P. 1
Kebudayaan Orang Asli Dan Bumiputera

Kebudayaan Orang Asli Dan Bumiputera

|Views: 350|Likes:
Published by Aint Arishophy Ray

More info:

Published by: Aint Arishophy Ray on Sep 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/20/2014

pdf

text

original

PENGAJIAN MALAYSIA

KEBUDAYAAN MASYARAKAT BUMIPUTERA

DAN ORANG ASLI
AHLI KUMPULAN:

FARHAN BIN FAUZI NURFISYAHRIN BIN MUSLIM

3101020301 3101015001

NADYA NADIRA BINTI AHMAD 3101017721 NABILA BINTI ABU BAKAR 3101012461

NAMA PENSYARAH:ENCIK ISHAK

KAUM SEMAI

1.1 PENGENALAN
Suku Kaum Semai tinggal bertaburan di kawasan Banjaran Titiwangsa, meliputi Perak Tengah, Perak Selatan dan Pahang Barat. Bancian pada tahun 1993, menunjukkan jumlah mereka telah meningkat lebih daripada 42,000 orang dan merupakan suku kaum Orang Asli yang terbesar jumlahnya. Mereka hidup bermasyarakat.Sebuah kampung biasanya terdapat diantara 60 hingga 300 penduduk yang diketuai oleh seorang Penghulu atau “Batin” yang di lantik dari golongan berpengaruh seperti pawang, bomoh dan ketua adat.

2.SOSIO BUDAYA
2.1 Pemilihan Ketua Dahulu seorang ketua dipilih daripada orang yang sangat berpengaruh, mengetahui adat resam masyarakat dan berilmu seperti pawang. Biasanya ia disandang hingga turuntemurun. Walau bagaimanapun keadaan berubah mengikut peredaran masa. Beberapa faktor tambahan telah diambilkira sebelum perlantikan dilaksanakan, di antaranya ialah: * Mempunyai ilmu kebatinan * Berkebolehan berinteraksi dengan masyarakat luar * Bertanggungjawab * Aktif * Bersikap prihatin * Penyabar * Pengesahan oleh kerajaan Penghulu/Batin bertanggungjawab dalam menentukan sistem adat, mentadbir kampung dari segi pembangunan dan keselamatan. Beliau juga bertanggungjawab ke atas perhubungan dengan masyarakat luar dan agensi kerajaan. 2.2 Mencari Jodoh Pada masa dahulu jarak di antara satu perkampungan dengan satu perkampungan sangat jauh. Perjalanannya memakan masa di antara 4 hingga 6 hari berjalan kaki. Seorang teruna yang ingin mencari jodoh akan merantau ke tempat lain. Setelah bertemu gadis idaman hati yang sesuai untuk dijadikan teman hidup, maka ia pun akan bermalam di situ setelah mendapat persetujuan orang tua gadis tersebut. Biasanya kehadiran pemuda itu amat difahami oleh ketua keluarga tersebut.

a) Pelawaan Apabila senja menjelang, si bapa akan menyuruh anak gadisnya membentang tikar di tempat tidurnya. Kemudian teruna tersebut akan dipelawa oleh bapa gadis tadi untuk memilih tempat tidur yang disukainya.

b) Persetujuan Pemuda Sekiranya si teruna berkenaan dan bersetuju untuk menjadikan gadis tersebut sebagai teman hidupnya, maka beliau akan terus memilih tempat yang disediakan oleh gadis tersebut. Pada masa itu juga mereka akan tidur bersama dan disahkan sebagai suami isteri.

c) Tidak Setuju Jika si teruna tidak bersetuju dengan gadis berkenaan ia akan memilih tempat tidur yang jauh di satu ruang yang berasingan dari tempat yang telah disediakan oleh gadis berkenaan. Walau bagaimanapun si teruna akan memberi alasan-alasan yang munasabah agar tidak menimbulkan salah faham di pihak gadis.

d) Jika Anak Gadis Lebih Dari Seorang Sekiranya ia mempunyai anak gadis lebih dari seorang, seperti biasa apabila senja menjelma, si bapa akan menyuruh anak-anaknya menyediakan dan membentangkan tikar tempat tidur mereka masing-masing. Kemudian ia akan menjemput teruna tersebut memilih tempat tidur. Sekiranya pemuda tersebut berkenaan kepada salah seorang anak gadis itu, ia akan memilih tempat tidur gadis pilihannya. Kalau kesemuanya tidak sesuai, pemuda berkenaan akan tidur di ruang tamu.

e) Dipertemukan (kahwin) Upacara persandingan tidak dilangsungkan. Perkahwinan kedua-duanya tidak memerlukan waris. Bapa si gadis adalah bertanggungjawab sebagai wali dan ibu mas.

* Pandai membina rumah untuk diri sendiri dan kedua-dua ibubapa. Lain-lain barang . g) Kriteria Menantu Perempuan * Rajin ke ladang menggali ubi dan mengutip sayuran. * Mempunyai ilmu. * Rajin mengambil air dan mencari kayu api. Contohnya seperti berikut: Denda ke atas lelaki 1. * Pandai menganyam nyiru dan juga pandai membuat “perdah” (mengikat rotan dan payu beliung). Parang 8. Kampit 6. * Menjamu tetamu yang singgah sementara. bersenglug). Jex (beliung) 2. h) Hukuman Pada Zaman Dahulu Seseorang yang melakukan kesalahan akan menerima hukuman denda yang berbentuk material kepunyaan pesalah tadi. * Rajin dan pandai membuat jerat binatang dan menangkap ikan dengan bubu dan sebagainya. (beryas. Salek (raga rotan) 7. Pacaq (sanggul buluh) 3. Pal Dog (sudip racun ipoh) 5. * Rajin memasak nasi atau ubi kayu dan lain-lain. * Pandai menampi padi * Pandai menjaga suami dan mengasuh anak-anak.f) Kriteria Menantu Lelaki * Rajin dan kuat bekerja seperti menebang pokok dan membuka ladang buka. * Mempunyai tingkah laku yang baik. Tikar 7. jika tidak menjadi bomoh pun tetapi boleh menjampi. Paciq 4. Lain-lain barang Denda ke atas perempuan 1. * Murah rezeki apabila berburu atau menangkap ikan. Selampit 2. * Mengagih-agihkan makanan yang diperolehi suami kepada mentua. Tapong (dompit duit) 5. Buluh sumpitan 3. Tabung sumpitan 4. * Pandai menganyam tikar. dan mengasap kemenyan anak sendiri apabila demam. Sumpit 8. Jeleg 6.

Alat-alat berkenaan seperti berikut: Sebutan adat Alat/banyaknya 1. Penyatuan ini dilakukan mengikut proses adat istiadat yang telah ditetapkan seperti berikut: a) Merisik (berkenalan) Setelah kedua-dua pihak bersetuju untuk berkahwin.sepasang salinan pakaian pengantin lengkap berwarna tanpa corak.00 sebulan * Jika material.lengkap satu set * Salin tiga . mereka akan ditemukan dalam satu pakatan sulit antara pihak lelaki dan pihak perempuan.Sepasang .25 Selendang Sehelai Cincin perak Sebentuk Sirih Pinang 1 tepak ( digunakan waktu memulakan perbualan semasa meminang ) c) Tanggung Nafkah Ketika masih dalam alam pertunangan pihak lelaki dikenakan tanggung nafkah bakal pengantin perempuan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dan dipersetujui bersama seperti berikut: * Wang tunai sebanyak RM15.3 Adat Perkahwinan Biasanya seorang teruna dan gadis yang telah mencapai umur di antara 17 hingga 18 tahun mula mencari pasangan hidup.Sebuah * Kelambu bantal/tilam . barang-barang makan dihantar ke rumah pengantin perempuan d) Bertunang Melalui proses pertunangan pihak lelaki dikehendaki menyediakan alat-alat berikut kepada bakal pengantin perempuan untuk digunakan pada hari perkahwinan: * Kelamin . * Kasut pengantin perempuan . Sepanjang persalinan pakaian pengantin perempuan Salin tiga 2. Warna sebarangan tanpa corak Belanja tubuh wang RM60.2. b) Istiadat Meminang Pihak lelaki akan menghantar alat adat meminang kepada pihak perempuan. Kelazimnya penyatuan mereka sama ada pilihan keluarga atau pilihan sendiri (suka sama suka).

pengantin perempuan menunggu ketibaan pengantin lelaki di atas pelamin. Sementara itu. sebelum dibenarkan naik tangga . Pengantin perempuan akan memakai pakaian salin tiga yang disediakan oleh pihak lelaki. serta mereka berbalas pantun. Pengiring-pengiring dengan serentak menyebut selamat kepada pengatin lelaki sebanyak tiga kali.Sebuah * Kain selempang dada/selendang . Setibanya pengantin lelaki di muka pintu. paluan rebana.Sehelai * Pakaian Melayu (lengkap . Perarakan tersebut diiiringi muzik biola. Disebalik tirai inilah Ibu Mas Wali menunggu ketibaan pengantin lelaki dan rombongannya. Jika pengantin lelaki berketurunan anak penghulu atau batin. kedua-dua pengantin dikenakan adat-adat berikut: * Berinai di rumah masing-masing * Bergandik bagi pengantin perempuan * Gunting rambut bagi pengantin lelaki * Mandi limau (wajib) . ia akan dijulang hingga ke rumah pengantin perempuan. paluan gong.kedua-dua pengantin di arak dan * Dimandikan limau (berjampi) untuk mengelakkan malapetaka Selepas itu kedua-dua pengantin akan dihias dengan pakaian cantik. Pihak lelaki akan berhias di rumah yang berasingan. ”Selamat datang…Selamat datang…Selamat datang”.Pihak lelaki juga dikehendaki membuat persiapan diri seperti berikut: * Kupiah/songkok (hitam) . f) Keberangkatan Pengantin Lelaki Ke Rumah Pengantin Perempuan Istiadat Berarak Pengantin lelaki diapit oleh ibu wali dan waris-waris diarak berjalan kaki di rumah pengantin perempuan. Ibu Mas Wali akan memohon . Memohon tanda Muka pintu biasanya dihadang dengan tirai kain. Merenjis/Menabur Hujung atap di bahagian pintu biasanya ditudungi daun pisang (cucur atap). air direnjis di atas daun pisang dan bertih ditabur.Sepasang * Kasut .Sepasang e) Hari Perkahwinan Sebelum bersanding.bersamping) .

Kedua-dua mempelai akan meneruskan persandingan di halaman rumah untuk memenuhi permintaan ramai belum puas menatap wajah pengantin. 2. ibubapa mertua dan waris-waris. 2. Mas Wali akan membuka tirai di mana pengantin perempuan sedang menunggu diatas pelamin.Istiadat menyembah wali.00 (+ belanja tambahan kenduri) * Belanja tubuh 60 tengah 3 (dalam adat atau kering) (dalam adat . Kebenaran hanya diberi setelah dibuat sebanyak tiga kali.dibayar sepenuhnya iaitu tidak berhutang) Nasihat-nasihat tentang kerukunan hidup berumahtangga dan seterusnya dengan membentangkan adat istiadat di hadapan kedua-dua wali. .Tanda sebagai kebenaran masuk ke perkarangan pelamin. Bersanding Selepas menerima tanda masuk. maka mereka dikehendaki mematuhi syarat pantang yang dikenakan seperti berikut: 1. wakil.belanja tubuh di bayar separuh) (kering . Pengantin lelaki yang diiringi oleh pengapitpengapitnya dibawa duduk di sisi sebelah kanan pengantin perempuan .Istiadat menyuap Nasi Kunyit/Nasi Damai dan Maka Daun Sirih akan disempurnakan. Dalam tempoh 3 hari tidak dibenarkan keluar daripada kawasan kampung kerana takut diganggu segala hantu dan syaitan. Permohonan tersebut kadang kala dalam bentuk pantun. Upacara ini disaksikan oleh kedua-dua belah wali dan saudara mara terdekat. Membentang belanja dalam adat : * Belanja hangus RM 100. Dalam tempoh 7 hari tidak dibenarkan keluar daripada kawasan kampung kerana takut diganggu segala hantu dan syaitan. 2. Ibu Wali dan rombongannya memberi tanda sebilah keris sebagai tanda bahawa yang diarak masuk itu adalah pengantin lelaki yang sebenarnya. maka perkahwinan yang dijalankan ini telah sah daripada segi adat istiadat kaum Semai.5 Pantang Larang Pengantin Oleh kerana kedua-dua pengantin telah mandi limau (dijampi) sebelum ini.4 Menyembah (Menerima nasihat) Kedua-dua pengantin akan dibawa ke rumah untuk istiadat seterusnya.

Kelainannya hanya pada malam terakhir pihak lelaki akan meninggalkan barangnya ( barang-barang kemas/pakaian) kepada gadis yang ditiduri untuk diserahkan kepada orang tua gadis itu. Ini terpulang kepada keadaan pasangan dan situasi kejadian. Jika keputusan baik dicapai. Kemudian pihak waris perempuan akan memaklumkan kepada pihak waris pihak lelaki untuk perbincangan penyatuan pasangan terbabit. Mereka akan membayar denda kepada mana-mana pihak yang tidak bersetuju. . Kedua-dua pihak akan dipertemukan dalam satu majlis perjumpaan dengan ketua adapt bagi membincangkan kedudukan pasangan berkenaan. Tempoh penyatuan mereka tidak mengambil masa yang tidak lama iaitu selama tujuh hari. 2. Setelah kata sepakat dicapai pasangan terlibat.2. Mereka hanya diraikan dalam satu majlis ringkas tanpa mengadakan majlis keramaian sebelah malamnya. Upacara perkahwinan ini sama dengan proses bertunang. Setelah keputusan dicapai dalam perbicaraan yang dijalankan oleh ketua adapt pada hari berikutnya. denda akan dibayar mengikut adat kampung di mana berlakunya insiden tersebut. Kedua-dua pihak akan dipertemukan dalam satu majlis oleh waris perempuan. pada malam akhir pemuda tersebut tidur dengan gadis berkenaan sehingga pagi.6 Majat Badan Bersama dengan gadis berkenaan tidak kurang dari 3 malam hingga 6 malam atau lebih. Hanya dengan barangan kepunyaan lelaki itu sahaja pihak perempuan akan menghantar songkok atau kupiah sebagai tanda panggilan adat yang di bawa oleh waris perempuan. Pada zahirnya kedua-dua belah ibubapa merestui perhubungan itu. Pada hari ketujuh barulah mereka disatukan tanpa ada upacara besar-besaran. 2. Insiden ini biasanya berlaku semasa menyambut perayaan atau kenduri kahwin dimana sebelah malamnya ada keramaian . cuma barang hantar/persalinan tidak ada.7 Majat Barang Cara perhubungan dan penyatuan adalah sama. Pasangan ini ditangkap basah di tempat-tempat yang sunyi dan gelap oleh pihak waris perempuan. kedua-dua pasangan akan dikahwinkan dalam tempoh tujuh hari setelah melalui proses istiadat yang sepatutnya. Sekiranya kedua-dua pasangan tidak mahu berkahwin atau pihak Ibu Mas atau Pembela Kain Basah tidak bersetuju dengan pilihan anaknya.8 Tangkap Basah Perkahwinan yang dilakukan tangkap basah dianggap kurang baik di kalangan Orang Semai. Pihak keluarga perempuan akan mengemukan beberapa soalan untuk memdapatkan kepastian tujuan pasangan ini melakukannya. mereka akan menolak. Keadaan ini dinamakan Majat badan atau tubuh kerana pemuda dan gadis tidur bersama sehingga pagi. Keadaan ini akan berterusan sehinggalah kedua-dua pemuda dan gadis telah mencapai kata sepakat untuk menjadi suami isteri. Kejadian ini tidak semestinya berakhir dengan perkahwinan. Keputusan akan di buat sama ada pasangan ini akan di nikahkan dalam tempoh sebulan atau lebih.

ular) 2. Mereka ini terdiri empat orang adik -beradik berpangkat datuk kepada kepada bakal pengantin lelaki. memaku(rumah) 3. Bagi menentukan tarikh kelahiran dan kandungan sihat. Beliau akan bersama ibu hingga bayi selamat dilahirkan.2. babi. Mereka terdiri dari empat orang adik beradik berpangkat datuk kepada bakal pengantin lelaki. Mereka cuma makan nasi berlaukan ikan panggang atau digoreng tanpa minyak. air sejuk kecuali air kopi atau air suam. ayam hutan dan lain-lain. Dilarang memakan pisang yang patah tengkuk. silbu akan menemui bidan di kampung berkenaan. Tidak dibenarkan menghampiri orang mati. beruk. Dalam adat Orang Semai kedua-dua ibubapa dikenali sebagai Pembela Kain Basah. Kaum keluarga bapa tidak dibenarkan memasang. istiadat perkahwinan dianggap sebagai tidak sah. Tanpa kehadiran mereka. (ii) Wali Pihak Perempuan Dikenali dengan panggilan Mas Wali. 3. Tidak dibenarkan memakan daging rusa. juga beliau akan menyediakan air mandian bayi dan sembilu buluh yang telah diikat dengan kain hitam serta dijampi bagi tujuan memotong pusat bayi. Yang tua sekali menjadi Ibu Wali dan tiga orang sebagai pengikut. . Yang tua sekali menjadi Mas Wali dan yang lain menjadi pengikut. 4. Selepas bersalin ibu tersebut akan berpantang selama sebulan. Di sini bidan memainkan peranan utama. cili. Kedua-dua wali lelaki dan pihak wali perempuan dimestikan hadir dalm majlis tersebut. Oleh yang demikian ibubapa kedua-dua pengantin tidak memainkan peranan penting dalam adat perkahwinan mereka. Mendekati binatang-binatang yang boleh memudaratkan kandungan dan bayi dalam kandungan ( kura-kura. (i) Wali Pihak Lelaki Dikenali dengan Ibu Wali . minyak masak dan kelapa. 5. Semasa dalam pantang ibu berkenaan tidak dibenarkan memakan syuran-sayuran . Apabila tiba masa kelahiran semua jiran wanita akan diberitahu. kancil. Perkara-perkara yang dilarang ialah: 1. Kelahiran Semasa mengandung suami isteri akan mematuhi pantang larang dan menjaga pemakanan mereka. ikan yang berbisa dan tidak bersisik.9 Istilah Dalam Perkahwinan Wali Wali ialah orang yang memainkan peranan penting dalam hal ehwal pernikahan. Di samping itu.

bunga ros cina dan lain-lain bunga yang wangi d) Sejenis akar (cincong) buluh/buyung e) Buyung/buluh dua ruas f) Bedak buku g) Buah kesumber h) Arang campur minyak i) Kemenyan Apabila bahan ini telah disediakan. Kunyit tirus 3. Pada keesokan harinya kemenyan akan dibakar dan diasap pada buluh di tebuk dan anak berkenaan pun dimandikan. Bahan-bahan untuk tujuan ini: a) Daun lebak hutan muda yang dicarik-carik b) Daun-daun wangian dan duit syiling melebihi 25 sen c) Bunga kemboja. 3. Dalam upacara ini ibu bayi berkenaan tidak dibenarkan berpanas atau berdiang(matahari/palang api).2 Mandi Bidan (Buang Banir) Seorang ibu yang telah bersalin masih dianggap berhutang dengan bidan yang menyambut kelahiran bayi. bunga melor. Manakala batu-batu kecil tadi di tabur ke hulu dan ke hilir sungai. bidan memohon restu semoga bayi berkenaan selamat dan tidak diganggu oleh hantu/syaitan. bayi berkenaan akan dimandikan dengan air daun dan bunga-bungaan yang wangi yang dijampi dan di peram semalaman untuk pemutus ubat. Di samping itu.1 Mandi Putus Ubat Selesai pantang. Sebagai membayar hutang. bomoh atau bidan yang terlibat akan menjampinya. Sedikit batu-batu kecil 2. Selepas habis pantang ibu tersebut boleh mandi sungai dengan syarat ditangkal terlebih dahulu. ibu tersebut perlu menyediakan bahan-bahan seperti mandian pemutus ubat dengan tambahan perkara berikut: * kain batik atau terpulang kepada kehendak bidan .Alat-alat atau bahan-bahan yang diperlukan ialah: 1. luka. 3. Tepung dari beras yang digiling (mengikut setengah daerah) Bahan tersebut akan dijampi dan ibu berkenaan akan mengunyah separuh hancur kunyit tirus berkenaan dan disembur ke kai dan sungai tersebut. beliau akan membuat “mandi bidan”. Selepas itu barulah ibu berkenaan boleh mandi dan mencuci lampin anak di sungai. jatuh dan mengupas bendabenda yang mengeluarkan cahaya putih (ubi kayu) selama tujuh hari.Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk. Dalam perkara ini.

Pada malam tersebut penduduk kampung akan berjaga di rumah simati sehingga pagi untuk mengelakkan mayat tersebut daripada diganggu oleh hantu atau dilangkah oleh kucing kerana dipercayai boleh menyebabkan mayat tersebut bangun dan mengacau. Sebelum meninggalkan kubur. Setelah masuk hari ketujuh. diikat kemas-kemas supaya senang diusung. Kebiasaannya mayat tidak kebumikan pada hari kematian dengan itu tujuan memberi peluang kepada saudara mara simati yang jauh datang memberi penghormatan terakhir. keluarga yang hidup akan jatuh sakit dan boleh membawa mati. Bidan berkenaan tidak boleh membuat kerja-kerja diluar rumah dan berpanas selama tiga hingga tujuh hari. Pada hari keenam. di samping berpesan bahawa perjalanannya ke alam lain adalah . keluarga serta penduduk kampung akan bergotong-royong menambak atau memadatkan tanah kubur tersebut agar tidak jerlus. Liang lahad digali sedalam 1 meter.* wang tunai sejumlah RM 1. mayat tersebut akan dimandikan dan dibungkus dengan kain baru atau kain putih dan seterusnya dibungkus dengan tikar. makanan.25 * Hadiah mengikut kemampuan Cara memandikannya adalah sama seperti mandi pemutus ubat begitu juga dengan pantang. minuman dan rokok akan dilekatkan diatas kubur berkenaan. Salah seorang ahli keluarganya akan memegang batu nisan serta memanggil nama simati seolah-olah menggerakkannya untuk menjamu makanan dan minuman. KEMATIAN Apabila terdapat kematian di sesebuah kampung. Kanak-kanak akan ditangkalkan dengan menconteng arang di kedua-dua belah kening atau kedua-dua belah tapak kaki dan juga pada daun-daun yang dipercayai ditakuti oleh hantu. Api akan dinyalakan di sekeliling rumah untuk mengelak atau menghalau hantu yang menyebabkan kematian itu. 4. Sebelum upacara pengkebumian. kayu yang diukir (ala kadar) dicacak di atas kubur sebagai penanda dan diikuti dengan upacara meletakkan makanan. Penanda sementara tadi diganti dengan batu nisan yang kekal. Upacara ini dilakukan dalam rumah simati. minuman dan rokok yang telah dinyalakan diatas kubur selama enam hari berturut-turut. Bidan akan jatuh sakit dan tidak akan pulih selagi upacara tersebut tidak dilaksanakan. tiga kepal tanah bercampur arang yang telah dijampi akan diletakkan di kedua-dua belah telinga dan bahagian dada untuk memutuskan hubungan si mati dengan keluarganya. kayu yang telah dibakar akan dialih untuk memberitahu simati bahawa dia sudah berada di alam lain. biasanya sanak saudara jauh dan dekat akan diberitahu. Setelah dikambus. Sebelum di kambus. Penduduk tempatan akan menziarahi dan membantu upacara pengkebumian. Ahli masyarakat akan menangguhkan semua kegiatan harian mereka kerana dikhuatiri roh simati akan marah atau menegurnya dan akibatnya orang yang terlibat akan ditimpa malang. Mayat dimasukkan ke dalam liang lahad. Jika tidak.

Hari Menuai atau Menggulung dan Hari Membuka Ladang Baru. Mengikut kepercayaan turun-temurun Suku Kaum Semai. Perayaan dimulakan oleh pawang atau bomoh dengan mentera dan jampi. JENIS PERAYAAN Kaum Semai mempunyai hari perayaan sendiri seperti Hari Genggulang/ Menyambut Tahun Baru. tok pawang akan mengikat pantang. Di hadapan Balei terdapat dua buah sangkak di mana di kiri kanannya diisi dihidang dengan “jamuan hantu” yang mengandungi pulut. 5. Ia merupakan upacara tahunan yang paling meriah dan penuh tradisi. Upacara ini biasanya berlarutan hingga ke pagi hari. keladi. Kemuncak upacara adalah di mana setiap penduduk mengadakan kenduri di rumah masingmasing dan orang ramai dipelawa sama. 5. mengkuang hutan. memburu. menuai dan menumbuk padi sebagai persediaan untuk kenduri besar. bunga-bungaan dan lain-lain. Balei ini dihias dengan anyaman daun serdang. 5. mengutip sayur.selamat dan memohon supaya tidak mengganggu ahli keluarga yang masih hidup. Namun begitu pada masa kini upacara tersebut sudah beransur berubah mengikut peredaran masa. pulut kuning dan telur ayam yang sedang diram dan berdarah di dalamnya). 5. “cenagoh” untuk memanggil roh. Setiap tahun mereka akan membuka ladang baru untuk . keramat dan penunggu yang dipercayai wujud sejak zaman nenek moyang mereka. Setelah selesai upacara di balei. labu dan abu. wajik periong (sejenis makanan seperti gulai bercampur sayur ubi. Untuk meriahkan lagi perayaan itu. ia disambut dengan joget orang asli atau Modek dan di setengah tempat mereka menggunakan muzik pengiring.2 Menuai Dan Menyulung Tahun Suku Kaum Semai menyambut hari menuai padi dengan mengadakan kenduri pada hari pertama padi dituai. Hilir Perak dan Selatan Perak pada akhir tahun iaitu akhir bulan Disember atau di awal tahun pada bulan Januari atau Februari. Hari itu merupakan hari yang paling sibuk kerana setiap orang menjalankan berbagai-bagai aktiviti seperti menangkap ikan.1 Hari Genggulang Kebiasaannya disambut oleh Suku Kaum Semai yang tinggal di kawasan Perak Tengah. Hari Genggulang diadakan untuk kesejahteraan dan keselamatan kampung. Pawang atau bomoh akan melaksanakan upacara tersebut di balei (rumah pemujaan) yang telah disediakan dalam satu kawasan khas. keledek.3 Membuka Ladang Baru Membuat ladang merupakan tugas yang mesti dilakukan oleh Orang Asli kerana ia adalah punca pendapatan mereka.

Mengikut kepercayaan setiap hutan tebal. dan anak sungai ada keramat dan penunggu yang boleh mendapatkan bencana atau bala. 7. Ianya dianggap sebagai makhluk yang teragung dari sekalian makhluk. Walaupun tidak diketahui di mana Nyenang berada tetapi tetap wujud menyebabkan kaun Semai takut untuk melakukan kesalahan yang boleh mengakibatkan tenghak (dosa) kerana yang bersalah akan menerima akibatnya dari Nyenang. bukit. disentuh atau sebagainya dan dipercayai wujud di kalangan Kaum Semai. mempunyai sifat pengasih. gaung. Terdapat banyak Nyanik dan di antaranya ialah: . Oleh kerana setiap keburukan dan kebaikan yang manusia lakukan pasti ada balasannya.2 Nyanik Nyanik amat ditakuti oleh Orang Asli kerana Nyanik dipercayai boleh menyebabkan seseorang itu sakit dan boleh membawa maut. gunung. juga dipercayai simati akan menjadi makanan Nyanik kerana Nyanik adalah makhluk jahat.mendapatkan makanan. mereka akan mengadakan kenduri sebagai menjamu penunggu atau keramat di daerah itu.1 Kuasa Nyenang Nyenang merupakan makhluk yang yang tidak dapat dilihat. Kenduri ini biasanya diiringi oleh sewang diwaktu malam hingga ke siang hari. KEPERCAYAAN Suku Kaum Semai amat percayai kewujudan kuasa ghaib seperti kuasa: * Nyenang (Tuhan) * Nyanik (Tuhan dan Syaitan) 7. TEMPAT KEDIAMAN Terdapat empat jenis tempat kediaman Kaum Semai: * " Rumah Yeau " (Deg Yeau) * " Rumah Ran " (Deg Ran) * " Rumah Pisang Sesikat " (Deg Pisang Seikat) * " Rumah Biasa " 7. penyayang dan berkuasa. Oleh itu untuk keselamatan diri dan tapak ladang. Orang Semai juga percaya bahawa semua kehidupan di dunia ini tertakluk di bawah kuasa Nyenang. 6.

3 Nyanik Ratah Terdapat lima jenis Nyanik dalam Kumpulan Nyanik Ratah iaitu Kicmoc.7.00 malam hingga 5.5 Nyanik Mai Berlag Mat Ia akan menjelma menyerupai manusia (sedangkan orang itu telah meninggal) kecuali keadaan matanya yang berbeza. 7.2.2. Ia menjelma dengan hanya kelihatan manusia dan kadang kala kedengaran bunyi suara manusia yang parau dan kasar dari arah perkuburan.2. Manakala benda-benda yang lain ialah busut. tasek. Gelutong. Sebelum kemunculan dirinya ke penglihatan manusia. Nyanik ini berasal dari manusia yang telah meninggal dunia. Mai Cereg Teg dan Mai Cereg Song. ia akan mengeluarkan bau yang wangi. Mai Berlag Mat. lubuk. Nyanik-Nyanik ini suka menyakat atau mengganggu manusia terutama Nyanik Cereg Song. Permintaan ini dilakukan pada tiap-tiap tahun melalui pawang dimana upacara ini dinamakan gengulang. . Nyanik jenis ini dianggap sebagai penunggu manusia. 7.2. Ia berada di mana-mana sahaja. Contohnya pokok besar dan rending. Pokok-pokok yang menjadi kegemaran Nyanik ialah Pulai. Sena dan sebagainya. Nyanik Pechnoch dan Nyanik Ratah ada di bawah kuasa atau Pengawasannya. Tempat kediamannya di kawasan perkuburan. Jawi. gunung serta rumah yang ditinggalkan. Orang Asli Semai sentiasa meminta pertolongan dan perlindungan keselamatan dari semua jenis wabak penyakit serta bencana alam. Ia tidak mempunyai anak mata kecuali mata putih sahaja. Terap.1 Nyanik Keramat Dipercayai mempunyai kuasa di satu-satu daerah atau tempat. 7. Salah satu sifat Nyanik ini yang aneh ialah membawa ambong (bakul) bakul yang terbalik ke bawah. Nyanik ini tidak suka menyakat atau mengusik manusia kecuali manusia akan terkejut atau takut apabila terserempak apabila melihatnya.00 pagi.4 Nyanik Kickmock Nyanik ini bergerak waktu malam iaitu bermula di antara jam 8. Ianya berjalan jika perlu ataupun pada masa-masa tertentu iaitu waktu malam ketika berlaku kematian dan di mana kematian seseorang merupakan makanannya.batu besar dan tinggi. 7. Menurut kepercayaan Orang Asli Semai.2 Nyanik Pechnoch (Penunggu) Dipercayai Nyanik ini menjadi Penunggu atau penghuni susuatu benda.2.

jelutong dan terap. 7. Mai Tepas tidak memakan manusia tetapi hanya memperdayakannya sahaja. Ia cuma memikul manusia yang masih hidup dan akan meninggalkan paring tersebut di atas kubur.2.2. 7.12 Ludat Ludat tinggal di batu-batu. Apabila umur kickmoch mencapai 50 tahun. Nyanik ini tidak mencederakan seseorang. Ini menyebabkan orang berkenaan akan hilang terus masyarakatnya atau bila kembali ia akan hilang ingatan. Ia mengusik atau menyakat mangsanya dengan cara menerkam atau menggoncang pokok tempat di mana di menumpang. ia akan bertukar jadi Jeet. Kejadian ini dipercayai ia telah dijadikan oleh makhluk tersebut sebagi ahli keluarganya.2. Walau bagaimanapun Mai Tepas ini amat sukar dilihat oleh orang biasa kecuali bomoh atau orang perseorangan yang kebiasaannya Orang Asli yang sering berburu atau mencari rotan di man bermalam di pedalaman dan terus mengikut makhluk tersebut dan menyebabkan ianya tersesat.8 Nyanik Cereg Teg Nyanik ini tinggal di atas pokok pulai.7 Nyanik Mai Cereg Song Nyanik Cereg Song ini suka menyanyi sama ada ianya berada di tengah tasek atau di atas pokok. Oleh kerana manusia takut kepada Nyanik maka apabila tersedar dan didapati dirinya berada di atas kubur maka manusa tersebut akan hilang semangat.2. biji matanya berwarna merah terutama apabila terkena cahaya lampu. 7.9 Mai Tepas (Orang Bunian) Mai Tepas merupakan makhluk halus yang mana walahnya menyerupi wajah manusia.6 Jeet Jeet berasal dari Kickmoch kerana umur Kickmoch terhad sehingga 50 tahun sahaja bermula dari kematian seseorang manusia. letih lesu dan akhirnya sakit dan terus meninggal. Ia menjelma sebagai gadis cantik yang berambut panjang dan apabila menyakat atau mengusik manusia maka manusia tersebut akan menjadi gila dan gila tersebut amat sukar untuk diubati. Ia tinggal di bukit-bukit atau gunung-gunung di hutan atau pedalaman. Ia bergerak di kawasan tanah perkuburan seseorang.Ia berbuat demikian supaya mangsanya kehilangan ruai (semangat). Bentuknya menyerupai siamang. busut terutama di tempat tinggi dan sejuk. demand dan seterusnya mati jika tidak mendapat rawatan pemulihan daripada bomoh. Kesesatan tersebut disebabkan oleh ajakan makhluk halus tersebut. 7.7. Seperti juga Mai . Makhluk ini tinggal berkumpulan atau bermasyarakat.

8.2 Perubatan Daripada segi perubatan. hilang semangat dan lainlain penyakit yang disebabkan oleh Nyanik. AMALAN KESIHATAN 8. “Slak Selendon” . Jenisjenis herba yang digunakan adalah berdasarkan jenis penyakit yang dihidapi. maka ia bergerak atau berjalan pada waktu siang. Makanan yang disajikan adalah tertakluk kepada pantang larang makanan disenaraikan.13 Guning Guning bertuankan Mai Halaq (bomoh). a) Bagi sakit atau luka-luka herba digunakan secara meluas di dalam masyaraka Semai. 8. b) Kudis Buta Untuk mengubati.1 Makanan Makanan utama masyarakat Semai ialah beras dan ubi kayu. beliau memanggil Guningnya melalui Ramol (berbumbum). daun “gelenggang” yang telah layu pada api dan dihancurkan kemudian disapu di tempat yang berkudis. Kebiasaan Guning adalah dari kumpulan Nyanik Ratah. Ia jarang sekali menyumpit atau memperdayakan manusia kecuali jika perlu. masyarakat Semai mangamalkan cara berubat sendiri apabila seseorang daripada mereka sakit sama ada dengan menggunakan akar dan daun-daun kayu atau bomoh.Bagi Tok Halaq untuk mengubat pesakit. Penyakit penyakit yang boleh diubati oleh Guning ialah terkena sampuk. ia sering merayau-rayau dalam hutan dengan membawa buluh sumpit.Tepas ia tidak memakan manusia. Ia mencari rezeki dengan menyumpit binatang-binatang atau kehidupan di atas pokok. sayur-sayuran. “Slak Mandi Alam”. Mereka mendapat sumber protein daripada binatang buruan. 7. Peranan Guning untuk memujuk Nyanik yang menyebabkan manusia sakit. buah-buahan yang didapati dari ladang dan hutan yang berhampiran. dihancurkan atau ditumbuk kemudian dipupuk di tempat yang luka dan dibalut. Guning boleh memulihkan orang sakit. ikan. Mai Tepas dan lain-lain lagi. Ludat. .

Daun yang telah dipias diletakkan di tempat yang patah atau terseliuh. seelok-eloknya akar lalang yang masih muda direbus dan airnya itu diminum atau Batang Tepus dititik dan diambil sebelah dalam batang itu dan diletakkan di kepala. 8. h) Patah dan Terseliuh “Daun temu urat” dan “buah jarak ” dibungkus dalam daun pisang dan dipais.c) Bisul Ia diubati dengan membakar kulit kerang hangus. Rawatan seperti ini dilakukan sehingga beberapa minggu atau bulan sehingga sembuh. hantu dan syaitan adalah salah satu punca seseorang itu mendapat sakit. Oleh itu bomoh atau pawang memainkan peranan penting untuk mengubat dan mengetahui penyakit-penyakit yang dihidapi dengan cara berikut: • Jampi • Bercadak • Berkebut • Sewang • Gegabor • Sangkak • Tenghor • Cekneat • Ne-alin • Bidan atau Bidat . kemudian ditumbuk sampai hancur. g) Pening Kepala Halia dipotong kemudian dicium selama lebih kurang 5 minit. Ulangi lagi selepas itu atau bawang putih dipecahkan digosok di atas kepala.3 Perubatan Tradisional Orang Asli Suku Kaum Semai mempercayai bahawa penunggu. i) Hidung Berdarah ”Broh” Daun sirih atau “Cawi” digulung dalam bentuk kun dan disumbatkan ke dalam hidung. Kemudian dibalut. f) Panas-panas Badan Akar lalang diambil sebanyak mana yang boleh. e) Kurap dan Panau Daun gelenggang dilayu. d) Kayap Batang Kelubi dipancung serong dan diambil getahnya. dihancurkan atau ditumbuk kemudian dipupuk atau disapu di tempat yang ada kurap atau panau. disapu pada bisul. Getah itu disapu di tempat yang terkena kayap.

kejai atau kemanyang. Setiap pesakit yang pernah diubati oleh bomoh tersebut mestilah hadir dalam upacara tersebut.Alat yang digunakan semasa berkebut ialah “Bumbun” (bentuk kun yang dianyam dari daun bertam). semua bomoh-bomoh atau pawang berkumpul untuk menjalankan upacara pemutus ubat kepada pesakit yang pernah diubati oleh mereka. e) Tenghor/Ceknet Satu kaedah pengubatan segera denagan menggunakan daun pemulih. Bomoh akan masuk ke dalam bumbun dan menyeru sambil menyanyi diiringi dengan dengan centong hingga datanglah “Gunig”. Pantang semasa berbumbun tidak boleh memasang pelita atau lampu. Pesakit dijampi pada tubuh sendiri atau pada herba-herba tertentu seperti berikut: • Jenaram (Jaram) • Tabar (Setawar) • Kelawi • Serbok (Daun Babak) • Pemulih • Rempuyig/berdag (kunyit tirus) • Jerangau • Sirih • Pinang b) Bercadak Bercadak adalah dimana bomoh merawat pesakitnya di waktu malam dengan menggunakan gendang. . kemenyang.sela Bert. centang.a) Jampi Jampi adalah ayat-ayat yang dibaca bagi sesuatu tujuan. gong dan lilin diiringi oleh nyanyian bomoh lalu datanglah “Gunig”(makhluk halus) melihat dan mengenal pasti penyakit sama ada tersampuk atau lain-laian lagi. Ia dikehendaki oleh gunig anak yang melalui perantaraan bomoh. d) Sewang Sewang berubau dijalankan di sebuah rumah yang besar. Bercadak ini dijalankan selama tiga hari hingga ke tujuh hari. Kaedah ini digunakan untuk mengubati penyakit yang ganjil seperti rasa tajam dan bisa-bisa di dalam badan yang datang secara mendadak. Ayat-ayat ini pada asalnya didapati melalui mimpi dan ianya diperturunkan dari generasi ke generasi yang lain. Kaedah pengubatan ini hanya dilakukan oleh bomoh yang berpengalaman dan tinggi kebatinannya. Melalui cara ini bomoh akan cuba mengubat dalam masa tiga hari. c) Berkebut (Berbumbun) Berkebut dijalankan pada waktu malam. Ayat-ayat jampi ini dikenali sebagai ilmu. lebak.

f) Gegabor Bomoh menggunakan cara pengubatan ini untuk penyakit-penyakit yang dikena secara kecemasan seperti sampuk. Manakala penyakit yang disebabkan oleh keteguran (sampuk) rawatan secara tradisonal digunakan. rawatan moden adalah yang paling berkesan. h) Ne-alin Cara ini digunakan Semai meneriam rawatan moden. mereka menggunakan cara rawatan serentak. Selalunya bomoh akan membuang bala supaya penyakit itu tidak berulang lagi. . g) Sangkak Merupakan cara pengubatan yang terakhir dilakukan oleh bomoh setelah acara berkebut/berbumbun gagal dilakukan. Di dalam sesuatu keadaan. pengsan dan ketegur. Mereka mempercayai bahawa penyakit yang diakibat oleh kuman.

LOKASI (KAMPUNG) Orang Kintak sejak dahulukala tinggal di pinggir-pinggir hutan berhampiran dengan penempatan masyarakat Melayu atau Siam. Perak Darul Ridzuan. haiwan buruan serta ikan yang menjadi sumber makanan dan ekonomi mereka. 20 kilometer melalui jalan utama hingga ke persimpangan lombong lama di Kelian Intan dan 5 kilometer melalui jalan tanah merah dari simpang berkenaan.KAUM KINTAK 1. Mereka secara khususnya terbahagi kepada beberapa subkumpulan. LATAR BELAKANG Kintak merupakan satu di antara dua rumpun bangsa Orang Asli daripada suku kaum Negrito atau asalnya dikenali sebagai Semang oleh beberapa penulis terdahulu. Berdagu kecil dan bulat.Walaupun mereka diberitakan pernah tinggal bertaburan di utara Semenanjung. malahan ada yang hitam berkilat.1. kecuali kenderaan pacuan empat roda diperlukan dalam keadaan-keadaan tertentu. Biasanya mereka memilih kawasan pamah berhampiran dengan sungai yang masih kaya dengan spesis-spesis tumbuhan. anatara yang dikenal pasti adalah Kintak Bong dan Kintak Nakil. Berdahi rendah dan bulat. Berhidung pendek. Kampung ini berjiran dengan penempatan masyarakat Melayu di utara dan penempatan masyarakat Siam di selatan. Berambut kerinting halus. secara fizikalnya kaum lelaki dan wanita Kintak juga bertubuh rendah (anggaran lelaki 150 cm dan wanita 140 cm) dan kecil tetapi gempal. khususnya dalam wilayah dari Sungai Kerumi di Utara Grik memanjang di Simpang Empat di Baling dan melebar ke bahagian sisi garisan ini sehingga ke Air Panas di Keroh. Kentok. dan Kintok. Kintak juga dikenali sebagai Tak. pendek (lelaki tidak melebihi 3 inci dan wanita antara 9 inci hingga 1 kaki) dan berwarna gelap atau perang kemerah-merahan. rata dan kembang. Bertulang pipi agak luas dengan anak mata berwarna perang gelap atau hitam.Penempatan yang dimaksudkan ialah Kampung Bukit Asu di Grik dalam daerah Hulu Perak. Berkulit perang gelap. Seperti rumpun bangsa Negrito yang lain. kadangkala terdapat yang berkulit gelap atau perang kemerahmerahan. Tetapi kini terdapat hanya sebuah penempatan tetap masyarakat ini di Semenanjung Malaysia. Ianya terletak kira-kira 25 kilometer dari bandar Grik menghala ke bandar Keroh. Bermulut agak luas dan berbibir sederhana tebal 1. . Kampung ini kini boleh dihubungi dengan semua jenis kenderaan darat.

Mayat juga ditegah diumpat keji serta dilangkah oleh manusia dan binatang kerana dikhuatiri mayat tersebut akan bangkit dan mengganggu penduduk kampung. 2.2 ASAL-USUL Memandangkan wilayah kehidupan mereka terlau jauh hingga ke wilayah Chaiya di selatan Thailand.1. termasuk penghulu mereka sekarang Penghulu Alipon bin Saad pernah bersekolah dan sering berulang-alik ke Betong. segala kegiatan harian masyarkat pada hari berkenaan terpaksa ditangguhkan. dirumah simati sanak saudara dan penduduk kampung akan bergilir-gilir akan menjaga mayat sehingga keesokan harinya. atau mentua yang tinggal bersama mereka. Kenyataan ini diperkukuhkan lagi berasaskan bentuk fizikal dan dialek mereka. Namun kuasa membuat keputusan tersebut tidak mutlak kerana suami harus mengambil kira nasihat dan pandangan isteri dan ibu atau bapa. kaum Aetas di Filipina. Penghulu sebagai ketua adat akan mengatur kerja-kerja pengurusan mayat dan upacara pengebumian.2 ADAT KEMATIAN Biasanya apabila berlaku kematian.Pada keesokan harinya. seterusnya kedua-dua belah tangan dan kaki . tujuannya bagi mengelakan mayat manusia tersebut diganggu oleh hantu. hadir untuk memberi penghormatan terakhir. SOSIO-BUDAYA Masyarakat Kintak pengamal sistem keluarga nuklear atau sekelamin. Sementara itu dirumah. Malah terdapat di kalangan masyarakat ini mahir bertutur dalam dialek Siam. mayat dimandikan.Biasanya perkahwinan mereka berasaskan pilihan sendiri atau dasar suka sama suka. sanak-saudara simati yang jauh dan dekat. Keluarga nuklear diketuai oleh suami yang berkuasa dalam membuat keputusan. Setiap keluarga ini mempunyai rumah sendiri. Din bin Dahan serta beberapa penduduk kampung mendakwa bahawa mereka berasal dari Betong di selatan Thailand.Temubual dengan pembantu penghulu. kemudiannya berpindah ke Kubang Semang di Keroh sebelum menetap di kampung sekarang. Ini tidak bermakna mereka mengamalkan bebas seks. isteri dan anak. Pada malamnya. Perkahwinan atas pilihan keluarga amat kurang berlaku. Bagi menghormati simati.1 ADAT PERKAHWINAN Di kalangan suku kaum Negrito termasuk masyarakat Kintak adat perkahwinan mereka terlalu mudah. 2. di tanah perkuburan kerja-kerja menggali lubang kubur dan mencincang buluh dijalankan. penghulu serta penduduk kampung akan diberitahu. Keluarga mereka terdiri suami. para pengkaji mempercayai bahawa masyarakat Kintak mempunyai pertalian dengan orang Negrito di Kepulauan Andaman. Sering juga berlaku penceraian dan berkahwin semula dengan orang lain. 2. Kahwin kepada mereka memadai dengan kedua-dua pasangan membina tempat perlindungan dan tidur bersama. Larangann ini jika dingkari dipercayai roh simati akan marah dan akibatnya akan ditimpa malapetaka. kerana ingin memberi peluang kepada saudara mara simati yang jauh. Kemudian dipakaikan pakaian yang lengkap. Tidak diatur secara rasmi dan tidak diraikan. Mereka juga mendakwa bahawa generasi tua mereka sebelum ini. Penceraian jarang berlaku selepas pasangan memperolehi anak. Mayat biasanya tidak dikebumikan pada hari kematian.

pondok pisang sesikat dibina untuk menaunginya. Manakala penduduk kampung hanya dilarang bersukaria dalam tempoh tersebut.Bagi mengelakkan gangguan binatang dan sebagainya. Kedua-dua kenduri tersebut bertujuan menjamu simati. untuk mengelakan komplikasi kepada si ibu semasa melahirkan dan bagi menjamin anak dilahirkan sihat serta sempurna sifatnya berbagai-bagai pantang larang serata pemilihan makanan yang sesuai yang perlu dipatuhi oleh pasangan suami isteri. bapa dan simati akan meninggalkan pesanan-pesanan yang baik kepada simati.3.dibengkokkan atau dilipat ke arah hadapan badan sehingga bahagian jari-jemari tangannya berada betul-betul dibawah dagu dan kepala lututnya mencecah dada. Mayat akan diletakkan dalam dan kemudian lahad ditutup dengan buluh cincang terlebih dahulu sebelum dikambus. Makan pucuk paku 2. sama ada sepanjang tempoh mengandung mahupun selepas bersalin. mayat biasanya ditanam sedalam empat atau lima kaki serta mempunyai lahad. Bagi mengingati simati serta mempercayai roh simati juga memerlukan makanan dan rokok (jika simati hayatnya merokok) juga diletakkan bersama. Segala barang-barang kesayangan simati diletakan di atas kubur. Pasangan simati dan keluarganya dilarang berhias dan bersukaria dalam tempoh berpantang selama empat puluh hari. Akhir sekali mayat dibungkus dengan kain batik lepas yang baru dan diikat kemas supaya senag diusung ke kubur. Makan pucuk labu Makan ikan yang dipancing 1. Makan ikan yang berduri 2. Pada hari keempat puluh.3 ADAT KELAHIRAN Dalam mempastikan ibu yang sedang mengandung sentiasa dalam keadaan sihat. Sebelum meninggalkan kubur.1 SEMASA MENGANDUNG * Pantang yang dikenakan kepada isteri:Pantang/Tak boleh 1. Kenduri kecil akan diadakan pada malam berkenaan. kenduri dan sewang secara besar-besaran akan diadakan. Makan binatang bertanduk Makan ubi sebelum kandungan berusia tiga bulan Akibat /Dipercayai Kandungan dan bayi lemah Bibir bayi sumbing Lekat atau susah bersalin Kaki dan tangan menyerupai ubi . 2. 2. tujuannya selain untuk menjamu simati juaga menandakantamat tempoh berpantang bagi seluruh penduduk kampung berkenaan.Sebagai tanda sepasang kayu yang telah dijampi oleh Tok Bomoh dipacakkan di bahagian kepala dan kaki kubur berkenaan. Di atas kubur. Tujuh hari selepas itu kenduri berserta sewang secara sederhana pula diadakan.

4. patuh dan takut kepada ketiga-tiga lantaran kuasa mereka miliki dipercayai terlalu tinggi . Pada malamnya didakan majlis bersewang sambil menikmati buah-buahan serta makanan yang disediakan oleh kaum wanita.Antara perayaan tahunan yang diraikan adalah seperti berikut:2.Tok bomoh menjalankan jampi-serapah seraya memohon kepada penunggu kawasan agar hasil padi mereka akan bertambah pada musim-musim akan datang. Ia sering dirujuk oleh masyarakat dan disama tarafkan seperti tuhan atau sultan. Mereka terlalu menghormati. secara tradisinya masyarakat Kintak juga menonjolkan lambang kuasa Tok Batin . Panggang ikan perut di bawah 2.1 Kepercayaan Seperti kepercayaan suku kaum Negrito yang lain. luar biasa dan sifat kekal. Karei dan Cenoi. rambutam. Kaum lelaki akan keluar beramai-ramai untuk mengumpul buah-buahan seperti tampoi.* Pantang yang dikenakan kepada suami:Pantang/Tak boleh 1. larah. 2. mereka bersukaria hingga menjelang pagi. Selepas menjamu selera dengan masakan mereka sendiri sediakan . lantaran daripada amalan berpindahrandah yang mereka amalkan. Fungsinya mengawal masyarakat dan kemarahannya akan dijelmakan melaui petir dan kilat.2 Musim Menuai Padi Perayaan ini biasanya diadakan sebaik sahaja kerja-kerja menuai padi.1 Musim Buah-buahan Perayaaan ini diadakan apabila buah-buahan hutan telah masak. 3.4. .4 PERAYAAN Tidak banyak perayaan dalam masyarakat Kintak. Panggang ikan suling-paling Menjaring atau menjala ikan Memancing ikan Akibat /Dipercayai Takut bayi menyongsang Lekat atau susah bersalin Bibir bayi sumbing 2.Cenoi mempunyai kelebihan sihir dan pakar dalam kesegala kebaikan. durian dan sebagainya dibawa pulang. PANTANG LARANG 3.Pada malamnya upacara sewang akan diadakan.Apabila tiba hari yang telah ditetapkan kaum lelaki akan keluar beramai-ramai.

Akar lada direbus dan diminum. Daun kapalterbang digesek dengan tangan hingga hancur. umbat dan sayur-sayuran hutan bagi sumber vitamin. STATUS EKONOMI Secara tradisinya.4. Kehidupan mereka amat bergantung kepada hasil hutan belantara seperti buah-buahan. 4.2 KAEDAH RAWATAN Disamping perubatan moden. Mereka merupakan pemburu dan pengumpul makanan. Antaranya adalah seperti berikut:Penyakit Kayap Sakit kepala Luka Kurap/panau Berdarah hidung Bisul Kudis Buta Patah terseliuh Kaedah Rawatan Dijampi Kulit tepus dilayur pada api dan dililit di kepala. ubi kapur dan beberapa jenis ubi lain sebagai sumber makanan harian. Disamping itu mereka juga mengamalkan pengambilan herba-herba tertentu untuk meningkatkan kesihatan dan sumber tenaga. ubi-ubi liar. ubi kepala gajah. mereka juga menggunakan khidmat bomoh serta berbagai jenis herba sebagai kaedah alternatif. Sejenis akar berduri dibuang kulit luar dan dalam. orang kintak juga seperti rumpum bangsa lain dalam suku kaum Negrito. 4. ubi garam. Daun misai kucing dicelur dan ditempek pada bisul untuk tarik nanah. Daun sirih atau cawi digulung berbentuk kon dan disumbatkan ke lubang hidung. Dijampi dan diikat dengan anduh buluh. tumbuh- . AMALAN KESIHATAN/PERUBATAN Walaupun masyarakat Kintak telah menerima perubatan moden. maka mereka juga menjadikan ubi-ubi liar seperti ubi pandang. Mereka juga mendapatkan buah-buahan . Protein diperolehhi daripada binatang buruan dan ikan. 5. ditumbuk dan digosok pada kudis. keladi. namun kaedah perubatan tradisional seperti penggunaan khidmat bomoh serta pengambilan herba bagi mengubat penyakit-penyakit serta sebagai amalan kesihatan mereka masih dipraktikkan secara meluas.1 PEMAKANAN Mamandangkan hampir tidak wujud sebarang bentuk pertanian dalam kehidupan masyarakat ini. dipupuk atau disapu pada tempat yang sakit. ubi tanjung.

pakaian dan keperluan lain. begitu tidak kurang juga mereka yang masih masuk ke hutan untuk mencari rebung. tetapi bilangannya terlalu kecil lantarn pulanganya tidak mampu menampung keseluruhan keperluan hidup mereka. Bilamana penerokaan hutan untuk projek-projek tadahan air. . telah keluar ke kampung-kampung bersebelahan untuk mengambil upah menebas dan meracun di kebun-kebun. perusahaan pembalakan dan sebagainya menyebabkan pencemaran sungai dan kemusnahan hutan. Namun.Malah ada yang telah bekerja di kilan-kilang dan sebagainya di bandar-bandar berhampiran khususnya bandar Grik dan Keroh bagi mendapatkan wang untuk membeli makanan. gaharu.tumbuhan binatang buruan dan ikan sebagai sumber makanan. rotan serta herta ubatan tradisional untuk dijual di kampung-kampung dan bandarbandar berhampiran serta kepada peraih-peraih yang sering berulang-alik kampung mereka.Disamping itu mereka juga mengumpul hasil-hasil hutan sperti rotan. gaharu. Walaupun ada di antara mereka yang menoreh getah sendiri dan ada yang telah mula mengusahakan tanah untuk pertanian . herba ubatan tradisional dan sebahagiannya untuk dijual.1 PEKERJAAN Kesan kepesatan pembangunan negara turut dirasai dan sekaligus mengancam kehidupan dan menggugat ekonomi masyarakat ini walaupun mereka tinggal agak jauh di pedalaman .Hanya sebilangan kecil di antara mereka mengusahakan tanah untuk aktiviti pertanian. sekaligus mengancam kehidupan flora dan fauna yang menjadi sumber makanan dan ekonomi mereka. pembinaan lebuhraya. kini ada di antara kaum lelaki khususnya generasi muda . 5. hidro-elektrik.Untuk meneruskan survival mereka yang begitu panjang.

2. .1 PERKAHWINAN (i) Adat Menunggu (Meyakinkan bakal mertua) Bakal menantu lelaki perlu dapat meyakinkan mertua akan kewibawaannya dengan menawarkan diri untuk menguruskan kerja-kerja seharian. Setelah beberapa lama tinggal di rumah panjang itu. Ini bererti beliau mempunyai kesanggupan menanggung bakal keluarganya. Kuasa Penghulu juga akan gugur jika beliau mengasingkan diri dengan berpindah ke pertempatan baru. Beliau berkuasa mengarahkan anak-anak buahnya untuk bergotong-royong menjalankan aktiviti kampung serta merestui perkahwinan. Perpecahan kuasa Penghulu boleh berlaku sekiranya ada di antara keluarga yang tidak bersetuju dengan kepimpinannya. 3. Mereka juga tidak membuat penempatan di kawasan berpaya(takungan air) kerana ditakuti berpenunggu. bebas daripada adanya kayu keras seperti "merbau" dan sebagainya. Penghulu biasa mempunyai ciri-ciri kepimpinan dan pemilihannya dibuat melalui mesyuarat Jawatan Kuasa Kerja Kampung(JKKK). SOSIO-BUDAYA 2. Mereka menyara keluarga dengan bercucuk tanam.2 KUASA PENGHULU Kuasa Penghulu terikat dengan adat resam dan pantang larang suku kaumnya. Tempat yang hendak didiami jauh dari tanah perkuburan. Ini dilakukan dengan cara 'berhalaq(jampi) atau mimipi. 2. penasihat dan penghubung dengan masyarakat dengan agensi luar. Penghulu juga mempunyai kebolehan sebagai bomoh tradisional(Halaq). 2. Adat ini dikenali sebagai "Adat Menunggu". PENGENALAN Pemilihan penempatan suku Bangsa Temiar di sesuatu tempat ditentukan oleh penghulu. Begitu juga kawasan air terjun dan sungai besar juga tidak sesuai kerana ditakuti ada puteri sungai/lata yang akan mengganggu. barulah mereka berpindah dengan keluarga masing-masing dan membina rumah sendiri. Mereka membina rumah daripada kayu (selain daripada kayu jenis keras) secara bergotong-royong. mereka membina rumah panjang. Di peringkat awal penempatan.KAUM TEMIAR 1. KEKELUARGAAN 3. berburu dan mencari tumbuh-tumbuh hutan. Beliau juga bermain peranan sebagai hakim.1 PERLANTIKAN Jawatan Penghulu diwarisi mengikut keturunan.

Suami dan saudara-mara terdekat(perempuan) boleh turut sama duduk di sisi. Pada malam itu juga mereka membakar kemenyan dan menabur bertih agar rumahtangga yang dibina sentiasa bahagia dan dijauhi daripada penyakit serta perkahwinan ini juga direstui oleh penduduk kampung. Bidan akan menolong dan mengurut ibu sehingga bayi dilahirkan. Majlis perkahwinan diadakan pada waktu malam. (ii) Merisik Kedua-dua belah pihak mengadakan perbincangan dan mendapatkan persetujuan daripada kedua-dua pasangan. Pengiring akan memerhatikan gerak laku pengantin baru dan akan melaporkan kepada kedua belah pihak. Kedua-dua pihak membawa pengiring daripada ahli keluarga masing-masing. Bidan akan balik setelah ibu 'buka pantang' iaitu seminggu selepas bayi dilahirkan. Ibu ditempatkan di sebuah bilik khas (biasanya di bahagian dapur).2 Kelahiran Semasa isteri sedang mengandung kedua pasangan terpaksa mematuhi beberapa pantang larang seperti berikut: * Suami tidak memegang alat menangkap ikan kerana dikhuatiri bayi yang dilahirkan itu nanti terlekat uri. * Memotong buluh/tebu mesti mengikut ruas untuk mengelakan bayi dalam kandungan dalam keadaan songsang.3. Tok Bomoh dan Bidan dipanggil untuk menjampi dan membantu ibu bersalin. * Tidak boleh memancing ikan kerana dipercayai tali pusat bayi akan putus semasa bersalin. Pihak perempuan menyediakan sebuah bilik khas bagi kedua-dua pengantin tidur bersama. Kemudian kedua-dua pihak berjumpa Penghulu untuk mendapatkan restu dan seterusnya menetapkan tarikh perkahwinan. * Tidak boleh makan buruan yang telah ditembak kerana dipercayai kandungan akan gugur. Majlis jamuan akan diadakan pada malam kedua. ayam hutan dan ikan yang mempunyai sengat ditakuti bayi terkena 'kenan' dan menghidap sakit 'sabat'(sawan). Mereka ini memainkan peranan sebagai 'tuhad' (penyelamat). Uri bayi akan digantung di pokok dipercayai tiada gangguan. Majlis ini kebiasaannya akan diikuti dengan tarian sewang di dewan / tempat khas yang disediakan. Tempat tidur disediakan dalam kedudukan condong 20 darjah untuk memudahkan ibu bersalin. . 3. * Tidak boleh makan kijang.

Setiap sewang memakan masa selama 15 minit yang dijalankan oleh 'Juru Sewang'. Terdapat dua jenis sewang iaitu Sewang Pantang dan Sewang Umum. ADAT ISTIADAT 4. Mereka akan dipulihkan oleh Tok Halaq. Dalam upacara ini hanya kaum keluarga yang terdekat dibenarkan bersewang bersama Tok Halaq. Mereka tidak boleh makan semua jenis binatang dan garam. Senikat lagu sewang diperolehi oleh Tok Halaq melalui mimpi.2 Sewang Kelahiran Upacara Sewang Kelahiran dilakukan dengan memuja bayi dengan harapan bayi tersebut mendapat kebaikan apabila dewasa kelak. Untuk mengadakan majlis ini persiapan kenduri disediakan oleh kedua pihak keluarga.3 Sewang Kematian Upacara ini dimulakan oleh Tok Halaq dengan membuka pantang melalui nyanyian(gabak) iaitu memuja roh simati sambil mengetuk buluh centong dengan kedudukan ruasnya ke bawah.3 Pantang Selepas Bersalin Selepas bersalin ibu dan bidan akan berpantang selama seminggu. Upacara ini dilakukan pada malam hari dan berjalan selama 3 hingga 7 hari berturut-turut bergantung kepada makanan yang ada. mertua dan bidan akan berbincang untuk memberi nama bayi. Sewang Kematian diadakan selepas tamat tempoh berkabung (selepas 40 hari) selama 3 hingga 4 malam berturut-turut bergantung kepada bekalan makanan. . Mereka menari dengan cara bergerak sekeliling penetas secara berpusing. Juru Sewang akan berdendang hingga tidak sedarkan diri (pengsan).1 Sewang Sewang adalah upacara menurun untuk mendapatkan ilham. 'Tuhad'. Begitu juga kepada suami jika dia menyentuh bayi tersebut ketika dilahirkan. Ibu dan bidan akan dihidangkan dengan makanan khas yang berlainan dari tetamu. Selepas upacara buka pantang selesai barulah majlis sewang dibuka kepada tetamu/orang ramai. 4. Bayi dijamu dengan bertih padi/jagung dan diletakan bau-bauan supaya kehidupan bayi sentiasa harmoni dan aman damai.3. 4. 4. ibubapa.

BAHAN PERUBATAN Suku Kaum Temiar masih mengamalkan perubatan tradisional dengan menggunakan akar dan tumbuh-tumbuhan berikut sebagai bahannya: * Akar Tongkat Ali * Kacip Fatimah * Tunjuk Langit * Bunga Pakma * Pokok Dukung Anak * Pokok Gajah Beranak * Rempah * Pisang Hutan * Kulat Susu Harimau * Akar Sempelas 6. 4. lata.2 Penunggu Masyarakat Temiar percaya.4 Sewang sebelum dan selepas membuka pantang Ia dimulakan dengan nyanyian Tok Halaq memohon agar tanaman mereka mengeluarkan hasil yang memuaskan.4.5 Sewang Berubat Tok Halaq akan bersewang untuk memohon daripada penunggu supaya menyembuhkan penyakit. Pesakit terpaksa mematuhi beberapa pantang-larang yang telah ditetapkan oleh Tok Halaq. Mereka dilarang menegur atau berkata sesuatu di tempat tersebut krana ia akan disampuk oleh penunggu terutama bagi mereka yang lemah semangat. bukit dan gunung ada penunggunya maka ia harus dihindari dan tidak diganggu.1 Karei / Engku Ia dipercayai makhluk yang besar dan berkuasa yang tinggal di angkasa Karei akan marah dengan menurunkan bala jika mereka melanggar pantang dan melakukan perbuatan keji. tempat seperti lubuk. teluk. gua. 5. 6.Selepas menuai diadakan pula sewang tanda kesyukuran kerana hasil padi yang memuaskan dan terus bertambah pada tahun hadapan. . KEPERCAYAAN 6.

6. Sesiapa yang mendengar bunyi ini hendaklah mengasap badan dengan asap supaya 'badi' tidak mengganggu atau merasuk keluarga mereka. 6. ini bermakna menegur roh simati yang sedang berkeliaran. 6.4 Pantang Harimau Pertemuan di antara dua orang yang telah berjanji untuk bertemu harus ditunaikan.8 Suara Burung Apabila burung 'Chiap Chereyet' berbunyi. .5 Bunga Pakma Bunga Pakma tidak boleh dipetik kecuali "Tok Halaq". dipercayai ia boleh bertukar menjadi harimau (ruai).3 Kayu Merbau Mereka percaya bahawa teras kayu merbau boleh memanah dan kemungkinan terkena sesiapa sahaja yang lalu di situ. Selepas itu baru ia boleh diambil. Jika mereka melanggar pantang berkenaan dipercayai 'ruai' buah-buahan akan mengarahkan harimau mengganggu orang lain. Terutama pada waktu subuh. dipercayai 'Jelmaan harimau' akan datang mengganggu orang itu.6 Buah-buah Hutan Buah Perah dan buah-buahan lain di dalam hutan hendaklah dipetik dalam sesuatu musim dengan satu upacara bergotong-royong untuk dibuat kenduri.7 Kempunan (Selantap) Suku kaum Temiar juga percaya jika sesuatu keinginan/niat tidak tercapai maka mereka akan kempunan.Jika salah seorang mungkir janji. Kempunan bermakna mereka akan ditimpa bala/kesusahan. senja dan ketika hujan panas serta ada pula pelangi. Jika terjatuh dan bergolek ketika membawanya.6. 6. 6.

ALAT MUZIK TRADISIONAL Alat muzik tradisonal masih digunakan dalam majlis sewang dan untuk hiburan . Mayat tidak boleh dimandikan atau dibersihkan. mayatnya tidak terus ditanam sebaliknya diletakkan di dalam bilik khas di rumahnya. 7. Sekiranya 'Tok Halaq' meninggal dunia. * Tetamu akan minta diri untuk balik dan bertanyakan pesanan untuk dibawa kepada penghulunya (jika tetamu dari kampung lain).1 Bertandang * Tetamu hendaklah pasti ada orang dirumah sebelum bertandang. KEMATIAN Apabila berlaku kematian. Tanah perkuburan biasanya terletak di seberang sungai untuk mengelakkan hantu yang membawa kematian.7. Ia dipakaikan pakaian baru dan diselimutkan dengan kain baru. * Tetamu mesti menegur ketua rumah terlebih dahulu dan bertanyakan khabar. Berita kematian akan diberitahu kepada penghulu dan seterusnya kaum keluarga terdekat.Selepas itu.Sebelum mayat dikebumikan. unggun api dinyalakan di bahagian kaki atau kepala simati untuk mengelakkan roh simati mengganggu ahli keluarganya. kemudian digulung dengan tikar baru dan diikat. Di antara alat muzik tradisonal mereka ialah: * Siol(Seruling Buruh) * Gooh(Buluh Centong) * Genggong (Ranggot) * Bateq(Gendang) * Kerep(Guitar Buluh) 9. Tok Halaq akan megesahkan kematian tersebut. Mereka boleh bercakap melalui orang tengah (Orang Perantaraan). 8. Kaum keluarganya akan menyalakan unggun api di bawah rumah . ia diletakkan di atas pengandar(usungan) yang dibuat dari buluh cincang. * Tetamu selalunya menghadiahkan sesuatu kepada ketua rumah seperti rokok atau tembakau. AMALAN SOSIAL 7. Tanpa memakai kasut tetamu boleh naik ke rumah setelah dijemput.2 Adab Bercakap Dengan Mertua Menantu lelaki tidak boleh bertentang mata dengan ibu mertua dan menantu perempuan tidak boleh bertentang mata dengan bapa mertua semasa bercakap. Liang dikorek lebih kurang sedalam dua meter. Semua harta kepunyaan simati akan ditanam bersama-sam mayat sementara barang-barang lama dan rumahnya dibakar.Nyanyian 'Chinchemm'(lagu sedih) dinyanyikan semasa mengiringi mayat ke tanah perkuburan. balik.

diadakan pula 'Acara buka Pantang Kematian'. Tiga hari sebelum upacara ini dijalankan. Dalam tempoh berkabung selama 40 hari semua aktiviti dalam bentuk hiburan diharamkam. 9. Tempat sewang akan dihias dengan pucuk 'calon' buah kepala (palas) untuk dijadikan seludang palas(Tempok Kuar) dan bunga. Kaum keluarga akan berpindah ke tempat baru. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan. Kumpulan pertama menguruskan penyediaan makanan dan kumpulan kedua menyediakan tempat bersewang. .Setelah selesai berkabung barulah majlis kenduri diadakan.tersebut selama tujuh hari untuk mengelakkan mayat daripada diganggu oleh binatang buas. Kauam keluarga dijemput berkumpul semula dengan tujuan untuk mengumpulkan bahn makanan bagi majlis kenduri.1 Acara Buka Pantang Kematian Setelah tamat tempoh pantang selama 40 hari.

Mereka memilih pasangan sendiri tanpa melibatkan ibu bapa ataupun keluarga terdekat dengan membina tempat tinggal bersama. Ditinjau secara khusus. PENGENALAN Lanoh. Amalan berpindah randah kadangkala membawa memasuki wilayah suku kaum lain. Sistem social keluarga asas merupakan unit yang memastikan kesinambungan dari segi kewujudan dan kelangsungan hidup masyarakat ini. Keluarga asas pula merupakan sebuah kumpulan kerja dan menampakkan sedikit pembahagian tugas antara lelaki dan wanita. tidak melakukan perkara yang dilarang. 2. Manakala ibu . menerima tanggungjawab perkongsian dalam kegiatan harian kelompok. menghormati pantang larang dan berpegang teguh pada kepercayaan Lanoh. Kebiasaannya perceraian akan berlaku di awal perkahwinan dan pasangan remaja akan cuba mencari sehingga mendapat pasangan sejati. Masyarakat ini turut dikenali sebagai Lano dan Sabubn tetapi nama Sabubn sudah tidak digunakan. PERKAHWINAN Perkahwinan kebiasaannya berdasarkan suka sama suka antara pasangan. Keluarga asas bertanggungjawab memasyarakatkan anak sebagai ‘ahli masyarakat yang baru’ dengan nilai dan budaya Lanoh. Jarang pula berlaku perceraian apabila pasangan mendapat anak. Dari sudut lingustik dan budaya. Tiada kendurikendara dilangsungkan. Bapa akan dibantu oleh anak lelakinya yang dewasa untuk memastikan keluarga asas mereka sentiasa mempunyai bekalan daging dan makanan yang mencukupi. hanya si suami memberi sedikit hadiah kepada si isteri dan mertua.Petempatan mereka bertaburan di utara negeri Perak khususnya di Daerah Lenggong. masyarakat Lanoh dari segi ras (bangsa) dan budaya merupakan Negrito tetapi dari segi bahasa mereka hanya menggunakan bahasa Temiar. Keluarga asas penting sebagai sebuah unit ekonomi. pasangan sudah memadai digelar suami isteri. Ahli baru ini diajar dan diterapkan dengan nilai-nilai menghormati orang tua.KAUM LANOH 1. orang Lanoh paling hamper kepada suku kaum Kensiu dan Kintak. wilayah Jahai di Timur dan wilayah Temiar di Tenggara. Malah ada pengkaji yang menganggap ketiga-tiga masyarakat ini sebagai sebuah masyarakat yang sama. suku kaum orang Asli daripada rumpun bangsa Semang-Negrito. Bagi si isteri pula membalas pemberian hanya kepada si suami. Wilayah Lanoh dikelilingi wilayah Kintak di utara.

maka suami berperanan besar memastikan pantang larang tidak dilanggar. 4. Mayat akan dimandikan dan dibersihkan. Isteri akan mengganti tampuk sebagai ketua sekiranyan suami meninggal dunia. Di tanah perkuburan. Di bahagian kepala kubur dinyalakan api supaya dapat menghalang binatang buas seperti harimau dan babi merosakkan kubur. 3. Memandangkan dalam sesetengah hal. Setelah dikambus. Namun masyarakat ini turut mempercayai tuhan sebagai lambang kuasa yang unggul. keluarga asas turut merupakan unit keagamaan. Hasil tersebut menjadi hak keluarga asas kecuali ada lebihan. barulah diagih-agihkan. KEMATIAN Apabila berlaku kematian. Selama dua ke tiga bulan makanan untuk ibu tidak boleh ditambah garam. Kenduri juga diadakan pada hari ketujuh untuk roh simati pulang terus ke alam ghaib. gelang dan rantai. Di samping menagani hal ehwal ‘keagamaan’. ‘Halak’ turut berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional Lanoh. Kemudian dibalut dengan kain batik yang baru dan seterusnya digulung dengan tikar dan diikat dengan kuat. 4. liang digali lebih kurang sedalam 2 meter.dibantu oleh anak perempuannya memungut buah-buahan hutan dan sayur-sayuran. si isteri tidak boleh bersolek selama 7 hari. berita tersebut akan disebarkan kepada penghulu dan kaum keluarga terdekat. IBU MENGANDUNG/KELAHIRAN BAYI Ibu yang sudah harus berpantang dengan tidak boleh turun memijak tanah selama dua minggu. Perasaan takut kepada hantu umpamanya merupakan satu cirri dalam kepercayaan animisme. . Mayat lelaki pula dibalut dengan kain pelikat sebelum digulung dengan tikar. Hasil yang diperolehi daripada kegiatan memburu dan memungut hasil hutan ini biasanya tidak dikongsi dengan ahli keluarga (puak) lain. Jika suami meninggal dunia. Semua harta kepunyaan simati akan ditanam bersama-sama mayat. Suami dalam apa jua atau ruang tetap menjadi ketua keluarga asas. KEPERCAYAAN Orang Lanoh berpegang pada sistem kepercayaan animisme. Makanan yang menggunakan minyak juga pantang dimakan. Mayat wanita akan dihiaskan dengan barang kemas seperti cincin. Sistem kepercayaan dikawal dan dipelihara oleh autoriti yang bergelar Halak. 2 batang kayu sebagai tanda dipacakkan sebagai tanda kepala dan kaki simati. Pada hari pertama diadakan kenduri untuk menjamu roh.

akibat sistem petempatan kekal. Terdapat juga pertanian kekal ini secara persendirian. . Orang Lanoh telah menerima baik system pertanian kekal yang dianjurkan oleh kerajaan. Fenomena ini secara tidak langsung sebenarnya menunjukkan sifat positif dan kepekaan masyarakat terhadap pembangunan dan perkembangan alam sekeliling mereka. Orang Lanoh hari ini telah menerima perubahan yang dianjurkan oleh kerajaan dengan baik. mereka terlibat dalam kegiatan ekonomi moden. semakin ramai orang Lanoh diasimilasikan ke dalam suku kaum Orang Asli yang lain seperti Temiar. Ketua puak biasanya terdiri daripada anggota puak tertua. STATUS EKONOMI Gabungan beberapa keluarga asas (biasanya tidak melebihi 10 keluarga asas) yang mempunyai pertalian darah atau bersaudara membentuk sebuah puak. Namun dalam satu perkembangan lain. Mereka menggunakan bahasa Temiar walaupun bercakap sesame orang Lanoh sendiri. Penghulu dilantik di kalangan anggota yang ‘berpendidikan dan berpengalaman dalam pengaulan luar’. Selain itu. beberapa keluarga Lanoh telah ditempatkan bersamasama majoriti orang Temiar. tetapi juga untuk memelihara peraturan sosial seperti usaha menjatuhkan hukuman atas kesalahan yang bersifat jenayah. ketua orang Lanoh bergelar Penghulu. menetapkan masa untuk membuat rumah dan berpindah dan seumpamanya. Fenomena ini berpunca daripada perkahwinan campur dan kedua.5. Tanggungjawab utama seseorang ketua tidak hanya terbatas sebagai pembuat keputusan dalam hal-hal yang berkaitan dengan ekonomi seperti jenis kegiatan ekonomi yang harus dijalankan dalam sesuatu masa atau musim. Dalam jangka panjang. Puak diketuai oleh seorang ketua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran. terutamananya kerajaan. berpengalaman luas dan memiliki pengetahuan mendalam tentang ilmu kebatinan dan perubatan tradisional Lanoh. Pada masa ini kerajaan mewajibkan masyarakat ini tinggal secara kekal di perkampungan dan dalam Rancangan Penempatan Semula yang dibangunkan oleh kerajaan. masyarakat ini akan terserap dalam masyarakat Temiar. khususnya dalam sektor makan gaji. Dalam satu rancangan kekal umpamanya di Kampung Grik. satu sistem yang dianjurkan oleh kerajaan. Di kawasan penempatan baru ini. Dia berperanan sebagai orang perantaraan di antara penduduk kampung dengan orang luar.

Kampung Bendang Man Sik. Ia merupakan kumpulan kaum Negrito yang terkecil dan tertua sekali di Semenanjung Malaysia. Mereka tinggal semenjak 1957 di Lot No. Mereka ini diketuai oleh seorang penghulu bernama Itam bin Daram. Mereka mula bercucuk tanam seperti menanam ubi. Purata mereka mempunyai rambut yang kerinting halus. Hetot dan Tanjen. kebendaan dan kehidupan mereka. Kini terdapat jumlah penduduk seramai 212 orang dan jumlah 44 keluarga (data maklumat dari JHEOA Grik. Bentuk kebudayaan kebendaan mereka termasuk penggunaan dalam mencucuk hidung dan pembinaan kediaman sementara untuk berlindung dari angina dan cuaca. LATAR BELAKANG Kensiu adalah suku kaum Orang Asli dari rumpun bangsa Semang-Negrito. Baling Kedah dan jaraknya lebih kurang 12km dari Bandar Baling. Mereka akan berpindah ke tempat lain jika didapati tempat itu tidak produktif lagi. tabika dan terdapat 46 buah rumah milik penduduk yang dibina oleh JHEOA dan sebuah rumah milik petugas JAKIM.KAUM KENSIU 1. padi. hidung lebar mata bulat mirip Orang Afrika Timur dan kebanyakan mereka seperti Orang Asli New Guinea yakni Papuans. Kaum Negrito mengembara dari setempat ke setempat kerana memburu dan mengumpul bahan makanan dan barang-barang hutan. Sakai dan sebagainya. Terdapat di Kedah di zaman paleolitik dan mesolitik pada tahun 5000 sebelum masihi telah didiami oleh orang Austrinesia yang menjadi nenek moyang orang Negrito. berbadan gelap. Identiti kaum Negrito adalah tersendiri dan boleh dilihat melalui kebudayaan. pisang dan jagung. dan rendah setinggi 5 kaki ke bawah. Di samping itu. Nakil (atau Dalem). sebelum itu mereka tinggal berpindah randah dari Ulu Lenggong ke Parit Panjang. Mereka tidak mengamalkan pertanian.3623 yang telah diwartakan pada tahun 1958 sebagai Rizab Orang Asli seluas 428 ekar. Mereka menunjukkan sedikit atau tiada tanda-tanda pertanian. Sehingga tahun 2000. Menurut M. Penempatan mereka juga dilengkapi dengan bekalan elektrik dan bekalan air masyarakat yang disediakan oleh Jabatan Bekalan Air. Hal ini adalah kerana mereka ini adalah satu golongan Orang Asli yang nomad sepenuhnya. yang kini hanya tinggal di perkampungan Orang Asli Lubuk Lenggong. Orang Negrito ini sukar untuk ditentukan sifatsifat fizikalnya kerana di kalangan mereka terdapat empat sub kumpulan Kensiu yang mereka kenali sebagai Mos. Tweedie seorang sejarawan menyatakan dalam bukunya “Pre-History” mereka yang tinggal di Semenanjung dikenali sebagai Negrito dan telah ada sejak tahun 8000 sebelum masihi dan mereka tinggal di dalam gua memburu binatang yang dikenali sebagai zaman batu pertengahan.W. sungai Celak dan Kampung Tiak Kupang. mereka juga ada pertalian keluarga di Kampung Rai Yala Selatan Thailand. sebuah dewan serbaguna. Perak September 2001). jumlah penduduk Kensiu yang menganut agama Islam seramai 118 orang dan selebihnya masih mengekalkan kepercayaan animisme. Kawasan penempatan mereka telah dilengkapkan dengan sebuah surau. .

tumbuh-tumbuhan dan binatang seperti kurakura. Dalam hubungan ini seseorang ahli kumpulan cuba mengelakkan daripada bersua muka atau terserempak dengan ipar. Dalam sistem kekeluargaan masyarakat Kensiu. mereka tinggal sebagai tanda mereka telah berkahwin. Apabila si gadis bersetuju untuk berkahwin. terutamanya berlainan jantina. tanpa perlu mendapatkan persetujuan daripada kedua orang tua si gadis. Manakala saudara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin tidak dibenarkan berinteraksi dan bersua muka dengan kakak atau abang ipar. Hanya terdapat dua orang sahaja yang berkahwin dengan wanita Melayu dari kampung Baru dan seorang lagi dengan warga Indonesia. maka pihak lelaki akan menghantar barangan berupa kain. . Apabila tiba masanya di kalangan anak muda yang muda yang mahu berkahwin.2. Tiada sebarang upacara diadakan dalam perkahwinan mereka. hubungan kekeluargaan adalah bilateral iaitu berdasarkan keturunan kedua ibubapa berdasarkan generasi lelaki. Mereka lebih suka mencari rotan. mereka cuma perlu mendapatkan persetujuan daripada bakal gadis yang akan dikahwininya. tembakau dan pisau kepada bapa si gadis sebagai tanda perkahwinan antara mereka akan berlaku. Selepas itu. Menantu lelaki juga tidak dibenarkan berinteraksi dengan ibu mentua dan bersua muka. akar kayu. labi-labi. terdapat pantang larang yang masih diamalkan hingga kini di mana menantu perempuan tidak boleh bersua muka begitu juga sebaliknya. 3. mempunyai hubungan rapat sesama mereka. Kebanyakan masyarakat Kensiu di perkampungan ini. ADAT PERKAHWINAN DAN HUBUNGAN KEKELUARGAAN Konsep kehidupan yang mengutamakan kesamaratan dan kesepadanan ini dicerminkan dalam seluruh aspek kehidupan masyarakat tersebut. Dalam hubungan kekeluargaan masyarakat Kensiu. SISTEM EKONOMI MASYARAKAT KENSIU Walaupun kerajaan melalui JHEOA telah membina perkampungan dan penempatan kekal dengan projek ekonomi seperti projek Mini estet Lubuk Lenggong I dan II pada tahun 1980 dan 1982 yang dianggarkan jumlah pendapatan sebanyak RM400 sebulan namun minat kaum ini kepada mencari hasil hutan dan memburu binatang amat tebal. kayu depu. meraka jual kepada pekedai Cina di pecan berhampiran. Satu konsep kehidupan tradisi yang masih dikekalkan dalam amalan untuk mengelakkan solidariti adalah melalui hubungan elakan. Mereka bukan sahaja tidak boleh berinteraksi malahan untuk menyebut nama pun tidak dibenarkan. Mereka menggunakan orang ketiga bagi mewakili diri mereka jika mahu berinteraksi dengan bapa mentua dan ipar-duai. Manakala bagi yang mengikut fahaman animisme. kera dan lotong dan hasil pencarian ini. buluh. Masyarakat Kensiu yang beragama Islam berkahwin mengikut syariat dan undang-undang keluarga Islam. mentua atau menantu. perkahwinan adalah mengikut kepercayaan mereka. tupai. Pernikahan mereka dijalankan oleh pegawai agama dari Jabatan Agama Islam Negeri Kedah.

Dalam kebanyakan hal. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. masa untuk berpindah dan seumpamanya tetapi masih tertakluk pada pandangan dan nasihat anggota kumpulan yang dipimpinnya. tetapi yang masih kecil sahaja yang tinggal bersama mereka. Secara umumnya konsep berketua seolah-olah tidak begitu dipentingkan oleh masyarakat ini di peringkat kumpulan. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Bagi masyarakat Negrito yang mengamalkan aktiviti berpindah randah. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). organisasi sosial ini telah banyak berubah. Ketua mempunyai kuasa membuat keputusan seperti memilih tapak perkhemahan (penempatan). pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu perbomohan dan kebatinan. Ini kerana telah dibina penempatan yang kekal oleh JHEOA dan dipantau oleh semua agensi yang berurusan secara langsung dan tidak langsung dengan mereka. Elemen penting dalam organisasi sosial adalah keluarga nukleus yang mengandungi suami. Satu-satu kumpulan diketuai oleh anggota tertua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran yang khusus. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. semua anggota keluarga dalam sesebuah penempatan atau kem mempunyai ikatan persaudaraan yang rapat atau serumpun puak. Dan organisasi secara berkumpulan telah berubah dan telah diganti dengan perkampungan sebagai unit penempatan di bawah pimpinan ketua yang dipanggil penghulu. Penghulu masih mempunyai persamaan peranan ketua tradisi mereka. Seseorang ketua kumpulan dipilih berdasarkan faktor umur. Segala urusan kepimpinan terletak di tangan bapa mereka yang bertindak membuat keputusan dalam hidup ahli keluarga. Cenoi Tapn . Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi.4. Bagi anak-anak yang berumur lebih tujuh tahun ke atas akan dibina tempat teduh yang lain tidak jauh dengan keluarga mereka. isteri dan anak. manakala anak perempuan pula akan tinggal bersama orang tua dan dipisahkan dengan unggun api yang dibuat di tengah tempat tidur mereka. penempatan mereka lebih dikenali sebagai “kumpulan tabir angin” iaitu masyarakat yang tinggal di bawah atap sebagai tempat berteduh sementara. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Mereka telah tinggal di kampung Lubuk Lenggong dalam tempoh yang lama serta amalan berpindah randah sudah kurang diamalkan. sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep egalitarian dan solidariti. Di antara lambang kuasa ini. Setiap kumpulan ini mempunyai suami. ORGANISASI SOSIAL Dalam kehidupan tradisi masyarakat Kensiu gabungan lima atau enam buah keluarga asas membentuk sebuah kumpulan. Merujuk kepada kaum Kensiu di Baling. isteri dan anak-anak. Kumpulan ini turut membawa anak-anak mereka ke mana saja mereka berpindah randah. Mereka akan mendukung anak kecil ini secara bergilir-gilir.

keagamaan dan perubatan terdiri daripada upacara yang dinamakan panoh. Pengabdian serta ketaatan kepada kedua-dua sistem turut dicerminkan melalui sikap menghormati. Di antara lambang kuasa ini. 5. yang juga menggabungkan nyanyian dan tarian.dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. . selepas mereka tidak sedarkan diri dalam keadaan yang khayal. Kedua-dua sistem ini. Tok Pawang ini dipercayai dapat berhubung dengan “Chinoi” dan adakalanya menjadi pengantara pertolongan semangat ini dalam pertanian mereka. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. KEPERCAYAAN dan KEAGAMAAN Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. yang melibatkan nyanyian dan tarian. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. pantang larang. Satu lagi ritual yang diadakan untuk tujuan sama dinamakan sawan. nilai dan norma masyarakat. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Halak juga berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional. Namun begitu hampir separuh daripada masyarakat Kensiu di Kampung Lubuk Lenggong telah memeluk Islam. Mereka mampu memasuki dunia semangat roh ini dengan mengkhayalkan diri. Masyarakat Kensiu juga mempunyai orang penting yang dianggap pakar dalam hal kepercayaan yang dipanggil “Halak” atau tok pawang. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Di samping itu. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo).

Pernikahan mereka dijalankan oleh pegawai agama dari Jabatan Agama Islam Negeri Kedah. mereka tinggal sebagai tanda mereka telah berkahwin. Menantu lelaki juga tidak dibenarkan berinteraksi dengan ibu mentua dan bersua muka. Manakala bagi yang mengikut fahaman animisme. Dalam hubungan kekeluargaan masyarakat Kensiu. 4. Seseorang ketua kumpulan dipilih berdasarkan faktor umur. tembakau dan pisau kepada bapa si gadis sebagai tanda perkahwinan antara mereka akan berlaku. mereka cuma perlu mendapatkan persetujuan daripada bakal gadis yang akan dikahwininya. ORGANISASI SOSIAL Dalam kehidupan tradisi masyarakat Kensiu gabungan lima atau enam buah keluarga asas membentuk sebuah kumpulan. Ketua mempunyai kuasa membuat keputusan seperti memilih tapak perkhemahan (penempatan). perkahwinan adalah mengikut kepercayaan mereka. Apabila tiba masanya di kalangan anak muda yang muda yang mahu berkahwin. Manakala saudara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin tidak dibenarkan berinteraksi dan bersua muka dengan kakak atau abang ipar. tanpa perlu mendapatkan persetujuan daripada kedua orang tua si gadis. Selepas itu. Dalam sistem kekeluargaan masyarakat Kensiu. hubungan kekeluargaan adalah bilateral iaitu berdasarkan keturunan kedua ibubapa berdasarkan generasi lelaki. Mereka bukan sahaja tidak boleh berinteraksi malahan untuk menyebut nama pun tidak dibenarkan. Mereka menggunakan orang ketiga bagi mewakili diri mereka jika mahu berinteraksi dengan bapa mentua dan ipar-duai. Satu konsep kehidupan tradisi yang masih dikekalkan dalam amalan untuk mengelakkan solidariti adalah melalui hubungan elakan. terutamanya berlainan jantina. . maka pihak lelaki akan menghantar barangan berupa kain.berkahwin mengikut syariat dan undang-undang keluarga Islam. Satu-satu kumpulan diketuai oleh anggota tertua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran yang khusus. Tiada sebarang upacara diadakan dalam perkahwinan mereka. masa untuk berpindah dan seumpamanya tetapi masih tertakluk pada pandangan dan nasihat anggota kumpulan yang dipimpinnya. terdapat pantang larang yang masih diamalkan hingga kini di mana menantu perempuan tidak boleh bersua muka begitu juga sebaliknya. pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu perbomohan dan kebatinan. Apabila si gadis bersetuju untuk berkahwin. semua anggota keluarga dalam sesebuah penempatan atau kem mempunyai ikatan persaudaraan yang rapat atau serumpun puak. Dalam kebanyakan hal. mentua atau menantu. Dalam hubungan ini seseorang ahli kumpulan cuba mengelakkan daripada bersua muka atau terserempak dengan ipar.

sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep egalitarian dan solidariti. Mereka telah tinggal di kampung Lubuk Lenggong dalam tempoh yang lama serta amalan berpindah randah sudah kurang diamalkan. Di antara lambang kuasa ini. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. penempatan mereka lebih dikenali sebagai “kumpulan tabir angin” iaitu masyarakat yang tinggal di bawah atap sebagai tempat berteduh sementara. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Setiap kumpulan ini mempunyai suami. Bagi masyarakat Negrito yang mengamalkan aktiviti berpindah randah. Elemen penting dalam organisasi sosial adalah keluarga nukleus yang mengandungi suami. Dan organisasi secara berkumpulan telah berubah dan telah diganti dengan perkampungan sebagai unit penempatan di bawah pimpinan ketua yang dipanggil penghulu. isteri dan anak. manakala anak perempuan pula akan tinggal bersama orang tua dan dipisahkan dengan unggun api yang dibuat di tengah tempat tidur mereka. Merujuk kepada kaum Kensiu di Baling. Bagi anak-anak yang berumur lebih tujuh tahun ke atas akan dibina tempat teduh yang lain tidak jauh dengan keluarga mereka. Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. organisasi sosial ini telah banyak berubah. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Segala urusan kepimpinan terletak di tangan bapa mereka yang bertindak membuat keputusan dalam hidup ahli keluarga. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang . Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Kumpulan ini turut membawa anak-anak mereka ke mana saja mereka berpindah randah. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. isteri dan anak-anak. tetapi yang masih kecil sahaja yang tinggal bersama mereka. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya.Secara umumnya konsep berketua seolah-olah tidak begitu dipentingkan oleh masyarakat ini di peringkat kumpulan. Ini kerana telah dibina penempatan yang kekal oleh JHEOA dan dipantau oleh semua agensi yang berurusan secara langsung dan tidak langsung dengan mereka. Mereka akan mendukung anak kecil ini secara bergilir-gilir. Penghulu masih mempunyai persamaan peranan ketua tradisi mereka. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei).

yang juga menggabungkan nyanyian dan tarian. Masyarakat Kensiu juga mempunyai orang penting yang dianggap pakar dalam hal kepercayaan yang dipanggil “Halak” atau tok pawang. keagamaan dan perubatan terdiri daripada upacara yang dinamakan panoh. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. selepas mereka tidak sedarkan diri dalam keadaan yang khayal. Satu lagi ritual yang diadakan untuk tujuan sama dinamakan sawan. Halak juga berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional. Mereka mampu memasuki dunia semangat roh ini dengan mengkhayalkan diri.kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. pantang larang. Namun begitu hampir separuh daripada masyarakat Kensiu di Kampung Lubuk Lenggong telah memeluk Islam. Pengabdian serta ketaatan kepada kedua-dua sistem turut dicerminkan melalui sikap menghormati. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Di antara lambang kuasa ini. Tok Pawang ini dipercayai dapat berhubung dengan “Chinoi” dan adakalanya menjadi pengantara pertolongan semangat ini dalam pertanian mereka. yang melibatkan nyanyian dan tarian. . KEPERCAYAAN dan KEAGAMAAN Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Di samping itu. nilai dan norma masyarakat. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. Kedua-dua sistem ini. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->