P. 1
MAKSUD WAYANG KULIT

MAKSUD WAYANG KULIT

3.0

|Views: 2,164|Likes:
Published by yokmei

More info:

Published by: yokmei on Sep 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2013

pdf

text

original

MAKSUD WAYANG KULIT

Wayang kulit merupakan sejenis hiburan pementasan bayang yang terhasil dari patung yang dibuat daripada belulang (kulit lembu/kerbau/kambing). Terdapat pelbagai jenis wayang kulit bergantung kepada tempat asal mereka.Ia merupakan satu bentuk persembahan teater yang menggunakan prinsip cahaya dan bayang. Bayang-bayang daripada patung-patung kulit yang terdiri daripada pelbagai watak methologi dan khayalan dimainkan oleh seorang Dalang. Persembahan wayang kulit selalunya diiringi oleh satu kumpulan muzik paluan atau gamelan dan juga alat tiupan (serunai) atau alat bertali (rebab). Wayang Kulit dipersembahkan dalam upacara atau perayaan tertentu. Fungsi Wayang Kulit ini adalah sebagai medium hiburan dan kadangkala dikaitkan dengan unsur ritual yang terdapat dalam sesuatu masyarakat. Seni persembahan ini tersebar dan membentuk satu identiti tersendiri dalam sesebuah masyarakat.

Daripada Wikipedia. sementara di belakangnya disuluhkan lampu eletrik atau lampu minyak (dian).Jawa dan di sebelah timur dan utara semenanjung Malaysia seperti di Kelantan. Perlis dan Terengganu. Dalang memainkan wayang kulit di balik kelir. . penonton harus memiliki pengetahuan akan tokoh-tokoh wayang yang bayangannya tampil di layar. Untuk dapat memahami cerita wayang (lakon).Malaysia dan Indonesia. yang terutama berkembang di Phattalung wilayah selatan Thailand.Ia merupakan seni tradisional Asia Tenggara merangkumi Thailand. iaitu layar yang terbuat dari kain putih. sehingga para penonton yang berada disebelah berlawanan layar dapat melihat bayangan wayang yang berada ke kelir. ensiklopedia bebas. Kedah.

SEJARAH WAYANG KULIT Pengertian istilah wayang dalam bahasa Melayu ialah bayang-bayang yang bergerak ke sana ke mari. Semua watak dan cerita wayang kulit Kemboja diasaskan kepada cerita Ramayana. Beliau berusaha mengubahsuai. Di Thailand. merekacipta semula dan menghasilkan wayang kulit Kemboja. Kemungkinan di sinilah bermulanya asas bagi wayang kulit Siam dan wayang kulit Melayu kemudiannya. Kemboja dan China. di Kemboja disebut dengan nama Nang Sbek manakal di Jawa digelar Wayang Purwa. Selain di Jawa dan Malaysia. walaupun fungsi dan asas persembahannya adalah sama. Panggung pula membawa pengertian tempat berbumbung yang di sekelilingnya tertutup dan digunakan untuk pertunjukan wayang. wayang kulit juga terdapat di Bali. Keseluruhan rupabentuk dan cara persembahan wayang kulit kemboja telah berubah dan amat berbeza daripada wayang kulit Jawa. . Wayang Kulit Melayu dipercayai dibawa dari Tanah Jawa ke Kemboja oleh seorang putera raja Kemboja yang bergelar Jaya Verman II. Nama yang diberi kepada wayang kulit ini berbeza mengikut budaya dan bahasa setempat. Beliau amat tertarik kepada falsafah dan persembahan wayang kulit lalu membawanya ke Kemboja dalam usaha untuk menyatukan kembali negaranya. wayang kulit dikenali sebagai Nang Yai. Dalang membawa erti orang yang melakukan persembahan wayang.

Begitu juga dengan patung wayang Kemboja yang kelihatan lebih besar dan memerlukan beberapa orang dalang untuk membantu dalam persembahan. tetapi patung wayang Melayu hanya dapat digerakkan sebelah tangannya sahaja. Kemungkinan inilah yang menyebabkan wayang kulit menjadi satu persembahan tetater tradisional di kebanyakan negara Asia Tenggara. Wayang kulit didapati mampu menggerakkan hati seseorang. . namun banyak yang telah diubahsuai mengikut budaya dan selera masyarakat tempatan. Di Semenanjung Malaysia pula wayang kulit dianggarkan bermula sejak beberapa ratus tahun lalu.Walaupun terdapat beberapa persamaan dari segi cerita dan rupabentuk patung wayang. Begitu juga dengan patung wayang kulit yang telah diubahsuai. Kedua-dua tangan patung wayang kulit Jawa dapat digerakkan. Dapat dikatakan bahawa setiap wayang kulit dari pelbagai negara mempunyai ciri dan fungsi tersendiri. Dipercayai tradisi persembahan wayang kulit bermula sejak lebih 3000 tahun di Indonesia. Patung wayang Jawa lebih ramping dan lampai berbanding dengan wayang Melayu yang kelihatan lebih gagah dan tegap.

hanyalah untuk segelintir masyarakat Jawa di negeri ini ataupun dimainkan atas kehendak dan naungan para budayawan tempatan. wayang kulit Melayu yang berasaskan cerita Ramayana kerap dimainkan di Patani. Pada pertengahan abad ke-9. Negeri Sembilan dan di kawasan-kawasan pantai timur negeri Johor. Kelantan. Adunan daripada kedua-dua jenis wayang inilah yang telah menghasilkan Wayang Kulit Melayu. Dalang wayang kulit dari utara Semenanjung mengembara dan mengadakan persembahan di Pahang. dan kebiasaannya dimainkan di negeri-negeri Utara Semenanjung yang bersempadanan dengan negara Siam (Thailand) dan juga Wilayah iam dan Wayang Jawa. Wayang Kulit Jawa kini semakin pupus di Malaysia dan kalau ada pun. .Di awal abad ke-9. Pada masa dahulu terdapat dua jenis persembahan wayang kulit di Semenanjung Malaysia. Kedah dan Perak. Selangor. Falsafah yang dibawa dalam persembahan wayang kulit dipercayai diasaskan pada pemahaman agama Islam yang mendalam. sebilangan besar dalang wayang kulit hidup subur dan telah sekian lama kukuh bertapak menjadi tradisi dan budaya dalam masyarakat Melayu Kelantan.

Bagi dirinya kerja ini akan dapat mengisi masanya terutamanya dari bulan Mac hingga Oktober. Ini bermakna musim permainan wayang kulit akan bermula sebaik sahaja padi habis dituai dan akan berlarutan sehingga bermulanya musim hujan.com . Dewasa ini ada sedikit perbezaan kerana persembahanpersembahan wayang kulit dianjurkan oleh pertubuhan-pertubuhan atau badan-badan kebudayaan temapatan mahupun oleh badan perniagaan. http://korananakindonesia. Kebanyakan dalang mempunyai pekerjaan sampingan.Biasanya persembahan wayang kulit dipentaskan sewaktu ada pesta dan keramaian sosial.wordpress. seperti menjadi pesawah ataupun menjadi penghibur dan juga dukun. Terdapat segelintir sahaja para dalang yang menampung hidup sepenuhnya daripada pendapatan persembahan wayang kulit. Seseorang dalang yang terkenal akan sentiasa mendapat jemputan mengadakan persembahan. Sebilangan besar dalang wayang kulit mendiami kawasan-kawasan penanaman padi. seperti pesta dan keramaian selepas menuai padi. di majlis perkahwinan dan berkhatan.

di dunia ada dua pendapat. yakni Semar. dan tidak di negara lain. Bagong. dan sama sekali tidak diimport dari negara lain. semuanya berasal dari bahasa Jawa (Kuna).ASAL-USUL WAYANG KULIT Mengenai asal-usul wayang ini. pendapat bahawa wayang berasal dan lahir pertama kali di Pulau Jawa. hanya ada dalam pewayangan Indonesia. dan bukan bahasa lain. nama dan istilah teknis pewayangan. Sebagian besar kelompok kedua ini adalah sarjana Inggris. juga merupakan hasil penelitian sarjana-sarjana Barat. negeri Eropah yang pernah menjajah India. Petruk. dan Rassers. Di antara para sarjana Barat yang termasuk kelompok ini. Sementara itu. Mereka antara lain adalah Pischel. Pertama. Gareng. tokoh terpenting dalam pewayangan. adalah Hazeau. Di antaranya. bahawa seni wayang masih amat erat kaitannya dengan keadaan sosiokultural dan religi bangsa Indonesia. dan Kruyt.Namun. Selain itu. Rentse. Alasan mereka cukup kuat. pendapat kedua menduga wayang berasal dari India. Panakawan. Brandes. Goslings. Pendapat ini selain dianut dan dikemukakan oleh para peneliti dan ahli-ahli bangsa Indonesia. sejak tahun 1950-an. tepatnya di Jawa Timur. Poensen. khususnya orang Jawa. Kats. buku-buku pewayangan seolah sudah sepakat bahwa wayang memang berasal dari Pulau Jawa. Hidding. yang dibawa bersama dengan agama Hindu ke Indonesia. Krom. .

raja Kahuripan (976 -1012).1160). para pujangga Jawa tidak lagi hanya menerjemahkan Ramayana dan Mahabarata ke bahasa Jawa Kuna.Budaya wayang diperkirakan sudah lahir di Indonesia setidaknya pada zaman pemerintahan Prabu Airlangga. tetapi menggubahnya dan menceritakan kembali dengan memasukkan falsafah Jawa kedalamnya. Contohnya. Gubahan lain yang lebih nyata bedanya derigan cerita asli versi India. adalah Baratayuda Kakawin karya Empu Sedah dan Empu Panuluh. yang merupakan gubahan yang berinduk pada Kitab Mahabarata. . Karya sastra yang menjadi bahan cerita wayang sudah ditulis oleh para pujangga Indonesia. Selanjutnya. Walmiki. raja Kediri (1130 . yang merupakan gubahan dari Kitab Ramayana karangan pujangga India. karya Empu Kanwa Arjunawiwaha Kakawin. Karya agung ini dikerjakan pada masa pemerintahan Prabu Jayabaya. Antara lain. yakni ketika kerajaan di Jawa Timur itu sedang makmur-makmurnya. naskah sastra Kitab Ramayana Kakawin berbahasa Jawa Kuna ditulis pada masa pemerintahan raja Dyah Balitung (989-910).

D.H. sebagai pembatas antara dalang yang memainkan wayang. Dugaan ini sesuai dengan kenyataan pada pergelaran Wayang Kulit yang menggunakan kelir. Jenis gamelan lain dan pesinden pada masa itu diduga belum ada. Ir. dan kemanak.500 tahun sebelum Masehi. memperkirakan wayang sudah ada sejak zaman neolithikum. Hidding di Ensiklopedia Indonesia halaman 987. yang artinya bayangan. todung (sejenis seruling). dan penonton di balik kelir itu. Prehistoric Research in the Netherland Indie (1945) dan tulisan Prof. Mengenai saat kelahiran budaya wayang. secarik kain. Pendapatnya itu didasarkan atas tulisan Robert von Heine-Geldern Ph. Pada masa itu pergelaran wayang hanya diiringi oleh seperangkat gamelan sederhana yang terdiri atas saron. Penonton hanya menyaksikan gerakan-gerakan wayang melalui bayangan yang jatuh pada kelir.A. Kata `wayang' diduga berasal dari kata `wewayangan'. . Beberapa prasasti yang dibuat pada masa itu antara lain sudah menyebutkan kata-kata "mawayang" dan `aringgit' yang maksudnya adalah pertunjukan wayang. K. yakni kira-kira 1.Wayang sebagai suatu pergelaran dan tontonan pun sudah dimulai ada sejak zaman pemerintahan raja Airlangga. Sri Mulyono dalam bukunya Simbolisme dan Mistikisme dalam Wayang (1979).

mulai diperkenalkan sebagai salah satu bentuk wayang yang lain. Pada awal abad ke-15. terutama pada konsep religi dari falsafah wayang itu. mulai digunakan lampu minyak berbentuk khusus yang disebut blencong pada pergelaran Wayang Kulit. Mereka mulai mewayangkan kisah para raja Majapahit. di antaranya cerita Damarwulan. di antaranya oleh para Wali Sanga.Untuk lebih menjawakan budaya wayang. yakni zaman Kerajaan Demak. Sejak saat itulah ceritacerita Panji. Masuknya agama Islam ke Indonesia sejak abad ke-15 juga memberi pengaruh besar pada budaya wayang. Tradisi menjawakan cerita wayang juga diteruskan oleh beberapa ulama Islam. Cerita Panji ini kemudian lebih banyak digunakan untuk pertunjukan Wayang Beber. . sejak awal zaman Kerajaan Majapahit diperkenalkan cerita wayang lain yang tidak berinduk pada Kitab Ramayana dan Mahabarata. yakni cerita tentang leluhur raja-raja Majapahit.

Sejak zaman itulah masyarakat penggemar wayang mengenal silsilah tokoh wayang. tapi juga anak remaja bahkan anak kecil juga telah biasa melihat pertunjukan wayang.Sejak zaman Kartasura. penggubahan cerita wayang yang berinduk pada Ramayana dan mahabarata makin jauh dari aslinya. Bukan hanya oleh orang tua saja.id . kerana begitu kuatnya seni wayang berakar dalam budaya bangsa Indonesia. Dan selanjutnya. baik di wilayah kota Wates ataupun di daerah pelosok di Kulonprogo.go. dan cerita wayang carangan yang diluar garis standar. yang sesuai standar cerita. legenda. orang Jawa pun menganggap kisah pewayangan benar-benar pernah terjadi di pulau Jawa. Dan di wilayah Kulonprogo sendiri wayang masih sangatlah diminati oleh semua kalangan. dan sejarah. http://www. termasuk tokoh dewanya.jabar. mulai dikenal pula adanya cerita wayang pakem. Sisilah itu terus berlanjut hingga sampai pada raja-raja di Pulau Jawa. Disamping itu wayang juga biasa digunakan dalam acara-acara tertentu di daerah kulonprogo ini. yang sudah terlalu jauh keluar dari cerita pakem. sehingga terjadilah beberapa kerancuan antara cerita wayang. Memang. yang berawal dari Nabi Adam. Jika orang India beranggapan bahwa kisah Mahabarata serta Ramayana benar-benar terjadi di negerinya. Selain itu masih ada lagi yang disebut lakon sempalan.

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

9.95. .2030-:9..3./.307 80.7.9:5070.90.8.743 94/:3 80038807:3 /...3 .3 .3 07.3#4-079.35083/035.303. $2-4820/..2-::3.   .3 :..9:5070.3..37..-07.3 0303.2././03.2..7..9.38:/.8:/3.#080./. 038.7.7..2.3.380-..793...3 80-.3!741  //3/38450/.7..3..3.3 ..35020739../.380/07.3-:/.8.37. ... 7.07 !.3/.3./..3.739 ..7..8..93.390 0907.8:./734080507.7.7.8.3.9: //:.5070.80 !03/.43030 0/073! !708947.3./2:.9: //. . .8...38:/.39.35:38:/.302.8../../.3 7 $7:434/.7.3/.3/-:.89.+.203.-.80..3...3.7.5.3.3907/7.307.3/3/0 /.3..57...079: !0343943.9.89:8.3+.:-.35..8. 0-07.8.33049:2 .20.3.2.3.39.9.320./.3 //:.9.502-. 9.350343943/-.3/.2.2.8./.39:8.32./.:380-0:2.+0. 80.3 2025077.5079:3:.9: .3943943..3 .389820/.3.9.33808:.3 ..3 203:3..2./..9.5.3.3/4308.3.3.20.88.9:5.3 /.3202.-0:2..9.3.9.7..3.2.3:9.

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

.

7 4 / .-. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->