P. 1
Contoh Kertas Kerja Permainan Kanak

Contoh Kertas Kerja Permainan Kanak

|Views: 99|Likes:
Published by Marsila John

More info:

Published by: Marsila John on Sep 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2013

pdf

text

original

CONTOH KERTAS KERJA PERMAINAN KANAK-KANAK

1.0 TAJUK PERMAINAN : “Ping Ton” Permainan Kategori Jaring/Dinding

2.0 MATLAMAT

Permainan kanak- kanak ini diwujudkan adalah unutuk memenuhi syarat-syarat ujian amali PJM 3102 Pergerakan Asas. Terdapat empat jenis komponen di dalam permainan kecil pergerakan asas iaitu sasaran (target), pukulan, jaring/ dinding dan kategori serangan/ kawasan. Permainan yang dibincangkan ini adalah dalam kategori jarring / dinding. Nama permainan ini ialah Pington iaitu gabungan antara permainan badminton dan pingpong. Permainan ini dikatakan dapat meningkatkan kemahiran pergerakan asas individu dan ia juga dapat meningkat kemahiran psikomotor, kognitif dan efektif seseorang individu itu. Selain itu, permainan ini juga dapat meningkatkan kecergasan tubuh badan dengan melakukan beberapa pergerakan asas yang merangkumi pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. Justeru itu, seseorang individu dapat mempraktiskan aspek jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial (JERIS) yang selaras dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK)

3.0 OBJEKTIF Permainan kanak-kanak di sekolah banyak bertujuan untuk membantu murid-murid mencapai perkembangan yang menyeluruh menerusi kegiatan jasmani yang tersusun. Terdapat tiga objektif terhadap dominan perkembangan iaitu psikomotor, kognitif dan efektif.

3.1 : Bidang Psikomotor • Dapat menghasilkan kertas kerja untuk mengelola sekurang-kurangnya satu permainan kecil kategori jaringan/ dinding. • Dapat melibatkan koordinasi otot-saraf,kelajuan,imbangan,kelenturan dan daya tahan secara maksimum • Dapat merekacipta satu permainan kecil yang sesuai untuk murid Tahap Satu dan

• Dapat mengaplikasi pergerakan-pergerakan asas yang dipelajari dari subjek Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJM 3102) ini. • Dapat menerapkan nilai-nilai murni seperti semangat kesukanan.10 minit.0 BILANGAN PESERTA .Tahap Dua. • Dapat mencipta satu set permainan yang sesuai dengan tahap murid yand dipilih. kebolehan menyesuaikan diri dan kebolehan memimpin pasukan dalam diri pelajar. • Dapat membandingbeza permainan kecil yang dilakukan dengan permainan tradisional yang sebenar.2 : Bidang Kognitif • Dapat belajar dan menghasilkan satu kertas kerja yang bermutu. 6. semangat berkerjasama. 3. • Dapat membina keyakinan dan komitmen pelajar terhadap tugasan yang diberi.0 TARIKH Amali permainan kanak-kanak ini dijalankan pada 30/04/2010. • Dapat menyelesaikan dan menyatakan langkah-langkah permainan serta peraturan permainan tersebut. ketangjasan dan kekuatan dapat dipertingkatkan.3 : Bidang Efektif • Dapat memupuk sikap berkerjasama dalam ahli kumpulan.0 KUMPULAN SASARAN Tahap 2 iaitu tahun 4. 4. • Dapat belajar membahagikan tugasan yang diberi bagi memastikan kerja dapat diselesaikan teapt pada masanya. 3. 5. 8.0 TEMPAT Gimnasium Saidina Hamzah 7.0 JANGKA MASA Jangka masa yang diperlukan untuk menghabiskan satu set permainan ialah 5 . tahun 5 dan tahun 6. • Dapat mengaplikasi pemahaman terhadap tahap kecergasan seperti kepantasan.

Bangi) PENASIHAT En Jaflus Bin Bahari (Pensyarah Jabatan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan) PENGERUSI Adi Syazwan Bin Saparudin NAIB PENGERUSI Muhammad Izzudin Bin Aris SETIAUSAHA Mohd Azlan Bin Saheimi AJK PERALATAN Shahrul Nizam Bin Mohd Azlan 9.04 MUHAMMAD ZAHID BIN MOHAMMAD KHALID MUHAMMAD SAFIQ BIN ABDUL RAZAK MOHD HANIFF BIN HAMID AHMAD DUR IHSAN BIN ZULKIFLI AHMAD ZULHELMI BIN RAMLAN AHMAD SAIFULDIN BIN ABU BAKAR .1 JAWATANKUASA KERJA PENAUNG Tuan Haji Amin Bin Mohd Rashid (Pengarah IPGM Kampus Pendidikan Islam.Setiap kumpulan terdiri daripada 4 kumpulan.0 PANDUAN PELAKSANAAN PERMAINAN 9. Dalam setiap permainan memerlukan 2 kumpulan.2 SENARAI NAMA PESERTA DAN KUMPULAN PISMP 1. 9.

MUHAMMAD AZMIR BIN MAZLAN MUHAMMAD KHALIL BIN MOHD YUSOF 9.3 SENARAI SEMAK GERAK KERJA Sebelum BIL 1 2 3 4 SENARAI SEMAK SEBELUM PERLAKSANAAN PERMAINAN Mengadakan perbincangan dengan semua ahli kumpulan Melantik ahli jawatankuasa pertandingan serta senarai tugas masing-masing Membuat kertas kerja Menghantar kertas kerja kepada pensyarah pembimbing dan diluluskan YA TIDAK CATATAN Semasa BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 SENARAI SEMAK SEMASA PERLAKSANAAN PERMAINAN Memastikan keadaan kesihatan pelajar Memastikan pakaian pelajar adalah sesuai Memastikan pelajar berada di tempat yang selesa Memastikan pelajar memanaskan badan dengan cara yang betul Penyemakan alatan Mengambil kehadiran pelajar Memastikan keadaan disiplin pelajar terkawal Kemudahan peti pertolongan cemas disediakan Memberi penerangan tentng aktiviti yang akan dijalankan Memastikan bahawa guru menjalankan demontrasi permainan Memastikan keadaan gelanggang selamat Pengadil mestilah berada di kawasan permainan sepanjang permainan berlangsung YA TIDAK CATATAN Selepas BIL 1 2 3 SENARAI SEMAK SELEPAS PERLAKSANAANPERMAINAN Post Mortem Mengemas kawasan gelanggang Menyimpan semula alatan yang digunakan YA TIDAK CATATAN .

Bola Getah. gelanggang takraw/badminton 9. Net Takraw/badminton.4 Membuat refleksi terhadap perlaksanaan permainan 9.5 PROSEDUR PELAKSANAAN PERMAINAN 9.4 SENARAI ALATAN Raket.1 Pelan Kedudukan Perlaksanaan Permainan GELANGGANG PERMAINAN X X X X .5.

Pemain yang melakukan servis hendaklah memukul bola getah dari arah bawah sahaja .2 Langkah-Langkah Pelaksanaan Permainan i.5.X X X X *Gelanggang Sepak Takraw KEDUDUKAN PEMAIN 9. Setiap kumpulan terdiri daripada 4 orang pemain dan setiap pemain haruslah mempunyai raket masing-masing ii. Permainan dimulakan dengan salah seorang pemain berada di kawasan servis iii.

Dalam satu kumpulan . Bil pemain: 4 orang sekumpulan. Langkah keselamatan : .pelajar dibahagikan kepada 2 kumpulan dan setiap kumpulan terdiri daripada 4 orang pelajar. Apresiasi permainan Peraturan permainan: .pemain tidak dibenarkan melantun bola dengan raket melebihi 3 kali.pemain memakai pakaian dan kasut sukan yang sesuai. .menggunakan bola getah menggantikan bulu tangkis.Bola hendaklah dilantun sekali sebelum membuat hantaran ke pihak lawan. bola getah.Permain perlu menghantar bola kepada pihak lawan melepasi jaring. Alatan : gelanggang takraw. mata akan diberikan kepada pihak lawan viii. .koordinasi mata dan tangan . Pemain bebas bergerak dan menentukan strategi permainan tersendiri Langkah /peringkat Penjelasan Bentuk permainan Nama permainan : Ping Ton Kawasan permainan : gelanggang takraw/dalam dewan badminton.fokus kepada bola dan kedudukan lawan. . Mata diberikan apabila bola getah jatuh di atas gelanggang atau pemain melakukan kesilapan sewaktu servis dan hantaran semula vi. jaring.Memastikan gelanggang tidak licin dan bebas daripada bendasing. Pasukan lawan haruslah menyambut bola getah dengan menggunakan raket dan perlu menimbang bola sebanyak 2 atau 3 kali sahaja sebelum menghantar kembali kepada pihak lawan v. Sekiranya bola getah terkena badan. .iv. Pertukaran servis berlaku apabila pihak lawan berjaya mematikan bola vii. Pengubahsuaian permainan : . .pingpong dan badminton Variasi : . raket. Kesedaran taktikkal Prinsip pergerakan : .

Perlaksanaan kemahiran Prestasi Butiran mengajar: 1) teknik menyerang : teknik merejam .Perhatikan gerak-geri pihak lawan yang mengambil bola . . ..perhatikan kedudukan pihak lawan . . .Kedudukan badan mengikut arah tuju bola. Kesan kelemahan : .Menghayunkan tangan dari depan ke belakang semasa membuat lompatan.mengenalpasti ruang kosong dan tangan yang lemah untuk menghantar bola ke arah pihak lawan.permainan akan ditamatkan selepas salah satu kumpulan telah dapat mengutip 21 mata.Bertindak balas daripada perlakuan pihak lawan untuk membuat keputusan. Ruang dan masa : . .hantaran bola ke tempat kosong dan sudut yang sukar.Kawalan bola . .Anggar perlakuan dan pergerakan bola.Saiz gelanggang takraw .perhatikan kedudukan lawan lawan. 2) teknik menahan : antisipasi lawan .Kawalan mengimbang dan menghantar balik bola. Situasi semasa dan lanjut : .menilai situasi dalam ruang yang ada untuk menyerang . Membuat keputusan Apa dan kenapa perlu dilakukan : .Strategi mengusun ahli kumpulan . .Menggunakan taktik menahan untuk mengelakkan pihak lawan daripada mendapatkan mata.Hantarkan kepada tangan lawan yang lemah.menggunakan taktik menyerang untuk mendapatkan mata. .mengangkat tangan dan melompat dengan kedua-dua belah lutut.Merejam bola dengan menggunakan satu tangan.

keluar daripada kawasan permainan. Keselamatan • Jawatankuasa pengelola pertandingan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kecuaian yang boleh menyebabkan kemalangan.Jatuhkan bola dalam kawasan pihak lawan untuk mendapatkan mata.prestasi diambil kira dengan jumlah hantaran seseorang dapat dilakukan ke pihak lawan dan hadkan hantaran balik dari pihak lawan. tidak melepasi jaring (kayu) dan kumpulan tersebut menimbang bola lebih dari tiga kali. • Mata dikira apabila bola yang dihantar tidak dapat diambil oleh pihak lawan. . • Permainan ini hendaklah dimainkan di kawasan yang tertutup dan dapat membolehkan bola melantun apabila melantun ke lantai. • Bola yang digunakan mestilah lembut dan tidak terlalu keras. • Pakaian yang dipakai mestilah sesuai.3 Peraturan Dan Syarat-Syarat Permainan Penyertaan • Peserta terdiri daripada pelajar kumpulan PISMP Pendidikan Jasmani • Bilangan peserta dari setiap kumpulan adalah seramai empat orang Format pertandingan • Mempunyai dua set permainan (set penentuan akan diadakan jika setiap kumpulan terikat) • Bola hanya dibenarkan ditimbang sebanyak tiga kali sahaja sebelum diberikan kepada ahli kumpulan yang lain atau pihak lawan. Pakaian • Setiap kumpulan dikehendaki memakai pakaian sukan yang sesuai. kecederaan ataupun kehilangan harta benda sebelum. 9. ( pakaian sukan yang lengkap) .5. • Pastikan jarak pemain antara kumpulan yang lain sesuai bagi mengelakkan kemalangan berlaku.Penilaian : . semasa dan selepas pertandingan. • Pengiraan mata ialah sebanyak 21 mata iaitu seperti pengiraan permainan badminton.

Hal ini sekali gus dapat membantu murid-murid untuk memberi sepenuh tumpuan mereka sewaktu berada di dalam kelas. BIBLIOGRAFI Buucher. Secara keseluruhannya. murid-murid dapat belajar beberapa kemahiran asas bagi permainan badminton dan ping-pong. Melalui persaingan yang sihat dapat membantu murid-murid untuk meningkatkan kemahiran mereka dan sekali gus membantu mereka mahir dalam kemahiran tersebut. St . Kemahiran asas menimbang bola Melalui penerapan ini. Faudations of Physical Education and Sport (th Edision. murid-murid dapat menggunakan kemahiran asas yang dipelajari dalam permainan badminton dan ping pong. Selain itu. Permainan ini juga memberi peluang kepada pelajar bersaing sesama mereka. permainan ini juga dapat mengeratkan hubungan sesama pelajar dan menerapkan semangat kesukanan dalam diri murid-murid. Hal ini kerana murid-murid perlu menumpukan sepenuh perhatian mereka sewaktu bermain untuk menyambut hantaran daripada pihak lawan. Permainan ini juga memberikan keseronokan kepada murid-murid. Hal ini kerana melalui permainan ini setiap pelajar diberi peluang untuk bermain dan menentukan srategi mereka sendiri. Kemahiran asas servis 2. Selain itu. murid-murid akan menjadi seronok ketikan bermain dan sekali gus membantu mereka untuk menguasai keamahiran asas yang ingin diajar.0 RUMUSAN Melalui permainan kanak-kanak “Ping-Ton” ini. Antara kemahiran asas yang dapat diterapkan kepada murid-murid ialah: 1. C. melaui permainan “Ping-Ton” ini juga dapat meningkatkan konsentrasi murid-murid. Kemahiran asas memukul bola 3. permainan kanak-kanak “Ping-Ton” bukan sahaja dapat menjadikan belajar lebih cerdas dan sihat tetapi dapat menerapkan pelbagai kemahiran asas dan nilai-nilai murni dalam diri murid-murid.10. Oleh sebab yang demikian. A (1993).

Selangor . pendidikan Jasmani di sekolah rendah. Schoolantis Publications Ltd P. siri Pendidikan Longman Vasudevan T. Edisi Kedua. siri pendidikan Fajar bakti . pengajaran Pendidikan Jasmani untuk sekolahsekolah rendah. Great Britain. dynamic education For Elementery School Children . pendidikan pergerakan Mudah. 11th United states of Amarica allyn and Bacon Inc Pauline Wetton (1987) bright idea games for PE. Selangor.Louis: VC Mosby Pangrazi dauer (1995). Arasoo (1991).Y Ramakrisnan (1998). Shah Alam. Siri Pendidikan fajar bakti Teng Boon Tong (1992).

8.3.3.09.3 5072. 02-:.3    $#% #.. 09%.5507..7./.09 4.970108907.

-.39..3./23943 0.7.

/23943    !# $&#!$!#  !0.3 !#       .30/:/:.3!07.-.3.3.3!072..8.

.8..7.7:8.3-07.3502.3..7.3/.75./. 8.-.%./. 2025:3.3/2:. &&!        .3.5:25:.:..09.83 2.3807.3809.3907/7/. .320.3807.3.3502.3!072. .3.83 !072.3.092.!0..3$05..5502..7.202::-4.38./.3/03..3.3./.3  $09.8 !02.803/.47.3.    0.7.8047.8.

3-07.3 .80-.3/-07.7:8.:502..09/.09.380..09.09.8-0707.9.5.5./-07.5../.8.702-.7. $07..3203:3.9. 05..3.9.3-0-. !02...:./.-.-.3807..3897. !.3.3. .3-4.3203039:.202.8-07..8:.3.3907803/7  .-4..3.3.9:/.80-0:2203.3802:.3..9.:.9:807.3.3 2./. !079:.5.7.203.3 507:2032-..9. .308.2-:9-4.39.3-4./03..-4.3 20.39.305.8/.905072.90703.3.37.3./.-.80..:. ..9...3 .5.5.

.8.3..30.8.9!030.3.5072.5073.3.7.35072.3 039:5072.3 .39.3!3%43 .2.3.

3 50.39:3-4./.09.3907/7/./23943 '.30.39.9.09 200-./...080.3 502.05. 47.3507:203.305.8.305./.28.-03/././.35072.3/.3.3 502.37.80-0:2202-:.83 !03:-.3 53543/.350.7..09 -4.39.39.5.347..3 !07..32005..9.8/..203.3.39.8:98:.73 ./23943 502.3.09.  080/.3-4.9...2/0.7.85072.. !738550707.3-.3.3.35072.30.380:25:.03/.3-0-. .3 .73  5708../.3.39/.39.9::25:.7.-4.7.9:7..320.7/-./..3 . 02.39:380.7-4.3808:./../03.3-::9.3/.7.75.3.5:25:..3 447/3..39/./-03..3 14:805. 7.8:.9.9.3202./.3/..:25:.7 !072..2.89.39.82.3.3.5.30/:/:.38 4.75.3-.8 203:3.3809.3.3 .

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

 804.3.347 87!03//.82..2 $7 !03//.2.3:39:804.350707.3/804.9 %03443%43 503//.9  .4:8'48- !..844 503..3. $. !. $0.3.3/.31.3432.3 $..0/:.7..7.908412.44.8:/0.3 503//.37. /80/:.783... $0.433..703/..:3009943 -79/0.94389/ ! #..3% 7.943470203907$.3.3 '.3:/.7-.208147! 70.398 !:-.703/.979.3!03//.7-./.82...2.347 87503//.:07 /3.44/7039 &390/89.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->