CONTOH KERTAS KERJA PERMAINAN KANAK-KANAK

1.0 TAJUK PERMAINAN : “Ping Ton” Permainan Kategori Jaring/Dinding

2.0 MATLAMAT

Permainan kanak- kanak ini diwujudkan adalah unutuk memenuhi syarat-syarat ujian amali PJM 3102 Pergerakan Asas. Terdapat empat jenis komponen di dalam permainan kecil pergerakan asas iaitu sasaran (target), pukulan, jaring/ dinding dan kategori serangan/ kawasan. Permainan yang dibincangkan ini adalah dalam kategori jarring / dinding. Nama permainan ini ialah Pington iaitu gabungan antara permainan badminton dan pingpong. Permainan ini dikatakan dapat meningkatkan kemahiran pergerakan asas individu dan ia juga dapat meningkat kemahiran psikomotor, kognitif dan efektif seseorang individu itu. Selain itu, permainan ini juga dapat meningkatkan kecergasan tubuh badan dengan melakukan beberapa pergerakan asas yang merangkumi pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. Justeru itu, seseorang individu dapat mempraktiskan aspek jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial (JERIS) yang selaras dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK)

3.0 OBJEKTIF Permainan kanak-kanak di sekolah banyak bertujuan untuk membantu murid-murid mencapai perkembangan yang menyeluruh menerusi kegiatan jasmani yang tersusun. Terdapat tiga objektif terhadap dominan perkembangan iaitu psikomotor, kognitif dan efektif.

3.1 : Bidang Psikomotor • Dapat menghasilkan kertas kerja untuk mengelola sekurang-kurangnya satu permainan kecil kategori jaringan/ dinding. • Dapat melibatkan koordinasi otot-saraf,kelajuan,imbangan,kelenturan dan daya tahan secara maksimum • Dapat merekacipta satu permainan kecil yang sesuai untuk murid Tahap Satu dan

0 KUMPULAN SASARAN Tahap 2 iaitu tahun 4. 3. • Dapat mengaplikasi pemahaman terhadap tahap kecergasan seperti kepantasan.10 minit. kebolehan menyesuaikan diri dan kebolehan memimpin pasukan dalam diri pelajar. 4. • Dapat menerapkan nilai-nilai murni seperti semangat kesukanan.2 : Bidang Kognitif • Dapat belajar dan menghasilkan satu kertas kerja yang bermutu. • Dapat belajar membahagikan tugasan yang diberi bagi memastikan kerja dapat diselesaikan teapt pada masanya.Tahap Dua. • Dapat membina keyakinan dan komitmen pelajar terhadap tugasan yang diberi. semangat berkerjasama.0 TARIKH Amali permainan kanak-kanak ini dijalankan pada 30/04/2010. • Dapat menyelesaikan dan menyatakan langkah-langkah permainan serta peraturan permainan tersebut. • Dapat mengaplikasi pergerakan-pergerakan asas yang dipelajari dari subjek Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJM 3102) ini. 5.0 JANGKA MASA Jangka masa yang diperlukan untuk menghabiskan satu set permainan ialah 5 . 3.3 : Bidang Efektif • Dapat memupuk sikap berkerjasama dalam ahli kumpulan. ketangjasan dan kekuatan dapat dipertingkatkan. 8.0 TEMPAT Gimnasium Saidina Hamzah 7.0 BILANGAN PESERTA . • Dapat membandingbeza permainan kecil yang dilakukan dengan permainan tradisional yang sebenar. • Dapat mencipta satu set permainan yang sesuai dengan tahap murid yand dipilih. tahun 5 dan tahun 6. 6.

Bangi) PENASIHAT En Jaflus Bin Bahari (Pensyarah Jabatan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan) PENGERUSI Adi Syazwan Bin Saparudin NAIB PENGERUSI Muhammad Izzudin Bin Aris SETIAUSAHA Mohd Azlan Bin Saheimi AJK PERALATAN Shahrul Nizam Bin Mohd Azlan 9.04 MUHAMMAD ZAHID BIN MOHAMMAD KHALID MUHAMMAD SAFIQ BIN ABDUL RAZAK MOHD HANIFF BIN HAMID AHMAD DUR IHSAN BIN ZULKIFLI AHMAD ZULHELMI BIN RAMLAN AHMAD SAIFULDIN BIN ABU BAKAR .1 JAWATANKUASA KERJA PENAUNG Tuan Haji Amin Bin Mohd Rashid (Pengarah IPGM Kampus Pendidikan Islam. 9.2 SENARAI NAMA PESERTA DAN KUMPULAN PISMP 1. Dalam setiap permainan memerlukan 2 kumpulan.Setiap kumpulan terdiri daripada 4 kumpulan.0 PANDUAN PELAKSANAAN PERMAINAN 9.

MUHAMMAD AZMIR BIN MAZLAN MUHAMMAD KHALIL BIN MOHD YUSOF 9.3 SENARAI SEMAK GERAK KERJA Sebelum BIL 1 2 3 4 SENARAI SEMAK SEBELUM PERLAKSANAAN PERMAINAN Mengadakan perbincangan dengan semua ahli kumpulan Melantik ahli jawatankuasa pertandingan serta senarai tugas masing-masing Membuat kertas kerja Menghantar kertas kerja kepada pensyarah pembimbing dan diluluskan YA TIDAK CATATAN Semasa BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 SENARAI SEMAK SEMASA PERLAKSANAAN PERMAINAN Memastikan keadaan kesihatan pelajar Memastikan pakaian pelajar adalah sesuai Memastikan pelajar berada di tempat yang selesa Memastikan pelajar memanaskan badan dengan cara yang betul Penyemakan alatan Mengambil kehadiran pelajar Memastikan keadaan disiplin pelajar terkawal Kemudahan peti pertolongan cemas disediakan Memberi penerangan tentng aktiviti yang akan dijalankan Memastikan bahawa guru menjalankan demontrasi permainan Memastikan keadaan gelanggang selamat Pengadil mestilah berada di kawasan permainan sepanjang permainan berlangsung YA TIDAK CATATAN Selepas BIL 1 2 3 SENARAI SEMAK SELEPAS PERLAKSANAANPERMAINAN Post Mortem Mengemas kawasan gelanggang Menyimpan semula alatan yang digunakan YA TIDAK CATATAN .

1 Pelan Kedudukan Perlaksanaan Permainan GELANGGANG PERMAINAN X X X X .5 PROSEDUR PELAKSANAAN PERMAINAN 9.4 SENARAI ALATAN Raket.5. gelanggang takraw/badminton 9.4 Membuat refleksi terhadap perlaksanaan permainan 9. Bola Getah. Net Takraw/badminton.

X X X X *Gelanggang Sepak Takraw KEDUDUKAN PEMAIN 9.2 Langkah-Langkah Pelaksanaan Permainan i. Setiap kumpulan terdiri daripada 4 orang pemain dan setiap pemain haruslah mempunyai raket masing-masing ii. Pemain yang melakukan servis hendaklah memukul bola getah dari arah bawah sahaja .5. Permainan dimulakan dengan salah seorang pemain berada di kawasan servis iii.

Bil pemain: 4 orang sekumpulan. .menggunakan bola getah menggantikan bulu tangkis. Kesedaran taktikkal Prinsip pergerakan : .pingpong dan badminton Variasi : . . Sekiranya bola getah terkena badan.Bola hendaklah dilantun sekali sebelum membuat hantaran ke pihak lawan. mata akan diberikan kepada pihak lawan viii. Pemain bebas bergerak dan menentukan strategi permainan tersendiri Langkah /peringkat Penjelasan Bentuk permainan Nama permainan : Ping Ton Kawasan permainan : gelanggang takraw/dalam dewan badminton.fokus kepada bola dan kedudukan lawan.koordinasi mata dan tangan . . Pertukaran servis berlaku apabila pihak lawan berjaya mematikan bola vii. jaring.pelajar dibahagikan kepada 2 kumpulan dan setiap kumpulan terdiri daripada 4 orang pelajar. bola getah.pemain memakai pakaian dan kasut sukan yang sesuai. Pasukan lawan haruslah menyambut bola getah dengan menggunakan raket dan perlu menimbang bola sebanyak 2 atau 3 kali sahaja sebelum menghantar kembali kepada pihak lawan v. Mata diberikan apabila bola getah jatuh di atas gelanggang atau pemain melakukan kesilapan sewaktu servis dan hantaran semula vi. Langkah keselamatan : . Apresiasi permainan Peraturan permainan: . .Memastikan gelanggang tidak licin dan bebas daripada bendasing.pemain tidak dibenarkan melantun bola dengan raket melebihi 3 kali. . Pengubahsuaian permainan : .iv. raket.Permain perlu menghantar bola kepada pihak lawan melepasi jaring.Dalam satu kumpulan . Alatan : gelanggang takraw.

Anggar perlakuan dan pergerakan bola.perhatikan kedudukan lawan lawan.Menggunakan taktik menahan untuk mengelakkan pihak lawan daripada mendapatkan mata. 2) teknik menahan : antisipasi lawan . .Bertindak balas daripada perlakuan pihak lawan untuk membuat keputusan. Kesan kelemahan : . Situasi semasa dan lanjut : .Kawalan mengimbang dan menghantar balik bola. .Kedudukan badan mengikut arah tuju bola.. . .Saiz gelanggang takraw .Hantarkan kepada tangan lawan yang lemah.Menghayunkan tangan dari depan ke belakang semasa membuat lompatan.Strategi mengusun ahli kumpulan .permainan akan ditamatkan selepas salah satu kumpulan telah dapat mengutip 21 mata.perhatikan kedudukan pihak lawan . Perlaksanaan kemahiran Prestasi Butiran mengajar: 1) teknik menyerang : teknik merejam . Membuat keputusan Apa dan kenapa perlu dilakukan : .hantaran bola ke tempat kosong dan sudut yang sukar.menggunakan taktik menyerang untuk mendapatkan mata. Ruang dan masa : .Perhatikan gerak-geri pihak lawan yang mengambil bola .Kawalan bola .Merejam bola dengan menggunakan satu tangan. . .mengangkat tangan dan melompat dengan kedua-dua belah lutut. .menilai situasi dalam ruang yang ada untuk menyerang .mengenalpasti ruang kosong dan tangan yang lemah untuk menghantar bola ke arah pihak lawan. .

9. kecederaan ataupun kehilangan harta benda sebelum. • Mata dikira apabila bola yang dihantar tidak dapat diambil oleh pihak lawan. ( pakaian sukan yang lengkap) . keluar daripada kawasan permainan. Pakaian • Setiap kumpulan dikehendaki memakai pakaian sukan yang sesuai. semasa dan selepas pertandingan. • Pengiraan mata ialah sebanyak 21 mata iaitu seperti pengiraan permainan badminton. • Bola yang digunakan mestilah lembut dan tidak terlalu keras.prestasi diambil kira dengan jumlah hantaran seseorang dapat dilakukan ke pihak lawan dan hadkan hantaran balik dari pihak lawan. • Pakaian yang dipakai mestilah sesuai. • Pastikan jarak pemain antara kumpulan yang lain sesuai bagi mengelakkan kemalangan berlaku.3 Peraturan Dan Syarat-Syarat Permainan Penyertaan • Peserta terdiri daripada pelajar kumpulan PISMP Pendidikan Jasmani • Bilangan peserta dari setiap kumpulan adalah seramai empat orang Format pertandingan • Mempunyai dua set permainan (set penentuan akan diadakan jika setiap kumpulan terikat) • Bola hanya dibenarkan ditimbang sebanyak tiga kali sahaja sebelum diberikan kepada ahli kumpulan yang lain atau pihak lawan. Keselamatan • Jawatankuasa pengelola pertandingan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kecuaian yang boleh menyebabkan kemalangan.Penilaian : . tidak melepasi jaring (kayu) dan kumpulan tersebut menimbang bola lebih dari tiga kali.5. . • Permainan ini hendaklah dimainkan di kawasan yang tertutup dan dapat membolehkan bola melantun apabila melantun ke lantai.Jatuhkan bola dalam kawasan pihak lawan untuk mendapatkan mata.

Permainan ini juga memberikan keseronokan kepada murid-murid. Faudations of Physical Education and Sport (th Edision. permainan kanak-kanak “Ping-Ton” bukan sahaja dapat menjadikan belajar lebih cerdas dan sihat tetapi dapat menerapkan pelbagai kemahiran asas dan nilai-nilai murni dalam diri murid-murid. murid-murid akan menjadi seronok ketikan bermain dan sekali gus membantu mereka untuk menguasai keamahiran asas yang ingin diajar. melaui permainan “Ping-Ton” ini juga dapat meningkatkan konsentrasi murid-murid.10. Hal ini sekali gus dapat membantu murid-murid untuk memberi sepenuh tumpuan mereka sewaktu berada di dalam kelas. Antara kemahiran asas yang dapat diterapkan kepada murid-murid ialah: 1. St . C. Permainan ini juga memberi peluang kepada pelajar bersaing sesama mereka. Hal ini kerana murid-murid perlu menumpukan sepenuh perhatian mereka sewaktu bermain untuk menyambut hantaran daripada pihak lawan. murid-murid dapat belajar beberapa kemahiran asas bagi permainan badminton dan ping-pong. A (1993).0 RUMUSAN Melalui permainan kanak-kanak “Ping-Ton” ini. Kemahiran asas memukul bola 3. Selain itu. Melalui persaingan yang sihat dapat membantu murid-murid untuk meningkatkan kemahiran mereka dan sekali gus membantu mereka mahir dalam kemahiran tersebut. Hal ini kerana melalui permainan ini setiap pelajar diberi peluang untuk bermain dan menentukan srategi mereka sendiri. BIBLIOGRAFI Buucher. murid-murid dapat menggunakan kemahiran asas yang dipelajari dalam permainan badminton dan ping pong. Secara keseluruhannya. permainan ini juga dapat mengeratkan hubungan sesama pelajar dan menerapkan semangat kesukanan dalam diri murid-murid. Oleh sebab yang demikian. Selain itu. Kemahiran asas servis 2. Kemahiran asas menimbang bola Melalui penerapan ini.

11th United states of Amarica allyn and Bacon Inc Pauline Wetton (1987) bright idea games for PE. Siri Pendidikan fajar bakti Teng Boon Tong (1992). Shah Alam. dynamic education For Elementery School Children . Schoolantis Publications Ltd P. siri Pendidikan Longman Vasudevan T.Louis: VC Mosby Pangrazi dauer (1995). Great Britain. Selangor. pendidikan pergerakan Mudah. siri pendidikan Fajar bakti . Arasoo (1991). pengajaran Pendidikan Jasmani untuk sekolahsekolah rendah.Y Ramakrisnan (1998). pendidikan Jasmani di sekolah rendah. Selangor . Edisi Kedua.

3 5072.3    $#% #.8.09 4.09..7./..3.970108907. 02-:.5507. 09%.3.

/23943 0.39.-..7.3.

3!072.3!07.8.3 !#       ../23943    !# $&#!$!#  !0.3.30/:/:.3.-.

.7.83 !072.7:8./.5:25:. .3502.3807..7.3.3. &&!        ./.:.3907/7/.803/.3$05.3/03..092.!0.202::-4.8.3502.09..3809..3807.75.83 2.3.3  $09.3/2:.3.47.    0.3!072.8..3.-.8 !02.. 2025:3. ./..%.3/.7.38. 8.8047.3.3.7.3-07.5502.320.3./.

380.3./.3-4.7.-.3907803/7  .3.9.3./.5.3897.5.8-0707.9.:.90703.9.:502.7:8.9.3.80-0:2203. !02.9:/..203. .. .3-07.37.7.702-.308.3 2.3.3/-07.3.80.:.-../03.2-:9-4.3 .905072.9:807. 05.3 507:2032-.-4.3 ..09.5..3.3807. $07.09/.3-0-.39./.5.3..9.305./-07.202..8/./.8:.80-.5.-.3 20...3.8..09.3203:3.9..09.. !079:.3802:..3.5.3203039:.3-4..8-07.39. !.... .-4.:.

8.5072.8.3.5073..7.3.9!030.3..30.39.2.35072.3 039:5072.3 .3.3!3%43 .

85072./.9:7.5:25:./-03./.080.39:380.3.9./.37.3.38 4.305.9..09.7.05.:25:.8:.3202.3 502..3808:.3-.39.82.7.8 203:3.39.3.7.09 200-.  080/.320.32005.3.39/.80-0:2202-:.3907/7/.3 !07..8:98:..350.3 .73  5708.203.3.9.3 447/3. !738550707..5./.09 -4.03/.9.-03/./23943 502.7-4. 7.39.3. 47.2/0./.9.. ..3/.8.89.3 502.30/:/:.3 .75. 02.39...39:3-4....3.3-0-.30.3.7.8/.75.39/.3 14:805.73 ./23943 '.305.2.3.39.3 50..-4./.3-4.../././.39.35072.7/-..5.7 !072.3-.9::25:.3.35072.30.09.28.3/.380:25:.7..3507:203.3/.3809./03.83 !03:-.3 53543/.3 .3-::9.347...

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

3:39:804.943470203907$..783... $.703/.7-..3 $. $0.44/7039 &390/89.2..9  .844 503./. /80/:.3!03//.44.908412. !.3.4:8'48- !.3 '.3% 7.3.433.398 !:-..3/804.:3009943 -79/0.347 87503//.82.0/:.82..2..350707.8:/0.3.3/.703/.94389/ ! #.3:/..208147! 70. $0.3.7-. 804.9 %03443%43 503//...2 $7 !03//.3 503//.31.37.979.:07 /3..7.3432.347 87!03//.7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful