P. 1
Kertas Kerja Penubuhan Tadika

Kertas Kerja Penubuhan Tadika

|Views: 8,551|Likes:

More info:

Published by: Nurul Aisyah Mohd Azuan on Sep 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/29/2015

pdf

text

original

Garis Panduan Kertas Kerja Menubuhkan Tadika

Kertas Kerja Kertas kerja yang disediakan perlu lengkap, kemas dan tertib bagi membolehkan jabatan pelajaran membuat penilaian permohonan itu dengan mudah dan cepat. 1. Tujuan atau objektif dan justifikasi pada penubuhan institusi itu 2. Butir lengkap permohon : a. Nama penuh b. Nombor kad pengenalan c. Taraf kewarganegaraan d. Alamat rumah dan alamat surat menyurat e. Nombor telefon untuk dihubungi f. Pekerjaan dan alamat majikan g. Kelulusan akademik h. Kelulusan iktisas (sertakan salinan kad pengenalan, sijil-sijil, diploma, ijazah, dan lain-lain yang disahkan) 3. Nama tadika : cadangkan tiga nama dan berikan sebab nama itu dipilih 4. Hak milik : persendirian, perkongsian, syarikat ataupun persatuan. a. Bagi persendirian nyatakan nama pemilik b. Bagi perkongsian, nyatakan nama-nama ahli berkongsi dan ekuiti masing-masing.

Yuran a. d. Pensyarah dan guru-guru. 5. Senaraikan matapelajaran yang diajar. b. sijil2. Bagi persatuan.c. 6. Kursus ataupun program a. Sukatan pelajaran ringkas setiap mata pelajaran.h (sertakan salinan kad pengenalan. Kakitangan. M&A borang 24 dan borang 49. Yuran pendaftaran: RM _____________ sekali sahaja . Sesi dan cadangkan jadual waktu lengkap atau satu minggu. Sertakan salinan pendaftaran pertubuhan. b. nyatakan nama pemiliknya dan ekuiti masing-masing. Bagi syarikat. Bilangan pelajar maksimum yang dirancangkan bagi satu-satu pengambilan. Pengurusan : senaraikan mereka yang terlibat. d. 7. ijazah. c. Nyatakan butiran lengkap mereka seperti butiran para 2. diploma. Pengetua. a. 10. dan lain-lain yang disahkan). Pengerusi. Bahasa penghantar utama atau kedua. Sertakan salinan pendaftaran syarikat. nyatakan ahli jawatankuasa persatuan. 9.a hingga 2. 8.

insurans tidak dimasuk kira dalam yuran * yuran-yuran perlu selaras dengan kemudahan-kemudahan yang disediakan serta mengambilkira yuran-yuran tadika lain. f. Cadangan akaun untung rugi bagi satu bulan. pejabat dan lain-lain. e. Alamat bangunan. c. komputer. 13.b. 12. d. Yuran khas: RM____________ setahun sekali. Yuran pendidikan : RM______________sekali sahaja. peralatan permainan dan sebagainya. perpustakaan. Lokasi. a. tempoh sewa ataupun lease. (yuran makan minum. bengkel. Jenis bangunan. Nyatakan butir-butir kemudahan yang disediakan -perpustakaan. . (yuran semua pengajaran dan pembelajaran yang dimasukkan dalamjadual waktu) c. Bilangan bilik darjah. b. sukan tahunan. Butiran modal atau kewangan yang terlibat bagi penubuhan tadika ini. buku teks. pengangkutan. Butir-butir tuan punya atau pemilik bangunan. Bayaran sewa. 14. Maklumat bangunan atau premis. alat tulis. makmal. 11. konsert dan lain-lain) * yuran uniform.

Kemudahan dan kelengkapan yang disediakan adalah sesuai dan mencukupi bagi kursus yang dijalankan. Penggunaan nama ringkas (initialis) tidak digalakkan. Ahli-ahli Lembaga Sekolah dan guru-guru terdiri daripada warganegara Malaysia. pemohon perlu membuktikan persetujuan bertulis diperoleh daripada tuan punya nama ataupun daripada warisnya (apabila orang kenamaan itu telah meninggal dunia). 9. Nama pemimpin ataupun orang kenamaan luar negeri tidak dibenarkan. 4. Bangunan sekolah perlu diletak di tempat yang sesuai. Penggunaan nama ataupun ringkasan yang digunakan oleh parti politik tidak dibenarkan. Nama boleh dianggap bersesuaian apabila ia munasabah. 2. Nama yang diberikan perlu mempunyai latar belakang Malaysia. tidak mengelirukan. 3. 4. Penggunaan bahasa Melayu diutamakan. Nama negeri. tidak menggambarkan sesuatu yang tidak benar ataupun menyentuh perasaan mana-mana pihak. daerah (di dalam atau di luar negeri) tidak dibenarkan. Nama Tadika 1. Apabila nama yang digunakan adalah nama orang kenamaan. 7. Nama perlu mendapat persetujuan pendaftar sekolah-sekolah. Pihak sekolah dapat mengadakan guru-guru yang berkelulusan dan pengurusan yang cekap dan bertanggungjawab. bandar. 8. 6.Tambahan 1. . 3. 2. 5.

Garis panduan boleh didapati Dewan Bahasa dan Pustaka. 4. Kurikulum Kurikulum yang digunakan menurut garis panduan kurikulum prasekolah yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran. 3. Kelayakan minimum guru-guru perlu memiliki SPM ataupun setaraf. Lokasi dan premis perlu sesuai dan selamat bagi tadika serta dilengkapi kemudahan-kemudahan asas. Guru-guru 1. 5. peralatan di dalam bilik darjah serta ruang yang sesuai bagi berekreasi. . 2.Lokasi dan premis 1. Guru-guru termasuk guru besar perlu terdiri daripada warganegara Malaysia (kecuali tadika ekpatriate). Tadika di pusat membeli belah tidak dibenarkan. Penubuhan tadika di bangunan bertingkat (rumah pangsa ataupun kondominium) boleh dipertimbangkan apabila premis itu diguna khusus untuk tadika (ada dinyatakan di dalam cerficite of fitness) oleh pihak berkuasa tempatan. Tadika dan taska tidak boleh dikendalikan secara bercampur di premis yang sama. Menggunakan kontena tidak dibenarkan. 2.

Warganegara asing tidak dibenarkan memiliki tadika. pemilikan bumiputera perlu sekurang-kurangnya 30 peratus dan kekal. 2. 4. Bagi guru besar disamping SPM perlu mempunyai pengalaman sekurangkurangnya 3 tahun ataupun pernah mengikuti kursus 6 bulan dalam bidang berkaitan.000.3. Guru perlu mempunyai permit mengajar yang terkini.00. Ekuiti 1. . 3. Peringkat umur Pengusaha tadika tidak dibenarkan mengambil kanak-kanak dibawah umur 4 tahun. Jika tadika ditubuhkan di bawah syarikat. Modal berbayar bagi syarikat yang mengendalikan tadika perlu tidak kurang daripada RM10.

Lampiran 4: Contoh Rekod Penilaian Kanak-Kanak REKOD PERKEMBANGAN KANAK-KANAK NAMA : ________________________________________________ TADIKA :_________________________________________________ ALAMAT :_________________________________________________ .

GAMBAR KANDUNGAN          PENGENALAN REKOD PERIBADI MURID KOMPONEN BAHASA DAN KOMUNIKASI KOMPONEN KOGNITIF KOMPONEN KEROHANIAN DAN MORAL KOMPONEN SOSIOEMOSI KOMPONEN KREATIVITI DAN ESTETIKA KOMPONEN FIZIKAL REKOD KEMAJUAN KANAK-KANAK .

3)……………………………………………………………………………. Alamat Rumah:……………………………………………………………. 2)……………………………………………………………………………. Tarikh Masuk Tadika (Sekarang):…………………………………………. . Tempat Lahir :………………………. Jantina:…………………………… Keturunan:…………………………… Agama:…………………………… No.. Kenderaan Ke Tadika:……………………………………………………. Anak Ke Berapa Dalam Keluarga:………………………………………… Bahasa Pertuturan (di rumah): 1)……………………………………………………………………………... Umur :…………………………..Rekod Peribadi Murid A) Butir-butir Murid Nama Murid : ………………………………………………………………. Surat Beranak:…………………………………………………………. Adik-Beradik:………………………………………………………….. ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… Jarak Rumah Ke Tadika:…………………………………………………... Tarikh Lahir :……………………….. Nama Tadika Dahulu (Jika ada):…………………………………………… Bil.

Telefon KOMPONEN BAHASA DAN KOMUNIKASI: BAHASA MELAYU Tandakan (/) dalam petak apabila murid sudah menunjukkan kebolehannya. Kad Pengenalan Keturunan Pekerjaan Warganegara No. Sila tinggalkan kosong apabila murid belum menguasai kemahiran itu.B) Butir Keluarga Bil. 1 2 3 4 5 6 Nama Kenyataan Bapa Ibu Penjaga No. Kemahiran mendengar Mendengar dengan penuh perhatian ( ) Mendengar dengan mengecam kesamaan bunyi perkataan ( ) Peristiwa/ tarikh Peristiwa/ tarikh Peristiwa/ tarikh . Hasil pembelajaran 1.

Kemahiran membaca Mengenal bentuk huruf ( Mengenal huruf vokal ( ) ) ) Mengenal huruf konsonan ( Mengecam dan memadankan gambar ( ) ) . Kemahiran bertutur Berinteraksi dengan mesra ( ) Merangsang pertuturan dengan mesra ( ) Melafazkan puisi dengan intonasi yang betul ( ) Melakonkan watak-watak mengikut situasi ( 3.Mendengar dan megecam bunyi berbeza ( ) 2.

Kemahiran menulis Membina kemahiran menulis ( ) ) ) ) ) Menguasai kemahiran menulis ( ) .Memperkenalkan dan menambahkan perbendaharaan kata ( ) Membina suku kata dan perkataan ( ) Membaca perkataan dan rangkai kata ( ) Membaca ayat dalam teks ( Memahami bahan yang dibaca ( Membimbing cara membaca ( Memupuk minat membaca ( 4.

 9.7 !0789.

 9.7  .

38.32087.3/03.3 2087.2-..                 0303.3   030.9. .3.7. 0303.    07.1.   0.2/.35079:9:7.33943.3-079:9:7 073907..35:8/03.8/03.3.   02.9..3202.3200..:7:143843.7/. 203:989:.3 ..3202-.03/03.8   02.8 .-039::7:1   0303.:7:1.2-:3 -07-0./.4.43.7       .7.3-09:         0.

.3507-03/..3.0250703.9.8::.3./.202-..3203:8  02-3.   02-.7...7.9/.7.   02...9.7.   02-3...7.9..9..3507.507... ..3/-..3 ..9..8..3203:8        03:...37.                     02-2-3.    02:5:23.2-.3/.02.02.3   02-.2-.3/.3203:8  ..3 203.2908   02..9202-.

 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->