CONTOH KERTAS KERJA PERMAINAN KANAK-KANAK

1.0 TAJUK PERMAINAN : “Ping Ton” Permainan Kategori Jaring/Dinding

2.0 MATLAMAT

Permainan kanak- kanak ini diwujudkan adalah unutuk memenuhi syarat-syarat ujian amali PJM 3102 Pergerakan Asas. Terdapat empat jenis komponen di dalam permainan kecil pergerakan asas iaitu sasaran (target), pukulan, jaring/ dinding dan kategori serangan/ kawasan. Permainan yang dibincangkan ini adalah dalam kategori jarring / dinding. Nama permainan ini ialah Pington iaitu gabungan antara permainan badminton dan pingpong. Permainan ini dikatakan dapat meningkatkan kemahiran pergerakan asas individu dan ia juga dapat meningkat kemahiran psikomotor, kognitif dan efektif seseorang individu itu. Selain itu, permainan ini juga dapat meningkatkan kecergasan tubuh badan dengan melakukan beberapa pergerakan asas yang merangkumi pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. Justeru itu, seseorang individu dapat mempraktiskan aspek jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial (JERIS) yang selaras dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK)

3.0 OBJEKTIF Permainan kanak-kanak di sekolah banyak bertujuan untuk membantu murid-murid mencapai perkembangan yang menyeluruh menerusi kegiatan jasmani yang tersusun. Terdapat tiga objektif terhadap dominan perkembangan iaitu psikomotor, kognitif dan efektif.

3.1 : Bidang Psikomotor • Dapat menghasilkan kertas kerja untuk mengelola sekurang-kurangnya satu permainan kecil kategori jaringan/ dinding. • Dapat melibatkan koordinasi otot-saraf,kelajuan,imbangan,kelenturan dan daya tahan secara maksimum • Dapat merekacipta satu permainan kecil yang sesuai untuk murid Tahap Satu dan

• Dapat membina keyakinan dan komitmen pelajar terhadap tugasan yang diberi.0 KUMPULAN SASARAN Tahap 2 iaitu tahun 4.Tahap Dua. • Dapat membandingbeza permainan kecil yang dilakukan dengan permainan tradisional yang sebenar. • Dapat belajar membahagikan tugasan yang diberi bagi memastikan kerja dapat diselesaikan teapt pada masanya.3 : Bidang Efektif • Dapat memupuk sikap berkerjasama dalam ahli kumpulan. 5. • Dapat mencipta satu set permainan yang sesuai dengan tahap murid yand dipilih. 3. • Dapat menerapkan nilai-nilai murni seperti semangat kesukanan. • Dapat mengaplikasi pemahaman terhadap tahap kecergasan seperti kepantasan. semangat berkerjasama. 3. tahun 5 dan tahun 6. 4.0 JANGKA MASA Jangka masa yang diperlukan untuk menghabiskan satu set permainan ialah 5 .10 minit. 8.0 TEMPAT Gimnasium Saidina Hamzah 7.0 TARIKH Amali permainan kanak-kanak ini dijalankan pada 30/04/2010. ketangjasan dan kekuatan dapat dipertingkatkan. kebolehan menyesuaikan diri dan kebolehan memimpin pasukan dalam diri pelajar. • Dapat mengaplikasi pergerakan-pergerakan asas yang dipelajari dari subjek Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJM 3102) ini.2 : Bidang Kognitif • Dapat belajar dan menghasilkan satu kertas kerja yang bermutu. 6.0 BILANGAN PESERTA . • Dapat menyelesaikan dan menyatakan langkah-langkah permainan serta peraturan permainan tersebut.

Setiap kumpulan terdiri daripada 4 kumpulan. 9.04 MUHAMMAD ZAHID BIN MOHAMMAD KHALID MUHAMMAD SAFIQ BIN ABDUL RAZAK MOHD HANIFF BIN HAMID AHMAD DUR IHSAN BIN ZULKIFLI AHMAD ZULHELMI BIN RAMLAN AHMAD SAIFULDIN BIN ABU BAKAR . Bangi) PENASIHAT En Jaflus Bin Bahari (Pensyarah Jabatan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan) PENGERUSI Adi Syazwan Bin Saparudin NAIB PENGERUSI Muhammad Izzudin Bin Aris SETIAUSAHA Mohd Azlan Bin Saheimi AJK PERALATAN Shahrul Nizam Bin Mohd Azlan 9.0 PANDUAN PELAKSANAAN PERMAINAN 9.1 JAWATANKUASA KERJA PENAUNG Tuan Haji Amin Bin Mohd Rashid (Pengarah IPGM Kampus Pendidikan Islam.2 SENARAI NAMA PESERTA DAN KUMPULAN PISMP 1. Dalam setiap permainan memerlukan 2 kumpulan.

MUHAMMAD AZMIR BIN MAZLAN MUHAMMAD KHALIL BIN MOHD YUSOF 9.3 SENARAI SEMAK GERAK KERJA Sebelum BIL 1 2 3 4 SENARAI SEMAK SEBELUM PERLAKSANAAN PERMAINAN Mengadakan perbincangan dengan semua ahli kumpulan Melantik ahli jawatankuasa pertandingan serta senarai tugas masing-masing Membuat kertas kerja Menghantar kertas kerja kepada pensyarah pembimbing dan diluluskan YA TIDAK CATATAN Semasa BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 SENARAI SEMAK SEMASA PERLAKSANAAN PERMAINAN Memastikan keadaan kesihatan pelajar Memastikan pakaian pelajar adalah sesuai Memastikan pelajar berada di tempat yang selesa Memastikan pelajar memanaskan badan dengan cara yang betul Penyemakan alatan Mengambil kehadiran pelajar Memastikan keadaan disiplin pelajar terkawal Kemudahan peti pertolongan cemas disediakan Memberi penerangan tentng aktiviti yang akan dijalankan Memastikan bahawa guru menjalankan demontrasi permainan Memastikan keadaan gelanggang selamat Pengadil mestilah berada di kawasan permainan sepanjang permainan berlangsung YA TIDAK CATATAN Selepas BIL 1 2 3 SENARAI SEMAK SELEPAS PERLAKSANAANPERMAINAN Post Mortem Mengemas kawasan gelanggang Menyimpan semula alatan yang digunakan YA TIDAK CATATAN .

gelanggang takraw/badminton 9.4 Membuat refleksi terhadap perlaksanaan permainan 9.1 Pelan Kedudukan Perlaksanaan Permainan GELANGGANG PERMAINAN X X X X .4 SENARAI ALATAN Raket.5 PROSEDUR PELAKSANAAN PERMAINAN 9. Bola Getah. Net Takraw/badminton.5.

5. Setiap kumpulan terdiri daripada 4 orang pemain dan setiap pemain haruslah mempunyai raket masing-masing ii.2 Langkah-Langkah Pelaksanaan Permainan i.X X X X *Gelanggang Sepak Takraw KEDUDUKAN PEMAIN 9. Pemain yang melakukan servis hendaklah memukul bola getah dari arah bawah sahaja . Permainan dimulakan dengan salah seorang pemain berada di kawasan servis iii.

Pertukaran servis berlaku apabila pihak lawan berjaya mematikan bola vii. Mata diberikan apabila bola getah jatuh di atas gelanggang atau pemain melakukan kesilapan sewaktu servis dan hantaran semula vi.pemain memakai pakaian dan kasut sukan yang sesuai. mata akan diberikan kepada pihak lawan viii.pingpong dan badminton Variasi : . . Kesedaran taktikkal Prinsip pergerakan : . jaring. Apresiasi permainan Peraturan permainan: . Langkah keselamatan : .koordinasi mata dan tangan . .fokus kepada bola dan kedudukan lawan. Bil pemain: 4 orang sekumpulan. Pemain bebas bergerak dan menentukan strategi permainan tersendiri Langkah /peringkat Penjelasan Bentuk permainan Nama permainan : Ping Ton Kawasan permainan : gelanggang takraw/dalam dewan badminton. bola getah. .Permain perlu menghantar bola kepada pihak lawan melepasi jaring. Pengubahsuaian permainan : . Pasukan lawan haruslah menyambut bola getah dengan menggunakan raket dan perlu menimbang bola sebanyak 2 atau 3 kali sahaja sebelum menghantar kembali kepada pihak lawan v.pemain tidak dibenarkan melantun bola dengan raket melebihi 3 kali. Alatan : gelanggang takraw.Memastikan gelanggang tidak licin dan bebas daripada bendasing.menggunakan bola getah menggantikan bulu tangkis.pelajar dibahagikan kepada 2 kumpulan dan setiap kumpulan terdiri daripada 4 orang pelajar.iv. . raket.Dalam satu kumpulan . . Sekiranya bola getah terkena badan.Bola hendaklah dilantun sekali sebelum membuat hantaran ke pihak lawan.

perhatikan kedudukan pihak lawan . . .Hantarkan kepada tangan lawan yang lemah.Kawalan mengimbang dan menghantar balik bola.permainan akan ditamatkan selepas salah satu kumpulan telah dapat mengutip 21 mata.Kawalan bola .. Membuat keputusan Apa dan kenapa perlu dilakukan : .Strategi mengusun ahli kumpulan . .Merejam bola dengan menggunakan satu tangan.Menghayunkan tangan dari depan ke belakang semasa membuat lompatan.Saiz gelanggang takraw .Perhatikan gerak-geri pihak lawan yang mengambil bola .hantaran bola ke tempat kosong dan sudut yang sukar.Kedudukan badan mengikut arah tuju bola. Situasi semasa dan lanjut : . 2) teknik menahan : antisipasi lawan . Ruang dan masa : .perhatikan kedudukan lawan lawan.menilai situasi dalam ruang yang ada untuk menyerang .mengenalpasti ruang kosong dan tangan yang lemah untuk menghantar bola ke arah pihak lawan. . .Bertindak balas daripada perlakuan pihak lawan untuk membuat keputusan.mengangkat tangan dan melompat dengan kedua-dua belah lutut.Anggar perlakuan dan pergerakan bola.menggunakan taktik menyerang untuk mendapatkan mata. Kesan kelemahan : . Perlaksanaan kemahiran Prestasi Butiran mengajar: 1) teknik menyerang : teknik merejam . . .Menggunakan taktik menahan untuk mengelakkan pihak lawan daripada mendapatkan mata. .

Pakaian • Setiap kumpulan dikehendaki memakai pakaian sukan yang sesuai. keluar daripada kawasan permainan. tidak melepasi jaring (kayu) dan kumpulan tersebut menimbang bola lebih dari tiga kali. Keselamatan • Jawatankuasa pengelola pertandingan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kecuaian yang boleh menyebabkan kemalangan. kecederaan ataupun kehilangan harta benda sebelum. • Mata dikira apabila bola yang dihantar tidak dapat diambil oleh pihak lawan.Penilaian : . • Bola yang digunakan mestilah lembut dan tidak terlalu keras. • Pengiraan mata ialah sebanyak 21 mata iaitu seperti pengiraan permainan badminton. • Pastikan jarak pemain antara kumpulan yang lain sesuai bagi mengelakkan kemalangan berlaku. • Permainan ini hendaklah dimainkan di kawasan yang tertutup dan dapat membolehkan bola melantun apabila melantun ke lantai. • Pakaian yang dipakai mestilah sesuai.5. semasa dan selepas pertandingan. ( pakaian sukan yang lengkap) .Jatuhkan bola dalam kawasan pihak lawan untuk mendapatkan mata.3 Peraturan Dan Syarat-Syarat Permainan Penyertaan • Peserta terdiri daripada pelajar kumpulan PISMP Pendidikan Jasmani • Bilangan peserta dari setiap kumpulan adalah seramai empat orang Format pertandingan • Mempunyai dua set permainan (set penentuan akan diadakan jika setiap kumpulan terikat) • Bola hanya dibenarkan ditimbang sebanyak tiga kali sahaja sebelum diberikan kepada ahli kumpulan yang lain atau pihak lawan. 9.prestasi diambil kira dengan jumlah hantaran seseorang dapat dilakukan ke pihak lawan dan hadkan hantaran balik dari pihak lawan. .

Hal ini kerana murid-murid perlu menumpukan sepenuh perhatian mereka sewaktu bermain untuk menyambut hantaran daripada pihak lawan.0 RUMUSAN Melalui permainan kanak-kanak “Ping-Ton” ini. C. Faudations of Physical Education and Sport (th Edision. Permainan ini juga memberikan keseronokan kepada murid-murid. permainan kanak-kanak “Ping-Ton” bukan sahaja dapat menjadikan belajar lebih cerdas dan sihat tetapi dapat menerapkan pelbagai kemahiran asas dan nilai-nilai murni dalam diri murid-murid. permainan ini juga dapat mengeratkan hubungan sesama pelajar dan menerapkan semangat kesukanan dalam diri murid-murid. Selain itu. murid-murid akan menjadi seronok ketikan bermain dan sekali gus membantu mereka untuk menguasai keamahiran asas yang ingin diajar. St . Kemahiran asas menimbang bola Melalui penerapan ini. BIBLIOGRAFI Buucher. Melalui persaingan yang sihat dapat membantu murid-murid untuk meningkatkan kemahiran mereka dan sekali gus membantu mereka mahir dalam kemahiran tersebut. Antara kemahiran asas yang dapat diterapkan kepada murid-murid ialah: 1. A (1993). Hal ini sekali gus dapat membantu murid-murid untuk memberi sepenuh tumpuan mereka sewaktu berada di dalam kelas.10. Hal ini kerana melalui permainan ini setiap pelajar diberi peluang untuk bermain dan menentukan srategi mereka sendiri. murid-murid dapat menggunakan kemahiran asas yang dipelajari dalam permainan badminton dan ping pong. Secara keseluruhannya. Kemahiran asas memukul bola 3. Permainan ini juga memberi peluang kepada pelajar bersaing sesama mereka. Selain itu. Kemahiran asas servis 2. murid-murid dapat belajar beberapa kemahiran asas bagi permainan badminton dan ping-pong. Oleh sebab yang demikian. melaui permainan “Ping-Ton” ini juga dapat meningkatkan konsentrasi murid-murid.

siri pendidikan Fajar bakti . dynamic education For Elementery School Children . Great Britain. Schoolantis Publications Ltd P. pendidikan pergerakan Mudah. pengajaran Pendidikan Jasmani untuk sekolahsekolah rendah. Selangor. siri Pendidikan Longman Vasudevan T. Arasoo (1991). Shah Alam. 11th United states of Amarica allyn and Bacon Inc Pauline Wetton (1987) bright idea games for PE. Selangor . Edisi Kedua. pendidikan Jasmani di sekolah rendah. Siri Pendidikan fajar bakti Teng Boon Tong (1992).Louis: VC Mosby Pangrazi dauer (1995).Y Ramakrisnan (1998).

 09%..970108907.8.5507./.3..3 5072.09 4.7.3.3    $#% #. 02-:.09.

/23943 0.7.-..39.3.

3./23943    !# $&#!$!#  !0.3.30/:/:.8.3!072.3 !#       .3!07..-.

!0.7.3.7.5502.3.202::-4.3502. 2025:3. 8.3807.:.3.3.83 2..8047.-.3/03..7.5:25:.8.47.3/.3907/7/.320.3502..3  $09./.092..3807.3-07.3.803/.3/2:. .8..75./.83 !072. .38.3809..3.%.09.7.3!072..3..8 !02.3.7:8.3$05. &&!        .    0././.

3-0-.39.203.3907803/7  ./.-4.8-0707.:.3.3.308.3 .7.9.5. .09.09/.-..9.80.5.90703.8/.3203039:.09.3-4.3897.5.202./. !.5./03./.7. !079:.3.9.5.9:807.702-.3-07.80-0:2203.3.380.9:/. !02.37.80-.:502.3802:..7:8.2-:9-4. $07.9.3-4.8:..3 507:2032-.3..-..3203:3. ...-4..305..3 2...3.39.8-07.3...:.3 20.-..09. ..3.3 .9.3807./..8.3/-07.905072.5.3.3.9./-07.:.. 05.

3..39.2..3.3.8.3 .5073.7.35072.5072.3 039:5072.9!030.3!3%43 .8.3.30.

.. ..3 53543/.80-0:2202-:./.85072.3/.3.3.09 200-.8:.3-.3.3907/7/.3 . !738550707.39:380.2.3./.3/.39/.3.3202.080././.3808:.7 !072.9.9.7..73 .83 !03:-..3-4..37.39/.3507:203.3 447/3.3.09 -4./.75.8:98:.3.3.39.3-::9.3.9.35072.3/./.305.30.73  5708.2/0..30.9.7.75.09.89.3 502. 47.35072.39...7..05.3./.3 .305..82.5:25:.-03/.9.9:7.3 502. 7.320..3809.39:3-4.8..30/:/:./-03./.3-0-..38 4.39.5.347.3-.03/.3 .-4..380:25:.7/-..203.:25:.8 203:3.09.32005.3 50.8/./.39../23943 './23943 502.7./03.5.  080/.39.3 !07.7.39..3 14:805.28.9::25:. 02.7-4.350..

32.8.307.9:9.897:.30/:/:...3 507.9::25:. 5072.30/:/:.3.35.9..39./...3:39:2030.302.9.7.5.:25:.9425.38:.350707.7-4.3 5.905:9:8.3 .3 .3802.32.320425.202-:.3.3./.3.90203:8:3.3/.507.3-4.7507.27:.3. 0/:/:.7.905:9:8.88.9.8.3.3:39:203/..30/:.7-.5.3.35.39..3-4.3/. /:.3.3002.9/03.2--4.09025.3..3/.2.39.8.:.39.3 203.32032-..7/05. 203/../.39.3 !07.:.0 .35.3 070.3203:9..8.. 0793/.9.. 075.3203.39032070.3 507.:39:20307.920307.3/9.9.32./03../.39.9.3.75../.38.3 20303./.3-4. 03:3.3.3. $97.38:/:9.7.390. .   #:.3/.94843/...302.0.  08.7 90320307./.75.8/.2-4.30-0..3.3.9.3 ..3/.3.39.7.5.507:/.9.9.9.3203.9::-4. 3.38005..9.39.3  !07.7.3/.3:9 203:3.9203..2 203.:9:9 03.3:39:202-:./.39.3.-.3...3985.5..303.305.3 !7089. $.5.3203:3.8.  $9:.5.-4..8802.3..3..-0.:3..8:97.:39:203..:.89:.9203:95 2.7.7 .302.  02-:.8.34843/.3..99...8/.3203..3-.3  903203.

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

3.3:39:203. 0.305.07/.2:7/ 2:7/.3.3.9.8 .8././:.39. 20.38.7..7  $0.7/-0750:. 80.7-078.32070.390780-:9  !072.3.8.8.8  $0.33.307.3-4.3.2-:9.3 80.9 203.3-0.2070.9/907.3.2.5072.9..5.70-.8 02.3.3/$5479 9/843 $9 .39:2070.9/..5.7.5.3808.920307. /.7.202-07.3/.5..7.3 20307./. !3 %43 -:.9./23943/./ 80743409.3/.3.3.3203039:.39:2:7/ 2:7/:39:2033.:5072.080:7:.908:.3.. 5072.7/.3203. 3..943..550.5.9-0.3.50. !3 %43 3 2:7/ 2:7//.-.8.32070. #&&$ 0..8807.50..07  .02.302.902070.3.803/7 080-.3:-:3. 0.5.3/02.3.9.3 .5.82032-.5.202./.33:. 0.7...3.2/72:7/ 2:7/   #  ::.7/.3.8 2:7/ 2:7/ .34380397.3:39:-072.350-.3 2070.38.7.30807434.7.8202::-4.7.39:2:7/ 2:7/:39:202-0780503:9:25:.3.3-.3.:5072.39: 20..7-0-07.39: 5072.8..7.//.5/.2.380.943841!8./23943/.302.8./.5..3.7.3.3.7.33:.7.3/. 02.5.  02..33.3 .3/.2.3.5.5..8.3.8-.9:-07.2:7/ 2:7/507:203:25:.920307.9202-.3..38.:5072.8/.2:7/ 2:7/ .9203:3.3. 02.5.2:73/.5.3/.3 /50.305.:50307./.33809. 202-0750:.380503:507.3.:8/.92033./.3802.2/72:7/ 2:7/ !072.:39:203:.8./.3-.:/.75.333/.3.3./.20.305.. ./.:8202-. 02.8/.3 2:7/ 2:7/...2.9:-072.8..8.5.3 !3 %43 3:.25072.353 543 39.33:.9202-..8.7/. .80.353543  $0.307.:5078.9909.3 87..33 2:7/ 2:7//.3.7.39:2070.3-072.:8202-.3808.380.

:07 /3.4:8'48- !..3 $.3!03//.208147! 70.9 %03443%43 503//.7-..3..37./.979.44/7039 &390/89.703/. $0.3:39:804.350707.433.9  .3.7..0/:..82.347 87503//.398 !:-.783..2. 804.3 '.3:/.3..82.3.7.3/.3 503//.31.347 87!03//.44. $0.3/804..94389/ ! #.7-.3% 7.3432...943470203907$. !..8:/0.844 503. $. /80/:.908412..2.2 $7 !03//.:3009943 -79/0.703/.