P. 1
Refleksi Big Ain

Refleksi Big Ain

|Views: 160|Likes:
Published by NurainMohdNasir

More info:

Published by: NurainMohdNasir on Sep 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2013

pdf

text

original

NURAIN BT MOHD NASIR 2 PISMP PEMULIHAN Refleksi 1 (Gotong-royong di Pantai Bukit Kluang) Alhamdulillah… Akhirnya saya berjaya

menjalani Program Bina Insan Guru bagi semester 2 ini dengan jayanya. Secara keseluruhannya saya yakin program ini mampu mendidik saya untuk lebih menghargai alam serta berinteraksi baik dengan masyarakat luar. Semua aktiviti yang saya lalui amat berkesan dan mempunyai rasional yang tersendiri. Selain itu saya dapat merasakan hubungan antara kami menjadi semakin akrab. Pensyarah yang penuh dengan dedikasi juga membuatkan saya merasakan amat senang untuk melakukan pelbagai aktiviti sepanjang program ini. Melalui program ini juga, saya menyedari kelemahan yang saya ada dan berjanji untuk memperbaikinya kelak.

Perjalanan program kami iaitu pada 25/9/2010, kelas kami telah mengadakan satu program BIG iaitu gotong-royong di Bukit Kluang. Pada waktu itu, kami telah bermula seawal jam 8.00 pagi. Sebelum memulakan perjalanan ke pantai, kami telah menikmati sarapan pagi terlebih dahulu. Selepas itu barulah kami beramai-ramai menuju ke pantai Bukit Kluang. Sepanjang perjalanan, kami telah diminta untuk mengutip sampah yang ada. Setelah selesai mengutip sampah, kami mengadakan sukaneka kecil. Pelbagai permainan telah kami jalankan bertujuan untuk memupuk sikap kerjasama dalam kumpulan. Sepanjang aktiviti dijalankan, pelbagai perkara baru yang telah saya pelajari, antaranya seperti kepentingan menjaga alam sekitar, sikap kerjasama, tolong menolong dan sebagainya.

Secara peribadi. . Aktiviti seperti ini juga mampu mengelakkan kesan pemanasan global yang sedang hangat diperkatakan oleh seluruh dunia kini. alam sekitar memang perlu dijaga bertujuan untuk mengelakkan pencemaran daripada berlaku. saya dapat menimba pelbagai ilmu dan pengalaman baru.Saya dapati. saya merasakan bahawa pantai Bukit Kluang perlu dijaga memandangkan ramai pengunjung yang dating ke pantai tersebut. Ini kerana kami bersama-sama membersihkan kawasan sekitar pantai. Aktiviti bergotong-royong juga amat baik dalam mengikat tali persaudaraan serta menghargai alam semula jadi. Kertas kerja kami juga pernah ditolak sekali kerana tempat kami dikatakan tidak sesuai. Saya juga berpendapat program seperti ini baik untuk meningkatkan insan guru dalam diri bakal guru. Namun. saya dapati aktiviti seperti ini menjadikan saya dan rakan-rakan lebih berkerjasama dalam melakukan pelbagai perkra. sikap tolong menolong dalam menjalankan aktiviti gotong royong ini dapat disemai. banyak lagi cabaran yang terpaksa kami lalui dalam melaksanakan program ini. saya gembira kerana akhirnya program ini berjaya dilaksanakan. Kemudian. Seterusnya. Selain itu. Kami saling tolong menolong bukan sahaja sewaktu gotong ronyong malahan sepanjang aktiviti-aktiviti lain dijalankan. Selain itu juga. Ini adalah untuk mengelakkan permandangan yang kurang baik dan mengurangkan tanggapan buruk masyarakat setempat mengenai kebersihan pantai tersebut.

dia perlulah berusaha untuk membantu mereka. kami telah berbincang mengenai isi yang perlu dibentangkan. melalui hal ini. Setelah selesai perbentangan kelima-lima kumpulan. Selain itu juga. saya sangat gembira kerana diberi peluang untuk mengikuti ceramah yang sangat bermakna ini kerana saya telah mempelajari pelbagai perkara baru. saya dapati sikap prihatin sememangnya penting dalam diri seorang guru. Beliau telah meminta kami membaca cerpen yang berkaitan dengan keprihatinan seorang guru dan kami diminta untuk membincangkan cerpen tersebut di dalam kumpulan.Refleksi 2 (Ceramah) Setelah selesai menjalankan BIG kedua iaitu ceramah yang diadakan pada 28/10/2010. Selain itu juga. Akhirnya. Memandangkan kumpulan yang saya sertai mempunyai ahli yang ramai. Sebelum perbentangan dijalankan. Ini kerana dalam ceramah yang diberikan. saya telah belajar banyak perkara. saya amat berharap agar pengalaman dan perkara yang saya pelajari ini akan dapat membantu saya kelak. penceramah jemputan telah menggunakan pendekatan keprihatinan. Ini kerana sebagai seorang guru. Jadi. Sekiranya murid menghadapi masalah. kami bersepakat untuk memulakan perbentangan kami dengan sebuah sketsa dan nyanyian. wajarlah sikap prihatin ini ditanam sejak awal lagi dalam jiwa para guru di Malaysia. saya telah mendapat satu cara baru untuk menjadi guru yang prihatin. Pertama. saya dan rakan-rakan menjadi lebih kreatif keana kami diminta membentangkan hasil tugasan yang kami siapkan dengan cara berbeza. dia bukan sahaja mengajar malahan mendidik dan menjaga murid-muridnya sehabis baik. . Mujurlah perbentangan kami berjalan dengan lancar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->