P. 1
MAKSUD WAYANG KULIT

MAKSUD WAYANG KULIT

3.0

|Views: 2,204|Likes:
Published by yokmei

More info:

Published by: yokmei on Sep 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2013

pdf

text

original

MAKSUD WAYANG KULIT

Wayang kulit merupakan sejenis hiburan pementasan bayang yang terhasil dari patung yang dibuat daripada belulang (kulit lembu/kerbau/kambing). Terdapat pelbagai jenis wayang kulit bergantung kepada tempat asal mereka.Ia merupakan satu bentuk persembahan teater yang menggunakan prinsip cahaya dan bayang. Bayang-bayang daripada patung-patung kulit yang terdiri daripada pelbagai watak methologi dan khayalan dimainkan oleh seorang Dalang. Persembahan wayang kulit selalunya diiringi oleh satu kumpulan muzik paluan atau gamelan dan juga alat tiupan (serunai) atau alat bertali (rebab). Wayang Kulit dipersembahkan dalam upacara atau perayaan tertentu. Fungsi Wayang Kulit ini adalah sebagai medium hiburan dan kadangkala dikaitkan dengan unsur ritual yang terdapat dalam sesuatu masyarakat. Seni persembahan ini tersebar dan membentuk satu identiti tersendiri dalam sesebuah masyarakat.

. Untuk dapat memahami cerita wayang (lakon). sementara di belakangnya disuluhkan lampu eletrik atau lampu minyak (dian). penonton harus memiliki pengetahuan akan tokoh-tokoh wayang yang bayangannya tampil di layar. sehingga para penonton yang berada disebelah berlawanan layar dapat melihat bayangan wayang yang berada ke kelir. iaitu layar yang terbuat dari kain putih. Kedah. yang terutama berkembang di Phattalung wilayah selatan Thailand. Dalang memainkan wayang kulit di balik kelir. Perlis dan Terengganu. ensiklopedia bebas.Malaysia dan Indonesia.Jawa dan di sebelah timur dan utara semenanjung Malaysia seperti di Kelantan. Daripada Wikipedia.Ia merupakan seni tradisional Asia Tenggara merangkumi Thailand.

. Selain di Jawa dan Malaysia.SEJARAH WAYANG KULIT Pengertian istilah wayang dalam bahasa Melayu ialah bayang-bayang yang bergerak ke sana ke mari. Keseluruhan rupabentuk dan cara persembahan wayang kulit kemboja telah berubah dan amat berbeza daripada wayang kulit Jawa. Beliau amat tertarik kepada falsafah dan persembahan wayang kulit lalu membawanya ke Kemboja dalam usaha untuk menyatukan kembali negaranya. Wayang Kulit Melayu dipercayai dibawa dari Tanah Jawa ke Kemboja oleh seorang putera raja Kemboja yang bergelar Jaya Verman II. Semua watak dan cerita wayang kulit Kemboja diasaskan kepada cerita Ramayana. wayang kulit juga terdapat di Bali. Panggung pula membawa pengertian tempat berbumbung yang di sekelilingnya tertutup dan digunakan untuk pertunjukan wayang. Di Thailand. Kemboja dan China. Beliau berusaha mengubahsuai. Nama yang diberi kepada wayang kulit ini berbeza mengikut budaya dan bahasa setempat. Kemungkinan di sinilah bermulanya asas bagi wayang kulit Siam dan wayang kulit Melayu kemudiannya. Dalang membawa erti orang yang melakukan persembahan wayang. wayang kulit dikenali sebagai Nang Yai. di Kemboja disebut dengan nama Nang Sbek manakal di Jawa digelar Wayang Purwa. merekacipta semula dan menghasilkan wayang kulit Kemboja. walaupun fungsi dan asas persembahannya adalah sama.

Begitu juga dengan patung wayang Kemboja yang kelihatan lebih besar dan memerlukan beberapa orang dalang untuk membantu dalam persembahan. Dapat dikatakan bahawa setiap wayang kulit dari pelbagai negara mempunyai ciri dan fungsi tersendiri. namun banyak yang telah diubahsuai mengikut budaya dan selera masyarakat tempatan. Kemungkinan inilah yang menyebabkan wayang kulit menjadi satu persembahan tetater tradisional di kebanyakan negara Asia Tenggara. Begitu juga dengan patung wayang kulit yang telah diubahsuai. Wayang kulit didapati mampu menggerakkan hati seseorang. Patung wayang Jawa lebih ramping dan lampai berbanding dengan wayang Melayu yang kelihatan lebih gagah dan tegap. tetapi patung wayang Melayu hanya dapat digerakkan sebelah tangannya sahaja. Di Semenanjung Malaysia pula wayang kulit dianggarkan bermula sejak beberapa ratus tahun lalu. Kedua-dua tangan patung wayang kulit Jawa dapat digerakkan. Dipercayai tradisi persembahan wayang kulit bermula sejak lebih 3000 tahun di Indonesia. .Walaupun terdapat beberapa persamaan dari segi cerita dan rupabentuk patung wayang.

Di awal abad ke-9. Wayang Kulit Jawa kini semakin pupus di Malaysia dan kalau ada pun. Dalang wayang kulit dari utara Semenanjung mengembara dan mengadakan persembahan di Pahang. Kelantan. Adunan daripada kedua-dua jenis wayang inilah yang telah menghasilkan Wayang Kulit Melayu. Selangor. Negeri Sembilan dan di kawasan-kawasan pantai timur negeri Johor. Pada pertengahan abad ke-9. wayang kulit Melayu yang berasaskan cerita Ramayana kerap dimainkan di Patani. sebilangan besar dalang wayang kulit hidup subur dan telah sekian lama kukuh bertapak menjadi tradisi dan budaya dalam masyarakat Melayu Kelantan. Falsafah yang dibawa dalam persembahan wayang kulit dipercayai diasaskan pada pemahaman agama Islam yang mendalam. Kedah dan Perak. Pada masa dahulu terdapat dua jenis persembahan wayang kulit di Semenanjung Malaysia. hanyalah untuk segelintir masyarakat Jawa di negeri ini ataupun dimainkan atas kehendak dan naungan para budayawan tempatan. dan kebiasaannya dimainkan di negeri-negeri Utara Semenanjung yang bersempadanan dengan negara Siam (Thailand) dan juga Wilayah iam dan Wayang Jawa. .

Kebanyakan dalang mempunyai pekerjaan sampingan. http://korananakindonesia. Seseorang dalang yang terkenal akan sentiasa mendapat jemputan mengadakan persembahan. seperti menjadi pesawah ataupun menjadi penghibur dan juga dukun. Sebilangan besar dalang wayang kulit mendiami kawasan-kawasan penanaman padi. Ini bermakna musim permainan wayang kulit akan bermula sebaik sahaja padi habis dituai dan akan berlarutan sehingga bermulanya musim hujan.Biasanya persembahan wayang kulit dipentaskan sewaktu ada pesta dan keramaian sosial. Dewasa ini ada sedikit perbezaan kerana persembahanpersembahan wayang kulit dianjurkan oleh pertubuhan-pertubuhan atau badan-badan kebudayaan temapatan mahupun oleh badan perniagaan.wordpress. Terdapat segelintir sahaja para dalang yang menampung hidup sepenuhnya daripada pendapatan persembahan wayang kulit. di majlis perkahwinan dan berkhatan. seperti pesta dan keramaian selepas menuai padi.com . Bagi dirinya kerja ini akan dapat mengisi masanya terutamanya dari bulan Mac hingga Oktober.

yakni Semar. dan bukan bahasa lain. Bagong. tokoh terpenting dalam pewayangan. Selain itu. Panakawan. pendapat kedua menduga wayang berasal dari India. hanya ada dalam pewayangan Indonesia. dan Kruyt. . bahawa seni wayang masih amat erat kaitannya dengan keadaan sosiokultural dan religi bangsa Indonesia. di dunia ada dua pendapat. pendapat bahawa wayang berasal dan lahir pertama kali di Pulau Jawa. yang dibawa bersama dengan agama Hindu ke Indonesia. adalah Hazeau. Petruk. Brandes. tepatnya di Jawa Timur. Rentse. Pendapat ini selain dianut dan dikemukakan oleh para peneliti dan ahli-ahli bangsa Indonesia.ASAL-USUL WAYANG KULIT Mengenai asal-usul wayang ini. dan tidak di negara lain. nama dan istilah teknis pewayangan. Di antaranya. Krom. sejak tahun 1950-an. Gareng. Mereka antara lain adalah Pischel. Poensen. negeri Eropah yang pernah menjajah India. Pertama. Sementara itu. Di antara para sarjana Barat yang termasuk kelompok ini. buku-buku pewayangan seolah sudah sepakat bahwa wayang memang berasal dari Pulau Jawa. dan sama sekali tidak diimport dari negara lain. semuanya berasal dari bahasa Jawa (Kuna). Alasan mereka cukup kuat. khususnya orang Jawa. Sebagian besar kelompok kedua ini adalah sarjana Inggris. Kats. dan Rassers. Hidding. juga merupakan hasil penelitian sarjana-sarjana Barat.Namun. Goslings.

Contohnya. Walmiki. naskah sastra Kitab Ramayana Kakawin berbahasa Jawa Kuna ditulis pada masa pemerintahan raja Dyah Balitung (989-910). raja Kahuripan (976 -1012).Budaya wayang diperkirakan sudah lahir di Indonesia setidaknya pada zaman pemerintahan Prabu Airlangga.1160). tetapi menggubahnya dan menceritakan kembali dengan memasukkan falsafah Jawa kedalamnya. yang merupakan gubahan dari Kitab Ramayana karangan pujangga India. Karya sastra yang menjadi bahan cerita wayang sudah ditulis oleh para pujangga Indonesia. Karya agung ini dikerjakan pada masa pemerintahan Prabu Jayabaya. para pujangga Jawa tidak lagi hanya menerjemahkan Ramayana dan Mahabarata ke bahasa Jawa Kuna. yakni ketika kerajaan di Jawa Timur itu sedang makmur-makmurnya. Antara lain. yang merupakan gubahan yang berinduk pada Kitab Mahabarata. karya Empu Kanwa Arjunawiwaha Kakawin. adalah Baratayuda Kakawin karya Empu Sedah dan Empu Panuluh. Gubahan lain yang lebih nyata bedanya derigan cerita asli versi India. raja Kediri (1130 . Selanjutnya. .

secarik kain. Ir. memperkirakan wayang sudah ada sejak zaman neolithikum. yang artinya bayangan. K. dan kemanak. Dugaan ini sesuai dengan kenyataan pada pergelaran Wayang Kulit yang menggunakan kelir. Mengenai saat kelahiran budaya wayang. Pendapatnya itu didasarkan atas tulisan Robert von Heine-Geldern Ph. Prehistoric Research in the Netherland Indie (1945) dan tulisan Prof. D. Hidding di Ensiklopedia Indonesia halaman 987. yakni kira-kira 1.Wayang sebagai suatu pergelaran dan tontonan pun sudah dimulai ada sejak zaman pemerintahan raja Airlangga. Sri Mulyono dalam bukunya Simbolisme dan Mistikisme dalam Wayang (1979).A. dan penonton di balik kelir itu. Pada masa itu pergelaran wayang hanya diiringi oleh seperangkat gamelan sederhana yang terdiri atas saron.H.500 tahun sebelum Masehi. Jenis gamelan lain dan pesinden pada masa itu diduga belum ada. Kata `wayang' diduga berasal dari kata `wewayangan'. todung (sejenis seruling). Beberapa prasasti yang dibuat pada masa itu antara lain sudah menyebutkan kata-kata "mawayang" dan `aringgit' yang maksudnya adalah pertunjukan wayang. sebagai pembatas antara dalang yang memainkan wayang. Penonton hanya menyaksikan gerakan-gerakan wayang melalui bayangan yang jatuh pada kelir. .

di antaranya oleh para Wali Sanga. sejak awal zaman Kerajaan Majapahit diperkenalkan cerita wayang lain yang tidak berinduk pada Kitab Ramayana dan Mahabarata. Masuknya agama Islam ke Indonesia sejak abad ke-15 juga memberi pengaruh besar pada budaya wayang. . Cerita Panji ini kemudian lebih banyak digunakan untuk pertunjukan Wayang Beber. Sejak saat itulah ceritacerita Panji. yakni zaman Kerajaan Demak.Untuk lebih menjawakan budaya wayang. di antaranya cerita Damarwulan. Mereka mulai mewayangkan kisah para raja Majapahit. mulai diperkenalkan sebagai salah satu bentuk wayang yang lain. terutama pada konsep religi dari falsafah wayang itu. Tradisi menjawakan cerita wayang juga diteruskan oleh beberapa ulama Islam. mulai digunakan lampu minyak berbentuk khusus yang disebut blencong pada pergelaran Wayang Kulit. Pada awal abad ke-15. yakni cerita tentang leluhur raja-raja Majapahit.

go. Disamping itu wayang juga biasa digunakan dalam acara-acara tertentu di daerah kulonprogo ini. dan sejarah. Dan selanjutnya. orang Jawa pun menganggap kisah pewayangan benar-benar pernah terjadi di pulau Jawa. http://www. Jika orang India beranggapan bahwa kisah Mahabarata serta Ramayana benar-benar terjadi di negerinya. tapi juga anak remaja bahkan anak kecil juga telah biasa melihat pertunjukan wayang. kerana begitu kuatnya seni wayang berakar dalam budaya bangsa Indonesia. baik di wilayah kota Wates ataupun di daerah pelosok di Kulonprogo. Bukan hanya oleh orang tua saja. yang sesuai standar cerita. penggubahan cerita wayang yang berinduk pada Ramayana dan mahabarata makin jauh dari aslinya. termasuk tokoh dewanya.Sejak zaman Kartasura.id . Sisilah itu terus berlanjut hingga sampai pada raja-raja di Pulau Jawa. Memang. Dan di wilayah Kulonprogo sendiri wayang masih sangatlah diminati oleh semua kalangan. Sejak zaman itulah masyarakat penggemar wayang mengenal silsilah tokoh wayang. yang berawal dari Nabi Adam.jabar. yang sudah terlalu jauh keluar dari cerita pakem. mulai dikenal pula adanya cerita wayang pakem. legenda. sehingga terjadilah beberapa kerancuan antara cerita wayang. Selain itu masih ada lagi yang disebut lakon sempalan. dan cerita wayang carangan yang diluar garis standar.

/.2:7 2.-.3 3. 3/. 5..:33 /07.9.2.3.3./9:8405..35.1.3/5077.3:: ...3..9..3.3#.7. ./07.7:3.38:/.2 $0.3.7.-:..809/./. /..7./..8.3203...-:7..3:-.-#.:75..:/...3202.3.2.2. 7.2030702.07..0783/./.0-...897. 43943.8..3.7/3/4308.-0/.3  ...7.. 7..7..9.5./-.3-07-..2.3..9:3  .:3.3!7.37.897..-.-.. ..32.079.079.8.35:.31.9. 39..23.2:73.3203.25:$0/..3..8.2./03.3/4308.3-073/:5.3/ ...3 5020739.2.9.. :/..%2:79:80/.0/.325:!.:3..5203:-.....30-3..3..3/..38:/.5020739.8.3.7..3.079.8.9.309.3 ..7.5:..8.3 02-. .3:93....3207:5..3.9/.3. ./.7./9:85. ..3.79.5:.7.5020739..3..8.3:-.3207:5... .8:./.25: ....3.. 909.7.0/7   .7.3..3!7./.- #.3..- .8. :-.3.

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

.

7 4 / . .-.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->