P. 1
Kebudayaan Orang Asli Dan Bumiputera

Kebudayaan Orang Asli Dan Bumiputera

|Views: 340|Likes:
Published by Aint Arishophy Ray

More info:

Published by: Aint Arishophy Ray on Sep 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/20/2014

pdf

text

original

PENGAJIAN MALAYSIA

KEBUDAYAAN MASYARAKAT BUMIPUTERA

DAN ORANG ASLI
AHLI KUMPULAN:

FARHAN BIN FAUZI NURFISYAHRIN BIN MUSLIM

3101020301 3101015001

NADYA NADIRA BINTI AHMAD 3101017721 NABILA BINTI ABU BAKAR 3101012461

NAMA PENSYARAH:ENCIK ISHAK

KAUM SEMAI

1.1 PENGENALAN
Suku Kaum Semai tinggal bertaburan di kawasan Banjaran Titiwangsa, meliputi Perak Tengah, Perak Selatan dan Pahang Barat. Bancian pada tahun 1993, menunjukkan jumlah mereka telah meningkat lebih daripada 42,000 orang dan merupakan suku kaum Orang Asli yang terbesar jumlahnya. Mereka hidup bermasyarakat.Sebuah kampung biasanya terdapat diantara 60 hingga 300 penduduk yang diketuai oleh seorang Penghulu atau “Batin” yang di lantik dari golongan berpengaruh seperti pawang, bomoh dan ketua adat.

2.SOSIO BUDAYA
2.1 Pemilihan Ketua Dahulu seorang ketua dipilih daripada orang yang sangat berpengaruh, mengetahui adat resam masyarakat dan berilmu seperti pawang. Biasanya ia disandang hingga turuntemurun. Walau bagaimanapun keadaan berubah mengikut peredaran masa. Beberapa faktor tambahan telah diambilkira sebelum perlantikan dilaksanakan, di antaranya ialah: * Mempunyai ilmu kebatinan * Berkebolehan berinteraksi dengan masyarakat luar * Bertanggungjawab * Aktif * Bersikap prihatin * Penyabar * Pengesahan oleh kerajaan Penghulu/Batin bertanggungjawab dalam menentukan sistem adat, mentadbir kampung dari segi pembangunan dan keselamatan. Beliau juga bertanggungjawab ke atas perhubungan dengan masyarakat luar dan agensi kerajaan. 2.2 Mencari Jodoh Pada masa dahulu jarak di antara satu perkampungan dengan satu perkampungan sangat jauh. Perjalanannya memakan masa di antara 4 hingga 6 hari berjalan kaki. Seorang teruna yang ingin mencari jodoh akan merantau ke tempat lain. Setelah bertemu gadis idaman hati yang sesuai untuk dijadikan teman hidup, maka ia pun akan bermalam di situ setelah mendapat persetujuan orang tua gadis tersebut. Biasanya kehadiran pemuda itu amat difahami oleh ketua keluarga tersebut.

a) Pelawaan Apabila senja menjelang, si bapa akan menyuruh anak gadisnya membentang tikar di tempat tidurnya. Kemudian teruna tersebut akan dipelawa oleh bapa gadis tadi untuk memilih tempat tidur yang disukainya.

b) Persetujuan Pemuda Sekiranya si teruna berkenaan dan bersetuju untuk menjadikan gadis tersebut sebagai teman hidupnya, maka beliau akan terus memilih tempat yang disediakan oleh gadis tersebut. Pada masa itu juga mereka akan tidur bersama dan disahkan sebagai suami isteri.

c) Tidak Setuju Jika si teruna tidak bersetuju dengan gadis berkenaan ia akan memilih tempat tidur yang jauh di satu ruang yang berasingan dari tempat yang telah disediakan oleh gadis berkenaan. Walau bagaimanapun si teruna akan memberi alasan-alasan yang munasabah agar tidak menimbulkan salah faham di pihak gadis.

d) Jika Anak Gadis Lebih Dari Seorang Sekiranya ia mempunyai anak gadis lebih dari seorang, seperti biasa apabila senja menjelma, si bapa akan menyuruh anak-anaknya menyediakan dan membentangkan tikar tempat tidur mereka masing-masing. Kemudian ia akan menjemput teruna tersebut memilih tempat tidur. Sekiranya pemuda tersebut berkenaan kepada salah seorang anak gadis itu, ia akan memilih tempat tidur gadis pilihannya. Kalau kesemuanya tidak sesuai, pemuda berkenaan akan tidur di ruang tamu.

e) Dipertemukan (kahwin) Upacara persandingan tidak dilangsungkan. Perkahwinan kedua-duanya tidak memerlukan waris. Bapa si gadis adalah bertanggungjawab sebagai wali dan ibu mas.

h) Hukuman Pada Zaman Dahulu Seseorang yang melakukan kesalahan akan menerima hukuman denda yang berbentuk material kepunyaan pesalah tadi. * Mempunyai ilmu. * Mengagih-agihkan makanan yang diperolehi suami kepada mentua. * Rajin mengambil air dan mencari kayu api. Kampit 6. * Menjamu tetamu yang singgah sementara. * Rajin dan pandai membuat jerat binatang dan menangkap ikan dengan bubu dan sebagainya. * Pandai menampi padi * Pandai menjaga suami dan mengasuh anak-anak. * Pandai menganyam tikar. Buluh sumpitan 3. Pacaq (sanggul buluh) 3. jika tidak menjadi bomoh pun tetapi boleh menjampi. Jeleg 6. Tabung sumpitan 4. Lain-lain barang Denda ke atas perempuan 1. Pal Dog (sudip racun ipoh) 5. Selampit 2.f) Kriteria Menantu Lelaki * Rajin dan kuat bekerja seperti menebang pokok dan membuka ladang buka. g) Kriteria Menantu Perempuan * Rajin ke ladang menggali ubi dan mengutip sayuran. Paciq 4. Tapong (dompit duit) 5. * Pandai membina rumah untuk diri sendiri dan kedua-dua ibubapa. Jex (beliung) 2. dan mengasap kemenyan anak sendiri apabila demam. (beryas. * Murah rezeki apabila berburu atau menangkap ikan. bersenglug). * Mempunyai tingkah laku yang baik. Contohnya seperti berikut: Denda ke atas lelaki 1. Parang 8. * Rajin memasak nasi atau ubi kayu dan lain-lain. Lain-lain barang . Salek (raga rotan) 7. Sumpit 8. Tikar 7. * Pandai menganyam nyiru dan juga pandai membuat “perdah” (mengikat rotan dan payu beliung).

Sebuah * Kelambu bantal/tilam . b) Istiadat Meminang Pihak lelaki akan menghantar alat adat meminang kepada pihak perempuan. Kelazimnya penyatuan mereka sama ada pilihan keluarga atau pilihan sendiri (suka sama suka). mereka akan ditemukan dalam satu pakatan sulit antara pihak lelaki dan pihak perempuan.sepasang salinan pakaian pengantin lengkap berwarna tanpa corak.25 Selendang Sehelai Cincin perak Sebentuk Sirih Pinang 1 tepak ( digunakan waktu memulakan perbualan semasa meminang ) c) Tanggung Nafkah Ketika masih dalam alam pertunangan pihak lelaki dikenakan tanggung nafkah bakal pengantin perempuan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dan dipersetujui bersama seperti berikut: * Wang tunai sebanyak RM15. Sepanjang persalinan pakaian pengantin perempuan Salin tiga 2. Alat-alat berkenaan seperti berikut: Sebutan adat Alat/banyaknya 1.3 Adat Perkahwinan Biasanya seorang teruna dan gadis yang telah mencapai umur di antara 17 hingga 18 tahun mula mencari pasangan hidup. barang-barang makan dihantar ke rumah pengantin perempuan d) Bertunang Melalui proses pertunangan pihak lelaki dikehendaki menyediakan alat-alat berikut kepada bakal pengantin perempuan untuk digunakan pada hari perkahwinan: * Kelamin .2.Sepasang .lengkap satu set * Salin tiga . Penyatuan ini dilakukan mengikut proses adat istiadat yang telah ditetapkan seperti berikut: a) Merisik (berkenalan) Setelah kedua-dua pihak bersetuju untuk berkahwin. Warna sebarangan tanpa corak Belanja tubuh wang RM60. * Kasut pengantin perempuan .00 sebulan * Jika material.

Pengantin perempuan akan memakai pakaian salin tiga yang disediakan oleh pihak lelaki. Ibu Mas Wali akan memohon . pengantin perempuan menunggu ketibaan pengantin lelaki di atas pelamin. Disebalik tirai inilah Ibu Mas Wali menunggu ketibaan pengantin lelaki dan rombongannya.kedua-dua pengantin di arak dan * Dimandikan limau (berjampi) untuk mengelakkan malapetaka Selepas itu kedua-dua pengantin akan dihias dengan pakaian cantik. Setibanya pengantin lelaki di muka pintu. Memohon tanda Muka pintu biasanya dihadang dengan tirai kain. Pengiring-pengiring dengan serentak menyebut selamat kepada pengatin lelaki sebanyak tiga kali. paluan rebana. Pihak lelaki akan berhias di rumah yang berasingan. Perarakan tersebut diiiringi muzik biola. Sementara itu. ia akan dijulang hingga ke rumah pengantin perempuan. ”Selamat datang…Selamat datang…Selamat datang”. serta mereka berbalas pantun.Sebuah * Kain selempang dada/selendang .Sehelai * Pakaian Melayu (lengkap . sebelum dibenarkan naik tangga . f) Keberangkatan Pengantin Lelaki Ke Rumah Pengantin Perempuan Istiadat Berarak Pengantin lelaki diapit oleh ibu wali dan waris-waris diarak berjalan kaki di rumah pengantin perempuan.Sepasang * Kasut . Merenjis/Menabur Hujung atap di bahagian pintu biasanya ditudungi daun pisang (cucur atap).Pihak lelaki juga dikehendaki membuat persiapan diri seperti berikut: * Kupiah/songkok (hitam) .Sepasang e) Hari Perkahwinan Sebelum bersanding. kedua-dua pengantin dikenakan adat-adat berikut: * Berinai di rumah masing-masing * Bergandik bagi pengantin perempuan * Gunting rambut bagi pengantin lelaki * Mandi limau (wajib) .bersamping) . air direnjis di atas daun pisang dan bertih ditabur. Jika pengantin lelaki berketurunan anak penghulu atau batin. paluan gong.

Tanda sebagai kebenaran masuk ke perkarangan pelamin. Bersanding Selepas menerima tanda masuk. Mas Wali akan membuka tirai di mana pengantin perempuan sedang menunggu diatas pelamin. Membentang belanja dalam adat : * Belanja hangus RM 100.dibayar sepenuhnya iaitu tidak berhutang) Nasihat-nasihat tentang kerukunan hidup berumahtangga dan seterusnya dengan membentangkan adat istiadat di hadapan kedua-dua wali. Kebenaran hanya diberi setelah dibuat sebanyak tiga kali. Pengantin lelaki yang diiringi oleh pengapitpengapitnya dibawa duduk di sisi sebelah kanan pengantin perempuan . . Dalam tempoh 7 hari tidak dibenarkan keluar daripada kawasan kampung kerana takut diganggu segala hantu dan syaitan.4 Menyembah (Menerima nasihat) Kedua-dua pengantin akan dibawa ke rumah untuk istiadat seterusnya. 2. 2. maka mereka dikehendaki mematuhi syarat pantang yang dikenakan seperti berikut: 1.belanja tubuh di bayar separuh) (kering .Istiadat menyembah wali. maka perkahwinan yang dijalankan ini telah sah daripada segi adat istiadat kaum Semai. 2. Ibu Wali dan rombongannya memberi tanda sebilah keris sebagai tanda bahawa yang diarak masuk itu adalah pengantin lelaki yang sebenarnya.5 Pantang Larang Pengantin Oleh kerana kedua-dua pengantin telah mandi limau (dijampi) sebelum ini. Permohonan tersebut kadang kala dalam bentuk pantun. ibubapa mertua dan waris-waris. Upacara ini disaksikan oleh kedua-dua belah wali dan saudara mara terdekat. wakil.00 (+ belanja tambahan kenduri) * Belanja tubuh 60 tengah 3 (dalam adat atau kering) (dalam adat . Kedua-dua mempelai akan meneruskan persandingan di halaman rumah untuk memenuhi permintaan ramai belum puas menatap wajah pengantin.Istiadat menyuap Nasi Kunyit/Nasi Damai dan Maka Daun Sirih akan disempurnakan. Dalam tempoh 3 hari tidak dibenarkan keluar daripada kawasan kampung kerana takut diganggu segala hantu dan syaitan.

Keputusan akan di buat sama ada pasangan ini akan di nikahkan dalam tempoh sebulan atau lebih. Kedua-dua pihak akan dipertemukan dalam satu majlis oleh waris perempuan. Pasangan ini ditangkap basah di tempat-tempat yang sunyi dan gelap oleh pihak waris perempuan. Sekiranya kedua-dua pasangan tidak mahu berkahwin atau pihak Ibu Mas atau Pembela Kain Basah tidak bersetuju dengan pilihan anaknya.7 Majat Barang Cara perhubungan dan penyatuan adalah sama. Jika keputusan baik dicapai. cuma barang hantar/persalinan tidak ada. Setelah kata sepakat dicapai pasangan terlibat. Kejadian ini tidak semestinya berakhir dengan perkahwinan. Kedua-dua pihak akan dipertemukan dalam satu majlis perjumpaan dengan ketua adapt bagi membincangkan kedudukan pasangan berkenaan. Kelainannya hanya pada malam terakhir pihak lelaki akan meninggalkan barangnya ( barang-barang kemas/pakaian) kepada gadis yang ditiduri untuk diserahkan kepada orang tua gadis itu. Keadaan ini akan berterusan sehinggalah kedua-dua pemuda dan gadis telah mencapai kata sepakat untuk menjadi suami isteri. Hanya dengan barangan kepunyaan lelaki itu sahaja pihak perempuan akan menghantar songkok atau kupiah sebagai tanda panggilan adat yang di bawa oleh waris perempuan. 2. Pada zahirnya kedua-dua belah ibubapa merestui perhubungan itu. Keadaan ini dinamakan Majat badan atau tubuh kerana pemuda dan gadis tidur bersama sehingga pagi. Upacara perkahwinan ini sama dengan proses bertunang. denda akan dibayar mengikut adat kampung di mana berlakunya insiden tersebut. Pada hari ketujuh barulah mereka disatukan tanpa ada upacara besar-besaran. Kemudian pihak waris perempuan akan memaklumkan kepada pihak waris pihak lelaki untuk perbincangan penyatuan pasangan terbabit. Mereka hanya diraikan dalam satu majlis ringkas tanpa mengadakan majlis keramaian sebelah malamnya. mereka akan menolak. Insiden ini biasanya berlaku semasa menyambut perayaan atau kenduri kahwin dimana sebelah malamnya ada keramaian . Mereka akan membayar denda kepada mana-mana pihak yang tidak bersetuju. Pihak keluarga perempuan akan mengemukan beberapa soalan untuk memdapatkan kepastian tujuan pasangan ini melakukannya. Setelah keputusan dicapai dalam perbicaraan yang dijalankan oleh ketua adapt pada hari berikutnya.2.8 Tangkap Basah Perkahwinan yang dilakukan tangkap basah dianggap kurang baik di kalangan Orang Semai.6 Majat Badan Bersama dengan gadis berkenaan tidak kurang dari 3 malam hingga 6 malam atau lebih. pada malam akhir pemuda tersebut tidur dengan gadis berkenaan sehingga pagi. Ini terpulang kepada keadaan pasangan dan situasi kejadian. Tempoh penyatuan mereka tidak mengambil masa yang tidak lama iaitu selama tujuh hari. 2. . kedua-dua pasangan akan dikahwinkan dalam tempoh tujuh hari setelah melalui proses istiadat yang sepatutnya.

Beliau akan bersama ibu hingga bayi selamat dilahirkan. . Mereka ini terdiri empat orang adik -beradik berpangkat datuk kepada kepada bakal pengantin lelaki.2. Semasa dalam pantang ibu berkenaan tidak dibenarkan memakan syuran-sayuran . (ii) Wali Pihak Perempuan Dikenali dengan panggilan Mas Wali. 3. minyak masak dan kelapa. Oleh yang demikian ibubapa kedua-dua pengantin tidak memainkan peranan penting dalam adat perkahwinan mereka. 5. Tanpa kehadiran mereka. memaku(rumah) 3. 4. Mendekati binatang-binatang yang boleh memudaratkan kandungan dan bayi dalam kandungan ( kura-kura. istiadat perkahwinan dianggap sebagai tidak sah. silbu akan menemui bidan di kampung berkenaan. beruk. Kelahiran Semasa mengandung suami isteri akan mematuhi pantang larang dan menjaga pemakanan mereka. Yang tua sekali menjadi Mas Wali dan yang lain menjadi pengikut. air sejuk kecuali air kopi atau air suam. Di sini bidan memainkan peranan utama. Selepas bersalin ibu tersebut akan berpantang selama sebulan. Yang tua sekali menjadi Ibu Wali dan tiga orang sebagai pengikut. Mereka cuma makan nasi berlaukan ikan panggang atau digoreng tanpa minyak. babi. Bagi menentukan tarikh kelahiran dan kandungan sihat. kancil. ayam hutan dan lain-lain. cili. Tidak dibenarkan menghampiri orang mati. Apabila tiba masa kelahiran semua jiran wanita akan diberitahu. ikan yang berbisa dan tidak bersisik.9 Istilah Dalam Perkahwinan Wali Wali ialah orang yang memainkan peranan penting dalam hal ehwal pernikahan. Dalam adat Orang Semai kedua-dua ibubapa dikenali sebagai Pembela Kain Basah. Tidak dibenarkan memakan daging rusa. Mereka terdiri dari empat orang adik beradik berpangkat datuk kepada bakal pengantin lelaki. juga beliau akan menyediakan air mandian bayi dan sembilu buluh yang telah diikat dengan kain hitam serta dijampi bagi tujuan memotong pusat bayi. Kaum keluarga bapa tidak dibenarkan memasang. ular) 2. (i) Wali Pihak Lelaki Dikenali dengan Ibu Wali . Perkara-perkara yang dilarang ialah: 1. Dilarang memakan pisang yang patah tengkuk. Di samping itu. Kedua-dua wali lelaki dan pihak wali perempuan dimestikan hadir dalm majlis tersebut.

jatuh dan mengupas bendabenda yang mengeluarkan cahaya putih (ubi kayu) selama tujuh hari.Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk. Tepung dari beras yang digiling (mengikut setengah daerah) Bahan tersebut akan dijampi dan ibu berkenaan akan mengunyah separuh hancur kunyit tirus berkenaan dan disembur ke kai dan sungai tersebut. Manakala batu-batu kecil tadi di tabur ke hulu dan ke hilir sungai. ibu tersebut perlu menyediakan bahan-bahan seperti mandian pemutus ubat dengan tambahan perkara berikut: * kain batik atau terpulang kepada kehendak bidan .1 Mandi Putus Ubat Selesai pantang. bunga ros cina dan lain-lain bunga yang wangi d) Sejenis akar (cincong) buluh/buyung e) Buyung/buluh dua ruas f) Bedak buku g) Buah kesumber h) Arang campur minyak i) Kemenyan Apabila bahan ini telah disediakan. Pada keesokan harinya kemenyan akan dibakar dan diasap pada buluh di tebuk dan anak berkenaan pun dimandikan. luka. beliau akan membuat “mandi bidan”. Di samping itu. bayi berkenaan akan dimandikan dengan air daun dan bunga-bungaan yang wangi yang dijampi dan di peram semalaman untuk pemutus ubat. Dalam upacara ini ibu bayi berkenaan tidak dibenarkan berpanas atau berdiang(matahari/palang api). Dalam perkara ini. 3. bomoh atau bidan yang terlibat akan menjampinya. Sedikit batu-batu kecil 2. Kunyit tirus 3.Alat-alat atau bahan-bahan yang diperlukan ialah: 1. Selepas itu barulah ibu berkenaan boleh mandi dan mencuci lampin anak di sungai. bunga melor. Sebagai membayar hutang. 3.2 Mandi Bidan (Buang Banir) Seorang ibu yang telah bersalin masih dianggap berhutang dengan bidan yang menyambut kelahiran bayi. Bahan-bahan untuk tujuan ini: a) Daun lebak hutan muda yang dicarik-carik b) Daun-daun wangian dan duit syiling melebihi 25 sen c) Bunga kemboja. Selepas habis pantang ibu tersebut boleh mandi sungai dengan syarat ditangkal terlebih dahulu. bidan memohon restu semoga bayi berkenaan selamat dan tidak diganggu oleh hantu/syaitan.

keluarga yang hidup akan jatuh sakit dan boleh membawa mati. di samping berpesan bahawa perjalanannya ke alam lain adalah .* wang tunai sejumlah RM 1. tiga kepal tanah bercampur arang yang telah dijampi akan diletakkan di kedua-dua belah telinga dan bahagian dada untuk memutuskan hubungan si mati dengan keluarganya. kayu yang telah dibakar akan dialih untuk memberitahu simati bahawa dia sudah berada di alam lain. Liang lahad digali sedalam 1 meter. Penanda sementara tadi diganti dengan batu nisan yang kekal. keluarga serta penduduk kampung akan bergotong-royong menambak atau memadatkan tanah kubur tersebut agar tidak jerlus. Penduduk tempatan akan menziarahi dan membantu upacara pengkebumian. Setelah dikambus.25 * Hadiah mengikut kemampuan Cara memandikannya adalah sama seperti mandi pemutus ubat begitu juga dengan pantang. diikat kemas-kemas supaya senang diusung. Sebelum upacara pengkebumian. minuman dan rokok yang telah dinyalakan diatas kubur selama enam hari berturut-turut. Upacara ini dilakukan dalam rumah simati. Bidan berkenaan tidak boleh membuat kerja-kerja diluar rumah dan berpanas selama tiga hingga tujuh hari. Kanak-kanak akan ditangkalkan dengan menconteng arang di kedua-dua belah kening atau kedua-dua belah tapak kaki dan juga pada daun-daun yang dipercayai ditakuti oleh hantu. makanan. kayu yang diukir (ala kadar) dicacak di atas kubur sebagai penanda dan diikuti dengan upacara meletakkan makanan. biasanya sanak saudara jauh dan dekat akan diberitahu. 4. mayat tersebut akan dimandikan dan dibungkus dengan kain baru atau kain putih dan seterusnya dibungkus dengan tikar. Ahli masyarakat akan menangguhkan semua kegiatan harian mereka kerana dikhuatiri roh simati akan marah atau menegurnya dan akibatnya orang yang terlibat akan ditimpa malang. Api akan dinyalakan di sekeliling rumah untuk mengelak atau menghalau hantu yang menyebabkan kematian itu. Jika tidak. Bidan akan jatuh sakit dan tidak akan pulih selagi upacara tersebut tidak dilaksanakan. Kebiasaannya mayat tidak kebumikan pada hari kematian dengan itu tujuan memberi peluang kepada saudara mara simati yang jauh datang memberi penghormatan terakhir. Sebelum di kambus. Pada hari keenam. Pada malam tersebut penduduk kampung akan berjaga di rumah simati sehingga pagi untuk mengelakkan mayat tersebut daripada diganggu oleh hantu atau dilangkah oleh kucing kerana dipercayai boleh menyebabkan mayat tersebut bangun dan mengacau. KEMATIAN Apabila terdapat kematian di sesebuah kampung. Salah seorang ahli keluarganya akan memegang batu nisan serta memanggil nama simati seolah-olah menggerakkannya untuk menjamu makanan dan minuman. minuman dan rokok akan dilekatkan diatas kubur berkenaan. Mayat dimasukkan ke dalam liang lahad. Setelah masuk hari ketujuh. Sebelum meninggalkan kubur.

ia disambut dengan joget orang asli atau Modek dan di setengah tempat mereka menggunakan muzik pengiring. labu dan abu. memburu. 5. tok pawang akan mengikat pantang. Upacara ini biasanya berlarutan hingga ke pagi hari. “cenagoh” untuk memanggil roh. keramat dan penunggu yang dipercayai wujud sejak zaman nenek moyang mereka. Setiap tahun mereka akan membuka ladang baru untuk . Namun begitu pada masa kini upacara tersebut sudah beransur berubah mengikut peredaran masa. Hilir Perak dan Selatan Perak pada akhir tahun iaitu akhir bulan Disember atau di awal tahun pada bulan Januari atau Februari. Pawang atau bomoh akan melaksanakan upacara tersebut di balei (rumah pemujaan) yang telah disediakan dalam satu kawasan khas. Kemuncak upacara adalah di mana setiap penduduk mengadakan kenduri di rumah masingmasing dan orang ramai dipelawa sama. Mengikut kepercayaan turun-temurun Suku Kaum Semai. mengkuang hutan. 5. Perayaan dimulakan oleh pawang atau bomoh dengan mentera dan jampi. pulut kuning dan telur ayam yang sedang diram dan berdarah di dalamnya). mengutip sayur. Hari Genggulang diadakan untuk kesejahteraan dan keselamatan kampung. bunga-bungaan dan lain-lain.3 Membuka Ladang Baru Membuat ladang merupakan tugas yang mesti dilakukan oleh Orang Asli kerana ia adalah punca pendapatan mereka. Hari Menuai atau Menggulung dan Hari Membuka Ladang Baru. keladi. Di hadapan Balei terdapat dua buah sangkak di mana di kiri kanannya diisi dihidang dengan “jamuan hantu” yang mengandungi pulut.selamat dan memohon supaya tidak mengganggu ahli keluarga yang masih hidup. keledek. Balei ini dihias dengan anyaman daun serdang. Ia merupakan upacara tahunan yang paling meriah dan penuh tradisi. menuai dan menumbuk padi sebagai persediaan untuk kenduri besar. Untuk meriahkan lagi perayaan itu.2 Menuai Dan Menyulung Tahun Suku Kaum Semai menyambut hari menuai padi dengan mengadakan kenduri pada hari pertama padi dituai.1 Hari Genggulang Kebiasaannya disambut oleh Suku Kaum Semai yang tinggal di kawasan Perak Tengah. wajik periong (sejenis makanan seperti gulai bercampur sayur ubi. Hari itu merupakan hari yang paling sibuk kerana setiap orang menjalankan berbagai-bagai aktiviti seperti menangkap ikan. JENIS PERAYAAN Kaum Semai mempunyai hari perayaan sendiri seperti Hari Genggulang/ Menyambut Tahun Baru. 5. Setelah selesai upacara di balei. 5.

TEMPAT KEDIAMAN Terdapat empat jenis tempat kediaman Kaum Semai: * " Rumah Yeau " (Deg Yeau) * " Rumah Ran " (Deg Ran) * " Rumah Pisang Sesikat " (Deg Pisang Seikat) * " Rumah Biasa " 7. Terdapat banyak Nyanik dan di antaranya ialah: . Oleh itu untuk keselamatan diri dan tapak ladang. 7.2 Nyanik Nyanik amat ditakuti oleh Orang Asli kerana Nyanik dipercayai boleh menyebabkan seseorang itu sakit dan boleh membawa maut. Orang Semai juga percaya bahawa semua kehidupan di dunia ini tertakluk di bawah kuasa Nyenang. juga dipercayai simati akan menjadi makanan Nyanik kerana Nyanik adalah makhluk jahat. Oleh kerana setiap keburukan dan kebaikan yang manusia lakukan pasti ada balasannya.1 Kuasa Nyenang Nyenang merupakan makhluk yang yang tidak dapat dilihat. gaung. 6. bukit. Ianya dianggap sebagai makhluk yang teragung dari sekalian makhluk. disentuh atau sebagainya dan dipercayai wujud di kalangan Kaum Semai. penyayang dan berkuasa. KEPERCAYAAN Suku Kaum Semai amat percayai kewujudan kuasa ghaib seperti kuasa: * Nyenang (Tuhan) * Nyanik (Tuhan dan Syaitan) 7. mereka akan mengadakan kenduri sebagai menjamu penunggu atau keramat di daerah itu. gunung. mempunyai sifat pengasih. Mengikut kepercayaan setiap hutan tebal. Kenduri ini biasanya diiringi oleh sewang diwaktu malam hingga ke siang hari.mendapatkan makanan. Walaupun tidak diketahui di mana Nyenang berada tetapi tetap wujud menyebabkan kaun Semai takut untuk melakukan kesalahan yang boleh mengakibatkan tenghak (dosa) kerana yang bersalah akan menerima akibatnya dari Nyenang. dan anak sungai ada keramat dan penunggu yang boleh mendapatkan bencana atau bala.

lubuk.2. Nyanik jenis ini dianggap sebagai penunggu manusia. Ia tidak mempunyai anak mata kecuali mata putih sahaja. tasek. Pokok-pokok yang menjadi kegemaran Nyanik ialah Pulai. Ia menjelma dengan hanya kelihatan manusia dan kadang kala kedengaran bunyi suara manusia yang parau dan kasar dari arah perkuburan. Salah satu sifat Nyanik ini yang aneh ialah membawa ambong (bakul) bakul yang terbalik ke bawah. Tempat kediamannya di kawasan perkuburan.7.2.00 malam hingga 5. Nyanik Pechnoch dan Nyanik Ratah ada di bawah kuasa atau Pengawasannya. Contohnya pokok besar dan rending. Menurut kepercayaan Orang Asli Semai. Ianya berjalan jika perlu ataupun pada masa-masa tertentu iaitu waktu malam ketika berlaku kematian dan di mana kematian seseorang merupakan makanannya. Mai Berlag Mat. Ia berada di mana-mana sahaja. Sebelum kemunculan dirinya ke penglihatan manusia.2.00 pagi. Permintaan ini dilakukan pada tiap-tiap tahun melalui pawang dimana upacara ini dinamakan gengulang. Nyanik ini berasal dari manusia yang telah meninggal dunia. Nyanik ini tidak suka menyakat atau mengusik manusia kecuali manusia akan terkejut atau takut apabila terserempak apabila melihatnya.3 Nyanik Ratah Terdapat lima jenis Nyanik dalam Kumpulan Nyanik Ratah iaitu Kicmoc. ia akan mengeluarkan bau yang wangi. Manakala benda-benda yang lain ialah busut. Terap. 7.1 Nyanik Keramat Dipercayai mempunyai kuasa di satu-satu daerah atau tempat.batu besar dan tinggi. Nyanik-Nyanik ini suka menyakat atau mengganggu manusia terutama Nyanik Cereg Song.2 Nyanik Pechnoch (Penunggu) Dipercayai Nyanik ini menjadi Penunggu atau penghuni susuatu benda. Gelutong. Mai Cereg Teg dan Mai Cereg Song. Orang Asli Semai sentiasa meminta pertolongan dan perlindungan keselamatan dari semua jenis wabak penyakit serta bencana alam. 7.5 Nyanik Mai Berlag Mat Ia akan menjelma menyerupai manusia (sedangkan orang itu telah meninggal) kecuali keadaan matanya yang berbeza. Jawi. 7.2. Sena dan sebagainya. gunung serta rumah yang ditinggalkan.2.4 Nyanik Kickmock Nyanik ini bergerak waktu malam iaitu bermula di antara jam 8. . 7.

Ia cuma memikul manusia yang masih hidup dan akan meninggalkan paring tersebut di atas kubur.6 Jeet Jeet berasal dari Kickmoch kerana umur Kickmoch terhad sehingga 50 tahun sahaja bermula dari kematian seseorang manusia. Ia mengusik atau menyakat mangsanya dengan cara menerkam atau menggoncang pokok tempat di mana di menumpang. Oleh kerana manusia takut kepada Nyanik maka apabila tersedar dan didapati dirinya berada di atas kubur maka manusa tersebut akan hilang semangat. busut terutama di tempat tinggi dan sejuk. 7.2. Mai Tepas tidak memakan manusia tetapi hanya memperdayakannya sahaja. Ia tinggal di bukit-bukit atau gunung-gunung di hutan atau pedalaman.2. letih lesu dan akhirnya sakit dan terus meninggal. Makhluk ini tinggal berkumpulan atau bermasyarakat. 7.9 Mai Tepas (Orang Bunian) Mai Tepas merupakan makhluk halus yang mana walahnya menyerupi wajah manusia. Walau bagaimanapun Mai Tepas ini amat sukar dilihat oleh orang biasa kecuali bomoh atau orang perseorangan yang kebiasaannya Orang Asli yang sering berburu atau mencari rotan di man bermalam di pedalaman dan terus mengikut makhluk tersebut dan menyebabkan ianya tersesat.8 Nyanik Cereg Teg Nyanik ini tinggal di atas pokok pulai. Ia bergerak di kawasan tanah perkuburan seseorang. 7.7 Nyanik Mai Cereg Song Nyanik Cereg Song ini suka menyanyi sama ada ianya berada di tengah tasek atau di atas pokok. ia akan bertukar jadi Jeet. Kesesatan tersebut disebabkan oleh ajakan makhluk halus tersebut. Ini menyebabkan orang berkenaan akan hilang terus masyarakatnya atau bila kembali ia akan hilang ingatan. jelutong dan terap. Nyanik ini tidak mencederakan seseorang. Seperti juga Mai . Bentuknya menyerupai siamang. Kejadian ini dipercayai ia telah dijadikan oleh makhluk tersebut sebagi ahli keluarganya. 7.2.7. biji matanya berwarna merah terutama apabila terkena cahaya lampu.2. Apabila umur kickmoch mencapai 50 tahun.Ia berbuat demikian supaya mangsanya kehilangan ruai (semangat).12 Ludat Ludat tinggal di batu-batu. demand dan seterusnya mati jika tidak mendapat rawatan pemulihan daripada bomoh. Ia menjelma sebagai gadis cantik yang berambut panjang dan apabila menyakat atau mengusik manusia maka manusia tersebut akan menjadi gila dan gila tersebut amat sukar untuk diubati.

dihancurkan atau ditumbuk kemudian dipupuk di tempat yang luka dan dibalut. AMALAN KESIHATAN 8. “Slak Mandi Alam”. Jenisjenis herba yang digunakan adalah berdasarkan jenis penyakit yang dihidapi.2 Perubatan Daripada segi perubatan. Kebiasaan Guning adalah dari kumpulan Nyanik Ratah. sayur-sayuran. Ia mencari rezeki dengan menyumpit binatang-binatang atau kehidupan di atas pokok. masyarakat Semai mangamalkan cara berubat sendiri apabila seseorang daripada mereka sakit sama ada dengan menggunakan akar dan daun-daun kayu atau bomoh. 7.1 Makanan Makanan utama masyarakat Semai ialah beras dan ubi kayu. . Penyakit penyakit yang boleh diubati oleh Guning ialah terkena sampuk. ia sering merayau-rayau dalam hutan dengan membawa buluh sumpit. a) Bagi sakit atau luka-luka herba digunakan secara meluas di dalam masyaraka Semai. ikan. daun “gelenggang” yang telah layu pada api dan dihancurkan kemudian disapu di tempat yang berkudis. Peranan Guning untuk memujuk Nyanik yang menyebabkan manusia sakit. Mai Tepas dan lain-lain lagi. 8. buah-buahan yang didapati dari ladang dan hutan yang berhampiran. Makanan yang disajikan adalah tertakluk kepada pantang larang makanan disenaraikan. beliau memanggil Guningnya melalui Ramol (berbumbum). Ia jarang sekali menyumpit atau memperdayakan manusia kecuali jika perlu. hilang semangat dan lainlain penyakit yang disebabkan oleh Nyanik.Bagi Tok Halaq untuk mengubat pesakit.13 Guning Guning bertuankan Mai Halaq (bomoh). b) Kudis Buta Untuk mengubati. Ludat. “Slak Selendon” .Tepas ia tidak memakan manusia. Guning boleh memulihkan orang sakit. maka ia bergerak atau berjalan pada waktu siang. Mereka mendapat sumber protein daripada binatang buruan. 8.

hantu dan syaitan adalah salah satu punca seseorang itu mendapat sakit. 8.3 Perubatan Tradisional Orang Asli Suku Kaum Semai mempercayai bahawa penunggu. g) Pening Kepala Halia dipotong kemudian dicium selama lebih kurang 5 minit. Kemudian dibalut. i) Hidung Berdarah ”Broh” Daun sirih atau “Cawi” digulung dalam bentuk kun dan disumbatkan ke dalam hidung. Rawatan seperti ini dilakukan sehingga beberapa minggu atau bulan sehingga sembuh. seelok-eloknya akar lalang yang masih muda direbus dan airnya itu diminum atau Batang Tepus dititik dan diambil sebelah dalam batang itu dan diletakkan di kepala. kemudian ditumbuk sampai hancur. d) Kayap Batang Kelubi dipancung serong dan diambil getahnya. Oleh itu bomoh atau pawang memainkan peranan penting untuk mengubat dan mengetahui penyakit-penyakit yang dihidapi dengan cara berikut: • Jampi • Bercadak • Berkebut • Sewang • Gegabor • Sangkak • Tenghor • Cekneat • Ne-alin • Bidan atau Bidat . disapu pada bisul. Ulangi lagi selepas itu atau bawang putih dipecahkan digosok di atas kepala. f) Panas-panas Badan Akar lalang diambil sebanyak mana yang boleh. dihancurkan atau ditumbuk kemudian dipupuk atau disapu di tempat yang ada kurap atau panau. Getah itu disapu di tempat yang terkena kayap. h) Patah dan Terseliuh “Daun temu urat” dan “buah jarak ” dibungkus dalam daun pisang dan dipais. Daun yang telah dipias diletakkan di tempat yang patah atau terseliuh.c) Bisul Ia diubati dengan membakar kulit kerang hangus. e) Kurap dan Panau Daun gelenggang dilayu.

kemenyang. c) Berkebut (Berbumbun) Berkebut dijalankan pada waktu malam. Bercadak ini dijalankan selama tiga hari hingga ke tujuh hari.a) Jampi Jampi adalah ayat-ayat yang dibaca bagi sesuatu tujuan. kejai atau kemanyang. gong dan lilin diiringi oleh nyanyian bomoh lalu datanglah “Gunig”(makhluk halus) melihat dan mengenal pasti penyakit sama ada tersampuk atau lain-laian lagi. Kaedah ini digunakan untuk mengubati penyakit yang ganjil seperti rasa tajam dan bisa-bisa di dalam badan yang datang secara mendadak.sela Bert. Ayat-ayat jampi ini dikenali sebagai ilmu. Pesakit dijampi pada tubuh sendiri atau pada herba-herba tertentu seperti berikut: • Jenaram (Jaram) • Tabar (Setawar) • Kelawi • Serbok (Daun Babak) • Pemulih • Rempuyig/berdag (kunyit tirus) • Jerangau • Sirih • Pinang b) Bercadak Bercadak adalah dimana bomoh merawat pesakitnya di waktu malam dengan menggunakan gendang. lebak. e) Tenghor/Ceknet Satu kaedah pengubatan segera denagan menggunakan daun pemulih. Bomoh akan masuk ke dalam bumbun dan menyeru sambil menyanyi diiringi dengan dengan centong hingga datanglah “Gunig”. d) Sewang Sewang berubau dijalankan di sebuah rumah yang besar. centang. Kaedah pengubatan ini hanya dilakukan oleh bomoh yang berpengalaman dan tinggi kebatinannya. Pantang semasa berbumbun tidak boleh memasang pelita atau lampu. Melalui cara ini bomoh akan cuba mengubat dalam masa tiga hari.Alat yang digunakan semasa berkebut ialah “Bumbun” (bentuk kun yang dianyam dari daun bertam). Ia dikehendaki oleh gunig anak yang melalui perantaraan bomoh. . Ayat-ayat ini pada asalnya didapati melalui mimpi dan ianya diperturunkan dari generasi ke generasi yang lain. Setiap pesakit yang pernah diubati oleh bomoh tersebut mestilah hadir dalam upacara tersebut. semua bomoh-bomoh atau pawang berkumpul untuk menjalankan upacara pemutus ubat kepada pesakit yang pernah diubati oleh mereka.

. Di dalam sesuatu keadaan. mereka menggunakan cara rawatan serentak. rawatan moden adalah yang paling berkesan. g) Sangkak Merupakan cara pengubatan yang terakhir dilakukan oleh bomoh setelah acara berkebut/berbumbun gagal dilakukan. Manakala penyakit yang disebabkan oleh keteguran (sampuk) rawatan secara tradisonal digunakan. Selalunya bomoh akan membuang bala supaya penyakit itu tidak berulang lagi. Mereka mempercayai bahawa penyakit yang diakibat oleh kuman. h) Ne-alin Cara ini digunakan Semai meneriam rawatan moden. pengsan dan ketegur.f) Gegabor Bomoh menggunakan cara pengubatan ini untuk penyakit-penyakit yang dikena secara kecemasan seperti sampuk.

anatara yang dikenal pasti adalah Kintak Bong dan Kintak Nakil. LATAR BELAKANG Kintak merupakan satu di antara dua rumpun bangsa Orang Asli daripada suku kaum Negrito atau asalnya dikenali sebagai Semang oleh beberapa penulis terdahulu. dan Kintok. Perak Darul Ridzuan. Bertulang pipi agak luas dengan anak mata berwarna perang gelap atau hitam. Mereka secara khususnya terbahagi kepada beberapa subkumpulan. Berdagu kecil dan bulat.1. Berhidung pendek. Seperti rumpun bangsa Negrito yang lain. haiwan buruan serta ikan yang menjadi sumber makanan dan ekonomi mereka. Kentok. pendek (lelaki tidak melebihi 3 inci dan wanita antara 9 inci hingga 1 kaki) dan berwarna gelap atau perang kemerah-merahan. Biasanya mereka memilih kawasan pamah berhampiran dengan sungai yang masih kaya dengan spesis-spesis tumbuhan. .Walaupun mereka diberitakan pernah tinggal bertaburan di utara Semenanjung. 20 kilometer melalui jalan utama hingga ke persimpangan lombong lama di Kelian Intan dan 5 kilometer melalui jalan tanah merah dari simpang berkenaan. secara fizikalnya kaum lelaki dan wanita Kintak juga bertubuh rendah (anggaran lelaki 150 cm dan wanita 140 cm) dan kecil tetapi gempal. Kampung ini kini boleh dihubungi dengan semua jenis kenderaan darat. Berambut kerinting halus. Tetapi kini terdapat hanya sebuah penempatan tetap masyarakat ini di Semenanjung Malaysia. malahan ada yang hitam berkilat. rata dan kembang. kecuali kenderaan pacuan empat roda diperlukan dalam keadaan-keadaan tertentu. kadangkala terdapat yang berkulit gelap atau perang kemerahmerahan. Berkulit perang gelap. Bermulut agak luas dan berbibir sederhana tebal 1. LOKASI (KAMPUNG) Orang Kintak sejak dahulukala tinggal di pinggir-pinggir hutan berhampiran dengan penempatan masyarakat Melayu atau Siam. Kintak juga dikenali sebagai Tak.KAUM KINTAK 1. Berdahi rendah dan bulat. khususnya dalam wilayah dari Sungai Kerumi di Utara Grik memanjang di Simpang Empat di Baling dan melebar ke bahagian sisi garisan ini sehingga ke Air Panas di Keroh.Penempatan yang dimaksudkan ialah Kampung Bukit Asu di Grik dalam daerah Hulu Perak. Ianya terletak kira-kira 25 kilometer dari bandar Grik menghala ke bandar Keroh. Kampung ini berjiran dengan penempatan masyarakat Melayu di utara dan penempatan masyarakat Siam di selatan.

Mayat juga ditegah diumpat keji serta dilangkah oleh manusia dan binatang kerana dikhuatiri mayat tersebut akan bangkit dan mengganggu penduduk kampung. Setiap keluarga ini mempunyai rumah sendiri. Kenyataan ini diperkukuhkan lagi berasaskan bentuk fizikal dan dialek mereka. penghulu serta penduduk kampung akan diberitahu. Sering juga berlaku penceraian dan berkahwin semula dengan orang lain.2 ADAT KEMATIAN Biasanya apabila berlaku kematian. Mereka juga mendakwa bahawa generasi tua mereka sebelum ini. Kahwin kepada mereka memadai dengan kedua-dua pasangan membina tempat perlindungan dan tidur bersama. kerana ingin memberi peluang kepada saudara mara simati yang jauh. isteri dan anak. Perkahwinan atas pilihan keluarga amat kurang berlaku. Bagi menghormati simati. Kemudian dipakaikan pakaian yang lengkap. segala kegiatan harian masyarkat pada hari berkenaan terpaksa ditangguhkan.Temubual dengan pembantu penghulu. 2. Sementara itu dirumah.2 ASAL-USUL Memandangkan wilayah kehidupan mereka terlau jauh hingga ke wilayah Chaiya di selatan Thailand. kaum Aetas di Filipina. SOSIO-BUDAYA Masyarakat Kintak pengamal sistem keluarga nuklear atau sekelamin. Penceraian jarang berlaku selepas pasangan memperolehi anak. Larangann ini jika dingkari dipercayai roh simati akan marah dan akibatnya akan ditimpa malapetaka.1 ADAT PERKAHWINAN Di kalangan suku kaum Negrito termasuk masyarakat Kintak adat perkahwinan mereka terlalu mudah. Din bin Dahan serta beberapa penduduk kampung mendakwa bahawa mereka berasal dari Betong di selatan Thailand. Tidak diatur secara rasmi dan tidak diraikan. Keluarga nuklear diketuai oleh suami yang berkuasa dalam membuat keputusan. dirumah simati sanak saudara dan penduduk kampung akan bergilir-gilir akan menjaga mayat sehingga keesokan harinya. Penghulu sebagai ketua adat akan mengatur kerja-kerja pengurusan mayat dan upacara pengebumian. atau mentua yang tinggal bersama mereka.Biasanya perkahwinan mereka berasaskan pilihan sendiri atau dasar suka sama suka. di tanah perkuburan kerja-kerja menggali lubang kubur dan mencincang buluh dijalankan. Pada malamnya. Ini tidak bermakna mereka mengamalkan bebas seks. para pengkaji mempercayai bahawa masyarakat Kintak mempunyai pertalian dengan orang Negrito di Kepulauan Andaman. Namun kuasa membuat keputusan tersebut tidak mutlak kerana suami harus mengambil kira nasihat dan pandangan isteri dan ibu atau bapa. 2.1.Pada keesokan harinya. tujuannya bagi mengelakan mayat manusia tersebut diganggu oleh hantu. 2. termasuk penghulu mereka sekarang Penghulu Alipon bin Saad pernah bersekolah dan sering berulang-alik ke Betong. hadir untuk memberi penghormatan terakhir. Mayat biasanya tidak dikebumikan pada hari kematian. kemudiannya berpindah ke Kubang Semang di Keroh sebelum menetap di kampung sekarang. sanak-saudara simati yang jauh dan dekat. Malah terdapat di kalangan masyarakat ini mahir bertutur dalam dialek Siam. Keluarga mereka terdiri suami. seterusnya kedua-dua belah tangan dan kaki . mayat dimandikan.

Sebagai tanda sepasang kayu yang telah dijampi oleh Tok Bomoh dipacakkan di bahagian kepala dan kaki kubur berkenaan. Makan pucuk paku 2. Segala barang-barang kesayangan simati diletakan di atas kubur. mayat biasanya ditanam sedalam empat atau lima kaki serta mempunyai lahad. Manakala penduduk kampung hanya dilarang bersukaria dalam tempoh tersebut. 2. untuk mengelakan komplikasi kepada si ibu semasa melahirkan dan bagi menjamin anak dilahirkan sihat serta sempurna sifatnya berbagai-bagai pantang larang serata pemilihan makanan yang sesuai yang perlu dipatuhi oleh pasangan suami isteri. 2.3 ADAT KELAHIRAN Dalam mempastikan ibu yang sedang mengandung sentiasa dalam keadaan sihat. Di atas kubur. Pada hari keempat puluh. sama ada sepanjang tempoh mengandung mahupun selepas bersalin. pondok pisang sesikat dibina untuk menaunginya.Bagi mengelakkan gangguan binatang dan sebagainya.dibengkokkan atau dilipat ke arah hadapan badan sehingga bahagian jari-jemari tangannya berada betul-betul dibawah dagu dan kepala lututnya mencecah dada. Bagi mengingati simati serta mempercayai roh simati juga memerlukan makanan dan rokok (jika simati hayatnya merokok) juga diletakkan bersama. Akhir sekali mayat dibungkus dengan kain batik lepas yang baru dan diikat kemas supaya senag diusung ke kubur. Kedua-dua kenduri tersebut bertujuan menjamu simati.3. bapa dan simati akan meninggalkan pesanan-pesanan yang baik kepada simati. Mayat akan diletakkan dalam dan kemudian lahad ditutup dengan buluh cincang terlebih dahulu sebelum dikambus. Makan pucuk labu Makan ikan yang dipancing 1. Pasangan simati dan keluarganya dilarang berhias dan bersukaria dalam tempoh berpantang selama empat puluh hari. Tujuh hari selepas itu kenduri berserta sewang secara sederhana pula diadakan. Sebelum meninggalkan kubur. kenduri dan sewang secara besar-besaran akan diadakan. Makan binatang bertanduk Makan ubi sebelum kandungan berusia tiga bulan Akibat /Dipercayai Kandungan dan bayi lemah Bibir bayi sumbing Lekat atau susah bersalin Kaki dan tangan menyerupai ubi . Kenduri kecil akan diadakan pada malam berkenaan. tujuannya selain untuk menjamu simati juaga menandakantamat tempoh berpantang bagi seluruh penduduk kampung berkenaan. Makan ikan yang berduri 2.1 SEMASA MENGANDUNG * Pantang yang dikenakan kepada isteri:Pantang/Tak boleh 1.

Selepas menjamu selera dengan masakan mereka sendiri sediakan . secara tradisinya masyarakat Kintak juga menonjolkan lambang kuasa Tok Batin .4 PERAYAAN Tidak banyak perayaan dalam masyarakat Kintak. lantaran daripada amalan berpindahrandah yang mereka amalkan. patuh dan takut kepada ketiga-tiga lantaran kuasa mereka miliki dipercayai terlalu tinggi . 3. . PANTANG LARANG 3. mereka bersukaria hingga menjelang pagi. Mereka terlalu menghormati.Apabila tiba hari yang telah ditetapkan kaum lelaki akan keluar beramai-ramai.Tok bomoh menjalankan jampi-serapah seraya memohon kepada penunggu kawasan agar hasil padi mereka akan bertambah pada musim-musim akan datang.Pada malamnya upacara sewang akan diadakan.4. Panggang ikan suling-paling Menjaring atau menjala ikan Memancing ikan Akibat /Dipercayai Takut bayi menyongsang Lekat atau susah bersalin Bibir bayi sumbing 2. Panggang ikan perut di bawah 2. Kaum lelaki akan keluar beramai-ramai untuk mengumpul buah-buahan seperti tampoi. 2.4. durian dan sebagainya dibawa pulang.Cenoi mempunyai kelebihan sihir dan pakar dalam kesegala kebaikan. Fungsinya mengawal masyarakat dan kemarahannya akan dijelmakan melaui petir dan kilat. Pada malamnya didakan majlis bersewang sambil menikmati buah-buahan serta makanan yang disediakan oleh kaum wanita.* Pantang yang dikenakan kepada suami:Pantang/Tak boleh 1. Ia sering dirujuk oleh masyarakat dan disama tarafkan seperti tuhan atau sultan. Karei dan Cenoi. rambutam. luar biasa dan sifat kekal.1 Musim Buah-buahan Perayaaan ini diadakan apabila buah-buahan hutan telah masak.2 Musim Menuai Padi Perayaan ini biasanya diadakan sebaik sahaja kerja-kerja menuai padi.Antara perayaan tahunan yang diraikan adalah seperti berikut:2.1 Kepercayaan Seperti kepercayaan suku kaum Negrito yang lain. larah.

Daun misai kucing dicelur dan ditempek pada bisul untuk tarik nanah. mereka juga menggunakan khidmat bomoh serta berbagai jenis herba sebagai kaedah alternatif. Daun sirih atau cawi digulung berbentuk kon dan disumbatkan ke lubang hidung. keladi. namun kaedah perubatan tradisional seperti penggunaan khidmat bomoh serta pengambilan herba bagi mengubat penyakit-penyakit serta sebagai amalan kesihatan mereka masih dipraktikkan secara meluas. 5. ubi-ubi liar.2 KAEDAH RAWATAN Disamping perubatan moden. Mereka juga mendapatkan buah-buahan . 4. Daun kapalterbang digesek dengan tangan hingga hancur. Protein diperolehhi daripada binatang buruan dan ikan. Mereka merupakan pemburu dan pengumpul makanan. Antaranya adalah seperti berikut:Penyakit Kayap Sakit kepala Luka Kurap/panau Berdarah hidung Bisul Kudis Buta Patah terseliuh Kaedah Rawatan Dijampi Kulit tepus dilayur pada api dan dililit di kepala. orang kintak juga seperti rumpum bangsa lain dalam suku kaum Negrito. maka mereka juga menjadikan ubi-ubi liar seperti ubi pandang. umbat dan sayur-sayuran hutan bagi sumber vitamin. 4. Akar lada direbus dan diminum. Sejenis akar berduri dibuang kulit luar dan dalam. dipupuk atau disapu pada tempat yang sakit. ubi tanjung. ubi kepala gajah. Dijampi dan diikat dengan anduh buluh.4.1 PEMAKANAN Mamandangkan hampir tidak wujud sebarang bentuk pertanian dalam kehidupan masyarakat ini. ubi garam. STATUS EKONOMI Secara tradisinya. tumbuh- . ubi kapur dan beberapa jenis ubi lain sebagai sumber makanan harian. Kehidupan mereka amat bergantung kepada hasil hutan belantara seperti buah-buahan. AMALAN KESIHATAN/PERUBATAN Walaupun masyarakat Kintak telah menerima perubatan moden. ditumbuk dan digosok pada kudis. Disamping itu mereka juga mengamalkan pengambilan herba-herba tertentu untuk meningkatkan kesihatan dan sumber tenaga.

begitu tidak kurang juga mereka yang masih masuk ke hutan untuk mencari rebung. pakaian dan keperluan lain.Hanya sebilangan kecil di antara mereka mengusahakan tanah untuk aktiviti pertanian. Walaupun ada di antara mereka yang menoreh getah sendiri dan ada yang telah mula mengusahakan tanah untuk pertanian .Untuk meneruskan survival mereka yang begitu panjang.1 PEKERJAAN Kesan kepesatan pembangunan negara turut dirasai dan sekaligus mengancam kehidupan dan menggugat ekonomi masyarakat ini walaupun mereka tinggal agak jauh di pedalaman . sekaligus mengancam kehidupan flora dan fauna yang menjadi sumber makanan dan ekonomi mereka. Namun.Disamping itu mereka juga mengumpul hasil-hasil hutan sperti rotan. pembinaan lebuhraya. 5. gaharu.Malah ada yang telah bekerja di kilan-kilang dan sebagainya di bandar-bandar berhampiran khususnya bandar Grik dan Keroh bagi mendapatkan wang untuk membeli makanan. kini ada di antara kaum lelaki khususnya generasi muda . telah keluar ke kampung-kampung bersebelahan untuk mengambil upah menebas dan meracun di kebun-kebun.tumbuhan binatang buruan dan ikan sebagai sumber makanan. herba ubatan tradisional dan sebahagiannya untuk dijual. . gaharu. perusahaan pembalakan dan sebagainya menyebabkan pencemaran sungai dan kemusnahan hutan. tetapi bilangannya terlalu kecil lantarn pulanganya tidak mampu menampung keseluruhan keperluan hidup mereka. rotan serta herta ubatan tradisional untuk dijual di kampung-kampung dan bandarbandar berhampiran serta kepada peraih-peraih yang sering berulang-alik kampung mereka. hidro-elektrik. Bilamana penerokaan hutan untuk projek-projek tadahan air.

. SOSIO-BUDAYA 2. Beliau juga bermain peranan sebagai hakim. 2. Mereka menyara keluarga dengan bercucuk tanam.1 PERKAHWINAN (i) Adat Menunggu (Meyakinkan bakal mertua) Bakal menantu lelaki perlu dapat meyakinkan mertua akan kewibawaannya dengan menawarkan diri untuk menguruskan kerja-kerja seharian. Mereka juga tidak membuat penempatan di kawasan berpaya(takungan air) kerana ditakuti berpenunggu. Setelah beberapa lama tinggal di rumah panjang itu. mereka membina rumah panjang. Ini bererti beliau mempunyai kesanggupan menanggung bakal keluarganya. Adat ini dikenali sebagai "Adat Menunggu". Begitu juga kawasan air terjun dan sungai besar juga tidak sesuai kerana ditakuti ada puteri sungai/lata yang akan mengganggu. Penghulu biasa mempunyai ciri-ciri kepimpinan dan pemilihannya dibuat melalui mesyuarat Jawatan Kuasa Kerja Kampung(JKKK). Kuasa Penghulu juga akan gugur jika beliau mengasingkan diri dengan berpindah ke pertempatan baru. Perpecahan kuasa Penghulu boleh berlaku sekiranya ada di antara keluarga yang tidak bersetuju dengan kepimpinannya.KAUM TEMIAR 1. Ini dilakukan dengan cara 'berhalaq(jampi) atau mimipi. Beliau berkuasa mengarahkan anak-anak buahnya untuk bergotong-royong menjalankan aktiviti kampung serta merestui perkahwinan. Mereka membina rumah daripada kayu (selain daripada kayu jenis keras) secara bergotong-royong. penasihat dan penghubung dengan masyarakat dengan agensi luar.1 PERLANTIKAN Jawatan Penghulu diwarisi mengikut keturunan. KEKELUARGAAN 3. barulah mereka berpindah dengan keluarga masing-masing dan membina rumah sendiri. bebas daripada adanya kayu keras seperti "merbau" dan sebagainya. berburu dan mencari tumbuh-tumbuh hutan. PENGENALAN Pemilihan penempatan suku Bangsa Temiar di sesuatu tempat ditentukan oleh penghulu. Tempat yang hendak didiami jauh dari tanah perkuburan. Penghulu juga mempunyai kebolehan sebagai bomoh tradisional(Halaq). 3. Di peringkat awal penempatan. 2. 2.2 KUASA PENGHULU Kuasa Penghulu terikat dengan adat resam dan pantang larang suku kaumnya.

Uri bayi akan digantung di pokok dipercayai tiada gangguan. Pada malam itu juga mereka membakar kemenyan dan menabur bertih agar rumahtangga yang dibina sentiasa bahagia dan dijauhi daripada penyakit serta perkahwinan ini juga direstui oleh penduduk kampung. * Memotong buluh/tebu mesti mengikut ruas untuk mengelakan bayi dalam kandungan dalam keadaan songsang. Ibu ditempatkan di sebuah bilik khas (biasanya di bahagian dapur). Kemudian kedua-dua pihak berjumpa Penghulu untuk mendapatkan restu dan seterusnya menetapkan tarikh perkahwinan. * Tidak boleh makan buruan yang telah ditembak kerana dipercayai kandungan akan gugur. Tempat tidur disediakan dalam kedudukan condong 20 darjah untuk memudahkan ibu bersalin. Majlis jamuan akan diadakan pada malam kedua. Majlis ini kebiasaannya akan diikuti dengan tarian sewang di dewan / tempat khas yang disediakan. Tok Bomoh dan Bidan dipanggil untuk menjampi dan membantu ibu bersalin. (ii) Merisik Kedua-dua belah pihak mengadakan perbincangan dan mendapatkan persetujuan daripada kedua-dua pasangan. Pengiring akan memerhatikan gerak laku pengantin baru dan akan melaporkan kepada kedua belah pihak. Pihak perempuan menyediakan sebuah bilik khas bagi kedua-dua pengantin tidur bersama. Kedua-dua pihak membawa pengiring daripada ahli keluarga masing-masing.2 Kelahiran Semasa isteri sedang mengandung kedua pasangan terpaksa mematuhi beberapa pantang larang seperti berikut: * Suami tidak memegang alat menangkap ikan kerana dikhuatiri bayi yang dilahirkan itu nanti terlekat uri. Bidan akan menolong dan mengurut ibu sehingga bayi dilahirkan. . ayam hutan dan ikan yang mempunyai sengat ditakuti bayi terkena 'kenan' dan menghidap sakit 'sabat'(sawan). * Tidak boleh makan kijang. Bidan akan balik setelah ibu 'buka pantang' iaitu seminggu selepas bayi dilahirkan.3. Suami dan saudara-mara terdekat(perempuan) boleh turut sama duduk di sisi. Mereka ini memainkan peranan sebagai 'tuhad' (penyelamat). 3. * Tidak boleh memancing ikan kerana dipercayai tali pusat bayi akan putus semasa bersalin. Majlis perkahwinan diadakan pada waktu malam.

Bayi dijamu dengan bertih padi/jagung dan diletakan bau-bauan supaya kehidupan bayi sentiasa harmoni dan aman damai. Senikat lagu sewang diperolehi oleh Tok Halaq melalui mimpi. Juru Sewang akan berdendang hingga tidak sedarkan diri (pengsan).2 Sewang Kelahiran Upacara Sewang Kelahiran dilakukan dengan memuja bayi dengan harapan bayi tersebut mendapat kebaikan apabila dewasa kelak. .3 Pantang Selepas Bersalin Selepas bersalin ibu dan bidan akan berpantang selama seminggu. Mereka akan dipulihkan oleh Tok Halaq. Selepas upacara buka pantang selesai barulah majlis sewang dibuka kepada tetamu/orang ramai. Setiap sewang memakan masa selama 15 minit yang dijalankan oleh 'Juru Sewang'. Sewang Kematian diadakan selepas tamat tempoh berkabung (selepas 40 hari) selama 3 hingga 4 malam berturut-turut bergantung kepada bekalan makanan. 'Tuhad'. 4. Mereka menari dengan cara bergerak sekeliling penetas secara berpusing.3. 4.3 Sewang Kematian Upacara ini dimulakan oleh Tok Halaq dengan membuka pantang melalui nyanyian(gabak) iaitu memuja roh simati sambil mengetuk buluh centong dengan kedudukan ruasnya ke bawah. Terdapat dua jenis sewang iaitu Sewang Pantang dan Sewang Umum. ibubapa. mertua dan bidan akan berbincang untuk memberi nama bayi. Begitu juga kepada suami jika dia menyentuh bayi tersebut ketika dilahirkan. Untuk mengadakan majlis ini persiapan kenduri disediakan oleh kedua pihak keluarga. Upacara ini dilakukan pada malam hari dan berjalan selama 3 hingga 7 hari berturut-turut bergantung kepada makanan yang ada. ADAT ISTIADAT 4. Mereka tidak boleh makan semua jenis binatang dan garam.1 Sewang Sewang adalah upacara menurun untuk mendapatkan ilham. Ibu dan bidan akan dihidangkan dengan makanan khas yang berlainan dari tetamu. 4. Dalam upacara ini hanya kaum keluarga yang terdekat dibenarkan bersewang bersama Tok Halaq.

6. gua. BAHAN PERUBATAN Suku Kaum Temiar masih mengamalkan perubatan tradisional dengan menggunakan akar dan tumbuh-tumbuhan berikut sebagai bahannya: * Akar Tongkat Ali * Kacip Fatimah * Tunjuk Langit * Bunga Pakma * Pokok Dukung Anak * Pokok Gajah Beranak * Rempah * Pisang Hutan * Kulat Susu Harimau * Akar Sempelas 6. teluk. Mereka dilarang menegur atau berkata sesuatu di tempat tersebut krana ia akan disampuk oleh penunggu terutama bagi mereka yang lemah semangat.1 Karei / Engku Ia dipercayai makhluk yang besar dan berkuasa yang tinggal di angkasa Karei akan marah dengan menurunkan bala jika mereka melanggar pantang dan melakukan perbuatan keji.4. 5. 4. Pesakit terpaksa mematuhi beberapa pantang-larang yang telah ditetapkan oleh Tok Halaq. lata. KEPERCAYAAN 6.4 Sewang sebelum dan selepas membuka pantang Ia dimulakan dengan nyanyian Tok Halaq memohon agar tanaman mereka mengeluarkan hasil yang memuaskan. tempat seperti lubuk.5 Sewang Berubat Tok Halaq akan bersewang untuk memohon daripada penunggu supaya menyembuhkan penyakit. bukit dan gunung ada penunggunya maka ia harus dihindari dan tidak diganggu. .2 Penunggu Masyarakat Temiar percaya.Selepas menuai diadakan pula sewang tanda kesyukuran kerana hasil padi yang memuaskan dan terus bertambah pada tahun hadapan.

Kempunan bermakna mereka akan ditimpa bala/kesusahan. ini bermakna menegur roh simati yang sedang berkeliaran. Terutama pada waktu subuh.6 Buah-buah Hutan Buah Perah dan buah-buahan lain di dalam hutan hendaklah dipetik dalam sesuatu musim dengan satu upacara bergotong-royong untuk dibuat kenduri.7 Kempunan (Selantap) Suku kaum Temiar juga percaya jika sesuatu keinginan/niat tidak tercapai maka mereka akan kempunan.5 Bunga Pakma Bunga Pakma tidak boleh dipetik kecuali "Tok Halaq".8 Suara Burung Apabila burung 'Chiap Chereyet' berbunyi. 6. senja dan ketika hujan panas serta ada pula pelangi.6.3 Kayu Merbau Mereka percaya bahawa teras kayu merbau boleh memanah dan kemungkinan terkena sesiapa sahaja yang lalu di situ. 6. Selepas itu baru ia boleh diambil. dipercayai ia boleh bertukar menjadi harimau (ruai).4 Pantang Harimau Pertemuan di antara dua orang yang telah berjanji untuk bertemu harus ditunaikan. dipercayai 'Jelmaan harimau' akan datang mengganggu orang itu. 6. Jika terjatuh dan bergolek ketika membawanya. Jika mereka melanggar pantang berkenaan dipercayai 'ruai' buah-buahan akan mengarahkan harimau mengganggu orang lain.Jika salah seorang mungkir janji. 6. . Sesiapa yang mendengar bunyi ini hendaklah mengasap badan dengan asap supaya 'badi' tidak mengganggu atau merasuk keluarga mereka. 6.

Sebelum mayat dikebumikan. Semua harta kepunyaan simati akan ditanam bersama-sam mayat sementara barang-barang lama dan rumahnya dibakar. Ia dipakaikan pakaian baru dan diselimutkan dengan kain baru. ia diletakkan di atas pengandar(usungan) yang dibuat dari buluh cincang. Tanpa memakai kasut tetamu boleh naik ke rumah setelah dijemput.7. unggun api dinyalakan di bahagian kaki atau kepala simati untuk mengelakkan roh simati mengganggu ahli keluarganya. Di antara alat muzik tradisonal mereka ialah: * Siol(Seruling Buruh) * Gooh(Buluh Centong) * Genggong (Ranggot) * Bateq(Gendang) * Kerep(Guitar Buluh) 9. mayatnya tidak terus ditanam sebaliknya diletakkan di dalam bilik khas di rumahnya.2 Adab Bercakap Dengan Mertua Menantu lelaki tidak boleh bertentang mata dengan ibu mertua dan menantu perempuan tidak boleh bertentang mata dengan bapa mertua semasa bercakap. * Tetamu selalunya menghadiahkan sesuatu kepada ketua rumah seperti rokok atau tembakau. AMALAN SOSIAL 7. Sekiranya 'Tok Halaq' meninggal dunia. Mereka boleh bercakap melalui orang tengah (Orang Perantaraan). 8. Tanah perkuburan biasanya terletak di seberang sungai untuk mengelakkan hantu yang membawa kematian. Tok Halaq akan megesahkan kematian tersebut. kemudian digulung dengan tikar baru dan diikat.Selepas itu. KEMATIAN Apabila berlaku kematian. 7. Mayat tidak boleh dimandikan atau dibersihkan. ALAT MUZIK TRADISIONAL Alat muzik tradisonal masih digunakan dalam majlis sewang dan untuk hiburan .Nyanyian 'Chinchemm'(lagu sedih) dinyanyikan semasa mengiringi mayat ke tanah perkuburan. * Tetamu mesti menegur ketua rumah terlebih dahulu dan bertanyakan khabar. Liang dikorek lebih kurang sedalam dua meter.1 Bertandang * Tetamu hendaklah pasti ada orang dirumah sebelum bertandang. Berita kematian akan diberitahu kepada penghulu dan seterusnya kaum keluarga terdekat. Kaum keluarganya akan menyalakan unggun api di bawah rumah . balik. * Tetamu akan minta diri untuk balik dan bertanyakan pesanan untuk dibawa kepada penghulunya (jika tetamu dari kampung lain).

diadakan pula 'Acara buka Pantang Kematian'. Tiga hari sebelum upacara ini dijalankan. Kauam keluarga dijemput berkumpul semula dengan tujuan untuk mengumpulkan bahn makanan bagi majlis kenduri.tersebut selama tujuh hari untuk mengelakkan mayat daripada diganggu oleh binatang buas. 9.1 Acara Buka Pantang Kematian Setelah tamat tempoh pantang selama 40 hari. Tempat sewang akan dihias dengan pucuk 'calon' buah kepala (palas) untuk dijadikan seludang palas(Tempok Kuar) dan bunga. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan. Dalam tempoh berkabung selama 40 hari semua aktiviti dalam bentuk hiburan diharamkam. Kumpulan pertama menguruskan penyediaan makanan dan kumpulan kedua menyediakan tempat bersewang. Kaum keluarga akan berpindah ke tempat baru. .Setelah selesai berkabung barulah majlis kenduri diadakan.

Manakala ibu . PERKAHWINAN Perkahwinan kebiasaannya berdasarkan suka sama suka antara pasangan. masyarakat Lanoh dari segi ras (bangsa) dan budaya merupakan Negrito tetapi dari segi bahasa mereka hanya menggunakan bahasa Temiar. Dari sudut lingustik dan budaya. orang Lanoh paling hamper kepada suku kaum Kensiu dan Kintak. Bapa akan dibantu oleh anak lelakinya yang dewasa untuk memastikan keluarga asas mereka sentiasa mempunyai bekalan daging dan makanan yang mencukupi. Kebiasaannya perceraian akan berlaku di awal perkahwinan dan pasangan remaja akan cuba mencari sehingga mendapat pasangan sejati. Amalan berpindah randah kadangkala membawa memasuki wilayah suku kaum lain. menghormati pantang larang dan berpegang teguh pada kepercayaan Lanoh. suku kaum orang Asli daripada rumpun bangsa Semang-Negrito. Keluarga asas pula merupakan sebuah kumpulan kerja dan menampakkan sedikit pembahagian tugas antara lelaki dan wanita. 2. Ahli baru ini diajar dan diterapkan dengan nilai-nilai menghormati orang tua. pasangan sudah memadai digelar suami isteri. Malah ada pengkaji yang menganggap ketiga-tiga masyarakat ini sebagai sebuah masyarakat yang sama. Keluarga asas bertanggungjawab memasyarakatkan anak sebagai ‘ahli masyarakat yang baru’ dengan nilai dan budaya Lanoh. Keluarga asas penting sebagai sebuah unit ekonomi. Tiada kendurikendara dilangsungkan. Wilayah Lanoh dikelilingi wilayah Kintak di utara. tidak melakukan perkara yang dilarang. Masyarakat ini turut dikenali sebagai Lano dan Sabubn tetapi nama Sabubn sudah tidak digunakan. Jarang pula berlaku perceraian apabila pasangan mendapat anak. Sistem social keluarga asas merupakan unit yang memastikan kesinambungan dari segi kewujudan dan kelangsungan hidup masyarakat ini. PENGENALAN Lanoh.Petempatan mereka bertaburan di utara negeri Perak khususnya di Daerah Lenggong. Ditinjau secara khusus. menerima tanggungjawab perkongsian dalam kegiatan harian kelompok. wilayah Jahai di Timur dan wilayah Temiar di Tenggara. hanya si suami memberi sedikit hadiah kepada si isteri dan mertua. Bagi si isteri pula membalas pemberian hanya kepada si suami.KAUM LANOH 1. Mereka memilih pasangan sendiri tanpa melibatkan ibu bapa ataupun keluarga terdekat dengan membina tempat tinggal bersama.

liang digali lebih kurang sedalam 2 meter.dibantu oleh anak perempuannya memungut buah-buahan hutan dan sayur-sayuran. Di tanah perkuburan. Pada hari pertama diadakan kenduri untuk menjamu roh. Perasaan takut kepada hantu umpamanya merupakan satu cirri dalam kepercayaan animisme. Hasil yang diperolehi daripada kegiatan memburu dan memungut hasil hutan ini biasanya tidak dikongsi dengan ahli keluarga (puak) lain. Selama dua ke tiga bulan makanan untuk ibu tidak boleh ditambah garam. Setelah dikambus. 2 batang kayu sebagai tanda dipacakkan sebagai tanda kepala dan kaki simati. Isteri akan mengganti tampuk sebagai ketua sekiranyan suami meninggal dunia. Di bahagian kepala kubur dinyalakan api supaya dapat menghalang binatang buas seperti harimau dan babi merosakkan kubur. 4. Kemudian dibalut dengan kain batik yang baru dan seterusnya digulung dengan tikar dan diikat dengan kuat. Sistem kepercayaan dikawal dan dipelihara oleh autoriti yang bergelar Halak. ‘Halak’ turut berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional Lanoh. . KEPERCAYAAN Orang Lanoh berpegang pada sistem kepercayaan animisme. berita tersebut akan disebarkan kepada penghulu dan kaum keluarga terdekat. gelang dan rantai. 3. keluarga asas turut merupakan unit keagamaan. Makanan yang menggunakan minyak juga pantang dimakan. IBU MENGANDUNG/KELAHIRAN BAYI Ibu yang sudah harus berpantang dengan tidak boleh turun memijak tanah selama dua minggu. Mayat akan dimandikan dan dibersihkan. maka suami berperanan besar memastikan pantang larang tidak dilanggar. Namun masyarakat ini turut mempercayai tuhan sebagai lambang kuasa yang unggul. barulah diagih-agihkan. si isteri tidak boleh bersolek selama 7 hari. Suami dalam apa jua atau ruang tetap menjadi ketua keluarga asas. Mayat wanita akan dihiaskan dengan barang kemas seperti cincin. KEMATIAN Apabila berlaku kematian. Jika suami meninggal dunia. Kenduri juga diadakan pada hari ketujuh untuk roh simati pulang terus ke alam ghaib. 4. Memandangkan dalam sesetengah hal. Mayat lelaki pula dibalut dengan kain pelikat sebelum digulung dengan tikar. Di samping menagani hal ehwal ‘keagamaan’. Hasil tersebut menjadi hak keluarga asas kecuali ada lebihan. Semua harta kepunyaan simati akan ditanam bersama-sama mayat.

Fenomena ini berpunca daripada perkahwinan campur dan kedua. Orang Lanoh hari ini telah menerima perubahan yang dianjurkan oleh kerajaan dengan baik. berpengalaman luas dan memiliki pengetahuan mendalam tentang ilmu kebatinan dan perubatan tradisional Lanoh. Mereka menggunakan bahasa Temiar walaupun bercakap sesame orang Lanoh sendiri.5. ketua orang Lanoh bergelar Penghulu. terutamananya kerajaan. akibat sistem petempatan kekal. mereka terlibat dalam kegiatan ekonomi moden. Ketua puak biasanya terdiri daripada anggota puak tertua. Orang Lanoh telah menerima baik system pertanian kekal yang dianjurkan oleh kerajaan. satu sistem yang dianjurkan oleh kerajaan. menetapkan masa untuk membuat rumah dan berpindah dan seumpamanya. Di kawasan penempatan baru ini. Fenomena ini secara tidak langsung sebenarnya menunjukkan sifat positif dan kepekaan masyarakat terhadap pembangunan dan perkembangan alam sekeliling mereka. Terdapat juga pertanian kekal ini secara persendirian. tetapi juga untuk memelihara peraturan sosial seperti usaha menjatuhkan hukuman atas kesalahan yang bersifat jenayah. Dalam satu rancangan kekal umpamanya di Kampung Grik. . Dalam jangka panjang. Tanggungjawab utama seseorang ketua tidak hanya terbatas sebagai pembuat keputusan dalam hal-hal yang berkaitan dengan ekonomi seperti jenis kegiatan ekonomi yang harus dijalankan dalam sesuatu masa atau musim. masyarakat ini akan terserap dalam masyarakat Temiar. Pada masa ini kerajaan mewajibkan masyarakat ini tinggal secara kekal di perkampungan dan dalam Rancangan Penempatan Semula yang dibangunkan oleh kerajaan. Dia berperanan sebagai orang perantaraan di antara penduduk kampung dengan orang luar. STATUS EKONOMI Gabungan beberapa keluarga asas (biasanya tidak melebihi 10 keluarga asas) yang mempunyai pertalian darah atau bersaudara membentuk sebuah puak. Penghulu dilantik di kalangan anggota yang ‘berpendidikan dan berpengalaman dalam pengaulan luar’. Selain itu. semakin ramai orang Lanoh diasimilasikan ke dalam suku kaum Orang Asli yang lain seperti Temiar. beberapa keluarga Lanoh telah ditempatkan bersamasama majoriti orang Temiar. Namun dalam satu perkembangan lain. khususnya dalam sektor makan gaji. Puak diketuai oleh seorang ketua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran.

Sehingga tahun 2000. LATAR BELAKANG Kensiu adalah suku kaum Orang Asli dari rumpun bangsa Semang-Negrito. Mereka tidak mengamalkan pertanian. Kampung Bendang Man Sik. pisang dan jagung. Baling Kedah dan jaraknya lebih kurang 12km dari Bandar Baling. Bentuk kebudayaan kebendaan mereka termasuk penggunaan dalam mencucuk hidung dan pembinaan kediaman sementara untuk berlindung dari angina dan cuaca. tabika dan terdapat 46 buah rumah milik penduduk yang dibina oleh JHEOA dan sebuah rumah milik petugas JAKIM. Sakai dan sebagainya. jumlah penduduk Kensiu yang menganut agama Islam seramai 118 orang dan selebihnya masih mengekalkan kepercayaan animisme. sebuah dewan serbaguna. sungai Celak dan Kampung Tiak Kupang. Kaum Negrito mengembara dari setempat ke setempat kerana memburu dan mengumpul bahan makanan dan barang-barang hutan. kebendaan dan kehidupan mereka. sebelum itu mereka tinggal berpindah randah dari Ulu Lenggong ke Parit Panjang. Kawasan penempatan mereka telah dilengkapkan dengan sebuah surau. Kini terdapat jumlah penduduk seramai 212 orang dan jumlah 44 keluarga (data maklumat dari JHEOA Grik. Tweedie seorang sejarawan menyatakan dalam bukunya “Pre-History” mereka yang tinggal di Semenanjung dikenali sebagai Negrito dan telah ada sejak tahun 8000 sebelum masihi dan mereka tinggal di dalam gua memburu binatang yang dikenali sebagai zaman batu pertengahan.KAUM KENSIU 1. Nakil (atau Dalem). Mereka ini diketuai oleh seorang penghulu bernama Itam bin Daram. Mereka tinggal semenjak 1957 di Lot No. padi. Mereka akan berpindah ke tempat lain jika didapati tempat itu tidak produktif lagi.W. mereka juga ada pertalian keluarga di Kampung Rai Yala Selatan Thailand. Hetot dan Tanjen. Ia merupakan kumpulan kaum Negrito yang terkecil dan tertua sekali di Semenanjung Malaysia.3623 yang telah diwartakan pada tahun 1958 sebagai Rizab Orang Asli seluas 428 ekar. hidung lebar mata bulat mirip Orang Afrika Timur dan kebanyakan mereka seperti Orang Asli New Guinea yakni Papuans. dan rendah setinggi 5 kaki ke bawah. Di samping itu. Mereka menunjukkan sedikit atau tiada tanda-tanda pertanian. Mereka mula bercucuk tanam seperti menanam ubi. Identiti kaum Negrito adalah tersendiri dan boleh dilihat melalui kebudayaan. Penempatan mereka juga dilengkapi dengan bekalan elektrik dan bekalan air masyarakat yang disediakan oleh Jabatan Bekalan Air. Menurut M. Purata mereka mempunyai rambut yang kerinting halus. Hal ini adalah kerana mereka ini adalah satu golongan Orang Asli yang nomad sepenuhnya. yang kini hanya tinggal di perkampungan Orang Asli Lubuk Lenggong. berbadan gelap. Orang Negrito ini sukar untuk ditentukan sifatsifat fizikalnya kerana di kalangan mereka terdapat empat sub kumpulan Kensiu yang mereka kenali sebagai Mos. Terdapat di Kedah di zaman paleolitik dan mesolitik pada tahun 5000 sebelum masihi telah didiami oleh orang Austrinesia yang menjadi nenek moyang orang Negrito. Perak September 2001). .

Dalam hubungan kekeluargaan masyarakat Kensiu. mereka cuma perlu mendapatkan persetujuan daripada bakal gadis yang akan dikahwininya. Manakala saudara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin tidak dibenarkan berinteraksi dan bersua muka dengan kakak atau abang ipar. ADAT PERKAHWINAN DAN HUBUNGAN KEKELUARGAAN Konsep kehidupan yang mengutamakan kesamaratan dan kesepadanan ini dicerminkan dalam seluruh aspek kehidupan masyarakat tersebut. Mereka menggunakan orang ketiga bagi mewakili diri mereka jika mahu berinteraksi dengan bapa mentua dan ipar-duai. Tiada sebarang upacara diadakan dalam perkahwinan mereka. Mereka bukan sahaja tidak boleh berinteraksi malahan untuk menyebut nama pun tidak dibenarkan. akar kayu. Selepas itu. Hanya terdapat dua orang sahaja yang berkahwin dengan wanita Melayu dari kampung Baru dan seorang lagi dengan warga Indonesia. terutamanya berlainan jantina. meraka jual kepada pekedai Cina di pecan berhampiran. Mereka lebih suka mencari rotan. hubungan kekeluargaan adalah bilateral iaitu berdasarkan keturunan kedua ibubapa berdasarkan generasi lelaki. maka pihak lelaki akan menghantar barangan berupa kain. Dalam hubungan ini seseorang ahli kumpulan cuba mengelakkan daripada bersua muka atau terserempak dengan ipar. Masyarakat Kensiu yang beragama Islam berkahwin mengikut syariat dan undang-undang keluarga Islam. mentua atau menantu. tumbuh-tumbuhan dan binatang seperti kurakura. terdapat pantang larang yang masih diamalkan hingga kini di mana menantu perempuan tidak boleh bersua muka begitu juga sebaliknya. buluh. Apabila tiba masanya di kalangan anak muda yang muda yang mahu berkahwin. kera dan lotong dan hasil pencarian ini. Pernikahan mereka dijalankan oleh pegawai agama dari Jabatan Agama Islam Negeri Kedah. Manakala bagi yang mengikut fahaman animisme. 3. kayu depu. Satu konsep kehidupan tradisi yang masih dikekalkan dalam amalan untuk mengelakkan solidariti adalah melalui hubungan elakan. tembakau dan pisau kepada bapa si gadis sebagai tanda perkahwinan antara mereka akan berlaku. Kebanyakan masyarakat Kensiu di perkampungan ini. mempunyai hubungan rapat sesama mereka. Dalam sistem kekeluargaan masyarakat Kensiu. . labi-labi. Menantu lelaki juga tidak dibenarkan berinteraksi dengan ibu mentua dan bersua muka. tupai.2. SISTEM EKONOMI MASYARAKAT KENSIU Walaupun kerajaan melalui JHEOA telah membina perkampungan dan penempatan kekal dengan projek ekonomi seperti projek Mini estet Lubuk Lenggong I dan II pada tahun 1980 dan 1982 yang dianggarkan jumlah pendapatan sebanyak RM400 sebulan namun minat kaum ini kepada mencari hasil hutan dan memburu binatang amat tebal. mereka tinggal sebagai tanda mereka telah berkahwin. Apabila si gadis bersetuju untuk berkahwin. tanpa perlu mendapatkan persetujuan daripada kedua orang tua si gadis. perkahwinan adalah mengikut kepercayaan mereka.

Seseorang ketua kumpulan dipilih berdasarkan faktor umur. Bagi masyarakat Negrito yang mengamalkan aktiviti berpindah randah. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. ORGANISASI SOSIAL Dalam kehidupan tradisi masyarakat Kensiu gabungan lima atau enam buah keluarga asas membentuk sebuah kumpulan. Ini kerana telah dibina penempatan yang kekal oleh JHEOA dan dipantau oleh semua agensi yang berurusan secara langsung dan tidak langsung dengan mereka. Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. isteri dan anak-anak. Satu-satu kumpulan diketuai oleh anggota tertua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran yang khusus. Elemen penting dalam organisasi sosial adalah keluarga nukleus yang mengandungi suami. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. isteri dan anak. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Segala urusan kepimpinan terletak di tangan bapa mereka yang bertindak membuat keputusan dalam hidup ahli keluarga. Bagi anak-anak yang berumur lebih tujuh tahun ke atas akan dibina tempat teduh yang lain tidak jauh dengan keluarga mereka. Penghulu masih mempunyai persamaan peranan ketua tradisi mereka. Mereka akan mendukung anak kecil ini secara bergilir-gilir. manakala anak perempuan pula akan tinggal bersama orang tua dan dipisahkan dengan unggun api yang dibuat di tengah tempat tidur mereka. Ketua mempunyai kuasa membuat keputusan seperti memilih tapak perkhemahan (penempatan). yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Di antara lambang kuasa ini. pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu perbomohan dan kebatinan. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. organisasi sosial ini telah banyak berubah. semua anggota keluarga dalam sesebuah penempatan atau kem mempunyai ikatan persaudaraan yang rapat atau serumpun puak. tetapi yang masih kecil sahaja yang tinggal bersama mereka. penempatan mereka lebih dikenali sebagai “kumpulan tabir angin” iaitu masyarakat yang tinggal di bawah atap sebagai tempat berteduh sementara. Cenoi Tapn . Dan organisasi secara berkumpulan telah berubah dan telah diganti dengan perkampungan sebagai unit penempatan di bawah pimpinan ketua yang dipanggil penghulu. Setiap kumpulan ini mempunyai suami. Merujuk kepada kaum Kensiu di Baling. Dalam kebanyakan hal. masa untuk berpindah dan seumpamanya tetapi masih tertakluk pada pandangan dan nasihat anggota kumpulan yang dipimpinnya. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Secara umumnya konsep berketua seolah-olah tidak begitu dipentingkan oleh masyarakat ini di peringkat kumpulan.4. Mereka telah tinggal di kampung Lubuk Lenggong dalam tempoh yang lama serta amalan berpindah randah sudah kurang diamalkan. Kumpulan ini turut membawa anak-anak mereka ke mana saja mereka berpindah randah. sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep egalitarian dan solidariti.

KEPERCAYAAN dan KEAGAMAAN Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). 5.dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). selepas mereka tidak sedarkan diri dalam keadaan yang khayal. Pengabdian serta ketaatan kepada kedua-dua sistem turut dicerminkan melalui sikap menghormati. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. yang juga menggabungkan nyanyian dan tarian. keagamaan dan perubatan terdiri daripada upacara yang dinamakan panoh. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Kedua-dua sistem ini. Mereka mampu memasuki dunia semangat roh ini dengan mengkhayalkan diri. Halak juga berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Satu lagi ritual yang diadakan untuk tujuan sama dinamakan sawan. Di samping itu. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. nilai dan norma masyarakat. Di antara lambang kuasa ini. pantang larang. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. . Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Namun begitu hampir separuh daripada masyarakat Kensiu di Kampung Lubuk Lenggong telah memeluk Islam. yang melibatkan nyanyian dan tarian. Tok Pawang ini dipercayai dapat berhubung dengan “Chinoi” dan adakalanya menjadi pengantara pertolongan semangat ini dalam pertanian mereka. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Masyarakat Kensiu juga mempunyai orang penting yang dianggap pakar dalam hal kepercayaan yang dipanggil “Halak” atau tok pawang.

Apabila si gadis bersetuju untuk berkahwin. Tiada sebarang upacara diadakan dalam perkahwinan mereka. 4. . terutamanya berlainan jantina. Seseorang ketua kumpulan dipilih berdasarkan faktor umur. Dalam sistem kekeluargaan masyarakat Kensiu. maka pihak lelaki akan menghantar barangan berupa kain. Mereka bukan sahaja tidak boleh berinteraksi malahan untuk menyebut nama pun tidak dibenarkan. Manakala bagi yang mengikut fahaman animisme. Mereka menggunakan orang ketiga bagi mewakili diri mereka jika mahu berinteraksi dengan bapa mentua dan ipar-duai. masa untuk berpindah dan seumpamanya tetapi masih tertakluk pada pandangan dan nasihat anggota kumpulan yang dipimpinnya. Apabila tiba masanya di kalangan anak muda yang muda yang mahu berkahwin. Dalam kebanyakan hal. mentua atau menantu. ORGANISASI SOSIAL Dalam kehidupan tradisi masyarakat Kensiu gabungan lima atau enam buah keluarga asas membentuk sebuah kumpulan. Pernikahan mereka dijalankan oleh pegawai agama dari Jabatan Agama Islam Negeri Kedah. perkahwinan adalah mengikut kepercayaan mereka. pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu perbomohan dan kebatinan. Dalam hubungan kekeluargaan masyarakat Kensiu. tanpa perlu mendapatkan persetujuan daripada kedua orang tua si gadis. tembakau dan pisau kepada bapa si gadis sebagai tanda perkahwinan antara mereka akan berlaku. Manakala saudara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin tidak dibenarkan berinteraksi dan bersua muka dengan kakak atau abang ipar. hubungan kekeluargaan adalah bilateral iaitu berdasarkan keturunan kedua ibubapa berdasarkan generasi lelaki. Satu konsep kehidupan tradisi yang masih dikekalkan dalam amalan untuk mengelakkan solidariti adalah melalui hubungan elakan. Selepas itu. Menantu lelaki juga tidak dibenarkan berinteraksi dengan ibu mentua dan bersua muka. mereka tinggal sebagai tanda mereka telah berkahwin. Satu-satu kumpulan diketuai oleh anggota tertua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran yang khusus.berkahwin mengikut syariat dan undang-undang keluarga Islam. terdapat pantang larang yang masih diamalkan hingga kini di mana menantu perempuan tidak boleh bersua muka begitu juga sebaliknya. semua anggota keluarga dalam sesebuah penempatan atau kem mempunyai ikatan persaudaraan yang rapat atau serumpun puak. Ketua mempunyai kuasa membuat keputusan seperti memilih tapak perkhemahan (penempatan). mereka cuma perlu mendapatkan persetujuan daripada bakal gadis yang akan dikahwininya. Dalam hubungan ini seseorang ahli kumpulan cuba mengelakkan daripada bersua muka atau terserempak dengan ipar.

Mereka akan mendukung anak kecil ini secara bergilir-gilir. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. organisasi sosial ini telah banyak berubah. Penghulu masih mempunyai persamaan peranan ketua tradisi mereka. Ini kerana telah dibina penempatan yang kekal oleh JHEOA dan dipantau oleh semua agensi yang berurusan secara langsung dan tidak langsung dengan mereka. Bagi masyarakat Negrito yang mengamalkan aktiviti berpindah randah. Kumpulan ini turut membawa anak-anak mereka ke mana saja mereka berpindah randah. Di antara lambang kuasa ini. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang . Mereka telah tinggal di kampung Lubuk Lenggong dalam tempoh yang lama serta amalan berpindah randah sudah kurang diamalkan. manakala anak perempuan pula akan tinggal bersama orang tua dan dipisahkan dengan unggun api yang dibuat di tengah tempat tidur mereka. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Dan organisasi secara berkumpulan telah berubah dan telah diganti dengan perkampungan sebagai unit penempatan di bawah pimpinan ketua yang dipanggil penghulu. sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep egalitarian dan solidariti. penempatan mereka lebih dikenali sebagai “kumpulan tabir angin” iaitu masyarakat yang tinggal di bawah atap sebagai tempat berteduh sementara. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. isteri dan anak. isteri dan anak-anak. Elemen penting dalam organisasi sosial adalah keluarga nukleus yang mengandungi suami. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Segala urusan kepimpinan terletak di tangan bapa mereka yang bertindak membuat keputusan dalam hidup ahli keluarga. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain.Secara umumnya konsep berketua seolah-olah tidak begitu dipentingkan oleh masyarakat ini di peringkat kumpulan. Merujuk kepada kaum Kensiu di Baling. Bagi anak-anak yang berumur lebih tujuh tahun ke atas akan dibina tempat teduh yang lain tidak jauh dengan keluarga mereka. tetapi yang masih kecil sahaja yang tinggal bersama mereka. Setiap kumpulan ini mempunyai suami. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo).

Di antara lambang kuasa ini. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. yang melibatkan nyanyian dan tarian. Di samping itu. Namun begitu hampir separuh daripada masyarakat Kensiu di Kampung Lubuk Lenggong telah memeluk Islam. Kedua-dua sistem ini. keagamaan dan perubatan terdiri daripada upacara yang dinamakan panoh. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Masyarakat Kensiu juga mempunyai orang penting yang dianggap pakar dalam hal kepercayaan yang dipanggil “Halak” atau tok pawang. Halak juga berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional. . Mereka mampu memasuki dunia semangat roh ini dengan mengkhayalkan diri. pantang larang. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. KEPERCAYAAN dan KEAGAMAAN Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. nilai dan norma masyarakat. Satu lagi ritual yang diadakan untuk tujuan sama dinamakan sawan. selepas mereka tidak sedarkan diri dalam keadaan yang khayal. yang juga menggabungkan nyanyian dan tarian.kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Tok Pawang ini dipercayai dapat berhubung dengan “Chinoi” dan adakalanya menjadi pengantara pertolongan semangat ini dalam pertanian mereka. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Pengabdian serta ketaatan kepada kedua-dua sistem turut dicerminkan melalui sikap menghormati. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. 5. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->