PENGAJIAN MALAYSIA

KEBUDAYAAN MASYARAKAT BUMIPUTERA

DAN ORANG ASLI
AHLI KUMPULAN:

FARHAN BIN FAUZI NURFISYAHRIN BIN MUSLIM

3101020301 3101015001

NADYA NADIRA BINTI AHMAD 3101017721 NABILA BINTI ABU BAKAR 3101012461

NAMA PENSYARAH:ENCIK ISHAK

KAUM SEMAI

1.1 PENGENALAN
Suku Kaum Semai tinggal bertaburan di kawasan Banjaran Titiwangsa, meliputi Perak Tengah, Perak Selatan dan Pahang Barat. Bancian pada tahun 1993, menunjukkan jumlah mereka telah meningkat lebih daripada 42,000 orang dan merupakan suku kaum Orang Asli yang terbesar jumlahnya. Mereka hidup bermasyarakat.Sebuah kampung biasanya terdapat diantara 60 hingga 300 penduduk yang diketuai oleh seorang Penghulu atau “Batin” yang di lantik dari golongan berpengaruh seperti pawang, bomoh dan ketua adat.

2.SOSIO BUDAYA
2.1 Pemilihan Ketua Dahulu seorang ketua dipilih daripada orang yang sangat berpengaruh, mengetahui adat resam masyarakat dan berilmu seperti pawang. Biasanya ia disandang hingga turuntemurun. Walau bagaimanapun keadaan berubah mengikut peredaran masa. Beberapa faktor tambahan telah diambilkira sebelum perlantikan dilaksanakan, di antaranya ialah: * Mempunyai ilmu kebatinan * Berkebolehan berinteraksi dengan masyarakat luar * Bertanggungjawab * Aktif * Bersikap prihatin * Penyabar * Pengesahan oleh kerajaan Penghulu/Batin bertanggungjawab dalam menentukan sistem adat, mentadbir kampung dari segi pembangunan dan keselamatan. Beliau juga bertanggungjawab ke atas perhubungan dengan masyarakat luar dan agensi kerajaan. 2.2 Mencari Jodoh Pada masa dahulu jarak di antara satu perkampungan dengan satu perkampungan sangat jauh. Perjalanannya memakan masa di antara 4 hingga 6 hari berjalan kaki. Seorang teruna yang ingin mencari jodoh akan merantau ke tempat lain. Setelah bertemu gadis idaman hati yang sesuai untuk dijadikan teman hidup, maka ia pun akan bermalam di situ setelah mendapat persetujuan orang tua gadis tersebut. Biasanya kehadiran pemuda itu amat difahami oleh ketua keluarga tersebut.

a) Pelawaan Apabila senja menjelang, si bapa akan menyuruh anak gadisnya membentang tikar di tempat tidurnya. Kemudian teruna tersebut akan dipelawa oleh bapa gadis tadi untuk memilih tempat tidur yang disukainya.

b) Persetujuan Pemuda Sekiranya si teruna berkenaan dan bersetuju untuk menjadikan gadis tersebut sebagai teman hidupnya, maka beliau akan terus memilih tempat yang disediakan oleh gadis tersebut. Pada masa itu juga mereka akan tidur bersama dan disahkan sebagai suami isteri.

c) Tidak Setuju Jika si teruna tidak bersetuju dengan gadis berkenaan ia akan memilih tempat tidur yang jauh di satu ruang yang berasingan dari tempat yang telah disediakan oleh gadis berkenaan. Walau bagaimanapun si teruna akan memberi alasan-alasan yang munasabah agar tidak menimbulkan salah faham di pihak gadis.

d) Jika Anak Gadis Lebih Dari Seorang Sekiranya ia mempunyai anak gadis lebih dari seorang, seperti biasa apabila senja menjelma, si bapa akan menyuruh anak-anaknya menyediakan dan membentangkan tikar tempat tidur mereka masing-masing. Kemudian ia akan menjemput teruna tersebut memilih tempat tidur. Sekiranya pemuda tersebut berkenaan kepada salah seorang anak gadis itu, ia akan memilih tempat tidur gadis pilihannya. Kalau kesemuanya tidak sesuai, pemuda berkenaan akan tidur di ruang tamu.

e) Dipertemukan (kahwin) Upacara persandingan tidak dilangsungkan. Perkahwinan kedua-duanya tidak memerlukan waris. Bapa si gadis adalah bertanggungjawab sebagai wali dan ibu mas.

Buluh sumpitan 3. * Pandai menganyam tikar. Tapong (dompit duit) 5. Jeleg 6. h) Hukuman Pada Zaman Dahulu Seseorang yang melakukan kesalahan akan menerima hukuman denda yang berbentuk material kepunyaan pesalah tadi. Selampit 2. (beryas. * Mempunyai tingkah laku yang baik. Jex (beliung) 2. * Menjamu tetamu yang singgah sementara. Lain-lain barang Denda ke atas perempuan 1. g) Kriteria Menantu Perempuan * Rajin ke ladang menggali ubi dan mengutip sayuran. dan mengasap kemenyan anak sendiri apabila demam. Tikar 7. * Murah rezeki apabila berburu atau menangkap ikan. Kampit 6. * Mempunyai ilmu. * Pandai menganyam nyiru dan juga pandai membuat “perdah” (mengikat rotan dan payu beliung). * Rajin mengambil air dan mencari kayu api. Salek (raga rotan) 7. bersenglug). Contohnya seperti berikut: Denda ke atas lelaki 1. Pal Dog (sudip racun ipoh) 5. * Mengagih-agihkan makanan yang diperolehi suami kepada mentua. * Pandai membina rumah untuk diri sendiri dan kedua-dua ibubapa. * Pandai menampi padi * Pandai menjaga suami dan mengasuh anak-anak. Sumpit 8. * Rajin memasak nasi atau ubi kayu dan lain-lain. * Rajin dan pandai membuat jerat binatang dan menangkap ikan dengan bubu dan sebagainya. Tabung sumpitan 4.f) Kriteria Menantu Lelaki * Rajin dan kuat bekerja seperti menebang pokok dan membuka ladang buka. Parang 8. Lain-lain barang . Paciq 4. jika tidak menjadi bomoh pun tetapi boleh menjampi. Pacaq (sanggul buluh) 3.

Sepasang . Alat-alat berkenaan seperti berikut: Sebutan adat Alat/banyaknya 1.25 Selendang Sehelai Cincin perak Sebentuk Sirih Pinang 1 tepak ( digunakan waktu memulakan perbualan semasa meminang ) c) Tanggung Nafkah Ketika masih dalam alam pertunangan pihak lelaki dikenakan tanggung nafkah bakal pengantin perempuan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dan dipersetujui bersama seperti berikut: * Wang tunai sebanyak RM15. barang-barang makan dihantar ke rumah pengantin perempuan d) Bertunang Melalui proses pertunangan pihak lelaki dikehendaki menyediakan alat-alat berikut kepada bakal pengantin perempuan untuk digunakan pada hari perkahwinan: * Kelamin . Kelazimnya penyatuan mereka sama ada pilihan keluarga atau pilihan sendiri (suka sama suka).lengkap satu set * Salin tiga .2.sepasang salinan pakaian pengantin lengkap berwarna tanpa corak. mereka akan ditemukan dalam satu pakatan sulit antara pihak lelaki dan pihak perempuan. * Kasut pengantin perempuan . Sepanjang persalinan pakaian pengantin perempuan Salin tiga 2.00 sebulan * Jika material. b) Istiadat Meminang Pihak lelaki akan menghantar alat adat meminang kepada pihak perempuan.3 Adat Perkahwinan Biasanya seorang teruna dan gadis yang telah mencapai umur di antara 17 hingga 18 tahun mula mencari pasangan hidup. Penyatuan ini dilakukan mengikut proses adat istiadat yang telah ditetapkan seperti berikut: a) Merisik (berkenalan) Setelah kedua-dua pihak bersetuju untuk berkahwin.Sebuah * Kelambu bantal/tilam . Warna sebarangan tanpa corak Belanja tubuh wang RM60.

kedua-dua pengantin dikenakan adat-adat berikut: * Berinai di rumah masing-masing * Bergandik bagi pengantin perempuan * Gunting rambut bagi pengantin lelaki * Mandi limau (wajib) . pengantin perempuan menunggu ketibaan pengantin lelaki di atas pelamin.bersamping) . Ibu Mas Wali akan memohon . paluan rebana. Pengantin perempuan akan memakai pakaian salin tiga yang disediakan oleh pihak lelaki. Disebalik tirai inilah Ibu Mas Wali menunggu ketibaan pengantin lelaki dan rombongannya. Pihak lelaki akan berhias di rumah yang berasingan. serta mereka berbalas pantun. Pengiring-pengiring dengan serentak menyebut selamat kepada pengatin lelaki sebanyak tiga kali. Merenjis/Menabur Hujung atap di bahagian pintu biasanya ditudungi daun pisang (cucur atap). Jika pengantin lelaki berketurunan anak penghulu atau batin.Pihak lelaki juga dikehendaki membuat persiapan diri seperti berikut: * Kupiah/songkok (hitam) . ”Selamat datang…Selamat datang…Selamat datang”.Sepasang e) Hari Perkahwinan Sebelum bersanding. f) Keberangkatan Pengantin Lelaki Ke Rumah Pengantin Perempuan Istiadat Berarak Pengantin lelaki diapit oleh ibu wali dan waris-waris diarak berjalan kaki di rumah pengantin perempuan.Sehelai * Pakaian Melayu (lengkap . Memohon tanda Muka pintu biasanya dihadang dengan tirai kain.kedua-dua pengantin di arak dan * Dimandikan limau (berjampi) untuk mengelakkan malapetaka Selepas itu kedua-dua pengantin akan dihias dengan pakaian cantik. Setibanya pengantin lelaki di muka pintu. sebelum dibenarkan naik tangga .Sepasang * Kasut . ia akan dijulang hingga ke rumah pengantin perempuan.Sebuah * Kain selempang dada/selendang . air direnjis di atas daun pisang dan bertih ditabur. paluan gong. Sementara itu. Perarakan tersebut diiiringi muzik biola.

Bersanding Selepas menerima tanda masuk. Kedua-dua mempelai akan meneruskan persandingan di halaman rumah untuk memenuhi permintaan ramai belum puas menatap wajah pengantin. maka mereka dikehendaki mematuhi syarat pantang yang dikenakan seperti berikut: 1. . ibubapa mertua dan waris-waris.belanja tubuh di bayar separuh) (kering . maka perkahwinan yang dijalankan ini telah sah daripada segi adat istiadat kaum Semai.5 Pantang Larang Pengantin Oleh kerana kedua-dua pengantin telah mandi limau (dijampi) sebelum ini. 2. Dalam tempoh 7 hari tidak dibenarkan keluar daripada kawasan kampung kerana takut diganggu segala hantu dan syaitan. Ibu Wali dan rombongannya memberi tanda sebilah keris sebagai tanda bahawa yang diarak masuk itu adalah pengantin lelaki yang sebenarnya.Istiadat menyuap Nasi Kunyit/Nasi Damai dan Maka Daun Sirih akan disempurnakan. 2. Permohonan tersebut kadang kala dalam bentuk pantun. Dalam tempoh 3 hari tidak dibenarkan keluar daripada kawasan kampung kerana takut diganggu segala hantu dan syaitan. Kebenaran hanya diberi setelah dibuat sebanyak tiga kali. Upacara ini disaksikan oleh kedua-dua belah wali dan saudara mara terdekat. 2.dibayar sepenuhnya iaitu tidak berhutang) Nasihat-nasihat tentang kerukunan hidup berumahtangga dan seterusnya dengan membentangkan adat istiadat di hadapan kedua-dua wali.4 Menyembah (Menerima nasihat) Kedua-dua pengantin akan dibawa ke rumah untuk istiadat seterusnya.Istiadat menyembah wali. Mas Wali akan membuka tirai di mana pengantin perempuan sedang menunggu diatas pelamin. Membentang belanja dalam adat : * Belanja hangus RM 100.Tanda sebagai kebenaran masuk ke perkarangan pelamin.00 (+ belanja tambahan kenduri) * Belanja tubuh 60 tengah 3 (dalam adat atau kering) (dalam adat . Pengantin lelaki yang diiringi oleh pengapitpengapitnya dibawa duduk di sisi sebelah kanan pengantin perempuan . wakil.

Tempoh penyatuan mereka tidak mengambil masa yang tidak lama iaitu selama tujuh hari. Setelah keputusan dicapai dalam perbicaraan yang dijalankan oleh ketua adapt pada hari berikutnya. Pihak keluarga perempuan akan mengemukan beberapa soalan untuk memdapatkan kepastian tujuan pasangan ini melakukannya. Pada zahirnya kedua-dua belah ibubapa merestui perhubungan itu. Insiden ini biasanya berlaku semasa menyambut perayaan atau kenduri kahwin dimana sebelah malamnya ada keramaian . mereka akan menolak. Mereka hanya diraikan dalam satu majlis ringkas tanpa mengadakan majlis keramaian sebelah malamnya. Upacara perkahwinan ini sama dengan proses bertunang. Keputusan akan di buat sama ada pasangan ini akan di nikahkan dalam tempoh sebulan atau lebih. Jika keputusan baik dicapai. kedua-dua pasangan akan dikahwinkan dalam tempoh tujuh hari setelah melalui proses istiadat yang sepatutnya. Kejadian ini tidak semestinya berakhir dengan perkahwinan. cuma barang hantar/persalinan tidak ada. Hanya dengan barangan kepunyaan lelaki itu sahaja pihak perempuan akan menghantar songkok atau kupiah sebagai tanda panggilan adat yang di bawa oleh waris perempuan. Pada hari ketujuh barulah mereka disatukan tanpa ada upacara besar-besaran. denda akan dibayar mengikut adat kampung di mana berlakunya insiden tersebut. Sekiranya kedua-dua pasangan tidak mahu berkahwin atau pihak Ibu Mas atau Pembela Kain Basah tidak bersetuju dengan pilihan anaknya. Ini terpulang kepada keadaan pasangan dan situasi kejadian. Keadaan ini dinamakan Majat badan atau tubuh kerana pemuda dan gadis tidur bersama sehingga pagi.6 Majat Badan Bersama dengan gadis berkenaan tidak kurang dari 3 malam hingga 6 malam atau lebih. Kedua-dua pihak akan dipertemukan dalam satu majlis oleh waris perempuan. Mereka akan membayar denda kepada mana-mana pihak yang tidak bersetuju. 2. Keadaan ini akan berterusan sehinggalah kedua-dua pemuda dan gadis telah mencapai kata sepakat untuk menjadi suami isteri. Kemudian pihak waris perempuan akan memaklumkan kepada pihak waris pihak lelaki untuk perbincangan penyatuan pasangan terbabit. Setelah kata sepakat dicapai pasangan terlibat. Kedua-dua pihak akan dipertemukan dalam satu majlis perjumpaan dengan ketua adapt bagi membincangkan kedudukan pasangan berkenaan.7 Majat Barang Cara perhubungan dan penyatuan adalah sama. pada malam akhir pemuda tersebut tidur dengan gadis berkenaan sehingga pagi. . Kelainannya hanya pada malam terakhir pihak lelaki akan meninggalkan barangnya ( barang-barang kemas/pakaian) kepada gadis yang ditiduri untuk diserahkan kepada orang tua gadis itu. Pasangan ini ditangkap basah di tempat-tempat yang sunyi dan gelap oleh pihak waris perempuan.8 Tangkap Basah Perkahwinan yang dilakukan tangkap basah dianggap kurang baik di kalangan Orang Semai. 2.2.

Semasa dalam pantang ibu berkenaan tidak dibenarkan memakan syuran-sayuran . istiadat perkahwinan dianggap sebagai tidak sah. Tidak dibenarkan memakan daging rusa. Di samping itu. Tidak dibenarkan menghampiri orang mati. Tanpa kehadiran mereka. Mereka ini terdiri empat orang adik -beradik berpangkat datuk kepada kepada bakal pengantin lelaki.9 Istilah Dalam Perkahwinan Wali Wali ialah orang yang memainkan peranan penting dalam hal ehwal pernikahan. Bagi menentukan tarikh kelahiran dan kandungan sihat. kancil. Perkara-perkara yang dilarang ialah: 1. Kedua-dua wali lelaki dan pihak wali perempuan dimestikan hadir dalm majlis tersebut. 4. Yang tua sekali menjadi Mas Wali dan yang lain menjadi pengikut. Selepas bersalin ibu tersebut akan berpantang selama sebulan. (ii) Wali Pihak Perempuan Dikenali dengan panggilan Mas Wali. Mereka terdiri dari empat orang adik beradik berpangkat datuk kepada bakal pengantin lelaki. ayam hutan dan lain-lain. Dalam adat Orang Semai kedua-dua ibubapa dikenali sebagai Pembela Kain Basah. Kaum keluarga bapa tidak dibenarkan memasang. 3. Oleh yang demikian ibubapa kedua-dua pengantin tidak memainkan peranan penting dalam adat perkahwinan mereka. cili. Kelahiran Semasa mengandung suami isteri akan mematuhi pantang larang dan menjaga pemakanan mereka.2. Mendekati binatang-binatang yang boleh memudaratkan kandungan dan bayi dalam kandungan ( kura-kura. beruk. air sejuk kecuali air kopi atau air suam. Beliau akan bersama ibu hingga bayi selamat dilahirkan. juga beliau akan menyediakan air mandian bayi dan sembilu buluh yang telah diikat dengan kain hitam serta dijampi bagi tujuan memotong pusat bayi. Dilarang memakan pisang yang patah tengkuk. Yang tua sekali menjadi Ibu Wali dan tiga orang sebagai pengikut. Mereka cuma makan nasi berlaukan ikan panggang atau digoreng tanpa minyak. minyak masak dan kelapa. memaku(rumah) 3. Apabila tiba masa kelahiran semua jiran wanita akan diberitahu. ikan yang berbisa dan tidak bersisik. 5. ular) 2. (i) Wali Pihak Lelaki Dikenali dengan Ibu Wali . . Di sini bidan memainkan peranan utama. silbu akan menemui bidan di kampung berkenaan. babi.

Selepas itu barulah ibu berkenaan boleh mandi dan mencuci lampin anak di sungai. bidan memohon restu semoga bayi berkenaan selamat dan tidak diganggu oleh hantu/syaitan. Kunyit tirus 3. Tepung dari beras yang digiling (mengikut setengah daerah) Bahan tersebut akan dijampi dan ibu berkenaan akan mengunyah separuh hancur kunyit tirus berkenaan dan disembur ke kai dan sungai tersebut. beliau akan membuat “mandi bidan”. Di samping itu. Dalam upacara ini ibu bayi berkenaan tidak dibenarkan berpanas atau berdiang(matahari/palang api). Manakala batu-batu kecil tadi di tabur ke hulu dan ke hilir sungai. 3.2 Mandi Bidan (Buang Banir) Seorang ibu yang telah bersalin masih dianggap berhutang dengan bidan yang menyambut kelahiran bayi. bomoh atau bidan yang terlibat akan menjampinya. Sebagai membayar hutang.Alat-alat atau bahan-bahan yang diperlukan ialah: 1. ibu tersebut perlu menyediakan bahan-bahan seperti mandian pemutus ubat dengan tambahan perkara berikut: * kain batik atau terpulang kepada kehendak bidan . bayi berkenaan akan dimandikan dengan air daun dan bunga-bungaan yang wangi yang dijampi dan di peram semalaman untuk pemutus ubat. Sedikit batu-batu kecil 2. luka. bunga ros cina dan lain-lain bunga yang wangi d) Sejenis akar (cincong) buluh/buyung e) Buyung/buluh dua ruas f) Bedak buku g) Buah kesumber h) Arang campur minyak i) Kemenyan Apabila bahan ini telah disediakan. Bahan-bahan untuk tujuan ini: a) Daun lebak hutan muda yang dicarik-carik b) Daun-daun wangian dan duit syiling melebihi 25 sen c) Bunga kemboja.1 Mandi Putus Ubat Selesai pantang. Dalam perkara ini. bunga melor. Selepas habis pantang ibu tersebut boleh mandi sungai dengan syarat ditangkal terlebih dahulu.Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk. jatuh dan mengupas bendabenda yang mengeluarkan cahaya putih (ubi kayu) selama tujuh hari. Pada keesokan harinya kemenyan akan dibakar dan diasap pada buluh di tebuk dan anak berkenaan pun dimandikan. 3.

Bidan akan jatuh sakit dan tidak akan pulih selagi upacara tersebut tidak dilaksanakan. Bidan berkenaan tidak boleh membuat kerja-kerja diluar rumah dan berpanas selama tiga hingga tujuh hari.* wang tunai sejumlah RM 1. Mayat dimasukkan ke dalam liang lahad. Jika tidak. Setelah dikambus. Setelah masuk hari ketujuh. KEMATIAN Apabila terdapat kematian di sesebuah kampung. Ahli masyarakat akan menangguhkan semua kegiatan harian mereka kerana dikhuatiri roh simati akan marah atau menegurnya dan akibatnya orang yang terlibat akan ditimpa malang. Pada malam tersebut penduduk kampung akan berjaga di rumah simati sehingga pagi untuk mengelakkan mayat tersebut daripada diganggu oleh hantu atau dilangkah oleh kucing kerana dipercayai boleh menyebabkan mayat tersebut bangun dan mengacau. Upacara ini dilakukan dalam rumah simati. kayu yang telah dibakar akan dialih untuk memberitahu simati bahawa dia sudah berada di alam lain. Sebelum upacara pengkebumian. Liang lahad digali sedalam 1 meter. biasanya sanak saudara jauh dan dekat akan diberitahu. mayat tersebut akan dimandikan dan dibungkus dengan kain baru atau kain putih dan seterusnya dibungkus dengan tikar. 4. Pada hari keenam. Api akan dinyalakan di sekeliling rumah untuk mengelak atau menghalau hantu yang menyebabkan kematian itu. Sebelum meninggalkan kubur. diikat kemas-kemas supaya senang diusung. Penduduk tempatan akan menziarahi dan membantu upacara pengkebumian. Kanak-kanak akan ditangkalkan dengan menconteng arang di kedua-dua belah kening atau kedua-dua belah tapak kaki dan juga pada daun-daun yang dipercayai ditakuti oleh hantu. Sebelum di kambus. minuman dan rokok yang telah dinyalakan diatas kubur selama enam hari berturut-turut. tiga kepal tanah bercampur arang yang telah dijampi akan diletakkan di kedua-dua belah telinga dan bahagian dada untuk memutuskan hubungan si mati dengan keluarganya. Salah seorang ahli keluarganya akan memegang batu nisan serta memanggil nama simati seolah-olah menggerakkannya untuk menjamu makanan dan minuman. keluarga yang hidup akan jatuh sakit dan boleh membawa mati. minuman dan rokok akan dilekatkan diatas kubur berkenaan. makanan. keluarga serta penduduk kampung akan bergotong-royong menambak atau memadatkan tanah kubur tersebut agar tidak jerlus. Penanda sementara tadi diganti dengan batu nisan yang kekal. kayu yang diukir (ala kadar) dicacak di atas kubur sebagai penanda dan diikuti dengan upacara meletakkan makanan. di samping berpesan bahawa perjalanannya ke alam lain adalah .25 * Hadiah mengikut kemampuan Cara memandikannya adalah sama seperti mandi pemutus ubat begitu juga dengan pantang. Kebiasaannya mayat tidak kebumikan pada hari kematian dengan itu tujuan memberi peluang kepada saudara mara simati yang jauh datang memberi penghormatan terakhir.

JENIS PERAYAAN Kaum Semai mempunyai hari perayaan sendiri seperti Hari Genggulang/ Menyambut Tahun Baru.1 Hari Genggulang Kebiasaannya disambut oleh Suku Kaum Semai yang tinggal di kawasan Perak Tengah. Namun begitu pada masa kini upacara tersebut sudah beransur berubah mengikut peredaran masa. Perayaan dimulakan oleh pawang atau bomoh dengan mentera dan jampi.selamat dan memohon supaya tidak mengganggu ahli keluarga yang masih hidup. 5.2 Menuai Dan Menyulung Tahun Suku Kaum Semai menyambut hari menuai padi dengan mengadakan kenduri pada hari pertama padi dituai. Untuk meriahkan lagi perayaan itu. bunga-bungaan dan lain-lain. mengutip sayur. Hari itu merupakan hari yang paling sibuk kerana setiap orang menjalankan berbagai-bagai aktiviti seperti menangkap ikan. Kemuncak upacara adalah di mana setiap penduduk mengadakan kenduri di rumah masingmasing dan orang ramai dipelawa sama. tok pawang akan mengikat pantang. Hilir Perak dan Selatan Perak pada akhir tahun iaitu akhir bulan Disember atau di awal tahun pada bulan Januari atau Februari. 5. mengkuang hutan. Pawang atau bomoh akan melaksanakan upacara tersebut di balei (rumah pemujaan) yang telah disediakan dalam satu kawasan khas. Di hadapan Balei terdapat dua buah sangkak di mana di kiri kanannya diisi dihidang dengan “jamuan hantu” yang mengandungi pulut. labu dan abu. Balei ini dihias dengan anyaman daun serdang. “cenagoh” untuk memanggil roh. menuai dan menumbuk padi sebagai persediaan untuk kenduri besar. 5. keledek. Hari Menuai atau Menggulung dan Hari Membuka Ladang Baru. 5. wajik periong (sejenis makanan seperti gulai bercampur sayur ubi. memburu. Upacara ini biasanya berlarutan hingga ke pagi hari. Setiap tahun mereka akan membuka ladang baru untuk . Ia merupakan upacara tahunan yang paling meriah dan penuh tradisi. Mengikut kepercayaan turun-temurun Suku Kaum Semai. keladi.3 Membuka Ladang Baru Membuat ladang merupakan tugas yang mesti dilakukan oleh Orang Asli kerana ia adalah punca pendapatan mereka. Hari Genggulang diadakan untuk kesejahteraan dan keselamatan kampung. ia disambut dengan joget orang asli atau Modek dan di setengah tempat mereka menggunakan muzik pengiring. keramat dan penunggu yang dipercayai wujud sejak zaman nenek moyang mereka. Setelah selesai upacara di balei. pulut kuning dan telur ayam yang sedang diram dan berdarah di dalamnya).

bukit. gaung. Ianya dianggap sebagai makhluk yang teragung dari sekalian makhluk. Orang Semai juga percaya bahawa semua kehidupan di dunia ini tertakluk di bawah kuasa Nyenang.2 Nyanik Nyanik amat ditakuti oleh Orang Asli kerana Nyanik dipercayai boleh menyebabkan seseorang itu sakit dan boleh membawa maut. Walaupun tidak diketahui di mana Nyenang berada tetapi tetap wujud menyebabkan kaun Semai takut untuk melakukan kesalahan yang boleh mengakibatkan tenghak (dosa) kerana yang bersalah akan menerima akibatnya dari Nyenang. Oleh kerana setiap keburukan dan kebaikan yang manusia lakukan pasti ada balasannya. penyayang dan berkuasa. TEMPAT KEDIAMAN Terdapat empat jenis tempat kediaman Kaum Semai: * " Rumah Yeau " (Deg Yeau) * " Rumah Ran " (Deg Ran) * " Rumah Pisang Sesikat " (Deg Pisang Seikat) * " Rumah Biasa " 7. Oleh itu untuk keselamatan diri dan tapak ladang. gunung.mendapatkan makanan. juga dipercayai simati akan menjadi makanan Nyanik kerana Nyanik adalah makhluk jahat. mereka akan mengadakan kenduri sebagai menjamu penunggu atau keramat di daerah itu. KEPERCAYAAN Suku Kaum Semai amat percayai kewujudan kuasa ghaib seperti kuasa: * Nyenang (Tuhan) * Nyanik (Tuhan dan Syaitan) 7.1 Kuasa Nyenang Nyenang merupakan makhluk yang yang tidak dapat dilihat. dan anak sungai ada keramat dan penunggu yang boleh mendapatkan bencana atau bala. disentuh atau sebagainya dan dipercayai wujud di kalangan Kaum Semai. Kenduri ini biasanya diiringi oleh sewang diwaktu malam hingga ke siang hari. 7. Mengikut kepercayaan setiap hutan tebal. mempunyai sifat pengasih. Terdapat banyak Nyanik dan di antaranya ialah: . 6.

Mai Berlag Mat. Contohnya pokok besar dan rending. Terap. Ia menjelma dengan hanya kelihatan manusia dan kadang kala kedengaran bunyi suara manusia yang parau dan kasar dari arah perkuburan. Nyanik ini tidak suka menyakat atau mengusik manusia kecuali manusia akan terkejut atau takut apabila terserempak apabila melihatnya. gunung serta rumah yang ditinggalkan. Manakala benda-benda yang lain ialah busut.2.batu besar dan tinggi. Salah satu sifat Nyanik ini yang aneh ialah membawa ambong (bakul) bakul yang terbalik ke bawah.3 Nyanik Ratah Terdapat lima jenis Nyanik dalam Kumpulan Nyanik Ratah iaitu Kicmoc.00 pagi. Tempat kediamannya di kawasan perkuburan.2. Sebelum kemunculan dirinya ke penglihatan manusia. Ia tidak mempunyai anak mata kecuali mata putih sahaja. tasek. 7. Gelutong.2. . Nyanik-Nyanik ini suka menyakat atau mengganggu manusia terutama Nyanik Cereg Song.5 Nyanik Mai Berlag Mat Ia akan menjelma menyerupai manusia (sedangkan orang itu telah meninggal) kecuali keadaan matanya yang berbeza. lubuk. Permintaan ini dilakukan pada tiap-tiap tahun melalui pawang dimana upacara ini dinamakan gengulang. Orang Asli Semai sentiasa meminta pertolongan dan perlindungan keselamatan dari semua jenis wabak penyakit serta bencana alam.2. Menurut kepercayaan Orang Asli Semai. Mai Cereg Teg dan Mai Cereg Song. Nyanik Pechnoch dan Nyanik Ratah ada di bawah kuasa atau Pengawasannya. Ia berada di mana-mana sahaja. 7. 7.00 malam hingga 5. Jawi.7.2.1 Nyanik Keramat Dipercayai mempunyai kuasa di satu-satu daerah atau tempat. Pokok-pokok yang menjadi kegemaran Nyanik ialah Pulai. Nyanik ini berasal dari manusia yang telah meninggal dunia.2 Nyanik Pechnoch (Penunggu) Dipercayai Nyanik ini menjadi Penunggu atau penghuni susuatu benda. ia akan mengeluarkan bau yang wangi.4 Nyanik Kickmock Nyanik ini bergerak waktu malam iaitu bermula di antara jam 8. Nyanik jenis ini dianggap sebagai penunggu manusia. Ianya berjalan jika perlu ataupun pada masa-masa tertentu iaitu waktu malam ketika berlaku kematian dan di mana kematian seseorang merupakan makanannya. Sena dan sebagainya. 7.

2. Ia menjelma sebagai gadis cantik yang berambut panjang dan apabila menyakat atau mengusik manusia maka manusia tersebut akan menjadi gila dan gila tersebut amat sukar untuk diubati. Kejadian ini dipercayai ia telah dijadikan oleh makhluk tersebut sebagi ahli keluarganya. jelutong dan terap. biji matanya berwarna merah terutama apabila terkena cahaya lampu. Ini menyebabkan orang berkenaan akan hilang terus masyarakatnya atau bila kembali ia akan hilang ingatan.12 Ludat Ludat tinggal di batu-batu. 7. Ia bergerak di kawasan tanah perkuburan seseorang.7 Nyanik Mai Cereg Song Nyanik Cereg Song ini suka menyanyi sama ada ianya berada di tengah tasek atau di atas pokok. 7. Seperti juga Mai . letih lesu dan akhirnya sakit dan terus meninggal. demand dan seterusnya mati jika tidak mendapat rawatan pemulihan daripada bomoh.2. Bentuknya menyerupai siamang.7.9 Mai Tepas (Orang Bunian) Mai Tepas merupakan makhluk halus yang mana walahnya menyerupi wajah manusia. Oleh kerana manusia takut kepada Nyanik maka apabila tersedar dan didapati dirinya berada di atas kubur maka manusa tersebut akan hilang semangat. Ia mengusik atau menyakat mangsanya dengan cara menerkam atau menggoncang pokok tempat di mana di menumpang.2. Walau bagaimanapun Mai Tepas ini amat sukar dilihat oleh orang biasa kecuali bomoh atau orang perseorangan yang kebiasaannya Orang Asli yang sering berburu atau mencari rotan di man bermalam di pedalaman dan terus mengikut makhluk tersebut dan menyebabkan ianya tersesat.6 Jeet Jeet berasal dari Kickmoch kerana umur Kickmoch terhad sehingga 50 tahun sahaja bermula dari kematian seseorang manusia. 7. Nyanik ini tidak mencederakan seseorang. busut terutama di tempat tinggi dan sejuk. Kesesatan tersebut disebabkan oleh ajakan makhluk halus tersebut. Makhluk ini tinggal berkumpulan atau bermasyarakat. Apabila umur kickmoch mencapai 50 tahun. Ia cuma memikul manusia yang masih hidup dan akan meninggalkan paring tersebut di atas kubur. Ia tinggal di bukit-bukit atau gunung-gunung di hutan atau pedalaman. ia akan bertukar jadi Jeet. 7.2.Ia berbuat demikian supaya mangsanya kehilangan ruai (semangat). Mai Tepas tidak memakan manusia tetapi hanya memperdayakannya sahaja.8 Nyanik Cereg Teg Nyanik ini tinggal di atas pokok pulai.

13 Guning Guning bertuankan Mai Halaq (bomoh). sayur-sayuran.Bagi Tok Halaq untuk mengubat pesakit. AMALAN KESIHATAN 8. a) Bagi sakit atau luka-luka herba digunakan secara meluas di dalam masyaraka Semai. Makanan yang disajikan adalah tertakluk kepada pantang larang makanan disenaraikan. hilang semangat dan lainlain penyakit yang disebabkan oleh Nyanik. 8. ikan. “Slak Selendon” .Tepas ia tidak memakan manusia. Guning boleh memulihkan orang sakit. b) Kudis Buta Untuk mengubati. Peranan Guning untuk memujuk Nyanik yang menyebabkan manusia sakit. Penyakit penyakit yang boleh diubati oleh Guning ialah terkena sampuk. Kebiasaan Guning adalah dari kumpulan Nyanik Ratah. Mereka mendapat sumber protein daripada binatang buruan.1 Makanan Makanan utama masyarakat Semai ialah beras dan ubi kayu. . buah-buahan yang didapati dari ladang dan hutan yang berhampiran. beliau memanggil Guningnya melalui Ramol (berbumbum).2 Perubatan Daripada segi perubatan. masyarakat Semai mangamalkan cara berubat sendiri apabila seseorang daripada mereka sakit sama ada dengan menggunakan akar dan daun-daun kayu atau bomoh. 8. ia sering merayau-rayau dalam hutan dengan membawa buluh sumpit. daun “gelenggang” yang telah layu pada api dan dihancurkan kemudian disapu di tempat yang berkudis. “Slak Mandi Alam”. maka ia bergerak atau berjalan pada waktu siang. Mai Tepas dan lain-lain lagi. dihancurkan atau ditumbuk kemudian dipupuk di tempat yang luka dan dibalut. Ia mencari rezeki dengan menyumpit binatang-binatang atau kehidupan di atas pokok. Ludat. Ia jarang sekali menyumpit atau memperdayakan manusia kecuali jika perlu. Jenisjenis herba yang digunakan adalah berdasarkan jenis penyakit yang dihidapi. 7.

kemudian ditumbuk sampai hancur. d) Kayap Batang Kelubi dipancung serong dan diambil getahnya. disapu pada bisul. dihancurkan atau ditumbuk kemudian dipupuk atau disapu di tempat yang ada kurap atau panau. e) Kurap dan Panau Daun gelenggang dilayu. f) Panas-panas Badan Akar lalang diambil sebanyak mana yang boleh. Daun yang telah dipias diletakkan di tempat yang patah atau terseliuh. Rawatan seperti ini dilakukan sehingga beberapa minggu atau bulan sehingga sembuh. Oleh itu bomoh atau pawang memainkan peranan penting untuk mengubat dan mengetahui penyakit-penyakit yang dihidapi dengan cara berikut: • Jampi • Bercadak • Berkebut • Sewang • Gegabor • Sangkak • Tenghor • Cekneat • Ne-alin • Bidan atau Bidat . Ulangi lagi selepas itu atau bawang putih dipecahkan digosok di atas kepala. Getah itu disapu di tempat yang terkena kayap.c) Bisul Ia diubati dengan membakar kulit kerang hangus. 8.3 Perubatan Tradisional Orang Asli Suku Kaum Semai mempercayai bahawa penunggu. i) Hidung Berdarah ”Broh” Daun sirih atau “Cawi” digulung dalam bentuk kun dan disumbatkan ke dalam hidung. hantu dan syaitan adalah salah satu punca seseorang itu mendapat sakit. h) Patah dan Terseliuh “Daun temu urat” dan “buah jarak ” dibungkus dalam daun pisang dan dipais. seelok-eloknya akar lalang yang masih muda direbus dan airnya itu diminum atau Batang Tepus dititik dan diambil sebelah dalam batang itu dan diletakkan di kepala. g) Pening Kepala Halia dipotong kemudian dicium selama lebih kurang 5 minit. Kemudian dibalut.

d) Sewang Sewang berubau dijalankan di sebuah rumah yang besar.Alat yang digunakan semasa berkebut ialah “Bumbun” (bentuk kun yang dianyam dari daun bertam). Melalui cara ini bomoh akan cuba mengubat dalam masa tiga hari. Pantang semasa berbumbun tidak boleh memasang pelita atau lampu. e) Tenghor/Ceknet Satu kaedah pengubatan segera denagan menggunakan daun pemulih. Kaedah pengubatan ini hanya dilakukan oleh bomoh yang berpengalaman dan tinggi kebatinannya. Setiap pesakit yang pernah diubati oleh bomoh tersebut mestilah hadir dalam upacara tersebut. Bomoh akan masuk ke dalam bumbun dan menyeru sambil menyanyi diiringi dengan dengan centong hingga datanglah “Gunig”. semua bomoh-bomoh atau pawang berkumpul untuk menjalankan upacara pemutus ubat kepada pesakit yang pernah diubati oleh mereka. gong dan lilin diiringi oleh nyanyian bomoh lalu datanglah “Gunig”(makhluk halus) melihat dan mengenal pasti penyakit sama ada tersampuk atau lain-laian lagi. Ayat-ayat jampi ini dikenali sebagai ilmu. kejai atau kemanyang. centang. Ayat-ayat ini pada asalnya didapati melalui mimpi dan ianya diperturunkan dari generasi ke generasi yang lain. kemenyang. c) Berkebut (Berbumbun) Berkebut dijalankan pada waktu malam.a) Jampi Jampi adalah ayat-ayat yang dibaca bagi sesuatu tujuan. Ia dikehendaki oleh gunig anak yang melalui perantaraan bomoh. . Pesakit dijampi pada tubuh sendiri atau pada herba-herba tertentu seperti berikut: • Jenaram (Jaram) • Tabar (Setawar) • Kelawi • Serbok (Daun Babak) • Pemulih • Rempuyig/berdag (kunyit tirus) • Jerangau • Sirih • Pinang b) Bercadak Bercadak adalah dimana bomoh merawat pesakitnya di waktu malam dengan menggunakan gendang. Kaedah ini digunakan untuk mengubati penyakit yang ganjil seperti rasa tajam dan bisa-bisa di dalam badan yang datang secara mendadak.sela Bert. Bercadak ini dijalankan selama tiga hari hingga ke tujuh hari. lebak.

mereka menggunakan cara rawatan serentak. .f) Gegabor Bomoh menggunakan cara pengubatan ini untuk penyakit-penyakit yang dikena secara kecemasan seperti sampuk. Di dalam sesuatu keadaan. Manakala penyakit yang disebabkan oleh keteguran (sampuk) rawatan secara tradisonal digunakan. rawatan moden adalah yang paling berkesan. g) Sangkak Merupakan cara pengubatan yang terakhir dilakukan oleh bomoh setelah acara berkebut/berbumbun gagal dilakukan. h) Ne-alin Cara ini digunakan Semai meneriam rawatan moden. Selalunya bomoh akan membuang bala supaya penyakit itu tidak berulang lagi. Mereka mempercayai bahawa penyakit yang diakibat oleh kuman. pengsan dan ketegur.

Walaupun mereka diberitakan pernah tinggal bertaburan di utara Semenanjung. LATAR BELAKANG Kintak merupakan satu di antara dua rumpun bangsa Orang Asli daripada suku kaum Negrito atau asalnya dikenali sebagai Semang oleh beberapa penulis terdahulu. Berkulit perang gelap. anatara yang dikenal pasti adalah Kintak Bong dan Kintak Nakil. Bermulut agak luas dan berbibir sederhana tebal 1. LOKASI (KAMPUNG) Orang Kintak sejak dahulukala tinggal di pinggir-pinggir hutan berhampiran dengan penempatan masyarakat Melayu atau Siam. Kentok. Berdahi rendah dan bulat. Kampung ini berjiran dengan penempatan masyarakat Melayu di utara dan penempatan masyarakat Siam di selatan. Seperti rumpun bangsa Negrito yang lain. Tetapi kini terdapat hanya sebuah penempatan tetap masyarakat ini di Semenanjung Malaysia. malahan ada yang hitam berkilat. Berambut kerinting halus.1. Biasanya mereka memilih kawasan pamah berhampiran dengan sungai yang masih kaya dengan spesis-spesis tumbuhan. Berhidung pendek. Kampung ini kini boleh dihubungi dengan semua jenis kenderaan darat. kecuali kenderaan pacuan empat roda diperlukan dalam keadaan-keadaan tertentu. kadangkala terdapat yang berkulit gelap atau perang kemerahmerahan. Kintak juga dikenali sebagai Tak. dan Kintok. haiwan buruan serta ikan yang menjadi sumber makanan dan ekonomi mereka. Bertulang pipi agak luas dengan anak mata berwarna perang gelap atau hitam. pendek (lelaki tidak melebihi 3 inci dan wanita antara 9 inci hingga 1 kaki) dan berwarna gelap atau perang kemerah-merahan. Mereka secara khususnya terbahagi kepada beberapa subkumpulan. rata dan kembang. Perak Darul Ridzuan. secara fizikalnya kaum lelaki dan wanita Kintak juga bertubuh rendah (anggaran lelaki 150 cm dan wanita 140 cm) dan kecil tetapi gempal.Penempatan yang dimaksudkan ialah Kampung Bukit Asu di Grik dalam daerah Hulu Perak. 20 kilometer melalui jalan utama hingga ke persimpangan lombong lama di Kelian Intan dan 5 kilometer melalui jalan tanah merah dari simpang berkenaan. Ianya terletak kira-kira 25 kilometer dari bandar Grik menghala ke bandar Keroh. Berdagu kecil dan bulat. khususnya dalam wilayah dari Sungai Kerumi di Utara Grik memanjang di Simpang Empat di Baling dan melebar ke bahagian sisi garisan ini sehingga ke Air Panas di Keroh. .KAUM KINTAK 1.

Pada malamnya. hadir untuk memberi penghormatan terakhir. Bagi menghormati simati. kaum Aetas di Filipina. seterusnya kedua-dua belah tangan dan kaki . tujuannya bagi mengelakan mayat manusia tersebut diganggu oleh hantu. Mayat juga ditegah diumpat keji serta dilangkah oleh manusia dan binatang kerana dikhuatiri mayat tersebut akan bangkit dan mengganggu penduduk kampung. sanak-saudara simati yang jauh dan dekat. Namun kuasa membuat keputusan tersebut tidak mutlak kerana suami harus mengambil kira nasihat dan pandangan isteri dan ibu atau bapa. Malah terdapat di kalangan masyarakat ini mahir bertutur dalam dialek Siam. Keluarga mereka terdiri suami. Perkahwinan atas pilihan keluarga amat kurang berlaku. penghulu serta penduduk kampung akan diberitahu. di tanah perkuburan kerja-kerja menggali lubang kubur dan mencincang buluh dijalankan. Ini tidak bermakna mereka mengamalkan bebas seks. para pengkaji mempercayai bahawa masyarakat Kintak mempunyai pertalian dengan orang Negrito di Kepulauan Andaman. segala kegiatan harian masyarkat pada hari berkenaan terpaksa ditangguhkan.2 ASAL-USUL Memandangkan wilayah kehidupan mereka terlau jauh hingga ke wilayah Chaiya di selatan Thailand. Penceraian jarang berlaku selepas pasangan memperolehi anak. SOSIO-BUDAYA Masyarakat Kintak pengamal sistem keluarga nuklear atau sekelamin. Sementara itu dirumah. mayat dimandikan. isteri dan anak. 2.Pada keesokan harinya. kerana ingin memberi peluang kepada saudara mara simati yang jauh. Penghulu sebagai ketua adat akan mengatur kerja-kerja pengurusan mayat dan upacara pengebumian. Din bin Dahan serta beberapa penduduk kampung mendakwa bahawa mereka berasal dari Betong di selatan Thailand. atau mentua yang tinggal bersama mereka. dirumah simati sanak saudara dan penduduk kampung akan bergilir-gilir akan menjaga mayat sehingga keesokan harinya. Setiap keluarga ini mempunyai rumah sendiri. Larangann ini jika dingkari dipercayai roh simati akan marah dan akibatnya akan ditimpa malapetaka. Kahwin kepada mereka memadai dengan kedua-dua pasangan membina tempat perlindungan dan tidur bersama.2 ADAT KEMATIAN Biasanya apabila berlaku kematian.1 ADAT PERKAHWINAN Di kalangan suku kaum Negrito termasuk masyarakat Kintak adat perkahwinan mereka terlalu mudah. Kemudian dipakaikan pakaian yang lengkap. Keluarga nuklear diketuai oleh suami yang berkuasa dalam membuat keputusan. kemudiannya berpindah ke Kubang Semang di Keroh sebelum menetap di kampung sekarang. Kenyataan ini diperkukuhkan lagi berasaskan bentuk fizikal dan dialek mereka. 2. Mayat biasanya tidak dikebumikan pada hari kematian. Mereka juga mendakwa bahawa generasi tua mereka sebelum ini.1. 2. Sering juga berlaku penceraian dan berkahwin semula dengan orang lain.Biasanya perkahwinan mereka berasaskan pilihan sendiri atau dasar suka sama suka. termasuk penghulu mereka sekarang Penghulu Alipon bin Saad pernah bersekolah dan sering berulang-alik ke Betong.Temubual dengan pembantu penghulu. Tidak diatur secara rasmi dan tidak diraikan.

1 SEMASA MENGANDUNG * Pantang yang dikenakan kepada isteri:Pantang/Tak boleh 1. Di atas kubur. Makan binatang bertanduk Makan ubi sebelum kandungan berusia tiga bulan Akibat /Dipercayai Kandungan dan bayi lemah Bibir bayi sumbing Lekat atau susah bersalin Kaki dan tangan menyerupai ubi . Makan ikan yang berduri 2. 2. Pasangan simati dan keluarganya dilarang berhias dan bersukaria dalam tempoh berpantang selama empat puluh hari. Mayat akan diletakkan dalam dan kemudian lahad ditutup dengan buluh cincang terlebih dahulu sebelum dikambus.dibengkokkan atau dilipat ke arah hadapan badan sehingga bahagian jari-jemari tangannya berada betul-betul dibawah dagu dan kepala lututnya mencecah dada. Kenduri kecil akan diadakan pada malam berkenaan. bapa dan simati akan meninggalkan pesanan-pesanan yang baik kepada simati. Kedua-dua kenduri tersebut bertujuan menjamu simati. Manakala penduduk kampung hanya dilarang bersukaria dalam tempoh tersebut. Makan pucuk paku 2. Segala barang-barang kesayangan simati diletakan di atas kubur.3 ADAT KELAHIRAN Dalam mempastikan ibu yang sedang mengandung sentiasa dalam keadaan sihat. pondok pisang sesikat dibina untuk menaunginya. sama ada sepanjang tempoh mengandung mahupun selepas bersalin. Sebelum meninggalkan kubur.Bagi mengelakkan gangguan binatang dan sebagainya. tujuannya selain untuk menjamu simati juaga menandakantamat tempoh berpantang bagi seluruh penduduk kampung berkenaan.3. Makan pucuk labu Makan ikan yang dipancing 1. Pada hari keempat puluh. Tujuh hari selepas itu kenduri berserta sewang secara sederhana pula diadakan. Bagi mengingati simati serta mempercayai roh simati juga memerlukan makanan dan rokok (jika simati hayatnya merokok) juga diletakkan bersama. Akhir sekali mayat dibungkus dengan kain batik lepas yang baru dan diikat kemas supaya senag diusung ke kubur. mayat biasanya ditanam sedalam empat atau lima kaki serta mempunyai lahad. untuk mengelakan komplikasi kepada si ibu semasa melahirkan dan bagi menjamin anak dilahirkan sihat serta sempurna sifatnya berbagai-bagai pantang larang serata pemilihan makanan yang sesuai yang perlu dipatuhi oleh pasangan suami isteri.Sebagai tanda sepasang kayu yang telah dijampi oleh Tok Bomoh dipacakkan di bahagian kepala dan kaki kubur berkenaan. 2. kenduri dan sewang secara besar-besaran akan diadakan.

luar biasa dan sifat kekal. Mereka terlalu menghormati.4.Tok bomoh menjalankan jampi-serapah seraya memohon kepada penunggu kawasan agar hasil padi mereka akan bertambah pada musim-musim akan datang. PANTANG LARANG 3. 3. secara tradisinya masyarakat Kintak juga menonjolkan lambang kuasa Tok Batin . Panggang ikan suling-paling Menjaring atau menjala ikan Memancing ikan Akibat /Dipercayai Takut bayi menyongsang Lekat atau susah bersalin Bibir bayi sumbing 2. Fungsinya mengawal masyarakat dan kemarahannya akan dijelmakan melaui petir dan kilat.Antara perayaan tahunan yang diraikan adalah seperti berikut:2. lantaran daripada amalan berpindahrandah yang mereka amalkan. Karei dan Cenoi.Pada malamnya upacara sewang akan diadakan. mereka bersukaria hingga menjelang pagi. Kaum lelaki akan keluar beramai-ramai untuk mengumpul buah-buahan seperti tampoi. Selepas menjamu selera dengan masakan mereka sendiri sediakan .2 Musim Menuai Padi Perayaan ini biasanya diadakan sebaik sahaja kerja-kerja menuai padi. larah. 2.4.Cenoi mempunyai kelebihan sihir dan pakar dalam kesegala kebaikan.1 Musim Buah-buahan Perayaaan ini diadakan apabila buah-buahan hutan telah masak.4 PERAYAAN Tidak banyak perayaan dalam masyarakat Kintak.* Pantang yang dikenakan kepada suami:Pantang/Tak boleh 1.1 Kepercayaan Seperti kepercayaan suku kaum Negrito yang lain. rambutam. Pada malamnya didakan majlis bersewang sambil menikmati buah-buahan serta makanan yang disediakan oleh kaum wanita. durian dan sebagainya dibawa pulang. Ia sering dirujuk oleh masyarakat dan disama tarafkan seperti tuhan atau sultan. Panggang ikan perut di bawah 2. .Apabila tiba hari yang telah ditetapkan kaum lelaki akan keluar beramai-ramai. patuh dan takut kepada ketiga-tiga lantaran kuasa mereka miliki dipercayai terlalu tinggi .

2 KAEDAH RAWATAN Disamping perubatan moden. Sejenis akar berduri dibuang kulit luar dan dalam. Mereka juga mendapatkan buah-buahan . umbat dan sayur-sayuran hutan bagi sumber vitamin. ubi tanjung. ubi garam. Kehidupan mereka amat bergantung kepada hasil hutan belantara seperti buah-buahan. ubi kepala gajah. Dijampi dan diikat dengan anduh buluh. 5. keladi. Akar lada direbus dan diminum. namun kaedah perubatan tradisional seperti penggunaan khidmat bomoh serta pengambilan herba bagi mengubat penyakit-penyakit serta sebagai amalan kesihatan mereka masih dipraktikkan secara meluas. Protein diperolehhi daripada binatang buruan dan ikan. Disamping itu mereka juga mengamalkan pengambilan herba-herba tertentu untuk meningkatkan kesihatan dan sumber tenaga. ditumbuk dan digosok pada kudis. orang kintak juga seperti rumpum bangsa lain dalam suku kaum Negrito. Daun sirih atau cawi digulung berbentuk kon dan disumbatkan ke lubang hidung. 4. Antaranya adalah seperti berikut:Penyakit Kayap Sakit kepala Luka Kurap/panau Berdarah hidung Bisul Kudis Buta Patah terseliuh Kaedah Rawatan Dijampi Kulit tepus dilayur pada api dan dililit di kepala. Daun misai kucing dicelur dan ditempek pada bisul untuk tarik nanah. 4. ubi kapur dan beberapa jenis ubi lain sebagai sumber makanan harian. maka mereka juga menjadikan ubi-ubi liar seperti ubi pandang. dipupuk atau disapu pada tempat yang sakit. ubi-ubi liar. mereka juga menggunakan khidmat bomoh serta berbagai jenis herba sebagai kaedah alternatif. Mereka merupakan pemburu dan pengumpul makanan. tumbuh- . STATUS EKONOMI Secara tradisinya.1 PEMAKANAN Mamandangkan hampir tidak wujud sebarang bentuk pertanian dalam kehidupan masyarakat ini. Daun kapalterbang digesek dengan tangan hingga hancur.4. AMALAN KESIHATAN/PERUBATAN Walaupun masyarakat Kintak telah menerima perubatan moden.

Disamping itu mereka juga mengumpul hasil-hasil hutan sperti rotan. tetapi bilangannya terlalu kecil lantarn pulanganya tidak mampu menampung keseluruhan keperluan hidup mereka. Namun.Malah ada yang telah bekerja di kilan-kilang dan sebagainya di bandar-bandar berhampiran khususnya bandar Grik dan Keroh bagi mendapatkan wang untuk membeli makanan. begitu tidak kurang juga mereka yang masih masuk ke hutan untuk mencari rebung. Bilamana penerokaan hutan untuk projek-projek tadahan air. pakaian dan keperluan lain. kini ada di antara kaum lelaki khususnya generasi muda . gaharu. sekaligus mengancam kehidupan flora dan fauna yang menjadi sumber makanan dan ekonomi mereka.Untuk meneruskan survival mereka yang begitu panjang.Hanya sebilangan kecil di antara mereka mengusahakan tanah untuk aktiviti pertanian.1 PEKERJAAN Kesan kepesatan pembangunan negara turut dirasai dan sekaligus mengancam kehidupan dan menggugat ekonomi masyarakat ini walaupun mereka tinggal agak jauh di pedalaman . herba ubatan tradisional dan sebahagiannya untuk dijual. perusahaan pembalakan dan sebagainya menyebabkan pencemaran sungai dan kemusnahan hutan. 5. pembinaan lebuhraya. hidro-elektrik.tumbuhan binatang buruan dan ikan sebagai sumber makanan. Walaupun ada di antara mereka yang menoreh getah sendiri dan ada yang telah mula mengusahakan tanah untuk pertanian . telah keluar ke kampung-kampung bersebelahan untuk mengambil upah menebas dan meracun di kebun-kebun. rotan serta herta ubatan tradisional untuk dijual di kampung-kampung dan bandarbandar berhampiran serta kepada peraih-peraih yang sering berulang-alik kampung mereka. . gaharu.

Penghulu juga mempunyai kebolehan sebagai bomoh tradisional(Halaq). PENGENALAN Pemilihan penempatan suku Bangsa Temiar di sesuatu tempat ditentukan oleh penghulu. KEKELUARGAAN 3. Setelah beberapa lama tinggal di rumah panjang itu. Adat ini dikenali sebagai "Adat Menunggu". penasihat dan penghubung dengan masyarakat dengan agensi luar. Mereka membina rumah daripada kayu (selain daripada kayu jenis keras) secara bergotong-royong. SOSIO-BUDAYA 2. Kuasa Penghulu juga akan gugur jika beliau mengasingkan diri dengan berpindah ke pertempatan baru.1 PERKAHWINAN (i) Adat Menunggu (Meyakinkan bakal mertua) Bakal menantu lelaki perlu dapat meyakinkan mertua akan kewibawaannya dengan menawarkan diri untuk menguruskan kerja-kerja seharian. . Mereka menyara keluarga dengan bercucuk tanam. Penghulu biasa mempunyai ciri-ciri kepimpinan dan pemilihannya dibuat melalui mesyuarat Jawatan Kuasa Kerja Kampung(JKKK). Beliau berkuasa mengarahkan anak-anak buahnya untuk bergotong-royong menjalankan aktiviti kampung serta merestui perkahwinan. 2. Begitu juga kawasan air terjun dan sungai besar juga tidak sesuai kerana ditakuti ada puteri sungai/lata yang akan mengganggu. Di peringkat awal penempatan. 3.KAUM TEMIAR 1. berburu dan mencari tumbuh-tumbuh hutan. mereka membina rumah panjang. Mereka juga tidak membuat penempatan di kawasan berpaya(takungan air) kerana ditakuti berpenunggu. Ini dilakukan dengan cara 'berhalaq(jampi) atau mimipi. Ini bererti beliau mempunyai kesanggupan menanggung bakal keluarganya. 2.2 KUASA PENGHULU Kuasa Penghulu terikat dengan adat resam dan pantang larang suku kaumnya.1 PERLANTIKAN Jawatan Penghulu diwarisi mengikut keturunan. bebas daripada adanya kayu keras seperti "merbau" dan sebagainya. Beliau juga bermain peranan sebagai hakim. barulah mereka berpindah dengan keluarga masing-masing dan membina rumah sendiri. 2. Tempat yang hendak didiami jauh dari tanah perkuburan. Perpecahan kuasa Penghulu boleh berlaku sekiranya ada di antara keluarga yang tidak bersetuju dengan kepimpinannya.

Mereka ini memainkan peranan sebagai 'tuhad' (penyelamat). * Tidak boleh makan buruan yang telah ditembak kerana dipercayai kandungan akan gugur. Bidan akan menolong dan mengurut ibu sehingga bayi dilahirkan. Pihak perempuan menyediakan sebuah bilik khas bagi kedua-dua pengantin tidur bersama. Bidan akan balik setelah ibu 'buka pantang' iaitu seminggu selepas bayi dilahirkan. 3. (ii) Merisik Kedua-dua belah pihak mengadakan perbincangan dan mendapatkan persetujuan daripada kedua-dua pasangan. . Kedua-dua pihak membawa pengiring daripada ahli keluarga masing-masing. * Tidak boleh makan kijang. Kemudian kedua-dua pihak berjumpa Penghulu untuk mendapatkan restu dan seterusnya menetapkan tarikh perkahwinan. * Tidak boleh memancing ikan kerana dipercayai tali pusat bayi akan putus semasa bersalin. Majlis ini kebiasaannya akan diikuti dengan tarian sewang di dewan / tempat khas yang disediakan. Ibu ditempatkan di sebuah bilik khas (biasanya di bahagian dapur).2 Kelahiran Semasa isteri sedang mengandung kedua pasangan terpaksa mematuhi beberapa pantang larang seperti berikut: * Suami tidak memegang alat menangkap ikan kerana dikhuatiri bayi yang dilahirkan itu nanti terlekat uri. Tempat tidur disediakan dalam kedudukan condong 20 darjah untuk memudahkan ibu bersalin. Majlis jamuan akan diadakan pada malam kedua. * Memotong buluh/tebu mesti mengikut ruas untuk mengelakan bayi dalam kandungan dalam keadaan songsang. Majlis perkahwinan diadakan pada waktu malam. Tok Bomoh dan Bidan dipanggil untuk menjampi dan membantu ibu bersalin. Uri bayi akan digantung di pokok dipercayai tiada gangguan. Pada malam itu juga mereka membakar kemenyan dan menabur bertih agar rumahtangga yang dibina sentiasa bahagia dan dijauhi daripada penyakit serta perkahwinan ini juga direstui oleh penduduk kampung. ayam hutan dan ikan yang mempunyai sengat ditakuti bayi terkena 'kenan' dan menghidap sakit 'sabat'(sawan). Suami dan saudara-mara terdekat(perempuan) boleh turut sama duduk di sisi. Pengiring akan memerhatikan gerak laku pengantin baru dan akan melaporkan kepada kedua belah pihak.3.

Upacara ini dilakukan pada malam hari dan berjalan selama 3 hingga 7 hari berturut-turut bergantung kepada makanan yang ada. 4.3 Pantang Selepas Bersalin Selepas bersalin ibu dan bidan akan berpantang selama seminggu. ibubapa. Setiap sewang memakan masa selama 15 minit yang dijalankan oleh 'Juru Sewang'.1 Sewang Sewang adalah upacara menurun untuk mendapatkan ilham. 4.2 Sewang Kelahiran Upacara Sewang Kelahiran dilakukan dengan memuja bayi dengan harapan bayi tersebut mendapat kebaikan apabila dewasa kelak. Ibu dan bidan akan dihidangkan dengan makanan khas yang berlainan dari tetamu.3 Sewang Kematian Upacara ini dimulakan oleh Tok Halaq dengan membuka pantang melalui nyanyian(gabak) iaitu memuja roh simati sambil mengetuk buluh centong dengan kedudukan ruasnya ke bawah. . Juru Sewang akan berdendang hingga tidak sedarkan diri (pengsan). Untuk mengadakan majlis ini persiapan kenduri disediakan oleh kedua pihak keluarga. 4. Bayi dijamu dengan bertih padi/jagung dan diletakan bau-bauan supaya kehidupan bayi sentiasa harmoni dan aman damai. Selepas upacara buka pantang selesai barulah majlis sewang dibuka kepada tetamu/orang ramai. mertua dan bidan akan berbincang untuk memberi nama bayi. Begitu juga kepada suami jika dia menyentuh bayi tersebut ketika dilahirkan.3. Mereka akan dipulihkan oleh Tok Halaq. ADAT ISTIADAT 4. Terdapat dua jenis sewang iaitu Sewang Pantang dan Sewang Umum. Mereka menari dengan cara bergerak sekeliling penetas secara berpusing. Sewang Kematian diadakan selepas tamat tempoh berkabung (selepas 40 hari) selama 3 hingga 4 malam berturut-turut bergantung kepada bekalan makanan. Dalam upacara ini hanya kaum keluarga yang terdekat dibenarkan bersewang bersama Tok Halaq. Senikat lagu sewang diperolehi oleh Tok Halaq melalui mimpi. 'Tuhad'. Mereka tidak boleh makan semua jenis binatang dan garam.

. teluk.4 Sewang sebelum dan selepas membuka pantang Ia dimulakan dengan nyanyian Tok Halaq memohon agar tanaman mereka mengeluarkan hasil yang memuaskan. Mereka dilarang menegur atau berkata sesuatu di tempat tersebut krana ia akan disampuk oleh penunggu terutama bagi mereka yang lemah semangat. BAHAN PERUBATAN Suku Kaum Temiar masih mengamalkan perubatan tradisional dengan menggunakan akar dan tumbuh-tumbuhan berikut sebagai bahannya: * Akar Tongkat Ali * Kacip Fatimah * Tunjuk Langit * Bunga Pakma * Pokok Dukung Anak * Pokok Gajah Beranak * Rempah * Pisang Hutan * Kulat Susu Harimau * Akar Sempelas 6. gua. tempat seperti lubuk.2 Penunggu Masyarakat Temiar percaya.5 Sewang Berubat Tok Halaq akan bersewang untuk memohon daripada penunggu supaya menyembuhkan penyakit. Pesakit terpaksa mematuhi beberapa pantang-larang yang telah ditetapkan oleh Tok Halaq. 4.Selepas menuai diadakan pula sewang tanda kesyukuran kerana hasil padi yang memuaskan dan terus bertambah pada tahun hadapan.4. bukit dan gunung ada penunggunya maka ia harus dihindari dan tidak diganggu.1 Karei / Engku Ia dipercayai makhluk yang besar dan berkuasa yang tinggal di angkasa Karei akan marah dengan menurunkan bala jika mereka melanggar pantang dan melakukan perbuatan keji. KEPERCAYAAN 6. lata. 5. 6.

Jika salah seorang mungkir janji.8 Suara Burung Apabila burung 'Chiap Chereyet' berbunyi.5 Bunga Pakma Bunga Pakma tidak boleh dipetik kecuali "Tok Halaq". Sesiapa yang mendengar bunyi ini hendaklah mengasap badan dengan asap supaya 'badi' tidak mengganggu atau merasuk keluarga mereka.7 Kempunan (Selantap) Suku kaum Temiar juga percaya jika sesuatu keinginan/niat tidak tercapai maka mereka akan kempunan.6 Buah-buah Hutan Buah Perah dan buah-buahan lain di dalam hutan hendaklah dipetik dalam sesuatu musim dengan satu upacara bergotong-royong untuk dibuat kenduri. 6. 6. dipercayai ia boleh bertukar menjadi harimau (ruai). Jika mereka melanggar pantang berkenaan dipercayai 'ruai' buah-buahan akan mengarahkan harimau mengganggu orang lain.3 Kayu Merbau Mereka percaya bahawa teras kayu merbau boleh memanah dan kemungkinan terkena sesiapa sahaja yang lalu di situ. dipercayai 'Jelmaan harimau' akan datang mengganggu orang itu. Terutama pada waktu subuh. 6. ini bermakna menegur roh simati yang sedang berkeliaran. Jika terjatuh dan bergolek ketika membawanya. Kempunan bermakna mereka akan ditimpa bala/kesusahan.6. senja dan ketika hujan panas serta ada pula pelangi. 6. 6. Selepas itu baru ia boleh diambil. .4 Pantang Harimau Pertemuan di antara dua orang yang telah berjanji untuk bertemu harus ditunaikan.

1 Bertandang * Tetamu hendaklah pasti ada orang dirumah sebelum bertandang. Mayat tidak boleh dimandikan atau dibersihkan. AMALAN SOSIAL 7. 8. mayatnya tidak terus ditanam sebaliknya diletakkan di dalam bilik khas di rumahnya. unggun api dinyalakan di bahagian kaki atau kepala simati untuk mengelakkan roh simati mengganggu ahli keluarganya. Di antara alat muzik tradisonal mereka ialah: * Siol(Seruling Buruh) * Gooh(Buluh Centong) * Genggong (Ranggot) * Bateq(Gendang) * Kerep(Guitar Buluh) 9.2 Adab Bercakap Dengan Mertua Menantu lelaki tidak boleh bertentang mata dengan ibu mertua dan menantu perempuan tidak boleh bertentang mata dengan bapa mertua semasa bercakap. ALAT MUZIK TRADISIONAL Alat muzik tradisonal masih digunakan dalam majlis sewang dan untuk hiburan . Liang dikorek lebih kurang sedalam dua meter. Tanah perkuburan biasanya terletak di seberang sungai untuk mengelakkan hantu yang membawa kematian. balik. Ia dipakaikan pakaian baru dan diselimutkan dengan kain baru.7. Tanpa memakai kasut tetamu boleh naik ke rumah setelah dijemput. Semua harta kepunyaan simati akan ditanam bersama-sam mayat sementara barang-barang lama dan rumahnya dibakar. * Tetamu selalunya menghadiahkan sesuatu kepada ketua rumah seperti rokok atau tembakau. Berita kematian akan diberitahu kepada penghulu dan seterusnya kaum keluarga terdekat. kemudian digulung dengan tikar baru dan diikat. Kaum keluarganya akan menyalakan unggun api di bawah rumah . Tok Halaq akan megesahkan kematian tersebut.Selepas itu.Nyanyian 'Chinchemm'(lagu sedih) dinyanyikan semasa mengiringi mayat ke tanah perkuburan. * Tetamu mesti menegur ketua rumah terlebih dahulu dan bertanyakan khabar. 7. * Tetamu akan minta diri untuk balik dan bertanyakan pesanan untuk dibawa kepada penghulunya (jika tetamu dari kampung lain). ia diletakkan di atas pengandar(usungan) yang dibuat dari buluh cincang. KEMATIAN Apabila berlaku kematian.Sebelum mayat dikebumikan. Mereka boleh bercakap melalui orang tengah (Orang Perantaraan). Sekiranya 'Tok Halaq' meninggal dunia.

Dalam tempoh berkabung selama 40 hari semua aktiviti dalam bentuk hiburan diharamkam. diadakan pula 'Acara buka Pantang Kematian'. . Kaum keluarga akan berpindah ke tempat baru. Kauam keluarga dijemput berkumpul semula dengan tujuan untuk mengumpulkan bahn makanan bagi majlis kenduri. 9. Tempat sewang akan dihias dengan pucuk 'calon' buah kepala (palas) untuk dijadikan seludang palas(Tempok Kuar) dan bunga.tersebut selama tujuh hari untuk mengelakkan mayat daripada diganggu oleh binatang buas.1 Acara Buka Pantang Kematian Setelah tamat tempoh pantang selama 40 hari. Tiga hari sebelum upacara ini dijalankan. Kumpulan pertama menguruskan penyediaan makanan dan kumpulan kedua menyediakan tempat bersewang. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan.Setelah selesai berkabung barulah majlis kenduri diadakan.

wilayah Jahai di Timur dan wilayah Temiar di Tenggara. masyarakat Lanoh dari segi ras (bangsa) dan budaya merupakan Negrito tetapi dari segi bahasa mereka hanya menggunakan bahasa Temiar. Ahli baru ini diajar dan diterapkan dengan nilai-nilai menghormati orang tua. Bagi si isteri pula membalas pemberian hanya kepada si suami. Mereka memilih pasangan sendiri tanpa melibatkan ibu bapa ataupun keluarga terdekat dengan membina tempat tinggal bersama.KAUM LANOH 1. Malah ada pengkaji yang menganggap ketiga-tiga masyarakat ini sebagai sebuah masyarakat yang sama.Petempatan mereka bertaburan di utara negeri Perak khususnya di Daerah Lenggong. PENGENALAN Lanoh. Manakala ibu . hanya si suami memberi sedikit hadiah kepada si isteri dan mertua. menghormati pantang larang dan berpegang teguh pada kepercayaan Lanoh. suku kaum orang Asli daripada rumpun bangsa Semang-Negrito. Amalan berpindah randah kadangkala membawa memasuki wilayah suku kaum lain. Keluarga asas bertanggungjawab memasyarakatkan anak sebagai ‘ahli masyarakat yang baru’ dengan nilai dan budaya Lanoh. Wilayah Lanoh dikelilingi wilayah Kintak di utara. Kebiasaannya perceraian akan berlaku di awal perkahwinan dan pasangan remaja akan cuba mencari sehingga mendapat pasangan sejati. menerima tanggungjawab perkongsian dalam kegiatan harian kelompok. 2. Sistem social keluarga asas merupakan unit yang memastikan kesinambungan dari segi kewujudan dan kelangsungan hidup masyarakat ini. Masyarakat ini turut dikenali sebagai Lano dan Sabubn tetapi nama Sabubn sudah tidak digunakan. tidak melakukan perkara yang dilarang. orang Lanoh paling hamper kepada suku kaum Kensiu dan Kintak. Keluarga asas penting sebagai sebuah unit ekonomi. Keluarga asas pula merupakan sebuah kumpulan kerja dan menampakkan sedikit pembahagian tugas antara lelaki dan wanita. Tiada kendurikendara dilangsungkan. PERKAHWINAN Perkahwinan kebiasaannya berdasarkan suka sama suka antara pasangan. Dari sudut lingustik dan budaya. Jarang pula berlaku perceraian apabila pasangan mendapat anak. Ditinjau secara khusus. Bapa akan dibantu oleh anak lelakinya yang dewasa untuk memastikan keluarga asas mereka sentiasa mempunyai bekalan daging dan makanan yang mencukupi. pasangan sudah memadai digelar suami isteri.

Makanan yang menggunakan minyak juga pantang dimakan. Mayat lelaki pula dibalut dengan kain pelikat sebelum digulung dengan tikar. maka suami berperanan besar memastikan pantang larang tidak dilanggar. Di bahagian kepala kubur dinyalakan api supaya dapat menghalang binatang buas seperti harimau dan babi merosakkan kubur. barulah diagih-agihkan. Semua harta kepunyaan simati akan ditanam bersama-sama mayat. Perasaan takut kepada hantu umpamanya merupakan satu cirri dalam kepercayaan animisme. 4. . Di samping menagani hal ehwal ‘keagamaan’. IBU MENGANDUNG/KELAHIRAN BAYI Ibu yang sudah harus berpantang dengan tidak boleh turun memijak tanah selama dua minggu.dibantu oleh anak perempuannya memungut buah-buahan hutan dan sayur-sayuran. berita tersebut akan disebarkan kepada penghulu dan kaum keluarga terdekat. Kenduri juga diadakan pada hari ketujuh untuk roh simati pulang terus ke alam ghaib. ‘Halak’ turut berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional Lanoh. Pada hari pertama diadakan kenduri untuk menjamu roh. Jika suami meninggal dunia. si isteri tidak boleh bersolek selama 7 hari. keluarga asas turut merupakan unit keagamaan. 3. Hasil yang diperolehi daripada kegiatan memburu dan memungut hasil hutan ini biasanya tidak dikongsi dengan ahli keluarga (puak) lain. Suami dalam apa jua atau ruang tetap menjadi ketua keluarga asas. Isteri akan mengganti tampuk sebagai ketua sekiranyan suami meninggal dunia. Setelah dikambus. Memandangkan dalam sesetengah hal. Hasil tersebut menjadi hak keluarga asas kecuali ada lebihan. Selama dua ke tiga bulan makanan untuk ibu tidak boleh ditambah garam. Namun masyarakat ini turut mempercayai tuhan sebagai lambang kuasa yang unggul. Sistem kepercayaan dikawal dan dipelihara oleh autoriti yang bergelar Halak. 4. KEMATIAN Apabila berlaku kematian. 2 batang kayu sebagai tanda dipacakkan sebagai tanda kepala dan kaki simati. gelang dan rantai. Mayat akan dimandikan dan dibersihkan. KEPERCAYAAN Orang Lanoh berpegang pada sistem kepercayaan animisme. Kemudian dibalut dengan kain batik yang baru dan seterusnya digulung dengan tikar dan diikat dengan kuat. Di tanah perkuburan. Mayat wanita akan dihiaskan dengan barang kemas seperti cincin. liang digali lebih kurang sedalam 2 meter.

Orang Lanoh telah menerima baik system pertanian kekal yang dianjurkan oleh kerajaan. satu sistem yang dianjurkan oleh kerajaan. tetapi juga untuk memelihara peraturan sosial seperti usaha menjatuhkan hukuman atas kesalahan yang bersifat jenayah. berpengalaman luas dan memiliki pengetahuan mendalam tentang ilmu kebatinan dan perubatan tradisional Lanoh. ketua orang Lanoh bergelar Penghulu. Dia berperanan sebagai orang perantaraan di antara penduduk kampung dengan orang luar. khususnya dalam sektor makan gaji. Fenomena ini berpunca daripada perkahwinan campur dan kedua.5. akibat sistem petempatan kekal. Orang Lanoh hari ini telah menerima perubahan yang dianjurkan oleh kerajaan dengan baik. . Dalam satu rancangan kekal umpamanya di Kampung Grik. Dalam jangka panjang. masyarakat ini akan terserap dalam masyarakat Temiar. Pada masa ini kerajaan mewajibkan masyarakat ini tinggal secara kekal di perkampungan dan dalam Rancangan Penempatan Semula yang dibangunkan oleh kerajaan. menetapkan masa untuk membuat rumah dan berpindah dan seumpamanya. Selain itu. Fenomena ini secara tidak langsung sebenarnya menunjukkan sifat positif dan kepekaan masyarakat terhadap pembangunan dan perkembangan alam sekeliling mereka. beberapa keluarga Lanoh telah ditempatkan bersamasama majoriti orang Temiar. Penghulu dilantik di kalangan anggota yang ‘berpendidikan dan berpengalaman dalam pengaulan luar’. semakin ramai orang Lanoh diasimilasikan ke dalam suku kaum Orang Asli yang lain seperti Temiar. STATUS EKONOMI Gabungan beberapa keluarga asas (biasanya tidak melebihi 10 keluarga asas) yang mempunyai pertalian darah atau bersaudara membentuk sebuah puak. Ketua puak biasanya terdiri daripada anggota puak tertua. terutamananya kerajaan. Namun dalam satu perkembangan lain. mereka terlibat dalam kegiatan ekonomi moden. Puak diketuai oleh seorang ketua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran. Tanggungjawab utama seseorang ketua tidak hanya terbatas sebagai pembuat keputusan dalam hal-hal yang berkaitan dengan ekonomi seperti jenis kegiatan ekonomi yang harus dijalankan dalam sesuatu masa atau musim. Terdapat juga pertanian kekal ini secara persendirian. Di kawasan penempatan baru ini. Mereka menggunakan bahasa Temiar walaupun bercakap sesame orang Lanoh sendiri.

kebendaan dan kehidupan mereka. Orang Negrito ini sukar untuk ditentukan sifatsifat fizikalnya kerana di kalangan mereka terdapat empat sub kumpulan Kensiu yang mereka kenali sebagai Mos.W. dan rendah setinggi 5 kaki ke bawah. Mereka ini diketuai oleh seorang penghulu bernama Itam bin Daram. Kaum Negrito mengembara dari setempat ke setempat kerana memburu dan mengumpul bahan makanan dan barang-barang hutan. Nakil (atau Dalem). sebelum itu mereka tinggal berpindah randah dari Ulu Lenggong ke Parit Panjang. yang kini hanya tinggal di perkampungan Orang Asli Lubuk Lenggong. jumlah penduduk Kensiu yang menganut agama Islam seramai 118 orang dan selebihnya masih mengekalkan kepercayaan animisme. Di samping itu. Mereka mula bercucuk tanam seperti menanam ubi. Menurut M. mereka juga ada pertalian keluarga di Kampung Rai Yala Selatan Thailand. Ia merupakan kumpulan kaum Negrito yang terkecil dan tertua sekali di Semenanjung Malaysia. Mereka menunjukkan sedikit atau tiada tanda-tanda pertanian.3623 yang telah diwartakan pada tahun 1958 sebagai Rizab Orang Asli seluas 428 ekar. Terdapat di Kedah di zaman paleolitik dan mesolitik pada tahun 5000 sebelum masihi telah didiami oleh orang Austrinesia yang menjadi nenek moyang orang Negrito. Identiti kaum Negrito adalah tersendiri dan boleh dilihat melalui kebudayaan. Sakai dan sebagainya. Kini terdapat jumlah penduduk seramai 212 orang dan jumlah 44 keluarga (data maklumat dari JHEOA Grik. Mereka akan berpindah ke tempat lain jika didapati tempat itu tidak produktif lagi. hidung lebar mata bulat mirip Orang Afrika Timur dan kebanyakan mereka seperti Orang Asli New Guinea yakni Papuans. . Kawasan penempatan mereka telah dilengkapkan dengan sebuah surau. padi. berbadan gelap. Baling Kedah dan jaraknya lebih kurang 12km dari Bandar Baling. tabika dan terdapat 46 buah rumah milik penduduk yang dibina oleh JHEOA dan sebuah rumah milik petugas JAKIM. Penempatan mereka juga dilengkapi dengan bekalan elektrik dan bekalan air masyarakat yang disediakan oleh Jabatan Bekalan Air. Hetot dan Tanjen. Sehingga tahun 2000. Kampung Bendang Man Sik. Perak September 2001). Mereka tinggal semenjak 1957 di Lot No. pisang dan jagung. Hal ini adalah kerana mereka ini adalah satu golongan Orang Asli yang nomad sepenuhnya. sebuah dewan serbaguna. LATAR BELAKANG Kensiu adalah suku kaum Orang Asli dari rumpun bangsa Semang-Negrito.KAUM KENSIU 1. Mereka tidak mengamalkan pertanian. sungai Celak dan Kampung Tiak Kupang. Tweedie seorang sejarawan menyatakan dalam bukunya “Pre-History” mereka yang tinggal di Semenanjung dikenali sebagai Negrito dan telah ada sejak tahun 8000 sebelum masihi dan mereka tinggal di dalam gua memburu binatang yang dikenali sebagai zaman batu pertengahan. Purata mereka mempunyai rambut yang kerinting halus. Bentuk kebudayaan kebendaan mereka termasuk penggunaan dalam mencucuk hidung dan pembinaan kediaman sementara untuk berlindung dari angina dan cuaca.

Manakala bagi yang mengikut fahaman animisme. Apabila tiba masanya di kalangan anak muda yang muda yang mahu berkahwin. Dalam hubungan kekeluargaan masyarakat Kensiu. Mereka bukan sahaja tidak boleh berinteraksi malahan untuk menyebut nama pun tidak dibenarkan. mereka tinggal sebagai tanda mereka telah berkahwin. buluh. . perkahwinan adalah mengikut kepercayaan mereka. Masyarakat Kensiu yang beragama Islam berkahwin mengikut syariat dan undang-undang keluarga Islam. Pernikahan mereka dijalankan oleh pegawai agama dari Jabatan Agama Islam Negeri Kedah. terutamanya berlainan jantina. Satu konsep kehidupan tradisi yang masih dikekalkan dalam amalan untuk mengelakkan solidariti adalah melalui hubungan elakan. Manakala saudara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin tidak dibenarkan berinteraksi dan bersua muka dengan kakak atau abang ipar. meraka jual kepada pekedai Cina di pecan berhampiran. tupai. ADAT PERKAHWINAN DAN HUBUNGAN KEKELUARGAAN Konsep kehidupan yang mengutamakan kesamaratan dan kesepadanan ini dicerminkan dalam seluruh aspek kehidupan masyarakat tersebut. tumbuh-tumbuhan dan binatang seperti kurakura. mentua atau menantu. terdapat pantang larang yang masih diamalkan hingga kini di mana menantu perempuan tidak boleh bersua muka begitu juga sebaliknya. kayu depu. SISTEM EKONOMI MASYARAKAT KENSIU Walaupun kerajaan melalui JHEOA telah membina perkampungan dan penempatan kekal dengan projek ekonomi seperti projek Mini estet Lubuk Lenggong I dan II pada tahun 1980 dan 1982 yang dianggarkan jumlah pendapatan sebanyak RM400 sebulan namun minat kaum ini kepada mencari hasil hutan dan memburu binatang amat tebal. Kebanyakan masyarakat Kensiu di perkampungan ini. maka pihak lelaki akan menghantar barangan berupa kain. Menantu lelaki juga tidak dibenarkan berinteraksi dengan ibu mentua dan bersua muka. kera dan lotong dan hasil pencarian ini. Dalam sistem kekeluargaan masyarakat Kensiu. 3. tanpa perlu mendapatkan persetujuan daripada kedua orang tua si gadis. Dalam hubungan ini seseorang ahli kumpulan cuba mengelakkan daripada bersua muka atau terserempak dengan ipar. Tiada sebarang upacara diadakan dalam perkahwinan mereka. Apabila si gadis bersetuju untuk berkahwin. Mereka menggunakan orang ketiga bagi mewakili diri mereka jika mahu berinteraksi dengan bapa mentua dan ipar-duai. Hanya terdapat dua orang sahaja yang berkahwin dengan wanita Melayu dari kampung Baru dan seorang lagi dengan warga Indonesia. labi-labi. mempunyai hubungan rapat sesama mereka. mereka cuma perlu mendapatkan persetujuan daripada bakal gadis yang akan dikahwininya. tembakau dan pisau kepada bapa si gadis sebagai tanda perkahwinan antara mereka akan berlaku. akar kayu. Selepas itu. Mereka lebih suka mencari rotan. hubungan kekeluargaan adalah bilateral iaitu berdasarkan keturunan kedua ibubapa berdasarkan generasi lelaki.2.

Bagi anak-anak yang berumur lebih tujuh tahun ke atas akan dibina tempat teduh yang lain tidak jauh dengan keluarga mereka. Bagi masyarakat Negrito yang mengamalkan aktiviti berpindah randah. Dalam kebanyakan hal. tetapi yang masih kecil sahaja yang tinggal bersama mereka. Kumpulan ini turut membawa anak-anak mereka ke mana saja mereka berpindah randah. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Di antara lambang kuasa ini. ORGANISASI SOSIAL Dalam kehidupan tradisi masyarakat Kensiu gabungan lima atau enam buah keluarga asas membentuk sebuah kumpulan. organisasi sosial ini telah banyak berubah. Penghulu masih mempunyai persamaan peranan ketua tradisi mereka. Segala urusan kepimpinan terletak di tangan bapa mereka yang bertindak membuat keputusan dalam hidup ahli keluarga. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. penempatan mereka lebih dikenali sebagai “kumpulan tabir angin” iaitu masyarakat yang tinggal di bawah atap sebagai tempat berteduh sementara. isteri dan anak. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Setiap kumpulan ini mempunyai suami. pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu perbomohan dan kebatinan. semua anggota keluarga dalam sesebuah penempatan atau kem mempunyai ikatan persaudaraan yang rapat atau serumpun puak. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Secara umumnya konsep berketua seolah-olah tidak begitu dipentingkan oleh masyarakat ini di peringkat kumpulan. Ketua mempunyai kuasa membuat keputusan seperti memilih tapak perkhemahan (penempatan). Ini kerana telah dibina penempatan yang kekal oleh JHEOA dan dipantau oleh semua agensi yang berurusan secara langsung dan tidak langsung dengan mereka. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. isteri dan anak-anak. Elemen penting dalam organisasi sosial adalah keluarga nukleus yang mengandungi suami. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Seseorang ketua kumpulan dipilih berdasarkan faktor umur. sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep egalitarian dan solidariti. Mereka akan mendukung anak kecil ini secara bergilir-gilir. Mereka telah tinggal di kampung Lubuk Lenggong dalam tempoh yang lama serta amalan berpindah randah sudah kurang diamalkan. Dan organisasi secara berkumpulan telah berubah dan telah diganti dengan perkampungan sebagai unit penempatan di bawah pimpinan ketua yang dipanggil penghulu. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. masa untuk berpindah dan seumpamanya tetapi masih tertakluk pada pandangan dan nasihat anggota kumpulan yang dipimpinnya. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. manakala anak perempuan pula akan tinggal bersama orang tua dan dipisahkan dengan unggun api yang dibuat di tengah tempat tidur mereka. Merujuk kepada kaum Kensiu di Baling. Satu-satu kumpulan diketuai oleh anggota tertua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran yang khusus. Cenoi Tapn .4.

Halak juga berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional. Pengabdian serta ketaatan kepada kedua-dua sistem turut dicerminkan melalui sikap menghormati. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. yang melibatkan nyanyian dan tarian. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. yang juga menggabungkan nyanyian dan tarian. keagamaan dan perubatan terdiri daripada upacara yang dinamakan panoh. Di antara lambang kuasa ini.dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Satu lagi ritual yang diadakan untuk tujuan sama dinamakan sawan. nilai dan norma masyarakat. selepas mereka tidak sedarkan diri dalam keadaan yang khayal. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Tok Pawang ini dipercayai dapat berhubung dengan “Chinoi” dan adakalanya menjadi pengantara pertolongan semangat ini dalam pertanian mereka. Masyarakat Kensiu juga mempunyai orang penting yang dianggap pakar dalam hal kepercayaan yang dipanggil “Halak” atau tok pawang. Mereka mampu memasuki dunia semangat roh ini dengan mengkhayalkan diri. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. KEPERCAYAAN dan KEAGAMAAN Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. 5. . Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Di samping itu. pantang larang. Kedua-dua sistem ini. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Namun begitu hampir separuh daripada masyarakat Kensiu di Kampung Lubuk Lenggong telah memeluk Islam.

tembakau dan pisau kepada bapa si gadis sebagai tanda perkahwinan antara mereka akan berlaku. Selepas itu. Dalam kebanyakan hal. Ketua mempunyai kuasa membuat keputusan seperti memilih tapak perkhemahan (penempatan). hubungan kekeluargaan adalah bilateral iaitu berdasarkan keturunan kedua ibubapa berdasarkan generasi lelaki. pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu perbomohan dan kebatinan. semua anggota keluarga dalam sesebuah penempatan atau kem mempunyai ikatan persaudaraan yang rapat atau serumpun puak. mereka tinggal sebagai tanda mereka telah berkahwin. maka pihak lelaki akan menghantar barangan berupa kain. . Dalam sistem kekeluargaan masyarakat Kensiu. Apabila tiba masanya di kalangan anak muda yang muda yang mahu berkahwin. Mereka menggunakan orang ketiga bagi mewakili diri mereka jika mahu berinteraksi dengan bapa mentua dan ipar-duai. ORGANISASI SOSIAL Dalam kehidupan tradisi masyarakat Kensiu gabungan lima atau enam buah keluarga asas membentuk sebuah kumpulan. terdapat pantang larang yang masih diamalkan hingga kini di mana menantu perempuan tidak boleh bersua muka begitu juga sebaliknya. Tiada sebarang upacara diadakan dalam perkahwinan mereka.berkahwin mengikut syariat dan undang-undang keluarga Islam. Manakala bagi yang mengikut fahaman animisme. mereka cuma perlu mendapatkan persetujuan daripada bakal gadis yang akan dikahwininya. Satu-satu kumpulan diketuai oleh anggota tertua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran yang khusus. Menantu lelaki juga tidak dibenarkan berinteraksi dengan ibu mentua dan bersua muka. perkahwinan adalah mengikut kepercayaan mereka. Manakala saudara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin tidak dibenarkan berinteraksi dan bersua muka dengan kakak atau abang ipar. Satu konsep kehidupan tradisi yang masih dikekalkan dalam amalan untuk mengelakkan solidariti adalah melalui hubungan elakan. Mereka bukan sahaja tidak boleh berinteraksi malahan untuk menyebut nama pun tidak dibenarkan. Dalam hubungan kekeluargaan masyarakat Kensiu. Apabila si gadis bersetuju untuk berkahwin. mentua atau menantu. tanpa perlu mendapatkan persetujuan daripada kedua orang tua si gadis. masa untuk berpindah dan seumpamanya tetapi masih tertakluk pada pandangan dan nasihat anggota kumpulan yang dipimpinnya. Seseorang ketua kumpulan dipilih berdasarkan faktor umur. terutamanya berlainan jantina. Pernikahan mereka dijalankan oleh pegawai agama dari Jabatan Agama Islam Negeri Kedah. 4. Dalam hubungan ini seseorang ahli kumpulan cuba mengelakkan daripada bersua muka atau terserempak dengan ipar.

isteri dan anak. Bagi masyarakat Negrito yang mengamalkan aktiviti berpindah randah. Dan organisasi secara berkumpulan telah berubah dan telah diganti dengan perkampungan sebagai unit penempatan di bawah pimpinan ketua yang dipanggil penghulu.Secara umumnya konsep berketua seolah-olah tidak begitu dipentingkan oleh masyarakat ini di peringkat kumpulan. Bagi anak-anak yang berumur lebih tujuh tahun ke atas akan dibina tempat teduh yang lain tidak jauh dengan keluarga mereka. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Elemen penting dalam organisasi sosial adalah keluarga nukleus yang mengandungi suami. Segala urusan kepimpinan terletak di tangan bapa mereka yang bertindak membuat keputusan dalam hidup ahli keluarga. Setiap kumpulan ini mempunyai suami. Mereka telah tinggal di kampung Lubuk Lenggong dalam tempoh yang lama serta amalan berpindah randah sudah kurang diamalkan. sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep egalitarian dan solidariti. penempatan mereka lebih dikenali sebagai “kumpulan tabir angin” iaitu masyarakat yang tinggal di bawah atap sebagai tempat berteduh sementara. tetapi yang masih kecil sahaja yang tinggal bersama mereka. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Di antara lambang kuasa ini. manakala anak perempuan pula akan tinggal bersama orang tua dan dipisahkan dengan unggun api yang dibuat di tengah tempat tidur mereka. Kumpulan ini turut membawa anak-anak mereka ke mana saja mereka berpindah randah. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Ini kerana telah dibina penempatan yang kekal oleh JHEOA dan dipantau oleh semua agensi yang berurusan secara langsung dan tidak langsung dengan mereka. organisasi sosial ini telah banyak berubah. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Mereka akan mendukung anak kecil ini secara bergilir-gilir. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Penghulu masih mempunyai persamaan peranan ketua tradisi mereka. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Merujuk kepada kaum Kensiu di Baling. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. isteri dan anak-anak. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang . Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin.

Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Pengabdian serta ketaatan kepada kedua-dua sistem turut dicerminkan melalui sikap menghormati. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Tok Pawang ini dipercayai dapat berhubung dengan “Chinoi” dan adakalanya menjadi pengantara pertolongan semangat ini dalam pertanian mereka.kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. selepas mereka tidak sedarkan diri dalam keadaan yang khayal. KEPERCAYAAN dan KEAGAMAAN Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Kedua-dua sistem ini. yang juga menggabungkan nyanyian dan tarian. . 5. Satu lagi ritual yang diadakan untuk tujuan sama dinamakan sawan. Namun begitu hampir separuh daripada masyarakat Kensiu di Kampung Lubuk Lenggong telah memeluk Islam. pantang larang. Mereka mampu memasuki dunia semangat roh ini dengan mengkhayalkan diri. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Di samping itu. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. keagamaan dan perubatan terdiri daripada upacara yang dinamakan panoh. yang melibatkan nyanyian dan tarian. Masyarakat Kensiu juga mempunyai orang penting yang dianggap pakar dalam hal kepercayaan yang dipanggil “Halak” atau tok pawang. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. nilai dan norma masyarakat. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Halak juga berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional. Di antara lambang kuasa ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful