P. 1
SKRIP JURUACARA

SKRIP JURUACARA

|Views: 94|Likes:
Published by afhamj

More info:

Published by: afhamj on Sep 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/14/2012

pdf

text

original

SKRIP JURUACARA

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh, Selamat Pagi dan Salam 1Malaysia, Sidang hadirin yang dihormati, Mohon kerjasama daripada hadirin sekalian untuk mematikan telefon bimbit anda atau tetapkan dalam nada senyap. Kerjasama juga dipohon untuk memenuhkan tempat duduk di barisan hadapan.

Sidang hadiri yang dimuliakan, Mengumumkan ketibaaan Yang Berbahagia Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia, Dr. Hajah Samsiah Bt Muhammad. Mohon kerjasama untuk berdiri dan bersama-sama menyanyikan Lagu Negaraku dan Lagu-Lagu Patriotik, seterusnya bacaan doa dan Ikrar Perkhidmatan Awam serta Visi dan Misi Arkib Negara Malaysia.

LAGU NEGARAKU LAGU PATRIOTIK DOA IKRAR PERKHIDMATAN AWAM VISI MISI ARKIB NEGARA MALAYSIA Para hadirin dipersilakan duduk. Yang Berbahagia Dr. Hajah Samsiah Bt. Muhammad Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia Yang Berusaha Hajah Daresah Bt. Ismail dan En. Azemi Abd. Aziz Timbalan Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia Pengarah-Pengarah Pengurusan Ketua-Ketua Seksyen Para Pegawai dan Kakitangan Arkib Negara Malaysia

Umum Nama Terima Kasih Tahniah dan Syabas kepada semua penerima Sijil dan Cenderahati. Hajah Samsiah Bt. Ulasan Buku Ribuan terima kasih diucapkan kepada ________________________________ diatas perkongsian ulasan buku yang diberikan. Semoga kita semua mendapat manfaat daripadanya. ____________________________________ Pegawai Arkib dari Seksyen Rujukan dan Akses untuk menyampaikan ulasan buku bagi pengetahuan kita bersama. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Dengan ini saya mempersilakan. Hajah Samsiah Muhamad. Selamat Pagi dan Salam 1Malaysia. bersyukur kita ke hadrat Allah s. Alhamdulillah. Muhammad untuk ke hadapan pentas bagi menyampaikan Sijil dan Cenderahati. Seterusnya Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berbahagia Dr. dijemput ke semua VIP di atas pentas untuk mengambil tempat dibawah. Dijemput Yang Berbahagia Dr. Majlis Perhimpunan kita diteruskan dengan penyampaian Sijil dan Cenderahati kepada pegawai contoh bulanan bagi bulan Jun dan Julai 2011. Semoga pesanan yang disampaikan tadi dapat kita jadikan panduan dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab sebagai pegawai dan kakitangan Arkib Negara Malaysia mahupun dalam kehidupan seharian kita. Majlis mengucapkan terima kasih kepada Yang Berbahagia Ketua Pengarah di atas amanat yang disampaikan tadi.Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh. dapat kita sama-sama berkumpul pada pagi Isnin 22 Ogos 2011 bersamaan 21 Ramadhan 1432H bagi menjayakan Perhimpunan Bulanan Jabatan yang ke 6 untuk tahun 2011. Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia untuk ke rostrum bagi menyampaikan amanat.w. Acara yang seterusnya ini adalah Sesi Ulasan Buku.t kerana dengan izin serta limpah kurnianya. Semoga pencapaian mereka menjadi contoh buat kita semua. . ______________________________________________________________________ Bagi meneruskan lagi acara kita pada pagi ini.

Tak Kenal Maka Tak Cinta. Untuk Makluman.. Kini Majlis menjemput para pegawai dan kakitangan lantikan baru untuk memperkenalkan diri. Dengan berakhirnya sesi perkenalan ini.... Arkib Negara. . di Bilik Mesyuarat Utama.. Acara terakhir kita pada pagi ini adalah sesi memperkenalkan diri oleh ahli keluarga baru Arkib Negara Malaysia... Dipersilakan.. Terima Kasih. maka selesailah sudah majlis kita........ Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada tuan/puan di atas kesudian menjayakan majlis pada pagi ini... Mesyuarat Pengurusan Jabatan akan dimulakan pada pukul .

BACAAN DOA YA ALLAH YA HAYYU YA QAYYUM KAMI BERSYUKUR KEPADA MU YA ALLAH KERANA DAPAT BERHIMPUN DI MAJLIS INI. KESEJAHTERAAN DAN KESELAMATAN. KURNIAKANLAH KEPADA KAMI NIKMAT KESTABILAN. RAHMATI DAN BERKATILAH PROGRAM KAMI INI. . BANGSA DAN NEGARA. HINDARILAH KAMI DARI SEGALA BENTUK KEMUNGKARAN DAN PIMPINLAH KAMI KE JALAN YANG ENGKAU REDHAI. YA ALLAH YA RAHMAN PELIHARALAH NEGARA KAMI DARI SEBARANG KEADAAN HURU HARA DAN SEGALA BENTUK ANCAMAN. LINDUNGILAH KAMI DARI SEGALA KEBURUKAN DAN KEAIBAN. AGAMA. JADIKANLAH KAMI ORANG.ORANG YANG TERUS MENABUR BAKTI MEMBANGUNKAN MASYARAKAT. PELIHARALAH PERPADUAN DI KALANGAN KAMI SUPAYA KAMI HIDUP DALAM SEBUAH MASYARAKAT YANG AMAN DAMAI.

IKRAR PERKHIDMATAN AWAM KAMI. DAN MENGAMALKAN TERAS-TERAS PERKHIDMATAN. MEMAJUKAN PEMIKIRAN RAKYAT. YANG BERKHIDMAT DENGAN KERAJAAN MALAYSIA. SEMASA MENJALANKAN TUGAS-TUGAS KE ARAH INI. DAN PEMBANGUNAN NEGARA BEKERJASAMA DALAM MEMBANTERAS KELEMAHAN. BERUSAHA MENINGKATKAN MUTU PERKHIDMATAN BEKERJA DENGAN PENUH TANGGUNGJAWAB BERUSAHA MENGIKIS SIKAP MEMENTINGKAN DIRI BERKHIDMAT DENGAN PENUH MUHIBBAH DAN KEMESRAAN BEKERJA KE ARAH. BERKHIDMAT DENGAN KERAJAAN. KEPADA AJARAN AGAMA . SEPERTI YANG TERKANDUNG DI BAWAH INI. KAMI AKAN PATUH. DENGAN INI MEMBUAT IKRAR. DAN MUSUH-MUSUH NEGARA DAN BERPEGANG TEGUH. BAHAWA SEMASA DAN SELAGI KAMI. MAKA KAMI AKAN.

BERUSAHA UNTUK MENCAPAI VISI. KAMI BERIKRAR. DENGAN INI BERIKRAR. DAN. BAGI MENCAPAI VISI INI.IKRAR ARKIB NEGARA MAKA. MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN RUJUKAN. MEMASYARAKATKAN BAHAN ARKIB. REKOD NEGARA YANG BERNILAI. KEMUDAHAN PENYELIDIKAN YANG TERBAIK. IAITU: MENJADI PUSAT ARKIB. AKAN MELAKSANAKAN MISI BERIKUT: MEMASTIKAN. KAMI YANG BERKHIDMAT DI ARKIB NEGARA MALAYSIA. SERTA. JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA. DAN PENYELIDIKAN NEGARA YANG UNGGUL. DAN SEJARAH NEGARA . KEKAL DIPELIHARA.

Pinang 2 .PCB Julai 2011 Bil 1 . Membantu menjalankan ulangkaji rekod fizikal 3. Nama Pegawai Nazrim Nazeri Shah K/Pengenalan Gred Jawatan Bahagian/ Seksyen Sumbangan / Ulasan 1. Membantu menjalankan ceramah kursus pengurusan rekod dan fail Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang bin 831020-08-6073 Penolong Pegawai Gred S27 Cawangan Arkib P. Membantu menjalankan lawatan khidmat nasihat pengurusan rekod 2. . Ahmad Shahir Bin 850913-03-5461 Pembantu Seksyen Md. Melaksanakan persiapan termasuk menyediakan senarai semak untuk kerja peragaan dan pengangkutan bagi menaikkan pameran Tun Razak dalam ingatan yang berlangsung di UITM Jengka pada 7 – 9 Julai 2011. Daud Muzium Gred S17 Pameran dan Arkib Pendidikan Membantu melaksanakan penyelidikan dan penyalinan bahan serta penyediaan deraf kapsyen bagi pameran Tun Razak dalam ingatan yang berlangsung (di UITM jengka pada 7 – 9 Julai 2011. Membantu melaksanakan penyelidikan bahan bagi pengisian program Arkib Pendidikan di sekolah Menengah Sultan Sulaiman Terengganu dan bertugas di Pameran Tun Razak dalam Ingatan di Muzium Warusan Kuala Lipis pada 18 – 23 Julai 2011.

3 . Bagi bulan Julai beliau telah bertungkus lumus membantu melaksanakan ’Program Mengenang Tokoh Negarawan Allahyarham Tun Haji Abdul Razak’. Program ini . Razak ( MTAR) . Program ini telah dirasmikan oleh YAB Perdana Menteri pada 7 Julai 2011 di UiTMJengka Pahang. Majlis Perasmian Program yang disempurnakan oleh TAB Perdana Menteri Beliau telah mengetuai Urusetia menjalankan tugas-tugas bagi persiapan Program mengenang Tokoh Negarawan ’Allahyarham Tun Haji Abdul Razak’ di UiTM pada 7 hingga 9 Julai 2011. Sebagai seorang yang berpengalaman dalam bidang kewangan beliau telah turut diminta membuat untuk menyelesaikan masalah kewangan jabatan berkaitan dengan perasmian Bangunan Arkib Negara Cawangan Pahang dan di saat-saat akhir berkaitan keperluan logistik dan penginapan lebih 200 orang petugas/peserta. Sumbangan beliau telah turut memberi reputasi baik kepada nama jabatan. Saharudin Karsan Bin 710727-01-5921 Pegawai Gred S44 Arkib Seksyen Pengurusan Arkib Negarawan Sepanjang Bulan Julai 2011 pegawai ini telah melaksanakan kerja-kerja dengan cemerlang diperingkat Arkib Negarawan ataupun diperingkat jabatan. Aliza Rajab bt. Minai 721016-06-5328 Penolong Pegawai Gred S32 Memorial Arkib Tun Abd. 4 . Pegawai merupakan seorang yang amat komited terhadap kerja dan tugas sebagai seorang Pengurus Memorial Tun Abdul Razak.

5 . Muhamad Fariz Bin 841227-04-5139 Pembantu Osman Gred S17 Arkib Pengurusan Arkib Negarawan Kakitangan ini telah memberikan komitmen yang amat tinggi dalam menjalankan tugastugas hakiki dan ad-hoc yang telah dipertanggungjawab. Beliau juga telah menyusun semua program pengisian selama tiga hari dan juga pelaksanaan Majlis Perasmian dan penempatan penginapan peserta/petugas. memastikan urusan kewanngan terutama kos-kos yang ditanggung oleh semua jawatankuasa diselaraskan disamping turut bertanggungjawab terhadap berkaitan jemputan. Majlis Perasmian yang disempurnakan oleh YAB Perdana . Beliau telah berjaya mengadakan mesyuaratmesyuarat Jawatankuasa Kerja yang di Pengerusikan oleh Ketua Pengarah Arkib Negara.berterusan sehingga 9 Julai dengan pengisian pelbagai aktiviti oleh pelbagai agensi luar dan di bawah KPKK. Beliau telah terlibat secara langsung dalam promosi di peringkat Arkib Negarawan. Sebagai Urusetia Program beliau telah memastikan pelaksanaan Majlis perasmian dan pengisian Program selama 3 hari berjalan lancar. melaksanakan Program ’Mengenang Tokoh Negarawan: Allahyarham Tun Haji Abdul Razak’ pada 7 hingga 9 Julai 2011 di UiTM Jengka Pahang. perasmian dan pengisian program.

6 . 3. Terlibat dengan Kursus Kenali Arkib bagi OKU 4. Norazilah bt Daud 810212-14-5290 Penolong Pegawai Gred S32 Seksyen Sepanjang Julai 2011 pegawai ini telah Arkib Latihan & melaksanakan beberapa tugas cemerlang Konsultansi dan komited dalam aktiviti-aktiviti 1. 2. .Menteri. Mendapatkan Goodies untuk ’Program Sambutan Kibar Jalur Gemilang’. Polis dan sebagainya. Terlibat dengan Program High-tea dengan PRJ dan Konsultansi rekod. UiTM. Terlibat dengan Program Tilawah Al Quraan. Pegawai ini juga telah menunjukkan sikap bekerjasama yang amat tinggi denga semua pihak termasuk dengan agensi-agensi luar samada di bawah KPKK atau agensi lain seperti Felda..

En Mohamad Mazlan bin 571025-05-5163 Abdul Rahman Pem. Saenah bt Bahari K/Pengenalan 600201-01-5874 Gred Jawatan Pegawai Gred S48 Bahagian/Seksyen Sumbangan / Ulasan Arkib Ketua Seksyen Kejayaan pegawai ini Rekod Pentingdan mengumpulkan gambarPemulihan gambar bersejarah untuk Bencana dipersembahkan kepada KDYMM Sultan Pahang sempena perasmian ANM Cawangan Pahang pada 23 Jun 2011. Esmawaty Mohamed bt 751004-14-5816 Pegawai Teknologi Seksyen Maklumat F41 Digital 3 . Arkib Beliau seorang yang komited dalam menyumbangkan tenaga secara langsung didalam projek My Creative Content ANM yang sedang dilaksanakan Terlibat secara langsung dan menyediakan jenis kotak khas untuk Majlis Perasmian ANM Cawangan Pahang.PCB Jun 2011 Bil 1 . Pn. Nama Pegawai Pn.Pemuliharaan S17 Seksyen Pemeliharaan Reprografi . Terlibat sama dalam demontrasi Awet/ Jilid di Kuala Lipis Pahang dan sanggup bertugas sehingga 2 . Beliau juga sebagai ketua Pasukan Penyediaan Pra ERMS dan berjaya menyiapkan Klasifikasi Fail Fungsian dan JPR untuk Jabatan Bomba yang telah diserahkan pada 28 Jun 2011.

Beliau juga menyelia dan memastikan kerja-kerja pemunggahan keatas rekod-rekod berjalan lancar. 2.Arkib S22 (KUP) Gred ANM Cawangan Merancang persiapan dan Terengganu komited terhadap pemindahan rekod Pahang ke ANM Cawangan Pahang pada hujung April 2011. 5 . . En Musa bin Hanafiah 590315-08-5495 Pem. 6 Cik Norazrina bt Mohd 820723-01-5112 Zain Pen Peg Teknologi Seksyen Teknologi 1. Penyediaan Infrastruktur Maklumat Gred F29 Maklumat rangkaian (Arkib *net) dan peralatan ICT bagi Arkib Negara Malaysia Cawangan Negeri Pahang. 4 . Bertindak sebagai Ketua Jawatankuasa Teknikal Pengurusan ICT bagi Persidangan SEAPAVAA ke 15 ”Audio visual Archives Management pada 6-10 Jun 2011.lewat malam.Pemuliharaan S17 Seksyen Pemeliharaan Reprografi Terlibat secara lansung dalam dan penyediaan bahan-bahan Perasmian ANM Cawangan Pahang dan sanggup bekerja lewat malam dan datang bertugas sewaktu cuti umum. En Mohd Ariffin bin Tahir 690121-11-5295 Pem.

sembilan/ back-log rekod-rekod Melaka kewangan dan nota-nota bayaran dan mengemaskini rekod-rekod Kewangan kedalam doket berdasarkan tajuk-tajuk tertentu.menaikan poster dan menjalankan penyelidikan di Institut Perguruan Tengku Afzan Kuala Lipis pada 20-21 Jun 2011. Hadi Bin Abdul 570429-01-6799 Hamid Pembantu S22 Arkib Cawangan Johor/ Menyelesaikan penyusunan N. Mohd Shaiful Izham bin 810928-02-5833 Muhammad Faudzi Pembantu S17 9 . Arkib Seksyen Pameran Menjalankan tugas-tugas dan Pendidikan penyalinan bahan. Arkib Arkib Negara S48 Malaysia Cawangan Pahang ANM Beliau telah meyempurnakan tugas sebagai Pengarah ANM Cawangan Pahang dengan penuh tanggung jawab dan Komited. pemilihan Arkib bahan serta menyiapkan deraf kapsyen pameran di ANM Cawangan Pahang. Sebagai Pengarah Cawangan Negeri beliau terlibat secara langsung memastikan semua persiapan/perjalanan Majlis Perasmian ANM Cawangan Pahang berjalan lancar. Ahmad Shukri bin Abdul 661121-02-05617 Kadir Pegawai Gred (Pengarah Cawangan Pahang) . En. Beliau 8 . Abd.7 . Melaksanakan kerja-kerja berkaitan pameran seperti pengangkutan bahan.

penempatan penginapan peserta/petugas. urusan jemputan/sambutan. . menyusun pengisian program dengan pelbagai aktiviti. Berhubung dengan pihak Istana Pahang untuk mendapat perkenan KDYMM Sultan Pahang bagi menyempurnakan Majlis Perasmian. memastikan urusan kewangan.telah merancang. mengurus mesyuarat-mesyuarat Jawatankuasa Kerja di Pengerusikan Ketua Pengarah Arkib Negara. Memastikan persiapan tempat. pameran dan pengisian program.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->