P. 1
Undang-undang Dan Sukan (2)

Undang-undang Dan Sukan (2)

|Views: 121|Likes:

More info:

Published by: Nur Syazana Bt Ramli on Sep 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/23/2015

pdf

text

original

DISEDIAKAN OLEH

:
KAMAL SUFIYAN BIN MUSTAFA KAMAL MOHD FAISAL SYAMIM BIN SAMSUDIN NUR LIYANA BT ZABRI NUR SYAZANA BT RAMLI

UNDANG-UNDANG DAN SUKAN

Akta dan Perkara berkaitan bidang sukan  UNDANG-UNDANG KELAB SUKAN DAN KEBAJIKAN BAHAGIAN HAL EHWAL UNDANG-UNDANG JABATAN PERDANA MENTERI  UNDANG-UNDANG KELAB SUKAN DAN KEBAJIKAN JABATAN PENGAIRAN DAN SALIRAN DAERAH KUANTAN  AKTA PEMBANGUNAN SUKAN 1997 PERATURAN-PERATURAN PEMBANGUNAN SUKAN (PENDAFTARAN BADAN SUKAN) 1998  AKTA MAJLIS SUKAN NEGARA MALAYSIA 1971  Akta 668 AKTA PERTUBUHAN BELIA DAN PEMBANGUNAN BELIA 2007 .

2.2.UNDANG-UNDANG KELAB SUKAN DAN KEBAJIKAN BAHAGIAN HAL EHWAL UNDANG-UNDANG JABATAN PERDANA MENTERI    Keahlian Perkara 4 4.  4.1 Semua Pegawai dan kakitangan yang berkhidmat dengan Bahagian Hal Ehwal Undnag-Undang dan Jabatan-Jabatan di bawahnya di sekitar Wilayah Persekutuan boleh menjadi ahli kelab dengan menggunakan borang-borang permohonan yang ditentukan oleh Kelab.2 Peraturan Menjadi Ahli  4.3 Tiap-tiap permohonan menjadi ahli biasa atau gabungan hendaklah diluluskan oleh Jawatankuasa Tadbir UNDANG-UNDANG KELAB SUKAN DAN KEBAJIKAN BAHAGIAN HAL EHWAL UNDANG-UNDANG JABATAN PERDANA MENTERI .

UNDANG-UNDANG KELAB SUKAN DAN KEBAJIKAN JABATAN PENGAIRAN DAN SALIRAN DAERAH KUANTAN  Perkara 4         4.00 Rm 5.0 4.00 Rm 3.00 KELAB SUKAN DAN KEBAJIKAN JABATAN PENGAIRAN DAN SALIRAN DAERAH KUANTAN .00 Rm 10.1. YURAN BULANAN Yuran yang perlu dibayar oleh ahli-ahli adalah seperti berikut :(a) (b) (c) (f) Jurutera J41 Pembantu Teknik J29 Kakitangan J26 / J17 / N22 / N17 serta Pegawai dalam kategori yang sama Kakitangan R1 / R10 serta pegawai Dalam kategori yang sama UNDANG-UNDANG - Rm 20.

AKTA PEMBANGUNAN SUKAN 1997 PERATURAN-PERATURAN PEMBANGUNAN SUKAN (PENDAFTARAN BADAN SUKAN) 1998  Pendaftaran Bagi Badan Sukan  Perkara 5 (5) Penubuhan badan sukan (lampirkan dua (2) salinan minit mesyuarat sulung – silat lihat huraian 3): (a) Tarikh penubuhan:_____________________________ (b) Bilangan orang yang menghadiri mesyuarat sulung:________________ AKTA PEMBANGUNAN SUKAN 1997 PERATURAN-PERATURAN PEMBANGUNAN SUKAN (PENDAFTARAN BADAN SUKAN) 1998 .

(b) untuk menyelaraskan kegiatan AKTA MAJLIS SUKAN NEGARA MALAYSIA 1971 .1 (a) untuk menasihati Menteri tentang perkara yang     berhubungan dengan sukan pada amnya dan pelaksanaan peruntukan Akta ini dengan sepatutnya dan lebih berkesan.AKTA MAJLIS SUKAN NEGARA MALAYSIA 1971  Fungsi Majlis  Perkara 4  4.

Akta 668 AKTA PERTUBUHAN BELIA DAN PEMBANGUNAN BELIA 2007  Seksyen 84. apa-apa dokumen. senarai anggota. seseorang supaya menjadi seorang ahli pertubuhan belia yang menyalahi undang-undang Seksyen 91 Pertubuhan belia yang menggunakan upacara kongsi gelap disifatkan sebagai pertubuhan belia yang menyalahi undangundang  91. simbol atau benda lain. (1) Tiap-tiap pertubuhan belia. Akta 668 AKTA PERTUBUHAN BELIA DAN PEMBANGUNAN BELIA 2007 . atau ada dalam jagaan atau kawalannya. Penalti. kerana menghasut dsb. yang berhubungan dengan suatu kumpulan kongsi gelap. hendaklah disifatkan sebagai suatu pertubuhan belia yang menyalahi undang-undang (3) Mana-mana orang yang menjadi atau bertindak sebagai anggota kumpulan kongsi gelap atau menghadiri mesyuarat kumpulan kongsi gelap itu atau didapati memiliki.. meterai. sepanduk. yang menggunakan upacara kongsi gelap. akaun. sama ada pertubuhan itu ditubuhkan di Malaysia atau tidak. adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima belas ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya. sama ada didaftarkan atau tidak.

Liabiliti Perundangan Dalam Sukan .

.  Liabiliti perundangan dalam sukan bermaksud : Tanggungjawab pelaksanaan sistem perundangan dalam bidang sukan.Apakah liabiliti?  Liabiliti ialah tanggungjawab.

dimana undangundang menyediakan ganti rugi.Liabiliti Perundangan (legal liability)  Boleh timbul dari tiga perkara yang berkaitan :  Kontrak  Perjanjian yang dibuat dengan pihak lain.  Statut  Undang-undang yang diluluskan oleh Parlimen atau badan-badan yang berkuasa membuat undangundang. . Mengandungi beberapa syarat-syarat tertentu.  Tort  Tort adalah satu kesalahan sivil yang berlainan daripada pelanggaran kontrak.

TORT SALAH LAKU kesalahan sivil yang menyediakan ganti rugi selain pelanggaran undang-undang TORT SALAH LAKU DENGAN NIAT LIABILITI KETAT KECUAIAN .

tort milikan tanah. penggunaan bahan letupan. Seperti fitnah serangan. Liabiliti Ketat Liabiliti ketat diaplikasikan kepada aktiviti berbahaya (seperti pembinaan bangunan) dalam sesetengah negara bagi tujuan melindugi pihak-pihak terlibat dalam aktiviti itu daripada mengalami sebarang kecederaan yang berpunca oleh tindakan pihak lain meskipun pihak berkenaan tidak cuai dalam melakukannya. Teori ini tidak diaplikasi kepada kecederaan yang lebih serderhana sifatnya seperti penjagaan binatang buas. Tort sengaja mempunyai beberapa subkatagori. Dengan niat Tort sengaja adalah apa-apa perbuatan sengaja yang dikatakan boleh menyebabkan satu kecederaan berlaku kepada seseorang individu. . tort ekonomi dan tort menjaga air muka. atau simpanan bahan radioaktif.TORT Salah Laku Kecuaian Tort kecuaian adalah tort yang paling meluas antara kesemua tort dan adalah asas kepada kebanyakan kes kecederaan peribadi. termasuk tort mencederakan orang. Salah Tindakan dan sebagainya.

 Teori kecuaian (Negligence Theory) Teori berkenaan kemalangan yang berlaku ke atas seseorang atau harta/peralatan .

tanah. Kemudahan dan Peralatan  Menyelamatkan kesalahan  Imuniti kerajaan – tiada keuntungan  Kecuaian  Arahan guru  Bantuan perubatan dan first aid  Pengangkutan pelajar .CONTOH KESALAHAN YANG TIDAK MELIBATKAN KECEDERAAN jurulatih menarik diri-pelanggaran kontrak CONTOH KESALAHAN YANG MENGAKIBATKAN KECEDERAAN  Pemerhatian guru  Bangunan.

kehilangan harta dan kemalangan manusia)  Disebabkan oleh:     Kecuaian-pemilihan alatan/aktiviti Kemalangan Struktur( design) sesuatu Sifat tidak bertanggungjwab sesuatu pihak .Damage Issue (kerosakan.

4. 2. 7. 3.Tanggungjawab pihak pentadbiran 1. 5. 6. Pemerhatian Perkembangan kurikulum Cara menegendalikan aktiviti Keselamatan kawasan sekeliling Segregation of pupils Pengangkutan First aid dan laporan kemalangan .

CONTOH SURAT ADUAN  ADUAN KEROSAKAN/PENYELENGGARAAN/ PEMBAIKAN ASET /IVENTORI  ADUAN ALAT PERMAINAN .

.

 menyediakan garis panduan dan peraturan yang difikirkan sesuai untuk Fungsi Pesuruhjaya Sukan (PPS) mewujudkan pentadbiran sukan yang lebih tersusun  Menerusi APS.  menerima pendaftaran persatuan sukan yang baru  memastikan persatuan berdaftar di bawahnya mematuhi perlembagaan persatuan. memperkemaskan semua kegiatan persatuan sukan di Malaysia. PPS berhak campur tangan mengatasi kelemahan yang terdapat dalam persatuan sukan yang bermasalah.  menyelesaikan pelbagai masalah yang timbul berkaitan Akta Pembangunan Sukan 1997.  menyelesaikan perbalahan dalam badan sukan yang timbul berikutan perebutan jawatan. .

(MSN lebih berhak kerana membayar gaji jurulatih) . PPS tidak berkuasa untuk campur tangan.CONTOH ISU SUKAN YANG TIDAK BERHAK DICAMPUR TANGAN OLEH PPS  Masalah berkaitan isu jurulatih yang melanda BAM     (Persatuan Badminton Malaysia) Isu jurulatih Makaf (Persekutuan Karate Malaysia) Isu jurulatih PSM (Persatuan Sepak Takraw Malaysia) adalah dalam bidang kuasa MSN (Majlis Sukan Negara).

Masalah berkaitan isu jurulatih yang melanda BAM (Persatuan Badminton Malaysia)  BAM menghadapi krisis jurulatih apabila jurulatih perseorangan kebangsaan.  Pemain perseorangan badminton nombor satu dunia. Datuk Misbun Sidek meletakkan jawatan secara mengejut dipercayai kerana berselisih faham dengan pentadbiran badan induk sukan badminton itu. Datuk Lee Chong Wei dan beberapa atlet lain bercadang untuk turut keluar daripada BAM. .

 Makaf mengambil tindakan itu untuk memberi laluan kepada jurulatih dari Iran. Vahid Khajeh Hosseini membimbing barisan skuad karate kebangsaan. P Arivalagan pula tidak berpuas hati dengan tindakan Makaf kerana tidak mahu menyambung kontraknya yang tamat 31 Disember lalu. .Isu jurulatih Makaf (Persekutuan Karate Malaysia)  Belum selesai isu BAM. jurulatih skuad karate negara.  Keadaan itu menyebabkan sebilangan besar atlet skuad karate kebangsaan mengugut keluar daripada Makaf sebagai membantah keputusan persatuan itu.

Isu jurulatih PSM (Persatuan Sepak Takraw Malaysia)  Badan induk sukan sepak takraw kebangsaan dilanda ribut apabila barisan jurulatihnya secara beramai-ramai meletak jawatan kerana tidak puas hati dengan individu tertentu dalam MSN. .

. tetapi rakyat Indonesia tetap menyalahkan penonton di stadium.Isu Laser: Mahasiswa kita turut jadi mangsa  ISU sinaran laser semasa perlawanan akhir Suzuki AFF di antara Malaysia dan Indonesia di Kuala Lumpur telah menjadi isu yang besar di Indonesia.  Walaupun jurulatih timnas (team nasional) Indonesia. Rakyat Indonesia marah dengan perlakuan penonton Malaysia dan menyatakan mereka kalah gara-gara sinaran laser itu. Alfred Riedl menyatakan mereka tewas bukan kerana sinaran laser.  Isu ini telah memberikan kesan secara tidak langsung buat kami mahasiswa Malaysia di Indonesia.

Kita percaya beliau telus dan akan dedahkannya kepada umum dalam dua atau tiga hari ini. Datuk Ahmad Said mengkaji terlebih dahulu laporan runtuhan bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin sebelum didedahkan kepada umum. Tengku Ibrahim Ibni Almarhum Tuanku Ismail Nasiruddin Shah berkata. "Berilah peluang kepada beliau (Ahmad) untuk kaji terlebih dulu hasil laporan kejadian itu (bumbung stadium runtuh)." katanya kepada pemberita di kediamannya di sini hari ini. beliau percaya Ahmad akan mendedahkan perkara itu dalam waktu terdekat ini. sementara Menteri Besar (Ahmad) buat keputusan dan kesimpulan mengenainya. Beliau seterusnya yakin dengan ketelusan Menteri Besar itu yang sebelum ini berjanji untuk mendedahkan laporan hasil siasatan tersebut kepada rakyat mengenai apa yang sebenarnya berlaku. . "Kita kena tunggu dulu. . Penaung Majlis Pemuafakatan Rakyat Terengganu (Mampat).Stadium runtuh: MB kaji laporan       KUALA TERENGGANU 4 Feb. Beliau ditanya mengenai laporan runtuhan bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin yang sehingga kini masih menimbulkan tanda tanya kerana ia belum didedahkan oleh kerajaan negeri walaupun laporan lengkap sudah diterima daripada Kerajaan Pusat.Semua pihak khususnya rakyat negeri ini perlu bersabar dan memberi sedikit masa kepada Menteri Besar. Tengku Sri Paduka Raja.

MSN mendapati pegawai itu juga pernah mencabul beberapa atlet negara sebelum ini. Sementara itu. Datuk Seri Shahidan Kassim. Tambah Zolkples. Nasir berkata.” katanya. Zolkples juga meminta KOAM memberi penjelasan lanjut mengenai kejadian LO yang dilaporkan cuba dicabul oleh pegawai KOAM berkenaan. Aminuddin Mohd. Ditanya adakah seseorang pegawai yang dipilih mengikuti kontinjen atlet negara di satu-satu kejohanan dipilih oleh MSN. pihaknya memandang serius perkara tersebut dan tidak akan bertoleransi dengan mana-mana pihak yang mengambil kesempatan terhadap atlet wanita. Beliau berkata. pihaknya telah melakukan siasatan segera dan satu jawatankuasa hal ehwal wanita KOAM yang diketuai oleh Datuk Paduka Dr. Dalam perkembangan berkaitan.Atlet kena cabul        Selepas menerima penjelasan KOAM. Pengurus Besar KOAM. ia dipilih sendiri oleh persatuan yang mengikuti kejohanan tersebut. “Jawatankuasa ini akan memanggil pihak yang terlibat untuk memberi kenyataan. laporan itu akan diserahkan kepada Menteri (Belia dan Sukan) dan Presiden KOAM.” katanya. beliau berkata. dia juga berharap KOAM dapat menjalankan siasatan dengan seberapa segera dan mengambil tindakan tegas terhadap pegawai tersebut jika didapati bersalah. Selepas itu. Mumtaz Jaafar akan menyiasat perkara tersebut dengan kadar segera. pihaknya tidak terlibat dalam pemilihan pegawai. sebaliknya. .

Isu keselamatan: Kontinjen diiring pasukan keselamatan        KUALA LUMPUR 22 Sept. tindakan itu tidak bermakna Malaysia meragui jaminan keselamatan yang diberi kerajaan India terhadap kontinjen yang bakal mengambil bahagian dalam temasya tersebut. di sini hari ini. Malaysia akan menghantar 201 atlet dan 95 pegawai pada acara yang berlangsung mulai 3 hingga 14 Oktober ini. Penganjuran sukan terbesar negara-negara Komanwel itu dibayangi isu keselamatan berikutan beberapa insiden yang berlaku di New Delhi sejak kebelakangan ini. India pada bulan depan akan diiringi pasukan keselamatan sebagai langkah berjaga-jaga. isu kesihatan turut mengancam kesejahteraan atlet berikutan laporan peningkatan kes demam denggi di New Delhi. kata Menteri Belia dan Sukan. manakala minggu lepas dua pelancong Taiwan cedera akibat ditembak dua lelaki berhampiran Masjid Jama di bandar raya tersebut. – Kontinjen negara ke Sukan Komanwel di New Delhi. Selain itu. – Bernama . Datuk Ahmad Shabery Cheek. satu jejambat pejalan kaki berhampiran stadium utama yang menjadi venue bagi acara pembukaan dan penutup temasya itu dilaporkan runtuh menyebabkan 20 orang cedera. "Kita cuma mengambil sikap lebih berhati-hati daripada biasa dan semua pegawai akan kita ingatkan supaya memberi perhatian yang lebih tentang aspek keselamatan. Bagaimanapun katanya. Semalam.” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Makmal Industri Sukan di Kompleks Sukan Bukit Jalil.

Kesimpulan.  Sejauh manakah kejayaan sistem perundangan di Malaysia dalam bidang sukan? ..

    .

.

W\W^WS_SZ_WaSWYS`SZ\W^_S`aSZ_aSZV SS _S aZY_ W_a^aS SaSZ ´ WZ WVSSZYS^_\SZVaSZVSZ\W^S`a^SZ SZYVX^SZ_W_aSaZ`a WcaaVSZ\WZ`SVT^SZ_aSZ SZYWT`W^_a_aZ WZW^a_ TW^SUS\a^`SZYSZWZYS`S_WWSSZ SZY `W^VS\S`VSS\W^_S`aSZ_aSZ SZYTW^S_SS WZW^S\WZVSX`S^SZ\W^_S`aSZ_aSZ SZYTS^a WS_`SZ\W^_S`aSZTW^VSX`S^VTScSZ SWS`a\W^WTSYSSZ \W^_S`aSZ WZ WW_SSZ\W^TSSSZVSSTSVSZ_aSZ SZY`TaTW^a`SZ \W^WTa`SZScS`SZ WZ WW_SSZ\WTSYSS_SS SZY`TaTW^S`SZ`S WTSZYaZSZaSZ # .

.

.

       .

  S_SSTW^S`SZ_aa^aS` SZYWSZVS  W^_S`aSZSVZ`[Z SS _S _aa^aS` SSX W^_Wa`aSZ S^S`W SS _S _aa^aS`  W^_S`aSZW\SS^Sc SS _S SVSSVSSTVSZYaS_S  S_aSZ WYS^S `VSTW^aS_SaZ`aUS\a^`SZYSZ  WTTW^SW^SZSWTS S^YSa^aS` .

S_SSTW^S`SZ_aa^aS` SZY WSZVS W^_S`aSZSVZ`[Z SS _S´ WZYSVS\^__a^aS`S\STSa^aS` \W^_W[^SZYSZWTSZY_SSZS`a _TaZVW WW`SSZScS`SZ_WUS^SWZYWa`V\W^US SW^SZS TW^_W_XSSVWZYSZ\WZ`SVT^SZTSVSZZVa _aSZTSVZ`[Z`a WSZ\W^_W[^SZYSZTSVZ`[ZZ[T[^_S`aVaZS S`a WW[ZYWVSZTWTW^S\SS`W`SZTW^USVSZY aZ`a`a^a`WaS^VS^\SVS .

_aa^aS` SSX W^_Wa`aSZ S^S`W SS _S´ Wa_WW_S_a a^aS`_aSVS^S`WZWYS^S ^bSSYSZ\aS`VSTW^\aS_S`VWZYSZ`ZVSSZ SSXW^SZS`VSSaWZ STaZY[Z`^SZ S SZY`SS`# _WTW^Sa SSXWZYST`ZVSSZ`aaZ`aWTW^SaSZ W\SVSa^aS`VS^ ^SZSV SW [__WZ WTTZYTS^_SZ_aSVS^S`WWTSZY_SSZ WSVSSZ`aWZ WTSTSZ_WTSZYSZTW_S^S`W`_aSV S^S`WWTSZY_SSZWZYaYa`WaS^VS^\SVS SSX _WTSYSWTSZ`SW\a`a_SZ\W^_S`aSZ`a .

_aa^aS`  W^_S`aSZW\S S^Sc SS _S´ SVSZZVa_aSZ_W\S`S^ScWTSZY_SSZVSZVS^Ta` S\STSTS^_SZa^aS`Z S_WUS^STW^SS^SSWW`S ScS`SZW^SZS`VS\aS_S`VWZYSZZVbVa`W^`WZ`a VSS  .

_a S_W^ SS__cS`S`a^a` SVSZY_S _ZS^SZS_W^_WS_S\W^ScSZSZS^a a VSZ`S^S SS _SVSZ ZV[ZW_SV aSS a\a^`WSWZSV_a SZYTW_S^V ZV[ZW_S S S` ZV[ZW_SS^SVWZYSZ\W^SaSZ \WZ[Z`[Z SS _SVSZWZ S`SSZW^WSSS YS^SYS^S_ZS^SZS_W^`a SSa\aZa^aS``ZS_`WSZS_[ZS ZV[ZW_SX^WVWVWZ S`SSZW^WS`WcS_ TaSZW^SZS_ZS^SZS_W^`W`S\^S S` ZV[ZW_S `W`S\WZ SSSZ\WZ[Z`[ZV_`SVa _aZ`WSWTW^SZW_SZ_WUS^S`VS SZY_aZYTaS`SSS__cS SS _SV ZV[ZW_S .

`SVa^aZ`a S S\[^SZ  # WT WaS\Sa_a_Z S^S S`ZWYW^Z\W^aTW^_STS^VSZ WTW^_WV`S_SW\SVS WZ`W^W_S^S`aSVSVWZYS`W^WTVSaa S\[^SZ^aZ`aSZTaTaZY`SVaa`SZ SZSZSTVZ_WTWaVVWVSSZW\SVS aa WZSaZY S_ WaSXSS`SZS S`W^WZYYSZa S\S`WZYa^ SVaSSSWZYa T^S TZS^aaSZa _S S_^aVVZSTW^S`STWSa\W^US SSVSSZ WZVWVSSZ\W^S^S`aVSScS`a`W^VWS`Z WSa_W`W^a_Z S SZVWZYSZW`Wa_SZ WZ`W^W_S^`a SZY_WTWaZTW^SZaZ`a WZVWVSSZS\[^SZS__S_S`SZ`W^_WTa`W\SVS^S S`WZYWZSS\S SZY_WTWZS^Z S TW^Sa !W^S\WaSZYW\SVSTWSaSVaZ`aS`W^WTVaaS_S\[^SZWSVSZ`a TaTaZY_`SVa^aZ`a `S\W^US STWSa`Wa_VSZSSZVWVSSZZ SW\SVSaa VSSVaSS`Sa`YSS^Z ! `SWZS`aZYYaVaa_WWZ`S^S WZ`W^W_S^SVTaS`W\a`a_SZVSZW_\aSZ WZYWZSZ S!S`SZ SW\SVS\WTW^`SVWVSSZZ SV_ZS^Z WSaV`SZ SWZYWZSS\[^SZ^aZ`aSZTaTaZY`SVaa`SZ SZSZSTVZ SZY _WZYYSZS_WZTaSZ`SZVS`SZ SW^SZSSTWaVVWVSSZ[WW^SSSZZWYW^ cSSa\aZS\[^SZWZYS\_aVSV`W^SVS^\SVS W^SSSZ a_S` .

`W`WZSUSTa WW\S_WZW^S\WZWS_SZ .

  WZVS\S`\WYScS`aaYS\W^ZSWZUSTa TWTW^S\SS`W`ZWYS^S_WTWaZS`SZ S WSaTW^S`S\SZ SWSZVSZY_W^a_\W^S^S`W^_WTa`VSZ`VSSSZTW^`[W^SZ_VWZYSZ SZSSZS\S SZYWZYSTW_W\S`SZ`W^SVS\S`W`cSZ`S SS\W^WTSZYSZTW^S`SZ[\W_aYSWZ`S .

 WTW^\WZWS_SZSZa` WZYWZSWSVSZ .

 SZYVS\[^SZUaTSVUSTa[W\WYScS .

 TW^WZSSZ STS[\W_VSaYSTW^S^S\ .

 VS\S`WZSSZSZ_S_S`SZVWZYSZ_WTW^S\S_WYW^S VSZWZYST`ZVSSZ`WYS_`W^SVS\\WYScS`W^_WTa`SVVS\S`TW^_SS `SZ SSVSS_W_W[^SZY\WYScS SZYV\WZYa`[Z`ZWZS`W`ZWYS^SV_S`a_S`a W[SZSZV\[W TWSaTW^S`S\SZ S`VS`W^TS`VSS\WSZ\WYScS _WTSZ SSV\_WZV^[W\W^_S`aSZ SZYWZYa`W[SZSZ`W^_WTa` WWZ`S^S`a WZYa^a_W_S^ .

 ZaVVZ [V S_^TW^S`S\SZ S`WS WSaSZ_S_S`SZ_WYW^SVSZ_S`aScS`SZaS_SSWcScSZ`S .

 SZYVW`aS[W S`a SVaS^ a`S SSXS^SSZWZ S_S`\W^S^S`W^_WTa`VWZYSZSVS^_WYW^S ScS`SZaS_SZSSZWSZYY\S SZY`W^TS`aZ`aWTW^WZ S`SSZWW\S_`a S\[^SZ`aSSZV_W^SSZW\SVS WZ`W^WSVSZaSZVSZ ^W_VWZ .

 S`aW^ SVSZ S__S`SZ S .

_aW_WSS`SZ [Z`ZWZ V^ZY\S_aSZW_WSS`SZ  ##W\`Ê [Z`ZWZZWYS^SWaSZ [SZcWV WcW ZVS\SVSTaSZ VW\SZSSZV^ZY\S_aSZW_WSS`SZ_WTSYSSZYSTW^SYSSYSS`S WZ`W^WSVSZ aSZS`aSVSTW^ WW SYSSZS\aZS`SZ S`ZVSSZ`a`VSTW^SZS SS _SW^SYaSZSZW_WSS`SZ SZYVTW^W^SSSZ ZVS`W^SVS\[Z`ZWZ SZYTSSWZYSTTSSYSZVSS`WS_ S `W^_WTa` ! `SUaSWZYST_S\WTTW^S`S`VS^\SVSTS_SVSZ_WaS\WYScSSSZ`S ZYS`SZ_a\S SWTW^\W^S`SZ SZYWT`WZ`SZYS_\WW_WSS`SZS`SZ SW\SVS \WTW^`S_WW\S_WSZUS^SZ SS ZVa_`^aSZV [\W_aSZa` SV_ZS^ Z SS _SSSZWZYSZ`S^# S`W`VSZ #\WYScS\SVSSUS^S SZYTW^SZY_aZYaS#ZYYS #.

`[TW^Z WZYSZa^SZ_aSZ`W^TW_S^ZWYS^SZWYS^S [SZcW`aVTS SZY_aW_WSS`SZTW^a`SZ TWTW^S\SZ_VWZ SZYTW^SaV WcW_WSWTWSSZYSZZ WSS_S`aWSTS`\WSSZSTW^S\^SZ_`SVaa`SS SZYWZSVbWZaWTSYSUS^S \WTaSSZVSZ\WZa`a\`WS_ S`aVS\[^SZ^aZ`aWZ WTSTSZ# [^SZYUWVW^S SZSSSZYYaW\S_VaS\WSZU[ZYScSZUWVW^SSTS`V`WTSVaSWSTW^S\^SZ S_V SSVTSZVS^^S S`W^_WTa` WSZ`a_aW_S`SZ`a^a`WZYSZUSW_WS`W^SSZS`W`TW^a`SZS\[^SZ\WZZYS`SZW_ VWSVWZYYV WcWÊ W^ZSS .

W_\aSZ WSaSZSSWS SSZ__`W \W^aZVSZYSZV SS _SVSSTVSZY _aSZ .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->