P. 1
PENGGUGURAN BAYI

PENGGUGURAN BAYI

|Views: 127|Likes:
Published by Suresh Ram

More info:

Published by: Suresh Ram on Sep 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/12/2013

pdf

text

original

(Clayton & Newton 1976) Menamatkan kehamilan sebelum mencapai usia hidup (23-24 minggu janin seberat 600 g (Ralph Benson 1977) Pengguguran secara spontan atau haram (WHO) Keguguran merupakan sesuatu yang berlaku secara spontan Pengguguran secara paksa sama ada dibolehkan atau tidak mengikut undang-undang .     Keluarnya kandungan dari rahim sebelum usia kehamilan 28 minggu.

segala ajaran ibu bapa akan dilupakan sedikit demi sedikit.  .Namun apakah faktor yang menyebabkan berlakunya gejala seperti ini? Ada yang berpendapat ianya bermula dari rumah lagi. Ini kerana ada diantara ibu bapa yang memberi didikan agama yang sempurna kepada anak mereka tetapi apabila meningkat dewasa dan anak-anak membawa haluan mereka sendiri. Maka anak-anak mula bertindak liar tanpa pengawasan ibu bapa. Mungkinkah didikan agama dari ibu bapa yang kurang terhadap anak-anak mereka atau terlebih didikan?  Tetapi ibu bapa tidak boleh dipersalahkan seratus peratus dalam hal ini.

Mungkin juga ianya berpunca dari kemajuan teknologi dan media cetak dan elektronik pada zaman sekarang yang banyak memberi pendedahan seks dan bahan yang tidak berfaedah kepada remaja. penyebaran VCD dan gambar lucah didalam internet juga menjadi punca yang turut mendorong seseorang terjebak ke lembah kezinaan yang membawa kepada lahirnya anak luar nikah disamping berleluasanya program-program hiburan yang melampau dalam masyarakat. Ini kerana diri sendiri sahaja yang mampu megubah segalanya. . Namun semuanya datang dari diri remaja itu sendiri samada mereka ingin memilih jalan yang betul atau tidak. Penayangan filem berunsur seks oleh media elektronik.

.Oleh itu. Ini kerana gejala pembuangan bayi ini adalah satu kesalahan yang amat kejam dan lebih kejam lagi dari perbuatan haiwan. Sedangkan haiwan juga mempunyai perasaan kasih sayang terhadap anak-anaknya sehingga sanggup mati demi anak. sesungguhnya gejala seperti ini tidak akan ada penghujungnya sekiranya tiada kesedaran di kalangan masyarakat untuk mengubah sikap mereka.

Seksyen 46 – ibu bapa boleh mendapatan bantuan atau nasihat mengenai anak mereka yang tidak dapat dikawal dengan baik. Rang undang-undang Jenayah Malaysia (penal code)  Sesiapa yang menbuang bayi akan dijatuhkan hukuman penjara selama 20 tahun . Anak ini akan ditahan di tempat yang dibenarkan di bawah kuasa mahkamah.Dibawah Akta Kanak-kanak 2001 – Akta 611: Seksyen 17 – anak yang dibuang akan dilindungi dan dijaga.

akan dihukum sekurangkurangnya selama 7 tahun dan juga denda. atau denda.Fasal 312 Kod Berkenaan Hukuman: Menyebabkan Keguguran  Sesiapapun yang sengaja menyebabkan keguguran seorang wanita akan dihukum penjara selama 3 tahun. Penjelasan: Sekiranya wanita itu sendiri yang menyebabkan keguguran tapi tak berhasil adalah termasuk didalam takrifan akta ini.  . atau kedua-duanya sekali. dan sekiranya mempercepatkan kelahiran.

 Pengecualian: Fasal ini tidak akan dipanjangkan kepada pakar perubatan di bawah Akta Perubatan 1971 kepada sesiapa yang memberhentikan kehamilan seorang wanita dan dia mempunyai penjelasan yang munasabah. iaitu sekiranya kehamilan yang menyebabkan risiko kehidupan wanita tersebut. adalah lebih baik sekiranya kehamilan itu di berhentikan . atau yang menyebabkan kemudaratan kepada kesihatan mental dan fizikal wanita tersebut.

dan juga denda. akan dihukum penjara sekurang-kurangnya selama 12 tahun. selepas perbuatan itu menyebabkan kematian spt wanita tersebut. Jika perbuatan tersebut tanpa keizinan si wanita. dan sekiranya perbuatan tersebut tanpa keizinan si wanita.Fasal 314 Kod Berkenaan Hukuman: perbuatan yang menyebabkan kematian dengan niat menggugurkan kandungan. Penjelasan: ini tidak menjadi kesalahan utama sekiranya pesalah sepatutnya tahu yang perbuatan itu mungkin menyebabkan kematian  .  Sesiapapun. dengan niat yang menyebabkan keguguran seorang wanita. akan dihukum penjara sekurang-kurangnya selama 10 tahun.

    Perzinaan – seawal usia 9-10 tahun. Kehamilan Luar Nikah. Pelacuran .1% dari 60 orang pelacur remaja berusia 12-14 tahun. Laporan Kesihatan Seksual Dan Reproduktif Remaja 2003 Kementerian Kesihatan Malaysia .4% pemangsa adalah remaja. 13.Sebahagian besar – 15 ke 17 tahun. Rogol – 63% mangsa dan 9.

Ibu bapa serta org dewasa – tdk tahu bagaimana mahu b’komunikasi dgn remaja mengenai  persoalan seks.  Filem lucah (pornografi) – majalah. . ‘Ilmu & ajaran’ yang diperturunkan oleh rakan sebaya (peers). CD @ internet.

 Kurang pengetahuan tentang seks dan risikonya-tdk dapat membuat keputusan yg m’pengaruhi khdpan masa depan.   . p’guguran yg tdk selamat. berlaku pengguguran tidak selamat. iaitu pengguguran yang dilakukan tanpa prosedur perubatan yang piawai atau dikendalikan oleh pihak yang tidak terlatih. Tidak b’pengetahuan utk m’halang kehamilan yg tdk dikehendaki. penyakit jangkitan kelamin (termasuk HIV/AIDS) Akibatnya.

Mengalami pendarahan dalam perut yang boleh mengakibatkan kematian. Kemurungan akibat teringatkan bayi yang digugurkan. Mandul . Senggugut dalam rahim. Masalah psikologi-mental dan emosi. . Sekiranya mengandung.mungkin kandungan di luar rahim dan apabila beranak rahim boleh pecah secara spontan.Jangkitan kuman pada bahagian peranakan. Kecederaan pada rahim dan sukar untuk hamil lagi.

herba. alkohol.memasukkan bahan asing ke dalam rahim.penggunaan anti-progestogen RU486 untuk kehamilan awal (kurang dari 8-10 minggu) tradisional: .    .suction & curettage ubat-ubatan : . prosedur yang tidak higenik. surgikal : . urut.dulatation & curettage ( D&C ) .

Untuk melindungi kesihatan mental wanita tersebut (Ya). Di rogol atau sumbang mahram (Tidak) - Fetus abnormal (Tidak) Alasan ekonomi atau sosial (Tidak). Terdapat dalam permohonan (Tidak).- Untuk menyelamatkan kehidupan wanita tersebut ( Ya ). Untuk melindungi kesihatan fizikal wanita tersebut (Ya). .

Penjagaan seterusnya diambil alih oleh kerajaan. balai bomba. agensi kebajikan swasta. Jika ibu atau bapa tidak menuntut bayi berkenaan dalam tempoh tiga bulan. - Memperkenalkan Pendidikan Seks disekolah & Baby’s Craddle” (Negara Barat) Jerman memperkenalkan “Baby’s Craddle” untuk mereka yang tidak tahu ke mana hendak membuang bayi yang baru lahir. Ibu muda berkenaan diberi tempoh lapan minggu untuk menuntut anaknya dan tempoh ini cukup untuk menstabilkan emosi dan fizikalnya. hak ibu bapa boleh ditamatkan dan anak tersebut boleh diberi kepada keluarga angkat. kerajaan membantu ibu muda untuk meletakkan bayi yang baru dilahirkan di tempat-tempat terpilih seperti hospital. Ibu atau orang yang meninggalkan bayi tersebut tidak perlu memberi butir terperinci. ibu muda dibenarkan untuk meningggalkan bayi mereka tanpa dikenakan tuduhan jenayah. . - Melalui undang-undang “Safe Haven” yang diperkenalkan. agensi anak angkat dan gereja. - Menyediakan tempat untuk Bayi baru lahir - Di Amerika Syarikat.

 ST _^SVVW !. W^SZW\W^WZSSZST _^SVVWaZ`aW^WS SZY`VS`SaWSZSWZVS WTaSZYTS  SZYTS^aS^ TaaVSTW^WZSSZVTW^`W\[S\SZZYYaaZ`a WZaZ`a`SZSZ SVSZ`W\[ZUaa\aZ`aWZ_`STSZW[_VSZX SZ S  WZ WVSSZ`W\S`aZ`aS TS^aS^  W^S S^S`W^SSSZWTSZ`aTaaVSaZ`aWW`SSZTS  SZYTS^a VS^SZV`W\S``W\S``W^\_W\W^`[_\`STSST[TSSYWZ_WTSSZ _cS_`SSYWZ_SZSSZYS`VSZYW^WS TaS`Sa[^SZY SZYWZZYYSSZTS `W^_WTa` `VS\W^aWTW^Ta`^`W^\W^ZU WZSYSSZ_W`W^a_Z SVSTS[WW^SSSZ S TaS`SaTS\S`VSWZaZ`a`TS TW^WZSSZVSS`W\[`YSTaSZSTaTS\ST[W V`SS`SZVSZSZS`W^_WTa`T[WVTW^W\SVSWaS^YSSZYS` WSaaZVSZYaZVSZYSXW SbWZ SZYV\W^WZSSZTaaVSVTWZS^SZaZ`a WZZYYYSSZTS W^WS`SZ\SVWZSSZ`aVaSZWZS S  .9.S  47925.9.5&2:1:263.5#5112...32.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->