PENGAJIAN MALAYSIA

KEBUDAYAAN MASYARAKAT BUMIPUTERA

DAN ORANG ASLI
AHLI KUMPULAN:

FARHAN BIN FAUZI NURFISYAHRIN BIN MUSLIM

3101020301 3101015001

NADYA NADIRA BINTI AHMAD 3101017721 NABILA BINTI ABU BAKAR 3101012461

NAMA PENSYARAH:ENCIK ISHAK

KAUM SEMAI

1.1 PENGENALAN
Suku Kaum Semai tinggal bertaburan di kawasan Banjaran Titiwangsa, meliputi Perak Tengah, Perak Selatan dan Pahang Barat. Bancian pada tahun 1993, menunjukkan jumlah mereka telah meningkat lebih daripada 42,000 orang dan merupakan suku kaum Orang Asli yang terbesar jumlahnya. Mereka hidup bermasyarakat.Sebuah kampung biasanya terdapat diantara 60 hingga 300 penduduk yang diketuai oleh seorang Penghulu atau “Batin” yang di lantik dari golongan berpengaruh seperti pawang, bomoh dan ketua adat.

2.SOSIO BUDAYA
2.1 Pemilihan Ketua Dahulu seorang ketua dipilih daripada orang yang sangat berpengaruh, mengetahui adat resam masyarakat dan berilmu seperti pawang. Biasanya ia disandang hingga turuntemurun. Walau bagaimanapun keadaan berubah mengikut peredaran masa. Beberapa faktor tambahan telah diambilkira sebelum perlantikan dilaksanakan, di antaranya ialah: * Mempunyai ilmu kebatinan * Berkebolehan berinteraksi dengan masyarakat luar * Bertanggungjawab * Aktif * Bersikap prihatin * Penyabar * Pengesahan oleh kerajaan Penghulu/Batin bertanggungjawab dalam menentukan sistem adat, mentadbir kampung dari segi pembangunan dan keselamatan. Beliau juga bertanggungjawab ke atas perhubungan dengan masyarakat luar dan agensi kerajaan. 2.2 Mencari Jodoh Pada masa dahulu jarak di antara satu perkampungan dengan satu perkampungan sangat jauh. Perjalanannya memakan masa di antara 4 hingga 6 hari berjalan kaki. Seorang teruna yang ingin mencari jodoh akan merantau ke tempat lain. Setelah bertemu gadis idaman hati yang sesuai untuk dijadikan teman hidup, maka ia pun akan bermalam di situ setelah mendapat persetujuan orang tua gadis tersebut. Biasanya kehadiran pemuda itu amat difahami oleh ketua keluarga tersebut.

a) Pelawaan Apabila senja menjelang, si bapa akan menyuruh anak gadisnya membentang tikar di tempat tidurnya. Kemudian teruna tersebut akan dipelawa oleh bapa gadis tadi untuk memilih tempat tidur yang disukainya.

b) Persetujuan Pemuda Sekiranya si teruna berkenaan dan bersetuju untuk menjadikan gadis tersebut sebagai teman hidupnya, maka beliau akan terus memilih tempat yang disediakan oleh gadis tersebut. Pada masa itu juga mereka akan tidur bersama dan disahkan sebagai suami isteri.

c) Tidak Setuju Jika si teruna tidak bersetuju dengan gadis berkenaan ia akan memilih tempat tidur yang jauh di satu ruang yang berasingan dari tempat yang telah disediakan oleh gadis berkenaan. Walau bagaimanapun si teruna akan memberi alasan-alasan yang munasabah agar tidak menimbulkan salah faham di pihak gadis.

d) Jika Anak Gadis Lebih Dari Seorang Sekiranya ia mempunyai anak gadis lebih dari seorang, seperti biasa apabila senja menjelma, si bapa akan menyuruh anak-anaknya menyediakan dan membentangkan tikar tempat tidur mereka masing-masing. Kemudian ia akan menjemput teruna tersebut memilih tempat tidur. Sekiranya pemuda tersebut berkenaan kepada salah seorang anak gadis itu, ia akan memilih tempat tidur gadis pilihannya. Kalau kesemuanya tidak sesuai, pemuda berkenaan akan tidur di ruang tamu.

e) Dipertemukan (kahwin) Upacara persandingan tidak dilangsungkan. Perkahwinan kedua-duanya tidak memerlukan waris. Bapa si gadis adalah bertanggungjawab sebagai wali dan ibu mas.

Tikar 7. Paciq 4. Parang 8. Kampit 6. Salek (raga rotan) 7. Tabung sumpitan 4. h) Hukuman Pada Zaman Dahulu Seseorang yang melakukan kesalahan akan menerima hukuman denda yang berbentuk material kepunyaan pesalah tadi. * Murah rezeki apabila berburu atau menangkap ikan. Sumpit 8. Jeleg 6. (beryas. Pacaq (sanggul buluh) 3. Lain-lain barang . * Pandai menganyam nyiru dan juga pandai membuat “perdah” (mengikat rotan dan payu beliung). Lain-lain barang Denda ke atas perempuan 1. Contohnya seperti berikut: Denda ke atas lelaki 1. Pal Dog (sudip racun ipoh) 5. * Rajin dan pandai membuat jerat binatang dan menangkap ikan dengan bubu dan sebagainya. * Pandai membina rumah untuk diri sendiri dan kedua-dua ibubapa. * Rajin mengambil air dan mencari kayu api. * Mengagih-agihkan makanan yang diperolehi suami kepada mentua. Buluh sumpitan 3. Jex (beliung) 2. Tapong (dompit duit) 5. * Mempunyai tingkah laku yang baik. dan mengasap kemenyan anak sendiri apabila demam. * Menjamu tetamu yang singgah sementara. bersenglug). jika tidak menjadi bomoh pun tetapi boleh menjampi. Selampit 2. g) Kriteria Menantu Perempuan * Rajin ke ladang menggali ubi dan mengutip sayuran. * Rajin memasak nasi atau ubi kayu dan lain-lain. * Pandai menampi padi * Pandai menjaga suami dan mengasuh anak-anak.f) Kriteria Menantu Lelaki * Rajin dan kuat bekerja seperti menebang pokok dan membuka ladang buka. * Pandai menganyam tikar. * Mempunyai ilmu.

Penyatuan ini dilakukan mengikut proses adat istiadat yang telah ditetapkan seperti berikut: a) Merisik (berkenalan) Setelah kedua-dua pihak bersetuju untuk berkahwin.Sepasang .00 sebulan * Jika material.sepasang salinan pakaian pengantin lengkap berwarna tanpa corak.2.25 Selendang Sehelai Cincin perak Sebentuk Sirih Pinang 1 tepak ( digunakan waktu memulakan perbualan semasa meminang ) c) Tanggung Nafkah Ketika masih dalam alam pertunangan pihak lelaki dikenakan tanggung nafkah bakal pengantin perempuan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dan dipersetujui bersama seperti berikut: * Wang tunai sebanyak RM15.lengkap satu set * Salin tiga . Sepanjang persalinan pakaian pengantin perempuan Salin tiga 2.Sebuah * Kelambu bantal/tilam . * Kasut pengantin perempuan . Alat-alat berkenaan seperti berikut: Sebutan adat Alat/banyaknya 1. Kelazimnya penyatuan mereka sama ada pilihan keluarga atau pilihan sendiri (suka sama suka). b) Istiadat Meminang Pihak lelaki akan menghantar alat adat meminang kepada pihak perempuan. Warna sebarangan tanpa corak Belanja tubuh wang RM60. barang-barang makan dihantar ke rumah pengantin perempuan d) Bertunang Melalui proses pertunangan pihak lelaki dikehendaki menyediakan alat-alat berikut kepada bakal pengantin perempuan untuk digunakan pada hari perkahwinan: * Kelamin . mereka akan ditemukan dalam satu pakatan sulit antara pihak lelaki dan pihak perempuan.3 Adat Perkahwinan Biasanya seorang teruna dan gadis yang telah mencapai umur di antara 17 hingga 18 tahun mula mencari pasangan hidup.

pengantin perempuan menunggu ketibaan pengantin lelaki di atas pelamin. Merenjis/Menabur Hujung atap di bahagian pintu biasanya ditudungi daun pisang (cucur atap). air direnjis di atas daun pisang dan bertih ditabur.Pihak lelaki juga dikehendaki membuat persiapan diri seperti berikut: * Kupiah/songkok (hitam) . Perarakan tersebut diiiringi muzik biola. kedua-dua pengantin dikenakan adat-adat berikut: * Berinai di rumah masing-masing * Bergandik bagi pengantin perempuan * Gunting rambut bagi pengantin lelaki * Mandi limau (wajib) . Sementara itu.Sepasang * Kasut .Sehelai * Pakaian Melayu (lengkap . ”Selamat datang…Selamat datang…Selamat datang”.bersamping) . serta mereka berbalas pantun. Setibanya pengantin lelaki di muka pintu. paluan gong.Sebuah * Kain selempang dada/selendang . Pengantin perempuan akan memakai pakaian salin tiga yang disediakan oleh pihak lelaki. Memohon tanda Muka pintu biasanya dihadang dengan tirai kain.Sepasang e) Hari Perkahwinan Sebelum bersanding. sebelum dibenarkan naik tangga . Jika pengantin lelaki berketurunan anak penghulu atau batin. Pihak lelaki akan berhias di rumah yang berasingan. Pengiring-pengiring dengan serentak menyebut selamat kepada pengatin lelaki sebanyak tiga kali. f) Keberangkatan Pengantin Lelaki Ke Rumah Pengantin Perempuan Istiadat Berarak Pengantin lelaki diapit oleh ibu wali dan waris-waris diarak berjalan kaki di rumah pengantin perempuan. ia akan dijulang hingga ke rumah pengantin perempuan. Ibu Mas Wali akan memohon . Disebalik tirai inilah Ibu Mas Wali menunggu ketibaan pengantin lelaki dan rombongannya. paluan rebana.kedua-dua pengantin di arak dan * Dimandikan limau (berjampi) untuk mengelakkan malapetaka Selepas itu kedua-dua pengantin akan dihias dengan pakaian cantik.

Permohonan tersebut kadang kala dalam bentuk pantun. Membentang belanja dalam adat : * Belanja hangus RM 100. Ibu Wali dan rombongannya memberi tanda sebilah keris sebagai tanda bahawa yang diarak masuk itu adalah pengantin lelaki yang sebenarnya. 2. Bersanding Selepas menerima tanda masuk.00 (+ belanja tambahan kenduri) * Belanja tubuh 60 tengah 3 (dalam adat atau kering) (dalam adat . wakil. Upacara ini disaksikan oleh kedua-dua belah wali dan saudara mara terdekat.belanja tubuh di bayar separuh) (kering .dibayar sepenuhnya iaitu tidak berhutang) Nasihat-nasihat tentang kerukunan hidup berumahtangga dan seterusnya dengan membentangkan adat istiadat di hadapan kedua-dua wali. Pengantin lelaki yang diiringi oleh pengapitpengapitnya dibawa duduk di sisi sebelah kanan pengantin perempuan .Istiadat menyembah wali.Istiadat menyuap Nasi Kunyit/Nasi Damai dan Maka Daun Sirih akan disempurnakan. ibubapa mertua dan waris-waris. maka mereka dikehendaki mematuhi syarat pantang yang dikenakan seperti berikut: 1. Kedua-dua mempelai akan meneruskan persandingan di halaman rumah untuk memenuhi permintaan ramai belum puas menatap wajah pengantin.5 Pantang Larang Pengantin Oleh kerana kedua-dua pengantin telah mandi limau (dijampi) sebelum ini.4 Menyembah (Menerima nasihat) Kedua-dua pengantin akan dibawa ke rumah untuk istiadat seterusnya. . 2. maka perkahwinan yang dijalankan ini telah sah daripada segi adat istiadat kaum Semai. Mas Wali akan membuka tirai di mana pengantin perempuan sedang menunggu diatas pelamin.Tanda sebagai kebenaran masuk ke perkarangan pelamin. 2. Dalam tempoh 7 hari tidak dibenarkan keluar daripada kawasan kampung kerana takut diganggu segala hantu dan syaitan. Dalam tempoh 3 hari tidak dibenarkan keluar daripada kawasan kampung kerana takut diganggu segala hantu dan syaitan. Kebenaran hanya diberi setelah dibuat sebanyak tiga kali.

Mereka hanya diraikan dalam satu majlis ringkas tanpa mengadakan majlis keramaian sebelah malamnya. pada malam akhir pemuda tersebut tidur dengan gadis berkenaan sehingga pagi. denda akan dibayar mengikut adat kampung di mana berlakunya insiden tersebut. Kedua-dua pihak akan dipertemukan dalam satu majlis perjumpaan dengan ketua adapt bagi membincangkan kedudukan pasangan berkenaan. Pasangan ini ditangkap basah di tempat-tempat yang sunyi dan gelap oleh pihak waris perempuan.2. Kelainannya hanya pada malam terakhir pihak lelaki akan meninggalkan barangnya ( barang-barang kemas/pakaian) kepada gadis yang ditiduri untuk diserahkan kepada orang tua gadis itu. kedua-dua pasangan akan dikahwinkan dalam tempoh tujuh hari setelah melalui proses istiadat yang sepatutnya.8 Tangkap Basah Perkahwinan yang dilakukan tangkap basah dianggap kurang baik di kalangan Orang Semai. Keadaan ini dinamakan Majat badan atau tubuh kerana pemuda dan gadis tidur bersama sehingga pagi. 2. Pihak keluarga perempuan akan mengemukan beberapa soalan untuk memdapatkan kepastian tujuan pasangan ini melakukannya.6 Majat Badan Bersama dengan gadis berkenaan tidak kurang dari 3 malam hingga 6 malam atau lebih. Kejadian ini tidak semestinya berakhir dengan perkahwinan. Kedua-dua pihak akan dipertemukan dalam satu majlis oleh waris perempuan. Mereka akan membayar denda kepada mana-mana pihak yang tidak bersetuju. Sekiranya kedua-dua pasangan tidak mahu berkahwin atau pihak Ibu Mas atau Pembela Kain Basah tidak bersetuju dengan pilihan anaknya. Hanya dengan barangan kepunyaan lelaki itu sahaja pihak perempuan akan menghantar songkok atau kupiah sebagai tanda panggilan adat yang di bawa oleh waris perempuan. Pada zahirnya kedua-dua belah ibubapa merestui perhubungan itu. 2. Tempoh penyatuan mereka tidak mengambil masa yang tidak lama iaitu selama tujuh hari. Keputusan akan di buat sama ada pasangan ini akan di nikahkan dalam tempoh sebulan atau lebih. Pada hari ketujuh barulah mereka disatukan tanpa ada upacara besar-besaran. Insiden ini biasanya berlaku semasa menyambut perayaan atau kenduri kahwin dimana sebelah malamnya ada keramaian . Ini terpulang kepada keadaan pasangan dan situasi kejadian. mereka akan menolak. Setelah keputusan dicapai dalam perbicaraan yang dijalankan oleh ketua adapt pada hari berikutnya. Jika keputusan baik dicapai. Upacara perkahwinan ini sama dengan proses bertunang. cuma barang hantar/persalinan tidak ada. Setelah kata sepakat dicapai pasangan terlibat. . Kemudian pihak waris perempuan akan memaklumkan kepada pihak waris pihak lelaki untuk perbincangan penyatuan pasangan terbabit. Keadaan ini akan berterusan sehinggalah kedua-dua pemuda dan gadis telah mencapai kata sepakat untuk menjadi suami isteri.7 Majat Barang Cara perhubungan dan penyatuan adalah sama.

3. Tidak dibenarkan memakan daging rusa. ayam hutan dan lain-lain. Di sini bidan memainkan peranan utama. kancil. Mereka ini terdiri empat orang adik -beradik berpangkat datuk kepada kepada bakal pengantin lelaki. silbu akan menemui bidan di kampung berkenaan. 5. Apabila tiba masa kelahiran semua jiran wanita akan diberitahu. Yang tua sekali menjadi Ibu Wali dan tiga orang sebagai pengikut. Di samping itu. Yang tua sekali menjadi Mas Wali dan yang lain menjadi pengikut.2. Tidak dibenarkan menghampiri orang mati. Oleh yang demikian ibubapa kedua-dua pengantin tidak memainkan peranan penting dalam adat perkahwinan mereka. Kaum keluarga bapa tidak dibenarkan memasang. Tanpa kehadiran mereka. Mereka terdiri dari empat orang adik beradik berpangkat datuk kepada bakal pengantin lelaki. Beliau akan bersama ibu hingga bayi selamat dilahirkan. Dalam adat Orang Semai kedua-dua ibubapa dikenali sebagai Pembela Kain Basah. Mereka cuma makan nasi berlaukan ikan panggang atau digoreng tanpa minyak. minyak masak dan kelapa. (ii) Wali Pihak Perempuan Dikenali dengan panggilan Mas Wali. Kedua-dua wali lelaki dan pihak wali perempuan dimestikan hadir dalm majlis tersebut. beruk.9 Istilah Dalam Perkahwinan Wali Wali ialah orang yang memainkan peranan penting dalam hal ehwal pernikahan. babi. cili. 4. Perkara-perkara yang dilarang ialah: 1. Selepas bersalin ibu tersebut akan berpantang selama sebulan. ikan yang berbisa dan tidak bersisik. Dilarang memakan pisang yang patah tengkuk. istiadat perkahwinan dianggap sebagai tidak sah. memaku(rumah) 3. Kelahiran Semasa mengandung suami isteri akan mematuhi pantang larang dan menjaga pemakanan mereka. Semasa dalam pantang ibu berkenaan tidak dibenarkan memakan syuran-sayuran . . Bagi menentukan tarikh kelahiran dan kandungan sihat. juga beliau akan menyediakan air mandian bayi dan sembilu buluh yang telah diikat dengan kain hitam serta dijampi bagi tujuan memotong pusat bayi. Mendekati binatang-binatang yang boleh memudaratkan kandungan dan bayi dalam kandungan ( kura-kura. ular) 2. air sejuk kecuali air kopi atau air suam. (i) Wali Pihak Lelaki Dikenali dengan Ibu Wali .

luka. bayi berkenaan akan dimandikan dengan air daun dan bunga-bungaan yang wangi yang dijampi dan di peram semalaman untuk pemutus ubat. Selepas itu barulah ibu berkenaan boleh mandi dan mencuci lampin anak di sungai. Manakala batu-batu kecil tadi di tabur ke hulu dan ke hilir sungai. Tepung dari beras yang digiling (mengikut setengah daerah) Bahan tersebut akan dijampi dan ibu berkenaan akan mengunyah separuh hancur kunyit tirus berkenaan dan disembur ke kai dan sungai tersebut. Dalam perkara ini.Alat-alat atau bahan-bahan yang diperlukan ialah: 1. bunga ros cina dan lain-lain bunga yang wangi d) Sejenis akar (cincong) buluh/buyung e) Buyung/buluh dua ruas f) Bedak buku g) Buah kesumber h) Arang campur minyak i) Kemenyan Apabila bahan ini telah disediakan. beliau akan membuat “mandi bidan”. 3. Di samping itu. bidan memohon restu semoga bayi berkenaan selamat dan tidak diganggu oleh hantu/syaitan. Pada keesokan harinya kemenyan akan dibakar dan diasap pada buluh di tebuk dan anak berkenaan pun dimandikan. ibu tersebut perlu menyediakan bahan-bahan seperti mandian pemutus ubat dengan tambahan perkara berikut: * kain batik atau terpulang kepada kehendak bidan . jatuh dan mengupas bendabenda yang mengeluarkan cahaya putih (ubi kayu) selama tujuh hari.1 Mandi Putus Ubat Selesai pantang. Bahan-bahan untuk tujuan ini: a) Daun lebak hutan muda yang dicarik-carik b) Daun-daun wangian dan duit syiling melebihi 25 sen c) Bunga kemboja. Sedikit batu-batu kecil 2. Kunyit tirus 3.2 Mandi Bidan (Buang Banir) Seorang ibu yang telah bersalin masih dianggap berhutang dengan bidan yang menyambut kelahiran bayi. 3. bomoh atau bidan yang terlibat akan menjampinya. Sebagai membayar hutang. Dalam upacara ini ibu bayi berkenaan tidak dibenarkan berpanas atau berdiang(matahari/palang api). bunga melor.Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk. Selepas habis pantang ibu tersebut boleh mandi sungai dengan syarat ditangkal terlebih dahulu.

Ahli masyarakat akan menangguhkan semua kegiatan harian mereka kerana dikhuatiri roh simati akan marah atau menegurnya dan akibatnya orang yang terlibat akan ditimpa malang. tiga kepal tanah bercampur arang yang telah dijampi akan diletakkan di kedua-dua belah telinga dan bahagian dada untuk memutuskan hubungan si mati dengan keluarganya. Api akan dinyalakan di sekeliling rumah untuk mengelak atau menghalau hantu yang menyebabkan kematian itu. Salah seorang ahli keluarganya akan memegang batu nisan serta memanggil nama simati seolah-olah menggerakkannya untuk menjamu makanan dan minuman. keluarga serta penduduk kampung akan bergotong-royong menambak atau memadatkan tanah kubur tersebut agar tidak jerlus. Sebelum upacara pengkebumian. diikat kemas-kemas supaya senang diusung. Penduduk tempatan akan menziarahi dan membantu upacara pengkebumian. Liang lahad digali sedalam 1 meter. biasanya sanak saudara jauh dan dekat akan diberitahu. Setelah masuk hari ketujuh. Upacara ini dilakukan dalam rumah simati. Bidan akan jatuh sakit dan tidak akan pulih selagi upacara tersebut tidak dilaksanakan. mayat tersebut akan dimandikan dan dibungkus dengan kain baru atau kain putih dan seterusnya dibungkus dengan tikar. Kanak-kanak akan ditangkalkan dengan menconteng arang di kedua-dua belah kening atau kedua-dua belah tapak kaki dan juga pada daun-daun yang dipercayai ditakuti oleh hantu. Setelah dikambus. Pada malam tersebut penduduk kampung akan berjaga di rumah simati sehingga pagi untuk mengelakkan mayat tersebut daripada diganggu oleh hantu atau dilangkah oleh kucing kerana dipercayai boleh menyebabkan mayat tersebut bangun dan mengacau. Pada hari keenam. 4. Jika tidak. Sebelum di kambus.25 * Hadiah mengikut kemampuan Cara memandikannya adalah sama seperti mandi pemutus ubat begitu juga dengan pantang. minuman dan rokok akan dilekatkan diatas kubur berkenaan. di samping berpesan bahawa perjalanannya ke alam lain adalah . Bidan berkenaan tidak boleh membuat kerja-kerja diluar rumah dan berpanas selama tiga hingga tujuh hari.* wang tunai sejumlah RM 1. Mayat dimasukkan ke dalam liang lahad. kayu yang telah dibakar akan dialih untuk memberitahu simati bahawa dia sudah berada di alam lain. makanan. KEMATIAN Apabila terdapat kematian di sesebuah kampung. Penanda sementara tadi diganti dengan batu nisan yang kekal. minuman dan rokok yang telah dinyalakan diatas kubur selama enam hari berturut-turut. keluarga yang hidup akan jatuh sakit dan boleh membawa mati. kayu yang diukir (ala kadar) dicacak di atas kubur sebagai penanda dan diikuti dengan upacara meletakkan makanan. Sebelum meninggalkan kubur. Kebiasaannya mayat tidak kebumikan pada hari kematian dengan itu tujuan memberi peluang kepada saudara mara simati yang jauh datang memberi penghormatan terakhir.

Hilir Perak dan Selatan Perak pada akhir tahun iaitu akhir bulan Disember atau di awal tahun pada bulan Januari atau Februari.1 Hari Genggulang Kebiasaannya disambut oleh Suku Kaum Semai yang tinggal di kawasan Perak Tengah. Pawang atau bomoh akan melaksanakan upacara tersebut di balei (rumah pemujaan) yang telah disediakan dalam satu kawasan khas. labu dan abu. keladi. 5. pulut kuning dan telur ayam yang sedang diram dan berdarah di dalamnya). Mengikut kepercayaan turun-temurun Suku Kaum Semai. mengutip sayur. Setiap tahun mereka akan membuka ladang baru untuk . memburu. Hari itu merupakan hari yang paling sibuk kerana setiap orang menjalankan berbagai-bagai aktiviti seperti menangkap ikan. 5.2 Menuai Dan Menyulung Tahun Suku Kaum Semai menyambut hari menuai padi dengan mengadakan kenduri pada hari pertama padi dituai. Setelah selesai upacara di balei. Balei ini dihias dengan anyaman daun serdang. ia disambut dengan joget orang asli atau Modek dan di setengah tempat mereka menggunakan muzik pengiring. Hari Menuai atau Menggulung dan Hari Membuka Ladang Baru.selamat dan memohon supaya tidak mengganggu ahli keluarga yang masih hidup. Ia merupakan upacara tahunan yang paling meriah dan penuh tradisi. JENIS PERAYAAN Kaum Semai mempunyai hari perayaan sendiri seperti Hari Genggulang/ Menyambut Tahun Baru. 5. bunga-bungaan dan lain-lain. Namun begitu pada masa kini upacara tersebut sudah beransur berubah mengikut peredaran masa. Untuk meriahkan lagi perayaan itu. Perayaan dimulakan oleh pawang atau bomoh dengan mentera dan jampi. menuai dan menumbuk padi sebagai persediaan untuk kenduri besar. keramat dan penunggu yang dipercayai wujud sejak zaman nenek moyang mereka. Di hadapan Balei terdapat dua buah sangkak di mana di kiri kanannya diisi dihidang dengan “jamuan hantu” yang mengandungi pulut. 5. “cenagoh” untuk memanggil roh. mengkuang hutan. Hari Genggulang diadakan untuk kesejahteraan dan keselamatan kampung. wajik periong (sejenis makanan seperti gulai bercampur sayur ubi. keledek.3 Membuka Ladang Baru Membuat ladang merupakan tugas yang mesti dilakukan oleh Orang Asli kerana ia adalah punca pendapatan mereka. Upacara ini biasanya berlarutan hingga ke pagi hari. Kemuncak upacara adalah di mana setiap penduduk mengadakan kenduri di rumah masingmasing dan orang ramai dipelawa sama. tok pawang akan mengikat pantang.

Kenduri ini biasanya diiringi oleh sewang diwaktu malam hingga ke siang hari. 7. juga dipercayai simati akan menjadi makanan Nyanik kerana Nyanik adalah makhluk jahat. gaung. Mengikut kepercayaan setiap hutan tebal. Terdapat banyak Nyanik dan di antaranya ialah: . Orang Semai juga percaya bahawa semua kehidupan di dunia ini tertakluk di bawah kuasa Nyenang. bukit. Oleh itu untuk keselamatan diri dan tapak ladang. Ianya dianggap sebagai makhluk yang teragung dari sekalian makhluk.1 Kuasa Nyenang Nyenang merupakan makhluk yang yang tidak dapat dilihat. Walaupun tidak diketahui di mana Nyenang berada tetapi tetap wujud menyebabkan kaun Semai takut untuk melakukan kesalahan yang boleh mengakibatkan tenghak (dosa) kerana yang bersalah akan menerima akibatnya dari Nyenang. dan anak sungai ada keramat dan penunggu yang boleh mendapatkan bencana atau bala.mendapatkan makanan. Oleh kerana setiap keburukan dan kebaikan yang manusia lakukan pasti ada balasannya. mereka akan mengadakan kenduri sebagai menjamu penunggu atau keramat di daerah itu. penyayang dan berkuasa. disentuh atau sebagainya dan dipercayai wujud di kalangan Kaum Semai. TEMPAT KEDIAMAN Terdapat empat jenis tempat kediaman Kaum Semai: * " Rumah Yeau " (Deg Yeau) * " Rumah Ran " (Deg Ran) * " Rumah Pisang Sesikat " (Deg Pisang Seikat) * " Rumah Biasa " 7. 6.2 Nyanik Nyanik amat ditakuti oleh Orang Asli kerana Nyanik dipercayai boleh menyebabkan seseorang itu sakit dan boleh membawa maut. gunung. KEPERCAYAAN Suku Kaum Semai amat percayai kewujudan kuasa ghaib seperti kuasa: * Nyenang (Tuhan) * Nyanik (Tuhan dan Syaitan) 7. mempunyai sifat pengasih.

7. Terap. tasek. Nyanik ini tidak suka menyakat atau mengusik manusia kecuali manusia akan terkejut atau takut apabila terserempak apabila melihatnya.5 Nyanik Mai Berlag Mat Ia akan menjelma menyerupai manusia (sedangkan orang itu telah meninggal) kecuali keadaan matanya yang berbeza.00 pagi.2.4 Nyanik Kickmock Nyanik ini bergerak waktu malam iaitu bermula di antara jam 8. Nyanik-Nyanik ini suka menyakat atau mengganggu manusia terutama Nyanik Cereg Song. Nyanik Pechnoch dan Nyanik Ratah ada di bawah kuasa atau Pengawasannya.2. Contohnya pokok besar dan rending. Nyanik jenis ini dianggap sebagai penunggu manusia. Orang Asli Semai sentiasa meminta pertolongan dan perlindungan keselamatan dari semua jenis wabak penyakit serta bencana alam.2 Nyanik Pechnoch (Penunggu) Dipercayai Nyanik ini menjadi Penunggu atau penghuni susuatu benda. Mai Cereg Teg dan Mai Cereg Song.2. lubuk. Tempat kediamannya di kawasan perkuburan.1 Nyanik Keramat Dipercayai mempunyai kuasa di satu-satu daerah atau tempat.00 malam hingga 5. .2. 7.batu besar dan tinggi. Manakala benda-benda yang lain ialah busut. 7. Menurut kepercayaan Orang Asli Semai.3 Nyanik Ratah Terdapat lima jenis Nyanik dalam Kumpulan Nyanik Ratah iaitu Kicmoc. Ianya berjalan jika perlu ataupun pada masa-masa tertentu iaitu waktu malam ketika berlaku kematian dan di mana kematian seseorang merupakan makanannya. Ia tidak mempunyai anak mata kecuali mata putih sahaja. Pokok-pokok yang menjadi kegemaran Nyanik ialah Pulai. Jawi. Sena dan sebagainya. 7. Nyanik ini berasal dari manusia yang telah meninggal dunia.2. ia akan mengeluarkan bau yang wangi.7. Gelutong. Ia berada di mana-mana sahaja. Sebelum kemunculan dirinya ke penglihatan manusia. Salah satu sifat Nyanik ini yang aneh ialah membawa ambong (bakul) bakul yang terbalik ke bawah. gunung serta rumah yang ditinggalkan. Ia menjelma dengan hanya kelihatan manusia dan kadang kala kedengaran bunyi suara manusia yang parau dan kasar dari arah perkuburan. Permintaan ini dilakukan pada tiap-tiap tahun melalui pawang dimana upacara ini dinamakan gengulang. Mai Berlag Mat.

2. Ia tinggal di bukit-bukit atau gunung-gunung di hutan atau pedalaman. 7. busut terutama di tempat tinggi dan sejuk.7 Nyanik Mai Cereg Song Nyanik Cereg Song ini suka menyanyi sama ada ianya berada di tengah tasek atau di atas pokok. Bentuknya menyerupai siamang.2. Ini menyebabkan orang berkenaan akan hilang terus masyarakatnya atau bila kembali ia akan hilang ingatan.9 Mai Tepas (Orang Bunian) Mai Tepas merupakan makhluk halus yang mana walahnya menyerupi wajah manusia.12 Ludat Ludat tinggal di batu-batu. 7. biji matanya berwarna merah terutama apabila terkena cahaya lampu.Ia berbuat demikian supaya mangsanya kehilangan ruai (semangat). Apabila umur kickmoch mencapai 50 tahun. ia akan bertukar jadi Jeet. 7.2. Ia bergerak di kawasan tanah perkuburan seseorang.2. Ia menjelma sebagai gadis cantik yang berambut panjang dan apabila menyakat atau mengusik manusia maka manusia tersebut akan menjadi gila dan gila tersebut amat sukar untuk diubati. demand dan seterusnya mati jika tidak mendapat rawatan pemulihan daripada bomoh. Kejadian ini dipercayai ia telah dijadikan oleh makhluk tersebut sebagi ahli keluarganya. 7.7. Seperti juga Mai . Ia mengusik atau menyakat mangsanya dengan cara menerkam atau menggoncang pokok tempat di mana di menumpang.6 Jeet Jeet berasal dari Kickmoch kerana umur Kickmoch terhad sehingga 50 tahun sahaja bermula dari kematian seseorang manusia. Walau bagaimanapun Mai Tepas ini amat sukar dilihat oleh orang biasa kecuali bomoh atau orang perseorangan yang kebiasaannya Orang Asli yang sering berburu atau mencari rotan di man bermalam di pedalaman dan terus mengikut makhluk tersebut dan menyebabkan ianya tersesat. Oleh kerana manusia takut kepada Nyanik maka apabila tersedar dan didapati dirinya berada di atas kubur maka manusa tersebut akan hilang semangat. letih lesu dan akhirnya sakit dan terus meninggal. Ia cuma memikul manusia yang masih hidup dan akan meninggalkan paring tersebut di atas kubur. Mai Tepas tidak memakan manusia tetapi hanya memperdayakannya sahaja. jelutong dan terap. Nyanik ini tidak mencederakan seseorang. Kesesatan tersebut disebabkan oleh ajakan makhluk halus tersebut. Makhluk ini tinggal berkumpulan atau bermasyarakat.8 Nyanik Cereg Teg Nyanik ini tinggal di atas pokok pulai.

Ia mencari rezeki dengan menyumpit binatang-binatang atau kehidupan di atas pokok. AMALAN KESIHATAN 8. beliau memanggil Guningnya melalui Ramol (berbumbum). buah-buahan yang didapati dari ladang dan hutan yang berhampiran. dihancurkan atau ditumbuk kemudian dipupuk di tempat yang luka dan dibalut. Peranan Guning untuk memujuk Nyanik yang menyebabkan manusia sakit. Ia jarang sekali menyumpit atau memperdayakan manusia kecuali jika perlu. Jenisjenis herba yang digunakan adalah berdasarkan jenis penyakit yang dihidapi. Makanan yang disajikan adalah tertakluk kepada pantang larang makanan disenaraikan. . hilang semangat dan lainlain penyakit yang disebabkan oleh Nyanik.13 Guning Guning bertuankan Mai Halaq (bomoh). 8. “Slak Selendon” .1 Makanan Makanan utama masyarakat Semai ialah beras dan ubi kayu. 8. maka ia bergerak atau berjalan pada waktu siang.Bagi Tok Halaq untuk mengubat pesakit. ikan. Mai Tepas dan lain-lain lagi. Kebiasaan Guning adalah dari kumpulan Nyanik Ratah. “Slak Mandi Alam”.2 Perubatan Daripada segi perubatan. daun “gelenggang” yang telah layu pada api dan dihancurkan kemudian disapu di tempat yang berkudis. masyarakat Semai mangamalkan cara berubat sendiri apabila seseorang daripada mereka sakit sama ada dengan menggunakan akar dan daun-daun kayu atau bomoh. sayur-sayuran. Ludat. a) Bagi sakit atau luka-luka herba digunakan secara meluas di dalam masyaraka Semai. Penyakit penyakit yang boleh diubati oleh Guning ialah terkena sampuk. Mereka mendapat sumber protein daripada binatang buruan. b) Kudis Buta Untuk mengubati. Guning boleh memulihkan orang sakit.Tepas ia tidak memakan manusia. 7. ia sering merayau-rayau dalam hutan dengan membawa buluh sumpit.

kemudian ditumbuk sampai hancur. i) Hidung Berdarah ”Broh” Daun sirih atau “Cawi” digulung dalam bentuk kun dan disumbatkan ke dalam hidung. 8. seelok-eloknya akar lalang yang masih muda direbus dan airnya itu diminum atau Batang Tepus dititik dan diambil sebelah dalam batang itu dan diletakkan di kepala. Kemudian dibalut. hantu dan syaitan adalah salah satu punca seseorang itu mendapat sakit. disapu pada bisul. f) Panas-panas Badan Akar lalang diambil sebanyak mana yang boleh. Getah itu disapu di tempat yang terkena kayap.c) Bisul Ia diubati dengan membakar kulit kerang hangus. Rawatan seperti ini dilakukan sehingga beberapa minggu atau bulan sehingga sembuh. Oleh itu bomoh atau pawang memainkan peranan penting untuk mengubat dan mengetahui penyakit-penyakit yang dihidapi dengan cara berikut: • Jampi • Bercadak • Berkebut • Sewang • Gegabor • Sangkak • Tenghor • Cekneat • Ne-alin • Bidan atau Bidat . h) Patah dan Terseliuh “Daun temu urat” dan “buah jarak ” dibungkus dalam daun pisang dan dipais. Daun yang telah dipias diletakkan di tempat yang patah atau terseliuh. Ulangi lagi selepas itu atau bawang putih dipecahkan digosok di atas kepala.3 Perubatan Tradisional Orang Asli Suku Kaum Semai mempercayai bahawa penunggu. dihancurkan atau ditumbuk kemudian dipupuk atau disapu di tempat yang ada kurap atau panau. g) Pening Kepala Halia dipotong kemudian dicium selama lebih kurang 5 minit. d) Kayap Batang Kelubi dipancung serong dan diambil getahnya. e) Kurap dan Panau Daun gelenggang dilayu.

Bomoh akan masuk ke dalam bumbun dan menyeru sambil menyanyi diiringi dengan dengan centong hingga datanglah “Gunig”. semua bomoh-bomoh atau pawang berkumpul untuk menjalankan upacara pemutus ubat kepada pesakit yang pernah diubati oleh mereka. e) Tenghor/Ceknet Satu kaedah pengubatan segera denagan menggunakan daun pemulih.sela Bert. Setiap pesakit yang pernah diubati oleh bomoh tersebut mestilah hadir dalam upacara tersebut. kemenyang. Melalui cara ini bomoh akan cuba mengubat dalam masa tiga hari. Kaedah ini digunakan untuk mengubati penyakit yang ganjil seperti rasa tajam dan bisa-bisa di dalam badan yang datang secara mendadak. centang.Alat yang digunakan semasa berkebut ialah “Bumbun” (bentuk kun yang dianyam dari daun bertam). c) Berkebut (Berbumbun) Berkebut dijalankan pada waktu malam.a) Jampi Jampi adalah ayat-ayat yang dibaca bagi sesuatu tujuan. lebak. Ia dikehendaki oleh gunig anak yang melalui perantaraan bomoh. gong dan lilin diiringi oleh nyanyian bomoh lalu datanglah “Gunig”(makhluk halus) melihat dan mengenal pasti penyakit sama ada tersampuk atau lain-laian lagi. Kaedah pengubatan ini hanya dilakukan oleh bomoh yang berpengalaman dan tinggi kebatinannya. d) Sewang Sewang berubau dijalankan di sebuah rumah yang besar. . Bercadak ini dijalankan selama tiga hari hingga ke tujuh hari. kejai atau kemanyang. Pesakit dijampi pada tubuh sendiri atau pada herba-herba tertentu seperti berikut: • Jenaram (Jaram) • Tabar (Setawar) • Kelawi • Serbok (Daun Babak) • Pemulih • Rempuyig/berdag (kunyit tirus) • Jerangau • Sirih • Pinang b) Bercadak Bercadak adalah dimana bomoh merawat pesakitnya di waktu malam dengan menggunakan gendang. Ayat-ayat jampi ini dikenali sebagai ilmu. Ayat-ayat ini pada asalnya didapati melalui mimpi dan ianya diperturunkan dari generasi ke generasi yang lain. Pantang semasa berbumbun tidak boleh memasang pelita atau lampu.

Di dalam sesuatu keadaan. Mereka mempercayai bahawa penyakit yang diakibat oleh kuman. mereka menggunakan cara rawatan serentak. Selalunya bomoh akan membuang bala supaya penyakit itu tidak berulang lagi. .f) Gegabor Bomoh menggunakan cara pengubatan ini untuk penyakit-penyakit yang dikena secara kecemasan seperti sampuk. Manakala penyakit yang disebabkan oleh keteguran (sampuk) rawatan secara tradisonal digunakan. h) Ne-alin Cara ini digunakan Semai meneriam rawatan moden. g) Sangkak Merupakan cara pengubatan yang terakhir dilakukan oleh bomoh setelah acara berkebut/berbumbun gagal dilakukan. pengsan dan ketegur. rawatan moden adalah yang paling berkesan.

Bertulang pipi agak luas dengan anak mata berwarna perang gelap atau hitam. Berdagu kecil dan bulat.1. . Mereka secara khususnya terbahagi kepada beberapa subkumpulan. Tetapi kini terdapat hanya sebuah penempatan tetap masyarakat ini di Semenanjung Malaysia. Berambut kerinting halus. kecuali kenderaan pacuan empat roda diperlukan dalam keadaan-keadaan tertentu.Walaupun mereka diberitakan pernah tinggal bertaburan di utara Semenanjung. Perak Darul Ridzuan.Penempatan yang dimaksudkan ialah Kampung Bukit Asu di Grik dalam daerah Hulu Perak. LOKASI (KAMPUNG) Orang Kintak sejak dahulukala tinggal di pinggir-pinggir hutan berhampiran dengan penempatan masyarakat Melayu atau Siam. haiwan buruan serta ikan yang menjadi sumber makanan dan ekonomi mereka. Bermulut agak luas dan berbibir sederhana tebal 1. LATAR BELAKANG Kintak merupakan satu di antara dua rumpun bangsa Orang Asli daripada suku kaum Negrito atau asalnya dikenali sebagai Semang oleh beberapa penulis terdahulu. Kintak juga dikenali sebagai Tak. malahan ada yang hitam berkilat. Ianya terletak kira-kira 25 kilometer dari bandar Grik menghala ke bandar Keroh. kadangkala terdapat yang berkulit gelap atau perang kemerahmerahan. Kampung ini kini boleh dihubungi dengan semua jenis kenderaan darat. Seperti rumpun bangsa Negrito yang lain. khususnya dalam wilayah dari Sungai Kerumi di Utara Grik memanjang di Simpang Empat di Baling dan melebar ke bahagian sisi garisan ini sehingga ke Air Panas di Keroh. Kampung ini berjiran dengan penempatan masyarakat Melayu di utara dan penempatan masyarakat Siam di selatan. Biasanya mereka memilih kawasan pamah berhampiran dengan sungai yang masih kaya dengan spesis-spesis tumbuhan. Berdahi rendah dan bulat. 20 kilometer melalui jalan utama hingga ke persimpangan lombong lama di Kelian Intan dan 5 kilometer melalui jalan tanah merah dari simpang berkenaan. anatara yang dikenal pasti adalah Kintak Bong dan Kintak Nakil. pendek (lelaki tidak melebihi 3 inci dan wanita antara 9 inci hingga 1 kaki) dan berwarna gelap atau perang kemerah-merahan. Berkulit perang gelap. Kentok.KAUM KINTAK 1. dan Kintok. Berhidung pendek. rata dan kembang. secara fizikalnya kaum lelaki dan wanita Kintak juga bertubuh rendah (anggaran lelaki 150 cm dan wanita 140 cm) dan kecil tetapi gempal.

dirumah simati sanak saudara dan penduduk kampung akan bergilir-gilir akan menjaga mayat sehingga keesokan harinya. Keluarga mereka terdiri suami. segala kegiatan harian masyarkat pada hari berkenaan terpaksa ditangguhkan. kaum Aetas di Filipina. SOSIO-BUDAYA Masyarakat Kintak pengamal sistem keluarga nuklear atau sekelamin. 2.1. Penceraian jarang berlaku selepas pasangan memperolehi anak.1 ADAT PERKAHWINAN Di kalangan suku kaum Negrito termasuk masyarakat Kintak adat perkahwinan mereka terlalu mudah. Mayat biasanya tidak dikebumikan pada hari kematian. Tidak diatur secara rasmi dan tidak diraikan.Temubual dengan pembantu penghulu. Kahwin kepada mereka memadai dengan kedua-dua pasangan membina tempat perlindungan dan tidur bersama. Keluarga nuklear diketuai oleh suami yang berkuasa dalam membuat keputusan. sanak-saudara simati yang jauh dan dekat. Bagi menghormati simati. Kenyataan ini diperkukuhkan lagi berasaskan bentuk fizikal dan dialek mereka. kemudiannya berpindah ke Kubang Semang di Keroh sebelum menetap di kampung sekarang. para pengkaji mempercayai bahawa masyarakat Kintak mempunyai pertalian dengan orang Negrito di Kepulauan Andaman. hadir untuk memberi penghormatan terakhir. atau mentua yang tinggal bersama mereka. Sementara itu dirumah. Pada malamnya. Mayat juga ditegah diumpat keji serta dilangkah oleh manusia dan binatang kerana dikhuatiri mayat tersebut akan bangkit dan mengganggu penduduk kampung. Larangann ini jika dingkari dipercayai roh simati akan marah dan akibatnya akan ditimpa malapetaka. mayat dimandikan. 2. Mereka juga mendakwa bahawa generasi tua mereka sebelum ini. kerana ingin memberi peluang kepada saudara mara simati yang jauh. Malah terdapat di kalangan masyarakat ini mahir bertutur dalam dialek Siam. Namun kuasa membuat keputusan tersebut tidak mutlak kerana suami harus mengambil kira nasihat dan pandangan isteri dan ibu atau bapa. tujuannya bagi mengelakan mayat manusia tersebut diganggu oleh hantu. Din bin Dahan serta beberapa penduduk kampung mendakwa bahawa mereka berasal dari Betong di selatan Thailand. Ini tidak bermakna mereka mengamalkan bebas seks. Sering juga berlaku penceraian dan berkahwin semula dengan orang lain. termasuk penghulu mereka sekarang Penghulu Alipon bin Saad pernah bersekolah dan sering berulang-alik ke Betong.2 ASAL-USUL Memandangkan wilayah kehidupan mereka terlau jauh hingga ke wilayah Chaiya di selatan Thailand. 2. isteri dan anak. Setiap keluarga ini mempunyai rumah sendiri.2 ADAT KEMATIAN Biasanya apabila berlaku kematian. Penghulu sebagai ketua adat akan mengatur kerja-kerja pengurusan mayat dan upacara pengebumian. Kemudian dipakaikan pakaian yang lengkap.Biasanya perkahwinan mereka berasaskan pilihan sendiri atau dasar suka sama suka. di tanah perkuburan kerja-kerja menggali lubang kubur dan mencincang buluh dijalankan.Pada keesokan harinya. penghulu serta penduduk kampung akan diberitahu. seterusnya kedua-dua belah tangan dan kaki . Perkahwinan atas pilihan keluarga amat kurang berlaku.

untuk mengelakan komplikasi kepada si ibu semasa melahirkan dan bagi menjamin anak dilahirkan sihat serta sempurna sifatnya berbagai-bagai pantang larang serata pemilihan makanan yang sesuai yang perlu dipatuhi oleh pasangan suami isteri. pondok pisang sesikat dibina untuk menaunginya. Makan pucuk paku 2. Tujuh hari selepas itu kenduri berserta sewang secara sederhana pula diadakan. Makan pucuk labu Makan ikan yang dipancing 1. Pasangan simati dan keluarganya dilarang berhias dan bersukaria dalam tempoh berpantang selama empat puluh hari. Pada hari keempat puluh. Akhir sekali mayat dibungkus dengan kain batik lepas yang baru dan diikat kemas supaya senag diusung ke kubur. tujuannya selain untuk menjamu simati juaga menandakantamat tempoh berpantang bagi seluruh penduduk kampung berkenaan. Di atas kubur. Sebelum meninggalkan kubur. Kenduri kecil akan diadakan pada malam berkenaan.dibengkokkan atau dilipat ke arah hadapan badan sehingga bahagian jari-jemari tangannya berada betul-betul dibawah dagu dan kepala lututnya mencecah dada.3 ADAT KELAHIRAN Dalam mempastikan ibu yang sedang mengandung sentiasa dalam keadaan sihat. Segala barang-barang kesayangan simati diletakan di atas kubur. kenduri dan sewang secara besar-besaran akan diadakan.3. 2. Bagi mengingati simati serta mempercayai roh simati juga memerlukan makanan dan rokok (jika simati hayatnya merokok) juga diletakkan bersama. Mayat akan diletakkan dalam dan kemudian lahad ditutup dengan buluh cincang terlebih dahulu sebelum dikambus. Makan binatang bertanduk Makan ubi sebelum kandungan berusia tiga bulan Akibat /Dipercayai Kandungan dan bayi lemah Bibir bayi sumbing Lekat atau susah bersalin Kaki dan tangan menyerupai ubi .Sebagai tanda sepasang kayu yang telah dijampi oleh Tok Bomoh dipacakkan di bahagian kepala dan kaki kubur berkenaan. Makan ikan yang berduri 2. sama ada sepanjang tempoh mengandung mahupun selepas bersalin. Kedua-dua kenduri tersebut bertujuan menjamu simati. 2. bapa dan simati akan meninggalkan pesanan-pesanan yang baik kepada simati.Bagi mengelakkan gangguan binatang dan sebagainya.1 SEMASA MENGANDUNG * Pantang yang dikenakan kepada isteri:Pantang/Tak boleh 1. Manakala penduduk kampung hanya dilarang bersukaria dalam tempoh tersebut. mayat biasanya ditanam sedalam empat atau lima kaki serta mempunyai lahad.

3.1 Musim Buah-buahan Perayaaan ini diadakan apabila buah-buahan hutan telah masak. Karei dan Cenoi. larah. Panggang ikan suling-paling Menjaring atau menjala ikan Memancing ikan Akibat /Dipercayai Takut bayi menyongsang Lekat atau susah bersalin Bibir bayi sumbing 2. Selepas menjamu selera dengan masakan mereka sendiri sediakan . patuh dan takut kepada ketiga-tiga lantaran kuasa mereka miliki dipercayai terlalu tinggi .2 Musim Menuai Padi Perayaan ini biasanya diadakan sebaik sahaja kerja-kerja menuai padi. Ia sering dirujuk oleh masyarakat dan disama tarafkan seperti tuhan atau sultan. mereka bersukaria hingga menjelang pagi.Apabila tiba hari yang telah ditetapkan kaum lelaki akan keluar beramai-ramai.Pada malamnya upacara sewang akan diadakan. lantaran daripada amalan berpindahrandah yang mereka amalkan. durian dan sebagainya dibawa pulang. .4.4 PERAYAAN Tidak banyak perayaan dalam masyarakat Kintak. Fungsinya mengawal masyarakat dan kemarahannya akan dijelmakan melaui petir dan kilat. rambutam. luar biasa dan sifat kekal. Mereka terlalu menghormati. 2. Pada malamnya didakan majlis bersewang sambil menikmati buah-buahan serta makanan yang disediakan oleh kaum wanita.1 Kepercayaan Seperti kepercayaan suku kaum Negrito yang lain. secara tradisinya masyarakat Kintak juga menonjolkan lambang kuasa Tok Batin . PANTANG LARANG 3.Antara perayaan tahunan yang diraikan adalah seperti berikut:2.Cenoi mempunyai kelebihan sihir dan pakar dalam kesegala kebaikan.4. Kaum lelaki akan keluar beramai-ramai untuk mengumpul buah-buahan seperti tampoi.Tok bomoh menjalankan jampi-serapah seraya memohon kepada penunggu kawasan agar hasil padi mereka akan bertambah pada musim-musim akan datang.* Pantang yang dikenakan kepada suami:Pantang/Tak boleh 1. Panggang ikan perut di bawah 2.

ubi kepala gajah. STATUS EKONOMI Secara tradisinya. keladi. 5.4. Protein diperolehhi daripada binatang buruan dan ikan.2 KAEDAH RAWATAN Disamping perubatan moden. Daun misai kucing dicelur dan ditempek pada bisul untuk tarik nanah. Antaranya adalah seperti berikut:Penyakit Kayap Sakit kepala Luka Kurap/panau Berdarah hidung Bisul Kudis Buta Patah terseliuh Kaedah Rawatan Dijampi Kulit tepus dilayur pada api dan dililit di kepala. Mereka juga mendapatkan buah-buahan . Akar lada direbus dan diminum. AMALAN KESIHATAN/PERUBATAN Walaupun masyarakat Kintak telah menerima perubatan moden. Daun sirih atau cawi digulung berbentuk kon dan disumbatkan ke lubang hidung. Daun kapalterbang digesek dengan tangan hingga hancur. ubi kapur dan beberapa jenis ubi lain sebagai sumber makanan harian. mereka juga menggunakan khidmat bomoh serta berbagai jenis herba sebagai kaedah alternatif. orang kintak juga seperti rumpum bangsa lain dalam suku kaum Negrito. Kehidupan mereka amat bergantung kepada hasil hutan belantara seperti buah-buahan. ubi tanjung. namun kaedah perubatan tradisional seperti penggunaan khidmat bomoh serta pengambilan herba bagi mengubat penyakit-penyakit serta sebagai amalan kesihatan mereka masih dipraktikkan secara meluas. ditumbuk dan digosok pada kudis. 4. Disamping itu mereka juga mengamalkan pengambilan herba-herba tertentu untuk meningkatkan kesihatan dan sumber tenaga. tumbuh- . Mereka merupakan pemburu dan pengumpul makanan. ubi garam. umbat dan sayur-sayuran hutan bagi sumber vitamin.1 PEMAKANAN Mamandangkan hampir tidak wujud sebarang bentuk pertanian dalam kehidupan masyarakat ini. maka mereka juga menjadikan ubi-ubi liar seperti ubi pandang. Sejenis akar berduri dibuang kulit luar dan dalam. dipupuk atau disapu pada tempat yang sakit. ubi-ubi liar. Dijampi dan diikat dengan anduh buluh. 4.

begitu tidak kurang juga mereka yang masih masuk ke hutan untuk mencari rebung. Walaupun ada di antara mereka yang menoreh getah sendiri dan ada yang telah mula mengusahakan tanah untuk pertanian . Bilamana penerokaan hutan untuk projek-projek tadahan air. hidro-elektrik.Untuk meneruskan survival mereka yang begitu panjang. gaharu. gaharu.Malah ada yang telah bekerja di kilan-kilang dan sebagainya di bandar-bandar berhampiran khususnya bandar Grik dan Keroh bagi mendapatkan wang untuk membeli makanan. sekaligus mengancam kehidupan flora dan fauna yang menjadi sumber makanan dan ekonomi mereka. tetapi bilangannya terlalu kecil lantarn pulanganya tidak mampu menampung keseluruhan keperluan hidup mereka. rotan serta herta ubatan tradisional untuk dijual di kampung-kampung dan bandarbandar berhampiran serta kepada peraih-peraih yang sering berulang-alik kampung mereka.1 PEKERJAAN Kesan kepesatan pembangunan negara turut dirasai dan sekaligus mengancam kehidupan dan menggugat ekonomi masyarakat ini walaupun mereka tinggal agak jauh di pedalaman . Namun. .Disamping itu mereka juga mengumpul hasil-hasil hutan sperti rotan. 5. perusahaan pembalakan dan sebagainya menyebabkan pencemaran sungai dan kemusnahan hutan. telah keluar ke kampung-kampung bersebelahan untuk mengambil upah menebas dan meracun di kebun-kebun. pakaian dan keperluan lain.tumbuhan binatang buruan dan ikan sebagai sumber makanan.Hanya sebilangan kecil di antara mereka mengusahakan tanah untuk aktiviti pertanian. kini ada di antara kaum lelaki khususnya generasi muda . herba ubatan tradisional dan sebahagiannya untuk dijual. pembinaan lebuhraya.

Adat ini dikenali sebagai "Adat Menunggu". PENGENALAN Pemilihan penempatan suku Bangsa Temiar di sesuatu tempat ditentukan oleh penghulu.KAUM TEMIAR 1. 2. SOSIO-BUDAYA 2. Penghulu biasa mempunyai ciri-ciri kepimpinan dan pemilihannya dibuat melalui mesyuarat Jawatan Kuasa Kerja Kampung(JKKK). 2.2 KUASA PENGHULU Kuasa Penghulu terikat dengan adat resam dan pantang larang suku kaumnya. Setelah beberapa lama tinggal di rumah panjang itu. penasihat dan penghubung dengan masyarakat dengan agensi luar. barulah mereka berpindah dengan keluarga masing-masing dan membina rumah sendiri. Perpecahan kuasa Penghulu boleh berlaku sekiranya ada di antara keluarga yang tidak bersetuju dengan kepimpinannya. 2. Penghulu juga mempunyai kebolehan sebagai bomoh tradisional(Halaq). berburu dan mencari tumbuh-tumbuh hutan. Begitu juga kawasan air terjun dan sungai besar juga tidak sesuai kerana ditakuti ada puteri sungai/lata yang akan mengganggu.1 PERLANTIKAN Jawatan Penghulu diwarisi mengikut keturunan. KEKELUARGAAN 3. Mereka menyara keluarga dengan bercucuk tanam. . Tempat yang hendak didiami jauh dari tanah perkuburan. Di peringkat awal penempatan. Mereka juga tidak membuat penempatan di kawasan berpaya(takungan air) kerana ditakuti berpenunggu. bebas daripada adanya kayu keras seperti "merbau" dan sebagainya. Beliau juga bermain peranan sebagai hakim. Beliau berkuasa mengarahkan anak-anak buahnya untuk bergotong-royong menjalankan aktiviti kampung serta merestui perkahwinan. mereka membina rumah panjang. Kuasa Penghulu juga akan gugur jika beliau mengasingkan diri dengan berpindah ke pertempatan baru.1 PERKAHWINAN (i) Adat Menunggu (Meyakinkan bakal mertua) Bakal menantu lelaki perlu dapat meyakinkan mertua akan kewibawaannya dengan menawarkan diri untuk menguruskan kerja-kerja seharian. Mereka membina rumah daripada kayu (selain daripada kayu jenis keras) secara bergotong-royong. Ini dilakukan dengan cara 'berhalaq(jampi) atau mimipi. 3. Ini bererti beliau mempunyai kesanggupan menanggung bakal keluarganya.

Pihak perempuan menyediakan sebuah bilik khas bagi kedua-dua pengantin tidur bersama.2 Kelahiran Semasa isteri sedang mengandung kedua pasangan terpaksa mematuhi beberapa pantang larang seperti berikut: * Suami tidak memegang alat menangkap ikan kerana dikhuatiri bayi yang dilahirkan itu nanti terlekat uri. Ibu ditempatkan di sebuah bilik khas (biasanya di bahagian dapur).3. Kemudian kedua-dua pihak berjumpa Penghulu untuk mendapatkan restu dan seterusnya menetapkan tarikh perkahwinan. Uri bayi akan digantung di pokok dipercayai tiada gangguan. * Memotong buluh/tebu mesti mengikut ruas untuk mengelakan bayi dalam kandungan dalam keadaan songsang. Majlis perkahwinan diadakan pada waktu malam. Suami dan saudara-mara terdekat(perempuan) boleh turut sama duduk di sisi. Bidan akan menolong dan mengurut ibu sehingga bayi dilahirkan. * Tidak boleh makan buruan yang telah ditembak kerana dipercayai kandungan akan gugur. (ii) Merisik Kedua-dua belah pihak mengadakan perbincangan dan mendapatkan persetujuan daripada kedua-dua pasangan. * Tidak boleh makan kijang. Majlis jamuan akan diadakan pada malam kedua. * Tidak boleh memancing ikan kerana dipercayai tali pusat bayi akan putus semasa bersalin. ayam hutan dan ikan yang mempunyai sengat ditakuti bayi terkena 'kenan' dan menghidap sakit 'sabat'(sawan). Kedua-dua pihak membawa pengiring daripada ahli keluarga masing-masing. Mereka ini memainkan peranan sebagai 'tuhad' (penyelamat). Pengiring akan memerhatikan gerak laku pengantin baru dan akan melaporkan kepada kedua belah pihak. . Tempat tidur disediakan dalam kedudukan condong 20 darjah untuk memudahkan ibu bersalin. 3. Bidan akan balik setelah ibu 'buka pantang' iaitu seminggu selepas bayi dilahirkan. Tok Bomoh dan Bidan dipanggil untuk menjampi dan membantu ibu bersalin. Majlis ini kebiasaannya akan diikuti dengan tarian sewang di dewan / tempat khas yang disediakan. Pada malam itu juga mereka membakar kemenyan dan menabur bertih agar rumahtangga yang dibina sentiasa bahagia dan dijauhi daripada penyakit serta perkahwinan ini juga direstui oleh penduduk kampung.

1 Sewang Sewang adalah upacara menurun untuk mendapatkan ilham. Selepas upacara buka pantang selesai barulah majlis sewang dibuka kepada tetamu/orang ramai.3 Sewang Kematian Upacara ini dimulakan oleh Tok Halaq dengan membuka pantang melalui nyanyian(gabak) iaitu memuja roh simati sambil mengetuk buluh centong dengan kedudukan ruasnya ke bawah. ibubapa.2 Sewang Kelahiran Upacara Sewang Kelahiran dilakukan dengan memuja bayi dengan harapan bayi tersebut mendapat kebaikan apabila dewasa kelak. Dalam upacara ini hanya kaum keluarga yang terdekat dibenarkan bersewang bersama Tok Halaq. . Untuk mengadakan majlis ini persiapan kenduri disediakan oleh kedua pihak keluarga.3. Mereka menari dengan cara bergerak sekeliling penetas secara berpusing. 4. Sewang Kematian diadakan selepas tamat tempoh berkabung (selepas 40 hari) selama 3 hingga 4 malam berturut-turut bergantung kepada bekalan makanan. 4. mertua dan bidan akan berbincang untuk memberi nama bayi. 4.3 Pantang Selepas Bersalin Selepas bersalin ibu dan bidan akan berpantang selama seminggu. Terdapat dua jenis sewang iaitu Sewang Pantang dan Sewang Umum. Mereka akan dipulihkan oleh Tok Halaq. Setiap sewang memakan masa selama 15 minit yang dijalankan oleh 'Juru Sewang'. Bayi dijamu dengan bertih padi/jagung dan diletakan bau-bauan supaya kehidupan bayi sentiasa harmoni dan aman damai. Ibu dan bidan akan dihidangkan dengan makanan khas yang berlainan dari tetamu. 'Tuhad'. ADAT ISTIADAT 4. Begitu juga kepada suami jika dia menyentuh bayi tersebut ketika dilahirkan. Mereka tidak boleh makan semua jenis binatang dan garam. Upacara ini dilakukan pada malam hari dan berjalan selama 3 hingga 7 hari berturut-turut bergantung kepada makanan yang ada. Juru Sewang akan berdendang hingga tidak sedarkan diri (pengsan). Senikat lagu sewang diperolehi oleh Tok Halaq melalui mimpi.

KEPERCAYAAN 6.2 Penunggu Masyarakat Temiar percaya. lata.4.5 Sewang Berubat Tok Halaq akan bersewang untuk memohon daripada penunggu supaya menyembuhkan penyakit. 4. tempat seperti lubuk.4 Sewang sebelum dan selepas membuka pantang Ia dimulakan dengan nyanyian Tok Halaq memohon agar tanaman mereka mengeluarkan hasil yang memuaskan. 5. teluk. .1 Karei / Engku Ia dipercayai makhluk yang besar dan berkuasa yang tinggal di angkasa Karei akan marah dengan menurunkan bala jika mereka melanggar pantang dan melakukan perbuatan keji. BAHAN PERUBATAN Suku Kaum Temiar masih mengamalkan perubatan tradisional dengan menggunakan akar dan tumbuh-tumbuhan berikut sebagai bahannya: * Akar Tongkat Ali * Kacip Fatimah * Tunjuk Langit * Bunga Pakma * Pokok Dukung Anak * Pokok Gajah Beranak * Rempah * Pisang Hutan * Kulat Susu Harimau * Akar Sempelas 6. 6.Selepas menuai diadakan pula sewang tanda kesyukuran kerana hasil padi yang memuaskan dan terus bertambah pada tahun hadapan. Mereka dilarang menegur atau berkata sesuatu di tempat tersebut krana ia akan disampuk oleh penunggu terutama bagi mereka yang lemah semangat. gua. bukit dan gunung ada penunggunya maka ia harus dihindari dan tidak diganggu. Pesakit terpaksa mematuhi beberapa pantang-larang yang telah ditetapkan oleh Tok Halaq.

6. Sesiapa yang mendengar bunyi ini hendaklah mengasap badan dengan asap supaya 'badi' tidak mengganggu atau merasuk keluarga mereka. Jika terjatuh dan bergolek ketika membawanya. . 6. ini bermakna menegur roh simati yang sedang berkeliaran.8 Suara Burung Apabila burung 'Chiap Chereyet' berbunyi. dipercayai 'Jelmaan harimau' akan datang mengganggu orang itu. 6. dipercayai ia boleh bertukar menjadi harimau (ruai). senja dan ketika hujan panas serta ada pula pelangi.6 Buah-buah Hutan Buah Perah dan buah-buahan lain di dalam hutan hendaklah dipetik dalam sesuatu musim dengan satu upacara bergotong-royong untuk dibuat kenduri.5 Bunga Pakma Bunga Pakma tidak boleh dipetik kecuali "Tok Halaq".Jika salah seorang mungkir janji. 6. Jika mereka melanggar pantang berkenaan dipercayai 'ruai' buah-buahan akan mengarahkan harimau mengganggu orang lain. Kempunan bermakna mereka akan ditimpa bala/kesusahan. 6.4 Pantang Harimau Pertemuan di antara dua orang yang telah berjanji untuk bertemu harus ditunaikan.3 Kayu Merbau Mereka percaya bahawa teras kayu merbau boleh memanah dan kemungkinan terkena sesiapa sahaja yang lalu di situ. Terutama pada waktu subuh.6.7 Kempunan (Selantap) Suku kaum Temiar juga percaya jika sesuatu keinginan/niat tidak tercapai maka mereka akan kempunan. Selepas itu baru ia boleh diambil.

Berita kematian akan diberitahu kepada penghulu dan seterusnya kaum keluarga terdekat.7.Selepas itu.1 Bertandang * Tetamu hendaklah pasti ada orang dirumah sebelum bertandang. 7. Sekiranya 'Tok Halaq' meninggal dunia. Di antara alat muzik tradisonal mereka ialah: * Siol(Seruling Buruh) * Gooh(Buluh Centong) * Genggong (Ranggot) * Bateq(Gendang) * Kerep(Guitar Buluh) 9. AMALAN SOSIAL 7. Mereka boleh bercakap melalui orang tengah (Orang Perantaraan). ALAT MUZIK TRADISIONAL Alat muzik tradisonal masih digunakan dalam majlis sewang dan untuk hiburan . Tok Halaq akan megesahkan kematian tersebut.2 Adab Bercakap Dengan Mertua Menantu lelaki tidak boleh bertentang mata dengan ibu mertua dan menantu perempuan tidak boleh bertentang mata dengan bapa mertua semasa bercakap. kemudian digulung dengan tikar baru dan diikat.Sebelum mayat dikebumikan. Kaum keluarganya akan menyalakan unggun api di bawah rumah . Semua harta kepunyaan simati akan ditanam bersama-sam mayat sementara barang-barang lama dan rumahnya dibakar. 8. ia diletakkan di atas pengandar(usungan) yang dibuat dari buluh cincang. Tanpa memakai kasut tetamu boleh naik ke rumah setelah dijemput. * Tetamu mesti menegur ketua rumah terlebih dahulu dan bertanyakan khabar. Liang dikorek lebih kurang sedalam dua meter. mayatnya tidak terus ditanam sebaliknya diletakkan di dalam bilik khas di rumahnya. balik. Mayat tidak boleh dimandikan atau dibersihkan. unggun api dinyalakan di bahagian kaki atau kepala simati untuk mengelakkan roh simati mengganggu ahli keluarganya. Tanah perkuburan biasanya terletak di seberang sungai untuk mengelakkan hantu yang membawa kematian. * Tetamu akan minta diri untuk balik dan bertanyakan pesanan untuk dibawa kepada penghulunya (jika tetamu dari kampung lain). Ia dipakaikan pakaian baru dan diselimutkan dengan kain baru. * Tetamu selalunya menghadiahkan sesuatu kepada ketua rumah seperti rokok atau tembakau.Nyanyian 'Chinchemm'(lagu sedih) dinyanyikan semasa mengiringi mayat ke tanah perkuburan. KEMATIAN Apabila berlaku kematian.

Setelah selesai berkabung barulah majlis kenduri diadakan. Tiga hari sebelum upacara ini dijalankan. Kumpulan pertama menguruskan penyediaan makanan dan kumpulan kedua menyediakan tempat bersewang. . Dalam tempoh berkabung selama 40 hari semua aktiviti dalam bentuk hiburan diharamkam. Kauam keluarga dijemput berkumpul semula dengan tujuan untuk mengumpulkan bahn makanan bagi majlis kenduri. diadakan pula 'Acara buka Pantang Kematian'.tersebut selama tujuh hari untuk mengelakkan mayat daripada diganggu oleh binatang buas. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan. Kaum keluarga akan berpindah ke tempat baru. 9.1 Acara Buka Pantang Kematian Setelah tamat tempoh pantang selama 40 hari. Tempat sewang akan dihias dengan pucuk 'calon' buah kepala (palas) untuk dijadikan seludang palas(Tempok Kuar) dan bunga.

hanya si suami memberi sedikit hadiah kepada si isteri dan mertua. Mereka memilih pasangan sendiri tanpa melibatkan ibu bapa ataupun keluarga terdekat dengan membina tempat tinggal bersama. PENGENALAN Lanoh. tidak melakukan perkara yang dilarang. Amalan berpindah randah kadangkala membawa memasuki wilayah suku kaum lain. Sistem social keluarga asas merupakan unit yang memastikan kesinambungan dari segi kewujudan dan kelangsungan hidup masyarakat ini. Ditinjau secara khusus. Jarang pula berlaku perceraian apabila pasangan mendapat anak. Manakala ibu . Malah ada pengkaji yang menganggap ketiga-tiga masyarakat ini sebagai sebuah masyarakat yang sama. Dari sudut lingustik dan budaya. Wilayah Lanoh dikelilingi wilayah Kintak di utara. Ahli baru ini diajar dan diterapkan dengan nilai-nilai menghormati orang tua. Keluarga asas penting sebagai sebuah unit ekonomi. pasangan sudah memadai digelar suami isteri. menerima tanggungjawab perkongsian dalam kegiatan harian kelompok. masyarakat Lanoh dari segi ras (bangsa) dan budaya merupakan Negrito tetapi dari segi bahasa mereka hanya menggunakan bahasa Temiar. Bagi si isteri pula membalas pemberian hanya kepada si suami.KAUM LANOH 1. Kebiasaannya perceraian akan berlaku di awal perkahwinan dan pasangan remaja akan cuba mencari sehingga mendapat pasangan sejati. Keluarga asas bertanggungjawab memasyarakatkan anak sebagai ‘ahli masyarakat yang baru’ dengan nilai dan budaya Lanoh. wilayah Jahai di Timur dan wilayah Temiar di Tenggara. Tiada kendurikendara dilangsungkan. Keluarga asas pula merupakan sebuah kumpulan kerja dan menampakkan sedikit pembahagian tugas antara lelaki dan wanita. PERKAHWINAN Perkahwinan kebiasaannya berdasarkan suka sama suka antara pasangan. menghormati pantang larang dan berpegang teguh pada kepercayaan Lanoh. Bapa akan dibantu oleh anak lelakinya yang dewasa untuk memastikan keluarga asas mereka sentiasa mempunyai bekalan daging dan makanan yang mencukupi. orang Lanoh paling hamper kepada suku kaum Kensiu dan Kintak. Masyarakat ini turut dikenali sebagai Lano dan Sabubn tetapi nama Sabubn sudah tidak digunakan. 2.Petempatan mereka bertaburan di utara negeri Perak khususnya di Daerah Lenggong. suku kaum orang Asli daripada rumpun bangsa Semang-Negrito.

Pada hari pertama diadakan kenduri untuk menjamu roh. IBU MENGANDUNG/KELAHIRAN BAYI Ibu yang sudah harus berpantang dengan tidak boleh turun memijak tanah selama dua minggu. Di samping menagani hal ehwal ‘keagamaan’. maka suami berperanan besar memastikan pantang larang tidak dilanggar. liang digali lebih kurang sedalam 2 meter. Mayat lelaki pula dibalut dengan kain pelikat sebelum digulung dengan tikar. Memandangkan dalam sesetengah hal. Kenduri juga diadakan pada hari ketujuh untuk roh simati pulang terus ke alam ghaib. berita tersebut akan disebarkan kepada penghulu dan kaum keluarga terdekat. KEPERCAYAAN Orang Lanoh berpegang pada sistem kepercayaan animisme. .dibantu oleh anak perempuannya memungut buah-buahan hutan dan sayur-sayuran. Kemudian dibalut dengan kain batik yang baru dan seterusnya digulung dengan tikar dan diikat dengan kuat. 4. Di tanah perkuburan. Di bahagian kepala kubur dinyalakan api supaya dapat menghalang binatang buas seperti harimau dan babi merosakkan kubur. keluarga asas turut merupakan unit keagamaan. Selama dua ke tiga bulan makanan untuk ibu tidak boleh ditambah garam. 4. Jika suami meninggal dunia. Setelah dikambus. gelang dan rantai. Namun masyarakat ini turut mempercayai tuhan sebagai lambang kuasa yang unggul. Suami dalam apa jua atau ruang tetap menjadi ketua keluarga asas. 2 batang kayu sebagai tanda dipacakkan sebagai tanda kepala dan kaki simati. Perasaan takut kepada hantu umpamanya merupakan satu cirri dalam kepercayaan animisme. Sistem kepercayaan dikawal dan dipelihara oleh autoriti yang bergelar Halak. si isteri tidak boleh bersolek selama 7 hari. Semua harta kepunyaan simati akan ditanam bersama-sama mayat. Makanan yang menggunakan minyak juga pantang dimakan. Mayat wanita akan dihiaskan dengan barang kemas seperti cincin. ‘Halak’ turut berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional Lanoh. Mayat akan dimandikan dan dibersihkan. barulah diagih-agihkan. Hasil tersebut menjadi hak keluarga asas kecuali ada lebihan. Hasil yang diperolehi daripada kegiatan memburu dan memungut hasil hutan ini biasanya tidak dikongsi dengan ahli keluarga (puak) lain. Isteri akan mengganti tampuk sebagai ketua sekiranyan suami meninggal dunia. KEMATIAN Apabila berlaku kematian. 3.

5. Orang Lanoh telah menerima baik system pertanian kekal yang dianjurkan oleh kerajaan. . semakin ramai orang Lanoh diasimilasikan ke dalam suku kaum Orang Asli yang lain seperti Temiar. Ketua puak biasanya terdiri daripada anggota puak tertua. Mereka menggunakan bahasa Temiar walaupun bercakap sesame orang Lanoh sendiri. khususnya dalam sektor makan gaji. Tanggungjawab utama seseorang ketua tidak hanya terbatas sebagai pembuat keputusan dalam hal-hal yang berkaitan dengan ekonomi seperti jenis kegiatan ekonomi yang harus dijalankan dalam sesuatu masa atau musim. tetapi juga untuk memelihara peraturan sosial seperti usaha menjatuhkan hukuman atas kesalahan yang bersifat jenayah. Dalam satu rancangan kekal umpamanya di Kampung Grik. Di kawasan penempatan baru ini. Dia berperanan sebagai orang perantaraan di antara penduduk kampung dengan orang luar. Namun dalam satu perkembangan lain. Dalam jangka panjang. Penghulu dilantik di kalangan anggota yang ‘berpendidikan dan berpengalaman dalam pengaulan luar’. STATUS EKONOMI Gabungan beberapa keluarga asas (biasanya tidak melebihi 10 keluarga asas) yang mempunyai pertalian darah atau bersaudara membentuk sebuah puak. Selain itu. Fenomena ini berpunca daripada perkahwinan campur dan kedua. terutamananya kerajaan. Pada masa ini kerajaan mewajibkan masyarakat ini tinggal secara kekal di perkampungan dan dalam Rancangan Penempatan Semula yang dibangunkan oleh kerajaan. masyarakat ini akan terserap dalam masyarakat Temiar. ketua orang Lanoh bergelar Penghulu. Puak diketuai oleh seorang ketua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran. Terdapat juga pertanian kekal ini secara persendirian. berpengalaman luas dan memiliki pengetahuan mendalam tentang ilmu kebatinan dan perubatan tradisional Lanoh. menetapkan masa untuk membuat rumah dan berpindah dan seumpamanya. Fenomena ini secara tidak langsung sebenarnya menunjukkan sifat positif dan kepekaan masyarakat terhadap pembangunan dan perkembangan alam sekeliling mereka. satu sistem yang dianjurkan oleh kerajaan. akibat sistem petempatan kekal. Orang Lanoh hari ini telah menerima perubahan yang dianjurkan oleh kerajaan dengan baik. mereka terlibat dalam kegiatan ekonomi moden. beberapa keluarga Lanoh telah ditempatkan bersamasama majoriti orang Temiar.

W. Orang Negrito ini sukar untuk ditentukan sifatsifat fizikalnya kerana di kalangan mereka terdapat empat sub kumpulan Kensiu yang mereka kenali sebagai Mos. Sehingga tahun 2000. yang kini hanya tinggal di perkampungan Orang Asli Lubuk Lenggong. Kampung Bendang Man Sik. sungai Celak dan Kampung Tiak Kupang. mereka juga ada pertalian keluarga di Kampung Rai Yala Selatan Thailand. berbadan gelap.3623 yang telah diwartakan pada tahun 1958 sebagai Rizab Orang Asli seluas 428 ekar. Menurut M. Ia merupakan kumpulan kaum Negrito yang terkecil dan tertua sekali di Semenanjung Malaysia. Hal ini adalah kerana mereka ini adalah satu golongan Orang Asli yang nomad sepenuhnya. Mereka ini diketuai oleh seorang penghulu bernama Itam bin Daram. Identiti kaum Negrito adalah tersendiri dan boleh dilihat melalui kebudayaan. Terdapat di Kedah di zaman paleolitik dan mesolitik pada tahun 5000 sebelum masihi telah didiami oleh orang Austrinesia yang menjadi nenek moyang orang Negrito. . Mereka tidak mengamalkan pertanian. Kawasan penempatan mereka telah dilengkapkan dengan sebuah surau. padi. Baling Kedah dan jaraknya lebih kurang 12km dari Bandar Baling. Kaum Negrito mengembara dari setempat ke setempat kerana memburu dan mengumpul bahan makanan dan barang-barang hutan.KAUM KENSIU 1. Purata mereka mempunyai rambut yang kerinting halus. Penempatan mereka juga dilengkapi dengan bekalan elektrik dan bekalan air masyarakat yang disediakan oleh Jabatan Bekalan Air. hidung lebar mata bulat mirip Orang Afrika Timur dan kebanyakan mereka seperti Orang Asli New Guinea yakni Papuans. Kini terdapat jumlah penduduk seramai 212 orang dan jumlah 44 keluarga (data maklumat dari JHEOA Grik. Nakil (atau Dalem). jumlah penduduk Kensiu yang menganut agama Islam seramai 118 orang dan selebihnya masih mengekalkan kepercayaan animisme. Mereka akan berpindah ke tempat lain jika didapati tempat itu tidak produktif lagi. dan rendah setinggi 5 kaki ke bawah. kebendaan dan kehidupan mereka. Bentuk kebudayaan kebendaan mereka termasuk penggunaan dalam mencucuk hidung dan pembinaan kediaman sementara untuk berlindung dari angina dan cuaca. Mereka mula bercucuk tanam seperti menanam ubi. sebelum itu mereka tinggal berpindah randah dari Ulu Lenggong ke Parit Panjang. Sakai dan sebagainya. LATAR BELAKANG Kensiu adalah suku kaum Orang Asli dari rumpun bangsa Semang-Negrito. Mereka menunjukkan sedikit atau tiada tanda-tanda pertanian. Tweedie seorang sejarawan menyatakan dalam bukunya “Pre-History” mereka yang tinggal di Semenanjung dikenali sebagai Negrito dan telah ada sejak tahun 8000 sebelum masihi dan mereka tinggal di dalam gua memburu binatang yang dikenali sebagai zaman batu pertengahan. sebuah dewan serbaguna. Perak September 2001). tabika dan terdapat 46 buah rumah milik penduduk yang dibina oleh JHEOA dan sebuah rumah milik petugas JAKIM. Mereka tinggal semenjak 1957 di Lot No. Di samping itu. pisang dan jagung. Hetot dan Tanjen.

tanpa perlu mendapatkan persetujuan daripada kedua orang tua si gadis. perkahwinan adalah mengikut kepercayaan mereka. Menantu lelaki juga tidak dibenarkan berinteraksi dengan ibu mentua dan bersua muka. Dalam hubungan ini seseorang ahli kumpulan cuba mengelakkan daripada bersua muka atau terserempak dengan ipar. Mereka bukan sahaja tidak boleh berinteraksi malahan untuk menyebut nama pun tidak dibenarkan. Satu konsep kehidupan tradisi yang masih dikekalkan dalam amalan untuk mengelakkan solidariti adalah melalui hubungan elakan. Mereka lebih suka mencari rotan. maka pihak lelaki akan menghantar barangan berupa kain. Dalam sistem kekeluargaan masyarakat Kensiu. terdapat pantang larang yang masih diamalkan hingga kini di mana menantu perempuan tidak boleh bersua muka begitu juga sebaliknya. meraka jual kepada pekedai Cina di pecan berhampiran. mereka cuma perlu mendapatkan persetujuan daripada bakal gadis yang akan dikahwininya. mempunyai hubungan rapat sesama mereka. Kebanyakan masyarakat Kensiu di perkampungan ini. akar kayu. mentua atau menantu. Apabila tiba masanya di kalangan anak muda yang muda yang mahu berkahwin. tembakau dan pisau kepada bapa si gadis sebagai tanda perkahwinan antara mereka akan berlaku. Mereka menggunakan orang ketiga bagi mewakili diri mereka jika mahu berinteraksi dengan bapa mentua dan ipar-duai. Manakala bagi yang mengikut fahaman animisme. Masyarakat Kensiu yang beragama Islam berkahwin mengikut syariat dan undang-undang keluarga Islam. Pernikahan mereka dijalankan oleh pegawai agama dari Jabatan Agama Islam Negeri Kedah. Dalam hubungan kekeluargaan masyarakat Kensiu. Selepas itu. kayu depu. Hanya terdapat dua orang sahaja yang berkahwin dengan wanita Melayu dari kampung Baru dan seorang lagi dengan warga Indonesia. tupai. Tiada sebarang upacara diadakan dalam perkahwinan mereka. Manakala saudara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin tidak dibenarkan berinteraksi dan bersua muka dengan kakak atau abang ipar. .2. buluh. labi-labi. terutamanya berlainan jantina. hubungan kekeluargaan adalah bilateral iaitu berdasarkan keturunan kedua ibubapa berdasarkan generasi lelaki. 3. ADAT PERKAHWINAN DAN HUBUNGAN KEKELUARGAAN Konsep kehidupan yang mengutamakan kesamaratan dan kesepadanan ini dicerminkan dalam seluruh aspek kehidupan masyarakat tersebut. SISTEM EKONOMI MASYARAKAT KENSIU Walaupun kerajaan melalui JHEOA telah membina perkampungan dan penempatan kekal dengan projek ekonomi seperti projek Mini estet Lubuk Lenggong I dan II pada tahun 1980 dan 1982 yang dianggarkan jumlah pendapatan sebanyak RM400 sebulan namun minat kaum ini kepada mencari hasil hutan dan memburu binatang amat tebal. mereka tinggal sebagai tanda mereka telah berkahwin. Apabila si gadis bersetuju untuk berkahwin. tumbuh-tumbuhan dan binatang seperti kurakura. kera dan lotong dan hasil pencarian ini.

organisasi sosial ini telah banyak berubah. tetapi yang masih kecil sahaja yang tinggal bersama mereka. Di antara lambang kuasa ini. Penghulu masih mempunyai persamaan peranan ketua tradisi mereka. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Satu-satu kumpulan diketuai oleh anggota tertua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran yang khusus. masa untuk berpindah dan seumpamanya tetapi masih tertakluk pada pandangan dan nasihat anggota kumpulan yang dipimpinnya. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). isteri dan anak-anak. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. isteri dan anak. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Elemen penting dalam organisasi sosial adalah keluarga nukleus yang mengandungi suami. Seseorang ketua kumpulan dipilih berdasarkan faktor umur. Dan organisasi secara berkumpulan telah berubah dan telah diganti dengan perkampungan sebagai unit penempatan di bawah pimpinan ketua yang dipanggil penghulu. Dalam kebanyakan hal. Secara umumnya konsep berketua seolah-olah tidak begitu dipentingkan oleh masyarakat ini di peringkat kumpulan. Bagi anak-anak yang berumur lebih tujuh tahun ke atas akan dibina tempat teduh yang lain tidak jauh dengan keluarga mereka. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Mereka akan mendukung anak kecil ini secara bergilir-gilir. Kumpulan ini turut membawa anak-anak mereka ke mana saja mereka berpindah randah. Setiap kumpulan ini mempunyai suami. manakala anak perempuan pula akan tinggal bersama orang tua dan dipisahkan dengan unggun api yang dibuat di tengah tempat tidur mereka. sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep egalitarian dan solidariti. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Ini kerana telah dibina penempatan yang kekal oleh JHEOA dan dipantau oleh semua agensi yang berurusan secara langsung dan tidak langsung dengan mereka. Cenoi Tapn . pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu perbomohan dan kebatinan. Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Bagi masyarakat Negrito yang mengamalkan aktiviti berpindah randah. penempatan mereka lebih dikenali sebagai “kumpulan tabir angin” iaitu masyarakat yang tinggal di bawah atap sebagai tempat berteduh sementara. ORGANISASI SOSIAL Dalam kehidupan tradisi masyarakat Kensiu gabungan lima atau enam buah keluarga asas membentuk sebuah kumpulan. semua anggota keluarga dalam sesebuah penempatan atau kem mempunyai ikatan persaudaraan yang rapat atau serumpun puak. Merujuk kepada kaum Kensiu di Baling. Segala urusan kepimpinan terletak di tangan bapa mereka yang bertindak membuat keputusan dalam hidup ahli keluarga.4. Ketua mempunyai kuasa membuat keputusan seperti memilih tapak perkhemahan (penempatan). Mereka telah tinggal di kampung Lubuk Lenggong dalam tempoh yang lama serta amalan berpindah randah sudah kurang diamalkan.

Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. yang melibatkan nyanyian dan tarian. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). yang juga menggabungkan nyanyian dan tarian. . Halak juga berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional. pantang larang. Mereka mampu memasuki dunia semangat roh ini dengan mengkhayalkan diri. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Tok Pawang ini dipercayai dapat berhubung dengan “Chinoi” dan adakalanya menjadi pengantara pertolongan semangat ini dalam pertanian mereka. keagamaan dan perubatan terdiri daripada upacara yang dinamakan panoh. Pengabdian serta ketaatan kepada kedua-dua sistem turut dicerminkan melalui sikap menghormati. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Satu lagi ritual yang diadakan untuk tujuan sama dinamakan sawan. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Di antara lambang kuasa ini. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Kedua-dua sistem ini. selepas mereka tidak sedarkan diri dalam keadaan yang khayal. KEPERCAYAAN dan KEAGAMAAN Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. nilai dan norma masyarakat. Masyarakat Kensiu juga mempunyai orang penting yang dianggap pakar dalam hal kepercayaan yang dipanggil “Halak” atau tok pawang. Di samping itu. Namun begitu hampir separuh daripada masyarakat Kensiu di Kampung Lubuk Lenggong telah memeluk Islam. 5.dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei).

Satu-satu kumpulan diketuai oleh anggota tertua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran yang khusus. Dalam hubungan ini seseorang ahli kumpulan cuba mengelakkan daripada bersua muka atau terserempak dengan ipar. Ketua mempunyai kuasa membuat keputusan seperti memilih tapak perkhemahan (penempatan). hubungan kekeluargaan adalah bilateral iaitu berdasarkan keturunan kedua ibubapa berdasarkan generasi lelaki. Menantu lelaki juga tidak dibenarkan berinteraksi dengan ibu mentua dan bersua muka. ORGANISASI SOSIAL Dalam kehidupan tradisi masyarakat Kensiu gabungan lima atau enam buah keluarga asas membentuk sebuah kumpulan. mereka tinggal sebagai tanda mereka telah berkahwin. Manakala bagi yang mengikut fahaman animisme. Satu konsep kehidupan tradisi yang masih dikekalkan dalam amalan untuk mengelakkan solidariti adalah melalui hubungan elakan. terdapat pantang larang yang masih diamalkan hingga kini di mana menantu perempuan tidak boleh bersua muka begitu juga sebaliknya. mentua atau menantu. terutamanya berlainan jantina. mereka cuma perlu mendapatkan persetujuan daripada bakal gadis yang akan dikahwininya. Manakala saudara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin tidak dibenarkan berinteraksi dan bersua muka dengan kakak atau abang ipar. Apabila tiba masanya di kalangan anak muda yang muda yang mahu berkahwin. pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu perbomohan dan kebatinan. masa untuk berpindah dan seumpamanya tetapi masih tertakluk pada pandangan dan nasihat anggota kumpulan yang dipimpinnya. tanpa perlu mendapatkan persetujuan daripada kedua orang tua si gadis. Dalam hubungan kekeluargaan masyarakat Kensiu. Pernikahan mereka dijalankan oleh pegawai agama dari Jabatan Agama Islam Negeri Kedah. Dalam sistem kekeluargaan masyarakat Kensiu. 4. Mereka bukan sahaja tidak boleh berinteraksi malahan untuk menyebut nama pun tidak dibenarkan. Dalam kebanyakan hal. Apabila si gadis bersetuju untuk berkahwin. semua anggota keluarga dalam sesebuah penempatan atau kem mempunyai ikatan persaudaraan yang rapat atau serumpun puak. Seseorang ketua kumpulan dipilih berdasarkan faktor umur. Tiada sebarang upacara diadakan dalam perkahwinan mereka. perkahwinan adalah mengikut kepercayaan mereka.berkahwin mengikut syariat dan undang-undang keluarga Islam. Selepas itu. tembakau dan pisau kepada bapa si gadis sebagai tanda perkahwinan antara mereka akan berlaku. Mereka menggunakan orang ketiga bagi mewakili diri mereka jika mahu berinteraksi dengan bapa mentua dan ipar-duai. maka pihak lelaki akan menghantar barangan berupa kain. .

Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. Di antara lambang kuasa ini. Penghulu masih mempunyai persamaan peranan ketua tradisi mereka. Bagi anak-anak yang berumur lebih tujuh tahun ke atas akan dibina tempat teduh yang lain tidak jauh dengan keluarga mereka. Ini kerana telah dibina penempatan yang kekal oleh JHEOA dan dipantau oleh semua agensi yang berurusan secara langsung dan tidak langsung dengan mereka. Kumpulan ini turut membawa anak-anak mereka ke mana saja mereka berpindah randah. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. organisasi sosial ini telah banyak berubah. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. manakala anak perempuan pula akan tinggal bersama orang tua dan dipisahkan dengan unggun api yang dibuat di tengah tempat tidur mereka. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Elemen penting dalam organisasi sosial adalah keluarga nukleus yang mengandungi suami. penempatan mereka lebih dikenali sebagai “kumpulan tabir angin” iaitu masyarakat yang tinggal di bawah atap sebagai tempat berteduh sementara. Merujuk kepada kaum Kensiu di Baling. Segala urusan kepimpinan terletak di tangan bapa mereka yang bertindak membuat keputusan dalam hidup ahli keluarga. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). isteri dan anak-anak. tetapi yang masih kecil sahaja yang tinggal bersama mereka. Bagi masyarakat Negrito yang mengamalkan aktiviti berpindah randah. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Dan organisasi secara berkumpulan telah berubah dan telah diganti dengan perkampungan sebagai unit penempatan di bawah pimpinan ketua yang dipanggil penghulu. Mereka akan mendukung anak kecil ini secara bergilir-gilir. sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep egalitarian dan solidariti. Mereka telah tinggal di kampung Lubuk Lenggong dalam tempoh yang lama serta amalan berpindah randah sudah kurang diamalkan. isteri dan anak. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Setiap kumpulan ini mempunyai suami.Secara umumnya konsep berketua seolah-olah tidak begitu dipentingkan oleh masyarakat ini di peringkat kumpulan. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang .

Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. 5. yang melibatkan nyanyian dan tarian. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. pantang larang. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Mereka mampu memasuki dunia semangat roh ini dengan mengkhayalkan diri. Pengabdian serta ketaatan kepada kedua-dua sistem turut dicerminkan melalui sikap menghormati. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan.kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. Namun begitu hampir separuh daripada masyarakat Kensiu di Kampung Lubuk Lenggong telah memeluk Islam. KEPERCAYAAN dan KEAGAMAAN Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Halak juga berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional. Masyarakat Kensiu juga mempunyai orang penting yang dianggap pakar dalam hal kepercayaan yang dipanggil “Halak” atau tok pawang. Di samping itu. nilai dan norma masyarakat. . Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Kedua-dua sistem ini. Satu lagi ritual yang diadakan untuk tujuan sama dinamakan sawan. selepas mereka tidak sedarkan diri dalam keadaan yang khayal. Tok Pawang ini dipercayai dapat berhubung dengan “Chinoi” dan adakalanya menjadi pengantara pertolongan semangat ini dalam pertanian mereka. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. yang juga menggabungkan nyanyian dan tarian. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. keagamaan dan perubatan terdiri daripada upacara yang dinamakan panoh. Di antara lambang kuasa ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful