dipersilakan. Acara terakhir kita pada pagi ini adalah sesi memperkenalkan diri oleh ahli keluarga baru Arkib Negara Malaysia.. di Bilik Mesyuarat Utama. Untuk Makluman.. Mesyuarat Pengurusan Jabatan akan dimulakan pada pukul .. maka selesailah sudah majlis kita...Tak Kenal Maka Tak Cinta.....

LINDUNGILAH KAMI DARI SEGALA KEBURUKAN DAN KEAIBAN.ORANG YANG TERUS MENABUR BAKTI MEMBANGUNKAN MASYARAKAT. PELIHARALAH PERPADUAN DI KALANGAN KAMI SUPAYA KAMI HIDUP DALAM SEBUAH MASYARAKAT YANG AMAN DAMAI. AGAMA. HINDARILAH KAMI DARI SEGALA BENTUK KEMUNGKARAN DAN PIMPINLAH KAMI KE JALAN YANG ENGKAU REDHAI.BACAAN DOA YA ALLAH YA HAYYU YA QAYYUM KAMI BERSYUKUR KEPADA MU YA ALLAH KERANA DAPAT BERHIMPUN DI MAJLIS INI. KURNIAKANLAH KEPADA KAMI NIKMAT KESTABILAN. KESEJAHTERAAN DAN KESELAMATAN. JADIKANLAH KAMI ORANG. . BANGSA DAN NEGARA. YA ALLAH YA RAHMAN PELIHARALAH NEGARA KAMI DARI SEBARANG KEADAAN HURU HARA DAN SEGALA BENTUK ANCAMAN. RAHMATI DAN BERKATILAH PROGRAM KAMI INI.

SEPERTI YANG TERKANDUNG DI BAWAH INI. DAN MUSUH-MUSUH NEGARA DAN BERPEGANG TEGUH.IKRAR PERKHIDMATAN AWAM KAMI. KEPADA AJARAN AGAMA . DAN PEMBANGUNAN NEGARA BEKERJASAMA DALAM MEMBANTERAS KELEMAHAN. SEMASA MENJALANKAN TUGAS-TUGAS KE ARAH INI. YANG BERKHIDMAT DENGAN KERAJAAN MALAYSIA. BERKHIDMAT DENGAN KERAJAAN. BAHAWA SEMASA DAN SELAGI KAMI. MEMAJUKAN PEMIKIRAN RAKYAT. DENGAN INI MEMBUAT IKRAR. BERUSAHA MENINGKATKAN MUTU PERKHIDMATAN BEKERJA DENGAN PENUH TANGGUNGJAWAB BERUSAHA MENGIKIS SIKAP MEMENTINGKAN DIRI BERKHIDMAT DENGAN PENUH MUHIBBAH DAN KEMESRAAN BEKERJA KE ARAH. DAN MENGAMALKAN TERAS-TERAS PERKHIDMATAN. MAKA KAMI AKAN. KAMI AKAN PATUH.

AKAN MELAKSANAKAN MISI BERIKUT: MEMASTIKAN. MEMASYARAKATKAN BAHAN ARKIB. SERTA. REKOD NEGARA YANG BERNILAI. DAN SEJARAH NEGARA . DAN. DENGAN INI BERIKRAR. JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA. KEKAL DIPELIHARA. KEMUDAHAN PENYELIDIKAN YANG TERBAIK. KAMI YANG BERKHIDMAT DI ARKIB NEGARA MALAYSIA.IKRAR ARKIB NEGARA MAKA. BAGI MENCAPAI VISI INI. DAN PENYELIDIKAN NEGARA YANG UNGGUL. MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN RUJUKAN. KAMI BERIKRAR. BERUSAHA UNTUK MENCAPAI VISI. IAITU: MENJADI PUSAT ARKIB.

. Membantu menjalankan lawatan khidmat nasihat pengurusan rekod 2. Daud Muzium Gred S17 Pameran dan Arkib Pendidikan Membantu melaksanakan penyelidikan dan penyalinan bahan serta penyediaan deraf kapsyen bagi pameran Tun Razak dalam ingatan yang berlangsung (di UITM jengka pada 7 – 9 Julai 2011. Pinang 2 . Membantu melaksanakan penyelidikan bahan bagi pengisian program Arkib Pendidikan di sekolah Menengah Sultan Sulaiman Terengganu dan bertugas di Pameran Tun Razak dalam Ingatan di Muzium Warusan Kuala Lipis pada 18 – 23 Julai 2011. Membantu menjalankan ulangkaji rekod fizikal 3.PCB Julai 2011 Bil 1 . Ahmad Shahir Bin 850913-03-5461 Pembantu Seksyen Md. Nama Pegawai Nazrim Nazeri Shah K/Pengenalan Gred Jawatan Bahagian/ Seksyen Sumbangan / Ulasan 1. Melaksanakan persiapan termasuk menyediakan senarai semak untuk kerja peragaan dan pengangkutan bagi menaikkan pameran Tun Razak dalam ingatan yang berlangsung di UITM Jengka pada 7 – 9 Julai 2011. Membantu menjalankan ceramah kursus pengurusan rekod dan fail Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang bin 831020-08-6073 Penolong Pegawai Gred S27 Cawangan Arkib P.

Minai 721016-06-5328 Penolong Pegawai Gred S32 Memorial Arkib Tun Abd. Razak ( MTAR) . 4 . Sebagai seorang yang berpengalaman dalam bidang kewangan beliau telah turut diminta membuat untuk menyelesaikan masalah kewangan jabatan berkaitan dengan perasmian Bangunan Arkib Negara Cawangan Pahang dan di saat-saat akhir berkaitan keperluan logistik dan penginapan lebih 200 orang petugas/peserta.3 . Program ini . Pegawai merupakan seorang yang amat komited terhadap kerja dan tugas sebagai seorang Pengurus Memorial Tun Abdul Razak. Program ini telah dirasmikan oleh YAB Perdana Menteri pada 7 Julai 2011 di UiTMJengka Pahang. Saharudin Karsan Bin 710727-01-5921 Pegawai Gred S44 Arkib Seksyen Pengurusan Arkib Negarawan Sepanjang Bulan Julai 2011 pegawai ini telah melaksanakan kerja-kerja dengan cemerlang diperingkat Arkib Negarawan ataupun diperingkat jabatan. Bagi bulan Julai beliau telah bertungkus lumus membantu melaksanakan ’Program Mengenang Tokoh Negarawan Allahyarham Tun Haji Abdul Razak’. Majlis Perasmian Program yang disempurnakan oleh TAB Perdana Menteri Beliau telah mengetuai Urusetia menjalankan tugas-tugas bagi persiapan Program mengenang Tokoh Negarawan ’Allahyarham Tun Haji Abdul Razak’ di UiTM pada 7 hingga 9 Julai 2011. Aliza Rajab bt. Sumbangan beliau telah turut memberi reputasi baik kepada nama jabatan.

Beliau telah berjaya mengadakan mesyuaratmesyuarat Jawatankuasa Kerja yang di Pengerusikan oleh Ketua Pengarah Arkib Negara. Majlis Perasmian yang disempurnakan oleh YAB Perdana . 5 . Beliau juga telah menyusun semua program pengisian selama tiga hari dan juga pelaksanaan Majlis Perasmian dan penempatan penginapan peserta/petugas. perasmian dan pengisian program. memastikan urusan kewanngan terutama kos-kos yang ditanggung oleh semua jawatankuasa diselaraskan disamping turut bertanggungjawab terhadap berkaitan jemputan. melaksanakan Program ’Mengenang Tokoh Negarawan: Allahyarham Tun Haji Abdul Razak’ pada 7 hingga 9 Julai 2011 di UiTM Jengka Pahang.berterusan sehingga 9 Julai dengan pengisian pelbagai aktiviti oleh pelbagai agensi luar dan di bawah KPKK. Sebagai Urusetia Program beliau telah memastikan pelaksanaan Majlis perasmian dan pengisian Program selama 3 hari berjalan lancar. Beliau telah terlibat secara langsung dalam promosi di peringkat Arkib Negarawan. Muhamad Fariz Bin 841227-04-5139 Pembantu Osman Gred S17 Arkib Pengurusan Arkib Negarawan Kakitangan ini telah memberikan komitmen yang amat tinggi dalam menjalankan tugastugas hakiki dan ad-hoc yang telah dipertanggungjawab.

Terlibat dengan Program Tilawah Al Quraan. UiTM. Terlibat dengan Program High-tea dengan PRJ dan Konsultansi rekod. Norazilah bt Daud 810212-14-5290 Penolong Pegawai Gred S32 Seksyen Sepanjang Julai 2011 pegawai ini telah Arkib Latihan & melaksanakan beberapa tugas cemerlang Konsultansi dan komited dalam aktiviti-aktiviti 1.. 3. .Menteri. 6 . 2. Polis dan sebagainya. Terlibat dengan Kursus Kenali Arkib bagi OKU 4. Mendapatkan Goodies untuk ’Program Sambutan Kibar Jalur Gemilang’. Pegawai ini juga telah menunjukkan sikap bekerjasama yang amat tinggi denga semua pihak termasuk dengan agensi-agensi luar samada di bawah KPKK atau agensi lain seperti Felda.

Pemuliharaan S17 Seksyen Pemeliharaan Reprografi . Arkib Beliau seorang yang komited dalam menyumbangkan tenaga secara langsung didalam projek My Creative Content ANM yang sedang dilaksanakan Terlibat secara langsung dan menyediakan jenis kotak khas untuk Majlis Perasmian ANM Cawangan Pahang. Esmawaty Mohamed bt 751004-14-5816 Pegawai Teknologi Seksyen Maklumat F41 Digital 3 .PCB Jun 2011 Bil 1 . Pn. Nama Pegawai Pn. Saenah bt Bahari K/Pengenalan 600201-01-5874 Gred Jawatan Pegawai Gred S48 Bahagian/Seksyen Sumbangan / Ulasan Arkib Ketua Seksyen Kejayaan pegawai ini Rekod Pentingdan mengumpulkan gambarPemulihan gambar bersejarah untuk Bencana dipersembahkan kepada KDYMM Sultan Pahang sempena perasmian ANM Cawangan Pahang pada 23 Jun 2011. Terlibat sama dalam demontrasi Awet/ Jilid di Kuala Lipis Pahang dan sanggup bertugas sehingga 2 . En Mohamad Mazlan bin 571025-05-5163 Abdul Rahman Pem. Beliau juga sebagai ketua Pasukan Penyediaan Pra ERMS dan berjaya menyiapkan Klasifikasi Fail Fungsian dan JPR untuk Jabatan Bomba yang telah diserahkan pada 28 Jun 2011.

lewat malam.Pemuliharaan S17 Seksyen Pemeliharaan Reprografi Terlibat secara lansung dalam dan penyediaan bahan-bahan Perasmian ANM Cawangan Pahang dan sanggup bekerja lewat malam dan datang bertugas sewaktu cuti umum. En Musa bin Hanafiah 590315-08-5495 Pem. 4 . Beliau juga menyelia dan memastikan kerja-kerja pemunggahan keatas rekod-rekod berjalan lancar.Arkib S22 (KUP) Gred ANM Cawangan Merancang persiapan dan Terengganu komited terhadap pemindahan rekod Pahang ke ANM Cawangan Pahang pada hujung April 2011. 5 . En Mohd Ariffin bin Tahir 690121-11-5295 Pem. 6 Cik Norazrina bt Mohd 820723-01-5112 Zain Pen Peg Teknologi Seksyen Teknologi 1. Penyediaan Infrastruktur Maklumat Gred F29 Maklumat rangkaian (Arkib *net) dan peralatan ICT bagi Arkib Negara Malaysia Cawangan Negeri Pahang. 2. . Bertindak sebagai Ketua Jawatankuasa Teknikal Pengurusan ICT bagi Persidangan SEAPAVAA ke 15 ”Audio visual Archives Management pada 6-10 Jun 2011.

7 . Sebagai Pengarah Cawangan Negeri beliau terlibat secara langsung memastikan semua persiapan/perjalanan Majlis Perasmian ANM Cawangan Pahang berjalan lancar.menaikan poster dan menjalankan penyelidikan di Institut Perguruan Tengku Afzan Kuala Lipis pada 20-21 Jun 2011. pemilihan Arkib bahan serta menyiapkan deraf kapsyen pameran di ANM Cawangan Pahang. Ahmad Shukri bin Abdul 661121-02-05617 Kadir Pegawai Gred (Pengarah Cawangan Pahang) . Mohd Shaiful Izham bin 810928-02-5833 Muhammad Faudzi Pembantu S17 9 . Melaksanakan kerja-kerja berkaitan pameran seperti pengangkutan bahan. En. Hadi Bin Abdul 570429-01-6799 Hamid Pembantu S22 Arkib Cawangan Johor/ Menyelesaikan penyusunan N. sembilan/ back-log rekod-rekod Melaka kewangan dan nota-nota bayaran dan mengemaskini rekod-rekod Kewangan kedalam doket berdasarkan tajuk-tajuk tertentu. Arkib Arkib Negara S48 Malaysia Cawangan Pahang ANM Beliau telah meyempurnakan tugas sebagai Pengarah ANM Cawangan Pahang dengan penuh tanggung jawab dan Komited. Beliau 8 . Abd. Arkib Seksyen Pameran Menjalankan tugas-tugas dan Pendidikan penyalinan bahan.

menyusun pengisian program dengan pelbagai aktiviti. urusan jemputan/sambutan. memastikan urusan kewangan. pameran dan pengisian program. penempatan penginapan peserta/petugas. .telah merancang. Berhubung dengan pihak Istana Pahang untuk mendapat perkenan KDYMM Sultan Pahang bagi menyempurnakan Majlis Perasmian. Memastikan persiapan tempat. mengurus mesyuarat-mesyuarat Jawatankuasa Kerja di Pengerusikan Ketua Pengarah Arkib Negara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful