P. 1
Kerja Kursus Geografi Tingkatan 2

Kerja Kursus Geografi Tingkatan 2

|Views: 531|Likes:
Published by Loh JC

More info:

Published by: Loh JC on Sep 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/26/2013

pdf

text

original

Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Bemban 77200 Bemban,Melaka

KAJIAN GEOGRAFI TEMPATAN 2009

KAJIAN TENTANG PETEMPATAN DAN PERKEMBANGAN DI Bemban DAN PERBANDINGANNYA DENGAN SINGAPURA

NAMA:

Loh Jian Cheng

TIngkatan : 2 Bestari Nama Guru : Pn. Thilagawati a/p Chinniah

T.Tangan Murid Loh

T.tanganGuru

1

SENARAI KANDUNGAN
TAJUK MUKA SURAT

1. Penghargaan 2. Pendahuluan 3. Objektif Kajian 4. Kawasan Kajian 5. Kaedah Kajian 6. Dapatan Kajian 7. Lampiran 8. Rumusan 9. Rujukan

1 3 7 8 13 14 19 22 23

2

Encik MD Isa bin Salleh dan juga pihak sekolah yang telah memberi surat kebenaran untuk menjalankan tugasan ini.PENGHARGAAN Saya dapat menyiapkan folio Geografi Tingkatan 2 saya dengan sempurna kerana bantuan dan kerjasama daripada beberapa pihak : Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucap ribuan terima kasih kepada Pengetua sekolah SMK Seri Bemban. Puan Thila yang telah memberikan penerangan tentang format folio Geografi Tingkatan 2. Tidak lupa juga berterima kasih 3 . Sekalung budi kepada guru mata pelajaran Geografi Tingkatan 2 saya. Tidak ketinggalan. membimbing dan memperbetulkan kesilapan saya semasa proses pembuatan folio ini. saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kedua-dua ibu bapa saya Encik Loh Teck Fook serta ahli keluarga yang telah memberi sokongan dan dorongan kepada saya.

ucapan terima kasih juga ditujukan kepada rakan-rakan yang turut membantu saya kerana sudi berkongsi maklumat yang berkaitan dengan Bemban serta memberi peluang kepada saya untuk menemubual ibu bapanya yang terlibat sebagai orang sumber dalam memberikan petunjuk serta inspirasi kepada saya Terima kasih di atas bantuan anda semua. Selain itu. 4 .kepada semua penduduk Bemban yang terlibat sebagai responden.

Negara yang dibandingkan dengan kawasan kajian saya ialah Singapura. bagi memenuhi keperluan kerja kursus Geografi ini. iaitu di hujung selatan Semenanjung Malaysia. Saya memilih Singapura sebagai negara bandingan saya kerana negara tersebut terletak berhampiran dengan Malaysia. Saya memilih Bemban sebagai kawasan kajian setelah berbincang dengan beberapa rakan-rakan sekelas saya yang lain.PENDAHULUAN Saya menjalankan kajian yang bertajuk ‘Kajian Tentang Petempatan dan Perkembangan di Bemban dan Perbandingannya dengan Singapura’.Bemban merupakan pilihan terbaik kerana tidak terletak begitu jauh dengan kawasan tempat tinggal dan sekolah saya. Singapura adalah sebuah negara 5 .

masalah petempatan serta langkah mengurangkan masalah petempatan. Setiap orang dikehendaki membuat laporan yang lengkap secara individu dalam tempoh masa yang ditetapkan. Hal ini memudahkan saya melakukan kerja-kerja perbandingan. Semasa menjalankan kajian.yang pesat membangun dengan pelbagai jenis kegiatan ekonomi dan juga merupakan sebuah negara yang berkeluasan kecil. Masa yang diberi untuk menyiapkan folio ini selama 1 bulan/4 minggu. faktor yang mempengaruhi petempatan. 6 . saya telah memberi tumpuan tentang beberapa aspek iaitu jenis dan pola petempatan. fungsi petempatan.

OBJEKTIF KAJIAN Antara objektif kajian ini adalah untuk : 1. 2. Jenis-jenis sistem pengangkutan. Faktor-faktor yang mempengaruhi jaringan sistem pengangkutan. Kesan-kesan perkembangan jaringan sistem 7 . 3. Kepentingan jaringan sistem pengangkutan. 4.

Langkah-langkah penyelesaian.pengangkutan terhadap alam sekitar. 8 . 5.

KAWASAN KAJIAN Bemban: Latar Belakang: Kawasan Kajian saya ialah Bemban.Segala kemudahan awam dan infrastruktur dijaga oleh MBMB.Keluasannya ialah lebih kurang 32 luas persegi.Ia juga berada berhampiran dengan bandar baru Jasin. 9 . Bentuk muka bumi: Bentuk muka bumi di kawasan ini adalah rata.Bemban terletak di bawah pentadbiran MBMB. Jarak: Kawasan ini terletak kira-kira 20km dari Bendar Melaka dan boleh dihubungi dengan melalui jlan raya.Bemban terletak antara Kesang dan Tehel.Kawasan ini didiami seramai 5000 orang.Pada masa dahulu kawasan ini adalah sebuah ladang getah.Kini . Lokasi: Lokasi kawasan ini adalah Tenggera Melaka.kawasan ini telah dimajukan ia merupakan kawasan perumahan kos sederhana.

i) Peta Daerah Jasin U Peta 1 : Peta daerah Jasin 10 .

sebab tak menunjukkan tuas second Link 1997.negara banding saya adalah di Negara Singapura.dan di jadikan kota di Asia Selatan.Singapura memiliki Jumlah daerah daratan 692.Bergabung dengan Federasi Malaya pada tahun 1963 namun berpisah 2 tahun kemudian dan menjadi negara merdeka.Singapura merupakan negara kota pulau yang kecil.terletak antara Malaysia dan Indonesia.seperti terdefinsi 11 .Singapura: Latar Belakang: Seterusnya. Koordinat Geografi: 1’18’LU 103’S1’13BT (Kebayakan peta tak akurat.(1)menunjukanya namun skala besarnya tidak) Iona perikanan ekskulusif: Dalam dan melampaui laut teritorial. Kemudian menjadi salah satu negara makmur dunia dengan hubungan perdagangan yang kuat (pelabuhannya merupakan salsh satu yang tersebuk di dunia dilihat dari sudut tonase yang dijual) dan dengan PDB per kapita yang sama dengan negara maju Eropah Barat.Singapura di dirikan sebagai koloni perdagangan Inggeris padfa tahun 1819.Terpisah dari Indonesia oleh Selat Singapura dan dari Malaysia Oleh Selat Johor.72 dan 193 km garis pantainya.

Perbezaan ketinggian: -titik rendah:Selat Singapura 0m -titik tertinggi:Bukit Timah 164m SOA: Ikan.plato pusat bertambah memuat wilayah penangkapan air dan perlindungan alam.lembap.dalam perjanjian dan praktek laut teritorial:3 mil laut (5.berhujan. Daerah: Tanah rendah.hujan dengan ribut disertai petir dan guruh terjadi pada 40% seluruh hari (67% hari di bulan April).tiada istilah musim atau panas.pelabuhan air dalam penggunaan tanah.panas.Tanah yang biasa di tanami 2% Paneh tetap: 6% Padang rumput tetap: 0% Hutan: 5% 12 . Ikilm: Equatorial.6km).

Tanah terigrasi: Tiada Bahaya alam: Tiada geografi (titik fokus untuk jalur laut) Lainnya: 87% (perkiraan 1993) ii ) Peta Singapura U Peta 2 : peta Singapura Peta 2:Peta Singapura 13 .

Internet Saya mendapatkan maklumat di negara Singapura melalui 14 .Pemerhatian Saya telah memerhatikan kenderaan yang lalu-lalang di kawasan Bemban dengan mengira kenderaan mengikut jenisnya.KAEDAH KAJIIAN Berikut adalah kaedah kajian yang sya gunakan semasa menjalankan kajian ini: a. b.

14. DAPATAN KAJIAN Jenis Kenderaa n 5:005:15 5:155:30 5:305:45 5:45_6:0 0 Masa Masa Masa Masa Jumlah 15 .kawasan kajian dan lain-lain.2009 dari pukul 5:00 hingga 6:00 petang.9. d. c.laman web dan mendapatkan isi-isi yang penting bagi menyiapkan kerja khusus ini.Bancian Saya telah menjalankan Bancian terhadap penggunaan jalan raya di Bemban pada Hari Isnin.Rujukan kepustakaan Saya mengumpul maklumat yang berkaitan dengan tajuk kajian seperti peta.

Graf bar 16 .Kereta Motorsika l Van Bas Lori Jumlah 43 38 59 45 65 57 82 69 249 209 20 2 18 139 23 4 16 137 Jadual:1 28 3 20 133 30 7 23 211 101 16 77 520 Jadual di atas adalah dapatan kajian saya semasa kajian dijalankan di Bemban. Jadual 1: Jadual 1 menunjukan bilangan dan jenis kenderaan yang menggunakan jalan Bemban di Jasin dari Jam 5:00-6:00 petang.

Jalan raya yang terdapat di kawasan kajian ialah 17 .300 250 200 Kereta Motorsikal Van Bas Lori 150 100 50 0 Kereta Motorsikal Van Bas Lori 1 249 209 101 16 77 Graf:1 Jenis-jenis sistem pengangkutan yang terdapat di Bemban. Terdapat sejenis sistem pengangkutan di Bemban iaitu jalan raya.

motorsikal dan van.Ini membantu mengelakkan penebangan hutan secara berlebihan hanya untuk membina jalan raya.bas.Kami telah menjalankan pada Hari Isnin 14.9.Ia memudahkan penduduk berulang-alih ke tempat kerja.kereta.terdapat juga perkhidmatan “MRT” seperti yang dijalankan di Malaysia .seperti Jalan Bemban utama. Kepentingan jaringan sistem pengangkutan Jalan raya memainkan peranan penting dalam mobiliti penduduk.Ini dapat mengurangkan Kesan Rumah Hijau dan Pulau Haba.Terdapat juga banyak pengangkutan darat di kawasan kajian.Saya berasa bangga menetap di Bmeban kerana tidak sesak dengan kenderaan yang lalu18 . Kesan-kesan perkembangan jaringan sistem pengangkutan terhadap alam sekitar di Bemban -Kesan Positif Di Singapura.2009 pada pukul 5:00 hingga 6:00 petang.Termasuklah liri.Saya bersyukur kerana di kawasan saya menpunyai sistem pengangkutan yang baik.Mereka juga dapat menjimatkan masa. Faktor-faktor yang mempengaruhi jaringan sistem pengangkutan di Bemban Bentuk Muka Bumi Jalan raya di Bemban telah di bina atas kawasan tanah pamah pamah dan beralun dengan tujuan untuk mengelakkan kesesakan lalu-lintas di pusat bandar Melaka.

Langkah-langkah penyelesaian Pengunaan petrol tanpa plumbum 19 .Selain itu juga telah menggalakan pengguna petrol tanpa plumbum untuk tujuan yang sama. Kemalangan jalan raya sering berlaku di Bemban. -Kesan Negatif Pertambahan bilangan kenderaan turut menyumbang kepada berlakunya kesesakan lalu-lintas dan kemalangan jalan raya.Di lingkaran tengah dan simpang yang kurang jelas kerap berlaku kemalangan.lalang. -Kesan Negatif Pencemaran udara yang disebabkan oleh pelepasan asap khususnya dari kenderaan berat yang mempuyai plumbum adalah salah satu kesan negatif.Keadaan ini sama seperti di Negara Singapura. Keperluan pengguna Faktor yang menggalakkan pembinaan jalan raya adalah untuk menghubungkan kawasan perumahan yang lain atau ke pusat bandar.Terdapat juga kenderaan yang menggunakan Catalytic converter untuk mengelakkan pencemaran udara.

Terdapat juga kenderaan yang menggunakan Catalytic converter untuk menggelakkan pencemaran udara. Memandu yang cermat Kita perlu memandu dengan cermat untuk menelak daripada berlakunya kemalangan.Malah harga NGV adalah murah dari harga petrol.Kegiatan yang sama telah dilakukan di Singapura.Malaysia telah menjalankan kempen pengguna petrol tanpa plumbum untuk mengurangkan kandungan plumbum dalam pelepasan asap jenderaan kerajaan. Menggunakan NGV (Neutral Gas Vehicle) Malaysia telah mengamalkan penggunaan NGV untuk semua teksi di Malaysia. Mengurangkan kesesakan lalu-lintas Malaysia telah menggalakkan penggunaan kenderaan berkuasa elektrik seperti LRT sebagai satu langkah pro-aktif yang mengurangkan kesesakan lalu-lintas Jenis pengangkutan yang sama juga dilaksanakan oleh negara Singapura yang dikenali sebagai MRT.Kebayakkan kemalangan kerana kecuaian pemandu. 20 . NGV tidak mencemarkan udara dan ia adalah mesra alam.Kita mestilah mematuhi undang-undang jalan raya dan mengikut had laju yang di tetapkan.Singapura juga telah menggalakkan pengguna petrol tanpa plumbum untuk tujuan yang sama.

LAMPIRAN Borang pemerhatian 1)Jenis bentuk muka bumi di kawasan kajian: Hampir rata 2)Jenis Fungsi yang terdapat di kawasan kajian: Tempat kediaman.ekonomi dan sosial. 21 .

Bhd-Pelbagai barangan l)Pusat Kaca Mata PTKA-Perkhidmatan 22 .Bhd-Perkhidmatan k)Super Lightening Sdn.3)Jenis kegiatan ekonomi yang dijalankan di kawasan kajian: a) Perniagaan b) Perkhidmatan 4)Perkhidmatan dan jenis perniagaan atau perkhidmatan yang disediakan: a)Restoran Yong Len-makanan b)Salun persolekan Super Cut-Perkhidmatan c)United Cane Deconation-Pelbagai Barangan d)Kedai Julin-Pelbagai barangan e)7 Eleven-Pelbagai barangan f)Syarikat Perabot Sin Seng-Pelbagai barangan g)Alliance Finance-Perkhidmatan h)Kedai Gambar Kodak Express-Perkhidmatan i)Laipun Curry House-Makanan j)Kedai Dobi Kleene Sdn.

m)Salum Persolekan Rambut O Tunna-Perkhidmatan n)Bingkai Gambar Cermin Tulens Frame-Pelbagai barangan o)Syarikat Perniagaan Logam Sin Huat Heng-Pelbagai barangan p)Kedai What Yan Who-Pelbagai barangan q)Restoran Pingga Shakeys-Makanan Borang Soal Selidik 1) Nama:Puan Joanne Tong 2) Umur:42 Tahun 3) Jantina:Perempuan 23 .

saya dapat megetahui tentang jenis24 .4) Bangsa:Cina 5) Jenis Pekerjaan:Pengurus Jualan 6) Kedai Yang Dikunjungi:Restoran Yong Len 7) Sebab membeli barang/menggunakan perkhidmatan di kedai-kedai di sepanjang Jalan Bemban: (Tandakan Pada yang Berkenaaan) Komen Makanan sedap Tempat selesa Dekat dengan rumah Kedai pelbagai di satu tempat / Tandakan(/) / / RUMUSAN Melalui kajian ini.

Selepas menjalankan kajian ini.saya berasa bangga kerana dapat tinggal di kawasan yang serba lengkap dan maju dengan sistem pengangkutan.mengenal pasti kepentingan serta kesan-kesan perkembangan Jaringan Sistem Pengangkutan dan seterusnya langkah-langkah mengatasi masalah sistem pengangkutan.jenis sistem pengangkutan.Ini merupakan pengalaman yang tidak dapat saya lupkan.Faktor-faktor yang mempengaruhi Jaringan Sistem Pengangkutan di Bemban.Melalui kajian ini. 25 .Saya juga megetahui Jaringan Pengangkutan di Singapura.Setelah menjalankan kajian ini.Di samping itu.saya telah mengetahui secara lebih mendalam terhadap kawasan kajian saya.Saya juga berasa bangga kerana menjadi seorang rakyat Malaysia.

RUJUKAN a) Majlis Daerah Jasin.Melaka b) Pejabat Daerah Jasin c) Perpustakaan d) Internet e) Buku Rujukan 26 .

Tamat The 27 .

End 28 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->