Tips Penjagaan Kereta Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa

apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama, kehausan tayar depan tidak sama, kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang, penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang.

Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa, lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. Untuk itu, punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak, terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak, biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. Namun demikian, anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik, pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km. Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. Jadi, jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan, keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. Kemudian periksa kehausan tayar depan, sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm. Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. Namun demikian, jika getaran masih terasa juga, sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan; atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang. Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda. 'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya, atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. Jadi, banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'; beberapa kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html Punca Penggunaan Minyak Petrol Bertambah Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran, permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi, penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat.

Selain itu, ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat, plag haus, suis pemutus arus terbakar, mampatan tidak cukup, injap yang tidak berfungsi, ekzos tersumbat, masalah pada cekam atau brek bergesel. Bagi mengetahui puncanya, pertama, pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan.

Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu, bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. Bagaimanapun, jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol, ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor, buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali. Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda. Sehubungan itu, adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan, periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. Selain itu, perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Antaranya, menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya, tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan. Sehubungan itu, apabila anda melakukan pelarasan enjin, ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih. Di samping itu, anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa.

Oleh itu, anda perlu perhatikan dalam but kereta anda, mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Ia pasti menambah beban enjin. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan.

Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut.

Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html

Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat

Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah, penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat, kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng, kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini, mula-mula periksalah tekanan tayar hadapan dan pelinciran sambungan rod stereng. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah, tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung. Kemudian periksalah adakah sambungan dan skru sistem pengemudian cukup ketat. Antara bahagian yang harus diutamakan pemeriksaannya termasuk kotak gear stereng, sambungan bebola atau gantungan depan termasuk hujung dan pangkal rod pengikat. Untuk mengetahui kerosakannya, putarlah stereng ke kiri dan ke kanan. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh, kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan. Sistem pengemudian mempunyai peranan yang sangat penting, maka waspadalah terhadap pelbagai kelainan yang wujud. Dalam keadaan lain pula, ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar, stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. Jadi, stereng terpaksa dipegang dengan kuat untuk mengelakkannya terus berputar ke satu arah. Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan tekanan tayar kiri dan kanan yang tidak sama, diameter rim kiri dan kanan yang tidak sama, penyelarasan penjajaran roda depan kurang tepat, pegas (spring) gantungan depan yang sudah lemah, patah atau kurang baik pemasangannya, penggalas roda depan sudah rosak atau kurang baik penyelarasannya dan brek dari salah satu roda depan atau belakang bergesel. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, pertama pastikan bahawa beban kenderaan cukup seimbang. Kemudian periksalah sama ada kedua-dua tayar depan dan belakang sama tekanannya. Jika tidak, samakan. Pandu kenderaan perlahan-lahan di atas jalan datar. Luruskan arah kenderaan, rasa dan perhatikan bagaimana kenderaan berjalan. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah, hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya. Diameter luar rim kiri dan kanan (untuk roda depan dan belakang) harus sama. Kemudian periksa adakah salah satu pegas depan sudah lemah atau patah. Selain itu, ada kemungkinan juga penyelarasan brek kurang baik atau hanya sebelah yang berfungsi. Kerosakan pada sistem kemudi boleh menjejaskan sistem keselamatan. Oleh itu, penjagaan aspek penjajaran roda depan tidak boleh dipandang ringan. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html Sistem Brek

Seperti yang kita tahu. Lebih baik sekiranya semasa anda membeli haftcut kereta anda. . Keadaan ini berlaku kerana pelapik brek tidak kembali terapung apabila kita lepaskan brek dan terus mencengkam disk. Jika tidak pasti tanya mekanik kerana kesilapan minyak brek boleh menyebabkan keseluruhan sistem brek kita akan mengalami kerosakan terutama pada seal yang diperbuat daripada getah. minta mekanik memeriksa kesemua disk dan drum brek termasuk pelapik brek. Pastikan pelapik brek betul betul terapung di antara dua angkup dan disk berada di tengah. Kerosakan yang selalu berlaku adalah brek 'jam'. pastikan pelapik brek tidak menyentuh drum atau kesan geseran yang kelihatan adalah sama rata. pastikan minyak brek yang betul spesifikasinya. minta mekanik menilai samada boleh pakai lagi atau tidak. Jika tidak rata. Kereta Baru Semasa service pertama. brek sangat penting dalam sebuah kereta. Untuk drum. Kesemua peralatan asas yang di atas mestilah dijaga dengan baik supaya brek berkesan. Kesan calar ini boleh menjadi penghalang pelapik brek mencengkam disk atau drum. Dan kebetulan semasa keluar dari bengkel. Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. saluran minyak. minta mekanik periksa kerana perkara ini akan menjadi masalah bila ia dibiarkan. 5. pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem brek original yang ada pada kereta anda. Jika kita hendak menukar pelapik brek. padel brek (tempat tekan brek). Sekiranya terdapat kesan calar pada disk atau pada drum. pelapik brek (pad brek). JANGAN SEKALI-KALI MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK BREK BERADA DI BAWAH PARAS MINIMUM. saya cadangkan asah kembali disk atau tukar drum kepada yang lebih baik. Pastikan minyak berada diparas antara minimum dan maksimum. Semasa menambah minyak brek. Pernah terjadi kereta kancil yang telah di tukar injin kepada Mira L5 tapi sistem breknya masih original. anda abaikan sistem brek anda. periksa pelapik brek. Sekiranya minyak brek sudah kotor(keruh warnanya). brek akan kurang berkesan. Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai "kuasa kuda membrek" atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas). 6. periksa paras minyak brek kereta anda (botol minyak depan vacum pam). minta mekanik memeriksanya. Cara Penjagaan Sistem Brek. beli bersama sistem brek kereta tersebut dan pasangkan pada kereta anda. Setiap sebulan sekali. Sekiranya terdapat kesan lelehan minyak brek (kelihatan cat atau apa-apa bahan berasal dari petroleum mencair) pada mana-mana bahagian. tabung minyak injin. Jangan kerana nak jimat. minta mekanik periksa sistem saluran minyak brek atau sistem tekanan brek kerana kemungkinanatekana yang dikenakan ke atas kedua-dua brek tidak sama dan ini sangat merbahaya kepada pemanduan terutama membrek semasa kelajuan tinggi. 3. pam vacum(objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen injin). Kalau dapat minta mekanik melaraskan pedal brek supaya tidak terlalu 'makan' mengejut dan sesuai dengan panjang kaki kita. 2. minta mekanik tukar. Jangan ambil mudah perkara ini kerana kebocoran ini mungkin keci tapi akan menjadi besar semasa membrek kerana tekanan yang dikenakan ke atasnya. Dot 3 untuk kegunaan biasa (biasanya kereta yang mempunyai disk di depan dan drum di belakang) dan Dot 4 untuk kegunaan berat (untuk kereta yang mempunyai sistem 4 roda disk dan kereta berkuasa tinggi). 1. 4. Kerosakan adalah pada angkup yang mengawal pelapik brek. Perkara yang sama juga perlu dilakukan kepada brek drum. Setiap 6 bulan semasa kita hendak merotate tayar kereta kita. Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum. keadaan kecemasan berlaku dan kereta tersebut tidak dapat berhenti walaupun pemandu mengatakan dia tekan brek sampai berdiri. Pastikan lapisan pencengkam masih tebal. Sekira kita dapati pencengkam 'makan' tidak sama antara kiri dan kanan. Hasilnya.

ADA ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng. penjajaran (alignment) tayar depan kurang tepat. Semasa menuruni bukit yang curam. tukar pelapik brek kereta anda kepada yang lebih tahan panas seperti project U. tekanan angin tayar. pastikan anda mendapat kebenaran bertulis daripada JPJ kerana adalah menjadi kesalahan dan syarikat insuran kita akan melindungi anda sekira kemalangan berlaku disebabkan sistem brek dan sistem brek anda telah ditukar tanap kebenaran JPJ. pelapik brek hadapan akan lebih cepat haus daripada belakang (biasanya dua kali ganda cepatnya). Ini dapat menjimatkan penggunaan pelapik brek. 8. lampu brek ketiga. aligment tayar.kereta2u. Antara sebab keadaan ini berlaku ialah tekanan angin tayar depan yang terlalu rendah. pastikan anda lebih kerap memeriksa pelapik brek hadapan. spark plug. kehausan atau kesalahan penyelarasan alat pengemudian. stereng automatik lebih mudah dan selesa. minyak gear box. Ketika kenderaan bergerak pada kelajuan tinggi di atas jalan yang rata. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutama ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Malah terlalu banyak gerak bebas pada pengalas roda depan dan kelonggaran pada stereng (di . minta mekanik memeriksa juga minyak brek.com/archive/1. pelapik brek.7. penapis angin. Untuk kereta auto. jangan gunakan brek. roda depan terasa meliar dan stereng sukar dikendalikan. Namun. Punca keadaan ini terjadi antara lain disebabkan kehausan sambungan sistem roda kemudi terutama hujung dan pangkal rod pengikat. 9. cuma pastikan setiap kali anda hantar kereta anda untuk ditukar minyak injin. untuk tujuan meletak kereta. Sekiranya anda suka memandu laju dan secara aggresive. Sekiranya anda ingin mengubahsuai sistem brek kereta anda. aras padel brek dan clucth. penapis petrol dan sebagainya. Ini bagi memastikan sistem brek kereta anda dapat berfungsi dalam keadaan tekanan dan suhu dan tinggi dan tindakbalas brek anda akan lebih cepat apabila padel ditekan. Sumber Maklumat: http://www. kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian.blogdrive. Namun. 10. Akhir sekali. Jangan tertipu dengan mekanik yang cuma menukar minyak hitam dan penapis minyak hitam apabila kita menghantar kereta untuk di service dan kita dikenakan bayaran yang tinggi untuk upahnya. mengundur atau membelok. ada ketikanya masalah stereng berlaku ketika anda memandu laju. Dalam pada itu.html Tip Penjagaan Kereta Punca stereng kereta menjadi berat. 11. Semasa memandu elakkan kaki daripad sentiasa berada di atas padel brek. Jangan cuma tukar minyak hitam saje kerana peralatan lain perlu juga selalu diperiksa. sebaliknya gunakan brek injin (gear rendah) untuk mengawal kelajuan kereta anda. stereng automatik dan biasa memang berbeza. Keadaan ini berbahaya terutama jika kenderaan bergerak laju melebihi 100 kilometer sejam apa lagi jika melalui jalan basah dan licin. Pastikan anda menukar juga sistem saluran minyak brek anda kepada saluran bersalut steel.

Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar daripada radiator. paip radiator tersumbat. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada termostat sistem penyejuk. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. keadaan ini banyak terjadi pada kenderaan ringan. kerosakan pada sistem saluran petrol. Langkah pertama. Selepas itu periksa tali kipas. Isikan air ke dalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. Keadaan itu boleh terjadi disebabkan bolt pegas daun penyerap hentak belakang patah. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. Keadaan sistem pengemudian hendaklah diperiksa dengan teliti kerana ia berkaitan dengan keselamatan penumpang. Tetapi biasanya apabila ada kerosakan pada sistem penggerak roda depan. apabila berhadapan dengan masalah stereng sukar dikawal. Dalam situasi roda depan meliar dan stereng sukar dikendalikan adalah masalah yang sering melanda sistem pengemudian apabila terlalu banyak gerak bebas pada stereng. kenderaan tidak dapat bergerak lurus. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. Gerak bebas normal stereng adalah sebesar 10-30mm dari suatu tanda tetap. Memang sukar untuk memeriksa sendiri rod kemudi dan sambungan yang longgar. Gejala yang sama mungkin terjadi disebabkan tiupan angin sampingan yang kuat. mula-mula usahakanlah agar kenderaan dapat bergerak lurus. Akibatnya kenderaan tidak stabil dan tidak dapat dipandu dengan mudah terutama pada kelajuan tinggi. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. antara pemeriksaan dan pembaikan kecemasan yang boleh dilakukan termasuk memeriksa gerak bebas stereng. gunakan kawat sebagai ganti. sistem penyalaan kurang tepat. maka akan terjadi kenderaan bergerak dalam keadaan liar. Bagaimanapun. Kenderaan akan bergerak seolah-olah 'hanyut' ke kiri dan kanan. Enjin yang terlalu panas boleh mengundang bahaya sekiranya lewat bertindak kerana boleh menyebabkan kenderaan terbakar atau meletup. masalah cekam. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip-sirip radiator dengan jumlah yang banyak. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. Punca kerosakan radiator dan cara membaikinya RADIATOR adalah antara komponan penting dalam enjin kereta. Air dalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. Panas pada bahagian enjin berpunca daripada pelbagai faktor termasuk kurang bekalan air dalam radiator. Kerosakan sistem gantungan terutama belakang juga menyebabkan pemanduan yang tidak selesa. Periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran di bahagian itu. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini. Ketika sedang dipandu di atas jalan datar.dalam kotak gear stereng) juga boleh menjadi puncanya. buka tutup radiator dulu dan ketukkannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Cara ini lebih baik daripada membiarkan enjin kereta anda panas dan mungkin terbakar. Apabila gerak bebas stereng terlalu besar. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. Gerak bebas stereng adalah gerakan berputar stereng yang tidak menyebabkan roda depan bergerak ke kiri atau kanan. Sekiranya. Sekiranya ada kebocoran. Sekiranya keadaan itu berlaku. ekzos tersumbat. jadi bawalah ke bengkel. Sistem pengemudian lazimnya membabitkan kerangka kereta. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. Keadaan ini sering terjadi terutama pada kenderaan besar. kerosakan pada radiator boleh menyebabkan enjin panas dan pecutannya kurang baik. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Selain itu. anda tidak perlu panik sebaliknya berhentikan kenderaan dan cuba lakukan pemeriksaan. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat . Jadi. Apabila enjin terlalu panas. Jika ada kebocoran. berhentilah di tepi jalan dengan tempat teduh. Dalam keadaan itu. bahagian belakang kenderaan bergoyang kuat sehingga menjejaskan keselesaan penumpang belakang. matikan enjin. ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Pertamanya. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa salah satu daripada punca yang dinyatakan tadi.

Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. Pada terminal bateri pula jika terlihat ada endapan berwarna putih. mungkin gasket di oil sum yang rosak. Jumlah minyak pelincir boleh dipastikan dengan memeriksa tolok sukat. Untuk membersihkan enjin. biarkan ia meresap kemudian lap dengan kain kering. debu atau lumpur yang melekat pada komponen elektrik seperti alternator (motor penghidup). jangan menggunakan air kerana pada permukaan enjin ada banyak kesan minyak yang tidal dapat dihilangkan dengan air. generator. pemilik kenderaan dapat memastikan jika ada kebocoran minyak pelincir. Tapi jumlahnya tidak banyak kira-kira 1/300-1/500 daripada jumlah penggunaan petrol. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. Penggunaan air juga boleh menyebabkan litar pintas dan kereta akan meragam. Semburkan bahan berkenaan di tempat yang perlu.dan perkuatkan dengan kawat. selepas beberapa tahun. jika tahu ada kebocoran minyak pelincir. paip getah dan kabel elektrik. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Dalam keadaan biasa. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira sepuluh minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. enjin kereta dengan betul PEMILIK kenderaan suka melihat kereta bersih dan berkilat manakala bahagian enjin pula tidak comot. Baik periksa sendiri kerana jika dibiarkan juruteknik stesen minyak memeriksanya. Gris dan sisa minyak pelincir perlu dibersihkan dengan segera daripada bahagian luaran enjin kerana boleh merosakkan tali kipas. Seelok-eloknya gunakanlah bahan yang paling klasik iaitu minyak tanah untuk menghilangkan minyak dan gris pada permukaan enjin. Cara mencuci badan. pengagih dan lampu boleh menyerap wap air dan boleh menyebabkan litar pintas. Dalam keadaan biasa minyak pelincir akan berkurang menerusi pemeluwapan dan pembakaran. Ketika mencuci bahagian enjin. keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. dalam banyak keadaan anda sebenarnya membantu memajukan perniagaan mereka. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan mengganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. gasket kebuk enjin akan bocor sedikit dan minyak pelincir akan menitis. Tetapi lebih mudah lagi sekarang ada banyak bahan pencucian yang dijual di kedai aksesori untuk menghilang gris dan tar. elemen penting bagi menjamin kesinambungan kerja setiap bahagian yang bergerak. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. Selain gris. Lubang pengudaraan pada penutup bateri juga perlu dipastikan sentiasa terbuka. Ini dapat dilihat pada lantai tempat kereta diletakkan. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa ke bengkel berhampiran. Untuk membersihkan bahagian luar adalah . membuka bonet. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Endapan itu dapat dihilangkan dengan mudah tetapi jaga jangan sampai air masuk ke dalam bateri. Jika jumlah titisan itu banyak. cari segera puncanya dan tambahkan minyak pelincir jika kurang. Oleh itu. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali. ia boleh menjadi panas. Untuk membaikinya. gegelung penghidup. siramlah dengan air panas kemudian bersihkan dengan kain. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering.

Dalam keadaan asap ekzos berwarna hitam. bawalah kereta anda ke bengkel. keadaan seperti ini bagaimanapun biasa terjadi pada setiap enjin. maka jelaslah penapis udara kotor. jika kotoran tidak dapat dihilangkan.lebih mudah. Selain itu periksa sama ada injap udara (choke) tertutup. pengeluaran asap pada ekzos bagi kereta baru tidak perlu dibimbangkan. Asap hitam kerana karburator rosak. Sebenarnya dengan melihat warna daripada asap ekzos. Sabun basuh tidak sesuai dan kelorok tidak sesuai. Untuk hasil yang lebih baik setelah kereta kering sapulah wax (lilin). debu yang melekat dapat dihilangkan dengan bulu ayam. Dalam tempoh setengah jam. Penggunaan kain kering akan menyebabkan calar atau gurisan pada permukaan cat. gelang omboh. dinding silinder. ada beberapa kemungkinan yang boleh menyebabkan keadaan itu berlaku termasuk penapis udara tersumbat. Antara yang patut diberikan perhatian anda adalah dengan menjawab pertanyaan seperti berikut: Pertama. Tetapi. Setelah dibasuh. Untuk memeriksa keadaan itu. Bagaimana pula jika asap berwarna hitam? Ini bermakna berlaku proses pembakaran yang tidak sempurna kerana terlalu banyak petrol yang masuk. Minyak pelincir juga boleh masuk ke ruang bakar jika gasket di kepala silinder rosak . Selain nampak comot. setelah beberapa tahun menggunakannya. Bersihkan penapis udara itu. adakah asap kereta anda tidak berwarna atau sedikit biru. Dalam keadaan sejuk biasanya asap ekzos juga berwarna putih kerana adanya wap air. ia akan menyebabkan campuran petrol-udara berlebihan. Tindakan perlu jika asap ekzos kereta bertukar warna LAZIMNYA. Untuk mengatasinya. Apabila permukaan badan kenderaan berada dalam keadaan kering dan tidak terlalu kotor. cat akan cepat rosak. kereta anda sudah bersih dan cantik semula. injap dan laluan injap rosak. anda perlu menggunakan sabun yang sesuai untuk pencucian kereta. Lazimnya. Jika asap berwarna kuning atau coklat. anda seharusnya lega kerana ia menunjukkan proses pembakaran baik dengan nisbah perbandingan campuran petrol-udara yang tepat. Ini terjadi kerana omboh. Jika dengan kaedah itu putaran enjin bertambah tinggi dan asap tidak lagi hitam. Jika permukaan itu tidak dibersihkan dengan baik. perbaikilah kedudukannya. Langkah pertama membersihkan kenderaan ialah menghilang debu dengan membuat semburan tanpa menggunakan sabun. Asap ekzos berwarna putih apabila minyak pelincir terlalu banyak mengalir masuk ke dalam ruang bakar. kereta baru dicat dengan cat bermutu tinggi. jangan biarkan sabun melekat terlalu lama di badan kenderaan kerana ia akan meningkatkan partikel bintik-bintik putih serta bahan kimia sabun boleh memakan cat. bermakna terlalu sedikit petrol yang masuk (campuran terlalu sedikit). Hantar saja ke bengkel mencuci kereta dan bayar antara RM5 dan RM10. Apabila membasuh kenderaan menggunakan sabun. mula-mula periksa sama ada penapis udara tersumbat. Jika ini berlaku. Asap yang keluar berwarna putih atau kebiru-biruan pula bermakna minyak pelincir ikut terbakar. Jika ini terjadi. cat akan luntur dan mudah menjadi retak-retak. keringkan badan kereta dengan kain bersih. Ini menunjukkan ada yang tidak kena pada enjin kereta anda terutama bahagian karburator. wax bertindak melindungi permukaan supaya tetap menarik dan hidup. anda dapat meneliti proses pembakaran yang terjadi dalam silinder. bukalah penapis udara. Ketika enjin bergerak. Tetapi. Selain menambahkan kilat kereta. anda tentu bimbang dengan asap ekzos berwarna kelabu dan hitam. Jika tertutup atau tidak terbuka penuh ketika enjin sudah panas. injap udara (choke) tertutup dan karburator rosak. bukalah penapis udara dan lihatlah karburator dari sebelah atas. Debu dan lumpur yang melekat pada badan kenderaan akan menyerap wap air dengan cepat dan merosakkan permukaan cat. Namun jika anda mahu membasuh sendiri. Jika choke tidak terbuka penuh. gunakan kain bersih basah. Ini disebabkan kotoran berkenaan mempunyai butir debu keras dan pasir.

Wap minyak pelincir berwarna putih dan mengeluarkan bau tertentu. mungkin ada masalah lain yang perlu diteliti. selain daya enjinnya berkurangan. gejala ini kurang menjadi kepada kenderaan yang berjalan kurang daripada 100. dari gear tiga ke gear dua) dilakukan pada waktu kenderaan masih bergerak dengan kelajuan tinggi atau ketika kenderaan sedang meluncur di atas jalan yang curam). cekam atau brek yang bergesel menjadi puncanya. Tetapi. minyak pelincir akan dialirkan ke semua bahagian enjin. Bagaimanapun. Malah. Wap air yang terjadi kerana panas akan keluar bersama-sama asap ekzos menyebabkan asap berwarna putih. periksa sama ada saat penyalaan sudah tepat. Proses pemanasan juga berlaku untuk sistem transmisi serta bahagian lain yang bergerak. Jadi. brek ketat atau tekanan enjin tidak cukup. Enjin yang selalu berada dalam keadaan terlalu panas akan cepat rosak. Elakkan juga memijak injak cekam apabila tidak diperlukan dan janganlah memindahkan gear secara kasar. Ini dilakukan dengan memeriksa palam pencucuh. Janganlah biarkan enjin bekerja pada sesuatu gear rendah dengan terlalu lama. Enjin dikira sudah cukup panas apabila jarum suhu air pendingin naik sedikit.000 kilometer Pastikan enjin panas sebelum mulakan perjalanan AMALAN hidupkan enjin kereta dan terus jalan adalah tidak baik. Selain itu. Selain itu. Biasanya kerosakan sebegini terjadi kepada enjin yang sudah tua atau gasket kepala selinder bocor. Adakalanya enjin tidak mengeluarkan daya penuh bukanlah berpunca daripada masalah enjin itu sendiri. Jika dibiarkan dalam keadaan itu terlalu lama. . Namun demikian. enjin juga tidak mengeluarkan daya penuh apabila mampatan enjin tidak cukup tinggi. bukalah penutup pengagih dan periksalah suis-suis penutup arus.sehingga air dapat masuk ke dalam ruang bakar. jangan terus memecut. Kedua. antara puncanya ialah kerosakan pada sistem penyalaan. sejak kebelakangan ini pada gear ketiga kereta seolah-olah merangkak dan akhirnya terpaksa menukar kepada gear kedua dengan enjin yang mengaum kuat. Masalah berkenaan sering menjadi kekeliruan utama kerana setiap kali enjin tidak mengeluarkan daya penuh. dalam keadaan biasa kereta dapat bergerak menaiki bukit dengan menggunakan gear ketiga. contohnya gear tiga ketika mendaki bukit. kerosakan cekam (clutch). sehingga keupayaan enjin akan berkurangan. ini bermakna enjin terpaksa bekerja ketika minyak belum sampai ke setiap bahagian yang perlu dilinciri. Bergeraklah perlahan untuk beberapa ketika sebelum memecut. Masalah enjin tidak menghasilkan daya penuh juga terjadi apabila enjin terlalu panas. Periksa juga adakah cekam rosak atau brek yang bergesel. Apabila berhadapan dengan masalah ini. berjaga-jagalah. Punca enjin mengaum tetapi tidak bergerak lancar SETELAH beberapa tahun menggunakan kereta yang sama. pembrekan dan pembelokan dengan tiba-tiba. Dengan itu. periksa sama ada sistem penyaluran petrol berada dalam keadaan baik. Amalan 'tarik' gear rendah yang lama untuk kuasa pecutan juga cara yang tidak sihat untuk kesihatan kereta. Apabila nyalaan elektrik yang terjadi terlalu lemah atau tidak teratur. enjin kereta juga tidak boleh dibebani secara kasar. Apabila petrol yang mengalir ke dalam silinder tidak sesuai dengan yang diperlukan (terlalu banyak atau terlalu sedikit) keadaan itu boleh menyebabkan terjadinya campuran petrol dan udara yang kurang sempurna. Justeru. tumpuan diberikan kepada mencari masalah enjin. Selain disebabkan kerosakan dan kebocoran ekzos. biarkan dua atau tiga minit sebelum memulakan perjalanan. Masalah ini sering terjadi kepada kereta yang menggunakan suntikan terus dan selalu dipandu laju dalam perjalanan jauh. Cekam rosak atau brek yang bergesel menyebabkan keupayaan enjin tidak dapat disalurkan dengan baik sehingga menyebabkan gejala yang sama dengan keadaan enjin tidak mengeluarkan daya penuh. tidak kira gear manual atau automatik. Ada ketikanya anda berasa enjin kereta sudah mengaum tetapi kereta tidak meluncur laju. Seterusnya. Untuk menjaga agar kenderaan dapat digunakan dalam tempoh yang panjang juga. elakkan juga terlalu kerap menggunakan brek di atas jalan yang curam atau pada kelajuan tinggi untuk mengelakkan masalah sekatan wap. Sebaik-baiknya setelah enjin dihidupkan. enjin terlalu panas. Jika enjin terus dibebani sebelum dipanaskan. kecuali dalam keadaan terdesak. Keadaan sebegini biasanya mudah dirasai ketika mendaki bukit. enjin juga akan terlalu panas. penyaluran petrol kurang tepat. sedangkan dalam banyak keadaan. Selain itu. perlu juga periksa sama ada penapis udara tersumbat oleh kotoran. anda mungkin berhadapan dengan situasi bahawa enjin tidak menghasilkan daya pecutan penuh. apabila berhadapan dengan keadaan itu pemeriksaan terhadap sebab-sebab dan pembaikan kecemasan sebegini boleh dilakukan: Pertama. biasanya dapat dibezakan antara warna putih wap dan putih akibat minyak pelincir. pemandu disarankan jangan selalu melakukan pemecutan. Ketika proses pemanasan. Ini penting bagi memastikan enjin dalam keadaan panas. Apabila sudah mula memandu. setiap bahagian yang bergeseran akan mengalami kehausan akibat geselan yang berat sehingga enjin akan lebih cepat rosak. Enjin juga akan bekerja melebihi had maksimum putaran gandar dalam keadaan melahu atau pada waktu pemindahan gear ke posisi yang lebih rendah (contohnya.

000 kilometer atau enam bulan atau mana-mana yang terawal bergantung kepada jenis model kenderaan. minyak pelincir akan bercampur komponen kekotoran bahan bakar yang perlu dihapuskan ketika minyak pelincir itu disalurkan ke luar. Keadaan ini perlu kerana penggunaan bahan api paling minimum dapat menjimatkan perbelanjaan petrol. keadaan itu mungkin tidak berpunca daripada minyak. Cara terbaik menjimatkan petrol dan mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. Namun. Selain itu. periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak terdapat di pasaran. eloklah dihidupkan enjin itu untuk beberapa minit terlebih dulu. karbon dan kerak yang terjadi hasil pembakaran dalam bahagian berkenaan. ia juga bertujuan menyejukkan geseran kepada silinder dengan mengasingkan udara panas ke bahagian lain. ia akan menjadi kotor akibat bahan bakar dalam enjin termasuk percampuran dengan air. Sementara itu. apabila sudah kotor. Ini kerana pada masa itu. ia boleh dilakukan pada 1. Lazimnya. Cara Terbaik Jimatkan Petrol Pengguna kenderaan bermotor akan berusaha mengurangkan kadar penggunaan bahan bakar ke tahap paling rendah. Peralatan lain yang diperlukan ialah jack atau bicu untuk mengangkat bahagian kereta bagi memudahkan anda memutarkan skru pada kotak minyak pelincir. Jadi. proses penggantian minyak berkenaan terjadi dalam tempoh singkat menyebabkan ia menjadi hitam dan kotor lebih cepat berbanding dalam keadaan biasa. Ia perlu ditukar pada setiap 5. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Jika enjin kereta tidak cukup panas ketika anda bercadang menukar minyak pelincir. Masalah itu berlaku mungkin akibat proses penyesuaian bahagian terbabit menyebabkan berlaku kehausan sehingga minyak pelincir akan mengandungi serbuk logam. minyak itu perlu diganti baru dengan segera untuk mengelakkan kerosakan pada bahagian enjin.000 atau 10. Jadi. Adalah lebih baik jika minyak hitam dikeluarkan sehingga titisan terakhir. Selain menggerakkan komponen dalam enjin seperti omboh dan bebola besi. Oleh itu. minyak pelincir ditukar setiap kira-kira 5. perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta.Fungsi minyak pelincir sejukkan geseran silinder MINYAK pelincir atau lazim disebut minyak hitam (walaupun tidak berwarna hitam) cukup penting bagi membolehkan enjin berfungsi dan kereta boleh bergerak dengan lancar. Apabila keadaan itu berlaku. adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya yang tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan.000 kilometer mengikut jenis dan grednya. Keadaan itu mungkin berpunca daripada beberapa faktor terutama bagi enjin yang masih baru atau bahagian enjin yang baru diganti seperti dinding silinder atau omboh.000 hingga 8.000 kilometer pertama seperti yang disyorkan oleh pengeluar dan pengedar. . Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan. pemilik kenderaan perlulah membaca buku panduan yang disediakan oleh syarikat pengeluar kereta cara menjaga ketahanan enjin kereta. Penggunaan minyak pelincir juga mengelakkan komponen enjin berkarat selain memendapkan bahan bakar. Jika keadaan itu berlaku anda tidak perlu bimbang dan tukarlah minyak berkenaan bagi melancarkan perjalanan kenderaan anda. Sehubungan itu. Bagaimanapun. di samping mencairkan sebarang pemejalan minyak. Ini kerana minyak pelincir berfungsi bagi membersihkan permukaan dinding silinder daripada oksida. Oleh kerana terlalu lama minyak pelincir itu digunakan. sesetengah pemilik kereta lebih gemar menukarkan minyak pelincir sendiri kerana ia mudah dilakukan dengan menggunakan beberapa alat asas seperti pemutar skru dan bekas untuk mengisi minyak pelincir lama. bagi kereta baru yang kali pertama menukar minyak hitam. Anda juga disyorkan supaya mengeluarkan minyak pelincir lama untuk diganti ketika enjin masih panas. ia turut membawa kotoran yang ada di dalamnya dan membersihkan bahagian berkenaan. sekiranya sebelum ini anda sudah menukar minyak pelincir tetapi apabila diperiksa kelihatan kotor.

Oleh itu kenderaan anda perlu dibawa ke bengkel untuk pemeriksaan. Di samping itu. bawa kereta ke bengkel untuk diperbaiki atau jika berlaku kebocoran pada sambungan paip petrol. Oleh itu anda perlu memeriksa elemen penapis udara dan jika ia kotor. enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar. biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut: 1: Menghidupkan enjin dengan menolak kenderaan bagi kereta manual. Cara menghidupkan kereta apabila bateri lemah Pemilik kereta akan berasa gelabah apabila keretanya tidak boleh dihidupkan kerana bateri lemah atau ada masalah lain pada enjin. Kegelisahan bertambah ketara apabila masalah itu berlaku ketika anda terburu-buru untuk ke pejabat. apabila anda melakukan pelarasan enjin. anda perlu membersihkannya. anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa. Ini kerana anda perlu kerap menukar gear jika menggunakan jalan kurang elok. Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. Meskipun bateri dalam keadaan lemah. hospital atau memenuhi temu janji. jangan sekali-kali memasang karier sekiranya anda tidak bercadang membawa barang berlebihan atas bumbung kereta. anda perlu perhatikan dalam but kereta anda. Oleh itu. Apabila penapis udara tersumbat. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. Tip • Apabila di tempat meletak kenderaan terdapat bekas titisan minyak atau tercium bau petrol sebaiknya anda perlu memeriksa sama ada terdapat kebocoran pada tangki atau tidak. • • . ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus. Jika kebocoran pada tangki. Penggunaan petrol akan berlebihan apabila kenderaan anda sering dimati dan dihidupkan. Ia pasti menambah beban enjin.Antaranya. Teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. mungkin terdapat banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. anda perlu mengetatkan sambungan menggunakan spana. ia menyebabkan kemasukan udara ke silinder berkurangan sedangkan penggunaan akan melebihi daripada biasa. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut. menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya. Harus diingatkan. Jangan mengambil jalan singkat ke sesuatu destinasi jika jalan lebih jauh satu atau dua kilometer dipastikan lebih elok. Apabila enjin berada dalam keadaan tidak baik atau apabila ekzosnya tersumbat maka penggunaan petrol akan menjadi berlebihan. Ada sebab mengapa enjin jika tidak dapat dihidupkan walau pun kunci sudah diputar ke arah ‘start’. tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan Sehubungan itu.

sedangkan karburetor tetap melimpah. Ketika suis kontak starter diputar. kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. enjin sukar dihidupkan kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak. Menggunakan prosedur yang sama. maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang. tayar adalah antara komponen terpenting dalam sesebuah kenderaan. Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar. lazimnya motor starter berfungsi tetapi ada ketikanya gandar enjin tidak berputar. Apabila enjin sudah dapat berfungsi. Apapun. Biasanya. mungkin kerana tersekat habuk. Lazimnya. enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. bawalah ke mekanik anda untuk dibaiki. Dalam hal ini.Pertama. enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. jalankan motor starter. Kejadian itu bukan kali pertama terjadi. enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. Meskipun demikian. adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup. Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. Pijak pedal petrol sepenuhnya. perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki. Jika melimpah pula (karburator basah). bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak. ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan. prosedur kedua-dua teknik itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik. Justeru. tetapi enjin tidak dapat berfungsi. Tayar juga mesti memberi keselesaan ketika mengambil selekoh dan kawalan stereng dalam apa juga keadaan. Apabila kenderaan sudah berjalan cukup cepat. . gigi motor starter atau roda daya rosak. nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan. pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. 2: Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain. keluarkan minyak daripada karburator. maka lepaskan pedal. apabila proses mampatan dapat berjalan lancar. motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar. Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi. Dan dalam keadaan lain pula. antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter. Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi. Tips menjaga keselamatan tayar SELAIN enjin dan brek. kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya. Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. Bila keadaan itu terjadi. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. Kedegilan dan kecuaian menjaga dan menukar tayar yang tidak berbunga boleh mengundang masalah di jalan raya. ketika suis kontak starter diputar. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama. Tayar memainkan peranan penting ketika membrek dan mesti tahan lasak untuk menangani tekanan itu serta permukaan jalan yang ada kalanya tidak rata. maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. Dalam keadaan itu. ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi. pengeluar tayar utama di negara ini sentiasa menyediakan tips keselamatan tayar kepada pemandu.

Langkah pertama ialah dengan mencabut kabel bateri kenderaan. · Jangan memandu dalam keadaan tayar rosak.tetapi sebagai koleksi yang sangat disayangi.pastinya mereka terpaksa meninggalkan kenderaan dalam tempoh waktu yang lama di garaj. · Jangan pasang tayar yang sudah digunakan sesuka hati melainkan anda tahu sejarahnya. · Jangan gabungkan tayar dengan jejari dan tayar tanpa jejari. Ia bertujuan mengatasi masaalah wap. Biasakan memeriksa tekanan.Berikut adalah antara beberapa panduan berguna: · Segera tukar tayar jika bunganya sudah haus. ketika tayar dalam keadaan sejuk. . Periksa tekanan tayar sekurangkurangnya dua kali sebulan. Selain itu ikuti beberapa langkah yang harus dilakukan. gantikan minyak injin dan penapisnya. penjajaran dan pusingan tayar. Membrek dengan mengejut boleh menyebabkan tayar tergelincir. Tayar hanya mampu menampung muatan maksimum jika ia memiliki tekanan angin maksimum. Pengeluar juga menekankan keutamaan mengekalkan tekanan tayar. Dalam keadaan jalan basah. anda juga perlu mengeringkan semua sistem pendingin untuk mengelakkan karat berlaku pada bahagian itu. kenderaan mungkin terbabas dan menyukarkan kawalan pemandu. jika ditinggalkan terlalu lama bateri kenderaan boleh menjadi lemah. · Pastikan tayar gantian sentiasa dalam keadaan baik dan boleh digunakan serta memiliki tekanan angin mencukupi. Pada kelajuan tinggi. Mustahil dapat membuka skru tayar dengan pembuka tayar biasa sekiranya ia terlalu diketatkan dengan mesin pembuka tayar udara. Jika anda berhadapan situasi demikian letakkan kenderaan di garaj yang kering dan dingin. Ada beberapa teknik untuk menyimpan kereta dalam jangka waktu yang lama samaada dalam masa enam bulan hinggalah bertahun-tahun lamanya tanpa mengurangkan prestasinya. kawalan dan ekonomi. · Segera baiki tayar tidak normal. Ia bermakna. keselesaan. keadaan itu menyebabkan gangguan kestabilan kenderaan yang mengakibatkan hilang kawalan serta kecederaan serius. Carta berat dan tekanan angin biasanya terpapar di tempat mengisi angin di mana-mana stesen minyak. · Jangan biarkan tayar lebih muatan. Ia juga untuk mencegah masaalah akibat cairan penyejuk ataupun hubungan dengan aluminium. Isi penuh tangki bahan bakar jika anda menyimpan kenderaan lebih dari satu tahun. Titiskan minyak injin baru keselinder untuk memberi lapisan perlindungan kepada selinder berkenaan. anda bertuah sekiranya kakak anda menghadiahkan satu set tayar kerana beliau ingin membeli tayar baru. Sebelum anda menyimpan kenderaan. Tukar atau perbaikinya secepat mungkin. · Sentiasa pastikan skru tayar dipasang dengan betul dan tidak terlalu ketat. · Pemilihan tayar memang penting untuk keselamatan. Jika kenderaan ditinggalkan tanpa dihidupkan dalam tempoh yang lama ia boleh menjejaskan prestasi kenderaan atau sukar dihidupkan. terjejas akibat kesan membrek dan kurang sensitif dari segi cengkaman. Cara Menyimpan Kereta Dalam Jangkamasa Lama Bagi sebahagian orang kereta bukan sekadar alat pengangkutan. kerosakan disebabkan air dan pembentukan karat. membrek secara mengejut dan mengambil selekoh secara berbahaya. Ia untuk mematikan arus bateri kenderaan.Malah bagi mereka yang sering berurusan diluar negara. Elakkan tabiat buruk ketika memandu seperti memandu terlalu laju. Tayar begini mudah tergelincir.

lecah. Bagaimana pun. Selepas itu gosokkan secara sama rata pada permukaan kereta. sama seperti anda menjaga kesihatan tubuh badan. Pada dasarnya. Untuk memudahkan cucian. Ia berkaitan dengan kepekaan anda. Selain menggunakan sabun. kereta hendaklah dicuci sekali dalam masa dua atau tiga minggu. terutama yang boleh menyebabkan karat. Sebaik-baiknya anda melakukan gosokan dengan gerakan bulatan. hujan. kerja itu adalah satu senaman. walaupun sudah berusia lima hingga 10 tahun. bagi mereka yang mengambil berat terhadap kereta dan rajin membasuh sendiri. Tetapi. warna kereta anda akan sentiasa menawan. Pastikan bahan pengilat diletakkan pada kain bersih. jangan lupa membuka sedikit cermin tingkap untuk memberikan ruang udara keluar masuk. anda perlu memilih bahan pengilat yang sesuai dengan kereta anda. Isi penuh minyak brek. selain berpuas hati. Anda perlu menunggu beberapa minit sehingga bahan pengilat yang melekat pada bahagian yang disapukan itu bertukar warna keputihan sebelum ia digosok untuk kali kedua. Anda perlu menyiram kenderaan dengan air yang banyak bagi menghilangkan buih sebelum dikeringkan dengan kain bersih. gunakanlah kain lembut atau span. Bahan pengilat mampu menghapuskan kekotoran yang melekat pada badan kereta. Sesetengah pemilik kereta memang malas atau tidak ada masa untuk membasuh kereta. tual keempat-empat rodanya untuk merehatkan tayar. gantikan dengan yang baru. Berdasarkan maklumat berkenaan ia mambantu anda untuk mengatasi masaalah terhadap kenderaan apabila ditinggalkan untuk suatu tempoh yang lama. Yang penting ialah mencuci kereta dengan kerap kerana ia boleh menghindarkan kesan pencemaran. bahan cucian yang digunakan juga perlu dipilih dengan berhati-hati. Apabila mencuci kereta. Teknik mengilat kereta juga harus dipelajari bagi memastikan penggunaan bahan itu selaras dengan harganya. tiada rahsia atau alat tertentu yang boleh menghindari cat kereta daripada cepat pudar dan luntur.Jangan sesekali mengeringkan penyejuk radiotor. Tukar jika ia melebihi dua tahun. Bagaimanapun. Pemilihan bahan pencuci yang tidak tepat boleh menyebabkan risiko karat kepada kereta. Panduan paling penting ialah jangan sekali-kali menggunakan bahan pengilat di bawah pancaran . sekali gus mengelakkan badan kereta daripada terlekat habuk. Malah. usaha anda pasti tidak sia-sia kerana kereta yang sentiasa bersih dan berkilat mempunyai nilai pasaran tinggi apabila dijual semula. Sebenarnya. sama ada menggunakan cat biasa atau metalik. Mereka sanggup mengeluarkan wang RM5 hingga RM10 sebagai upah mencuci keretanya. Minyak yang sudah lama akan merosakkan komponen logam. Selimutkan kereta anda dengan kain. Jika usia penyejuk sudah satu setengah tahun. Anda dinasihatkan supaya jangan sekali-kali menggunakan sabun atau serbuk pencuci pakaian untuk mencuci kereta kerana bahan pencuci itu mengandungi garam yang boleh menyebabkan karat. jika basuh sendiri. Untuk mengelakkan kerosakan pada penyerap hentak kenderaan. ada pemilik kereta yang menggunakan bahan pengilat selepas mencuci untuk menjadikan cat kereta lebih berkilat. bearing dan komponen penyerap hentak yang lain. Cara mengekalkan kilauan kereta Kesan pancaran matahari. embun dan pencemaran alam sekitar adalah faktor semula jadi yang menyebabkan kereta anda kotor dan tidak berseri.

Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. Air dalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. kerosakan pada sistem saluran petrol. ekzos tersumbat. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada kipas dan termostat sistem penyejuk. anda dinasihatkan supaya sentiasa berhati-hati jika mahu membersihkan bahagian enjin kerana cukup sensitif dengan air terutama akibat pancutan air yang kuat. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Langkah pertama. lama kelamaan ia boleh meninggalkan kesan karat yang teruk. Kurang air dalam radiator punca enjin panas Apabila anda melihat kereta berasap atau terbakar di tepi jalan. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa salah satu daripada punca yang dinyatakan tadi. Bahan yang bermutu rendah mempunyai kesan sampingan seperti merosakkan warna serta menyebabkan permukaan bercalar. matikan enjin. Anda tidak harus panik. Isikan air ke dalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. Selain itu. tentu ada sesuatu yang tidak kena pada enjin kereta berkenaan. Malah. Selalunya. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. pemilik kereta hanya menumpukan perhatian terhadap penjagaan bahagian luaran kereta. sebaliknya memberhentikan kereta dan cuba lakukan pemeriksaan sendiri terlebih dulu. Enjin yang terlalu panas boleh mengundang bahaya sekiranya lewat bertindak kerana ia boleh menyebabkan kenderaan anda berasap. masalah cekam. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar daripada radiator. termasuk enjin. Bagaimanapun.matahari terik kerana ia menimbulkan hasil yang kurang memuaskan. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Mereka sering kali meninggalkan bahagian dalam kereta yang turut mencerminkan kebersihan sesebuah kereta. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. terbakar dan seterusnya meletup. Apabila enjin kereta anda terlalu panas. periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran di bahagian itu. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip-sirip radiator dengan jumlah yang banyak. enjin panas juga berpunca daripada paip radiator tersumbat. Bahagian ini juga perlu dibersihkan kerana sesiku pada tetingkat dan tepi pintu selalunya menjadi perangkap air dan habuk. Pembersihan optimum pastinya merangkumi seluruh komponen dalaman dan luaran kereta. sistem penyalaan kurang tepat. Jika anda membiarkannya. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. Salah satu sebab ialah kekurangan air dalam radiator yang menyebabkan enjin panas. Dalam keadaan itu. Tidak dapat dinafikan ramai pengguna tertipu membeli bahan pengilat dan syampu pencuci yang berkualiti rendah. Selepas itu periksa tali kipas. Selepas itu. turut mempunyai bahagian yang bercat. . tepi lantai dan rangka pintu. Beberapa bahagian dalam terutama besi atau bingkai tingkap. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. berhentilah di tepi jalan dengan tempat teduh.

000 atau 50. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. Sekiranya ada kebocoran. ia boleh menjadi panas. JANGAN MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK GEAR KURANG DARI . Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. Bagaimanapun millage yang perlu bagi menukar minyak gear box bergantung kepada kereta dan jenis gear box (ikut panduan dalam manual kereta). Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. Untuk membaikinya.000 km. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. tukar minyak gear box anda. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. semua peralatan adalah baru termasuk gear box. minta mekanik memeriksa sekali paras minyak gear box kereta anda. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. Perkara ini sangat penting bagi menjamin gear box anda sentiasa bergerak lancar dan dalam keadaan "normal operating temperature" sepanjang masa.000 km. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat dan perkuatkan dengan kawat. Apabila kita membeli kereta baru. gunakan kawat sebagai ganti. Pastikan ia berada melebihi paras minima. Perkara yang diperiksa pada service pertama termasuk menukar semua jenis minyak pada kereta termasuk minyak gear box. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa ke bengkel berhampiran. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Sekiranya. Bagi auto. setiap 15. tukar minyak gear box sebaik sahaja anda membeli kereta tersebut dan rekodkan bacaan millage kereta anda. membuka bonet. ada dinyatakan apabila millage kereta kita mencecah 1. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. Jika ada kebocoran. Dan jika kita perhatikan. apa yang perlu dibuat.000 km tukar minyak gear box anda. Jangan abaikan service pertama ini kerana pada masa ini minyak enjin dan minyak gear box yang mengandungi lebihan besi atau habuk besi di dalam enjin akan dibuang bagi mengelakkan enjin dan gear box terhakis. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. Setiap kali service kereta. kita perlu hantar kereta untuk service pertama. ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. masukkan sedikit gear treatment. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan mengganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air.Bagi yang membeli kereta secondhand. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali. Tips penjagaan gear box Kali ini saya kongsikan pengetahuan saya mengenai cara penjagaan gearbox manual dan auto. Saya cadangkan setiap dua kali tukar minyak gear box.Pertamanya. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira 10 minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. setiap 40. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Service pertama adalah check up terakhir yang sepatutnya dibuat pada semua kereta oleh pengeluar kereta. buka tutup radiator dulu dan ketukannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain.Bagi manual.000 atau 20.

Kalau kita tak bernasib baik.6 mempunyai overdrive button dan tidak pada wira 1. JANGAN SEKALI-KALI MENUKAR JENIS MINYAK GEAR BOX KECUALI MENDAPAT NASIHAT DARIPADA PENGELUAR.3. Bagi pemanduan biasa. semasa memandu jangan sekali-kali meletakkan kaki anda di atas pedal clutch.kancil). Penggunaan minyak gearbox yang direkomenkan oleh pengeluar adalah sangat mustahak. pastikan jangan usik apa-apa wayar yang bersambung dengan gear box apabila upgrade sistem bunyi. naturalkan gear dan tarik handbrek.Setiap kali kita menukar clutch plate. 2 dan 3. Dan cuba 'belai' dan 'memandu dengan lemah lembut'. Semasa berada di lampu traffic. Jangan gunakan overdrive button pada kelajuan melebihi 100 km/j kerana fungsi overdrive button adalah seperti kita menurunkan gear dari gear 5 ke gear 4 apabila memotong dan tetap pada gear 4 sehingga kita offkan overdrive button. Sistem penyejukkan air dapat menghalang injin menjadi terlalu panas kerana air digunakan untuk menyejukkan bahagian injin dan kemudian melalui radiator. kita mungkin dapat mengutip segala gear dan skru bertaburan di atas jalan. Gear 2. 3 dan L adalah untuk kegunaan mendaki iaitu apabila kereta kita tidak dapat mendaki cerun yang curam. gunakan "overdrive button". Minta bantuan mekanik untuk mengenalpasti kelajuan maksimum gearbox kereta anda dan jangan memandu melebihi kelajuan maksimum ini. Jangan paksa sekiranya gear tak masuk sebaliknya cuba lepaskan handbrek dahulu (terutama kancil). L. jangan panik.kerana kalau gear box rosak. pastikan anda faham kegunaan semua paras gear iaitu P. Jangan biar enjin melahu dalam keadaan bergear. triptronik. Sekiranya kerata anda tidak mempunyai overdrive button (wira 1. gunakan cuma D dan bila memotong. Bayangkan pada kelajuan melebihi 100 km/j kita turunkan gear ke gear 4 atau 3. R.5 . steptronik. Radiator merupakan komponen sampingan terpenting dalam sesebuah kereta yang menggunakan sistem penyejukkan air. Penukaran gear dari tinggi ke rendah juga mesti mengikut kelajuan yang disarankan oleh pengeluar. Tetapi injin yang menggunakan sistem penyejukkan udara akan menghadapi masalah overheating apabila kereta tidak bergerak dalam satu jangkamasa yang . Cuma periksa paras minyak gear box dengan lebih kerap dan pastikan ianya sentiasa cukup. Bagi kereta auto. Bagi kereta semi auto. Namun begitu terdapat juga kereta yang tidak mempunyai radiator kerana ia menggunakan sistem penyejukkan udara seperti VW atau volkswagon. kemungkinan cuma oil seal gear box sudah 'mati'. Dengan cara ini dalam keadaan berhenti pun injin dapat dihidupkan pada jangkamasa yang lama tanpa menghadapi masalah overheating. Laraskan paras clutch supaya berada dalam keadaan yang sesuai dengan panjang kaki anda (minta bantuan mekanik). akhir sekali. anda perlu menerima hakikat yang kereta anda tidak boleh dipandu secara aggresive. JANGAN CUBA LAKUKAN 'SPIN WHEEL'. alarm atau apa-apa pengubahsuaian. sekiranya anda menggunakan kereta auto buatan Eropah atau bukan Jepun. In boleh memendekkan jangka hayat clutch plate nada dan merosakkan gigi gear kereta anda. Paras gear ini hanya untuk kegunaan kelajuan rendah (bergantung pada jenis kereta). gear box anda tidak rosak. Bagi kereta manual.PARAS MINIMA BAGI MENGELAK KEROSAKKAN GIGI GEAR. Tips penjagaan radiator Berjumpa lagi dengan satu lagi tips yang dapat menjimatkan kos penyelengaraan kereta iaitu penjagaan radiator. Kelemahan dan kebaikan sistem penyejukkan air adalah seperti berikut : 1. tukar juga oil seal walaupun ianya tidak bocor kerana jangkahayat oil seal dalam gearbox biasanya sama dengan jangkahayat clutch plate. air akan disejukkan sebelum masuk kembali ke dalam injin. kos membaiki purata RM2000 dan untuk menukar gear box RM7000 (kedai potong) atau RM12000 (recon dan disahkan EON)(kecuali Perdana V6 = RM 22000). D.Sekiranya terdapat lelehan atau kebocoran minyak atau minyak keluar dari gearbox anda. 1.

apabila injin panas. 7. 3. 6. overheating boleh berlaku. Sekiranya radiator bocor. 8. Matikan injin. suhu injin tidak lagi menjadi normal dan mungkin akan naik sedikit dan besar kemungkinan. Harga upah dalam sekitar RM35-RM50. 4. Cara penyelenggaraan radiator: Setiap 3 bulan: 1. Jika ini berlaku. Alat berkenaan yang tidak diganti dalam jangka waktu lama boleh mengakibatkan kerosakan . terdapat kedai yang boleh membersihkan radiator tanpa perlu menanggalkan radiator dengan menggunakan mesin khas.RM1500 bergantung kepada teruknya kerosakan. saya nasihatkan. pasangkan kembali kunci hos di bahagaian bawah radiator dan isikan radiator dengan air pili tanpa menggunakan coolant sehingga penuh. atau termostat tidak berfungsi. Kos penukaran radiator secondhand(kedai potong) kurang dari RM200. 2. Kalau mendidih. kemungkinan overheating boleh berlaku dan kos mewmbaiki overheating ialah disekitar RM1000 . Buka air daripada pili (mesti dengan kadar aliran yang sederhana kuat) dan masukkan ke dalam radiator. Hidupkan injin tanpa menutup penutup radiator. Pemilik perlu juga mengetahui beberapa panduan untuk mengelak masaalah lain timbul terhadap kenderaan. 5. buka kunci hos dibahagian bawah radiator (kunci ini biasanya diperbuat daripada plastik) dan penutup radiator dan biarkan air mengalir sehingga tiada lagi air mengalir daripada radiator. Saya akan cuba dapatkan alamat kedai tersebut dan akan emailkan kemudian. tunggu sekejap sehingga air mula keluar daripada radiator. 9. Semua yang diterangkan di atas adalah berdasarkan pengalaman saya dan yang telah diceritakan kepada saya. Penggunaan coolant boleh memendekkan jangkahayat pam air dan termostat dan juga boleh menyebabkan radiator tersumbat. Berjumpa lagi dilain tips untuk kereta. Penggantian Penapis Minyak Injin Setiap 10. Perkara ini perlu dilakukan setiap tiga bulan atau lebih kerap bagi mengelakkan radiator tersumbat atau sistem aliran air di dalam injin tersumbat dengan karat air atau karat besi.000 KM Menyelenggarakan kenderaan tidak hanya dengan terus menghantar kenderaan ke bengkel sahaja. Sekiranya radiator tersumbat. selepas beberapa ketika. Biar injin melahu dan air mengalir keluar sehingga air yang keluar daripada radiator tidak lagi berkarat atau berwarna teh susu atau milo. air di dalam radiator tidak akan mendidih. kemudian hidupkan injin. Mungkin radiator tersumbat. ambil tindakan segera dengan menukar radiator (samada baru atau secondhand (kedai potong) kerana jika kita biarkan. Sepatutnya. Ia memerlukan penyelengaraan dari masa ke semasa dan sebaliknya untuk sistem penyejukkan udara. Penapis berfungsi menjaga kualiti minyak supaya sentiasa bersih dan ditapis menerusi bahagian didalamnya. Panduan ini memberikan beberapa pendedahan kepada pemilik kenderaan dalam memilih jenis dan kualiti penapis minyak yang sesuai ketika menukar minyak injin. Sistem penyejukkan air tidaklah terlalu lasak seperti sistem penyejukkan udara. 2. ini bermakna terdapat non function di bahagian tertentu sistem penyejukkan.lama kerana ia memerlukan udara yang bergerak untuk menyejukkan injin.

Steringnya mestilah hanya dapat digerakkan dalam jarak 2 inci pada keadaan biasa dan tidak ada sebarang bunyi apabila memusingnya. Kemudian duduk ditempat duduk kereta itu dan cuba rasakan keselesaannya. Lihat sepanjang sisi kereta dari jarak 30 kaki untuk memastikan tayar depan dan tayar belakang selari. Ketika menggantikan penapis minyak biasanya ia diimbangi dengan minyak yang lebih dari biasa. Contohnya gegelang piston yang telah haus. perhatikan adakah berlaku kebocoran minyak injin disekitar penapis minyak atau tidak.000km. Keluarkan dipstick dan pastikan minyak juga berkeadaan bersih dan tipis. Berdasarkan maklumat itu. Untuk mengetahuinya perhatikan dibawah salut getah disekeliling pintu. Pastikan bahagian itu sudah dibuka ketika penapis hendak dipasang. Pastikan ia tidak rosak atau tidak ditukarkan dengan yang baru. Perhatikan kereta anda. pemilik kenderaan wajar mengambil langkah perlu dan memerhati jenis penapis standard yang dipasang untuk mengelakkan kenderaan dipasang dengan penapis yang rendah mutunya. Bateri juga mesti berkeadaan sempurna dan bersih. Enjin kereta itu sepatutnya bersih. penutup depan dan belakang samada dapat dibuka dan ditutup dengan baik tanpa sebarang bunyi yang tidak menyenangkan.000km. Lihat kebawah kereta untuk menentukan samada terdapat sebarang kebocoran cecair. Cat baru mungkin menyebabkan sebarang kecacatan kereta itu tidak dapat dilihat. kereta anda perlu menambag minyak injin. pemilik kenderaan disarankan menggantikan penapis minyak setiap 10. Periksa Odometer untuk melihat hitungan batunya. Mula-mula perhatikan sebarang kecacatan atau kesan remuk yang mungkin menunjukkan kereta itu pernah terlibat dalam kemalangan jalanraya pada masa-masa lalu. Sebelum memasang penapis minyak. Berhati-hati Membeli Kereta Terpakai Ujian Visual: Mungkin anda sudahpun menemui kereta yang anda hajati dan membuat keputusan untuk membelinya. Pastikan samada kereta itu telah dicat semula atau tidak. Jika tidak anda boleh meminta ejennya menukar kepada yang baru. ia mungkin menandakan ada sesuatu yang tidak normal pada injin. Jangan gunakan penapis minyak tiruan kerana dikhuatiri bahagian dalaman mengandungu benda yang boleh merosakkan kompenen penapis. Selain itu penapis tiruan atau jenama murah menggunakan kertas bermutu rendah yang tidak tahan lama untuk menapis kotoran. Bagaimanapun sebelum menggantikannya anda perlu memerhati beberapa perkara berikut: Gunakan penapis minyak yang asli. Bagi kereta yang baik tidak ada sebarang kebocoran pada sebarang masa kecuali akibat pemelowapan penyaman udara yang digunakan ketika hari panas.injin dan menyebabkan masaalah sistem kerja komponen injin. Gunakan alat ujian tekanan untuk mengesan kerosakan berkenaan. Sebelum berhadapan dengan masaalah yang lebih buruk terhadap kenderaan. Kemudian setelah injin dihidupkan. Periksa pintu. tetapi tidak semestinya sampai berkilat. pastikan semua bahagian dalamnya sentiasa bersih dari kotoran terutama permukaan penapis. Perhatikan bahagian atas penapis minyak yang terdapat kertas pelindung. Tetapi jangan terburu-buru untuk membuat keputusan. Anda perlu memeriksa kereta itu dengan teliti terlebih dahulu. . Angkat penutup depan (atau belakang) untuk melihat enjinnya. Kereta yang anda pilih mestilah sesuai dan selesa untuk anda. Jika setiap 1.

Kereta itu mestilah bergerak lurus dan tidak terbabas. Jangan beli kereta yang terlalu kuat bergegaratau melambung-lambung. Kereta itu mungkin mempunyai penyerap hentak spring atau bahagian-bahagian sistem gantungan yang rosak. Jika ia berwarna hitam atau berminyak. Tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 20bsj dan lepaskan tangan dari stering selama beberapa saat. Ini tidak benar. Asap putih tidak menandakan kecacatan apa-apa jika enjin dalam keadaan sejuk. radio dan semua kelengkapan yang ada. Setelah enjin dipanaskan. Tingkatkan kelajuan sehingga kira-kira 40 bsj. Setengah-setengahnya mungkin tidak penting bagi anda tetapi ia mungkin dapat menunjukkan kepada anda bagaimana kereta itu dijaga. ia mungkin berpunca daripada linkage atau sistem gantungan depan. Jika tidak jangan beli kereta itu. tukar kepada gear depan dan seterusnya. Keladaknya sepatutnya berwarna kelabu keputih-putihan. tanpa terpusing kekanan atau kekiri. Hidupkan enjin. hentikan kereta . Lakukan ini sebanyak 4 atau 5 kali untuk menguji transmission. Ketika mendaki bukit. Kemudian tekan brek perlahan-lahan tanpa memegang stering. Kereta itu juga mesti berhenti dalam keadaan lurus. hon. Pastikan tidak ada sebarang bunyi. Lihat asap yang keluar dibelakang. Perlahankan kereta itu hingga 7bsj dengan mengenakan brek secara perlahan-lahan. Enjin yang kuat bergegar juga menunjukkan kereta itu tidak begitu baik untuk dibeli. Kereta itu mestilah tidak tersangkutsangkut. Pandu dalam corak nombor 8 untuk menguji tindak balas stering.Periksa penyelaras tempat duduk. tukar kepada gear bebas dan pasang brek tangan. matikan sekejap dan cuba anda sapu jari anda kedalam ekzos (pastikan ekzos itu tidak panas). nyatalah kereta ini mempunyai masalah. Ia mestilah bersih tanpa ada bau terbakar Uji Pandu Jurujual mungkin cuba menyakinkan anda bahawa membuat uji pandu dalam jarak yang dekat seperti disekitar sebuah bangunan sudah memadai. Turun hingga ke pertengahan bukit. Didalam ruang letak kereta yang kosong dan rata. Kereta mestilah tetap apabila anda melepaskan kaki anda daripada pedal brek. Oleh itu jangan beli kereta itu. ini bermakna kereta itu mempunyai transmission yang rosak. kunci pintu. Hidupkan enjin semula dan periksa minyak didalam transmission automatik. Semua meter pengukur mestilah berfungsi dengan baik terutama meter tekanan minyak dan suhu enjin. tekan brek hingga kereta itu betul-betul berhenti. ia sepatutnya tidak melekat-lekat atau berkertak. Setelah itu balik ke jalanraya biasa. jalan yang lengang. jalan berbukit. Tingkatkan kelajuan hingga 15 bsj dan kemudian tekan brek secara mengejut (pastikan tiada kereta lain dibelakang anda). Kemudian tekan brek hingga berhenti. Jalan yang anda rancang untuk dilalui mestilah termasuk jalan kering. Asap biru bermakna enjin dioverhaul sepenuhnya. Manakala asap hitam bermakna karburatornya tidak sesuai. Pandulah kejalanraya yang lengang dan tingkatkan kelajuan hinga 35 bsj. Semua penukaran mestilah lancar tanpa ada sebarang bunyi. Nyatakan kepadanya anda mahu membuat ujian jalanraya terhadap kereta itu. lampu isyarat. Jangan beli kereta itu kecuali anda diberi jaminan bahawa masalah itu akan dibaiki. Jika kereta itu mempunyai sistem penukaran tangan. Kemudian pandu kereta itu dijalan lekak-lekuk yang anda pilih. Jika hal ini berlaku. Kereta itu juga mestilah menjadi perlahan dalam keadaan lurus. Ini mungkin disebabkan oleh minyak terbakar. Jika jurujual itu tidak begitu berminat. Pastikan anda diberi jaminan bahawa masalah ini akan dibaiki. ketepikan saja kereta itu. lampu. Cari saja kereta ditempat lain. tranmission automatinya mestilah bertukar tanpa sebarang bunyi atau tersentak-sentak. Jika stering agak liat. penaik cermin tingkap. Jika ia terpusing. Masih didalam ruang letak kereta yang kosong. Ini memerlukan perbelanjaan yang besar. jalan lekak-lekok dan ruang letak kereta yang kosong. Ia sepatutnya hidup dengan cepat dan kemudian beransur-ansur perlahan. Kereta itu mestilah berhenti dengan cepat tanpa terpusing. Tukar kepada gear undur dan undur pada kelajuan 4bsj. tetapi jika enjin telah panas ini bermakna kepala gasket bocor. Biarkan selama satu atau dua saat sebelum anda menekan pedal minyak.

anda perhatikan kebelakang sebelum meneruskan perjalanan semula dan tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 55 bsj. Angkat penutup enjin dan periksa enjin sekali lagi untuk melihat sebarang kebocoran. Kuatkan kuasa bateri menggunakan battery charger jika perlu. Nombor enjin dan lain-lain mestilah betul. Sekarang berbalik semula keruang letak kereta. Kuatkan ikatan kepala bateri jika perlu dengan rapi. untuk mengelakkan kerosakan teruk pada bateri.baking powder) dengan sukatan satu sudu teh serbuk dalam satu cawan air. Bila keadaan ini berlaku. Suruh jurujual memandu kereta tersebut melintasi ruang-ruang itu dan kemudian berpatah balik kearah anda. Sebelum anda membuat pilihan periksa dulu geran kereta itu atau dokumen-dokumen lain. Kemudian perhatikan kebawah kereta samada terdapat titisan minyak atau tidak. kemungkinan kuasa yang disalurkan kepada bateri itu terlalu tinggi. Jika airnya kurang. isi air itu sehingga bahagian hitam didalam bateri sahaja yang ditenggelami air. dan air baterinya cepat kering. bersihkan dengan menggunakan bancuhan natrium karbonat (serbuk penaik . . Bahan-bahan ini biasanya diakui boleh menguatkan bateri. Mereka juga boleh membuat ujian tekanan terhadap enjin untuk memeriksa ring atau injap. Peningkatan kelajuan mestilah lancar dan pastikan tiada asap keluar di belakang dan tidak ada sebarang bunyi yang menunjukkan enjin tidak begitu baik. Buihbuih ini akan berhenti bila ia sudah bersih. 3. Jadi elakkan asid ini dari terkena pakaian atau kulit anda. Perhatikan sebarang keganjilan yang kelihatan pada kereta itu. Bawalah kereta itu kestesyen servis. tapi bila diisi dalam bateri ia akan bercampur dengan air bateri dan seterusnya menjadi cecair asid sulfurik. Jika terdapat kesan debu putih dibahagian terminal. Sekiranya terdapat kesan kesan debu garam putih dikedua-dua terminal bateri. Air sejuk yang bersih boleh juga digunakan. Air bateri yang dijual dikedai adalah dari jenis air sulingan (distilled water). bocor. Elakkan diri dari menggunakan ubatubat bateri yang terdapat dikedai. perlulah ia diperbaiki dengan secepat mungkin. Kesan-kesan bocor dapat diketahui jika terdapat disekitar dan bawah bateri berdebu garam putih kehijauan. Cara Menjaga Bateri Kereta 1. Seterusnya bilas dengan air sejuk biasa. Jangan sampai anda terbeli kereta curi. 4. Jika pecutan (peningkatan kelajuan) mengambil masa lebih 15 saat. ini bermakna enjin tidak begitu baik dan mungkin memerlukan suatu pembaikian dengan perbelanjaan yang mahal. Walau bagaimanapun jangan bubuh airnya berlebihan dari paras yang ditentukan sebab ini akan menyebabkan air bateri itu melimpah dan mungkin menyebabkan kerosakan selanjutnya kepada bahagian-bahagian besi. kepala longgar dan sebagainya. Akhirnya baik juga jika anda membawa kereta itu kepada seorang mekanik. Periksa bateri jika terdapat tanda-tanda kerosakan seperti retak. Setelah memasuki ruang letak kereta. Bancuhan ini dibubuh atas terminal bateri dan ia akan berbuih. penutupnya hilang. 2. Perkara ini pada kebiasaannya dilakukan oleh pekerja stesen pam minyak. tapi sebenarnya perbuatan ini sia-sia sahaja. Untuk panduan anda. tambah dengan air bateri (distilled water). Periksa paras air bateri sekurang-kurangnya seminggu sekali. karat. samada bunyinya atau kawalannya. Jangan sesekali tambahkan asid sulfurik kedalam bateri. Mekanik itu mungkin dapat meneliti beberapa kerosakan yang anda sendiri tidak nampak serta memastikan samada kerosakan yang anda kesan itu benar-benar serius atau tidak. biarkan enjin selama beberapa minit.

Faktor utama dalam menjaga enjin supaya ia sentiasa elok ialah pemilihan minyak enjin yang bermutu. Kemudian masukkan gear dua dan tekan klac. Perlindungan daripada asid yang menghakis: Wap dan gas dihasilkan apabila petrol atau bahanapi membakar. . Hanya minyak yang bermutu dapat membantu anda mencapai itu semua. PERTAMA sekali. tuil injap. cara ini tidak boleh dilakukan pada kereta yang bergear automatik. KEDUA. minyak pelincir mestilah cukup kukuh untuk menjadikan dirinya sebagai selaput untuk melindungi karburetor. selinder. Pertama sekali. lengan hayun dan hujung injap. Sedangkan. Kejadian ini bagaimanapun dapat dikurangkan sekiranya ada pelinciran yang kerap. Ini mengakibatkan bahagian-bahagian itu terhakis atau berkarat. Beri isyarat kepada rakan-rakan untuk mula menolak kereta. dan omboh. jika anda merenung sejenak. tanggalkan wayar daripada terminal positif kemudian diikuti dengan terminal negatif. Penzoil ialah minyak yang dicipta khusus untuk mempastikan pelinciran berlaku cepat apabila enjin dihidupkan daripada keadaan yang sejuk atau ketika suhu tinggi kerana perjalanan yang jauh atau kerana perjalanan dibandar yang tidak menentu kelajuannya. Pelinciran yang kerap: Minyak pelincir mengalir turun ke takungan dibahagian bawah enjin apabila kereta tidak digunakan pada sebelah malam. Insya-Allah enjin itu akan hidup. Bila kereta yang ditolak sudah agak laju. Akhir sekali. Tetapi. Minyak Enjin : Apa Yang Harus Diketahui Ramai diantara kita suka memandu. Anda memerlukan minyak pelincir yang seimbang dan mempunyai campuran bergetah yang betul untuk menjaga pelinciran enjin dalam keadaan yang terlampau panas dan sejuk. Penurunan suhu juga akan menebalkan minyak itu. perlahan-lahan lepaskan klac. Wayar ini mesti kasar seperti wayar bateri serta berukuran antara 20 hingga 25 cm panjang dan dipasangkan klip dihujungnya. setelah enjin hidup. Menggunakan Cara Tolakan: Cara ini memerlukan rakan-rakan yang gagah untuk menolak kereta anda. Seelok-eloknya satu berwarna merah dan satu lagi hitam. Untuk perhatian anda. KETIGA. apabila suhu enjin meningkat kerana kereta laju. sebahagian dari wap itu menjadi tebal dan campur dengan gas untuk menjadi asid yang menghakis disekeliling lingkaran (enjin). pusingkan kunci kereta kepada 'ON'. sambung wayar hitam daripada terminal negatif (-) dari bateri anda kepada terminal negatif bateri rakan anda (tanpa menanggalkan keluar kepala bateri atau mana-mana bahagian bateri daripada kereta). sambung wayar merah daripada terminal positif (+) dari bateri anda kepada terminal positif bateri rakan anda. Tetapi tidak ramai pula yang mengambil berat dalam memilih minyak pelincir bagi keretanya. enjin ialah jantung kereta dan ia hanya dapat memberikan prestasi dan ketahanan yang anda harapkan sekiranya dijaga dengan baik. Ini bermakna minyak perlulah menjadi cukup cair untuk mengalir ke bebola (bearings) sebaik sahaja enjin dihidupkan pada waktu pagi. Anda juga perlu seorang rakan yang berkereta dan mempunyai bateri yang baik. hidupkan kereta anda seperti biasa.Cara Menghidupkan Kereta Ketika Bateri Lemah II Cara ini memerlukan sepasang wayar. Apabila enjin yang panas menjadi sejuk.

biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan. kehausan tayar depan tidak sama.Menjaga kebersihan enjin selalu: Pembakaran petrol atau bahanapi juga menghasilkan enapan jelaga dan karbon. harap perhatikan warna minyak enjin yang ditukarkan dari ruang bawah enjin. Jadi. beberapa . Apabila berhadapan dengan keadaan ini. punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. mintalah mekanik anda supaya memasukkan pennzoil kedalam enjin. Namun demikian. Apabila minyak enjin kereta anda ditukar pada lain kali. Minyak pelincir yang baik akan mengalir keluar dari enjin dengan warna hitam legam kerana ia mengandungi partikel yang dilekangkan dari tepi-tepi ruang pembakaran dan yang akan dikeluarkan dari enjin apabila minyak enjin ditukar. Sekiranya minyak pelincir yang mengalir keluar dari enjin itu bersih. kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang. Minyak pelincir yang baik akan mengapungkan bahan-bahan sampingan itu supaya tidak terkumpul ditepi-tepi ruang pembakaran sehingga menganggu penyalaan enjin. Apabila ini berlaku. Jadi. jika getaran masih terasa juga. Namun demikian. Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. Selepas suatu tempoh yang panjang. Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda. 'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang. pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km. Anda akan mendapati warnanya hitam kerana minyak itu dapat membersihkan bahagian-bahagian yang dilekati bahan-bahan berkenaan. Kemudian anda saksikan warnanya apabila ditukar nanti. terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak. Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa. ini bermakna kotoran sudah tertinggal didalam enjin. jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan. antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama. anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik. perjalanan yang menyulitkan dan akhirnya kehilangan kuasa. Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang. bahan-bahan yang tertinggal itu akan menghakis bahagian enjin. lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'. keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm. Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. Pembersihan ini hanya dapat dilakukan oleh minyak yang bermutu. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak. Kemudian periksa kehausan tayar depan. Untuk itu. Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar.

Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda. penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat. Oleh itu. buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali. Selain itu. apabila anda melakukan pelarasan enjin. injap yang tidak berfungsi. Selain itu. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor. permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi. pertama. tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan. ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat. Sehubungan itu. menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya. bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. anda perlu perhatikan dalam but kereta anda. mampatan tidak cukup. perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. Di samping itu. mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Sehubungan itu. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. Punca penggunaan minyak petrol bertambah Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan. plag haus. ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih. periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. Antaranya. Bagaimanapun. Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada . ekzos tersumbat. jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol. Bagi mengetahui puncanya. masalah pada cekam atau brek bergesel. Ia pasti menambah beban enjin. Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu. suis pemutus arus terbakar. anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa.kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya. pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan.

Kemudian periksalah adakah sambungan dan skru sistem pengemudian cukup ketat. ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar. putarlah stereng ke kiri dan ke kanan. Dalam keadaan lain pula. hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya. Apabila berhadapan dengan keadaan ini. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh. Untuk mengetahui kerosakannya. Jadi. penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah. . Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut. stereng terpaksa dipegang dengan kuat untuk mengelakkannya terus berputar ke satu arah. samakan. pegas (spring) gantungan depan yang sudah lemah. Diameter luar rim kiri dan kanan (untuk roda depan dan belakang) harus sama. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. rasa dan perhatikan bagaimana kenderaan berjalan. Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Jika tidak. stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. penyelarasan penjajaran roda depan kurang tepat. Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Kemudian periksa adakah salah satu pegas depan sudah lemah atau patah. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah. penggalas roda depan sudah rosak atau kurang baik penyelarasannya dan brek dari salah satu roda depan atau belakang bergesel. tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung.kadar lima peratus. pertama pastikan bahawa beban kenderaan cukup seimbang. Iklan Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah. Antara bahagian yang harus diutamakan pemeriksaannya termasuk kotak gear stereng. ada kemungkinan juga penyelarasan brek kurang baik atau hanya sebelah yang berfungsi. Selain itu. Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan tekanan tayar kiri dan kanan yang tidak sama. kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan. maka waspadalah terhadap pelbagai kelainan yang wujud. Pandu kenderaan perlahan-lahan di atas jalan datar. patah atau kurang baik pemasangannya. kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng. Sistem pengemudian mempunyai peranan yang sangat penting. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Luruskan arah kenderaan. mula-mula periksalah tekanan tayar hadapan dan pelinciran sambungan rod stereng. sambungan bebola atau gantungan depan termasuk hujung dan pangkal rod pengikat. Kemudian periksalah sama ada kedua-dua tayar depan dan belakang sama tekanannya. diameter rim kiri dan kanan yang tidak sama.

Jangan kerana nak jimat. Sekira kita dapati pencengkam 'makan' tidak sama antara kiri dan kanan. Jika tidak rata. minta mekanik tukar. 4. Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai "kuasa kuda membrek" atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas). Setiap 6 bulan semasa kita hendak merotate tayar kereta kita. padel brek (tempat tekan brek). Kereta baru. Pernah terjadi kereta kancil yang telah di tukar injin kepada Mira L5 tapi sistem breknya masih original. pastikan pelapik brek tidak menyentuh drum atau kesan geseran yang kelihatan adalah sama rata. minta mekanik periksa sistem saluran minyak brek atau sistem tekanan brek kerana kemungkinanatekana yang dikenakan ke atas kedua-dua brek tidak sama dan ini sangat merbahaya kepada pemanduan terutama membrek semasa kelajuan tinggi. JANGAN SEKALI-KALI MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK BREK BERADA DI BAWAH PARAS MINIMUM. beli bersama sistem brek kereta tersebut dan pasangkan pada kereta anda. Setiap sebulan sekali. pastikan minyak brek yang betul spesifikasinya. 3. anda abaikan sistem brek anda. pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem brek original yang ada pada kereta anda. Dan kebetulan semasa keluar dari bengkel. Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum. Lebih baik sekiranya semasa anda membeli haftcut kereta anda. pam vacum(objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen injin). tabung minyak injin. Pastikan minyak berada diparas antara minimum dan maksimum. saluran minyak. Kesemua peralatan asas yang di atas mestilah dijaga dengan baik supaya brek berkesan. Semasa service pertama. Sekiranya minyak brek sudah kotor(keruh warnanya).Kerosakan pada sistem kemudi boleh menjejaskan sistem keselamatan. brek sangat penting dalam sebuah kereta. 1. minta mekanik periksa kerana perkara ini akan menjadi masalah bila ia dibiarkan. 2. Cara penjagaan sistem brek. Semasa menambah minyak brek. Sistem Brek Seperti yang kita tahu. Kalau dapat minta mekanik melaraskan pedal brek supaya tidak terlalu 'makan' mengejut dan sesuai dengan panjang kaki kita. pelapik brek (pad brek). minta mekanik memeriksa kesemua disk dan drum brek termasuk pelapik brek. minta mekanik memeriksanya. Pastikan pelapik brek betul betul terapung di antara dua angkup dan disk berada di tengah. Sekiranya terdapat kesan lelehan minyak brek (kelihatan cat atau apa-apa bahan berasal dari petroleum mencair) pada mana-mana bahagian. periksa pelapik brek. keadaan kecemasan berlaku dan kereta tersebut tidak dapat berhenti walaupun pemandu mengatakan dia tekan brek sampai berdiri. Pastikan lapisan pencengkam masih tebal. penjagaan aspek penjajaran roda depan tidak boleh dipandang ringan. Perkara yang sama juga perlu dilakukan kepada brek drum. Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. Dot 3 untuk kegunaan biasa (biasanya kereta yang mempunyai disk di depan dan drum di belakang) dan Dot 4 untuk . periksa paras minyak brek kereta anda (botol minyak depan vacum pam). Oleh itu. Jangan ambil mudah perkara ini kerana kebocoran ini mungkin keci tapi akan menjadi besar semasa membrek kerana tekanan yang dikenakan ke atasnya. Untuk drum.

Ini bagi memastikan sistem brek kereta anda dapat berfungsi dalam keadaan tekanan dan suhu dan tinggi dan tindakbalas brek anda akan lebih cepat apabila padel ditekan. Selepas banjir surut. cuma pastikan setiap kali anda hantar kereta anda untuk ditukar minyak injin. Sekiranya anda suka memandu laju dan secara aggresive. pastikan anda mendapat kebenaran bertulis daripada JPJ kerana adalah menjadi kesalahan dan syarikat insuran kita akan melindungi anda sekira kemalangan berlaku disebabkan sistem brek dan sistem brek anda telah ditukar tanap kebenaran JPJ. 5. Tips Kereta Tenggelam Banjir Disini ada beberapa tips untuk semua tentang tindakan selepas kereta anda tenggelam banjir . Kerosakan yang selalu berlaku adalah brek 'jam'. periksa kereta anda. sebaliknya gunakan brek injin (gear rendah) untuk mengawal kelajuan kereta anda. 10. Jika tidak pasti tanya mekanik kerana kesilapan minyak brek boleh menyebabkan keseluruhan sistem brek kita akan mengalami kerosakan terutama pada seal yang diperbuat daripada getah. spark plug. 11. Jangan tertipu dengan mekanik yang cuma menukar minyak hitam dan penapis minyak hitam apabila kita menghantar kereta untuk di service dan kita dikenakan bayaran yang tinggi untuk upahnya. Kerosakan adalah pada angkup yang mengawal pelapik brek. Semasa memandu elakkan kaki daripad sentiasa berada di atas padel brek. Keadaan ini berlaku kerana pelapik brek tidak kembali terapung apabila kita lepaskan brek dan terus mencengkam disk. Sekiranya terdapat kesan calar pada disk atau pada drum. saya cadangkan asah kembali disk atau tukar drum kepada yang lebih baik. Hasilnya. Jangan cuma tukar minyak hitam saje kerana peralatan lain perlu juga selalu diperiksa. Sebabnya supaya tuan punya kereta terpaksa membayar lebih tinggi untuk membaiki kereta kerana apabila anda cuba menghidupkan injin kereta. Akhir sekali.kegunaan berat (untuk kereta yang mempunyai sistem 4 roda disk dan kereta berkuasa tinggi). 7. aligment tayar. Untuk kereta auto. penapis angin. Sekiranya anda ingin mengubahsuai sistem brek kereta anda. pelapik brek hadapan akan lebih cepat haus daripada belakang (biasanya dua kali ganda cepatnya). aras padel brek dan clucth. tukar pelapik brek kereta anda kepada yang lebih tahan panas seperti project U. brek akan kurang berkesan. jangan gunakan brek. pastikan anda lebih kerap memeriksa pelapik brek hadapan. JANGAN CUBA HIDUPKAN INJIN KERETA. Pastikan anda menukar juga sistem saluran minyak brek anda kepada saluran bersalut steel. Kesan calar ini boleh menjadi penghalang pelapik brek mencengkam disk atau drum. Jika kita hendak menukar pelapik brek. minyak gear box. Tindakan ini biasanya akan dilakukan oleh ejen-ejen bengkel atau kereta penunda. minta mekanik memeriksa juga minyak brek. 1. lampu brek ketiga. Semasa menuruni bukit yang curam. pelapik brek. 6. 8. tekanan angin tayar. 9. aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik injin termasuk kotak komputer . Ini dapat menjimatkan penggunaan pelapik brek. Sekiranya keseluruhan kereta anda tenggelam termasuk injin dan bahagian dalam kabin kereta. minta mekanik menilai samada boleh pakai lagi atau tidak. penapis petrol dan sebagainya.

Enjin yang terlalu panas kerana terlalu lama dihidupkan selepas membuat perjalanan jauh boleh mengundang bahaya sekiranya lambat bertindak kerana boleh menyebabkan kenderaan terbakar atau meletup. Periksa palam pencucuh kereta anda. Kurang Air Antara Faktor Enjin Terlalu Panas Enjin yang terlalu panas berpunca daripada pelbagai faktor termasuk kurang air dalam radiator. . 4. biasanya ia berwarna merah dan kalau bercampur air. bogelkan kereta anda keseluruhannya termasuk kesemua penutup alat elektronik. keseluruhan kotak gear terpaksa diganti (harga untuk kotak gear baru wira 1. tukar minyak gear. Ulang tindakan ini sehingga minyak kotak gear menjadi betul-betul merah jernih atau tidak bercampur air. warnanya akan bertukar menjadi warna air bandung (merah susu). ekzos tersumbat. sensor untuk mengesan atau untuk mengarah minyak kotak gear mengalir dengan baik di dalam kotak gear apabila tidak berfungsi akan menyebabkan pengagihan minyak kotak gear tidak sekata dan paling lama kotak gear tersebut boleh berfungsi dengan baik adalah 2 hingga 3 bulan. Selain itu sistem penyalaan kurang tepat. Periksa minyak kotak gear. Langkah pertama. Kalau berair maksudnya air telah masuk ke dalam injin. paip radiator tersumbat. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada termostat sistem penyejuk. Apabila enjin terlalu panas. kerosakan pada sistem saluran petrol. berhentilah ditepi jalan dengan tempat teduh. masalah cekam.RM1500 bergantung kepada jenis kereta. Selepas semua peralatan elektronik telah dipastikan kering sepenuhnya (biasanya 2 atau 3 hari). Sekiranya tiada kerosakkan yang melibatkan peralatan elektronik. waranti kereta akan termansuh apabila kita mengubahsuai sistem elektirk kereta termasuk sistem audio kereta kerana apabila sensor tidak menerima jumlah elektrik yang cukup. Boleh dihidupkan injin tetapi jangan cuba jalankan kereta kerana kotak gear belum diperiksa. Kita ambil contoh. jalankan kereta untuk 2-5 minit dan periksa kembali minyak gear. Apabila sampai ke bengkel. Tindakan di atas juga akan menyebabkan kesemua sensor yang biasanya akan beroperasi semasa kita menyalakan suis injin kita terbakar dan biasanya satu sensor harganya tidak berapa mahal tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi boleh menyebabkan kos yang tinggi.(untuk kereta suntikan elektronik) dan sekiranya masih terdapat saki baki air di dalam alat berkenaan. kos cuma akan melibatkan upah. Periksa juga minyak injin. 3. Jika bercampur air. ia tidak dapat berfungsi dengan baik dan peralatan yang berkaitan dengannya akan rosak. murahlah belanja jika tidak mungkin akan mencecah ribu-ribu. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa satu daripada punca yang dinyatakan tadi. cc dan pilihan pengguna. Pastikan minyak injin tidak bercampur air. periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran dibahagian itu. 2. minyak injin. Dan tidak terkecuali periksa minyak petrol.6 auto adalah lebih kurang RM7000). Selepas itu. Pastikan ianya tidak berair. Ini adalah salah satu sebab kenapa apabila kita membeli kereta baru. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga 7-8 kali dan akan menggunakan lebih kurang 15-20 liter minyak kotak gear. Kos untuk sebuah kotak komputer adalah lebih kurang RM1000 -. akan berlaku litar pintas yang mana alat tersebut terpaksa di ganti. minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara (original). Sekiranya injin boleh dihidupkan. Pertamanya.

Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. Isikan air kedalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira sepuluh minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. Dalam keadaan itu. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. enjin tidak dapat dihidupkan walaupun kunci sudah diputar ke arah start. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. buka tutup radiator dulu dan ketukkannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Untuk membaikinya. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip radiator dengan jumlah yang banyak. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. ada ketikanya jika tidak bernasib baik. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar dari radiator. sebab dan pembaikan yang boleh dilakukan. matikan enjin. ia boleh menjadi panas. Namun. Jika ada kebocoran. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Sekiranya ada kebocoran. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa kebengkel berhampiran. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah . membuka bonet. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. kita perlu belajar cara menghidupkan enjin apabila bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan menganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. Cara Mengatasi Masalah Enjin Tidak Berfungsi Enjin adalah elemen terpenting bagi sesebuah kenderaan. Sekiranya ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya.Selepas itu periksalah tali kipas. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus.Ada beberapa kemungkinan kerosakan yang boleh terjadi berdasarkan gejala. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat dan perkuatkan dengan kawat. Jika ada masalah dengan sistem pemula (starter). Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. gunakan kawat sebagai ganti. Pertamanya. Air didalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja dengan lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak.

kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya. Kini mereka meneruskan misi untuk mengesan masalah yang terjadi. Dan dalam keadaan lain pula. Dalam hal ini. enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar. Prosedur kedua-dua cara itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik. Kejadian itu bukan kali pertama terjadi. motor starter berfungsi tetapi gandar enjin tidak berputar. keluarkan minyak daripada karburator. Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki. ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi. biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut: Hidupkan enjin dengan menolak kenderaan (untuk kereta manual). adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup. enjin sukar distart kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak. maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. Apabila kenderaan sudah bergerak cukup cepat. Pijak pedal petrol sepenuhnya. Satu lagi masalah yang mungkin dihadapi ialah motor starter berfungsi tetapi enjin tidak dapat dihidupkan. Ketika suis kontak starter diputar. Apabila enjin sudah dapat berfungsi. Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain. ketika suis kontak starter diputar. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama. adalah lebih baik bawa ke bengkel untuk dibaiki Enjin Kereta Dimasuki Air . Biasanya. maka lepaskan pedal. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. jalankan motor starter. enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. jika tidak tahu membetulkan sendiri. Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi. Meskipun demikian. maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak. sedangkan karburator tetap melimpah. apabila proses mampatan dapat berjalan lancar. mungkin kerana tersekat habuk. tetapi enjin tidak dapat berfungsi.kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. Pertama. antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter. nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. Apabila keadaan itu terjadi. Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan. Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi. enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang. Menggunakan prosedur yang sama. Meskipun bateri dalam keadaan lemah. Justeru. kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. Dalam keadaan itu. motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar. ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan. gigi motor starter atau roda daya rosak. Pelan bersiar-siar ditangguhkan sehingga masalah diatasi. Jika melimpah pula (karburator basah). Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik.

galas dan bearing. Minyak enjin juga perlu diperiksa sama ada ia tercampur dengan air atau tidak. Ini kerana apabila enjin cuba dihidupkan dalam keadaan demikian. ia pasti membabitkan kos baik pulih yang tinggi. tetapi pada masa yang sama pandangan pemandu kurang jelas manakala permukaan jalan yang basah dan licin boleh mengakibatkan peratusan kemalangan yang tinggi. Aspek pertama berkaitan kenderaan yang dipandu. Tindakan ini selalunya dilakukan oleh ejen bengkel atau pemilik trak penunda yang tidak bertanggungjawab supaya anda membayar kos yang lebih tinggi untuk membaikinya. Sekiranya enjin boleh dihidupkan. kos mungkin hanya membabitkan upah mekanik. Jangan sekali-kali menghidupkan enjin kereta kerana ia akan mengakibatkan anda terpaksa membayar kos yang berlipat ganda. minyak enjin. ia mungkin boleh mencecah ribuan ringgit. minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara. Apabila tiba di bengkel. Tindakan berkenaan boleh menyebabkan semua sensor yang menyalakan suis enjin akan terbakar.BAGI anda yang tinggal di Kuala Lumpur. aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik enjin termasuk kotak komputer (untuk kereta suntikan elektronik). Apabila ini berlaku. warnanya akan bertukar kepada merah jambu. tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi itu boleh menyebabkan kos yang berlipat ganda. Dalam keadaan biasa ia akan berwarna merah tetapi jika bercampur dengan air. Kemudian. Jika sebaliknya. periksa kereta anda selepas banjir surut. Ketika anda sibuk di pejabat. Jika keseluruhan kereta dan bahagian enjin tenggelam. Sekiranya masihada saki-baki air dalam alat berkenaan. Iaitu:• • • • • Pastikan tiada kebocoran pada bahagian bawah kenderaan Semua pintu mempunyai dakapan (seal) yang baik Pastikan tiada kebocoran pada bahagian injin. kotak gear. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga lapan kali dan akan menggunakan lebih kurang 15 hingga 20 liter minyak kotak gear. Kemudian minyak kotak gear perlu diperiksa. minyak kotak gear diperiksa sekali lagi dan ulang proses ini sehingga ia betul-betul menjadi warna merah dan tidak lagi bercampur dengan air. enjin boleh dihidupkan tetapi tidak perlu digerakkan kerana kotak gear belum diperiksa. Harga sebuah sensor tidaklah mahal. Begitu juga dengan petrol. Sekiranya tiada kerosakan yang membabitkan peralatan elektronik. Palam pencucuh juga perlu diperiksa dan pastikan ia tidak berair. litar pintas boleh berlaku dan alat itu terpaksa diganti. Namun kos berkenaan dapat dikurangkan jika tip ini dapat diamalkan. kosnya tidaklah begitu mahal. minyak gear perlu ditukar dan enjin perlu dihidupkan dalam masa dua hingga lima minit. buka keseluruhan kereta anda termasuk penutup alat elektronik. Tatacara Memandu Ketika Hujan Memandu ketika hujan lebat memberi kelebihan serta kesan baik untuk sistem penyejukkan. Jika bercampur air. Selepas kesemua peralatan elektronik kering sepenuhnya (kebiasaannya dua hingga tiga hari). Ada tiga aspek sebagai panduan jika berdepan situasi sedemikian. tanpa disedari kereta anda sudah ditenggelami banjir akibat hujan lebat yang berterusan. Ini kerana air boleh memasuki bahagian yang bocor akibat tekanan arus tinggi dan ketika meredah jalan dinaiki air Sistem klac. sistem brek serta brek tangan dalam keadaan baik Keadaan bunga tayar yang baik bagi cengkaman sepenuhnya . banjir kilat adalah antara perkara ‘menakutkan’ bagi pemilik kenderaan.

Jika penyambung itu mempunyai ketinggian yang sama dengan bunga. pemanduan boleh dilakukan tetapi pemandu perlu memendu secara perlahan. ulangi proses diatas. semua peralatan penyerap hentak akan lebih pendek jangka hayat. sekali gus mengancam nyawa pemandu dan penumpang tanpa diduga. speedometer tidak merekodkan bacaan tepat. Jika rosak. Cuba periksa tayar kereta anda.3 dan hendak menggunakan sport rim. Sebagai contoh. Selepas itu uji lagi sistem brek sehingga prestasinya memuaskan sebelum memandu laju 6 cara jaga tayar TAYAR komponen paling utama dan terpenting bagi sesebuah kenderaan. horn dan sistem elektrial iaitu bahagian lampu depan dan lampu kenderaan mestilah berfungsi dengan baik Aspek kedua berkaitan langkah yang perlu diambil oleh pemandu ketika meredah jalan yang dinaiki air. Berikut beberapa panduan apabila anda mahu menukar tayar kereta. Proses ini akan mengeringkan permukaan brek o Uji tindakkan diatas berulangkali pada jarak 20 hingga 30 meter sahaja o Uji sistem brek pada kelajuan 20 kmj o Sekiranya brek gagal berfungsi. Bagi mengatasi masaalah ini ada beberapa panduan yang boleh dipraktikkan iaitu: o Gunakan gear 1 dan 2 bagi kenderaan menggunakan sistem gear manual dan gear 1 bagi sistem automatik o Tekan pedal brek serentak dengan pedal minyak bagi menghasilkan kepanasan pada permukaan brek o Bagi kenderaan pacuan 4 roda. • PERTAMA Pilih saiz yang sesuai dengan keupayaan kereta kita. • KEDUA . khususnya penunggang motosikal dan pejalan kaki terkena tempias atau percikkan Selepas meredah jalan dinaiki air. Iaitu:• • • • Beri laluan kepada kenderaan berat dan anggarkan ketinggian air yang diredah dengan melihat had tinggi tayar Sekiranya paras air dibawah satu kaki. gear automatik sama seperti gear manual. cukuplah setakat saiz rim 14 inci kerana jika menggunakan saiz 15 inci. Perhatikan di antara satu bunga tayar dengan satu bunga tayar lain terdapat satu penyambung. Ini bagi mengelakkan percikkan air membasahi injin khususnya bahagian sistem penyalaan Elakkan memendu laju kerana ia boleh menyebabkan bahagian injin dibasahi air dan pengguna jalanraya lain. bergantung kepada sekerap mana anda menggunakan kenderaan. ia boleh menyebabkan kemalangan. ini bermakna ia perlu ditukar dalam tempoh tiga hingga empat bulan.• Pengelap (wiper). Hadkan kelajuan antara 5 hingga 15 kmj dan jarakkan kenderaan anda dengan kenderaan dihadapan. kekuatan pecutan kereta akan menurun. elakkan terus memendu laju kerana sistem brek tidak berfungsi sepenuhnya berikutan permukaan brek yang basah. jika Proton Wira 1.

Biasanya penjual akan memberi jaminan terhadap barangan ini. Spare part original daripada negara pengeluar seperti Jepun dan UK. 1. Barangan ini sangat berkualiti dan terjamin ketahanannya. ia hanya boleh bertahan selama dua tahun selepas dikilangkan. • KELIMA Tayar sepatutnya ditukar kedudukannya setiap tiga bulan.Perhatikan di bahagian tepi tayar. 2. Sebenarnya rangkaian nombor ini memberikan kita maklumat mengenai tarikh tayar dikilangkan (minggu dan tahun). Spare part tiruan yang dibuat di Malaysia atau di negara lain yang mana harganya sangat murah tetapi kualiti dan ketahanan barang tidak dapat ditentukan. Kualiti terjamin dan biasanya diberi jaminan oleh penjual. tayar depan kiri ditukarkan ke kanan belakang dan tayar depan kanan ditukarkan ke kiri belakang. Maklumat ini kita boleh gunakan untuk tujuan keselamatan. Spare part recon. • KEEMPAT Kebanyakan kita lebih suka memilih tayar import. Huruf VR bermaksud. . 4. ini bermaksud selama tekanan angin tayar kurang. sekarang ni di pasaran terdapat sekurang-kurangnya lima grade spare part. • KEENAM Sekiranya kadar kehausan bunga di bahagian tepi kiri dan kanan lebih cepat berbanding di tengah. tayar itu sesuai untuk kelajuan sehingga 240 km/j tanpa menjejaskan kekuatan dan ketahanan tayar. Terdapat satu rangkaian nombor yang dicetak tenggelam ke permukaan tepi tayar. Harganya murah sedikit berbanding dengan barangan '1' di atas. Mengikut piawaian tayar antarabangsa. Bagaimanapun. • KETIGA Mengenai saiz. Tips Membeli Spare Part Untuk pengetahuan semua. kebanyakan tayar berkenaan dibuat berdasarkan iklim dan apabila digunakan di Malaysia yang panas terik. Sebagai contoh 205/50 VR 16 bermaksud tayar itu mempunyai kelebaran 205 mm. Harganya seperti barangan '2' di atas dan perbezaan barangan sangat sukar dilihat. Biasanya harganya sangat mahal dan hanya boleh didapati daripada pengedar yang sah. yang di recon di Malaysia.Selepas mendapat saiz sesuai. Barangan ini sangat merbahaya kerana ia boleh menyebabkan kerosakan yang teruk kepada injin kereta sekiranya kita menggunakannya. ketebalan (dari rim ke permukana jalan) adalah 50 peratus daripada kelebaran 205 mm dan untuk kegunaan rim bersaiz 16 inci. 3. Caranya. Spare part original tetapi dibuat di Malaysia dibawah lesen pengeluar. cuba perhatikan rangkaian nombor dan huruf yang tercetak timbul di permukaan tepi tayar. jangka hayatnya lebih pendek.

Biasanya penjual akan memberikan jaminan yang terhad untuk barangan ini. malam dan hujan. 3 dan 4 cuma boleh dilihat sekiranya terdapat dua barangan yang sama jenis tetapi berlainan kategori. 3 dan 4. .Jika kenderaan berhenti di selekoh atau atas puncak bukit dan kawasan bahaya. 3 atau 4. Minyak injin biasanya akan melekit bergantung kepada kadar kelikatannya tetapi minyak recon kalau kita rasa kita akan dapati ianya kurang melekit dan berbau seperti benda terbakar. Kalau absorber dah rosak atau oil sealnya dah bocor. Timing belt original (1) jika kita pegang. brake pad. Bukan minyak saja. Spare part secondhand (kedai potong). jangkahayatnya tidak lama. Terpaksa Berhenti di Lebuhraya: . Timing belt. biasanya kita akan mendengar bunyi seperti belt longgar dan biasanya mekanik akan cuba untuk adjust. Kualiti bergantung kepada jenis barangan dan kenderaan. oil filter. cuba perhatikan dibahagian steel berkilat yang masuk ke dalam absorber.Berikan isyarat dan susur keluar di bahu lebuh raya dengan perlahan. Kami akan menerangkan tentang perbezaan barangan 1. Disini tidak dapat diterangkan dengan lebih lanjut kerana perbezaan antara barangan 1. Bagaimana nak mengenali barangan ini kesemua barangan ini. 2. Panduan memandu ketika kecemasan A. plag. Untuk absorber. . . Dicadangankan beli barangan 1 atau 2 walaupun harganya mahal sedikit tetapi ianya dapat menjimatkan kita dalam jangka panjang. 2. Harganya boleh dikatakan separuh daripada harga barangan '1'.Lampu hadapan dinyalakan rendah pada waktu senja. Kita ambil contoh. . kekemasan barangan dapat kita lihat dari segi cetakan nombor part dan satu cara untuk mengujinya. Akhirnya. lubang tu dah di tutup oleh skru atau bebenang untuk kegunaan skru seperti absorber adjustable. Kalau boleh keluar cetakan nombor itu maka ia adalah barang '3'. gunakan kuku tangan kita dan cuba kikis cetakan nombor part pada belt. Plag tidak dapat dikesan perbezaannya tetapi selepas menggunakannya pasti kita akan tahu kerana plag recon. Barangan ini boleh dikatakan 100% original tetapi terpakai. keluarkan penumpang jauh dari aliran lalu lintas. absorber.Pastikan peralatan kecemasan diletakkan dalam jarak 5 meter di belakang kenderaan. Tapi absorber recon.Angkat bonet dan dapatkan bantuan. air filter. klutch plate. Tapi kalau kuku kita yang nak tertanggal.Nyalakan lampu sebelah dalam kenderaan dan lampu isyarat kecemasan. untuk timing belt belum pernah pihak kami jumpa barangan '4'. minyak akan keluar melalui 4 lubang di sekeliling batang absorber tersebut. Selepas menggunakan barangan '3' selama 3 bulan atau lebih. kelembutan getah beltnya dapat kita rasa. ia barangan '1' atau '2'. . . tanya penjual samada barangan yang hendak dibeli adalah barangan 1. Berhati-hati dengan penjualan minyak injin murah kerana minyak itu biasanya adalah minyak recycle atau recon. Klutch plate pula kia dapat lihat perbezaan warna dan keusangan di antara pepaku atau rebet yang digunakan untuk melekatkan pad klutch dengan pepaku/rebet asal. pastikan sebelum membeli spare part.5.

onkan suis dan tunggu apa-apa lampu yang sepatutnya padam sebelum injin hidup terutama kalau pakai satria GTI. pergi ke pam minyak dan periksa tekanan tayar. cari jarum yang lebih kurang sama bentuknya tapi berada di sebelah yang bertentangan dengan jarum yang pertama (untuk periksa minyak gear box). Tiada benda pelik melekat di bahagian tayar atau mana-mana bahagian kereta. pergi ke kedai tayar dan rotate tayar mengikut aturan yang sesuai (rujuk kepada tip saya mengenai tayar).Perlahankan kenderaan. .Rentang gebar atau kain atas papan pemuka dan letakkan serpihan kaca atas gebar atau kain berkenaan. Hala ke arah bahu jalan di sebelah kiri dan pandu keluar dari jalan raya. periksa lampu brek ketiga dan semua lampu brek. Seminggu sekali kalau boleh. pastikan minyaknya mencukupi. jika kereta berhenti. Tekan brek dan lepas kemudian jalan ke depan sedikit dan tekan brek. Cari jarum pemeriksa minyak injin. Setiap 3 bulan (kalau setiap hari guna kereta untuk ke tempat kerja. Jangan cuba membelok ke sebelah kanan kerana pemandu kenderaan mungkin terkejut dan melanggar anda. Buka bonet injin. Bilang sampai lima dan cabut kembali. tukar minyak injin (jika gunakan minyak biasa). Bila injin dah hidup jangan terus jalan. lampu belakang wira aeroback tu. Pastikan ia berfungsi. Pastikan ianya berada pada aras antara minimum dan maksimum. baru boleh jalan sambung jalan. Buka penutup minyak brek (Botol besar dekat body di hadapan pemandu dalam bonet injin). buka penutup bateri dan periksa air bateri. hidupkan injin dan tunggu sehingga injin melahu padar kadar RPM yang normal kemudian baru jalan. masukkan sedikit minyak injin sehingga ke paras yang saya katakan tadi.Lindungi mata dengan memakai kaca mata. start injin terus jalan. jenguk melalui tingkap dan berhenti di tempat yang selamat. pastikan lampu "engine check" padam sebelum hidupkan injin. Untuk kancil ia ada di bahagian depan dekat belt yang bergerak kalau injin hidup (pemegang warna kuning). Periksa juga tekanan tayar simpanan.000 km pergi ke workshop.B. Minyak mesti berada pada aras di antara minimum dan maksimum.Gantikan cermin hadapan yang pecah dengan segera. tukar penapis minyak . . . Setiap 5. Pernah terjadi kepada seorang kawan. Kalau bawah daripada minimum. Sebulan sekali. . Cabut dan lapkan minyak di jarum tersebut dan kemudian masukkan kembali jarum tu. Cermin Hadapan Pecah: . C. Sampai simpang tekan brek. Sebelum memulakan perjalanan.Had laju yang rendah boleh mengurangkan daya impak. Sebelum hidupkan injin. Tekanan yang sesuai ada di catatkan di bahagian dalam tiang B (tiang antara pintu depan dan belakang) sebelah pemandu.Bunyikan hon dan nyalakan lampu hadapan. masuk kereta. Lakukan perkara yang sama seperti yang pertama. kereta tak berhenti jadi dia berhenti dengan bantuan belakang wira aeroback dan kena bayar RM1000 untuk tukar bumper. Tips Jaga Kereta Perhatikan tayar cukup angin. Untuk kereta auto. Menghadapi Kemalangan: .

000 kilometer mengikut jenis dan grednya. suruh meknaik cuci contact point setiap 3 kali tukar minyak injin dan tukar setiap 9 kali tukar minyak injin. Angka 13 merujuk kepada garis pusat (diameter) rim untuk membolehkan tayar dimuatkan. Untuk mengetahui berat maksima melambangkan nombor "82" kami perlu merujuk kepada carta "index keupayaan mengangkut tayar berat" yang ditetapkan diperingkat antarabangsa. biasanya jika lebih besar nilai angka ini lebih lebar tayar itu. Namun. iaitu jarak diukur dari sisi ke sisi. saiz dan keumpamaan. Penggunaan minyak pelincir juga mengelakkan komponen enjin berkarat selain memendapkan bahan bakar. Selain menggerakkan komponen dalam enjin seperti omboh dan bebola besi. Ia perlu ditukar pada setiap 5. . termasuk minggu dan tahun keluaran. Jika ingin menukar kepada tayar dengan diameter lebih besar. terutama kusyen kereta kita (cuba tepuk kusyen kereta kita. perhatikan habuk keluar dari kusyen).000 kilometer pertama seperti yang disyorkan oleh pengeluar dan pengedar. Taraf kelajuan H dalam contoh bermakna bahawa tayar ini boleh mencapai dan mengekalkan kelajuan sejauh 210 km/j. Oleh kerana terlalu l Makna Nombor Pada Tayar Sebenarnya. Tayar binaan radial tidak mempunyai tiub dan memberi prestasi lebih bagus. sesiapa saja dapat memahami maklumat ini untuk membuat pilihan tayar yang tepat bagi kenderaan mereka. Nombor 70 menyatakan nisbah aspek (aspact ratio) tayar atau ketinggian tayar berbanding dengan kelebaran tayar itu. Sebagai contoh. Nombor 175 yang pertama dalam siri merujuk kepada lebar itu dalam milimeter. Kalau kereta model lama (kancil 660 sehingga 1996) yang pakai "Petnam" atau contact point. Huruf "R" merujuk kepada binaan tayar radial dan kesemua tayar kereta menggunakan binaan radial sejak 20 tahun lalu. ia boleh dilakukan pada 1. Tayar profil rendah memberi prestasi pengendalian keseluruhan yang lebih bagus walaupun aspek keselesaan mungkin boleh terjejas sedikit. setiap tayar mempunyai maklumat yang terperinci berhubung jenis. bagi kereta baru yang kali pertama menukar minyak hitam. Dibawah adalah senarai carta kelajuan maksimum seperti yang dilambang oleh setiap huruf abjad. nombor 82 bermakna tayar mampu memikiu berat maksima 475 kilogram. kita perlu darabkan 4 kali untuk memperolehi kapasiti memikul berat kenderaan dengan empat tayar.000 atau 10. Di bawah ini adalah panduan untuk makna nombor yang paling penting bagi sebuah tayar. anda juga perlu menukar rim kepada diameter sama. sebagai contoh. kita akan teliti nombor berikut: 175/70R13 82H. Dalam contoh. Dan yang terakhirnya. (contoh: 475 x 4 = 1900 kg) Huruf "H" yang terakhir adalah menyatakan kelajuan maksima bagi sesebuah tayar yang direka. Berat maksima meujuk kepada setiap tayar. pergila vacum kereta kita. Biasanya tayar dengan nisbah aspek 55 kebawah diklasifikasi sebagai tayar profil rendah. ketinggian tayar adalag 70% kelebaran tayar itu. setiap minggu atau 2 atau 3 minggu sekali. ia juga bertujuan menyejukkan geseran kepada silinder dengan mengasingkan udara panas ke bahagian lain. Nombor 82 melambangkan indek keupayaan mengangkut berat tayar itu. Fungsi minyak pelincir sejukkan geseran silinder MINYAK pelincir atau lazim disebut minyak hitam (walaupun tidak berwarna hitam) cukup penting bagi membolehkan enjin berfungsi dan kereta boleh bergerak dengan lancar.setiap 2 kali tukar minyak injin dan tukar plag setiap 3 kali tukar minyak injin. cara paling tepat memahaminya adalah dengan memilih satu contoh tayar dan menelitinya sedikit demi sedikit.

.200 km/j H-210 km/j V-240 km/j Z-melebihi hadlaju 240 km/j W-270 km/j Y-300 km/j Untuk tayar yang mempunyai keupayaan mengatasi kelajuan 270 km/j. huruf ZR akan digunakan.S-180 km/j T-190 km/j U.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful