P. 1
Kuliah 1 - Isu Dan Cabaran Pendidikan Semasa

Kuliah 1 - Isu Dan Cabaran Pendidikan Semasa

|Views: 1,044|Likes:
Published by Aca Sasa

More info:

Published by: Aca Sasa on Sep 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/04/2013

pdf

text

original

Isu dan Cabaran Pendidikan Semasa

EDU 3109 GURU DAN CABARAN SEMASA

Konsep Isu & Cabaran Semasa  Isu = perkara pokok / persoalan yang dibincangkan  Cabaran = sesuatu unsur yang menguji kemampuan dan ketabahan seseorang/organisasi .

Isu & Cabaran Semasa • Integrasi Nasional • Pendemokrasian Pendidikan • Tonggak Pendidikan UNESCO • Globalisasi dalam Pendidikan • Kepelbagaian Budaya • Pengaruh Perkembangan Teknologi Maklumat & Komunikasi • Gejala Sosial • Lain-lain .

Mengapa Guru Perlu Prihatin Terhadap Isu & Cabaran Semasa  Faedah / peluang yang dibawa oleh cabaran  Kesan / Implikasi cabaran terhadap pendidikan dan negara  Peranan guru dalam menangani isu dan cabaran semasa .

integrasi nasional bermaksud satu usaha dan proses dinamik untuk menyatupadukan rakyat yang berbilang kaum bagi membentuk satu bangsa Malaysia yang mempunyai identiti sendiri berteraskan Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara. sistem nilai dan kehidupan bersama.satu proses penyatuan antara kumpulan manusia yang berbeza dari segi latar belakang. . status sosial dan budaya untuk membentuk satu entiti yang mempunyai norma.Integrasi Nasional Definisi: . .Ia adalah hasil ikatan batin dan akhirnya berlaku perkongsian pemikiran dan hati antara etnik/kaum.Dalam konteks Malaysia. .

Wujud sama ada didasari undang-undang (de jure). pengangkutan dan kemudahan awam. .Contoh segregasi de jure ialah dasar apartheid yang pernah di amalkan di Afrika Selatan.merupakan hubungan yang bersifat pemisahan di antara etnik-etnik di dalam sesebuah negara. tempat tinggal. sistem persekolahan. .Istilah-Istilah Yang Berkaitan dengan Integrasi  Segregasi .Pemisahan berlaku dalam beberapa keadaan. . . atau tidak (de facto).

. .merupakan proses mempertahankan nilai dan norma-norma etnik masing-masing.Istilah-Istilah Yang Berkaitan dengan Integrasi  Akomodasi .Contoh negara . Namun dalam institusi-institusi tertentu mereka saling saling bergantungan antara satu dgn yg lain. .Switzerland.Di peringkat pemerintahan pusat setiap etnik hantar wakil. Walaubagaimanapun mereka hidup harmoni dan menghormati antara satu sama lain.

.Istilah-Istilah Yang Berkaitan dengan Integrasi  Asimilasi .Merupakan proses kemasukan ke dalam masyarakat dominan melalui persahabatan dan perkaintan rapat. . .Darjah asimilasi kelompok minoriti adalah berbeza-beza.juga dikenali sebagai asimilasi struktur. iaitu berdasarkan kepada perbezaan fizikal ( seperti warna kulit) dan darjah sejauh mana ciri-ciri budaya berbeza dengan budaya kelompok dominan.

. tanpa mengubah unsurunsur budaya asal.Merupakan proses meminjam atau menerima budaya golongan mejoriti. . nilai dan pola-pola tingkahlaku (budaya) golongan mejoriti. .Terjadi apabila manusia dalam kumpulan minoriti menerima norma.juga dikenali sebagai asimilasi budaya.Istilah-Istilah Yang Berkaitan dengan Integrasi  Akulturasi .

.Istilah-Istilah Yang Berkaitan dengan Integrasi  Amalgamasi .Cara utama ialah melalui perkahwinan antara etnik atau ras (perkahwinan campur).proses percampuran ras atau budaya bagi memebtuk budaya atau ras yg baru. .

Sistem pendidikan vernakular – persekolahan dan bahasa pengantar yang berlainan Fahaman politik yang melampau dan perjuangan partiparti politik berdasarkan unsur perkauman Kurangnya sensitiviti dan toleransi terhadap agama dan budaya yang berbeza. Kurangnya semangat patriotisme dalam kalangan masyarakat. sektor dan wilayah. Media massa yang mensensasikan isu-isu perkauman.Punca Masalah Perkauman  Faktor sejarah – dasar pecah dan perintah yang diamalkan        oleh penjajah British. Jurang perbezaan ekonomi akibat pembangunan ekonomi yang tidak seimbang antara kaum. sistem kuota dll untuk membantu kaum Bumiputera dilihat sebagai diskriminasi oleh kaum-kaum lain. Dasar kerajaan seperti DEB. .

Asas Integrasi Nasional  Perkongsian kuasa politik .tingkatkan taraf hidup pribumi .kewibawaan undang-undang • Merapatkan jurang ekonomi .peranan pemimpin.agihan kekayaan negara yang saksama • Toleransi budaya dan agama . dasar yang adil dan saksama.saling hormat-menghormati . tiada fahaman politik yang melampau  Kerajaan demokrasi berparlimen .keluhuran Perlembagaan .

sukatan pelajaran yang sama .Usaha Kerajaan ke Arah Integrasi Nasional  Dasar Kebudayaan Kebangsaan:     .sekolah kebangsaan dan jenis kebangsaan .digubal selepas peristiwa 13 Mei 1969 Dasar Ekonomi Baru dan Dasar Pembangunan Nasional (Kini dirangka Model Ekonomi Baru) .“Social reengineering” Konsep 1Malaysia .bahasa penghantar .peperiksaan awam yang sama Sekolah Wawasan Dasar Kebudayaan Kebangsaan .

Nyanyian lagu kebangsaan. • Memantapkan perpaduan dan integrasi nasional . menaikkan bendera • Memupuk kecintaan terhadap seni. Pidato.menggalakkan penggunaan bahasa kebangsaan melalui Minggu Bahasa. .aktiviti kurikulum & kokurikulum .Peranan Guru dalam Menangani Isu Integrasi Nasional  Memperkasakan bahasa kebangsaan . Pertandingan Bahas. Puisi dll.melaksanakan Rancangan Integrasi Murid untuk Perpaduan (RIMUP) • Memupuk semangat patriotisme . warisan dan budaya bangsa.

Aktiviti Untuk Memupuk Integrasi Nasional  Program permuafakatan masyarakat – gotong      royong Hari Keluarga Sukan Rakyat Majlis Sambutan Hari raya. Tahun Baru Cina. Krismas dan lain-lain. Deepavali. Sambutan Bulan Patriotisme dan Kemerdekaan Perkhemahan Bina Insan Murid Lawatan dan ziarah-menziarah .

Pada pendapat anda. Namun. polarisasi perkauman masih ketara di kalangan pelajar-pelajar sekolah dan institut pengajian tinggi.Soalan Perbincangan  Pelbagai aktiviti telah dilaksanakan di sekolah rendah dan menengah untuk memupuk perpaduan kaum. apakah cara terbaik untuk menangani isu integrasi nasional? .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->