PENGAJIAN MALAYSIA

KEBUDAYAAN MASYARAKAT BUMIPUTERA

DAN ORANG ASLI
AHLI KUMPULAN:

FARHAN BIN FAUZI NURFISYAHRIN BIN MUSLIM

3101020301 3101015001

NADYA NADIRA BINTI AHMAD 3101017721 NABILA BINTI ABU BAKAR 3101012461

NAMA PENSYARAH:ENCIK ISHAK

KAUM SEMAI

1.1 PENGENALAN
Suku Kaum Semai tinggal bertaburan di kawasan Banjaran Titiwangsa, meliputi Perak Tengah, Perak Selatan dan Pahang Barat. Bancian pada tahun 1993, menunjukkan jumlah mereka telah meningkat lebih daripada 42,000 orang dan merupakan suku kaum Orang Asli yang terbesar jumlahnya. Mereka hidup bermasyarakat.Sebuah kampung biasanya terdapat diantara 60 hingga 300 penduduk yang diketuai oleh seorang Penghulu atau “Batin” yang di lantik dari golongan berpengaruh seperti pawang, bomoh dan ketua adat.

2.SOSIO BUDAYA
2.1 Pemilihan Ketua Dahulu seorang ketua dipilih daripada orang yang sangat berpengaruh, mengetahui adat resam masyarakat dan berilmu seperti pawang. Biasanya ia disandang hingga turuntemurun. Walau bagaimanapun keadaan berubah mengikut peredaran masa. Beberapa faktor tambahan telah diambilkira sebelum perlantikan dilaksanakan, di antaranya ialah: * Mempunyai ilmu kebatinan * Berkebolehan berinteraksi dengan masyarakat luar * Bertanggungjawab * Aktif * Bersikap prihatin * Penyabar * Pengesahan oleh kerajaan Penghulu/Batin bertanggungjawab dalam menentukan sistem adat, mentadbir kampung dari segi pembangunan dan keselamatan. Beliau juga bertanggungjawab ke atas perhubungan dengan masyarakat luar dan agensi kerajaan. 2.2 Mencari Jodoh Pada masa dahulu jarak di antara satu perkampungan dengan satu perkampungan sangat jauh. Perjalanannya memakan masa di antara 4 hingga 6 hari berjalan kaki. Seorang teruna yang ingin mencari jodoh akan merantau ke tempat lain. Setelah bertemu gadis idaman hati yang sesuai untuk dijadikan teman hidup, maka ia pun akan bermalam di situ setelah mendapat persetujuan orang tua gadis tersebut. Biasanya kehadiran pemuda itu amat difahami oleh ketua keluarga tersebut.

a) Pelawaan Apabila senja menjelang, si bapa akan menyuruh anak gadisnya membentang tikar di tempat tidurnya. Kemudian teruna tersebut akan dipelawa oleh bapa gadis tadi untuk memilih tempat tidur yang disukainya.

b) Persetujuan Pemuda Sekiranya si teruna berkenaan dan bersetuju untuk menjadikan gadis tersebut sebagai teman hidupnya, maka beliau akan terus memilih tempat yang disediakan oleh gadis tersebut. Pada masa itu juga mereka akan tidur bersama dan disahkan sebagai suami isteri.

c) Tidak Setuju Jika si teruna tidak bersetuju dengan gadis berkenaan ia akan memilih tempat tidur yang jauh di satu ruang yang berasingan dari tempat yang telah disediakan oleh gadis berkenaan. Walau bagaimanapun si teruna akan memberi alasan-alasan yang munasabah agar tidak menimbulkan salah faham di pihak gadis.

d) Jika Anak Gadis Lebih Dari Seorang Sekiranya ia mempunyai anak gadis lebih dari seorang, seperti biasa apabila senja menjelma, si bapa akan menyuruh anak-anaknya menyediakan dan membentangkan tikar tempat tidur mereka masing-masing. Kemudian ia akan menjemput teruna tersebut memilih tempat tidur. Sekiranya pemuda tersebut berkenaan kepada salah seorang anak gadis itu, ia akan memilih tempat tidur gadis pilihannya. Kalau kesemuanya tidak sesuai, pemuda berkenaan akan tidur di ruang tamu.

e) Dipertemukan (kahwin) Upacara persandingan tidak dilangsungkan. Perkahwinan kedua-duanya tidak memerlukan waris. Bapa si gadis adalah bertanggungjawab sebagai wali dan ibu mas.

* Mempunyai tingkah laku yang baik. Tabung sumpitan 4. * Mengagih-agihkan makanan yang diperolehi suami kepada mentua. * Mempunyai ilmu. Sumpit 8. Selampit 2. jika tidak menjadi bomoh pun tetapi boleh menjampi. * Rajin mengambil air dan mencari kayu api. Jex (beliung) 2. * Rajin memasak nasi atau ubi kayu dan lain-lain. Salek (raga rotan) 7. Pal Dog (sudip racun ipoh) 5. h) Hukuman Pada Zaman Dahulu Seseorang yang melakukan kesalahan akan menerima hukuman denda yang berbentuk material kepunyaan pesalah tadi. Parang 8. Tikar 7. Lain-lain barang . bersenglug). * Pandai menampi padi * Pandai menjaga suami dan mengasuh anak-anak. * Pandai menganyam tikar. Contohnya seperti berikut: Denda ke atas lelaki 1. * Pandai membina rumah untuk diri sendiri dan kedua-dua ibubapa. * Pandai menganyam nyiru dan juga pandai membuat “perdah” (mengikat rotan dan payu beliung). g) Kriteria Menantu Perempuan * Rajin ke ladang menggali ubi dan mengutip sayuran. * Menjamu tetamu yang singgah sementara. Kampit 6. Buluh sumpitan 3. * Murah rezeki apabila berburu atau menangkap ikan. dan mengasap kemenyan anak sendiri apabila demam. Tapong (dompit duit) 5.f) Kriteria Menantu Lelaki * Rajin dan kuat bekerja seperti menebang pokok dan membuka ladang buka. Jeleg 6. Paciq 4. * Rajin dan pandai membuat jerat binatang dan menangkap ikan dengan bubu dan sebagainya. Pacaq (sanggul buluh) 3. Lain-lain barang Denda ke atas perempuan 1. (beryas.

* Kasut pengantin perempuan . b) Istiadat Meminang Pihak lelaki akan menghantar alat adat meminang kepada pihak perempuan.3 Adat Perkahwinan Biasanya seorang teruna dan gadis yang telah mencapai umur di antara 17 hingga 18 tahun mula mencari pasangan hidup. Penyatuan ini dilakukan mengikut proses adat istiadat yang telah ditetapkan seperti berikut: a) Merisik (berkenalan) Setelah kedua-dua pihak bersetuju untuk berkahwin. Warna sebarangan tanpa corak Belanja tubuh wang RM60. barang-barang makan dihantar ke rumah pengantin perempuan d) Bertunang Melalui proses pertunangan pihak lelaki dikehendaki menyediakan alat-alat berikut kepada bakal pengantin perempuan untuk digunakan pada hari perkahwinan: * Kelamin .lengkap satu set * Salin tiga .00 sebulan * Jika material. Sepanjang persalinan pakaian pengantin perempuan Salin tiga 2. mereka akan ditemukan dalam satu pakatan sulit antara pihak lelaki dan pihak perempuan.Sepasang . Kelazimnya penyatuan mereka sama ada pilihan keluarga atau pilihan sendiri (suka sama suka).sepasang salinan pakaian pengantin lengkap berwarna tanpa corak. Alat-alat berkenaan seperti berikut: Sebutan adat Alat/banyaknya 1.Sebuah * Kelambu bantal/tilam .25 Selendang Sehelai Cincin perak Sebentuk Sirih Pinang 1 tepak ( digunakan waktu memulakan perbualan semasa meminang ) c) Tanggung Nafkah Ketika masih dalam alam pertunangan pihak lelaki dikenakan tanggung nafkah bakal pengantin perempuan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dan dipersetujui bersama seperti berikut: * Wang tunai sebanyak RM15.2.

ia akan dijulang hingga ke rumah pengantin perempuan.Sebuah * Kain selempang dada/selendang .bersamping) .Sepasang e) Hari Perkahwinan Sebelum bersanding. kedua-dua pengantin dikenakan adat-adat berikut: * Berinai di rumah masing-masing * Bergandik bagi pengantin perempuan * Gunting rambut bagi pengantin lelaki * Mandi limau (wajib) . Pengantin perempuan akan memakai pakaian salin tiga yang disediakan oleh pihak lelaki.kedua-dua pengantin di arak dan * Dimandikan limau (berjampi) untuk mengelakkan malapetaka Selepas itu kedua-dua pengantin akan dihias dengan pakaian cantik. paluan gong. Ibu Mas Wali akan memohon . Merenjis/Menabur Hujung atap di bahagian pintu biasanya ditudungi daun pisang (cucur atap). Setibanya pengantin lelaki di muka pintu. Disebalik tirai inilah Ibu Mas Wali menunggu ketibaan pengantin lelaki dan rombongannya. Pengiring-pengiring dengan serentak menyebut selamat kepada pengatin lelaki sebanyak tiga kali. pengantin perempuan menunggu ketibaan pengantin lelaki di atas pelamin. sebelum dibenarkan naik tangga . paluan rebana.Pihak lelaki juga dikehendaki membuat persiapan diri seperti berikut: * Kupiah/songkok (hitam) . f) Keberangkatan Pengantin Lelaki Ke Rumah Pengantin Perempuan Istiadat Berarak Pengantin lelaki diapit oleh ibu wali dan waris-waris diarak berjalan kaki di rumah pengantin perempuan. Sementara itu. Jika pengantin lelaki berketurunan anak penghulu atau batin. Pihak lelaki akan berhias di rumah yang berasingan. serta mereka berbalas pantun.Sehelai * Pakaian Melayu (lengkap .Sepasang * Kasut . Perarakan tersebut diiiringi muzik biola. ”Selamat datang…Selamat datang…Selamat datang”. air direnjis di atas daun pisang dan bertih ditabur. Memohon tanda Muka pintu biasanya dihadang dengan tirai kain.

Upacara ini disaksikan oleh kedua-dua belah wali dan saudara mara terdekat.4 Menyembah (Menerima nasihat) Kedua-dua pengantin akan dibawa ke rumah untuk istiadat seterusnya. Kebenaran hanya diberi setelah dibuat sebanyak tiga kali. 2. Membentang belanja dalam adat : * Belanja hangus RM 100. Permohonan tersebut kadang kala dalam bentuk pantun. ibubapa mertua dan waris-waris.Istiadat menyuap Nasi Kunyit/Nasi Damai dan Maka Daun Sirih akan disempurnakan. Ibu Wali dan rombongannya memberi tanda sebilah keris sebagai tanda bahawa yang diarak masuk itu adalah pengantin lelaki yang sebenarnya. 2. wakil.00 (+ belanja tambahan kenduri) * Belanja tubuh 60 tengah 3 (dalam adat atau kering) (dalam adat .dibayar sepenuhnya iaitu tidak berhutang) Nasihat-nasihat tentang kerukunan hidup berumahtangga dan seterusnya dengan membentangkan adat istiadat di hadapan kedua-dua wali. Mas Wali akan membuka tirai di mana pengantin perempuan sedang menunggu diatas pelamin.belanja tubuh di bayar separuh) (kering . maka mereka dikehendaki mematuhi syarat pantang yang dikenakan seperti berikut: 1. Bersanding Selepas menerima tanda masuk. .Tanda sebagai kebenaran masuk ke perkarangan pelamin. Dalam tempoh 3 hari tidak dibenarkan keluar daripada kawasan kampung kerana takut diganggu segala hantu dan syaitan. Pengantin lelaki yang diiringi oleh pengapitpengapitnya dibawa duduk di sisi sebelah kanan pengantin perempuan . maka perkahwinan yang dijalankan ini telah sah daripada segi adat istiadat kaum Semai. 2. Kedua-dua mempelai akan meneruskan persandingan di halaman rumah untuk memenuhi permintaan ramai belum puas menatap wajah pengantin.Istiadat menyembah wali.5 Pantang Larang Pengantin Oleh kerana kedua-dua pengantin telah mandi limau (dijampi) sebelum ini. Dalam tempoh 7 hari tidak dibenarkan keluar daripada kawasan kampung kerana takut diganggu segala hantu dan syaitan.

Jika keputusan baik dicapai. Mereka hanya diraikan dalam satu majlis ringkas tanpa mengadakan majlis keramaian sebelah malamnya.2. Kemudian pihak waris perempuan akan memaklumkan kepada pihak waris pihak lelaki untuk perbincangan penyatuan pasangan terbabit. Pada hari ketujuh barulah mereka disatukan tanpa ada upacara besar-besaran. denda akan dibayar mengikut adat kampung di mana berlakunya insiden tersebut. kedua-dua pasangan akan dikahwinkan dalam tempoh tujuh hari setelah melalui proses istiadat yang sepatutnya.6 Majat Badan Bersama dengan gadis berkenaan tidak kurang dari 3 malam hingga 6 malam atau lebih.8 Tangkap Basah Perkahwinan yang dilakukan tangkap basah dianggap kurang baik di kalangan Orang Semai. Sekiranya kedua-dua pasangan tidak mahu berkahwin atau pihak Ibu Mas atau Pembela Kain Basah tidak bersetuju dengan pilihan anaknya.7 Majat Barang Cara perhubungan dan penyatuan adalah sama. Setelah kata sepakat dicapai pasangan terlibat. Kejadian ini tidak semestinya berakhir dengan perkahwinan. Setelah keputusan dicapai dalam perbicaraan yang dijalankan oleh ketua adapt pada hari berikutnya. . Pasangan ini ditangkap basah di tempat-tempat yang sunyi dan gelap oleh pihak waris perempuan. Upacara perkahwinan ini sama dengan proses bertunang. Tempoh penyatuan mereka tidak mengambil masa yang tidak lama iaitu selama tujuh hari. mereka akan menolak. Hanya dengan barangan kepunyaan lelaki itu sahaja pihak perempuan akan menghantar songkok atau kupiah sebagai tanda panggilan adat yang di bawa oleh waris perempuan. Kelainannya hanya pada malam terakhir pihak lelaki akan meninggalkan barangnya ( barang-barang kemas/pakaian) kepada gadis yang ditiduri untuk diserahkan kepada orang tua gadis itu. Pihak keluarga perempuan akan mengemukan beberapa soalan untuk memdapatkan kepastian tujuan pasangan ini melakukannya. Mereka akan membayar denda kepada mana-mana pihak yang tidak bersetuju. Keputusan akan di buat sama ada pasangan ini akan di nikahkan dalam tempoh sebulan atau lebih. Kedua-dua pihak akan dipertemukan dalam satu majlis oleh waris perempuan. Kedua-dua pihak akan dipertemukan dalam satu majlis perjumpaan dengan ketua adapt bagi membincangkan kedudukan pasangan berkenaan. cuma barang hantar/persalinan tidak ada. pada malam akhir pemuda tersebut tidur dengan gadis berkenaan sehingga pagi. 2. Insiden ini biasanya berlaku semasa menyambut perayaan atau kenduri kahwin dimana sebelah malamnya ada keramaian . 2. Keadaan ini akan berterusan sehinggalah kedua-dua pemuda dan gadis telah mencapai kata sepakat untuk menjadi suami isteri. Ini terpulang kepada keadaan pasangan dan situasi kejadian. Keadaan ini dinamakan Majat badan atau tubuh kerana pemuda dan gadis tidur bersama sehingga pagi. Pada zahirnya kedua-dua belah ibubapa merestui perhubungan itu.

Di sini bidan memainkan peranan utama. ikan yang berbisa dan tidak bersisik. Semasa dalam pantang ibu berkenaan tidak dibenarkan memakan syuran-sayuran . Oleh yang demikian ibubapa kedua-dua pengantin tidak memainkan peranan penting dalam adat perkahwinan mereka. Kaum keluarga bapa tidak dibenarkan memasang. Kedua-dua wali lelaki dan pihak wali perempuan dimestikan hadir dalm majlis tersebut. Beliau akan bersama ibu hingga bayi selamat dilahirkan. . Perkara-perkara yang dilarang ialah: 1. Mereka terdiri dari empat orang adik beradik berpangkat datuk kepada bakal pengantin lelaki. Dalam adat Orang Semai kedua-dua ibubapa dikenali sebagai Pembela Kain Basah. Bagi menentukan tarikh kelahiran dan kandungan sihat. Mereka ini terdiri empat orang adik -beradik berpangkat datuk kepada kepada bakal pengantin lelaki. silbu akan menemui bidan di kampung berkenaan. 4. Dilarang memakan pisang yang patah tengkuk. Mereka cuma makan nasi berlaukan ikan panggang atau digoreng tanpa minyak. air sejuk kecuali air kopi atau air suam. kancil.9 Istilah Dalam Perkahwinan Wali Wali ialah orang yang memainkan peranan penting dalam hal ehwal pernikahan. Apabila tiba masa kelahiran semua jiran wanita akan diberitahu. Mendekati binatang-binatang yang boleh memudaratkan kandungan dan bayi dalam kandungan ( kura-kura. ayam hutan dan lain-lain. Di samping itu. babi. (ii) Wali Pihak Perempuan Dikenali dengan panggilan Mas Wali. Tidak dibenarkan menghampiri orang mati. beruk. istiadat perkahwinan dianggap sebagai tidak sah. minyak masak dan kelapa. 5. Yang tua sekali menjadi Mas Wali dan yang lain menjadi pengikut. Selepas bersalin ibu tersebut akan berpantang selama sebulan. memaku(rumah) 3. 3.2. (i) Wali Pihak Lelaki Dikenali dengan Ibu Wali . juga beliau akan menyediakan air mandian bayi dan sembilu buluh yang telah diikat dengan kain hitam serta dijampi bagi tujuan memotong pusat bayi. Tanpa kehadiran mereka. Tidak dibenarkan memakan daging rusa. ular) 2. cili. Kelahiran Semasa mengandung suami isteri akan mematuhi pantang larang dan menjaga pemakanan mereka. Yang tua sekali menjadi Ibu Wali dan tiga orang sebagai pengikut.

Kunyit tirus 3. luka. Selepas habis pantang ibu tersebut boleh mandi sungai dengan syarat ditangkal terlebih dahulu. 3. 3. Dalam perkara ini. bunga ros cina dan lain-lain bunga yang wangi d) Sejenis akar (cincong) buluh/buyung e) Buyung/buluh dua ruas f) Bedak buku g) Buah kesumber h) Arang campur minyak i) Kemenyan Apabila bahan ini telah disediakan. bayi berkenaan akan dimandikan dengan air daun dan bunga-bungaan yang wangi yang dijampi dan di peram semalaman untuk pemutus ubat. beliau akan membuat “mandi bidan”. Sebagai membayar hutang. bunga melor. ibu tersebut perlu menyediakan bahan-bahan seperti mandian pemutus ubat dengan tambahan perkara berikut: * kain batik atau terpulang kepada kehendak bidan . Dalam upacara ini ibu bayi berkenaan tidak dibenarkan berpanas atau berdiang(matahari/palang api).1 Mandi Putus Ubat Selesai pantang. Pada keesokan harinya kemenyan akan dibakar dan diasap pada buluh di tebuk dan anak berkenaan pun dimandikan. bomoh atau bidan yang terlibat akan menjampinya.Alat-alat atau bahan-bahan yang diperlukan ialah: 1. bidan memohon restu semoga bayi berkenaan selamat dan tidak diganggu oleh hantu/syaitan.2 Mandi Bidan (Buang Banir) Seorang ibu yang telah bersalin masih dianggap berhutang dengan bidan yang menyambut kelahiran bayi. Tepung dari beras yang digiling (mengikut setengah daerah) Bahan tersebut akan dijampi dan ibu berkenaan akan mengunyah separuh hancur kunyit tirus berkenaan dan disembur ke kai dan sungai tersebut.Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk. Sedikit batu-batu kecil 2. Bahan-bahan untuk tujuan ini: a) Daun lebak hutan muda yang dicarik-carik b) Daun-daun wangian dan duit syiling melebihi 25 sen c) Bunga kemboja. jatuh dan mengupas bendabenda yang mengeluarkan cahaya putih (ubi kayu) selama tujuh hari. Manakala batu-batu kecil tadi di tabur ke hulu dan ke hilir sungai. Di samping itu. Selepas itu barulah ibu berkenaan boleh mandi dan mencuci lampin anak di sungai.

Bidan berkenaan tidak boleh membuat kerja-kerja diluar rumah dan berpanas selama tiga hingga tujuh hari. makanan. Kanak-kanak akan ditangkalkan dengan menconteng arang di kedua-dua belah kening atau kedua-dua belah tapak kaki dan juga pada daun-daun yang dipercayai ditakuti oleh hantu. Upacara ini dilakukan dalam rumah simati. Liang lahad digali sedalam 1 meter. Jika tidak. Setelah masuk hari ketujuh. kayu yang diukir (ala kadar) dicacak di atas kubur sebagai penanda dan diikuti dengan upacara meletakkan makanan. Api akan dinyalakan di sekeliling rumah untuk mengelak atau menghalau hantu yang menyebabkan kematian itu. Kebiasaannya mayat tidak kebumikan pada hari kematian dengan itu tujuan memberi peluang kepada saudara mara simati yang jauh datang memberi penghormatan terakhir. Sebelum meninggalkan kubur. diikat kemas-kemas supaya senang diusung. tiga kepal tanah bercampur arang yang telah dijampi akan diletakkan di kedua-dua belah telinga dan bahagian dada untuk memutuskan hubungan si mati dengan keluarganya. minuman dan rokok yang telah dinyalakan diatas kubur selama enam hari berturut-turut.25 * Hadiah mengikut kemampuan Cara memandikannya adalah sama seperti mandi pemutus ubat begitu juga dengan pantang. Sebelum di kambus. Salah seorang ahli keluarganya akan memegang batu nisan serta memanggil nama simati seolah-olah menggerakkannya untuk menjamu makanan dan minuman. Ahli masyarakat akan menangguhkan semua kegiatan harian mereka kerana dikhuatiri roh simati akan marah atau menegurnya dan akibatnya orang yang terlibat akan ditimpa malang. Penanda sementara tadi diganti dengan batu nisan yang kekal. Sebelum upacara pengkebumian. keluarga yang hidup akan jatuh sakit dan boleh membawa mati. Pada malam tersebut penduduk kampung akan berjaga di rumah simati sehingga pagi untuk mengelakkan mayat tersebut daripada diganggu oleh hantu atau dilangkah oleh kucing kerana dipercayai boleh menyebabkan mayat tersebut bangun dan mengacau. keluarga serta penduduk kampung akan bergotong-royong menambak atau memadatkan tanah kubur tersebut agar tidak jerlus. Mayat dimasukkan ke dalam liang lahad. Bidan akan jatuh sakit dan tidak akan pulih selagi upacara tersebut tidak dilaksanakan. mayat tersebut akan dimandikan dan dibungkus dengan kain baru atau kain putih dan seterusnya dibungkus dengan tikar. di samping berpesan bahawa perjalanannya ke alam lain adalah . minuman dan rokok akan dilekatkan diatas kubur berkenaan. Penduduk tempatan akan menziarahi dan membantu upacara pengkebumian. kayu yang telah dibakar akan dialih untuk memberitahu simati bahawa dia sudah berada di alam lain. KEMATIAN Apabila terdapat kematian di sesebuah kampung. Setelah dikambus. biasanya sanak saudara jauh dan dekat akan diberitahu.* wang tunai sejumlah RM 1. 4. Pada hari keenam.

mengutip sayur. keladi. JENIS PERAYAAN Kaum Semai mempunyai hari perayaan sendiri seperti Hari Genggulang/ Menyambut Tahun Baru. Di hadapan Balei terdapat dua buah sangkak di mana di kiri kanannya diisi dihidang dengan “jamuan hantu” yang mengandungi pulut. 5. Hilir Perak dan Selatan Perak pada akhir tahun iaitu akhir bulan Disember atau di awal tahun pada bulan Januari atau Februari.selamat dan memohon supaya tidak mengganggu ahli keluarga yang masih hidup. Setiap tahun mereka akan membuka ladang baru untuk . ia disambut dengan joget orang asli atau Modek dan di setengah tempat mereka menggunakan muzik pengiring. Balei ini dihias dengan anyaman daun serdang.1 Hari Genggulang Kebiasaannya disambut oleh Suku Kaum Semai yang tinggal di kawasan Perak Tengah. tok pawang akan mengikat pantang. Setelah selesai upacara di balei. pulut kuning dan telur ayam yang sedang diram dan berdarah di dalamnya).3 Membuka Ladang Baru Membuat ladang merupakan tugas yang mesti dilakukan oleh Orang Asli kerana ia adalah punca pendapatan mereka. keramat dan penunggu yang dipercayai wujud sejak zaman nenek moyang mereka. bunga-bungaan dan lain-lain. 5. 5. “cenagoh” untuk memanggil roh. memburu. Ia merupakan upacara tahunan yang paling meriah dan penuh tradisi. Hari Genggulang diadakan untuk kesejahteraan dan keselamatan kampung. Mengikut kepercayaan turun-temurun Suku Kaum Semai. Hari Menuai atau Menggulung dan Hari Membuka Ladang Baru. Pawang atau bomoh akan melaksanakan upacara tersebut di balei (rumah pemujaan) yang telah disediakan dalam satu kawasan khas. wajik periong (sejenis makanan seperti gulai bercampur sayur ubi. Namun begitu pada masa kini upacara tersebut sudah beransur berubah mengikut peredaran masa. Perayaan dimulakan oleh pawang atau bomoh dengan mentera dan jampi. Hari itu merupakan hari yang paling sibuk kerana setiap orang menjalankan berbagai-bagai aktiviti seperti menangkap ikan. 5. mengkuang hutan. menuai dan menumbuk padi sebagai persediaan untuk kenduri besar. Upacara ini biasanya berlarutan hingga ke pagi hari. labu dan abu.2 Menuai Dan Menyulung Tahun Suku Kaum Semai menyambut hari menuai padi dengan mengadakan kenduri pada hari pertama padi dituai. keledek. Kemuncak upacara adalah di mana setiap penduduk mengadakan kenduri di rumah masingmasing dan orang ramai dipelawa sama. Untuk meriahkan lagi perayaan itu.

7. mempunyai sifat pengasih. TEMPAT KEDIAMAN Terdapat empat jenis tempat kediaman Kaum Semai: * " Rumah Yeau " (Deg Yeau) * " Rumah Ran " (Deg Ran) * " Rumah Pisang Sesikat " (Deg Pisang Seikat) * " Rumah Biasa " 7. Kenduri ini biasanya diiringi oleh sewang diwaktu malam hingga ke siang hari. juga dipercayai simati akan menjadi makanan Nyanik kerana Nyanik adalah makhluk jahat. mereka akan mengadakan kenduri sebagai menjamu penunggu atau keramat di daerah itu. Walaupun tidak diketahui di mana Nyenang berada tetapi tetap wujud menyebabkan kaun Semai takut untuk melakukan kesalahan yang boleh mengakibatkan tenghak (dosa) kerana yang bersalah akan menerima akibatnya dari Nyenang.2 Nyanik Nyanik amat ditakuti oleh Orang Asli kerana Nyanik dipercayai boleh menyebabkan seseorang itu sakit dan boleh membawa maut. dan anak sungai ada keramat dan penunggu yang boleh mendapatkan bencana atau bala. 6. gaung. Terdapat banyak Nyanik dan di antaranya ialah: . bukit. gunung. Oleh itu untuk keselamatan diri dan tapak ladang. Ianya dianggap sebagai makhluk yang teragung dari sekalian makhluk. Oleh kerana setiap keburukan dan kebaikan yang manusia lakukan pasti ada balasannya.mendapatkan makanan.1 Kuasa Nyenang Nyenang merupakan makhluk yang yang tidak dapat dilihat. penyayang dan berkuasa. Orang Semai juga percaya bahawa semua kehidupan di dunia ini tertakluk di bawah kuasa Nyenang. KEPERCAYAAN Suku Kaum Semai amat percayai kewujudan kuasa ghaib seperti kuasa: * Nyenang (Tuhan) * Nyanik (Tuhan dan Syaitan) 7. disentuh atau sebagainya dan dipercayai wujud di kalangan Kaum Semai. Mengikut kepercayaan setiap hutan tebal.

Ia menjelma dengan hanya kelihatan manusia dan kadang kala kedengaran bunyi suara manusia yang parau dan kasar dari arah perkuburan. Mai Berlag Mat. Pokok-pokok yang menjadi kegemaran Nyanik ialah Pulai. Gelutong. Nyanik Pechnoch dan Nyanik Ratah ada di bawah kuasa atau Pengawasannya. Terap. Ianya berjalan jika perlu ataupun pada masa-masa tertentu iaitu waktu malam ketika berlaku kematian dan di mana kematian seseorang merupakan makanannya. Permintaan ini dilakukan pada tiap-tiap tahun melalui pawang dimana upacara ini dinamakan gengulang. Nyanik ini berasal dari manusia yang telah meninggal dunia. ia akan mengeluarkan bau yang wangi. lubuk. tasek. Menurut kepercayaan Orang Asli Semai. Sebelum kemunculan dirinya ke penglihatan manusia.00 malam hingga 5. Nyanik ini tidak suka menyakat atau mengusik manusia kecuali manusia akan terkejut atau takut apabila terserempak apabila melihatnya. Jawi. Tempat kediamannya di kawasan perkuburan. Ia tidak mempunyai anak mata kecuali mata putih sahaja. 7. 7.1 Nyanik Keramat Dipercayai mempunyai kuasa di satu-satu daerah atau tempat. Orang Asli Semai sentiasa meminta pertolongan dan perlindungan keselamatan dari semua jenis wabak penyakit serta bencana alam.00 pagi. Contohnya pokok besar dan rending.7. Nyanik-Nyanik ini suka menyakat atau mengganggu manusia terutama Nyanik Cereg Song. 7. Nyanik jenis ini dianggap sebagai penunggu manusia. Ia berada di mana-mana sahaja.2.2.2 Nyanik Pechnoch (Penunggu) Dipercayai Nyanik ini menjadi Penunggu atau penghuni susuatu benda. 7. Salah satu sifat Nyanik ini yang aneh ialah membawa ambong (bakul) bakul yang terbalik ke bawah.2. Mai Cereg Teg dan Mai Cereg Song.4 Nyanik Kickmock Nyanik ini bergerak waktu malam iaitu bermula di antara jam 8. gunung serta rumah yang ditinggalkan.batu besar dan tinggi. .3 Nyanik Ratah Terdapat lima jenis Nyanik dalam Kumpulan Nyanik Ratah iaitu Kicmoc.2.2. Sena dan sebagainya.5 Nyanik Mai Berlag Mat Ia akan menjelma menyerupai manusia (sedangkan orang itu telah meninggal) kecuali keadaan matanya yang berbeza. Manakala benda-benda yang lain ialah busut.

demand dan seterusnya mati jika tidak mendapat rawatan pemulihan daripada bomoh. Ini menyebabkan orang berkenaan akan hilang terus masyarakatnya atau bila kembali ia akan hilang ingatan. Ia cuma memikul manusia yang masih hidup dan akan meninggalkan paring tersebut di atas kubur. jelutong dan terap. 7. Nyanik ini tidak mencederakan seseorang. 7.2. ia akan bertukar jadi Jeet. 7.9 Mai Tepas (Orang Bunian) Mai Tepas merupakan makhluk halus yang mana walahnya menyerupi wajah manusia.Ia berbuat demikian supaya mangsanya kehilangan ruai (semangat). biji matanya berwarna merah terutama apabila terkena cahaya lampu. 7.7 Nyanik Mai Cereg Song Nyanik Cereg Song ini suka menyanyi sama ada ianya berada di tengah tasek atau di atas pokok. Kejadian ini dipercayai ia telah dijadikan oleh makhluk tersebut sebagi ahli keluarganya. Makhluk ini tinggal berkumpulan atau bermasyarakat. Seperti juga Mai . Mai Tepas tidak memakan manusia tetapi hanya memperdayakannya sahaja.2. Bentuknya menyerupai siamang. Ia tinggal di bukit-bukit atau gunung-gunung di hutan atau pedalaman. busut terutama di tempat tinggi dan sejuk. Ia bergerak di kawasan tanah perkuburan seseorang. Kesesatan tersebut disebabkan oleh ajakan makhluk halus tersebut.2. Ia mengusik atau menyakat mangsanya dengan cara menerkam atau menggoncang pokok tempat di mana di menumpang.8 Nyanik Cereg Teg Nyanik ini tinggal di atas pokok pulai.2.6 Jeet Jeet berasal dari Kickmoch kerana umur Kickmoch terhad sehingga 50 tahun sahaja bermula dari kematian seseorang manusia. Walau bagaimanapun Mai Tepas ini amat sukar dilihat oleh orang biasa kecuali bomoh atau orang perseorangan yang kebiasaannya Orang Asli yang sering berburu atau mencari rotan di man bermalam di pedalaman dan terus mengikut makhluk tersebut dan menyebabkan ianya tersesat. letih lesu dan akhirnya sakit dan terus meninggal. Oleh kerana manusia takut kepada Nyanik maka apabila tersedar dan didapati dirinya berada di atas kubur maka manusa tersebut akan hilang semangat.7.12 Ludat Ludat tinggal di batu-batu. Ia menjelma sebagai gadis cantik yang berambut panjang dan apabila menyakat atau mengusik manusia maka manusia tersebut akan menjadi gila dan gila tersebut amat sukar untuk diubati. Apabila umur kickmoch mencapai 50 tahun.

8. masyarakat Semai mangamalkan cara berubat sendiri apabila seseorang daripada mereka sakit sama ada dengan menggunakan akar dan daun-daun kayu atau bomoh. daun “gelenggang” yang telah layu pada api dan dihancurkan kemudian disapu di tempat yang berkudis. ikan. AMALAN KESIHATAN 8. Jenisjenis herba yang digunakan adalah berdasarkan jenis penyakit yang dihidapi.Tepas ia tidak memakan manusia. Mai Tepas dan lain-lain lagi. 8. sayur-sayuran. “Slak Selendon” . Makanan yang disajikan adalah tertakluk kepada pantang larang makanan disenaraikan. Ia jarang sekali menyumpit atau memperdayakan manusia kecuali jika perlu. 7. . Ia mencari rezeki dengan menyumpit binatang-binatang atau kehidupan di atas pokok. maka ia bergerak atau berjalan pada waktu siang. ia sering merayau-rayau dalam hutan dengan membawa buluh sumpit. Mereka mendapat sumber protein daripada binatang buruan. “Slak Mandi Alam”. dihancurkan atau ditumbuk kemudian dipupuk di tempat yang luka dan dibalut. Guning boleh memulihkan orang sakit. beliau memanggil Guningnya melalui Ramol (berbumbum).13 Guning Guning bertuankan Mai Halaq (bomoh). Ludat. hilang semangat dan lainlain penyakit yang disebabkan oleh Nyanik. Penyakit penyakit yang boleh diubati oleh Guning ialah terkena sampuk. Peranan Guning untuk memujuk Nyanik yang menyebabkan manusia sakit. b) Kudis Buta Untuk mengubati. Kebiasaan Guning adalah dari kumpulan Nyanik Ratah. a) Bagi sakit atau luka-luka herba digunakan secara meluas di dalam masyaraka Semai.1 Makanan Makanan utama masyarakat Semai ialah beras dan ubi kayu.Bagi Tok Halaq untuk mengubat pesakit. buah-buahan yang didapati dari ladang dan hutan yang berhampiran.2 Perubatan Daripada segi perubatan.

3 Perubatan Tradisional Orang Asli Suku Kaum Semai mempercayai bahawa penunggu. g) Pening Kepala Halia dipotong kemudian dicium selama lebih kurang 5 minit. dihancurkan atau ditumbuk kemudian dipupuk atau disapu di tempat yang ada kurap atau panau. hantu dan syaitan adalah salah satu punca seseorang itu mendapat sakit. Rawatan seperti ini dilakukan sehingga beberapa minggu atau bulan sehingga sembuh. e) Kurap dan Panau Daun gelenggang dilayu. d) Kayap Batang Kelubi dipancung serong dan diambil getahnya. kemudian ditumbuk sampai hancur. seelok-eloknya akar lalang yang masih muda direbus dan airnya itu diminum atau Batang Tepus dititik dan diambil sebelah dalam batang itu dan diletakkan di kepala. disapu pada bisul.c) Bisul Ia diubati dengan membakar kulit kerang hangus. h) Patah dan Terseliuh “Daun temu urat” dan “buah jarak ” dibungkus dalam daun pisang dan dipais. 8. Daun yang telah dipias diletakkan di tempat yang patah atau terseliuh. Getah itu disapu di tempat yang terkena kayap. Ulangi lagi selepas itu atau bawang putih dipecahkan digosok di atas kepala. i) Hidung Berdarah ”Broh” Daun sirih atau “Cawi” digulung dalam bentuk kun dan disumbatkan ke dalam hidung. Oleh itu bomoh atau pawang memainkan peranan penting untuk mengubat dan mengetahui penyakit-penyakit yang dihidapi dengan cara berikut: • Jampi • Bercadak • Berkebut • Sewang • Gegabor • Sangkak • Tenghor • Cekneat • Ne-alin • Bidan atau Bidat . f) Panas-panas Badan Akar lalang diambil sebanyak mana yang boleh. Kemudian dibalut.

Melalui cara ini bomoh akan cuba mengubat dalam masa tiga hari.sela Bert. Ayat-ayat jampi ini dikenali sebagai ilmu. Pesakit dijampi pada tubuh sendiri atau pada herba-herba tertentu seperti berikut: • Jenaram (Jaram) • Tabar (Setawar) • Kelawi • Serbok (Daun Babak) • Pemulih • Rempuyig/berdag (kunyit tirus) • Jerangau • Sirih • Pinang b) Bercadak Bercadak adalah dimana bomoh merawat pesakitnya di waktu malam dengan menggunakan gendang. c) Berkebut (Berbumbun) Berkebut dijalankan pada waktu malam. Kaedah ini digunakan untuk mengubati penyakit yang ganjil seperti rasa tajam dan bisa-bisa di dalam badan yang datang secara mendadak. e) Tenghor/Ceknet Satu kaedah pengubatan segera denagan menggunakan daun pemulih. Bomoh akan masuk ke dalam bumbun dan menyeru sambil menyanyi diiringi dengan dengan centong hingga datanglah “Gunig”. kemenyang. Ayat-ayat ini pada asalnya didapati melalui mimpi dan ianya diperturunkan dari generasi ke generasi yang lain. lebak. Pantang semasa berbumbun tidak boleh memasang pelita atau lampu. Kaedah pengubatan ini hanya dilakukan oleh bomoh yang berpengalaman dan tinggi kebatinannya.a) Jampi Jampi adalah ayat-ayat yang dibaca bagi sesuatu tujuan. d) Sewang Sewang berubau dijalankan di sebuah rumah yang besar. centang. semua bomoh-bomoh atau pawang berkumpul untuk menjalankan upacara pemutus ubat kepada pesakit yang pernah diubati oleh mereka.Alat yang digunakan semasa berkebut ialah “Bumbun” (bentuk kun yang dianyam dari daun bertam). kejai atau kemanyang. Setiap pesakit yang pernah diubati oleh bomoh tersebut mestilah hadir dalam upacara tersebut. Ia dikehendaki oleh gunig anak yang melalui perantaraan bomoh. . Bercadak ini dijalankan selama tiga hari hingga ke tujuh hari. gong dan lilin diiringi oleh nyanyian bomoh lalu datanglah “Gunig”(makhluk halus) melihat dan mengenal pasti penyakit sama ada tersampuk atau lain-laian lagi.

pengsan dan ketegur. mereka menggunakan cara rawatan serentak. Manakala penyakit yang disebabkan oleh keteguran (sampuk) rawatan secara tradisonal digunakan. h) Ne-alin Cara ini digunakan Semai meneriam rawatan moden. rawatan moden adalah yang paling berkesan. . Mereka mempercayai bahawa penyakit yang diakibat oleh kuman. Selalunya bomoh akan membuang bala supaya penyakit itu tidak berulang lagi.f) Gegabor Bomoh menggunakan cara pengubatan ini untuk penyakit-penyakit yang dikena secara kecemasan seperti sampuk. g) Sangkak Merupakan cara pengubatan yang terakhir dilakukan oleh bomoh setelah acara berkebut/berbumbun gagal dilakukan. Di dalam sesuatu keadaan.

pendek (lelaki tidak melebihi 3 inci dan wanita antara 9 inci hingga 1 kaki) dan berwarna gelap atau perang kemerah-merahan. LOKASI (KAMPUNG) Orang Kintak sejak dahulukala tinggal di pinggir-pinggir hutan berhampiran dengan penempatan masyarakat Melayu atau Siam. Berambut kerinting halus. haiwan buruan serta ikan yang menjadi sumber makanan dan ekonomi mereka. Berkulit perang gelap. Bertulang pipi agak luas dengan anak mata berwarna perang gelap atau hitam. anatara yang dikenal pasti adalah Kintak Bong dan Kintak Nakil. LATAR BELAKANG Kintak merupakan satu di antara dua rumpun bangsa Orang Asli daripada suku kaum Negrito atau asalnya dikenali sebagai Semang oleh beberapa penulis terdahulu. Kentok. khususnya dalam wilayah dari Sungai Kerumi di Utara Grik memanjang di Simpang Empat di Baling dan melebar ke bahagian sisi garisan ini sehingga ke Air Panas di Keroh. Seperti rumpun bangsa Negrito yang lain. Perak Darul Ridzuan. Bermulut agak luas dan berbibir sederhana tebal 1. Berdahi rendah dan bulat.KAUM KINTAK 1. Kampung ini kini boleh dihubungi dengan semua jenis kenderaan darat. . rata dan kembang. malahan ada yang hitam berkilat. Tetapi kini terdapat hanya sebuah penempatan tetap masyarakat ini di Semenanjung Malaysia. kadangkala terdapat yang berkulit gelap atau perang kemerahmerahan. Berdagu kecil dan bulat.1. Kintak juga dikenali sebagai Tak. dan Kintok. Mereka secara khususnya terbahagi kepada beberapa subkumpulan. Biasanya mereka memilih kawasan pamah berhampiran dengan sungai yang masih kaya dengan spesis-spesis tumbuhan. kecuali kenderaan pacuan empat roda diperlukan dalam keadaan-keadaan tertentu.Penempatan yang dimaksudkan ialah Kampung Bukit Asu di Grik dalam daerah Hulu Perak. Kampung ini berjiran dengan penempatan masyarakat Melayu di utara dan penempatan masyarakat Siam di selatan. Ianya terletak kira-kira 25 kilometer dari bandar Grik menghala ke bandar Keroh. Berhidung pendek.Walaupun mereka diberitakan pernah tinggal bertaburan di utara Semenanjung. secara fizikalnya kaum lelaki dan wanita Kintak juga bertubuh rendah (anggaran lelaki 150 cm dan wanita 140 cm) dan kecil tetapi gempal. 20 kilometer melalui jalan utama hingga ke persimpangan lombong lama di Kelian Intan dan 5 kilometer melalui jalan tanah merah dari simpang berkenaan.

Pada malamnya. 2. Sering juga berlaku penceraian dan berkahwin semula dengan orang lain. mayat dimandikan. dirumah simati sanak saudara dan penduduk kampung akan bergilir-gilir akan menjaga mayat sehingga keesokan harinya. Keluarga nuklear diketuai oleh suami yang berkuasa dalam membuat keputusan. 2. Setiap keluarga ini mempunyai rumah sendiri.2 ASAL-USUL Memandangkan wilayah kehidupan mereka terlau jauh hingga ke wilayah Chaiya di selatan Thailand. Penghulu sebagai ketua adat akan mengatur kerja-kerja pengurusan mayat dan upacara pengebumian. seterusnya kedua-dua belah tangan dan kaki . Ini tidak bermakna mereka mengamalkan bebas seks. atau mentua yang tinggal bersama mereka. Kahwin kepada mereka memadai dengan kedua-dua pasangan membina tempat perlindungan dan tidur bersama. Mayat biasanya tidak dikebumikan pada hari kematian. kemudiannya berpindah ke Kubang Semang di Keroh sebelum menetap di kampung sekarang. Tidak diatur secara rasmi dan tidak diraikan. Keluarga mereka terdiri suami.1 ADAT PERKAHWINAN Di kalangan suku kaum Negrito termasuk masyarakat Kintak adat perkahwinan mereka terlalu mudah. Din bin Dahan serta beberapa penduduk kampung mendakwa bahawa mereka berasal dari Betong di selatan Thailand. termasuk penghulu mereka sekarang Penghulu Alipon bin Saad pernah bersekolah dan sering berulang-alik ke Betong. Penceraian jarang berlaku selepas pasangan memperolehi anak.Biasanya perkahwinan mereka berasaskan pilihan sendiri atau dasar suka sama suka. segala kegiatan harian masyarkat pada hari berkenaan terpaksa ditangguhkan. di tanah perkuburan kerja-kerja menggali lubang kubur dan mencincang buluh dijalankan. Larangann ini jika dingkari dipercayai roh simati akan marah dan akibatnya akan ditimpa malapetaka. Mayat juga ditegah diumpat keji serta dilangkah oleh manusia dan binatang kerana dikhuatiri mayat tersebut akan bangkit dan mengganggu penduduk kampung. 2. SOSIO-BUDAYA Masyarakat Kintak pengamal sistem keluarga nuklear atau sekelamin. hadir untuk memberi penghormatan terakhir. sanak-saudara simati yang jauh dan dekat. tujuannya bagi mengelakan mayat manusia tersebut diganggu oleh hantu. Namun kuasa membuat keputusan tersebut tidak mutlak kerana suami harus mengambil kira nasihat dan pandangan isteri dan ibu atau bapa. kerana ingin memberi peluang kepada saudara mara simati yang jauh. isteri dan anak. kaum Aetas di Filipina. Kemudian dipakaikan pakaian yang lengkap. Malah terdapat di kalangan masyarakat ini mahir bertutur dalam dialek Siam. Sementara itu dirumah. Bagi menghormati simati. Kenyataan ini diperkukuhkan lagi berasaskan bentuk fizikal dan dialek mereka.1. penghulu serta penduduk kampung akan diberitahu. Perkahwinan atas pilihan keluarga amat kurang berlaku. Mereka juga mendakwa bahawa generasi tua mereka sebelum ini.Temubual dengan pembantu penghulu.2 ADAT KEMATIAN Biasanya apabila berlaku kematian.Pada keesokan harinya. para pengkaji mempercayai bahawa masyarakat Kintak mempunyai pertalian dengan orang Negrito di Kepulauan Andaman.

Kedua-dua kenduri tersebut bertujuan menjamu simati. tujuannya selain untuk menjamu simati juaga menandakantamat tempoh berpantang bagi seluruh penduduk kampung berkenaan. 2. kenduri dan sewang secara besar-besaran akan diadakan. mayat biasanya ditanam sedalam empat atau lima kaki serta mempunyai lahad. sama ada sepanjang tempoh mengandung mahupun selepas bersalin. Pasangan simati dan keluarganya dilarang berhias dan bersukaria dalam tempoh berpantang selama empat puluh hari. Makan ikan yang berduri 2.dibengkokkan atau dilipat ke arah hadapan badan sehingga bahagian jari-jemari tangannya berada betul-betul dibawah dagu dan kepala lututnya mencecah dada. Mayat akan diletakkan dalam dan kemudian lahad ditutup dengan buluh cincang terlebih dahulu sebelum dikambus.Bagi mengelakkan gangguan binatang dan sebagainya. Makan pucuk labu Makan ikan yang dipancing 1. Bagi mengingati simati serta mempercayai roh simati juga memerlukan makanan dan rokok (jika simati hayatnya merokok) juga diletakkan bersama. Segala barang-barang kesayangan simati diletakan di atas kubur. Manakala penduduk kampung hanya dilarang bersukaria dalam tempoh tersebut. bapa dan simati akan meninggalkan pesanan-pesanan yang baik kepada simati. Kenduri kecil akan diadakan pada malam berkenaan. Akhir sekali mayat dibungkus dengan kain batik lepas yang baru dan diikat kemas supaya senag diusung ke kubur. Sebelum meninggalkan kubur. Makan pucuk paku 2. Di atas kubur.3. pondok pisang sesikat dibina untuk menaunginya. Makan binatang bertanduk Makan ubi sebelum kandungan berusia tiga bulan Akibat /Dipercayai Kandungan dan bayi lemah Bibir bayi sumbing Lekat atau susah bersalin Kaki dan tangan menyerupai ubi . 2.Sebagai tanda sepasang kayu yang telah dijampi oleh Tok Bomoh dipacakkan di bahagian kepala dan kaki kubur berkenaan. Tujuh hari selepas itu kenduri berserta sewang secara sederhana pula diadakan. untuk mengelakan komplikasi kepada si ibu semasa melahirkan dan bagi menjamin anak dilahirkan sihat serta sempurna sifatnya berbagai-bagai pantang larang serata pemilihan makanan yang sesuai yang perlu dipatuhi oleh pasangan suami isteri. Pada hari keempat puluh.3 ADAT KELAHIRAN Dalam mempastikan ibu yang sedang mengandung sentiasa dalam keadaan sihat.1 SEMASA MENGANDUNG * Pantang yang dikenakan kepada isteri:Pantang/Tak boleh 1.

lantaran daripada amalan berpindahrandah yang mereka amalkan. 2.4.1 Musim Buah-buahan Perayaaan ini diadakan apabila buah-buahan hutan telah masak.1 Kepercayaan Seperti kepercayaan suku kaum Negrito yang lain.Tok bomoh menjalankan jampi-serapah seraya memohon kepada penunggu kawasan agar hasil padi mereka akan bertambah pada musim-musim akan datang. durian dan sebagainya dibawa pulang. . 3.Pada malamnya upacara sewang akan diadakan. Selepas menjamu selera dengan masakan mereka sendiri sediakan . Pada malamnya didakan majlis bersewang sambil menikmati buah-buahan serta makanan yang disediakan oleh kaum wanita. larah.* Pantang yang dikenakan kepada suami:Pantang/Tak boleh 1. secara tradisinya masyarakat Kintak juga menonjolkan lambang kuasa Tok Batin . Fungsinya mengawal masyarakat dan kemarahannya akan dijelmakan melaui petir dan kilat.Apabila tiba hari yang telah ditetapkan kaum lelaki akan keluar beramai-ramai. Karei dan Cenoi. Kaum lelaki akan keluar beramai-ramai untuk mengumpul buah-buahan seperti tampoi. mereka bersukaria hingga menjelang pagi. Panggang ikan perut di bawah 2.2 Musim Menuai Padi Perayaan ini biasanya diadakan sebaik sahaja kerja-kerja menuai padi. rambutam.4 PERAYAAN Tidak banyak perayaan dalam masyarakat Kintak.Antara perayaan tahunan yang diraikan adalah seperti berikut:2.4. PANTANG LARANG 3. luar biasa dan sifat kekal. Panggang ikan suling-paling Menjaring atau menjala ikan Memancing ikan Akibat /Dipercayai Takut bayi menyongsang Lekat atau susah bersalin Bibir bayi sumbing 2. patuh dan takut kepada ketiga-tiga lantaran kuasa mereka miliki dipercayai terlalu tinggi . Mereka terlalu menghormati. Ia sering dirujuk oleh masyarakat dan disama tarafkan seperti tuhan atau sultan.Cenoi mempunyai kelebihan sihir dan pakar dalam kesegala kebaikan.

Disamping itu mereka juga mengamalkan pengambilan herba-herba tertentu untuk meningkatkan kesihatan dan sumber tenaga.2 KAEDAH RAWATAN Disamping perubatan moden. ditumbuk dan digosok pada kudis. orang kintak juga seperti rumpum bangsa lain dalam suku kaum Negrito.4. maka mereka juga menjadikan ubi-ubi liar seperti ubi pandang. ubi kapur dan beberapa jenis ubi lain sebagai sumber makanan harian. Daun misai kucing dicelur dan ditempek pada bisul untuk tarik nanah. Protein diperolehhi daripada binatang buruan dan ikan. 5. ubi garam. mereka juga menggunakan khidmat bomoh serta berbagai jenis herba sebagai kaedah alternatif. Kehidupan mereka amat bergantung kepada hasil hutan belantara seperti buah-buahan. ubi kepala gajah. umbat dan sayur-sayuran hutan bagi sumber vitamin. Sejenis akar berduri dibuang kulit luar dan dalam. ubi-ubi liar. Daun kapalterbang digesek dengan tangan hingga hancur. STATUS EKONOMI Secara tradisinya. 4. Mereka merupakan pemburu dan pengumpul makanan. AMALAN KESIHATAN/PERUBATAN Walaupun masyarakat Kintak telah menerima perubatan moden. 4. Dijampi dan diikat dengan anduh buluh. dipupuk atau disapu pada tempat yang sakit. tumbuh- . keladi. Akar lada direbus dan diminum. namun kaedah perubatan tradisional seperti penggunaan khidmat bomoh serta pengambilan herba bagi mengubat penyakit-penyakit serta sebagai amalan kesihatan mereka masih dipraktikkan secara meluas. Antaranya adalah seperti berikut:Penyakit Kayap Sakit kepala Luka Kurap/panau Berdarah hidung Bisul Kudis Buta Patah terseliuh Kaedah Rawatan Dijampi Kulit tepus dilayur pada api dan dililit di kepala. Daun sirih atau cawi digulung berbentuk kon dan disumbatkan ke lubang hidung. Mereka juga mendapatkan buah-buahan . ubi tanjung.1 PEMAKANAN Mamandangkan hampir tidak wujud sebarang bentuk pertanian dalam kehidupan masyarakat ini.

perusahaan pembalakan dan sebagainya menyebabkan pencemaran sungai dan kemusnahan hutan. Walaupun ada di antara mereka yang menoreh getah sendiri dan ada yang telah mula mengusahakan tanah untuk pertanian . gaharu.tumbuhan binatang buruan dan ikan sebagai sumber makanan.Disamping itu mereka juga mengumpul hasil-hasil hutan sperti rotan. rotan serta herta ubatan tradisional untuk dijual di kampung-kampung dan bandarbandar berhampiran serta kepada peraih-peraih yang sering berulang-alik kampung mereka. Bilamana penerokaan hutan untuk projek-projek tadahan air. tetapi bilangannya terlalu kecil lantarn pulanganya tidak mampu menampung keseluruhan keperluan hidup mereka.Hanya sebilangan kecil di antara mereka mengusahakan tanah untuk aktiviti pertanian. hidro-elektrik. Namun. gaharu. sekaligus mengancam kehidupan flora dan fauna yang menjadi sumber makanan dan ekonomi mereka. 5. herba ubatan tradisional dan sebahagiannya untuk dijual. . kini ada di antara kaum lelaki khususnya generasi muda . begitu tidak kurang juga mereka yang masih masuk ke hutan untuk mencari rebung.Malah ada yang telah bekerja di kilan-kilang dan sebagainya di bandar-bandar berhampiran khususnya bandar Grik dan Keroh bagi mendapatkan wang untuk membeli makanan. telah keluar ke kampung-kampung bersebelahan untuk mengambil upah menebas dan meracun di kebun-kebun. pembinaan lebuhraya.1 PEKERJAAN Kesan kepesatan pembangunan negara turut dirasai dan sekaligus mengancam kehidupan dan menggugat ekonomi masyarakat ini walaupun mereka tinggal agak jauh di pedalaman .Untuk meneruskan survival mereka yang begitu panjang. pakaian dan keperluan lain.

2. Tempat yang hendak didiami jauh dari tanah perkuburan.2 KUASA PENGHULU Kuasa Penghulu terikat dengan adat resam dan pantang larang suku kaumnya. Ini dilakukan dengan cara 'berhalaq(jampi) atau mimipi. berburu dan mencari tumbuh-tumbuh hutan. Mereka menyara keluarga dengan bercucuk tanam. Penghulu biasa mempunyai ciri-ciri kepimpinan dan pemilihannya dibuat melalui mesyuarat Jawatan Kuasa Kerja Kampung(JKKK). Mereka juga tidak membuat penempatan di kawasan berpaya(takungan air) kerana ditakuti berpenunggu. SOSIO-BUDAYA 2. Begitu juga kawasan air terjun dan sungai besar juga tidak sesuai kerana ditakuti ada puteri sungai/lata yang akan mengganggu. Penghulu juga mempunyai kebolehan sebagai bomoh tradisional(Halaq). 3. 2. Mereka membina rumah daripada kayu (selain daripada kayu jenis keras) secara bergotong-royong. PENGENALAN Pemilihan penempatan suku Bangsa Temiar di sesuatu tempat ditentukan oleh penghulu. Beliau berkuasa mengarahkan anak-anak buahnya untuk bergotong-royong menjalankan aktiviti kampung serta merestui perkahwinan.1 PERLANTIKAN Jawatan Penghulu diwarisi mengikut keturunan.KAUM TEMIAR 1. Di peringkat awal penempatan. KEKELUARGAAN 3. mereka membina rumah panjang. bebas daripada adanya kayu keras seperti "merbau" dan sebagainya. . penasihat dan penghubung dengan masyarakat dengan agensi luar.1 PERKAHWINAN (i) Adat Menunggu (Meyakinkan bakal mertua) Bakal menantu lelaki perlu dapat meyakinkan mertua akan kewibawaannya dengan menawarkan diri untuk menguruskan kerja-kerja seharian. Ini bererti beliau mempunyai kesanggupan menanggung bakal keluarganya. Kuasa Penghulu juga akan gugur jika beliau mengasingkan diri dengan berpindah ke pertempatan baru. Setelah beberapa lama tinggal di rumah panjang itu. 2. barulah mereka berpindah dengan keluarga masing-masing dan membina rumah sendiri. Beliau juga bermain peranan sebagai hakim. Adat ini dikenali sebagai "Adat Menunggu". Perpecahan kuasa Penghulu boleh berlaku sekiranya ada di antara keluarga yang tidak bersetuju dengan kepimpinannya.

3. Ibu ditempatkan di sebuah bilik khas (biasanya di bahagian dapur). Mereka ini memainkan peranan sebagai 'tuhad' (penyelamat). (ii) Merisik Kedua-dua belah pihak mengadakan perbincangan dan mendapatkan persetujuan daripada kedua-dua pasangan. 3. * Memotong buluh/tebu mesti mengikut ruas untuk mengelakan bayi dalam kandungan dalam keadaan songsang. Bidan akan menolong dan mengurut ibu sehingga bayi dilahirkan. Majlis jamuan akan diadakan pada malam kedua. Pengiring akan memerhatikan gerak laku pengantin baru dan akan melaporkan kepada kedua belah pihak. Majlis perkahwinan diadakan pada waktu malam. Pihak perempuan menyediakan sebuah bilik khas bagi kedua-dua pengantin tidur bersama. Tok Bomoh dan Bidan dipanggil untuk menjampi dan membantu ibu bersalin. Tempat tidur disediakan dalam kedudukan condong 20 darjah untuk memudahkan ibu bersalin. Suami dan saudara-mara terdekat(perempuan) boleh turut sama duduk di sisi. Kedua-dua pihak membawa pengiring daripada ahli keluarga masing-masing. Kemudian kedua-dua pihak berjumpa Penghulu untuk mendapatkan restu dan seterusnya menetapkan tarikh perkahwinan. Bidan akan balik setelah ibu 'buka pantang' iaitu seminggu selepas bayi dilahirkan. * Tidak boleh makan buruan yang telah ditembak kerana dipercayai kandungan akan gugur. Uri bayi akan digantung di pokok dipercayai tiada gangguan. . * Tidak boleh makan kijang. ayam hutan dan ikan yang mempunyai sengat ditakuti bayi terkena 'kenan' dan menghidap sakit 'sabat'(sawan). Pada malam itu juga mereka membakar kemenyan dan menabur bertih agar rumahtangga yang dibina sentiasa bahagia dan dijauhi daripada penyakit serta perkahwinan ini juga direstui oleh penduduk kampung. Majlis ini kebiasaannya akan diikuti dengan tarian sewang di dewan / tempat khas yang disediakan. * Tidak boleh memancing ikan kerana dipercayai tali pusat bayi akan putus semasa bersalin.2 Kelahiran Semasa isteri sedang mengandung kedua pasangan terpaksa mematuhi beberapa pantang larang seperti berikut: * Suami tidak memegang alat menangkap ikan kerana dikhuatiri bayi yang dilahirkan itu nanti terlekat uri.

2 Sewang Kelahiran Upacara Sewang Kelahiran dilakukan dengan memuja bayi dengan harapan bayi tersebut mendapat kebaikan apabila dewasa kelak. Mereka akan dipulihkan oleh Tok Halaq. Sewang Kematian diadakan selepas tamat tempoh berkabung (selepas 40 hari) selama 3 hingga 4 malam berturut-turut bergantung kepada bekalan makanan. Juru Sewang akan berdendang hingga tidak sedarkan diri (pengsan). Mereka tidak boleh makan semua jenis binatang dan garam. . Bayi dijamu dengan bertih padi/jagung dan diletakan bau-bauan supaya kehidupan bayi sentiasa harmoni dan aman damai.3. ADAT ISTIADAT 4. Setiap sewang memakan masa selama 15 minit yang dijalankan oleh 'Juru Sewang'. mertua dan bidan akan berbincang untuk memberi nama bayi. 4. ibubapa. Senikat lagu sewang diperolehi oleh Tok Halaq melalui mimpi.3 Pantang Selepas Bersalin Selepas bersalin ibu dan bidan akan berpantang selama seminggu. Dalam upacara ini hanya kaum keluarga yang terdekat dibenarkan bersewang bersama Tok Halaq. Upacara ini dilakukan pada malam hari dan berjalan selama 3 hingga 7 hari berturut-turut bergantung kepada makanan yang ada.1 Sewang Sewang adalah upacara menurun untuk mendapatkan ilham. 4. 'Tuhad'. Terdapat dua jenis sewang iaitu Sewang Pantang dan Sewang Umum. 4. Selepas upacara buka pantang selesai barulah majlis sewang dibuka kepada tetamu/orang ramai. Begitu juga kepada suami jika dia menyentuh bayi tersebut ketika dilahirkan. Ibu dan bidan akan dihidangkan dengan makanan khas yang berlainan dari tetamu. Mereka menari dengan cara bergerak sekeliling penetas secara berpusing.3 Sewang Kematian Upacara ini dimulakan oleh Tok Halaq dengan membuka pantang melalui nyanyian(gabak) iaitu memuja roh simati sambil mengetuk buluh centong dengan kedudukan ruasnya ke bawah. Untuk mengadakan majlis ini persiapan kenduri disediakan oleh kedua pihak keluarga.

KEPERCAYAAN 6. . lata.4 Sewang sebelum dan selepas membuka pantang Ia dimulakan dengan nyanyian Tok Halaq memohon agar tanaman mereka mengeluarkan hasil yang memuaskan.1 Karei / Engku Ia dipercayai makhluk yang besar dan berkuasa yang tinggal di angkasa Karei akan marah dengan menurunkan bala jika mereka melanggar pantang dan melakukan perbuatan keji.5 Sewang Berubat Tok Halaq akan bersewang untuk memohon daripada penunggu supaya menyembuhkan penyakit.4. Pesakit terpaksa mematuhi beberapa pantang-larang yang telah ditetapkan oleh Tok Halaq.2 Penunggu Masyarakat Temiar percaya. teluk. 4. tempat seperti lubuk. BAHAN PERUBATAN Suku Kaum Temiar masih mengamalkan perubatan tradisional dengan menggunakan akar dan tumbuh-tumbuhan berikut sebagai bahannya: * Akar Tongkat Ali * Kacip Fatimah * Tunjuk Langit * Bunga Pakma * Pokok Dukung Anak * Pokok Gajah Beranak * Rempah * Pisang Hutan * Kulat Susu Harimau * Akar Sempelas 6. Mereka dilarang menegur atau berkata sesuatu di tempat tersebut krana ia akan disampuk oleh penunggu terutama bagi mereka yang lemah semangat.Selepas menuai diadakan pula sewang tanda kesyukuran kerana hasil padi yang memuaskan dan terus bertambah pada tahun hadapan. 6. bukit dan gunung ada penunggunya maka ia harus dihindari dan tidak diganggu. 5. gua.

6. ini bermakna menegur roh simati yang sedang berkeliaran.5 Bunga Pakma Bunga Pakma tidak boleh dipetik kecuali "Tok Halaq". 6. Jika mereka melanggar pantang berkenaan dipercayai 'ruai' buah-buahan akan mengarahkan harimau mengganggu orang lain.7 Kempunan (Selantap) Suku kaum Temiar juga percaya jika sesuatu keinginan/niat tidak tercapai maka mereka akan kempunan.6 Buah-buah Hutan Buah Perah dan buah-buahan lain di dalam hutan hendaklah dipetik dalam sesuatu musim dengan satu upacara bergotong-royong untuk dibuat kenduri.Jika salah seorang mungkir janji.3 Kayu Merbau Mereka percaya bahawa teras kayu merbau boleh memanah dan kemungkinan terkena sesiapa sahaja yang lalu di situ. senja dan ketika hujan panas serta ada pula pelangi. Terutama pada waktu subuh.6. dipercayai ia boleh bertukar menjadi harimau (ruai). Jika terjatuh dan bergolek ketika membawanya. Kempunan bermakna mereka akan ditimpa bala/kesusahan. 6.8 Suara Burung Apabila burung 'Chiap Chereyet' berbunyi. 6. . Sesiapa yang mendengar bunyi ini hendaklah mengasap badan dengan asap supaya 'badi' tidak mengganggu atau merasuk keluarga mereka. dipercayai 'Jelmaan harimau' akan datang mengganggu orang itu. Selepas itu baru ia boleh diambil. 6.4 Pantang Harimau Pertemuan di antara dua orang yang telah berjanji untuk bertemu harus ditunaikan.

7. Semua harta kepunyaan simati akan ditanam bersama-sam mayat sementara barang-barang lama dan rumahnya dibakar.2 Adab Bercakap Dengan Mertua Menantu lelaki tidak boleh bertentang mata dengan ibu mertua dan menantu perempuan tidak boleh bertentang mata dengan bapa mertua semasa bercakap. ALAT MUZIK TRADISIONAL Alat muzik tradisonal masih digunakan dalam majlis sewang dan untuk hiburan . Liang dikorek lebih kurang sedalam dua meter. Sekiranya 'Tok Halaq' meninggal dunia. ia diletakkan di atas pengandar(usungan) yang dibuat dari buluh cincang. Berita kematian akan diberitahu kepada penghulu dan seterusnya kaum keluarga terdekat. unggun api dinyalakan di bahagian kaki atau kepala simati untuk mengelakkan roh simati mengganggu ahli keluarganya. Tok Halaq akan megesahkan kematian tersebut.7. Mereka boleh bercakap melalui orang tengah (Orang Perantaraan). Mayat tidak boleh dimandikan atau dibersihkan. * Tetamu mesti menegur ketua rumah terlebih dahulu dan bertanyakan khabar. balik. * Tetamu selalunya menghadiahkan sesuatu kepada ketua rumah seperti rokok atau tembakau.Nyanyian 'Chinchemm'(lagu sedih) dinyanyikan semasa mengiringi mayat ke tanah perkuburan. Ia dipakaikan pakaian baru dan diselimutkan dengan kain baru. Tanpa memakai kasut tetamu boleh naik ke rumah setelah dijemput.Sebelum mayat dikebumikan.Selepas itu. kemudian digulung dengan tikar baru dan diikat. Di antara alat muzik tradisonal mereka ialah: * Siol(Seruling Buruh) * Gooh(Buluh Centong) * Genggong (Ranggot) * Bateq(Gendang) * Kerep(Guitar Buluh) 9.1 Bertandang * Tetamu hendaklah pasti ada orang dirumah sebelum bertandang. KEMATIAN Apabila berlaku kematian. Kaum keluarganya akan menyalakan unggun api di bawah rumah . 8. mayatnya tidak terus ditanam sebaliknya diletakkan di dalam bilik khas di rumahnya. * Tetamu akan minta diri untuk balik dan bertanyakan pesanan untuk dibawa kepada penghulunya (jika tetamu dari kampung lain). AMALAN SOSIAL 7. Tanah perkuburan biasanya terletak di seberang sungai untuk mengelakkan hantu yang membawa kematian.

Kumpulan pertama menguruskan penyediaan makanan dan kumpulan kedua menyediakan tempat bersewang. 9.Setelah selesai berkabung barulah majlis kenduri diadakan. Tiga hari sebelum upacara ini dijalankan. Kaum keluarga akan berpindah ke tempat baru. Tempat sewang akan dihias dengan pucuk 'calon' buah kepala (palas) untuk dijadikan seludang palas(Tempok Kuar) dan bunga.1 Acara Buka Pantang Kematian Setelah tamat tempoh pantang selama 40 hari. Kauam keluarga dijemput berkumpul semula dengan tujuan untuk mengumpulkan bahn makanan bagi majlis kenduri. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan. .tersebut selama tujuh hari untuk mengelakkan mayat daripada diganggu oleh binatang buas. Dalam tempoh berkabung selama 40 hari semua aktiviti dalam bentuk hiburan diharamkam. diadakan pula 'Acara buka Pantang Kematian'.

Ditinjau secara khusus.KAUM LANOH 1. Amalan berpindah randah kadangkala membawa memasuki wilayah suku kaum lain. Dari sudut lingustik dan budaya. tidak melakukan perkara yang dilarang. masyarakat Lanoh dari segi ras (bangsa) dan budaya merupakan Negrito tetapi dari segi bahasa mereka hanya menggunakan bahasa Temiar. 2. wilayah Jahai di Timur dan wilayah Temiar di Tenggara. pasangan sudah memadai digelar suami isteri. Kebiasaannya perceraian akan berlaku di awal perkahwinan dan pasangan remaja akan cuba mencari sehingga mendapat pasangan sejati. Tiada kendurikendara dilangsungkan. hanya si suami memberi sedikit hadiah kepada si isteri dan mertua. Keluarga asas penting sebagai sebuah unit ekonomi. Malah ada pengkaji yang menganggap ketiga-tiga masyarakat ini sebagai sebuah masyarakat yang sama. menerima tanggungjawab perkongsian dalam kegiatan harian kelompok. Keluarga asas bertanggungjawab memasyarakatkan anak sebagai ‘ahli masyarakat yang baru’ dengan nilai dan budaya Lanoh. Bagi si isteri pula membalas pemberian hanya kepada si suami. Jarang pula berlaku perceraian apabila pasangan mendapat anak. Manakala ibu . Masyarakat ini turut dikenali sebagai Lano dan Sabubn tetapi nama Sabubn sudah tidak digunakan. PERKAHWINAN Perkahwinan kebiasaannya berdasarkan suka sama suka antara pasangan. Ahli baru ini diajar dan diterapkan dengan nilai-nilai menghormati orang tua. Wilayah Lanoh dikelilingi wilayah Kintak di utara. PENGENALAN Lanoh. Bapa akan dibantu oleh anak lelakinya yang dewasa untuk memastikan keluarga asas mereka sentiasa mempunyai bekalan daging dan makanan yang mencukupi. Mereka memilih pasangan sendiri tanpa melibatkan ibu bapa ataupun keluarga terdekat dengan membina tempat tinggal bersama. orang Lanoh paling hamper kepada suku kaum Kensiu dan Kintak. Sistem social keluarga asas merupakan unit yang memastikan kesinambungan dari segi kewujudan dan kelangsungan hidup masyarakat ini. Keluarga asas pula merupakan sebuah kumpulan kerja dan menampakkan sedikit pembahagian tugas antara lelaki dan wanita.Petempatan mereka bertaburan di utara negeri Perak khususnya di Daerah Lenggong. suku kaum orang Asli daripada rumpun bangsa Semang-Negrito. menghormati pantang larang dan berpegang teguh pada kepercayaan Lanoh.

liang digali lebih kurang sedalam 2 meter. Mayat wanita akan dihiaskan dengan barang kemas seperti cincin. Perasaan takut kepada hantu umpamanya merupakan satu cirri dalam kepercayaan animisme. maka suami berperanan besar memastikan pantang larang tidak dilanggar. Selama dua ke tiga bulan makanan untuk ibu tidak boleh ditambah garam. KEMATIAN Apabila berlaku kematian. 3. keluarga asas turut merupakan unit keagamaan. Pada hari pertama diadakan kenduri untuk menjamu roh. Di tanah perkuburan. Sistem kepercayaan dikawal dan dipelihara oleh autoriti yang bergelar Halak. Hasil tersebut menjadi hak keluarga asas kecuali ada lebihan. Kemudian dibalut dengan kain batik yang baru dan seterusnya digulung dengan tikar dan diikat dengan kuat. Semua harta kepunyaan simati akan ditanam bersama-sama mayat. berita tersebut akan disebarkan kepada penghulu dan kaum keluarga terdekat. barulah diagih-agihkan. gelang dan rantai. Mayat akan dimandikan dan dibersihkan. Jika suami meninggal dunia. Memandangkan dalam sesetengah hal. Namun masyarakat ini turut mempercayai tuhan sebagai lambang kuasa yang unggul. Di bahagian kepala kubur dinyalakan api supaya dapat menghalang binatang buas seperti harimau dan babi merosakkan kubur. KEPERCAYAAN Orang Lanoh berpegang pada sistem kepercayaan animisme. Setelah dikambus. Mayat lelaki pula dibalut dengan kain pelikat sebelum digulung dengan tikar. si isteri tidak boleh bersolek selama 7 hari. Makanan yang menggunakan minyak juga pantang dimakan. Di samping menagani hal ehwal ‘keagamaan’. Kenduri juga diadakan pada hari ketujuh untuk roh simati pulang terus ke alam ghaib. ‘Halak’ turut berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional Lanoh. .dibantu oleh anak perempuannya memungut buah-buahan hutan dan sayur-sayuran. 4. Suami dalam apa jua atau ruang tetap menjadi ketua keluarga asas. 2 batang kayu sebagai tanda dipacakkan sebagai tanda kepala dan kaki simati. IBU MENGANDUNG/KELAHIRAN BAYI Ibu yang sudah harus berpantang dengan tidak boleh turun memijak tanah selama dua minggu. Hasil yang diperolehi daripada kegiatan memburu dan memungut hasil hutan ini biasanya tidak dikongsi dengan ahli keluarga (puak) lain. Isteri akan mengganti tampuk sebagai ketua sekiranyan suami meninggal dunia. 4.

terutamananya kerajaan. semakin ramai orang Lanoh diasimilasikan ke dalam suku kaum Orang Asli yang lain seperti Temiar. Puak diketuai oleh seorang ketua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran. . tetapi juga untuk memelihara peraturan sosial seperti usaha menjatuhkan hukuman atas kesalahan yang bersifat jenayah. Di kawasan penempatan baru ini. menetapkan masa untuk membuat rumah dan berpindah dan seumpamanya. Dalam satu rancangan kekal umpamanya di Kampung Grik. Selain itu. Tanggungjawab utama seseorang ketua tidak hanya terbatas sebagai pembuat keputusan dalam hal-hal yang berkaitan dengan ekonomi seperti jenis kegiatan ekonomi yang harus dijalankan dalam sesuatu masa atau musim. STATUS EKONOMI Gabungan beberapa keluarga asas (biasanya tidak melebihi 10 keluarga asas) yang mempunyai pertalian darah atau bersaudara membentuk sebuah puak. Dalam jangka panjang. ketua orang Lanoh bergelar Penghulu. mereka terlibat dalam kegiatan ekonomi moden. akibat sistem petempatan kekal. Penghulu dilantik di kalangan anggota yang ‘berpendidikan dan berpengalaman dalam pengaulan luar’. Fenomena ini berpunca daripada perkahwinan campur dan kedua. Pada masa ini kerajaan mewajibkan masyarakat ini tinggal secara kekal di perkampungan dan dalam Rancangan Penempatan Semula yang dibangunkan oleh kerajaan. Fenomena ini secara tidak langsung sebenarnya menunjukkan sifat positif dan kepekaan masyarakat terhadap pembangunan dan perkembangan alam sekeliling mereka. Namun dalam satu perkembangan lain. Mereka menggunakan bahasa Temiar walaupun bercakap sesame orang Lanoh sendiri. berpengalaman luas dan memiliki pengetahuan mendalam tentang ilmu kebatinan dan perubatan tradisional Lanoh. satu sistem yang dianjurkan oleh kerajaan. beberapa keluarga Lanoh telah ditempatkan bersamasama majoriti orang Temiar. khususnya dalam sektor makan gaji. Terdapat juga pertanian kekal ini secara persendirian.5. Ketua puak biasanya terdiri daripada anggota puak tertua. Orang Lanoh hari ini telah menerima perubahan yang dianjurkan oleh kerajaan dengan baik. Dia berperanan sebagai orang perantaraan di antara penduduk kampung dengan orang luar. masyarakat ini akan terserap dalam masyarakat Temiar. Orang Lanoh telah menerima baik system pertanian kekal yang dianjurkan oleh kerajaan.

Mereka mula bercucuk tanam seperti menanam ubi.KAUM KENSIU 1. Hal ini adalah kerana mereka ini adalah satu golongan Orang Asli yang nomad sepenuhnya. Mereka akan berpindah ke tempat lain jika didapati tempat itu tidak produktif lagi. Identiti kaum Negrito adalah tersendiri dan boleh dilihat melalui kebudayaan. Mereka tinggal semenjak 1957 di Lot No.W. pisang dan jagung. sungai Celak dan Kampung Tiak Kupang. mereka juga ada pertalian keluarga di Kampung Rai Yala Selatan Thailand. sebelum itu mereka tinggal berpindah randah dari Ulu Lenggong ke Parit Panjang. LATAR BELAKANG Kensiu adalah suku kaum Orang Asli dari rumpun bangsa Semang-Negrito. dan rendah setinggi 5 kaki ke bawah. jumlah penduduk Kensiu yang menganut agama Islam seramai 118 orang dan selebihnya masih mengekalkan kepercayaan animisme. hidung lebar mata bulat mirip Orang Afrika Timur dan kebanyakan mereka seperti Orang Asli New Guinea yakni Papuans. Nakil (atau Dalem). Sakai dan sebagainya. berbadan gelap. tabika dan terdapat 46 buah rumah milik penduduk yang dibina oleh JHEOA dan sebuah rumah milik petugas JAKIM. Baling Kedah dan jaraknya lebih kurang 12km dari Bandar Baling. . Ia merupakan kumpulan kaum Negrito yang terkecil dan tertua sekali di Semenanjung Malaysia.3623 yang telah diwartakan pada tahun 1958 sebagai Rizab Orang Asli seluas 428 ekar. yang kini hanya tinggal di perkampungan Orang Asli Lubuk Lenggong. Terdapat di Kedah di zaman paleolitik dan mesolitik pada tahun 5000 sebelum masihi telah didiami oleh orang Austrinesia yang menjadi nenek moyang orang Negrito. sebuah dewan serbaguna. Kaum Negrito mengembara dari setempat ke setempat kerana memburu dan mengumpul bahan makanan dan barang-barang hutan. Tweedie seorang sejarawan menyatakan dalam bukunya “Pre-History” mereka yang tinggal di Semenanjung dikenali sebagai Negrito dan telah ada sejak tahun 8000 sebelum masihi dan mereka tinggal di dalam gua memburu binatang yang dikenali sebagai zaman batu pertengahan. Kampung Bendang Man Sik. kebendaan dan kehidupan mereka. Orang Negrito ini sukar untuk ditentukan sifatsifat fizikalnya kerana di kalangan mereka terdapat empat sub kumpulan Kensiu yang mereka kenali sebagai Mos. Sehingga tahun 2000. Mereka tidak mengamalkan pertanian. Menurut M. Di samping itu. Perak September 2001). Kawasan penempatan mereka telah dilengkapkan dengan sebuah surau. Kini terdapat jumlah penduduk seramai 212 orang dan jumlah 44 keluarga (data maklumat dari JHEOA Grik. Mereka ini diketuai oleh seorang penghulu bernama Itam bin Daram. Purata mereka mempunyai rambut yang kerinting halus. Penempatan mereka juga dilengkapi dengan bekalan elektrik dan bekalan air masyarakat yang disediakan oleh Jabatan Bekalan Air. padi. Mereka menunjukkan sedikit atau tiada tanda-tanda pertanian. Bentuk kebudayaan kebendaan mereka termasuk penggunaan dalam mencucuk hidung dan pembinaan kediaman sementara untuk berlindung dari angina dan cuaca. Hetot dan Tanjen.

labi-labi. mempunyai hubungan rapat sesama mereka. Dalam sistem kekeluargaan masyarakat Kensiu. tanpa perlu mendapatkan persetujuan daripada kedua orang tua si gadis. tupai. Apabila tiba masanya di kalangan anak muda yang muda yang mahu berkahwin. Apabila si gadis bersetuju untuk berkahwin. Manakala saudara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin tidak dibenarkan berinteraksi dan bersua muka dengan kakak atau abang ipar. akar kayu. mentua atau menantu. terdapat pantang larang yang masih diamalkan hingga kini di mana menantu perempuan tidak boleh bersua muka begitu juga sebaliknya. mereka cuma perlu mendapatkan persetujuan daripada bakal gadis yang akan dikahwininya. mereka tinggal sebagai tanda mereka telah berkahwin. Kebanyakan masyarakat Kensiu di perkampungan ini. Masyarakat Kensiu yang beragama Islam berkahwin mengikut syariat dan undang-undang keluarga Islam. buluh. tumbuh-tumbuhan dan binatang seperti kurakura. . Satu konsep kehidupan tradisi yang masih dikekalkan dalam amalan untuk mengelakkan solidariti adalah melalui hubungan elakan. Mereka menggunakan orang ketiga bagi mewakili diri mereka jika mahu berinteraksi dengan bapa mentua dan ipar-duai. tembakau dan pisau kepada bapa si gadis sebagai tanda perkahwinan antara mereka akan berlaku. Pernikahan mereka dijalankan oleh pegawai agama dari Jabatan Agama Islam Negeri Kedah. SISTEM EKONOMI MASYARAKAT KENSIU Walaupun kerajaan melalui JHEOA telah membina perkampungan dan penempatan kekal dengan projek ekonomi seperti projek Mini estet Lubuk Lenggong I dan II pada tahun 1980 dan 1982 yang dianggarkan jumlah pendapatan sebanyak RM400 sebulan namun minat kaum ini kepada mencari hasil hutan dan memburu binatang amat tebal. 3. Dalam hubungan ini seseorang ahli kumpulan cuba mengelakkan daripada bersua muka atau terserempak dengan ipar. maka pihak lelaki akan menghantar barangan berupa kain. perkahwinan adalah mengikut kepercayaan mereka. kayu depu.2. hubungan kekeluargaan adalah bilateral iaitu berdasarkan keturunan kedua ibubapa berdasarkan generasi lelaki. Menantu lelaki juga tidak dibenarkan berinteraksi dengan ibu mentua dan bersua muka. ADAT PERKAHWINAN DAN HUBUNGAN KEKELUARGAAN Konsep kehidupan yang mengutamakan kesamaratan dan kesepadanan ini dicerminkan dalam seluruh aspek kehidupan masyarakat tersebut. Mereka lebih suka mencari rotan. kera dan lotong dan hasil pencarian ini. Hanya terdapat dua orang sahaja yang berkahwin dengan wanita Melayu dari kampung Baru dan seorang lagi dengan warga Indonesia. Tiada sebarang upacara diadakan dalam perkahwinan mereka. Mereka bukan sahaja tidak boleh berinteraksi malahan untuk menyebut nama pun tidak dibenarkan. Manakala bagi yang mengikut fahaman animisme. terutamanya berlainan jantina. Dalam hubungan kekeluargaan masyarakat Kensiu. meraka jual kepada pekedai Cina di pecan berhampiran. Selepas itu.

Bagi anak-anak yang berumur lebih tujuh tahun ke atas akan dibina tempat teduh yang lain tidak jauh dengan keluarga mereka. Bagi masyarakat Negrito yang mengamalkan aktiviti berpindah randah. Kumpulan ini turut membawa anak-anak mereka ke mana saja mereka berpindah randah. pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu perbomohan dan kebatinan. manakala anak perempuan pula akan tinggal bersama orang tua dan dipisahkan dengan unggun api yang dibuat di tengah tempat tidur mereka. masa untuk berpindah dan seumpamanya tetapi masih tertakluk pada pandangan dan nasihat anggota kumpulan yang dipimpinnya. Ketua mempunyai kuasa membuat keputusan seperti memilih tapak perkhemahan (penempatan). sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep egalitarian dan solidariti. Satu-satu kumpulan diketuai oleh anggota tertua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran yang khusus. semua anggota keluarga dalam sesebuah penempatan atau kem mempunyai ikatan persaudaraan yang rapat atau serumpun puak. Secara umumnya konsep berketua seolah-olah tidak begitu dipentingkan oleh masyarakat ini di peringkat kumpulan. Merujuk kepada kaum Kensiu di Baling. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Di antara lambang kuasa ini. Elemen penting dalam organisasi sosial adalah keluarga nukleus yang mengandungi suami. Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Mereka telah tinggal di kampung Lubuk Lenggong dalam tempoh yang lama serta amalan berpindah randah sudah kurang diamalkan. ORGANISASI SOSIAL Dalam kehidupan tradisi masyarakat Kensiu gabungan lima atau enam buah keluarga asas membentuk sebuah kumpulan. tetapi yang masih kecil sahaja yang tinggal bersama mereka. Ini kerana telah dibina penempatan yang kekal oleh JHEOA dan dipantau oleh semua agensi yang berurusan secara langsung dan tidak langsung dengan mereka. Mereka akan mendukung anak kecil ini secara bergilir-gilir. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Penghulu masih mempunyai persamaan peranan ketua tradisi mereka. Setiap kumpulan ini mempunyai suami. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Dalam kebanyakan hal. isteri dan anak-anak. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Cenoi Tapn . Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. Dan organisasi secara berkumpulan telah berubah dan telah diganti dengan perkampungan sebagai unit penempatan di bawah pimpinan ketua yang dipanggil penghulu. Seseorang ketua kumpulan dipilih berdasarkan faktor umur. penempatan mereka lebih dikenali sebagai “kumpulan tabir angin” iaitu masyarakat yang tinggal di bawah atap sebagai tempat berteduh sementara.4. organisasi sosial ini telah banyak berubah. Segala urusan kepimpinan terletak di tangan bapa mereka yang bertindak membuat keputusan dalam hidup ahli keluarga. isteri dan anak.

yang melibatkan nyanyian dan tarian. selepas mereka tidak sedarkan diri dalam keadaan yang khayal. yang juga menggabungkan nyanyian dan tarian. 5. Namun begitu hampir separuh daripada masyarakat Kensiu di Kampung Lubuk Lenggong telah memeluk Islam. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. keagamaan dan perubatan terdiri daripada upacara yang dinamakan panoh. Masyarakat Kensiu juga mempunyai orang penting yang dianggap pakar dalam hal kepercayaan yang dipanggil “Halak” atau tok pawang. Tok Pawang ini dipercayai dapat berhubung dengan “Chinoi” dan adakalanya menjadi pengantara pertolongan semangat ini dalam pertanian mereka. Satu lagi ritual yang diadakan untuk tujuan sama dinamakan sawan. nilai dan norma masyarakat. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Di samping itu. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka.dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Di antara lambang kuasa ini. Pengabdian serta ketaatan kepada kedua-dua sistem turut dicerminkan melalui sikap menghormati. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Mereka mampu memasuki dunia semangat roh ini dengan mengkhayalkan diri. KEPERCAYAAN dan KEAGAMAAN Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. pantang larang. . Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Halak juga berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional. Kedua-dua sistem ini. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka.

pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu perbomohan dan kebatinan. mereka tinggal sebagai tanda mereka telah berkahwin. Dalam kebanyakan hal. hubungan kekeluargaan adalah bilateral iaitu berdasarkan keturunan kedua ibubapa berdasarkan generasi lelaki. Pernikahan mereka dijalankan oleh pegawai agama dari Jabatan Agama Islam Negeri Kedah. Apabila si gadis bersetuju untuk berkahwin. Manakala bagi yang mengikut fahaman animisme. 4. terdapat pantang larang yang masih diamalkan hingga kini di mana menantu perempuan tidak boleh bersua muka begitu juga sebaliknya. masa untuk berpindah dan seumpamanya tetapi masih tertakluk pada pandangan dan nasihat anggota kumpulan yang dipimpinnya. Manakala saudara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin tidak dibenarkan berinteraksi dan bersua muka dengan kakak atau abang ipar. Satu-satu kumpulan diketuai oleh anggota tertua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran yang khusus. tanpa perlu mendapatkan persetujuan daripada kedua orang tua si gadis. Tiada sebarang upacara diadakan dalam perkahwinan mereka. Selepas itu. . Mereka menggunakan orang ketiga bagi mewakili diri mereka jika mahu berinteraksi dengan bapa mentua dan ipar-duai. maka pihak lelaki akan menghantar barangan berupa kain. Apabila tiba masanya di kalangan anak muda yang muda yang mahu berkahwin. Mereka bukan sahaja tidak boleh berinteraksi malahan untuk menyebut nama pun tidak dibenarkan. terutamanya berlainan jantina. Ketua mempunyai kuasa membuat keputusan seperti memilih tapak perkhemahan (penempatan). ORGANISASI SOSIAL Dalam kehidupan tradisi masyarakat Kensiu gabungan lima atau enam buah keluarga asas membentuk sebuah kumpulan. Seseorang ketua kumpulan dipilih berdasarkan faktor umur. tembakau dan pisau kepada bapa si gadis sebagai tanda perkahwinan antara mereka akan berlaku. Satu konsep kehidupan tradisi yang masih dikekalkan dalam amalan untuk mengelakkan solidariti adalah melalui hubungan elakan. Menantu lelaki juga tidak dibenarkan berinteraksi dengan ibu mentua dan bersua muka. mentua atau menantu. Dalam hubungan ini seseorang ahli kumpulan cuba mengelakkan daripada bersua muka atau terserempak dengan ipar. Dalam sistem kekeluargaan masyarakat Kensiu. Dalam hubungan kekeluargaan masyarakat Kensiu. semua anggota keluarga dalam sesebuah penempatan atau kem mempunyai ikatan persaudaraan yang rapat atau serumpun puak.berkahwin mengikut syariat dan undang-undang keluarga Islam. perkahwinan adalah mengikut kepercayaan mereka. mereka cuma perlu mendapatkan persetujuan daripada bakal gadis yang akan dikahwininya.

isteri dan anak. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Bagi masyarakat Negrito yang mengamalkan aktiviti berpindah randah. Di antara lambang kuasa ini. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. tetapi yang masih kecil sahaja yang tinggal bersama mereka. Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Kumpulan ini turut membawa anak-anak mereka ke mana saja mereka berpindah randah. Elemen penting dalam organisasi sosial adalah keluarga nukleus yang mengandungi suami. Segala urusan kepimpinan terletak di tangan bapa mereka yang bertindak membuat keputusan dalam hidup ahli keluarga. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Dan organisasi secara berkumpulan telah berubah dan telah diganti dengan perkampungan sebagai unit penempatan di bawah pimpinan ketua yang dipanggil penghulu. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang . penempatan mereka lebih dikenali sebagai “kumpulan tabir angin” iaitu masyarakat yang tinggal di bawah atap sebagai tempat berteduh sementara. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Ini kerana telah dibina penempatan yang kekal oleh JHEOA dan dipantau oleh semua agensi yang berurusan secara langsung dan tidak langsung dengan mereka. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Penghulu masih mempunyai persamaan peranan ketua tradisi mereka. organisasi sosial ini telah banyak berubah.Secara umumnya konsep berketua seolah-olah tidak begitu dipentingkan oleh masyarakat ini di peringkat kumpulan. Mereka akan mendukung anak kecil ini secara bergilir-gilir. manakala anak perempuan pula akan tinggal bersama orang tua dan dipisahkan dengan unggun api yang dibuat di tengah tempat tidur mereka. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Setiap kumpulan ini mempunyai suami. Merujuk kepada kaum Kensiu di Baling. isteri dan anak-anak. Bagi anak-anak yang berumur lebih tujuh tahun ke atas akan dibina tempat teduh yang lain tidak jauh dengan keluarga mereka. Mereka telah tinggal di kampung Lubuk Lenggong dalam tempoh yang lama serta amalan berpindah randah sudah kurang diamalkan. sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep egalitarian dan solidariti.

Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Tok Pawang ini dipercayai dapat berhubung dengan “Chinoi” dan adakalanya menjadi pengantara pertolongan semangat ini dalam pertanian mereka. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. selepas mereka tidak sedarkan diri dalam keadaan yang khayal. Satu lagi ritual yang diadakan untuk tujuan sama dinamakan sawan.kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. KEPERCAYAAN dan KEAGAMAAN Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Mereka mampu memasuki dunia semangat roh ini dengan mengkhayalkan diri. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. yang melibatkan nyanyian dan tarian. Pengabdian serta ketaatan kepada kedua-dua sistem turut dicerminkan melalui sikap menghormati. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. 5. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Di samping itu. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Namun begitu hampir separuh daripada masyarakat Kensiu di Kampung Lubuk Lenggong telah memeluk Islam. Halak juga berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional. Kedua-dua sistem ini. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. nilai dan norma masyarakat. keagamaan dan perubatan terdiri daripada upacara yang dinamakan panoh. Di antara lambang kuasa ini. Masyarakat Kensiu juga mempunyai orang penting yang dianggap pakar dalam hal kepercayaan yang dipanggil “Halak” atau tok pawang. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. pantang larang. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). yang juga menggabungkan nyanyian dan tarian. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful