P. 1
Topik 2. Bahan Manipulatif (1)

Topik 2. Bahan Manipulatif (1)

|Views: 1,266|Likes:
Published by Haslizawati Ramli

More info:

Published by: Haslizawati Ramli on Sep 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

TAJUK 2: BAHAN MANIPULATIF Hasil Pembelajaran: 1. 2. 3. 4. 5. Men g a i t k a n p e n g g u n a a n a b a k u s , k a l k u l a t o r , k o m p u t e r d a n b a h a n m a n i p u l a t i f dalam p&p matematik.

Menyatakan sebab penggunaan kalkulator dalam pengajaran matematik asas. Menyenaraikan kriteria pemilihan kalkulator yang sesuai untuk digunakan dalam bilik darjah Membincangkan beberapa kategori penggunaan computer dalam pendidikan matematik Me m i l i h d a n m e n i l a i p e r i s i a n C A I / C A L u n t u k p & p m a t e m a t i k .

Bahan Manipulatif  Bahan manipulatif merupakan bahan yang boleh di aplikasikan kepada deria manusia. Terutama kanak-kanak sangat memerlukan bahan manipulatif sebagai bahan rangsangan dalam pembelajaran. Hal ini bertepatan dengan Konsep Perancah (Scaffolding) yang diperkenalkan oleh Lev Vygotsky iaitu guru berperanan membimbing pelajar supaya dapat mencapai sesuatu tahap.Bahan manipulatif membantu guru menggalakkan perkembangan kognitif pelajar kerana pelajar dapat merasai sendiri pengalaman terhadapa apa yang dipelajari.  Bahan manipulatif juga merupakan satu contoh yang tepat sepertimana teori yang dikemukakan oleh Jean Piaget iaitu dalam proses pemeringkatan pembelajaran. Pembelajaran dari peringkat konkrit akan mengukuhkan lagi ingatan dan kefahaman pelajar. Seterusnya mereka dapat menguasai pengetahuan tersebut dan mudah memahami perkara yang abstrak. Tumpuan ini amat jelas bagi pelajar yang berada dalam lingkungan 5 hingga 11 tahun. Hal ini kerana mereka berada dalam lingkungan operasi konkrit dan memerlukan contoh yang jelas bagi mengukuhkan kefahaman mereka

tolak.  Telah dinyatakan sebelum ini. Perkembangan peranti daripada keperluan memenuhi keperluan untuk mengira. abakus telah digunakan sebagai bahan bantu mengajar yang efektif untuk menggalakkan aritmetik mental di sekolah rendah. Pada tahun 1995. kerikil atau cakera logam digerakkan di antaranya. mengumpul semula dan Abakus wujud untuk sebagainya. batu atau logam dengan ukiran alur atau garis bercat di mana manik. Abakus ialah sebuah peranti yang biasanya dibuat daripada kayu (atau plastik pada masa kini) yang mempunya bingkai untuk memegang rod dengan manik. Pelajar. Abakus digunakan untuk membantu mereka menguasai empat operasi asas iaitu tambah. abakus digunakan sebagai alat mengira untuk melakukan empat operasi asas matematik. anda akan dapati bahawa abakus boleh digunakan untuk merancang aktiviti p&p supaya konsep matematik dapat dipersembahkan dengan lebih efektif dan menarik. Peniaga bukan sahaja memerlukan cara untuk membilang barangan yang dibeli dan dijjual tetapi juga untuk mengira kos barangannya.Abakus  Dalam seksyen ini. pelajar tahun 4 wajib diajar bagaimana menggunakan abakus sebagai alat mengira sejak ia dimasukkan dalam kurikulum sekolah rendah pada tahun 1995. Abakus digunakan untuk menjadikan pengiraan harian lebih mudah sehinggalah nombor dicipta. Ia bukanlah kalkulator sebagaimana yang anda gunakan sekarang.  Abakus biasanya dikenali sebagai sempoa dalam kalangan orang melayu dan “suan-pan” dalam masyarakat cina. Bagaimanakah bentuk papan pembilang yang pertama? .pelajar tahap 2 iaiatu tahun 4 hingga 6 telah diperkenalkan dengan abakus sebagai alat mengira dalam aktiviti pengayaan.manik yang mudah digerakkan. Papan membilang ialah sekeping kayu. Orang yang menggunakan abakus biasanya melakukan pengiraan mental dan abakus berungsi untuk menyimpan hasiltambah. darab dan bahagi. Perbezaan antara papan membilang dan abakus Adalah penting untuk membezakan abacus dahulu (atau abaci) yang dikenali  sebagai papan membilang dengan abacus “moden”. Sejarah Abakus  Abakus ialah satu bahan bantuan mekanikal yang digunakan untuk membilang. Pada dasarnya.

seorang paderi di Oracle Delphi dan ramai lagi. . Papan kayu ini kemudiannya diganti dengan bahan yang lebih kekal seperti marmar dan logam. maka papan kayu dengan ukiran beralun. papan membilang yang ringkas melibatkan garisan lukisan yang dilukis pada pasir dengan menggunakan tangan dan meletakkan kerikil antara garisan-garisan sebagai nilai tempat yang mewakili nombor (jarak antara 2 garisan mewakili sa. Walau bagaimanapun kita boleh membuat andaian yang baik membinannya berdasarkan penulisan awal Plutarch. m er ek a bo le h m en gg un ak an m ej a k ay u k ec il ya ng s em pa da nn ya di ke li l in gi o le h p as i r (b ia s a ny a w a rn a bi ru a ta u h ij au ) . ribu dan sebagainya). Setiap tiang mempunya 4 biji manik di bahagian bawah manakala 1 biji manik di bahagian atas. puluh. Papan membilang ini boleh juga digunakan untuk aktiviti dalaman.  Dalam pasaran luar. Kebanyakan papan membilang terdahulu tidak dapat dikesan kerana bahan tentang bagaimana mereka digunakan untuk membuatnya tidak tahan di makan zaman. Rajah 1 Abakus moden  Pengiraan dilakukan dengan menempatkan abakus atas meja atau riba dan menggerakkan manik dengan jari-jari pada satu tangan sahaja. Wujud keperluan untuk papan membilang yang lebih tahan lama dan mudah dibawa. telah dicipta. B ag i y an g l eb ih be rp en ga ru h. ratus. Teknik menggunakan Abakus  Manik yang terdapat pada abakus moden seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 6 dibahagikan kepada dua bahagian.

pengiraan diteruskan ke manik di bahagian bawah. jari telunjuk dan jari hantu. Untuk manik. Ini bermaksud tiang di sebelah kanan titik perpuluhan mewakili tempat perpuluhan manakala tiang sebelah kiri mewakili nombor bulat. Setiap manik di bahagian atas mempunyai nilai lima manakala setiap manik Manik. manakala tiang bersebelahan di kiri mewakili puluh dan seterusnya ke kiri mewakili nilai tempat yang lebih besar. Manik.manik di bahagian atas . Dalam abacus cina. Begitu juga sekiranya manik atas telah dikira.  beam yang memisahkan bahagian atas dan bawah.mana tiang pada abakus itu. tiga jari digunakan untuk menggerakkan manik iaitu jar i ibu. Tiang yang di bahagian bawah bernilai satu.manik di sebelah baw ah d ig er akkan ke atas dengan jari ibu dan digerakkan ke baw ah men ggunakan jari telunjuk. nilainya dibawa ke bahagaian atas. h an ya jari hantu digunakan untuk menggerakkan manik ke atas dan ke b aw ah .  Pengiraan yang melibatkan nombor perpuluhan boleh dijalankan dengan meletakkan titik perpuluhan di antara dua tiang.manik diambilkira sebagai telah dikira apabila digerakkan menuju ke Kita boleh bermula daripada mana.  Selepas kesemua empat manik di bahagian bawah habis digunakan. Teknik Jari  Buku teks Jepun yang diterbitkan pada tahun 1954 menunjukkan teknik yang .  paling kanan mewakili sa. Rajah 2 di bawah menunjukkan teknik jari yang sepatutnya digunakan.  Kecekapan menggunakan abakus bergantung kepada teknik jari yang betul.

membilang digunakan manik untuk di bahagian yang kes-kes Ibu jari digunakan dan jari Jepun untuk hanya bawah lain.betul untuk menggerakkan manik. Manik bergerak ke atas dengan menggunakan ibu jari dan bergerak ke bawah dengan menggunakan jari telunjuk. telunjuk Versi menggunakan jari telunjuk dan ibu jari sahaja.713 + 669 = ? Langkah 1: Tunjuk 823 Langkah 2: Tolak 713 Langkah 3: tambah 669 . beberapa operasi yang kompleks memerlukan pergerakan manik atas dengan jari telunjuk. Contoh penggunaan abakus dalam matematik Contoh berikut menunjukkan bagaimana abakus boleh digunakan sebagai alat mengira untuk operasi tambah dan tolak: Contoh : 823 .. Contohnya apabila menambah 3 kepada 8 (penambahan tiga dikenali sebagai Jian Chi Jia Shiiaitu iaitu selari dengan maksud tolak 7 tambah 10).  Walaubagaimana pun.

 seterusnya negara akan terus ketinggalan jauh jika dibandingkan dengan negaranegara lain.  Seperti mana yang kita sedia maklum. Berbanding aplikasi pendidikan di beberapa negara maju yang menekankan konsep penyelasaian masalah. Berbeza dengan suasana pembelajaran terdahulu. Penggunaan kalkulator dilihat melangkau peringkat operasi konkrit iaitu pelajar menggunakan contoh yang jelas.  Pertembungan pendapat ini menjadi isu apabila kebanyakan negara maju lebih menekankan aspek penyelasaian masalah dalam Matematik dan bukan pengiraan semata-mata. Apa yang menjadi persoalan adalah. penggunaan kalkulator bagi pelajar yang berada di sekolah rendah. pelajar kini diberi peluang untuk menggunakan kalkulator sebagai bahan bantu dalam mempercepatkan proses pengiraan mereka. ini sekaligus menjadikan pelajar malas untuk mengira secara manual. mereka dapat maju ke hadapan dalam pendidikan Matematik kerana penggunaan kalkulator membantu pelajar mereka melangkau lebih jauh. . Jika kebergantungan Matematik itu hanya pada pengiraan. maka pelajar Malaysia akan ketinggalan jauh dalam bidang pendidikan Matematik.Jawapan : 823 – 713 + 669 = 779 Penggunaan Bahan Manipulatif-Kalkulator  Memang tidak dapat dinafikan penggunaan kalkulator amat penting dalam pembelajaran Matematik hari ini. pada peringkat umur 5 hingga 11 tahun adalah peringkat di mana pembelajaran secara konkrit dilakukan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->