P. 1
Kuliah 1 - Isu Dan Cabaran Pendidikan Semasa

Kuliah 1 - Isu Dan Cabaran Pendidikan Semasa

|Views: 1,042|Likes:
Published by Aca Sasa

More info:

Published by: Aca Sasa on Sep 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/04/2013

pdf

text

original

Isu dan Cabaran Pendidikan Semasa

EDU 3109 GURU DAN CABARAN SEMASA

Konsep Isu & Cabaran Semasa  Isu = perkara pokok / persoalan yang dibincangkan  Cabaran = sesuatu unsur yang menguji kemampuan dan ketabahan seseorang/organisasi .

Isu & Cabaran Semasa • Integrasi Nasional • Pendemokrasian Pendidikan • Tonggak Pendidikan UNESCO • Globalisasi dalam Pendidikan • Kepelbagaian Budaya • Pengaruh Perkembangan Teknologi Maklumat & Komunikasi • Gejala Sosial • Lain-lain .

Mengapa Guru Perlu Prihatin Terhadap Isu & Cabaran Semasa  Faedah / peluang yang dibawa oleh cabaran  Kesan / Implikasi cabaran terhadap pendidikan dan negara  Peranan guru dalam menangani isu dan cabaran semasa .

Dalam konteks Malaysia. sistem nilai dan kehidupan bersama.satu proses penyatuan antara kumpulan manusia yang berbeza dari segi latar belakang. status sosial dan budaya untuk membentuk satu entiti yang mempunyai norma. .Ia adalah hasil ikatan batin dan akhirnya berlaku perkongsian pemikiran dan hati antara etnik/kaum. . . integrasi nasional bermaksud satu usaha dan proses dinamik untuk menyatupadukan rakyat yang berbilang kaum bagi membentuk satu bangsa Malaysia yang mempunyai identiti sendiri berteraskan Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara.Integrasi Nasional Definisi: .

Wujud sama ada didasari undang-undang (de jure).merupakan hubungan yang bersifat pemisahan di antara etnik-etnik di dalam sesebuah negara.Istilah-Istilah Yang Berkaitan dengan Integrasi  Segregasi . . atau tidak (de facto).Contoh segregasi de jure ialah dasar apartheid yang pernah di amalkan di Afrika Selatan. tempat tinggal.Pemisahan berlaku dalam beberapa keadaan. . . pengangkutan dan kemudahan awam. . sistem persekolahan.

Contoh negara .Istilah-Istilah Yang Berkaitan dengan Integrasi  Akomodasi . Namun dalam institusi-institusi tertentu mereka saling saling bergantungan antara satu dgn yg lain.merupakan proses mempertahankan nilai dan norma-norma etnik masing-masing.Switzerland. . .Di peringkat pemerintahan pusat setiap etnik hantar wakil. Walaubagaimanapun mereka hidup harmoni dan menghormati antara satu sama lain. .

. .Istilah-Istilah Yang Berkaitan dengan Integrasi  Asimilasi .juga dikenali sebagai asimilasi struktur. iaitu berdasarkan kepada perbezaan fizikal ( seperti warna kulit) dan darjah sejauh mana ciri-ciri budaya berbeza dengan budaya kelompok dominan.Merupakan proses kemasukan ke dalam masyarakat dominan melalui persahabatan dan perkaintan rapat.Darjah asimilasi kelompok minoriti adalah berbeza-beza. .

nilai dan pola-pola tingkahlaku (budaya) golongan mejoriti. . .Merupakan proses meminjam atau menerima budaya golongan mejoriti.Istilah-Istilah Yang Berkaitan dengan Integrasi  Akulturasi . tanpa mengubah unsurunsur budaya asal.Terjadi apabila manusia dalam kumpulan minoriti menerima norma. .juga dikenali sebagai asimilasi budaya.

. .Cara utama ialah melalui perkahwinan antara etnik atau ras (perkahwinan campur).proses percampuran ras atau budaya bagi memebtuk budaya atau ras yg baru.Istilah-Istilah Yang Berkaitan dengan Integrasi  Amalgamasi .

Sistem pendidikan vernakular – persekolahan dan bahasa pengantar yang berlainan Fahaman politik yang melampau dan perjuangan partiparti politik berdasarkan unsur perkauman Kurangnya sensitiviti dan toleransi terhadap agama dan budaya yang berbeza. Jurang perbezaan ekonomi akibat pembangunan ekonomi yang tidak seimbang antara kaum.Punca Masalah Perkauman  Faktor sejarah – dasar pecah dan perintah yang diamalkan        oleh penjajah British. sektor dan wilayah. Media massa yang mensensasikan isu-isu perkauman. Kurangnya semangat patriotisme dalam kalangan masyarakat. . sistem kuota dll untuk membantu kaum Bumiputera dilihat sebagai diskriminasi oleh kaum-kaum lain. Dasar kerajaan seperti DEB.

keluhuran Perlembagaan .Asas Integrasi Nasional  Perkongsian kuasa politik . dasar yang adil dan saksama.peranan pemimpin.kewibawaan undang-undang • Merapatkan jurang ekonomi . tiada fahaman politik yang melampau  Kerajaan demokrasi berparlimen .agihan kekayaan negara yang saksama • Toleransi budaya dan agama .tingkatkan taraf hidup pribumi .saling hormat-menghormati .

bahasa penghantar .digubal selepas peristiwa 13 Mei 1969 Dasar Ekonomi Baru dan Dasar Pembangunan Nasional (Kini dirangka Model Ekonomi Baru) .sukatan pelajaran yang sama .peperiksaan awam yang sama Sekolah Wawasan Dasar Kebudayaan Kebangsaan .“Social reengineering” Konsep 1Malaysia .sekolah kebangsaan dan jenis kebangsaan .Usaha Kerajaan ke Arah Integrasi Nasional  Dasar Kebudayaan Kebangsaan:     .

melaksanakan Rancangan Integrasi Murid untuk Perpaduan (RIMUP) • Memupuk semangat patriotisme . Puisi dll. warisan dan budaya bangsa. • Memantapkan perpaduan dan integrasi nasional . menaikkan bendera • Memupuk kecintaan terhadap seni.menggalakkan penggunaan bahasa kebangsaan melalui Minggu Bahasa.Nyanyian lagu kebangsaan. Pidato. . Pertandingan Bahas.aktiviti kurikulum & kokurikulum .Peranan Guru dalam Menangani Isu Integrasi Nasional  Memperkasakan bahasa kebangsaan .

Aktiviti Untuk Memupuk Integrasi Nasional  Program permuafakatan masyarakat – gotong      royong Hari Keluarga Sukan Rakyat Majlis Sambutan Hari raya. Sambutan Bulan Patriotisme dan Kemerdekaan Perkhemahan Bina Insan Murid Lawatan dan ziarah-menziarah . Krismas dan lain-lain. Tahun Baru Cina. Deepavali.

Pada pendapat anda. apakah cara terbaik untuk menangani isu integrasi nasional? . polarisasi perkauman masih ketara di kalangan pelajar-pelajar sekolah dan institut pengajian tinggi. Namun.Soalan Perbincangan  Pelbagai aktiviti telah dilaksanakan di sekolah rendah dan menengah untuk memupuk perpaduan kaum.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->