P. 1
Kertas Kerja Penubuhan Tadika

Kertas Kerja Penubuhan Tadika

|Views: 8,929|Likes:

More info:

Published by: Nurul Aisyah Mohd Azuan on Sep 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/29/2015

pdf

text

original

Garis Panduan Kertas Kerja Menubuhkan Tadika

Kertas Kerja Kertas kerja yang disediakan perlu lengkap, kemas dan tertib bagi membolehkan jabatan pelajaran membuat penilaian permohonan itu dengan mudah dan cepat. 1. Tujuan atau objektif dan justifikasi pada penubuhan institusi itu 2. Butir lengkap permohon : a. Nama penuh b. Nombor kad pengenalan c. Taraf kewarganegaraan d. Alamat rumah dan alamat surat menyurat e. Nombor telefon untuk dihubungi f. Pekerjaan dan alamat majikan g. Kelulusan akademik h. Kelulusan iktisas (sertakan salinan kad pengenalan, sijil-sijil, diploma, ijazah, dan lain-lain yang disahkan) 3. Nama tadika : cadangkan tiga nama dan berikan sebab nama itu dipilih 4. Hak milik : persendirian, perkongsian, syarikat ataupun persatuan. a. Bagi persendirian nyatakan nama pemilik b. Bagi perkongsian, nyatakan nama-nama ahli berkongsi dan ekuiti masing-masing.

10. Pengerusi. Sertakan salinan pendaftaran pertubuhan. 9. d. 5. 7. Kakitangan.c. Bagi syarikat. Senaraikan matapelajaran yang diajar.h (sertakan salinan kad pengenalan. dan lain-lain yang disahkan). nyatakan ahli jawatankuasa persatuan. Pensyarah dan guru-guru. Yuran a. b. Pengetua. Kursus ataupun program a. Sertakan salinan pendaftaran syarikat. Pengurusan : senaraikan mereka yang terlibat. Nyatakan butiran lengkap mereka seperti butiran para 2. 8. Bahasa penghantar utama atau kedua. diploma. Sukatan pelajaran ringkas setiap mata pelajaran. 6. c. Bilangan pelajar maksimum yang dirancangkan bagi satu-satu pengambilan. Yuran pendaftaran: RM _____________ sekali sahaja .a hingga 2. b. Bagi persatuan. d. ijazah. nyatakan nama pemiliknya dan ekuiti masing-masing. sijil2. a. Sesi dan cadangkan jadual waktu lengkap atau satu minggu. M&A borang 24 dan borang 49.

(yuran makan minum. peralatan permainan dan sebagainya. Bilangan bilik darjah. (yuran semua pengajaran dan pembelajaran yang dimasukkan dalamjadual waktu) c. Cadangan akaun untung rugi bagi satu bulan. 12. alat tulis. pengangkutan. a. konsert dan lain-lain) * yuran uniform. e. 14. b. makmal. insurans tidak dimasuk kira dalam yuran * yuran-yuran perlu selaras dengan kemudahan-kemudahan yang disediakan serta mengambilkira yuran-yuran tadika lain.b. Yuran khas: RM____________ setahun sekali. Jenis bangunan. Nyatakan butir-butir kemudahan yang disediakan -perpustakaan. komputer. Lokasi. tempoh sewa ataupun lease. f. bengkel. perpustakaan. 13. sukan tahunan. buku teks. . Butiran modal atau kewangan yang terlibat bagi penubuhan tadika ini. 11. Butir-butir tuan punya atau pemilik bangunan. Alamat bangunan. Bayaran sewa. Maklumat bangunan atau premis. d. pejabat dan lain-lain. Yuran pendidikan : RM______________sekali sahaja. c.

Penggunaan nama ataupun ringkasan yang digunakan oleh parti politik tidak dibenarkan. Apabila nama yang digunakan adalah nama orang kenamaan. 2. 8. Nama perlu mendapat persetujuan pendaftar sekolah-sekolah. 9. tidak menggambarkan sesuatu yang tidak benar ataupun menyentuh perasaan mana-mana pihak. pemohon perlu membuktikan persetujuan bertulis diperoleh daripada tuan punya nama ataupun daripada warisnya (apabila orang kenamaan itu telah meninggal dunia). Nama pemimpin ataupun orang kenamaan luar negeri tidak dibenarkan. 4. . Pihak sekolah dapat mengadakan guru-guru yang berkelulusan dan pengurusan yang cekap dan bertanggungjawab. 3. 2. 4. Ahli-ahli Lembaga Sekolah dan guru-guru terdiri daripada warganegara Malaysia. Penggunaan nama ringkas (initialis) tidak digalakkan. 5. tidak mengelirukan. 6. 7. daerah (di dalam atau di luar negeri) tidak dibenarkan. Kemudahan dan kelengkapan yang disediakan adalah sesuai dan mencukupi bagi kursus yang dijalankan. Penggunaan bahasa Melayu diutamakan. Nama boleh dianggap bersesuaian apabila ia munasabah. Nama negeri.Tambahan 1. Bangunan sekolah perlu diletak di tempat yang sesuai. Nama yang diberikan perlu mempunyai latar belakang Malaysia. Nama Tadika 1. bandar. 3.

5. Menggunakan kontena tidak dibenarkan. Penubuhan tadika di bangunan bertingkat (rumah pangsa ataupun kondominium) boleh dipertimbangkan apabila premis itu diguna khusus untuk tadika (ada dinyatakan di dalam cerficite of fitness) oleh pihak berkuasa tempatan. 4. Guru-guru 1. 3. Tadika di pusat membeli belah tidak dibenarkan. peralatan di dalam bilik darjah serta ruang yang sesuai bagi berekreasi. 2. Kurikulum Kurikulum yang digunakan menurut garis panduan kurikulum prasekolah yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran. . 2. Lokasi dan premis perlu sesuai dan selamat bagi tadika serta dilengkapi kemudahan-kemudahan asas. Garis panduan boleh didapati Dewan Bahasa dan Pustaka. Kelayakan minimum guru-guru perlu memiliki SPM ataupun setaraf. Guru-guru termasuk guru besar perlu terdiri daripada warganegara Malaysia (kecuali tadika ekpatriate). Tadika dan taska tidak boleh dikendalikan secara bercampur di premis yang sama.Lokasi dan premis 1.

. Warganegara asing tidak dibenarkan memiliki tadika.000. Guru perlu mempunyai permit mengajar yang terkini. Peringkat umur Pengusaha tadika tidak dibenarkan mengambil kanak-kanak dibawah umur 4 tahun.00. 2. Bagi guru besar disamping SPM perlu mempunyai pengalaman sekurangkurangnya 3 tahun ataupun pernah mengikuti kursus 6 bulan dalam bidang berkaitan. pemilikan bumiputera perlu sekurang-kurangnya 30 peratus dan kekal. Modal berbayar bagi syarikat yang mengendalikan tadika perlu tidak kurang daripada RM10. Jika tadika ditubuhkan di bawah syarikat. 3.3. 4. Ekuiti 1.

Lampiran 4: Contoh Rekod Penilaian Kanak-Kanak REKOD PERKEMBANGAN KANAK-KANAK NAMA : ________________________________________________ TADIKA :_________________________________________________ ALAMAT :_________________________________________________ .

GAMBAR KANDUNGAN          PENGENALAN REKOD PERIBADI MURID KOMPONEN BAHASA DAN KOMUNIKASI KOMPONEN KOGNITIF KOMPONEN KEROHANIAN DAN MORAL KOMPONEN SOSIOEMOSI KOMPONEN KREATIVITI DAN ESTETIKA KOMPONEN FIZIKAL REKOD KEMAJUAN KANAK-KANAK .

.. Nama Tadika Dahulu (Jika ada):…………………………………………… Bil.. Kenderaan Ke Tadika:……………………………………………………. ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… Jarak Rumah Ke Tadika:………………………………………………….Rekod Peribadi Murid A) Butir-butir Murid Nama Murid : ………………………………………………………………. Umur :…………………………. 2)……………………………………………………………………………. Jantina:…………………………… Keturunan:…………………………… Agama:…………………………… No. 3)……………………………………………………………………………. Tempat Lahir :……………………….. Tarikh Lahir :………………………. .. Surat Beranak:………………………………………………………….. Anak Ke Berapa Dalam Keluarga:………………………………………… Bahasa Pertuturan (di rumah): 1)……………………………………………………………………………. Adik-Beradik:…………………………………………………………... Tarikh Masuk Tadika (Sekarang):…………………………………………. Alamat Rumah:…………………………………………………………….

Hasil pembelajaran 1.B) Butir Keluarga Bil. 1 2 3 4 5 6 Nama Kenyataan Bapa Ibu Penjaga No. Kad Pengenalan Keturunan Pekerjaan Warganegara No. Telefon KOMPONEN BAHASA DAN KOMUNIKASI: BAHASA MELAYU Tandakan (/) dalam petak apabila murid sudah menunjukkan kebolehannya. Sila tinggalkan kosong apabila murid belum menguasai kemahiran itu. Kemahiran mendengar Mendengar dengan penuh perhatian ( ) Mendengar dengan mengecam kesamaan bunyi perkataan ( ) Peristiwa/ tarikh Peristiwa/ tarikh Peristiwa/ tarikh .

Mendengar dan megecam bunyi berbeza ( ) 2. Kemahiran bertutur Berinteraksi dengan mesra ( ) Merangsang pertuturan dengan mesra ( ) Melafazkan puisi dengan intonasi yang betul ( ) Melakonkan watak-watak mengikut situasi ( 3. Kemahiran membaca Mengenal bentuk huruf ( Mengenal huruf vokal ( ) ) ) Mengenal huruf konsonan ( Mengecam dan memadankan gambar ( ) ) .

Memperkenalkan dan menambahkan perbendaharaan kata ( ) Membina suku kata dan perkataan ( ) Membaca perkataan dan rangkai kata ( ) Membaca ayat dalam teks ( Memahami bahan yang dibaca ( Membimbing cara membaca ( Memupuk minat membaca ( 4. Kemahiran menulis Membina kemahiran menulis ( ) ) ) ) ) Menguasai kemahiran menulis ( ) .

7 !0789. 9.

7  . 9.

8/03..9.   0.   02.32087.8 .4.3.1.03/03.2/.3 .3202.35:8/03.2-:3 -07-0.8   02.    07.38. 203:989:./..:7:143843.3/03.3202-.7       .9.:7:1.                 0303.3.3-079:9:7 073907.7/.3 2087..3200.3-09:         0.7...3   030.-039::7:1   0303.2-.43.35079:9:7.7. .33943. 0303.

3507-03/..   02-3. ..3203:8  02-3.3/..2-./.                     02-2-3.02.9/.9.9.   02-..7.507.3203:8        03:.9.3...3 203.2908   02..    02:5:23.3..3   02-..3/-.8.9.2-.3203:8  ..9202-.   02..8::.....37.3/.02....7.7.3507.7...0250703..3 .9.202-..7.

 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->