MAKSUD WAYANG KULIT

MAKSUD WAYANG KULIT

Wayang kulit merupakan sejenis hiburan pementasan bayang yang terhasil dari patung yang dibuat daripada belulang (kulit lembu/kerbau/kambing). Terdapat pelbagai jenis wayang kulit bergantung kepada tempat asal mereka.Ia merupakan satu bentuk persembahan teater yang menggunakan prinsip cahaya dan bayang. Bayang-bayang daripada patung-patung kulit yang terdiri daripada pelbagai watak methologi dan khayalan dimainkan oleh seorang Dalang. Persembahan wayang kulit selalunya diiringi oleh satu kumpulan muzik paluan atau gamelan dan juga alat tiupan (serunai) atau alat bertali (rebab). Wayang Kulit dipersembahkan dalam upacara atau perayaan tertentu. Fungsi Wayang Kulit ini adalah sebagai medium hiburan dan kadangkala dikaitkan dengan unsur ritual yang terdapat dalam sesuatu masyarakat. Seni persembahan ini tersebar dan membentuk satu identiti tersendiri dalam sesebuah masyarakat.

Dalang memainkan wayang kulit di balik kelir. Daripada Wikipedia. iaitu layar yang terbuat dari kain putih. sementara di belakangnya disuluhkan lampu eletrik atau lampu minyak (dian).Jawa dan di sebelah timur dan utara semenanjung Malaysia seperti di Kelantan. yang terutama berkembang di Phattalung wilayah selatan Thailand. Untuk dapat memahami cerita wayang (lakon). Perlis dan Terengganu.Malaysia dan Indonesia.Ia merupakan seni tradisional Asia Tenggara merangkumi Thailand. Kedah. ensiklopedia bebas. penonton harus memiliki pengetahuan akan tokoh-tokoh wayang yang bayangannya tampil di layar. . sehingga para penonton yang berada disebelah berlawanan layar dapat melihat bayangan wayang yang berada ke kelir.

Di Thailand.SEJARAH WAYANG KULIT Pengertian istilah wayang dalam bahasa Melayu ialah bayang-bayang yang bergerak ke sana ke mari. Keseluruhan rupabentuk dan cara persembahan wayang kulit kemboja telah berubah dan amat berbeza daripada wayang kulit Jawa. walaupun fungsi dan asas persembahannya adalah sama. Selain di Jawa dan Malaysia. . Beliau amat tertarik kepada falsafah dan persembahan wayang kulit lalu membawanya ke Kemboja dalam usaha untuk menyatukan kembali negaranya. Wayang Kulit Melayu dipercayai dibawa dari Tanah Jawa ke Kemboja oleh seorang putera raja Kemboja yang bergelar Jaya Verman II. Beliau berusaha mengubahsuai. Panggung pula membawa pengertian tempat berbumbung yang di sekelilingnya tertutup dan digunakan untuk pertunjukan wayang. Semua watak dan cerita wayang kulit Kemboja diasaskan kepada cerita Ramayana. Nama yang diberi kepada wayang kulit ini berbeza mengikut budaya dan bahasa setempat. Kemboja dan China. Dalang membawa erti orang yang melakukan persembahan wayang. merekacipta semula dan menghasilkan wayang kulit Kemboja. wayang kulit juga terdapat di Bali. Kemungkinan di sinilah bermulanya asas bagi wayang kulit Siam dan wayang kulit Melayu kemudiannya. di Kemboja disebut dengan nama Nang Sbek manakal di Jawa digelar Wayang Purwa. wayang kulit dikenali sebagai Nang Yai.

namun banyak yang telah diubahsuai mengikut budaya dan selera masyarakat tempatan. Dapat dikatakan bahawa setiap wayang kulit dari pelbagai negara mempunyai ciri dan fungsi tersendiri.Walaupun terdapat beberapa persamaan dari segi cerita dan rupabentuk patung wayang. Di Semenanjung Malaysia pula wayang kulit dianggarkan bermula sejak beberapa ratus tahun lalu. Patung wayang Jawa lebih ramping dan lampai berbanding dengan wayang Melayu yang kelihatan lebih gagah dan tegap. Begitu juga dengan patung wayang kulit yang telah diubahsuai. Dipercayai tradisi persembahan wayang kulit bermula sejak lebih 3000 tahun di Indonesia. tetapi patung wayang Melayu hanya dapat digerakkan sebelah tangannya sahaja. Kemungkinan inilah yang menyebabkan wayang kulit menjadi satu persembahan tetater tradisional di kebanyakan negara Asia Tenggara. Wayang kulit didapati mampu menggerakkan hati seseorang. Kedua-dua tangan patung wayang kulit Jawa dapat digerakkan. Begitu juga dengan patung wayang Kemboja yang kelihatan lebih besar dan memerlukan beberapa orang dalang untuk membantu dalam persembahan. .

Pada masa dahulu terdapat dua jenis persembahan wayang kulit di Semenanjung Malaysia. dan kebiasaannya dimainkan di negeri-negeri Utara Semenanjung yang bersempadanan dengan negara Siam (Thailand) dan juga Wilayah iam dan Wayang Jawa. Kedah dan Perak. Adunan daripada kedua-dua jenis wayang inilah yang telah menghasilkan Wayang Kulit Melayu. wayang kulit Melayu yang berasaskan cerita Ramayana kerap dimainkan di Patani. . Pada pertengahan abad ke-9. Wayang Kulit Jawa kini semakin pupus di Malaysia dan kalau ada pun. Kelantan. Selangor. sebilangan besar dalang wayang kulit hidup subur dan telah sekian lama kukuh bertapak menjadi tradisi dan budaya dalam masyarakat Melayu Kelantan. hanyalah untuk segelintir masyarakat Jawa di negeri ini ataupun dimainkan atas kehendak dan naungan para budayawan tempatan. Falsafah yang dibawa dalam persembahan wayang kulit dipercayai diasaskan pada pemahaman agama Islam yang mendalam. Negeri Sembilan dan di kawasan-kawasan pantai timur negeri Johor.Di awal abad ke-9. Dalang wayang kulit dari utara Semenanjung mengembara dan mengadakan persembahan di Pahang.

http://korananakindonesia.Biasanya persembahan wayang kulit dipentaskan sewaktu ada pesta dan keramaian sosial.wordpress. Sebilangan besar dalang wayang kulit mendiami kawasan-kawasan penanaman padi.com . seperti menjadi pesawah ataupun menjadi penghibur dan juga dukun. Dewasa ini ada sedikit perbezaan kerana persembahanpersembahan wayang kulit dianjurkan oleh pertubuhan-pertubuhan atau badan-badan kebudayaan temapatan mahupun oleh badan perniagaan. Terdapat segelintir sahaja para dalang yang menampung hidup sepenuhnya daripada pendapatan persembahan wayang kulit. seperti pesta dan keramaian selepas menuai padi. Bagi dirinya kerja ini akan dapat mengisi masanya terutamanya dari bulan Mac hingga Oktober. Ini bermakna musim permainan wayang kulit akan bermula sebaik sahaja padi habis dituai dan akan berlarutan sehingga bermulanya musim hujan. di majlis perkahwinan dan berkhatan. Kebanyakan dalang mempunyai pekerjaan sampingan. Seseorang dalang yang terkenal akan sentiasa mendapat jemputan mengadakan persembahan.

hanya ada dalam pewayangan Indonesia. Petruk. tepatnya di Jawa Timur. Panakawan. khususnya orang Jawa. Gareng. di dunia ada dua pendapat. nama dan istilah teknis pewayangan. buku-buku pewayangan seolah sudah sepakat bahwa wayang memang berasal dari Pulau Jawa. Hidding. dan Kruyt. adalah Hazeau. Krom. bahawa seni wayang masih amat erat kaitannya dengan keadaan sosiokultural dan religi bangsa Indonesia. yakni Semar. Sebagian besar kelompok kedua ini adalah sarjana Inggris. yang dibawa bersama dengan agama Hindu ke Indonesia. Kats. tokoh terpenting dalam pewayangan. dan Rassers. Selain itu. Sementara itu. Pendapat ini selain dianut dan dikemukakan oleh para peneliti dan ahli-ahli bangsa Indonesia. pendapat bahawa wayang berasal dan lahir pertama kali di Pulau Jawa. Alasan mereka cukup kuat. pendapat kedua menduga wayang berasal dari India. juga merupakan hasil penelitian sarjana-sarjana Barat. Pertama. dan bukan bahasa lain. Rentse. semuanya berasal dari bahasa Jawa (Kuna). sejak tahun 1950-an.Namun. Poensen. dan tidak di negara lain. Bagong. Brandes. Mereka antara lain adalah Pischel. Goslings. Di antaranya.ASAL-USUL WAYANG KULIT Mengenai asal-usul wayang ini. negeri Eropah yang pernah menjajah India. Di antara para sarjana Barat yang termasuk kelompok ini. dan sama sekali tidak diimport dari negara lain. .

tetapi menggubahnya dan menceritakan kembali dengan memasukkan falsafah Jawa kedalamnya. yang merupakan gubahan yang berinduk pada Kitab Mahabarata. Contohnya.Budaya wayang diperkirakan sudah lahir di Indonesia setidaknya pada zaman pemerintahan Prabu Airlangga. Selanjutnya. raja Kediri (1130 . yakni ketika kerajaan di Jawa Timur itu sedang makmur-makmurnya. raja Kahuripan (976 -1012). para pujangga Jawa tidak lagi hanya menerjemahkan Ramayana dan Mahabarata ke bahasa Jawa Kuna. Antara lain. naskah sastra Kitab Ramayana Kakawin berbahasa Jawa Kuna ditulis pada masa pemerintahan raja Dyah Balitung (989-910). yang merupakan gubahan dari Kitab Ramayana karangan pujangga India. karya Empu Kanwa Arjunawiwaha Kakawin. Karya sastra yang menjadi bahan cerita wayang sudah ditulis oleh para pujangga Indonesia. Gubahan lain yang lebih nyata bedanya derigan cerita asli versi India. Karya agung ini dikerjakan pada masa pemerintahan Prabu Jayabaya.1160). . Walmiki. adalah Baratayuda Kakawin karya Empu Sedah dan Empu Panuluh.

D.500 tahun sebelum Masehi. yakni kira-kira 1. . Mengenai saat kelahiran budaya wayang. sebagai pembatas antara dalang yang memainkan wayang. Penonton hanya menyaksikan gerakan-gerakan wayang melalui bayangan yang jatuh pada kelir. Beberapa prasasti yang dibuat pada masa itu antara lain sudah menyebutkan kata-kata "mawayang" dan `aringgit' yang maksudnya adalah pertunjukan wayang. Pendapatnya itu didasarkan atas tulisan Robert von Heine-Geldern Ph. Hidding di Ensiklopedia Indonesia halaman 987. Ir.A. Pada masa itu pergelaran wayang hanya diiringi oleh seperangkat gamelan sederhana yang terdiri atas saron.Wayang sebagai suatu pergelaran dan tontonan pun sudah dimulai ada sejak zaman pemerintahan raja Airlangga.H. dan penonton di balik kelir itu. Prehistoric Research in the Netherland Indie (1945) dan tulisan Prof. Jenis gamelan lain dan pesinden pada masa itu diduga belum ada. memperkirakan wayang sudah ada sejak zaman neolithikum. yang artinya bayangan. secarik kain. Sri Mulyono dalam bukunya Simbolisme dan Mistikisme dalam Wayang (1979). Dugaan ini sesuai dengan kenyataan pada pergelaran Wayang Kulit yang menggunakan kelir. Kata `wayang' diduga berasal dari kata `wewayangan'. dan kemanak. todung (sejenis seruling). K.

mulai diperkenalkan sebagai salah satu bentuk wayang yang lain. yakni cerita tentang leluhur raja-raja Majapahit.Untuk lebih menjawakan budaya wayang. Mereka mulai mewayangkan kisah para raja Majapahit. Sejak saat itulah ceritacerita Panji. yakni zaman Kerajaan Demak. mulai digunakan lampu minyak berbentuk khusus yang disebut blencong pada pergelaran Wayang Kulit. sejak awal zaman Kerajaan Majapahit diperkenalkan cerita wayang lain yang tidak berinduk pada Kitab Ramayana dan Mahabarata. . Masuknya agama Islam ke Indonesia sejak abad ke-15 juga memberi pengaruh besar pada budaya wayang. Cerita Panji ini kemudian lebih banyak digunakan untuk pertunjukan Wayang Beber. Pada awal abad ke-15. di antaranya cerita Damarwulan. di antaranya oleh para Wali Sanga. Tradisi menjawakan cerita wayang juga diteruskan oleh beberapa ulama Islam. terutama pada konsep religi dari falsafah wayang itu.

yang sudah terlalu jauh keluar dari cerita pakem. Disamping itu wayang juga biasa digunakan dalam acara-acara tertentu di daerah kulonprogo ini. baik di wilayah kota Wates ataupun di daerah pelosok di Kulonprogo. Selain itu masih ada lagi yang disebut lakon sempalan.jabar. kerana begitu kuatnya seni wayang berakar dalam budaya bangsa Indonesia. yang sesuai standar cerita. dan cerita wayang carangan yang diluar garis standar. sehingga terjadilah beberapa kerancuan antara cerita wayang. legenda. Dan di wilayah Kulonprogo sendiri wayang masih sangatlah diminati oleh semua kalangan. Jika orang India beranggapan bahwa kisah Mahabarata serta Ramayana benar-benar terjadi di negerinya. http://www.go. yang berawal dari Nabi Adam.Sejak zaman Kartasura. termasuk tokoh dewanya. orang Jawa pun menganggap kisah pewayangan benar-benar pernah terjadi di pulau Jawa.id . dan sejarah. Sisilah itu terus berlanjut hingga sampai pada raja-raja di Pulau Jawa. Memang. tapi juga anak remaja bahkan anak kecil juga telah biasa melihat pertunjukan wayang. mulai dikenal pula adanya cerita wayang pakem. Bukan hanya oleh orang tua saja. Dan selanjutnya. penggubahan cerita wayang yang berinduk pada Ramayana dan mahabarata makin jauh dari aslinya. Sejak zaman itulah masyarakat penggemar wayang mengenal silsilah tokoh wayang.

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

9./8 203.7.3..307..7.71..5.3.. !. 070..3 .2.2.-..3..5...75.2.079.3.5.307..99:.-..3..3 80..8:3.1..././907:8././:3.39.39. .3.9:-039:.-:/.7: -08.4380570/.380-.2.../. $0...3./:3.$.3.3..7../.5070.9039..30::77.3:9  ..3:..8..39/.3..20.8..38.340-0-07.-073/:5.9 / .3....8.3 907:9..3.3..2.2 /.5.079../50703. 405.2:.203/4308..3.302..3.7.-#.8.-. -07-039::8:8... 7../../0 :.7.3 .80...3302:/.7:.079.30-07 %7.3:39:5079:3:.7.:.079.079. &39:0-203.9. .7.30--.. 2:.3..5...9 2:.9 /50703.3.3-:/./0 .!..3.2../.25:23.2.39: !.079.202-07503....3 079...8..8.435.3/80-:9-03.3.5.

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

.

7 4 / . .-.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful