Tanggungjawab anak terhadap ibubapa

Jumaat, 24 Julai 2009/ 2 Syaban 1430 Berbuat baik kepada kedua ibubapa merupakan ibadat yang wajib dan kedua besarnya atau mulianya selain dari menyembah Allah swt. dari segi ajaran agama islam yang merupakan perintah secara langsung dari Allah swt. . Memuliakan kedua ibubapa adalah satu amal yang paling tinggi darjatnya setelah mentahuidkan Allah swt dan menjauhi daripada menyegutukanNya . Jika kita melanggar kewajipan berbuat baik terhadap keduanya, maka kita telah melakukan dosa kerana perintah Allah swt.

Firman Allah swt dalam, Surah Al Isra': 23-24 Maksudnya,: "Tuhanmu telah memerintahkan kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibubapamu sebaik-baiknya. Jika salah seorang di antara keduannya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharanmu, maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkatan (ah) dan janganlah kamu mmbentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan mulia. Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah, "Wahai Tuhanku, kasihlah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecii." Hadis Riwayat Abu Hurairah yang bermaksud: Seorang leleki telah datang kepada Rasulullah saw Dia berkata; "Ya Rasulullah, siapakah orang yang paling baikaku dampingi?" Rasulullah saw menjawab: "Ibu mu. Dia berkata lagi; "selepas itu siapa?" Rasulullah saw menjawab: "Ibu kamu." Dia masih bertanya lagi: "Siapa?" Rasulullah saw menjawab lagi: "Ibu kamu." orang lelaki itu bertanya lagi, "Selepasa itu siapa?" Rasulullah saw menjawab Bapa kamu". Mengapa perlunya supaya lebih menyangi ibu kita daripada bapa?. Sebabnya ialah kerana besarnya jasa serta pengorbanan seorang ibu itu terhadap anaknya. Ibulah yang mengandungkan bayi, melahirkan, menyusu, mengasuh, membesarkan hingga mendidik dan dicukupi segala keperluan kita dengan secara ikhlas. Betapa besarnya jasa yang dapat kita berikan kepada ibu kita, namun belum tentu kita dapat menyamai jasa dan pengorbanan yang diberikan oleh seorang ibu.! Dalam satu maksud hadis yang lain, ' Kerana ibumu memelihara kamu dan ia suka kamu panjang umur, sedang kamu memelihara dia tetapi kamu inginkan dia segera mati". Pengajarannya:

Setelah ibubapa lanjut umur atau sudah peringkat tua. ( Wahai Tuhanku. Rasulullah saw pernah besabda": 1. Di atas pengorbanan ynag besar mereka lakuikan.1. puasa. 2. sedekah. 6. Anak-anak hendaklah menghormati kedua ibu bapa. Nabi saw juga mengajar kita supaya anak mengasihi ibu lebih dari bapa kerana pengorbanan seorang ibu yang megandung serta melahir dan mengasuh anak lebih darpada bapa sehingga menjadi dewasa. Pada setiap masa kita hendaklabh mendoakan mereka sama ada mereka masih hidup atau sudah meninggal dunia khususnya selepaw solah dengan doa. apabila berbicara dengan mereka. kerana seseorang anak yang durhaka itu tidak akan mencium bau syurga. Sifat kasih sayanga terhadap kita merupakan sifat semula jadi yang ditanamkan oleh Allah swt di dalam jiwa mereka. . " Berbakti kepada kedua ibubapa lebih utama dri solat. anak-anak hendaklah juga melindungi mereka mebngikut keperluan dari segi perhatian terhadap mereka terutama sekirnya mereka keurang berada. Al -Quran dan sunnah memerintahkan mereka supaya berlaku baik ketika berhadapan dan berhubung dengan mereka seperti tidak bercakap kasar atau menggunakan perkataan seperti "Ah". sejajar dengan pengorbanan yang diberikan oleh kedua ibupapa mereka semasa mereka kecil lagi. Secara umumnya ialah anak-anak perlu menunaikan apa yang dianggap baik terhadap mereka berdua berpandukan ajaran Islam. Anak-anak adalah diwajibkan mentaati arahan kedua ibubapanya aslakan arahan itu tidak bertentangan dengan hukum-hukum syarak. Jauhkan diri kita bersikap kurang sopan. 3. Berbuat baik terhadap kedua ibubapa meliputi bidang yang luas. haji dan jihad di jalan Allah". 5. kasihlah mereka keduanya sebagaimana mereka kedua telah mendidik aku waktu lecil) 7. 4. uzur dan seumpamanya. maka sebab itulah kita diwajibkan supaya berbuat baik terhadap mereka. berkelakuan yang menyinggung perasaan dan berlaku durhaka terhadap mereka. Menghormat kedua ibubapa sesuai engan jasa serta pengorbanan mereka melahir dan mendidikn kita sehingga kapat menikmati hidup di dunia walaupun sementara dan kemudian nya akan dapat hidup semula di akhirat dengan balasan syurga jika kita mentaati perintah-perintah yang disyariatkan kepada kita. Hubungkan silaturrahim dengan mereka dan tunjukkan yang kita terhutang budi kepada mereka dan mengamalkan amalan masyarakat penyayang.Kita juga diperintahkan supaya taat kepada perintah Allah dan selepas itu taat kepada kedua ibubapa.

4.. mak Allah menuliskan baginya dari sebab memandang itu pahala sebesar ibadat Haji yang makbul dan diterima Allah". "Orang yang palin tinggi haknya kepada anak ialah ibu" 7.Memuliakan kedua ibubapa adalah satu amalan yang amat disukai Allah swt. 5. "Keredhaan Allah di dalam keredhaan orang tua dan kebencian Allah di dalam kebencian orang tua" (Hadis ini memberi maksud supaya kita sentiasa berusaha menyukakan hati kedua ibubapa kita dan menjauhkan perkara-perkara yang boleh menimbulkan kemarahan atau berkecil hati disebabkan perbuatan yang dilakukan terhadapnya. 3. memulikana kedua ibubapa menambahkan umur yanh berkat dan memberkatkan harta dan rezeki. Sabda Rasulullah saw. 6. Kerana seperti hadis Nabi di atas. Memuliakan kedua ibubapa akan menyebabkan kita peroleh anak-anak yang soleh dan tahu berbakti kepada kita. Begitulah besar dan mulianya kita taat dan berbuat baik kepada kedua ibubapa kita dengan mendatangkan pahala yang besar dan bahkan kita juga mendapat pelbagai ganjaran anatra lain: 1. " Jika ibu dan bapamu memanggil kamu datanglah lebih dahulu kepada ibumu". Sabda Rasulullah saw. Memuliakan kedua ibubapa menjadi jamina dan syarat bagi kita memasuki syurga. pihak ibulah yang patut kita utamakan lebih dari pahak bapa. "Apabila seorang lelaki memandang wajah ibu bapanya dengan penuh hormat serta kasih dan mesra. 3. terang sekali bahawa Allah swt sentiasa gembira dan murka di samping kegembiraan dan kemarahan orang tua kita. 2. memulikan kedua ibubapa menghasilkan keredhaan llah swt. 5. Memuliakan kedu ibu bapa menyamai pahala haji dan umrah.2.) Menurut ajaran agama kita antara ibu dan bapa. yanag menyamai pahala jihad di jalan allah. "Berbaktilah kepada kedua ibubapamu supaya berbakti kepadamu kelak anak-anakmu" . "Syurga terletak di bawah tapak kaki ibu" 6.

Mereka lah yang memelihara. mengasuh serta mendidi anak-anak itu dengan sempurna. Mempersekutukan Allah 2. 5. 4.Merekalah yang menjadi sebab kelahiranya anak-anaknya. 2. rahmatilah kedua-duanya sebagaimana mereka memeliharaku pada waktu kecil" 6. Di dalam hadis-hadis disebutkan beberapa dosa besar yang dinyatakan oleh Nabi saw secara tertib: 1. 3. lindungan dari segi keselamatan serta kasih sayang. Sesuai dengan perintah Allah swt supaya pertama-tamanya beribadat kepadaNya dan selepas itu taat kepada kedua ibubapa. Sentiasalah mendoakan dan meminta keampunan untuk mereka. Segala pengorbanan kedua ibua bapa terutama ibunya tidak ternilai besarnya jika hendak di balas. Jasa ibubapa adalah amat banya. Anak yang tidak mendapat keredhaan ibubapnya akan tidak mendapat keredhaan Allah dan ibadatnya tidak diterima Allah swt. Sentiasa taat dan patuh terhadap suruhan /ajaran ibubapa. 3. Jangan sekali-kali membantah dan mengherdik mereka dengan apa jua perkataan kerana perbuatan itu ditegah Allah SWT . Jangan sekali-kali menderhaka kepada mereka. Derhaka kepada dua ibubapa. Cakap bohong atau persaksian bohong Antara adab/tanggungjawab seorang anak terhadap ibubapanya adalah seperti berikut: 1.Adab/Tanggungjawab seorang Anak terhadap Ibubapa Ibubapa mempunyai kedudukan yang tinggi lagi mulia di sisi Allah swt. kerana derhaka kepada kedua ibubapa adalah suatu dosa besar. Sentiasa hormat dan kasih sayang kepada kedua ibubapa. . sama ada mereka masih hidup atau setelah mereka meninggal dunia dengan berdoa' " Ya Allah ampunilah dosaku dan dosa kedua ibubapaku. Hendaklah memanggil ibubapa dengan panggilan yang disenangi mereka. pakaian. 7. termasuklah makan minum. Hendaklah bercakap dengan lemah lembut dan suara yang rendah ketika bertutur dengan ibubapa. Gembirakanlah hati ibubapa dengan menolong kerja rumah di samping melayani dengan penuh kasih sayang (jika tinggal bersama) atau dengan memberikan apa juga bantuan mengikut keperluan yang dihadapi semasa menghadapi saki baki hidupnya.

anak hendaklah membanyakkan berdoa untuk keselamatan dan mendapat rahmat dari Allah. Apabila mereka sudah lanjut umur (tua) dan uzur. 10. Muliakan sahabat-sahabat ibubapa. Ucapkan salam dan pohon kemaafan kepada ibu bapa ketika bertemu dan berpisah dengan mereka. Semoga panduan ringkas adab atau tanggungjawab anak terhadap ibupapa ini dapat dihayati serta dikongsi bersama oleh kita semua dan anak-anak zuriat kita. Apabila ibubapa meninggal dunia. sebagai melahirkan kesyukuran kepada Allah terhadap jasabakti yang telah dapat dinikmati. kerana mungkin salah seorang darinya (anak atau ibu dan bapa) akan meninggalkan dunia yang fana ini tanpa dijangka.8. 9. Inilah satu kaedah yang berterusaa yang menghubungkan antara anak dan ibubapa walaupun jasad mereka tidak ada lagi. . hubungkan tali silaturrahim dengan keluarga dan sahabtsahabat mereka. Semua kebajikan yang dilakukan akan diterima berterusan pahalanya untuk mereka di sisi Allah swt. hendaklah dipenuhi segala keperluan mereka. 11. banyakkan bersedekah dan membacakan ayat-suci Al Quran untuk dihadiahkan pahalanya kepada mereka. Selalu menziarahi mereka kerana dengan ini boleh menghibur dan mentetenteramkannya.

3-0-07. -:-./80-.340...-08.. 070.3.3 3/:3.8.907.0/:/:.9-.907:9.-:-.3./.%. -../.8:.5.03/./-.38025:73.9073.8.323:2 5.-8.  /..5-443. 07.3./.9...32020.3 203..:5078..3 $0. 80./8/80-:9. .7..5.3.780080..2.-0./48.3.5.89 070.3/3..2.5 -:-..38079.7.-8047.5.5.-:-.393.3:3./88..2:...88.7.-:.33.  .05./..3.3-443 39.-08.5..8 .2.73.8: 8079./:. .7..9.2.7.2025:3.203//.9:/03.30/:.3/.3.-.3..3.9.3.2.50347-./8 . 9072...9079-  0250780:9:.-:3.9/. 203. .

3.8.5-:-..3.9.5./.-8047.3./.907.58:7:.35.9/.9..805079-07:9 $039.3.9:907..3:3../.

3202-07.9/.2.25320.7:2..25:3.-.3.3/803.89:9.0./.. /:. .5.3/.:/03./.203/07.58.38005.5.-08./.203/.8.3-07/4.-:-.53. .2.9./:3./.7.3.9.7...05. .3-.-:-..5.3203:9 0507:.39.5.320307/2070./48./. .-078. 2070.307.05.8.3 ..-079:9:7/03..5802..25:3. 07.9/.3-:-.9070/.:/..88.9.2../.89 8:5.9.320344307..350739.320239.203/4..3 -:-.35..:8090./.7 3.2020.5./07.3.93../03.39:. $08:..8/:5 .9-:-.88.507.3 503:.: 7.9.80-.0/:./.:.3.3.3...:5.3.2070.2070..3../03. 03/.02-:9/.3:39:2070.3.5.472../.-:-.5.5.0/:..3/03.3/48.380.  02-7.-..9:/48.202./03..39:/90.202-.3.302.38:. 8.905.380.39/..9 070/.2033.:..5./.. 8:.7./. 507-:.2.39/.0/:.5079.8.305.3-:-.5/03.3.2. .203.-07.5..09.-:-.0/:../.3-:-...0/:. 9../..2.$%  $039.93. .  .2070.3..3.32070../03.2.3703/./.3/.5././03.3.89  $039./9072.3.203/..  03/./8.9:0.5.-07-.905./:53.

07.5-:5. $02:.5. . 80-.3..:39: 080.-.8.3..5. ...9/32..5.2/03.38.33-40203-:7/.5.3-07/4..3-./438-078.5.././03.3202-.2/..3 90.3. ":7. $024.5./:3.7./.9.9:..3.39.2070.:7.3/.32033.2070.8:/.-07907:8./.-07902:/..3./88.:.8.  :..3.0/. /.1././.  5./03..35.:5:3.9/.89 3.2070. ..7.2.03/.3.92070.3..3.3/:.5.. .39.05..7.3.38..3-07907:8..38.907..202-. &./2070.9.33...5.3 /9072.3.308::7.20.-.2:338....2033./.7.0507:.97.3.5.35..31.5.3./503:80.373./.2.9 8:. $0.-.3/.9:77.5.9-:-.3203/.-.35.2.8.907.39./.-9 8.9 8.3:39:/.73.../.:203..-./.-./.9. -..0-.3../.3..-. ...3544302.3.9/.-.  .3::7 03/.2.3203:-:3.3/.09.07.-:-.:9.305..3.3:3.3-:-.3-0758.30:..3 2070.3 2070.3/.802:. :-:3.8.3 /:3.3:9:2:7 9:.3 20390903907.305./.9 8079.9.7.:-:/.3-0780/0.8047.5..409./.-:-.9  5.9/....3.:39:2070.8..3..99.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful