P. 1
Topik 2. Bahan Manipulatif (1)

Topik 2. Bahan Manipulatif (1)

|Views: 1,266|Likes:
Published by Haslizawati Ramli

More info:

Published by: Haslizawati Ramli on Sep 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

TAJUK 2: BAHAN MANIPULATIF Hasil Pembelajaran: 1. 2. 3. 4. 5. Men g a i t k a n p e n g g u n a a n a b a k u s , k a l k u l a t o r , k o m p u t e r d a n b a h a n m a n i p u l a t i f dalam p&p matematik.

Menyatakan sebab penggunaan kalkulator dalam pengajaran matematik asas. Menyenaraikan kriteria pemilihan kalkulator yang sesuai untuk digunakan dalam bilik darjah Membincangkan beberapa kategori penggunaan computer dalam pendidikan matematik Me m i l i h d a n m e n i l a i p e r i s i a n C A I / C A L u n t u k p & p m a t e m a t i k .

Bahan Manipulatif  Bahan manipulatif merupakan bahan yang boleh di aplikasikan kepada deria manusia. Terutama kanak-kanak sangat memerlukan bahan manipulatif sebagai bahan rangsangan dalam pembelajaran. Hal ini bertepatan dengan Konsep Perancah (Scaffolding) yang diperkenalkan oleh Lev Vygotsky iaitu guru berperanan membimbing pelajar supaya dapat mencapai sesuatu tahap.Bahan manipulatif membantu guru menggalakkan perkembangan kognitif pelajar kerana pelajar dapat merasai sendiri pengalaman terhadapa apa yang dipelajari.  Bahan manipulatif juga merupakan satu contoh yang tepat sepertimana teori yang dikemukakan oleh Jean Piaget iaitu dalam proses pemeringkatan pembelajaran. Pembelajaran dari peringkat konkrit akan mengukuhkan lagi ingatan dan kefahaman pelajar. Seterusnya mereka dapat menguasai pengetahuan tersebut dan mudah memahami perkara yang abstrak. Tumpuan ini amat jelas bagi pelajar yang berada dalam lingkungan 5 hingga 11 tahun. Hal ini kerana mereka berada dalam lingkungan operasi konkrit dan memerlukan contoh yang jelas bagi mengukuhkan kefahaman mereka

Abakus ialah sebuah peranti yang biasanya dibuat daripada kayu (atau plastik pada masa kini) yang mempunya bingkai untuk memegang rod dengan manik. Orang yang menggunakan abakus biasanya melakukan pengiraan mental dan abakus berungsi untuk menyimpan hasiltambah. mengumpul semula dan Abakus wujud untuk sebagainya. Perbezaan antara papan membilang dan abakus Adalah penting untuk membezakan abacus dahulu (atau abaci) yang dikenali  sebagai papan membilang dengan abacus “moden”. tolak. abakus digunakan sebagai alat mengira untuk melakukan empat operasi asas matematik. Sejarah Abakus  Abakus ialah satu bahan bantuan mekanikal yang digunakan untuk membilang. Peniaga bukan sahaja memerlukan cara untuk membilang barangan yang dibeli dan dijjual tetapi juga untuk mengira kos barangannya. Pada tahun 1995.pelajar tahap 2 iaiatu tahun 4 hingga 6 telah diperkenalkan dengan abakus sebagai alat mengira dalam aktiviti pengayaan. Abakus digunakan untuk menjadikan pengiraan harian lebih mudah sehinggalah nombor dicipta. Abakus digunakan untuk membantu mereka menguasai empat operasi asas iaitu tambah. Perkembangan peranti daripada keperluan memenuhi keperluan untuk mengira. Ia bukanlah kalkulator sebagaimana yang anda gunakan sekarang. Bagaimanakah bentuk papan pembilang yang pertama? . Pada dasarnya.  Telah dinyatakan sebelum ini. Papan membilang ialah sekeping kayu.manik yang mudah digerakkan. anda akan dapati bahawa abakus boleh digunakan untuk merancang aktiviti p&p supaya konsep matematik dapat dipersembahkan dengan lebih efektif dan menarik. darab dan bahagi.Abakus  Dalam seksyen ini. Pelajar. abakus telah digunakan sebagai bahan bantu mengajar yang efektif untuk menggalakkan aritmetik mental di sekolah rendah. pelajar tahun 4 wajib diajar bagaimana menggunakan abakus sebagai alat mengira sejak ia dimasukkan dalam kurikulum sekolah rendah pada tahun 1995. kerikil atau cakera logam digerakkan di antaranya. batu atau logam dengan ukiran alur atau garis bercat di mana manik.  Abakus biasanya dikenali sebagai sempoa dalam kalangan orang melayu dan “suan-pan” dalam masyarakat cina.

ratus. Kebanyakan papan membilang terdahulu tidak dapat dikesan kerana bahan tentang bagaimana mereka digunakan untuk membuatnya tidak tahan di makan zaman.  Dalam pasaran luar. telah dicipta. papan membilang yang ringkas melibatkan garisan lukisan yang dilukis pada pasir dengan menggunakan tangan dan meletakkan kerikil antara garisan-garisan sebagai nilai tempat yang mewakili nombor (jarak antara 2 garisan mewakili sa. Rajah 1 Abakus moden  Pengiraan dilakukan dengan menempatkan abakus atas meja atau riba dan menggerakkan manik dengan jari-jari pada satu tangan sahaja. Papan kayu ini kemudiannya diganti dengan bahan yang lebih kekal seperti marmar dan logam. puluh. Walau bagaimanapun kita boleh membuat andaian yang baik membinannya berdasarkan penulisan awal Plutarch. seorang paderi di Oracle Delphi dan ramai lagi. m er ek a bo le h m en gg un ak an m ej a k ay u k ec il ya ng s em pa da nn ya di ke li l in gi o le h p as i r (b ia s a ny a w a rn a bi ru a ta u h ij au ) . Teknik menggunakan Abakus  Manik yang terdapat pada abakus moden seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 6 dibahagikan kepada dua bahagian. maka papan kayu dengan ukiran beralun. Setiap tiang mempunya 4 biji manik di bahagian bawah manakala 1 biji manik di bahagian atas. ribu dan sebagainya). Wujud keperluan untuk papan membilang yang lebih tahan lama dan mudah dibawa. . B ag i y an g l eb ih be rp en ga ru h. Papan membilang ini boleh juga digunakan untuk aktiviti dalaman.

Ini bermaksud tiang di sebelah kanan titik perpuluhan mewakili tempat perpuluhan manakala tiang sebelah kiri mewakili nombor bulat.  beam yang memisahkan bahagian atas dan bawah. Dalam abacus cina.manik di sebelah baw ah d ig er akkan ke atas dengan jari ibu dan digerakkan ke baw ah men ggunakan jari telunjuk. Teknik Jari  Buku teks Jepun yang diterbitkan pada tahun 1954 menunjukkan teknik yang . Rajah 2 di bawah menunjukkan teknik jari yang sepatutnya digunakan.  Selepas kesemua empat manik di bahagian bawah habis digunakan.  Pengiraan yang melibatkan nombor perpuluhan boleh dijalankan dengan meletakkan titik perpuluhan di antara dua tiang. Manik. Untuk manik. Setiap manik di bahagian atas mempunyai nilai lima manakala setiap manik Manik.  Kecekapan menggunakan abakus bergantung kepada teknik jari yang betul.manik diambilkira sebagai telah dikira apabila digerakkan menuju ke Kita boleh bermula daripada mana. pengiraan diteruskan ke manik di bahagian bawah.manik di bahagian atas . h an ya jari hantu digunakan untuk menggerakkan manik ke atas dan ke b aw ah . nilainya dibawa ke bahagaian atas. Begitu juga sekiranya manik atas telah dikira. Tiang yang di bahagian bawah bernilai satu. jari telunjuk dan jari hantu.mana tiang pada abakus itu.  paling kanan mewakili sa. manakala tiang bersebelahan di kiri mewakili puluh dan seterusnya ke kiri mewakili nilai tempat yang lebih besar. tiga jari digunakan untuk menggerakkan manik iaitu jar i ibu.

Contoh penggunaan abakus dalam matematik Contoh berikut menunjukkan bagaimana abakus boleh digunakan sebagai alat mengira untuk operasi tambah dan tolak: Contoh : 823 . Contohnya apabila menambah 3 kepada 8 (penambahan tiga dikenali sebagai Jian Chi Jia Shiiaitu iaitu selari dengan maksud tolak 7 tambah 10).betul untuk menggerakkan manik..  Walaubagaimana pun. membilang digunakan manik untuk di bahagian yang kes-kes Ibu jari digunakan dan jari Jepun untuk hanya bawah lain.713 + 669 = ? Langkah 1: Tunjuk 823 Langkah 2: Tolak 713 Langkah 3: tambah 669 . telunjuk Versi menggunakan jari telunjuk dan ibu jari sahaja. beberapa operasi yang kompleks memerlukan pergerakan manik atas dengan jari telunjuk. Manik bergerak ke atas dengan menggunakan ibu jari dan bergerak ke bawah dengan menggunakan jari telunjuk.

Apa yang menjadi persoalan adalah.  Seperti mana yang kita sedia maklum. Berbeza dengan suasana pembelajaran terdahulu. Berbanding aplikasi pendidikan di beberapa negara maju yang menekankan konsep penyelasaian masalah. Penggunaan kalkulator dilihat melangkau peringkat operasi konkrit iaitu pelajar menggunakan contoh yang jelas. Jika kebergantungan Matematik itu hanya pada pengiraan. maka pelajar Malaysia akan ketinggalan jauh dalam bidang pendidikan Matematik. mereka dapat maju ke hadapan dalam pendidikan Matematik kerana penggunaan kalkulator membantu pelajar mereka melangkau lebih jauh. pelajar kini diberi peluang untuk menggunakan kalkulator sebagai bahan bantu dalam mempercepatkan proses pengiraan mereka. penggunaan kalkulator bagi pelajar yang berada di sekolah rendah. .  Pertembungan pendapat ini menjadi isu apabila kebanyakan negara maju lebih menekankan aspek penyelasaian masalah dalam Matematik dan bukan pengiraan semata-mata.  seterusnya negara akan terus ketinggalan jauh jika dibandingkan dengan negaranegara lain. pada peringkat umur 5 hingga 11 tahun adalah peringkat di mana pembelajaran secara konkrit dilakukan. ini sekaligus menjadikan pelajar malas untuk mengira secara manual.Jawapan : 823 – 713 + 669 = 779 Penggunaan Bahan Manipulatif-Kalkulator  Memang tidak dapat dinafikan penggunaan kalkulator amat penting dalam pembelajaran Matematik hari ini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->