SKRIP JURUACARA

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh, Selamat Pagi dan Salam 1Malaysia, Sidang hadirin yang dihormati, Mohon kerjasama daripada hadirin sekalian untuk mematikan telefon bimbit anda atau tetapkan dalam nada senyap. Kerjasama juga dipohon untuk memenuhkan tempat duduk di barisan hadapan.

Sidang hadiri yang dimuliakan, Mengumumkan ketibaaan Yang Berbahagia Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia, Dr. Hajah Samsiah Bt Muhammad. Mohon kerjasama untuk berdiri dan bersama-sama menyanyikan Lagu Negaraku dan Lagu-Lagu Patriotik, seterusnya bacaan doa dan Ikrar Perkhidmatan Awam serta Visi dan Misi Arkib Negara Malaysia.

LAGU NEGARAKU LAGU PATRIOTIK DOA IKRAR PERKHIDMATAN AWAM VISI MISI ARKIB NEGARA MALAYSIA Para hadirin dipersilakan duduk. Yang Berbahagia Dr. Hajah Samsiah Bt. Muhammad Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia Yang Berusaha Hajah Daresah Bt. Ismail dan En. Azemi Abd. Aziz Timbalan Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia Pengarah-Pengarah Pengurusan Ketua-Ketua Seksyen Para Pegawai dan Kakitangan Arkib Negara Malaysia

Dengan segala hormatnya dipersilakan. Umum Nama Terima Kasih Tahniah dan Syabas kepada semua penerima Sijil dan Cenderahati. Hajah Samsiah Muhamad. Muhammad untuk ke hadapan pentas bagi menyampaikan Sijil dan Cenderahati. Semoga kita semua mendapat manfaat daripadanya. Dengan ini saya mempersilakan. dapat kita sama-sama berkumpul pada pagi Isnin 22 Ogos 2011 bersamaan 21 Ramadhan 1432H bagi menjayakan Perhimpunan Bulanan Jabatan yang ke 6 untuk tahun 2011. bersyukur kita ke hadrat Allah s. Majlis mengucapkan terima kasih kepada Yang Berbahagia Ketua Pengarah di atas amanat yang disampaikan tadi. Semoga pesanan yang disampaikan tadi dapat kita jadikan panduan dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab sebagai pegawai dan kakitangan Arkib Negara Malaysia mahupun dalam kehidupan seharian kita. .w. Acara yang seterusnya ini adalah Sesi Ulasan Buku. ____________________________________ Pegawai Arkib dari Seksyen Rujukan dan Akses untuk menyampaikan ulasan buku bagi pengetahuan kita bersama.t kerana dengan izin serta limpah kurnianya. Seterusnya Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berbahagia Dr. Selamat Pagi dan Salam 1Malaysia. Semoga pencapaian mereka menjadi contoh buat kita semua. Majlis Perhimpunan kita diteruskan dengan penyampaian Sijil dan Cenderahati kepada pegawai contoh bulanan bagi bulan Jun dan Julai 2011. ______________________________________________________________________ Bagi meneruskan lagi acara kita pada pagi ini. Hajah Samsiah Bt. Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia untuk ke rostrum bagi menyampaikan amanat. Dijemput Yang Berbahagia Dr. Ulasan Buku Ribuan terima kasih diucapkan kepada ________________________________ diatas perkongsian ulasan buku yang diberikan.Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh. Alhamdulillah. dijemput ke semua VIP di atas pentas untuk mengambil tempat dibawah.

Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada tuan/puan di atas kesudian menjayakan majlis pada pagi ini... Arkib Negara.. maka selesailah sudah majlis kita. di Bilik Mesyuarat Utama.. Dengan berakhirnya sesi perkenalan ini....Tak Kenal Maka Tak Cinta... Dipersilakan... Terima Kasih. Untuk Makluman.... Mesyuarat Pengurusan Jabatan akan dimulakan pada pukul .. Kini Majlis menjemput para pegawai dan kakitangan lantikan baru untuk memperkenalkan diri.. .. Acara terakhir kita pada pagi ini adalah sesi memperkenalkan diri oleh ahli keluarga baru Arkib Negara Malaysia.

KURNIAKANLAH KEPADA KAMI NIKMAT KESTABILAN.ORANG YANG TERUS MENABUR BAKTI MEMBANGUNKAN MASYARAKAT. BANGSA DAN NEGARA.BACAAN DOA YA ALLAH YA HAYYU YA QAYYUM KAMI BERSYUKUR KEPADA MU YA ALLAH KERANA DAPAT BERHIMPUN DI MAJLIS INI. LINDUNGILAH KAMI DARI SEGALA KEBURUKAN DAN KEAIBAN. JADIKANLAH KAMI ORANG. PELIHARALAH PERPADUAN DI KALANGAN KAMI SUPAYA KAMI HIDUP DALAM SEBUAH MASYARAKAT YANG AMAN DAMAI. HINDARILAH KAMI DARI SEGALA BENTUK KEMUNGKARAN DAN PIMPINLAH KAMI KE JALAN YANG ENGKAU REDHAI. . YA ALLAH YA RAHMAN PELIHARALAH NEGARA KAMI DARI SEBARANG KEADAAN HURU HARA DAN SEGALA BENTUK ANCAMAN. KESEJAHTERAAN DAN KESELAMATAN. AGAMA. RAHMATI DAN BERKATILAH PROGRAM KAMI INI.

SEPERTI YANG TERKANDUNG DI BAWAH INI. MAKA KAMI AKAN. SEMASA MENJALANKAN TUGAS-TUGAS KE ARAH INI. BERUSAHA MENINGKATKAN MUTU PERKHIDMATAN BEKERJA DENGAN PENUH TANGGUNGJAWAB BERUSAHA MENGIKIS SIKAP MEMENTINGKAN DIRI BERKHIDMAT DENGAN PENUH MUHIBBAH DAN KEMESRAAN BEKERJA KE ARAH. DAN MENGAMALKAN TERAS-TERAS PERKHIDMATAN. BERKHIDMAT DENGAN KERAJAAN. DENGAN INI MEMBUAT IKRAR. DAN MUSUH-MUSUH NEGARA DAN BERPEGANG TEGUH. DAN PEMBANGUNAN NEGARA BEKERJASAMA DALAM MEMBANTERAS KELEMAHAN. KAMI AKAN PATUH. MEMAJUKAN PEMIKIRAN RAKYAT. BAHAWA SEMASA DAN SELAGI KAMI.IKRAR PERKHIDMATAN AWAM KAMI. KEPADA AJARAN AGAMA . YANG BERKHIDMAT DENGAN KERAJAAN MALAYSIA.

DAN PENYELIDIKAN NEGARA YANG UNGGUL. KAMI BERIKRAR. KEKAL DIPELIHARA. BERUSAHA UNTUK MENCAPAI VISI. REKOD NEGARA YANG BERNILAI. AKAN MELAKSANAKAN MISI BERIKUT: MEMASTIKAN. DAN. MEMASYARAKATKAN BAHAN ARKIB. DAN SEJARAH NEGARA . KAMI YANG BERKHIDMAT DI ARKIB NEGARA MALAYSIA.IKRAR ARKIB NEGARA MAKA. BAGI MENCAPAI VISI INI. IAITU: MENJADI PUSAT ARKIB. DENGAN INI BERIKRAR. KEMUDAHAN PENYELIDIKAN YANG TERBAIK. MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN RUJUKAN. SERTA. JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA.

Melaksanakan persiapan termasuk menyediakan senarai semak untuk kerja peragaan dan pengangkutan bagi menaikkan pameran Tun Razak dalam ingatan yang berlangsung di UITM Jengka pada 7 – 9 Julai 2011. Pinang 2 . Membantu menjalankan lawatan khidmat nasihat pengurusan rekod 2. Membantu menjalankan ulangkaji rekod fizikal 3. Daud Muzium Gred S17 Pameran dan Arkib Pendidikan Membantu melaksanakan penyelidikan dan penyalinan bahan serta penyediaan deraf kapsyen bagi pameran Tun Razak dalam ingatan yang berlangsung (di UITM jengka pada 7 – 9 Julai 2011. Ahmad Shahir Bin 850913-03-5461 Pembantu Seksyen Md.PCB Julai 2011 Bil 1 . Membantu menjalankan ceramah kursus pengurusan rekod dan fail Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang bin 831020-08-6073 Penolong Pegawai Gred S27 Cawangan Arkib P. . Membantu melaksanakan penyelidikan bahan bagi pengisian program Arkib Pendidikan di sekolah Menengah Sultan Sulaiman Terengganu dan bertugas di Pameran Tun Razak dalam Ingatan di Muzium Warusan Kuala Lipis pada 18 – 23 Julai 2011. Nama Pegawai Nazrim Nazeri Shah K/Pengenalan Gred Jawatan Bahagian/ Seksyen Sumbangan / Ulasan 1.

Pegawai merupakan seorang yang amat komited terhadap kerja dan tugas sebagai seorang Pengurus Memorial Tun Abdul Razak. Aliza Rajab bt. Saharudin Karsan Bin 710727-01-5921 Pegawai Gred S44 Arkib Seksyen Pengurusan Arkib Negarawan Sepanjang Bulan Julai 2011 pegawai ini telah melaksanakan kerja-kerja dengan cemerlang diperingkat Arkib Negarawan ataupun diperingkat jabatan. Minai 721016-06-5328 Penolong Pegawai Gred S32 Memorial Arkib Tun Abd. Program ini telah dirasmikan oleh YAB Perdana Menteri pada 7 Julai 2011 di UiTMJengka Pahang. Sebagai seorang yang berpengalaman dalam bidang kewangan beliau telah turut diminta membuat untuk menyelesaikan masalah kewangan jabatan berkaitan dengan perasmian Bangunan Arkib Negara Cawangan Pahang dan di saat-saat akhir berkaitan keperluan logistik dan penginapan lebih 200 orang petugas/peserta. 4 . Bagi bulan Julai beliau telah bertungkus lumus membantu melaksanakan ’Program Mengenang Tokoh Negarawan Allahyarham Tun Haji Abdul Razak’. Program ini . Razak ( MTAR) .3 . Sumbangan beliau telah turut memberi reputasi baik kepada nama jabatan. Majlis Perasmian Program yang disempurnakan oleh TAB Perdana Menteri Beliau telah mengetuai Urusetia menjalankan tugas-tugas bagi persiapan Program mengenang Tokoh Negarawan ’Allahyarham Tun Haji Abdul Razak’ di UiTM pada 7 hingga 9 Julai 2011.

melaksanakan Program ’Mengenang Tokoh Negarawan: Allahyarham Tun Haji Abdul Razak’ pada 7 hingga 9 Julai 2011 di UiTM Jengka Pahang. perasmian dan pengisian program. Sebagai Urusetia Program beliau telah memastikan pelaksanaan Majlis perasmian dan pengisian Program selama 3 hari berjalan lancar. memastikan urusan kewanngan terutama kos-kos yang ditanggung oleh semua jawatankuasa diselaraskan disamping turut bertanggungjawab terhadap berkaitan jemputan.berterusan sehingga 9 Julai dengan pengisian pelbagai aktiviti oleh pelbagai agensi luar dan di bawah KPKK. Beliau telah berjaya mengadakan mesyuaratmesyuarat Jawatankuasa Kerja yang di Pengerusikan oleh Ketua Pengarah Arkib Negara. Beliau juga telah menyusun semua program pengisian selama tiga hari dan juga pelaksanaan Majlis Perasmian dan penempatan penginapan peserta/petugas. Beliau telah terlibat secara langsung dalam promosi di peringkat Arkib Negarawan. Majlis Perasmian yang disempurnakan oleh YAB Perdana . 5 . Muhamad Fariz Bin 841227-04-5139 Pembantu Osman Gred S17 Arkib Pengurusan Arkib Negarawan Kakitangan ini telah memberikan komitmen yang amat tinggi dalam menjalankan tugastugas hakiki dan ad-hoc yang telah dipertanggungjawab.

Terlibat dengan Program Tilawah Al Quraan.Menteri. 3. Polis dan sebagainya. Mendapatkan Goodies untuk ’Program Sambutan Kibar Jalur Gemilang’. Pegawai ini juga telah menunjukkan sikap bekerjasama yang amat tinggi denga semua pihak termasuk dengan agensi-agensi luar samada di bawah KPKK atau agensi lain seperti Felda. Terlibat dengan Program High-tea dengan PRJ dan Konsultansi rekod. Norazilah bt Daud 810212-14-5290 Penolong Pegawai Gred S32 Seksyen Sepanjang Julai 2011 pegawai ini telah Arkib Latihan & melaksanakan beberapa tugas cemerlang Konsultansi dan komited dalam aktiviti-aktiviti 1. Terlibat dengan Kursus Kenali Arkib bagi OKU 4. 6 . UiTM.. . 2.

Pn.PCB Jun 2011 Bil 1 . Saenah bt Bahari K/Pengenalan 600201-01-5874 Gred Jawatan Pegawai Gred S48 Bahagian/Seksyen Sumbangan / Ulasan Arkib Ketua Seksyen Kejayaan pegawai ini Rekod Pentingdan mengumpulkan gambarPemulihan gambar bersejarah untuk Bencana dipersembahkan kepada KDYMM Sultan Pahang sempena perasmian ANM Cawangan Pahang pada 23 Jun 2011. Terlibat sama dalam demontrasi Awet/ Jilid di Kuala Lipis Pahang dan sanggup bertugas sehingga 2 . Beliau juga sebagai ketua Pasukan Penyediaan Pra ERMS dan berjaya menyiapkan Klasifikasi Fail Fungsian dan JPR untuk Jabatan Bomba yang telah diserahkan pada 28 Jun 2011. Nama Pegawai Pn.Pemuliharaan S17 Seksyen Pemeliharaan Reprografi . Esmawaty Mohamed bt 751004-14-5816 Pegawai Teknologi Seksyen Maklumat F41 Digital 3 . Arkib Beliau seorang yang komited dalam menyumbangkan tenaga secara langsung didalam projek My Creative Content ANM yang sedang dilaksanakan Terlibat secara langsung dan menyediakan jenis kotak khas untuk Majlis Perasmian ANM Cawangan Pahang. En Mohamad Mazlan bin 571025-05-5163 Abdul Rahman Pem.

Penyediaan Infrastruktur Maklumat Gred F29 Maklumat rangkaian (Arkib *net) dan peralatan ICT bagi Arkib Negara Malaysia Cawangan Negeri Pahang. 5 .Arkib S22 (KUP) Gred ANM Cawangan Merancang persiapan dan Terengganu komited terhadap pemindahan rekod Pahang ke ANM Cawangan Pahang pada hujung April 2011.lewat malam.Pemuliharaan S17 Seksyen Pemeliharaan Reprografi Terlibat secara lansung dalam dan penyediaan bahan-bahan Perasmian ANM Cawangan Pahang dan sanggup bekerja lewat malam dan datang bertugas sewaktu cuti umum. En Musa bin Hanafiah 590315-08-5495 Pem. 2. En Mohd Ariffin bin Tahir 690121-11-5295 Pem. Beliau juga menyelia dan memastikan kerja-kerja pemunggahan keatas rekod-rekod berjalan lancar. 4 . Bertindak sebagai Ketua Jawatankuasa Teknikal Pengurusan ICT bagi Persidangan SEAPAVAA ke 15 ”Audio visual Archives Management pada 6-10 Jun 2011. . 6 Cik Norazrina bt Mohd 820723-01-5112 Zain Pen Peg Teknologi Seksyen Teknologi 1.

Ahmad Shukri bin Abdul 661121-02-05617 Kadir Pegawai Gred (Pengarah Cawangan Pahang) . sembilan/ back-log rekod-rekod Melaka kewangan dan nota-nota bayaran dan mengemaskini rekod-rekod Kewangan kedalam doket berdasarkan tajuk-tajuk tertentu. Mohd Shaiful Izham bin 810928-02-5833 Muhammad Faudzi Pembantu S17 9 . Melaksanakan kerja-kerja berkaitan pameran seperti pengangkutan bahan. Arkib Seksyen Pameran Menjalankan tugas-tugas dan Pendidikan penyalinan bahan. Sebagai Pengarah Cawangan Negeri beliau terlibat secara langsung memastikan semua persiapan/perjalanan Majlis Perasmian ANM Cawangan Pahang berjalan lancar. Abd. En. Hadi Bin Abdul 570429-01-6799 Hamid Pembantu S22 Arkib Cawangan Johor/ Menyelesaikan penyusunan N. Arkib Arkib Negara S48 Malaysia Cawangan Pahang ANM Beliau telah meyempurnakan tugas sebagai Pengarah ANM Cawangan Pahang dengan penuh tanggung jawab dan Komited. Beliau 8 . pemilihan Arkib bahan serta menyiapkan deraf kapsyen pameran di ANM Cawangan Pahang.menaikan poster dan menjalankan penyelidikan di Institut Perguruan Tengku Afzan Kuala Lipis pada 20-21 Jun 2011.7 .

mengurus mesyuarat-mesyuarat Jawatankuasa Kerja di Pengerusikan Ketua Pengarah Arkib Negara. Memastikan persiapan tempat. Berhubung dengan pihak Istana Pahang untuk mendapat perkenan KDYMM Sultan Pahang bagi menyempurnakan Majlis Perasmian. penempatan penginapan peserta/petugas. pameran dan pengisian program. . menyusun pengisian program dengan pelbagai aktiviti.telah merancang. memastikan urusan kewangan. urusan jemputan/sambutan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful