PENGAJIAN MALAYSIA

KEBUDAYAAN MASYARAKAT BUMIPUTERA

DAN ORANG ASLI
AHLI KUMPULAN:

FARHAN BIN FAUZI NURFISYAHRIN BIN MUSLIM

3101020301 3101015001

NADYA NADIRA BINTI AHMAD 3101017721 NABILA BINTI ABU BAKAR 3101012461

NAMA PENSYARAH:ENCIK ISHAK

KAUM SEMAI

1.1 PENGENALAN
Suku Kaum Semai tinggal bertaburan di kawasan Banjaran Titiwangsa, meliputi Perak Tengah, Perak Selatan dan Pahang Barat. Bancian pada tahun 1993, menunjukkan jumlah mereka telah meningkat lebih daripada 42,000 orang dan merupakan suku kaum Orang Asli yang terbesar jumlahnya. Mereka hidup bermasyarakat.Sebuah kampung biasanya terdapat diantara 60 hingga 300 penduduk yang diketuai oleh seorang Penghulu atau “Batin” yang di lantik dari golongan berpengaruh seperti pawang, bomoh dan ketua adat.

2.SOSIO BUDAYA
2.1 Pemilihan Ketua Dahulu seorang ketua dipilih daripada orang yang sangat berpengaruh, mengetahui adat resam masyarakat dan berilmu seperti pawang. Biasanya ia disandang hingga turuntemurun. Walau bagaimanapun keadaan berubah mengikut peredaran masa. Beberapa faktor tambahan telah diambilkira sebelum perlantikan dilaksanakan, di antaranya ialah: * Mempunyai ilmu kebatinan * Berkebolehan berinteraksi dengan masyarakat luar * Bertanggungjawab * Aktif * Bersikap prihatin * Penyabar * Pengesahan oleh kerajaan Penghulu/Batin bertanggungjawab dalam menentukan sistem adat, mentadbir kampung dari segi pembangunan dan keselamatan. Beliau juga bertanggungjawab ke atas perhubungan dengan masyarakat luar dan agensi kerajaan. 2.2 Mencari Jodoh Pada masa dahulu jarak di antara satu perkampungan dengan satu perkampungan sangat jauh. Perjalanannya memakan masa di antara 4 hingga 6 hari berjalan kaki. Seorang teruna yang ingin mencari jodoh akan merantau ke tempat lain. Setelah bertemu gadis idaman hati yang sesuai untuk dijadikan teman hidup, maka ia pun akan bermalam di situ setelah mendapat persetujuan orang tua gadis tersebut. Biasanya kehadiran pemuda itu amat difahami oleh ketua keluarga tersebut.

a) Pelawaan Apabila senja menjelang, si bapa akan menyuruh anak gadisnya membentang tikar di tempat tidurnya. Kemudian teruna tersebut akan dipelawa oleh bapa gadis tadi untuk memilih tempat tidur yang disukainya.

b) Persetujuan Pemuda Sekiranya si teruna berkenaan dan bersetuju untuk menjadikan gadis tersebut sebagai teman hidupnya, maka beliau akan terus memilih tempat yang disediakan oleh gadis tersebut. Pada masa itu juga mereka akan tidur bersama dan disahkan sebagai suami isteri.

c) Tidak Setuju Jika si teruna tidak bersetuju dengan gadis berkenaan ia akan memilih tempat tidur yang jauh di satu ruang yang berasingan dari tempat yang telah disediakan oleh gadis berkenaan. Walau bagaimanapun si teruna akan memberi alasan-alasan yang munasabah agar tidak menimbulkan salah faham di pihak gadis.

d) Jika Anak Gadis Lebih Dari Seorang Sekiranya ia mempunyai anak gadis lebih dari seorang, seperti biasa apabila senja menjelma, si bapa akan menyuruh anak-anaknya menyediakan dan membentangkan tikar tempat tidur mereka masing-masing. Kemudian ia akan menjemput teruna tersebut memilih tempat tidur. Sekiranya pemuda tersebut berkenaan kepada salah seorang anak gadis itu, ia akan memilih tempat tidur gadis pilihannya. Kalau kesemuanya tidak sesuai, pemuda berkenaan akan tidur di ruang tamu.

e) Dipertemukan (kahwin) Upacara persandingan tidak dilangsungkan. Perkahwinan kedua-duanya tidak memerlukan waris. Bapa si gadis adalah bertanggungjawab sebagai wali dan ibu mas.

Tabung sumpitan 4. Selampit 2. * Murah rezeki apabila berburu atau menangkap ikan. Jex (beliung) 2. Lain-lain barang . Lain-lain barang Denda ke atas perempuan 1. Tikar 7. g) Kriteria Menantu Perempuan * Rajin ke ladang menggali ubi dan mengutip sayuran. * Pandai menganyam nyiru dan juga pandai membuat “perdah” (mengikat rotan dan payu beliung). h) Hukuman Pada Zaman Dahulu Seseorang yang melakukan kesalahan akan menerima hukuman denda yang berbentuk material kepunyaan pesalah tadi. * Menjamu tetamu yang singgah sementara. * Pandai menganyam tikar. Contohnya seperti berikut: Denda ke atas lelaki 1. Jeleg 6. Kampit 6. * Mempunyai tingkah laku yang baik. Paciq 4. Tapong (dompit duit) 5. (beryas. bersenglug). Buluh sumpitan 3. Salek (raga rotan) 7. * Rajin mengambil air dan mencari kayu api. Pacaq (sanggul buluh) 3. * Pandai membina rumah untuk diri sendiri dan kedua-dua ibubapa. * Mempunyai ilmu. * Mengagih-agihkan makanan yang diperolehi suami kepada mentua.f) Kriteria Menantu Lelaki * Rajin dan kuat bekerja seperti menebang pokok dan membuka ladang buka. * Rajin memasak nasi atau ubi kayu dan lain-lain. Pal Dog (sudip racun ipoh) 5. * Rajin dan pandai membuat jerat binatang dan menangkap ikan dengan bubu dan sebagainya. jika tidak menjadi bomoh pun tetapi boleh menjampi. * Pandai menampi padi * Pandai menjaga suami dan mengasuh anak-anak. Parang 8. Sumpit 8. dan mengasap kemenyan anak sendiri apabila demam.

* Kasut pengantin perempuan .sepasang salinan pakaian pengantin lengkap berwarna tanpa corak.lengkap satu set * Salin tiga . b) Istiadat Meminang Pihak lelaki akan menghantar alat adat meminang kepada pihak perempuan. Kelazimnya penyatuan mereka sama ada pilihan keluarga atau pilihan sendiri (suka sama suka).Sepasang . Sepanjang persalinan pakaian pengantin perempuan Salin tiga 2. barang-barang makan dihantar ke rumah pengantin perempuan d) Bertunang Melalui proses pertunangan pihak lelaki dikehendaki menyediakan alat-alat berikut kepada bakal pengantin perempuan untuk digunakan pada hari perkahwinan: * Kelamin . Alat-alat berkenaan seperti berikut: Sebutan adat Alat/banyaknya 1.00 sebulan * Jika material.2.Sebuah * Kelambu bantal/tilam .25 Selendang Sehelai Cincin perak Sebentuk Sirih Pinang 1 tepak ( digunakan waktu memulakan perbualan semasa meminang ) c) Tanggung Nafkah Ketika masih dalam alam pertunangan pihak lelaki dikenakan tanggung nafkah bakal pengantin perempuan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dan dipersetujui bersama seperti berikut: * Wang tunai sebanyak RM15. mereka akan ditemukan dalam satu pakatan sulit antara pihak lelaki dan pihak perempuan. Warna sebarangan tanpa corak Belanja tubuh wang RM60.3 Adat Perkahwinan Biasanya seorang teruna dan gadis yang telah mencapai umur di antara 17 hingga 18 tahun mula mencari pasangan hidup. Penyatuan ini dilakukan mengikut proses adat istiadat yang telah ditetapkan seperti berikut: a) Merisik (berkenalan) Setelah kedua-dua pihak bersetuju untuk berkahwin.

Pihak lelaki akan berhias di rumah yang berasingan.kedua-dua pengantin di arak dan * Dimandikan limau (berjampi) untuk mengelakkan malapetaka Selepas itu kedua-dua pengantin akan dihias dengan pakaian cantik. Sementara itu. ”Selamat datang…Selamat datang…Selamat datang”. ia akan dijulang hingga ke rumah pengantin perempuan.Sehelai * Pakaian Melayu (lengkap . Merenjis/Menabur Hujung atap di bahagian pintu biasanya ditudungi daun pisang (cucur atap). pengantin perempuan menunggu ketibaan pengantin lelaki di atas pelamin. Memohon tanda Muka pintu biasanya dihadang dengan tirai kain.Pihak lelaki juga dikehendaki membuat persiapan diri seperti berikut: * Kupiah/songkok (hitam) .Sepasang * Kasut . sebelum dibenarkan naik tangga . paluan gong. serta mereka berbalas pantun. paluan rebana. Pengantin perempuan akan memakai pakaian salin tiga yang disediakan oleh pihak lelaki. Disebalik tirai inilah Ibu Mas Wali menunggu ketibaan pengantin lelaki dan rombongannya.Sepasang e) Hari Perkahwinan Sebelum bersanding. Setibanya pengantin lelaki di muka pintu. kedua-dua pengantin dikenakan adat-adat berikut: * Berinai di rumah masing-masing * Bergandik bagi pengantin perempuan * Gunting rambut bagi pengantin lelaki * Mandi limau (wajib) .Sebuah * Kain selempang dada/selendang . air direnjis di atas daun pisang dan bertih ditabur. Perarakan tersebut diiiringi muzik biola. f) Keberangkatan Pengantin Lelaki Ke Rumah Pengantin Perempuan Istiadat Berarak Pengantin lelaki diapit oleh ibu wali dan waris-waris diarak berjalan kaki di rumah pengantin perempuan.bersamping) . Pengiring-pengiring dengan serentak menyebut selamat kepada pengatin lelaki sebanyak tiga kali. Jika pengantin lelaki berketurunan anak penghulu atau batin. Ibu Mas Wali akan memohon .

Dalam tempoh 7 hari tidak dibenarkan keluar daripada kawasan kampung kerana takut diganggu segala hantu dan syaitan. Kedua-dua mempelai akan meneruskan persandingan di halaman rumah untuk memenuhi permintaan ramai belum puas menatap wajah pengantin.dibayar sepenuhnya iaitu tidak berhutang) Nasihat-nasihat tentang kerukunan hidup berumahtangga dan seterusnya dengan membentangkan adat istiadat di hadapan kedua-dua wali.5 Pantang Larang Pengantin Oleh kerana kedua-dua pengantin telah mandi limau (dijampi) sebelum ini.4 Menyembah (Menerima nasihat) Kedua-dua pengantin akan dibawa ke rumah untuk istiadat seterusnya. . 2. Upacara ini disaksikan oleh kedua-dua belah wali dan saudara mara terdekat.Istiadat menyuap Nasi Kunyit/Nasi Damai dan Maka Daun Sirih akan disempurnakan. wakil. Permohonan tersebut kadang kala dalam bentuk pantun.belanja tubuh di bayar separuh) (kering . ibubapa mertua dan waris-waris. Dalam tempoh 3 hari tidak dibenarkan keluar daripada kawasan kampung kerana takut diganggu segala hantu dan syaitan. Mas Wali akan membuka tirai di mana pengantin perempuan sedang menunggu diatas pelamin. Kebenaran hanya diberi setelah dibuat sebanyak tiga kali.Tanda sebagai kebenaran masuk ke perkarangan pelamin. Bersanding Selepas menerima tanda masuk. Pengantin lelaki yang diiringi oleh pengapitpengapitnya dibawa duduk di sisi sebelah kanan pengantin perempuan . Membentang belanja dalam adat : * Belanja hangus RM 100. Ibu Wali dan rombongannya memberi tanda sebilah keris sebagai tanda bahawa yang diarak masuk itu adalah pengantin lelaki yang sebenarnya. 2.Istiadat menyembah wali. maka mereka dikehendaki mematuhi syarat pantang yang dikenakan seperti berikut: 1. maka perkahwinan yang dijalankan ini telah sah daripada segi adat istiadat kaum Semai. 2.00 (+ belanja tambahan kenduri) * Belanja tubuh 60 tengah 3 (dalam adat atau kering) (dalam adat .

Ini terpulang kepada keadaan pasangan dan situasi kejadian. cuma barang hantar/persalinan tidak ada. Pasangan ini ditangkap basah di tempat-tempat yang sunyi dan gelap oleh pihak waris perempuan. Kedua-dua pihak akan dipertemukan dalam satu majlis oleh waris perempuan. Upacara perkahwinan ini sama dengan proses bertunang. Kedua-dua pihak akan dipertemukan dalam satu majlis perjumpaan dengan ketua adapt bagi membincangkan kedudukan pasangan berkenaan. pada malam akhir pemuda tersebut tidur dengan gadis berkenaan sehingga pagi. Insiden ini biasanya berlaku semasa menyambut perayaan atau kenduri kahwin dimana sebelah malamnya ada keramaian . Jika keputusan baik dicapai. Mereka hanya diraikan dalam satu majlis ringkas tanpa mengadakan majlis keramaian sebelah malamnya. Keadaan ini akan berterusan sehinggalah kedua-dua pemuda dan gadis telah mencapai kata sepakat untuk menjadi suami isteri. Keputusan akan di buat sama ada pasangan ini akan di nikahkan dalam tempoh sebulan atau lebih. Kelainannya hanya pada malam terakhir pihak lelaki akan meninggalkan barangnya ( barang-barang kemas/pakaian) kepada gadis yang ditiduri untuk diserahkan kepada orang tua gadis itu. 2.6 Majat Badan Bersama dengan gadis berkenaan tidak kurang dari 3 malam hingga 6 malam atau lebih. Pada zahirnya kedua-dua belah ibubapa merestui perhubungan itu. Sekiranya kedua-dua pasangan tidak mahu berkahwin atau pihak Ibu Mas atau Pembela Kain Basah tidak bersetuju dengan pilihan anaknya. Mereka akan membayar denda kepada mana-mana pihak yang tidak bersetuju.2. mereka akan menolak. Kejadian ini tidak semestinya berakhir dengan perkahwinan. Setelah keputusan dicapai dalam perbicaraan yang dijalankan oleh ketua adapt pada hari berikutnya. .7 Majat Barang Cara perhubungan dan penyatuan adalah sama. Kemudian pihak waris perempuan akan memaklumkan kepada pihak waris pihak lelaki untuk perbincangan penyatuan pasangan terbabit. Setelah kata sepakat dicapai pasangan terlibat. denda akan dibayar mengikut adat kampung di mana berlakunya insiden tersebut. 2. Keadaan ini dinamakan Majat badan atau tubuh kerana pemuda dan gadis tidur bersama sehingga pagi. Pihak keluarga perempuan akan mengemukan beberapa soalan untuk memdapatkan kepastian tujuan pasangan ini melakukannya.8 Tangkap Basah Perkahwinan yang dilakukan tangkap basah dianggap kurang baik di kalangan Orang Semai. Pada hari ketujuh barulah mereka disatukan tanpa ada upacara besar-besaran. Tempoh penyatuan mereka tidak mengambil masa yang tidak lama iaitu selama tujuh hari. kedua-dua pasangan akan dikahwinkan dalam tempoh tujuh hari setelah melalui proses istiadat yang sepatutnya. Hanya dengan barangan kepunyaan lelaki itu sahaja pihak perempuan akan menghantar songkok atau kupiah sebagai tanda panggilan adat yang di bawa oleh waris perempuan.

Dilarang memakan pisang yang patah tengkuk. Kedua-dua wali lelaki dan pihak wali perempuan dimestikan hadir dalm majlis tersebut. Di samping itu. memaku(rumah) 3. Yang tua sekali menjadi Ibu Wali dan tiga orang sebagai pengikut. . Tidak dibenarkan memakan daging rusa. (i) Wali Pihak Lelaki Dikenali dengan Ibu Wali . Tidak dibenarkan menghampiri orang mati.2. air sejuk kecuali air kopi atau air suam. juga beliau akan menyediakan air mandian bayi dan sembilu buluh yang telah diikat dengan kain hitam serta dijampi bagi tujuan memotong pusat bayi. ayam hutan dan lain-lain. Mereka terdiri dari empat orang adik beradik berpangkat datuk kepada bakal pengantin lelaki. cili. ikan yang berbisa dan tidak bersisik. Apabila tiba masa kelahiran semua jiran wanita akan diberitahu. Mendekati binatang-binatang yang boleh memudaratkan kandungan dan bayi dalam kandungan ( kura-kura. Semasa dalam pantang ibu berkenaan tidak dibenarkan memakan syuran-sayuran . Di sini bidan memainkan peranan utama. Bagi menentukan tarikh kelahiran dan kandungan sihat. Selepas bersalin ibu tersebut akan berpantang selama sebulan. Perkara-perkara yang dilarang ialah: 1. 4. (ii) Wali Pihak Perempuan Dikenali dengan panggilan Mas Wali. silbu akan menemui bidan di kampung berkenaan. 5. Tanpa kehadiran mereka. Kaum keluarga bapa tidak dibenarkan memasang. Beliau akan bersama ibu hingga bayi selamat dilahirkan. 3. beruk. Mereka ini terdiri empat orang adik -beradik berpangkat datuk kepada kepada bakal pengantin lelaki. Dalam adat Orang Semai kedua-dua ibubapa dikenali sebagai Pembela Kain Basah. minyak masak dan kelapa. Yang tua sekali menjadi Mas Wali dan yang lain menjadi pengikut. istiadat perkahwinan dianggap sebagai tidak sah. kancil. Mereka cuma makan nasi berlaukan ikan panggang atau digoreng tanpa minyak. ular) 2. Kelahiran Semasa mengandung suami isteri akan mematuhi pantang larang dan menjaga pemakanan mereka. babi. Oleh yang demikian ibubapa kedua-dua pengantin tidak memainkan peranan penting dalam adat perkahwinan mereka.9 Istilah Dalam Perkahwinan Wali Wali ialah orang yang memainkan peranan penting dalam hal ehwal pernikahan.

Dalam perkara ini. bomoh atau bidan yang terlibat akan menjampinya. Pada keesokan harinya kemenyan akan dibakar dan diasap pada buluh di tebuk dan anak berkenaan pun dimandikan. Di samping itu. Selepas itu barulah ibu berkenaan boleh mandi dan mencuci lampin anak di sungai. bidan memohon restu semoga bayi berkenaan selamat dan tidak diganggu oleh hantu/syaitan. Selepas habis pantang ibu tersebut boleh mandi sungai dengan syarat ditangkal terlebih dahulu. luka. 3. bayi berkenaan akan dimandikan dengan air daun dan bunga-bungaan yang wangi yang dijampi dan di peram semalaman untuk pemutus ubat. 3. Bahan-bahan untuk tujuan ini: a) Daun lebak hutan muda yang dicarik-carik b) Daun-daun wangian dan duit syiling melebihi 25 sen c) Bunga kemboja.1 Mandi Putus Ubat Selesai pantang. Dalam upacara ini ibu bayi berkenaan tidak dibenarkan berpanas atau berdiang(matahari/palang api). bunga melor.Alat-alat atau bahan-bahan yang diperlukan ialah: 1. Kunyit tirus 3.Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk. Manakala batu-batu kecil tadi di tabur ke hulu dan ke hilir sungai.2 Mandi Bidan (Buang Banir) Seorang ibu yang telah bersalin masih dianggap berhutang dengan bidan yang menyambut kelahiran bayi. ibu tersebut perlu menyediakan bahan-bahan seperti mandian pemutus ubat dengan tambahan perkara berikut: * kain batik atau terpulang kepada kehendak bidan . Sebagai membayar hutang. Sedikit batu-batu kecil 2. Tepung dari beras yang digiling (mengikut setengah daerah) Bahan tersebut akan dijampi dan ibu berkenaan akan mengunyah separuh hancur kunyit tirus berkenaan dan disembur ke kai dan sungai tersebut. jatuh dan mengupas bendabenda yang mengeluarkan cahaya putih (ubi kayu) selama tujuh hari. bunga ros cina dan lain-lain bunga yang wangi d) Sejenis akar (cincong) buluh/buyung e) Buyung/buluh dua ruas f) Bedak buku g) Buah kesumber h) Arang campur minyak i) Kemenyan Apabila bahan ini telah disediakan. beliau akan membuat “mandi bidan”.

KEMATIAN Apabila terdapat kematian di sesebuah kampung. keluarga yang hidup akan jatuh sakit dan boleh membawa mati. Kanak-kanak akan ditangkalkan dengan menconteng arang di kedua-dua belah kening atau kedua-dua belah tapak kaki dan juga pada daun-daun yang dipercayai ditakuti oleh hantu. Pada hari keenam. 4. Bidan akan jatuh sakit dan tidak akan pulih selagi upacara tersebut tidak dilaksanakan. Upacara ini dilakukan dalam rumah simati. Pada malam tersebut penduduk kampung akan berjaga di rumah simati sehingga pagi untuk mengelakkan mayat tersebut daripada diganggu oleh hantu atau dilangkah oleh kucing kerana dipercayai boleh menyebabkan mayat tersebut bangun dan mengacau. mayat tersebut akan dimandikan dan dibungkus dengan kain baru atau kain putih dan seterusnya dibungkus dengan tikar. Sebelum di kambus. Salah seorang ahli keluarganya akan memegang batu nisan serta memanggil nama simati seolah-olah menggerakkannya untuk menjamu makanan dan minuman. Sebelum upacara pengkebumian. Ahli masyarakat akan menangguhkan semua kegiatan harian mereka kerana dikhuatiri roh simati akan marah atau menegurnya dan akibatnya orang yang terlibat akan ditimpa malang. tiga kepal tanah bercampur arang yang telah dijampi akan diletakkan di kedua-dua belah telinga dan bahagian dada untuk memutuskan hubungan si mati dengan keluarganya. Setelah dikambus. di samping berpesan bahawa perjalanannya ke alam lain adalah . Liang lahad digali sedalam 1 meter. diikat kemas-kemas supaya senang diusung. minuman dan rokok akan dilekatkan diatas kubur berkenaan. kayu yang telah dibakar akan dialih untuk memberitahu simati bahawa dia sudah berada di alam lain. Sebelum meninggalkan kubur. keluarga serta penduduk kampung akan bergotong-royong menambak atau memadatkan tanah kubur tersebut agar tidak jerlus. Jika tidak. Bidan berkenaan tidak boleh membuat kerja-kerja diluar rumah dan berpanas selama tiga hingga tujuh hari.* wang tunai sejumlah RM 1. kayu yang diukir (ala kadar) dicacak di atas kubur sebagai penanda dan diikuti dengan upacara meletakkan makanan. Setelah masuk hari ketujuh. minuman dan rokok yang telah dinyalakan diatas kubur selama enam hari berturut-turut. Penanda sementara tadi diganti dengan batu nisan yang kekal. Mayat dimasukkan ke dalam liang lahad.25 * Hadiah mengikut kemampuan Cara memandikannya adalah sama seperti mandi pemutus ubat begitu juga dengan pantang. makanan. Penduduk tempatan akan menziarahi dan membantu upacara pengkebumian. biasanya sanak saudara jauh dan dekat akan diberitahu. Api akan dinyalakan di sekeliling rumah untuk mengelak atau menghalau hantu yang menyebabkan kematian itu. Kebiasaannya mayat tidak kebumikan pada hari kematian dengan itu tujuan memberi peluang kepada saudara mara simati yang jauh datang memberi penghormatan terakhir.

mengutip sayur. Kemuncak upacara adalah di mana setiap penduduk mengadakan kenduri di rumah masingmasing dan orang ramai dipelawa sama. 5. 5. bunga-bungaan dan lain-lain. Pawang atau bomoh akan melaksanakan upacara tersebut di balei (rumah pemujaan) yang telah disediakan dalam satu kawasan khas. Ia merupakan upacara tahunan yang paling meriah dan penuh tradisi. ia disambut dengan joget orang asli atau Modek dan di setengah tempat mereka menggunakan muzik pengiring. Upacara ini biasanya berlarutan hingga ke pagi hari.3 Membuka Ladang Baru Membuat ladang merupakan tugas yang mesti dilakukan oleh Orang Asli kerana ia adalah punca pendapatan mereka. Setiap tahun mereka akan membuka ladang baru untuk . Hari itu merupakan hari yang paling sibuk kerana setiap orang menjalankan berbagai-bagai aktiviti seperti menangkap ikan. memburu. JENIS PERAYAAN Kaum Semai mempunyai hari perayaan sendiri seperti Hari Genggulang/ Menyambut Tahun Baru. Hari Menuai atau Menggulung dan Hari Membuka Ladang Baru. Mengikut kepercayaan turun-temurun Suku Kaum Semai. keramat dan penunggu yang dipercayai wujud sejak zaman nenek moyang mereka. keledek. Hari Genggulang diadakan untuk kesejahteraan dan keselamatan kampung. labu dan abu. Perayaan dimulakan oleh pawang atau bomoh dengan mentera dan jampi. Namun begitu pada masa kini upacara tersebut sudah beransur berubah mengikut peredaran masa. pulut kuning dan telur ayam yang sedang diram dan berdarah di dalamnya). Setelah selesai upacara di balei.selamat dan memohon supaya tidak mengganggu ahli keluarga yang masih hidup. Hilir Perak dan Selatan Perak pada akhir tahun iaitu akhir bulan Disember atau di awal tahun pada bulan Januari atau Februari. Balei ini dihias dengan anyaman daun serdang. Di hadapan Balei terdapat dua buah sangkak di mana di kiri kanannya diisi dihidang dengan “jamuan hantu” yang mengandungi pulut. 5. “cenagoh” untuk memanggil roh. 5. menuai dan menumbuk padi sebagai persediaan untuk kenduri besar.2 Menuai Dan Menyulung Tahun Suku Kaum Semai menyambut hari menuai padi dengan mengadakan kenduri pada hari pertama padi dituai. mengkuang hutan.1 Hari Genggulang Kebiasaannya disambut oleh Suku Kaum Semai yang tinggal di kawasan Perak Tengah. wajik periong (sejenis makanan seperti gulai bercampur sayur ubi. tok pawang akan mengikat pantang. keladi. Untuk meriahkan lagi perayaan itu.

2 Nyanik Nyanik amat ditakuti oleh Orang Asli kerana Nyanik dipercayai boleh menyebabkan seseorang itu sakit dan boleh membawa maut. Oleh itu untuk keselamatan diri dan tapak ladang. disentuh atau sebagainya dan dipercayai wujud di kalangan Kaum Semai.1 Kuasa Nyenang Nyenang merupakan makhluk yang yang tidak dapat dilihat. mempunyai sifat pengasih.mendapatkan makanan. juga dipercayai simati akan menjadi makanan Nyanik kerana Nyanik adalah makhluk jahat. dan anak sungai ada keramat dan penunggu yang boleh mendapatkan bencana atau bala. 7. gunung. mereka akan mengadakan kenduri sebagai menjamu penunggu atau keramat di daerah itu. Kenduri ini biasanya diiringi oleh sewang diwaktu malam hingga ke siang hari. Oleh kerana setiap keburukan dan kebaikan yang manusia lakukan pasti ada balasannya. 6. gaung. KEPERCAYAAN Suku Kaum Semai amat percayai kewujudan kuasa ghaib seperti kuasa: * Nyenang (Tuhan) * Nyanik (Tuhan dan Syaitan) 7. penyayang dan berkuasa. Terdapat banyak Nyanik dan di antaranya ialah: . TEMPAT KEDIAMAN Terdapat empat jenis tempat kediaman Kaum Semai: * " Rumah Yeau " (Deg Yeau) * " Rumah Ran " (Deg Ran) * " Rumah Pisang Sesikat " (Deg Pisang Seikat) * " Rumah Biasa " 7. bukit. Walaupun tidak diketahui di mana Nyenang berada tetapi tetap wujud menyebabkan kaun Semai takut untuk melakukan kesalahan yang boleh mengakibatkan tenghak (dosa) kerana yang bersalah akan menerima akibatnya dari Nyenang. Ianya dianggap sebagai makhluk yang teragung dari sekalian makhluk. Orang Semai juga percaya bahawa semua kehidupan di dunia ini tertakluk di bawah kuasa Nyenang. Mengikut kepercayaan setiap hutan tebal.

tasek.2. Manakala benda-benda yang lain ialah busut. Menurut kepercayaan Orang Asli Semai. lubuk. Salah satu sifat Nyanik ini yang aneh ialah membawa ambong (bakul) bakul yang terbalik ke bawah. Nyanik-Nyanik ini suka menyakat atau mengganggu manusia terutama Nyanik Cereg Song. Gelutong. Permintaan ini dilakukan pada tiap-tiap tahun melalui pawang dimana upacara ini dinamakan gengulang. Sena dan sebagainya. Jawi.2 Nyanik Pechnoch (Penunggu) Dipercayai Nyanik ini menjadi Penunggu atau penghuni susuatu benda.00 malam hingga 5. ia akan mengeluarkan bau yang wangi. Mai Cereg Teg dan Mai Cereg Song. 7. Ia menjelma dengan hanya kelihatan manusia dan kadang kala kedengaran bunyi suara manusia yang parau dan kasar dari arah perkuburan. Nyanik ini tidak suka menyakat atau mengusik manusia kecuali manusia akan terkejut atau takut apabila terserempak apabila melihatnya. Nyanik Pechnoch dan Nyanik Ratah ada di bawah kuasa atau Pengawasannya. Contohnya pokok besar dan rending. Terap.2. Orang Asli Semai sentiasa meminta pertolongan dan perlindungan keselamatan dari semua jenis wabak penyakit serta bencana alam. Mai Berlag Mat.00 pagi. 7. Ia tidak mempunyai anak mata kecuali mata putih sahaja. gunung serta rumah yang ditinggalkan.7. Sebelum kemunculan dirinya ke penglihatan manusia. .2. Nyanik ini berasal dari manusia yang telah meninggal dunia.5 Nyanik Mai Berlag Mat Ia akan menjelma menyerupai manusia (sedangkan orang itu telah meninggal) kecuali keadaan matanya yang berbeza.2. Tempat kediamannya di kawasan perkuburan. Ianya berjalan jika perlu ataupun pada masa-masa tertentu iaitu waktu malam ketika berlaku kematian dan di mana kematian seseorang merupakan makanannya.batu besar dan tinggi. Ia berada di mana-mana sahaja.4 Nyanik Kickmock Nyanik ini bergerak waktu malam iaitu bermula di antara jam 8.3 Nyanik Ratah Terdapat lima jenis Nyanik dalam Kumpulan Nyanik Ratah iaitu Kicmoc.1 Nyanik Keramat Dipercayai mempunyai kuasa di satu-satu daerah atau tempat.2. 7. Nyanik jenis ini dianggap sebagai penunggu manusia. 7. Pokok-pokok yang menjadi kegemaran Nyanik ialah Pulai.

7. demand dan seterusnya mati jika tidak mendapat rawatan pemulihan daripada bomoh.2. Ia bergerak di kawasan tanah perkuburan seseorang. Makhluk ini tinggal berkumpulan atau bermasyarakat.2. Ia menjelma sebagai gadis cantik yang berambut panjang dan apabila menyakat atau mengusik manusia maka manusia tersebut akan menjadi gila dan gila tersebut amat sukar untuk diubati.8 Nyanik Cereg Teg Nyanik ini tinggal di atas pokok pulai. Apabila umur kickmoch mencapai 50 tahun. ia akan bertukar jadi Jeet. busut terutama di tempat tinggi dan sejuk. Ia tinggal di bukit-bukit atau gunung-gunung di hutan atau pedalaman. jelutong dan terap.9 Mai Tepas (Orang Bunian) Mai Tepas merupakan makhluk halus yang mana walahnya menyerupi wajah manusia. Walau bagaimanapun Mai Tepas ini amat sukar dilihat oleh orang biasa kecuali bomoh atau orang perseorangan yang kebiasaannya Orang Asli yang sering berburu atau mencari rotan di man bermalam di pedalaman dan terus mengikut makhluk tersebut dan menyebabkan ianya tersesat. Seperti juga Mai . Oleh kerana manusia takut kepada Nyanik maka apabila tersedar dan didapati dirinya berada di atas kubur maka manusa tersebut akan hilang semangat.12 Ludat Ludat tinggal di batu-batu. Ia mengusik atau menyakat mangsanya dengan cara menerkam atau menggoncang pokok tempat di mana di menumpang. letih lesu dan akhirnya sakit dan terus meninggal. Ia cuma memikul manusia yang masih hidup dan akan meninggalkan paring tersebut di atas kubur.2.7.6 Jeet Jeet berasal dari Kickmoch kerana umur Kickmoch terhad sehingga 50 tahun sahaja bermula dari kematian seseorang manusia. Bentuknya menyerupai siamang. 7. Kesesatan tersebut disebabkan oleh ajakan makhluk halus tersebut. Ini menyebabkan orang berkenaan akan hilang terus masyarakatnya atau bila kembali ia akan hilang ingatan. 7. 7.7 Nyanik Mai Cereg Song Nyanik Cereg Song ini suka menyanyi sama ada ianya berada di tengah tasek atau di atas pokok. Nyanik ini tidak mencederakan seseorang. biji matanya berwarna merah terutama apabila terkena cahaya lampu. Mai Tepas tidak memakan manusia tetapi hanya memperdayakannya sahaja.2. Kejadian ini dipercayai ia telah dijadikan oleh makhluk tersebut sebagi ahli keluarganya.Ia berbuat demikian supaya mangsanya kehilangan ruai (semangat).

13 Guning Guning bertuankan Mai Halaq (bomoh). 8. “Slak Mandi Alam”. dihancurkan atau ditumbuk kemudian dipupuk di tempat yang luka dan dibalut. Kebiasaan Guning adalah dari kumpulan Nyanik Ratah. Makanan yang disajikan adalah tertakluk kepada pantang larang makanan disenaraikan. Mereka mendapat sumber protein daripada binatang buruan. buah-buahan yang didapati dari ladang dan hutan yang berhampiran. a) Bagi sakit atau luka-luka herba digunakan secara meluas di dalam masyaraka Semai. Jenisjenis herba yang digunakan adalah berdasarkan jenis penyakit yang dihidapi. masyarakat Semai mangamalkan cara berubat sendiri apabila seseorang daripada mereka sakit sama ada dengan menggunakan akar dan daun-daun kayu atau bomoh.2 Perubatan Daripada segi perubatan. AMALAN KESIHATAN 8. daun “gelenggang” yang telah layu pada api dan dihancurkan kemudian disapu di tempat yang berkudis. Ludat.Bagi Tok Halaq untuk mengubat pesakit. Ia mencari rezeki dengan menyumpit binatang-binatang atau kehidupan di atas pokok.Tepas ia tidak memakan manusia. . 7. ia sering merayau-rayau dalam hutan dengan membawa buluh sumpit. “Slak Selendon” . b) Kudis Buta Untuk mengubati.1 Makanan Makanan utama masyarakat Semai ialah beras dan ubi kayu. sayur-sayuran. hilang semangat dan lainlain penyakit yang disebabkan oleh Nyanik. Penyakit penyakit yang boleh diubati oleh Guning ialah terkena sampuk. Guning boleh memulihkan orang sakit. ikan. Mai Tepas dan lain-lain lagi. Peranan Guning untuk memujuk Nyanik yang menyebabkan manusia sakit. Ia jarang sekali menyumpit atau memperdayakan manusia kecuali jika perlu. beliau memanggil Guningnya melalui Ramol (berbumbum). maka ia bergerak atau berjalan pada waktu siang. 8.

c) Bisul Ia diubati dengan membakar kulit kerang hangus. d) Kayap Batang Kelubi dipancung serong dan diambil getahnya. e) Kurap dan Panau Daun gelenggang dilayu. Getah itu disapu di tempat yang terkena kayap. Daun yang telah dipias diletakkan di tempat yang patah atau terseliuh. Ulangi lagi selepas itu atau bawang putih dipecahkan digosok di atas kepala. g) Pening Kepala Halia dipotong kemudian dicium selama lebih kurang 5 minit. seelok-eloknya akar lalang yang masih muda direbus dan airnya itu diminum atau Batang Tepus dititik dan diambil sebelah dalam batang itu dan diletakkan di kepala. h) Patah dan Terseliuh “Daun temu urat” dan “buah jarak ” dibungkus dalam daun pisang dan dipais. kemudian ditumbuk sampai hancur. dihancurkan atau ditumbuk kemudian dipupuk atau disapu di tempat yang ada kurap atau panau. disapu pada bisul. hantu dan syaitan adalah salah satu punca seseorang itu mendapat sakit. Kemudian dibalut. 8.3 Perubatan Tradisional Orang Asli Suku Kaum Semai mempercayai bahawa penunggu. Oleh itu bomoh atau pawang memainkan peranan penting untuk mengubat dan mengetahui penyakit-penyakit yang dihidapi dengan cara berikut: • Jampi • Bercadak • Berkebut • Sewang • Gegabor • Sangkak • Tenghor • Cekneat • Ne-alin • Bidan atau Bidat . f) Panas-panas Badan Akar lalang diambil sebanyak mana yang boleh. Rawatan seperti ini dilakukan sehingga beberapa minggu atau bulan sehingga sembuh. i) Hidung Berdarah ”Broh” Daun sirih atau “Cawi” digulung dalam bentuk kun dan disumbatkan ke dalam hidung.

Kaedah pengubatan ini hanya dilakukan oleh bomoh yang berpengalaman dan tinggi kebatinannya.a) Jampi Jampi adalah ayat-ayat yang dibaca bagi sesuatu tujuan. kemenyang. Kaedah ini digunakan untuk mengubati penyakit yang ganjil seperti rasa tajam dan bisa-bisa di dalam badan yang datang secara mendadak. Melalui cara ini bomoh akan cuba mengubat dalam masa tiga hari. e) Tenghor/Ceknet Satu kaedah pengubatan segera denagan menggunakan daun pemulih. Ia dikehendaki oleh gunig anak yang melalui perantaraan bomoh. kejai atau kemanyang. Pesakit dijampi pada tubuh sendiri atau pada herba-herba tertentu seperti berikut: • Jenaram (Jaram) • Tabar (Setawar) • Kelawi • Serbok (Daun Babak) • Pemulih • Rempuyig/berdag (kunyit tirus) • Jerangau • Sirih • Pinang b) Bercadak Bercadak adalah dimana bomoh merawat pesakitnya di waktu malam dengan menggunakan gendang. Ayat-ayat ini pada asalnya didapati melalui mimpi dan ianya diperturunkan dari generasi ke generasi yang lain. Pantang semasa berbumbun tidak boleh memasang pelita atau lampu. . Ayat-ayat jampi ini dikenali sebagai ilmu.Alat yang digunakan semasa berkebut ialah “Bumbun” (bentuk kun yang dianyam dari daun bertam).sela Bert. Setiap pesakit yang pernah diubati oleh bomoh tersebut mestilah hadir dalam upacara tersebut. Bercadak ini dijalankan selama tiga hari hingga ke tujuh hari. Bomoh akan masuk ke dalam bumbun dan menyeru sambil menyanyi diiringi dengan dengan centong hingga datanglah “Gunig”. gong dan lilin diiringi oleh nyanyian bomoh lalu datanglah “Gunig”(makhluk halus) melihat dan mengenal pasti penyakit sama ada tersampuk atau lain-laian lagi. c) Berkebut (Berbumbun) Berkebut dijalankan pada waktu malam. lebak. d) Sewang Sewang berubau dijalankan di sebuah rumah yang besar. centang. semua bomoh-bomoh atau pawang berkumpul untuk menjalankan upacara pemutus ubat kepada pesakit yang pernah diubati oleh mereka.

Manakala penyakit yang disebabkan oleh keteguran (sampuk) rawatan secara tradisonal digunakan. Selalunya bomoh akan membuang bala supaya penyakit itu tidak berulang lagi. g) Sangkak Merupakan cara pengubatan yang terakhir dilakukan oleh bomoh setelah acara berkebut/berbumbun gagal dilakukan. rawatan moden adalah yang paling berkesan. Di dalam sesuatu keadaan. . Mereka mempercayai bahawa penyakit yang diakibat oleh kuman. mereka menggunakan cara rawatan serentak. h) Ne-alin Cara ini digunakan Semai meneriam rawatan moden. pengsan dan ketegur.f) Gegabor Bomoh menggunakan cara pengubatan ini untuk penyakit-penyakit yang dikena secara kecemasan seperti sampuk.

Mereka secara khususnya terbahagi kepada beberapa subkumpulan. Tetapi kini terdapat hanya sebuah penempatan tetap masyarakat ini di Semenanjung Malaysia. pendek (lelaki tidak melebihi 3 inci dan wanita antara 9 inci hingga 1 kaki) dan berwarna gelap atau perang kemerah-merahan.Walaupun mereka diberitakan pernah tinggal bertaburan di utara Semenanjung. LATAR BELAKANG Kintak merupakan satu di antara dua rumpun bangsa Orang Asli daripada suku kaum Negrito atau asalnya dikenali sebagai Semang oleh beberapa penulis terdahulu. Bermulut agak luas dan berbibir sederhana tebal 1. Bertulang pipi agak luas dengan anak mata berwarna perang gelap atau hitam. Berdahi rendah dan bulat.KAUM KINTAK 1. Perak Darul Ridzuan. anatara yang dikenal pasti adalah Kintak Bong dan Kintak Nakil. Kintak juga dikenali sebagai Tak. Biasanya mereka memilih kawasan pamah berhampiran dengan sungai yang masih kaya dengan spesis-spesis tumbuhan. 20 kilometer melalui jalan utama hingga ke persimpangan lombong lama di Kelian Intan dan 5 kilometer melalui jalan tanah merah dari simpang berkenaan. . Kentok. khususnya dalam wilayah dari Sungai Kerumi di Utara Grik memanjang di Simpang Empat di Baling dan melebar ke bahagian sisi garisan ini sehingga ke Air Panas di Keroh. haiwan buruan serta ikan yang menjadi sumber makanan dan ekonomi mereka.1. kadangkala terdapat yang berkulit gelap atau perang kemerahmerahan. Seperti rumpun bangsa Negrito yang lain. Ianya terletak kira-kira 25 kilometer dari bandar Grik menghala ke bandar Keroh. Berdagu kecil dan bulat. rata dan kembang. Berhidung pendek. dan Kintok. secara fizikalnya kaum lelaki dan wanita Kintak juga bertubuh rendah (anggaran lelaki 150 cm dan wanita 140 cm) dan kecil tetapi gempal. kecuali kenderaan pacuan empat roda diperlukan dalam keadaan-keadaan tertentu. Kampung ini kini boleh dihubungi dengan semua jenis kenderaan darat.Penempatan yang dimaksudkan ialah Kampung Bukit Asu di Grik dalam daerah Hulu Perak. LOKASI (KAMPUNG) Orang Kintak sejak dahulukala tinggal di pinggir-pinggir hutan berhampiran dengan penempatan masyarakat Melayu atau Siam. Berkulit perang gelap. Berambut kerinting halus. Kampung ini berjiran dengan penempatan masyarakat Melayu di utara dan penempatan masyarakat Siam di selatan. malahan ada yang hitam berkilat.

atau mentua yang tinggal bersama mereka. Penceraian jarang berlaku selepas pasangan memperolehi anak. mayat dimandikan.2 ASAL-USUL Memandangkan wilayah kehidupan mereka terlau jauh hingga ke wilayah Chaiya di selatan Thailand. Penghulu sebagai ketua adat akan mengatur kerja-kerja pengurusan mayat dan upacara pengebumian. Malah terdapat di kalangan masyarakat ini mahir bertutur dalam dialek Siam. Kenyataan ini diperkukuhkan lagi berasaskan bentuk fizikal dan dialek mereka. Sementara itu dirumah. dirumah simati sanak saudara dan penduduk kampung akan bergilir-gilir akan menjaga mayat sehingga keesokan harinya.1 ADAT PERKAHWINAN Di kalangan suku kaum Negrito termasuk masyarakat Kintak adat perkahwinan mereka terlalu mudah. Kahwin kepada mereka memadai dengan kedua-dua pasangan membina tempat perlindungan dan tidur bersama. segala kegiatan harian masyarkat pada hari berkenaan terpaksa ditangguhkan. Kemudian dipakaikan pakaian yang lengkap. hadir untuk memberi penghormatan terakhir. kemudiannya berpindah ke Kubang Semang di Keroh sebelum menetap di kampung sekarang. Pada malamnya. termasuk penghulu mereka sekarang Penghulu Alipon bin Saad pernah bersekolah dan sering berulang-alik ke Betong. kaum Aetas di Filipina. Din bin Dahan serta beberapa penduduk kampung mendakwa bahawa mereka berasal dari Betong di selatan Thailand. Keluarga mereka terdiri suami. Mayat biasanya tidak dikebumikan pada hari kematian. Ini tidak bermakna mereka mengamalkan bebas seks. Namun kuasa membuat keputusan tersebut tidak mutlak kerana suami harus mengambil kira nasihat dan pandangan isteri dan ibu atau bapa. Sering juga berlaku penceraian dan berkahwin semula dengan orang lain. di tanah perkuburan kerja-kerja menggali lubang kubur dan mencincang buluh dijalankan.Pada keesokan harinya.Temubual dengan pembantu penghulu.1. Perkahwinan atas pilihan keluarga amat kurang berlaku. seterusnya kedua-dua belah tangan dan kaki . Mayat juga ditegah diumpat keji serta dilangkah oleh manusia dan binatang kerana dikhuatiri mayat tersebut akan bangkit dan mengganggu penduduk kampung. isteri dan anak. Larangann ini jika dingkari dipercayai roh simati akan marah dan akibatnya akan ditimpa malapetaka.2 ADAT KEMATIAN Biasanya apabila berlaku kematian. SOSIO-BUDAYA Masyarakat Kintak pengamal sistem keluarga nuklear atau sekelamin. 2. Setiap keluarga ini mempunyai rumah sendiri. penghulu serta penduduk kampung akan diberitahu.Biasanya perkahwinan mereka berasaskan pilihan sendiri atau dasar suka sama suka. tujuannya bagi mengelakan mayat manusia tersebut diganggu oleh hantu. kerana ingin memberi peluang kepada saudara mara simati yang jauh. para pengkaji mempercayai bahawa masyarakat Kintak mempunyai pertalian dengan orang Negrito di Kepulauan Andaman. Tidak diatur secara rasmi dan tidak diraikan. 2. sanak-saudara simati yang jauh dan dekat. Bagi menghormati simati. Mereka juga mendakwa bahawa generasi tua mereka sebelum ini. Keluarga nuklear diketuai oleh suami yang berkuasa dalam membuat keputusan. 2.

1 SEMASA MENGANDUNG * Pantang yang dikenakan kepada isteri:Pantang/Tak boleh 1. bapa dan simati akan meninggalkan pesanan-pesanan yang baik kepada simati. 2. Pasangan simati dan keluarganya dilarang berhias dan bersukaria dalam tempoh berpantang selama empat puluh hari. Mayat akan diletakkan dalam dan kemudian lahad ditutup dengan buluh cincang terlebih dahulu sebelum dikambus. Tujuh hari selepas itu kenduri berserta sewang secara sederhana pula diadakan. Manakala penduduk kampung hanya dilarang bersukaria dalam tempoh tersebut. Segala barang-barang kesayangan simati diletakan di atas kubur. Makan pucuk labu Makan ikan yang dipancing 1. Pada hari keempat puluh.Bagi mengelakkan gangguan binatang dan sebagainya. tujuannya selain untuk menjamu simati juaga menandakantamat tempoh berpantang bagi seluruh penduduk kampung berkenaan. untuk mengelakan komplikasi kepada si ibu semasa melahirkan dan bagi menjamin anak dilahirkan sihat serta sempurna sifatnya berbagai-bagai pantang larang serata pemilihan makanan yang sesuai yang perlu dipatuhi oleh pasangan suami isteri. pondok pisang sesikat dibina untuk menaunginya. Akhir sekali mayat dibungkus dengan kain batik lepas yang baru dan diikat kemas supaya senag diusung ke kubur.Sebagai tanda sepasang kayu yang telah dijampi oleh Tok Bomoh dipacakkan di bahagian kepala dan kaki kubur berkenaan.3 ADAT KELAHIRAN Dalam mempastikan ibu yang sedang mengandung sentiasa dalam keadaan sihat. Kenduri kecil akan diadakan pada malam berkenaan. mayat biasanya ditanam sedalam empat atau lima kaki serta mempunyai lahad. Bagi mengingati simati serta mempercayai roh simati juga memerlukan makanan dan rokok (jika simati hayatnya merokok) juga diletakkan bersama. 2.3. kenduri dan sewang secara besar-besaran akan diadakan. Makan ikan yang berduri 2. Di atas kubur. sama ada sepanjang tempoh mengandung mahupun selepas bersalin. Kedua-dua kenduri tersebut bertujuan menjamu simati. Makan pucuk paku 2. Sebelum meninggalkan kubur.dibengkokkan atau dilipat ke arah hadapan badan sehingga bahagian jari-jemari tangannya berada betul-betul dibawah dagu dan kepala lututnya mencecah dada. Makan binatang bertanduk Makan ubi sebelum kandungan berusia tiga bulan Akibat /Dipercayai Kandungan dan bayi lemah Bibir bayi sumbing Lekat atau susah bersalin Kaki dan tangan menyerupai ubi .

Karei dan Cenoi. 2.1 Musim Buah-buahan Perayaaan ini diadakan apabila buah-buahan hutan telah masak. larah. luar biasa dan sifat kekal.Pada malamnya upacara sewang akan diadakan.Antara perayaan tahunan yang diraikan adalah seperti berikut:2. patuh dan takut kepada ketiga-tiga lantaran kuasa mereka miliki dipercayai terlalu tinggi . Kaum lelaki akan keluar beramai-ramai untuk mengumpul buah-buahan seperti tampoi. lantaran daripada amalan berpindahrandah yang mereka amalkan. . Panggang ikan suling-paling Menjaring atau menjala ikan Memancing ikan Akibat /Dipercayai Takut bayi menyongsang Lekat atau susah bersalin Bibir bayi sumbing 2. PANTANG LARANG 3.Tok bomoh menjalankan jampi-serapah seraya memohon kepada penunggu kawasan agar hasil padi mereka akan bertambah pada musim-musim akan datang. Mereka terlalu menghormati.1 Kepercayaan Seperti kepercayaan suku kaum Negrito yang lain.Apabila tiba hari yang telah ditetapkan kaum lelaki akan keluar beramai-ramai. Ia sering dirujuk oleh masyarakat dan disama tarafkan seperti tuhan atau sultan.Cenoi mempunyai kelebihan sihir dan pakar dalam kesegala kebaikan. durian dan sebagainya dibawa pulang. Pada malamnya didakan majlis bersewang sambil menikmati buah-buahan serta makanan yang disediakan oleh kaum wanita.4.4.4 PERAYAAN Tidak banyak perayaan dalam masyarakat Kintak. 3.2 Musim Menuai Padi Perayaan ini biasanya diadakan sebaik sahaja kerja-kerja menuai padi. Panggang ikan perut di bawah 2. Fungsinya mengawal masyarakat dan kemarahannya akan dijelmakan melaui petir dan kilat. mereka bersukaria hingga menjelang pagi. rambutam. secara tradisinya masyarakat Kintak juga menonjolkan lambang kuasa Tok Batin . Selepas menjamu selera dengan masakan mereka sendiri sediakan .* Pantang yang dikenakan kepada suami:Pantang/Tak boleh 1.

Sejenis akar berduri dibuang kulit luar dan dalam. 4. 5. Daun kapalterbang digesek dengan tangan hingga hancur. Protein diperolehhi daripada binatang buruan dan ikan. ubi tanjung. mereka juga menggunakan khidmat bomoh serta berbagai jenis herba sebagai kaedah alternatif.1 PEMAKANAN Mamandangkan hampir tidak wujud sebarang bentuk pertanian dalam kehidupan masyarakat ini. Kehidupan mereka amat bergantung kepada hasil hutan belantara seperti buah-buahan. ubi garam. umbat dan sayur-sayuran hutan bagi sumber vitamin. orang kintak juga seperti rumpum bangsa lain dalam suku kaum Negrito. ubi kapur dan beberapa jenis ubi lain sebagai sumber makanan harian. Antaranya adalah seperti berikut:Penyakit Kayap Sakit kepala Luka Kurap/panau Berdarah hidung Bisul Kudis Buta Patah terseliuh Kaedah Rawatan Dijampi Kulit tepus dilayur pada api dan dililit di kepala. ubi kepala gajah. STATUS EKONOMI Secara tradisinya. dipupuk atau disapu pada tempat yang sakit.2 KAEDAH RAWATAN Disamping perubatan moden. tumbuh- . Dijampi dan diikat dengan anduh buluh. Disamping itu mereka juga mengamalkan pengambilan herba-herba tertentu untuk meningkatkan kesihatan dan sumber tenaga. Mereka juga mendapatkan buah-buahan . namun kaedah perubatan tradisional seperti penggunaan khidmat bomoh serta pengambilan herba bagi mengubat penyakit-penyakit serta sebagai amalan kesihatan mereka masih dipraktikkan secara meluas. ubi-ubi liar. AMALAN KESIHATAN/PERUBATAN Walaupun masyarakat Kintak telah menerima perubatan moden. ditumbuk dan digosok pada kudis. keladi. Akar lada direbus dan diminum.4. Mereka merupakan pemburu dan pengumpul makanan. maka mereka juga menjadikan ubi-ubi liar seperti ubi pandang. Daun sirih atau cawi digulung berbentuk kon dan disumbatkan ke lubang hidung. 4. Daun misai kucing dicelur dan ditempek pada bisul untuk tarik nanah.

kini ada di antara kaum lelaki khususnya generasi muda . 5. Namun. rotan serta herta ubatan tradisional untuk dijual di kampung-kampung dan bandarbandar berhampiran serta kepada peraih-peraih yang sering berulang-alik kampung mereka.1 PEKERJAAN Kesan kepesatan pembangunan negara turut dirasai dan sekaligus mengancam kehidupan dan menggugat ekonomi masyarakat ini walaupun mereka tinggal agak jauh di pedalaman . Walaupun ada di antara mereka yang menoreh getah sendiri dan ada yang telah mula mengusahakan tanah untuk pertanian . pembinaan lebuhraya. gaharu. telah keluar ke kampung-kampung bersebelahan untuk mengambil upah menebas dan meracun di kebun-kebun. herba ubatan tradisional dan sebahagiannya untuk dijual. hidro-elektrik. gaharu. pakaian dan keperluan lain. perusahaan pembalakan dan sebagainya menyebabkan pencemaran sungai dan kemusnahan hutan.Disamping itu mereka juga mengumpul hasil-hasil hutan sperti rotan. . sekaligus mengancam kehidupan flora dan fauna yang menjadi sumber makanan dan ekonomi mereka. tetapi bilangannya terlalu kecil lantarn pulanganya tidak mampu menampung keseluruhan keperluan hidup mereka.Malah ada yang telah bekerja di kilan-kilang dan sebagainya di bandar-bandar berhampiran khususnya bandar Grik dan Keroh bagi mendapatkan wang untuk membeli makanan.Hanya sebilangan kecil di antara mereka mengusahakan tanah untuk aktiviti pertanian. begitu tidak kurang juga mereka yang masih masuk ke hutan untuk mencari rebung.tumbuhan binatang buruan dan ikan sebagai sumber makanan.Untuk meneruskan survival mereka yang begitu panjang. Bilamana penerokaan hutan untuk projek-projek tadahan air.

KEKELUARGAAN 3. Mereka menyara keluarga dengan bercucuk tanam. 2.1 PERKAHWINAN (i) Adat Menunggu (Meyakinkan bakal mertua) Bakal menantu lelaki perlu dapat meyakinkan mertua akan kewibawaannya dengan menawarkan diri untuk menguruskan kerja-kerja seharian. Perpecahan kuasa Penghulu boleh berlaku sekiranya ada di antara keluarga yang tidak bersetuju dengan kepimpinannya. Mereka juga tidak membuat penempatan di kawasan berpaya(takungan air) kerana ditakuti berpenunggu. mereka membina rumah panjang. Mereka membina rumah daripada kayu (selain daripada kayu jenis keras) secara bergotong-royong. SOSIO-BUDAYA 2. Begitu juga kawasan air terjun dan sungai besar juga tidak sesuai kerana ditakuti ada puteri sungai/lata yang akan mengganggu. bebas daripada adanya kayu keras seperti "merbau" dan sebagainya.KAUM TEMIAR 1. Setelah beberapa lama tinggal di rumah panjang itu. 2. Di peringkat awal penempatan.2 KUASA PENGHULU Kuasa Penghulu terikat dengan adat resam dan pantang larang suku kaumnya. berburu dan mencari tumbuh-tumbuh hutan. Beliau juga bermain peranan sebagai hakim. barulah mereka berpindah dengan keluarga masing-masing dan membina rumah sendiri. Kuasa Penghulu juga akan gugur jika beliau mengasingkan diri dengan berpindah ke pertempatan baru. PENGENALAN Pemilihan penempatan suku Bangsa Temiar di sesuatu tempat ditentukan oleh penghulu. Adat ini dikenali sebagai "Adat Menunggu". 3. 2. Beliau berkuasa mengarahkan anak-anak buahnya untuk bergotong-royong menjalankan aktiviti kampung serta merestui perkahwinan.1 PERLANTIKAN Jawatan Penghulu diwarisi mengikut keturunan. Ini bererti beliau mempunyai kesanggupan menanggung bakal keluarganya. Tempat yang hendak didiami jauh dari tanah perkuburan. Penghulu juga mempunyai kebolehan sebagai bomoh tradisional(Halaq). penasihat dan penghubung dengan masyarakat dengan agensi luar. . Ini dilakukan dengan cara 'berhalaq(jampi) atau mimipi. Penghulu biasa mempunyai ciri-ciri kepimpinan dan pemilihannya dibuat melalui mesyuarat Jawatan Kuasa Kerja Kampung(JKKK).

Pengiring akan memerhatikan gerak laku pengantin baru dan akan melaporkan kepada kedua belah pihak. 3. (ii) Merisik Kedua-dua belah pihak mengadakan perbincangan dan mendapatkan persetujuan daripada kedua-dua pasangan.3. Kedua-dua pihak membawa pengiring daripada ahli keluarga masing-masing. Bidan akan menolong dan mengurut ibu sehingga bayi dilahirkan. * Tidak boleh makan buruan yang telah ditembak kerana dipercayai kandungan akan gugur. Tok Bomoh dan Bidan dipanggil untuk menjampi dan membantu ibu bersalin. . * Tidak boleh memancing ikan kerana dipercayai tali pusat bayi akan putus semasa bersalin. Pihak perempuan menyediakan sebuah bilik khas bagi kedua-dua pengantin tidur bersama.2 Kelahiran Semasa isteri sedang mengandung kedua pasangan terpaksa mematuhi beberapa pantang larang seperti berikut: * Suami tidak memegang alat menangkap ikan kerana dikhuatiri bayi yang dilahirkan itu nanti terlekat uri. * Tidak boleh makan kijang. Bidan akan balik setelah ibu 'buka pantang' iaitu seminggu selepas bayi dilahirkan. Majlis perkahwinan diadakan pada waktu malam. Mereka ini memainkan peranan sebagai 'tuhad' (penyelamat). Kemudian kedua-dua pihak berjumpa Penghulu untuk mendapatkan restu dan seterusnya menetapkan tarikh perkahwinan. Pada malam itu juga mereka membakar kemenyan dan menabur bertih agar rumahtangga yang dibina sentiasa bahagia dan dijauhi daripada penyakit serta perkahwinan ini juga direstui oleh penduduk kampung. Uri bayi akan digantung di pokok dipercayai tiada gangguan. ayam hutan dan ikan yang mempunyai sengat ditakuti bayi terkena 'kenan' dan menghidap sakit 'sabat'(sawan). Ibu ditempatkan di sebuah bilik khas (biasanya di bahagian dapur). * Memotong buluh/tebu mesti mengikut ruas untuk mengelakan bayi dalam kandungan dalam keadaan songsang. Suami dan saudara-mara terdekat(perempuan) boleh turut sama duduk di sisi. Majlis ini kebiasaannya akan diikuti dengan tarian sewang di dewan / tempat khas yang disediakan. Majlis jamuan akan diadakan pada malam kedua. Tempat tidur disediakan dalam kedudukan condong 20 darjah untuk memudahkan ibu bersalin.

4. Mereka menari dengan cara bergerak sekeliling penetas secara berpusing. mertua dan bidan akan berbincang untuk memberi nama bayi. Mereka tidak boleh makan semua jenis binatang dan garam. Begitu juga kepada suami jika dia menyentuh bayi tersebut ketika dilahirkan. Dalam upacara ini hanya kaum keluarga yang terdekat dibenarkan bersewang bersama Tok Halaq.3 Sewang Kematian Upacara ini dimulakan oleh Tok Halaq dengan membuka pantang melalui nyanyian(gabak) iaitu memuja roh simati sambil mengetuk buluh centong dengan kedudukan ruasnya ke bawah.3. Upacara ini dilakukan pada malam hari dan berjalan selama 3 hingga 7 hari berturut-turut bergantung kepada makanan yang ada. Terdapat dua jenis sewang iaitu Sewang Pantang dan Sewang Umum. Untuk mengadakan majlis ini persiapan kenduri disediakan oleh kedua pihak keluarga. 4. . 4.2 Sewang Kelahiran Upacara Sewang Kelahiran dilakukan dengan memuja bayi dengan harapan bayi tersebut mendapat kebaikan apabila dewasa kelak. 'Tuhad'. Juru Sewang akan berdendang hingga tidak sedarkan diri (pengsan). Senikat lagu sewang diperolehi oleh Tok Halaq melalui mimpi. Selepas upacara buka pantang selesai barulah majlis sewang dibuka kepada tetamu/orang ramai.1 Sewang Sewang adalah upacara menurun untuk mendapatkan ilham. Mereka akan dipulihkan oleh Tok Halaq. Bayi dijamu dengan bertih padi/jagung dan diletakan bau-bauan supaya kehidupan bayi sentiasa harmoni dan aman damai. Sewang Kematian diadakan selepas tamat tempoh berkabung (selepas 40 hari) selama 3 hingga 4 malam berturut-turut bergantung kepada bekalan makanan. Setiap sewang memakan masa selama 15 minit yang dijalankan oleh 'Juru Sewang'. ADAT ISTIADAT 4. Ibu dan bidan akan dihidangkan dengan makanan khas yang berlainan dari tetamu.3 Pantang Selepas Bersalin Selepas bersalin ibu dan bidan akan berpantang selama seminggu. ibubapa.

4. bukit dan gunung ada penunggunya maka ia harus dihindari dan tidak diganggu.5 Sewang Berubat Tok Halaq akan bersewang untuk memohon daripada penunggu supaya menyembuhkan penyakit. 5. Pesakit terpaksa mematuhi beberapa pantang-larang yang telah ditetapkan oleh Tok Halaq. BAHAN PERUBATAN Suku Kaum Temiar masih mengamalkan perubatan tradisional dengan menggunakan akar dan tumbuh-tumbuhan berikut sebagai bahannya: * Akar Tongkat Ali * Kacip Fatimah * Tunjuk Langit * Bunga Pakma * Pokok Dukung Anak * Pokok Gajah Beranak * Rempah * Pisang Hutan * Kulat Susu Harimau * Akar Sempelas 6.4 Sewang sebelum dan selepas membuka pantang Ia dimulakan dengan nyanyian Tok Halaq memohon agar tanaman mereka mengeluarkan hasil yang memuaskan. teluk.2 Penunggu Masyarakat Temiar percaya. KEPERCAYAAN 6.Selepas menuai diadakan pula sewang tanda kesyukuran kerana hasil padi yang memuaskan dan terus bertambah pada tahun hadapan. gua. . 4. tempat seperti lubuk. 6.1 Karei / Engku Ia dipercayai makhluk yang besar dan berkuasa yang tinggal di angkasa Karei akan marah dengan menurunkan bala jika mereka melanggar pantang dan melakukan perbuatan keji. lata. Mereka dilarang menegur atau berkata sesuatu di tempat tersebut krana ia akan disampuk oleh penunggu terutama bagi mereka yang lemah semangat.

6.4 Pantang Harimau Pertemuan di antara dua orang yang telah berjanji untuk bertemu harus ditunaikan. . Kempunan bermakna mereka akan ditimpa bala/kesusahan.8 Suara Burung Apabila burung 'Chiap Chereyet' berbunyi.7 Kempunan (Selantap) Suku kaum Temiar juga percaya jika sesuatu keinginan/niat tidak tercapai maka mereka akan kempunan. Selepas itu baru ia boleh diambil. dipercayai ia boleh bertukar menjadi harimau (ruai). Terutama pada waktu subuh. 6. 6. dipercayai 'Jelmaan harimau' akan datang mengganggu orang itu. Jika terjatuh dan bergolek ketika membawanya.6 Buah-buah Hutan Buah Perah dan buah-buahan lain di dalam hutan hendaklah dipetik dalam sesuatu musim dengan satu upacara bergotong-royong untuk dibuat kenduri. Jika mereka melanggar pantang berkenaan dipercayai 'ruai' buah-buahan akan mengarahkan harimau mengganggu orang lain.Jika salah seorang mungkir janji.3 Kayu Merbau Mereka percaya bahawa teras kayu merbau boleh memanah dan kemungkinan terkena sesiapa sahaja yang lalu di situ. 6.5 Bunga Pakma Bunga Pakma tidak boleh dipetik kecuali "Tok Halaq". 6. Sesiapa yang mendengar bunyi ini hendaklah mengasap badan dengan asap supaya 'badi' tidak mengganggu atau merasuk keluarga mereka. senja dan ketika hujan panas serta ada pula pelangi. ini bermakna menegur roh simati yang sedang berkeliaran. 6.

* Tetamu akan minta diri untuk balik dan bertanyakan pesanan untuk dibawa kepada penghulunya (jika tetamu dari kampung lain). Mereka boleh bercakap melalui orang tengah (Orang Perantaraan). * Tetamu selalunya menghadiahkan sesuatu kepada ketua rumah seperti rokok atau tembakau.1 Bertandang * Tetamu hendaklah pasti ada orang dirumah sebelum bertandang. KEMATIAN Apabila berlaku kematian. 8. mayatnya tidak terus ditanam sebaliknya diletakkan di dalam bilik khas di rumahnya. Liang dikorek lebih kurang sedalam dua meter.Nyanyian 'Chinchemm'(lagu sedih) dinyanyikan semasa mengiringi mayat ke tanah perkuburan. Tanpa memakai kasut tetamu boleh naik ke rumah setelah dijemput. Tanah perkuburan biasanya terletak di seberang sungai untuk mengelakkan hantu yang membawa kematian. kemudian digulung dengan tikar baru dan diikat. balik. Mayat tidak boleh dimandikan atau dibersihkan. Kaum keluarganya akan menyalakan unggun api di bawah rumah . Di antara alat muzik tradisonal mereka ialah: * Siol(Seruling Buruh) * Gooh(Buluh Centong) * Genggong (Ranggot) * Bateq(Gendang) * Kerep(Guitar Buluh) 9.Sebelum mayat dikebumikan.7.Selepas itu. Sekiranya 'Tok Halaq' meninggal dunia. Tok Halaq akan megesahkan kematian tersebut. * Tetamu mesti menegur ketua rumah terlebih dahulu dan bertanyakan khabar. Semua harta kepunyaan simati akan ditanam bersama-sam mayat sementara barang-barang lama dan rumahnya dibakar. unggun api dinyalakan di bahagian kaki atau kepala simati untuk mengelakkan roh simati mengganggu ahli keluarganya. ia diletakkan di atas pengandar(usungan) yang dibuat dari buluh cincang. Berita kematian akan diberitahu kepada penghulu dan seterusnya kaum keluarga terdekat. Ia dipakaikan pakaian baru dan diselimutkan dengan kain baru. ALAT MUZIK TRADISIONAL Alat muzik tradisonal masih digunakan dalam majlis sewang dan untuk hiburan . 7. AMALAN SOSIAL 7.2 Adab Bercakap Dengan Mertua Menantu lelaki tidak boleh bertentang mata dengan ibu mertua dan menantu perempuan tidak boleh bertentang mata dengan bapa mertua semasa bercakap.

Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan. Tiga hari sebelum upacara ini dijalankan.Setelah selesai berkabung barulah majlis kenduri diadakan. Kauam keluarga dijemput berkumpul semula dengan tujuan untuk mengumpulkan bahn makanan bagi majlis kenduri. Kumpulan pertama menguruskan penyediaan makanan dan kumpulan kedua menyediakan tempat bersewang. 9.tersebut selama tujuh hari untuk mengelakkan mayat daripada diganggu oleh binatang buas.1 Acara Buka Pantang Kematian Setelah tamat tempoh pantang selama 40 hari. . diadakan pula 'Acara buka Pantang Kematian'. Tempat sewang akan dihias dengan pucuk 'calon' buah kepala (palas) untuk dijadikan seludang palas(Tempok Kuar) dan bunga. Kaum keluarga akan berpindah ke tempat baru. Dalam tempoh berkabung selama 40 hari semua aktiviti dalam bentuk hiburan diharamkam.

tidak melakukan perkara yang dilarang. PENGENALAN Lanoh. Bapa akan dibantu oleh anak lelakinya yang dewasa untuk memastikan keluarga asas mereka sentiasa mempunyai bekalan daging dan makanan yang mencukupi. Sistem social keluarga asas merupakan unit yang memastikan kesinambungan dari segi kewujudan dan kelangsungan hidup masyarakat ini. Tiada kendurikendara dilangsungkan. 2. Ahli baru ini diajar dan diterapkan dengan nilai-nilai menghormati orang tua. PERKAHWINAN Perkahwinan kebiasaannya berdasarkan suka sama suka antara pasangan. orang Lanoh paling hamper kepada suku kaum Kensiu dan Kintak. Bagi si isteri pula membalas pemberian hanya kepada si suami. Mereka memilih pasangan sendiri tanpa melibatkan ibu bapa ataupun keluarga terdekat dengan membina tempat tinggal bersama. Keluarga asas pula merupakan sebuah kumpulan kerja dan menampakkan sedikit pembahagian tugas antara lelaki dan wanita. Kebiasaannya perceraian akan berlaku di awal perkahwinan dan pasangan remaja akan cuba mencari sehingga mendapat pasangan sejati. Masyarakat ini turut dikenali sebagai Lano dan Sabubn tetapi nama Sabubn sudah tidak digunakan.Petempatan mereka bertaburan di utara negeri Perak khususnya di Daerah Lenggong. Keluarga asas penting sebagai sebuah unit ekonomi. wilayah Jahai di Timur dan wilayah Temiar di Tenggara. Keluarga asas bertanggungjawab memasyarakatkan anak sebagai ‘ahli masyarakat yang baru’ dengan nilai dan budaya Lanoh. Jarang pula berlaku perceraian apabila pasangan mendapat anak. Ditinjau secara khusus. Dari sudut lingustik dan budaya.KAUM LANOH 1. menghormati pantang larang dan berpegang teguh pada kepercayaan Lanoh. suku kaum orang Asli daripada rumpun bangsa Semang-Negrito. Amalan berpindah randah kadangkala membawa memasuki wilayah suku kaum lain. Wilayah Lanoh dikelilingi wilayah Kintak di utara. hanya si suami memberi sedikit hadiah kepada si isteri dan mertua. Malah ada pengkaji yang menganggap ketiga-tiga masyarakat ini sebagai sebuah masyarakat yang sama. masyarakat Lanoh dari segi ras (bangsa) dan budaya merupakan Negrito tetapi dari segi bahasa mereka hanya menggunakan bahasa Temiar. Manakala ibu . pasangan sudah memadai digelar suami isteri. menerima tanggungjawab perkongsian dalam kegiatan harian kelompok.

Suami dalam apa jua atau ruang tetap menjadi ketua keluarga asas. Makanan yang menggunakan minyak juga pantang dimakan. 3. . Mayat akan dimandikan dan dibersihkan. Pada hari pertama diadakan kenduri untuk menjamu roh.dibantu oleh anak perempuannya memungut buah-buahan hutan dan sayur-sayuran. Di bahagian kepala kubur dinyalakan api supaya dapat menghalang binatang buas seperti harimau dan babi merosakkan kubur. Di tanah perkuburan. Namun masyarakat ini turut mempercayai tuhan sebagai lambang kuasa yang unggul. 4. Mayat wanita akan dihiaskan dengan barang kemas seperti cincin. Memandangkan dalam sesetengah hal. Isteri akan mengganti tampuk sebagai ketua sekiranyan suami meninggal dunia. Semua harta kepunyaan simati akan ditanam bersama-sama mayat. barulah diagih-agihkan. Sistem kepercayaan dikawal dan dipelihara oleh autoriti yang bergelar Halak. ‘Halak’ turut berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional Lanoh. si isteri tidak boleh bersolek selama 7 hari. Jika suami meninggal dunia. Di samping menagani hal ehwal ‘keagamaan’. IBU MENGANDUNG/KELAHIRAN BAYI Ibu yang sudah harus berpantang dengan tidak boleh turun memijak tanah selama dua minggu. Setelah dikambus. 4. berita tersebut akan disebarkan kepada penghulu dan kaum keluarga terdekat. maka suami berperanan besar memastikan pantang larang tidak dilanggar. gelang dan rantai. Mayat lelaki pula dibalut dengan kain pelikat sebelum digulung dengan tikar. Selama dua ke tiga bulan makanan untuk ibu tidak boleh ditambah garam. KEPERCAYAAN Orang Lanoh berpegang pada sistem kepercayaan animisme. Hasil yang diperolehi daripada kegiatan memburu dan memungut hasil hutan ini biasanya tidak dikongsi dengan ahli keluarga (puak) lain. KEMATIAN Apabila berlaku kematian. Perasaan takut kepada hantu umpamanya merupakan satu cirri dalam kepercayaan animisme. Kemudian dibalut dengan kain batik yang baru dan seterusnya digulung dengan tikar dan diikat dengan kuat. Kenduri juga diadakan pada hari ketujuh untuk roh simati pulang terus ke alam ghaib. keluarga asas turut merupakan unit keagamaan. liang digali lebih kurang sedalam 2 meter. Hasil tersebut menjadi hak keluarga asas kecuali ada lebihan. 2 batang kayu sebagai tanda dipacakkan sebagai tanda kepala dan kaki simati.

Selain itu. menetapkan masa untuk membuat rumah dan berpindah dan seumpamanya. semakin ramai orang Lanoh diasimilasikan ke dalam suku kaum Orang Asli yang lain seperti Temiar. mereka terlibat dalam kegiatan ekonomi moden. Penghulu dilantik di kalangan anggota yang ‘berpendidikan dan berpengalaman dalam pengaulan luar’. Pada masa ini kerajaan mewajibkan masyarakat ini tinggal secara kekal di perkampungan dan dalam Rancangan Penempatan Semula yang dibangunkan oleh kerajaan. Orang Lanoh hari ini telah menerima perubahan yang dianjurkan oleh kerajaan dengan baik. Mereka menggunakan bahasa Temiar walaupun bercakap sesame orang Lanoh sendiri. Puak diketuai oleh seorang ketua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran. . Di kawasan penempatan baru ini. Dia berperanan sebagai orang perantaraan di antara penduduk kampung dengan orang luar. beberapa keluarga Lanoh telah ditempatkan bersamasama majoriti orang Temiar.5. khususnya dalam sektor makan gaji. tetapi juga untuk memelihara peraturan sosial seperti usaha menjatuhkan hukuman atas kesalahan yang bersifat jenayah. akibat sistem petempatan kekal. Fenomena ini secara tidak langsung sebenarnya menunjukkan sifat positif dan kepekaan masyarakat terhadap pembangunan dan perkembangan alam sekeliling mereka. masyarakat ini akan terserap dalam masyarakat Temiar. Dalam jangka panjang. Ketua puak biasanya terdiri daripada anggota puak tertua. satu sistem yang dianjurkan oleh kerajaan. Terdapat juga pertanian kekal ini secara persendirian. Tanggungjawab utama seseorang ketua tidak hanya terbatas sebagai pembuat keputusan dalam hal-hal yang berkaitan dengan ekonomi seperti jenis kegiatan ekonomi yang harus dijalankan dalam sesuatu masa atau musim. Dalam satu rancangan kekal umpamanya di Kampung Grik. Namun dalam satu perkembangan lain. berpengalaman luas dan memiliki pengetahuan mendalam tentang ilmu kebatinan dan perubatan tradisional Lanoh. ketua orang Lanoh bergelar Penghulu. Orang Lanoh telah menerima baik system pertanian kekal yang dianjurkan oleh kerajaan. STATUS EKONOMI Gabungan beberapa keluarga asas (biasanya tidak melebihi 10 keluarga asas) yang mempunyai pertalian darah atau bersaudara membentuk sebuah puak. terutamananya kerajaan. Fenomena ini berpunca daripada perkahwinan campur dan kedua.

. sungai Celak dan Kampung Tiak Kupang. Kini terdapat jumlah penduduk seramai 212 orang dan jumlah 44 keluarga (data maklumat dari JHEOA Grik. Terdapat di Kedah di zaman paleolitik dan mesolitik pada tahun 5000 sebelum masihi telah didiami oleh orang Austrinesia yang menjadi nenek moyang orang Negrito. Mereka tinggal semenjak 1957 di Lot No. Purata mereka mempunyai rambut yang kerinting halus. Hal ini adalah kerana mereka ini adalah satu golongan Orang Asli yang nomad sepenuhnya. Menurut M. Kawasan penempatan mereka telah dilengkapkan dengan sebuah surau. yang kini hanya tinggal di perkampungan Orang Asli Lubuk Lenggong. Sakai dan sebagainya. Ia merupakan kumpulan kaum Negrito yang terkecil dan tertua sekali di Semenanjung Malaysia. jumlah penduduk Kensiu yang menganut agama Islam seramai 118 orang dan selebihnya masih mengekalkan kepercayaan animisme. Penempatan mereka juga dilengkapi dengan bekalan elektrik dan bekalan air masyarakat yang disediakan oleh Jabatan Bekalan Air. sebelum itu mereka tinggal berpindah randah dari Ulu Lenggong ke Parit Panjang. sebuah dewan serbaguna. Baling Kedah dan jaraknya lebih kurang 12km dari Bandar Baling. LATAR BELAKANG Kensiu adalah suku kaum Orang Asli dari rumpun bangsa Semang-Negrito. Tweedie seorang sejarawan menyatakan dalam bukunya “Pre-History” mereka yang tinggal di Semenanjung dikenali sebagai Negrito dan telah ada sejak tahun 8000 sebelum masihi dan mereka tinggal di dalam gua memburu binatang yang dikenali sebagai zaman batu pertengahan. pisang dan jagung. Kaum Negrito mengembara dari setempat ke setempat kerana memburu dan mengumpul bahan makanan dan barang-barang hutan. Nakil (atau Dalem). Kampung Bendang Man Sik. Perak September 2001).W. Mereka ini diketuai oleh seorang penghulu bernama Itam bin Daram. Mereka tidak mengamalkan pertanian. Identiti kaum Negrito adalah tersendiri dan boleh dilihat melalui kebudayaan. mereka juga ada pertalian keluarga di Kampung Rai Yala Selatan Thailand. kebendaan dan kehidupan mereka. berbadan gelap. tabika dan terdapat 46 buah rumah milik penduduk yang dibina oleh JHEOA dan sebuah rumah milik petugas JAKIM.KAUM KENSIU 1.3623 yang telah diwartakan pada tahun 1958 sebagai Rizab Orang Asli seluas 428 ekar. Sehingga tahun 2000. Hetot dan Tanjen. Orang Negrito ini sukar untuk ditentukan sifatsifat fizikalnya kerana di kalangan mereka terdapat empat sub kumpulan Kensiu yang mereka kenali sebagai Mos. hidung lebar mata bulat mirip Orang Afrika Timur dan kebanyakan mereka seperti Orang Asli New Guinea yakni Papuans. Mereka menunjukkan sedikit atau tiada tanda-tanda pertanian. dan rendah setinggi 5 kaki ke bawah. Bentuk kebudayaan kebendaan mereka termasuk penggunaan dalam mencucuk hidung dan pembinaan kediaman sementara untuk berlindung dari angina dan cuaca. Di samping itu. Mereka mula bercucuk tanam seperti menanam ubi. Mereka akan berpindah ke tempat lain jika didapati tempat itu tidak produktif lagi. padi.

tanpa perlu mendapatkan persetujuan daripada kedua orang tua si gadis. kayu depu. kera dan lotong dan hasil pencarian ini. Hanya terdapat dua orang sahaja yang berkahwin dengan wanita Melayu dari kampung Baru dan seorang lagi dengan warga Indonesia. tupai. tumbuh-tumbuhan dan binatang seperti kurakura. Kebanyakan masyarakat Kensiu di perkampungan ini. ADAT PERKAHWINAN DAN HUBUNGAN KEKELUARGAAN Konsep kehidupan yang mengutamakan kesamaratan dan kesepadanan ini dicerminkan dalam seluruh aspek kehidupan masyarakat tersebut. Apabila si gadis bersetuju untuk berkahwin. mentua atau menantu. Satu konsep kehidupan tradisi yang masih dikekalkan dalam amalan untuk mengelakkan solidariti adalah melalui hubungan elakan. Manakala saudara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin tidak dibenarkan berinteraksi dan bersua muka dengan kakak atau abang ipar. Mereka bukan sahaja tidak boleh berinteraksi malahan untuk menyebut nama pun tidak dibenarkan. labi-labi. Manakala bagi yang mengikut fahaman animisme. mempunyai hubungan rapat sesama mereka. Mereka menggunakan orang ketiga bagi mewakili diri mereka jika mahu berinteraksi dengan bapa mentua dan ipar-duai. mereka tinggal sebagai tanda mereka telah berkahwin. Mereka lebih suka mencari rotan. maka pihak lelaki akan menghantar barangan berupa kain. Dalam hubungan ini seseorang ahli kumpulan cuba mengelakkan daripada bersua muka atau terserempak dengan ipar.2. terutamanya berlainan jantina. Menantu lelaki juga tidak dibenarkan berinteraksi dengan ibu mentua dan bersua muka. perkahwinan adalah mengikut kepercayaan mereka. 3. buluh. Masyarakat Kensiu yang beragama Islam berkahwin mengikut syariat dan undang-undang keluarga Islam. SISTEM EKONOMI MASYARAKAT KENSIU Walaupun kerajaan melalui JHEOA telah membina perkampungan dan penempatan kekal dengan projek ekonomi seperti projek Mini estet Lubuk Lenggong I dan II pada tahun 1980 dan 1982 yang dianggarkan jumlah pendapatan sebanyak RM400 sebulan namun minat kaum ini kepada mencari hasil hutan dan memburu binatang amat tebal. meraka jual kepada pekedai Cina di pecan berhampiran. Selepas itu. Dalam sistem kekeluargaan masyarakat Kensiu. terdapat pantang larang yang masih diamalkan hingga kini di mana menantu perempuan tidak boleh bersua muka begitu juga sebaliknya. Pernikahan mereka dijalankan oleh pegawai agama dari Jabatan Agama Islam Negeri Kedah. akar kayu. Dalam hubungan kekeluargaan masyarakat Kensiu. . tembakau dan pisau kepada bapa si gadis sebagai tanda perkahwinan antara mereka akan berlaku. mereka cuma perlu mendapatkan persetujuan daripada bakal gadis yang akan dikahwininya. Tiada sebarang upacara diadakan dalam perkahwinan mereka. Apabila tiba masanya di kalangan anak muda yang muda yang mahu berkahwin. hubungan kekeluargaan adalah bilateral iaitu berdasarkan keturunan kedua ibubapa berdasarkan generasi lelaki.

isteri dan anak-anak. Secara umumnya konsep berketua seolah-olah tidak begitu dipentingkan oleh masyarakat ini di peringkat kumpulan. Bagi anak-anak yang berumur lebih tujuh tahun ke atas akan dibina tempat teduh yang lain tidak jauh dengan keluarga mereka. isteri dan anak. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Ini kerana telah dibina penempatan yang kekal oleh JHEOA dan dipantau oleh semua agensi yang berurusan secara langsung dan tidak langsung dengan mereka. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Cenoi Tapn . Bagi masyarakat Negrito yang mengamalkan aktiviti berpindah randah. Setiap kumpulan ini mempunyai suami. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu perbomohan dan kebatinan. Merujuk kepada kaum Kensiu di Baling. tetapi yang masih kecil sahaja yang tinggal bersama mereka. Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. ORGANISASI SOSIAL Dalam kehidupan tradisi masyarakat Kensiu gabungan lima atau enam buah keluarga asas membentuk sebuah kumpulan. semua anggota keluarga dalam sesebuah penempatan atau kem mempunyai ikatan persaudaraan yang rapat atau serumpun puak. Penghulu masih mempunyai persamaan peranan ketua tradisi mereka. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Segala urusan kepimpinan terletak di tangan bapa mereka yang bertindak membuat keputusan dalam hidup ahli keluarga. Kumpulan ini turut membawa anak-anak mereka ke mana saja mereka berpindah randah.4. Dalam kebanyakan hal. manakala anak perempuan pula akan tinggal bersama orang tua dan dipisahkan dengan unggun api yang dibuat di tengah tempat tidur mereka. organisasi sosial ini telah banyak berubah. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Dan organisasi secara berkumpulan telah berubah dan telah diganti dengan perkampungan sebagai unit penempatan di bawah pimpinan ketua yang dipanggil penghulu. Elemen penting dalam organisasi sosial adalah keluarga nukleus yang mengandungi suami. sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep egalitarian dan solidariti. Mereka akan mendukung anak kecil ini secara bergilir-gilir. Di antara lambang kuasa ini. Satu-satu kumpulan diketuai oleh anggota tertua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran yang khusus. masa untuk berpindah dan seumpamanya tetapi masih tertakluk pada pandangan dan nasihat anggota kumpulan yang dipimpinnya. penempatan mereka lebih dikenali sebagai “kumpulan tabir angin” iaitu masyarakat yang tinggal di bawah atap sebagai tempat berteduh sementara. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Mereka telah tinggal di kampung Lubuk Lenggong dalam tempoh yang lama serta amalan berpindah randah sudah kurang diamalkan. Seseorang ketua kumpulan dipilih berdasarkan faktor umur. Ketua mempunyai kuasa membuat keputusan seperti memilih tapak perkhemahan (penempatan). Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya.

Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. . Pengabdian serta ketaatan kepada kedua-dua sistem turut dicerminkan melalui sikap menghormati. Kedua-dua sistem ini.dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). 5. Halak juga berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional. selepas mereka tidak sedarkan diri dalam keadaan yang khayal. Masyarakat Kensiu juga mempunyai orang penting yang dianggap pakar dalam hal kepercayaan yang dipanggil “Halak” atau tok pawang. Tok Pawang ini dipercayai dapat berhubung dengan “Chinoi” dan adakalanya menjadi pengantara pertolongan semangat ini dalam pertanian mereka. pantang larang. KEPERCAYAAN dan KEAGAMAAN Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). keagamaan dan perubatan terdiri daripada upacara yang dinamakan panoh. Mereka mampu memasuki dunia semangat roh ini dengan mengkhayalkan diri. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Namun begitu hampir separuh daripada masyarakat Kensiu di Kampung Lubuk Lenggong telah memeluk Islam. Satu lagi ritual yang diadakan untuk tujuan sama dinamakan sawan. Di samping itu. Di antara lambang kuasa ini. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. yang juga menggabungkan nyanyian dan tarian. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. nilai dan norma masyarakat. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. yang melibatkan nyanyian dan tarian. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua.

Manakala bagi yang mengikut fahaman animisme. Dalam kebanyakan hal. Ketua mempunyai kuasa membuat keputusan seperti memilih tapak perkhemahan (penempatan). 4. Pernikahan mereka dijalankan oleh pegawai agama dari Jabatan Agama Islam Negeri Kedah. Dalam hubungan ini seseorang ahli kumpulan cuba mengelakkan daripada bersua muka atau terserempak dengan ipar. Dalam hubungan kekeluargaan masyarakat Kensiu. maka pihak lelaki akan menghantar barangan berupa kain. Menantu lelaki juga tidak dibenarkan berinteraksi dengan ibu mentua dan bersua muka. Mereka bukan sahaja tidak boleh berinteraksi malahan untuk menyebut nama pun tidak dibenarkan. Satu konsep kehidupan tradisi yang masih dikekalkan dalam amalan untuk mengelakkan solidariti adalah melalui hubungan elakan. mereka cuma perlu mendapatkan persetujuan daripada bakal gadis yang akan dikahwininya. Tiada sebarang upacara diadakan dalam perkahwinan mereka. pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu perbomohan dan kebatinan. . Selepas itu. Mereka menggunakan orang ketiga bagi mewakili diri mereka jika mahu berinteraksi dengan bapa mentua dan ipar-duai. tembakau dan pisau kepada bapa si gadis sebagai tanda perkahwinan antara mereka akan berlaku. hubungan kekeluargaan adalah bilateral iaitu berdasarkan keturunan kedua ibubapa berdasarkan generasi lelaki. terutamanya berlainan jantina. Satu-satu kumpulan diketuai oleh anggota tertua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran yang khusus. perkahwinan adalah mengikut kepercayaan mereka. Dalam sistem kekeluargaan masyarakat Kensiu. mereka tinggal sebagai tanda mereka telah berkahwin. Manakala saudara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin tidak dibenarkan berinteraksi dan bersua muka dengan kakak atau abang ipar. tanpa perlu mendapatkan persetujuan daripada kedua orang tua si gadis. mentua atau menantu. ORGANISASI SOSIAL Dalam kehidupan tradisi masyarakat Kensiu gabungan lima atau enam buah keluarga asas membentuk sebuah kumpulan. Apabila tiba masanya di kalangan anak muda yang muda yang mahu berkahwin. Apabila si gadis bersetuju untuk berkahwin. masa untuk berpindah dan seumpamanya tetapi masih tertakluk pada pandangan dan nasihat anggota kumpulan yang dipimpinnya.berkahwin mengikut syariat dan undang-undang keluarga Islam. semua anggota keluarga dalam sesebuah penempatan atau kem mempunyai ikatan persaudaraan yang rapat atau serumpun puak. Seseorang ketua kumpulan dipilih berdasarkan faktor umur. terdapat pantang larang yang masih diamalkan hingga kini di mana menantu perempuan tidak boleh bersua muka begitu juga sebaliknya.

Kumpulan ini turut membawa anak-anak mereka ke mana saja mereka berpindah randah. Setiap kumpulan ini mempunyai suami. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi.Secara umumnya konsep berketua seolah-olah tidak begitu dipentingkan oleh masyarakat ini di peringkat kumpulan. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Bagi masyarakat Negrito yang mengamalkan aktiviti berpindah randah. organisasi sosial ini telah banyak berubah. isteri dan anak. Di antara lambang kuasa ini. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang . Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Mereka telah tinggal di kampung Lubuk Lenggong dalam tempoh yang lama serta amalan berpindah randah sudah kurang diamalkan. isteri dan anak-anak. sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep egalitarian dan solidariti. manakala anak perempuan pula akan tinggal bersama orang tua dan dipisahkan dengan unggun api yang dibuat di tengah tempat tidur mereka. Ini kerana telah dibina penempatan yang kekal oleh JHEOA dan dipantau oleh semua agensi yang berurusan secara langsung dan tidak langsung dengan mereka. Penghulu masih mempunyai persamaan peranan ketua tradisi mereka. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Bagi anak-anak yang berumur lebih tujuh tahun ke atas akan dibina tempat teduh yang lain tidak jauh dengan keluarga mereka. Merujuk kepada kaum Kensiu di Baling. Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. penempatan mereka lebih dikenali sebagai “kumpulan tabir angin” iaitu masyarakat yang tinggal di bawah atap sebagai tempat berteduh sementara. Dan organisasi secara berkumpulan telah berubah dan telah diganti dengan perkampungan sebagai unit penempatan di bawah pimpinan ketua yang dipanggil penghulu. tetapi yang masih kecil sahaja yang tinggal bersama mereka. Elemen penting dalam organisasi sosial adalah keluarga nukleus yang mengandungi suami. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Mereka akan mendukung anak kecil ini secara bergilir-gilir. Segala urusan kepimpinan terletak di tangan bapa mereka yang bertindak membuat keputusan dalam hidup ahli keluarga.

Di antara lambang kuasa ini. . Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Di samping itu. Tok Pawang ini dipercayai dapat berhubung dengan “Chinoi” dan adakalanya menjadi pengantara pertolongan semangat ini dalam pertanian mereka.kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. nilai dan norma masyarakat. yang melibatkan nyanyian dan tarian. 5. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. keagamaan dan perubatan terdiri daripada upacara yang dinamakan panoh. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. selepas mereka tidak sedarkan diri dalam keadaan yang khayal. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Kedua-dua sistem ini. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Mereka mampu memasuki dunia semangat roh ini dengan mengkhayalkan diri. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Masyarakat Kensiu juga mempunyai orang penting yang dianggap pakar dalam hal kepercayaan yang dipanggil “Halak” atau tok pawang. Namun begitu hampir separuh daripada masyarakat Kensiu di Kampung Lubuk Lenggong telah memeluk Islam. Pengabdian serta ketaatan kepada kedua-dua sistem turut dicerminkan melalui sikap menghormati. Halak juga berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional. pantang larang. Satu lagi ritual yang diadakan untuk tujuan sama dinamakan sawan. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. KEPERCAYAAN dan KEAGAMAAN Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. yang juga menggabungkan nyanyian dan tarian.