LAPORAN PERKHEMAHAN MUSIM BUAH INTEGRASI UNIT BERUNIFORM 2008 PADA 1, 2, & 3 OGOS 2008 DI DESA SELESA RESORT, HULU

BERNAM

Pendahuluan

Seramai 67 peserta telah terlibat dalam perkhemahan tersebut yang terdiri daripada 47 orang perempuan dan 20 orang lelaki serta 5 orang pelajar sukarela selaku pembantu urusetia.

Jumaat (1 Ogos 2008)

Pendaftaran bermula jam 2.30 petang di kantin, SMK Kuala Kubu Bharu. Taklimat telah disampaikan oleh Kem Komandan, Cikgu Suhaini bin Samsudin. Peserta diberikan tanda nama dan tanda nama tersebut hendaklah dikalungkan di leher sepanjang perkhemahan. Peserta dibahagikan kepada kumpulan khemah dan diingatkan semula ahli setiap kumpulan.

3.30 petang – Semua peserta diangkut menggunakan trak dan van polis diiringi oleh 4 buah kereta guru.

4.30 petang – Semua peserta tiba di tapak perkhemahan Desa Selesa Resort. Mereka dijamu dengan minum petang dan disambut oleh jawatankuasa khemah serta aktiviti.

1

Taklimat mendirikan khemah diberikan oleh jawatankuasa bertugas. Sekali lagi taklimat keselamatan dan perjalanan perkhemahan diperjelaskan kepada semua peserta. Peserta Muslim mendirikan Solat Asar berjemaah sementara bukan muslim beredar mencari lokasi tapak khemah.

5.30 petang – Para peserta mula mendirikan khemah masing-masing dan dibahagikan kepada dua zon iaitu Zon A untuk Tapak Perkhemahan Lelaki dan Zon B bagi Tapak Perkhemahan Perempuan. Aktiviti mendirikan khemah berjalan dengan baik dengan bantuan pembantu urusetia dan guru. Cuaca juga cukup baik, redup dan berangin.

7.00 malam – Semua peserta makan malam dalam kumpulan yang telah ditetapkan. Pelajar Muslim beredar ke surau dan bukan muslim di dataran terbuka untuk mengikuti kuliah kerohanian yang disampaikan oleh Cikgu Wesley (Guru Pelatih UPSI). Solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan kuliah Maghrib disampaikan oleh Ustaz Muhamad Basthami Abdullah bertajuk “Peranan Diri Menjadi Pemimpin Terpimpin”.

9.30 malam – Aktiviti dijalankan di dalam dewan besar. Peserta berkumpul mengikut kumpulan dan setiap kumpulan dikehendaki menamakan kumpulan masing-masing sempena dengan nama buah-buahan tempatan. Kumpulan tersebut ialah Kumpulan Pulasan, Kumpulan Limau Bali, Kumpulan Delima, Kumpulan Naga, Kumpulan Cermai dan Kumpulan Mengkudu.

2

Setiap kumpulan telah melantik seorang ketua dan seorang penolong ketua. Mereka telah membentangkan hasil kerja kumpulan dengan baik. Setiap kumpulan diminta memberikan nama kumpulan, rasional memilih kumpulan tersebut, melakar bendera kumpulan dan sorakan identiti kumpulan. Setiap kumpulan diberi masa 10 minit untuk membentangkan hasil kerja kumpulan dan kumpulan lain boleh menyoal kumpulan tersebut. Aktiviti berjalan dengan harmoni dan menyeronokkan. Aktiviti dikelolakan dengan baik oleh Ketua Aktiviti Cikgu Rosli Sulaiman dan dibantu oleh fasilitator serta pembantu urusetia.

Akhir sesi, Cikgu Rosli Sulaiman memberikan kesimpulan dan memuji penglibatan semua. Tujuan aktiviti dijalankan untuk memberi peluang kepada semua peserta berfikir secara rasional dan matang serta berupaya menjawab semua pertanyaan. Ini dapat melatih diri menjadi pemimpin yang berani dan bijak menangani isu semasa.

Sesi berakhir jam 11.00 malam.

Peserta dibenarkan untuk minum malam yang disediakan oleh AJK Makanan.

11.20 malam – Aktiviti berkumpulan diteruskan oleh AJK Aktiviti yang diketuai oleh Cikgu Shakiran (Pelatih UPSI). Aktiviti dinamakan Ikatan Kasih Integrasi di mana peserta akan diikat hujung ibu jari masing-masing. Setiap kumpulan diminta merungkaikan ikatan tersebut walau apa cara sekali pun asalkan tali tidak putus atau tercabut. Akhirnya mereka akan mengetahui pasangan masing-massing setelah kedua-dua

3

punca tali berjaya dileraikan. Aktiviti tersebut begitu menyeronokkan dan membuka minda peserta agar kreatif dan berfikir dalam kumpulan menyelesaikan masalah. Aktiviti ditamatkan dengan rumusan jam 12.30 malam.

HARI KEDUA SABTU 2 OGOS 2008

5.30 pagi – Peserta Muslim dikejutkan untuk membersih diri dan solat Subuh berjemaah dan diimamkan oleh Ustaz Muhamad Basthami Abdullah, manakala pelajar bukan Muslim diminta mengemas khemah dan membersih diri. Selepas Solat Subuh berjemaah telah diadakan tazkirah bagi senaman minda di pagi hari.

7.30 pagi – Malaysia Cergas dikelolakan oleh AJK Aktiviti. Aktiviti senaman pagi berjalan baik dengan bantuan radio dan peserta nampak gembira sambil bersenamrobik. Satu aktiviti yang menyihatkan dan menghiburkan. Peserta dinasihatkan untuk sarapan pagi selepas itu. Menu pada pagi itu adalah nasi lemak telur goreng.

9.30 pagi – Aktiviti seterusnya menggunakan sistem stesen. Setiap kumpulan akan bergerak dari satu stesen ke stesen yang lain untuk menjalankan aktiviti. Stesen pertama ialah Belajar Pertolongan Cemas, Stesen Kedua, Belajar Asas-asas Ikatan, Stesen Ketiga, Larian Berhalangan, Stesen Keempat Permainan Deria, Stesen Kelima Uji Minda dan Stesen Keenam ialah Masak Cara Hutan menggunakan buluh.

4

Pertandingan masak nasi dan telur dalam buluh telah diadakan dengan bimbingan Cikgu Morsaling Muhd Tang. Peserta dikehendaki melakukan aktiviti tersebut secara berkumpulan dan markah akan diambil dari segi cara memasak, hasil masakan dan hiasan cara hutan.

1.00 tengah hari – Peserta perkhemahan berehat sambil makan tengah hari yang telah disediakan oleh AJK Makanan. Setiap peserta dikehendaki menjaga sendiri pinggan dan gelas yang diberi dan hendaklah membasuhnya sendiri setelah digunakan.

Solat Zohor berjemaah dan persiapan diri.

2.30 petang – Aktiviti Kembara Dusun sambil menikmati keindahan dusun buah-buahan. Aktiviti dijalankan secara berkumpulan dan diketuai oleh Cikgu Azzizuddin dengan bantuan 5 orang penolong urusetia dan 2 orang penduduk kampung selaku juru pandu. Setiap peserta diminta membawa telur ayam mentah dan diamanahkan supaya menjaga telur tersebut seperti menjaga nyawa sendiri. Ini dapat melatih peserta supaya bertanggung jawab dan beramanah. Perjalanan memakan masa 3 jam dan kesukaran yang dihadapi ialah menyusur paya dan menyusuri dusun buah-buahan yang sedang bermusim. Aktiviti turut disertai oleh Kem Komandan iaitu Cikgu Suhaini Samsudin. Aktiviti berjalan dengan baik dan peserta juga diajar teknik mengapungkan diri di dalam air dan teknik menyusuri air dengan badan terapung secara selamat. Sepanjang perjalanan peserta telah diajar jenis-jenis flora dan fauna yang terdapat di sepanjang kembara. Semua peserta basah kuyup dan ada yang merupakan kali pertama berpengalaman

5

menyusur sungai. Alhamdulillah, aras sungai selamat untuk menjalankan aktiviti dan jurulatih yang mengikuti program tersebut juga berkemahiran tinggi dan mempunyai sijil tauliah aktiviti air. Aktiviti berakhir agak lewat daripada jangkaan iaitu jam 6.00 petang.

Peserta dikehendaki terus minum petang dan dikerahkan ke surau untuk Solat Asar berjemaah manakala yang tidak berkenaan bersedia untuk aktiviti seterusnya.

Aktiviti riadah petang atau dinamakan ‘Gedik Sore’ terpaksa dibatalkan kerana kesuntukan masa.

7.20 malam – Pelajar muslim berjemaah Maghrib dan imami oleh Ustaz Suhairudin Ibrahim (pelatih UPSI). Manakala pelajar bukan Muslim dikehendaki menghadiri kuliah kerohanian oleh Cikgu Mohan.

Ceramah Israk Mikraj disampaikan oleh Tn. Hj. Rohaizad, Penolong Kanan SMK Kuala Kubu Bharu. Ceramah turut dihadiri oleh Cikgu Suhaini Samsudin, Cikgu Norhayati Kamarudin, Cikgu Rosli Sulaiman dan Cikgu Ahmad Fauzi. Selepas mendengar ceramah, solat Isyak berjemaah diimamkan oleh Ustaz Suhairudin Ibrahim.

9.00 malam – Makan malam dan ‘barbeque’.

10.00 malam - Persembahan Kumpulan. Setiap kumpulan telah diberi tugas awal untuk melakukan persembahan kumpulan. Persembahan dikelolakan oleh Cikgu Alimi (Pelatih

6

UPSI) dan Muhamad Haqim selaku pengacara. Acara diselang-selikan dengan permainan dan nyanian oleh Kem Komandan Cikgu Suhaini Samsudin. Setiap Kumpulan diberi masa 7 minit untuk membuat persembahan. Aktiviti berjalan dengan lancar dan menghiburkan. Persembahan tersebut memberi peluang peserta berinteraksi sesama mereka dalam kumpulan dan berfikir untuk melakukan yang terbaik dalam masa yang singkat. Pelajar lebih berani untuk berkomunikasi. Aktiviti berakhir jam 12.00 malam.

Peserta terus tidur di khemah masing-masing kerana terlalu kepenatan. Aktiviti malam juga dibatalkan kerana kesuntukan masa.

HARI KETIGA Ahad 3 Ogos 2008

5.30 pagi – Solat Subuh berjemaah.

7.30 pagi – Senaman pagi.

8.00 pagi – Sarapan pagi menu nasi goreng dan ayam goreng.

Peserta diberi taklimat akhir sebelum mengemas khemah. Taklimat diberikan oleh Kem Komandan. Semua peserta dikehendaki melakukan gotong-royong membersihkan kawasan perkhemahan mengikut zon yang telah ditetapkan.

7

Aktiviti melipat khemah dan mengumpul khemah. Semua peserta perkhemahan dikehendaki memakai pakaian uniform lengkap untuk acara penutup dan penyampaian sijil dan hadiah.

9.00 pagi – Aktiviti penutup dan penyampaian sijil dan hadiah kepada pemenang telah disempurnakan oleh Tn. Hj. Rohaizad bin Mokhtar, Penolong Kanan dan En. Zulkornain Zainuddin, Penolong kanan Kokurikulum.

Keputusan pertandingan seperti berikut :

Bil

1 2 3 4 5 6 7 8 9

KATEGORI Kumpulan Terbaik Kumpulan Paling Berdisiplin Kumpulan paling Ceria Kumpulan Persembahan Terbaik Kumpulan Paling Bekerjasama Kumpulan Paling Kemas Terbaik Masakan Cara Hutan Peserta Lelaki Terbaik Peserta Perempuan Terbaik

PEMENANG Mengkudu Limau Bali Buah Naga Pulasan Cermai Delima Mengkudu Eugene Lu Cheng Umi Nuraini binti Mohd. Yusof

10.00 pagi – Peserta dihantar ke sekolah untuk pulang ke rumah dengan menggunakan dua buah van polis yang berulang-alik sebanyak dua kali. Ustazah Shamsiah dan Cikgu Roslah Makh Hassan menunggu pelajar untuk urusan pemulangan peralatan perkhemahan di sekolah. Terdapat juga ibu bapa yang menjemput sendiri anak mereka pulang dari kem perkhemahan.

Penutup

8

Perkhemahan Musim Buah, Integrasi Unit Beruniform berjalan dengan lancar. Bebarapa aktiviti tidak dapat dijalankan kerana kekangan masa. Kita hanya mampu merancang tetapi Allah jua yang menentukannya. Seorang pelajar bernama Arifaton Aqidah telah dikejarkan ke Klinik Kerajaan Tg. Malim kerana keletihan oleh Cikgu Faridah Abdul Razak dan suami diiringi oleh Cikgu Norhayati Kamarudin tetapi kembali semula ke kem selepas menerima rawatan. Beliau telah direhatkan di chalet petugas wanita. Namun keseluruhannya objektif perkhemahan tercapai dan diharapkan aktiviti seperti ini dapat diteruskan demi manfaat pelajar itu sendiri. Perkhemahan tersebut berjaya kerana kerjasama semua pihak termasuk pengusaha kem yang senang dipanggil ‘Kak Normah’.

Terima kasih.

Dilaporkan oleh,

Tarikh : 4 OGOS 2008

……………………………. (SUHAINI BIN SAMSUDIN) Kem Komandan, Perkhemahan Musim Buah Integrassi Unit Beruniform 2008.

9