Tips Penjagaan Kereta Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa

apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama, kehausan tayar depan tidak sama, kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang, penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang.

Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa, lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. Untuk itu, punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak, terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak, biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. Namun demikian, anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik, pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km. Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. Jadi, jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan, keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. Kemudian periksa kehausan tayar depan, sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm. Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. Namun demikian, jika getaran masih terasa juga, sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan; atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang. Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda. 'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya, atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. Jadi, banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'; beberapa kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html Punca Penggunaan Minyak Petrol Bertambah Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran, permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi, penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat.

Selain itu, ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat, plag haus, suis pemutus arus terbakar, mampatan tidak cukup, injap yang tidak berfungsi, ekzos tersumbat, masalah pada cekam atau brek bergesel. Bagi mengetahui puncanya, pertama, pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan.

Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu, bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. Bagaimanapun, jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol, ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor, buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali. Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda. Sehubungan itu, adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan, periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. Selain itu, perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Antaranya, menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya, tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan. Sehubungan itu, apabila anda melakukan pelarasan enjin, ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih. Di samping itu, anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa.

Oleh itu, anda perlu perhatikan dalam but kereta anda, mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Ia pasti menambah beban enjin. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan.

Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut.

Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html

Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat

Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah, penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat, kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng, kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini, mula-mula periksalah tekanan tayar hadapan dan pelinciran sambungan rod stereng. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah, tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung. Kemudian periksalah adakah sambungan dan skru sistem pengemudian cukup ketat. Antara bahagian yang harus diutamakan pemeriksaannya termasuk kotak gear stereng, sambungan bebola atau gantungan depan termasuk hujung dan pangkal rod pengikat. Untuk mengetahui kerosakannya, putarlah stereng ke kiri dan ke kanan. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh, kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan. Sistem pengemudian mempunyai peranan yang sangat penting, maka waspadalah terhadap pelbagai kelainan yang wujud. Dalam keadaan lain pula, ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar, stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. Jadi, stereng terpaksa dipegang dengan kuat untuk mengelakkannya terus berputar ke satu arah. Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan tekanan tayar kiri dan kanan yang tidak sama, diameter rim kiri dan kanan yang tidak sama, penyelarasan penjajaran roda depan kurang tepat, pegas (spring) gantungan depan yang sudah lemah, patah atau kurang baik pemasangannya, penggalas roda depan sudah rosak atau kurang baik penyelarasannya dan brek dari salah satu roda depan atau belakang bergesel. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, pertama pastikan bahawa beban kenderaan cukup seimbang. Kemudian periksalah sama ada kedua-dua tayar depan dan belakang sama tekanannya. Jika tidak, samakan. Pandu kenderaan perlahan-lahan di atas jalan datar. Luruskan arah kenderaan, rasa dan perhatikan bagaimana kenderaan berjalan. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah, hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya. Diameter luar rim kiri dan kanan (untuk roda depan dan belakang) harus sama. Kemudian periksa adakah salah satu pegas depan sudah lemah atau patah. Selain itu, ada kemungkinan juga penyelarasan brek kurang baik atau hanya sebelah yang berfungsi. Kerosakan pada sistem kemudi boleh menjejaskan sistem keselamatan. Oleh itu, penjagaan aspek penjajaran roda depan tidak boleh dipandang ringan. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html Sistem Brek

Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. Sekiranya terdapat kesan lelehan minyak brek (kelihatan cat atau apa-apa bahan berasal dari petroleum mencair) pada mana-mana bahagian. minta mekanik menilai samada boleh pakai lagi atau tidak. Sekiranya minyak brek sudah kotor(keruh warnanya). 5. Kereta Baru Semasa service pertama. anda abaikan sistem brek anda. Cara Penjagaan Sistem Brek. Dot 3 untuk kegunaan biasa (biasanya kereta yang mempunyai disk di depan dan drum di belakang) dan Dot 4 untuk kegunaan berat (untuk kereta yang mempunyai sistem 4 roda disk dan kereta berkuasa tinggi). Perkara yang sama juga perlu dilakukan kepada brek drum. brek sangat penting dalam sebuah kereta. Pernah terjadi kereta kancil yang telah di tukar injin kepada Mira L5 tapi sistem breknya masih original. keadaan kecemasan berlaku dan kereta tersebut tidak dapat berhenti walaupun pemandu mengatakan dia tekan brek sampai berdiri. Kesemua peralatan asas yang di atas mestilah dijaga dengan baik supaya brek berkesan. . Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai "kuasa kuda membrek" atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas). pastikan minyak brek yang betul spesifikasinya. Dan kebetulan semasa keluar dari bengkel. 2. Jika tidak rata. JANGAN SEKALI-KALI MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK BREK BERADA DI BAWAH PARAS MINIMUM. minta mekanik periksa kerana perkara ini akan menjadi masalah bila ia dibiarkan. minta mekanik memeriksa kesemua disk dan drum brek termasuk pelapik brek. beli bersama sistem brek kereta tersebut dan pasangkan pada kereta anda. pelapik brek (pad brek). periksa paras minyak brek kereta anda (botol minyak depan vacum pam). Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum. minta mekanik memeriksanya. pam vacum(objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen injin). Keadaan ini berlaku kerana pelapik brek tidak kembali terapung apabila kita lepaskan brek dan terus mencengkam disk. Pastikan minyak berada diparas antara minimum dan maksimum. pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem brek original yang ada pada kereta anda. Hasilnya. minta mekanik periksa sistem saluran minyak brek atau sistem tekanan brek kerana kemungkinanatekana yang dikenakan ke atas kedua-dua brek tidak sama dan ini sangat merbahaya kepada pemanduan terutama membrek semasa kelajuan tinggi. periksa pelapik brek. Untuk drum. tabung minyak injin. Lebih baik sekiranya semasa anda membeli haftcut kereta anda. saluran minyak. pastikan pelapik brek tidak menyentuh drum atau kesan geseran yang kelihatan adalah sama rata. Jika kita hendak menukar pelapik brek. Jika tidak pasti tanya mekanik kerana kesilapan minyak brek boleh menyebabkan keseluruhan sistem brek kita akan mengalami kerosakan terutama pada seal yang diperbuat daripada getah. Setiap 6 bulan semasa kita hendak merotate tayar kereta kita. 1. Jangan ambil mudah perkara ini kerana kebocoran ini mungkin keci tapi akan menjadi besar semasa membrek kerana tekanan yang dikenakan ke atasnya. Pastikan pelapik brek betul betul terapung di antara dua angkup dan disk berada di tengah. Kalau dapat minta mekanik melaraskan pedal brek supaya tidak terlalu 'makan' mengejut dan sesuai dengan panjang kaki kita. padel brek (tempat tekan brek). Sekiranya terdapat kesan calar pada disk atau pada drum. 4. 6. brek akan kurang berkesan. Jangan kerana nak jimat. 3. minta mekanik tukar. Kerosakan yang selalu berlaku adalah brek 'jam'. Pastikan lapisan pencengkam masih tebal. Kerosakan adalah pada angkup yang mengawal pelapik brek. saya cadangkan asah kembali disk atau tukar drum kepada yang lebih baik. Setiap sebulan sekali.Seperti yang kita tahu. Semasa menambah minyak brek. Sekira kita dapati pencengkam 'makan' tidak sama antara kiri dan kanan. Kesan calar ini boleh menjadi penghalang pelapik brek mencengkam disk atau drum.

penapis angin. penjajaran (alignment) tayar depan kurang tepat. jangan gunakan brek. lampu brek ketiga. spark plug.blogdrive. minta mekanik memeriksa juga minyak brek. Semasa menuruni bukit yang curam. ada ketikanya masalah stereng berlaku ketika anda memandu laju. Malah terlalu banyak gerak bebas pada pengalas roda depan dan kelonggaran pada stereng (di . minyak gear box. tukar pelapik brek kereta anda kepada yang lebih tahan panas seperti project U. Sekiranya anda ingin mengubahsuai sistem brek kereta anda. stereng automatik lebih mudah dan selesa. aras padel brek dan clucth. penapis petrol dan sebagainya. Jangan tertipu dengan mekanik yang cuma menukar minyak hitam dan penapis minyak hitam apabila kita menghantar kereta untuk di service dan kita dikenakan bayaran yang tinggi untuk upahnya.com/archive/1. Ini dapat menjimatkan penggunaan pelapik brek. Ini bagi memastikan sistem brek kereta anda dapat berfungsi dalam keadaan tekanan dan suhu dan tinggi dan tindakbalas brek anda akan lebih cepat apabila padel ditekan. 11. Semasa memandu elakkan kaki daripad sentiasa berada di atas padel brek. kehausan atau kesalahan penyelarasan alat pengemudian. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutama ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. 8. Untuk kereta auto. Dalam pada itu. ADA ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. 10. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u. Ketika kenderaan bergerak pada kelajuan tinggi di atas jalan yang rata. sebaliknya gunakan brek injin (gear rendah) untuk mengawal kelajuan kereta anda. kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng. pastikan anda mendapat kebenaran bertulis daripada JPJ kerana adalah menjadi kesalahan dan syarikat insuran kita akan melindungi anda sekira kemalangan berlaku disebabkan sistem brek dan sistem brek anda telah ditukar tanap kebenaran JPJ.html Tip Penjagaan Kereta Punca stereng kereta menjadi berat. Namun. Antara sebab keadaan ini berlaku ialah tekanan angin tayar depan yang terlalu rendah. mengundur atau membelok.7. Akhir sekali. Keadaan ini berbahaya terutama jika kenderaan bergerak laju melebihi 100 kilometer sejam apa lagi jika melalui jalan basah dan licin. pastikan anda lebih kerap memeriksa pelapik brek hadapan. kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. Jangan cuma tukar minyak hitam saje kerana peralatan lain perlu juga selalu diperiksa. aligment tayar. stereng automatik dan biasa memang berbeza. tekanan angin tayar. cuma pastikan setiap kali anda hantar kereta anda untuk ditukar minyak injin. Namun. 9. pelapik brek. Punca keadaan ini terjadi antara lain disebabkan kehausan sambungan sistem roda kemudi terutama hujung dan pangkal rod pengikat. Pastikan anda menukar juga sistem saluran minyak brek anda kepada saluran bersalut steel. roda depan terasa meliar dan stereng sukar dikendalikan. Sekiranya anda suka memandu laju dan secara aggresive. untuk tujuan meletak kereta. pelapik brek hadapan akan lebih cepat haus daripada belakang (biasanya dua kali ganda cepatnya).

Punca kerosakan radiator dan cara membaikinya RADIATOR adalah antara komponan penting dalam enjin kereta. Sekiranya ada kebocoran. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip-sirip radiator dengan jumlah yang banyak. keadaan ini banyak terjadi pada kenderaan ringan. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. Keadaan ini sering terjadi terutama pada kenderaan besar. Sekiranya. Air dalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. matikan enjin. Gejala yang sama mungkin terjadi disebabkan tiupan angin sampingan yang kuat. Akibatnya kenderaan tidak stabil dan tidak dapat dipandu dengan mudah terutama pada kelajuan tinggi.dalam kotak gear stereng) juga boleh menjadi puncanya. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar daripada radiator. apabila berhadapan dengan masalah stereng sukar dikawal. Dalam situasi roda depan meliar dan stereng sukar dikendalikan adalah masalah yang sering melanda sistem pengemudian apabila terlalu banyak gerak bebas pada stereng. Selepas itu periksa tali kipas. mula-mula usahakanlah agar kenderaan dapat bergerak lurus. Sistem pengemudian lazimnya membabitkan kerangka kereta. sistem penyalaan kurang tepat. Periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran di bahagian itu. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Gerak bebas stereng adalah gerakan berputar stereng yang tidak menyebabkan roda depan bergerak ke kiri atau kanan. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. ekzos tersumbat. Jika ada kebocoran. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada termostat sistem penyejuk. Bagaimanapun. paip radiator tersumbat. berhentilah di tepi jalan dengan tempat teduh. bahagian belakang kenderaan bergoyang kuat sehingga menjejaskan keselesaan penumpang belakang. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat . ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. Tetapi biasanya apabila ada kerosakan pada sistem penggerak roda depan. anda tidak perlu panik sebaliknya berhentikan kenderaan dan cuba lakukan pemeriksaan. Apabila gerak bebas stereng terlalu besar. Sekiranya keadaan itu berlaku. Langkah pertama. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Kenderaan akan bergerak seolah-olah 'hanyut' ke kiri dan kanan. Isikan air ke dalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. Panas pada bahagian enjin berpunca daripada pelbagai faktor termasuk kurang bekalan air dalam radiator. Keadaan sistem pengemudian hendaklah diperiksa dengan teliti kerana ia berkaitan dengan keselamatan penumpang. masalah cekam. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. kenderaan tidak dapat bergerak lurus. Keadaan itu boleh terjadi disebabkan bolt pegas daun penyerap hentak belakang patah. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. antara pemeriksaan dan pembaikan kecemasan yang boleh dilakukan termasuk memeriksa gerak bebas stereng. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. maka akan terjadi kenderaan bergerak dalam keadaan liar. gunakan kawat sebagai ganti. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Selain itu. Memang sukar untuk memeriksa sendiri rod kemudi dan sambungan yang longgar. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. jadi bawalah ke bengkel. Cara ini lebih baik daripada membiarkan enjin kereta anda panas dan mungkin terbakar. buka tutup radiator dulu dan ketukkannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Apabila enjin terlalu panas. Jadi. Dalam keadaan itu. Kerosakan sistem gantungan terutama belakang juga menyebabkan pemanduan yang tidak selesa. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa salah satu daripada punca yang dinyatakan tadi. kerosakan pada sistem saluran petrol. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. Ketika sedang dipandu di atas jalan datar. Enjin yang terlalu panas boleh mengundang bahaya sekiranya lewat bertindak kerana boleh menyebabkan kenderaan terbakar atau meletup. Gerak bebas normal stereng adalah sebesar 10-30mm dari suatu tanda tetap. kerosakan pada radiator boleh menyebabkan enjin panas dan pecutannya kurang baik. Pertamanya. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini.

jangan menggunakan air kerana pada permukaan enjin ada banyak kesan minyak yang tidal dapat dihilangkan dengan air. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa ke bengkel berhampiran. Untuk membaikinya. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. membuka bonet. pengagih dan lampu boleh menyerap wap air dan boleh menyebabkan litar pintas. Oleh itu. Untuk membersihkan bahagian luar adalah . cari segera puncanya dan tambahkan minyak pelincir jika kurang. Gris dan sisa minyak pelincir perlu dibersihkan dengan segera daripada bahagian luaran enjin kerana boleh merosakkan tali kipas. elemen penting bagi menjamin kesinambungan kerja setiap bahagian yang bergerak. ia boleh menjadi panas. Ketika mencuci bahagian enjin. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. Seelok-eloknya gunakanlah bahan yang paling klasik iaitu minyak tanah untuk menghilangkan minyak dan gris pada permukaan enjin. biarkan ia meresap kemudian lap dengan kain kering. Jumlah minyak pelincir boleh dipastikan dengan memeriksa tolok sukat. Endapan itu dapat dihilangkan dengan mudah tetapi jaga jangan sampai air masuk ke dalam bateri. Semburkan bahan berkenaan di tempat yang perlu. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira sepuluh minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Penggunaan air juga boleh menyebabkan litar pintas dan kereta akan meragam. Dalam keadaan biasa minyak pelincir akan berkurang menerusi pemeluwapan dan pembakaran. debu atau lumpur yang melekat pada komponen elektrik seperti alternator (motor penghidup). gegelung penghidup. Selain gris. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali. pemilik kenderaan dapat memastikan jika ada kebocoran minyak pelincir. Cara mencuci badan. gasket kebuk enjin akan bocor sedikit dan minyak pelincir akan menitis. Tetapi lebih mudah lagi sekarang ada banyak bahan pencucian yang dijual di kedai aksesori untuk menghilang gris dan tar. jika tahu ada kebocoran minyak pelincir. Tapi jumlahnya tidak banyak kira-kira 1/300-1/500 daripada jumlah penggunaan petrol. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. Untuk membersihkan enjin. paip getah dan kabel elektrik. Lubang pengudaraan pada penutup bateri juga perlu dipastikan sentiasa terbuka. Dalam keadaan biasa. keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. dalam banyak keadaan anda sebenarnya membantu memajukan perniagaan mereka. selepas beberapa tahun. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan mengganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. Ini dapat dilihat pada lantai tempat kereta diletakkan.dan perkuatkan dengan kawat. siramlah dengan air panas kemudian bersihkan dengan kain. Baik periksa sendiri kerana jika dibiarkan juruteknik stesen minyak memeriksanya. Pada terminal bateri pula jika terlihat ada endapan berwarna putih. generator. enjin kereta dengan betul PEMILIK kenderaan suka melihat kereta bersih dan berkilat manakala bahagian enjin pula tidak comot. Jika jumlah titisan itu banyak. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. mungkin gasket di oil sum yang rosak.

jangan biarkan sabun melekat terlalu lama di badan kenderaan kerana ia akan meningkatkan partikel bintik-bintik putih serta bahan kimia sabun boleh memakan cat. bukalah penapis udara dan lihatlah karburator dari sebelah atas. Antara yang patut diberikan perhatian anda adalah dengan menjawab pertanyaan seperti berikut: Pertama. kereta anda sudah bersih dan cantik semula. kereta baru dicat dengan cat bermutu tinggi. Tindakan perlu jika asap ekzos kereta bertukar warna LAZIMNYA. cat akan luntur dan mudah menjadi retak-retak. Dalam tempoh setengah jam. pengeluaran asap pada ekzos bagi kereta baru tidak perlu dibimbangkan. ada beberapa kemungkinan yang boleh menyebabkan keadaan itu berlaku termasuk penapis udara tersumbat. Asap hitam kerana karburator rosak. Dalam keadaan sejuk biasanya asap ekzos juga berwarna putih kerana adanya wap air. Hantar saja ke bengkel mencuci kereta dan bayar antara RM5 dan RM10. Untuk memeriksa keadaan itu. Jika tertutup atau tidak terbuka penuh ketika enjin sudah panas. Selain menambahkan kilat kereta. anda seharusnya lega kerana ia menunjukkan proses pembakaran baik dengan nisbah perbandingan campuran petrol-udara yang tepat. Sabun basuh tidak sesuai dan kelorok tidak sesuai. setelah beberapa tahun menggunakannya. Bagaimana pula jika asap berwarna hitam? Ini bermakna berlaku proses pembakaran yang tidak sempurna kerana terlalu banyak petrol yang masuk. anda tentu bimbang dengan asap ekzos berwarna kelabu dan hitam. keadaan seperti ini bagaimanapun biasa terjadi pada setiap enjin. Jika ini berlaku. Debu dan lumpur yang melekat pada badan kenderaan akan menyerap wap air dengan cepat dan merosakkan permukaan cat. Dalam keadaan asap ekzos berwarna hitam. adakah asap kereta anda tidak berwarna atau sedikit biru. Jika ini terjadi. Minyak pelincir juga boleh masuk ke ruang bakar jika gasket di kepala silinder rosak . dinding silinder. injap dan laluan injap rosak. anda dapat meneliti proses pembakaran yang terjadi dalam silinder. Selain nampak comot. anda perlu menggunakan sabun yang sesuai untuk pencucian kereta. Ini menunjukkan ada yang tidak kena pada enjin kereta anda terutama bahagian karburator. Apabila membasuh kenderaan menggunakan sabun. Jika choke tidak terbuka penuh. Bersihkan penapis udara itu. Untuk mengatasinya. Langkah pertama membersihkan kenderaan ialah menghilang debu dengan membuat semburan tanpa menggunakan sabun. maka jelaslah penapis udara kotor. bermakna terlalu sedikit petrol yang masuk (campuran terlalu sedikit). Setelah dibasuh. Tetapi. Jika dengan kaedah itu putaran enjin bertambah tinggi dan asap tidak lagi hitam. Selain itu periksa sama ada injap udara (choke) tertutup. mula-mula periksa sama ada penapis udara tersumbat. Sebenarnya dengan melihat warna daripada asap ekzos. Penggunaan kain kering akan menyebabkan calar atau gurisan pada permukaan cat. Apabila permukaan badan kenderaan berada dalam keadaan kering dan tidak terlalu kotor. gunakan kain bersih basah. Namun jika anda mahu membasuh sendiri. Untuk hasil yang lebih baik setelah kereta kering sapulah wax (lilin). cat akan cepat rosak. Asap ekzos berwarna putih apabila minyak pelincir terlalu banyak mengalir masuk ke dalam ruang bakar.lebih mudah. perbaikilah kedudukannya. Tetapi. gelang omboh. bawalah kereta anda ke bengkel. keringkan badan kereta dengan kain bersih. jika kotoran tidak dapat dihilangkan. debu yang melekat dapat dihilangkan dengan bulu ayam. wax bertindak melindungi permukaan supaya tetap menarik dan hidup. ia akan menyebabkan campuran petrol-udara berlebihan. bukalah penapis udara. Lazimnya. Ketika enjin bergerak. Ini disebabkan kotoran berkenaan mempunyai butir debu keras dan pasir. Jika asap berwarna kuning atau coklat. Ini terjadi kerana omboh. Asap yang keluar berwarna putih atau kebiru-biruan pula bermakna minyak pelincir ikut terbakar. injap udara (choke) tertutup dan karburator rosak. Jika permukaan itu tidak dibersihkan dengan baik.

anda mungkin berhadapan dengan situasi bahawa enjin tidak menghasilkan daya pecutan penuh. Keadaan sebegini biasanya mudah dirasai ketika mendaki bukit. biarkan dua atau tiga minit sebelum memulakan perjalanan. antara puncanya ialah kerosakan pada sistem penyalaan. dalam keadaan biasa kereta dapat bergerak menaiki bukit dengan menggunakan gear ketiga. Biasanya kerosakan sebegini terjadi kepada enjin yang sudah tua atau gasket kepala selinder bocor. Ketika proses pemanasan. Justeru. cekam atau brek yang bergesel menjadi puncanya. Ini penting bagi memastikan enjin dalam keadaan panas. Periksa juga adakah cekam rosak atau brek yang bergesel. Selain disebabkan kerosakan dan kebocoran ekzos. . Enjin juga akan bekerja melebihi had maksimum putaran gandar dalam keadaan melahu atau pada waktu pemindahan gear ke posisi yang lebih rendah (contohnya. kecuali dalam keadaan terdesak. Jika enjin terus dibebani sebelum dipanaskan. Ada ketikanya anda berasa enjin kereta sudah mengaum tetapi kereta tidak meluncur laju. perlu juga periksa sama ada penapis udara tersumbat oleh kotoran. sehingga keupayaan enjin akan berkurangan. Seterusnya. Masalah berkenaan sering menjadi kekeliruan utama kerana setiap kali enjin tidak mengeluarkan daya penuh. Sebaik-baiknya setelah enjin dihidupkan. ini bermakna enjin terpaksa bekerja ketika minyak belum sampai ke setiap bahagian yang perlu dilinciri. Untuk menjaga agar kenderaan dapat digunakan dalam tempoh yang panjang juga. Enjin dikira sudah cukup panas apabila jarum suhu air pendingin naik sedikit. Masalah ini sering terjadi kepada kereta yang menggunakan suntikan terus dan selalu dipandu laju dalam perjalanan jauh. Dengan itu. Jika dibiarkan dalam keadaan itu terlalu lama. Cekam rosak atau brek yang bergesel menyebabkan keupayaan enjin tidak dapat disalurkan dengan baik sehingga menyebabkan gejala yang sama dengan keadaan enjin tidak mengeluarkan daya penuh. enjin juga tidak mengeluarkan daya penuh apabila mampatan enjin tidak cukup tinggi. Namun demikian. Enjin yang selalu berada dalam keadaan terlalu panas akan cepat rosak. Bergeraklah perlahan untuk beberapa ketika sebelum memecut. Apabila petrol yang mengalir ke dalam silinder tidak sesuai dengan yang diperlukan (terlalu banyak atau terlalu sedikit) keadaan itu boleh menyebabkan terjadinya campuran petrol dan udara yang kurang sempurna. sejak kebelakangan ini pada gear ketiga kereta seolah-olah merangkak dan akhirnya terpaksa menukar kepada gear kedua dengan enjin yang mengaum kuat. sedangkan dalam banyak keadaan. penyaluran petrol kurang tepat. enjin kereta juga tidak boleh dibebani secara kasar. Bagaimanapun. mungkin ada masalah lain yang perlu diteliti. setiap bahagian yang bergeseran akan mengalami kehausan akibat geselan yang berat sehingga enjin akan lebih cepat rosak. Punca enjin mengaum tetapi tidak bergerak lancar SETELAH beberapa tahun menggunakan kereta yang sama. pembrekan dan pembelokan dengan tiba-tiba. dari gear tiga ke gear dua) dilakukan pada waktu kenderaan masih bergerak dengan kelajuan tinggi atau ketika kenderaan sedang meluncur di atas jalan yang curam). Elakkan juga memijak injak cekam apabila tidak diperlukan dan janganlah memindahkan gear secara kasar. Malah. Wap air yang terjadi kerana panas akan keluar bersama-sama asap ekzos menyebabkan asap berwarna putih. Janganlah biarkan enjin bekerja pada sesuatu gear rendah dengan terlalu lama. periksa sama ada saat penyalaan sudah tepat. selain daya enjinnya berkurangan.000 kilometer Pastikan enjin panas sebelum mulakan perjalanan AMALAN hidupkan enjin kereta dan terus jalan adalah tidak baik. enjin juga akan terlalu panas. jangan terus memecut. elakkan juga terlalu kerap menggunakan brek di atas jalan yang curam atau pada kelajuan tinggi untuk mengelakkan masalah sekatan wap. gejala ini kurang menjadi kepada kenderaan yang berjalan kurang daripada 100. pemandu disarankan jangan selalu melakukan pemecutan. Adakalanya enjin tidak mengeluarkan daya penuh bukanlah berpunca daripada masalah enjin itu sendiri. Selain itu. Wap minyak pelincir berwarna putih dan mengeluarkan bau tertentu. Jadi.sehingga air dapat masuk ke dalam ruang bakar. bukalah penutup pengagih dan periksalah suis-suis penutup arus. apabila berhadapan dengan keadaan itu pemeriksaan terhadap sebab-sebab dan pembaikan kecemasan sebegini boleh dilakukan: Pertama. contohnya gear tiga ketika mendaki bukit. tumpuan diberikan kepada mencari masalah enjin. Ini dilakukan dengan memeriksa palam pencucuh. kerosakan cekam (clutch). biasanya dapat dibezakan antara warna putih wap dan putih akibat minyak pelincir. Apabila nyalaan elektrik yang terjadi terlalu lemah atau tidak teratur. brek ketat atau tekanan enjin tidak cukup. Masalah enjin tidak menghasilkan daya penuh juga terjadi apabila enjin terlalu panas. tidak kira gear manual atau automatik. Selain itu. periksa sama ada sistem penyaluran petrol berada dalam keadaan baik. Proses pemanasan juga berlaku untuk sistem transmisi serta bahagian lain yang bergerak. Tetapi. Amalan 'tarik' gear rendah yang lama untuk kuasa pecutan juga cara yang tidak sihat untuk kesihatan kereta. minyak pelincir akan dialirkan ke semua bahagian enjin. Kedua. enjin terlalu panas. Apabila sudah mula memandu. Apabila berhadapan dengan masalah ini. berjaga-jagalah. Selain itu.

Jika enjin kereta tidak cukup panas ketika anda bercadang menukar minyak pelincir.Fungsi minyak pelincir sejukkan geseran silinder MINYAK pelincir atau lazim disebut minyak hitam (walaupun tidak berwarna hitam) cukup penting bagi membolehkan enjin berfungsi dan kereta boleh bergerak dengan lancar. di samping mencairkan sebarang pemejalan minyak. perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. apabila sudah kotor. ia akan menjadi kotor akibat bahan bakar dalam enjin termasuk percampuran dengan air. Jika keadaan itu berlaku anda tidak perlu bimbang dan tukarlah minyak berkenaan bagi melancarkan perjalanan kenderaan anda. Bagaimanapun. Oleh itu. minyak itu perlu diganti baru dengan segera untuk mengelakkan kerosakan pada bahagian enjin.000 hingga 8. minyak pelincir akan bercampur komponen kekotoran bahan bakar yang perlu dihapuskan ketika minyak pelincir itu disalurkan ke luar. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan. Oleh kerana terlalu lama minyak pelincir itu digunakan. eloklah dihidupkan enjin itu untuk beberapa minit terlebih dulu. minyak pelincir ditukar setiap kira-kira 5. Masalah itu berlaku mungkin akibat proses penyesuaian bahagian terbabit menyebabkan berlaku kehausan sehingga minyak pelincir akan mengandungi serbuk logam. Selain menggerakkan komponen dalam enjin seperti omboh dan bebola besi. Ia perlu ditukar pada setiap 5. ia juga bertujuan menyejukkan geseran kepada silinder dengan mengasingkan udara panas ke bahagian lain. ia boleh dilakukan pada 1. Anda juga disyorkan supaya mengeluarkan minyak pelincir lama untuk diganti ketika enjin masih panas. Sehubungan itu. Namun. Ini kerana pada masa itu. Lazimnya. Adalah lebih baik jika minyak hitam dikeluarkan sehingga titisan terakhir.000 kilometer mengikut jenis dan grednya. Ini kerana minyak pelincir berfungsi bagi membersihkan permukaan dinding silinder daripada oksida. Sementara itu. bagi kereta baru yang kali pertama menukar minyak hitam.000 kilometer atau enam bulan atau mana-mana yang terawal bergantung kepada jenis model kenderaan. Jadi. Keadaan itu mungkin berpunca daripada beberapa faktor terutama bagi enjin yang masih baru atau bahagian enjin yang baru diganti seperti dinding silinder atau omboh. proses penggantian minyak berkenaan terjadi dalam tempoh singkat menyebabkan ia menjadi hitam dan kotor lebih cepat berbanding dalam keadaan biasa. Keadaan ini perlu kerana penggunaan bahan api paling minimum dapat menjimatkan perbelanjaan petrol. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Cara terbaik menjimatkan petrol dan mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. sekiranya sebelum ini anda sudah menukar minyak pelincir tetapi apabila diperiksa kelihatan kotor. Peralatan lain yang diperlukan ialah jack atau bicu untuk mengangkat bahagian kereta bagi memudahkan anda memutarkan skru pada kotak minyak pelincir. Jadi. keadaan itu mungkin tidak berpunca daripada minyak. sesetengah pemilik kereta lebih gemar menukarkan minyak pelincir sendiri kerana ia mudah dilakukan dengan menggunakan beberapa alat asas seperti pemutar skru dan bekas untuk mengisi minyak pelincir lama.000 kilometer pertama seperti yang disyorkan oleh pengeluar dan pengedar. Cara Terbaik Jimatkan Petrol Pengguna kenderaan bermotor akan berusaha mengurangkan kadar penggunaan bahan bakar ke tahap paling rendah. adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya yang tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. pemilik kenderaan perlulah membaca buku panduan yang disediakan oleh syarikat pengeluar kereta cara menjaga ketahanan enjin kereta. periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak terdapat di pasaran. ia turut membawa kotoran yang ada di dalamnya dan membersihkan bahagian berkenaan. . Penggunaan minyak pelincir juga mengelakkan komponen enjin berkarat selain memendapkan bahan bakar. karbon dan kerak yang terjadi hasil pembakaran dalam bahagian berkenaan.000 atau 10. Apabila keadaan itu berlaku. Selain itu.

ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus. • • .Antaranya. anda perlu membersihkannya. Ia pasti menambah beban enjin. Apabila enjin berada dalam keadaan tidak baik atau apabila ekzosnya tersumbat maka penggunaan petrol akan menjadi berlebihan. Apabila penapis udara tersumbat. anda perlu perhatikan dalam but kereta anda. enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar. tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan Sehubungan itu. Oleh itu. hospital atau memenuhi temu janji. ia menyebabkan kemasukan udara ke silinder berkurangan sedangkan penggunaan akan melebihi daripada biasa. bawa kereta ke bengkel untuk diperbaiki atau jika berlaku kebocoran pada sambungan paip petrol. Di samping itu. Oleh itu kenderaan anda perlu dibawa ke bengkel untuk pemeriksaan. Jika kebocoran pada tangki. Tip • Apabila di tempat meletak kenderaan terdapat bekas titisan minyak atau tercium bau petrol sebaiknya anda perlu memeriksa sama ada terdapat kebocoran pada tangki atau tidak. Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Jangan mengambil jalan singkat ke sesuatu destinasi jika jalan lebih jauh satu atau dua kilometer dipastikan lebih elok. biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut: 1: Menghidupkan enjin dengan menolak kenderaan bagi kereta manual. Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa. Teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus. Ini kerana anda perlu kerap menukar gear jika menggunakan jalan kurang elok. apabila anda melakukan pelarasan enjin. mungkin terdapat banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Harus diingatkan. Meskipun bateri dalam keadaan lemah. Penggunaan petrol akan berlebihan apabila kenderaan anda sering dimati dan dihidupkan. anda perlu mengetatkan sambungan menggunakan spana. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. Cara menghidupkan kereta apabila bateri lemah Pemilik kereta akan berasa gelabah apabila keretanya tidak boleh dihidupkan kerana bateri lemah atau ada masalah lain pada enjin. menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya. Ada sebab mengapa enjin jika tidak dapat dihidupkan walau pun kunci sudah diputar ke arah ‘start’. Oleh itu anda perlu memeriksa elemen penapis udara dan jika ia kotor. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. Kegelisahan bertambah ketara apabila masalah itu berlaku ketika anda terburu-buru untuk ke pejabat. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut. jangan sekali-kali memasang karier sekiranya anda tidak bercadang membawa barang berlebihan atas bumbung kereta. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan.

Tayar memainkan peranan penting ketika membrek dan mesti tahan lasak untuk menangani tekanan itu serta permukaan jalan yang ada kalanya tidak rata. Biasanya. maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter. maka lepaskan pedal. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi. Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi. Justeru. mungkin kerana tersekat habuk. Apabila enjin sudah dapat berfungsi. keluarkan minyak daripada karburator. Dan dalam keadaan lain pula.Pertama. Jika melimpah pula (karburator basah). motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar. Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik. Ketika suis kontak starter diputar. bawalah ke mekanik anda untuk dibaiki. Apabila kenderaan sudah berjalan cukup cepat. Kejadian itu bukan kali pertama terjadi. Bila keadaan itu terjadi. enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang. ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi. Tips menjaga keselamatan tayar SELAIN enjin dan brek. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama. kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya. enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. Tayar juga mesti memberi keselesaan ketika mengambil selekoh dan kawalan stereng dalam apa juga keadaan. Meskipun demikian. tayar adalah antara komponen terpenting dalam sesebuah kenderaan. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan. Dalam keadaan itu. maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. Dalam hal ini. . jalankan motor starter. Menggunakan prosedur yang sama. enjin sukar dihidupkan kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak. lazimnya motor starter berfungsi tetapi ada ketikanya gandar enjin tidak berputar. Kedegilan dan kecuaian menjaga dan menukar tayar yang tidak berbunga boleh mengundang masalah di jalan raya. prosedur kedua-dua teknik itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik. Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar. apabila proses mampatan dapat berjalan lancar. Apapun. perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki. kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan. tetapi enjin tidak dapat berfungsi. gigi motor starter atau roda daya rosak. Lazimnya. enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak. pengeluar tayar utama di negara ini sentiasa menyediakan tips keselamatan tayar kepada pemandu. pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. sedangkan karburetor tetap melimpah. Pijak pedal petrol sepenuhnya. Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. ketika suis kontak starter diputar. 2: Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain.

Selain itu ikuti beberapa langkah yang harus dilakukan. ketika tayar dalam keadaan sejuk. jika ditinggalkan terlalu lama bateri kenderaan boleh menjadi lemah. Tukar atau perbaikinya secepat mungkin.tetapi sebagai koleksi yang sangat disayangi. · Sentiasa pastikan skru tayar dipasang dengan betul dan tidak terlalu ketat. kerosakan disebabkan air dan pembentukan karat. · Jangan memandu dalam keadaan tayar rosak. . · Jangan biarkan tayar lebih muatan. membrek secara mengejut dan mengambil selekoh secara berbahaya. Elakkan tabiat buruk ketika memandu seperti memandu terlalu laju. kenderaan mungkin terbabas dan menyukarkan kawalan pemandu. Cara Menyimpan Kereta Dalam Jangkamasa Lama Bagi sebahagian orang kereta bukan sekadar alat pengangkutan. Dalam keadaan jalan basah. Pengeluar juga menekankan keutamaan mengekalkan tekanan tayar. · Jangan pasang tayar yang sudah digunakan sesuka hati melainkan anda tahu sejarahnya. terjejas akibat kesan membrek dan kurang sensitif dari segi cengkaman. Ada beberapa teknik untuk menyimpan kereta dalam jangka waktu yang lama samaada dalam masa enam bulan hinggalah bertahun-tahun lamanya tanpa mengurangkan prestasinya. penjajaran dan pusingan tayar. Biasakan memeriksa tekanan. Jika kenderaan ditinggalkan tanpa dihidupkan dalam tempoh yang lama ia boleh menjejaskan prestasi kenderaan atau sukar dihidupkan. Tayar begini mudah tergelincir. Ia bertujuan mengatasi masaalah wap. keadaan itu menyebabkan gangguan kestabilan kenderaan yang mengakibatkan hilang kawalan serta kecederaan serius. Titiskan minyak injin baru keselinder untuk memberi lapisan perlindungan kepada selinder berkenaan. anda bertuah sekiranya kakak anda menghadiahkan satu set tayar kerana beliau ingin membeli tayar baru. Ia juga untuk mencegah masaalah akibat cairan penyejuk ataupun hubungan dengan aluminium. kawalan dan ekonomi. Periksa tekanan tayar sekurangkurangnya dua kali sebulan. Membrek dengan mengejut boleh menyebabkan tayar tergelincir. Carta berat dan tekanan angin biasanya terpapar di tempat mengisi angin di mana-mana stesen minyak. · Jangan gabungkan tayar dengan jejari dan tayar tanpa jejari.Berikut adalah antara beberapa panduan berguna: · Segera tukar tayar jika bunganya sudah haus. Ia bermakna. Ia untuk mematikan arus bateri kenderaan. Jika anda berhadapan situasi demikian letakkan kenderaan di garaj yang kering dan dingin. · Pemilihan tayar memang penting untuk keselamatan. keselesaan. Tayar hanya mampu menampung muatan maksimum jika ia memiliki tekanan angin maksimum. Mustahil dapat membuka skru tayar dengan pembuka tayar biasa sekiranya ia terlalu diketatkan dengan mesin pembuka tayar udara. Pada kelajuan tinggi. Isi penuh tangki bahan bakar jika anda menyimpan kenderaan lebih dari satu tahun. Langkah pertama ialah dengan mencabut kabel bateri kenderaan. · Segera baiki tayar tidak normal.Malah bagi mereka yang sering berurusan diluar negara.pastinya mereka terpaksa meninggalkan kenderaan dalam tempoh waktu yang lama di garaj. gantikan minyak injin dan penapisnya. · Pastikan tayar gantian sentiasa dalam keadaan baik dan boleh digunakan serta memiliki tekanan angin mencukupi. anda juga perlu mengeringkan semua sistem pendingin untuk mengelakkan karat berlaku pada bahagian itu. Sebelum anda menyimpan kenderaan.

Yang penting ialah mencuci kereta dengan kerap kerana ia boleh menghindarkan kesan pencemaran. Sebenarnya. bagi mereka yang mengambil berat terhadap kereta dan rajin membasuh sendiri. bearing dan komponen penyerap hentak yang lain. Isi penuh minyak brek. warna kereta anda akan sentiasa menawan. usaha anda pasti tidak sia-sia kerana kereta yang sentiasa bersih dan berkilat mempunyai nilai pasaran tinggi apabila dijual semula. Selimutkan kereta anda dengan kain. Pastikan bahan pengilat diletakkan pada kain bersih. Anda perlu menyiram kenderaan dengan air yang banyak bagi menghilangkan buih sebelum dikeringkan dengan kain bersih. kereta hendaklah dicuci sekali dalam masa dua atau tiga minggu. Ia berkaitan dengan kepekaan anda. Malah. Jika usia penyejuk sudah satu setengah tahun. Tukar jika ia melebihi dua tahun. Sebaik-baiknya anda melakukan gosokan dengan gerakan bulatan. lecah. ada pemilik kereta yang menggunakan bahan pengilat selepas mencuci untuk menjadikan cat kereta lebih berkilat. sama seperti anda menjaga kesihatan tubuh badan. tual keempat-empat rodanya untuk merehatkan tayar. Anda dinasihatkan supaya jangan sekali-kali menggunakan sabun atau serbuk pencuci pakaian untuk mencuci kereta kerana bahan pencuci itu mengandungi garam yang boleh menyebabkan karat. jangan lupa membuka sedikit cermin tingkap untuk memberikan ruang udara keluar masuk. tiada rahsia atau alat tertentu yang boleh menghindari cat kereta daripada cepat pudar dan luntur. selain berpuas hati. Untuk memudahkan cucian. bahan cucian yang digunakan juga perlu dipilih dengan berhati-hati. Selain menggunakan sabun. Tetapi. Bahan pengilat mampu menghapuskan kekotoran yang melekat pada badan kereta. Mereka sanggup mengeluarkan wang RM5 hingga RM10 sebagai upah mencuci keretanya. gunakanlah kain lembut atau span. Anda perlu menunggu beberapa minit sehingga bahan pengilat yang melekat pada bahagian yang disapukan itu bertukar warna keputihan sebelum ia digosok untuk kali kedua. embun dan pencemaran alam sekitar adalah faktor semula jadi yang menyebabkan kereta anda kotor dan tidak berseri. Untuk mengelakkan kerosakan pada penyerap hentak kenderaan. Selepas itu gosokkan secara sama rata pada permukaan kereta. Apabila mencuci kereta. sama ada menggunakan cat biasa atau metalik. Pemilihan bahan pencuci yang tidak tepat boleh menyebabkan risiko karat kepada kereta.Jangan sesekali mengeringkan penyejuk radiotor. Bagaimanapun. Bagaimana pun. Cara mengekalkan kilauan kereta Kesan pancaran matahari. gantikan dengan yang baru. terutama yang boleh menyebabkan karat. Minyak yang sudah lama akan merosakkan komponen logam. anda perlu memilih bahan pengilat yang sesuai dengan kereta anda. Pada dasarnya. kerja itu adalah satu senaman. Panduan paling penting ialah jangan sekali-kali menggunakan bahan pengilat di bawah pancaran . walaupun sudah berusia lima hingga 10 tahun. Sesetengah pemilik kereta memang malas atau tidak ada masa untuk membasuh kereta. Teknik mengilat kereta juga harus dipelajari bagi memastikan penggunaan bahan itu selaras dengan harganya. jika basuh sendiri. sekali gus mengelakkan badan kereta daripada terlekat habuk. Berdasarkan maklumat berkenaan ia mambantu anda untuk mengatasi masaalah terhadap kenderaan apabila ditinggalkan untuk suatu tempoh yang lama. hujan.

Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Air dalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. Anda tidak harus panik. matikan enjin. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. tepi lantai dan rangka pintu. Bahan yang bermutu rendah mempunyai kesan sampingan seperti merosakkan warna serta menyebabkan permukaan bercalar. Apabila enjin kereta anda terlalu panas. sistem penyalaan kurang tepat. Bahagian ini juga perlu dibersihkan kerana sesiku pada tetingkat dan tepi pintu selalunya menjadi perangkap air dan habuk. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. terbakar dan seterusnya meletup. enjin panas juga berpunca daripada paip radiator tersumbat. berhentilah di tepi jalan dengan tempat teduh. tentu ada sesuatu yang tidak kena pada enjin kereta berkenaan. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Selalunya. Selain itu. Malah. masalah cekam. ekzos tersumbat. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. . kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada kipas dan termostat sistem penyejuk. termasuk enjin. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip-sirip radiator dengan jumlah yang banyak. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. Bagaimanapun. kerosakan pada sistem saluran petrol. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. Pembersihan optimum pastinya merangkumi seluruh komponen dalaman dan luaran kereta. Mereka sering kali meninggalkan bahagian dalam kereta yang turut mencerminkan kebersihan sesebuah kereta. Langkah pertama. Kurang air dalam radiator punca enjin panas Apabila anda melihat kereta berasap atau terbakar di tepi jalan. anda dinasihatkan supaya sentiasa berhati-hati jika mahu membersihkan bahagian enjin kerana cukup sensitif dengan air terutama akibat pancutan air yang kuat. sebaliknya memberhentikan kereta dan cuba lakukan pemeriksaan sendiri terlebih dulu. pemilik kereta hanya menumpukan perhatian terhadap penjagaan bahagian luaran kereta. Tidak dapat dinafikan ramai pengguna tertipu membeli bahan pengilat dan syampu pencuci yang berkualiti rendah. Dalam keadaan itu. Jika anda membiarkannya. Selepas itu. Enjin yang terlalu panas boleh mengundang bahaya sekiranya lewat bertindak kerana ia boleh menyebabkan kenderaan anda berasap. turut mempunyai bahagian yang bercat. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa salah satu daripada punca yang dinyatakan tadi.matahari terik kerana ia menimbulkan hasil yang kurang memuaskan. Isikan air ke dalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. Beberapa bahagian dalam terutama besi atau bingkai tingkap. Selepas itu periksa tali kipas. lama kelamaan ia boleh meninggalkan kesan karat yang teruk. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar daripada radiator. periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran di bahagian itu. Salah satu sebab ialah kekurangan air dalam radiator yang menyebabkan enjin panas.

000 atau 50. Perkara ini sangat penting bagi menjamin gear box anda sentiasa bergerak lancar dan dalam keadaan "normal operating temperature" sepanjang masa. Untuk membaikinya. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah.000 km. Jika ada kebocoran. setiap 15. Saya cadangkan setiap dua kali tukar minyak gear box. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. setiap 40. keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. Sekiranya ada kebocoran. Service pertama adalah check up terakhir yang sepatutnya dibuat pada semua kereta oleh pengeluar kereta. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. kita perlu hantar kereta untuk service pertama. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira 10 minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. masukkan sedikit gear treatment. Bagi auto. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa ke bengkel berhampiran. ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. Perkara yang diperiksa pada service pertama termasuk menukar semua jenis minyak pada kereta termasuk minyak gear box. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk.Bagi manual. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. tukar minyak gear box sebaik sahaja anda membeli kereta tersebut dan rekodkan bacaan millage kereta anda. Apabila kita membeli kereta baru. Dan jika kita perhatikan.Bagi yang membeli kereta secondhand.000 km. Tips penjagaan gear box Kali ini saya kongsikan pengetahuan saya mengenai cara penjagaan gearbox manual dan auto.000 km tukar minyak gear box anda. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. Jangan abaikan service pertama ini kerana pada masa ini minyak enjin dan minyak gear box yang mengandungi lebihan besi atau habuk besi di dalam enjin akan dibuang bagi mengelakkan enjin dan gear box terhakis. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. ia boleh menjadi panas. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan.Pertamanya. buka tutup radiator dulu dan ketukannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Bagaimanapun millage yang perlu bagi menukar minyak gear box bergantung kepada kereta dan jenis gear box (ikut panduan dalam manual kereta). gunakan kawat sebagai ganti. ada dinyatakan apabila millage kereta kita mencecah 1. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. JANGAN MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK GEAR KURANG DARI . Sekiranya. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan mengganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. Setiap kali service kereta. Pastikan ia berada melebihi paras minima. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering.000 atau 20. tukar minyak gear box anda. apa yang perlu dibuat. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat dan perkuatkan dengan kawat. membuka bonet. minta mekanik memeriksa sekali paras minyak gear box kereta anda. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali. semua peralatan adalah baru termasuk gear box.

6 mempunyai overdrive button dan tidak pada wira 1. alarm atau apa-apa pengubahsuaian. naturalkan gear dan tarik handbrek. Dan cuba 'belai' dan 'memandu dengan lemah lembut'. jangan panik. Sekiranya kerata anda tidak mempunyai overdrive button (wira 1. Bayangkan pada kelajuan melebihi 100 km/j kita turunkan gear ke gear 4 atau 3. gunakan "overdrive button". Namun begitu terdapat juga kereta yang tidak mempunyai radiator kerana ia menggunakan sistem penyejukkan udara seperti VW atau volkswagon. Jangan gunakan overdrive button pada kelajuan melebihi 100 km/j kerana fungsi overdrive button adalah seperti kita menurunkan gear dari gear 5 ke gear 4 apabila memotong dan tetap pada gear 4 sehingga kita offkan overdrive button. Paras gear ini hanya untuk kegunaan kelajuan rendah (bergantung pada jenis kereta). kemungkinan cuma oil seal gear box sudah 'mati'. Radiator merupakan komponen sampingan terpenting dalam sesebuah kereta yang menggunakan sistem penyejukkan air. 2 dan 3.3. Bagi pemanduan biasa. anda perlu menerima hakikat yang kereta anda tidak boleh dipandu secara aggresive.kancil). akhir sekali. 3 dan L adalah untuk kegunaan mendaki iaitu apabila kereta kita tidak dapat mendaki cerun yang curam. Tetapi injin yang menggunakan sistem penyejukkan udara akan menghadapi masalah overheating apabila kereta tidak bergerak dalam satu jangkamasa yang . Penukaran gear dari tinggi ke rendah juga mesti mengikut kelajuan yang disarankan oleh pengeluar. Gear 2. kos membaiki purata RM2000 dan untuk menukar gear box RM7000 (kedai potong) atau RM12000 (recon dan disahkan EON)(kecuali Perdana V6 = RM 22000). Bagi kereta semi auto. Semasa berada di lampu traffic.PARAS MINIMA BAGI MENGELAK KEROSAKKAN GIGI GEAR. triptronik. 1.Setiap kali kita menukar clutch plate. sekiranya anda menggunakan kereta auto buatan Eropah atau bukan Jepun.5 . Bagi kereta manual. JANGAN CUBA LAKUKAN 'SPIN WHEEL'. pastikan jangan usik apa-apa wayar yang bersambung dengan gear box apabila upgrade sistem bunyi. Kelemahan dan kebaikan sistem penyejukkan air adalah seperti berikut : 1. L. semasa memandu jangan sekali-kali meletakkan kaki anda di atas pedal clutch. Laraskan paras clutch supaya berada dalam keadaan yang sesuai dengan panjang kaki anda (minta bantuan mekanik). pastikan anda faham kegunaan semua paras gear iaitu P. Tips penjagaan radiator Berjumpa lagi dengan satu lagi tips yang dapat menjimatkan kos penyelengaraan kereta iaitu penjagaan radiator. Dengan cara ini dalam keadaan berhenti pun injin dapat dihidupkan pada jangkamasa yang lama tanpa menghadapi masalah overheating. kita mungkin dapat mengutip segala gear dan skru bertaburan di atas jalan. R.Sekiranya terdapat lelehan atau kebocoran minyak atau minyak keluar dari gearbox anda. Jangan paksa sekiranya gear tak masuk sebaliknya cuba lepaskan handbrek dahulu (terutama kancil). gunakan cuma D dan bila memotong. Penggunaan minyak gearbox yang direkomenkan oleh pengeluar adalah sangat mustahak. Kalau kita tak bernasib baik. In boleh memendekkan jangka hayat clutch plate nada dan merosakkan gigi gear kereta anda. tukar juga oil seal walaupun ianya tidak bocor kerana jangkahayat oil seal dalam gearbox biasanya sama dengan jangkahayat clutch plate. Jangan biar enjin melahu dalam keadaan bergear. steptronik. JANGAN SEKALI-KALI MENUKAR JENIS MINYAK GEAR BOX KECUALI MENDAPAT NASIHAT DARIPADA PENGELUAR. Bagi kereta auto. D.kerana kalau gear box rosak. gear box anda tidak rosak. Sistem penyejukkan air dapat menghalang injin menjadi terlalu panas kerana air digunakan untuk menyejukkan bahagian injin dan kemudian melalui radiator. air akan disejukkan sebelum masuk kembali ke dalam injin. Minta bantuan mekanik untuk mengenalpasti kelajuan maksimum gearbox kereta anda dan jangan memandu melebihi kelajuan maksimum ini. Cuma periksa paras minyak gear box dengan lebih kerap dan pastikan ianya sentiasa cukup.

ambil tindakan segera dengan menukar radiator (samada baru atau secondhand (kedai potong) kerana jika kita biarkan. Sistem penyejukkan air tidaklah terlalu lasak seperti sistem penyejukkan udara. 4. Saya akan cuba dapatkan alamat kedai tersebut dan akan emailkan kemudian. terdapat kedai yang boleh membersihkan radiator tanpa perlu menanggalkan radiator dengan menggunakan mesin khas. ini bermakna terdapat non function di bahagian tertentu sistem penyejukkan. Sepatutnya. suhu injin tidak lagi menjadi normal dan mungkin akan naik sedikit dan besar kemungkinan. Harga upah dalam sekitar RM35-RM50. Penggunaan coolant boleh memendekkan jangkahayat pam air dan termostat dan juga boleh menyebabkan radiator tersumbat. 2. Hidupkan injin tanpa menutup penutup radiator. 8. 9. saya nasihatkan.000 KM Menyelenggarakan kenderaan tidak hanya dengan terus menghantar kenderaan ke bengkel sahaja. Sekiranya radiator bocor. 5. Kos penukaran radiator secondhand(kedai potong) kurang dari RM200.RM1500 bergantung kepada teruknya kerosakan. Buka air daripada pili (mesti dengan kadar aliran yang sederhana kuat) dan masukkan ke dalam radiator. Berjumpa lagi dilain tips untuk kereta. selepas beberapa ketika. overheating boleh berlaku. air di dalam radiator tidak akan mendidih. Sekiranya radiator tersumbat. Cara penyelenggaraan radiator: Setiap 3 bulan: 1. tunggu sekejap sehingga air mula keluar daripada radiator. 3. atau termostat tidak berfungsi. Alat berkenaan yang tidak diganti dalam jangka waktu lama boleh mengakibatkan kerosakan . kemudian hidupkan injin. Jika ini berlaku. Penggantian Penapis Minyak Injin Setiap 10. Kalau mendidih. Matikan injin. Biar injin melahu dan air mengalir keluar sehingga air yang keluar daripada radiator tidak lagi berkarat atau berwarna teh susu atau milo.lama kerana ia memerlukan udara yang bergerak untuk menyejukkan injin. buka kunci hos dibahagian bawah radiator (kunci ini biasanya diperbuat daripada plastik) dan penutup radiator dan biarkan air mengalir sehingga tiada lagi air mengalir daripada radiator. Pemilik perlu juga mengetahui beberapa panduan untuk mengelak masaalah lain timbul terhadap kenderaan. 6. Ia memerlukan penyelengaraan dari masa ke semasa dan sebaliknya untuk sistem penyejukkan udara. pasangkan kembali kunci hos di bahagaian bawah radiator dan isikan radiator dengan air pili tanpa menggunakan coolant sehingga penuh. Semua yang diterangkan di atas adalah berdasarkan pengalaman saya dan yang telah diceritakan kepada saya. Mungkin radiator tersumbat. 7. Panduan ini memberikan beberapa pendedahan kepada pemilik kenderaan dalam memilih jenis dan kualiti penapis minyak yang sesuai ketika menukar minyak injin. kemungkinan overheating boleh berlaku dan kos mewmbaiki overheating ialah disekitar RM1000 . 2. Penapis berfungsi menjaga kualiti minyak supaya sentiasa bersih dan ditapis menerusi bahagian didalamnya. apabila injin panas. Perkara ini perlu dilakukan setiap tiga bulan atau lebih kerap bagi mengelakkan radiator tersumbat atau sistem aliran air di dalam injin tersumbat dengan karat air atau karat besi.

Contohnya gegelang piston yang telah haus. pastikan semua bahagian dalamnya sentiasa bersih dari kotoran terutama permukaan penapis. Cat baru mungkin menyebabkan sebarang kecacatan kereta itu tidak dapat dilihat. Pastikan bahagian itu sudah dibuka ketika penapis hendak dipasang. pemilik kenderaan disarankan menggantikan penapis minyak setiap 10. Ketika menggantikan penapis minyak biasanya ia diimbangi dengan minyak yang lebih dari biasa. Berhati-hati Membeli Kereta Terpakai Ujian Visual: Mungkin anda sudahpun menemui kereta yang anda hajati dan membuat keputusan untuk membelinya. Jangan gunakan penapis minyak tiruan kerana dikhuatiri bahagian dalaman mengandungu benda yang boleh merosakkan kompenen penapis. Steringnya mestilah hanya dapat digerakkan dalam jarak 2 inci pada keadaan biasa dan tidak ada sebarang bunyi apabila memusingnya. Kemudian setelah injin dihidupkan. pemilik kenderaan wajar mengambil langkah perlu dan memerhati jenis penapis standard yang dipasang untuk mengelakkan kenderaan dipasang dengan penapis yang rendah mutunya. Bagi kereta yang baik tidak ada sebarang kebocoran pada sebarang masa kecuali akibat pemelowapan penyaman udara yang digunakan ketika hari panas. Lihat kebawah kereta untuk menentukan samada terdapat sebarang kebocoran cecair. Bateri juga mesti berkeadaan sempurna dan bersih. Lihat sepanjang sisi kereta dari jarak 30 kaki untuk memastikan tayar depan dan tayar belakang selari.000km.000km. Keluarkan dipstick dan pastikan minyak juga berkeadaan bersih dan tipis. penutup depan dan belakang samada dapat dibuka dan ditutup dengan baik tanpa sebarang bunyi yang tidak menyenangkan. Perhatikan bahagian atas penapis minyak yang terdapat kertas pelindung. Anda perlu memeriksa kereta itu dengan teliti terlebih dahulu. Angkat penutup depan (atau belakang) untuk melihat enjinnya. Selain itu penapis tiruan atau jenama murah menggunakan kertas bermutu rendah yang tidak tahan lama untuk menapis kotoran.injin dan menyebabkan masaalah sistem kerja komponen injin. Tetapi jangan terburu-buru untuk membuat keputusan. tetapi tidak semestinya sampai berkilat. Jika tidak anda boleh meminta ejennya menukar kepada yang baru. Jika setiap 1. Sebelum memasang penapis minyak. kereta anda perlu menambag minyak injin. . Bagaimanapun sebelum menggantikannya anda perlu memerhati beberapa perkara berikut: Gunakan penapis minyak yang asli. Kemudian duduk ditempat duduk kereta itu dan cuba rasakan keselesaannya. Pastikan ia tidak rosak atau tidak ditukarkan dengan yang baru. Gunakan alat ujian tekanan untuk mengesan kerosakan berkenaan. Periksa Odometer untuk melihat hitungan batunya. Berdasarkan maklumat itu. Pastikan samada kereta itu telah dicat semula atau tidak. ia mungkin menandakan ada sesuatu yang tidak normal pada injin. Enjin kereta itu sepatutnya bersih. perhatikan adakah berlaku kebocoran minyak injin disekitar penapis minyak atau tidak. Kereta yang anda pilih mestilah sesuai dan selesa untuk anda. Untuk mengetahuinya perhatikan dibawah salut getah disekeliling pintu. Sebelum berhadapan dengan masaalah yang lebih buruk terhadap kenderaan. Mula-mula perhatikan sebarang kecacatan atau kesan remuk yang mungkin menunjukkan kereta itu pernah terlibat dalam kemalangan jalanraya pada masa-masa lalu. Periksa pintu. Perhatikan kereta anda.

Ini memerlukan perbelanjaan yang besar. Oleh itu jangan beli kereta itu. lampu isyarat. Ketika mendaki bukit. Jika kereta itu mempunyai sistem penukaran tangan. Ini tidak benar. radio dan semua kelengkapan yang ada. Kereta itu mungkin mempunyai penyerap hentak spring atau bahagian-bahagian sistem gantungan yang rosak. tukar kepada gear bebas dan pasang brek tangan. Jangan beli kereta yang terlalu kuat bergegaratau melambung-lambung. Kemudian tekan brek hingga berhenti. Cari saja kereta ditempat lain. jalan yang lengang. jalan lekak-lekok dan ruang letak kereta yang kosong. Enjin yang kuat bergegar juga menunjukkan kereta itu tidak begitu baik untuk dibeli. Tingkatkan kelajuan hingga 15 bsj dan kemudian tekan brek secara mengejut (pastikan tiada kereta lain dibelakang anda). Manakala asap hitam bermakna karburatornya tidak sesuai. Jika ia berwarna hitam atau berminyak. kunci pintu. nyatalah kereta ini mempunyai masalah. Kereta mestilah tetap apabila anda melepaskan kaki anda daripada pedal brek. Masih didalam ruang letak kereta yang kosong. penaik cermin tingkap. tanpa terpusing kekanan atau kekiri. Jika tidak jangan beli kereta itu. lampu. jalan berbukit. Kereta itu juga mesti berhenti dalam keadaan lurus.Periksa penyelaras tempat duduk. hon. Turun hingga ke pertengahan bukit. ketepikan saja kereta itu. Kereta itu mestilah bergerak lurus dan tidak terbabas. matikan sekejap dan cuba anda sapu jari anda kedalam ekzos (pastikan ekzos itu tidak panas). Ia mestilah bersih tanpa ada bau terbakar Uji Pandu Jurujual mungkin cuba menyakinkan anda bahawa membuat uji pandu dalam jarak yang dekat seperti disekitar sebuah bangunan sudah memadai. Jika stering agak liat. Perlahankan kereta itu hingga 7bsj dengan mengenakan brek secara perlahan-lahan. tukar kepada gear depan dan seterusnya. Asap biru bermakna enjin dioverhaul sepenuhnya. Tukar kepada gear undur dan undur pada kelajuan 4bsj. hentikan kereta . Hidupkan enjin semula dan periksa minyak didalam transmission automatik. Tingkatkan kelajuan sehingga kira-kira 40 bsj. tekan brek hingga kereta itu betul-betul berhenti. Didalam ruang letak kereta yang kosong dan rata. Lakukan ini sebanyak 4 atau 5 kali untuk menguji transmission. tranmission automatinya mestilah bertukar tanpa sebarang bunyi atau tersentak-sentak. Pastikan tidak ada sebarang bunyi. Pandu dalam corak nombor 8 untuk menguji tindak balas stering. Kereta itu juga mestilah menjadi perlahan dalam keadaan lurus. Hidupkan enjin. Kereta itu mestilah tidak tersangkutsangkut. ini bermakna kereta itu mempunyai transmission yang rosak. Kereta itu mestilah berhenti dengan cepat tanpa terpusing. Setelah enjin dipanaskan. Nyatakan kepadanya anda mahu membuat ujian jalanraya terhadap kereta itu. Lihat asap yang keluar dibelakang. Pastikan anda diberi jaminan bahawa masalah ini akan dibaiki. Jika jurujual itu tidak begitu berminat. Jika ia terpusing. Jalan yang anda rancang untuk dilalui mestilah termasuk jalan kering. Semua penukaran mestilah lancar tanpa ada sebarang bunyi. Setengah-setengahnya mungkin tidak penting bagi anda tetapi ia mungkin dapat menunjukkan kepada anda bagaimana kereta itu dijaga. Ini mungkin disebabkan oleh minyak terbakar. Keladaknya sepatutnya berwarna kelabu keputih-putihan. Asap putih tidak menandakan kecacatan apa-apa jika enjin dalam keadaan sejuk. Kemudian pandu kereta itu dijalan lekak-lekuk yang anda pilih. Jangan beli kereta itu kecuali anda diberi jaminan bahawa masalah itu akan dibaiki. Jika hal ini berlaku. Ia sepatutnya hidup dengan cepat dan kemudian beransur-ansur perlahan. ia sepatutnya tidak melekat-lekat atau berkertak. ia mungkin berpunca daripada linkage atau sistem gantungan depan. Pandulah kejalanraya yang lengang dan tingkatkan kelajuan hinga 35 bsj. tetapi jika enjin telah panas ini bermakna kepala gasket bocor. Biarkan selama satu atau dua saat sebelum anda menekan pedal minyak. Tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 20bsj dan lepaskan tangan dari stering selama beberapa saat. Setelah itu balik ke jalanraya biasa. Kemudian tekan brek perlahan-lahan tanpa memegang stering. Semua meter pengukur mestilah berfungsi dengan baik terutama meter tekanan minyak dan suhu enjin.

Akhirnya baik juga jika anda membawa kereta itu kepada seorang mekanik. Jangan sampai anda terbeli kereta curi. Jadi elakkan asid ini dari terkena pakaian atau kulit anda. tambah dengan air bateri (distilled water). Jika airnya kurang. . untuk mengelakkan kerosakan teruk pada bateri. Peningkatan kelajuan mestilah lancar dan pastikan tiada asap keluar di belakang dan tidak ada sebarang bunyi yang menunjukkan enjin tidak begitu baik. Sebelum anda membuat pilihan periksa dulu geran kereta itu atau dokumen-dokumen lain. Bancuhan ini dibubuh atas terminal bateri dan ia akan berbuih. Kesan-kesan bocor dapat diketahui jika terdapat disekitar dan bawah bateri berdebu garam putih kehijauan. Jika terdapat kesan debu putih dibahagian terminal. isi air itu sehingga bahagian hitam didalam bateri sahaja yang ditenggelami air. Mereka juga boleh membuat ujian tekanan terhadap enjin untuk memeriksa ring atau injap. Sekarang berbalik semula keruang letak kereta. Buihbuih ini akan berhenti bila ia sudah bersih. Kuatkan ikatan kepala bateri jika perlu dengan rapi. Air bateri yang dijual dikedai adalah dari jenis air sulingan (distilled water). 3. Nombor enjin dan lain-lain mestilah betul. Angkat penutup enjin dan periksa enjin sekali lagi untuk melihat sebarang kebocoran. bersihkan dengan menggunakan bancuhan natrium karbonat (serbuk penaik . Suruh jurujual memandu kereta tersebut melintasi ruang-ruang itu dan kemudian berpatah balik kearah anda. tapi sebenarnya perbuatan ini sia-sia sahaja. Setelah memasuki ruang letak kereta. Elakkan diri dari menggunakan ubatubat bateri yang terdapat dikedai. bocor. biarkan enjin selama beberapa minit. kepala longgar dan sebagainya. 4. karat. samada bunyinya atau kawalannya. Cara Menjaga Bateri Kereta 1. Jangan sesekali tambahkan asid sulfurik kedalam bateri. Perkara ini pada kebiasaannya dilakukan oleh pekerja stesen pam minyak. Jika pecutan (peningkatan kelajuan) mengambil masa lebih 15 saat. Kuatkan kuasa bateri menggunakan battery charger jika perlu.anda perhatikan kebelakang sebelum meneruskan perjalanan semula dan tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 55 bsj. Bahan-bahan ini biasanya diakui boleh menguatkan bateri. Mekanik itu mungkin dapat meneliti beberapa kerosakan yang anda sendiri tidak nampak serta memastikan samada kerosakan yang anda kesan itu benar-benar serius atau tidak. Seterusnya bilas dengan air sejuk biasa. Periksa bateri jika terdapat tanda-tanda kerosakan seperti retak. Air sejuk yang bersih boleh juga digunakan. Walau bagaimanapun jangan bubuh airnya berlebihan dari paras yang ditentukan sebab ini akan menyebabkan air bateri itu melimpah dan mungkin menyebabkan kerosakan selanjutnya kepada bahagian-bahagian besi. kemungkinan kuasa yang disalurkan kepada bateri itu terlalu tinggi.baking powder) dengan sukatan satu sudu teh serbuk dalam satu cawan air. Untuk panduan anda. dan air baterinya cepat kering. Perhatikan sebarang keganjilan yang kelihatan pada kereta itu. penutupnya hilang. Sekiranya terdapat kesan kesan debu garam putih dikedua-dua terminal bateri. 2. Bila keadaan ini berlaku. Kemudian perhatikan kebawah kereta samada terdapat titisan minyak atau tidak. perlulah ia diperbaiki dengan secepat mungkin. Bawalah kereta itu kestesyen servis. Periksa paras air bateri sekurang-kurangnya seminggu sekali. tapi bila diisi dalam bateri ia akan bercampur dengan air bateri dan seterusnya menjadi cecair asid sulfurik. ini bermakna enjin tidak begitu baik dan mungkin memerlukan suatu pembaikian dengan perbelanjaan yang mahal.

Pelinciran yang kerap: Minyak pelincir mengalir turun ke takungan dibahagian bawah enjin apabila kereta tidak digunakan pada sebelah malam. Penzoil ialah minyak yang dicipta khusus untuk mempastikan pelinciran berlaku cepat apabila enjin dihidupkan daripada keadaan yang sejuk atau ketika suhu tinggi kerana perjalanan yang jauh atau kerana perjalanan dibandar yang tidak menentu kelajuannya. Tetapi. hidupkan kereta anda seperti biasa. Faktor utama dalam menjaga enjin supaya ia sentiasa elok ialah pemilihan minyak enjin yang bermutu. Minyak Enjin : Apa Yang Harus Diketahui Ramai diantara kita suka memandu. Tetapi tidak ramai pula yang mengambil berat dalam memilih minyak pelincir bagi keretanya. Kejadian ini bagaimanapun dapat dikurangkan sekiranya ada pelinciran yang kerap. Beri isyarat kepada rakan-rakan untuk mula menolak kereta. Penurunan suhu juga akan menebalkan minyak itu. jika anda merenung sejenak. enjin ialah jantung kereta dan ia hanya dapat memberikan prestasi dan ketahanan yang anda harapkan sekiranya dijaga dengan baik. . Anda juga perlu seorang rakan yang berkereta dan mempunyai bateri yang baik. sambung wayar hitam daripada terminal negatif (-) dari bateri anda kepada terminal negatif bateri rakan anda (tanpa menanggalkan keluar kepala bateri atau mana-mana bahagian bateri daripada kereta). cara ini tidak boleh dilakukan pada kereta yang bergear automatik. KEDUA. Untuk perhatian anda. Hanya minyak yang bermutu dapat membantu anda mencapai itu semua. Wayar ini mesti kasar seperti wayar bateri serta berukuran antara 20 hingga 25 cm panjang dan dipasangkan klip dihujungnya. Pertama sekali. PERTAMA sekali. lengan hayun dan hujung injap. KETIGA. Insya-Allah enjin itu akan hidup. sambung wayar merah daripada terminal positif (+) dari bateri anda kepada terminal positif bateri rakan anda. Kemudian masukkan gear dua dan tekan klac. minyak pelincir mestilah cukup kukuh untuk menjadikan dirinya sebagai selaput untuk melindungi karburetor. tanggalkan wayar daripada terminal positif kemudian diikuti dengan terminal negatif. Seelok-eloknya satu berwarna merah dan satu lagi hitam. selinder. Sedangkan. Ini bermakna minyak perlulah menjadi cukup cair untuk mengalir ke bebola (bearings) sebaik sahaja enjin dihidupkan pada waktu pagi. tuil injap. apabila suhu enjin meningkat kerana kereta laju. perlahan-lahan lepaskan klac. Apabila enjin yang panas menjadi sejuk. Anda memerlukan minyak pelincir yang seimbang dan mempunyai campuran bergetah yang betul untuk menjaga pelinciran enjin dalam keadaan yang terlampau panas dan sejuk. pusingkan kunci kereta kepada 'ON'. sebahagian dari wap itu menjadi tebal dan campur dengan gas untuk menjadi asid yang menghakis disekeliling lingkaran (enjin). setelah enjin hidup. dan omboh. Perlindungan daripada asid yang menghakis: Wap dan gas dihasilkan apabila petrol atau bahanapi membakar. Bila kereta yang ditolak sudah agak laju. Akhir sekali. Ini mengakibatkan bahagian-bahagian itu terhakis atau berkarat. Menggunakan Cara Tolakan: Cara ini memerlukan rakan-rakan yang gagah untuk menolak kereta anda.Cara Menghidupkan Kereta Ketika Bateri Lemah II Cara ini memerlukan sepasang wayar.

Minyak pelincir yang baik akan mengalir keluar dari enjin dengan warna hitam legam kerana ia mengandungi partikel yang dilekangkan dari tepi-tepi ruang pembakaran dan yang akan dikeluarkan dari enjin apabila minyak enjin ditukar. lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. Pembersihan ini hanya dapat dilakukan oleh minyak yang bermutu. banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'. atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik. kehausan tayar depan tidak sama. pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km. jika getaran masih terasa juga. Namun demikian. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang. biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. Anda akan mendapati warnanya hitam kerana minyak itu dapat membersihkan bahagian-bahagian yang dilekati bahan-bahan berkenaan. perjalanan yang menyulitkan dan akhirnya kehilangan kuasa. Jadi. beberapa . Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. bahan-bahan yang tertinggal itu akan menghakis bahagian enjin. Untuk itu. Minyak pelincir yang baik akan mengapungkan bahan-bahan sampingan itu supaya tidak terkumpul ditepi-tepi ruang pembakaran sehingga menganggu penyalaan enjin. Selepas suatu tempoh yang panjang. Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar. Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda. Apabila minyak enjin kereta anda ditukar pada lain kali. jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama. Kemudian anda saksikan warnanya apabila ditukar nanti. 'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya. sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm. Namun demikian. atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan. Apabila berhadapan dengan keadaan ini. terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak. Kemudian periksa kehausan tayar depan. Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. Jadi. harap perhatikan warna minyak enjin yang ditukarkan dari ruang bawah enjin. Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa. ini bermakna kotoran sudah tertinggal didalam enjin. Apabila ini berlaku. kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang. mintalah mekanik anda supaya memasukkan pennzoil kedalam enjin. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak. Sekiranya minyak pelincir yang mengalir keluar dari enjin itu bersih.Menjaga kebersihan enjin selalu: Pembakaran petrol atau bahanapi juga menghasilkan enapan jelaga dan karbon.

Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan. mampatan tidak cukup. Bagaimanapun. suis pemutus arus terbakar. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. Oleh itu. bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. Selain itu. anda perlu perhatikan dalam but kereta anda. Ia pasti menambah beban enjin. masalah pada cekam atau brek bergesel. Selain itu. Antaranya. pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan. Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda. Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada . Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran. tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan. menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya. apabila anda melakukan pelarasan enjin. adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat. pertama. Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. injap yang tidak berfungsi. Di samping itu. Bagi mengetahui puncanya. ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat. ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. Punca penggunaan minyak petrol bertambah Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi.kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya. ekzos tersumbat. Sehubungan itu. mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol. anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa. Sehubungan itu. ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor. buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali. periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. plag haus.

hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya. samakan. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah. penggalas roda depan sudah rosak atau kurang baik penyelarasannya dan brek dari salah satu roda depan atau belakang bergesel. Kemudian periksalah adakah sambungan dan skru sistem pengemudian cukup ketat. Jika tidak. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh. Apabila berhadapan dengan keadaan ini. Pandu kenderaan perlahan-lahan di atas jalan datar. mula-mula periksalah tekanan tayar hadapan dan pelinciran sambungan rod stereng. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah. diameter rim kiri dan kanan yang tidak sama. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. Diameter luar rim kiri dan kanan (untuk roda depan dan belakang) harus sama. . kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini. sambungan bebola atau gantungan depan termasuk hujung dan pangkal rod pengikat. Kemudian periksa adakah salah satu pegas depan sudah lemah atau patah. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung. Jadi. Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. stereng terpaksa dipegang dengan kuat untuk mengelakkannya terus berputar ke satu arah. Iklan Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah. kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng. ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar. Selain itu.kadar lima peratus. Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan tekanan tayar kiri dan kanan yang tidak sama. Sistem pengemudian mempunyai peranan yang sangat penting. pertama pastikan bahawa beban kenderaan cukup seimbang. ada kemungkinan juga penyelarasan brek kurang baik atau hanya sebelah yang berfungsi. penyelarasan penjajaran roda depan kurang tepat. pegas (spring) gantungan depan yang sudah lemah. Untuk mengetahui kerosakannya. Kemudian periksalah sama ada kedua-dua tayar depan dan belakang sama tekanannya. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut. rasa dan perhatikan bagaimana kenderaan berjalan. Dalam keadaan lain pula. Luruskan arah kenderaan. Antara bahagian yang harus diutamakan pemeriksaannya termasuk kotak gear stereng. kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. maka waspadalah terhadap pelbagai kelainan yang wujud. penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat. patah atau kurang baik pemasangannya. putarlah stereng ke kiri dan ke kanan.

padel brek (tempat tekan brek). pam vacum(objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen injin). Sistem Brek Seperti yang kita tahu. Kereta baru. brek sangat penting dalam sebuah kereta. pastikan pelapik brek tidak menyentuh drum atau kesan geseran yang kelihatan adalah sama rata. Semasa menambah minyak brek. pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem brek original yang ada pada kereta anda. Dot 3 untuk kegunaan biasa (biasanya kereta yang mempunyai disk di depan dan drum di belakang) dan Dot 4 untuk . beli bersama sistem brek kereta tersebut dan pasangkan pada kereta anda. Kalau dapat minta mekanik melaraskan pedal brek supaya tidak terlalu 'makan' mengejut dan sesuai dengan panjang kaki kita. periksa paras minyak brek kereta anda (botol minyak depan vacum pam). Sekira kita dapati pencengkam 'makan' tidak sama antara kiri dan kanan. Cara penjagaan sistem brek. Sekiranya terdapat kesan lelehan minyak brek (kelihatan cat atau apa-apa bahan berasal dari petroleum mencair) pada mana-mana bahagian. 2. 4. minta mekanik memeriksanya. Pastikan pelapik brek betul betul terapung di antara dua angkup dan disk berada di tengah. Jika tidak rata. Setiap 6 bulan semasa kita hendak merotate tayar kereta kita. Dan kebetulan semasa keluar dari bengkel. Lebih baik sekiranya semasa anda membeli haftcut kereta anda. Semasa service pertama. periksa pelapik brek. minta mekanik periksa kerana perkara ini akan menjadi masalah bila ia dibiarkan. Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai "kuasa kuda membrek" atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas). anda abaikan sistem brek anda. pastikan minyak brek yang betul spesifikasinya. minta mekanik tukar. Pastikan lapisan pencengkam masih tebal. pelapik brek (pad brek). Setiap sebulan sekali. saluran minyak. Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum. Oleh itu. Kesemua peralatan asas yang di atas mestilah dijaga dengan baik supaya brek berkesan. Pernah terjadi kereta kancil yang telah di tukar injin kepada Mira L5 tapi sistem breknya masih original. tabung minyak injin. Perkara yang sama juga perlu dilakukan kepada brek drum. Jangan ambil mudah perkara ini kerana kebocoran ini mungkin keci tapi akan menjadi besar semasa membrek kerana tekanan yang dikenakan ke atasnya. penjagaan aspek penjajaran roda depan tidak boleh dipandang ringan. Untuk drum. minta mekanik periksa sistem saluran minyak brek atau sistem tekanan brek kerana kemungkinanatekana yang dikenakan ke atas kedua-dua brek tidak sama dan ini sangat merbahaya kepada pemanduan terutama membrek semasa kelajuan tinggi. Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. JANGAN SEKALI-KALI MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK BREK BERADA DI BAWAH PARAS MINIMUM.Kerosakan pada sistem kemudi boleh menjejaskan sistem keselamatan. Sekiranya minyak brek sudah kotor(keruh warnanya). Pastikan minyak berada diparas antara minimum dan maksimum. 1. minta mekanik memeriksa kesemua disk dan drum brek termasuk pelapik brek. keadaan kecemasan berlaku dan kereta tersebut tidak dapat berhenti walaupun pemandu mengatakan dia tekan brek sampai berdiri. Jangan kerana nak jimat. 3.

pastikan anda mendapat kebenaran bertulis daripada JPJ kerana adalah menjadi kesalahan dan syarikat insuran kita akan melindungi anda sekira kemalangan berlaku disebabkan sistem brek dan sistem brek anda telah ditukar tanap kebenaran JPJ. periksa kereta anda. pelapik brek hadapan akan lebih cepat haus daripada belakang (biasanya dua kali ganda cepatnya). Keadaan ini berlaku kerana pelapik brek tidak kembali terapung apabila kita lepaskan brek dan terus mencengkam disk.kegunaan berat (untuk kereta yang mempunyai sistem 4 roda disk dan kereta berkuasa tinggi). Sekiranya keseluruhan kereta anda tenggelam termasuk injin dan bahagian dalam kabin kereta. sebaliknya gunakan brek injin (gear rendah) untuk mengawal kelajuan kereta anda. Sekiranya anda suka memandu laju dan secara aggresive. Kesan calar ini boleh menjadi penghalang pelapik brek mencengkam disk atau drum. Semasa memandu elakkan kaki daripad sentiasa berada di atas padel brek. penapis angin. 10. Ini dapat menjimatkan penggunaan pelapik brek. Jika tidak pasti tanya mekanik kerana kesilapan minyak brek boleh menyebabkan keseluruhan sistem brek kita akan mengalami kerosakan terutama pada seal yang diperbuat daripada getah. minta mekanik menilai samada boleh pakai lagi atau tidak. Tips Kereta Tenggelam Banjir Disini ada beberapa tips untuk semua tentang tindakan selepas kereta anda tenggelam banjir . tukar pelapik brek kereta anda kepada yang lebih tahan panas seperti project U. Jika kita hendak menukar pelapik brek. jangan gunakan brek. saya cadangkan asah kembali disk atau tukar drum kepada yang lebih baik. JANGAN CUBA HIDUPKAN INJIN KERETA. minta mekanik memeriksa juga minyak brek. pelapik brek. cuma pastikan setiap kali anda hantar kereta anda untuk ditukar minyak injin. 8. Kerosakan yang selalu berlaku adalah brek 'jam'. aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik injin termasuk kotak komputer . Sekiranya terdapat kesan calar pada disk atau pada drum. tekanan angin tayar. 9. Jangan cuma tukar minyak hitam saje kerana peralatan lain perlu juga selalu diperiksa. Sebabnya supaya tuan punya kereta terpaksa membayar lebih tinggi untuk membaiki kereta kerana apabila anda cuba menghidupkan injin kereta. 1. Semasa menuruni bukit yang curam. brek akan kurang berkesan. Ini bagi memastikan sistem brek kereta anda dapat berfungsi dalam keadaan tekanan dan suhu dan tinggi dan tindakbalas brek anda akan lebih cepat apabila padel ditekan. aras padel brek dan clucth. Tindakan ini biasanya akan dilakukan oleh ejen-ejen bengkel atau kereta penunda. Selepas banjir surut. 5. Akhir sekali. Pastikan anda menukar juga sistem saluran minyak brek anda kepada saluran bersalut steel. penapis petrol dan sebagainya. 6. minyak gear box. spark plug. Kerosakan adalah pada angkup yang mengawal pelapik brek. Sekiranya anda ingin mengubahsuai sistem brek kereta anda. aligment tayar. 11. pastikan anda lebih kerap memeriksa pelapik brek hadapan. Untuk kereta auto. lampu brek ketiga. 7. Jangan tertipu dengan mekanik yang cuma menukar minyak hitam dan penapis minyak hitam apabila kita menghantar kereta untuk di service dan kita dikenakan bayaran yang tinggi untuk upahnya. Hasilnya.

Periksa juga minyak injin. periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran dibahagian itu. 4. Selepas semua peralatan elektronik telah dipastikan kering sepenuhnya (biasanya 2 atau 3 hari). Boleh dihidupkan injin tetapi jangan cuba jalankan kereta kerana kotak gear belum diperiksa. Sekiranya injin boleh dihidupkan. minyak injin. 3. akan berlaku litar pintas yang mana alat tersebut terpaksa di ganti. Kita ambil contoh. keseluruhan kotak gear terpaksa diganti (harga untuk kotak gear baru wira 1. Pertamanya. Enjin yang terlalu panas kerana terlalu lama dihidupkan selepas membuat perjalanan jauh boleh mengundang bahaya sekiranya lambat bertindak kerana boleh menyebabkan kenderaan terbakar atau meletup. . kos cuma akan melibatkan upah. Kurang Air Antara Faktor Enjin Terlalu Panas Enjin yang terlalu panas berpunca daripada pelbagai faktor termasuk kurang air dalam radiator.RM1500 bergantung kepada jenis kereta. 2. Langkah pertama. warnanya akan bertukar menjadi warna air bandung (merah susu). cc dan pilihan pengguna. berhentilah ditepi jalan dengan tempat teduh.(untuk kereta suntikan elektronik) dan sekiranya masih terdapat saki baki air di dalam alat berkenaan. bogelkan kereta anda keseluruhannya termasuk kesemua penutup alat elektronik. kerosakan pada sistem saluran petrol. minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara (original). ia tidak dapat berfungsi dengan baik dan peralatan yang berkaitan dengannya akan rosak. Periksa minyak kotak gear. waranti kereta akan termansuh apabila kita mengubahsuai sistem elektirk kereta termasuk sistem audio kereta kerana apabila sensor tidak menerima jumlah elektrik yang cukup. Jika bercampur air. biasanya ia berwarna merah dan kalau bercampur air. Selepas itu.6 auto adalah lebih kurang RM7000). Ulang tindakan ini sehingga minyak kotak gear menjadi betul-betul merah jernih atau tidak bercampur air. Tindakan di atas juga akan menyebabkan kesemua sensor yang biasanya akan beroperasi semasa kita menyalakan suis injin kita terbakar dan biasanya satu sensor harganya tidak berapa mahal tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi boleh menyebabkan kos yang tinggi. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga 7-8 kali dan akan menggunakan lebih kurang 15-20 liter minyak kotak gear. Dan tidak terkecuali periksa minyak petrol. Apabila sampai ke bengkel. Pastikan minyak injin tidak bercampur air. jalankan kereta untuk 2-5 minit dan periksa kembali minyak gear. paip radiator tersumbat. Pastikan ianya tidak berair. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. Kos untuk sebuah kotak komputer adalah lebih kurang RM1000 -. sensor untuk mengesan atau untuk mengarah minyak kotak gear mengalir dengan baik di dalam kotak gear apabila tidak berfungsi akan menyebabkan pengagihan minyak kotak gear tidak sekata dan paling lama kotak gear tersebut boleh berfungsi dengan baik adalah 2 hingga 3 bulan. masalah cekam. murahlah belanja jika tidak mungkin akan mencecah ribu-ribu. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada termostat sistem penyejuk. Kalau berair maksudnya air telah masuk ke dalam injin. Periksa palam pencucuh kereta anda. Selain itu sistem penyalaan kurang tepat. ekzos tersumbat. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa satu daripada punca yang dinyatakan tadi. tukar minyak gear. Sekiranya tiada kerosakkan yang melibatkan peralatan elektronik. Ini adalah salah satu sebab kenapa apabila kita membeli kereta baru. Apabila enjin terlalu panas.

Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat dan perkuatkan dengan kawat. gunakan kawat sebagai ganti. kita perlu belajar cara menghidupkan enjin apabila bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. Pertamanya. Cara Mengatasi Masalah Enjin Tidak Berfungsi Enjin adalah elemen terpenting bagi sesebuah kenderaan. Untuk membaikinya. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira sepuluh minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Namun. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. ada ketikanya jika tidak bernasib baik. sebab dan pembaikan yang boleh dilakukan. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan menganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Dalam keadaan itu. Sekiranya ada kebocoran.Ada beberapa kemungkinan kerosakan yang boleh terjadi berdasarkan gejala. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. Jika ada masalah dengan sistem pemula (starter). matikan enjin. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah . Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip radiator dengan jumlah yang banyak. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. membuka bonet. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa kebengkel berhampiran. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. ia boleh menjadi panas. Isikan air kedalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. Air didalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja dengan lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar dari radiator. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. Jika ada kebocoran. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. buka tutup radiator dulu dan ketukkannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain.Selepas itu periksalah tali kipas. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. enjin tidak dapat dihidupkan walaupun kunci sudah diputar ke arah start. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. Sekiranya ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator.

Satu lagi masalah yang mungkin dihadapi ialah motor starter berfungsi tetapi enjin tidak dapat dihidupkan. nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut: Hidupkan enjin dengan menolak kenderaan (untuk kereta manual). Apabila kenderaan sudah bergerak cukup cepat. adalah lebih baik bawa ke bengkel untuk dibaiki Enjin Kereta Dimasuki Air . adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup. Jika melimpah pula (karburator basah). Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar. Prosedur kedua-dua cara itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik. Justeru. Pijak pedal petrol sepenuhnya. Kejadian itu bukan kali pertama terjadi. Dalam hal ini.kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain. Meskipun demikian. tetapi enjin tidak dapat berfungsi. kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. Pertama. Dan dalam keadaan lain pula. Biasanya. keluarkan minyak daripada karburator. pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. enjin sukar distart kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak. maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. maka lepaskan pedal. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. sedangkan karburator tetap melimpah. Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik. Pelan bersiar-siar ditangguhkan sehingga masalah diatasi. jika tidak tahu membetulkan sendiri. enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan. enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. Ketika suis kontak starter diputar. Apabila enjin sudah dapat berfungsi. Meskipun bateri dalam keadaan lemah. Apabila keadaan itu terjadi. perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki. gigi motor starter atau roda daya rosak. apabila proses mampatan dapat berjalan lancar. motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar. Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. Menggunakan prosedur yang sama. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi. Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi. Kini mereka meneruskan misi untuk mengesan masalah yang terjadi. ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan. jalankan motor starter. ketika suis kontak starter diputar. ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi. motor starter berfungsi tetapi gandar enjin tidak berputar. mungkin kerana tersekat habuk. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang. enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar. Dalam keadaan itu. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama. antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter. kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya.

Kemudian. minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara. Ada tiga aspek sebagai panduan jika berdepan situasi sedemikian. galas dan bearing. banjir kilat adalah antara perkara ‘menakutkan’ bagi pemilik kenderaan. Jika keseluruhan kereta dan bahagian enjin tenggelam. Minyak enjin juga perlu diperiksa sama ada ia tercampur dengan air atau tidak. Selepas kesemua peralatan elektronik kering sepenuhnya (kebiasaannya dua hingga tiga hari). Iaitu:• • • • • Pastikan tiada kebocoran pada bahagian bawah kenderaan Semua pintu mempunyai dakapan (seal) yang baik Pastikan tiada kebocoran pada bahagian injin. Kemudian minyak kotak gear perlu diperiksa. buka keseluruhan kereta anda termasuk penutup alat elektronik. periksa kereta anda selepas banjir surut. Sekiranya enjin boleh dihidupkan. Sekiranya tiada kerosakan yang membabitkan peralatan elektronik. tanpa disedari kereta anda sudah ditenggelami banjir akibat hujan lebat yang berterusan. Tatacara Memandu Ketika Hujan Memandu ketika hujan lebat memberi kelebihan serta kesan baik untuk sistem penyejukkan. Tindakan ini selalunya dilakukan oleh ejen bengkel atau pemilik trak penunda yang tidak bertanggungjawab supaya anda membayar kos yang lebih tinggi untuk membaikinya. Apabila tiba di bengkel. Tindakan berkenaan boleh menyebabkan semua sensor yang menyalakan suis enjin akan terbakar. tetapi pada masa yang sama pandangan pemandu kurang jelas manakala permukaan jalan yang basah dan licin boleh mengakibatkan peratusan kemalangan yang tinggi. Palam pencucuh juga perlu diperiksa dan pastikan ia tidak berair. tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi itu boleh menyebabkan kos yang berlipat ganda. Apabila ini berlaku. Ini kerana air boleh memasuki bahagian yang bocor akibat tekanan arus tinggi dan ketika meredah jalan dinaiki air Sistem klac. warnanya akan bertukar kepada merah jambu. aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik enjin termasuk kotak komputer (untuk kereta suntikan elektronik). Jangan sekali-kali menghidupkan enjin kereta kerana ia akan mengakibatkan anda terpaksa membayar kos yang berlipat ganda. Jika sebaliknya. kotak gear. Namun kos berkenaan dapat dikurangkan jika tip ini dapat diamalkan. Begitu juga dengan petrol. kosnya tidaklah begitu mahal. ia mungkin boleh mencecah ribuan ringgit. minyak kotak gear diperiksa sekali lagi dan ulang proses ini sehingga ia betul-betul menjadi warna merah dan tidak lagi bercampur dengan air. Ketika anda sibuk di pejabat. kos mungkin hanya membabitkan upah mekanik. minyak gear perlu ditukar dan enjin perlu dihidupkan dalam masa dua hingga lima minit. Dalam keadaan biasa ia akan berwarna merah tetapi jika bercampur dengan air. Jika bercampur air. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga lapan kali dan akan menggunakan lebih kurang 15 hingga 20 liter minyak kotak gear. minyak enjin. sistem brek serta brek tangan dalam keadaan baik Keadaan bunga tayar yang baik bagi cengkaman sepenuhnya . litar pintas boleh berlaku dan alat itu terpaksa diganti.BAGI anda yang tinggal di Kuala Lumpur. Sekiranya masihada saki-baki air dalam alat berkenaan. Ini kerana apabila enjin cuba dihidupkan dalam keadaan demikian. Aspek pertama berkaitan kenderaan yang dipandu. enjin boleh dihidupkan tetapi tidak perlu digerakkan kerana kotak gear belum diperiksa. Harga sebuah sensor tidaklah mahal. ia pasti membabitkan kos baik pulih yang tinggi.

Cuba periksa tayar kereta anda. Selepas itu uji lagi sistem brek sehingga prestasinya memuaskan sebelum memandu laju 6 cara jaga tayar TAYAR komponen paling utama dan terpenting bagi sesebuah kenderaan. Jika penyambung itu mempunyai ketinggian yang sama dengan bunga. Iaitu:• • • • Beri laluan kepada kenderaan berat dan anggarkan ketinggian air yang diredah dengan melihat had tinggi tayar Sekiranya paras air dibawah satu kaki. Perhatikan di antara satu bunga tayar dengan satu bunga tayar lain terdapat satu penyambung. Berikut beberapa panduan apabila anda mahu menukar tayar kereta. ini bermakna ia perlu ditukar dalam tempoh tiga hingga empat bulan. Hadkan kelajuan antara 5 hingga 15 kmj dan jarakkan kenderaan anda dengan kenderaan dihadapan. Jika rosak. jika Proton Wira 1.• Pengelap (wiper). • KEDUA . khususnya penunggang motosikal dan pejalan kaki terkena tempias atau percikkan Selepas meredah jalan dinaiki air. • PERTAMA Pilih saiz yang sesuai dengan keupayaan kereta kita.3 dan hendak menggunakan sport rim. ulangi proses diatas. Ini bagi mengelakkan percikkan air membasahi injin khususnya bahagian sistem penyalaan Elakkan memendu laju kerana ia boleh menyebabkan bahagian injin dibasahi air dan pengguna jalanraya lain. bergantung kepada sekerap mana anda menggunakan kenderaan. cukuplah setakat saiz rim 14 inci kerana jika menggunakan saiz 15 inci. ia boleh menyebabkan kemalangan. elakkan terus memendu laju kerana sistem brek tidak berfungsi sepenuhnya berikutan permukaan brek yang basah. kekuatan pecutan kereta akan menurun. Bagi mengatasi masaalah ini ada beberapa panduan yang boleh dipraktikkan iaitu: o Gunakan gear 1 dan 2 bagi kenderaan menggunakan sistem gear manual dan gear 1 bagi sistem automatik o Tekan pedal brek serentak dengan pedal minyak bagi menghasilkan kepanasan pada permukaan brek o Bagi kenderaan pacuan 4 roda. sekali gus mengancam nyawa pemandu dan penumpang tanpa diduga. pemanduan boleh dilakukan tetapi pemandu perlu memendu secara perlahan. horn dan sistem elektrial iaitu bahagian lampu depan dan lampu kenderaan mestilah berfungsi dengan baik Aspek kedua berkaitan langkah yang perlu diambil oleh pemandu ketika meredah jalan yang dinaiki air. speedometer tidak merekodkan bacaan tepat. Proses ini akan mengeringkan permukaan brek o Uji tindakkan diatas berulangkali pada jarak 20 hingga 30 meter sahaja o Uji sistem brek pada kelajuan 20 kmj o Sekiranya brek gagal berfungsi. gear automatik sama seperti gear manual. semua peralatan penyerap hentak akan lebih pendek jangka hayat. Sebagai contoh.

Harganya seperti barangan '2' di atas dan perbezaan barangan sangat sukar dilihat. ketebalan (dari rim ke permukana jalan) adalah 50 peratus daripada kelebaran 205 mm dan untuk kegunaan rim bersaiz 16 inci. Barangan ini sangat berkualiti dan terjamin ketahanannya. 1. 2. Maklumat ini kita boleh gunakan untuk tujuan keselamatan.Selepas mendapat saiz sesuai. Spare part tiruan yang dibuat di Malaysia atau di negara lain yang mana harganya sangat murah tetapi kualiti dan ketahanan barang tidak dapat ditentukan. kebanyakan tayar berkenaan dibuat berdasarkan iklim dan apabila digunakan di Malaysia yang panas terik. Spare part original daripada negara pengeluar seperti Jepun dan UK. cuba perhatikan rangkaian nombor dan huruf yang tercetak timbul di permukaan tepi tayar. Kualiti terjamin dan biasanya diberi jaminan oleh penjual. jangka hayatnya lebih pendek. Huruf VR bermaksud. Caranya. Spare part recon. Biasanya harganya sangat mahal dan hanya boleh didapati daripada pengedar yang sah. Mengikut piawaian tayar antarabangsa. Bagaimanapun. Barangan ini sangat merbahaya kerana ia boleh menyebabkan kerosakan yang teruk kepada injin kereta sekiranya kita menggunakannya. 4. sekarang ni di pasaran terdapat sekurang-kurangnya lima grade spare part. • KEENAM Sekiranya kadar kehausan bunga di bahagian tepi kiri dan kanan lebih cepat berbanding di tengah. Biasanya penjual akan memberi jaminan terhadap barangan ini. Sebenarnya rangkaian nombor ini memberikan kita maklumat mengenai tarikh tayar dikilangkan (minggu dan tahun). • KETIGA Mengenai saiz. ia hanya boleh bertahan selama dua tahun selepas dikilangkan. . yang di recon di Malaysia. • KELIMA Tayar sepatutnya ditukar kedudukannya setiap tiga bulan. • KEEMPAT Kebanyakan kita lebih suka memilih tayar import. Sebagai contoh 205/50 VR 16 bermaksud tayar itu mempunyai kelebaran 205 mm. Spare part original tetapi dibuat di Malaysia dibawah lesen pengeluar. Terdapat satu rangkaian nombor yang dicetak tenggelam ke permukaan tepi tayar. 3. Tips Membeli Spare Part Untuk pengetahuan semua. ini bermaksud selama tekanan angin tayar kurang. Harganya murah sedikit berbanding dengan barangan '1' di atas. tayar depan kiri ditukarkan ke kanan belakang dan tayar depan kanan ditukarkan ke kiri belakang. tayar itu sesuai untuk kelajuan sehingga 240 km/j tanpa menjejaskan kekuatan dan ketahanan tayar.Perhatikan di bahagian tepi tayar.

Berhati-hati dengan penjualan minyak injin murah kerana minyak itu biasanya adalah minyak recycle atau recon. jangkahayatnya tidak lama. absorber. Spare part secondhand (kedai potong). minyak akan keluar melalui 4 lubang di sekeliling batang absorber tersebut. 3 atau 4. brake pad.Nyalakan lampu sebelah dalam kenderaan dan lampu isyarat kecemasan. Klutch plate pula kia dapat lihat perbezaan warna dan keusangan di antara pepaku atau rebet yang digunakan untuk melekatkan pad klutch dengan pepaku/rebet asal. kekemasan barangan dapat kita lihat dari segi cetakan nombor part dan satu cara untuk mengujinya. Selepas menggunakan barangan '3' selama 3 bulan atau lebih. 2. Kita ambil contoh. Bukan minyak saja. tanya penjual samada barangan yang hendak dibeli adalah barangan 1.Jika kenderaan berhenti di selekoh atau atas puncak bukit dan kawasan bahaya. malam dan hujan. lubang tu dah di tutup oleh skru atau bebenang untuk kegunaan skru seperti absorber adjustable. oil filter. 3 dan 4 cuma boleh dilihat sekiranya terdapat dua barangan yang sama jenis tetapi berlainan kategori. Kalau boleh keluar cetakan nombor itu maka ia adalah barang '3'. biasanya kita akan mendengar bunyi seperti belt longgar dan biasanya mekanik akan cuba untuk adjust.Pastikan peralatan kecemasan diletakkan dalam jarak 5 meter di belakang kenderaan. Kami akan menerangkan tentang perbezaan barangan 1. Kalau absorber dah rosak atau oil sealnya dah bocor. kelembutan getah beltnya dapat kita rasa. klutch plate. plag. .Berikan isyarat dan susur keluar di bahu lebuh raya dengan perlahan. Biasanya penjual akan memberikan jaminan yang terhad untuk barangan ini. Tapi absorber recon. Barangan ini boleh dikatakan 100% original tetapi terpakai. keluarkan penumpang jauh dari aliran lalu lintas. Timing belt. Terpaksa Berhenti di Lebuhraya: . gunakan kuku tangan kita dan cuba kikis cetakan nombor part pada belt. 2.5.Angkat bonet dan dapatkan bantuan. Harganya boleh dikatakan separuh daripada harga barangan '1'. Bagaimana nak mengenali barangan ini kesemua barangan ini. . Tapi kalau kuku kita yang nak tertanggal. air filter. pastikan sebelum membeli spare part. . 3 dan 4. Disini tidak dapat diterangkan dengan lebih lanjut kerana perbezaan antara barangan 1. Minyak injin biasanya akan melekit bergantung kepada kadar kelikatannya tetapi minyak recon kalau kita rasa kita akan dapati ianya kurang melekit dan berbau seperti benda terbakar. . . ia barangan '1' atau '2'. cuba perhatikan dibahagian steel berkilat yang masuk ke dalam absorber. untuk timing belt belum pernah pihak kami jumpa barangan '4'. Plag tidak dapat dikesan perbezaannya tetapi selepas menggunakannya pasti kita akan tahu kerana plag recon. Akhirnya. . Kualiti bergantung kepada jenis barangan dan kenderaan.Lampu hadapan dinyalakan rendah pada waktu senja. Dicadangankan beli barangan 1 atau 2 walaupun harganya mahal sedikit tetapi ianya dapat menjimatkan kita dalam jangka panjang. Timing belt original (1) jika kita pegang. Panduan memandu ketika kecemasan A. Untuk absorber.

Cari jarum pemeriksa minyak injin.Lindungi mata dengan memakai kaca mata. Tekanan yang sesuai ada di catatkan di bahagian dalam tiang B (tiang antara pintu depan dan belakang) sebelah pemandu. pergi ke pam minyak dan periksa tekanan tayar. Setiap 3 bulan (kalau setiap hari guna kereta untuk ke tempat kerja. masukkan sedikit minyak injin sehingga ke paras yang saya katakan tadi. . Tiada benda pelik melekat di bahagian tayar atau mana-mana bahagian kereta. pastikan minyaknya mencukupi. pergi ke kedai tayar dan rotate tayar mengikut aturan yang sesuai (rujuk kepada tip saya mengenai tayar). Seminggu sekali kalau boleh. Buka penutup minyak brek (Botol besar dekat body di hadapan pemandu dalam bonet injin).Perlahankan kenderaan. Jangan cuba membelok ke sebelah kanan kerana pemandu kenderaan mungkin terkejut dan melanggar anda. jika kereta berhenti. Sampai simpang tekan brek. Sebelum hidupkan injin. Setiap 5. . Menghadapi Kemalangan: . Cabut dan lapkan minyak di jarum tersebut dan kemudian masukkan kembali jarum tu. Bilang sampai lima dan cabut kembali. kereta tak berhenti jadi dia berhenti dengan bantuan belakang wira aeroback dan kena bayar RM1000 untuk tukar bumper. start injin terus jalan. masuk kereta. Cermin Hadapan Pecah: . Pastikan ianya berada pada aras antara minimum dan maksimum. tukar penapis minyak . . Lakukan perkara yang sama seperti yang pertama. onkan suis dan tunggu apa-apa lampu yang sepatutnya padam sebelum injin hidup terutama kalau pakai satria GTI. Tips Jaga Kereta Perhatikan tayar cukup angin. cari jarum yang lebih kurang sama bentuknya tapi berada di sebelah yang bertentangan dengan jarum yang pertama (untuk periksa minyak gear box). lampu belakang wira aeroback tu.Rentang gebar atau kain atas papan pemuka dan letakkan serpihan kaca atas gebar atau kain berkenaan. Periksa juga tekanan tayar simpanan. Sebelum memulakan perjalanan. Untuk kancil ia ada di bahagian depan dekat belt yang bergerak kalau injin hidup (pemegang warna kuning). baru boleh jalan sambung jalan. Bila injin dah hidup jangan terus jalan. . Kalau bawah daripada minimum.Gantikan cermin hadapan yang pecah dengan segera.Bunyikan hon dan nyalakan lampu hadapan. buka penutup bateri dan periksa air bateri. Minyak mesti berada pada aras di antara minimum dan maksimum. jenguk melalui tingkap dan berhenti di tempat yang selamat. hidupkan injin dan tunggu sehingga injin melahu padar kadar RPM yang normal kemudian baru jalan. Pernah terjadi kepada seorang kawan.000 km pergi ke workshop. Hala ke arah bahu jalan di sebelah kiri dan pandu keluar dari jalan raya. Buka bonet injin. Tekan brek dan lepas kemudian jalan ke depan sedikit dan tekan brek. Untuk kereta auto. pastikan lampu "engine check" padam sebelum hidupkan injin. tukar minyak injin (jika gunakan minyak biasa). Sebulan sekali. Pastikan ia berfungsi.Had laju yang rendah boleh mengurangkan daya impak. C.B. periksa lampu brek ketiga dan semua lampu brek.

terutama kusyen kereta kita (cuba tepuk kusyen kereta kita. Namun. Untuk mengetahui berat maksima melambangkan nombor "82" kami perlu merujuk kepada carta "index keupayaan mengangkut tayar berat" yang ditetapkan diperingkat antarabangsa. sesiapa saja dapat memahami maklumat ini untuk membuat pilihan tayar yang tepat bagi kenderaan mereka. Oleh kerana terlalu l Makna Nombor Pada Tayar Sebenarnya. kita perlu darabkan 4 kali untuk memperolehi kapasiti memikul berat kenderaan dengan empat tayar. Sebagai contoh. ia boleh dilakukan pada 1. ketinggian tayar adalag 70% kelebaran tayar itu. cara paling tepat memahaminya adalah dengan memilih satu contoh tayar dan menelitinya sedikit demi sedikit. Jika ingin menukar kepada tayar dengan diameter lebih besar. Di bawah ini adalah panduan untuk makna nombor yang paling penting bagi sebuah tayar. Fungsi minyak pelincir sejukkan geseran silinder MINYAK pelincir atau lazim disebut minyak hitam (walaupun tidak berwarna hitam) cukup penting bagi membolehkan enjin berfungsi dan kereta boleh bergerak dengan lancar. (contoh: 475 x 4 = 1900 kg) Huruf "H" yang terakhir adalah menyatakan kelajuan maksima bagi sesebuah tayar yang direka. Tayar binaan radial tidak mempunyai tiub dan memberi prestasi lebih bagus. Dibawah adalah senarai carta kelajuan maksimum seperti yang dilambang oleh setiap huruf abjad.000 atau 10. kita akan teliti nombor berikut: 175/70R13 82H. iaitu jarak diukur dari sisi ke sisi. Tayar profil rendah memberi prestasi pengendalian keseluruhan yang lebih bagus walaupun aspek keselesaan mungkin boleh terjejas sedikit. Nombor 175 yang pertama dalam siri merujuk kepada lebar itu dalam milimeter. nombor 82 bermakna tayar mampu memikiu berat maksima 475 kilogram. Angka 13 merujuk kepada garis pusat (diameter) rim untuk membolehkan tayar dimuatkan. setiap minggu atau 2 atau 3 minggu sekali. Dalam contoh. Berat maksima meujuk kepada setiap tayar. Nombor 70 menyatakan nisbah aspek (aspact ratio) tayar atau ketinggian tayar berbanding dengan kelebaran tayar itu.000 kilometer mengikut jenis dan grednya. Ia perlu ditukar pada setiap 5. Biasanya tayar dengan nisbah aspek 55 kebawah diklasifikasi sebagai tayar profil rendah. anda juga perlu menukar rim kepada diameter sama. Huruf "R" merujuk kepada binaan tayar radial dan kesemua tayar kereta menggunakan binaan radial sejak 20 tahun lalu. Taraf kelajuan H dalam contoh bermakna bahawa tayar ini boleh mencapai dan mengekalkan kelajuan sejauh 210 km/j. biasanya jika lebih besar nilai angka ini lebih lebar tayar itu. setiap tayar mempunyai maklumat yang terperinci berhubung jenis. . bagi kereta baru yang kali pertama menukar minyak hitam. sebagai contoh. termasuk minggu dan tahun keluaran.setiap 2 kali tukar minyak injin dan tukar plag setiap 3 kali tukar minyak injin. Nombor 82 melambangkan indek keupayaan mengangkut berat tayar itu. ia juga bertujuan menyejukkan geseran kepada silinder dengan mengasingkan udara panas ke bahagian lain. saiz dan keumpamaan. perhatikan habuk keluar dari kusyen). Dan yang terakhirnya. Penggunaan minyak pelincir juga mengelakkan komponen enjin berkarat selain memendapkan bahan bakar. pergila vacum kereta kita.000 kilometer pertama seperti yang disyorkan oleh pengeluar dan pengedar. Selain menggerakkan komponen dalam enjin seperti omboh dan bebola besi. Kalau kereta model lama (kancil 660 sehingga 1996) yang pakai "Petnam" atau contact point. suruh meknaik cuci contact point setiap 3 kali tukar minyak injin dan tukar setiap 9 kali tukar minyak injin.

200 km/j H-210 km/j V-240 km/j Z-melebihi hadlaju 240 km/j W-270 km/j Y-300 km/j Untuk tayar yang mempunyai keupayaan mengatasi kelajuan 270 km/j.S-180 km/j T-190 km/j U. huruf ZR akan digunakan. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful