P. 1
2.6 Kalkulator Dan Komputer

2.6 Kalkulator Dan Komputer

|Views: 222|Likes:
Published by AMIRASHA

More info:

Published by: AMIRASHA on Sep 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/08/2013

pdf

text

original

WAJ3105 Literasi Nombor

2.6 2.6.1

Kalkulator dan Komputer Kalkulator

Bahagian ini akan membincangkan mengapa dan bagaimana kalkulator asas dapat digunakan sebagai bahan bantu belajar (BBB) di sekolah rendah. Penggunaan kalkulator yang lebih canggih seperti kalkulator saintifik dan kalkulator grafik lebih sesuai digunakan di sekolah menengah. Kalkulator asas adalah satu bahan bantu belajar berasakan teknologi yang boleh menarik dan memotivasikan pelajar sekolah rendah. Ianya lebih murah berbdaning BBB yang lain dan hanya memerlukan beberapa kemahiran asas untuk menggunakannya. Di samping itu, kemahiran pengunaan kalkulator akan menjadi semakin penting dan lebih ditekankan apabila pelajar naik ke peringkat persekolahan yang lebih tinggi. Ianya juga menghasilkan output yang maksimum dengan input yang minimum iaitu – pelajar dapat meningkatkan kemahiran matematik hanya dengan menekan beberapa butang kalkulator.
Kaklulator juga mempunyai pelbagai peranan. Ianya boleh digunakan untuk sebilangan besar topik matematik untuk setiap tahap. Dengan penggunaan kalkulator pelajar berpeluang membuat penerokaan dan aplikasi yang lebih mendalam tentang konsep dan kemahiran matematik topik - topik yang berkaitan.

Apakah Kalkulator? Kalkulator ialah satu alat elektronik yang menggunakan teknologi moden untuk mendapatkan jawapan yang pantas dan tepat kepada empat operasi asas matematik termasuk operasi untuk pelbagai fungsi trigonometri, logaritma dan statistik.

× . Butang Bersaiz Besar Pelajar yang tahap satu mungkin mempunyai masalah menggunakan kalkulator yang berbutang kecil. %. ianya harus memilik butang yang bersaiz besar untuk mengelakkan kesilapan ketika menekannya. butang yang sama mempunyai lebih dari satu fungsi contohnya.Ciri Penting 1. Untuk .√ ). Adakah anda bersetuju dengan pernyataan ini? Ciri. √ 3. kalkulator yang lebih canggih. −.Ciri Kalkulator Asas Ciri. 2. ÷ . kalkulator dan lebih canggih dan berteknologi tinggi telah dan masih dicipta dari masa ke semasa. seorang Amerika bernama Boldwin pula telah mencipta kalkulator yang digunakan untuk menyelesaikan masalah menggunakan empat operasi asas matematik. butang ‘ + ‘ mungkin berkongsi funsi dengan ‘ cos x ‘ atau fungsi yang nlain. Butang Fungsi Asas Kalakulator asas harus mempunyai enam butang fungsi asas seperti yang disebut di atas. Pada tahun 1875. − × . “Kalkulator asas patut difunakan dalam pengajaran dan pembelajaran matematik di sekolah rendah”.WAJ3105 Literasi Nombor Kalkulator yang pertama dicipta oleh seorang Perancis bernama Colmur pada tahun 1820. Butang Satu Fungsi Butang fungsi merujuk kepada butang operasi (iaitu. + . ÷ . iaitu: + . % . Oleh itu. . Berikutan itu.

Paparan seperti ini menjimatkan kuasa. mendarab dan membahagi dengan cara “pantas”. 1. Fungsi Pemalar (constant) untuk operasi asas Fungsi pemalar membantu pelajar menambah. 2. Susunatur Butang Kalkulator Kebanyakan butang pada kalkulator disusun dalam suatu aturan tertentu dan mempunyai saiz yang sama. Ianya terdiri daripada nombor yang berwarna hitam dengan latarbelakang lutsinar kelabu.2. menolak. 3. Kalkulator akan dipadamkan secara automatik sekiranya tidak digunakan antara 5 – 10 minit. Paparan Cecair Kristal Paparan seperti ini terdapat dalam hampir semua jenis kalkulator. Contoh 2.1 : C 3 Cara biasa: X 3 = 9 X 3 = 27 X 3 = 81 Cara pantas: C 3 X = = = atau C 3 X X = = = 5.) . Butang CE (Padam Nombor) yang Berasingan (Untuk kalkulator berjenama Casio butang ini dilabelkan C. Auto off Kebanyakan kalkulator mempunyai ciri ini.WAJ3105 Literasi Nombor 4. Ciri-Ciri yang Disarankan Ciri-ciri kalkulator berikut adalah disarankan untuk pelajar sekolah rendah.

6.6666666 sekiranya tidak Uji Kalkulator Dana. Pembundaran Secara Automatik Ciri ini membundarkan contohnya. C 2 ÷ = 3 X 3 = Contoh Penggunaan Kalkulator dalam matematik Activiti 1: Mengira secara menaik Gunakan kalkulator dana:  tekan “ 1 “  kemudian tekan “ + “ . Ciri seperti ini juga berguna dalam penggunaan kalkulator asas.6666667 sekiranya kalkulator boleh membundarkan atau 0.4. 7. 8. 5. Satu memori sahaja (Ada pada kebanyakan kalkulator) Titik Perpuluhan Terapung (Floating decimal point) Manual Pengguna Petunjuk Fungsi Sesetengah kalkulator memaparkan operasi mengira yang manakah yang digunakan beserta memori di skrin paparannya manakala ada yang hanya memaparkan memori sahaja. 2 ÷ nombor perpuluhan berulang 3 akan menunjukkan 0.

Darabkan lagi nombornya dengan sepuluh dengan menekan butang fungsi *. ia bergerak satu tempat ke kiri dalam sistem perangkaan kita. Tekan nombor lima dan darablan dengan sepuluh. 1 ditolak daripada nombor yang dipaparkan. Contoh: 100 1 = = = = = Aktiviti 3: Nilai Tempat Aktiviti berikut menunjukkan apabila suatu digit itu bergdana sepuluh kali nilai asalnya. Perhatikan hasilnya. Apakah yang boleh dana perhatikan? C 5 X 10 = 50 X 10 = 500 X 10 = 5000 Aktiviti ini harus digunakan bersama deengan carta nilai tempat (place-value chart). . Seterusnya darabkan setiap nombor dengan sepuluh. kemudian tekan ” 1 “ lagi  tekan butang “ = “  Baca nombor yang dipaparkan  tekan butang “ = “  Baca nombor yang dipaparkan jawapan: 1 + 1 = jawapan: 2 = jawapan: 3 Ulangi langkah ini dan berhenti sehingga mendapat jawapan 50 Aktiviti 2: Mengira Secara Menurun Mulakan aktiviti ini dengan nombor yang besar. Perhatikan lagi hasilnya. Teruskan mengira secara menurun sehingga nombor 0 dipaparkan. Setiap kali butang “ = “ ditekan.

Guru boleh menggalakkan pelajar memikirkan strategi yang Pilih sesuai untuk menang dan menggunakan strategi yang difikirkan untuk mendapatkan nombor-nombor lain. katakan 50 Pelajar pertama menekan nombor 1 digit pada kalkulator. Setiap pelajar menambah satu nombor satu digit kepada nombor tersebut sehingga salah satunya mendapat nombor 50. Sebagai seorang guru.Thousdans Hundreds Tens Ones 5 Mulakan dengan X X 10 5 5 5 0 0 0 0 0 0 10 10 X * Untuk sesetengah model kalkulator dan mungkin perlu menekan 10 dahulu dan/ atau menekan butang X . Aktiviti : Permainan NIM Cuba permainan matematik ini dengan menggunakan kalkulator. Pelajar yang berjaya mendapat nombor 50 terlebih dahulu dikira sebagai pemenang. dua kali. Pelajar kedua menambah satu lagi nombor satu digit kepada nombor tersebut. . adakah dana bersetuju dengan penggunaan kalkulator dalam kelas matematik? Mengapa? . Latihan Buat satu tinjauan terhadap pelajar dana untuk mengenalpasti berapa ramai yang menggunakan kalkulator di rumah. satu nombor.

Oleh kerana murid menggunakan modul pembelajaran dalam kelas seperti ini.6. Bahagian ini membincangkan penggunaan komputer dalam kelas matematik di sekolah. kaedah ini juga dikenali sebagai pembelajaran berasaskan komputer. Penggunaan Komputer dalam Pendidikan Dalam konteks pendidikan penggunaan komputer boleh dijelaskan dengan ringkas seperti berikut: (a) Pendidikan Berasaskan Komputer Ini merujuk kepada penggunaan teknologi terkini dan sistem komputer untuk mencapai hasil pembelajaran melalui aktiviti pengajaran. Dalam dunia berteknologi tinggi di masa kini. Kebanyakan modul adalah dalam bentuk pakej pembelajaran formal.2. Teknologi terkini juga boleh digunakan dalam pengurusan pendidikan dan teknik pengajaran dan pembelajaran di bilik darjah. . (c) Pengurusan Pengajaran Berbantukan Komputer Sebilangan besar guru di sekolah kini menggunakan teknologi dan komputer untuk mengumpul data dan seterusnya membuat analisis untuk menilai (a) (c) k e b e r k e s a n a n p e n g a j a r a n .2 Komputer Penggunaan komputer di dalam bilik darjah membawa satu reformasi dan perkembangan dalam pengajaran dan pembelajaran matematik dari segi teknik dan strategi. (b) penggunaan bahan pembelajaran. kemahiran ICT dianggap sama pentingnya dengan kemahiran membaca. bahan pembelajaran individu. latihan murid. Guru hanya menjadi fasilltator dengan menyediakan isi kdanungan tajuk yang hendak diajar bentuk modul. penyelesaian masalah serta pemainan berasaskan komputer. Pelajar belajar dengan merujuk kepada modul. proses pengajaran dan pembelajaran. menulis dan mengira dan kanak-kanak yang tidak menguasainya akan ketinggalan. (b) Pengajaran Berbantukan Komputer Komputer juga boleh membantu guru mengajar sesuatu topik matematik. dan (d) interaksi pelajar di dalam bilik darjah. Komputer menjadi media pengantara guru dan pengajar.

. Jawapan akan terus disemak melalui komputer dan pelajar akan mengetahui prestasinya serta merta.Daripada penilaian ini nanti guru dan mengubahsuai dan memperbaiki rancangan pengajaran hariannya untuk pengajaran akan datang. (ii) Pelajar menjawab pelbagai bentuk soalan dalam bank item yang disimpan dalam komputer. (d) Penilaian Berbantukan Komputer Guru juga boleh menilai kesan hasil pembelajaran dengan menggunakan teknologi dan komputer. Jawapan ini boleh disemak oleh guru atau murid sendiri. Terdapat dua jenis penilaian seperti ini : (i) Pelajar menjawab soalan yang diutarakan melalui komputer.

Aspek pelaksanaan dilihat dari segi (a) kebolehan pelajar mengakses kendiri perisian . Secara amnya perisian tersebut boleh dinilai berdasarkan dua aspek: (a) ciri-ciri teknikal. Aspek teknikal yang perlu diambilkira termasuklah penggunaan dan pelaksanaan media pengajaran yang berkesan. Penilaian teliti perlu dilakukan untuk menentukan kesesuaiannya. Bahagian Teknologi Pendidikan di Kementerian Pelajaran bertanggungjawab untuk membangunkan dan membekalkan perisian komputer untuk digunakan oelh guru di sekolah. Walaubagaimanapun guru harus berhati-hati memilih perisian yang sesuai untuk digunakan di dalam bilik darjah. (c) arahan yang jelas (d) menyediakan pelbagai aktiviti pembelajaran. (c) grafik. (d) animasi. perisian yang lancar. Ciri-ciri pengajaran merangkumi pengalaman (c) dan kualiti pengajaran. Di samping itu. terdapat pelbagai perisian pendidikan yang dijual secara komersial di pasaran kini. (e) kepantasan. Antara ciri-ciri yang diambil kira ialah : (a) warna. dan (f) bahan sokongan pembelajaran yang lengkap . (b) k esesuaian dari segi tahap dan kebolehan pelajar membaca. (e) memberikan maklumbalas yang bersesuaian. (f) format dan (d) pengendalaian mukasurat dan (g) interaktiviti. pengajaran.Contoh Borang Penilaian Perisian (Courseware) Seorang guru perlu menilai perisian yang digunakan sebagai bahan sumber pengajaran dan pembelajaran di bilik darjah. dan (f) Kualiti pengajaran pula merujuk kepada (a) k e t e p a t a n isi kdanungan. dan (b) ciri-ciri Pengalaman pengajaran yang dimaksudkan termasuklah (a) motivasi. (b) suara. (d) contoh-contoh yang sesuai boleh menggalakkan penguasaan kemahiran melalui latihan (e) memberikan maklumbalas berinformatif . (b) o b j e k t i f p e n g a j a r a n y a n g jelas untuk membimbing pembelajaran menilai pelajar.

(b) latihan. perkembangan simulasi. bina satu borang penilaian perisian untuk menentukan kesesuaian perisisan tersebut. Perisian yang manakah anda gemari? Mengapa? . berfokus kepada situasi permainan. Daripada tugasan di atas anda mungkin dapat mengenalpasti beberapa jenis perisian yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran matematik di sekolah. b e r fokus kepada (f) matematik dalam kehidupan seharian (e) penyelesaian masalah. iaitu berfokus kepada pengukuhan kemahiran tertentu yang telah dipelajari. Dengan merujuk kepada perisian yang dinilai sebelum ini. Perisian tersebut mungkin berperanan sebagai (a) pengukuhan.Pilih tiga perisian yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran matematik di sekolah anda. ulangan (d) (c) konsep. kenalpasti peranan setiap perisian tersebut. b e r f o k u s kepada latihtubi dan konsep. berfokus kepada k e b o l e h a n m e n y e l e s a i a k a n m a s a l a h m a t e m a t i k dan berfokus kepada r e k r e a s i m a t e m a t i k s e b a g a i p e n g a y a a n . Berdasarkan ciri-ciri perisian yang dibincangkan di atas.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->