DEFINISI UNDANG-UNDANG

• Set peraturan ,sama ada disetujui umum atau dibuat melalui badan perundangan (badan statut- akta, enakmen,ordinan),untuk melindungi ,mengaturkan ,dan memelihara hak seseorang serta mewujudkan keharmonian sosial.

Page 1

Undang-undang malaysia
a) Undang-undang bertulis b)Undang-undang tidak bertulis

Page 2

Page 3 .Maksud undang-undang tidak bertulis • Tidak bermakna bahawa undang-undang itu tidak ditulis secara hitam putih. • Istilah ini merujuk kepada bahagian undang-undang malaysia yang tidak dikanunkan oleh badan perundangan(Parlimen dan dewan undangan negeri)dan tidak terdapat dalam perlembagaan persekutuan dan perlembagaan negeri.

Enakmen:undangundang yang digubal oleh dewan undangan negeri(kecuali negeri sarawak).Perbezaan antara undang-undang bertulis dan undang-undang tidak bertulis Ordinan: Undang-undang digubal oleh: a)Dewan undangan negeri sarawak b)majlis perundangan persekutuan c)Dibuat oleh yang dipertuan agong semasa perisytiharan perlembagaan Undang-undang bertulis Perundang an kecil Undanganundang subssidiari Enakmen pentadbiran undang-undang islam Sumber undangundang utama Perlembagaan persekutuan dan perlembagaan negeri Akta:undangundang yang digubal oleh perlimen sejak september 1959. Page 4 .

bumiputera.india.Undang-undang tidak bertulis Hanya digunaka jika tiada undang-undang bertulis dan tidak bercanggahan dengan penerimaan masyarakat tempatan. Prinsip-prinsip undang-undang lazim Keputusan-keputusan mahkamah Undang-undang islam tidak bertulis. Page 5 .per patih.dan temenggung. Undangundang hindu Undang-undang adat:cina.

Perkara 150(2B) • Jika pada bila2 masa semasa peristiharan darurat berkuat kuasa (kecuali apabila keduadua majlis parlimen bersidang serentak) yang dipertuan agong berpuas hati bahawa ada keadaan tertentu yang memerlukan baginda mengambil tindakan segera .baginda boleh mengistiharkan apa2 ordinan yg pd pendapat baginda adalah dikehendaki dalam keadaan tersebut. Page 6 .

Page 7 .Perkara 150(2C) • Sesuatu ordinan yang diisytiharkan menurut fasal 2B hendaklah berkuat kuasa sama seperti akta parlimen dan hendaklah terus berkuat kuasa sepenuhnya sehingga ordinan itu dimansuhkan oleh kedua-dua majlis parlimen atau ordinan itu luput apabila habis tempoh enam bulan drpd tarikh perisytiharan darurat itu.

Page 8 . Punghulu bagi kaum senoi c. Batin bagi kaum melayu asli.Sistem Undang-undang Orang Asli Sebelum kedatangan kuasa asing. Org yg menjadi hakim dlm undang2 org asli ialah: a.sistem undang2 telah wujud di kalangan org asli utk menghulum org yg melakukan kesalahan. Ketua bagi kaum negrito b.

ADAT PERPATIH 1. 2. Tidak menggalakkan perkahwinan antara sepupu. 3. Page 9 . 4. Byk menyentuh hal2 tentang kuasa dan bidang pemerintahan mengikut susunan masyarakat. Memberatkan waris sebelah perempuan tetapi boleh diwarisi oleh anak lelaki jika tiada anak perempuan. 5.sumatera dan mengikut prinsip matriarkal(nasab ibu).kaedah2 hukuman ganti rugi dan warisan harta.sebaliknya menggalakkan perkahwinan antara suku. Diwariskan secara lisan melalui peribahasa dan puisi tradisional. Dibawa msk ke negeri sembilan oleh org minangkabau dari palembang.

undang jelebu -Undang rembau -Undang sg ujong Ketua negeri(yang dipertuan agong/yamtuan besar) Lembaga(ketua suku kaum) Mamak(ketua keluarga) Buapak(ketua perut) Page 10 .6)Sistem pemerintahan lapisan masyarakat Undang(ketua daerah) -undang johol .

11)Jenis warisan harta: a) Harta pusaka:harta perempuan yg diwariakan kpd keturunan perempuan. b) Harta dapatan:harta org perempuan yg diperolehnyasebulum kahwin. 10)Hukuman yg dikenakan bersifat mencegah. 9)Org yg pertama kali melakukan kesalahan diadili oleh kaum kerabatnya dan jika tidak bertaubat. Page 11 . dai akan dibuang negeri atau dijadikan abdi.8)Lelaki berkuasa dlm keluarga saudara perempuan.hal in menunjukkan bahawa kuasa dan kebolehan lelaki msh dihormati.

• Jika berlaku perceraian. d)Harta sepencarian.c)Harta pembawa: • Harta suami yg dibawa ke dlm keluarga baru setelah berkahwin • Apabila berlaku perceraian. • Harta suami isteri sesudah berumah tangga.harta ini kekal menjadi milik hak lelaki • Jika lelaki tersebut mati.harta ini akan diwariskan kpd anak perempuannya.harta ini dibahagi sama rata. Page 12 .

warisan tanah. 5)Menggalakkan perkahwinan sepupu. 2)Mengikut prinsip patriarkal(bernasab bapa) 3)Byk menyentuh hal2 tentang kesalahan jenayah dan hukumannya. 4)Dipengaruhi oleh unsu2 hindu dan islam. Page 13 .hutang piutang.peraturan hamba abdi.ADAT TEMENGGUNG 1)Dibawa msk dari palembang.dan peranan raja serta pembesar. sumatera.

6)Contoh:adat temenggung:sistem pemerintahan perak sultan Raja muda Raja di hilir Raja kecil besar Raja kecil bongsu Raja kecil tengah Raja kecil muda Page 14 .

iaitu keluargan sultan.7)Takhta kerajan perak disandang secara bergilir-gilir antara 3 buah keluarga.keluarga raja muda. 8)Sistem pemerintahan melaka: Ketua negeri bendahara temenggung Org2 kasar Page 15 . keluarga raja bendahara.

bendahara. • Hukuman di bawah adat temenggung jauh lebih baik daripada adat perpatih dan bersifat pembalasan.saksi adalah amat penting.• Sultan.dan laksamana melaksanakan pentadbiran undang2 di negeri melaka. undang2 islam akan digunakan. • Dlm kes jenayah. • Pembahagian harta adalah berdasarkan prinsip patriarkal. Page 16 . • Jika terdapat percanggahan antara undang2 adat dgn undang islam.temenggung.

-menjelaskan hukuman terhadap pelbagai kesalahan.dan rakyat. -Menjelaskan sitem sosial yg perlu dipatuhi.pembesar. b)Undang2 laut melaka -menjelaskan undang2 atas kapal -menjelaskan undang2 pelabuhan melaka Menjelaskan pelantikan sultan dan pembesar negeri Page 17 .• Buku2 yg menghuraikan adat dbir temenggung: a) Hukum kanun melaka -menjelaskan kuasa raja.

c)Undang2 pahang. Page 18 .pembesar dan rakyat -menjelaskan perlantikan sultan dan pembesar negeri. Undang2 johor. Undang2 99 perak -menjelaskan kuasa raja.

2) Rayuan kes boleh dibuat ke Maktab(majlis) Keadilan di goa.Undang-undang portugis dan belanda di melakau 1) Portugis mempunyai set undang2 tersendiri di melaka dan ditadbirkan oleh ovidor(hakim besar). 4) Belanda pula mengikut undang2 di Jawa atau kaum masing2. 5) Rayuan kes boleh dibuat ke Majlis Keadilan Belanda di Betawi.india 3) Kes2 sivil dan sebahagian kes jenayah org tempatan di melakaakan dibicarakan mengikut adat masing2. Page 19 .

c) Undang2 sivil dan jenayah british diperkenalkan di NNS sepenuhnya pd thn 1824. Page 20 .UNDANG-UNDANG PADA ZAMAN BRITISH 1) Undang2 di NNS: a) Piagam keadilan 1807 membolehkan british menubuhkan mahkamah keadilan di pulau pinang. b) mahkamah keadilan pulau pinangdiperluas ke melaka dan singapura pd thn 1824.

3)undang2 di negeri2 melayu tidak bersekutuan: • Menerima enakmen undang2 sivil negeri2 melayu tidak bersekutuan pd thn 1951.2)undang2 di NNMB: • Menerima enakmen undang2 sivil NNMB pd thn 1937. Page 21 .

Page 22 . ordinan undang2 sivil dan ordiann undang2 sarawak dan sabah diterima mulai thn 1922. 3) Undang2 adat kaum peribumi msh diakuindi sabah dan sarawak.Undang-undang persekutuan tanah melayu 1) ordinan undang2 sivil dan jenayah diterima di tanah melayu sepenuhnya pd thn 1956. 2) Di sabah dan sarawak.iaitu msh wujud Mahkamah Bumiputera.

UNDANG-UNDANG MALAYSIA KINI 1) Undang2 bertulis menjadi teras perundangan malaysia. 3) Fungsi undang2 x bertulis semakin berkurang krn semakin byk undang2 bertulis bergubal. Page 23 . 2) Undang2 adat dan undang2 laziim msh digunakan jika tiada undang2 bertulis yg meliputi perkara yg dipertikaikan. 4) Undang2 bertulis mengamalkan doktrin duluan kehakiman.

Page 24 .Doktrin duluan kehakiman • Seseorang hakim boleh membuat prinsip kehakimannya sendiri sekiranyatidak ada peruntukan dlm undang2 bertulis. • Seseorang hakim juga berhak utk membuat pilihan antara prinsip undang2 yg terkandung dlm keputusan mahkamah sebelumnya(mahkamah yg setaraf atau lebih tinggi tarafnya).

b)Peruntukan common law bersesuaian dgn kegunaan tempatan. • Hai ini menggalakkan perkembangan doktrin duluan kehakiman. • Bkn sumber undang2 yg penting di msia. Page 25 . Hakim mengisytiharkan kewujudan undang2 lazaim terdapat adat 2 tempatan.Common law(undang-undang lazim) • hakim mengisytiharkan kewujudan undang2 yg lazim terdapat dlm adat2 tempatan. • Hakim biasanya merujuk kpd keputusan kes yg terdahuluannya sebagai panduan. • Hanya digunakan jika: a)tidak terdapat statut(undang2 bertulis)tentang sesuatu perkara yg dipertikaikan di mahkamah.

b)X mempunyai kawalan yg berkesan. • Hanya utk mengisi kekosongan dlm sistem undang2 tempatan. • Hanya sesuai bagi kegunaan tempatan. Page 26 .Perundangan kecil • Digubal oleh kerajaan tempatan. • Kelemahan: a)Mungkin diluluskan sewenana-wenang oleh seseorang menteri.

• Menteri berkenaan diberikan kuasa untuk membuat undang2 di bawah sesuatu akta Page 27 .Undang-undang subsidiari • Ditetapkan oleh seseorang menteri.

Thanks you!!!!!^_^ Page 28 .

%.38 4:)*) !.0 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful