Tips Penjagaan Kereta Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa

apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama, kehausan tayar depan tidak sama, kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang, penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang.

Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa, lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. Untuk itu, punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak, terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak, biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. Namun demikian, anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik, pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km. Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. Jadi, jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan, keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. Kemudian periksa kehausan tayar depan, sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm. Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. Namun demikian, jika getaran masih terasa juga, sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan; atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang. Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda. 'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya, atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. Jadi, banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'; beberapa kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html Punca Penggunaan Minyak Petrol Bertambah Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran, permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi, penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat.

Selain itu, ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat, plag haus, suis pemutus arus terbakar, mampatan tidak cukup, injap yang tidak berfungsi, ekzos tersumbat, masalah pada cekam atau brek bergesel. Bagi mengetahui puncanya, pertama, pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan.

Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu, bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. Bagaimanapun, jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol, ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor, buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali. Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda. Sehubungan itu, adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan, periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. Selain itu, perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Antaranya, menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya, tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan. Sehubungan itu, apabila anda melakukan pelarasan enjin, ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih. Di samping itu, anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa.

Oleh itu, anda perlu perhatikan dalam but kereta anda, mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Ia pasti menambah beban enjin. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan.

Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut.

Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html

Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat

Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah, penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat, kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng, kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini, mula-mula periksalah tekanan tayar hadapan dan pelinciran sambungan rod stereng. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah, tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung. Kemudian periksalah adakah sambungan dan skru sistem pengemudian cukup ketat. Antara bahagian yang harus diutamakan pemeriksaannya termasuk kotak gear stereng, sambungan bebola atau gantungan depan termasuk hujung dan pangkal rod pengikat. Untuk mengetahui kerosakannya, putarlah stereng ke kiri dan ke kanan. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh, kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan. Sistem pengemudian mempunyai peranan yang sangat penting, maka waspadalah terhadap pelbagai kelainan yang wujud. Dalam keadaan lain pula, ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar, stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. Jadi, stereng terpaksa dipegang dengan kuat untuk mengelakkannya terus berputar ke satu arah. Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan tekanan tayar kiri dan kanan yang tidak sama, diameter rim kiri dan kanan yang tidak sama, penyelarasan penjajaran roda depan kurang tepat, pegas (spring) gantungan depan yang sudah lemah, patah atau kurang baik pemasangannya, penggalas roda depan sudah rosak atau kurang baik penyelarasannya dan brek dari salah satu roda depan atau belakang bergesel. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, pertama pastikan bahawa beban kenderaan cukup seimbang. Kemudian periksalah sama ada kedua-dua tayar depan dan belakang sama tekanannya. Jika tidak, samakan. Pandu kenderaan perlahan-lahan di atas jalan datar. Luruskan arah kenderaan, rasa dan perhatikan bagaimana kenderaan berjalan. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah, hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya. Diameter luar rim kiri dan kanan (untuk roda depan dan belakang) harus sama. Kemudian periksa adakah salah satu pegas depan sudah lemah atau patah. Selain itu, ada kemungkinan juga penyelarasan brek kurang baik atau hanya sebelah yang berfungsi. Kerosakan pada sistem kemudi boleh menjejaskan sistem keselamatan. Oleh itu, penjagaan aspek penjajaran roda depan tidak boleh dipandang ringan. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html Sistem Brek

anda abaikan sistem brek anda. pelapik brek (pad brek). saluran minyak. periksa pelapik brek. Setiap sebulan sekali. JANGAN SEKALI-KALI MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK BREK BERADA DI BAWAH PARAS MINIMUM. . minta mekanik memeriksa kesemua disk dan drum brek termasuk pelapik brek. Keadaan ini berlaku kerana pelapik brek tidak kembali terapung apabila kita lepaskan brek dan terus mencengkam disk. keadaan kecemasan berlaku dan kereta tersebut tidak dapat berhenti walaupun pemandu mengatakan dia tekan brek sampai berdiri. Sekira kita dapati pencengkam 'makan' tidak sama antara kiri dan kanan. minta mekanik memeriksanya. Kerosakan yang selalu berlaku adalah brek 'jam'. Sekiranya terdapat kesan calar pada disk atau pada drum. 3. Setiap 6 bulan semasa kita hendak merotate tayar kereta kita. Dan kebetulan semasa keluar dari bengkel. periksa paras minyak brek kereta anda (botol minyak depan vacum pam). Lebih baik sekiranya semasa anda membeli haftcut kereta anda. Sekiranya minyak brek sudah kotor(keruh warnanya). pastikan minyak brek yang betul spesifikasinya. Jika tidak rata. Jika tidak pasti tanya mekanik kerana kesilapan minyak brek boleh menyebabkan keseluruhan sistem brek kita akan mengalami kerosakan terutama pada seal yang diperbuat daripada getah. minta mekanik periksa kerana perkara ini akan menjadi masalah bila ia dibiarkan. 2. pam vacum(objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen injin). Kereta Baru Semasa service pertama. Jika kita hendak menukar pelapik brek. pastikan pelapik brek tidak menyentuh drum atau kesan geseran yang kelihatan adalah sama rata. Semasa menambah minyak brek. padel brek (tempat tekan brek). Pastikan minyak berada diparas antara minimum dan maksimum. 5. pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem brek original yang ada pada kereta anda. Untuk drum. Dot 3 untuk kegunaan biasa (biasanya kereta yang mempunyai disk di depan dan drum di belakang) dan Dot 4 untuk kegunaan berat (untuk kereta yang mempunyai sistem 4 roda disk dan kereta berkuasa tinggi). 4. Jangan ambil mudah perkara ini kerana kebocoran ini mungkin keci tapi akan menjadi besar semasa membrek kerana tekanan yang dikenakan ke atasnya. Jangan kerana nak jimat. Kesemua peralatan asas yang di atas mestilah dijaga dengan baik supaya brek berkesan. 6. Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai "kuasa kuda membrek" atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas). Kerosakan adalah pada angkup yang mengawal pelapik brek. Kalau dapat minta mekanik melaraskan pedal brek supaya tidak terlalu 'makan' mengejut dan sesuai dengan panjang kaki kita. Pernah terjadi kereta kancil yang telah di tukar injin kepada Mira L5 tapi sistem breknya masih original. Sekiranya terdapat kesan lelehan minyak brek (kelihatan cat atau apa-apa bahan berasal dari petroleum mencair) pada mana-mana bahagian. brek akan kurang berkesan. saya cadangkan asah kembali disk atau tukar drum kepada yang lebih baik. Perkara yang sama juga perlu dilakukan kepada brek drum. Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. tabung minyak injin. beli bersama sistem brek kereta tersebut dan pasangkan pada kereta anda. minta mekanik tukar. Pastikan pelapik brek betul betul terapung di antara dua angkup dan disk berada di tengah. 1. Kesan calar ini boleh menjadi penghalang pelapik brek mencengkam disk atau drum. Cara Penjagaan Sistem Brek. Pastikan lapisan pencengkam masih tebal.Seperti yang kita tahu. brek sangat penting dalam sebuah kereta. minta mekanik periksa sistem saluran minyak brek atau sistem tekanan brek kerana kemungkinanatekana yang dikenakan ke atas kedua-dua brek tidak sama dan ini sangat merbahaya kepada pemanduan terutama membrek semasa kelajuan tinggi. Hasilnya. minta mekanik menilai samada boleh pakai lagi atau tidak. Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum.

untuk tujuan meletak kereta. kehausan atau kesalahan penyelarasan alat pengemudian. 9. Jangan cuma tukar minyak hitam saje kerana peralatan lain perlu juga selalu diperiksa. pelapik brek.blogdrive. stereng automatik dan biasa memang berbeza. Malah terlalu banyak gerak bebas pada pengalas roda depan dan kelonggaran pada stereng (di . ada ketikanya masalah stereng berlaku ketika anda memandu laju. Untuk kereta auto. penapis angin. penjajaran (alignment) tayar depan kurang tepat.kereta2u. ADA ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. stereng automatik lebih mudah dan selesa. Ini dapat menjimatkan penggunaan pelapik brek. lampu brek ketiga. tukar pelapik brek kereta anda kepada yang lebih tahan panas seperti project U.7. Ketika kenderaan bergerak pada kelajuan tinggi di atas jalan yang rata. 10. pastikan anda mendapat kebenaran bertulis daripada JPJ kerana adalah menjadi kesalahan dan syarikat insuran kita akan melindungi anda sekira kemalangan berlaku disebabkan sistem brek dan sistem brek anda telah ditukar tanap kebenaran JPJ. Ini bagi memastikan sistem brek kereta anda dapat berfungsi dalam keadaan tekanan dan suhu dan tinggi dan tindakbalas brek anda akan lebih cepat apabila padel ditekan. aligment tayar. penapis petrol dan sebagainya. Antara sebab keadaan ini berlaku ialah tekanan angin tayar depan yang terlalu rendah. kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. Semasa memandu elakkan kaki daripad sentiasa berada di atas padel brek. 8. spark plug. 11. tekanan angin tayar. sebaliknya gunakan brek injin (gear rendah) untuk mengawal kelajuan kereta anda. Punca keadaan ini terjadi antara lain disebabkan kehausan sambungan sistem roda kemudi terutama hujung dan pangkal rod pengikat. Sumber Maklumat: http://www. cuma pastikan setiap kali anda hantar kereta anda untuk ditukar minyak injin.html Tip Penjagaan Kereta Punca stereng kereta menjadi berat. Dalam pada itu.com/archive/1. minyak gear box. Jangan tertipu dengan mekanik yang cuma menukar minyak hitam dan penapis minyak hitam apabila kita menghantar kereta untuk di service dan kita dikenakan bayaran yang tinggi untuk upahnya. Keadaan ini berbahaya terutama jika kenderaan bergerak laju melebihi 100 kilometer sejam apa lagi jika melalui jalan basah dan licin. pastikan anda lebih kerap memeriksa pelapik brek hadapan. kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng. Sekiranya anda suka memandu laju dan secara aggresive. jangan gunakan brek. mengundur atau membelok. minta mekanik memeriksa juga minyak brek. roda depan terasa meliar dan stereng sukar dikendalikan. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutama ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. aras padel brek dan clucth. Namun. Sekiranya anda ingin mengubahsuai sistem brek kereta anda. Pastikan anda menukar juga sistem saluran minyak brek anda kepada saluran bersalut steel. pelapik brek hadapan akan lebih cepat haus daripada belakang (biasanya dua kali ganda cepatnya). Semasa menuruni bukit yang curam. Namun. Akhir sekali.

matikan enjin. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip-sirip radiator dengan jumlah yang banyak. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. jadi bawalah ke bengkel. Memang sukar untuk memeriksa sendiri rod kemudi dan sambungan yang longgar. kenderaan tidak dapat bergerak lurus. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. Tetapi biasanya apabila ada kerosakan pada sistem penggerak roda depan. Jika ada kebocoran. bahagian belakang kenderaan bergoyang kuat sehingga menjejaskan keselesaan penumpang belakang. Keadaan sistem pengemudian hendaklah diperiksa dengan teliti kerana ia berkaitan dengan keselamatan penumpang. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini. paip radiator tersumbat. Cara ini lebih baik daripada membiarkan enjin kereta anda panas dan mungkin terbakar. Ketika sedang dipandu di atas jalan datar. Periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran di bahagian itu. Jadi. Panas pada bahagian enjin berpunca daripada pelbagai faktor termasuk kurang bekalan air dalam radiator. Kenderaan akan bergerak seolah-olah 'hanyut' ke kiri dan kanan. Akibatnya kenderaan tidak stabil dan tidak dapat dipandu dengan mudah terutama pada kelajuan tinggi. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. Keadaan ini sering terjadi terutama pada kenderaan besar. Selain itu. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. Langkah pertama. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat . ekzos tersumbat. Gejala yang sama mungkin terjadi disebabkan tiupan angin sampingan yang kuat. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa salah satu daripada punca yang dinyatakan tadi. masalah cekam. Sekiranya. maka akan terjadi kenderaan bergerak dalam keadaan liar. Enjin yang terlalu panas boleh mengundang bahaya sekiranya lewat bertindak kerana boleh menyebabkan kenderaan terbakar atau meletup. Kerosakan sistem gantungan terutama belakang juga menyebabkan pemanduan yang tidak selesa. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Sistem pengemudian lazimnya membabitkan kerangka kereta. ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. Selepas itu periksa tali kipas. Dalam situasi roda depan meliar dan stereng sukar dikendalikan adalah masalah yang sering melanda sistem pengemudian apabila terlalu banyak gerak bebas pada stereng. Bagaimanapun. Sekiranya keadaan itu berlaku. mula-mula usahakanlah agar kenderaan dapat bergerak lurus.dalam kotak gear stereng) juga boleh menjadi puncanya. Dalam keadaan itu. Gerak bebas stereng adalah gerakan berputar stereng yang tidak menyebabkan roda depan bergerak ke kiri atau kanan. Punca kerosakan radiator dan cara membaikinya RADIATOR adalah antara komponan penting dalam enjin kereta. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. kerosakan pada sistem saluran petrol. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. anda tidak perlu panik sebaliknya berhentikan kenderaan dan cuba lakukan pemeriksaan. Air dalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. Apabila gerak bebas stereng terlalu besar. gunakan kawat sebagai ganti. Isikan air ke dalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. Apabila enjin terlalu panas. antara pemeriksaan dan pembaikan kecemasan yang boleh dilakukan termasuk memeriksa gerak bebas stereng. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada termostat sistem penyejuk. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar daripada radiator. keadaan ini banyak terjadi pada kenderaan ringan. berhentilah di tepi jalan dengan tempat teduh. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Sekiranya ada kebocoran. Gerak bebas normal stereng adalah sebesar 10-30mm dari suatu tanda tetap. sistem penyalaan kurang tepat. Pertamanya. apabila berhadapan dengan masalah stereng sukar dikawal. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. kerosakan pada radiator boleh menyebabkan enjin panas dan pecutannya kurang baik. buka tutup radiator dulu dan ketukkannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. Keadaan itu boleh terjadi disebabkan bolt pegas daun penyerap hentak belakang patah.

dalam banyak keadaan anda sebenarnya membantu memajukan perniagaan mereka. gasket kebuk enjin akan bocor sedikit dan minyak pelincir akan menitis. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. gegelung penghidup. biarkan ia meresap kemudian lap dengan kain kering. Ini dapat dilihat pada lantai tempat kereta diletakkan. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. jangan menggunakan air kerana pada permukaan enjin ada banyak kesan minyak yang tidal dapat dihilangkan dengan air. Baik periksa sendiri kerana jika dibiarkan juruteknik stesen minyak memeriksanya. Semburkan bahan berkenaan di tempat yang perlu. elemen penting bagi menjamin kesinambungan kerja setiap bahagian yang bergerak. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. Jumlah minyak pelincir boleh dipastikan dengan memeriksa tolok sukat. Endapan itu dapat dihilangkan dengan mudah tetapi jaga jangan sampai air masuk ke dalam bateri. paip getah dan kabel elektrik. selepas beberapa tahun. pengagih dan lampu boleh menyerap wap air dan boleh menyebabkan litar pintas. siramlah dengan air panas kemudian bersihkan dengan kain. Selain gris. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. Jika jumlah titisan itu banyak. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan mengganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. debu atau lumpur yang melekat pada komponen elektrik seperti alternator (motor penghidup). Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. Ketika mencuci bahagian enjin. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. pemilik kenderaan dapat memastikan jika ada kebocoran minyak pelincir. Gris dan sisa minyak pelincir perlu dibersihkan dengan segera daripada bahagian luaran enjin kerana boleh merosakkan tali kipas. enjin kereta dengan betul PEMILIK kenderaan suka melihat kereta bersih dan berkilat manakala bahagian enjin pula tidak comot. keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat.dan perkuatkan dengan kawat. Untuk membersihkan enjin. Seelok-eloknya gunakanlah bahan yang paling klasik iaitu minyak tanah untuk menghilangkan minyak dan gris pada permukaan enjin. Pada terminal bateri pula jika terlihat ada endapan berwarna putih. Lubang pengudaraan pada penutup bateri juga perlu dipastikan sentiasa terbuka. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali. Oleh itu. Untuk membersihkan bahagian luar adalah . mungkin gasket di oil sum yang rosak. Tapi jumlahnya tidak banyak kira-kira 1/300-1/500 daripada jumlah penggunaan petrol. Dalam keadaan biasa minyak pelincir akan berkurang menerusi pemeluwapan dan pembakaran. jika tahu ada kebocoran minyak pelincir. Tetapi lebih mudah lagi sekarang ada banyak bahan pencucian yang dijual di kedai aksesori untuk menghilang gris dan tar. ia boleh menjadi panas. Penggunaan air juga boleh menyebabkan litar pintas dan kereta akan meragam. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. Dalam keadaan biasa. generator. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira sepuluh minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. membuka bonet. Untuk membaikinya. cari segera puncanya dan tambahkan minyak pelincir jika kurang. Cara mencuci badan. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa ke bengkel berhampiran.

injap dan laluan injap rosak. Selain menambahkan kilat kereta. Ini disebabkan kotoran berkenaan mempunyai butir debu keras dan pasir. Asap hitam kerana karburator rosak. injap udara (choke) tertutup dan karburator rosak. Dalam keadaan sejuk biasanya asap ekzos juga berwarna putih kerana adanya wap air. bermakna terlalu sedikit petrol yang masuk (campuran terlalu sedikit). cat akan luntur dan mudah menjadi retak-retak. Apabila membasuh kenderaan menggunakan sabun. Dalam tempoh setengah jam. Hantar saja ke bengkel mencuci kereta dan bayar antara RM5 dan RM10. Jika choke tidak terbuka penuh. Tetapi. Selain nampak comot. Jika ini terjadi. Bagaimana pula jika asap berwarna hitam? Ini bermakna berlaku proses pembakaran yang tidak sempurna kerana terlalu banyak petrol yang masuk. gunakan kain bersih basah. setelah beberapa tahun menggunakannya. Sebenarnya dengan melihat warna daripada asap ekzos. Apabila permukaan badan kenderaan berada dalam keadaan kering dan tidak terlalu kotor. Selain itu periksa sama ada injap udara (choke) tertutup. Ketika enjin bergerak. adakah asap kereta anda tidak berwarna atau sedikit biru. Namun jika anda mahu membasuh sendiri. Penggunaan kain kering akan menyebabkan calar atau gurisan pada permukaan cat. kereta baru dicat dengan cat bermutu tinggi. ada beberapa kemungkinan yang boleh menyebabkan keadaan itu berlaku termasuk penapis udara tersumbat. Jika permukaan itu tidak dibersihkan dengan baik. Asap ekzos berwarna putih apabila minyak pelincir terlalu banyak mengalir masuk ke dalam ruang bakar. Ini terjadi kerana omboh. Debu dan lumpur yang melekat pada badan kenderaan akan menyerap wap air dengan cepat dan merosakkan permukaan cat. bukalah penapis udara dan lihatlah karburator dari sebelah atas.lebih mudah. Setelah dibasuh. jangan biarkan sabun melekat terlalu lama di badan kenderaan kerana ia akan meningkatkan partikel bintik-bintik putih serta bahan kimia sabun boleh memakan cat. Ini menunjukkan ada yang tidak kena pada enjin kereta anda terutama bahagian karburator. anda perlu menggunakan sabun yang sesuai untuk pencucian kereta. Tindakan perlu jika asap ekzos kereta bertukar warna LAZIMNYA. anda seharusnya lega kerana ia menunjukkan proses pembakaran baik dengan nisbah perbandingan campuran petrol-udara yang tepat. debu yang melekat dapat dihilangkan dengan bulu ayam. Dalam keadaan asap ekzos berwarna hitam. Untuk hasil yang lebih baik setelah kereta kering sapulah wax (lilin). keadaan seperti ini bagaimanapun biasa terjadi pada setiap enjin. Sabun basuh tidak sesuai dan kelorok tidak sesuai. Bersihkan penapis udara itu. Antara yang patut diberikan perhatian anda adalah dengan menjawab pertanyaan seperti berikut: Pertama. Tetapi. mula-mula periksa sama ada penapis udara tersumbat. pengeluaran asap pada ekzos bagi kereta baru tidak perlu dibimbangkan. Langkah pertama membersihkan kenderaan ialah menghilang debu dengan membuat semburan tanpa menggunakan sabun. Jika tertutup atau tidak terbuka penuh ketika enjin sudah panas. Jika dengan kaedah itu putaran enjin bertambah tinggi dan asap tidak lagi hitam. anda tentu bimbang dengan asap ekzos berwarna kelabu dan hitam. gelang omboh. anda dapat meneliti proses pembakaran yang terjadi dalam silinder. bukalah penapis udara. Lazimnya. Jika ini berlaku. cat akan cepat rosak. Untuk memeriksa keadaan itu. kereta anda sudah bersih dan cantik semula. Jika asap berwarna kuning atau coklat. Asap yang keluar berwarna putih atau kebiru-biruan pula bermakna minyak pelincir ikut terbakar. ia akan menyebabkan campuran petrol-udara berlebihan. Untuk mengatasinya. maka jelaslah penapis udara kotor. wax bertindak melindungi permukaan supaya tetap menarik dan hidup. dinding silinder. bawalah kereta anda ke bengkel. Minyak pelincir juga boleh masuk ke ruang bakar jika gasket di kepala silinder rosak . jika kotoran tidak dapat dihilangkan. perbaikilah kedudukannya. keringkan badan kereta dengan kain bersih.

Selain itu. antara puncanya ialah kerosakan pada sistem penyalaan. . dalam keadaan biasa kereta dapat bergerak menaiki bukit dengan menggunakan gear ketiga. Selain disebabkan kerosakan dan kebocoran ekzos. Dengan itu. selain daya enjinnya berkurangan. sehingga keupayaan enjin akan berkurangan. Adakalanya enjin tidak mengeluarkan daya penuh bukanlah berpunca daripada masalah enjin itu sendiri. sedangkan dalam banyak keadaan. Seterusnya. enjin juga akan terlalu panas. cekam atau brek yang bergesel menjadi puncanya. biasanya dapat dibezakan antara warna putih wap dan putih akibat minyak pelincir. jangan terus memecut. setiap bahagian yang bergeseran akan mengalami kehausan akibat geselan yang berat sehingga enjin akan lebih cepat rosak. periksa sama ada saat penyalaan sudah tepat. Selain itu. Wap minyak pelincir berwarna putih dan mengeluarkan bau tertentu. apabila berhadapan dengan keadaan itu pemeriksaan terhadap sebab-sebab dan pembaikan kecemasan sebegini boleh dilakukan: Pertama. Justeru. berjaga-jagalah. ini bermakna enjin terpaksa bekerja ketika minyak belum sampai ke setiap bahagian yang perlu dilinciri.sehingga air dapat masuk ke dalam ruang bakar. Apabila nyalaan elektrik yang terjadi terlalu lemah atau tidak teratur. tidak kira gear manual atau automatik. Proses pemanasan juga berlaku untuk sistem transmisi serta bahagian lain yang bergerak. enjin kereta juga tidak boleh dibebani secara kasar. biarkan dua atau tiga minit sebelum memulakan perjalanan. tumpuan diberikan kepada mencari masalah enjin. dari gear tiga ke gear dua) dilakukan pada waktu kenderaan masih bergerak dengan kelajuan tinggi atau ketika kenderaan sedang meluncur di atas jalan yang curam). Masalah ini sering terjadi kepada kereta yang menggunakan suntikan terus dan selalu dipandu laju dalam perjalanan jauh. pemandu disarankan jangan selalu melakukan pemecutan. contohnya gear tiga ketika mendaki bukit. Ada ketikanya anda berasa enjin kereta sudah mengaum tetapi kereta tidak meluncur laju. Apabila sudah mula memandu. Untuk menjaga agar kenderaan dapat digunakan dalam tempoh yang panjang juga. enjin juga tidak mengeluarkan daya penuh apabila mampatan enjin tidak cukup tinggi. Malah. sejak kebelakangan ini pada gear ketiga kereta seolah-olah merangkak dan akhirnya terpaksa menukar kepada gear kedua dengan enjin yang mengaum kuat. enjin terlalu panas. Ini penting bagi memastikan enjin dalam keadaan panas. minyak pelincir akan dialirkan ke semua bahagian enjin. Enjin yang selalu berada dalam keadaan terlalu panas akan cepat rosak. Kedua. Tetapi. Apabila berhadapan dengan masalah ini. kerosakan cekam (clutch). Periksa juga adakah cekam rosak atau brek yang bergesel. Elakkan juga memijak injak cekam apabila tidak diperlukan dan janganlah memindahkan gear secara kasar. pembrekan dan pembelokan dengan tiba-tiba. Wap air yang terjadi kerana panas akan keluar bersama-sama asap ekzos menyebabkan asap berwarna putih. elakkan juga terlalu kerap menggunakan brek di atas jalan yang curam atau pada kelajuan tinggi untuk mengelakkan masalah sekatan wap. Jadi. Sebaik-baiknya setelah enjin dihidupkan. Jika dibiarkan dalam keadaan itu terlalu lama. Apabila petrol yang mengalir ke dalam silinder tidak sesuai dengan yang diperlukan (terlalu banyak atau terlalu sedikit) keadaan itu boleh menyebabkan terjadinya campuran petrol dan udara yang kurang sempurna. gejala ini kurang menjadi kepada kenderaan yang berjalan kurang daripada 100. Selain itu. Enjin dikira sudah cukup panas apabila jarum suhu air pendingin naik sedikit. penyaluran petrol kurang tepat. perlu juga periksa sama ada penapis udara tersumbat oleh kotoran. Masalah enjin tidak menghasilkan daya penuh juga terjadi apabila enjin terlalu panas.000 kilometer Pastikan enjin panas sebelum mulakan perjalanan AMALAN hidupkan enjin kereta dan terus jalan adalah tidak baik. brek ketat atau tekanan enjin tidak cukup. Jika enjin terus dibebani sebelum dipanaskan. anda mungkin berhadapan dengan situasi bahawa enjin tidak menghasilkan daya pecutan penuh. periksa sama ada sistem penyaluran petrol berada dalam keadaan baik. Punca enjin mengaum tetapi tidak bergerak lancar SETELAH beberapa tahun menggunakan kereta yang sama. Keadaan sebegini biasanya mudah dirasai ketika mendaki bukit. bukalah penutup pengagih dan periksalah suis-suis penutup arus. mungkin ada masalah lain yang perlu diteliti. Ini dilakukan dengan memeriksa palam pencucuh. Namun demikian. Biasanya kerosakan sebegini terjadi kepada enjin yang sudah tua atau gasket kepala selinder bocor. kecuali dalam keadaan terdesak. Ketika proses pemanasan. Bergeraklah perlahan untuk beberapa ketika sebelum memecut. Amalan 'tarik' gear rendah yang lama untuk kuasa pecutan juga cara yang tidak sihat untuk kesihatan kereta. Bagaimanapun. Janganlah biarkan enjin bekerja pada sesuatu gear rendah dengan terlalu lama. Enjin juga akan bekerja melebihi had maksimum putaran gandar dalam keadaan melahu atau pada waktu pemindahan gear ke posisi yang lebih rendah (contohnya. Cekam rosak atau brek yang bergesel menyebabkan keupayaan enjin tidak dapat disalurkan dengan baik sehingga menyebabkan gejala yang sama dengan keadaan enjin tidak mengeluarkan daya penuh. Masalah berkenaan sering menjadi kekeliruan utama kerana setiap kali enjin tidak mengeluarkan daya penuh.

Lazimnya. Keadaan itu mungkin berpunca daripada beberapa faktor terutama bagi enjin yang masih baru atau bahagian enjin yang baru diganti seperti dinding silinder atau omboh. keadaan itu mungkin tidak berpunca daripada minyak. perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Ini kerana pada masa itu. Penggunaan minyak pelincir juga mengelakkan komponen enjin berkarat selain memendapkan bahan bakar. Oleh kerana terlalu lama minyak pelincir itu digunakan. ia boleh dilakukan pada 1. Cara terbaik menjimatkan petrol dan mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. di samping mencairkan sebarang pemejalan minyak.000 hingga 8. Jadi. ia juga bertujuan menyejukkan geseran kepada silinder dengan mengasingkan udara panas ke bahagian lain. eloklah dihidupkan enjin itu untuk beberapa minit terlebih dulu. pemilik kenderaan perlulah membaca buku panduan yang disediakan oleh syarikat pengeluar kereta cara menjaga ketahanan enjin kereta. Peralatan lain yang diperlukan ialah jack atau bicu untuk mengangkat bahagian kereta bagi memudahkan anda memutarkan skru pada kotak minyak pelincir. Jika enjin kereta tidak cukup panas ketika anda bercadang menukar minyak pelincir. Sementara itu. Ia perlu ditukar pada setiap 5. Selain itu.000 atau 10. Oleh itu. Sehubungan itu. minyak itu perlu diganti baru dengan segera untuk mengelakkan kerosakan pada bahagian enjin. sesetengah pemilik kereta lebih gemar menukarkan minyak pelincir sendiri kerana ia mudah dilakukan dengan menggunakan beberapa alat asas seperti pemutar skru dan bekas untuk mengisi minyak pelincir lama. Bagaimanapun. apabila sudah kotor. Adalah lebih baik jika minyak hitam dikeluarkan sehingga titisan terakhir. Masalah itu berlaku mungkin akibat proses penyesuaian bahagian terbabit menyebabkan berlaku kehausan sehingga minyak pelincir akan mengandungi serbuk logam. Cara Terbaik Jimatkan Petrol Pengguna kenderaan bermotor akan berusaha mengurangkan kadar penggunaan bahan bakar ke tahap paling rendah.000 kilometer pertama seperti yang disyorkan oleh pengeluar dan pengedar. minyak pelincir ditukar setiap kira-kira 5. Namun. sekiranya sebelum ini anda sudah menukar minyak pelincir tetapi apabila diperiksa kelihatan kotor. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Jadi. Ini kerana minyak pelincir berfungsi bagi membersihkan permukaan dinding silinder daripada oksida. minyak pelincir akan bercampur komponen kekotoran bahan bakar yang perlu dihapuskan ketika minyak pelincir itu disalurkan ke luar. ia akan menjadi kotor akibat bahan bakar dalam enjin termasuk percampuran dengan air. Keadaan ini perlu kerana penggunaan bahan api paling minimum dapat menjimatkan perbelanjaan petrol. proses penggantian minyak berkenaan terjadi dalam tempoh singkat menyebabkan ia menjadi hitam dan kotor lebih cepat berbanding dalam keadaan biasa.000 kilometer atau enam bulan atau mana-mana yang terawal bergantung kepada jenis model kenderaan. Apabila keadaan itu berlaku. bagi kereta baru yang kali pertama menukar minyak hitam. . periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak terdapat di pasaran. karbon dan kerak yang terjadi hasil pembakaran dalam bahagian berkenaan. adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya yang tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. Selain menggerakkan komponen dalam enjin seperti omboh dan bebola besi. Anda juga disyorkan supaya mengeluarkan minyak pelincir lama untuk diganti ketika enjin masih panas. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan. ia turut membawa kotoran yang ada di dalamnya dan membersihkan bahagian berkenaan.Fungsi minyak pelincir sejukkan geseran silinder MINYAK pelincir atau lazim disebut minyak hitam (walaupun tidak berwarna hitam) cukup penting bagi membolehkan enjin berfungsi dan kereta boleh bergerak dengan lancar. Jika keadaan itu berlaku anda tidak perlu bimbang dan tukarlah minyak berkenaan bagi melancarkan perjalanan kenderaan anda.000 kilometer mengikut jenis dan grednya.

Jika kebocoran pada tangki. Penggunaan petrol akan berlebihan apabila kenderaan anda sering dimati dan dihidupkan. Apabila enjin berada dalam keadaan tidak baik atau apabila ekzosnya tersumbat maka penggunaan petrol akan menjadi berlebihan. ia menyebabkan kemasukan udara ke silinder berkurangan sedangkan penggunaan akan melebihi daripada biasa. apabila anda melakukan pelarasan enjin. Oleh itu. Harus diingatkan. anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa. Kegelisahan bertambah ketara apabila masalah itu berlaku ketika anda terburu-buru untuk ke pejabat. Ada sebab mengapa enjin jika tidak dapat dihidupkan walau pun kunci sudah diputar ke arah ‘start’. biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut: 1: Menghidupkan enjin dengan menolak kenderaan bagi kereta manual. tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan Sehubungan itu. Oleh itu anda perlu memeriksa elemen penapis udara dan jika ia kotor. Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya. anda perlu membersihkannya. anda perlu perhatikan dalam but kereta anda. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. Tip • Apabila di tempat meletak kenderaan terdapat bekas titisan minyak atau tercium bau petrol sebaiknya anda perlu memeriksa sama ada terdapat kebocoran pada tangki atau tidak.Antaranya. enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar. hospital atau memenuhi temu janji. anda perlu mengetatkan sambungan menggunakan spana. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. Di samping itu. Ia pasti menambah beban enjin. bawa kereta ke bengkel untuk diperbaiki atau jika berlaku kebocoran pada sambungan paip petrol. ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus. Apabila penapis udara tersumbat. Meskipun bateri dalam keadaan lemah. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut. Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. jangan sekali-kali memasang karier sekiranya anda tidak bercadang membawa barang berlebihan atas bumbung kereta. Cara menghidupkan kereta apabila bateri lemah Pemilik kereta akan berasa gelabah apabila keretanya tidak boleh dihidupkan kerana bateri lemah atau ada masalah lain pada enjin. Jangan mengambil jalan singkat ke sesuatu destinasi jika jalan lebih jauh satu atau dua kilometer dipastikan lebih elok. Teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus. mungkin terdapat banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Oleh itu kenderaan anda perlu dibawa ke bengkel untuk pemeriksaan. Ini kerana anda perlu kerap menukar gear jika menggunakan jalan kurang elok. • • .

Ketika suis kontak starter diputar. prosedur kedua-dua teknik itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik. bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. . Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar. tetapi enjin tidak dapat berfungsi. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi. perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki. enjin sukar dihidupkan kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak. enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. Apabila kenderaan sudah berjalan cukup cepat. Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik. Tips menjaga keselamatan tayar SELAIN enjin dan brek. Dalam hal ini. ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi. enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi. bawalah ke mekanik anda untuk dibaiki. Jika melimpah pula (karburator basah). maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. Tayar juga mesti memberi keselesaan ketika mengambil selekoh dan kawalan stereng dalam apa juga keadaan. Pijak pedal petrol sepenuhnya. enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. Lazimnya. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang. jalankan motor starter. keluarkan minyak daripada karburator. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama. sedangkan karburetor tetap melimpah. nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. apabila proses mampatan dapat berjalan lancar. Apabila enjin sudah dapat berfungsi.Pertama. ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan. Apapun. kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. Kejadian itu bukan kali pertama terjadi. maka lepaskan pedal. 2: Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain. motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar. pengeluar tayar utama di negara ini sentiasa menyediakan tips keselamatan tayar kepada pemandu. adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup. Biasanya. Kedegilan dan kecuaian menjaga dan menukar tayar yang tidak berbunga boleh mengundang masalah di jalan raya. antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter. Meskipun demikian. ketika suis kontak starter diputar. lazimnya motor starter berfungsi tetapi ada ketikanya gandar enjin tidak berputar. Justeru. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan. tayar adalah antara komponen terpenting dalam sesebuah kenderaan. Dan dalam keadaan lain pula. Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. mungkin kerana tersekat habuk. pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. Bila keadaan itu terjadi. gigi motor starter atau roda daya rosak. Menggunakan prosedur yang sama. Tayar memainkan peranan penting ketika membrek dan mesti tahan lasak untuk menangani tekanan itu serta permukaan jalan yang ada kalanya tidak rata. kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya. Dalam keadaan itu.

Elakkan tabiat buruk ketika memandu seperti memandu terlalu laju. keselesaan.pastinya mereka terpaksa meninggalkan kenderaan dalam tempoh waktu yang lama di garaj. Pada kelajuan tinggi. anda bertuah sekiranya kakak anda menghadiahkan satu set tayar kerana beliau ingin membeli tayar baru. anda juga perlu mengeringkan semua sistem pendingin untuk mengelakkan karat berlaku pada bahagian itu. Jika anda berhadapan situasi demikian letakkan kenderaan di garaj yang kering dan dingin. Jika kenderaan ditinggalkan tanpa dihidupkan dalam tempoh yang lama ia boleh menjejaskan prestasi kenderaan atau sukar dihidupkan. keadaan itu menyebabkan gangguan kestabilan kenderaan yang mengakibatkan hilang kawalan serta kecederaan serius. kerosakan disebabkan air dan pembentukan karat. gantikan minyak injin dan penapisnya. ketika tayar dalam keadaan sejuk. Dalam keadaan jalan basah. · Jangan pasang tayar yang sudah digunakan sesuka hati melainkan anda tahu sejarahnya. Membrek dengan mengejut boleh menyebabkan tayar tergelincir. Ia bermakna. Sebelum anda menyimpan kenderaan.tetapi sebagai koleksi yang sangat disayangi. Ia bertujuan mengatasi masaalah wap. . Langkah pertama ialah dengan mencabut kabel bateri kenderaan. penjajaran dan pusingan tayar. Selain itu ikuti beberapa langkah yang harus dilakukan. Biasakan memeriksa tekanan. kenderaan mungkin terbabas dan menyukarkan kawalan pemandu. · Pemilihan tayar memang penting untuk keselamatan. · Jangan memandu dalam keadaan tayar rosak.Malah bagi mereka yang sering berurusan diluar negara. Tayar begini mudah tergelincir. · Sentiasa pastikan skru tayar dipasang dengan betul dan tidak terlalu ketat. jika ditinggalkan terlalu lama bateri kenderaan boleh menjadi lemah. · Pastikan tayar gantian sentiasa dalam keadaan baik dan boleh digunakan serta memiliki tekanan angin mencukupi. Cara Menyimpan Kereta Dalam Jangkamasa Lama Bagi sebahagian orang kereta bukan sekadar alat pengangkutan. Ada beberapa teknik untuk menyimpan kereta dalam jangka waktu yang lama samaada dalam masa enam bulan hinggalah bertahun-tahun lamanya tanpa mengurangkan prestasinya. terjejas akibat kesan membrek dan kurang sensitif dari segi cengkaman. · Segera baiki tayar tidak normal.Berikut adalah antara beberapa panduan berguna: · Segera tukar tayar jika bunganya sudah haus. Titiskan minyak injin baru keselinder untuk memberi lapisan perlindungan kepada selinder berkenaan. Pengeluar juga menekankan keutamaan mengekalkan tekanan tayar. Mustahil dapat membuka skru tayar dengan pembuka tayar biasa sekiranya ia terlalu diketatkan dengan mesin pembuka tayar udara. Carta berat dan tekanan angin biasanya terpapar di tempat mengisi angin di mana-mana stesen minyak. membrek secara mengejut dan mengambil selekoh secara berbahaya. · Jangan biarkan tayar lebih muatan. Isi penuh tangki bahan bakar jika anda menyimpan kenderaan lebih dari satu tahun. Ia untuk mematikan arus bateri kenderaan. · Jangan gabungkan tayar dengan jejari dan tayar tanpa jejari. Tukar atau perbaikinya secepat mungkin. kawalan dan ekonomi. Tayar hanya mampu menampung muatan maksimum jika ia memiliki tekanan angin maksimum. Periksa tekanan tayar sekurangkurangnya dua kali sebulan. Ia juga untuk mencegah masaalah akibat cairan penyejuk ataupun hubungan dengan aluminium.

ada pemilik kereta yang menggunakan bahan pengilat selepas mencuci untuk menjadikan cat kereta lebih berkilat. kerja itu adalah satu senaman. Apabila mencuci kereta. jika basuh sendiri. Isi penuh minyak brek. Bagaimana pun. Anda dinasihatkan supaya jangan sekali-kali menggunakan sabun atau serbuk pencuci pakaian untuk mencuci kereta kerana bahan pencuci itu mengandungi garam yang boleh menyebabkan karat. lecah. Tetapi. Untuk mengelakkan kerosakan pada penyerap hentak kenderaan. terutama yang boleh menyebabkan karat. Sesetengah pemilik kereta memang malas atau tidak ada masa untuk membasuh kereta. Ia berkaitan dengan kepekaan anda. Yang penting ialah mencuci kereta dengan kerap kerana ia boleh menghindarkan kesan pencemaran. Cara mengekalkan kilauan kereta Kesan pancaran matahari. kereta hendaklah dicuci sekali dalam masa dua atau tiga minggu. Anda perlu menunggu beberapa minit sehingga bahan pengilat yang melekat pada bahagian yang disapukan itu bertukar warna keputihan sebelum ia digosok untuk kali kedua. Pastikan bahan pengilat diletakkan pada kain bersih. Sebenarnya. Selimutkan kereta anda dengan kain. walaupun sudah berusia lima hingga 10 tahun. Malah. Pemilihan bahan pencuci yang tidak tepat boleh menyebabkan risiko karat kepada kereta. sama seperti anda menjaga kesihatan tubuh badan. jangan lupa membuka sedikit cermin tingkap untuk memberikan ruang udara keluar masuk. Panduan paling penting ialah jangan sekali-kali menggunakan bahan pengilat di bawah pancaran . bahan cucian yang digunakan juga perlu dipilih dengan berhati-hati. hujan. Bagaimanapun. tual keempat-empat rodanya untuk merehatkan tayar. anda perlu memilih bahan pengilat yang sesuai dengan kereta anda. embun dan pencemaran alam sekitar adalah faktor semula jadi yang menyebabkan kereta anda kotor dan tidak berseri. Minyak yang sudah lama akan merosakkan komponen logam. warna kereta anda akan sentiasa menawan. sekali gus mengelakkan badan kereta daripada terlekat habuk. Tukar jika ia melebihi dua tahun. tiada rahsia atau alat tertentu yang boleh menghindari cat kereta daripada cepat pudar dan luntur. selain berpuas hati. Pada dasarnya. Bahan pengilat mampu menghapuskan kekotoran yang melekat pada badan kereta. Sebaik-baiknya anda melakukan gosokan dengan gerakan bulatan. Teknik mengilat kereta juga harus dipelajari bagi memastikan penggunaan bahan itu selaras dengan harganya. bearing dan komponen penyerap hentak yang lain. gantikan dengan yang baru. Berdasarkan maklumat berkenaan ia mambantu anda untuk mengatasi masaalah terhadap kenderaan apabila ditinggalkan untuk suatu tempoh yang lama. Anda perlu menyiram kenderaan dengan air yang banyak bagi menghilangkan buih sebelum dikeringkan dengan kain bersih.Jangan sesekali mengeringkan penyejuk radiotor. Selain menggunakan sabun. Untuk memudahkan cucian. Selepas itu gosokkan secara sama rata pada permukaan kereta. Mereka sanggup mengeluarkan wang RM5 hingga RM10 sebagai upah mencuci keretanya. Jika usia penyejuk sudah satu setengah tahun. sama ada menggunakan cat biasa atau metalik. gunakanlah kain lembut atau span. bagi mereka yang mengambil berat terhadap kereta dan rajin membasuh sendiri. usaha anda pasti tidak sia-sia kerana kereta yang sentiasa bersih dan berkilat mempunyai nilai pasaran tinggi apabila dijual semula.

Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. berhentilah di tepi jalan dengan tempat teduh. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. Air dalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. Apabila enjin kereta anda terlalu panas. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Jika anda membiarkannya. lama kelamaan ia boleh meninggalkan kesan karat yang teruk. turut mempunyai bahagian yang bercat. Selalunya. Pembersihan optimum pastinya merangkumi seluruh komponen dalaman dan luaran kereta. matikan enjin. Mereka sering kali meninggalkan bahagian dalam kereta yang turut mencerminkan kebersihan sesebuah kereta. Selain itu. Bahagian ini juga perlu dibersihkan kerana sesiku pada tetingkat dan tepi pintu selalunya menjadi perangkap air dan habuk. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. enjin panas juga berpunca daripada paip radiator tersumbat. tepi lantai dan rangka pintu. periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran di bahagian itu. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip-sirip radiator dengan jumlah yang banyak. Dalam keadaan itu. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. kerosakan pada sistem saluran petrol. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada kipas dan termostat sistem penyejuk. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa salah satu daripada punca yang dinyatakan tadi. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. sebaliknya memberhentikan kereta dan cuba lakukan pemeriksaan sendiri terlebih dulu. pemilik kereta hanya menumpukan perhatian terhadap penjagaan bahagian luaran kereta. tentu ada sesuatu yang tidak kena pada enjin kereta berkenaan. Anda tidak harus panik.matahari terik kerana ia menimbulkan hasil yang kurang memuaskan. ekzos tersumbat. Bagaimanapun. Kurang air dalam radiator punca enjin panas Apabila anda melihat kereta berasap atau terbakar di tepi jalan. Enjin yang terlalu panas boleh mengundang bahaya sekiranya lewat bertindak kerana ia boleh menyebabkan kenderaan anda berasap. masalah cekam. Beberapa bahagian dalam terutama besi atau bingkai tingkap. Isikan air ke dalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. Bahan yang bermutu rendah mempunyai kesan sampingan seperti merosakkan warna serta menyebabkan permukaan bercalar. Malah. sistem penyalaan kurang tepat. Salah satu sebab ialah kekurangan air dalam radiator yang menyebabkan enjin panas. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar daripada radiator. . terbakar dan seterusnya meletup. Selepas itu periksa tali kipas. anda dinasihatkan supaya sentiasa berhati-hati jika mahu membersihkan bahagian enjin kerana cukup sensitif dengan air terutama akibat pancutan air yang kuat. termasuk enjin. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. Selepas itu. Langkah pertama. Tidak dapat dinafikan ramai pengguna tertipu membeli bahan pengilat dan syampu pencuci yang berkualiti rendah. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator.

Bagi yang membeli kereta secondhand. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas.000 km tukar minyak gear box anda. Jangan abaikan service pertama ini kerana pada masa ini minyak enjin dan minyak gear box yang mengandungi lebihan besi atau habuk besi di dalam enjin akan dibuang bagi mengelakkan enjin dan gear box terhakis. buka tutup radiator dulu dan ketukannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. tukar minyak gear box anda. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. kita perlu hantar kereta untuk service pertama. Saya cadangkan setiap dua kali tukar minyak gear box. tukar minyak gear box sebaik sahaja anda membeli kereta tersebut dan rekodkan bacaan millage kereta anda. Setiap kali service kereta. ada dinyatakan apabila millage kereta kita mencecah 1. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. Jika ada kebocoran. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Sekiranya ada kebocoran. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. setiap 40. ia boleh menjadi panas. setiap 15. Bagi auto.000 km. semua peralatan adalah baru termasuk gear box. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa ke bengkel berhampiran.Bagi manual. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah.000 atau 50. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan mengganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. Perkara ini sangat penting bagi menjamin gear box anda sentiasa bergerak lancar dan dalam keadaan "normal operating temperature" sepanjang masa. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira 10 minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. JANGAN MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK GEAR KURANG DARI . Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali. ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. Untuk membaikinya. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. gunakan kawat sebagai ganti. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. Pastikan ia berada melebihi paras minima. Bagaimanapun millage yang perlu bagi menukar minyak gear box bergantung kepada kereta dan jenis gear box (ikut panduan dalam manual kereta). membuka bonet. minta mekanik memeriksa sekali paras minyak gear box kereta anda.000 atau 20. Service pertama adalah check up terakhir yang sepatutnya dibuat pada semua kereta oleh pengeluar kereta.000 km. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Dan jika kita perhatikan. Perkara yang diperiksa pada service pertama termasuk menukar semua jenis minyak pada kereta termasuk minyak gear box. Tips penjagaan gear box Kali ini saya kongsikan pengetahuan saya mengenai cara penjagaan gearbox manual dan auto. masukkan sedikit gear treatment. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat dan perkuatkan dengan kawat. Sekiranya.Pertamanya. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. Apabila kita membeli kereta baru. apa yang perlu dibuat.

Sekiranya terdapat lelehan atau kebocoran minyak atau minyak keluar dari gearbox anda. air akan disejukkan sebelum masuk kembali ke dalam injin. Sistem penyejukkan air dapat menghalang injin menjadi terlalu panas kerana air digunakan untuk menyejukkan bahagian injin dan kemudian melalui radiator.kancil). JANGAN SEKALI-KALI MENUKAR JENIS MINYAK GEAR BOX KECUALI MENDAPAT NASIHAT DARIPADA PENGELUAR. sekiranya anda menggunakan kereta auto buatan Eropah atau bukan Jepun. gunakan cuma D dan bila memotong. Minta bantuan mekanik untuk mengenalpasti kelajuan maksimum gearbox kereta anda dan jangan memandu melebihi kelajuan maksimum ini. Kalau kita tak bernasib baik. Jangan gunakan overdrive button pada kelajuan melebihi 100 km/j kerana fungsi overdrive button adalah seperti kita menurunkan gear dari gear 5 ke gear 4 apabila memotong dan tetap pada gear 4 sehingga kita offkan overdrive button. Gear 2. Tetapi injin yang menggunakan sistem penyejukkan udara akan menghadapi masalah overheating apabila kereta tidak bergerak dalam satu jangkamasa yang . anda perlu menerima hakikat yang kereta anda tidak boleh dipandu secara aggresive.3. Bagi kereta manual. Bagi pemanduan biasa. semasa memandu jangan sekali-kali meletakkan kaki anda di atas pedal clutch. D. Tips penjagaan radiator Berjumpa lagi dengan satu lagi tips yang dapat menjimatkan kos penyelengaraan kereta iaitu penjagaan radiator. Jangan paksa sekiranya gear tak masuk sebaliknya cuba lepaskan handbrek dahulu (terutama kancil). triptronik. jangan panik. In boleh memendekkan jangka hayat clutch plate nada dan merosakkan gigi gear kereta anda. gunakan "overdrive button". Bayangkan pada kelajuan melebihi 100 km/j kita turunkan gear ke gear 4 atau 3.6 mempunyai overdrive button dan tidak pada wira 1. alarm atau apa-apa pengubahsuaian. tukar juga oil seal walaupun ianya tidak bocor kerana jangkahayat oil seal dalam gearbox biasanya sama dengan jangkahayat clutch plate. Jangan biar enjin melahu dalam keadaan bergear. gear box anda tidak rosak. Paras gear ini hanya untuk kegunaan kelajuan rendah (bergantung pada jenis kereta). 3 dan L adalah untuk kegunaan mendaki iaitu apabila kereta kita tidak dapat mendaki cerun yang curam. Dengan cara ini dalam keadaan berhenti pun injin dapat dihidupkan pada jangkamasa yang lama tanpa menghadapi masalah overheating. pastikan jangan usik apa-apa wayar yang bersambung dengan gear box apabila upgrade sistem bunyi. Kelemahan dan kebaikan sistem penyejukkan air adalah seperti berikut : 1. naturalkan gear dan tarik handbrek.5 . 2 dan 3. L.PARAS MINIMA BAGI MENGELAK KEROSAKKAN GIGI GEAR. Dan cuba 'belai' dan 'memandu dengan lemah lembut'. JANGAN CUBA LAKUKAN 'SPIN WHEEL'.Setiap kali kita menukar clutch plate. R. Bagi kereta auto. kemungkinan cuma oil seal gear box sudah 'mati'. akhir sekali. Namun begitu terdapat juga kereta yang tidak mempunyai radiator kerana ia menggunakan sistem penyejukkan udara seperti VW atau volkswagon. kos membaiki purata RM2000 dan untuk menukar gear box RM7000 (kedai potong) atau RM12000 (recon dan disahkan EON)(kecuali Perdana V6 = RM 22000). Penukaran gear dari tinggi ke rendah juga mesti mengikut kelajuan yang disarankan oleh pengeluar. Cuma periksa paras minyak gear box dengan lebih kerap dan pastikan ianya sentiasa cukup. 1. Penggunaan minyak gearbox yang direkomenkan oleh pengeluar adalah sangat mustahak. pastikan anda faham kegunaan semua paras gear iaitu P. Semasa berada di lampu traffic. steptronik.kerana kalau gear box rosak. Radiator merupakan komponen sampingan terpenting dalam sesebuah kereta yang menggunakan sistem penyejukkan air. kita mungkin dapat mengutip segala gear dan skru bertaburan di atas jalan. Bagi kereta semi auto. Laraskan paras clutch supaya berada dalam keadaan yang sesuai dengan panjang kaki anda (minta bantuan mekanik). Sekiranya kerata anda tidak mempunyai overdrive button (wira 1.

Biar injin melahu dan air mengalir keluar sehingga air yang keluar daripada radiator tidak lagi berkarat atau berwarna teh susu atau milo.000 KM Menyelenggarakan kenderaan tidak hanya dengan terus menghantar kenderaan ke bengkel sahaja. Cara penyelenggaraan radiator: Setiap 3 bulan: 1. Sistem penyejukkan air tidaklah terlalu lasak seperti sistem penyejukkan udara. atau termostat tidak berfungsi. 7. kemungkinan overheating boleh berlaku dan kos mewmbaiki overheating ialah disekitar RM1000 . ini bermakna terdapat non function di bahagian tertentu sistem penyejukkan. air di dalam radiator tidak akan mendidih. Panduan ini memberikan beberapa pendedahan kepada pemilik kenderaan dalam memilih jenis dan kualiti penapis minyak yang sesuai ketika menukar minyak injin. Sepatutnya. 9. Semua yang diterangkan di atas adalah berdasarkan pengalaman saya dan yang telah diceritakan kepada saya. Pemilik perlu juga mengetahui beberapa panduan untuk mengelak masaalah lain timbul terhadap kenderaan. Penggunaan coolant boleh memendekkan jangkahayat pam air dan termostat dan juga boleh menyebabkan radiator tersumbat. saya nasihatkan. Hidupkan injin tanpa menutup penutup radiator. Kalau mendidih. overheating boleh berlaku. Mungkin radiator tersumbat. 2. Penggantian Penapis Minyak Injin Setiap 10.lama kerana ia memerlukan udara yang bergerak untuk menyejukkan injin. 8. Matikan injin. Harga upah dalam sekitar RM35-RM50. 2. ambil tindakan segera dengan menukar radiator (samada baru atau secondhand (kedai potong) kerana jika kita biarkan. Perkara ini perlu dilakukan setiap tiga bulan atau lebih kerap bagi mengelakkan radiator tersumbat atau sistem aliran air di dalam injin tersumbat dengan karat air atau karat besi. Jika ini berlaku. buka kunci hos dibahagian bawah radiator (kunci ini biasanya diperbuat daripada plastik) dan penutup radiator dan biarkan air mengalir sehingga tiada lagi air mengalir daripada radiator. 5. 3. Sekiranya radiator bocor. tunggu sekejap sehingga air mula keluar daripada radiator. Alat berkenaan yang tidak diganti dalam jangka waktu lama boleh mengakibatkan kerosakan . pasangkan kembali kunci hos di bahagaian bawah radiator dan isikan radiator dengan air pili tanpa menggunakan coolant sehingga penuh. 6. Penapis berfungsi menjaga kualiti minyak supaya sentiasa bersih dan ditapis menerusi bahagian didalamnya. Ia memerlukan penyelengaraan dari masa ke semasa dan sebaliknya untuk sistem penyejukkan udara. Kos penukaran radiator secondhand(kedai potong) kurang dari RM200. Berjumpa lagi dilain tips untuk kereta. Saya akan cuba dapatkan alamat kedai tersebut dan akan emailkan kemudian.RM1500 bergantung kepada teruknya kerosakan. Buka air daripada pili (mesti dengan kadar aliran yang sederhana kuat) dan masukkan ke dalam radiator. Sekiranya radiator tersumbat. terdapat kedai yang boleh membersihkan radiator tanpa perlu menanggalkan radiator dengan menggunakan mesin khas. suhu injin tidak lagi menjadi normal dan mungkin akan naik sedikit dan besar kemungkinan. 4. apabila injin panas. selepas beberapa ketika. kemudian hidupkan injin.

Contohnya gegelang piston yang telah haus. Steringnya mestilah hanya dapat digerakkan dalam jarak 2 inci pada keadaan biasa dan tidak ada sebarang bunyi apabila memusingnya. Sebelum berhadapan dengan masaalah yang lebih buruk terhadap kenderaan. Enjin kereta itu sepatutnya bersih. Bagaimanapun sebelum menggantikannya anda perlu memerhati beberapa perkara berikut: Gunakan penapis minyak yang asli. ia mungkin menandakan ada sesuatu yang tidak normal pada injin. Selain itu penapis tiruan atau jenama murah menggunakan kertas bermutu rendah yang tidak tahan lama untuk menapis kotoran. Pastikan bahagian itu sudah dibuka ketika penapis hendak dipasang. Jika setiap 1. Mula-mula perhatikan sebarang kecacatan atau kesan remuk yang mungkin menunjukkan kereta itu pernah terlibat dalam kemalangan jalanraya pada masa-masa lalu. penutup depan dan belakang samada dapat dibuka dan ditutup dengan baik tanpa sebarang bunyi yang tidak menyenangkan. Berdasarkan maklumat itu. perhatikan adakah berlaku kebocoran minyak injin disekitar penapis minyak atau tidak. Perhatikan kereta anda. Pastikan samada kereta itu telah dicat semula atau tidak. Cat baru mungkin menyebabkan sebarang kecacatan kereta itu tidak dapat dilihat. Kemudian duduk ditempat duduk kereta itu dan cuba rasakan keselesaannya. Bateri juga mesti berkeadaan sempurna dan bersih. Periksa Odometer untuk melihat hitungan batunya. Angkat penutup depan (atau belakang) untuk melihat enjinnya. Tetapi jangan terburu-buru untuk membuat keputusan. pastikan semua bahagian dalamnya sentiasa bersih dari kotoran terutama permukaan penapis. Jika tidak anda boleh meminta ejennya menukar kepada yang baru. Perhatikan bahagian atas penapis minyak yang terdapat kertas pelindung. Gunakan alat ujian tekanan untuk mengesan kerosakan berkenaan. Bagi kereta yang baik tidak ada sebarang kebocoran pada sebarang masa kecuali akibat pemelowapan penyaman udara yang digunakan ketika hari panas. Periksa pintu. Jangan gunakan penapis minyak tiruan kerana dikhuatiri bahagian dalaman mengandungu benda yang boleh merosakkan kompenen penapis. Kereta yang anda pilih mestilah sesuai dan selesa untuk anda. Sebelum memasang penapis minyak.000km. Keluarkan dipstick dan pastikan minyak juga berkeadaan bersih dan tipis. pemilik kenderaan disarankan menggantikan penapis minyak setiap 10. Lihat kebawah kereta untuk menentukan samada terdapat sebarang kebocoran cecair. kereta anda perlu menambag minyak injin. . Anda perlu memeriksa kereta itu dengan teliti terlebih dahulu. tetapi tidak semestinya sampai berkilat.000km. Pastikan ia tidak rosak atau tidak ditukarkan dengan yang baru. Ketika menggantikan penapis minyak biasanya ia diimbangi dengan minyak yang lebih dari biasa. Berhati-hati Membeli Kereta Terpakai Ujian Visual: Mungkin anda sudahpun menemui kereta yang anda hajati dan membuat keputusan untuk membelinya. Kemudian setelah injin dihidupkan. pemilik kenderaan wajar mengambil langkah perlu dan memerhati jenis penapis standard yang dipasang untuk mengelakkan kenderaan dipasang dengan penapis yang rendah mutunya.injin dan menyebabkan masaalah sistem kerja komponen injin. Untuk mengetahuinya perhatikan dibawah salut getah disekeliling pintu. Lihat sepanjang sisi kereta dari jarak 30 kaki untuk memastikan tayar depan dan tayar belakang selari.

Hidupkan enjin semula dan periksa minyak didalam transmission automatik. Jika tidak jangan beli kereta itu. Kereta itu mestilah bergerak lurus dan tidak terbabas. Kereta itu mungkin mempunyai penyerap hentak spring atau bahagian-bahagian sistem gantungan yang rosak. Semua penukaran mestilah lancar tanpa ada sebarang bunyi. Kemudian pandu kereta itu dijalan lekak-lekuk yang anda pilih. Ketika mendaki bukit. Kemudian tekan brek hingga berhenti. Ia sepatutnya hidup dengan cepat dan kemudian beransur-ansur perlahan. Kereta itu mestilah tidak tersangkutsangkut. Didalam ruang letak kereta yang kosong dan rata. Tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 20bsj dan lepaskan tangan dari stering selama beberapa saat. Pastikan anda diberi jaminan bahawa masalah ini akan dibaiki. Kemudian tekan brek perlahan-lahan tanpa memegang stering. Turun hingga ke pertengahan bukit. penaik cermin tingkap. ini bermakna kereta itu mempunyai transmission yang rosak. ia mungkin berpunca daripada linkage atau sistem gantungan depan. nyatalah kereta ini mempunyai masalah. lampu. Jangan beli kereta yang terlalu kuat bergegaratau melambung-lambung. Ini memerlukan perbelanjaan yang besar. Pandu dalam corak nombor 8 untuk menguji tindak balas stering. Tingkatkan kelajuan hingga 15 bsj dan kemudian tekan brek secara mengejut (pastikan tiada kereta lain dibelakang anda). radio dan semua kelengkapan yang ada. Jika hal ini berlaku. Tingkatkan kelajuan sehingga kira-kira 40 bsj. Asap biru bermakna enjin dioverhaul sepenuhnya. Jalan yang anda rancang untuk dilalui mestilah termasuk jalan kering. Tukar kepada gear undur dan undur pada kelajuan 4bsj. Cari saja kereta ditempat lain. Jika stering agak liat. Ini tidak benar. Ia mestilah bersih tanpa ada bau terbakar Uji Pandu Jurujual mungkin cuba menyakinkan anda bahawa membuat uji pandu dalam jarak yang dekat seperti disekitar sebuah bangunan sudah memadai.Periksa penyelaras tempat duduk. Keladaknya sepatutnya berwarna kelabu keputih-putihan. tekan brek hingga kereta itu betul-betul berhenti. Setelah itu balik ke jalanraya biasa. matikan sekejap dan cuba anda sapu jari anda kedalam ekzos (pastikan ekzos itu tidak panas). Pastikan tidak ada sebarang bunyi. jalan berbukit. ia sepatutnya tidak melekat-lekat atau berkertak. Kereta itu juga mestilah menjadi perlahan dalam keadaan lurus. Kereta mestilah tetap apabila anda melepaskan kaki anda daripada pedal brek. tukar kepada gear depan dan seterusnya. Manakala asap hitam bermakna karburatornya tidak sesuai. Kereta itu juga mesti berhenti dalam keadaan lurus. Setengah-setengahnya mungkin tidak penting bagi anda tetapi ia mungkin dapat menunjukkan kepada anda bagaimana kereta itu dijaga. Lihat asap yang keluar dibelakang. lampu isyarat. tanpa terpusing kekanan atau kekiri. tetapi jika enjin telah panas ini bermakna kepala gasket bocor. hentikan kereta . Enjin yang kuat bergegar juga menunjukkan kereta itu tidak begitu baik untuk dibeli. Oleh itu jangan beli kereta itu. Lakukan ini sebanyak 4 atau 5 kali untuk menguji transmission. Jika jurujual itu tidak begitu berminat. Nyatakan kepadanya anda mahu membuat ujian jalanraya terhadap kereta itu. Pandulah kejalanraya yang lengang dan tingkatkan kelajuan hinga 35 bsj. Setelah enjin dipanaskan. ketepikan saja kereta itu. jalan lekak-lekok dan ruang letak kereta yang kosong. Ini mungkin disebabkan oleh minyak terbakar. Asap putih tidak menandakan kecacatan apa-apa jika enjin dalam keadaan sejuk. Biarkan selama satu atau dua saat sebelum anda menekan pedal minyak. Jika kereta itu mempunyai sistem penukaran tangan. kunci pintu. tukar kepada gear bebas dan pasang brek tangan. tranmission automatinya mestilah bertukar tanpa sebarang bunyi atau tersentak-sentak. Hidupkan enjin. hon. Masih didalam ruang letak kereta yang kosong. Perlahankan kereta itu hingga 7bsj dengan mengenakan brek secara perlahan-lahan. jalan yang lengang. Jangan beli kereta itu kecuali anda diberi jaminan bahawa masalah itu akan dibaiki. Kereta itu mestilah berhenti dengan cepat tanpa terpusing. Jika ia berwarna hitam atau berminyak. Jika ia terpusing. Semua meter pengukur mestilah berfungsi dengan baik terutama meter tekanan minyak dan suhu enjin.

penutupnya hilang. Jika terdapat kesan debu putih dibahagian terminal. Periksa paras air bateri sekurang-kurangnya seminggu sekali. Air bateri yang dijual dikedai adalah dari jenis air sulingan (distilled water). Kemudian perhatikan kebawah kereta samada terdapat titisan minyak atau tidak. Air sejuk yang bersih boleh juga digunakan. Kuatkan ikatan kepala bateri jika perlu dengan rapi. Jangan sampai anda terbeli kereta curi. bocor. Untuk panduan anda. karat. Suruh jurujual memandu kereta tersebut melintasi ruang-ruang itu dan kemudian berpatah balik kearah anda. Jadi elakkan asid ini dari terkena pakaian atau kulit anda. Bancuhan ini dibubuh atas terminal bateri dan ia akan berbuih. Elakkan diri dari menggunakan ubatubat bateri yang terdapat dikedai. Bahan-bahan ini biasanya diakui boleh menguatkan bateri. bersihkan dengan menggunakan bancuhan natrium karbonat (serbuk penaik . Perkara ini pada kebiasaannya dilakukan oleh pekerja stesen pam minyak. perlulah ia diperbaiki dengan secepat mungkin. Sekiranya terdapat kesan kesan debu garam putih dikedua-dua terminal bateri. kepala longgar dan sebagainya. . Kuatkan kuasa bateri menggunakan battery charger jika perlu. Seterusnya bilas dengan air sejuk biasa. Akhirnya baik juga jika anda membawa kereta itu kepada seorang mekanik. Jika pecutan (peningkatan kelajuan) mengambil masa lebih 15 saat. untuk mengelakkan kerosakan teruk pada bateri. Walau bagaimanapun jangan bubuh airnya berlebihan dari paras yang ditentukan sebab ini akan menyebabkan air bateri itu melimpah dan mungkin menyebabkan kerosakan selanjutnya kepada bahagian-bahagian besi. kemungkinan kuasa yang disalurkan kepada bateri itu terlalu tinggi. Mereka juga boleh membuat ujian tekanan terhadap enjin untuk memeriksa ring atau injap. Perhatikan sebarang keganjilan yang kelihatan pada kereta itu. tapi sebenarnya perbuatan ini sia-sia sahaja. Nombor enjin dan lain-lain mestilah betul. Jangan sesekali tambahkan asid sulfurik kedalam bateri. Buihbuih ini akan berhenti bila ia sudah bersih. Peningkatan kelajuan mestilah lancar dan pastikan tiada asap keluar di belakang dan tidak ada sebarang bunyi yang menunjukkan enjin tidak begitu baik. tapi bila diisi dalam bateri ia akan bercampur dengan air bateri dan seterusnya menjadi cecair asid sulfurik. Bila keadaan ini berlaku. Bawalah kereta itu kestesyen servis. Sekarang berbalik semula keruang letak kereta. 4. samada bunyinya atau kawalannya. 2. 3. dan air baterinya cepat kering. Cara Menjaga Bateri Kereta 1. ini bermakna enjin tidak begitu baik dan mungkin memerlukan suatu pembaikian dengan perbelanjaan yang mahal. biarkan enjin selama beberapa minit.baking powder) dengan sukatan satu sudu teh serbuk dalam satu cawan air. Periksa bateri jika terdapat tanda-tanda kerosakan seperti retak. isi air itu sehingga bahagian hitam didalam bateri sahaja yang ditenggelami air.anda perhatikan kebelakang sebelum meneruskan perjalanan semula dan tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 55 bsj. Setelah memasuki ruang letak kereta. Mekanik itu mungkin dapat meneliti beberapa kerosakan yang anda sendiri tidak nampak serta memastikan samada kerosakan yang anda kesan itu benar-benar serius atau tidak. Angkat penutup enjin dan periksa enjin sekali lagi untuk melihat sebarang kebocoran. tambah dengan air bateri (distilled water). Kesan-kesan bocor dapat diketahui jika terdapat disekitar dan bawah bateri berdebu garam putih kehijauan. Jika airnya kurang. Sebelum anda membuat pilihan periksa dulu geran kereta itu atau dokumen-dokumen lain.

perlahan-lahan lepaskan klac. setelah enjin hidup. Apabila enjin yang panas menjadi sejuk. Hanya minyak yang bermutu dapat membantu anda mencapai itu semua. apabila suhu enjin meningkat kerana kereta laju.Cara Menghidupkan Kereta Ketika Bateri Lemah II Cara ini memerlukan sepasang wayar. Sedangkan. Beri isyarat kepada rakan-rakan untuk mula menolak kereta. KEDUA. Kejadian ini bagaimanapun dapat dikurangkan sekiranya ada pelinciran yang kerap. sambung wayar merah daripada terminal positif (+) dari bateri anda kepada terminal positif bateri rakan anda. Penzoil ialah minyak yang dicipta khusus untuk mempastikan pelinciran berlaku cepat apabila enjin dihidupkan daripada keadaan yang sejuk atau ketika suhu tinggi kerana perjalanan yang jauh atau kerana perjalanan dibandar yang tidak menentu kelajuannya. dan omboh. Minyak Enjin : Apa Yang Harus Diketahui Ramai diantara kita suka memandu. Akhir sekali. Perlindungan daripada asid yang menghakis: Wap dan gas dihasilkan apabila petrol atau bahanapi membakar. Anda memerlukan minyak pelincir yang seimbang dan mempunyai campuran bergetah yang betul untuk menjaga pelinciran enjin dalam keadaan yang terlampau panas dan sejuk. sambung wayar hitam daripada terminal negatif (-) dari bateri anda kepada terminal negatif bateri rakan anda (tanpa menanggalkan keluar kepala bateri atau mana-mana bahagian bateri daripada kereta). hidupkan kereta anda seperti biasa. jika anda merenung sejenak. KETIGA. enjin ialah jantung kereta dan ia hanya dapat memberikan prestasi dan ketahanan yang anda harapkan sekiranya dijaga dengan baik. Seelok-eloknya satu berwarna merah dan satu lagi hitam. Penurunan suhu juga akan menebalkan minyak itu. Wayar ini mesti kasar seperti wayar bateri serta berukuran antara 20 hingga 25 cm panjang dan dipasangkan klip dihujungnya. minyak pelincir mestilah cukup kukuh untuk menjadikan dirinya sebagai selaput untuk melindungi karburetor. Ini bermakna minyak perlulah menjadi cukup cair untuk mengalir ke bebola (bearings) sebaik sahaja enjin dihidupkan pada waktu pagi. Menggunakan Cara Tolakan: Cara ini memerlukan rakan-rakan yang gagah untuk menolak kereta anda. Tetapi tidak ramai pula yang mengambil berat dalam memilih minyak pelincir bagi keretanya. sebahagian dari wap itu menjadi tebal dan campur dengan gas untuk menjadi asid yang menghakis disekeliling lingkaran (enjin). Tetapi. Bila kereta yang ditolak sudah agak laju. cara ini tidak boleh dilakukan pada kereta yang bergear automatik. Insya-Allah enjin itu akan hidup. PERTAMA sekali. Pelinciran yang kerap: Minyak pelincir mengalir turun ke takungan dibahagian bawah enjin apabila kereta tidak digunakan pada sebelah malam. Faktor utama dalam menjaga enjin supaya ia sentiasa elok ialah pemilihan minyak enjin yang bermutu. Ini mengakibatkan bahagian-bahagian itu terhakis atau berkarat. selinder. Anda juga perlu seorang rakan yang berkereta dan mempunyai bateri yang baik. lengan hayun dan hujung injap. tanggalkan wayar daripada terminal positif kemudian diikuti dengan terminal negatif. Pertama sekali. . Kemudian masukkan gear dua dan tekan klac. pusingkan kunci kereta kepada 'ON'. tuil injap. Untuk perhatian anda.

Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. Minyak pelincir yang baik akan mengalir keluar dari enjin dengan warna hitam legam kerana ia mengandungi partikel yang dilekangkan dari tepi-tepi ruang pembakaran dan yang akan dikeluarkan dari enjin apabila minyak enjin ditukar. Apabila berhadapan dengan keadaan ini.Menjaga kebersihan enjin selalu: Pembakaran petrol atau bahanapi juga menghasilkan enapan jelaga dan karbon. Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. Anda akan mendapati warnanya hitam kerana minyak itu dapat membersihkan bahagian-bahagian yang dilekati bahan-bahan berkenaan. sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm. 'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya. Sekiranya minyak pelincir yang mengalir keluar dari enjin itu bersih. Untuk itu. Minyak pelincir yang baik akan mengapungkan bahan-bahan sampingan itu supaya tidak terkumpul ditepi-tepi ruang pembakaran sehingga menganggu penyalaan enjin. Kemudian periksa kehausan tayar depan. Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa. kehausan tayar depan tidak sama. pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km. sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan. Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda. harap perhatikan warna minyak enjin yang ditukarkan dari ruang bawah enjin. Selepas suatu tempoh yang panjang. Apabila minyak enjin kereta anda ditukar pada lain kali. lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'. Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar. atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. Apabila ini berlaku. Kemudian anda saksikan warnanya apabila ditukar nanti. mintalah mekanik anda supaya memasukkan pennzoil kedalam enjin. kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang. bahan-bahan yang tertinggal itu akan menghakis bahagian enjin. biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. Jadi. Namun demikian. jika getaran masih terasa juga. atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan. Namun demikian. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak. beberapa . Pembersihan ini hanya dapat dilakukan oleh minyak yang bermutu. Jadi. perjalanan yang menyulitkan dan akhirnya kehilangan kuasa. Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang. antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama. terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak. ini bermakna kotoran sudah tertinggal didalam enjin. keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik.

injap yang tidak berfungsi. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan. Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda. penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat. Punca penggunaan minyak petrol bertambah Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. plag haus. Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada . suis pemutus arus terbakar. Antaranya. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. Bagi mengetahui puncanya. bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu.kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya. jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol. Oleh itu. pertama. adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Selain itu. mampatan tidak cukup. ekzos tersumbat. Bagaimanapun. ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor. Di samping itu. masalah pada cekam atau brek bergesel. ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa. Sehubungan itu. apabila anda melakukan pelarasan enjin. Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran. anda perlu perhatikan dalam but kereta anda. menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya. Ia pasti menambah beban enjin. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi. Selain itu. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih. tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan. Sehubungan itu. buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali. perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan.

Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut. kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. pertama pastikan bahawa beban kenderaan cukup seimbang. ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar. Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan tekanan tayar kiri dan kanan yang tidak sama. putarlah stereng ke kiri dan ke kanan. patah atau kurang baik pemasangannya. stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah. Selain itu. . kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng. Luruskan arah kenderaan. stereng terpaksa dipegang dengan kuat untuk mengelakkannya terus berputar ke satu arah. Antara bahagian yang harus diutamakan pemeriksaannya termasuk kotak gear stereng. Iklan Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah. Untuk mengetahui kerosakannya. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah. tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung. mula-mula periksalah tekanan tayar hadapan dan pelinciran sambungan rod stereng. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. penggalas roda depan sudah rosak atau kurang baik penyelarasannya dan brek dari salah satu roda depan atau belakang bergesel. kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan. pegas (spring) gantungan depan yang sudah lemah. ada kemungkinan juga penyelarasan brek kurang baik atau hanya sebelah yang berfungsi. samakan. Kemudian periksa adakah salah satu pegas depan sudah lemah atau patah. Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok.kadar lima peratus. Sistem pengemudian mempunyai peranan yang sangat penting. Jadi. rasa dan perhatikan bagaimana kenderaan berjalan. Pandu kenderaan perlahan-lahan di atas jalan datar. penyelarasan penjajaran roda depan kurang tepat. Jika tidak. Kemudian periksalah adakah sambungan dan skru sistem pengemudian cukup ketat. maka waspadalah terhadap pelbagai kelainan yang wujud. diameter rim kiri dan kanan yang tidak sama. Dalam keadaan lain pula. hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini. penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat. Apabila berhadapan dengan keadaan ini. Kemudian periksalah sama ada kedua-dua tayar depan dan belakang sama tekanannya. sambungan bebola atau gantungan depan termasuk hujung dan pangkal rod pengikat. Diameter luar rim kiri dan kanan (untuk roda depan dan belakang) harus sama.

Sistem Brek Seperti yang kita tahu. Semasa service pertama. pam vacum(objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen injin). Jangan kerana nak jimat. minta mekanik periksa kerana perkara ini akan menjadi masalah bila ia dibiarkan. periksa paras minyak brek kereta anda (botol minyak depan vacum pam). Dan kebetulan semasa keluar dari bengkel.Kerosakan pada sistem kemudi boleh menjejaskan sistem keselamatan. pastikan pelapik brek tidak menyentuh drum atau kesan geseran yang kelihatan adalah sama rata. saluran minyak. Perkara yang sama juga perlu dilakukan kepada brek drum. 4. Jika tidak rata. brek sangat penting dalam sebuah kereta. minta mekanik tukar. Dot 3 untuk kegunaan biasa (biasanya kereta yang mempunyai disk di depan dan drum di belakang) dan Dot 4 untuk . minta mekanik memeriksanya. Setiap sebulan sekali. padel brek (tempat tekan brek). Lebih baik sekiranya semasa anda membeli haftcut kereta anda. Pastikan minyak berada diparas antara minimum dan maksimum. Kesemua peralatan asas yang di atas mestilah dijaga dengan baik supaya brek berkesan. Pastikan pelapik brek betul betul terapung di antara dua angkup dan disk berada di tengah. Semasa menambah minyak brek. Kereta baru. Pastikan lapisan pencengkam masih tebal. minta mekanik periksa sistem saluran minyak brek atau sistem tekanan brek kerana kemungkinanatekana yang dikenakan ke atas kedua-dua brek tidak sama dan ini sangat merbahaya kepada pemanduan terutama membrek semasa kelajuan tinggi. Sekiranya minyak brek sudah kotor(keruh warnanya). anda abaikan sistem brek anda. Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum. beli bersama sistem brek kereta tersebut dan pasangkan pada kereta anda. Cara penjagaan sistem brek. Kalau dapat minta mekanik melaraskan pedal brek supaya tidak terlalu 'makan' mengejut dan sesuai dengan panjang kaki kita. 3. 2. penjagaan aspek penjajaran roda depan tidak boleh dipandang ringan. Sekiranya terdapat kesan lelehan minyak brek (kelihatan cat atau apa-apa bahan berasal dari petroleum mencair) pada mana-mana bahagian. Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. Pernah terjadi kereta kancil yang telah di tukar injin kepada Mira L5 tapi sistem breknya masih original. pelapik brek (pad brek). periksa pelapik brek. Setiap 6 bulan semasa kita hendak merotate tayar kereta kita. Untuk drum. JANGAN SEKALI-KALI MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK BREK BERADA DI BAWAH PARAS MINIMUM. keadaan kecemasan berlaku dan kereta tersebut tidak dapat berhenti walaupun pemandu mengatakan dia tekan brek sampai berdiri. Jangan ambil mudah perkara ini kerana kebocoran ini mungkin keci tapi akan menjadi besar semasa membrek kerana tekanan yang dikenakan ke atasnya. Oleh itu. pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem brek original yang ada pada kereta anda. Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai "kuasa kuda membrek" atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas). Sekira kita dapati pencengkam 'makan' tidak sama antara kiri dan kanan. 1. pastikan minyak brek yang betul spesifikasinya. minta mekanik memeriksa kesemua disk dan drum brek termasuk pelapik brek. tabung minyak injin.

Hasilnya. brek akan kurang berkesan. Untuk kereta auto. Semasa menuruni bukit yang curam. Tips Kereta Tenggelam Banjir Disini ada beberapa tips untuk semua tentang tindakan selepas kereta anda tenggelam banjir . Sekiranya keseluruhan kereta anda tenggelam termasuk injin dan bahagian dalam kabin kereta. lampu brek ketiga. pastikan anda lebih kerap memeriksa pelapik brek hadapan. Jangan cuma tukar minyak hitam saje kerana peralatan lain perlu juga selalu diperiksa. 7. tukar pelapik brek kereta anda kepada yang lebih tahan panas seperti project U. Akhir sekali. Selepas banjir surut. Pastikan anda menukar juga sistem saluran minyak brek anda kepada saluran bersalut steel. Sebabnya supaya tuan punya kereta terpaksa membayar lebih tinggi untuk membaiki kereta kerana apabila anda cuba menghidupkan injin kereta. Semasa memandu elakkan kaki daripad sentiasa berada di atas padel brek. 10. Ini bagi memastikan sistem brek kereta anda dapat berfungsi dalam keadaan tekanan dan suhu dan tinggi dan tindakbalas brek anda akan lebih cepat apabila padel ditekan.kegunaan berat (untuk kereta yang mempunyai sistem 4 roda disk dan kereta berkuasa tinggi). Sekiranya anda ingin mengubahsuai sistem brek kereta anda. Jika kita hendak menukar pelapik brek. Jangan tertipu dengan mekanik yang cuma menukar minyak hitam dan penapis minyak hitam apabila kita menghantar kereta untuk di service dan kita dikenakan bayaran yang tinggi untuk upahnya. 5. aligment tayar. sebaliknya gunakan brek injin (gear rendah) untuk mengawal kelajuan kereta anda. spark plug. Keadaan ini berlaku kerana pelapik brek tidak kembali terapung apabila kita lepaskan brek dan terus mencengkam disk. saya cadangkan asah kembali disk atau tukar drum kepada yang lebih baik. tekanan angin tayar. aras padel brek dan clucth. periksa kereta anda. Kesan calar ini boleh menjadi penghalang pelapik brek mencengkam disk atau drum. pastikan anda mendapat kebenaran bertulis daripada JPJ kerana adalah menjadi kesalahan dan syarikat insuran kita akan melindungi anda sekira kemalangan berlaku disebabkan sistem brek dan sistem brek anda telah ditukar tanap kebenaran JPJ. pelapik brek. minta mekanik memeriksa juga minyak brek. minta mekanik menilai samada boleh pakai lagi atau tidak. Tindakan ini biasanya akan dilakukan oleh ejen-ejen bengkel atau kereta penunda. Kerosakan yang selalu berlaku adalah brek 'jam'. 9. aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik injin termasuk kotak komputer . Ini dapat menjimatkan penggunaan pelapik brek. Jika tidak pasti tanya mekanik kerana kesilapan minyak brek boleh menyebabkan keseluruhan sistem brek kita akan mengalami kerosakan terutama pada seal yang diperbuat daripada getah. 6. Kerosakan adalah pada angkup yang mengawal pelapik brek. jangan gunakan brek. JANGAN CUBA HIDUPKAN INJIN KERETA. 1. penapis petrol dan sebagainya. penapis angin. minyak gear box. 8. pelapik brek hadapan akan lebih cepat haus daripada belakang (biasanya dua kali ganda cepatnya). Sekiranya terdapat kesan calar pada disk atau pada drum. cuma pastikan setiap kali anda hantar kereta anda untuk ditukar minyak injin. 11. Sekiranya anda suka memandu laju dan secara aggresive.

warnanya akan bertukar menjadi warna air bandung (merah susu). waranti kereta akan termansuh apabila kita mengubahsuai sistem elektirk kereta termasuk sistem audio kereta kerana apabila sensor tidak menerima jumlah elektrik yang cukup. Pertamanya. Langkah pertama. jalankan kereta untuk 2-5 minit dan periksa kembali minyak gear. bogelkan kereta anda keseluruhannya termasuk kesemua penutup alat elektronik. 3. Selain itu sistem penyalaan kurang tepat. periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran dibahagian itu. Selepas itu.RM1500 bergantung kepada jenis kereta. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. Selepas semua peralatan elektronik telah dipastikan kering sepenuhnya (biasanya 2 atau 3 hari). Kurang Air Antara Faktor Enjin Terlalu Panas Enjin yang terlalu panas berpunca daripada pelbagai faktor termasuk kurang air dalam radiator. Tindakan di atas juga akan menyebabkan kesemua sensor yang biasanya akan beroperasi semasa kita menyalakan suis injin kita terbakar dan biasanya satu sensor harganya tidak berapa mahal tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi boleh menyebabkan kos yang tinggi. Dan tidak terkecuali periksa minyak petrol. ekzos tersumbat. kos cuma akan melibatkan upah. berhentilah ditepi jalan dengan tempat teduh. . Ulang tindakan ini sehingga minyak kotak gear menjadi betul-betul merah jernih atau tidak bercampur air. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga 7-8 kali dan akan menggunakan lebih kurang 15-20 liter minyak kotak gear.(untuk kereta suntikan elektronik) dan sekiranya masih terdapat saki baki air di dalam alat berkenaan. keseluruhan kotak gear terpaksa diganti (harga untuk kotak gear baru wira 1. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada termostat sistem penyejuk. Sekiranya injin boleh dihidupkan.6 auto adalah lebih kurang RM7000). Apabila sampai ke bengkel. kerosakan pada sistem saluran petrol. tukar minyak gear. minyak injin. Periksa minyak kotak gear. Pastikan minyak injin tidak bercampur air. Periksa palam pencucuh kereta anda. Kalau berair maksudnya air telah masuk ke dalam injin. akan berlaku litar pintas yang mana alat tersebut terpaksa di ganti. sensor untuk mengesan atau untuk mengarah minyak kotak gear mengalir dengan baik di dalam kotak gear apabila tidak berfungsi akan menyebabkan pengagihan minyak kotak gear tidak sekata dan paling lama kotak gear tersebut boleh berfungsi dengan baik adalah 2 hingga 3 bulan. Jika bercampur air. masalah cekam. murahlah belanja jika tidak mungkin akan mencecah ribu-ribu. Apabila enjin terlalu panas. paip radiator tersumbat. Kos untuk sebuah kotak komputer adalah lebih kurang RM1000 -. ia tidak dapat berfungsi dengan baik dan peralatan yang berkaitan dengannya akan rosak. minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara (original). buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa satu daripada punca yang dinyatakan tadi. Periksa juga minyak injin. 2. Ini adalah salah satu sebab kenapa apabila kita membeli kereta baru. Boleh dihidupkan injin tetapi jangan cuba jalankan kereta kerana kotak gear belum diperiksa. Enjin yang terlalu panas kerana terlalu lama dihidupkan selepas membuat perjalanan jauh boleh mengundang bahaya sekiranya lambat bertindak kerana boleh menyebabkan kenderaan terbakar atau meletup. Kita ambil contoh. biasanya ia berwarna merah dan kalau bercampur air. Pastikan ianya tidak berair. cc dan pilihan pengguna. Sekiranya tiada kerosakkan yang melibatkan peralatan elektronik. 4.

membuka bonet. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. sebab dan pembaikan yang boleh dilakukan.Ada beberapa kemungkinan kerosakan yang boleh terjadi berdasarkan gejala. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat dan perkuatkan dengan kawat. Cara Mengatasi Masalah Enjin Tidak Berfungsi Enjin adalah elemen terpenting bagi sesebuah kenderaan. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. Isikan air kedalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk.Selepas itu periksalah tali kipas. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. Jika ada kebocoran. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar dari radiator. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. matikan enjin. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Dalam keadaan itu. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. Pertamanya. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah . Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. ada ketikanya jika tidak bernasib baik. Sekiranya ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. ia boleh menjadi panas. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan menganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. Air didalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja dengan lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Jika ada masalah dengan sistem pemula (starter). Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. kita perlu belajar cara menghidupkan enjin apabila bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip radiator dengan jumlah yang banyak. buka tutup radiator dulu dan ketukkannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa kebengkel berhampiran. Untuk membaikinya. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira sepuluh minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. gunakan kawat sebagai ganti. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Namun. Sekiranya ada kebocoran. enjin tidak dapat dihidupkan walaupun kunci sudah diputar ke arah start.

ketika suis kontak starter diputar. antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter. Menggunakan prosedur yang sama. Dalam keadaan itu. apabila proses mampatan dapat berjalan lancar. bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak. maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. Kini mereka meneruskan misi untuk mengesan masalah yang terjadi. Meskipun demikian. Pijak pedal petrol sepenuhnya. Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik. kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya. adalah lebih baik bawa ke bengkel untuk dibaiki Enjin Kereta Dimasuki Air . pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan. ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi. Dalam hal ini. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi. enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan. Biasanya. Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain. motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar. nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. tetapi enjin tidak dapat berfungsi. Jika melimpah pula (karburator basah). Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. jika tidak tahu membetulkan sendiri. enjin sukar distart kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak. Apabila enjin sudah dapat berfungsi. mungkin kerana tersekat habuk. enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar. gigi motor starter atau roda daya rosak. sedangkan karburator tetap melimpah. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut: Hidupkan enjin dengan menolak kenderaan (untuk kereta manual). keluarkan minyak daripada karburator. Prosedur kedua-dua cara itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik. kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. jalankan motor starter. Meskipun bateri dalam keadaan lemah. Apabila kenderaan sudah bergerak cukup cepat. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama. adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup. Satu lagi masalah yang mungkin dihadapi ialah motor starter berfungsi tetapi enjin tidak dapat dihidupkan. Kejadian itu bukan kali pertama terjadi. maka lepaskan pedal. Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar. Ketika suis kontak starter diputar. enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi. perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki.kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. Dan dalam keadaan lain pula. Justeru. Apabila keadaan itu terjadi. Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. motor starter berfungsi tetapi gandar enjin tidak berputar. enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang. Pelan bersiar-siar ditangguhkan sehingga masalah diatasi. Pertama.

minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara. Tatacara Memandu Ketika Hujan Memandu ketika hujan lebat memberi kelebihan serta kesan baik untuk sistem penyejukkan. galas dan bearing. tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi itu boleh menyebabkan kos yang berlipat ganda. Jika keseluruhan kereta dan bahagian enjin tenggelam. aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik enjin termasuk kotak komputer (untuk kereta suntikan elektronik). kosnya tidaklah begitu mahal. Selepas kesemua peralatan elektronik kering sepenuhnya (kebiasaannya dua hingga tiga hari). minyak kotak gear diperiksa sekali lagi dan ulang proses ini sehingga ia betul-betul menjadi warna merah dan tidak lagi bercampur dengan air. Dalam keadaan biasa ia akan berwarna merah tetapi jika bercampur dengan air. Palam pencucuh juga perlu diperiksa dan pastikan ia tidak berair. Jangan sekali-kali menghidupkan enjin kereta kerana ia akan mengakibatkan anda terpaksa membayar kos yang berlipat ganda. minyak gear perlu ditukar dan enjin perlu dihidupkan dalam masa dua hingga lima minit. Ini kerana apabila enjin cuba dihidupkan dalam keadaan demikian. Ada tiga aspek sebagai panduan jika berdepan situasi sedemikian. Ini kerana air boleh memasuki bahagian yang bocor akibat tekanan arus tinggi dan ketika meredah jalan dinaiki air Sistem klac. Kemudian minyak kotak gear perlu diperiksa. Kemudian. Tindakan berkenaan boleh menyebabkan semua sensor yang menyalakan suis enjin akan terbakar. Jika bercampur air. Tindakan ini selalunya dilakukan oleh ejen bengkel atau pemilik trak penunda yang tidak bertanggungjawab supaya anda membayar kos yang lebih tinggi untuk membaikinya. litar pintas boleh berlaku dan alat itu terpaksa diganti. sistem brek serta brek tangan dalam keadaan baik Keadaan bunga tayar yang baik bagi cengkaman sepenuhnya . tanpa disedari kereta anda sudah ditenggelami banjir akibat hujan lebat yang berterusan. enjin boleh dihidupkan tetapi tidak perlu digerakkan kerana kotak gear belum diperiksa. Ketika anda sibuk di pejabat. kos mungkin hanya membabitkan upah mekanik. ia pasti membabitkan kos baik pulih yang tinggi. tetapi pada masa yang sama pandangan pemandu kurang jelas manakala permukaan jalan yang basah dan licin boleh mengakibatkan peratusan kemalangan yang tinggi. kotak gear. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga lapan kali dan akan menggunakan lebih kurang 15 hingga 20 liter minyak kotak gear. Sekiranya masihada saki-baki air dalam alat berkenaan. banjir kilat adalah antara perkara ‘menakutkan’ bagi pemilik kenderaan. Sekiranya enjin boleh dihidupkan. Iaitu:• • • • • Pastikan tiada kebocoran pada bahagian bawah kenderaan Semua pintu mempunyai dakapan (seal) yang baik Pastikan tiada kebocoran pada bahagian injin. Sekiranya tiada kerosakan yang membabitkan peralatan elektronik. Namun kos berkenaan dapat dikurangkan jika tip ini dapat diamalkan. periksa kereta anda selepas banjir surut. Apabila tiba di bengkel. Harga sebuah sensor tidaklah mahal. ia mungkin boleh mencecah ribuan ringgit. Apabila ini berlaku. warnanya akan bertukar kepada merah jambu. Aspek pertama berkaitan kenderaan yang dipandu. Minyak enjin juga perlu diperiksa sama ada ia tercampur dengan air atau tidak. buka keseluruhan kereta anda termasuk penutup alat elektronik. minyak enjin. Jika sebaliknya.BAGI anda yang tinggal di Kuala Lumpur. Begitu juga dengan petrol.

Cuba periksa tayar kereta anda. Selepas itu uji lagi sistem brek sehingga prestasinya memuaskan sebelum memandu laju 6 cara jaga tayar TAYAR komponen paling utama dan terpenting bagi sesebuah kenderaan. Jika penyambung itu mempunyai ketinggian yang sama dengan bunga.3 dan hendak menggunakan sport rim. ia boleh menyebabkan kemalangan. ini bermakna ia perlu ditukar dalam tempoh tiga hingga empat bulan. Perhatikan di antara satu bunga tayar dengan satu bunga tayar lain terdapat satu penyambung. gear automatik sama seperti gear manual. kekuatan pecutan kereta akan menurun. Bagi mengatasi masaalah ini ada beberapa panduan yang boleh dipraktikkan iaitu: o Gunakan gear 1 dan 2 bagi kenderaan menggunakan sistem gear manual dan gear 1 bagi sistem automatik o Tekan pedal brek serentak dengan pedal minyak bagi menghasilkan kepanasan pada permukaan brek o Bagi kenderaan pacuan 4 roda. ulangi proses diatas. cukuplah setakat saiz rim 14 inci kerana jika menggunakan saiz 15 inci. bergantung kepada sekerap mana anda menggunakan kenderaan. sekali gus mengancam nyawa pemandu dan penumpang tanpa diduga. Sebagai contoh. Ini bagi mengelakkan percikkan air membasahi injin khususnya bahagian sistem penyalaan Elakkan memendu laju kerana ia boleh menyebabkan bahagian injin dibasahi air dan pengguna jalanraya lain. Jika rosak. semua peralatan penyerap hentak akan lebih pendek jangka hayat. Berikut beberapa panduan apabila anda mahu menukar tayar kereta. khususnya penunggang motosikal dan pejalan kaki terkena tempias atau percikkan Selepas meredah jalan dinaiki air. Hadkan kelajuan antara 5 hingga 15 kmj dan jarakkan kenderaan anda dengan kenderaan dihadapan. pemanduan boleh dilakukan tetapi pemandu perlu memendu secara perlahan. speedometer tidak merekodkan bacaan tepat. horn dan sistem elektrial iaitu bahagian lampu depan dan lampu kenderaan mestilah berfungsi dengan baik Aspek kedua berkaitan langkah yang perlu diambil oleh pemandu ketika meredah jalan yang dinaiki air. jika Proton Wira 1. • KEDUA . Proses ini akan mengeringkan permukaan brek o Uji tindakkan diatas berulangkali pada jarak 20 hingga 30 meter sahaja o Uji sistem brek pada kelajuan 20 kmj o Sekiranya brek gagal berfungsi. • PERTAMA Pilih saiz yang sesuai dengan keupayaan kereta kita. elakkan terus memendu laju kerana sistem brek tidak berfungsi sepenuhnya berikutan permukaan brek yang basah. Iaitu:• • • • Beri laluan kepada kenderaan berat dan anggarkan ketinggian air yang diredah dengan melihat had tinggi tayar Sekiranya paras air dibawah satu kaki.• Pengelap (wiper).

Biasanya harganya sangat mahal dan hanya boleh didapati daripada pengedar yang sah. 3. yang di recon di Malaysia. . Sebagai contoh 205/50 VR 16 bermaksud tayar itu mempunyai kelebaran 205 mm. Bagaimanapun. Barangan ini sangat berkualiti dan terjamin ketahanannya.Perhatikan di bahagian tepi tayar. tayar itu sesuai untuk kelajuan sehingga 240 km/j tanpa menjejaskan kekuatan dan ketahanan tayar. Huruf VR bermaksud. Caranya. Spare part recon. Harganya murah sedikit berbanding dengan barangan '1' di atas. Spare part original tetapi dibuat di Malaysia dibawah lesen pengeluar. Terdapat satu rangkaian nombor yang dicetak tenggelam ke permukaan tepi tayar. ketebalan (dari rim ke permukana jalan) adalah 50 peratus daripada kelebaran 205 mm dan untuk kegunaan rim bersaiz 16 inci.Selepas mendapat saiz sesuai. Harganya seperti barangan '2' di atas dan perbezaan barangan sangat sukar dilihat. Spare part original daripada negara pengeluar seperti Jepun dan UK. Kualiti terjamin dan biasanya diberi jaminan oleh penjual. Maklumat ini kita boleh gunakan untuk tujuan keselamatan. kebanyakan tayar berkenaan dibuat berdasarkan iklim dan apabila digunakan di Malaysia yang panas terik. ia hanya boleh bertahan selama dua tahun selepas dikilangkan. • KETIGA Mengenai saiz. 2. Mengikut piawaian tayar antarabangsa. Biasanya penjual akan memberi jaminan terhadap barangan ini. • KEENAM Sekiranya kadar kehausan bunga di bahagian tepi kiri dan kanan lebih cepat berbanding di tengah. sekarang ni di pasaran terdapat sekurang-kurangnya lima grade spare part. 1. tayar depan kiri ditukarkan ke kanan belakang dan tayar depan kanan ditukarkan ke kiri belakang. cuba perhatikan rangkaian nombor dan huruf yang tercetak timbul di permukaan tepi tayar. Tips Membeli Spare Part Untuk pengetahuan semua. Spare part tiruan yang dibuat di Malaysia atau di negara lain yang mana harganya sangat murah tetapi kualiti dan ketahanan barang tidak dapat ditentukan. jangka hayatnya lebih pendek. • KELIMA Tayar sepatutnya ditukar kedudukannya setiap tiga bulan. Sebenarnya rangkaian nombor ini memberikan kita maklumat mengenai tarikh tayar dikilangkan (minggu dan tahun). • KEEMPAT Kebanyakan kita lebih suka memilih tayar import. 4. Barangan ini sangat merbahaya kerana ia boleh menyebabkan kerosakan yang teruk kepada injin kereta sekiranya kita menggunakannya. ini bermaksud selama tekanan angin tayar kurang.

5. Klutch plate pula kia dapat lihat perbezaan warna dan keusangan di antara pepaku atau rebet yang digunakan untuk melekatkan pad klutch dengan pepaku/rebet asal. absorber. biasanya kita akan mendengar bunyi seperti belt longgar dan biasanya mekanik akan cuba untuk adjust. kelembutan getah beltnya dapat kita rasa.Berikan isyarat dan susur keluar di bahu lebuh raya dengan perlahan. Kualiti bergantung kepada jenis barangan dan kenderaan. brake pad. Berhati-hati dengan penjualan minyak injin murah kerana minyak itu biasanya adalah minyak recycle atau recon.Jika kenderaan berhenti di selekoh atau atas puncak bukit dan kawasan bahaya. oil filter. Kalau boleh keluar cetakan nombor itu maka ia adalah barang '3'. cuba perhatikan dibahagian steel berkilat yang masuk ke dalam absorber. Kami akan menerangkan tentang perbezaan barangan 1. . . Harganya boleh dikatakan separuh daripada harga barangan '1'.Pastikan peralatan kecemasan diletakkan dalam jarak 5 meter di belakang kenderaan. untuk timing belt belum pernah pihak kami jumpa barangan '4'. Bagaimana nak mengenali barangan ini kesemua barangan ini. 2. 3 atau 4. lubang tu dah di tutup oleh skru atau bebenang untuk kegunaan skru seperti absorber adjustable. Untuk absorber. 3 dan 4. Kalau absorber dah rosak atau oil sealnya dah bocor. Biasanya penjual akan memberikan jaminan yang terhad untuk barangan ini. Terpaksa Berhenti di Lebuhraya: . . minyak akan keluar melalui 4 lubang di sekeliling batang absorber tersebut. . Tapi kalau kuku kita yang nak tertanggal. gunakan kuku tangan kita dan cuba kikis cetakan nombor part pada belt. Panduan memandu ketika kecemasan A. Bukan minyak saja. jangkahayatnya tidak lama. malam dan hujan. . air filter. . klutch plate. Timing belt. Timing belt original (1) jika kita pegang. Spare part secondhand (kedai potong).Lampu hadapan dinyalakan rendah pada waktu senja.Angkat bonet dan dapatkan bantuan. pastikan sebelum membeli spare part.Nyalakan lampu sebelah dalam kenderaan dan lampu isyarat kecemasan. Kita ambil contoh. Selepas menggunakan barangan '3' selama 3 bulan atau lebih. 2. Akhirnya. tanya penjual samada barangan yang hendak dibeli adalah barangan 1. Dicadangankan beli barangan 1 atau 2 walaupun harganya mahal sedikit tetapi ianya dapat menjimatkan kita dalam jangka panjang. Disini tidak dapat diterangkan dengan lebih lanjut kerana perbezaan antara barangan 1. kekemasan barangan dapat kita lihat dari segi cetakan nombor part dan satu cara untuk mengujinya. Barangan ini boleh dikatakan 100% original tetapi terpakai. keluarkan penumpang jauh dari aliran lalu lintas. Minyak injin biasanya akan melekit bergantung kepada kadar kelikatannya tetapi minyak recon kalau kita rasa kita akan dapati ianya kurang melekit dan berbau seperti benda terbakar. plag. 3 dan 4 cuma boleh dilihat sekiranya terdapat dua barangan yang sama jenis tetapi berlainan kategori. Tapi absorber recon. ia barangan '1' atau '2'. Plag tidak dapat dikesan perbezaannya tetapi selepas menggunakannya pasti kita akan tahu kerana plag recon.

Buka penutup minyak brek (Botol besar dekat body di hadapan pemandu dalam bonet injin). .Had laju yang rendah boleh mengurangkan daya impak. hidupkan injin dan tunggu sehingga injin melahu padar kadar RPM yang normal kemudian baru jalan. start injin terus jalan.Perlahankan kenderaan. jenguk melalui tingkap dan berhenti di tempat yang selamat. Tiada benda pelik melekat di bahagian tayar atau mana-mana bahagian kereta. Sebelum memulakan perjalanan. kereta tak berhenti jadi dia berhenti dengan bantuan belakang wira aeroback dan kena bayar RM1000 untuk tukar bumper. periksa lampu brek ketiga dan semua lampu brek. buka penutup bateri dan periksa air bateri. Sebelum hidupkan injin. pergi ke kedai tayar dan rotate tayar mengikut aturan yang sesuai (rujuk kepada tip saya mengenai tayar). lampu belakang wira aeroback tu. . Buka bonet injin. tukar penapis minyak .Gantikan cermin hadapan yang pecah dengan segera. Hala ke arah bahu jalan di sebelah kiri dan pandu keluar dari jalan raya.000 km pergi ke workshop. Menghadapi Kemalangan: . baru boleh jalan sambung jalan. Pernah terjadi kepada seorang kawan. Setiap 3 bulan (kalau setiap hari guna kereta untuk ke tempat kerja. Tekanan yang sesuai ada di catatkan di bahagian dalam tiang B (tiang antara pintu depan dan belakang) sebelah pemandu. Lakukan perkara yang sama seperti yang pertama. Sebulan sekali. pastikan lampu "engine check" padam sebelum hidupkan injin. Setiap 5. Cabut dan lapkan minyak di jarum tersebut dan kemudian masukkan kembali jarum tu. Minyak mesti berada pada aras di antara minimum dan maksimum. masukkan sedikit minyak injin sehingga ke paras yang saya katakan tadi. Seminggu sekali kalau boleh. Pastikan ia berfungsi. Periksa juga tekanan tayar simpanan. Sampai simpang tekan brek.B. Cermin Hadapan Pecah: . pergi ke pam minyak dan periksa tekanan tayar. Tips Jaga Kereta Perhatikan tayar cukup angin. pastikan minyaknya mencukupi. masuk kereta. Bilang sampai lima dan cabut kembali. Pastikan ianya berada pada aras antara minimum dan maksimum. Cari jarum pemeriksa minyak injin. . Bila injin dah hidup jangan terus jalan. Tekan brek dan lepas kemudian jalan ke depan sedikit dan tekan brek. tukar minyak injin (jika gunakan minyak biasa). . Kalau bawah daripada minimum. Untuk kereta auto. jika kereta berhenti.Bunyikan hon dan nyalakan lampu hadapan. onkan suis dan tunggu apa-apa lampu yang sepatutnya padam sebelum injin hidup terutama kalau pakai satria GTI.Lindungi mata dengan memakai kaca mata. cari jarum yang lebih kurang sama bentuknya tapi berada di sebelah yang bertentangan dengan jarum yang pertama (untuk periksa minyak gear box). Untuk kancil ia ada di bahagian depan dekat belt yang bergerak kalau injin hidup (pemegang warna kuning). C. Jangan cuba membelok ke sebelah kanan kerana pemandu kenderaan mungkin terkejut dan melanggar anda.Rentang gebar atau kain atas papan pemuka dan letakkan serpihan kaca atas gebar atau kain berkenaan.

Biasanya tayar dengan nisbah aspek 55 kebawah diklasifikasi sebagai tayar profil rendah. ia juga bertujuan menyejukkan geseran kepada silinder dengan mengasingkan udara panas ke bahagian lain. ketinggian tayar adalag 70% kelebaran tayar itu. Untuk mengetahui berat maksima melambangkan nombor "82" kami perlu merujuk kepada carta "index keupayaan mengangkut tayar berat" yang ditetapkan diperingkat antarabangsa. ia boleh dilakukan pada 1. Sebagai contoh. Ia perlu ditukar pada setiap 5. Fungsi minyak pelincir sejukkan geseran silinder MINYAK pelincir atau lazim disebut minyak hitam (walaupun tidak berwarna hitam) cukup penting bagi membolehkan enjin berfungsi dan kereta boleh bergerak dengan lancar. Oleh kerana terlalu l Makna Nombor Pada Tayar Sebenarnya. Kalau kereta model lama (kancil 660 sehingga 1996) yang pakai "Petnam" atau contact point. Penggunaan minyak pelincir juga mengelakkan komponen enjin berkarat selain memendapkan bahan bakar.000 atau 10. biasanya jika lebih besar nilai angka ini lebih lebar tayar itu. . sesiapa saja dapat memahami maklumat ini untuk membuat pilihan tayar yang tepat bagi kenderaan mereka. perhatikan habuk keluar dari kusyen). Nombor 175 yang pertama dalam siri merujuk kepada lebar itu dalam milimeter. bagi kereta baru yang kali pertama menukar minyak hitam. Namun. iaitu jarak diukur dari sisi ke sisi.setiap 2 kali tukar minyak injin dan tukar plag setiap 3 kali tukar minyak injin. Taraf kelajuan H dalam contoh bermakna bahawa tayar ini boleh mencapai dan mengekalkan kelajuan sejauh 210 km/j. kita akan teliti nombor berikut: 175/70R13 82H. Dan yang terakhirnya. termasuk minggu dan tahun keluaran. Tayar profil rendah memberi prestasi pengendalian keseluruhan yang lebih bagus walaupun aspek keselesaan mungkin boleh terjejas sedikit. setiap tayar mempunyai maklumat yang terperinci berhubung jenis. Huruf "R" merujuk kepada binaan tayar radial dan kesemua tayar kereta menggunakan binaan radial sejak 20 tahun lalu.000 kilometer mengikut jenis dan grednya. Berat maksima meujuk kepada setiap tayar. Tayar binaan radial tidak mempunyai tiub dan memberi prestasi lebih bagus. Dibawah adalah senarai carta kelajuan maksimum seperti yang dilambang oleh setiap huruf abjad. anda juga perlu menukar rim kepada diameter sama. Nombor 70 menyatakan nisbah aspek (aspact ratio) tayar atau ketinggian tayar berbanding dengan kelebaran tayar itu. Di bawah ini adalah panduan untuk makna nombor yang paling penting bagi sebuah tayar. saiz dan keumpamaan. setiap minggu atau 2 atau 3 minggu sekali. Selain menggerakkan komponen dalam enjin seperti omboh dan bebola besi. Dalam contoh. (contoh: 475 x 4 = 1900 kg) Huruf "H" yang terakhir adalah menyatakan kelajuan maksima bagi sesebuah tayar yang direka. suruh meknaik cuci contact point setiap 3 kali tukar minyak injin dan tukar setiap 9 kali tukar minyak injin. terutama kusyen kereta kita (cuba tepuk kusyen kereta kita. sebagai contoh. cara paling tepat memahaminya adalah dengan memilih satu contoh tayar dan menelitinya sedikit demi sedikit. Nombor 82 melambangkan indek keupayaan mengangkut berat tayar itu. Angka 13 merujuk kepada garis pusat (diameter) rim untuk membolehkan tayar dimuatkan. kita perlu darabkan 4 kali untuk memperolehi kapasiti memikul berat kenderaan dengan empat tayar. Jika ingin menukar kepada tayar dengan diameter lebih besar.000 kilometer pertama seperti yang disyorkan oleh pengeluar dan pengedar. nombor 82 bermakna tayar mampu memikiu berat maksima 475 kilogram. pergila vacum kereta kita.

.200 km/j H-210 km/j V-240 km/j Z-melebihi hadlaju 240 km/j W-270 km/j Y-300 km/j Untuk tayar yang mempunyai keupayaan mengatasi kelajuan 270 km/j. huruf ZR akan digunakan.S-180 km/j T-190 km/j U.