P. 1
Contoh Kertas Kerja Permainan Kanak

Contoh Kertas Kerja Permainan Kanak

|Views: 99|Likes:
Published by Marsila John

More info:

Published by: Marsila John on Sep 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2013

pdf

text

original

CONTOH KERTAS KERJA PERMAINAN KANAK-KANAK

1.0 TAJUK PERMAINAN : “Ping Ton” Permainan Kategori Jaring/Dinding

2.0 MATLAMAT

Permainan kanak- kanak ini diwujudkan adalah unutuk memenuhi syarat-syarat ujian amali PJM 3102 Pergerakan Asas. Terdapat empat jenis komponen di dalam permainan kecil pergerakan asas iaitu sasaran (target), pukulan, jaring/ dinding dan kategori serangan/ kawasan. Permainan yang dibincangkan ini adalah dalam kategori jarring / dinding. Nama permainan ini ialah Pington iaitu gabungan antara permainan badminton dan pingpong. Permainan ini dikatakan dapat meningkatkan kemahiran pergerakan asas individu dan ia juga dapat meningkat kemahiran psikomotor, kognitif dan efektif seseorang individu itu. Selain itu, permainan ini juga dapat meningkatkan kecergasan tubuh badan dengan melakukan beberapa pergerakan asas yang merangkumi pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. Justeru itu, seseorang individu dapat mempraktiskan aspek jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial (JERIS) yang selaras dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK)

3.0 OBJEKTIF Permainan kanak-kanak di sekolah banyak bertujuan untuk membantu murid-murid mencapai perkembangan yang menyeluruh menerusi kegiatan jasmani yang tersusun. Terdapat tiga objektif terhadap dominan perkembangan iaitu psikomotor, kognitif dan efektif.

3.1 : Bidang Psikomotor • Dapat menghasilkan kertas kerja untuk mengelola sekurang-kurangnya satu permainan kecil kategori jaringan/ dinding. • Dapat melibatkan koordinasi otot-saraf,kelajuan,imbangan,kelenturan dan daya tahan secara maksimum • Dapat merekacipta satu permainan kecil yang sesuai untuk murid Tahap Satu dan

10 minit. • Dapat mencipta satu set permainan yang sesuai dengan tahap murid yand dipilih. ketangjasan dan kekuatan dapat dipertingkatkan.0 KUMPULAN SASARAN Tahap 2 iaitu tahun 4. 5. 3. • Dapat belajar membahagikan tugasan yang diberi bagi memastikan kerja dapat diselesaikan teapt pada masanya. • Dapat mengaplikasi pergerakan-pergerakan asas yang dipelajari dari subjek Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJM 3102) ini.0 BILANGAN PESERTA .0 TARIKH Amali permainan kanak-kanak ini dijalankan pada 30/04/2010.Tahap Dua. • Dapat membina keyakinan dan komitmen pelajar terhadap tugasan yang diberi.0 TEMPAT Gimnasium Saidina Hamzah 7. kebolehan menyesuaikan diri dan kebolehan memimpin pasukan dalam diri pelajar. tahun 5 dan tahun 6. • Dapat menyelesaikan dan menyatakan langkah-langkah permainan serta peraturan permainan tersebut.2 : Bidang Kognitif • Dapat belajar dan menghasilkan satu kertas kerja yang bermutu. semangat berkerjasama. • Dapat menerapkan nilai-nilai murni seperti semangat kesukanan. 4. 3. 8.3 : Bidang Efektif • Dapat memupuk sikap berkerjasama dalam ahli kumpulan. • Dapat mengaplikasi pemahaman terhadap tahap kecergasan seperti kepantasan. • Dapat membandingbeza permainan kecil yang dilakukan dengan permainan tradisional yang sebenar. 6.0 JANGKA MASA Jangka masa yang diperlukan untuk menghabiskan satu set permainan ialah 5 .

9.1 JAWATANKUASA KERJA PENAUNG Tuan Haji Amin Bin Mohd Rashid (Pengarah IPGM Kampus Pendidikan Islam. Dalam setiap permainan memerlukan 2 kumpulan.2 SENARAI NAMA PESERTA DAN KUMPULAN PISMP 1.04 MUHAMMAD ZAHID BIN MOHAMMAD KHALID MUHAMMAD SAFIQ BIN ABDUL RAZAK MOHD HANIFF BIN HAMID AHMAD DUR IHSAN BIN ZULKIFLI AHMAD ZULHELMI BIN RAMLAN AHMAD SAIFULDIN BIN ABU BAKAR .0 PANDUAN PELAKSANAAN PERMAINAN 9.Setiap kumpulan terdiri daripada 4 kumpulan. Bangi) PENASIHAT En Jaflus Bin Bahari (Pensyarah Jabatan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan) PENGERUSI Adi Syazwan Bin Saparudin NAIB PENGERUSI Muhammad Izzudin Bin Aris SETIAUSAHA Mohd Azlan Bin Saheimi AJK PERALATAN Shahrul Nizam Bin Mohd Azlan 9.

MUHAMMAD AZMIR BIN MAZLAN MUHAMMAD KHALIL BIN MOHD YUSOF 9.3 SENARAI SEMAK GERAK KERJA Sebelum BIL 1 2 3 4 SENARAI SEMAK SEBELUM PERLAKSANAAN PERMAINAN Mengadakan perbincangan dengan semua ahli kumpulan Melantik ahli jawatankuasa pertandingan serta senarai tugas masing-masing Membuat kertas kerja Menghantar kertas kerja kepada pensyarah pembimbing dan diluluskan YA TIDAK CATATAN Semasa BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 SENARAI SEMAK SEMASA PERLAKSANAAN PERMAINAN Memastikan keadaan kesihatan pelajar Memastikan pakaian pelajar adalah sesuai Memastikan pelajar berada di tempat yang selesa Memastikan pelajar memanaskan badan dengan cara yang betul Penyemakan alatan Mengambil kehadiran pelajar Memastikan keadaan disiplin pelajar terkawal Kemudahan peti pertolongan cemas disediakan Memberi penerangan tentng aktiviti yang akan dijalankan Memastikan bahawa guru menjalankan demontrasi permainan Memastikan keadaan gelanggang selamat Pengadil mestilah berada di kawasan permainan sepanjang permainan berlangsung YA TIDAK CATATAN Selepas BIL 1 2 3 SENARAI SEMAK SELEPAS PERLAKSANAANPERMAINAN Post Mortem Mengemas kawasan gelanggang Menyimpan semula alatan yang digunakan YA TIDAK CATATAN .

Bola Getah. gelanggang takraw/badminton 9. Net Takraw/badminton.1 Pelan Kedudukan Perlaksanaan Permainan GELANGGANG PERMAINAN X X X X .5 PROSEDUR PELAKSANAAN PERMAINAN 9.4 SENARAI ALATAN Raket.4 Membuat refleksi terhadap perlaksanaan permainan 9.5.

Permainan dimulakan dengan salah seorang pemain berada di kawasan servis iii. Pemain yang melakukan servis hendaklah memukul bola getah dari arah bawah sahaja .5.X X X X *Gelanggang Sepak Takraw KEDUDUKAN PEMAIN 9.2 Langkah-Langkah Pelaksanaan Permainan i. Setiap kumpulan terdiri daripada 4 orang pemain dan setiap pemain haruslah mempunyai raket masing-masing ii.

pelajar dibahagikan kepada 2 kumpulan dan setiap kumpulan terdiri daripada 4 orang pelajar. Mata diberikan apabila bola getah jatuh di atas gelanggang atau pemain melakukan kesilapan sewaktu servis dan hantaran semula vi. Alatan : gelanggang takraw.pemain tidak dibenarkan melantun bola dengan raket melebihi 3 kali.koordinasi mata dan tangan .pingpong dan badminton Variasi : . Kesedaran taktikkal Prinsip pergerakan : . . . jaring.menggunakan bola getah menggantikan bulu tangkis.Bola hendaklah dilantun sekali sebelum membuat hantaran ke pihak lawan. . Langkah keselamatan : .fokus kepada bola dan kedudukan lawan. Pemain bebas bergerak dan menentukan strategi permainan tersendiri Langkah /peringkat Penjelasan Bentuk permainan Nama permainan : Ping Ton Kawasan permainan : gelanggang takraw/dalam dewan badminton.Memastikan gelanggang tidak licin dan bebas daripada bendasing. Pertukaran servis berlaku apabila pihak lawan berjaya mematikan bola vii. . Pasukan lawan haruslah menyambut bola getah dengan menggunakan raket dan perlu menimbang bola sebanyak 2 atau 3 kali sahaja sebelum menghantar kembali kepada pihak lawan v.pemain memakai pakaian dan kasut sukan yang sesuai. Apresiasi permainan Peraturan permainan: . Bil pemain: 4 orang sekumpulan. Pengubahsuaian permainan : . mata akan diberikan kepada pihak lawan viii. raket.Dalam satu kumpulan . . Sekiranya bola getah terkena badan.iv. bola getah.Permain perlu menghantar bola kepada pihak lawan melepasi jaring.

Menggunakan taktik menahan untuk mengelakkan pihak lawan daripada mendapatkan mata.Perhatikan gerak-geri pihak lawan yang mengambil bola . . Membuat keputusan Apa dan kenapa perlu dilakukan : .hantaran bola ke tempat kosong dan sudut yang sukar. . Ruang dan masa : .Kawalan mengimbang dan menghantar balik bola. Kesan kelemahan : .mengangkat tangan dan melompat dengan kedua-dua belah lutut. ..Bertindak balas daripada perlakuan pihak lawan untuk membuat keputusan.perhatikan kedudukan lawan lawan.Strategi mengusun ahli kumpulan . .mengenalpasti ruang kosong dan tangan yang lemah untuk menghantar bola ke arah pihak lawan. .Anggar perlakuan dan pergerakan bola.Merejam bola dengan menggunakan satu tangan.menilai situasi dalam ruang yang ada untuk menyerang .Hantarkan kepada tangan lawan yang lemah.perhatikan kedudukan pihak lawan .menggunakan taktik menyerang untuk mendapatkan mata.permainan akan ditamatkan selepas salah satu kumpulan telah dapat mengutip 21 mata. Perlaksanaan kemahiran Prestasi Butiran mengajar: 1) teknik menyerang : teknik merejam .Menghayunkan tangan dari depan ke belakang semasa membuat lompatan. . 2) teknik menahan : antisipasi lawan . .Kawalan bola .Kedudukan badan mengikut arah tuju bola. .Saiz gelanggang takraw . Situasi semasa dan lanjut : .

9. • Pakaian yang dipakai mestilah sesuai. tidak melepasi jaring (kayu) dan kumpulan tersebut menimbang bola lebih dari tiga kali. • Permainan ini hendaklah dimainkan di kawasan yang tertutup dan dapat membolehkan bola melantun apabila melantun ke lantai. • Pengiraan mata ialah sebanyak 21 mata iaitu seperti pengiraan permainan badminton. ( pakaian sukan yang lengkap) . keluar daripada kawasan permainan. Keselamatan • Jawatankuasa pengelola pertandingan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kecuaian yang boleh menyebabkan kemalangan.Jatuhkan bola dalam kawasan pihak lawan untuk mendapatkan mata.3 Peraturan Dan Syarat-Syarat Permainan Penyertaan • Peserta terdiri daripada pelajar kumpulan PISMP Pendidikan Jasmani • Bilangan peserta dari setiap kumpulan adalah seramai empat orang Format pertandingan • Mempunyai dua set permainan (set penentuan akan diadakan jika setiap kumpulan terikat) • Bola hanya dibenarkan ditimbang sebanyak tiga kali sahaja sebelum diberikan kepada ahli kumpulan yang lain atau pihak lawan.Penilaian : . • Mata dikira apabila bola yang dihantar tidak dapat diambil oleh pihak lawan. • Pastikan jarak pemain antara kumpulan yang lain sesuai bagi mengelakkan kemalangan berlaku. Pakaian • Setiap kumpulan dikehendaki memakai pakaian sukan yang sesuai. kecederaan ataupun kehilangan harta benda sebelum. . • Bola yang digunakan mestilah lembut dan tidak terlalu keras.prestasi diambil kira dengan jumlah hantaran seseorang dapat dilakukan ke pihak lawan dan hadkan hantaran balik dari pihak lawan.5. semasa dan selepas pertandingan.

Hal ini kerana murid-murid perlu menumpukan sepenuh perhatian mereka sewaktu bermain untuk menyambut hantaran daripada pihak lawan. Hal ini sekali gus dapat membantu murid-murid untuk memberi sepenuh tumpuan mereka sewaktu berada di dalam kelas. Oleh sebab yang demikian. Kemahiran asas menimbang bola Melalui penerapan ini. A (1993). permainan ini juga dapat mengeratkan hubungan sesama pelajar dan menerapkan semangat kesukanan dalam diri murid-murid. St . murid-murid dapat belajar beberapa kemahiran asas bagi permainan badminton dan ping-pong. Hal ini kerana melalui permainan ini setiap pelajar diberi peluang untuk bermain dan menentukan srategi mereka sendiri. permainan kanak-kanak “Ping-Ton” bukan sahaja dapat menjadikan belajar lebih cerdas dan sihat tetapi dapat menerapkan pelbagai kemahiran asas dan nilai-nilai murni dalam diri murid-murid. Kemahiran asas memukul bola 3.0 RUMUSAN Melalui permainan kanak-kanak “Ping-Ton” ini. Permainan ini juga memberikan keseronokan kepada murid-murid. murid-murid akan menjadi seronok ketikan bermain dan sekali gus membantu mereka untuk menguasai keamahiran asas yang ingin diajar. melaui permainan “Ping-Ton” ini juga dapat meningkatkan konsentrasi murid-murid.10. Kemahiran asas servis 2. BIBLIOGRAFI Buucher. C. Faudations of Physical Education and Sport (th Edision. Secara keseluruhannya. Selain itu. Selain itu. Melalui persaingan yang sihat dapat membantu murid-murid untuk meningkatkan kemahiran mereka dan sekali gus membantu mereka mahir dalam kemahiran tersebut. Permainan ini juga memberi peluang kepada pelajar bersaing sesama mereka. murid-murid dapat menggunakan kemahiran asas yang dipelajari dalam permainan badminton dan ping pong. Antara kemahiran asas yang dapat diterapkan kepada murid-murid ialah: 1.

Arasoo (1991). dynamic education For Elementery School Children . Selangor . 11th United states of Amarica allyn and Bacon Inc Pauline Wetton (1987) bright idea games for PE. Selangor. pengajaran Pendidikan Jasmani untuk sekolahsekolah rendah. Edisi Kedua.Y Ramakrisnan (1998). Shah Alam. siri pendidikan Fajar bakti .Louis: VC Mosby Pangrazi dauer (1995). siri Pendidikan Longman Vasudevan T. Schoolantis Publications Ltd P. pendidikan pergerakan Mudah. Great Britain. Siri Pendidikan fajar bakti Teng Boon Tong (1992). pendidikan Jasmani di sekolah rendah.

3    $#% #. 09%../.3.7. 02-:..3.970108907.3 5072.09 4.5507.09.8.

7.-.3..39./23943 0.

3!07./23943    !# $&#!$!#  !0.3.30/:/:.3!072.8..3.-.3 !#       .

75.3809.:./.320./.3. 2025:3.3.3./.7.!0.3907/7/.3.3  $09..-.3$05.3.8.202::-4.3!072..3/2:.7.8047.3807.3.5502.3/03.3502.7:8..803/.09.7...3.47.5:25:.3502. ..092..8 !02.    0.7..3/.3807. .3.83 2./. &&!        . 8.%.3-07.8.38.83 !072.

305.5.5..-4.3-0-.80-.3-4.3..8-07.09/.09..203./-07.5.:..308.5.7.3203:3.09.3.3907803/7  ..7...80-0:2203.9./.80..8.9.3 .:502.-.9./.-.-..9:/. !02...2-:9-4..90703.. 05.. !079:.5.5.8/.:.3.702-./03.380.3203039:.3.3 2.3-4.9.9. .3 20.-4..3.3./.3 507:2032-.9:807.3.:. . !.8:.37../.39.3897.7:8.3.202.3-07. $07.09.39.3.3802:.3 .905072. .3.3/-07..8-0707.3807.9.

3 .30.3.3..3.9!030.3.5073.39..35072.8.3!3%43 .7.5072.8.3 039:5072.2.

3 ../.3..73 .3.35072.03/... 7..82.3-0-.39/..30.3 50./03.7..5:25:.09.3 447/3.3.5.3907/7/.09 200-.3-.3 53543/..305./..2/0..9.3..38 4.28.. !738550707.7/-.3 14:805.8/.2.3202.80-0:2202-:.75..8:98:.7.-03/.89..30.3.39..3/.320./.75.7 !072.7.3.8 203:3.3-.3 502.3808:.-4.3/.347.3.305.080.85072.3507:203.09.9./.39:3-4./23943 502.5.3.9:7./. 47.3 !07.9::25:.39.9.  080/./.83 !03:-.380:25:.3809.32005.35072..7./.39.30/:/:.39. .7-4.8:.05.3./.9.73  5708.350.8.3 .9.3 .39..203.09 -4.39././23943 '.3.3/.37.3-::9.39:380.7.3 502.:25:./-03.39/. 02...3-4.

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

3:39:804.908412.208147! 70. /80/:. !.44/7039 &390/89.3:/.3/.703/.9  .3 $.347 87!03//. $0.2 $7 !03//..3432.44. $.979.943470203907$.8:/0.94389/ ! #.4:8'48- !.3% 7. 804.3..82...3!03//.703/.7.350707...398 !:-.0/:.347 87503//.3.31.7-.3. $0.844 503..:3009943 -79/0....37.9 %03443%43 503//..3.2.7.82./.2..3/804.7-.783.:07 /3.3 '.433.3 503//.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->