P. 1
DEFINISI UNDANG-UNDANG

DEFINISI UNDANG-UNDANG

|Views: 5,895|Likes:
Published by Kong Teck Seng

More info:

Published by: Kong Teck Seng on Sep 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/07/2015

pdf

text

original

DEFINISI UNDANG-UNDANG

• Set peraturan ,sama ada disetujui umum atau dibuat melalui badan perundangan (badan statut- akta, enakmen,ordinan),untuk melindungi ,mengaturkan ,dan memelihara hak seseorang serta mewujudkan keharmonian sosial.

Page 1

Undang-undang malaysia
a) Undang-undang bertulis b)Undang-undang tidak bertulis

Page 2

• Istilah ini merujuk kepada bahagian undang-undang malaysia yang tidak dikanunkan oleh badan perundangan(Parlimen dan dewan undangan negeri)dan tidak terdapat dalam perlembagaan persekutuan dan perlembagaan negeri. Page 3 .Maksud undang-undang tidak bertulis • Tidak bermakna bahawa undang-undang itu tidak ditulis secara hitam putih.

Page 4 . Enakmen:undangundang yang digubal oleh dewan undangan negeri(kecuali negeri sarawak).Perbezaan antara undang-undang bertulis dan undang-undang tidak bertulis Ordinan: Undang-undang digubal oleh: a)Dewan undangan negeri sarawak b)majlis perundangan persekutuan c)Dibuat oleh yang dipertuan agong semasa perisytiharan perlembagaan Undang-undang bertulis Perundang an kecil Undanganundang subssidiari Enakmen pentadbiran undang-undang islam Sumber undangundang utama Perlembagaan persekutuan dan perlembagaan negeri Akta:undangundang yang digubal oleh perlimen sejak september 1959.

Undang-undang tidak bertulis Hanya digunaka jika tiada undang-undang bertulis dan tidak bercanggahan dengan penerimaan masyarakat tempatan. Undangundang hindu Undang-undang adat:cina.bumiputera.per patih. Page 5 . Prinsip-prinsip undang-undang lazim Keputusan-keputusan mahkamah Undang-undang islam tidak bertulis.dan temenggung.india.

Perkara 150(2B) • Jika pada bila2 masa semasa peristiharan darurat berkuat kuasa (kecuali apabila keduadua majlis parlimen bersidang serentak) yang dipertuan agong berpuas hati bahawa ada keadaan tertentu yang memerlukan baginda mengambil tindakan segera . Page 6 .baginda boleh mengistiharkan apa2 ordinan yg pd pendapat baginda adalah dikehendaki dalam keadaan tersebut.

Perkara 150(2C) • Sesuatu ordinan yang diisytiharkan menurut fasal 2B hendaklah berkuat kuasa sama seperti akta parlimen dan hendaklah terus berkuat kuasa sepenuhnya sehingga ordinan itu dimansuhkan oleh kedua-dua majlis parlimen atau ordinan itu luput apabila habis tempoh enam bulan drpd tarikh perisytiharan darurat itu. Page 7 .

Ketua bagi kaum negrito b. Batin bagi kaum melayu asli. Page 8 . Punghulu bagi kaum senoi c. Org yg menjadi hakim dlm undang2 org asli ialah: a.sistem undang2 telah wujud di kalangan org asli utk menghulum org yg melakukan kesalahan.Sistem Undang-undang Orang Asli Sebelum kedatangan kuasa asing.

Byk menyentuh hal2 tentang kuasa dan bidang pemerintahan mengikut susunan masyarakat.ADAT PERPATIH 1. Tidak menggalakkan perkahwinan antara sepupu. Dibawa msk ke negeri sembilan oleh org minangkabau dari palembang. 4.sebaliknya menggalakkan perkahwinan antara suku. Page 9 . Memberatkan waris sebelah perempuan tetapi boleh diwarisi oleh anak lelaki jika tiada anak perempuan.sumatera dan mengikut prinsip matriarkal(nasab ibu).kaedah2 hukuman ganti rugi dan warisan harta. Diwariskan secara lisan melalui peribahasa dan puisi tradisional. 5. 3. 2.

6)Sistem pemerintahan lapisan masyarakat Undang(ketua daerah) -undang johol .undang jelebu -Undang rembau -Undang sg ujong Ketua negeri(yang dipertuan agong/yamtuan besar) Lembaga(ketua suku kaum) Mamak(ketua keluarga) Buapak(ketua perut) Page 10 .

dai akan dibuang negeri atau dijadikan abdi. b) Harta dapatan:harta org perempuan yg diperolehnyasebulum kahwin. Page 11 . 9)Org yg pertama kali melakukan kesalahan diadili oleh kaum kerabatnya dan jika tidak bertaubat.8)Lelaki berkuasa dlm keluarga saudara perempuan. 11)Jenis warisan harta: a) Harta pusaka:harta perempuan yg diwariakan kpd keturunan perempuan.hal in menunjukkan bahawa kuasa dan kebolehan lelaki msh dihormati. 10)Hukuman yg dikenakan bersifat mencegah.

harta ini akan diwariskan kpd anak perempuannya. • Jika berlaku perceraian.c)Harta pembawa: • Harta suami yg dibawa ke dlm keluarga baru setelah berkahwin • Apabila berlaku perceraian. d)Harta sepencarian.harta ini kekal menjadi milik hak lelaki • Jika lelaki tersebut mati. Page 12 . • Harta suami isteri sesudah berumah tangga.harta ini dibahagi sama rata.

hutang piutang. 5)Menggalakkan perkahwinan sepupu. 4)Dipengaruhi oleh unsu2 hindu dan islam. sumatera.warisan tanah.ADAT TEMENGGUNG 1)Dibawa msk dari palembang. Page 13 . 2)Mengikut prinsip patriarkal(bernasab bapa) 3)Byk menyentuh hal2 tentang kesalahan jenayah dan hukumannya.dan peranan raja serta pembesar.peraturan hamba abdi.

6)Contoh:adat temenggung:sistem pemerintahan perak sultan Raja muda Raja di hilir Raja kecil besar Raja kecil bongsu Raja kecil tengah Raja kecil muda Page 14 .

iaitu keluargan sultan.keluarga raja muda.7)Takhta kerajan perak disandang secara bergilir-gilir antara 3 buah keluarga. 8)Sistem pemerintahan melaka: Ketua negeri bendahara temenggung Org2 kasar Page 15 . keluarga raja bendahara.

saksi adalah amat penting.• Sultan. • Pembahagian harta adalah berdasarkan prinsip patriarkal.temenggung. • Jika terdapat percanggahan antara undang2 adat dgn undang islam.dan laksamana melaksanakan pentadbiran undang2 di negeri melaka. undang2 islam akan digunakan. • Dlm kes jenayah. Page 16 . bendahara. • Hukuman di bawah adat temenggung jauh lebih baik daripada adat perpatih dan bersifat pembalasan.

• Buku2 yg menghuraikan adat dbir temenggung: a) Hukum kanun melaka -menjelaskan kuasa raja.dan rakyat.pembesar. -Menjelaskan sitem sosial yg perlu dipatuhi. -menjelaskan hukuman terhadap pelbagai kesalahan. b)Undang2 laut melaka -menjelaskan undang2 atas kapal -menjelaskan undang2 pelabuhan melaka Menjelaskan pelantikan sultan dan pembesar negeri Page 17 .

c)Undang2 pahang. Undang2 99 perak -menjelaskan kuasa raja. Undang2 johor.pembesar dan rakyat -menjelaskan perlantikan sultan dan pembesar negeri. Page 18 .

Page 19 . 5) Rayuan kes boleh dibuat ke Majlis Keadilan Belanda di Betawi. 4) Belanda pula mengikut undang2 di Jawa atau kaum masing2.india 3) Kes2 sivil dan sebahagian kes jenayah org tempatan di melakaakan dibicarakan mengikut adat masing2. 2) Rayuan kes boleh dibuat ke Maktab(majlis) Keadilan di goa.Undang-undang portugis dan belanda di melakau 1) Portugis mempunyai set undang2 tersendiri di melaka dan ditadbirkan oleh ovidor(hakim besar).

c) Undang2 sivil dan jenayah british diperkenalkan di NNS sepenuhnya pd thn 1824. Page 20 .UNDANG-UNDANG PADA ZAMAN BRITISH 1) Undang2 di NNS: a) Piagam keadilan 1807 membolehkan british menubuhkan mahkamah keadilan di pulau pinang. b) mahkamah keadilan pulau pinangdiperluas ke melaka dan singapura pd thn 1824.

Page 21 . 3)undang2 di negeri2 melayu tidak bersekutuan: • Menerima enakmen undang2 sivil negeri2 melayu tidak bersekutuan pd thn 1951.2)undang2 di NNMB: • Menerima enakmen undang2 sivil NNMB pd thn 1937.

3) Undang2 adat kaum peribumi msh diakuindi sabah dan sarawak. ordinan undang2 sivil dan ordiann undang2 sarawak dan sabah diterima mulai thn 1922. 2) Di sabah dan sarawak.Undang-undang persekutuan tanah melayu 1) ordinan undang2 sivil dan jenayah diterima di tanah melayu sepenuhnya pd thn 1956.iaitu msh wujud Mahkamah Bumiputera. Page 22 .

UNDANG-UNDANG MALAYSIA KINI 1) Undang2 bertulis menjadi teras perundangan malaysia. 3) Fungsi undang2 x bertulis semakin berkurang krn semakin byk undang2 bertulis bergubal. 2) Undang2 adat dan undang2 laziim msh digunakan jika tiada undang2 bertulis yg meliputi perkara yg dipertikaikan. Page 23 . 4) Undang2 bertulis mengamalkan doktrin duluan kehakiman.

• Seseorang hakim juga berhak utk membuat pilihan antara prinsip undang2 yg terkandung dlm keputusan mahkamah sebelumnya(mahkamah yg setaraf atau lebih tinggi tarafnya). Page 24 .Doktrin duluan kehakiman • Seseorang hakim boleh membuat prinsip kehakimannya sendiri sekiranyatidak ada peruntukan dlm undang2 bertulis.

• Hakim biasanya merujuk kpd keputusan kes yg terdahuluannya sebagai panduan. • Hai ini menggalakkan perkembangan doktrin duluan kehakiman. b)Peruntukan common law bersesuaian dgn kegunaan tempatan. Page 25 . Hakim mengisytiharkan kewujudan undang2 lazaim terdapat adat 2 tempatan.Common law(undang-undang lazim) • hakim mengisytiharkan kewujudan undang2 yg lazim terdapat dlm adat2 tempatan. • Bkn sumber undang2 yg penting di msia. • Hanya digunakan jika: a)tidak terdapat statut(undang2 bertulis)tentang sesuatu perkara yg dipertikaikan di mahkamah.

• Kelemahan: a)Mungkin diluluskan sewenana-wenang oleh seseorang menteri. • Hanya utk mengisi kekosongan dlm sistem undang2 tempatan.Perundangan kecil • Digubal oleh kerajaan tempatan. Page 26 . • Hanya sesuai bagi kegunaan tempatan. b)X mempunyai kawalan yg berkesan.

• Menteri berkenaan diberikan kuasa untuk membuat undang2 di bawah sesuatu akta Page 27 .Undang-undang subsidiari • Ditetapkan oleh seseorang menteri.

Thanks you!!!!!^_^ Page 28 .

0 .%.38 4:)*) !.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->