PENGAJIAN MALAYSIA

KEBUDAYAAN MASYARAKAT BUMIPUTERA

DAN ORANG ASLI
AHLI KUMPULAN:

FARHAN BIN FAUZI NURFISYAHRIN BIN MUSLIM

3101020301 3101015001

NADYA NADIRA BINTI AHMAD 3101017721 NABILA BINTI ABU BAKAR 3101012461

NAMA PENSYARAH:ENCIK ISHAK

KAUM SEMAI

1.1 PENGENALAN
Suku Kaum Semai tinggal bertaburan di kawasan Banjaran Titiwangsa, meliputi Perak Tengah, Perak Selatan dan Pahang Barat. Bancian pada tahun 1993, menunjukkan jumlah mereka telah meningkat lebih daripada 42,000 orang dan merupakan suku kaum Orang Asli yang terbesar jumlahnya. Mereka hidup bermasyarakat.Sebuah kampung biasanya terdapat diantara 60 hingga 300 penduduk yang diketuai oleh seorang Penghulu atau “Batin” yang di lantik dari golongan berpengaruh seperti pawang, bomoh dan ketua adat.

2.SOSIO BUDAYA
2.1 Pemilihan Ketua Dahulu seorang ketua dipilih daripada orang yang sangat berpengaruh, mengetahui adat resam masyarakat dan berilmu seperti pawang. Biasanya ia disandang hingga turuntemurun. Walau bagaimanapun keadaan berubah mengikut peredaran masa. Beberapa faktor tambahan telah diambilkira sebelum perlantikan dilaksanakan, di antaranya ialah: * Mempunyai ilmu kebatinan * Berkebolehan berinteraksi dengan masyarakat luar * Bertanggungjawab * Aktif * Bersikap prihatin * Penyabar * Pengesahan oleh kerajaan Penghulu/Batin bertanggungjawab dalam menentukan sistem adat, mentadbir kampung dari segi pembangunan dan keselamatan. Beliau juga bertanggungjawab ke atas perhubungan dengan masyarakat luar dan agensi kerajaan. 2.2 Mencari Jodoh Pada masa dahulu jarak di antara satu perkampungan dengan satu perkampungan sangat jauh. Perjalanannya memakan masa di antara 4 hingga 6 hari berjalan kaki. Seorang teruna yang ingin mencari jodoh akan merantau ke tempat lain. Setelah bertemu gadis idaman hati yang sesuai untuk dijadikan teman hidup, maka ia pun akan bermalam di situ setelah mendapat persetujuan orang tua gadis tersebut. Biasanya kehadiran pemuda itu amat difahami oleh ketua keluarga tersebut.

a) Pelawaan Apabila senja menjelang, si bapa akan menyuruh anak gadisnya membentang tikar di tempat tidurnya. Kemudian teruna tersebut akan dipelawa oleh bapa gadis tadi untuk memilih tempat tidur yang disukainya.

b) Persetujuan Pemuda Sekiranya si teruna berkenaan dan bersetuju untuk menjadikan gadis tersebut sebagai teman hidupnya, maka beliau akan terus memilih tempat yang disediakan oleh gadis tersebut. Pada masa itu juga mereka akan tidur bersama dan disahkan sebagai suami isteri.

c) Tidak Setuju Jika si teruna tidak bersetuju dengan gadis berkenaan ia akan memilih tempat tidur yang jauh di satu ruang yang berasingan dari tempat yang telah disediakan oleh gadis berkenaan. Walau bagaimanapun si teruna akan memberi alasan-alasan yang munasabah agar tidak menimbulkan salah faham di pihak gadis.

d) Jika Anak Gadis Lebih Dari Seorang Sekiranya ia mempunyai anak gadis lebih dari seorang, seperti biasa apabila senja menjelma, si bapa akan menyuruh anak-anaknya menyediakan dan membentangkan tikar tempat tidur mereka masing-masing. Kemudian ia akan menjemput teruna tersebut memilih tempat tidur. Sekiranya pemuda tersebut berkenaan kepada salah seorang anak gadis itu, ia akan memilih tempat tidur gadis pilihannya. Kalau kesemuanya tidak sesuai, pemuda berkenaan akan tidur di ruang tamu.

e) Dipertemukan (kahwin) Upacara persandingan tidak dilangsungkan. Perkahwinan kedua-duanya tidak memerlukan waris. Bapa si gadis adalah bertanggungjawab sebagai wali dan ibu mas.

Contohnya seperti berikut: Denda ke atas lelaki 1. Lain-lain barang . bersenglug). Kampit 6. Parang 8. jika tidak menjadi bomoh pun tetapi boleh menjampi. Sumpit 8. Tapong (dompit duit) 5. * Pandai menganyam tikar. Tabung sumpitan 4. * Pandai menganyam nyiru dan juga pandai membuat “perdah” (mengikat rotan dan payu beliung). * Pandai menampi padi * Pandai menjaga suami dan mengasuh anak-anak. h) Hukuman Pada Zaman Dahulu Seseorang yang melakukan kesalahan akan menerima hukuman denda yang berbentuk material kepunyaan pesalah tadi. (beryas.f) Kriteria Menantu Lelaki * Rajin dan kuat bekerja seperti menebang pokok dan membuka ladang buka. * Rajin memasak nasi atau ubi kayu dan lain-lain. Jeleg 6. Salek (raga rotan) 7. g) Kriteria Menantu Perempuan * Rajin ke ladang menggali ubi dan mengutip sayuran. * Murah rezeki apabila berburu atau menangkap ikan. dan mengasap kemenyan anak sendiri apabila demam. * Mempunyai ilmu. Selampit 2. * Rajin mengambil air dan mencari kayu api. Lain-lain barang Denda ke atas perempuan 1. * Menjamu tetamu yang singgah sementara. Buluh sumpitan 3. Pal Dog (sudip racun ipoh) 5. * Mempunyai tingkah laku yang baik. * Rajin dan pandai membuat jerat binatang dan menangkap ikan dengan bubu dan sebagainya. * Pandai membina rumah untuk diri sendiri dan kedua-dua ibubapa. Paciq 4. Pacaq (sanggul buluh) 3. Tikar 7. * Mengagih-agihkan makanan yang diperolehi suami kepada mentua. Jex (beliung) 2.

3 Adat Perkahwinan Biasanya seorang teruna dan gadis yang telah mencapai umur di antara 17 hingga 18 tahun mula mencari pasangan hidup. Kelazimnya penyatuan mereka sama ada pilihan keluarga atau pilihan sendiri (suka sama suka). * Kasut pengantin perempuan . mereka akan ditemukan dalam satu pakatan sulit antara pihak lelaki dan pihak perempuan.lengkap satu set * Salin tiga .Sepasang .00 sebulan * Jika material. b) Istiadat Meminang Pihak lelaki akan menghantar alat adat meminang kepada pihak perempuan. Penyatuan ini dilakukan mengikut proses adat istiadat yang telah ditetapkan seperti berikut: a) Merisik (berkenalan) Setelah kedua-dua pihak bersetuju untuk berkahwin. Alat-alat berkenaan seperti berikut: Sebutan adat Alat/banyaknya 1. barang-barang makan dihantar ke rumah pengantin perempuan d) Bertunang Melalui proses pertunangan pihak lelaki dikehendaki menyediakan alat-alat berikut kepada bakal pengantin perempuan untuk digunakan pada hari perkahwinan: * Kelamin .2. Warna sebarangan tanpa corak Belanja tubuh wang RM60.25 Selendang Sehelai Cincin perak Sebentuk Sirih Pinang 1 tepak ( digunakan waktu memulakan perbualan semasa meminang ) c) Tanggung Nafkah Ketika masih dalam alam pertunangan pihak lelaki dikenakan tanggung nafkah bakal pengantin perempuan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dan dipersetujui bersama seperti berikut: * Wang tunai sebanyak RM15.sepasang salinan pakaian pengantin lengkap berwarna tanpa corak. Sepanjang persalinan pakaian pengantin perempuan Salin tiga 2.Sebuah * Kelambu bantal/tilam .

bersamping) . Ibu Mas Wali akan memohon .Sehelai * Pakaian Melayu (lengkap . paluan gong. pengantin perempuan menunggu ketibaan pengantin lelaki di atas pelamin. Setibanya pengantin lelaki di muka pintu.kedua-dua pengantin di arak dan * Dimandikan limau (berjampi) untuk mengelakkan malapetaka Selepas itu kedua-dua pengantin akan dihias dengan pakaian cantik. kedua-dua pengantin dikenakan adat-adat berikut: * Berinai di rumah masing-masing * Bergandik bagi pengantin perempuan * Gunting rambut bagi pengantin lelaki * Mandi limau (wajib) . Jika pengantin lelaki berketurunan anak penghulu atau batin. f) Keberangkatan Pengantin Lelaki Ke Rumah Pengantin Perempuan Istiadat Berarak Pengantin lelaki diapit oleh ibu wali dan waris-waris diarak berjalan kaki di rumah pengantin perempuan.Sebuah * Kain selempang dada/selendang . Pengantin perempuan akan memakai pakaian salin tiga yang disediakan oleh pihak lelaki. serta mereka berbalas pantun. Disebalik tirai inilah Ibu Mas Wali menunggu ketibaan pengantin lelaki dan rombongannya. ia akan dijulang hingga ke rumah pengantin perempuan.Pihak lelaki juga dikehendaki membuat persiapan diri seperti berikut: * Kupiah/songkok (hitam) . sebelum dibenarkan naik tangga . paluan rebana. Memohon tanda Muka pintu biasanya dihadang dengan tirai kain. Pihak lelaki akan berhias di rumah yang berasingan. Merenjis/Menabur Hujung atap di bahagian pintu biasanya ditudungi daun pisang (cucur atap). Pengiring-pengiring dengan serentak menyebut selamat kepada pengatin lelaki sebanyak tiga kali. Perarakan tersebut diiiringi muzik biola. air direnjis di atas daun pisang dan bertih ditabur.Sepasang * Kasut .Sepasang e) Hari Perkahwinan Sebelum bersanding. Sementara itu. ”Selamat datang…Selamat datang…Selamat datang”.

. 2. wakil. Dalam tempoh 3 hari tidak dibenarkan keluar daripada kawasan kampung kerana takut diganggu segala hantu dan syaitan. Mas Wali akan membuka tirai di mana pengantin perempuan sedang menunggu diatas pelamin.Tanda sebagai kebenaran masuk ke perkarangan pelamin.5 Pantang Larang Pengantin Oleh kerana kedua-dua pengantin telah mandi limau (dijampi) sebelum ini. Pengantin lelaki yang diiringi oleh pengapitpengapitnya dibawa duduk di sisi sebelah kanan pengantin perempuan . Upacara ini disaksikan oleh kedua-dua belah wali dan saudara mara terdekat.Istiadat menyuap Nasi Kunyit/Nasi Damai dan Maka Daun Sirih akan disempurnakan.dibayar sepenuhnya iaitu tidak berhutang) Nasihat-nasihat tentang kerukunan hidup berumahtangga dan seterusnya dengan membentangkan adat istiadat di hadapan kedua-dua wali.4 Menyembah (Menerima nasihat) Kedua-dua pengantin akan dibawa ke rumah untuk istiadat seterusnya. Kedua-dua mempelai akan meneruskan persandingan di halaman rumah untuk memenuhi permintaan ramai belum puas menatap wajah pengantin.belanja tubuh di bayar separuh) (kering . maka perkahwinan yang dijalankan ini telah sah daripada segi adat istiadat kaum Semai. Kebenaran hanya diberi setelah dibuat sebanyak tiga kali. Ibu Wali dan rombongannya memberi tanda sebilah keris sebagai tanda bahawa yang diarak masuk itu adalah pengantin lelaki yang sebenarnya. Dalam tempoh 7 hari tidak dibenarkan keluar daripada kawasan kampung kerana takut diganggu segala hantu dan syaitan. 2. Bersanding Selepas menerima tanda masuk.Istiadat menyembah wali. 2. ibubapa mertua dan waris-waris. maka mereka dikehendaki mematuhi syarat pantang yang dikenakan seperti berikut: 1. Permohonan tersebut kadang kala dalam bentuk pantun.00 (+ belanja tambahan kenduri) * Belanja tubuh 60 tengah 3 (dalam adat atau kering) (dalam adat . Membentang belanja dalam adat : * Belanja hangus RM 100.

Keadaan ini akan berterusan sehinggalah kedua-dua pemuda dan gadis telah mencapai kata sepakat untuk menjadi suami isteri. Setelah kata sepakat dicapai pasangan terlibat. Ini terpulang kepada keadaan pasangan dan situasi kejadian. Pada hari ketujuh barulah mereka disatukan tanpa ada upacara besar-besaran. mereka akan menolak. Kedua-dua pihak akan dipertemukan dalam satu majlis perjumpaan dengan ketua adapt bagi membincangkan kedudukan pasangan berkenaan. Sekiranya kedua-dua pasangan tidak mahu berkahwin atau pihak Ibu Mas atau Pembela Kain Basah tidak bersetuju dengan pilihan anaknya. 2. Kemudian pihak waris perempuan akan memaklumkan kepada pihak waris pihak lelaki untuk perbincangan penyatuan pasangan terbabit. 2. Keadaan ini dinamakan Majat badan atau tubuh kerana pemuda dan gadis tidur bersama sehingga pagi. kedua-dua pasangan akan dikahwinkan dalam tempoh tujuh hari setelah melalui proses istiadat yang sepatutnya. . Insiden ini biasanya berlaku semasa menyambut perayaan atau kenduri kahwin dimana sebelah malamnya ada keramaian .6 Majat Badan Bersama dengan gadis berkenaan tidak kurang dari 3 malam hingga 6 malam atau lebih. Pada zahirnya kedua-dua belah ibubapa merestui perhubungan itu. Kejadian ini tidak semestinya berakhir dengan perkahwinan. Hanya dengan barangan kepunyaan lelaki itu sahaja pihak perempuan akan menghantar songkok atau kupiah sebagai tanda panggilan adat yang di bawa oleh waris perempuan. Pasangan ini ditangkap basah di tempat-tempat yang sunyi dan gelap oleh pihak waris perempuan. Setelah keputusan dicapai dalam perbicaraan yang dijalankan oleh ketua adapt pada hari berikutnya. Upacara perkahwinan ini sama dengan proses bertunang. cuma barang hantar/persalinan tidak ada. Jika keputusan baik dicapai.7 Majat Barang Cara perhubungan dan penyatuan adalah sama. Tempoh penyatuan mereka tidak mengambil masa yang tidak lama iaitu selama tujuh hari. pada malam akhir pemuda tersebut tidur dengan gadis berkenaan sehingga pagi. Kedua-dua pihak akan dipertemukan dalam satu majlis oleh waris perempuan. Mereka hanya diraikan dalam satu majlis ringkas tanpa mengadakan majlis keramaian sebelah malamnya. denda akan dibayar mengikut adat kampung di mana berlakunya insiden tersebut.8 Tangkap Basah Perkahwinan yang dilakukan tangkap basah dianggap kurang baik di kalangan Orang Semai.2. Pihak keluarga perempuan akan mengemukan beberapa soalan untuk memdapatkan kepastian tujuan pasangan ini melakukannya. Kelainannya hanya pada malam terakhir pihak lelaki akan meninggalkan barangnya ( barang-barang kemas/pakaian) kepada gadis yang ditiduri untuk diserahkan kepada orang tua gadis itu. Keputusan akan di buat sama ada pasangan ini akan di nikahkan dalam tempoh sebulan atau lebih. Mereka akan membayar denda kepada mana-mana pihak yang tidak bersetuju.

beruk. Semasa dalam pantang ibu berkenaan tidak dibenarkan memakan syuran-sayuran . (i) Wali Pihak Lelaki Dikenali dengan Ibu Wali .9 Istilah Dalam Perkahwinan Wali Wali ialah orang yang memainkan peranan penting dalam hal ehwal pernikahan. istiadat perkahwinan dianggap sebagai tidak sah. 5. Tidak dibenarkan menghampiri orang mati. Yang tua sekali menjadi Ibu Wali dan tiga orang sebagai pengikut. juga beliau akan menyediakan air mandian bayi dan sembilu buluh yang telah diikat dengan kain hitam serta dijampi bagi tujuan memotong pusat bayi. Dalam adat Orang Semai kedua-dua ibubapa dikenali sebagai Pembela Kain Basah. minyak masak dan kelapa. cili. memaku(rumah) 3. Oleh yang demikian ibubapa kedua-dua pengantin tidak memainkan peranan penting dalam adat perkahwinan mereka. Kelahiran Semasa mengandung suami isteri akan mematuhi pantang larang dan menjaga pemakanan mereka. Apabila tiba masa kelahiran semua jiran wanita akan diberitahu. (ii) Wali Pihak Perempuan Dikenali dengan panggilan Mas Wali. Dilarang memakan pisang yang patah tengkuk.2. Perkara-perkara yang dilarang ialah: 1. ikan yang berbisa dan tidak bersisik. Yang tua sekali menjadi Mas Wali dan yang lain menjadi pengikut. Beliau akan bersama ibu hingga bayi selamat dilahirkan. Selepas bersalin ibu tersebut akan berpantang selama sebulan. Kedua-dua wali lelaki dan pihak wali perempuan dimestikan hadir dalm majlis tersebut. Tidak dibenarkan memakan daging rusa. Bagi menentukan tarikh kelahiran dan kandungan sihat. Mereka terdiri dari empat orang adik beradik berpangkat datuk kepada bakal pengantin lelaki. ayam hutan dan lain-lain. babi. silbu akan menemui bidan di kampung berkenaan. Mereka ini terdiri empat orang adik -beradik berpangkat datuk kepada kepada bakal pengantin lelaki. ular) 2. kancil. Mendekati binatang-binatang yang boleh memudaratkan kandungan dan bayi dalam kandungan ( kura-kura. . Kaum keluarga bapa tidak dibenarkan memasang. Di sini bidan memainkan peranan utama. Mereka cuma makan nasi berlaukan ikan panggang atau digoreng tanpa minyak. Di samping itu. air sejuk kecuali air kopi atau air suam. 3. Tanpa kehadiran mereka. 4.

bunga ros cina dan lain-lain bunga yang wangi d) Sejenis akar (cincong) buluh/buyung e) Buyung/buluh dua ruas f) Bedak buku g) Buah kesumber h) Arang campur minyak i) Kemenyan Apabila bahan ini telah disediakan.Alat-alat atau bahan-bahan yang diperlukan ialah: 1.1 Mandi Putus Ubat Selesai pantang. beliau akan membuat “mandi bidan”. bomoh atau bidan yang terlibat akan menjampinya. Sedikit batu-batu kecil 2. Selepas habis pantang ibu tersebut boleh mandi sungai dengan syarat ditangkal terlebih dahulu. 3. luka. Pada keesokan harinya kemenyan akan dibakar dan diasap pada buluh di tebuk dan anak berkenaan pun dimandikan. Selepas itu barulah ibu berkenaan boleh mandi dan mencuci lampin anak di sungai. Manakala batu-batu kecil tadi di tabur ke hulu dan ke hilir sungai. bayi berkenaan akan dimandikan dengan air daun dan bunga-bungaan yang wangi yang dijampi dan di peram semalaman untuk pemutus ubat.Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk. ibu tersebut perlu menyediakan bahan-bahan seperti mandian pemutus ubat dengan tambahan perkara berikut: * kain batik atau terpulang kepada kehendak bidan . Sebagai membayar hutang. Dalam perkara ini. Tepung dari beras yang digiling (mengikut setengah daerah) Bahan tersebut akan dijampi dan ibu berkenaan akan mengunyah separuh hancur kunyit tirus berkenaan dan disembur ke kai dan sungai tersebut. bidan memohon restu semoga bayi berkenaan selamat dan tidak diganggu oleh hantu/syaitan. bunga melor. Bahan-bahan untuk tujuan ini: a) Daun lebak hutan muda yang dicarik-carik b) Daun-daun wangian dan duit syiling melebihi 25 sen c) Bunga kemboja. 3. Dalam upacara ini ibu bayi berkenaan tidak dibenarkan berpanas atau berdiang(matahari/palang api). Kunyit tirus 3. Di samping itu. jatuh dan mengupas bendabenda yang mengeluarkan cahaya putih (ubi kayu) selama tujuh hari.2 Mandi Bidan (Buang Banir) Seorang ibu yang telah bersalin masih dianggap berhutang dengan bidan yang menyambut kelahiran bayi.

Pada hari keenam. mayat tersebut akan dimandikan dan dibungkus dengan kain baru atau kain putih dan seterusnya dibungkus dengan tikar. di samping berpesan bahawa perjalanannya ke alam lain adalah . Sebelum meninggalkan kubur. keluarga serta penduduk kampung akan bergotong-royong menambak atau memadatkan tanah kubur tersebut agar tidak jerlus. Jika tidak. Bidan akan jatuh sakit dan tidak akan pulih selagi upacara tersebut tidak dilaksanakan. KEMATIAN Apabila terdapat kematian di sesebuah kampung.* wang tunai sejumlah RM 1. 4. minuman dan rokok akan dilekatkan diatas kubur berkenaan. Pada malam tersebut penduduk kampung akan berjaga di rumah simati sehingga pagi untuk mengelakkan mayat tersebut daripada diganggu oleh hantu atau dilangkah oleh kucing kerana dipercayai boleh menyebabkan mayat tersebut bangun dan mengacau. makanan. Bidan berkenaan tidak boleh membuat kerja-kerja diluar rumah dan berpanas selama tiga hingga tujuh hari. Upacara ini dilakukan dalam rumah simati. Penduduk tempatan akan menziarahi dan membantu upacara pengkebumian. Ahli masyarakat akan menangguhkan semua kegiatan harian mereka kerana dikhuatiri roh simati akan marah atau menegurnya dan akibatnya orang yang terlibat akan ditimpa malang. keluarga yang hidup akan jatuh sakit dan boleh membawa mati. Salah seorang ahli keluarganya akan memegang batu nisan serta memanggil nama simati seolah-olah menggerakkannya untuk menjamu makanan dan minuman. Kanak-kanak akan ditangkalkan dengan menconteng arang di kedua-dua belah kening atau kedua-dua belah tapak kaki dan juga pada daun-daun yang dipercayai ditakuti oleh hantu.25 * Hadiah mengikut kemampuan Cara memandikannya adalah sama seperti mandi pemutus ubat begitu juga dengan pantang. Sebelum upacara pengkebumian. Sebelum di kambus. Liang lahad digali sedalam 1 meter. kayu yang telah dibakar akan dialih untuk memberitahu simati bahawa dia sudah berada di alam lain. Kebiasaannya mayat tidak kebumikan pada hari kematian dengan itu tujuan memberi peluang kepada saudara mara simati yang jauh datang memberi penghormatan terakhir. Penanda sementara tadi diganti dengan batu nisan yang kekal. Api akan dinyalakan di sekeliling rumah untuk mengelak atau menghalau hantu yang menyebabkan kematian itu. tiga kepal tanah bercampur arang yang telah dijampi akan diletakkan di kedua-dua belah telinga dan bahagian dada untuk memutuskan hubungan si mati dengan keluarganya. diikat kemas-kemas supaya senang diusung. biasanya sanak saudara jauh dan dekat akan diberitahu. Mayat dimasukkan ke dalam liang lahad. kayu yang diukir (ala kadar) dicacak di atas kubur sebagai penanda dan diikuti dengan upacara meletakkan makanan. Setelah dikambus. minuman dan rokok yang telah dinyalakan diatas kubur selama enam hari berturut-turut. Setelah masuk hari ketujuh.

Hilir Perak dan Selatan Perak pada akhir tahun iaitu akhir bulan Disember atau di awal tahun pada bulan Januari atau Februari. Mengikut kepercayaan turun-temurun Suku Kaum Semai.3 Membuka Ladang Baru Membuat ladang merupakan tugas yang mesti dilakukan oleh Orang Asli kerana ia adalah punca pendapatan mereka. Ia merupakan upacara tahunan yang paling meriah dan penuh tradisi. ia disambut dengan joget orang asli atau Modek dan di setengah tempat mereka menggunakan muzik pengiring.2 Menuai Dan Menyulung Tahun Suku Kaum Semai menyambut hari menuai padi dengan mengadakan kenduri pada hari pertama padi dituai. “cenagoh” untuk memanggil roh. Hari Genggulang diadakan untuk kesejahteraan dan keselamatan kampung. 5. mengutip sayur. keladi. mengkuang hutan. Upacara ini biasanya berlarutan hingga ke pagi hari. memburu. tok pawang akan mengikat pantang. keramat dan penunggu yang dipercayai wujud sejak zaman nenek moyang mereka. bunga-bungaan dan lain-lain. Kemuncak upacara adalah di mana setiap penduduk mengadakan kenduri di rumah masingmasing dan orang ramai dipelawa sama. 5. JENIS PERAYAAN Kaum Semai mempunyai hari perayaan sendiri seperti Hari Genggulang/ Menyambut Tahun Baru. menuai dan menumbuk padi sebagai persediaan untuk kenduri besar. labu dan abu. keledek. Pawang atau bomoh akan melaksanakan upacara tersebut di balei (rumah pemujaan) yang telah disediakan dalam satu kawasan khas. Hari Menuai atau Menggulung dan Hari Membuka Ladang Baru. 5. Setiap tahun mereka akan membuka ladang baru untuk .1 Hari Genggulang Kebiasaannya disambut oleh Suku Kaum Semai yang tinggal di kawasan Perak Tengah. Setelah selesai upacara di balei.selamat dan memohon supaya tidak mengganggu ahli keluarga yang masih hidup. Perayaan dimulakan oleh pawang atau bomoh dengan mentera dan jampi. wajik periong (sejenis makanan seperti gulai bercampur sayur ubi. Namun begitu pada masa kini upacara tersebut sudah beransur berubah mengikut peredaran masa. Balei ini dihias dengan anyaman daun serdang. pulut kuning dan telur ayam yang sedang diram dan berdarah di dalamnya). Di hadapan Balei terdapat dua buah sangkak di mana di kiri kanannya diisi dihidang dengan “jamuan hantu” yang mengandungi pulut. Untuk meriahkan lagi perayaan itu. Hari itu merupakan hari yang paling sibuk kerana setiap orang menjalankan berbagai-bagai aktiviti seperti menangkap ikan. 5.

Mengikut kepercayaan setiap hutan tebal.1 Kuasa Nyenang Nyenang merupakan makhluk yang yang tidak dapat dilihat. 6. bukit. gaung. Kenduri ini biasanya diiringi oleh sewang diwaktu malam hingga ke siang hari.mendapatkan makanan. penyayang dan berkuasa. Oleh itu untuk keselamatan diri dan tapak ladang. Ianya dianggap sebagai makhluk yang teragung dari sekalian makhluk. KEPERCAYAAN Suku Kaum Semai amat percayai kewujudan kuasa ghaib seperti kuasa: * Nyenang (Tuhan) * Nyanik (Tuhan dan Syaitan) 7. Walaupun tidak diketahui di mana Nyenang berada tetapi tetap wujud menyebabkan kaun Semai takut untuk melakukan kesalahan yang boleh mengakibatkan tenghak (dosa) kerana yang bersalah akan menerima akibatnya dari Nyenang. disentuh atau sebagainya dan dipercayai wujud di kalangan Kaum Semai. mereka akan mengadakan kenduri sebagai menjamu penunggu atau keramat di daerah itu. 7. gunung. Oleh kerana setiap keburukan dan kebaikan yang manusia lakukan pasti ada balasannya. juga dipercayai simati akan menjadi makanan Nyanik kerana Nyanik adalah makhluk jahat.2 Nyanik Nyanik amat ditakuti oleh Orang Asli kerana Nyanik dipercayai boleh menyebabkan seseorang itu sakit dan boleh membawa maut. Orang Semai juga percaya bahawa semua kehidupan di dunia ini tertakluk di bawah kuasa Nyenang. dan anak sungai ada keramat dan penunggu yang boleh mendapatkan bencana atau bala. TEMPAT KEDIAMAN Terdapat empat jenis tempat kediaman Kaum Semai: * " Rumah Yeau " (Deg Yeau) * " Rumah Ran " (Deg Ran) * " Rumah Pisang Sesikat " (Deg Pisang Seikat) * " Rumah Biasa " 7. mempunyai sifat pengasih. Terdapat banyak Nyanik dan di antaranya ialah: .

Ianya berjalan jika perlu ataupun pada masa-masa tertentu iaitu waktu malam ketika berlaku kematian dan di mana kematian seseorang merupakan makanannya.2. Pokok-pokok yang menjadi kegemaran Nyanik ialah Pulai.00 malam hingga 5.2 Nyanik Pechnoch (Penunggu) Dipercayai Nyanik ini menjadi Penunggu atau penghuni susuatu benda. 7. Nyanik jenis ini dianggap sebagai penunggu manusia. Manakala benda-benda yang lain ialah busut.4 Nyanik Kickmock Nyanik ini bergerak waktu malam iaitu bermula di antara jam 8.7. Salah satu sifat Nyanik ini yang aneh ialah membawa ambong (bakul) bakul yang terbalik ke bawah. Orang Asli Semai sentiasa meminta pertolongan dan perlindungan keselamatan dari semua jenis wabak penyakit serta bencana alam. Terap. 7.batu besar dan tinggi. Permintaan ini dilakukan pada tiap-tiap tahun melalui pawang dimana upacara ini dinamakan gengulang. ia akan mengeluarkan bau yang wangi. 7. Nyanik Pechnoch dan Nyanik Ratah ada di bawah kuasa atau Pengawasannya. gunung serta rumah yang ditinggalkan. Tempat kediamannya di kawasan perkuburan.1 Nyanik Keramat Dipercayai mempunyai kuasa di satu-satu daerah atau tempat. Mai Cereg Teg dan Mai Cereg Song. Nyanik ini tidak suka menyakat atau mengusik manusia kecuali manusia akan terkejut atau takut apabila terserempak apabila melihatnya.2.2. tasek. Ia tidak mempunyai anak mata kecuali mata putih sahaja. . Nyanik-Nyanik ini suka menyakat atau mengganggu manusia terutama Nyanik Cereg Song.00 pagi. Ia berada di mana-mana sahaja.2. lubuk. Gelutong.2. Sena dan sebagainya. Menurut kepercayaan Orang Asli Semai. Contohnya pokok besar dan rending. Mai Berlag Mat.3 Nyanik Ratah Terdapat lima jenis Nyanik dalam Kumpulan Nyanik Ratah iaitu Kicmoc.5 Nyanik Mai Berlag Mat Ia akan menjelma menyerupai manusia (sedangkan orang itu telah meninggal) kecuali keadaan matanya yang berbeza. Sebelum kemunculan dirinya ke penglihatan manusia. Jawi. 7. Nyanik ini berasal dari manusia yang telah meninggal dunia. Ia menjelma dengan hanya kelihatan manusia dan kadang kala kedengaran bunyi suara manusia yang parau dan kasar dari arah perkuburan.

2. Kesesatan tersebut disebabkan oleh ajakan makhluk halus tersebut. Ia tinggal di bukit-bukit atau gunung-gunung di hutan atau pedalaman. busut terutama di tempat tinggi dan sejuk. Bentuknya menyerupai siamang. 7. Seperti juga Mai . Makhluk ini tinggal berkumpulan atau bermasyarakat. Nyanik ini tidak mencederakan seseorang. Ia mengusik atau menyakat mangsanya dengan cara menerkam atau menggoncang pokok tempat di mana di menumpang. jelutong dan terap.7 Nyanik Mai Cereg Song Nyanik Cereg Song ini suka menyanyi sama ada ianya berada di tengah tasek atau di atas pokok. Walau bagaimanapun Mai Tepas ini amat sukar dilihat oleh orang biasa kecuali bomoh atau orang perseorangan yang kebiasaannya Orang Asli yang sering berburu atau mencari rotan di man bermalam di pedalaman dan terus mengikut makhluk tersebut dan menyebabkan ianya tersesat.12 Ludat Ludat tinggal di batu-batu. Oleh kerana manusia takut kepada Nyanik maka apabila tersedar dan didapati dirinya berada di atas kubur maka manusa tersebut akan hilang semangat.9 Mai Tepas (Orang Bunian) Mai Tepas merupakan makhluk halus yang mana walahnya menyerupi wajah manusia. Ia bergerak di kawasan tanah perkuburan seseorang. Apabila umur kickmoch mencapai 50 tahun.8 Nyanik Cereg Teg Nyanik ini tinggal di atas pokok pulai.2. ia akan bertukar jadi Jeet.2. Ia cuma memikul manusia yang masih hidup dan akan meninggalkan paring tersebut di atas kubur.7. Mai Tepas tidak memakan manusia tetapi hanya memperdayakannya sahaja.2.6 Jeet Jeet berasal dari Kickmoch kerana umur Kickmoch terhad sehingga 50 tahun sahaja bermula dari kematian seseorang manusia. 7. Ini menyebabkan orang berkenaan akan hilang terus masyarakatnya atau bila kembali ia akan hilang ingatan.Ia berbuat demikian supaya mangsanya kehilangan ruai (semangat). 7. Ia menjelma sebagai gadis cantik yang berambut panjang dan apabila menyakat atau mengusik manusia maka manusia tersebut akan menjadi gila dan gila tersebut amat sukar untuk diubati. letih lesu dan akhirnya sakit dan terus meninggal. 7. Kejadian ini dipercayai ia telah dijadikan oleh makhluk tersebut sebagi ahli keluarganya. biji matanya berwarna merah terutama apabila terkena cahaya lampu. demand dan seterusnya mati jika tidak mendapat rawatan pemulihan daripada bomoh.

beliau memanggil Guningnya melalui Ramol (berbumbum). maka ia bergerak atau berjalan pada waktu siang. Kebiasaan Guning adalah dari kumpulan Nyanik Ratah. daun “gelenggang” yang telah layu pada api dan dihancurkan kemudian disapu di tempat yang berkudis. Mai Tepas dan lain-lain lagi. Penyakit penyakit yang boleh diubati oleh Guning ialah terkena sampuk. Ia mencari rezeki dengan menyumpit binatang-binatang atau kehidupan di atas pokok. “Slak Mandi Alam”. buah-buahan yang didapati dari ladang dan hutan yang berhampiran. Ludat.13 Guning Guning bertuankan Mai Halaq (bomoh). dihancurkan atau ditumbuk kemudian dipupuk di tempat yang luka dan dibalut. Mereka mendapat sumber protein daripada binatang buruan. AMALAN KESIHATAN 8. Makanan yang disajikan adalah tertakluk kepada pantang larang makanan disenaraikan. hilang semangat dan lainlain penyakit yang disebabkan oleh Nyanik. Guning boleh memulihkan orang sakit.Bagi Tok Halaq untuk mengubat pesakit. sayur-sayuran. 8.Tepas ia tidak memakan manusia. Jenisjenis herba yang digunakan adalah berdasarkan jenis penyakit yang dihidapi. masyarakat Semai mangamalkan cara berubat sendiri apabila seseorang daripada mereka sakit sama ada dengan menggunakan akar dan daun-daun kayu atau bomoh.2 Perubatan Daripada segi perubatan. a) Bagi sakit atau luka-luka herba digunakan secara meluas di dalam masyaraka Semai. Peranan Guning untuk memujuk Nyanik yang menyebabkan manusia sakit. b) Kudis Buta Untuk mengubati. 8. “Slak Selendon” .1 Makanan Makanan utama masyarakat Semai ialah beras dan ubi kayu. . 7. Ia jarang sekali menyumpit atau memperdayakan manusia kecuali jika perlu. ikan. ia sering merayau-rayau dalam hutan dengan membawa buluh sumpit.

c) Bisul Ia diubati dengan membakar kulit kerang hangus.3 Perubatan Tradisional Orang Asli Suku Kaum Semai mempercayai bahawa penunggu. Oleh itu bomoh atau pawang memainkan peranan penting untuk mengubat dan mengetahui penyakit-penyakit yang dihidapi dengan cara berikut: • Jampi • Bercadak • Berkebut • Sewang • Gegabor • Sangkak • Tenghor • Cekneat • Ne-alin • Bidan atau Bidat . Ulangi lagi selepas itu atau bawang putih dipecahkan digosok di atas kepala. Kemudian dibalut. 8. f) Panas-panas Badan Akar lalang diambil sebanyak mana yang boleh. g) Pening Kepala Halia dipotong kemudian dicium selama lebih kurang 5 minit. h) Patah dan Terseliuh “Daun temu urat” dan “buah jarak ” dibungkus dalam daun pisang dan dipais. Daun yang telah dipias diletakkan di tempat yang patah atau terseliuh. d) Kayap Batang Kelubi dipancung serong dan diambil getahnya. e) Kurap dan Panau Daun gelenggang dilayu. Rawatan seperti ini dilakukan sehingga beberapa minggu atau bulan sehingga sembuh. hantu dan syaitan adalah salah satu punca seseorang itu mendapat sakit. disapu pada bisul. kemudian ditumbuk sampai hancur. seelok-eloknya akar lalang yang masih muda direbus dan airnya itu diminum atau Batang Tepus dititik dan diambil sebelah dalam batang itu dan diletakkan di kepala. i) Hidung Berdarah ”Broh” Daun sirih atau “Cawi” digulung dalam bentuk kun dan disumbatkan ke dalam hidung. dihancurkan atau ditumbuk kemudian dipupuk atau disapu di tempat yang ada kurap atau panau. Getah itu disapu di tempat yang terkena kayap.

Bercadak ini dijalankan selama tiga hari hingga ke tujuh hari. lebak. Bomoh akan masuk ke dalam bumbun dan menyeru sambil menyanyi diiringi dengan dengan centong hingga datanglah “Gunig”. Kaedah pengubatan ini hanya dilakukan oleh bomoh yang berpengalaman dan tinggi kebatinannya. d) Sewang Sewang berubau dijalankan di sebuah rumah yang besar.a) Jampi Jampi adalah ayat-ayat yang dibaca bagi sesuatu tujuan. c) Berkebut (Berbumbun) Berkebut dijalankan pada waktu malam. centang. kejai atau kemanyang. Pantang semasa berbumbun tidak boleh memasang pelita atau lampu. Kaedah ini digunakan untuk mengubati penyakit yang ganjil seperti rasa tajam dan bisa-bisa di dalam badan yang datang secara mendadak. Ia dikehendaki oleh gunig anak yang melalui perantaraan bomoh. semua bomoh-bomoh atau pawang berkumpul untuk menjalankan upacara pemutus ubat kepada pesakit yang pernah diubati oleh mereka. Pesakit dijampi pada tubuh sendiri atau pada herba-herba tertentu seperti berikut: • Jenaram (Jaram) • Tabar (Setawar) • Kelawi • Serbok (Daun Babak) • Pemulih • Rempuyig/berdag (kunyit tirus) • Jerangau • Sirih • Pinang b) Bercadak Bercadak adalah dimana bomoh merawat pesakitnya di waktu malam dengan menggunakan gendang. Ayat-ayat ini pada asalnya didapati melalui mimpi dan ianya diperturunkan dari generasi ke generasi yang lain. gong dan lilin diiringi oleh nyanyian bomoh lalu datanglah “Gunig”(makhluk halus) melihat dan mengenal pasti penyakit sama ada tersampuk atau lain-laian lagi. e) Tenghor/Ceknet Satu kaedah pengubatan segera denagan menggunakan daun pemulih.Alat yang digunakan semasa berkebut ialah “Bumbun” (bentuk kun yang dianyam dari daun bertam). Melalui cara ini bomoh akan cuba mengubat dalam masa tiga hari.sela Bert. Ayat-ayat jampi ini dikenali sebagai ilmu. Setiap pesakit yang pernah diubati oleh bomoh tersebut mestilah hadir dalam upacara tersebut. kemenyang. .

g) Sangkak Merupakan cara pengubatan yang terakhir dilakukan oleh bomoh setelah acara berkebut/berbumbun gagal dilakukan. rawatan moden adalah yang paling berkesan. h) Ne-alin Cara ini digunakan Semai meneriam rawatan moden. mereka menggunakan cara rawatan serentak. pengsan dan ketegur. Mereka mempercayai bahawa penyakit yang diakibat oleh kuman.f) Gegabor Bomoh menggunakan cara pengubatan ini untuk penyakit-penyakit yang dikena secara kecemasan seperti sampuk. Di dalam sesuatu keadaan. Selalunya bomoh akan membuang bala supaya penyakit itu tidak berulang lagi. . Manakala penyakit yang disebabkan oleh keteguran (sampuk) rawatan secara tradisonal digunakan.

Berhidung pendek. Berkulit perang gelap. dan Kintok.KAUM KINTAK 1. Kintak juga dikenali sebagai Tak. Kampung ini kini boleh dihubungi dengan semua jenis kenderaan darat.Penempatan yang dimaksudkan ialah Kampung Bukit Asu di Grik dalam daerah Hulu Perak. Bermulut agak luas dan berbibir sederhana tebal 1. malahan ada yang hitam berkilat. Berdahi rendah dan bulat. Mereka secara khususnya terbahagi kepada beberapa subkumpulan.Walaupun mereka diberitakan pernah tinggal bertaburan di utara Semenanjung. LATAR BELAKANG Kintak merupakan satu di antara dua rumpun bangsa Orang Asli daripada suku kaum Negrito atau asalnya dikenali sebagai Semang oleh beberapa penulis terdahulu. Seperti rumpun bangsa Negrito yang lain. Berdagu kecil dan bulat. secara fizikalnya kaum lelaki dan wanita Kintak juga bertubuh rendah (anggaran lelaki 150 cm dan wanita 140 cm) dan kecil tetapi gempal. 20 kilometer melalui jalan utama hingga ke persimpangan lombong lama di Kelian Intan dan 5 kilometer melalui jalan tanah merah dari simpang berkenaan. khususnya dalam wilayah dari Sungai Kerumi di Utara Grik memanjang di Simpang Empat di Baling dan melebar ke bahagian sisi garisan ini sehingga ke Air Panas di Keroh. Bertulang pipi agak luas dengan anak mata berwarna perang gelap atau hitam. Berambut kerinting halus. Kentok. kecuali kenderaan pacuan empat roda diperlukan dalam keadaan-keadaan tertentu. anatara yang dikenal pasti adalah Kintak Bong dan Kintak Nakil. Ianya terletak kira-kira 25 kilometer dari bandar Grik menghala ke bandar Keroh. pendek (lelaki tidak melebihi 3 inci dan wanita antara 9 inci hingga 1 kaki) dan berwarna gelap atau perang kemerah-merahan. Kampung ini berjiran dengan penempatan masyarakat Melayu di utara dan penempatan masyarakat Siam di selatan.1. Biasanya mereka memilih kawasan pamah berhampiran dengan sungai yang masih kaya dengan spesis-spesis tumbuhan. rata dan kembang. kadangkala terdapat yang berkulit gelap atau perang kemerahmerahan. LOKASI (KAMPUNG) Orang Kintak sejak dahulukala tinggal di pinggir-pinggir hutan berhampiran dengan penempatan masyarakat Melayu atau Siam. Perak Darul Ridzuan. haiwan buruan serta ikan yang menjadi sumber makanan dan ekonomi mereka. Tetapi kini terdapat hanya sebuah penempatan tetap masyarakat ini di Semenanjung Malaysia. .

sanak-saudara simati yang jauh dan dekat. Setiap keluarga ini mempunyai rumah sendiri. Tidak diatur secara rasmi dan tidak diraikan. segala kegiatan harian masyarkat pada hari berkenaan terpaksa ditangguhkan.1. dirumah simati sanak saudara dan penduduk kampung akan bergilir-gilir akan menjaga mayat sehingga keesokan harinya. 2. Sering juga berlaku penceraian dan berkahwin semula dengan orang lain. Larangann ini jika dingkari dipercayai roh simati akan marah dan akibatnya akan ditimpa malapetaka. Keluarga nuklear diketuai oleh suami yang berkuasa dalam membuat keputusan. tujuannya bagi mengelakan mayat manusia tersebut diganggu oleh hantu. 2. 2. Mayat biasanya tidak dikebumikan pada hari kematian.2 ADAT KEMATIAN Biasanya apabila berlaku kematian. Pada malamnya. hadir untuk memberi penghormatan terakhir. isteri dan anak.Pada keesokan harinya. mayat dimandikan. Penceraian jarang berlaku selepas pasangan memperolehi anak. Kemudian dipakaikan pakaian yang lengkap. Penghulu sebagai ketua adat akan mengatur kerja-kerja pengurusan mayat dan upacara pengebumian.Biasanya perkahwinan mereka berasaskan pilihan sendiri atau dasar suka sama suka. termasuk penghulu mereka sekarang Penghulu Alipon bin Saad pernah bersekolah dan sering berulang-alik ke Betong. di tanah perkuburan kerja-kerja menggali lubang kubur dan mencincang buluh dijalankan. seterusnya kedua-dua belah tangan dan kaki . Din bin Dahan serta beberapa penduduk kampung mendakwa bahawa mereka berasal dari Betong di selatan Thailand. Keluarga mereka terdiri suami. Namun kuasa membuat keputusan tersebut tidak mutlak kerana suami harus mengambil kira nasihat dan pandangan isteri dan ibu atau bapa. SOSIO-BUDAYA Masyarakat Kintak pengamal sistem keluarga nuklear atau sekelamin. atau mentua yang tinggal bersama mereka. Kahwin kepada mereka memadai dengan kedua-dua pasangan membina tempat perlindungan dan tidur bersama. kerana ingin memberi peluang kepada saudara mara simati yang jauh. Mereka juga mendakwa bahawa generasi tua mereka sebelum ini. para pengkaji mempercayai bahawa masyarakat Kintak mempunyai pertalian dengan orang Negrito di Kepulauan Andaman. kemudiannya berpindah ke Kubang Semang di Keroh sebelum menetap di kampung sekarang. Sementara itu dirumah. Kenyataan ini diperkukuhkan lagi berasaskan bentuk fizikal dan dialek mereka. Bagi menghormati simati. Mayat juga ditegah diumpat keji serta dilangkah oleh manusia dan binatang kerana dikhuatiri mayat tersebut akan bangkit dan mengganggu penduduk kampung. Ini tidak bermakna mereka mengamalkan bebas seks. kaum Aetas di Filipina. Perkahwinan atas pilihan keluarga amat kurang berlaku.1 ADAT PERKAHWINAN Di kalangan suku kaum Negrito termasuk masyarakat Kintak adat perkahwinan mereka terlalu mudah. Malah terdapat di kalangan masyarakat ini mahir bertutur dalam dialek Siam.2 ASAL-USUL Memandangkan wilayah kehidupan mereka terlau jauh hingga ke wilayah Chaiya di selatan Thailand.Temubual dengan pembantu penghulu. penghulu serta penduduk kampung akan diberitahu.

dibengkokkan atau dilipat ke arah hadapan badan sehingga bahagian jari-jemari tangannya berada betul-betul dibawah dagu dan kepala lututnya mencecah dada. Makan pucuk paku 2. Akhir sekali mayat dibungkus dengan kain batik lepas yang baru dan diikat kemas supaya senag diusung ke kubur. Makan pucuk labu Makan ikan yang dipancing 1. Pasangan simati dan keluarganya dilarang berhias dan bersukaria dalam tempoh berpantang selama empat puluh hari. 2. Manakala penduduk kampung hanya dilarang bersukaria dalam tempoh tersebut. tujuannya selain untuk menjamu simati juaga menandakantamat tempoh berpantang bagi seluruh penduduk kampung berkenaan. sama ada sepanjang tempoh mengandung mahupun selepas bersalin.1 SEMASA MENGANDUNG * Pantang yang dikenakan kepada isteri:Pantang/Tak boleh 1. Kenduri kecil akan diadakan pada malam berkenaan.3 ADAT KELAHIRAN Dalam mempastikan ibu yang sedang mengandung sentiasa dalam keadaan sihat. Mayat akan diletakkan dalam dan kemudian lahad ditutup dengan buluh cincang terlebih dahulu sebelum dikambus. bapa dan simati akan meninggalkan pesanan-pesanan yang baik kepada simati. 2.Sebagai tanda sepasang kayu yang telah dijampi oleh Tok Bomoh dipacakkan di bahagian kepala dan kaki kubur berkenaan. untuk mengelakan komplikasi kepada si ibu semasa melahirkan dan bagi menjamin anak dilahirkan sihat serta sempurna sifatnya berbagai-bagai pantang larang serata pemilihan makanan yang sesuai yang perlu dipatuhi oleh pasangan suami isteri. Sebelum meninggalkan kubur.3. Pada hari keempat puluh. Makan ikan yang berduri 2. Di atas kubur. Makan binatang bertanduk Makan ubi sebelum kandungan berusia tiga bulan Akibat /Dipercayai Kandungan dan bayi lemah Bibir bayi sumbing Lekat atau susah bersalin Kaki dan tangan menyerupai ubi . Kedua-dua kenduri tersebut bertujuan menjamu simati. kenduri dan sewang secara besar-besaran akan diadakan. Bagi mengingati simati serta mempercayai roh simati juga memerlukan makanan dan rokok (jika simati hayatnya merokok) juga diletakkan bersama. mayat biasanya ditanam sedalam empat atau lima kaki serta mempunyai lahad. pondok pisang sesikat dibina untuk menaunginya.Bagi mengelakkan gangguan binatang dan sebagainya. Tujuh hari selepas itu kenduri berserta sewang secara sederhana pula diadakan. Segala barang-barang kesayangan simati diletakan di atas kubur.

patuh dan takut kepada ketiga-tiga lantaran kuasa mereka miliki dipercayai terlalu tinggi . Mereka terlalu menghormati. Ia sering dirujuk oleh masyarakat dan disama tarafkan seperti tuhan atau sultan.* Pantang yang dikenakan kepada suami:Pantang/Tak boleh 1. . mereka bersukaria hingga menjelang pagi. 2. Panggang ikan suling-paling Menjaring atau menjala ikan Memancing ikan Akibat /Dipercayai Takut bayi menyongsang Lekat atau susah bersalin Bibir bayi sumbing 2.Cenoi mempunyai kelebihan sihir dan pakar dalam kesegala kebaikan. rambutam.4 PERAYAAN Tidak banyak perayaan dalam masyarakat Kintak. Fungsinya mengawal masyarakat dan kemarahannya akan dijelmakan melaui petir dan kilat. Kaum lelaki akan keluar beramai-ramai untuk mengumpul buah-buahan seperti tampoi.2 Musim Menuai Padi Perayaan ini biasanya diadakan sebaik sahaja kerja-kerja menuai padi. Selepas menjamu selera dengan masakan mereka sendiri sediakan . luar biasa dan sifat kekal.Apabila tiba hari yang telah ditetapkan kaum lelaki akan keluar beramai-ramai. Pada malamnya didakan majlis bersewang sambil menikmati buah-buahan serta makanan yang disediakan oleh kaum wanita.Pada malamnya upacara sewang akan diadakan. secara tradisinya masyarakat Kintak juga menonjolkan lambang kuasa Tok Batin .Tok bomoh menjalankan jampi-serapah seraya memohon kepada penunggu kawasan agar hasil padi mereka akan bertambah pada musim-musim akan datang. lantaran daripada amalan berpindahrandah yang mereka amalkan.1 Kepercayaan Seperti kepercayaan suku kaum Negrito yang lain.Antara perayaan tahunan yang diraikan adalah seperti berikut:2. larah.1 Musim Buah-buahan Perayaaan ini diadakan apabila buah-buahan hutan telah masak. 3. PANTANG LARANG 3. Panggang ikan perut di bawah 2.4. durian dan sebagainya dibawa pulang. Karei dan Cenoi.4.

Antaranya adalah seperti berikut:Penyakit Kayap Sakit kepala Luka Kurap/panau Berdarah hidung Bisul Kudis Buta Patah terseliuh Kaedah Rawatan Dijampi Kulit tepus dilayur pada api dan dililit di kepala.2 KAEDAH RAWATAN Disamping perubatan moden. Daun sirih atau cawi digulung berbentuk kon dan disumbatkan ke lubang hidung. orang kintak juga seperti rumpum bangsa lain dalam suku kaum Negrito. ubi garam. Daun misai kucing dicelur dan ditempek pada bisul untuk tarik nanah. Mereka merupakan pemburu dan pengumpul makanan. Protein diperolehhi daripada binatang buruan dan ikan. AMALAN KESIHATAN/PERUBATAN Walaupun masyarakat Kintak telah menerima perubatan moden. umbat dan sayur-sayuran hutan bagi sumber vitamin. ubi kepala gajah. mereka juga menggunakan khidmat bomoh serta berbagai jenis herba sebagai kaedah alternatif. Dijampi dan diikat dengan anduh buluh. maka mereka juga menjadikan ubi-ubi liar seperti ubi pandang. dipupuk atau disapu pada tempat yang sakit. 4. Daun kapalterbang digesek dengan tangan hingga hancur. 4. namun kaedah perubatan tradisional seperti penggunaan khidmat bomoh serta pengambilan herba bagi mengubat penyakit-penyakit serta sebagai amalan kesihatan mereka masih dipraktikkan secara meluas. 5. Kehidupan mereka amat bergantung kepada hasil hutan belantara seperti buah-buahan. ditumbuk dan digosok pada kudis. Sejenis akar berduri dibuang kulit luar dan dalam. Disamping itu mereka juga mengamalkan pengambilan herba-herba tertentu untuk meningkatkan kesihatan dan sumber tenaga. Akar lada direbus dan diminum. keladi. STATUS EKONOMI Secara tradisinya.1 PEMAKANAN Mamandangkan hampir tidak wujud sebarang bentuk pertanian dalam kehidupan masyarakat ini. Mereka juga mendapatkan buah-buahan . ubi-ubi liar. ubi kapur dan beberapa jenis ubi lain sebagai sumber makanan harian.4. ubi tanjung. tumbuh- .

Hanya sebilangan kecil di antara mereka mengusahakan tanah untuk aktiviti pertanian. rotan serta herta ubatan tradisional untuk dijual di kampung-kampung dan bandarbandar berhampiran serta kepada peraih-peraih yang sering berulang-alik kampung mereka.tumbuhan binatang buruan dan ikan sebagai sumber makanan. begitu tidak kurang juga mereka yang masih masuk ke hutan untuk mencari rebung. hidro-elektrik.1 PEKERJAAN Kesan kepesatan pembangunan negara turut dirasai dan sekaligus mengancam kehidupan dan menggugat ekonomi masyarakat ini walaupun mereka tinggal agak jauh di pedalaman . Walaupun ada di antara mereka yang menoreh getah sendiri dan ada yang telah mula mengusahakan tanah untuk pertanian . 5.Untuk meneruskan survival mereka yang begitu panjang. perusahaan pembalakan dan sebagainya menyebabkan pencemaran sungai dan kemusnahan hutan.Disamping itu mereka juga mengumpul hasil-hasil hutan sperti rotan. pembinaan lebuhraya. . kini ada di antara kaum lelaki khususnya generasi muda . gaharu. Bilamana penerokaan hutan untuk projek-projek tadahan air. pakaian dan keperluan lain. tetapi bilangannya terlalu kecil lantarn pulanganya tidak mampu menampung keseluruhan keperluan hidup mereka. gaharu. sekaligus mengancam kehidupan flora dan fauna yang menjadi sumber makanan dan ekonomi mereka. Namun.Malah ada yang telah bekerja di kilan-kilang dan sebagainya di bandar-bandar berhampiran khususnya bandar Grik dan Keroh bagi mendapatkan wang untuk membeli makanan. telah keluar ke kampung-kampung bersebelahan untuk mengambil upah menebas dan meracun di kebun-kebun. herba ubatan tradisional dan sebahagiannya untuk dijual.

2. Di peringkat awal penempatan. Mereka juga tidak membuat penempatan di kawasan berpaya(takungan air) kerana ditakuti berpenunggu. Mereka menyara keluarga dengan bercucuk tanam. Tempat yang hendak didiami jauh dari tanah perkuburan. Beliau berkuasa mengarahkan anak-anak buahnya untuk bergotong-royong menjalankan aktiviti kampung serta merestui perkahwinan.KAUM TEMIAR 1. bebas daripada adanya kayu keras seperti "merbau" dan sebagainya. Beliau juga bermain peranan sebagai hakim. Kuasa Penghulu juga akan gugur jika beliau mengasingkan diri dengan berpindah ke pertempatan baru. SOSIO-BUDAYA 2. mereka membina rumah panjang. barulah mereka berpindah dengan keluarga masing-masing dan membina rumah sendiri. 3. Penghulu juga mempunyai kebolehan sebagai bomoh tradisional(Halaq). Adat ini dikenali sebagai "Adat Menunggu".2 KUASA PENGHULU Kuasa Penghulu terikat dengan adat resam dan pantang larang suku kaumnya. Perpecahan kuasa Penghulu boleh berlaku sekiranya ada di antara keluarga yang tidak bersetuju dengan kepimpinannya. PENGENALAN Pemilihan penempatan suku Bangsa Temiar di sesuatu tempat ditentukan oleh penghulu. Setelah beberapa lama tinggal di rumah panjang itu. 2. Mereka membina rumah daripada kayu (selain daripada kayu jenis keras) secara bergotong-royong. Ini dilakukan dengan cara 'berhalaq(jampi) atau mimipi. Begitu juga kawasan air terjun dan sungai besar juga tidak sesuai kerana ditakuti ada puteri sungai/lata yang akan mengganggu. 2. berburu dan mencari tumbuh-tumbuh hutan. penasihat dan penghubung dengan masyarakat dengan agensi luar. KEKELUARGAAN 3. Penghulu biasa mempunyai ciri-ciri kepimpinan dan pemilihannya dibuat melalui mesyuarat Jawatan Kuasa Kerja Kampung(JKKK). Ini bererti beliau mempunyai kesanggupan menanggung bakal keluarganya.1 PERLANTIKAN Jawatan Penghulu diwarisi mengikut keturunan. .1 PERKAHWINAN (i) Adat Menunggu (Meyakinkan bakal mertua) Bakal menantu lelaki perlu dapat meyakinkan mertua akan kewibawaannya dengan menawarkan diri untuk menguruskan kerja-kerja seharian.

(ii) Merisik Kedua-dua belah pihak mengadakan perbincangan dan mendapatkan persetujuan daripada kedua-dua pasangan. Ibu ditempatkan di sebuah bilik khas (biasanya di bahagian dapur). * Tidak boleh makan buruan yang telah ditembak kerana dipercayai kandungan akan gugur. Bidan akan balik setelah ibu 'buka pantang' iaitu seminggu selepas bayi dilahirkan. Uri bayi akan digantung di pokok dipercayai tiada gangguan. * Tidak boleh makan kijang. Mereka ini memainkan peranan sebagai 'tuhad' (penyelamat). Majlis jamuan akan diadakan pada malam kedua.2 Kelahiran Semasa isteri sedang mengandung kedua pasangan terpaksa mematuhi beberapa pantang larang seperti berikut: * Suami tidak memegang alat menangkap ikan kerana dikhuatiri bayi yang dilahirkan itu nanti terlekat uri. Pengiring akan memerhatikan gerak laku pengantin baru dan akan melaporkan kepada kedua belah pihak. * Tidak boleh memancing ikan kerana dipercayai tali pusat bayi akan putus semasa bersalin. 3. Majlis ini kebiasaannya akan diikuti dengan tarian sewang di dewan / tempat khas yang disediakan. Tok Bomoh dan Bidan dipanggil untuk menjampi dan membantu ibu bersalin. * Memotong buluh/tebu mesti mengikut ruas untuk mengelakan bayi dalam kandungan dalam keadaan songsang.3. . Bidan akan menolong dan mengurut ibu sehingga bayi dilahirkan. ayam hutan dan ikan yang mempunyai sengat ditakuti bayi terkena 'kenan' dan menghidap sakit 'sabat'(sawan). Kedua-dua pihak membawa pengiring daripada ahli keluarga masing-masing. Pada malam itu juga mereka membakar kemenyan dan menabur bertih agar rumahtangga yang dibina sentiasa bahagia dan dijauhi daripada penyakit serta perkahwinan ini juga direstui oleh penduduk kampung. Suami dan saudara-mara terdekat(perempuan) boleh turut sama duduk di sisi. Pihak perempuan menyediakan sebuah bilik khas bagi kedua-dua pengantin tidur bersama. Majlis perkahwinan diadakan pada waktu malam. Kemudian kedua-dua pihak berjumpa Penghulu untuk mendapatkan restu dan seterusnya menetapkan tarikh perkahwinan. Tempat tidur disediakan dalam kedudukan condong 20 darjah untuk memudahkan ibu bersalin.

3. . Terdapat dua jenis sewang iaitu Sewang Pantang dan Sewang Umum. Bayi dijamu dengan bertih padi/jagung dan diletakan bau-bauan supaya kehidupan bayi sentiasa harmoni dan aman damai. 4. Senikat lagu sewang diperolehi oleh Tok Halaq melalui mimpi. Sewang Kematian diadakan selepas tamat tempoh berkabung (selepas 40 hari) selama 3 hingga 4 malam berturut-turut bergantung kepada bekalan makanan.2 Sewang Kelahiran Upacara Sewang Kelahiran dilakukan dengan memuja bayi dengan harapan bayi tersebut mendapat kebaikan apabila dewasa kelak. Ibu dan bidan akan dihidangkan dengan makanan khas yang berlainan dari tetamu. Dalam upacara ini hanya kaum keluarga yang terdekat dibenarkan bersewang bersama Tok Halaq. 4. Mereka akan dipulihkan oleh Tok Halaq. Juru Sewang akan berdendang hingga tidak sedarkan diri (pengsan). Untuk mengadakan majlis ini persiapan kenduri disediakan oleh kedua pihak keluarga.3 Sewang Kematian Upacara ini dimulakan oleh Tok Halaq dengan membuka pantang melalui nyanyian(gabak) iaitu memuja roh simati sambil mengetuk buluh centong dengan kedudukan ruasnya ke bawah. Setiap sewang memakan masa selama 15 minit yang dijalankan oleh 'Juru Sewang'. Mereka menari dengan cara bergerak sekeliling penetas secara berpusing.1 Sewang Sewang adalah upacara menurun untuk mendapatkan ilham. ibubapa. Upacara ini dilakukan pada malam hari dan berjalan selama 3 hingga 7 hari berturut-turut bergantung kepada makanan yang ada. mertua dan bidan akan berbincang untuk memberi nama bayi.3 Pantang Selepas Bersalin Selepas bersalin ibu dan bidan akan berpantang selama seminggu. 4. Selepas upacara buka pantang selesai barulah majlis sewang dibuka kepada tetamu/orang ramai. 'Tuhad'. Begitu juga kepada suami jika dia menyentuh bayi tersebut ketika dilahirkan. Mereka tidak boleh makan semua jenis binatang dan garam. ADAT ISTIADAT 4.

. tempat seperti lubuk. Pesakit terpaksa mematuhi beberapa pantang-larang yang telah ditetapkan oleh Tok Halaq.2 Penunggu Masyarakat Temiar percaya. 5.4. 4.Selepas menuai diadakan pula sewang tanda kesyukuran kerana hasil padi yang memuaskan dan terus bertambah pada tahun hadapan. BAHAN PERUBATAN Suku Kaum Temiar masih mengamalkan perubatan tradisional dengan menggunakan akar dan tumbuh-tumbuhan berikut sebagai bahannya: * Akar Tongkat Ali * Kacip Fatimah * Tunjuk Langit * Bunga Pakma * Pokok Dukung Anak * Pokok Gajah Beranak * Rempah * Pisang Hutan * Kulat Susu Harimau * Akar Sempelas 6. teluk.4 Sewang sebelum dan selepas membuka pantang Ia dimulakan dengan nyanyian Tok Halaq memohon agar tanaman mereka mengeluarkan hasil yang memuaskan. bukit dan gunung ada penunggunya maka ia harus dihindari dan tidak diganggu. Mereka dilarang menegur atau berkata sesuatu di tempat tersebut krana ia akan disampuk oleh penunggu terutama bagi mereka yang lemah semangat. gua. lata. KEPERCAYAAN 6.1 Karei / Engku Ia dipercayai makhluk yang besar dan berkuasa yang tinggal di angkasa Karei akan marah dengan menurunkan bala jika mereka melanggar pantang dan melakukan perbuatan keji.5 Sewang Berubat Tok Halaq akan bersewang untuk memohon daripada penunggu supaya menyembuhkan penyakit. 6.

8 Suara Burung Apabila burung 'Chiap Chereyet' berbunyi. Terutama pada waktu subuh.7 Kempunan (Selantap) Suku kaum Temiar juga percaya jika sesuatu keinginan/niat tidak tercapai maka mereka akan kempunan.6.3 Kayu Merbau Mereka percaya bahawa teras kayu merbau boleh memanah dan kemungkinan terkena sesiapa sahaja yang lalu di situ. dipercayai ia boleh bertukar menjadi harimau (ruai). 6. Sesiapa yang mendengar bunyi ini hendaklah mengasap badan dengan asap supaya 'badi' tidak mengganggu atau merasuk keluarga mereka. Jika mereka melanggar pantang berkenaan dipercayai 'ruai' buah-buahan akan mengarahkan harimau mengganggu orang lain. 6.5 Bunga Pakma Bunga Pakma tidak boleh dipetik kecuali "Tok Halaq". Kempunan bermakna mereka akan ditimpa bala/kesusahan. senja dan ketika hujan panas serta ada pula pelangi.6 Buah-buah Hutan Buah Perah dan buah-buahan lain di dalam hutan hendaklah dipetik dalam sesuatu musim dengan satu upacara bergotong-royong untuk dibuat kenduri. 6.Jika salah seorang mungkir janji. . Jika terjatuh dan bergolek ketika membawanya. ini bermakna menegur roh simati yang sedang berkeliaran.4 Pantang Harimau Pertemuan di antara dua orang yang telah berjanji untuk bertemu harus ditunaikan. 6. Selepas itu baru ia boleh diambil. 6. dipercayai 'Jelmaan harimau' akan datang mengganggu orang itu.

Tanah perkuburan biasanya terletak di seberang sungai untuk mengelakkan hantu yang membawa kematian.7. Di antara alat muzik tradisonal mereka ialah: * Siol(Seruling Buruh) * Gooh(Buluh Centong) * Genggong (Ranggot) * Bateq(Gendang) * Kerep(Guitar Buluh) 9.1 Bertandang * Tetamu hendaklah pasti ada orang dirumah sebelum bertandang. * Tetamu mesti menegur ketua rumah terlebih dahulu dan bertanyakan khabar. Semua harta kepunyaan simati akan ditanam bersama-sam mayat sementara barang-barang lama dan rumahnya dibakar. Mereka boleh bercakap melalui orang tengah (Orang Perantaraan). Sekiranya 'Tok Halaq' meninggal dunia. ALAT MUZIK TRADISIONAL Alat muzik tradisonal masih digunakan dalam majlis sewang dan untuk hiburan . 7. ia diletakkan di atas pengandar(usungan) yang dibuat dari buluh cincang. Kaum keluarganya akan menyalakan unggun api di bawah rumah . mayatnya tidak terus ditanam sebaliknya diletakkan di dalam bilik khas di rumahnya.2 Adab Bercakap Dengan Mertua Menantu lelaki tidak boleh bertentang mata dengan ibu mertua dan menantu perempuan tidak boleh bertentang mata dengan bapa mertua semasa bercakap.Selepas itu. Berita kematian akan diberitahu kepada penghulu dan seterusnya kaum keluarga terdekat. Tok Halaq akan megesahkan kematian tersebut. balik. Mayat tidak boleh dimandikan atau dibersihkan. AMALAN SOSIAL 7. * Tetamu selalunya menghadiahkan sesuatu kepada ketua rumah seperti rokok atau tembakau. unggun api dinyalakan di bahagian kaki atau kepala simati untuk mengelakkan roh simati mengganggu ahli keluarganya.Nyanyian 'Chinchemm'(lagu sedih) dinyanyikan semasa mengiringi mayat ke tanah perkuburan.Sebelum mayat dikebumikan. Ia dipakaikan pakaian baru dan diselimutkan dengan kain baru. 8. kemudian digulung dengan tikar baru dan diikat. Liang dikorek lebih kurang sedalam dua meter. KEMATIAN Apabila berlaku kematian. Tanpa memakai kasut tetamu boleh naik ke rumah setelah dijemput. * Tetamu akan minta diri untuk balik dan bertanyakan pesanan untuk dibawa kepada penghulunya (jika tetamu dari kampung lain).

1 Acara Buka Pantang Kematian Setelah tamat tempoh pantang selama 40 hari. Kaum keluarga akan berpindah ke tempat baru. Kumpulan pertama menguruskan penyediaan makanan dan kumpulan kedua menyediakan tempat bersewang. . Tiga hari sebelum upacara ini dijalankan. diadakan pula 'Acara buka Pantang Kematian'.Setelah selesai berkabung barulah majlis kenduri diadakan. 9. Tempat sewang akan dihias dengan pucuk 'calon' buah kepala (palas) untuk dijadikan seludang palas(Tempok Kuar) dan bunga. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan. Dalam tempoh berkabung selama 40 hari semua aktiviti dalam bentuk hiburan diharamkam.tersebut selama tujuh hari untuk mengelakkan mayat daripada diganggu oleh binatang buas. Kauam keluarga dijemput berkumpul semula dengan tujuan untuk mengumpulkan bahn makanan bagi majlis kenduri.

Jarang pula berlaku perceraian apabila pasangan mendapat anak. Keluarga asas bertanggungjawab memasyarakatkan anak sebagai ‘ahli masyarakat yang baru’ dengan nilai dan budaya Lanoh. wilayah Jahai di Timur dan wilayah Temiar di Tenggara. Keluarga asas pula merupakan sebuah kumpulan kerja dan menampakkan sedikit pembahagian tugas antara lelaki dan wanita. hanya si suami memberi sedikit hadiah kepada si isteri dan mertua. orang Lanoh paling hamper kepada suku kaum Kensiu dan Kintak. Bagi si isteri pula membalas pemberian hanya kepada si suami. tidak melakukan perkara yang dilarang. PERKAHWINAN Perkahwinan kebiasaannya berdasarkan suka sama suka antara pasangan.KAUM LANOH 1. Dari sudut lingustik dan budaya. Keluarga asas penting sebagai sebuah unit ekonomi. masyarakat Lanoh dari segi ras (bangsa) dan budaya merupakan Negrito tetapi dari segi bahasa mereka hanya menggunakan bahasa Temiar. Manakala ibu . menghormati pantang larang dan berpegang teguh pada kepercayaan Lanoh. Malah ada pengkaji yang menganggap ketiga-tiga masyarakat ini sebagai sebuah masyarakat yang sama. Ahli baru ini diajar dan diterapkan dengan nilai-nilai menghormati orang tua. PENGENALAN Lanoh. Amalan berpindah randah kadangkala membawa memasuki wilayah suku kaum lain. suku kaum orang Asli daripada rumpun bangsa Semang-Negrito. Bapa akan dibantu oleh anak lelakinya yang dewasa untuk memastikan keluarga asas mereka sentiasa mempunyai bekalan daging dan makanan yang mencukupi.Petempatan mereka bertaburan di utara negeri Perak khususnya di Daerah Lenggong. pasangan sudah memadai digelar suami isteri. Tiada kendurikendara dilangsungkan. Sistem social keluarga asas merupakan unit yang memastikan kesinambungan dari segi kewujudan dan kelangsungan hidup masyarakat ini. Ditinjau secara khusus. menerima tanggungjawab perkongsian dalam kegiatan harian kelompok. Mereka memilih pasangan sendiri tanpa melibatkan ibu bapa ataupun keluarga terdekat dengan membina tempat tinggal bersama. Masyarakat ini turut dikenali sebagai Lano dan Sabubn tetapi nama Sabubn sudah tidak digunakan. Kebiasaannya perceraian akan berlaku di awal perkahwinan dan pasangan remaja akan cuba mencari sehingga mendapat pasangan sejati. 2. Wilayah Lanoh dikelilingi wilayah Kintak di utara.

2 batang kayu sebagai tanda dipacakkan sebagai tanda kepala dan kaki simati. Memandangkan dalam sesetengah hal. Selama dua ke tiga bulan makanan untuk ibu tidak boleh ditambah garam. Isteri akan mengganti tampuk sebagai ketua sekiranyan suami meninggal dunia. ‘Halak’ turut berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional Lanoh. liang digali lebih kurang sedalam 2 meter. Namun masyarakat ini turut mempercayai tuhan sebagai lambang kuasa yang unggul. maka suami berperanan besar memastikan pantang larang tidak dilanggar. 3. Di tanah perkuburan. IBU MENGANDUNG/KELAHIRAN BAYI Ibu yang sudah harus berpantang dengan tidak boleh turun memijak tanah selama dua minggu. Suami dalam apa jua atau ruang tetap menjadi ketua keluarga asas. KEMATIAN Apabila berlaku kematian. keluarga asas turut merupakan unit keagamaan. Mayat lelaki pula dibalut dengan kain pelikat sebelum digulung dengan tikar. Kemudian dibalut dengan kain batik yang baru dan seterusnya digulung dengan tikar dan diikat dengan kuat. Jika suami meninggal dunia. Perasaan takut kepada hantu umpamanya merupakan satu cirri dalam kepercayaan animisme. berita tersebut akan disebarkan kepada penghulu dan kaum keluarga terdekat.dibantu oleh anak perempuannya memungut buah-buahan hutan dan sayur-sayuran. Setelah dikambus. . si isteri tidak boleh bersolek selama 7 hari. Kenduri juga diadakan pada hari ketujuh untuk roh simati pulang terus ke alam ghaib. Di bahagian kepala kubur dinyalakan api supaya dapat menghalang binatang buas seperti harimau dan babi merosakkan kubur. Hasil yang diperolehi daripada kegiatan memburu dan memungut hasil hutan ini biasanya tidak dikongsi dengan ahli keluarga (puak) lain. 4. gelang dan rantai. KEPERCAYAAN Orang Lanoh berpegang pada sistem kepercayaan animisme. 4. Pada hari pertama diadakan kenduri untuk menjamu roh. barulah diagih-agihkan. Sistem kepercayaan dikawal dan dipelihara oleh autoriti yang bergelar Halak. Semua harta kepunyaan simati akan ditanam bersama-sama mayat. Makanan yang menggunakan minyak juga pantang dimakan. Mayat wanita akan dihiaskan dengan barang kemas seperti cincin. Di samping menagani hal ehwal ‘keagamaan’. Hasil tersebut menjadi hak keluarga asas kecuali ada lebihan. Mayat akan dimandikan dan dibersihkan.

Terdapat juga pertanian kekal ini secara persendirian. Dia berperanan sebagai orang perantaraan di antara penduduk kampung dengan orang luar. Di kawasan penempatan baru ini. . berpengalaman luas dan memiliki pengetahuan mendalam tentang ilmu kebatinan dan perubatan tradisional Lanoh. ketua orang Lanoh bergelar Penghulu. Dalam jangka panjang. terutamananya kerajaan. beberapa keluarga Lanoh telah ditempatkan bersamasama majoriti orang Temiar. Fenomena ini berpunca daripada perkahwinan campur dan kedua. Dalam satu rancangan kekal umpamanya di Kampung Grik. STATUS EKONOMI Gabungan beberapa keluarga asas (biasanya tidak melebihi 10 keluarga asas) yang mempunyai pertalian darah atau bersaudara membentuk sebuah puak. Namun dalam satu perkembangan lain. menetapkan masa untuk membuat rumah dan berpindah dan seumpamanya. Pada masa ini kerajaan mewajibkan masyarakat ini tinggal secara kekal di perkampungan dan dalam Rancangan Penempatan Semula yang dibangunkan oleh kerajaan. Tanggungjawab utama seseorang ketua tidak hanya terbatas sebagai pembuat keputusan dalam hal-hal yang berkaitan dengan ekonomi seperti jenis kegiatan ekonomi yang harus dijalankan dalam sesuatu masa atau musim.5. mereka terlibat dalam kegiatan ekonomi moden. semakin ramai orang Lanoh diasimilasikan ke dalam suku kaum Orang Asli yang lain seperti Temiar. satu sistem yang dianjurkan oleh kerajaan. tetapi juga untuk memelihara peraturan sosial seperti usaha menjatuhkan hukuman atas kesalahan yang bersifat jenayah. khususnya dalam sektor makan gaji. akibat sistem petempatan kekal. Puak diketuai oleh seorang ketua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran. Orang Lanoh hari ini telah menerima perubahan yang dianjurkan oleh kerajaan dengan baik. masyarakat ini akan terserap dalam masyarakat Temiar. Selain itu. Ketua puak biasanya terdiri daripada anggota puak tertua. Penghulu dilantik di kalangan anggota yang ‘berpendidikan dan berpengalaman dalam pengaulan luar’. Orang Lanoh telah menerima baik system pertanian kekal yang dianjurkan oleh kerajaan. Fenomena ini secara tidak langsung sebenarnya menunjukkan sifat positif dan kepekaan masyarakat terhadap pembangunan dan perkembangan alam sekeliling mereka. Mereka menggunakan bahasa Temiar walaupun bercakap sesame orang Lanoh sendiri.

Mereka ini diketuai oleh seorang penghulu bernama Itam bin Daram. Sehingga tahun 2000.KAUM KENSIU 1. Hetot dan Tanjen. Purata mereka mempunyai rambut yang kerinting halus. Mereka mula bercucuk tanam seperti menanam ubi. jumlah penduduk Kensiu yang menganut agama Islam seramai 118 orang dan selebihnya masih mengekalkan kepercayaan animisme. . padi. LATAR BELAKANG Kensiu adalah suku kaum Orang Asli dari rumpun bangsa Semang-Negrito. Identiti kaum Negrito adalah tersendiri dan boleh dilihat melalui kebudayaan. kebendaan dan kehidupan mereka. mereka juga ada pertalian keluarga di Kampung Rai Yala Selatan Thailand. berbadan gelap. Sakai dan sebagainya. Tweedie seorang sejarawan menyatakan dalam bukunya “Pre-History” mereka yang tinggal di Semenanjung dikenali sebagai Negrito dan telah ada sejak tahun 8000 sebelum masihi dan mereka tinggal di dalam gua memburu binatang yang dikenali sebagai zaman batu pertengahan. Bentuk kebudayaan kebendaan mereka termasuk penggunaan dalam mencucuk hidung dan pembinaan kediaman sementara untuk berlindung dari angina dan cuaca. Orang Negrito ini sukar untuk ditentukan sifatsifat fizikalnya kerana di kalangan mereka terdapat empat sub kumpulan Kensiu yang mereka kenali sebagai Mos. Hal ini adalah kerana mereka ini adalah satu golongan Orang Asli yang nomad sepenuhnya. Mereka akan berpindah ke tempat lain jika didapati tempat itu tidak produktif lagi. sebuah dewan serbaguna. Nakil (atau Dalem). Terdapat di Kedah di zaman paleolitik dan mesolitik pada tahun 5000 sebelum masihi telah didiami oleh orang Austrinesia yang menjadi nenek moyang orang Negrito. Penempatan mereka juga dilengkapi dengan bekalan elektrik dan bekalan air masyarakat yang disediakan oleh Jabatan Bekalan Air. Kini terdapat jumlah penduduk seramai 212 orang dan jumlah 44 keluarga (data maklumat dari JHEOA Grik. Mereka tidak mengamalkan pertanian. Kaum Negrito mengembara dari setempat ke setempat kerana memburu dan mengumpul bahan makanan dan barang-barang hutan. Kawasan penempatan mereka telah dilengkapkan dengan sebuah surau. Mereka menunjukkan sedikit atau tiada tanda-tanda pertanian. sebelum itu mereka tinggal berpindah randah dari Ulu Lenggong ke Parit Panjang. tabika dan terdapat 46 buah rumah milik penduduk yang dibina oleh JHEOA dan sebuah rumah milik petugas JAKIM. sungai Celak dan Kampung Tiak Kupang. Mereka tinggal semenjak 1957 di Lot No. Perak September 2001). Baling Kedah dan jaraknya lebih kurang 12km dari Bandar Baling. dan rendah setinggi 5 kaki ke bawah. yang kini hanya tinggal di perkampungan Orang Asli Lubuk Lenggong. Ia merupakan kumpulan kaum Negrito yang terkecil dan tertua sekali di Semenanjung Malaysia. hidung lebar mata bulat mirip Orang Afrika Timur dan kebanyakan mereka seperti Orang Asli New Guinea yakni Papuans. Di samping itu. Kampung Bendang Man Sik.3623 yang telah diwartakan pada tahun 1958 sebagai Rizab Orang Asli seluas 428 ekar. pisang dan jagung.W. Menurut M.

Apabila tiba masanya di kalangan anak muda yang muda yang mahu berkahwin. mempunyai hubungan rapat sesama mereka. Mereka menggunakan orang ketiga bagi mewakili diri mereka jika mahu berinteraksi dengan bapa mentua dan ipar-duai. Dalam hubungan ini seseorang ahli kumpulan cuba mengelakkan daripada bersua muka atau terserempak dengan ipar. Kebanyakan masyarakat Kensiu di perkampungan ini. mentua atau menantu. Mereka lebih suka mencari rotan. mereka tinggal sebagai tanda mereka telah berkahwin. Mereka bukan sahaja tidak boleh berinteraksi malahan untuk menyebut nama pun tidak dibenarkan. mereka cuma perlu mendapatkan persetujuan daripada bakal gadis yang akan dikahwininya. terutamanya berlainan jantina. tupai. . hubungan kekeluargaan adalah bilateral iaitu berdasarkan keturunan kedua ibubapa berdasarkan generasi lelaki. Apabila si gadis bersetuju untuk berkahwin. Masyarakat Kensiu yang beragama Islam berkahwin mengikut syariat dan undang-undang keluarga Islam. tanpa perlu mendapatkan persetujuan daripada kedua orang tua si gadis. Menantu lelaki juga tidak dibenarkan berinteraksi dengan ibu mentua dan bersua muka. labi-labi. SISTEM EKONOMI MASYARAKAT KENSIU Walaupun kerajaan melalui JHEOA telah membina perkampungan dan penempatan kekal dengan projek ekonomi seperti projek Mini estet Lubuk Lenggong I dan II pada tahun 1980 dan 1982 yang dianggarkan jumlah pendapatan sebanyak RM400 sebulan namun minat kaum ini kepada mencari hasil hutan dan memburu binatang amat tebal. Selepas itu. ADAT PERKAHWINAN DAN HUBUNGAN KEKELUARGAAN Konsep kehidupan yang mengutamakan kesamaratan dan kesepadanan ini dicerminkan dalam seluruh aspek kehidupan masyarakat tersebut. Manakala bagi yang mengikut fahaman animisme. maka pihak lelaki akan menghantar barangan berupa kain. tembakau dan pisau kepada bapa si gadis sebagai tanda perkahwinan antara mereka akan berlaku. Dalam sistem kekeluargaan masyarakat Kensiu. Manakala saudara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin tidak dibenarkan berinteraksi dan bersua muka dengan kakak atau abang ipar. Satu konsep kehidupan tradisi yang masih dikekalkan dalam amalan untuk mengelakkan solidariti adalah melalui hubungan elakan. tumbuh-tumbuhan dan binatang seperti kurakura. buluh.2. Tiada sebarang upacara diadakan dalam perkahwinan mereka. akar kayu. Pernikahan mereka dijalankan oleh pegawai agama dari Jabatan Agama Islam Negeri Kedah. terdapat pantang larang yang masih diamalkan hingga kini di mana menantu perempuan tidak boleh bersua muka begitu juga sebaliknya. Dalam hubungan kekeluargaan masyarakat Kensiu. perkahwinan adalah mengikut kepercayaan mereka. 3. meraka jual kepada pekedai Cina di pecan berhampiran. kayu depu. kera dan lotong dan hasil pencarian ini. Hanya terdapat dua orang sahaja yang berkahwin dengan wanita Melayu dari kampung Baru dan seorang lagi dengan warga Indonesia.

Mereka telah tinggal di kampung Lubuk Lenggong dalam tempoh yang lama serta amalan berpindah randah sudah kurang diamalkan.4. semua anggota keluarga dalam sesebuah penempatan atau kem mempunyai ikatan persaudaraan yang rapat atau serumpun puak. Merujuk kepada kaum Kensiu di Baling. manakala anak perempuan pula akan tinggal bersama orang tua dan dipisahkan dengan unggun api yang dibuat di tengah tempat tidur mereka. tetapi yang masih kecil sahaja yang tinggal bersama mereka. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Di antara lambang kuasa ini. Satu-satu kumpulan diketuai oleh anggota tertua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran yang khusus. Kumpulan ini turut membawa anak-anak mereka ke mana saja mereka berpindah randah. Seseorang ketua kumpulan dipilih berdasarkan faktor umur. Secara umumnya konsep berketua seolah-olah tidak begitu dipentingkan oleh masyarakat ini di peringkat kumpulan. Dalam kebanyakan hal. Cenoi Tapn . Segala urusan kepimpinan terletak di tangan bapa mereka yang bertindak membuat keputusan dalam hidup ahli keluarga. masa untuk berpindah dan seumpamanya tetapi masih tertakluk pada pandangan dan nasihat anggota kumpulan yang dipimpinnya. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Ini kerana telah dibina penempatan yang kekal oleh JHEOA dan dipantau oleh semua agensi yang berurusan secara langsung dan tidak langsung dengan mereka. Ketua mempunyai kuasa membuat keputusan seperti memilih tapak perkhemahan (penempatan). isteri dan anak-anak. Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu perbomohan dan kebatinan. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Setiap kumpulan ini mempunyai suami. penempatan mereka lebih dikenali sebagai “kumpulan tabir angin” iaitu masyarakat yang tinggal di bawah atap sebagai tempat berteduh sementara. isteri dan anak. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. ORGANISASI SOSIAL Dalam kehidupan tradisi masyarakat Kensiu gabungan lima atau enam buah keluarga asas membentuk sebuah kumpulan. Mereka akan mendukung anak kecil ini secara bergilir-gilir. Penghulu masih mempunyai persamaan peranan ketua tradisi mereka. Bagi masyarakat Negrito yang mengamalkan aktiviti berpindah randah. Elemen penting dalam organisasi sosial adalah keluarga nukleus yang mengandungi suami. Bagi anak-anak yang berumur lebih tujuh tahun ke atas akan dibina tempat teduh yang lain tidak jauh dengan keluarga mereka. organisasi sosial ini telah banyak berubah. sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep egalitarian dan solidariti. Dan organisasi secara berkumpulan telah berubah dan telah diganti dengan perkampungan sebagai unit penempatan di bawah pimpinan ketua yang dipanggil penghulu. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya.

keagamaan dan perubatan terdiri daripada upacara yang dinamakan panoh. Satu lagi ritual yang diadakan untuk tujuan sama dinamakan sawan. Tok Pawang ini dipercayai dapat berhubung dengan “Chinoi” dan adakalanya menjadi pengantara pertolongan semangat ini dalam pertanian mereka. KEPERCAYAAN dan KEAGAMAAN Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Di antara lambang kuasa ini. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan.dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Pengabdian serta ketaatan kepada kedua-dua sistem turut dicerminkan melalui sikap menghormati. Halak juga berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional. Masyarakat Kensiu juga mempunyai orang penting yang dianggap pakar dalam hal kepercayaan yang dipanggil “Halak” atau tok pawang. yang melibatkan nyanyian dan tarian. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). selepas mereka tidak sedarkan diri dalam keadaan yang khayal. pantang larang. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. yang juga menggabungkan nyanyian dan tarian. 5. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Mereka mampu memasuki dunia semangat roh ini dengan mengkhayalkan diri. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. nilai dan norma masyarakat. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. . Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Di samping itu. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Namun begitu hampir separuh daripada masyarakat Kensiu di Kampung Lubuk Lenggong telah memeluk Islam. Kedua-dua sistem ini.

tembakau dan pisau kepada bapa si gadis sebagai tanda perkahwinan antara mereka akan berlaku. Pernikahan mereka dijalankan oleh pegawai agama dari Jabatan Agama Islam Negeri Kedah. Selepas itu. 4. maka pihak lelaki akan menghantar barangan berupa kain. terdapat pantang larang yang masih diamalkan hingga kini di mana menantu perempuan tidak boleh bersua muka begitu juga sebaliknya. Seseorang ketua kumpulan dipilih berdasarkan faktor umur. Apabila tiba masanya di kalangan anak muda yang muda yang mahu berkahwin. tanpa perlu mendapatkan persetujuan daripada kedua orang tua si gadis. Manakala bagi yang mengikut fahaman animisme. Menantu lelaki juga tidak dibenarkan berinteraksi dengan ibu mentua dan bersua muka. Ketua mempunyai kuasa membuat keputusan seperti memilih tapak perkhemahan (penempatan). Mereka bukan sahaja tidak boleh berinteraksi malahan untuk menyebut nama pun tidak dibenarkan. hubungan kekeluargaan adalah bilateral iaitu berdasarkan keturunan kedua ibubapa berdasarkan generasi lelaki. perkahwinan adalah mengikut kepercayaan mereka. pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu perbomohan dan kebatinan. Dalam kebanyakan hal. Tiada sebarang upacara diadakan dalam perkahwinan mereka. Dalam hubungan kekeluargaan masyarakat Kensiu. mereka cuma perlu mendapatkan persetujuan daripada bakal gadis yang akan dikahwininya. Dalam sistem kekeluargaan masyarakat Kensiu. Mereka menggunakan orang ketiga bagi mewakili diri mereka jika mahu berinteraksi dengan bapa mentua dan ipar-duai. terutamanya berlainan jantina. ORGANISASI SOSIAL Dalam kehidupan tradisi masyarakat Kensiu gabungan lima atau enam buah keluarga asas membentuk sebuah kumpulan. Manakala saudara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin tidak dibenarkan berinteraksi dan bersua muka dengan kakak atau abang ipar. masa untuk berpindah dan seumpamanya tetapi masih tertakluk pada pandangan dan nasihat anggota kumpulan yang dipimpinnya. mereka tinggal sebagai tanda mereka telah berkahwin. Dalam hubungan ini seseorang ahli kumpulan cuba mengelakkan daripada bersua muka atau terserempak dengan ipar. Apabila si gadis bersetuju untuk berkahwin. mentua atau menantu. .berkahwin mengikut syariat dan undang-undang keluarga Islam. Satu-satu kumpulan diketuai oleh anggota tertua tetapi tidak mempunyai sebarang gelaran yang khusus. semua anggota keluarga dalam sesebuah penempatan atau kem mempunyai ikatan persaudaraan yang rapat atau serumpun puak. Satu konsep kehidupan tradisi yang masih dikekalkan dalam amalan untuk mengelakkan solidariti adalah melalui hubungan elakan.

Ini kerana telah dibina penempatan yang kekal oleh JHEOA dan dipantau oleh semua agensi yang berurusan secara langsung dan tidak langsung dengan mereka. manakala anak perempuan pula akan tinggal bersama orang tua dan dipisahkan dengan unggun api yang dibuat di tengah tempat tidur mereka. Di antara lambang kuasa ini. Merujuk kepada kaum Kensiu di Baling. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang . Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. Penghulu masih mempunyai persamaan peranan ketua tradisi mereka. Mereka akan mendukung anak kecil ini secara bergilir-gilir.Secara umumnya konsep berketua seolah-olah tidak begitu dipentingkan oleh masyarakat ini di peringkat kumpulan. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Elemen penting dalam organisasi sosial adalah keluarga nukleus yang mengandungi suami. organisasi sosial ini telah banyak berubah. Setiap kumpulan ini mempunyai suami. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. Bagi masyarakat Negrito yang mengamalkan aktiviti berpindah randah. isteri dan anak. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. Dan organisasi secara berkumpulan telah berubah dan telah diganti dengan perkampungan sebagai unit penempatan di bawah pimpinan ketua yang dipanggil penghulu. penempatan mereka lebih dikenali sebagai “kumpulan tabir angin” iaitu masyarakat yang tinggal di bawah atap sebagai tempat berteduh sementara. tetapi yang masih kecil sahaja yang tinggal bersama mereka. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Segala urusan kepimpinan terletak di tangan bapa mereka yang bertindak membuat keputusan dalam hidup ahli keluarga. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). sebaliknya mereka lebih mengutamakan konsep egalitarian dan solidariti. Bagi anak-anak yang berumur lebih tujuh tahun ke atas akan dibina tempat teduh yang lain tidak jauh dengan keluarga mereka. isteri dan anak-anak. Mereka telah tinggal di kampung Lubuk Lenggong dalam tempoh yang lama serta amalan berpindah randah sudah kurang diamalkan. Kumpulan ini turut membawa anak-anak mereka ke mana saja mereka berpindah randah.

kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. . yang juga menggabungkan nyanyian dan tarian. Kepercayaan ini menganjurkan lambang seperti Tok Batin. selepas mereka tidak sedarkan diri dalam keadaan yang khayal. Kedua-dua sistem ini. Mereka mampu memasuki dunia semangat roh ini dengan mengkhayalkan diri. Di antara lambang kuasa ini. Karei dan Menoi sebagai makhluk berkuasa tinggi. nilai dan norma masyarakat. Tok Pawang ini dipercayai dapat berhubung dengan “Chinoi” dan adakalanya menjadi pengantara pertolongan semangat ini dalam pertanian mereka. Cenoi Tapn sering menjadi rujukan masyarakat ini dan disamaertikan sebagai Tuhan atau Sultan. Pengabdian serta ketaatan kepada kedua-dua sistem turut dicerminkan melalui sikap menghormati. Sistem ini dipelihara dan dikawal oleh autoriti yang dinamakan Halak yang berperanan sebagai perantara manusia Kensiu dengan lambang kuasa unggul dalam kepercayaan mereka. Masyarakat Kensiu juga mempunyai orang penting yang dianggap pakar dalam hal kepercayaan yang dipanggil “Halak” atau tok pawang. Cenoi Tapn dikatakan mengawal kehidupan masyarakat orang Kensiu dan menjemalkan kemarahannya melalui kilat dan petir (Kaei). yang melibatkan nyanyian dan tarian. KEPERCAYAAN dan KEAGAMAAN Sistem kepercayaan Masyarakat Kensiu seperti juga masyarakat kaum Negrito yang lain. Bahagian atas tubuhnya muda manakala bahagian bawahnya tua. yang sebahagian besar kepercayaan kepada kepercayaan Kensiu tradisional. Di samping itu. pantang larang. keagamaan dan perubatan terdiri daripada upacara yang dinamakan panoh. Lambang kuasa ini bersifat kekal dan seiring juga dirujuk kewujudan kuasa yang luar biasa ataupun semangat roh yang dipanggil “orang hidup” atau manusia yang hidup untuk selama-lamanya. Namun begitu hampir separuh daripada masyarakat Kensiu di Kampung Lubuk Lenggong telah memeluk Islam. Halak juga berperanan sebagai pengamal perubatan tradisional. Cenoi Tapn bersifat seperti mawas (tawo). Lambang kuasa dan kurang kuasa berada di perantaraan anatara manusia dengan orang hidup dinamakan Cenoi. Satu lagi ritual yang diadakan untuk tujuan sama dinamakan sawan. 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful