industri pelancongan dan kestabilan politik Industri pelancongan akan terjejas akibat daripada ketidakstabilan politik yang berlaku

dalam kalangan negara di dunia. Bincangkan penyataan di atas. Industri pelancongan memang menjadi satu sektor ekonomi yang sering menerima perhatian pelbagai pihak. keadaan ini timbul kerana sektor ini dikatakan mudah mendatangkan keuntungan ekonomi kepada sesebuah negara itu. banyak negara telah memberikan perhatian kepada sektor ini tetapi keadaan ketidakstabilan politik telah menyebabkan sektor ini tidak berkembang. Jadi, memang ada impak yang timbul jika negara itu tidak memilliki kestabilan politik. Impak yang ketara ialah industri pelancongan itu akan terjejas. Jumlah ppeancong yang melawat ke negara it akan berkurang setahun demi setahun sepanjang ketidakstabilan poltik itu berlaku. Kekurangan jumlah pelancong ini berkait dengan keselamatan pelancong yang tidak boleh dijamin. keeselamatannya. Pendapatan negara daripada sumber pelancongan turut merosot. Jadi, ketidakstabilan politik memang membawa impak buruk terhadap sektor pelancongan negara. Selain itu, pelaburan dalam sektor pelancongan berkurangan. keadaan politik yang tidak stabil menyebabkan pelabur takut untuk melabur d negara itu. Pelaburan di negara-negara yang berisiko tinggi ni dianggap tidak membawa kentungan. situasi ini turut menyyebabkan pelabur tempatan kekurangan modal untuk melaksanakan sesuatu projek pelancongan pula. Lantaran itu, pelabur asing in akan memilih negara lain yang lebih stabil politiknya. Keadaan politik yang tidak stabil turut menyebabkan pembangunan negara menjadi perlahan. Pembinaan prasarana untuk pelancong semakin berkurangan. Keadaan prasarana yang sedia ada pula semakin dibiarkan begitu sahaja. Keadaan ini menyebabkan semua aktiviiti pembangunan yang dirancang akan terganggu. Oleh itu, kestabilan politik memang penting untuk memastikan pembangunan berjalan lancar. Malah, imej negara turut terjejas kerana ketidakstabilanpolitik ini. Ramai pelancong tidak lagi suka datang ke sini atau memberitahu kawan-kawan mereka tentang keindahan negara kerana imej yang sudah terjejas itu. Lama-kelamaan, imej yang tidak dijaga ini akan membawa lebih banyak kemusnahan imej. Jelaslah, politik yang tidak stabil akan membawa banyak kesan buruk pada sektor pelancongan. Konklusinya, sektor pelancongan dan politik berkait rapat. Semua pihak perlu melakuan sesuatu supaya keadaan ini tidak berlarutan terutama ketika negara sedang dlanda kemeseletan ekonomi. Mungkin semua pihak harus merenung dan melihat tindakan yang boleh mereka lakukan demi memastikan sektor pelancongan negara terus berkembang. makanan seimbang Keracunan Makanan - Keracunan makanan mambawa maksud mkn yg telah tercemar o bhn kimia spt raksa dan plumbum, mikroorganisma @ toksin, ataupun racun. Keracunan mkn mengakibatkan cirit-birit yg tidaj sihat @ tidak bersih juga blh menyebabkan keracunan mkn

Punca keracunan Makanan
1. Kdg racun ladang yg berlebihan -petani menyembur racun serangga, rumput, dan haiwan perosak yg lain bertujuan utk memaksimumkan pengeluaran hasil lading spt sayur-sayuran dan buah-buahan. Penggunaan racun yg melebihi had yg dibernarkan akan membahayakan pengguna krn terdedah kpd risiko keracunan.

kupang. Mkn mungkin tercemar semasa proses pemprosesan. Penyediaan mkn yg kurang bersih . menganjurkan pertandingan gerai @ restoran terbersih 5. 2. gula.Diabetes @ kencing manis akan menyerang seseorang yg terlalu byk makan makanan bergula. Bhn-bhn makanan yg berlebihan akan tersimpan di usu besar dan m‘hasilkan toksin. dan racun kulat serta sisa racun spt Chiordane dan Hephachir yg berlebihan akan menyebabkan pengguna muntah-muntah dan kadangkala membawa maut.dpt menyedarkan penjual mkn ttg pentingnya kebersihan 4. Obesiti terjadi apb tenaga yg diambil lebih banyak drpd tng yg disimpan.mkn yg dijual di tepi2 jalan @ warung sentiasa terdedah kpd habuk & kotoran yg menyebabkan keracunan mkn.sayur-sayuran @ peralatan yg tidak bersih menyumbang kpd keracunan. Penguatkuasaan undang2 yg ketat terhdp penjual mkn yg mengabaikan kebersihan. mkn terdedah kpd pencemaran .kdg asid benzoic & monosodium glutamate yg tinggi juga dpt mengakitbatkan keracunan. Penyakit jantung juga akan menyerang seseorang yg tidak mengamalkan corak pemekanan yg sihat. dan ikan mungkin mengakibatkan keracunan disebabkan o air laut @ sg yg tercemar LAngkah utk Memastikan Kebersihan Tempat Menjual Makanan 1. penyediaan @ penyimpanan 3. dan protein. Bdn akan menyimpan kalori yg berlebihan dlm btk tisu adipos & lemak berbanding dgn menukarkannya dlm btk tenaga 2.denda yg tinggi harus dikenakan t’hdp mereka yg bersalah 2. mkn yg tlh melebihi tamat tempoh . Kerosakan pd pembuluh-pembuluh darah dan ginjal akan menyebabkan penghidapnya menghadapi masalah kekurangan isulin did lm bdn. karbohidrat. Obesiti @ kegemukan Kegemukan berpuca drpd pengambilan kalori yg berlebihan selain pengambilan lebihan tng yg terhasil drpd lemak. Tubuh bdn yg gagal mengawal penggunaan gula akan menyebabkan lemak sukar dihancurkan sewaktu metabolisme.mkn laut spt kerang. Mkn yg tidak ditutup @ dibungkus dgn baik juga mudah dihinggapi lalat pembawa kuman 4. pengguna harus memulaukan penjualan makanan di gerai @ di restoran yg kotor Risiko Pengambilan Makanan yg TIdak Sihat 1. menempatkan para penjual makanan di suatu kws yg khusus utk menjual mkn – jauh dr jalan raya @ kws yg kotor 3. Anoreksia nervosa juga akan timbul apb seseorang itu kehilangan nafsu makan . Penyakit . Asid boric dan sodium nitrit yg tinggi dlm kebanyakkan mkn utk mengekalkan kesegaran.mkn dlm tin @ mkn proses mengandungi bhn pengawet yg tinggi & sekiranya dimakan setelah tamat tempoh akan ditumbuhi kulat yg beracun 5. mkn yg tlh terlalu tinggi kdg bhn kimia . DDT. 6. Kanser usus juga dikiatkan dgn corak pemakanan. mkn laut . menjalankan kempen kebersihan dr masa ke masa.Racun Paraquat. Hal ini krn peralatan @ tempat memasak yg tidak bersih menjadi tempat pembiakan pelbagai bacteria.

kanak-kanak yg kurus selalunya disebabkan tidak mengambil makanan yg cukup utk menampung keperluan tubuh bdn dlm menjalani kehidupan harian.glg dewasa wajar mengambil mkn seimbang bg memastikan tubuh bdn sentiasa m’dpt vitamin yg cukup & mengekalkan btk bdn yg cantik & kulit yg sihat 6. kwasyiorkor.mkn seimbang yg digambarkan oleh pyramid mkn memblhkan pembinaan tisu2 baru bg menggantikan tisu2 bdn yg lama @ rosak. dan sbgnya akan melindungi drpd penyakit spt skurvi. melambatkan proses penuaan . sakit perut. Memastikan kadar metabolisme yg seimbang .Gaya hidup dgn mengambil mkn yg tidak seimbang.makanan yg tidak sihat perlu dijauhi. Osteoporosis . Kanak2 wajar diberikan hidangan yg menepati 7 kelas mkn agar mereka tidak mengalami kekurangan nutrsi. Malnutrisi . Ibu-ibu yg mengandung dimestikan utk mengambil makanan yg seimbangagar bayi yg dikandung membesar dgn normal 5. Antibodi yg dihasilkan mampu melawan penyakit.kanak-kanak terutamanya amat memerlukan mkn yg seimbang bg memastikan mereka cukup zat & mineral utk metabolisme yg seimbang. Pengambilan makanan yg tlh tercemar akan mengakibatkan cirit-birit. & tulang lemah. selesema. fosforus. menjamin minda & otak yg cerdas . mengelakkan jankitan penyakit . memblhkan pembinaan tisu-tisu baru . garam mineral. mudah patah. merokok.pengambilan gizi makanan yg tidak seimbangan akan menyebabkan penyakit beri-beri. terutamanya kekurangan kalsium. Pertumbuhan otak kanak2 dan bayi amat penting utk melahirkan individu yg pintar dan bijak. dan mengambil alcohol akan mendedahkan diri kpd keadaan tulang yg rapuh. Mereka tidak akan terlalu gemuk@kurus 2. Mengekalkan kesihatan bdn agar sentiasa cergas & bertenaga .mkn seimbang mampu merangsang otak agar sentiasa cerdas. kekurangan nutrisi . & riket. dan mudah jangkitan penyakit 6. Hal ini memungkinkan luka akan cepat sembuh dan pembinaan tisu baru yg normal 5. Osteomalasia. dan rabun malam 4. kurus. dan vitamin Kepentingan Makanan Seimbang 1. Keracunan makanan . Makanan seimbang dpt menjamin pertumbuhan kanak2 yg sihat. Kanak-kanak akan kelihatan tidak sihat. muntah dan deman 4. Tng yg cukp perlu utk kehidupan yg aktif 3. kalsium. Pembinaan molekul genetic @ DNA yg sihat akan menjamin pertumbuhan saraf2 otak yg baik . Keadaan bdn yg cukup vitamn. Pengaliran darah yg lancer akan memastikan oksigen dpt dialirkan ke seluruh tuuh dgn baik. Seseorang itu akan kelihatan ceria & cergas utk menjalani tugasan harian. iaitu penyakit tulang menjadi lembut terjadi di klg ibu-ibu hamil yg kekurangan kalsium. Penyediaan makanan juga diambil kira dlm mengenal pasti bhw makanan yg diambil bersih & segar.pengambilan mkn yg seimbang juga mampu membina kekuatan terhdp jangkitan & serangan penyakit.3.mkn seimbang akan dpt memberikan tng dan haba yg cukup kpd bdn seseorang.

Hati juga akan terjejas fungsinya krn Vitamin E turut terkumpul di dlm hati . menyingkirkan toksik dlm bdn . & sbgnya 4. Produk2 makanan tambahan ini biasanya dihasilkan dgn ekstrak @ pekatan drpd perahan yg byk didapati dlm btk tablet.Ganoderma dikenali sebagai raja herba ajaib yang berupaya utk mencuci darah.makanan suplemen Makanan Tambahan @ Suplemen Definisi: produk yg dimkn & mengandungi mkn tambahan spt vitamin. Tidak dpt menggantikan zat2 yg terdpt dlm hidangan . meningkatkan tenaga . @ serbuk.walaupun pengambilan suplemen itu baik. Toksik dlm bdn amt berbahaya kerana mampu menjejaskan daya penyerapan dalam sel bdn 3. dan kanak2 yg tidak sihat. tidak dpt mengelak drpd penyakit tertentu . meningkatkan kemampuan kadar pemyembuhan penyakit . asid amino. Vitamin C merupakan antioksida yg kuat & mampu membawa kpd kekurangan vitamin E yg diperlukan bdn. keracunan . glukos. Mkn tambahan juga dikenali sbg “mkn berfungsi” yg mengandungi mkn lengkap pd asasnya spt protein.Pengambilan chitosan dpt membantu mereka yg menglami masalah berat badan & mengurangkan lemak dalam badan 4. menguatkan jantung. cecair.mkn tambahan hanya mengandungi vitamin & mineral tertentu berbanding dgn mkn asli yg mengandungi fiber.pengambilan suplemen wajar diambil oleh org tua yg tidak ada selera makan. jantung. melindungi hati. garam galian.kerosakan tisu2 bdn dpt dikurangkan dgn pengambilan suplemen yg mampu menyahtoksik. organic.pengambilan cendawan(gano) mampu meningkatkan tenaga 5. enzim. pil. Tempoh masa pengambilan suplemen juga utk jangka masa pendek shj 5. wajar diambil oleh org tertentu shj . dan komponen2 lain yg tidak diketahui fungsinya 3. dan herba serta tumbuhan. Pengambilan mkn tambahan perlu apb seseorang itu sakit @ tlh didiagnosis menghidap penyakit tertentu oleh doctor Kepentingan Suplemen 1. menguruskan bdn dan memperoleh tubuh yg cantik .gaya hidup rakyat yg kurang bergerak & pemakanan yg tidak seimbang menyebabkan mereka mengalami penyakit yg menjejaskan kehidupan. zat2 mineral. Unsur2 ini dpt memulihkan kesihatan & mengembalikn kecergasan 2. wanita hamil yg kerap muntah.pengguna suplemen terpaksa membelanjakan atr RM100-RM400 sebln utk membeli pelbagai jenis suplemen yg sesuai 2. memulih & memelihara kesihatan . Harga yg mahal .pengambilan terlalu byk vitamin A akan menyebabkan maut utk jangka masa panjang. dan hormone. namun individu tersebut tidak dpt mengelak srpd menghidapi penyakit diabetes. dan meningkatkan keupayaa buah pinggang masalah Pengambilan Suplemen 1.

Sebenarnya pembaziran berlaku kerana air kencing menjadi mahal 7. Membawa maut . Supplement juga mampu utk mengekalkan kekuatan atlet pd tahap maksimum 3. @ sirap. Glg tua yg mengalami kekurangan zat.vitamin A yg terlalu byk @ kalsium yg berlebihan akan menyebabkan pembentukan batu karang rena. Ibu mengandung memerlukan ferum utk membantu pembentukan system saraf pusat fetus. garam mineral. Suplemen juga memulihkan tng dgn cepat ken atlet perlu cepat pulih drpd keletihan semasa menyertai sesuatu pertandingan. dan kalsium adalah penting. Pengambilan minyak ikan.bayi dlm kdg amat memerlukan nutrient spt kalsium. Suplemen harbal utk melangsingkan bdn @ yg mampu menurunkan kadar kolestrol dlm bdn tanpa dos yg sesuai akan merosakkan hati dan organ dalaman lain 8. dan protein tambahan utk perkembangan yg sihat. ahli sukan/ atlet . Mkn suplemen yg tlh diubah paten genetic blh membawa maut. Glg tua . Mkn ini biasanya diperoleh dlm btk kapsul. Golongan yang mermerlukan Mkn Suplemen . Pembaziran . Pengambilan suplemen dpt meminimukan risiko kekurangan nutrien 2.sesetengah seuplemen dicampurkan dng bhn2 terlarang spr stimulen & bhn penahan sakit yg dpt menyebabkan ketagihan @ pergantungan psikologi 9.mkn suplemen ialah mkn yg diberikan kpd seseprang dlm keadaan tertentu yg diperlukan utk menampung keperluan bdn. dan daya tahan.terdpt juga suplemen yg mempunyai kdg hasil drpd kejuruteraan genetic. garam mineral. wanita hamil . suplemen diperlukan utk menampung glukosa yg tlh hilang.6. meningkatkan kekuatan. Terdpt pesakit yg terpaksa bergantung pd suplemen tertentu utk terus sihat @ bertahan drpd komplikasi penyakit tertentu 4. pil. iaitu penyakit tulang rapuh. kalsium. Glg yg memerlukan suplemen adalah spt yg berikut 1. kematian & kecacatan byk berlaku akibat mengambil suplemen tersebut. serbuk. Oleh itu. zat besi.atlet seting kehilang glukosa. dan sbgnya juga digalakkan utk mengambil suplemen .warga tua sering mengalami masalah osteoporosis.kanak2 memerlukan suplemen utk membantu tumbesaran yg sihat & dpt merangsang perkembangan otak yg cerdas. Wanita hamil digalakkan utk mengambil asid folik sby 400 mcg sehari utk menjamin tumbesaran fetus yg seimbang. Di AS. Glg pesakit/ kanak2 yg tidak sihat . Ketagihan . Alahan yg sering dialami oleh ibu2 mengandung menyebabkan muntah2 dan selera makan yg berkurangan. vitamin C. Suplemen spt kalsium diperlukan utk mengatasi masalah ini. Wanita yg mengalami menopause perlu mengambil hormone progesterone utk mengimbangi ketidakstabilan hormone dlm bdn.Vitamin D & C yg berlebihan akan dibuang melalui proses pembuangan air. kesan sampingan .

Ini kerana berbanding dengan negara-negara itu. Sinar ultraungu yang dipancarkan oleh matahari ke bumi. c. menyebabkan penuaan kulit. haiwan. produktiviti pengeluaran makanan di Malaysia (termasuk sayur-sayuran. Ini termasuk penyelidikan dan pembangunan (R&D). modal dan input yang lain perlu dipertingkatkan melalui teknologi. China. Vietnam dan negara lain. Nilai tambah komoditi dicapai melalui pemprosesan atau inovasi. MAKLUMAT TENTANG OZON Di lapisan stratosfera yang terletak di antara 15 hingga 60 km daripada permukaan bumi terdapat molekul ozon dengan kepekatan yang tinggi. tetapi miskin dari segi nilai tambah ke atas keluaran tersebut kerana tahap teknologi yang rendah. Indonesia. Sebagi contoh. Nyata bahawa peningkatan pengeluaran makanan merupakan agenda utama pertanian di bawah RMK-9. e. Menyedari hakikat ini RMK-9 menggariskan beberapa strategi untuk mencapainya. sebahagiannya akan dipantul semula ke angkasa lepas oleh atmosfera. Lapisan ozon ini melindungi manusia. buahbuahan) masih tidak dapat menandingi pesaing di luar negara. Kesan daripada kebocoran lapisan ozon menyebabkan kehidupan di bumi terdedah secara langsung kepada sinaran ultra-ungu : a. Pertambahan gas-gas yang mencemar seperti oksida nitrogen dan sulfur dioksida juga telah memerangkap haba dan menaikkan suhu. peningkatan kejadian kanser kulit. penggalakan amalan pertanian yang baik. Haba yang terperangkap ini akan meningkatkan suhu bumi dan memastikan bahawa bumi sentiasa panas. melemahkan sistem daya tahan (imun). Maka intensiti penggunaan tanah. . g. peningkatan kejadian katarak mata. d. Malaysia kaya dengan pelbagai keluaran. f. Kerajaan menyedari hakikat ini telah menggariskan satu pakej yang komprehensif untuk membangunkan sektor makanan seperti yang terkandung dalam lima teras RMK-9. kos buruh di Malaysia adalah lebih tinggi dan tanah yang sesuai pula terbatas. Pertambahan karbon dioksida disebabkan oleh pembakaran bahan-bahan api fosil seperti arang batu. Inovasi dan pembangunan keluaran baru di Malaysia adalah lembap dibandingkan dengan kategori keluaran yang sama di luar negara. pengurangan hasil tanaman. petrol dan gas asli. karbon monoksida. untuk meningkatkan pendapatan daripada komoditi pertanian. Hanya dengan peningkatan produktiviti dan inovasi keluaran yang agresif melalui teknologi sahaja yang boleh melonjakkan sektor pengeluaran negara menyaingi pengeluar yang cekap dan murah seperti Thailand.PERANAN SAINS DAN TEKNOLOGI DALAM PERTANIAN Pada masa ini. Kebanyakan tenaga haba ini akan diserap oleh gas-as di atmosfera contohnya gas karbon dioksida. strategi menokok „nilai tambah' telah digariskan.sebahagian lagi pula akan sampai ke bumi untuk memanaskan bumi. b. Tidak semua tenaga haba ini akan menembusi atmosfera.Mengwujudkan kesan rumah hijau. iaitu bioteknologi dan mekanisasi. Kesan Rumah Hijau Kesan rumah hijau merupakan suatu fenomena pemanasan bumi. klorofluorokarbon dan metana. Kebocoran lapisan ozon? Kebocoran lapisan ozon boleh berlaku dan menyebabkan sinaran ultra-ungu yang sampai ke permukaan bumi akan meningkat. Haba yang sampai ke bumi akan dipantul semula oleh permukaan bumi ke angkasa lepas sebagai sinar inframerah. menyebabkan gangguan rantai makanan. Hal ini sekali lagi bermakna kepentingan teknologi untuk mengubah dan seterusnya menambah „nilai' ke atas sesuatu keluaran. lantas melembapkan kreativiti untuk melahirkan keluaran baru. piawaian keluaran dan meningkatkan tahap profesionalisme peserta pasaran dan usahawan. tumbuhan dan bumi daripada terdedah kepada sinaran ultra-ungu daripada matahari.

*Akibat pencemaran yang teruk. kegiatankegiatan ekonomi berkembang. Kesemua aktibiti ini akan mengakibatkan penambahan kuantiti gas rumah hijau di atmosfera dan seterusnya meningkatkan suhu bumi. atom oksigen bebas ini akan bertindak balas dengan molekul oksigen dan membentuk molekul ozon dengan kehadiran gas nitrogen. Urbanisasi Urbanisasi merupakan proses pembandaran sesebuah kawasan dengan menjadikan kawasan itu kawasan perbandaran. Apabila terdapat banyak penduduk. Ozon ialah sejenis gas yang terdiri daripada tiga atom oksigen yang terletak di lapisan Stratosfera bumi. -Mengurangkan pembakaran. Air di lauran dan sungai akan menjadi panas dan lebih mudah tersejat. lebih banyak akan ditebang dan dibuka dan kawasan perindustrian semakin banyak. pelbagai isu berkaitan dengan alam sekitar timbul.Gas Klorofluorokarbon (CFC) yang digunakan dalam peti sejuk dan aerosol bertindak balas dengan lapisan ozon dan seterusnya menipiskannya. akibat pemanasan bumi yang tidak sekata. antaranya ialah :a. Kluorofluorokarbon atau juga dikenali sebagai freon ini merupakan satu sebatian yang digunakan oleh pendingin hawa dan peti sejuk. Lapisan ozon adalah sangat penting untuk keseimbangan cuaca dunia. udara dan bunyo. ozon boleh terurai kepada molekul oksigen oleh oksida nitrogen yang dibebaskan oleh kapal terbang supersonik atau atom klorin dari sebatian CFC (kluorofluorokarbon). lapisan ozon semakin nipis. Pemanasan Global (Global Warming) . Gas ini memerangkap haba dan menyebabkan suhu di bumi meningkat. jikalau tidak dikawal dijangka akan meningkat 15 bahagian per juta setiap 10 tahun. Pertambahan penduduk dunia juga akan meningkatkan penggunaan tenaga.Penipisan Lapisan Ozon (Depletion of Ozone Layer) . Kejadian-kejadian yang akan berlaku mengancam kehidupan manusia serta hidupan-hidupan lain.dimana suhu bumi kita meningkat akibat daripada peningkatan gas karbon dioksida diatmosfera.Pertambahan yang berterusan ini. Jadi. Tindak balas antara atom klorin dengan ozon akan mengembalikan oksida nitrogen dan atom klorin ke atmosfera setelah memusnahkan molekul ozon. Tanah-tanah terutamanya di hemisfera utara dan latitud tengah akan menjadi lebih kering. Penduduk lebihan yang kian bertambah pula akan mewujudkan kesesakan dan kawasan setinggan. Permintaan terhadap bahan api fosil dan bekalan tenaga elektrik akan bertamnah. Ozon dibentuk apabila molekul oksigen terurai kepada atom oksigen dengan kehadiran sinar ultraungu. Penipisan ini menyebabkan sinaran U/V matahari menembusi atmosfera dan menyebabkan penyakit kulit. Arah angin pula akan berubah dan menyebabkan kejadian ribut kerap berlaku. Kebocoran pada lapisan ozon telah dikesan di kawasan Antartika pada tahun 1985. b. Fenomena ini juga dikenali sebagai "Kesan Rumah Hijau" (Green House Effect). TAburan hujan yang tidak seragam juga akan berlaku sehingga mengakibatkan kemarau. *Kita hendaklah melindungi alam sekitar kita. Kejadian-kejadian itu akan mengganggu aktivitiaktiviti seperti pertanian. perikanan dan bekalan air. Formula Walaupun begitu. -Menukar CFC kepada HCFC yang lebih selamat. molekul CFC berupaya menyerap haba 20000 kali ganda lebih baik daripada satu molekul karbon dioksida. banyak perkara yang boleh kita lakukan untuk tujuan ini. Aras laut akan naik dan banjir sedunia akan berlaku kerana bongkah-bongkah ais di kutub Utara dan kutub Selatan akan cair. banyak tanah baru akan dibuka untuk menempatkan rumah. CFC bukan sahaja memusnahkan lapisan ozon. Atmosfera akan menjadi lebih panas. Keseimbangan ekologi semula jadi akan terganggu apabila jalanraya dan bangunan dibina di kawasan hutan yang dibuka. bangunan dan kilang. Lapisan ozon merupkan satu perisai semula jadi bumi dengan menyerap sinar ultraungu yang berbahaya. -Menanam pokok -Perhutanan semula(reforestation) . Pembinaan-pembinaan yang berleluasa akan menyebabkan pencemaran air. -Mencari sumber tenaga alternatif seperti tenaga solar. Penipisan lapisan ozon Atmosfera boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian. di Artik pada tahun 1987 dan sekarang di Australia pula. Urbanisasi akan membawa kepada pertambahan penduduk akibat imigrasi penduduk luar bandar ke bandar. Graf Kesan rumah hijau ini akan mendatangkan pelbagai masalah kepada manusia.

klon yang dihasilkan akan mempunyai kandungan genetik dan bilangan kromosom yang sama antara satu sama lain dan juga dengan induk. 3. e) pengklonan dalam tumbuhan melibatkan pembiakan vegetatif dan oleh itu. tidak memerlukan agen pendebungaan serta boleh dilakukan pada bila-bila masa. Memisahkan set daripada embrio Telur yang disenyawakan oleh sperma akan membahagi kepada lapan bahagian dan ia akan dipisahkan. kita meminda nukleus daripada sel soma sesuatu individu kepada ovam sesuatu individu. b) pengklonan dijalankan dalam keadaan persekitaran yang terkawal. g) Pengklonan boleh digunakan untuk mengubati penyakit atau menggantikan organ yang telah rosak (seperti jantung. d) menjamin keseragaman baka yang baik. Ianya telah dilakukan secara meluas dalam bidang pertanian melalui pengkulturan tisu. Mereka mengkIon tikus ( haiwan yang paling sukar diklon) dengan kadar kejayaan yang lebih tinggi iaitu 3: 100 berbanding Ian Wilmut . b) bilangan klon yang banyak dapat dihasilkan dalam mas ayang singkat untuk meningkatkan pengeluaran hasil tanaman. Sumber bahan genetik diperoleh daripada sel soma. durian klon. Daripada daripada internet. Ian Wilmut dari Roslin Institute di Scotland. dan membesarkannya 2. Klon ialah replika atau pendua (fotostat) daripada satu organisma. klon yang terhasil akan mewarisi 90% ciri organisma asal dan turut membawa ciri-ciri DNA ibu tumpang.Sebagai contoh pengklonan. 2. juga akan mati dan menyebabkan kepupusan spesies itu. semua klon yang tidak mempunyai daya rintangan terhadap serangan penyakit atau perosak tersebut. maka. Daripada kamus biologi. Sekiranya sstu klon diserang penyakit atau perosak. Teruhiko Wakayama dan Ryuzo Yanagimachi pada Julai 1998. Teknik pengklonan dalam haiwan dapat menghasilkan selumpulam klon yang menyerupai induknya dalam semua aspek. c) klon tumbuhan berbunga dan berbuah dengan lebih cepat. tumbuhan baru atau klon yang seiras dengan tumbuhan induk dihasilkan melalui pambahagian sel secara mitosis. dan kelapa sawit klon Kaedah pengklonan: 1. Definisi Pengklonan: 1. Kebaikan pengklonan: a) ciri-ciri yang baik pada induk dapat dipilih dan diwariskan. Teknik ini telah digunakan oleh Hans Spemann pada tahun 1920 yang melakukan penyelidikan genetik. spesies daripada baka yang baik dan bermutu tinggi dapat digunakan untuk meningkatkan mutu hasil tanaman. contohnya getah klon. Keburukan pengklonan: a) klon-klon mempunyai rintangan yang sama terhadap penyakit dan perosak. Paling tidak. . jika persekitaran luar berubah menjadi tidak sesuai. Teknik Roslin Iaitu teknik yang sama yang digunakan untuk menghasilkan Dolly oleh Dr. keseluruhan klon mungkin musnah. hati atau ginjal).pengklonan Pengdahuluan: Teknik pengklonan dalam tumbuhan melibatkan penggunaan keratan batang suatu tumbuhan dalam pembiakan aseks. Set tersebut akan diimplan kepada lapan ibu yang kemudian menghasilkan lapan individu klon. f) memberi harapan kepada pasangan yang bermasalah untuk mendapatkan anak. Teknologi klon bukanlah sesuatu yang asing. Klon yang dihasilkan adalah menyamai (atau hampir menyamai) organisma asal (penderma). Teknik Honolulu Dicipta oleh dua pelajar dari Universiti Hawaii. Ia merupakan detik penting dalam sejarah pengkIonan yang membuktikan ia boleh dilakukan ke atas haiwan dewasa. Pengklonan dianggapkan sebagai satu teknik manipulasi genetik daripada sesuatu organisma untuk menghasilkan zuriat yang seiras dengan induk dan ia merupakan pembiakan asek kerana tiada bahan genetik atau agen pembiakan terlibat. pengklonan merupakan proses menghasilkan anak (bayi) melalui percambahan mana-mana sel soma sesuatu induk dan bukannya melalui percampuran antara jantan dan betina(persenyawaan ovum dan sperm). misalnya pokok bunga raya. (Tumbuhan yang ditanam daripada biji bernih mengambil masa yang panjang unutk tumbuh dan menghasilkan buah) Tempoh matang klon lebih awal daripada induk dan dengan ini mengurangkan masa serta menjimatkan tenaga unutk penjagaan rapi pada peringkat muda.

3. Dolly menjelma daripada teknik pengklonan reproduktif adalah merupakan satu-satunya hasil daripada 277 percubaan dengan 29 bejaya tiba ke peringkat pembahagian sel diikuti dengan 13 biri-biri yang bunting dan akhimya seekor sahaja yang selamat melahirkan anak iaitu Dolly. d) klon tidak menujukkan variasi dari segi genetik. berjaya melahirkan Dolly ( sempena nama penyanyi country. CC atau Copy Cat. lembu. g) kadar keguguran dan kematian adalah tinggi. Mereka berhasrat untuk mengeluarkan telur yang dilengkapi protein . haiwan lain yang bedaya diklonkan lilah monyet. Kedua-duanya membawa gen labah-labah yang boleh mengeluarkan bahan protein sutera penjerat labah-labah. Para penyelidik tersebut memperoleh sebanyak 87 embrio tetapi dua ekor kucing yang mengandung dan hanya CC yang selamat dilahirkan. Dolly dan Polly Sebenarnya penyelidikan mengenai klon telah dijalankan sejak tahun 70-an. dibuktikan. Kanada telah mengklon kambing yang dinamakan Webster dan Peter. Tetapi masalah tetap wujud disebabkan oleh kehadiran molekul gula yang meyelaputi organ khinzir. la merupakan kejayaan tunggal kerana cubaan untuk mengklon golira dan campanzi tidak berjaya dilakukan. ayam dan yang terbaru ialah kucing. Kejayaan pertama membabitkan telur ayam oleh Syarikat AviGenetics di Athens. 2. f) jangka hayat manusia klon adalah singkat kerana bayi klon akan mempunyai kromosom yang sama dengan usia penderma. Akibatnya terjadilah penotakan sistem imum tubuh manusia terhadap organ yang dipindahkan. Telur Ayam Terapeutik Memandangkan telur dan daging ayam adalah sumber makanan utama penduduk dunia maka saintis cuba mencari teknik mengklon ayam. Kelahiran Dolly diberi liputan yang meluas kerana ia amat dinanti-nantikan. muncul pula Polly yang mempunyai gen manusia. Memandangkan krisis kekurangan organ manusia agak parah maka organ daripada khinzir dilihat sebagai pilihan yang mat sesuai. khinzir. kaedah pengklonan akhirnya. Menurut saintis warna bulu bukan sahaja dipengaruhi oleh faktor genetik tetapi juga keadaan kandungannya. Klon Monyet Tunggal Saintis di Health Services University di Oregan telah mengklon monyet yang dinamakan sebagai Netti dan Ditto.sejenis protein yang diperlukan untuk membekukan darah. Khinzir Sebagai Penderma Sekumpulan saintis dari Universiti Missouri di Columbia kini sedang berusaha mengklon khinzir yang telah diubah suai genetik atas tujuan penghasilan organ. Bahan susu dan sutera yang biodegredasi itu akan digunakan di hospital untuk jahitan luka pesakit dalam pembedahan. kadar pembiakan khinzir yang cepat membenikan prospek bekalan organ yang banyak. Kambing dan Labah-labah NEXIS Technologies dari Montreal. Selain itu. Kucing Klon Setelah khinzir. kucing klon pertama di dunia im yang kini berusia dua bulan. 5. Mereka kemudiannya mencadangkan untuk mengahwinkan kambing-kambing tersebut bagi menghasilkan anak-anak betina yang mengeluarkan susu yang mengandungi protein sutera labah-labah. Selepas Dolly. Ian Wilmut dari Scotland. ayam dan tikus. tibalah giliran untuk kucing diklonkan. kambing. Dr. Ini adalah kerana saiznya yang hampir menyamai manusia yang secara tidak langsung memudahkan proses pernyarnbunagan salur darah. 6. Georgia. Dengan bulu pendek berwarna hitram dan putih berlainan deripada induk genetiknya. Namun begitu hanya pada 1997. Selain itu. Hemofilia adalah penyakit keturunan di mana darah tidak boleh membeku dan sehingga kini penawarnya tidak ditemui.Ekspenimen yang dijalankan oleh Taxes A&M University itu bertujuan menggalakkan orang ramai mengklonkan binatang kesayangan mereka. Dolly Parton dan sel yang digunakan berasal daripada sel pada kelenjar buah dada seekor kambing biri-biri betina yang lain ). Teknik pengklonan akan 'melahirkan' lebih banyak Polly yang boleh mengeluarkan protein manusia dalam susu mereka untuk digunakan bagi mengubati pesakit hemofilia. h) membolehkan manusia hidup selama-lamanya (bertentangan dengan hukum alam) Contoh dan peristiwa kejayaan pengklonan: 1. lembu. tikus. dia kelihatan cukup sihat. Bayangkan sahaja. comel dan amat aktif bermain.c) bagi teknik kultur tisu. Faktor IX . 4. Manakala yang lain gugur atau mati sebaik saja dilahirkan. Pengkolnan manusia adalah diharam kerana: e) meruntuhkan institusi kekeluargaan kerana seorang lelaki ataupun wanita tidak memerlukan pasangan untuk mendapatkan anak. bukan semua sel atau tisu boleh diklonkan.

Ini akan menyebabkan banjir akibat pencairan ais di kutub-kutub bumi dan kemarau di beberapa tempat di dunia . Gas karbon dioksida yang terlalu banyak dalam udara akan memerangkap haba . Kepentingan hutan kepada manusia dan alam sekitar Pengenalan: -hutan merupakan anugerah Tuhan yang penting kepada manusia -hutan penting kepada kehidupan manusia dan alam sekitar Isi-Isi: 1)keseimbangan ekosistem -mengurangkan peningkatan suhu dengan menyerap karbon dioksida -membantu menyejukan udara dan mengekalkan kelembapan persekitaran 2)Mengurangkan pencemaran udara -melindungi atmosfera daripada pencemaran -mengurangkan keupayaan debu dan asap mencemarkan udara 3mengekalkan struktur tanah dan mengawal hakisan -spesies menutup bumi dapat mengelakkan kejadian banjir kilat dan lumpur. Susu Lembu Klon Pada 1998. Pembetukan Hujan Asid 1 . lebih 300 ekor lembu telah diklonkan dan telah menghasilkan lebih 900 liter susu setahun. 3 . 2 . Kenaikan Suhu Di Bumi 1 . alat penyaman udara dalam peti sejuk menipiskan lapisan ozon . Jadi suhu di bumi menigkat dan persekitaran kita menjadi panas . kertas dan bahan binaan bangunan .terapeutik yang baik untuk kesihatan manusia. larian airderas . Ini menyebabkan lebih banyak sinaran matahari yang sampai ke bumi . 3 . Pendedahan kepada sinaran matahari yang banyak boleh mengakibatkan penyakit kanser kulit . Lapisan ozon di udara ialah lapisan yang melindungi kita daripada sinaran terik matahari . Gas-gas sulfur diosida dan nitrogen dioksida bergabung dengan air hujan dan membentuk hujan asid . telah mengklon dua ekor lembu yang dinamakan George dan Charlie. kerana ia bukan sahaja menentang hukum alam semula jadi juga dengan agama ____________________________________________________________________ KESAN PENIPISAN LAPISAN OZON Penyusutan Lapisan Ozon 1 . 2 . Kaedah pengklonan dapat memberi revolusi kepada manusia serta menjaga alam dan sumber persekitaran jika kita melakukan dengan kaedah dan cara yang betul. 2 . Ia juga menghakis pakaian . Akan tetapi kita adalah diharam mengklonkan manusia dan menghasilkan individu yang seiras dengan induk manusia. hakisan tanah dan tanah runtuh 4)habitat hidupan liar -kediaman pelbagai jenis binatang -hutan menyediakan rantai makanan yang seimbang dan saling bergantungan -tempat pembiakan Penutup: -hutan perlu dijaga untuk mengekalkan keseimbangan ekologi dan hidupan flona & fauna . 4 . 7. Sejak itu. Kesimpulan Teknologi pengklonan perlu diakui sebagai teknologi dan alat yang hebat di abad ini. Pembebasan gas CFC yang digunakan dalam alat-alat menyembur . Advanced Cell Technologies. 3 . Hujan asid boleh membunuh tumbuh-tumbuhan dan ikan-ikan . Massachusettes. Lembu-lembu klon ini dipercayai mampu menghasilkan susu yang lebih banyak berbanding lembu susu biasa.

Jelaskan punca berlaku penyakit kardiovaskular dan cadangkan langkah-langkah pencegahan yang efektif. Kekurangan oksigen ke otak – menyebabkan strok. Amalan pemakanan / diet Pemakanan yang tidak seimbang.Hiburan -mempunyai pancaran yang berkilau dan menarik. Memberi tekanan kepada jantung . -pantulan cahaya dalam alat perakam menentukan perubahan ingin dilakukan oleh pengguna. Pengenalan: Penyakit kardiovaskular merupakan antara pembunuh utama masyarakat Malaysia. _____________________________________________________________________________ masalah penyakit kardiovaskular Penyumbang utama penyakit kardiovaskular ialah arteriosklerosis iaitu gumpalan lemak yang terkumpul dalam saluran darah. Punca: 1. Darah pekat. -telah diuji di Perancis dan Jerman -membantu manusia dalam pelbagai perkara. -pengggunaannya membolehkan pengusaha pengindustrian logam mendapat keuntungan yang banyak kerana kerja pemotongan logam dapat dilakukan dengan cepat/tiada pencemaran. Amalan gaya hidup seseorang dikatakan faktor penyumbang penyakit ini. kandungan lemak. -misalnya. -boleh digunakan untuk memotong bahan keras seperti intan dan titanium. kolesterol.Teknologi maklumat -maklumat dihantar dlm digital (kelajuan lebih cepat drpd cahaya) -membantu penghantaran maklumat oleh komputer dengan cepat dan berkesan -dapat mengenalpasti kod bar yang tertera pada barang yang dijual di pasar raya dan menukarkan kod tersebut dalam bentuk angka atau perkataan dalam monitor komputer. -kecantikan cahaya mempersona pengunjung untuk ke kelab malam atau temasya sukan -semasa Sukan Komanwel diadakan di Malaysia pada tahun 1998. Obesiti Keupayaan jantung mengepam darah terbatas kerana kandungan kolesterol berlebihan di arteri.perubatan laser pendahuluan -Laser(Light Amplification Stimulated Emission Radiation) merupakan cahaya yang diperkuatkan daripada rangsangan pancaran radiasi.menjadi lemah.perubatan -sesuai untuk rawatan mata seperti bahagian kornea dan retina -boleh digunakan untuk rawatan dermatologi(kulit) dengan membuang tanda-tanda yang tidak dihendaki oleh pesakit seperti tanda lahir/memecah batu karang dalam buah pinggang -pesakit yang menghadapi ulser gastrik juga dapat disembuhkan -kaedah fotodinamik digunakan untuk mengesan sel-sel barah dengan memancarkan laser ultra ke dalam tubuh pesakit -cepat menyembuhkan dan mudah rawatan 3. mengerudi dan menanda logam yang akan dikeluarkan.025mm. 4. -Alat perakam VCD dan CD juga menggunakan cahaya laser untuk mencari atau membaca maklumat yang terkandung dalam VCD. gula tinggi.Industri -laser digunakan untuk memotong.jenis dan kod barang tidak dapat ditafsir oleh penguna. cahaya laser digunakan untuk memeriahkan persembahan semasa upacara pembukaan dan penutupan. arteri / salur darah tersumbat. . 2. 2. -Kod bar yang mempunyai maklumat mengenai harga. faedah 1. laser dapat memotong logam yang mempunyai ketebalan hingga tahap 30mm serta mampu memberikan ketepatan pada kadar lebih kurang 0. -menjimatkan kos dan memudahkan kerja.

A. Pengenalan: Bahan kimia telah lama digunakan untuk mengatasi masalah serangan atau makhluk perosak dalam sektor pertanian. Kesihatan manusia lebih terjamin. . merokok mengganggu fungsi jantung. Kelebihan kawalan biologi 1. 3. – kes berlanjutan menyebabkan strok 5. 7. Nikotin / tar dalam rokok akan mempercepatkan proses pengumpulan lemak di arteri – menyempitkan saluran darah dan menyebabkan denyutan jantung laju. Kurang bersenam – sistem badan menjadi lemah dan organ dalaman tidak dapat berfungsi dengan sempurna. contoh amalan pemakanan akan berubah .bahan kimia tidak digunakan untuk mengawal serangga dan makhluk perosak tumbuhan dan pertanian . Kesimpulan: Diet yang seimbang dan amalan hidup yang positif mampu mencegah penyakit ini ________________________________________ kawalan biologi Kaedah kawalan biologi merupakan suatu alternatif kepada kelemahan penggunaan bahan kimia untuk menghapuskan serangga dan makhluk perosak dalam sektor pertanian. Tidak mengetahui tanda awal / diagnosis penyakit. mengurangkan pencemaran alam . Gaya hidup Pengambilan alkohol. 3. ular di ladang sawit .Menyebabkan serangan neurosis dan psikosis .makanan berkhasiat yang diperlukan untuk membina sistem badan yang dapat mengurang risiko jangkitan penyakit.sayur-sayuran dan buah-buahan bersih dan selamat dimakan. 8.serangga dan makhluk pemangsa membunuh mangsa tanpa menjejaskan ekologi. Kegagalan jantung gagal mengepam darah menyebabkan angina ahmar/strok. Amalan gaya hidup sihat Menjauhi amalan merokok. Tekanan / stress Tekanan kerja menyebabkan perubahan hormon. kaedah kawalan biologi kian meluas. tanah dan udara. Rawatan berkala Mendapatkan rawatan untuk mengesan tanda-tanda awal / diagnosis penyakit. pengambilan alkohol. Kini. . Langkah 6. . 2. Diet yang seimbang Pengambilan makanan yang sihat dan seimbang. Melakukan senaman atau pergerakan psikomotor. Tidak mengimbangi stress dengan kaedah renggangan seperti bersenam . rekreasi. Bincangkan.tidak menggunakan bahan kimia.Menggunakan pemangsa seperti burung hantu untuk mengawal tikus di sawah padi.tidak berlaku pencemaran air. Mengekalkan keseimbangan kitaran ekologi . Pemeriksaan / rawatan Pemeriksaan awal tidak dilakukan. 4. Dapat mengelakkan serangan tahap kritikal.Memaksa jantung bekerja keras untuk menghantar darah ke seluruh badan.berlaku ketidakseimbangan dalam rutin harian.

Akibatnya.berlakunya cirit-birit. Keturunan Nenek moyang dan ibu bapa yang menghidapi diabetes akan membawa gen yang mengandungi diabetes kepada anak mereka.Contohnya pancreas tidak berfungsi dengan baik. penyakit ini dikenali sebagai penyakit kencing manis. muntah dan membawa maut. Penyakit kencing manis adalah satu keadaan di mana terdapat kadar gula yang berlebihan dalam peredaran darah. Pemakanan - . . Punca-punca: 1.sayur-sayuran dan buah-buahan tercemar dengan bahan kimia. .habitat semulajadi serangga dan mikroorganisma tidak terjejas. Berlebihan berat badan Badan akan mengandungi banyak lemak . organ pancreas tidak dapat menghasilkan hormon insulin dengan secukupnya atau insulin yang dikeluarkan tidak dapat bertindak seperti biasa. . ___________________________________________________________________________ Diabetes Pendahuluan "Diabetes adalah penyakit yang sentiasa berkembang. Tanpa insulin. Pencemaran air . Inilah sebabnya.Menyebabkan penyakit kanser paru-paru dan penyakit kulit. sel-sel badan tidak menerima bekalan glukos. 5. keracunan makanan -kandungan bahan kimia tidak mengikut sukatan . . Kadar gula dalam peredaran darah menjadi tinggi. semakin susah dikawal. Diabetes boleh membunuh. . menjejaskan kesihatan petani . tetapi kebanyakan orang tidak sedar hakikat ini. B.kekerapan menggunakan racun pestisid akan menyebabkan serangga perosak akan imun. Ini menyebabkan badan akan kekurangan tenaga.tidak memberi kesan dengan semburan – dos semburan akan ditambah – memberi kesan kepada manusia seperti keracunan dan menjejaskan kesihatan Kesimpulan: Penggunaan kaedah biologi seharusnya digalakkan kerana lebih menguntungkan dan menjamin keseimbangan ekologi alam.Lemak yang berlebihan mengelilingi organ-organ dalam badan. . . walaupun kadarnya amat tinggi dalam peredaran darah. 3. 4.Mengandungi darah yang mempunyai kandungan gula yang tinggi kerana ibu yang mengandung berpenyakit kencing manis.semburan mengandungi bahan kimia beracun .Lemak juga akan menyempitkan kapilari darah dan memberi tekanan ke atasnya dan meningkatkan kadar gula dalam kapilari darah .serangga lain yang penting dalam pendebungaan tidak terganggu .keseimbangan rantaian makanan tidak terjejas. Semakin lama mendapat diabetes. glukos atau gula tidak dapat memasuki sel-sel badan. 2. Bagi orang yang mengidap penyakit kencing manis.Menyebabkan sesetengah organ tidak berfungsi. Gula yang berlebihan ini akan disingkirkan oleh badan melalui air kencing. 6.semburan mengandungi bahan beracun akan larut dalam air dalam tanah dan air larian permukaan – menyebabkan air sungai tercemar 7. ..semburan racun menjejaskan sistem pernafasan. kesan negatif penggunaan bahan kimia. Serangga dan makhluk perosak imun .

Makanan tidak seimbang menyebabkan diabetes. . Kesimpulan Semua pihak harus mengutamakan gaya hidup mereka dalam kehidupan harian agar tidak terlibat dalam penyakit kencing manis. Badan mereka akan menjadi lemah dan pengeluaran hormone insulin berkurang. . gula yg berlebihan dlm bdn blh membawa kemudaratan kpd kesihatan manusia.Menyebabkan kandungan gula dalam darah tinggi.Contohnya gula-gula. Akibatnya.Remaja suka minum air sirap. 3.terutama pada bahagian mata .Setiap sajian terdapat air minuman yang manis yang lauk juga ditambahkan gula.Penglihatan pesakit akan menjadi semakin kabur. 5. .air sirap dan lain-lain.Masalah mati pucuk. . daya pertahanan badan semakin berkurangan.Menyerang saraf otak . . .Badan tidak berupaya mengeluarkan insulin . . Kesan Diabetes yang tidak dirawat atau dikawal akan mengakibatkan kesan yang serius kepada pesakit. . .Bagi orang yang berumur. ---- pengambilan gula Gula memang penting dlm kehidupan. Kerosakan retina mata (pesakit ada risiko buta).Mata pesakit mudah menjadi merah dan kering. .Buah pinggang akan rosak 4. 5.Dengan ini. 2.Kandungan gula dalam darah tidak dapat dikurangkan akibat kekurangan senaman. 1. Kerosakan sistem saraf. .Kekurangan senaman menyebabkan kadar metabolisma badan rendah . .Menyebabkan serangan jantung dan juga strok (80 peratus pesakit diabetes mati kerana dua penyakit ini). Kerosakan buah pinggang. . luka pada kaki lambat sembuh dan semakin melarat hingga terpaksa dipotong (bagi kes serius).Ubat tersebut akan membebankan buah pinggang. Peredaran darah ke kaki menjadi lemah.Ibu yang mengandung mengambil makanan yang manis secara berlebihan. .Contohnya: tidak merasai kesakitan terpijak objek tajam. .mereka tidak akan muda menghidapi diabetes. . Huraikan kesan2 penggunaan gula berlebihan dan langkah2 mengurangkan gula dlm kehidupan kita. .penyakit diabetes mudah dicedera.Luka terdedah kepada bakteria.Pesakit diabetes akan makan ubat penghasilan insulin. Menghidapi pelbagai penyakit serius disebabkan diabetes .Buah pinggang dirangsang untuk menghasilkan hormon insulin selepas mengambil ubat tersebut.Diabetes juga menjejaskan saraf . . Mereka berfikiran bahawa mereka masih muda.minuman ringan. . khususnya dlm memastikan kora memperolej tng yg cukup utk harian kita.akan menyebabkan luka menjadi serius. 4.Menyebabkan saraf otak rosak. .Menyebabkan luka tidak akan sembuh . Namun.Kaum wanita lebih gemar makan makanan yang manis seperti coklat dan gula-gula.Antibodi akan menurun. .Akan mengurangkan penghasilan platlet dalam darah . Tidak aktif secara fizikal Mereka yang kurang aktif akan menyebabkan badan tidak berfungsi secara optimum. umur dan jantina.Kandungan gula yang tinggi .Pengambilan makanan atau minuman yang manis secara berlebihan. .

bdn yg sihat dan otak yg cerdas menjamin kehidupan yg sejahtera .mkn yg mengandungi gula berlebihan memang membawa agar penggunaan gula dikawal demi kesejahteraan manusia Kesan-kesan .amalan mkn gula berlebihan semakin menjadi-jadi .Pendahuluan . khususnya minuman ringan sgt berkesan .gula yg berlebihan juga merupakan punca kerosakan gig Langkah-langkah .penguatkuasaan undang2 berkaitan industri mkn Negara.msy harus bijak mengamalkan mkn seimbang .penggunaan gula berlebihan mengakibatkan obesity @ kegendutan yg menyebabkan pelbagai kesan negative kpd kesihatan manusia .kempen kesedaran ttg kesan2 penggunaan gula berlebihan & cara2 menangani penggunaan berlebihan ini perlu dianjurkan Penutup .penyakit diabetes merupakan kesan langsung drpd penggunaan gula secara berlebihan dlm mkn kita .amalan perlu dimulakan kecil lagi .gula tiruan @ gantian alternative gula blh mengawal penggunaan gula berlebihan dlm mkn kita .

2 1971.51:47.4/3.92.54.5.9:443.9/9: 755.2 /9/.4/3.53/.5134/.2.369/93/.5 .4/3.5.69.52.75..:.134/.54547.9:...:3197134.17.52.2. 2.5 45.575.5.242.592.5.9/619.5/970.19:.5796.5 42.2.1.7/.5:3..2..  #5.575. .526.2 3.69.5.519.9.4/33//. 2/9:.55..451.575. 1.579.5 .2.92.55.369/93/.2.5.515..2.1.9.5 "/:.176: 34.59.5'1.5.69 %:26#5. "/:.3425.2&..51515452.3.197175.5 15.

.54./.5/93.2.2.5.93.5459.5:. 96:.2.5::69.57174/3.5.3/24.2.:25054.

5751.4./2.3.1.5:9::.9.3.53.515069..45.5 5..2.229.5:.5092.545/.534.75..345.2:2../2.1.2..5 45/.3755.12.2.2 74.7 4.91.5:351134/15 '//15.5.5.55.74/31..:.2./63:4 .2.

4..32.91.5.:4.2.54.5::69..5.5./54.9:47.5:.7/::69.5/93/.1.245.2. 5692:.:32.2.596:.5..51:/:.23.2.2.4/3.62:5 #5..5.5459.5.2.5069.5.5.5..55.5.2742.5.5 .

05.2.5.54.5 . 9.

51.5.54.3.4/329..1.5.2.5..2.7931.2.4/3.4.9 #5.2:.54.2.5.2/.5. /4.5.37.9.545.1.4/3/9: :.:.5 09.2.. #51.5.2.134455.904.

79.35.1.514.2. :.. 45./9.5  .9: .

54.4/3.2:4/.5./9./2.2.1.2.575.5.5.5.545/.2.75.

/./9 2.:69269 92.

55.3  229.5.5.245. 12.51544/:.9155694.9: .9/.5.2../45.51514:.5:4/.5.2.4/34.

2.5.2.

229::3.5.2.35.//1513445.1.475 2793.2.245.5.1:/.3.5.5 .5.2.5.4/34./2.5.5027.9.245.5217.

.2..2:.5.2.1.67696:: . 29: 1.52..575.541.5..  ":.523..2.2.

9.1123/.7 41.1.2.59.4/3425.3.134/.9.171545.52.5 34.2:4/.4.5192712..64..229.5.5.:.3...4/3. .3.3..54511.7..3:4 496262 1.. ":.545.2.5.1.. ..545.30663.5 .2.75.

5&4/.45 75.1./.5.43229.5 ..:.5 .2..52.5.2.94.5.5  4.3:4 6:69: 1.5 2.5./63:4:4/.

2.5.2.

. .5.2.5.4229.51..32.5/44.9: .5 .. 459.5.5.1.1.2..09..5.5.5..5492.52:.34229:  52..9.245.5425:4/.9492.2.2../63:4:4/.5:4/.55.3.: /9.4579..:.9:5.44932.:.93.2..24. 92.91/92...5457.027.5.5.517..23..:425 .2:.2..45.5/15.4.2.4/.4..5 2.3.

5 #5.027271/15::69..5.51. .509.:.39.392.2.5.:. 09.1.245.5.562:517.425:4/.52:39.5.3.9.2.9.5.  453.2.5.44/92.:.22.2217.15/.5 44.523.. .5.5 &:69.2.51.3..5.2 '5027793.52./..575.2.517.2.509.

.9.5/15027.75.2..3 2.574/5.4744/5.5425:4/.5.5.575.4 459.:29 :3:4..45 .2.:7.:.5:/5.3:4 1.52.4..59. 5.2.5 75.54.4 44/32./611.4743./54..5 :9..543515197175.5. 1..1.5.:32.917.4/3..2.22. .3.

:/.9 ..

574/5.5.532.3 43...95694.:/.5.4/.:/.9/ 45..2.2 .507.51.2.:4/1.5 74/5.96:.5796::75..5.4/..5.92.56379.5 ..425:4/.:/153.4.4142544/32.2.35445252.

45451.2/150.945.31...4/3425:4/.417.2091. 45.//15:5..5/44.2 23.45 027 452.:.5..32.: .5.:.:... 6..2.5/.:.

.2/.9.: #9..243. .:.4.5.56.6..551175.5/.4579..5.5/.. ..0!:.2.54..9:5..2 .4/.2.5:.4/.21.425:4/.22.91.5463235.56..2 #4/5.5:.4749.091.92.75.545.

398:-/3/59/:7.8.  9/.53.2-..3-/3 .25:203.23 .3.5503.3903.948 %48 /2-/3.2-.8.3.3.2-.. 503:3.875/ 203/.038 8:50203808:.3907.9 :.08.9/. 503/08  07.. 503.9/.:5:3503.3/.3 239.33-.234 /.2-.9../:57.3 '9.2-.5 2:39.3.3/:31-07 .32033.3..9. :48 /.3$:50203 0138574/:/23 203.2..3.07.8..3/30897.3.97# # 80-3:9202-050-.9.32070.3/:32303.39/.9 2..3948/.22.2-.:-.3$:50203 202: 2020.:9203.07-.3 07-...3%..2-.3 ..802-.3 .2-.3-//.3.  2033.3  2033.50.29-07-.3488203/.9.3.2.:1:383..5/0:7.39070.8:502039075..8.9.3 203:7.38:502032.23 207:5.03/.2-..3.32.9:2-:...3 !74/:2.207.203.39:2070.202-0.39 !03.9.50307./592030.3.2-.5.3202507409:-:.8 203.3$:50203 .3..3/.280-/3  203:7:8.39:8.9.34 2.3 20302-.0.3.7./...3903.23 2307..5.3948/2-/3 0748.2./.39:3 /.8079.38:502039:-.7.239:7:9907:25://2.-07.3/:3..9/2-99.7/.2-...8.503.9 203:.750202-:.32030-...:.2-40479:./.9 %02542.25:2033..-.3.-.:9:9.8.30.3 39.92307.30:5.2:33/.3.-09 5 .38:50203.7.:..2-.2..3239.3472430 &38:73 /59202:.8.8007.07.2-. /. 203.8.3.3-0707. 203/:3..3859...3 .7.-. 3.2-40479079039:8 503..8..25:...73'9.3 02.9.3 .947 050393.9/.8..8- 23-071:38 203..3:.3.-:.25:202-./75/503.3  20337.2-.3/:3239./03.5.39.3 2.2. /. %/.38:50203 .3-07:5.5-808047.3.3.3.9.2-.23./59203.2-.3. 502.39:3 8-3.3503.99079039: ../.5503.83.8..9-./09.3.9.308.7/.:9.:3.92030.34/072.23/507:.3.8..8..-0908 .9 ..3.3./03.32030-.2..30/:5.3/59202-.3507: ..9:7.9079039:-07-.39/./.81:383..55/.3.9 .203.39.2.99079039:40/4.3 503./.302.39.3/3/323.99//./:90780-:99/.9.2503.3 /75/507.7.9907/59/2/./.3-/3/.8/.25:2030..859574903 032 47.7 807-: !03.9.  .3/3503..34254303.948.3.80-.!03.38:50203:.../592030.

3109:8802-.. !02-.3507..7.3--07.39079039:/507:.3 8080903.703.3.9.39.38.2-.2-...3.383.8:2 .3-/3 2033.9109:8 .38007..:-.5.9.38:50203.33$:50203 238:50203.39: 502-039:.7. $:50203.-.39.23907.320...9:.8:502032025:3./.8/75/0:7:907.3/:3 2030-...7-../.30:.:./48808:.859-07:9  .3/3-3907.-.  08..3.9.9..9030309..240-:203..9.7.3.3 33-..3/:320207:. 502-.3.33:9703  ././2/.3107:2:9202-..2.2.3-07:7.3:9 50702-.3 !03.32:39.3:9 203.3203.3.3889028.2/./.23 -070-.38073/.9 .347.:9 $ 02.253.15:8.80:50203/.7..2-.5 20207:.:920.3 -:203.39:3.3.38.9/.3 7840:7.3 0.3-..-202-.7408974/2-/3 9.3/-:..7:9 203.3 .3207207:.320748.9.35./2.30309.3:9203.3.38.3.3.3.3502-039:.25:30507:.-.7 $0-03.3.58: 5 807-: 87.3 '9.3-07.3/20.239:2-08.2.3.23/-07.7.9-08 /..7.9/59 2030-..25:203:7:3.3.3/. 38:502039 /:-..9 203.3 703.73./50740/2 -9.3 /.33:97039859..35749039.2.3  09..8/148- 2...2-8:5020390780-:9 443.25:7.:9 907/59:.3857892:03 -3503..80.2 -.2.38:50203/5920232:..35844  02-.309./.8:2-070-.-..3/.:07.8:.:574808502-:.8.3-/32.32030-...920207:.35/808057.

2.90980930.9.5 2.8. 09: 8:50203/507:.3.30:.9.3:9203.05.25::92030.202:.393/3.808:.25:3:48..82:2 508..3802.3 $:5502039:.909 .95:/75/009.05.9:5079.3 $:50203:.3:48.9.909507:. 203079.903.9095/9..3/3.

8.38-3.3.2-8:50203 .3..9:.-07..:80507:203.8:2 /.8.99075.7.3.9 .-../.:.23 /.99079039:  9:.2- 47243057408907430:92032-..3 50702-.8503.7.2-.8073203.3/75/425.203.82.99:.9..8 !03.22.8.50393 %07/59508.7.39:35/8:502039079039::9907:88..89.07/./.3472430/2-/3 9:.3:9203.22307..3.9:503.323.203.5: $:50203859 .3 . ..39:9:2-08.3..220345.349.37.39.9 .38.3:9203.9. .9/.48904547488 .22307.309/.2 0:7.38:50203:9202-.9 /59207..8:2/507:.3 .3..8.8:2 .7. ..20207:.9 -079.38.

9248107.7:97.8:8./.320302-:8.58.3897.35030:..7. 9072.203.7..5.0:..82002-.397403/.3.7.47.8 ..3/:3/.9.3 :97.3/5.7.9. 0-:2.590344.3.:9.3/.2.9.3.95030:.39:802:.3/3508./80-.0-4.3.9.9.7..802:.93# 203.7.-.38:1:7/48/.3.3.9390.2.3703/.8.3.:/..3.89..203..3.3..3903.-.:502574808...32033.47.:7.70-:2 80-./.7317.3-.9.3907.7-4324348/.35030:.0.7.. .380.3/807.9: 48-:7:/..7803.58.3.38..75. 9.7-43/.730./:.7-43/48/.8..30.708120.7 0-4.3425700381:39: 202-.3503/.9248107.390709.3-0-07.3-402043.3  .8.8. 5033.:7 8.320./.903.3  307.5. :3: .5.2-.0 5072:.7.-..58.5/. 4741:474..9.-.05.3/3.7-43/48/.3. 24/.9. :3:.7.3/ 3/4308.3:3..3.907.3050.2-.9.39.3443-40-07.3.3.3 -:.9:0:.3 /-:2907/0/.05.5.3 1 2030-.393 ..39.7.3  .730.3/.3 0:.4394 :39:2033.3.-072.3907507.2.8.38.47.22..3/5.0.90:39:203.5:.32:7.:90344.80:.557410843.3 90780-:907.-.5033.8: 5030/.-.2.3.5.7.3-.25.3 2:3 0 503:7.9047 0:.3:97.3-:2.9203..38.3/.35079. 90.2-. 2030-.7.58.3202.35033.9 240:443/03.330.3-.7.3..3.3.9020344 3.502.7.3.5:...3..38:305..380907:83.5.9:-490344/..340 502-.2-..3/03./03.89.3 2.32..7./.9.3 -...9.8808:...9.78.: 08.3 # 503.32030/.37.3  .320.03/.780507948/.89/.8.7.370.3. :3:/.:207:5.3.7...3-:2 $3.207.3...83.53.390389503:3.3.3503:.2-..7:/.7. ..424/95079.3/.2...3:3.3. #  &%%%  .5.8..9248107..3207:5.39.9..0.05.7.3-:2/...3.32033.:3:.!#$$% !#% !.3-.8/.7.3.32033.3..39:802:.383..33..32030-...5072:.7.9.-.39..3.3.75.2..9:39:20.8..38...3  03::/. 30.3.3./.380947 5030:..../.3 574/:9.: 08.2.388902/.3 402.9.3507: /50793..0-93/..3807:9 - 5033. .8 !079.0.3-.7.3.3 9:2-:.7:  34.5 40.3.897.-.39.9/..02-.3502-.3-:20.3:8.78.3/.5148805079.8 07. 39072./..3.9.75.37:2..9:5.3 /..30.203.3#:2.7.3.3203.7./.38::-:2/.. 0.83. .8 .3..-..7.335:9.3:3.3./.20./.-:2 8039.30:. 80-.-.7.38:: !079.3.-.  030/.58.3-:2 . 050393.8 ...9.34433203/:32.25.37:2..8.75..820508079...334..3443 0-4. 2/..8#  $0-./.-07-.3.9.3-:2907/.25.2.0-:2:39:202.907-.2/..2-../03.3 574/:9./.3.90.3.3/.. -:.83.3.9. %/.80.3 897.840 .5/-..80:.3.9: 50974/. 3.3:.32.9 08..907/0/.3-..3/:.3808:.3..:34.02..880-..3/-.30:.7.3809472. . :.3.3/3/03.948107.8/. '093.390344:39:203:-.3805079.405072:.3 209...8 .3:9 / 2002./.8.3.38.5.8.3.9.3502-. 0-.78..5..5283/.9.308.9.7../.8.3:97..20207. 3. .3203.9.38:.34432030-.7..3/5.43943.330.38...30/:5.424/9/. 5. .7./.8.8 ..805079%.39.7.9:1034203..3 909.3.3:8.5079././..5.3.75.:903448.9.330.8./.350-..

..3203.3.3-07:-..3..:9.:3/.30808.3/..3:9:-$0./.5.3503.3802.3/-:..3.9503.38:3.-:2 .7 5./03..320302-.950393:39:0802-..3 507.3/.7-43/48/..7..7..3503/:/:/:3.3203.3 ./..9:240:.38./5.399.3-0.3/.3.3240:4803/.3..8 397403 472:.3 0.3.-./.390709.8.-.84741:474.9424803-0-.23.75.8.9..3443./..3:./.:07.3.348/.9.2-.3.3503.3203.3907/7/.-..3:8.:203. 9..7-43 :4741:474.3 502-3.3 :4741:474.37-:907.5.3:8.3./.2.80038 ./. 7. 20358.: %-:7.. -:.9.7.907-.7-.3907: 50-.3202-.-.8..3/.3.2033...9.3 9/..3..:/. !02.3.3:.3. 5033.380907:83.9.7.3.3202-039:240:443/03./.3574808502-.383.3-:34 !03/:/:0-.3/90-.8...8.8320207./.38..723 /2. 7/.3.350980: %3/.8&7-..3.3/:3.7.-.3/.335:.7.8.8207:5..8.3/..39:.3 0./.3.80.9.:803.7. .: . 0--.37:2.3:3.3../7.75.::.3/:897.9.././....:..3..30.:9. !079.3 -0793/..3507:9.9.7.3:.9.8.9 - !0358././..9.2-..5:.907:9..8::-:29.35073/:897.99:/903.3 /:3.305./.5 9..02.907/.3 !02-3...3 &7-...: 70034:80110.9.3:9.9 %.34439248107.80-.503/:/: 0.-.3.3/.7 !079..0--.7-43.58.3 .3...5.3./.8.3.3-07907:8.3..32033..3 9/.5-07..-.7-43 .32.5:..9.30-2:/./-:2/03.9:5078.3.98050795079.2809.3 0802-. ..3.3/03.240:48034048/.383.2-.9/. /.2:.3..340503/33.3203..5..07 ..2.9 034203..37.8090.3.3358 0-4.02./:3.3-07.304342-0702-.8079.8.7 0.05.3 2033.83.8/.. -.3/.397403/./.3.3.3.3 0./.39.3 -.3.3 43 05094341 430. 0802:.339../.3..3.3./.3503:3...108.:39:203025.3:..802:.30.3044802:.58.9.3.3.3.3.38::-:2 !0358.250980:/./7./ .3507-.9-.38.-./..8.-./ 028107./0-073 9248107.0097 .3:...3443802.9248107. 9./..9.3/.3203/.9: 80-.47..9.397403 .:3 /795./.3.38....3203.9424730.3/../.05.58.-.2.05./08..7.90780.8/03.7 :/. !07239.:.3443 240: -07:5./..3 /:5.380907:83.9248107.9.380.-../.9.3 -.2 0/:5..3-07-.3907. .2-./.32030-.2033.3903..8..927.70-..-0-07.8./03..80-..9-./.30.3&.3.3.08.8..3903.:3.-40/-.9502.807./.3/.3/03.320::/.203.39:..20307.8.170433207:5.3:3.3 43..05.7-43/48/.:7..9424803/03. -43.302.3/.33.5..5-. 809..3/-0-..9 .3-07.3/-:.320307.3443 207:5.-43../.75.3443/..3907.38:507843.07484-0793/.-. 202:83.79.38.3-079.58.9.39..37:2.792-: .3.7:97./.340.-. 43/-039:.3. !0358.344390..8.5079.7.3-070:..3-07.38...3. &7-.3-.9.8.3780/:3.2-./.3#:2.8..38093.33 .:3 7.:3:.9.3$97.5.58.240: 4803907:7. ../:5.35. 4-.3503/:/: .58.-.38080-:..7.8:-07..9.3.3.38::/ -:22033..8503/:/::.58.8/03...5148/.../.5..202:83..58..3-079.34-.-.942473 /03.8.32030-.3/-3..33.3/-:.3.9248107.:.-.7..3.3...3203.7:97.-.942473/.58.3./.7:.583.350-.-.3.3 -.3-0.9-93.:3: .332030-.3 443..32030-.:5:3-09: 443-40907:7.87:2..5./0-5./.8 7.8/ :9:-&9..780-. -.9424803.-..3240:443 .:9/.948107.3.9..3 0.3-:2.

.79.7../.3.3-409.9248107..2809..2544 !07:9.84.507.3 2030-./. 70147089. -.9073.9 03.:.7 03:7.3:39:9::.78:2-07903.91805079903.3503..3 03:.705.03/.3.3 3 03.2.'2.7...-.3502-.9.203/:3.30-80..9:9 9.3802:.3.3..943    .720302-:8...

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

 203.5.8.3/03.8.33/:2.3/302-:8:8:-.3.9202-0770.04702-:.9/. ******************************************************************** -9-9-9-- 9 °¾f°f½¾f°° f½¾f°° fffff½¾f°f°–¯ ° °–f f½f f¾°ff° ¯fff  9 ¯ f¾f°–f¾.0/..20343/:.3..90344/.7.3.3 /3..50:9.2.3/.3507:/..-07-..38:8:..8079.70 02-: 02-:433/507..3::2./03.38..3.2802:.  $:8:02-:43 !.3.2..30- 9078:8:809./43.:39:08.3.0/.8..203.203039.3:8.2 20343.2.7.0/0%0.3-09: .:809908 90..:.33/.8.34408 .38:2-07 507809.. /.3:8..907.9: 0- 04702-:90.3 %034450343../.-.:3 0825:.88.50343.3./.9.8/03.3807../.3.20../:.32.3:8.9./.3-.9..3.3 0--.390.3:8./.3/..25:203./3 .59.:80-..30-./:./. -:.7.2/.4:805.30470/.3909.2. 07. $0.3203..32.

.

°–f°–f°½ °n ¯ff° ff ¯ ° °–f¯¾€ f f½f f½ °n ¯ff° ¯ °–f°–f° ½fff° f°f¾f½¯ °n ¯ff° ff ¯ °– ff°¾f°f f°¯ °–fff¾f° ¾½ ¾ ¾¯ °½ ¯ f½f¯ °– ff° ©f f° f°©f f°¯½ ff°f f¾ f¾f° f°f f°f°f° %f f ½f°f f¯f°½ f–f© °¾ °ff°– f°¯ ° ff°f°f¯ff°f°f°–¾ ¯ f°– f°¾f°– –f°°–f° ¯½f½ ¯ ff° 9 °½ f°½ ©f–f°¯ °– ff° ¾ ¯ f°–f° – f° ½f°€°f €f°f  .f°– –°ff° ff¯ff ff¯ ° ¯ ff½ °f¯f° ff ff¯ ½ ¾ ©¯ °½¾f° f½¾f°°  °¯ ° f f° f°f¾°ff°¯ffff°–¾f¯½f ¯  9 ° ff° ½f f¾°ff°¯ffff°– f°f ¯ °–f ff°½ °ff°¾  9 ¯ f°©f°¾  f¾ –f¾¾€ ¾ f f°°– ° ¾ f –f °– °–f°f©f° f°¯ ¯ °©f° f¾  ©f°f¾  ¯ ¯ °¯ ¯ f° f°f° f°  f©–f¯ °–f¾½fff° f¾ f° ff° °ff° f°–°f°  °ff° ¯ f¾f ° ¾ ff°– f f°f ff¯ ffff°¯ ¯ f°–f½f f  f ¾ ¯¯ °–f f°½ ¾ ff°f¯ °©f ½f°f¾  °ff°¯ ° f f° f°©f f½ °nff°f¾  ¯ f° ¯ff f½f ¯½f °f  ½ °°–f°f° ½f f¯f°¾f f°ff¯¾ f 9 °– °ff° f°¯ ½ff°f°– f@f°f°–½ °°– ½f f¯f°¾f f°½ °°– ½f f ½f°¯f°¾f f°ff¯¾ f ¾ ¾ % ¾ ¯ f°–f° ¾¾ ¯ ¯ °–f°–f°½ °°–ff°¾ °–f°¯ ° f½f ° ¾ f ¯ ¯ f°¯ ° ©f° ff f°¯ °– ff° ¯ f½f°½ ¾ ff° %.

53.:9 751..79/..3.5 .

51792..14::65%.1.2..50.9.4730.57.5:.43.97.5 1.1.2...1.5..9..: .:9 .65 497.65&..50.59..

5 ..594.50:1.3.11#9.

 .44/.234.5:.473/.792.1.3.9.5... . '256364.1.4.

...5.91341.4.53/07.1.3 23.234. ....19710..

.632647.915.9..5/92:.5 .5.75.507.5.44/.1..234.54.

7.7.692647.3..792.37.52.3.1.5 261.9..51.9..:..1.99.1.4/5..5.5452.9.9 .:.2.317.9.5.4465.261/.92..455.9:/.1...51./.

234...9.4.7.1.9.54475. 5:1.5...455.5 ..9.61/.21.:963 755..  79/.1.5261/.

.29..1..54. ..5..5./.52695.59.::.:79...

.55.51../6315.. 15.29.544/.2.5...5194.636 23.

.2637:.75.9440..2 151.2..4/.51.51..9..1.5 .:79./.51.5..3.3.2.

.545.1:4/2.1..7:.92.1.7.73:9.:.2.5 .

615.1.245:.55.5:3.2.2.4215.6.

50.2./7:.9.9.:93.2 1.4.:3/.3. .544.15.53.92.

9.454/2...07.5 /9.541.5 ..51..

50.7.4475.5/923.5.92 .1.9.545.

:2.5 ..:.4479:65.4./4..2.4.20....3.75555.2223.5.50.

7.9.5 0.2.5 ..579:4/.575.:.:.&2.564.1..7.:4.2.5:4.1.:.51.:915.7..2 449..3.51 .55..3.74/2..2.0.531.

4....234.3.2.50.9.5151.4 .0.3. .2....41.455.5.3.2450.5.79.44/.:95.92.

7..79.3.55513.4455..4.5.2.3.563755.22.  51:..3.579/.9 .1.2.50..

545.51.55.:915.5.5123.65 45911.92.5 .2.4.2446.3.36.2.

/6315.5..51.529..2446.65/.::79..55..5.2.54 .

454.526:1. .2.5441..529.2.

4744/92.:91.93/29..3.4.2..5 44 ./.7.54475. 4.35.4:..744:9.52.57.446..55.2.1.7. 3....1.6536.

.....755...2.7..2.536.9 #54/...916. 4.575:...3.3...1....52..275...916....5....229.7.5...75.5 ..5 3.2..9...7504.:23..507.534......5..29..25.4:..44/632..4451..65..4. 3.5.51.96:2396::.916...55.9...91...:......47.3...9.924731..1.536..5 /.......:2.9.7551:....5750.....5 .746.2.:23.....50.41.9..22....3..2.52.13..:23..515.39./93..75.5..2.2...

750.3.52... 4.5.1.2.51.5.5. .  #55.391.3..74/5.4..5.3..9.1.5  #50..534.5.574.527.2.5.2.2 263:.963 3.5 #5.9497.72.575.5 2..9:4/.3. 4.5.5.. 4/9.5.9.2.:.5.2.9. ..4.2:4/.5.9..:.512.2.5. 17::69.. #4.9 :.916.69754/.:23.2.9..2.3.2.52.2.515.5 .

.5:.245/.9/.963/93/.:29.562:52 6.2.5263:.5./2.. 7.5.9.5.5...41.134.51..9 . 29.515.9.962  "/:.5457.45..

962  '2.496262.5796::75473.213.515..:5.94547. 9.5.22.5/29.31.962  .529.5.29..569465.1...4::..21.5:..91.5 45/.5.5 447907..5 '1..1.245.534.4/.5...3.245./2.17 #5.5..45/.2.5 #492:.2:39/.59.1.  #492:..134.2.9:.55.3.21./2.5 !26..5./2.4.9.545/.4.569...4/3.51.2...56::75.32663 49626245..5.1.9.5.3.5.5.7..2:..3 457.91.5.55:.5.5.9:: '2.9.45/. 2: /93.4.9.5/9:5./95:15./2.39.579/.5.5.53..5 :4795.3.5.41.5 .1.2.5:.1...51.5:.545.51.

5.9::15.5.5.5.5:.49.2454/.2.3.22.5 :79.4./9:5.52.51.95.574.5/9/.9.6.1.3. '1./93.1.2:4/.5.4.2.5 065.

5.5 #5.57:26::  .5:9.52.5:4/..5:4/.2. .5./2.5:.54.5.5596::1.5.1.. 5/.4/3.

..4/3.::.22.5496262 75.51. 5.5:5..7.:..4.59:26.55...51..7.4/.1.245:.2.  4.3.517932.59.57:2646.5.....5/92..69 929.32663 3.5..2 44/5.2..5.4.3..799. 51.2.459.:  %.4.52.5/92.5.17:.3..575..5.5.55.2.

524.5.232796:..4.1...1..3.5.5/6362.95.7:2.51.3.2..4 .5 ...2.1..:  3/..5/636 .21. ..55....524.1.3....3...5/636497....517....3...5 50.3...2....2.3..:4.2.3..5.....245..729.3...2.5...5..5755.5:9.22.232796:..5.5.5 :9..51..57504.52.4..543.2.56::75.31. 2.52.:..:9.6979.3..21.453.3..5  #55..15.4:2.245.234.4 :2...5.4..576:...27.5...3.5/..7..47450.4..5:4/..5:.75.5 .5 .5 5 2. 5..52.5/636 459.6979.9..3  :473.54.3..

.7./95.1 3.574. 55.2:1:.1.. ..5.245.5:.3.913.:79.5.5 :.2.

2455..5/. ..1.524.2.

9.45 .9...1.9 ..1.2/93.5:.27504.5.  :..54.5.51.9.3/.

5.245..5 ..232796:.54./..1.2.1.3:9.5.2.524.55.215.5 79.4/.51..

9.:.

51..5/.9.:.

.4.52:4/.2.5/9:1../.14.5   52.5.52..9.32.5:3.52636 .

57.54.23274.:2.:9..1.5:.5:.44/54.52636 .45..5.

.

.1.2...: ..5429669.9.5:4.1:9.:43../.1.5.

51.575.9..1.4751/5.3.3.5.5.5 .2.:9.5.

 45..55.9.755..:2.5...2:4/.1..57.52:.524.54.5...2.59.5/.2.:  2:.5.5..5 .

./9.05 .545.:4/9.524.515/.

59.5 .4795..5::.:2.0545.:.:4/9.

/2.5:97.2.9.2.575. 5/.

23.7.575.2.2.  29.54.91.5 .05.5.

:2..2452..2.524.5/.515.1...5 .

9.:.

5/.51..:.9.

524.5./..5/.915. .904..

/93.09.25.

. 45./9.9 .544/.5.  #504...1.4.9.

:4/9.9  &9..54.1.232796:..9:5.9..53.5.3.5/9.2.9.3.545.5.1.904../2.4.5 45/.1.93.57942.245 .05.5.515/.91.4.5.

796:.2.057:.2.59.5:9.229.2.5./2.5455.5 45/.2.7.545 .:1.

545....3./924/./..2.:79.9..5:35.775.3.2.25::..5: 69.9..2:1.:2. ....12../636:.5.44/92:..:..4 ...545.....9...... 29.9:5.:..51..1..05.4.:.5 69...7....: #51.52..1...4.3/455.52....1.527. 45.5:.5.515.529.52636.....5 .5123...51.1.5:5..1.1.25054..91.:..:2:3...5694655:3515.5 ..3.21...22.5 #5.3..5 &4.5 :473.5 #55.5:.....1.. 1...7..7. 326:.5./.253...2.4/./9..5:4/9. 2/...21.45 2:4/.....2......92./.509..57.51.:.51..:/6344/5 .: :4.75..1.7.1..51.5:0275.1...3.5. .516::4/9...5.5.5..2.7.1..5/93/..51.25054..3././..69.:32....514.1..244/92:...21..2 :79.4 791..3 .5451..3.52:.5.22..451.93.44....72/.2.2.

1.:3/..:/.3.543.25054.5 3.3./5.1.9.57.2.4 791.5 .51.9.1.2. 75.9 2505 53.5:35 :3.563/.5125.1.1.5: '.5/93/.2.75.51:5292.3:/..45.55.93.

/2.5.2.5.5/.5..1. 5 45/.3.752.1.24594.5326: . #50.1.51..3.:3 /.95..5.4791.4.9.3.1./2.5.9.5229..51.

750. 93/..5/9.1./.5.

5.234.545.5.515/.2 .1. .2.

4.5.54533569.2.5/93/.

69.51.4/.1.5 .3.

/2.5.69.5::. 5/.2/95: .5.1.

7.65.1.509.:.2 .65.5/.2/95:15.

544/9..73.54552.1..2.54547..9.73.2.  .5.42.52.91.1..52.9.95.2.:5.91.93.5 2.2.5.4.2.1.3.1.

./.5.5451.544/.71. !5246.515 1.2.5.51.. .:27..545.:./.5//.7.1.2492.

9.2.5.515.5:  #4.25054.5.. 5.5.5151.529.515 /975./.53.2.54475.5.2..545.

 .

51.: .2:4/.5.1.5.2./.545/../2.

5 .5.9..#5..454.2.5.4/3.54.54.5.5::0./93/.

3.65.65.

71.595. 454.9:9.5 .53.3.5.

3.5 .

5.5./93/.9.5 ./.4/34.51545.2.54.545.5::0.

515.3.9..5  '1. 5/.1.2.52.3.2.41.9./2.53.2.:0.

.44 .67.2.5/..5./2. 92.529.1.5.1.2/95::0.2.9.545/.

29./2./.94.4. .5:5.5./63:4.1.5951..545/.52.1.

54595 .2./61.5.

2/97.5.1.55:35 ..453.1..92.

41..7.5.1.52.229..1.9.515.5.5.21.4.5  491.5:5.5..53..129.3.5.2/.

 .

.2.1.&.7.5:.53.9454.2.54..7:.53.5..5...4/.91. .

2..451. 492.454.%4.5 41.71..9:9.492.4.:41..1.2./929./.5/.7 92.:2..: .

.5:4.5 ..9.5 45.5/.134.5694655:35/929.69.25/929.5753.5.5/949 1..5 .2.1.1.5.5492..79.1..5.

4.5.5::79.1..5.53.54.2.2.0623...94.54.3/4.5.

. 2/.12.219.1...22.  #91.52:..9.2.3.65 /..5.4/.97.2::9: ./.7:..9. :..5.5..5:9:27.3.2:.9.545..5 .2/..23.176.134.1.2.1.25 43.:4/1.5:4.:..245.5.51.2.2. 32.7.

..515.5.53.5 .

5459.3.575.. .9.3.2.:3.573.1.52.41.

/2.2.5:4/ .532.1. 5/.2..

545/.2.2.1.2.532.1:9:  96:. 7:./2.. .2..9.2.59. .45.5.4..9:26/.911..27.1./..

45.5:.:2.9./. .:..

9. ..7.../.1..4...54.

149.45.5295 ..7:.2.1. ..41.

2..1:4.252.545...2.5 .57:./9  96:.#53.2.5/.75.

75.:.54.1..:3.2.2./.2.55:35 .5/.#:.

5:.:32.519.55.245.:45..9:/..5694655:35:37.4/3/.75.. .

5 .75./.9:/...544//.2.5/.52..

4:.2.2  96:.2.75. ..596:.9.5.5::.

 59.5:..2 .6.9.

.296:. 5/.9./2.5:.2 .6.

26/2.65.97.:..5.1.2...65..249.2:.4 .

.55 75.   51.:41.5.2.:9:1:/.75././.1.51.1019./2.2.773/.: .

702 .4.3.. .:.

5 &4.51./2..5.3.9.5..3.9. 5/..:4.29.:./.4.5:9.7..2.5.1.5: .17492.2.5.962 79.1.4217..93/.5 :473.2.2.1.1.2.5..2.:7:.5.9:45. 75.25054.5.475. 1.5.

.

.

.

 ½ °–f¯ f°–f f¯ ¯f°–½ °°– ¯ ½f° ¾¾°f ¯¯ ¯f¾f°f¯ ¯½ ©°––n½ ff°f -f¯° –f– f° ¯ ° ¯ ¯ ff ¯ fff°½ ¾ff° ¯f°¾f ff° ¾f°½ °––°ff°–f f° f°f°–f¯ °–f°–f°–f ¯  ½f°f .

 9 ° ff° f¯ff°¯°–f f°¾ ¯f°¯ °©f ©f ¯°–¯ °–f° °––f f°¯ ¯f°–¯ ¯ fff–f½ °––°ff°–f ff ¯ ¾ ©f ff°¯f°¾f ¾f° ¾f° ½ °––°ff°–f f°¯ °–f ff° ¾' – ° f°–¯ ° f f°½ f–f ¾f°° –f ½ ¾ff°¯f°¾f ½ °f f ¾¯ ½ff° ¾f°f°–¾°– ½ ½ °––°ff°–f¾ nff f° ¯¯° f –f– f°©–f¯ ½ff°½°nf ¾ff°–– f°–f f°–f –ff°'–f°f°f °f –f ¯ °–ff½ °––°ff°–f f° ¯¯°f ½ °–ff¾ff°° f°– ff°° ¾¯°- –ff ¾¾°f¯°¯f°°–f°¾– ¾f° ¯½ ° ¾ ff°– ¾f°½ °––°ff°–f f° nff¯ °f°–f°½ °––°ff° f°°½ f°©f° 9 °½ ¯¾f¾ ©f¯ °–f¯ff°¯°¾ ¯ f°– °–¾f f°f–n f¾¯ °©f¯° ½f°–¾ ©f f f¯ff°½ ¯ff° nf–  .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful