PENGAJIAN MALAYSIA

KEBUDAYAAN MASYARAKAT BUMIPUTERA

DAN ORANG ASLI
AHLI KUMPULAN:

FARHAN BIN FAUZI NURFISYAHRIN BIN MUSLIM

3101020301 3101015001

NADYA NADIRA BINTI AHMAD 3101017721 NABILA BINTI ABU BAKAR 3101012461

NAMA PENSYARAH:ENCIK ISHAK

KAUM SEMAI

1.1 PENGENALAN
Suku Kaum Semai tinggal bertaburan di kawasan Banjaran Titiwangsa, meliputi Perak Tengah, Perak Selatan dan Pahang Barat. Bancian pada tahun 1993, menunjukkan jumlah mereka telah meningkat lebih daripada 42,000 orang dan merupakan suku kaum Orang Asli yang terbesar jumlahnya. Mereka hidup bermasyarakat.Sebuah kampung biasanya terdapat diantara 60 hingga 300 penduduk yang diketuai oleh seorang Penghulu atau “Batin” yang di lantik dari golongan berpengaruh seperti pawang, bomoh dan ketua adat.

2.SOSIO BUDAYA
2.1 Pemilihan Ketua Dahulu seorang ketua dipilih daripada orang yang sangat berpengaruh, mengetahui adat resam masyarakat dan berilmu seperti pawang. Biasanya ia disandang hingga turuntemurun. Walau bagaimanapun keadaan berubah mengikut peredaran masa. Beberapa faktor tambahan telah diambilkira sebelum perlantikan dilaksanakan, di antaranya ialah: * Mempunyai ilmu kebatinan * Berkebolehan berinteraksi dengan masyarakat luar * Bertanggungjawab * Aktif * Bersikap prihatin * Penyabar * Pengesahan oleh kerajaan Penghulu/Batin bertanggungjawab dalam menentukan sistem adat, mentadbir kampung dari segi pembangunan dan keselamatan. Beliau juga bertanggungjawab ke atas perhubungan dengan masyarakat luar dan agensi kerajaan. 2.2 Mencari Jodoh Pada masa dahulu jarak di antara satu perkampungan dengan satu perkampungan sangat jauh. Perjalanannya memakan masa di antara 4 hingga 6 hari berjalan kaki. Seorang teruna yang ingin mencari jodoh akan merantau ke tempat lain. Setelah bertemu gadis idaman hati yang sesuai untuk dijadikan teman hidup, maka ia pun akan bermalam di situ setelah mendapat persetujuan orang tua gadis tersebut. Biasanya kehadiran pemuda itu amat difahami oleh ketua keluarga tersebut.

a) Pelawaan Apabila senja menjelang, si bapa akan menyuruh anak gadisnya membentang tikar di tempat tidurnya. Kemudian teruna tersebut akan dipelawa oleh bapa gadis tadi untuk memilih tempat tidur yang disukainya.

b) Persetujuan Pemuda Sekiranya si teruna berkenaan dan bersetuju untuk menjadikan gadis tersebut sebagai teman hidupnya, maka beliau akan terus memilih tempat yang disediakan oleh gadis tersebut. Pada masa itu juga mereka akan tidur bersama dan disahkan sebagai suami isteri.

c) Tidak Setuju Jika si teruna tidak bersetuju dengan gadis berkenaan ia akan memilih tempat tidur yang jauh di satu ruang yang berasingan dari tempat yang telah disediakan oleh gadis berkenaan. Walau bagaimanapun si teruna akan memberi alasan-alasan yang munasabah agar tidak menimbulkan salah faham di pihak gadis.

d) Jika Anak Gadis Lebih Dari Seorang Sekiranya ia mempunyai anak gadis lebih dari seorang, seperti biasa apabila senja menjelma, si bapa akan menyuruh anak-anaknya menyediakan dan membentangkan tikar tempat tidur mereka masing-masing. Kemudian ia akan menjemput teruna tersebut memilih tempat tidur. Sekiranya pemuda tersebut berkenaan kepada salah seorang anak gadis itu, ia akan memilih tempat tidur gadis pilihannya. Kalau kesemuanya tidak sesuai, pemuda berkenaan akan tidur di ruang tamu.

e) Dipertemukan (kahwin) Upacara persandingan tidak dilangsungkan. Perkahwinan kedua-duanya tidak memerlukan waris. Bapa si gadis adalah bertanggungjawab sebagai wali dan ibu mas.

Pal Dog (sudip racun ipoh) 5. Buluh sumpitan 3. Lain-lain barang . h) Hukuman Pada Zaman Dahulu Seseorang yang melakukan kesalahan akan menerima hukuman denda yang berbentuk material kepunyaan pesalah tadi. * Menjamu tetamu yang singgah sementara. Tikar 7. * Pandai menganyam nyiru dan juga pandai membuat “perdah” (mengikat rotan dan payu beliung). * Rajin dan pandai membuat jerat binatang dan menangkap ikan dengan bubu dan sebagainya. Paciq 4. Jex (beliung) 2. bersenglug). jika tidak menjadi bomoh pun tetapi boleh menjampi. Lain-lain barang Denda ke atas perempuan 1. Parang 8.f) Kriteria Menantu Lelaki * Rajin dan kuat bekerja seperti menebang pokok dan membuka ladang buka. Salek (raga rotan) 7. Selampit 2. g) Kriteria Menantu Perempuan * Rajin ke ladang menggali ubi dan mengutip sayuran. * Pandai menampi padi * Pandai menjaga suami dan mengasuh anak-anak. Sumpit 8. * Mempunyai tingkah laku yang baik. Pacaq (sanggul buluh) 3. Tabung sumpitan 4. * Pandai membina rumah untuk diri sendiri dan kedua-dua ibubapa. Contohnya seperti berikut: Denda ke atas lelaki 1. Tapong (dompit duit) 5. (beryas. Jeleg 6. * Mempunyai ilmu. * Rajin memasak nasi atau ubi kayu dan lain-lain. Kampit 6. * Pandai menganyam tikar. * Mengagih-agihkan makanan yang diperolehi suami kepada mentua. * Murah rezeki apabila berburu atau menangkap ikan. dan mengasap kemenyan anak sendiri apabila demam. * Rajin mengambil air dan mencari kayu api.

Kelazimnya penyatuan mereka sama ada pilihan keluarga atau pilihan sendiri (suka sama suka). Warna sebarangan tanpa corak Belanja tubuh wang RM60.Sebuah * Kelambu bantal/tilam . * Kasut pengantin perempuan .25 Selendang Sehelai Cincin perak Sebentuk Sirih Pinang 1 tepak ( digunakan waktu memulakan perbualan semasa meminang ) c) Tanggung Nafkah Ketika masih dalam alam pertunangan pihak lelaki dikenakan tanggung nafkah bakal pengantin perempuan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dan dipersetujui bersama seperti berikut: * Wang tunai sebanyak RM15.3 Adat Perkahwinan Biasanya seorang teruna dan gadis yang telah mencapai umur di antara 17 hingga 18 tahun mula mencari pasangan hidup. Sepanjang persalinan pakaian pengantin perempuan Salin tiga 2. Alat-alat berkenaan seperti berikut: Sebutan adat Alat/banyaknya 1.lengkap satu set * Salin tiga . mereka akan ditemukan dalam satu pakatan sulit antara pihak lelaki dan pihak perempuan. barang-barang makan dihantar ke rumah pengantin perempuan d) Bertunang Melalui proses pertunangan pihak lelaki dikehendaki menyediakan alat-alat berikut kepada bakal pengantin perempuan untuk digunakan pada hari perkahwinan: * Kelamin .Sepasang .2.00 sebulan * Jika material.sepasang salinan pakaian pengantin lengkap berwarna tanpa corak. Penyatuan ini dilakukan mengikut proses adat istiadat yang telah ditetapkan seperti berikut: a) Merisik (berkenalan) Setelah kedua-dua pihak bersetuju untuk berkahwin. b) Istiadat Meminang Pihak lelaki akan menghantar alat adat meminang kepada pihak perempuan.

Sementara itu. serta mereka berbalas pantun. Disebalik tirai inilah Ibu Mas Wali menunggu ketibaan pengantin lelaki dan rombongannya. Pengiring-pengiring dengan serentak menyebut selamat kepada pengatin lelaki sebanyak tiga kali. pengantin perempuan menunggu ketibaan pengantin lelaki di atas pelamin. air direnjis di atas daun pisang dan bertih ditabur. Pihak lelaki akan berhias di rumah yang berasingan. Setibanya pengantin lelaki di muka pintu. Ibu Mas Wali akan memohon .kedua-dua pengantin di arak dan * Dimandikan limau (berjampi) untuk mengelakkan malapetaka Selepas itu kedua-dua pengantin akan dihias dengan pakaian cantik. ia akan dijulang hingga ke rumah pengantin perempuan. ”Selamat datang…Selamat datang…Selamat datang”. Jika pengantin lelaki berketurunan anak penghulu atau batin. kedua-dua pengantin dikenakan adat-adat berikut: * Berinai di rumah masing-masing * Bergandik bagi pengantin perempuan * Gunting rambut bagi pengantin lelaki * Mandi limau (wajib) . Merenjis/Menabur Hujung atap di bahagian pintu biasanya ditudungi daun pisang (cucur atap). paluan rebana. sebelum dibenarkan naik tangga .Sehelai * Pakaian Melayu (lengkap . Memohon tanda Muka pintu biasanya dihadang dengan tirai kain.bersamping) .Sepasang e) Hari Perkahwinan Sebelum bersanding.Pihak lelaki juga dikehendaki membuat persiapan diri seperti berikut: * Kupiah/songkok (hitam) . f) Keberangkatan Pengantin Lelaki Ke Rumah Pengantin Perempuan Istiadat Berarak Pengantin lelaki diapit oleh ibu wali dan waris-waris diarak berjalan kaki di rumah pengantin perempuan. paluan gong. Pengantin perempuan akan memakai pakaian salin tiga yang disediakan oleh pihak lelaki. Perarakan tersebut diiiringi muzik biola.Sebuah * Kain selempang dada/selendang .Sepasang * Kasut .

ibubapa mertua dan waris-waris.5 Pantang Larang Pengantin Oleh kerana kedua-dua pengantin telah mandi limau (dijampi) sebelum ini. Dalam tempoh 7 hari tidak dibenarkan keluar daripada kawasan kampung kerana takut diganggu segala hantu dan syaitan. 2. 2. maka mereka dikehendaki mematuhi syarat pantang yang dikenakan seperti berikut: 1. Permohonan tersebut kadang kala dalam bentuk pantun. Kedua-dua mempelai akan meneruskan persandingan di halaman rumah untuk memenuhi permintaan ramai belum puas menatap wajah pengantin.4 Menyembah (Menerima nasihat) Kedua-dua pengantin akan dibawa ke rumah untuk istiadat seterusnya. 2. Membentang belanja dalam adat : * Belanja hangus RM 100. maka perkahwinan yang dijalankan ini telah sah daripada segi adat istiadat kaum Semai.Istiadat menyembah wali. wakil.belanja tubuh di bayar separuh) (kering . Pengantin lelaki yang diiringi oleh pengapitpengapitnya dibawa duduk di sisi sebelah kanan pengantin perempuan . Bersanding Selepas menerima tanda masuk. Mas Wali akan membuka tirai di mana pengantin perempuan sedang menunggu diatas pelamin. Kebenaran hanya diberi setelah dibuat sebanyak tiga kali.Tanda sebagai kebenaran masuk ke perkarangan pelamin.dibayar sepenuhnya iaitu tidak berhutang) Nasihat-nasihat tentang kerukunan hidup berumahtangga dan seterusnya dengan membentangkan adat istiadat di hadapan kedua-dua wali. .Istiadat menyuap Nasi Kunyit/Nasi Damai dan Maka Daun Sirih akan disempurnakan. Dalam tempoh 3 hari tidak dibenarkan keluar daripada kawasan kampung kerana takut diganggu segala hantu dan syaitan. Ibu Wali dan rombongannya memberi tanda sebilah keris sebagai tanda bahawa yang diarak masuk itu adalah pengantin lelaki yang sebenarnya.00 (+ belanja tambahan kenduri) * Belanja tubuh 60 tengah 3 (dalam adat atau kering) (dalam adat . Upacara ini disaksikan oleh kedua-dua belah wali dan saudara mara terdekat.

Pada hari ketujuh barulah mereka disatukan tanpa ada upacara besar-besaran. 2. Pasangan ini ditangkap basah di tempat-tempat yang sunyi dan gelap oleh pihak waris perempuan. Sekiranya kedua-dua pasangan tidak mahu berkahwin atau pihak Ibu Mas atau Pembela Kain Basah tidak bersetuju dengan pilihan anaknya. Setelah kata sepakat dicapai pasangan terlibat. Keadaan ini dinamakan Majat badan atau tubuh kerana pemuda dan gadis tidur bersama sehingga pagi.6 Majat Badan Bersama dengan gadis berkenaan tidak kurang dari 3 malam hingga 6 malam atau lebih. Keputusan akan di buat sama ada pasangan ini akan di nikahkan dalam tempoh sebulan atau lebih.2. Insiden ini biasanya berlaku semasa menyambut perayaan atau kenduri kahwin dimana sebelah malamnya ada keramaian . denda akan dibayar mengikut adat kampung di mana berlakunya insiden tersebut. kedua-dua pasangan akan dikahwinkan dalam tempoh tujuh hari setelah melalui proses istiadat yang sepatutnya.7 Majat Barang Cara perhubungan dan penyatuan adalah sama. Mereka hanya diraikan dalam satu majlis ringkas tanpa mengadakan majlis keramaian sebelah malamnya. Ini terpulang kepada keadaan pasangan dan situasi kejadian. mereka akan menolak. Mereka akan membayar denda kepada mana-mana pihak yang tidak bersetuju. Jika keputusan baik dicapai. cuma barang hantar/persalinan tidak ada. 2. Kelainannya hanya pada malam terakhir pihak lelaki akan meninggalkan barangnya ( barang-barang kemas/pakaian) kepada gadis yang ditiduri untuk diserahkan kepada orang tua gadis itu. Kedua-dua pihak akan dipertemukan dalam satu majlis perjumpaan dengan ketua adapt bagi membincangkan kedudukan pasangan berkenaan. pada malam akhir pemuda tersebut tidur dengan gadis berkenaan sehingga pagi. Tempoh penyatuan mereka tidak mengambil masa yang tidak lama iaitu selama tujuh hari. . Kemudian pihak waris perempuan akan memaklumkan kepada pihak waris pihak lelaki untuk perbincangan penyatuan pasangan terbabit. Upacara perkahwinan ini sama dengan proses bertunang. Kedua-dua pihak akan dipertemukan dalam satu majlis oleh waris perempuan. Hanya dengan barangan kepunyaan lelaki itu sahaja pihak perempuan akan menghantar songkok atau kupiah sebagai tanda panggilan adat yang di bawa oleh waris perempuan. Pada zahirnya kedua-dua belah ibubapa merestui perhubungan itu.8 Tangkap Basah Perkahwinan yang dilakukan tangkap basah dianggap kurang baik di kalangan Orang Semai. Setelah keputusan dicapai dalam perbicaraan yang dijalankan oleh ketua adapt pada hari berikutnya. Kejadian ini tidak semestinya berakhir dengan perkahwinan. Keadaan ini akan berterusan sehinggalah kedua-dua pemuda dan gadis telah mencapai kata sepakat untuk menjadi suami isteri. Pihak keluarga perempuan akan mengemukan beberapa soalan untuk memdapatkan kepastian tujuan pasangan ini melakukannya.

Tidak dibenarkan memakan daging rusa. Mereka ini terdiri empat orang adik -beradik berpangkat datuk kepada kepada bakal pengantin lelaki. Kelahiran Semasa mengandung suami isteri akan mematuhi pantang larang dan menjaga pemakanan mereka. Bagi menentukan tarikh kelahiran dan kandungan sihat. Dalam adat Orang Semai kedua-dua ibubapa dikenali sebagai Pembela Kain Basah. 3. silbu akan menemui bidan di kampung berkenaan. Di sini bidan memainkan peranan utama. Mereka cuma makan nasi berlaukan ikan panggang atau digoreng tanpa minyak. memaku(rumah) 3. (i) Wali Pihak Lelaki Dikenali dengan Ibu Wali . Kedua-dua wali lelaki dan pihak wali perempuan dimestikan hadir dalm majlis tersebut. ikan yang berbisa dan tidak bersisik. Di samping itu. Selepas bersalin ibu tersebut akan berpantang selama sebulan. kancil. istiadat perkahwinan dianggap sebagai tidak sah. Yang tua sekali menjadi Mas Wali dan yang lain menjadi pengikut. cili. Kaum keluarga bapa tidak dibenarkan memasang. Tanpa kehadiran mereka. babi. 5. Tidak dibenarkan menghampiri orang mati. Apabila tiba masa kelahiran semua jiran wanita akan diberitahu. 4.9 Istilah Dalam Perkahwinan Wali Wali ialah orang yang memainkan peranan penting dalam hal ehwal pernikahan. Dilarang memakan pisang yang patah tengkuk. Mereka terdiri dari empat orang adik beradik berpangkat datuk kepada bakal pengantin lelaki. air sejuk kecuali air kopi atau air suam. Yang tua sekali menjadi Ibu Wali dan tiga orang sebagai pengikut. (ii) Wali Pihak Perempuan Dikenali dengan panggilan Mas Wali. beruk. ayam hutan dan lain-lain. Oleh yang demikian ibubapa kedua-dua pengantin tidak memainkan peranan penting dalam adat perkahwinan mereka. minyak masak dan kelapa. ular) 2.2. Mendekati binatang-binatang yang boleh memudaratkan kandungan dan bayi dalam kandungan ( kura-kura. . Semasa dalam pantang ibu berkenaan tidak dibenarkan memakan syuran-sayuran . juga beliau akan menyediakan air mandian bayi dan sembilu buluh yang telah diikat dengan kain hitam serta dijampi bagi tujuan memotong pusat bayi. Beliau akan bersama ibu hingga bayi selamat dilahirkan. Perkara-perkara yang dilarang ialah: 1.

ibu tersebut perlu menyediakan bahan-bahan seperti mandian pemutus ubat dengan tambahan perkara berikut: * kain batik atau terpulang kepada kehendak bidan . beliau akan membuat “mandi bidan”. Tepung dari beras yang digiling (mengikut setengah daerah) Bahan tersebut akan dijampi dan ibu berkenaan akan mengunyah separuh hancur kunyit tirus berkenaan dan disembur ke kai dan sungai tersebut. Selepas itu barulah ibu berkenaan boleh mandi dan mencuci lampin anak di sungai. Bahan-bahan untuk tujuan ini: a) Daun lebak hutan muda yang dicarik-carik b) Daun-daun wangian dan duit syiling melebihi 25 sen c) Bunga kemboja. Pada keesokan harinya kemenyan akan dibakar dan diasap pada buluh di tebuk dan anak berkenaan pun dimandikan. Sedikit batu-batu kecil 2. jatuh dan mengupas bendabenda yang mengeluarkan cahaya putih (ubi kayu) selama tujuh hari.2 Mandi Bidan (Buang Banir) Seorang ibu yang telah bersalin masih dianggap berhutang dengan bidan yang menyambut kelahiran bayi. Dalam upacara ini ibu bayi berkenaan tidak dibenarkan berpanas atau berdiang(matahari/palang api). bidan memohon restu semoga bayi berkenaan selamat dan tidak diganggu oleh hantu/syaitan. 3. bunga ros cina dan lain-lain bunga yang wangi d) Sejenis akar (cincong) buluh/buyung e) Buyung/buluh dua ruas f) Bedak buku g) Buah kesumber h) Arang campur minyak i) Kemenyan Apabila bahan ini telah disediakan.1 Mandi Putus Ubat Selesai pantang.Alat-alat atau bahan-bahan yang diperlukan ialah: 1. Selepas habis pantang ibu tersebut boleh mandi sungai dengan syarat ditangkal terlebih dahulu.Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk. Kunyit tirus 3. Dalam perkara ini. Di samping itu. 3. Manakala batu-batu kecil tadi di tabur ke hulu dan ke hilir sungai. bayi berkenaan akan dimandikan dengan air daun dan bunga-bungaan yang wangi yang dijampi dan di peram semalaman untuk pemutus ubat. bunga melor. Sebagai membayar hutang. luka. bomoh atau bidan yang terlibat akan menjampinya.

minuman dan rokok yang telah dinyalakan diatas kubur selama enam hari berturut-turut. Setelah masuk hari ketujuh. Salah seorang ahli keluarganya akan memegang batu nisan serta memanggil nama simati seolah-olah menggerakkannya untuk menjamu makanan dan minuman. Liang lahad digali sedalam 1 meter. KEMATIAN Apabila terdapat kematian di sesebuah kampung. di samping berpesan bahawa perjalanannya ke alam lain adalah . Sebelum meninggalkan kubur. diikat kemas-kemas supaya senang diusung. Kebiasaannya mayat tidak kebumikan pada hari kematian dengan itu tujuan memberi peluang kepada saudara mara simati yang jauh datang memberi penghormatan terakhir. Mayat dimasukkan ke dalam liang lahad. Bidan akan jatuh sakit dan tidak akan pulih selagi upacara tersebut tidak dilaksanakan. Setelah dikambus. keluarga yang hidup akan jatuh sakit dan boleh membawa mati. keluarga serta penduduk kampung akan bergotong-royong menambak atau memadatkan tanah kubur tersebut agar tidak jerlus. Jika tidak. Bidan berkenaan tidak boleh membuat kerja-kerja diluar rumah dan berpanas selama tiga hingga tujuh hari. Penanda sementara tadi diganti dengan batu nisan yang kekal. Kanak-kanak akan ditangkalkan dengan menconteng arang di kedua-dua belah kening atau kedua-dua belah tapak kaki dan juga pada daun-daun yang dipercayai ditakuti oleh hantu. mayat tersebut akan dimandikan dan dibungkus dengan kain baru atau kain putih dan seterusnya dibungkus dengan tikar. biasanya sanak saudara jauh dan dekat akan diberitahu. Upacara ini dilakukan dalam rumah simati. Ahli masyarakat akan menangguhkan semua kegiatan harian mereka kerana dikhuatiri roh simati akan marah atau menegurnya dan akibatnya orang yang terlibat akan ditimpa malang.* wang tunai sejumlah RM 1. Pada hari keenam. tiga kepal tanah bercampur arang yang telah dijampi akan diletakkan di kedua-dua belah telinga dan bahagian dada untuk memutuskan hubungan si mati dengan keluarganya. Sebelum upacara pengkebumian. Penduduk tempatan akan menziarahi dan membantu upacara pengkebumian. Sebelum di kambus. kayu yang diukir (ala kadar) dicacak di atas kubur sebagai penanda dan diikuti dengan upacara meletakkan makanan.25 * Hadiah mengikut kemampuan Cara memandikannya adalah sama seperti mandi pemutus ubat begitu juga dengan pantang. minuman dan rokok akan dilekatkan diatas kubur berkenaan. kayu yang telah dibakar akan dialih untuk memberitahu simati bahawa dia sudah berada di alam lain. Api akan dinyalakan di sekeliling rumah untuk mengelak atau menghalau hantu yang menyebabkan kematian itu. makanan. 4. Pada malam tersebut penduduk kampung akan berjaga di rumah simati sehingga pagi untuk mengelakkan mayat tersebut daripada diganggu oleh hantu atau dilangkah oleh kucing kerana dipercayai boleh menyebabkan mayat tersebut bangun dan mengacau.

wajik periong (sejenis makanan seperti gulai bercampur sayur ubi. Setelah selesai upacara di balei. tok pawang akan mengikat pantang. Hilir Perak dan Selatan Perak pada akhir tahun iaitu akhir bulan Disember atau di awal tahun pada bulan Januari atau Februari.selamat dan memohon supaya tidak mengganggu ahli keluarga yang masih hidup. Mengikut kepercayaan turun-temurun Suku Kaum Semai. 5. keramat dan penunggu yang dipercayai wujud sejak zaman nenek moyang mereka. Balei ini dihias dengan anyaman daun serdang. Di hadapan Balei terdapat dua buah sangkak di mana di kiri kanannya diisi dihidang dengan “jamuan hantu” yang mengandungi pulut. keladi. Upacara ini biasanya berlarutan hingga ke pagi hari. 5. JENIS PERAYAAN Kaum Semai mempunyai hari perayaan sendiri seperti Hari Genggulang/ Menyambut Tahun Baru. labu dan abu. memburu. Ia merupakan upacara tahunan yang paling meriah dan penuh tradisi. Setiap tahun mereka akan membuka ladang baru untuk . “cenagoh” untuk memanggil roh. ia disambut dengan joget orang asli atau Modek dan di setengah tempat mereka menggunakan muzik pengiring. Perayaan dimulakan oleh pawang atau bomoh dengan mentera dan jampi. Hari itu merupakan hari yang paling sibuk kerana setiap orang menjalankan berbagai-bagai aktiviti seperti menangkap ikan.2 Menuai Dan Menyulung Tahun Suku Kaum Semai menyambut hari menuai padi dengan mengadakan kenduri pada hari pertama padi dituai.1 Hari Genggulang Kebiasaannya disambut oleh Suku Kaum Semai yang tinggal di kawasan Perak Tengah. Pawang atau bomoh akan melaksanakan upacara tersebut di balei (rumah pemujaan) yang telah disediakan dalam satu kawasan khas. 5. Untuk meriahkan lagi perayaan itu. mengkuang hutan. 5. keledek. menuai dan menumbuk padi sebagai persediaan untuk kenduri besar. Namun begitu pada masa kini upacara tersebut sudah beransur berubah mengikut peredaran masa.3 Membuka Ladang Baru Membuat ladang merupakan tugas yang mesti dilakukan oleh Orang Asli kerana ia adalah punca pendapatan mereka. Kemuncak upacara adalah di mana setiap penduduk mengadakan kenduri di rumah masingmasing dan orang ramai dipelawa sama. pulut kuning dan telur ayam yang sedang diram dan berdarah di dalamnya). Hari Genggulang diadakan untuk kesejahteraan dan keselamatan kampung. bunga-bungaan dan lain-lain. Hari Menuai atau Menggulung dan Hari Membuka Ladang Baru. mengutip sayur.

juga dipercayai simati akan menjadi makanan Nyanik kerana Nyanik adalah makhluk jahat. gaung. Oleh kerana setiap keburukan dan kebaikan yang manusia lakukan pasti ada balasannya. penyayang dan berkuasa. Oleh itu untuk keselamatan diri dan tapak ladang.mendapatkan makanan. gunung. 7. disentuh atau sebagainya dan dipercayai wujud di kalangan Kaum Semai. TEMPAT KEDIAMAN Terdapat empat jenis tempat kediaman Kaum Semai: * " Rumah Yeau " (Deg Yeau) * " Rumah Ran " (Deg Ran) * " Rumah Pisang Sesikat " (Deg Pisang Seikat) * " Rumah Biasa " 7. Walaupun tidak diketahui di mana Nyenang berada tetapi tetap wujud menyebabkan kaun Semai takut untuk melakukan kesalahan yang boleh mengakibatkan tenghak (dosa) kerana yang bersalah akan menerima akibatnya dari Nyenang. Mengikut kepercayaan setiap hutan tebal. dan anak sungai ada keramat dan penunggu yang boleh mendapatkan bencana atau bala. Terdapat banyak Nyanik dan di antaranya ialah: .1 Kuasa Nyenang Nyenang merupakan makhluk yang yang tidak dapat dilihat. KEPERCAYAAN Suku Kaum Semai amat percayai kewujudan kuasa ghaib seperti kuasa: * Nyenang (Tuhan) * Nyanik (Tuhan dan Syaitan) 7.2 Nyanik Nyanik amat ditakuti oleh Orang Asli kerana Nyanik dipercayai boleh menyebabkan seseorang itu sakit dan boleh membawa maut. Ianya dianggap sebagai makhluk yang teragung dari sekalian makhluk. mempunyai sifat pengasih. mereka akan mengadakan kenduri sebagai menjamu penunggu atau keramat di daerah itu. 6. Orang Semai juga percaya bahawa semua kehidupan di dunia ini tertakluk di bawah kuasa Nyenang. bukit. Kenduri ini biasanya diiringi oleh sewang diwaktu malam hingga ke siang hari.

2. 7.5 Nyanik Mai Berlag Mat Ia akan menjelma menyerupai manusia (sedangkan orang itu telah meninggal) kecuali keadaan matanya yang berbeza. Sena dan sebagainya. Jawi.4 Nyanik Kickmock Nyanik ini bergerak waktu malam iaitu bermula di antara jam 8. Nyanik jenis ini dianggap sebagai penunggu manusia. 7.00 pagi. Tempat kediamannya di kawasan perkuburan. Mai Berlag Mat. Ia tidak mempunyai anak mata kecuali mata putih sahaja.2.2.7. Ianya berjalan jika perlu ataupun pada masa-masa tertentu iaitu waktu malam ketika berlaku kematian dan di mana kematian seseorang merupakan makanannya. 7. gunung serta rumah yang ditinggalkan. Terap.2. Manakala benda-benda yang lain ialah busut. ia akan mengeluarkan bau yang wangi. Pokok-pokok yang menjadi kegemaran Nyanik ialah Pulai. Nyanik ini berasal dari manusia yang telah meninggal dunia. Salah satu sifat Nyanik ini yang aneh ialah membawa ambong (bakul) bakul yang terbalik ke bawah. Nyanik Pechnoch dan Nyanik Ratah ada di bawah kuasa atau Pengawasannya. Ia berada di mana-mana sahaja. Contohnya pokok besar dan rending. .3 Nyanik Ratah Terdapat lima jenis Nyanik dalam Kumpulan Nyanik Ratah iaitu Kicmoc. Ia menjelma dengan hanya kelihatan manusia dan kadang kala kedengaran bunyi suara manusia yang parau dan kasar dari arah perkuburan. tasek. Mai Cereg Teg dan Mai Cereg Song. Sebelum kemunculan dirinya ke penglihatan manusia.1 Nyanik Keramat Dipercayai mempunyai kuasa di satu-satu daerah atau tempat. Nyanik ini tidak suka menyakat atau mengusik manusia kecuali manusia akan terkejut atau takut apabila terserempak apabila melihatnya. Gelutong. Permintaan ini dilakukan pada tiap-tiap tahun melalui pawang dimana upacara ini dinamakan gengulang.2. 7.00 malam hingga 5. Menurut kepercayaan Orang Asli Semai. Nyanik-Nyanik ini suka menyakat atau mengganggu manusia terutama Nyanik Cereg Song.2 Nyanik Pechnoch (Penunggu) Dipercayai Nyanik ini menjadi Penunggu atau penghuni susuatu benda. Orang Asli Semai sentiasa meminta pertolongan dan perlindungan keselamatan dari semua jenis wabak penyakit serta bencana alam.batu besar dan tinggi. lubuk.

7. Ini menyebabkan orang berkenaan akan hilang terus masyarakatnya atau bila kembali ia akan hilang ingatan. ia akan bertukar jadi Jeet.2. Oleh kerana manusia takut kepada Nyanik maka apabila tersedar dan didapati dirinya berada di atas kubur maka manusa tersebut akan hilang semangat.7 Nyanik Mai Cereg Song Nyanik Cereg Song ini suka menyanyi sama ada ianya berada di tengah tasek atau di atas pokok. Ia tinggal di bukit-bukit atau gunung-gunung di hutan atau pedalaman. Ia menjelma sebagai gadis cantik yang berambut panjang dan apabila menyakat atau mengusik manusia maka manusia tersebut akan menjadi gila dan gila tersebut amat sukar untuk diubati.2. Makhluk ini tinggal berkumpulan atau bermasyarakat.8 Nyanik Cereg Teg Nyanik ini tinggal di atas pokok pulai. Seperti juga Mai . Walau bagaimanapun Mai Tepas ini amat sukar dilihat oleh orang biasa kecuali bomoh atau orang perseorangan yang kebiasaannya Orang Asli yang sering berburu atau mencari rotan di man bermalam di pedalaman dan terus mengikut makhluk tersebut dan menyebabkan ianya tersesat.9 Mai Tepas (Orang Bunian) Mai Tepas merupakan makhluk halus yang mana walahnya menyerupi wajah manusia. Ia mengusik atau menyakat mangsanya dengan cara menerkam atau menggoncang pokok tempat di mana di menumpang. Kesesatan tersebut disebabkan oleh ajakan makhluk halus tersebut. demand dan seterusnya mati jika tidak mendapat rawatan pemulihan daripada bomoh. Kejadian ini dipercayai ia telah dijadikan oleh makhluk tersebut sebagi ahli keluarganya. 7. 7. 7. 7. Ia cuma memikul manusia yang masih hidup dan akan meninggalkan paring tersebut di atas kubur. biji matanya berwarna merah terutama apabila terkena cahaya lampu. Ia bergerak di kawasan tanah perkuburan seseorang.6 Jeet Jeet berasal dari Kickmoch kerana umur Kickmoch terhad sehingga 50 tahun sahaja bermula dari kematian seseorang manusia. Bentuknya menyerupai siamang.12 Ludat Ludat tinggal di batu-batu. letih lesu dan akhirnya sakit dan terus meninggal. Apabila umur kickmoch mencapai 50 tahun. jelutong dan terap.2.Ia berbuat demikian supaya mangsanya kehilangan ruai (semangat). Mai Tepas tidak memakan manusia tetapi hanya memperdayakannya sahaja. Nyanik ini tidak mencederakan seseorang.2. busut terutama di tempat tinggi dan sejuk.

. Ia mencari rezeki dengan menyumpit binatang-binatang atau kehidupan di atas pokok. Ia jarang sekali menyumpit atau memperdayakan manusia kecuali jika perlu.13 Guning Guning bertuankan Mai Halaq (bomoh). 8. 8. Guning boleh memulihkan orang sakit. Makanan yang disajikan adalah tertakluk kepada pantang larang makanan disenaraikan. a) Bagi sakit atau luka-luka herba digunakan secara meluas di dalam masyaraka Semai. “Slak Selendon” . buah-buahan yang didapati dari ladang dan hutan yang berhampiran. Penyakit penyakit yang boleh diubati oleh Guning ialah terkena sampuk.1 Makanan Makanan utama masyarakat Semai ialah beras dan ubi kayu. dihancurkan atau ditumbuk kemudian dipupuk di tempat yang luka dan dibalut.Tepas ia tidak memakan manusia. AMALAN KESIHATAN 8. Mereka mendapat sumber protein daripada binatang buruan. 7. sayur-sayuran. Kebiasaan Guning adalah dari kumpulan Nyanik Ratah. ia sering merayau-rayau dalam hutan dengan membawa buluh sumpit.Bagi Tok Halaq untuk mengubat pesakit. Ludat. Mai Tepas dan lain-lain lagi. maka ia bergerak atau berjalan pada waktu siang. masyarakat Semai mangamalkan cara berubat sendiri apabila seseorang daripada mereka sakit sama ada dengan menggunakan akar dan daun-daun kayu atau bomoh. hilang semangat dan lainlain penyakit yang disebabkan oleh Nyanik. ikan. Peranan Guning untuk memujuk Nyanik yang menyebabkan manusia sakit.2 Perubatan Daripada segi perubatan. daun “gelenggang” yang telah layu pada api dan dihancurkan kemudian disapu di tempat yang berkudis. “Slak Mandi Alam”. beliau memanggil Guningnya melalui Ramol (berbumbum). b) Kudis Buta Untuk mengubati. Jenisjenis herba yang digunakan adalah berdasarkan jenis penyakit yang dihidapi.

d) Kayap Batang Kelubi dipancung serong dan diambil getahnya. Daun yang telah dipias diletakkan di tempat yang patah atau terseliuh. disapu pada bisul. i) Hidung Berdarah ”Broh” Daun sirih atau “Cawi” digulung dalam bentuk kun dan disumbatkan ke dalam hidung. Kemudian dibalut. seelok-eloknya akar lalang yang masih muda direbus dan airnya itu diminum atau Batang Tepus dititik dan diambil sebelah dalam batang itu dan diletakkan di kepala. Rawatan seperti ini dilakukan sehingga beberapa minggu atau bulan sehingga sembuh. dihancurkan atau ditumbuk kemudian dipupuk atau disapu di tempat yang ada kurap atau panau.3 Perubatan Tradisional Orang Asli Suku Kaum Semai mempercayai bahawa penunggu.c) Bisul Ia diubati dengan membakar kulit kerang hangus. 8. Ulangi lagi selepas itu atau bawang putih dipecahkan digosok di atas kepala. f) Panas-panas Badan Akar lalang diambil sebanyak mana yang boleh. Oleh itu bomoh atau pawang memainkan peranan penting untuk mengubat dan mengetahui penyakit-penyakit yang dihidapi dengan cara berikut: • Jampi • Bercadak • Berkebut • Sewang • Gegabor • Sangkak • Tenghor • Cekneat • Ne-alin • Bidan atau Bidat . g) Pening Kepala Halia dipotong kemudian dicium selama lebih kurang 5 minit. h) Patah dan Terseliuh “Daun temu urat” dan “buah jarak ” dibungkus dalam daun pisang dan dipais. e) Kurap dan Panau Daun gelenggang dilayu. kemudian ditumbuk sampai hancur. Getah itu disapu di tempat yang terkena kayap. hantu dan syaitan adalah salah satu punca seseorang itu mendapat sakit.

Bomoh akan masuk ke dalam bumbun dan menyeru sambil menyanyi diiringi dengan dengan centong hingga datanglah “Gunig”.sela Bert. kejai atau kemanyang. . semua bomoh-bomoh atau pawang berkumpul untuk menjalankan upacara pemutus ubat kepada pesakit yang pernah diubati oleh mereka. Pesakit dijampi pada tubuh sendiri atau pada herba-herba tertentu seperti berikut: • Jenaram (Jaram) • Tabar (Setawar) • Kelawi • Serbok (Daun Babak) • Pemulih • Rempuyig/berdag (kunyit tirus) • Jerangau • Sirih • Pinang b) Bercadak Bercadak adalah dimana bomoh merawat pesakitnya di waktu malam dengan menggunakan gendang. Bercadak ini dijalankan selama tiga hari hingga ke tujuh hari. Melalui cara ini bomoh akan cuba mengubat dalam masa tiga hari. Kaedah pengubatan ini hanya dilakukan oleh bomoh yang berpengalaman dan tinggi kebatinannya.a) Jampi Jampi adalah ayat-ayat yang dibaca bagi sesuatu tujuan. centang. lebak. Setiap pesakit yang pernah diubati oleh bomoh tersebut mestilah hadir dalam upacara tersebut.Alat yang digunakan semasa berkebut ialah “Bumbun” (bentuk kun yang dianyam dari daun bertam). Ayat-ayat ini pada asalnya didapati melalui mimpi dan ianya diperturunkan dari generasi ke generasi yang lain. Pantang semasa berbumbun tidak boleh memasang pelita atau lampu. kemenyang. Kaedah ini digunakan untuk mengubati penyakit yang ganjil seperti rasa tajam dan bisa-bisa di dalam badan yang datang secara mendadak. gong dan lilin diiringi oleh nyanyian bomoh lalu datanglah “Gunig”(makhluk halus) melihat dan mengenal pasti penyakit sama ada tersampuk atau lain-laian lagi. Ayat-ayat jampi ini dikenali sebagai ilmu. Ia dikehendaki oleh gunig anak yang melalui perantaraan bomoh. e) Tenghor/Ceknet Satu kaedah pengubatan segera denagan menggunakan daun pemulih. c) Berkebut (Berbumbun) Berkebut dijalankan pada waktu malam. d) Sewang Sewang berubau dijalankan di sebuah rumah yang besar.

rawatan moden adalah yang paling berkesan. . Mereka mempercayai bahawa penyakit yang diakibat oleh kuman. g) Sangkak Merupakan cara pengubatan yang terakhir dilakukan oleh bomoh setelah acara berkebut/berbumbun gagal dilakukan. Di dalam sesuatu keadaan. h) Ne-alin Cara ini digunakan Semai meneriam rawatan moden. mereka menggunakan cara rawatan serentak. pengsan dan ketegur. Manakala penyakit yang disebabkan oleh keteguran (sampuk) rawatan secara tradisonal digunakan.f) Gegabor Bomoh menggunakan cara pengubatan ini untuk penyakit-penyakit yang dikena secara kecemasan seperti sampuk. Selalunya bomoh akan membuang bala supaya penyakit itu tidak berulang lagi.

khususnya dalam wilayah dari Sungai Kerumi di Utara Grik memanjang di Simpang Empat di Baling dan melebar ke bahagian sisi garisan ini sehingga ke Air Panas di Keroh. Berkulit perang gelap. Kentok. malahan ada yang hitam berkilat. Berambut kerinting halus. Ianya terletak kira-kira 25 kilometer dari bandar Grik menghala ke bandar Keroh. kecuali kenderaan pacuan empat roda diperlukan dalam keadaan-keadaan tertentu.Penempatan yang dimaksudkan ialah Kampung Bukit Asu di Grik dalam daerah Hulu Perak. anatara yang dikenal pasti adalah Kintak Bong dan Kintak Nakil. Seperti rumpun bangsa Negrito yang lain. Biasanya mereka memilih kawasan pamah berhampiran dengan sungai yang masih kaya dengan spesis-spesis tumbuhan. pendek (lelaki tidak melebihi 3 inci dan wanita antara 9 inci hingga 1 kaki) dan berwarna gelap atau perang kemerah-merahan. Kintak juga dikenali sebagai Tak. rata dan kembang. . Berhidung pendek. Bertulang pipi agak luas dengan anak mata berwarna perang gelap atau hitam. Berdagu kecil dan bulat.KAUM KINTAK 1. haiwan buruan serta ikan yang menjadi sumber makanan dan ekonomi mereka. Kampung ini berjiran dengan penempatan masyarakat Melayu di utara dan penempatan masyarakat Siam di selatan. 20 kilometer melalui jalan utama hingga ke persimpangan lombong lama di Kelian Intan dan 5 kilometer melalui jalan tanah merah dari simpang berkenaan. Kampung ini kini boleh dihubungi dengan semua jenis kenderaan darat. Perak Darul Ridzuan. LATAR BELAKANG Kintak merupakan satu di antara dua rumpun bangsa Orang Asli daripada suku kaum Negrito atau asalnya dikenali sebagai Semang oleh beberapa penulis terdahulu. LOKASI (KAMPUNG) Orang Kintak sejak dahulukala tinggal di pinggir-pinggir hutan berhampiran dengan penempatan masyarakat Melayu atau Siam. Bermulut agak luas dan berbibir sederhana tebal 1. Tetapi kini terdapat hanya sebuah penempatan tetap masyarakat ini di Semenanjung Malaysia. dan Kintok. secara fizikalnya kaum lelaki dan wanita Kintak juga bertubuh rendah (anggaran lelaki 150 cm dan wanita 140 cm) dan kecil tetapi gempal.1. kadangkala terdapat yang berkulit gelap atau perang kemerahmerahan. Berdahi rendah dan bulat.Walaupun mereka diberitakan pernah tinggal bertaburan di utara Semenanjung. Mereka secara khususnya terbahagi kepada beberapa subkumpulan.

Temubual dengan pembantu penghulu. Din bin Dahan serta beberapa penduduk kampung mendakwa bahawa mereka berasal dari Betong di selatan Thailand. Mereka juga mendakwa bahawa generasi tua mereka sebelum ini. kemudiannya berpindah ke Kubang Semang di Keroh sebelum menetap di kampung sekarang. Mayat biasanya tidak dikebumikan pada hari kematian. seterusnya kedua-dua belah tangan dan kaki .Pada keesokan harinya. 2. Keluarga mereka terdiri suami. kerana ingin memberi peluang kepada saudara mara simati yang jauh. kaum Aetas di Filipina. Penghulu sebagai ketua adat akan mengatur kerja-kerja pengurusan mayat dan upacara pengebumian. isteri dan anak. Malah terdapat di kalangan masyarakat ini mahir bertutur dalam dialek Siam. Pada malamnya. Ini tidak bermakna mereka mengamalkan bebas seks. penghulu serta penduduk kampung akan diberitahu. Kahwin kepada mereka memadai dengan kedua-dua pasangan membina tempat perlindungan dan tidur bersama. mayat dimandikan.1. Bagi menghormati simati. dirumah simati sanak saudara dan penduduk kampung akan bergilir-gilir akan menjaga mayat sehingga keesokan harinya. Mayat juga ditegah diumpat keji serta dilangkah oleh manusia dan binatang kerana dikhuatiri mayat tersebut akan bangkit dan mengganggu penduduk kampung. Perkahwinan atas pilihan keluarga amat kurang berlaku. Keluarga nuklear diketuai oleh suami yang berkuasa dalam membuat keputusan. 2. 2. sanak-saudara simati yang jauh dan dekat. Kemudian dipakaikan pakaian yang lengkap. termasuk penghulu mereka sekarang Penghulu Alipon bin Saad pernah bersekolah dan sering berulang-alik ke Betong. Sementara itu dirumah. hadir untuk memberi penghormatan terakhir. segala kegiatan harian masyarkat pada hari berkenaan terpaksa ditangguhkan.Biasanya perkahwinan mereka berasaskan pilihan sendiri atau dasar suka sama suka. Sering juga berlaku penceraian dan berkahwin semula dengan orang lain. di tanah perkuburan kerja-kerja menggali lubang kubur dan mencincang buluh dijalankan. Setiap keluarga ini mempunyai rumah sendiri. Kenyataan ini diperkukuhkan lagi berasaskan bentuk fizikal dan dialek mereka.1 ADAT PERKAHWINAN Di kalangan suku kaum Negrito termasuk masyarakat Kintak adat perkahwinan mereka terlalu mudah. Tidak diatur secara rasmi dan tidak diraikan. para pengkaji mempercayai bahawa masyarakat Kintak mempunyai pertalian dengan orang Negrito di Kepulauan Andaman. tujuannya bagi mengelakan mayat manusia tersebut diganggu oleh hantu.2 ADAT KEMATIAN Biasanya apabila berlaku kematian. atau mentua yang tinggal bersama mereka. Penceraian jarang berlaku selepas pasangan memperolehi anak.2 ASAL-USUL Memandangkan wilayah kehidupan mereka terlau jauh hingga ke wilayah Chaiya di selatan Thailand. SOSIO-BUDAYA Masyarakat Kintak pengamal sistem keluarga nuklear atau sekelamin. Larangann ini jika dingkari dipercayai roh simati akan marah dan akibatnya akan ditimpa malapetaka. Namun kuasa membuat keputusan tersebut tidak mutlak kerana suami harus mengambil kira nasihat dan pandangan isteri dan ibu atau bapa.

Segala barang-barang kesayangan simati diletakan di atas kubur. kenduri dan sewang secara besar-besaran akan diadakan. Makan binatang bertanduk Makan ubi sebelum kandungan berusia tiga bulan Akibat /Dipercayai Kandungan dan bayi lemah Bibir bayi sumbing Lekat atau susah bersalin Kaki dan tangan menyerupai ubi .1 SEMASA MENGANDUNG * Pantang yang dikenakan kepada isteri:Pantang/Tak boleh 1. mayat biasanya ditanam sedalam empat atau lima kaki serta mempunyai lahad.3 ADAT KELAHIRAN Dalam mempastikan ibu yang sedang mengandung sentiasa dalam keadaan sihat. Kedua-dua kenduri tersebut bertujuan menjamu simati. tujuannya selain untuk menjamu simati juaga menandakantamat tempoh berpantang bagi seluruh penduduk kampung berkenaan. 2. Akhir sekali mayat dibungkus dengan kain batik lepas yang baru dan diikat kemas supaya senag diusung ke kubur.3. Makan ikan yang berduri 2. Bagi mengingati simati serta mempercayai roh simati juga memerlukan makanan dan rokok (jika simati hayatnya merokok) juga diletakkan bersama. Di atas kubur. pondok pisang sesikat dibina untuk menaunginya.Sebagai tanda sepasang kayu yang telah dijampi oleh Tok Bomoh dipacakkan di bahagian kepala dan kaki kubur berkenaan. 2. Makan pucuk labu Makan ikan yang dipancing 1. Mayat akan diletakkan dalam dan kemudian lahad ditutup dengan buluh cincang terlebih dahulu sebelum dikambus.dibengkokkan atau dilipat ke arah hadapan badan sehingga bahagian jari-jemari tangannya berada betul-betul dibawah dagu dan kepala lututnya mencecah dada. Sebelum meninggalkan kubur. Kenduri kecil akan diadakan pada malam berkenaan. Makan pucuk paku 2. Manakala penduduk kampung hanya dilarang bersukaria dalam tempoh tersebut. Pada hari keempat puluh. bapa dan simati akan meninggalkan pesanan-pesanan yang baik kepada simati.Bagi mengelakkan gangguan binatang dan sebagainya. untuk mengelakan komplikasi kepada si ibu semasa melahirkan dan bagi menjamin anak dilahirkan sihat serta sempurna sifatnya berbagai-bagai pantang larang serata pemilihan makanan yang sesuai yang perlu dipatuhi oleh pasangan suami isteri. Pasangan simati dan keluarganya dilarang berhias dan bersukaria dalam tempoh berpantang selama empat puluh hari. Tujuh hari selepas itu kenduri berserta sewang secara sederhana pula diadakan. sama ada sepanjang tempoh mengandung mahupun selepas bersalin.

Fungsinya mengawal masyarakat dan kemarahannya akan dijelmakan melaui petir dan kilat. durian dan sebagainya dibawa pulang. rambutam. patuh dan takut kepada ketiga-tiga lantaran kuasa mereka miliki dipercayai terlalu tinggi .Antara perayaan tahunan yang diraikan adalah seperti berikut:2. Panggang ikan perut di bawah 2. Karei dan Cenoi. larah. mereka bersukaria hingga menjelang pagi.4 PERAYAAN Tidak banyak perayaan dalam masyarakat Kintak. 3. lantaran daripada amalan berpindahrandah yang mereka amalkan. Mereka terlalu menghormati. secara tradisinya masyarakat Kintak juga menonjolkan lambang kuasa Tok Batin .Apabila tiba hari yang telah ditetapkan kaum lelaki akan keluar beramai-ramai.Tok bomoh menjalankan jampi-serapah seraya memohon kepada penunggu kawasan agar hasil padi mereka akan bertambah pada musim-musim akan datang. luar biasa dan sifat kekal.* Pantang yang dikenakan kepada suami:Pantang/Tak boleh 1.4. Kaum lelaki akan keluar beramai-ramai untuk mengumpul buah-buahan seperti tampoi. .Cenoi mempunyai kelebihan sihir dan pakar dalam kesegala kebaikan.2 Musim Menuai Padi Perayaan ini biasanya diadakan sebaik sahaja kerja-kerja menuai padi.1 Kepercayaan Seperti kepercayaan suku kaum Negrito yang lain. Panggang ikan suling-paling Menjaring atau menjala ikan Memancing ikan Akibat /Dipercayai Takut bayi menyongsang Lekat atau susah bersalin Bibir bayi sumbing 2. Selepas menjamu selera dengan masakan mereka sendiri sediakan . 2. Pada malamnya didakan majlis bersewang sambil menikmati buah-buahan serta makanan yang disediakan oleh kaum wanita.Pada malamnya upacara sewang akan diadakan. Ia sering dirujuk oleh masyarakat dan disama tarafkan seperti tuhan atau sultan.4. PANTANG LARANG 3.1 Musim Buah-buahan Perayaaan ini diadakan apabila buah-buahan hutan telah masak.

STATUS EKONOMI Secara tradisinya. ubi kepala gajah. 4. ditumbuk dan digosok pada kudis. tumbuh- . Daun kapalterbang digesek dengan tangan hingga hancur. Daun sirih atau cawi digulung berbentuk kon dan disumbatkan ke lubang hidung. ubi tanjung. ubi kapur dan beberapa jenis ubi lain sebagai sumber makanan harian. dipupuk atau disapu pada tempat yang sakit. AMALAN KESIHATAN/PERUBATAN Walaupun masyarakat Kintak telah menerima perubatan moden. umbat dan sayur-sayuran hutan bagi sumber vitamin. keladi. orang kintak juga seperti rumpum bangsa lain dalam suku kaum Negrito.1 PEMAKANAN Mamandangkan hampir tidak wujud sebarang bentuk pertanian dalam kehidupan masyarakat ini. ubi garam. 5. mereka juga menggunakan khidmat bomoh serta berbagai jenis herba sebagai kaedah alternatif. Kehidupan mereka amat bergantung kepada hasil hutan belantara seperti buah-buahan. maka mereka juga menjadikan ubi-ubi liar seperti ubi pandang. Sejenis akar berduri dibuang kulit luar dan dalam. Protein diperolehhi daripada binatang buruan dan ikan. Akar lada direbus dan diminum. 4. namun kaedah perubatan tradisional seperti penggunaan khidmat bomoh serta pengambilan herba bagi mengubat penyakit-penyakit serta sebagai amalan kesihatan mereka masih dipraktikkan secara meluas. Antaranya adalah seperti berikut:Penyakit Kayap Sakit kepala Luka Kurap/panau Berdarah hidung Bisul Kudis Buta Patah terseliuh Kaedah Rawatan Dijampi Kulit tepus dilayur pada api dan dililit di kepala. Disamping itu mereka juga mengamalkan pengambilan herba-herba tertentu untuk meningkatkan kesihatan dan sumber tenaga. Mereka merupakan pemburu dan pengumpul makanan. Daun misai kucing dicelur dan ditempek pada bisul untuk tarik nanah.2 KAEDAH RAWATAN Disamping perubatan moden.4. ubi-ubi liar. Dijampi dan diikat dengan anduh buluh. Mereka juga mendapatkan buah-buahan .

. kini ada di antara kaum lelaki khususnya generasi muda . begitu tidak kurang juga mereka yang masih masuk ke hutan untuk mencari rebung. gaharu.Malah ada yang telah bekerja di kilan-kilang dan sebagainya di bandar-bandar berhampiran khususnya bandar Grik dan Keroh bagi mendapatkan wang untuk membeli makanan. telah keluar ke kampung-kampung bersebelahan untuk mengambil upah menebas dan meracun di kebun-kebun.Disamping itu mereka juga mengumpul hasil-hasil hutan sperti rotan. tetapi bilangannya terlalu kecil lantarn pulanganya tidak mampu menampung keseluruhan keperluan hidup mereka. Namun. perusahaan pembalakan dan sebagainya menyebabkan pencemaran sungai dan kemusnahan hutan. Walaupun ada di antara mereka yang menoreh getah sendiri dan ada yang telah mula mengusahakan tanah untuk pertanian . pakaian dan keperluan lain. gaharu. sekaligus mengancam kehidupan flora dan fauna yang menjadi sumber makanan dan ekonomi mereka. herba ubatan tradisional dan sebahagiannya untuk dijual. Bilamana penerokaan hutan untuk projek-projek tadahan air. hidro-elektrik.1 PEKERJAAN Kesan kepesatan pembangunan negara turut dirasai dan sekaligus mengancam kehidupan dan menggugat ekonomi masyarakat ini walaupun mereka tinggal agak jauh di pedalaman . rotan serta herta ubatan tradisional untuk dijual di kampung-kampung dan bandarbandar berhampiran serta kepada peraih-peraih yang sering berulang-alik kampung mereka. pembinaan lebuhraya.Untuk meneruskan survival mereka yang begitu panjang.Hanya sebilangan kecil di antara mereka mengusahakan tanah untuk aktiviti pertanian.tumbuhan binatang buruan dan ikan sebagai sumber makanan. 5.

Setelah beberapa lama tinggal di rumah panjang itu. PENGENALAN Pemilihan penempatan suku Bangsa Temiar di sesuatu tempat ditentukan oleh penghulu.1 PERLANTIKAN Jawatan Penghulu diwarisi mengikut keturunan. Tempat yang hendak didiami jauh dari tanah perkuburan. barulah mereka berpindah dengan keluarga masing-masing dan membina rumah sendiri. KEKELUARGAAN 3. Penghulu juga mempunyai kebolehan sebagai bomoh tradisional(Halaq). SOSIO-BUDAYA 2. Ini dilakukan dengan cara 'berhalaq(jampi) atau mimipi. Mereka menyara keluarga dengan bercucuk tanam. 3. Mereka membina rumah daripada kayu (selain daripada kayu jenis keras) secara bergotong-royong. Kuasa Penghulu juga akan gugur jika beliau mengasingkan diri dengan berpindah ke pertempatan baru. Perpecahan kuasa Penghulu boleh berlaku sekiranya ada di antara keluarga yang tidak bersetuju dengan kepimpinannya. 2. Di peringkat awal penempatan.1 PERKAHWINAN (i) Adat Menunggu (Meyakinkan bakal mertua) Bakal menantu lelaki perlu dapat meyakinkan mertua akan kewibawaannya dengan menawarkan diri untuk menguruskan kerja-kerja seharian. 2. 2.2 KUASA PENGHULU Kuasa Penghulu terikat dengan adat resam dan pantang larang suku kaumnya. . mereka membina rumah panjang.KAUM TEMIAR 1. Penghulu biasa mempunyai ciri-ciri kepimpinan dan pemilihannya dibuat melalui mesyuarat Jawatan Kuasa Kerja Kampung(JKKK). bebas daripada adanya kayu keras seperti "merbau" dan sebagainya. penasihat dan penghubung dengan masyarakat dengan agensi luar. Beliau juga bermain peranan sebagai hakim. Mereka juga tidak membuat penempatan di kawasan berpaya(takungan air) kerana ditakuti berpenunggu. Adat ini dikenali sebagai "Adat Menunggu". Begitu juga kawasan air terjun dan sungai besar juga tidak sesuai kerana ditakuti ada puteri sungai/lata yang akan mengganggu. Ini bererti beliau mempunyai kesanggupan menanggung bakal keluarganya. berburu dan mencari tumbuh-tumbuh hutan. Beliau berkuasa mengarahkan anak-anak buahnya untuk bergotong-royong menjalankan aktiviti kampung serta merestui perkahwinan.

3. Majlis perkahwinan diadakan pada waktu malam. * Tidak boleh memancing ikan kerana dipercayai tali pusat bayi akan putus semasa bersalin. . Majlis jamuan akan diadakan pada malam kedua. Pada malam itu juga mereka membakar kemenyan dan menabur bertih agar rumahtangga yang dibina sentiasa bahagia dan dijauhi daripada penyakit serta perkahwinan ini juga direstui oleh penduduk kampung. * Tidak boleh makan buruan yang telah ditembak kerana dipercayai kandungan akan gugur. (ii) Merisik Kedua-dua belah pihak mengadakan perbincangan dan mendapatkan persetujuan daripada kedua-dua pasangan. Ibu ditempatkan di sebuah bilik khas (biasanya di bahagian dapur). Kedua-dua pihak membawa pengiring daripada ahli keluarga masing-masing. Pihak perempuan menyediakan sebuah bilik khas bagi kedua-dua pengantin tidur bersama. Majlis ini kebiasaannya akan diikuti dengan tarian sewang di dewan / tempat khas yang disediakan.3.2 Kelahiran Semasa isteri sedang mengandung kedua pasangan terpaksa mematuhi beberapa pantang larang seperti berikut: * Suami tidak memegang alat menangkap ikan kerana dikhuatiri bayi yang dilahirkan itu nanti terlekat uri. Tok Bomoh dan Bidan dipanggil untuk menjampi dan membantu ibu bersalin. Bidan akan menolong dan mengurut ibu sehingga bayi dilahirkan. * Memotong buluh/tebu mesti mengikut ruas untuk mengelakan bayi dalam kandungan dalam keadaan songsang. Tempat tidur disediakan dalam kedudukan condong 20 darjah untuk memudahkan ibu bersalin. Suami dan saudara-mara terdekat(perempuan) boleh turut sama duduk di sisi. * Tidak boleh makan kijang. Bidan akan balik setelah ibu 'buka pantang' iaitu seminggu selepas bayi dilahirkan. Kemudian kedua-dua pihak berjumpa Penghulu untuk mendapatkan restu dan seterusnya menetapkan tarikh perkahwinan. Pengiring akan memerhatikan gerak laku pengantin baru dan akan melaporkan kepada kedua belah pihak. Uri bayi akan digantung di pokok dipercayai tiada gangguan. ayam hutan dan ikan yang mempunyai sengat ditakuti bayi terkena 'kenan' dan menghidap sakit 'sabat'(sawan). Mereka ini memainkan peranan sebagai 'tuhad' (penyelamat).

4.1 Sewang Sewang adalah upacara menurun untuk mendapatkan ilham.2 Sewang Kelahiran Upacara Sewang Kelahiran dilakukan dengan memuja bayi dengan harapan bayi tersebut mendapat kebaikan apabila dewasa kelak. Bayi dijamu dengan bertih padi/jagung dan diletakan bau-bauan supaya kehidupan bayi sentiasa harmoni dan aman damai. Mereka akan dipulihkan oleh Tok Halaq. Ibu dan bidan akan dihidangkan dengan makanan khas yang berlainan dari tetamu. Mereka tidak boleh makan semua jenis binatang dan garam. 4. Untuk mengadakan majlis ini persiapan kenduri disediakan oleh kedua pihak keluarga. Setiap sewang memakan masa selama 15 minit yang dijalankan oleh 'Juru Sewang'. mertua dan bidan akan berbincang untuk memberi nama bayi. Terdapat dua jenis sewang iaitu Sewang Pantang dan Sewang Umum. Juru Sewang akan berdendang hingga tidak sedarkan diri (pengsan).3 Sewang Kematian Upacara ini dimulakan oleh Tok Halaq dengan membuka pantang melalui nyanyian(gabak) iaitu memuja roh simati sambil mengetuk buluh centong dengan kedudukan ruasnya ke bawah. . Begitu juga kepada suami jika dia menyentuh bayi tersebut ketika dilahirkan. Sewang Kematian diadakan selepas tamat tempoh berkabung (selepas 40 hari) selama 3 hingga 4 malam berturut-turut bergantung kepada bekalan makanan. Selepas upacara buka pantang selesai barulah majlis sewang dibuka kepada tetamu/orang ramai.3. ADAT ISTIADAT 4.3 Pantang Selepas Bersalin Selepas bersalin ibu dan bidan akan berpantang selama seminggu. Dalam upacara ini hanya kaum keluarga yang terdekat dibenarkan bersewang bersama Tok Halaq. 'Tuhad'. Upacara ini dilakukan pada malam hari dan berjalan selama 3 hingga 7 hari berturut-turut bergantung kepada makanan yang ada. Senikat lagu sewang diperolehi oleh Tok Halaq melalui mimpi. Mereka menari dengan cara bergerak sekeliling penetas secara berpusing. 4. ibubapa.

bukit dan gunung ada penunggunya maka ia harus dihindari dan tidak diganggu. gua.5 Sewang Berubat Tok Halaq akan bersewang untuk memohon daripada penunggu supaya menyembuhkan penyakit. lata.2 Penunggu Masyarakat Temiar percaya. 6. tempat seperti lubuk. teluk. . 4. Pesakit terpaksa mematuhi beberapa pantang-larang yang telah ditetapkan oleh Tok Halaq.1 Karei / Engku Ia dipercayai makhluk yang besar dan berkuasa yang tinggal di angkasa Karei akan marah dengan menurunkan bala jika mereka melanggar pantang dan melakukan perbuatan keji. Mereka dilarang menegur atau berkata sesuatu di tempat tersebut krana ia akan disampuk oleh penunggu terutama bagi mereka yang lemah semangat.4 Sewang sebelum dan selepas membuka pantang Ia dimulakan dengan nyanyian Tok Halaq memohon agar tanaman mereka mengeluarkan hasil yang memuaskan.Selepas menuai diadakan pula sewang tanda kesyukuran kerana hasil padi yang memuaskan dan terus bertambah pada tahun hadapan.4. KEPERCAYAAN 6. BAHAN PERUBATAN Suku Kaum Temiar masih mengamalkan perubatan tradisional dengan menggunakan akar dan tumbuh-tumbuhan berikut sebagai bahannya: * Akar Tongkat Ali * Kacip Fatimah * Tunjuk Langit * Bunga Pakma * Pokok Dukung Anak * Pokok Gajah Beranak * Rempah * Pisang Hutan * Kulat Susu Harimau * Akar Sempelas 6. 5.

senja dan ketika hujan panas serta ada pula pelangi.5 Bunga Pakma Bunga Pakma tidak boleh dipetik kecuali "Tok Halaq". dipercayai 'Jelmaan harimau' akan datang mengganggu orang itu. Selepas itu baru ia boleh diambil. 6. Sesiapa yang mendengar bunyi ini hendaklah mengasap badan dengan asap supaya 'badi' tidak mengganggu atau merasuk keluarga mereka. dipercayai ia boleh bertukar menjadi harimau (ruai). Jika mereka melanggar pantang berkenaan dipercayai 'ruai' buah-buahan akan mengarahkan harimau mengganggu orang lain.6.Jika salah seorang mungkir janji.4 Pantang Harimau Pertemuan di antara dua orang yang telah berjanji untuk bertemu harus ditunaikan.7 Kempunan (Selantap) Suku kaum Temiar juga percaya jika sesuatu keinginan/niat tidak tercapai maka mereka akan kempunan.8 Suara Burung Apabila burung 'Chiap Chereyet' berbunyi. Kempunan bermakna mereka akan ditimpa bala/kesusahan.3 Kayu Merbau Mereka percaya bahawa teras kayu merbau boleh memanah dan kemungkinan terkena sesiapa sahaja yang lalu di situ. . 6. Terutama pada waktu subuh. ini bermakna menegur roh simati yang sedang berkeliaran. 6.6 Buah-buah Hutan Buah Perah dan buah-buahan lain di dalam hutan hendaklah dipetik dalam sesuatu musim dengan satu upacara bergotong-royong untuk dibuat kenduri. Jika terjatuh dan bergolek ketika membawanya. 6. 6.

unggun api dinyalakan di bahagian kaki atau kepala simati untuk mengelakkan roh simati mengganggu ahli keluarganya. Mayat tidak boleh dimandikan atau dibersihkan. Kaum keluarganya akan menyalakan unggun api di bawah rumah . 8. balik. Berita kematian akan diberitahu kepada penghulu dan seterusnya kaum keluarga terdekat. ALAT MUZIK TRADISIONAL Alat muzik tradisonal masih digunakan dalam majlis sewang dan untuk hiburan . Semua harta kepunyaan simati akan ditanam bersama-sam mayat sementara barang-barang lama dan rumahnya dibakar. mayatnya tidak terus ditanam sebaliknya diletakkan di dalam bilik khas di rumahnya. Liang dikorek lebih kurang sedalam dua meter. 7.1 Bertandang * Tetamu hendaklah pasti ada orang dirumah sebelum bertandang. KEMATIAN Apabila berlaku kematian. * Tetamu mesti menegur ketua rumah terlebih dahulu dan bertanyakan khabar. * Tetamu akan minta diri untuk balik dan bertanyakan pesanan untuk dibawa kepada penghulunya (jika tetamu dari kampung lain).Nyanyian 'Chinchemm'(lagu sedih) dinyanyikan semasa mengiringi mayat ke tanah perkuburan. Mereka boleh bercakap melalui orang tengah (Orang Perantaraan). Ia dipakaikan pakaian baru dan diselimutkan dengan kain baru.Selepas itu.2 Adab Bercakap Dengan Mertua Menantu lelaki tidak boleh bertentang mata dengan ibu mertua dan menantu perempuan tidak boleh bertentang mata dengan bapa mertua semasa bercakap.7. Tanpa memakai kasut tetamu boleh naik ke rumah setelah dijemput. ia diletakkan di atas pengandar(usungan) yang dibuat dari buluh cincang. Tanah perkuburan biasanya terletak di seberang sungai untuk mengelakkan hantu yang membawa kematian. Tok Halaq akan megesahkan kematian tersebut. AMALAN SOSIAL 7. kemudian digulung dengan tikar baru dan diikat. Sekiranya 'Tok Halaq' meninggal dunia. Di antara alat muzik tradisonal mereka ialah: * Siol(Seruling Buruh) * Gooh(Buluh Centong) * Genggong (Ranggot) * Bateq(Gendang) * Kerep(Guitar Buluh) 9.Sebelum mayat dikebumikan. * Tetamu selalunya menghadiahkan sesuatu kepada ketua rumah seperti rokok atau tembakau.

diadakan pula 'Acara buka Pantang Kematian'. Kumpulan pertama menguruskan penyediaan makanan dan kumpulan kedua menyediakan tempat bersewang. Tempat sewang akan dihias dengan pucuk 'calon' buah kepala (palas) untuk dijadikan seludang palas(Tempok Kuar) dan bunga. . Kauam keluarga dijemput berkumpul semula dengan tujuan untuk mengumpulkan bahn makanan bagi majlis kenduri. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan. Tiga hari sebelum upacara ini dijalankan. Kaum keluarga akan berpindah ke tempat baru.1 Acara Buka Pantang Kematian Setelah tamat tempoh pantang selama 40 hari.Setelah selesai berkabung barulah majlis kenduri diadakan. Dalam tempoh berkabung selama 40 hari semua aktiviti dalam bentuk hiburan diharamkam. 9.tersebut selama tujuh hari untuk mengelakkan mayat daripada diganggu oleh binatang buas.

menghormati pantang larang dan berpegang teguh pada kepercayaan Lanoh. hanya si suami memberi sedikit hadiah kepada si isteri dan mertua. 2. suku kaum orang Asli daripada rumpun bangsa Semang-Negrito.KAUM LANOH 1. Jarang pula berlaku perceraian apabila pasangan mendapat anak. PENGENALAN Lanoh. Wilayah Lanoh dikelilingi wilayah Kintak di utara. Ditinjau secara khusus. Ahli baru ini diajar dan diterapkan dengan nilai-nilai menghormati orang tua. Bagi si isteri pula membalas pemberian hanya kepada si suami. tidak melakukan perkara yang dilarang. Dari sudut lingustik dan budaya. pasangan sudah memadai digelar suami isteri. Malah ada pengkaji yang menganggap ketiga-tiga masyarakat ini sebagai sebuah masyarakat yang sama. Keluarga asas penting sebagai sebuah unit ekonomi.Petempatan mereka bertaburan di utara negeri Perak khususnya di Daerah Lenggong. Amalan berpindah randah kadangkala membawa memasuki wilayah suku kaum lain. orang Lanoh paling hamper kepada suku kaum Kensiu dan Kintak. menerima tanggungjawab perkongsian dalam kegiatan harian kelompok. masyarakat Lanoh dari segi ras (bangsa) dan budaya merupakan Negrito tetapi dari segi bahasa mereka hanya menggunakan bahasa Temiar. Manakala ibu . wilayah Jahai di Timur dan wilayah Temiar di Tenggara. Mereka memilih pasangan sendiri tanpa melibatkan ibu bapa ataupun keluarga terdekat dengan membina tempat tinggal bersama. Keluarga asas bertanggungjawab memasyarakatkan anak sebagai ‘ahli masyarakat yang baru’ dengan nilai dan budaya Lanoh. Tiada kendurikendara dilangsungkan. Bapa akan dibantu oleh anak lelakinya yang dewasa untuk memastikan keluarga asas mereka sentiasa mempunyai bekalan daging dan makanan yang mencukupi. Sistem social keluarga asas merupakan unit yang memastikan kesinambungan dari segi kewujudan dan kelangsungan hidup masyarakat ini. Kebiasaannya perceraian akan berlaku di awal perkahwinan dan pasangan remaja akan cuba mencari sehingga mendapat pasangan sejati. Keluarga asas pula merupakan sebuah kumpulan kerja dan menampakkan sedikit pembahagian tugas antara lelaki dan wanita. PERKAHWINAN Perkahwinan kebiasaannya berdasarkan suka sama suka antara pasangan. Masyarakat ini turut dikenali sebagai Lano dan Sabubn tetapi nama Sabubn sudah tidak digunakan.

Hasil tersebut menjadi hak keluarga asas kecuali ada lebihan. Selama dua ke tiga bulan makanan untuk ibu tidak boleh ditambah garam. Isteri akan mengganti tampuk sebagai ketua sekiranyan suami meninggal dunia. Setelah dikambus. Mayat lelaki pula dibalut dengan kain pelikat sebelum digulung dengan tikar. Di bahagian kepala kubur dinyalakan api supaya dapat menghalang binatang buas seperti harimau dan babi merosakkan kubur. berita tersebut akan disebarkan kepada penghulu dan kaum keluarga terdekat. IBU MENGANDUNG/KELAHIRAN BAYI Ibu yang sudah harus berpantang dengan tidak boleh turun memijak tanah selama dua minggu. Namun masyarakat ini turut mempercayai tuhan sebagai lambang kuasa yang unggul. Hasil yang diperolehi daripada kegiatan memburu dan memungut hasil hutan ini biasanya tidak dikongsi dengan ahli keluarga (puak) lain. gelang dan rantai. Suami dalam apa jua atau ruang tetap menjadi ketua keluarga asas. Makanan yang menggunakan minyak juga pantang dimakan. Di tanah perkuburan. Perasaan takut kepada hantu umpamanya merupakan satu cirri dalam kepercayaan animisme. Kenduri juga diadakan pada hari ketujuh untuk roh simati pulang terus ke alam ghaib. KEPERCAYAAN Orang Lanoh berpegang pada sistem kepercayaan animisme. Mayat akan dimandikan dan dibersihkan. keluarga asas turut merupakan unit keagamaan. Sistem kepercayaan dikawal dan dipelihara oleh autoriti yang bergelar Halak. Semua harta kepunyaan simati akan ditanam bersama-sama mayat. 3. 4. 4. si isteri tidak boleh bersolek selama 7 hari. ‘Halak’ turut berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional Lanoh. maka suami berperanan besar memastikan pantang larang tidak dilanggar. Jika suami meninggal dunia. Di samping menagani hal ehwal ‘keagamaan’. liang digali lebih kurang sedalam 2 meter. KEMATIAN Apabila berlaku kematian. 2 batang kayu sebagai tanda dipacakkan sebagai tanda kepala dan kaki simati. . Mayat wanita akan dihiaskan dengan barang kemas seperti cincin. Pada hari pertama diadakan kenduri untuk menjamu roh. Memandangkan dalam sesetengah hal.dibantu oleh anak perempuannya memungut buah-buahan hutan dan sayur-sayuran. Kemudian dibalut dengan kain batik yang baru dan seterusnya digulung dengan tikar dan diikat dengan kuat. barulah diagih-agihkan.

menetapkan masa untuk membuat rumah dan berpindah dan seumpamanya. Dalam jangka panjang. Tanggungjawab utama seseorang ketua tidak hanya terbatas sebagai pembuat keputusan dalam hal-hal yang berkaitan dengan ekonomi seperti jenis kegiatan ekonomi yang harus dijalankan dalam sesuatu masa atau musim. beberapa keluarga Lanoh telah ditempatkan bersamasama majoriti orang Temiar. Fenomena ini secara tidak langsung sebenarnya menunjukkan sifat positif dan kepekaan masyarakat terhadap pembangunan dan perkembangan alam sekeliling mereka. terutamananya kerajaan. Fenomena ini berpunca daripada perkahwinan campur dan kedua. ketua orang Lanoh bergelar Penghulu. Ketua puak biasanya terdiri daripada anggota puak tertua. Mereka menggunakan bahasa Temiar walaupun bercakap sesame orang Lanoh sendiri. Orang Lanoh telah menerima baik system pertanian kekal yang dianjurkan oleh kerajaan. Namun dalam satu perkembangan lain. Dalam satu rancangan kekal umpamanya di Kampung Grik. Dia berperanan sebagai orang perantaraan di antara penduduk kampung dengan orang luar. tetapi juga untuk memelihara peraturan sosial seperti usaha menjatuhkan hukuman atas kesalahan yang bersifat jenayah. STATUS EKONOMI Gabungan beberapa keluarga asas (biasanya tidak melebihi 10 keluarga asas) yang mempunyai pertalian darah atau bersaudara membentuk sebuah puak. satu sistem yang dianjurkan oleh kerajaan. masyarakat ini akan terserap dalam masyarakat Temiar. mereka terlibat dalam kegiatan ekonomi moden. Penghulu dilantik di kalangan anggota yang ‘berpendidikan dan berpengalaman dalam pengaulan luar’. akibat sistem petempatan kekal. berpengalaman luas dan memiliki pengetahuan mendalam tentang ilmu kebatinan dan perubatan tradisional Lanoh. Orang Lanoh hari ini telah menerima perubahan yang dianjurkan oleh kerajaan dengan baik. Selain itu. Terdapat juga pertanian kekal ini secara persendirian. khususnya dalam sektor makan gaji. Puak diketuai oleh seorang ketua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran. Pada masa ini kerajaan mewajibkan masyarakat ini tinggal secara kekal di perkampungan dan dalam Rancangan Penempatan Semula yang dibangunkan oleh kerajaan. semakin ramai orang Lanoh diasimilasikan ke dalam suku kaum Orang Asli yang lain seperti Temiar. Di kawasan penempatan baru ini.5. .

tabika dan terdapat 46 buah rumah milik penduduk yang dibina oleh JHEOA dan sebuah rumah milik petugas JAKIM. sebelum itu mereka tinggal berpindah randah dari Ulu Lenggong ke Parit Panjang. berbadan gelap. Baling Kedah dan jaraknya lebih kurang 12km dari Bandar Baling. padi.KAUM KENSIU 1. Kini terdapat jumlah penduduk seramai 212 orang dan jumlah 44 keluarga (data maklumat dari JHEOA Grik. mereka juga ada pertalian keluarga di Kampung Rai Yala Selatan Thailand. jumlah penduduk Kensiu yang menganut agama Islam seramai 118 orang dan selebihnya masih mengekalkan kepercayaan animisme.W. Tweedie seorang sejarawan menyatakan dalam bukunya “Pre-History” mereka yang tinggal di Semenanjung dikenali sebagai Negrito dan telah ada sejak tahun 8000 sebelum masihi dan mereka tinggal di dalam gua memburu binatang yang dikenali sebagai zaman batu pertengahan. sungai Celak dan Kampung Tiak Kupang. Sakai dan sebagainya. kebendaan dan kehidupan mereka. pisang dan jagung. Di samping itu. Mereka tidak mengamalkan pertanian. Kawasan penempatan mereka telah dilengkapkan dengan sebuah surau. Mereka tinggal semenjak 1957 di Lot No. sebuah dewan serbaguna. Bentuk kebudayaan kebendaan mereka termasuk penggunaan dalam mencucuk hidung dan pembinaan kediaman sementara untuk berlindung dari angina dan cuaca. Ia merupakan kumpulan kaum Negrito yang terkecil dan tertua sekali di Semenanjung Malaysia. Mereka ini diketuai oleh seorang penghulu bernama Itam bin Daram. Kampung Bendang Man Sik. Mereka menunjukkan sedikit atau tiada tanda-tanda pertanian. Menurut M. LATAR BELAKANG Kensiu adalah suku kaum Orang Asli dari rumpun bangsa Semang-Negrito. Kaum Negrito mengembara dari setempat ke setempat kerana memburu dan mengumpul bahan makanan dan barang-barang hutan. Mereka mula bercucuk tanam seperti menanam ubi. Sehingga tahun 2000. hidung lebar mata bulat mirip Orang Afrika Timur dan kebanyakan mereka seperti Orang Asli New Guinea yakni Papuans. . Perak September 2001). yang kini hanya tinggal di perkampungan Orang Asli Lubuk Lenggong. Hetot dan Tanjen. Terdapat di Kedah di zaman paleolitik dan mesolitik pada tahun 5000 sebelum masihi telah didiami oleh orang Austrinesia yang menjadi nenek moyang orang Negrito. Nakil (atau Dalem). Mereka akan berpindah ke tempat lain jika didapati tempat itu tidak produktif lagi. Orang Negrito ini sukar untuk ditentukan sifatsifat fizikalnya kerana di kalangan mereka terdapat empat sub kumpulan Kensiu yang mereka kenali sebagai Mos. Identiti kaum Negrito adalah tersendiri dan boleh dilihat melalui kebudayaan. Hal ini adalah kerana mereka ini adalah satu golongan Orang Asli yang nomad sepenuhnya. Penempatan mereka juga dilengkapi dengan bekalan elektrik dan bekalan air masyarakat yang disediakan oleh Jabatan Bekalan Air. Purata mereka mempunyai rambut yang kerinting halus.3623 yang telah diwartakan pada tahun 1958 sebagai Rizab Orang Asli seluas 428 ekar. dan rendah setinggi 5 kaki ke bawah.

tembakau dan pisau kepada bapa si gadis sebagai tanda perkahwinan antara mereka akan berlaku. Mereka menggunakan orang ketiga bagi mewakili diri mereka jika mahu berinteraksi dengan bapa mentua dan ipar-duai. buluh. Selepas itu. terutamanya berlainan jantina. akar kayu. mereka tinggal sebagai tanda mereka telah berkahwin. maka pihak lelaki akan menghantar barangan berupa kain. Manakala saudara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin tidak dibenarkan berinteraksi dan bersua muka dengan kakak atau abang ipar. SISTEM EKONOMI MASYARAKAT KENSIU Walaupun kerajaan melalui JHEOA telah membina perkampungan dan penempatan kekal dengan projek ekonomi seperti projek Mini estet Lubuk Lenggong I dan II pada tahun 1980 dan 1982 yang dianggarkan jumlah pendapatan sebanyak RM400 sebulan namun minat kaum ini kepada mencari hasil hutan dan memburu binatang amat tebal. 3. Manakala bagi yang mengikut fahaman animisme. mempunyai hubungan rapat sesama mereka. terdapat pantang larang yang masih diamalkan hingga kini di mana menantu perempuan tidak boleh bersua muka begitu juga sebaliknya. tanpa perlu mendapatkan persetujuan daripada kedua orang tua si gadis. Dalam sistem kekeluargaan masyarakat Kensiu. tumbuh-tumbuhan dan binatang seperti kurakura. Masyarakat Kensiu yang beragama Islam berkahwin mengikut syariat dan undang-undang keluarga Islam. Hanya terdapat dua orang sahaja yang berkahwin dengan wanita Melayu dari kampung Baru dan seorang lagi dengan warga Indonesia. Mereka bukan sahaja tidak boleh berinteraksi malahan untuk menyebut nama pun tidak dibenarkan. meraka jual kepada pekedai Cina di pecan berhampiran. Apabila tiba masanya di kalangan anak muda yang muda yang mahu berkahwin. mereka cuma perlu mendapatkan persetujuan daripada bakal gadis yang akan dikahwininya. Satu konsep kehidupan tradisi yang masih dikekalkan dalam amalan untuk mengelakkan solidariti adalah melalui hubungan elakan. tupai. hubungan kekeluargaan adalah bilateral iaitu berdasarkan keturunan kedua ibubapa berdasarkan generasi lelaki. mentua atau menantu. Pernikahan mereka dijalankan oleh pegawai agama dari Jabatan Agama Islam Negeri Kedah. Tiada sebarang upacara diadakan dalam perkahwinan mereka. kera dan lotong dan hasil pencarian ini. Dalam hubungan kekeluargaan masyarakat Kensiu. labi-labi. Mereka lebih suka mencari rotan. perkahwinan adalah mengikut kepercayaan mereka. . Kebanyakan masyarakat Kensiu di perkampungan ini.2. Menantu lelaki juga tidak dibenarkan berinteraksi dengan ibu mentua dan bersua muka. Apabila si gadis bersetuju untuk berkahwin. Dalam hubungan ini seseorang ahli kumpulan cuba mengelakkan daripada bersua muka atau terserempak dengan ipar. kayu depu. ADAT PERKAHWINAN DAN HUBUNGAN KEKELUARGAAN Konsep kehidupan yang mengutamakan kesamaratan dan kesepadanan ini dicerminkan dalam seluruh aspek kehidupan masyarakat tersebut.

Seseorang ketua kumpulan dipilih berdasarkan faktor umur. Satu-satu kumpulan diketuai oleh anggota tertua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran yang khusus. isteri dan anak-anak. isteri dan anak. semua anggota keluarga dalam sesebuah penempatan atau kem mempunyai ikatan persaudaraan yang rapat atau serumpun puak. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Mereka telah tinggal di kampung Lubuk Lenggong dalam tempoh yang lama serta amalan berpindah randah sudah kurang diamalkan. Dalam kebanyakan hal. manakala anak perempuan pula akan tinggal bersama orang tua dan dipisahkan dengan unggun api yang dibuat di tengah tempat tidur mereka. Kumpulan ini turut membawa anak-anak mereka ke mana saja mereka berpindah randah. ORGANISASI SOSIAL Dalam kehidupan tradisi masyarakat Kensiu gabungan lima atau enam buah keluarga asas membentuk sebuah kumpulan. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Bagi masyarakat Negrito yang mengamalkan aktiviti berpindah randah. Setiap kumpulan ini mempunyai suami. Segala urusan kepimpinan terletak di tangan bapa mereka yang bertindak membuat keputusan dalam hidup ahli keluarga. Dan organisasi secara berkumpulan telah berubah dan telah diganti dengan perkampungan sebagai unit penempatan di bawah pimpinan ketua yang dipanggil penghulu. Penghulu masih mempunyai persamaan peranan ketua tradisi mereka. Bagi anak-anak yang berumur lebih tujuh tahun ke atas akan dibina tempat teduh yang lain tidak jauh dengan keluarga mereka. Cenoi Tapn . Ketua mempunyai kuasa membuat keputusan seperti memilih tapak perkhemahan (penempatan). Secara umumnya konsep berketua seolah-olah tidak begitu dipentingkan oleh masyarakat ini di peringkat kumpulan. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Di antara lambang kuasa ini. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu perbomohan dan kebatinan. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. masa untuk berpindah dan seumpamanya tetapi masih tertakluk pada pandangan dan nasihat anggota kumpulan yang dipimpinnya. sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep egalitarian dan solidariti. Ini kerana telah dibina penempatan yang kekal oleh JHEOA dan dipantau oleh semua agensi yang berurusan secara langsung dan tidak langsung dengan mereka. Merujuk kepada kaum Kensiu di Baling. Mereka akan mendukung anak kecil ini secara bergilir-gilir. penempatan mereka lebih dikenali sebagai “kumpulan tabir angin” iaitu masyarakat yang tinggal di bawah atap sebagai tempat berteduh sementara. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). tetapi yang masih kecil sahaja yang tinggal bersama mereka. organisasi sosial ini telah banyak berubah. Elemen penting dalam organisasi sosial adalah keluarga nukleus yang mengandungi suami.4.

Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Di antara lambang kuasa ini. Pengabdian serta ketaatan kepada kedua-dua sistem turut dicerminkan melalui sikap menghormati. Kedua-dua sistem ini. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. keagamaan dan perubatan terdiri daripada upacara yang dinamakan panoh. . Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. yang juga menggabungkan nyanyian dan tarian. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. yang melibatkan nyanyian dan tarian. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). pantang larang. selepas mereka tidak sedarkan diri dalam keadaan yang khayal. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo).dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Tok Pawang ini dipercayai dapat berhubung dengan “Chinoi” dan adakalanya menjadi pengantara pertolongan semangat ini dalam pertanian mereka. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Di samping itu. Mereka mampu memasuki dunia semangat roh ini dengan mengkhayalkan diri. Masyarakat Kensiu juga mempunyai orang penting yang dianggap pakar dalam hal kepercayaan yang dipanggil “Halak” atau tok pawang. Satu lagi ritual yang diadakan untuk tujuan sama dinamakan sawan. KEPERCAYAAN dan KEAGAMAAN Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. nilai dan norma masyarakat. 5. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Halak juga berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional. Namun begitu hampir separuh daripada masyarakat Kensiu di Kampung Lubuk Lenggong telah memeluk Islam.

tanpa perlu mendapatkan persetujuan daripada kedua orang tua si gadis. terutamanya berlainan jantina. mereka cuma perlu mendapatkan persetujuan daripada bakal gadis yang akan dikahwininya. maka pihak lelaki akan menghantar barangan berupa kain. Mereka menggunakan orang ketiga bagi mewakili diri mereka jika mahu berinteraksi dengan bapa mentua dan ipar-duai. Pernikahan mereka dijalankan oleh pegawai agama dari Jabatan Agama Islam Negeri Kedah. Seseorang ketua kumpulan dipilih berdasarkan faktor umur. semua anggota keluarga dalam sesebuah penempatan atau kem mempunyai ikatan persaudaraan yang rapat atau serumpun puak. Ketua mempunyai kuasa membuat keputusan seperti memilih tapak perkhemahan (penempatan). perkahwinan adalah mengikut kepercayaan mereka. mentua atau menantu. Manakala bagi yang mengikut fahaman animisme. Dalam sistem kekeluargaan masyarakat Kensiu. Satu konsep kehidupan tradisi yang masih dikekalkan dalam amalan untuk mengelakkan solidariti adalah melalui hubungan elakan. Apabila tiba masanya di kalangan anak muda yang muda yang mahu berkahwin.berkahwin mengikut syariat dan undang-undang keluarga Islam. hubungan kekeluargaan adalah bilateral iaitu berdasarkan keturunan kedua ibubapa berdasarkan generasi lelaki. 4. Menantu lelaki juga tidak dibenarkan berinteraksi dengan ibu mentua dan bersua muka. Satu-satu kumpulan diketuai oleh anggota tertua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran yang khusus. Apabila si gadis bersetuju untuk berkahwin. Mereka bukan sahaja tidak boleh berinteraksi malahan untuk menyebut nama pun tidak dibenarkan. Dalam kebanyakan hal. terdapat pantang larang yang masih diamalkan hingga kini di mana menantu perempuan tidak boleh bersua muka begitu juga sebaliknya. mereka tinggal sebagai tanda mereka telah berkahwin. Selepas itu. masa untuk berpindah dan seumpamanya tetapi masih tertakluk pada pandangan dan nasihat anggota kumpulan yang dipimpinnya. Tiada sebarang upacara diadakan dalam perkahwinan mereka. tembakau dan pisau kepada bapa si gadis sebagai tanda perkahwinan antara mereka akan berlaku. Dalam hubungan ini seseorang ahli kumpulan cuba mengelakkan daripada bersua muka atau terserempak dengan ipar. pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu perbomohan dan kebatinan. ORGANISASI SOSIAL Dalam kehidupan tradisi masyarakat Kensiu gabungan lima atau enam buah keluarga asas membentuk sebuah kumpulan. . Dalam hubungan kekeluargaan masyarakat Kensiu. Manakala saudara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin tidak dibenarkan berinteraksi dan bersua muka dengan kakak atau abang ipar.

Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). manakala anak perempuan pula akan tinggal bersama orang tua dan dipisahkan dengan unggun api yang dibuat di tengah tempat tidur mereka. Dan organisasi secara berkumpulan telah berubah dan telah diganti dengan perkampungan sebagai unit penempatan di bawah pimpinan ketua yang dipanggil penghulu. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. penempatan mereka lebih dikenali sebagai “kumpulan tabir angin” iaitu masyarakat yang tinggal di bawah atap sebagai tempat berteduh sementara. Mereka akan mendukung anak kecil ini secara bergilir-gilir. Segala urusan kepimpinan terletak di tangan bapa mereka yang bertindak membuat keputusan dalam hidup ahli keluarga. organisasi sosial ini telah banyak berubah. Merujuk kepada kaum Kensiu di Baling. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua.Secara umumnya konsep berketua seolah-olah tidak begitu dipentingkan oleh masyarakat ini di peringkat kumpulan. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang . Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. tetapi yang masih kecil sahaja yang tinggal bersama mereka. Bagi masyarakat Negrito yang mengamalkan aktiviti berpindah randah. Mereka telah tinggal di kampung Lubuk Lenggong dalam tempoh yang lama serta amalan berpindah randah sudah kurang diamalkan. Penghulu masih mempunyai persamaan peranan ketua tradisi mereka. Kumpulan ini turut membawa anak-anak mereka ke mana saja mereka berpindah randah. Bagi anak-anak yang berumur lebih tujuh tahun ke atas akan dibina tempat teduh yang lain tidak jauh dengan keluarga mereka. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep egalitarian dan solidariti. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Elemen penting dalam organisasi sosial adalah keluarga nukleus yang mengandungi suami. Setiap kumpulan ini mempunyai suami. Di antara lambang kuasa ini. Ini kerana telah dibina penempatan yang kekal oleh JHEOA dan dipantau oleh semua agensi yang berurusan secara langsung dan tidak langsung dengan mereka. isteri dan anak. isteri dan anak-anak. Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi.

Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Di antara lambang kuasa ini. yang melibatkan nyanyian dan tarian. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Di samping itu. selepas mereka tidak sedarkan diri dalam keadaan yang khayal. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. yang juga menggabungkan nyanyian dan tarian. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. 5.kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Satu lagi ritual yang diadakan untuk tujuan sama dinamakan sawan. . yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Kedua-dua sistem ini. Namun begitu hampir separuh daripada masyarakat Kensiu di Kampung Lubuk Lenggong telah memeluk Islam. Halak juga berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional. keagamaan dan perubatan terdiri daripada upacara yang dinamakan panoh. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Mereka mampu memasuki dunia semangat roh ini dengan mengkhayalkan diri. nilai dan norma masyarakat. Pengabdian serta ketaatan kepada kedua-dua sistem turut dicerminkan melalui sikap menghormati. Tok Pawang ini dipercayai dapat berhubung dengan “Chinoi” dan adakalanya menjadi pengantara pertolongan semangat ini dalam pertanian mereka. KEPERCAYAAN dan KEAGAMAAN Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Masyarakat Kensiu juga mempunyai orang penting yang dianggap pakar dalam hal kepercayaan yang dipanggil “Halak” atau tok pawang. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. pantang larang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful