Tips Penjagaan Kereta Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa

apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama, kehausan tayar depan tidak sama, kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang, penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang.

Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa, lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. Untuk itu, punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak, terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak, biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. Namun demikian, anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik, pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km. Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. Jadi, jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan, keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. Kemudian periksa kehausan tayar depan, sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm. Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. Namun demikian, jika getaran masih terasa juga, sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan; atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang. Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda. 'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya, atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. Jadi, banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'; beberapa kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html Punca Penggunaan Minyak Petrol Bertambah Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran, permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi, penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat.

Selain itu, ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat, plag haus, suis pemutus arus terbakar, mampatan tidak cukup, injap yang tidak berfungsi, ekzos tersumbat, masalah pada cekam atau brek bergesel. Bagi mengetahui puncanya, pertama, pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan.

Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu, bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. Bagaimanapun, jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol, ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor, buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali. Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda. Sehubungan itu, adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan, periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. Selain itu, perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Antaranya, menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya, tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan. Sehubungan itu, apabila anda melakukan pelarasan enjin, ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih. Di samping itu, anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa.

Oleh itu, anda perlu perhatikan dalam but kereta anda, mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Ia pasti menambah beban enjin. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan.

Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut.

Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html

Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat

Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah, penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat, kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng, kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini, mula-mula periksalah tekanan tayar hadapan dan pelinciran sambungan rod stereng. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah, tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung. Kemudian periksalah adakah sambungan dan skru sistem pengemudian cukup ketat. Antara bahagian yang harus diutamakan pemeriksaannya termasuk kotak gear stereng, sambungan bebola atau gantungan depan termasuk hujung dan pangkal rod pengikat. Untuk mengetahui kerosakannya, putarlah stereng ke kiri dan ke kanan. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh, kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan. Sistem pengemudian mempunyai peranan yang sangat penting, maka waspadalah terhadap pelbagai kelainan yang wujud. Dalam keadaan lain pula, ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar, stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. Jadi, stereng terpaksa dipegang dengan kuat untuk mengelakkannya terus berputar ke satu arah. Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan tekanan tayar kiri dan kanan yang tidak sama, diameter rim kiri dan kanan yang tidak sama, penyelarasan penjajaran roda depan kurang tepat, pegas (spring) gantungan depan yang sudah lemah, patah atau kurang baik pemasangannya, penggalas roda depan sudah rosak atau kurang baik penyelarasannya dan brek dari salah satu roda depan atau belakang bergesel. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, pertama pastikan bahawa beban kenderaan cukup seimbang. Kemudian periksalah sama ada kedua-dua tayar depan dan belakang sama tekanannya. Jika tidak, samakan. Pandu kenderaan perlahan-lahan di atas jalan datar. Luruskan arah kenderaan, rasa dan perhatikan bagaimana kenderaan berjalan. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah, hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya. Diameter luar rim kiri dan kanan (untuk roda depan dan belakang) harus sama. Kemudian periksa adakah salah satu pegas depan sudah lemah atau patah. Selain itu, ada kemungkinan juga penyelarasan brek kurang baik atau hanya sebelah yang berfungsi. Kerosakan pada sistem kemudi boleh menjejaskan sistem keselamatan. Oleh itu, penjagaan aspek penjajaran roda depan tidak boleh dipandang ringan. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html Sistem Brek

minta mekanik periksa sistem saluran minyak brek atau sistem tekanan brek kerana kemungkinanatekana yang dikenakan ke atas kedua-dua brek tidak sama dan ini sangat merbahaya kepada pemanduan terutama membrek semasa kelajuan tinggi. Pernah terjadi kereta kancil yang telah di tukar injin kepada Mira L5 tapi sistem breknya masih original. Kerosakan adalah pada angkup yang mengawal pelapik brek. Untuk drum. Keadaan ini berlaku kerana pelapik brek tidak kembali terapung apabila kita lepaskan brek dan terus mencengkam disk. pam vacum(objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen injin). Jika kita hendak menukar pelapik brek. Kesan calar ini boleh menjadi penghalang pelapik brek mencengkam disk atau drum. pelapik brek (pad brek). minta mekanik menilai samada boleh pakai lagi atau tidak. 4. Jangan ambil mudah perkara ini kerana kebocoran ini mungkin keci tapi akan menjadi besar semasa membrek kerana tekanan yang dikenakan ke atasnya. Sekiranya terdapat kesan calar pada disk atau pada drum. 1. Pastikan pelapik brek betul betul terapung di antara dua angkup dan disk berada di tengah. Sekira kita dapati pencengkam 'makan' tidak sama antara kiri dan kanan. pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem brek original yang ada pada kereta anda. Setiap sebulan sekali. Jika tidak rata. saluran minyak. . Kereta Baru Semasa service pertama. 3. JANGAN SEKALI-KALI MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK BREK BERADA DI BAWAH PARAS MINIMUM. Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai "kuasa kuda membrek" atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas). beli bersama sistem brek kereta tersebut dan pasangkan pada kereta anda. keadaan kecemasan berlaku dan kereta tersebut tidak dapat berhenti walaupun pemandu mengatakan dia tekan brek sampai berdiri. Jangan kerana nak jimat. Perkara yang sama juga perlu dilakukan kepada brek drum. minta mekanik periksa kerana perkara ini akan menjadi masalah bila ia dibiarkan. 5. anda abaikan sistem brek anda. minta mekanik memeriksa kesemua disk dan drum brek termasuk pelapik brek. periksa pelapik brek. minta mekanik tukar. minta mekanik memeriksanya. Jika tidak pasti tanya mekanik kerana kesilapan minyak brek boleh menyebabkan keseluruhan sistem brek kita akan mengalami kerosakan terutama pada seal yang diperbuat daripada getah. Kalau dapat minta mekanik melaraskan pedal brek supaya tidak terlalu 'makan' mengejut dan sesuai dengan panjang kaki kita. tabung minyak injin. brek sangat penting dalam sebuah kereta. Pastikan minyak berada diparas antara minimum dan maksimum. Hasilnya. Sekiranya terdapat kesan lelehan minyak brek (kelihatan cat atau apa-apa bahan berasal dari petroleum mencair) pada mana-mana bahagian. Cara Penjagaan Sistem Brek. padel brek (tempat tekan brek). Dot 3 untuk kegunaan biasa (biasanya kereta yang mempunyai disk di depan dan drum di belakang) dan Dot 4 untuk kegunaan berat (untuk kereta yang mempunyai sistem 4 roda disk dan kereta berkuasa tinggi). Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. periksa paras minyak brek kereta anda (botol minyak depan vacum pam). brek akan kurang berkesan. saya cadangkan asah kembali disk atau tukar drum kepada yang lebih baik.Seperti yang kita tahu. Kesemua peralatan asas yang di atas mestilah dijaga dengan baik supaya brek berkesan. 2. Pastikan lapisan pencengkam masih tebal. pastikan pelapik brek tidak menyentuh drum atau kesan geseran yang kelihatan adalah sama rata. Kerosakan yang selalu berlaku adalah brek 'jam'. pastikan minyak brek yang betul spesifikasinya. Sekiranya minyak brek sudah kotor(keruh warnanya). Semasa menambah minyak brek. Setiap 6 bulan semasa kita hendak merotate tayar kereta kita. Lebih baik sekiranya semasa anda membeli haftcut kereta anda. Dan kebetulan semasa keluar dari bengkel. Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum. 6.

aligment tayar. Sumber Maklumat: http://www. stereng automatik dan biasa memang berbeza. Namun. mengundur atau membelok. Sekiranya anda ingin mengubahsuai sistem brek kereta anda. Antara sebab keadaan ini berlaku ialah tekanan angin tayar depan yang terlalu rendah. lampu brek ketiga.kereta2u. roda depan terasa meliar dan stereng sukar dikendalikan. kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng. Dalam pada itu. spark plug. minta mekanik memeriksa juga minyak brek. Ketika kenderaan bergerak pada kelajuan tinggi di atas jalan yang rata. pastikan anda lebih kerap memeriksa pelapik brek hadapan. pelapik brek. penapis angin. pastikan anda mendapat kebenaran bertulis daripada JPJ kerana adalah menjadi kesalahan dan syarikat insuran kita akan melindungi anda sekira kemalangan berlaku disebabkan sistem brek dan sistem brek anda telah ditukar tanap kebenaran JPJ. aras padel brek dan clucth.blogdrive.com/archive/1. tukar pelapik brek kereta anda kepada yang lebih tahan panas seperti project U. Keadaan ini berbahaya terutama jika kenderaan bergerak laju melebihi 100 kilometer sejam apa lagi jika melalui jalan basah dan licin. sebaliknya gunakan brek injin (gear rendah) untuk mengawal kelajuan kereta anda. pelapik brek hadapan akan lebih cepat haus daripada belakang (biasanya dua kali ganda cepatnya). Ini bagi memastikan sistem brek kereta anda dapat berfungsi dalam keadaan tekanan dan suhu dan tinggi dan tindakbalas brek anda akan lebih cepat apabila padel ditekan. 11. Akhir sekali. Pastikan anda menukar juga sistem saluran minyak brek anda kepada saluran bersalut steel. Malah terlalu banyak gerak bebas pada pengalas roda depan dan kelonggaran pada stereng (di . ada ketikanya masalah stereng berlaku ketika anda memandu laju. Jangan cuma tukar minyak hitam saje kerana peralatan lain perlu juga selalu diperiksa. stereng automatik lebih mudah dan selesa.html Tip Penjagaan Kereta Punca stereng kereta menjadi berat. untuk tujuan meletak kereta. minyak gear box. jangan gunakan brek. Untuk kereta auto. 8. ADA ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Namun. 9. penjajaran (alignment) tayar depan kurang tepat. kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. tekanan angin tayar. Ini dapat menjimatkan penggunaan pelapik brek. Punca keadaan ini terjadi antara lain disebabkan kehausan sambungan sistem roda kemudi terutama hujung dan pangkal rod pengikat. Sekiranya anda suka memandu laju dan secara aggresive. 10. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutama ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Jangan tertipu dengan mekanik yang cuma menukar minyak hitam dan penapis minyak hitam apabila kita menghantar kereta untuk di service dan kita dikenakan bayaran yang tinggi untuk upahnya. Semasa memandu elakkan kaki daripad sentiasa berada di atas padel brek. cuma pastikan setiap kali anda hantar kereta anda untuk ditukar minyak injin. kehausan atau kesalahan penyelarasan alat pengemudian. Semasa menuruni bukit yang curam. penapis petrol dan sebagainya.7.

kenderaan tidak dapat bergerak lurus. Langkah pertama. matikan enjin. Periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran di bahagian itu. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. buka tutup radiator dulu dan ketukkannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Tetapi biasanya apabila ada kerosakan pada sistem penggerak roda depan. kerosakan pada radiator boleh menyebabkan enjin panas dan pecutannya kurang baik. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. Kenderaan akan bergerak seolah-olah 'hanyut' ke kiri dan kanan. maka akan terjadi kenderaan bergerak dalam keadaan liar. Sekiranya.dalam kotak gear stereng) juga boleh menjadi puncanya. Keadaan sistem pengemudian hendaklah diperiksa dengan teliti kerana ia berkaitan dengan keselamatan penumpang. apabila berhadapan dengan masalah stereng sukar dikawal. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Apabila enjin terlalu panas. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. Memang sukar untuk memeriksa sendiri rod kemudi dan sambungan yang longgar. Enjin yang terlalu panas boleh mengundang bahaya sekiranya lewat bertindak kerana boleh menyebabkan kenderaan terbakar atau meletup. Gejala yang sama mungkin terjadi disebabkan tiupan angin sampingan yang kuat. Sistem pengemudian lazimnya membabitkan kerangka kereta. Sekiranya keadaan itu berlaku. Ketika sedang dipandu di atas jalan datar. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini. Panas pada bahagian enjin berpunca daripada pelbagai faktor termasuk kurang bekalan air dalam radiator. jadi bawalah ke bengkel. Apabila gerak bebas stereng terlalu besar. Cara ini lebih baik daripada membiarkan enjin kereta anda panas dan mungkin terbakar. Kerosakan sistem gantungan terutama belakang juga menyebabkan pemanduan yang tidak selesa. sistem penyalaan kurang tepat. paip radiator tersumbat. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada termostat sistem penyejuk. anda tidak perlu panik sebaliknya berhentikan kenderaan dan cuba lakukan pemeriksaan. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. Akibatnya kenderaan tidak stabil dan tidak dapat dipandu dengan mudah terutama pada kelajuan tinggi. Selepas itu periksa tali kipas. bahagian belakang kenderaan bergoyang kuat sehingga menjejaskan keselesaan penumpang belakang. kerosakan pada sistem saluran petrol. Sekiranya ada kebocoran. Gerak bebas normal stereng adalah sebesar 10-30mm dari suatu tanda tetap. Isikan air ke dalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. Punca kerosakan radiator dan cara membaikinya RADIATOR adalah antara komponan penting dalam enjin kereta. Jika ada kebocoran. Keadaan ini sering terjadi terutama pada kenderaan besar. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Pertamanya. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar daripada radiator. antara pemeriksaan dan pembaikan kecemasan yang boleh dilakukan termasuk memeriksa gerak bebas stereng. berhentilah di tepi jalan dengan tempat teduh. Selain itu. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. masalah cekam. mula-mula usahakanlah agar kenderaan dapat bergerak lurus. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip-sirip radiator dengan jumlah yang banyak. Jadi. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat . matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. gunakan kawat sebagai ganti. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa salah satu daripada punca yang dinyatakan tadi. keadaan ini banyak terjadi pada kenderaan ringan. Dalam situasi roda depan meliar dan stereng sukar dikendalikan adalah masalah yang sering melanda sistem pengemudian apabila terlalu banyak gerak bebas pada stereng. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. ekzos tersumbat. Gerak bebas stereng adalah gerakan berputar stereng yang tidak menyebabkan roda depan bergerak ke kiri atau kanan. Air dalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. Keadaan itu boleh terjadi disebabkan bolt pegas daun penyerap hentak belakang patah. Dalam keadaan itu. Bagaimanapun.

Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. gegelung penghidup. Lubang pengudaraan pada penutup bateri juga perlu dipastikan sentiasa terbuka. generator. Ketika mencuci bahagian enjin. Jumlah minyak pelincir boleh dipastikan dengan memeriksa tolok sukat. membuka bonet. gasket kebuk enjin akan bocor sedikit dan minyak pelincir akan menitis. Ini dapat dilihat pada lantai tempat kereta diletakkan. pengagih dan lampu boleh menyerap wap air dan boleh menyebabkan litar pintas. keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. pemilik kenderaan dapat memastikan jika ada kebocoran minyak pelincir. cari segera puncanya dan tambahkan minyak pelincir jika kurang. Dalam keadaan biasa minyak pelincir akan berkurang menerusi pemeluwapan dan pembakaran. Untuk membersihkan bahagian luar adalah . Seelok-eloknya gunakanlah bahan yang paling klasik iaitu minyak tanah untuk menghilangkan minyak dan gris pada permukaan enjin. Endapan itu dapat dihilangkan dengan mudah tetapi jaga jangan sampai air masuk ke dalam bateri. dalam banyak keadaan anda sebenarnya membantu memajukan perniagaan mereka. Baik periksa sendiri kerana jika dibiarkan juruteknik stesen minyak memeriksanya. Tetapi lebih mudah lagi sekarang ada banyak bahan pencucian yang dijual di kedai aksesori untuk menghilang gris dan tar. siramlah dengan air panas kemudian bersihkan dengan kain. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira sepuluh minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. ia boleh menjadi panas. Penggunaan air juga boleh menyebabkan litar pintas dan kereta akan meragam. biarkan ia meresap kemudian lap dengan kain kering. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Cara mencuci badan. Selain gris. Semburkan bahan berkenaan di tempat yang perlu.dan perkuatkan dengan kawat. jika tahu ada kebocoran minyak pelincir. selepas beberapa tahun. Untuk membersihkan enjin. mungkin gasket di oil sum yang rosak. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. enjin kereta dengan betul PEMILIK kenderaan suka melihat kereta bersih dan berkilat manakala bahagian enjin pula tidak comot. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. elemen penting bagi menjamin kesinambungan kerja setiap bahagian yang bergerak. Untuk membaikinya. Gris dan sisa minyak pelincir perlu dibersihkan dengan segera daripada bahagian luaran enjin kerana boleh merosakkan tali kipas. Jika jumlah titisan itu banyak. Dalam keadaan biasa. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Tapi jumlahnya tidak banyak kira-kira 1/300-1/500 daripada jumlah penggunaan petrol. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. paip getah dan kabel elektrik. Oleh itu. jangan menggunakan air kerana pada permukaan enjin ada banyak kesan minyak yang tidal dapat dihilangkan dengan air. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan mengganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. debu atau lumpur yang melekat pada komponen elektrik seperti alternator (motor penghidup). Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa ke bengkel berhampiran. Pada terminal bateri pula jika terlihat ada endapan berwarna putih.

Dalam tempoh setengah jam. Penggunaan kain kering akan menyebabkan calar atau gurisan pada permukaan cat. gunakan kain bersih basah. Jika dengan kaedah itu putaran enjin bertambah tinggi dan asap tidak lagi hitam. Jika choke tidak terbuka penuh. kereta baru dicat dengan cat bermutu tinggi. Untuk hasil yang lebih baik setelah kereta kering sapulah wax (lilin). adakah asap kereta anda tidak berwarna atau sedikit biru. bawalah kereta anda ke bengkel. Namun jika anda mahu membasuh sendiri. Selain nampak comot. bukalah penapis udara dan lihatlah karburator dari sebelah atas. anda dapat meneliti proses pembakaran yang terjadi dalam silinder. Lazimnya. mula-mula periksa sama ada penapis udara tersumbat. Asap yang keluar berwarna putih atau kebiru-biruan pula bermakna minyak pelincir ikut terbakar. Selain menambahkan kilat kereta.lebih mudah. Bagaimana pula jika asap berwarna hitam? Ini bermakna berlaku proses pembakaran yang tidak sempurna kerana terlalu banyak petrol yang masuk. Minyak pelincir juga boleh masuk ke ruang bakar jika gasket di kepala silinder rosak . keadaan seperti ini bagaimanapun biasa terjadi pada setiap enjin. Asap hitam kerana karburator rosak. ia akan menyebabkan campuran petrol-udara berlebihan. Untuk memeriksa keadaan itu. Bersihkan penapis udara itu. setelah beberapa tahun menggunakannya. cat akan cepat rosak. Sabun basuh tidak sesuai dan kelorok tidak sesuai. anda seharusnya lega kerana ia menunjukkan proses pembakaran baik dengan nisbah perbandingan campuran petrol-udara yang tepat. Ini menunjukkan ada yang tidak kena pada enjin kereta anda terutama bahagian karburator. maka jelaslah penapis udara kotor. Tindakan perlu jika asap ekzos kereta bertukar warna LAZIMNYA. Jika permukaan itu tidak dibersihkan dengan baik. bermakna terlalu sedikit petrol yang masuk (campuran terlalu sedikit). keringkan badan kereta dengan kain bersih. injap udara (choke) tertutup dan karburator rosak. bukalah penapis udara. kereta anda sudah bersih dan cantik semula. cat akan luntur dan mudah menjadi retak-retak. jangan biarkan sabun melekat terlalu lama di badan kenderaan kerana ia akan meningkatkan partikel bintik-bintik putih serta bahan kimia sabun boleh memakan cat. Ini disebabkan kotoran berkenaan mempunyai butir debu keras dan pasir. Jika ini berlaku. Jika ini terjadi. Ketika enjin bergerak. anda tentu bimbang dengan asap ekzos berwarna kelabu dan hitam. perbaikilah kedudukannya. Dalam keadaan sejuk biasanya asap ekzos juga berwarna putih kerana adanya wap air. gelang omboh. debu yang melekat dapat dihilangkan dengan bulu ayam. ada beberapa kemungkinan yang boleh menyebabkan keadaan itu berlaku termasuk penapis udara tersumbat. Asap ekzos berwarna putih apabila minyak pelincir terlalu banyak mengalir masuk ke dalam ruang bakar. Jika tertutup atau tidak terbuka penuh ketika enjin sudah panas. Dalam keadaan asap ekzos berwarna hitam. Setelah dibasuh. Antara yang patut diberikan perhatian anda adalah dengan menjawab pertanyaan seperti berikut: Pertama. dinding silinder. injap dan laluan injap rosak. wax bertindak melindungi permukaan supaya tetap menarik dan hidup. Langkah pertama membersihkan kenderaan ialah menghilang debu dengan membuat semburan tanpa menggunakan sabun. Apabila membasuh kenderaan menggunakan sabun. Jika asap berwarna kuning atau coklat. jika kotoran tidak dapat dihilangkan. pengeluaran asap pada ekzos bagi kereta baru tidak perlu dibimbangkan. Tetapi. Hantar saja ke bengkel mencuci kereta dan bayar antara RM5 dan RM10. Ini terjadi kerana omboh. Untuk mengatasinya. Tetapi. Sebenarnya dengan melihat warna daripada asap ekzos. Debu dan lumpur yang melekat pada badan kenderaan akan menyerap wap air dengan cepat dan merosakkan permukaan cat. anda perlu menggunakan sabun yang sesuai untuk pencucian kereta. Selain itu periksa sama ada injap udara (choke) tertutup. Apabila permukaan badan kenderaan berada dalam keadaan kering dan tidak terlalu kotor.

gejala ini kurang menjadi kepada kenderaan yang berjalan kurang daripada 100. biasanya dapat dibezakan antara warna putih wap dan putih akibat minyak pelincir. Selain itu. Wap minyak pelincir berwarna putih dan mengeluarkan bau tertentu. periksa sama ada saat penyalaan sudah tepat. kerosakan cekam (clutch). Elakkan juga memijak injak cekam apabila tidak diperlukan dan janganlah memindahkan gear secara kasar. Punca enjin mengaum tetapi tidak bergerak lancar SETELAH beberapa tahun menggunakan kereta yang sama. Biasanya kerosakan sebegini terjadi kepada enjin yang sudah tua atau gasket kepala selinder bocor. Selain itu. Jadi. dari gear tiga ke gear dua) dilakukan pada waktu kenderaan masih bergerak dengan kelajuan tinggi atau ketika kenderaan sedang meluncur di atas jalan yang curam).000 kilometer Pastikan enjin panas sebelum mulakan perjalanan AMALAN hidupkan enjin kereta dan terus jalan adalah tidak baik. sejak kebelakangan ini pada gear ketiga kereta seolah-olah merangkak dan akhirnya terpaksa menukar kepada gear kedua dengan enjin yang mengaum kuat. Proses pemanasan juga berlaku untuk sistem transmisi serta bahagian lain yang bergerak. Janganlah biarkan enjin bekerja pada sesuatu gear rendah dengan terlalu lama. jangan terus memecut. Namun demikian. Periksa juga adakah cekam rosak atau brek yang bergesel. sedangkan dalam banyak keadaan. pembrekan dan pembelokan dengan tiba-tiba. mungkin ada masalah lain yang perlu diteliti. Sebaik-baiknya setelah enjin dihidupkan. anda mungkin berhadapan dengan situasi bahawa enjin tidak menghasilkan daya pecutan penuh. Wap air yang terjadi kerana panas akan keluar bersama-sama asap ekzos menyebabkan asap berwarna putih.sehingga air dapat masuk ke dalam ruang bakar. Adakalanya enjin tidak mengeluarkan daya penuh bukanlah berpunca daripada masalah enjin itu sendiri. sehingga keupayaan enjin akan berkurangan. Ini penting bagi memastikan enjin dalam keadaan panas. Tetapi. . Apabila sudah mula memandu. enjin juga akan terlalu panas. apabila berhadapan dengan keadaan itu pemeriksaan terhadap sebab-sebab dan pembaikan kecemasan sebegini boleh dilakukan: Pertama. Dengan itu. Apabila petrol yang mengalir ke dalam silinder tidak sesuai dengan yang diperlukan (terlalu banyak atau terlalu sedikit) keadaan itu boleh menyebabkan terjadinya campuran petrol dan udara yang kurang sempurna. dalam keadaan biasa kereta dapat bergerak menaiki bukit dengan menggunakan gear ketiga. Seterusnya. selain daya enjinnya berkurangan. Kedua. bukalah penutup pengagih dan periksalah suis-suis penutup arus. elakkan juga terlalu kerap menggunakan brek di atas jalan yang curam atau pada kelajuan tinggi untuk mengelakkan masalah sekatan wap. Enjin dikira sudah cukup panas apabila jarum suhu air pendingin naik sedikit. Masalah ini sering terjadi kepada kereta yang menggunakan suntikan terus dan selalu dipandu laju dalam perjalanan jauh. Jika dibiarkan dalam keadaan itu terlalu lama. perlu juga periksa sama ada penapis udara tersumbat oleh kotoran. contohnya gear tiga ketika mendaki bukit. enjin kereta juga tidak boleh dibebani secara kasar. enjin juga tidak mengeluarkan daya penuh apabila mampatan enjin tidak cukup tinggi. enjin terlalu panas. Apabila berhadapan dengan masalah ini. Bagaimanapun. periksa sama ada sistem penyaluran petrol berada dalam keadaan baik. Ini dilakukan dengan memeriksa palam pencucuh. tidak kira gear manual atau automatik. brek ketat atau tekanan enjin tidak cukup. biarkan dua atau tiga minit sebelum memulakan perjalanan. cekam atau brek yang bergesel menjadi puncanya. minyak pelincir akan dialirkan ke semua bahagian enjin. Cekam rosak atau brek yang bergesel menyebabkan keupayaan enjin tidak dapat disalurkan dengan baik sehingga menyebabkan gejala yang sama dengan keadaan enjin tidak mengeluarkan daya penuh. Jika enjin terus dibebani sebelum dipanaskan. Amalan 'tarik' gear rendah yang lama untuk kuasa pecutan juga cara yang tidak sihat untuk kesihatan kereta. Enjin yang selalu berada dalam keadaan terlalu panas akan cepat rosak. pemandu disarankan jangan selalu melakukan pemecutan. Keadaan sebegini biasanya mudah dirasai ketika mendaki bukit. Apabila nyalaan elektrik yang terjadi terlalu lemah atau tidak teratur. penyaluran petrol kurang tepat. Selain itu. Enjin juga akan bekerja melebihi had maksimum putaran gandar dalam keadaan melahu atau pada waktu pemindahan gear ke posisi yang lebih rendah (contohnya. kecuali dalam keadaan terdesak. Bergeraklah perlahan untuk beberapa ketika sebelum memecut. tumpuan diberikan kepada mencari masalah enjin. Selain disebabkan kerosakan dan kebocoran ekzos. Masalah berkenaan sering menjadi kekeliruan utama kerana setiap kali enjin tidak mengeluarkan daya penuh. berjaga-jagalah. Ketika proses pemanasan. antara puncanya ialah kerosakan pada sistem penyalaan. Untuk menjaga agar kenderaan dapat digunakan dalam tempoh yang panjang juga. Justeru. Masalah enjin tidak menghasilkan daya penuh juga terjadi apabila enjin terlalu panas. setiap bahagian yang bergeseran akan mengalami kehausan akibat geselan yang berat sehingga enjin akan lebih cepat rosak. ini bermakna enjin terpaksa bekerja ketika minyak belum sampai ke setiap bahagian yang perlu dilinciri. Malah. Ada ketikanya anda berasa enjin kereta sudah mengaum tetapi kereta tidak meluncur laju.

sesetengah pemilik kereta lebih gemar menukarkan minyak pelincir sendiri kerana ia mudah dilakukan dengan menggunakan beberapa alat asas seperti pemutar skru dan bekas untuk mengisi minyak pelincir lama. adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya yang tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. Ini kerana pada masa itu. Bagaimanapun. Keadaan ini perlu kerana penggunaan bahan api paling minimum dapat menjimatkan perbelanjaan petrol. Penggunaan minyak pelincir juga mengelakkan komponen enjin berkarat selain memendapkan bahan bakar. Jika enjin kereta tidak cukup panas ketika anda bercadang menukar minyak pelincir. minyak itu perlu diganti baru dengan segera untuk mengelakkan kerosakan pada bahagian enjin. eloklah dihidupkan enjin itu untuk beberapa minit terlebih dulu. sekiranya sebelum ini anda sudah menukar minyak pelincir tetapi apabila diperiksa kelihatan kotor. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan. Sehubungan itu. Peralatan lain yang diperlukan ialah jack atau bicu untuk mengangkat bahagian kereta bagi memudahkan anda memutarkan skru pada kotak minyak pelincir. Ia perlu ditukar pada setiap 5. pemilik kenderaan perlulah membaca buku panduan yang disediakan oleh syarikat pengeluar kereta cara menjaga ketahanan enjin kereta. Selain menggerakkan komponen dalam enjin seperti omboh dan bebola besi. minyak pelincir akan bercampur komponen kekotoran bahan bakar yang perlu dihapuskan ketika minyak pelincir itu disalurkan ke luar. proses penggantian minyak berkenaan terjadi dalam tempoh singkat menyebabkan ia menjadi hitam dan kotor lebih cepat berbanding dalam keadaan biasa. Selain itu.000 hingga 8. Anda juga disyorkan supaya mengeluarkan minyak pelincir lama untuk diganti ketika enjin masih panas.Fungsi minyak pelincir sejukkan geseran silinder MINYAK pelincir atau lazim disebut minyak hitam (walaupun tidak berwarna hitam) cukup penting bagi membolehkan enjin berfungsi dan kereta boleh bergerak dengan lancar. Namun. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Jadi.000 kilometer mengikut jenis dan grednya. Jika keadaan itu berlaku anda tidak perlu bimbang dan tukarlah minyak berkenaan bagi melancarkan perjalanan kenderaan anda. Apabila keadaan itu berlaku.000 kilometer atau enam bulan atau mana-mana yang terawal bergantung kepada jenis model kenderaan.000 kilometer pertama seperti yang disyorkan oleh pengeluar dan pengedar. Oleh itu. Oleh kerana terlalu lama minyak pelincir itu digunakan. bagi kereta baru yang kali pertama menukar minyak hitam. ia boleh dilakukan pada 1. ia akan menjadi kotor akibat bahan bakar dalam enjin termasuk percampuran dengan air. di samping mencairkan sebarang pemejalan minyak.000 atau 10. periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak terdapat di pasaran. apabila sudah kotor. Cara Terbaik Jimatkan Petrol Pengguna kenderaan bermotor akan berusaha mengurangkan kadar penggunaan bahan bakar ke tahap paling rendah. karbon dan kerak yang terjadi hasil pembakaran dalam bahagian berkenaan. . Sementara itu. ia turut membawa kotoran yang ada di dalamnya dan membersihkan bahagian berkenaan. perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. ia juga bertujuan menyejukkan geseran kepada silinder dengan mengasingkan udara panas ke bahagian lain. Masalah itu berlaku mungkin akibat proses penyesuaian bahagian terbabit menyebabkan berlaku kehausan sehingga minyak pelincir akan mengandungi serbuk logam. Lazimnya. Ini kerana minyak pelincir berfungsi bagi membersihkan permukaan dinding silinder daripada oksida. Jadi. minyak pelincir ditukar setiap kira-kira 5. keadaan itu mungkin tidak berpunca daripada minyak. Cara terbaik menjimatkan petrol dan mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. Adalah lebih baik jika minyak hitam dikeluarkan sehingga titisan terakhir. Keadaan itu mungkin berpunca daripada beberapa faktor terutama bagi enjin yang masih baru atau bahagian enjin yang baru diganti seperti dinding silinder atau omboh.

Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. anda perlu mengetatkan sambungan menggunakan spana. anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa. enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar. Apabila penapis udara tersumbat. Cara menghidupkan kereta apabila bateri lemah Pemilik kereta akan berasa gelabah apabila keretanya tidak boleh dihidupkan kerana bateri lemah atau ada masalah lain pada enjin. mungkin terdapat banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut. Kegelisahan bertambah ketara apabila masalah itu berlaku ketika anda terburu-buru untuk ke pejabat. anda perlu membersihkannya. Jangan mengambil jalan singkat ke sesuatu destinasi jika jalan lebih jauh satu atau dua kilometer dipastikan lebih elok. Penggunaan petrol akan berlebihan apabila kenderaan anda sering dimati dan dihidupkan.Antaranya. biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut: 1: Menghidupkan enjin dengan menolak kenderaan bagi kereta manual. Apabila enjin berada dalam keadaan tidak baik atau apabila ekzosnya tersumbat maka penggunaan petrol akan menjadi berlebihan. ia menyebabkan kemasukan udara ke silinder berkurangan sedangkan penggunaan akan melebihi daripada biasa. Oleh itu. apabila anda melakukan pelarasan enjin. Ada sebab mengapa enjin jika tidak dapat dihidupkan walau pun kunci sudah diputar ke arah ‘start’. hospital atau memenuhi temu janji. Oleh itu kenderaan anda perlu dibawa ke bengkel untuk pemeriksaan. Harus diingatkan. Tip • Apabila di tempat meletak kenderaan terdapat bekas titisan minyak atau tercium bau petrol sebaiknya anda perlu memeriksa sama ada terdapat kebocoran pada tangki atau tidak. ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. Di samping itu. Oleh itu anda perlu memeriksa elemen penapis udara dan jika ia kotor. Teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus. bawa kereta ke bengkel untuk diperbaiki atau jika berlaku kebocoran pada sambungan paip petrol. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. Meskipun bateri dalam keadaan lemah. Ia pasti menambah beban enjin. jangan sekali-kali memasang karier sekiranya anda tidak bercadang membawa barang berlebihan atas bumbung kereta. Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. anda perlu perhatikan dalam but kereta anda. tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan Sehubungan itu. Jika kebocoran pada tangki. menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya. • • . Ini kerana anda perlu kerap menukar gear jika menggunakan jalan kurang elok.

enjin sukar dihidupkan kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak. kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya. Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik. Tayar memainkan peranan penting ketika membrek dan mesti tahan lasak untuk menangani tekanan itu serta permukaan jalan yang ada kalanya tidak rata. pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama.Pertama. Pijak pedal petrol sepenuhnya. apabila proses mampatan dapat berjalan lancar. adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup. enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. Bila keadaan itu terjadi. enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar. sedangkan karburetor tetap melimpah. Apapun. mungkin kerana tersekat habuk. Biasanya. bawalah ke mekanik anda untuk dibaiki. ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan. Meskipun demikian. prosedur kedua-dua teknik itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik. ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi. Jika melimpah pula (karburator basah). maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. maka lepaskan pedal. Justeru. nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. Menggunakan prosedur yang sama. Apabila enjin sudah dapat berfungsi. Lazimnya. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang. Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi. Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar. enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. Dalam hal ini. Apabila kenderaan sudah berjalan cukup cepat. kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. Kedegilan dan kecuaian menjaga dan menukar tayar yang tidak berbunga boleh mengundang masalah di jalan raya. . perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki. maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. keluarkan minyak daripada karburator. bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak. Ketika suis kontak starter diputar. Kejadian itu bukan kali pertama terjadi. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan. Dan dalam keadaan lain pula. Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. Tips menjaga keselamatan tayar SELAIN enjin dan brek. Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. tetapi enjin tidak dapat berfungsi. 2: Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain. Dalam keadaan itu. tayar adalah antara komponen terpenting dalam sesebuah kenderaan. Tayar juga mesti memberi keselesaan ketika mengambil selekoh dan kawalan stereng dalam apa juga keadaan. jalankan motor starter. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. ketika suis kontak starter diputar. antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter. lazimnya motor starter berfungsi tetapi ada ketikanya gandar enjin tidak berputar. gigi motor starter atau roda daya rosak. pengeluar tayar utama di negara ini sentiasa menyediakan tips keselamatan tayar kepada pemandu.

jika ditinggalkan terlalu lama bateri kenderaan boleh menjadi lemah. Pengeluar juga menekankan keutamaan mengekalkan tekanan tayar. kerosakan disebabkan air dan pembentukan karat. Pada kelajuan tinggi. Mustahil dapat membuka skru tayar dengan pembuka tayar biasa sekiranya ia terlalu diketatkan dengan mesin pembuka tayar udara. Tayar hanya mampu menampung muatan maksimum jika ia memiliki tekanan angin maksimum. Isi penuh tangki bahan bakar jika anda menyimpan kenderaan lebih dari satu tahun. anda bertuah sekiranya kakak anda menghadiahkan satu set tayar kerana beliau ingin membeli tayar baru. · Sentiasa pastikan skru tayar dipasang dengan betul dan tidak terlalu ketat. Membrek dengan mengejut boleh menyebabkan tayar tergelincir. keselesaan. Ia bertujuan mengatasi masaalah wap.tetapi sebagai koleksi yang sangat disayangi. · Pemilihan tayar memang penting untuk keselamatan. Jika anda berhadapan situasi demikian letakkan kenderaan di garaj yang kering dan dingin. anda juga perlu mengeringkan semua sistem pendingin untuk mengelakkan karat berlaku pada bahagian itu.Berikut adalah antara beberapa panduan berguna: · Segera tukar tayar jika bunganya sudah haus. Jika kenderaan ditinggalkan tanpa dihidupkan dalam tempoh yang lama ia boleh menjejaskan prestasi kenderaan atau sukar dihidupkan. Cara Menyimpan Kereta Dalam Jangkamasa Lama Bagi sebahagian orang kereta bukan sekadar alat pengangkutan. Tukar atau perbaikinya secepat mungkin. Langkah pertama ialah dengan mencabut kabel bateri kenderaan. · Jangan biarkan tayar lebih muatan. Tayar begini mudah tergelincir. Ia untuk mematikan arus bateri kenderaan. penjajaran dan pusingan tayar. · Pastikan tayar gantian sentiasa dalam keadaan baik dan boleh digunakan serta memiliki tekanan angin mencukupi. Carta berat dan tekanan angin biasanya terpapar di tempat mengisi angin di mana-mana stesen minyak. terjejas akibat kesan membrek dan kurang sensitif dari segi cengkaman. Ada beberapa teknik untuk menyimpan kereta dalam jangka waktu yang lama samaada dalam masa enam bulan hinggalah bertahun-tahun lamanya tanpa mengurangkan prestasinya. membrek secara mengejut dan mengambil selekoh secara berbahaya. · Jangan pasang tayar yang sudah digunakan sesuka hati melainkan anda tahu sejarahnya.pastinya mereka terpaksa meninggalkan kenderaan dalam tempoh waktu yang lama di garaj. . kawalan dan ekonomi. · Jangan gabungkan tayar dengan jejari dan tayar tanpa jejari. Ia juga untuk mencegah masaalah akibat cairan penyejuk ataupun hubungan dengan aluminium. · Segera baiki tayar tidak normal. gantikan minyak injin dan penapisnya. Elakkan tabiat buruk ketika memandu seperti memandu terlalu laju. ketika tayar dalam keadaan sejuk. · Jangan memandu dalam keadaan tayar rosak.Malah bagi mereka yang sering berurusan diluar negara. keadaan itu menyebabkan gangguan kestabilan kenderaan yang mengakibatkan hilang kawalan serta kecederaan serius. Dalam keadaan jalan basah. Biasakan memeriksa tekanan. kenderaan mungkin terbabas dan menyukarkan kawalan pemandu. Titiskan minyak injin baru keselinder untuk memberi lapisan perlindungan kepada selinder berkenaan. Sebelum anda menyimpan kenderaan. Periksa tekanan tayar sekurangkurangnya dua kali sebulan. Selain itu ikuti beberapa langkah yang harus dilakukan. Ia bermakna.

sama seperti anda menjaga kesihatan tubuh badan.Jangan sesekali mengeringkan penyejuk radiotor. warna kereta anda akan sentiasa menawan. usaha anda pasti tidak sia-sia kerana kereta yang sentiasa bersih dan berkilat mempunyai nilai pasaran tinggi apabila dijual semula. Sebenarnya. Ia berkaitan dengan kepekaan anda. Selain menggunakan sabun. bagi mereka yang mengambil berat terhadap kereta dan rajin membasuh sendiri. Untuk mengelakkan kerosakan pada penyerap hentak kenderaan. lecah. terutama yang boleh menyebabkan karat. Malah. jika basuh sendiri. Anda perlu menyiram kenderaan dengan air yang banyak bagi menghilangkan buih sebelum dikeringkan dengan kain bersih. tual keempat-empat rodanya untuk merehatkan tayar. tiada rahsia atau alat tertentu yang boleh menghindari cat kereta daripada cepat pudar dan luntur. jangan lupa membuka sedikit cermin tingkap untuk memberikan ruang udara keluar masuk. Anda perlu menunggu beberapa minit sehingga bahan pengilat yang melekat pada bahagian yang disapukan itu bertukar warna keputihan sebelum ia digosok untuk kali kedua. Minyak yang sudah lama akan merosakkan komponen logam. Cara mengekalkan kilauan kereta Kesan pancaran matahari. Isi penuh minyak brek. gantikan dengan yang baru. Apabila mencuci kereta. Berdasarkan maklumat berkenaan ia mambantu anda untuk mengatasi masaalah terhadap kenderaan apabila ditinggalkan untuk suatu tempoh yang lama. bearing dan komponen penyerap hentak yang lain. ada pemilik kereta yang menggunakan bahan pengilat selepas mencuci untuk menjadikan cat kereta lebih berkilat. Pemilihan bahan pencuci yang tidak tepat boleh menyebabkan risiko karat kepada kereta. Selimutkan kereta anda dengan kain. Jika usia penyejuk sudah satu setengah tahun. Panduan paling penting ialah jangan sekali-kali menggunakan bahan pengilat di bawah pancaran . sama ada menggunakan cat biasa atau metalik. Tetapi. Pada dasarnya. walaupun sudah berusia lima hingga 10 tahun. Bagaimanapun. sekali gus mengelakkan badan kereta daripada terlekat habuk. Sesetengah pemilik kereta memang malas atau tidak ada masa untuk membasuh kereta. Sebaik-baiknya anda melakukan gosokan dengan gerakan bulatan. embun dan pencemaran alam sekitar adalah faktor semula jadi yang menyebabkan kereta anda kotor dan tidak berseri. Untuk memudahkan cucian. bahan cucian yang digunakan juga perlu dipilih dengan berhati-hati. Bagaimana pun. gunakanlah kain lembut atau span. kereta hendaklah dicuci sekali dalam masa dua atau tiga minggu. kerja itu adalah satu senaman. anda perlu memilih bahan pengilat yang sesuai dengan kereta anda. Tukar jika ia melebihi dua tahun. selain berpuas hati. hujan. Teknik mengilat kereta juga harus dipelajari bagi memastikan penggunaan bahan itu selaras dengan harganya. Mereka sanggup mengeluarkan wang RM5 hingga RM10 sebagai upah mencuci keretanya. Yang penting ialah mencuci kereta dengan kerap kerana ia boleh menghindarkan kesan pencemaran. Pastikan bahan pengilat diletakkan pada kain bersih. Bahan pengilat mampu menghapuskan kekotoran yang melekat pada badan kereta. Selepas itu gosokkan secara sama rata pada permukaan kereta. Anda dinasihatkan supaya jangan sekali-kali menggunakan sabun atau serbuk pencuci pakaian untuk mencuci kereta kerana bahan pencuci itu mengandungi garam yang boleh menyebabkan karat.

Pembersihan optimum pastinya merangkumi seluruh komponen dalaman dan luaran kereta. Anda tidak harus panik. Kurang air dalam radiator punca enjin panas Apabila anda melihat kereta berasap atau terbakar di tepi jalan. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar daripada radiator. masalah cekam. lama kelamaan ia boleh meninggalkan kesan karat yang teruk. Malah.matahari terik kerana ia menimbulkan hasil yang kurang memuaskan. Beberapa bahagian dalam terutama besi atau bingkai tingkap. sebaliknya memberhentikan kereta dan cuba lakukan pemeriksaan sendiri terlebih dulu. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. Selepas itu. terbakar dan seterusnya meletup. enjin panas juga berpunca daripada paip radiator tersumbat. Mereka sering kali meninggalkan bahagian dalam kereta yang turut mencerminkan kebersihan sesebuah kereta. Salah satu sebab ialah kekurangan air dalam radiator yang menyebabkan enjin panas. sistem penyalaan kurang tepat. tepi lantai dan rangka pintu. Enjin yang terlalu panas boleh mengundang bahaya sekiranya lewat bertindak kerana ia boleh menyebabkan kenderaan anda berasap. matikan enjin. Isikan air ke dalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. tentu ada sesuatu yang tidak kena pada enjin kereta berkenaan. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa salah satu daripada punca yang dinyatakan tadi. Selepas itu periksa tali kipas. Langkah pertama. Selalunya. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. Apabila enjin kereta anda terlalu panas. Bagaimanapun. turut mempunyai bahagian yang bercat. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Bahagian ini juga perlu dibersihkan kerana sesiku pada tetingkat dan tepi pintu selalunya menjadi perangkap air dan habuk. anda dinasihatkan supaya sentiasa berhati-hati jika mahu membersihkan bahagian enjin kerana cukup sensitif dengan air terutama akibat pancutan air yang kuat. berhentilah di tepi jalan dengan tempat teduh. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip-sirip radiator dengan jumlah yang banyak. Tidak dapat dinafikan ramai pengguna tertipu membeli bahan pengilat dan syampu pencuci yang berkualiti rendah. Bahan yang bermutu rendah mempunyai kesan sampingan seperti merosakkan warna serta menyebabkan permukaan bercalar. Jika anda membiarkannya. termasuk enjin. Air dalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran di bahagian itu. kerosakan pada sistem saluran petrol. . Dalam keadaan itu. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Selain itu. ekzos tersumbat. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada kipas dan termostat sistem penyejuk. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. pemilik kereta hanya menumpukan perhatian terhadap penjagaan bahagian luaran kereta. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus.

ia boleh menjadi panas. setiap 40.Bagi yang membeli kereta secondhand. Bagaimanapun millage yang perlu bagi menukar minyak gear box bergantung kepada kereta dan jenis gear box (ikut panduan dalam manual kereta).Bagi manual. keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan mengganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. Apabila kita membeli kereta baru. Jika ada kebocoran. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira 10 minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. Bagi auto. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat dan perkuatkan dengan kawat. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas.000 km. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa ke bengkel berhampiran. Saya cadangkan setiap dua kali tukar minyak gear box. membuka bonet. buka tutup radiator dulu dan ketukannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. Jangan abaikan service pertama ini kerana pada masa ini minyak enjin dan minyak gear box yang mengandungi lebihan besi atau habuk besi di dalam enjin akan dibuang bagi mengelakkan enjin dan gear box terhakis. Sekiranya. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah.000 atau 20. tukar minyak gear box anda. kita perlu hantar kereta untuk service pertama.000 km. gunakan kawat sebagai ganti. apa yang perlu dibuat. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan.000 atau 50. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. semua peralatan adalah baru termasuk gear box. Untuk membaikinya. Tips penjagaan gear box Kali ini saya kongsikan pengetahuan saya mengenai cara penjagaan gearbox manual dan auto. JANGAN MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK GEAR KURANG DARI . Setiap kali service kereta. minta mekanik memeriksa sekali paras minyak gear box kereta anda. Sekiranya ada kebocoran. setiap 15. Perkara yang diperiksa pada service pertama termasuk menukar semua jenis minyak pada kereta termasuk minyak gear box. Service pertama adalah check up terakhir yang sepatutnya dibuat pada semua kereta oleh pengeluar kereta. Perkara ini sangat penting bagi menjamin gear box anda sentiasa bergerak lancar dan dalam keadaan "normal operating temperature" sepanjang masa. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Pastikan ia berada melebihi paras minima.Pertamanya. masukkan sedikit gear treatment. Dan jika kita perhatikan. tukar minyak gear box sebaik sahaja anda membeli kereta tersebut dan rekodkan bacaan millage kereta anda. ada dinyatakan apabila millage kereta kita mencecah 1. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan.000 km tukar minyak gear box anda.

JANGAN CUBA LAKUKAN 'SPIN WHEEL'. 2 dan 3. gunakan "overdrive button". kita mungkin dapat mengutip segala gear dan skru bertaburan di atas jalan. semasa memandu jangan sekali-kali meletakkan kaki anda di atas pedal clutch. pastikan anda faham kegunaan semua paras gear iaitu P. Jangan gunakan overdrive button pada kelajuan melebihi 100 km/j kerana fungsi overdrive button adalah seperti kita menurunkan gear dari gear 5 ke gear 4 apabila memotong dan tetap pada gear 4 sehingga kita offkan overdrive button. 3 dan L adalah untuk kegunaan mendaki iaitu apabila kereta kita tidak dapat mendaki cerun yang curam. L. kemungkinan cuma oil seal gear box sudah 'mati'. Minta bantuan mekanik untuk mengenalpasti kelajuan maksimum gearbox kereta anda dan jangan memandu melebihi kelajuan maksimum ini. Penukaran gear dari tinggi ke rendah juga mesti mengikut kelajuan yang disarankan oleh pengeluar. sekiranya anda menggunakan kereta auto buatan Eropah atau bukan Jepun. Tips penjagaan radiator Berjumpa lagi dengan satu lagi tips yang dapat menjimatkan kos penyelengaraan kereta iaitu penjagaan radiator. In boleh memendekkan jangka hayat clutch plate nada dan merosakkan gigi gear kereta anda. Bagi kereta semi auto. Penggunaan minyak gearbox yang direkomenkan oleh pengeluar adalah sangat mustahak. Laraskan paras clutch supaya berada dalam keadaan yang sesuai dengan panjang kaki anda (minta bantuan mekanik). Gear 2. Dan cuba 'belai' dan 'memandu dengan lemah lembut'. Jangan biar enjin melahu dalam keadaan bergear.PARAS MINIMA BAGI MENGELAK KEROSAKKAN GIGI GEAR. Radiator merupakan komponen sampingan terpenting dalam sesebuah kereta yang menggunakan sistem penyejukkan air. 1. Dengan cara ini dalam keadaan berhenti pun injin dapat dihidupkan pada jangkamasa yang lama tanpa menghadapi masalah overheating. Bagi pemanduan biasa. Semasa berada di lampu traffic. Sistem penyejukkan air dapat menghalang injin menjadi terlalu panas kerana air digunakan untuk menyejukkan bahagian injin dan kemudian melalui radiator. triptronik. Sekiranya kerata anda tidak mempunyai overdrive button (wira 1.Sekiranya terdapat lelehan atau kebocoran minyak atau minyak keluar dari gearbox anda. Tetapi injin yang menggunakan sistem penyejukkan udara akan menghadapi masalah overheating apabila kereta tidak bergerak dalam satu jangkamasa yang . akhir sekali. Kelemahan dan kebaikan sistem penyejukkan air adalah seperti berikut : 1. Bagi kereta manual. R. gear box anda tidak rosak.kerana kalau gear box rosak. kos membaiki purata RM2000 dan untuk menukar gear box RM7000 (kedai potong) atau RM12000 (recon dan disahkan EON)(kecuali Perdana V6 = RM 22000).5 .kancil). tukar juga oil seal walaupun ianya tidak bocor kerana jangkahayat oil seal dalam gearbox biasanya sama dengan jangkahayat clutch plate. anda perlu menerima hakikat yang kereta anda tidak boleh dipandu secara aggresive. Bagi kereta auto.6 mempunyai overdrive button dan tidak pada wira 1. steptronik. jangan panik. Namun begitu terdapat juga kereta yang tidak mempunyai radiator kerana ia menggunakan sistem penyejukkan udara seperti VW atau volkswagon.Setiap kali kita menukar clutch plate. D. Bayangkan pada kelajuan melebihi 100 km/j kita turunkan gear ke gear 4 atau 3. Cuma periksa paras minyak gear box dengan lebih kerap dan pastikan ianya sentiasa cukup. Jangan paksa sekiranya gear tak masuk sebaliknya cuba lepaskan handbrek dahulu (terutama kancil).3. gunakan cuma D dan bila memotong. Kalau kita tak bernasib baik. naturalkan gear dan tarik handbrek. alarm atau apa-apa pengubahsuaian. JANGAN SEKALI-KALI MENUKAR JENIS MINYAK GEAR BOX KECUALI MENDAPAT NASIHAT DARIPADA PENGELUAR. Paras gear ini hanya untuk kegunaan kelajuan rendah (bergantung pada jenis kereta). pastikan jangan usik apa-apa wayar yang bersambung dengan gear box apabila upgrade sistem bunyi. air akan disejukkan sebelum masuk kembali ke dalam injin.

apabila injin panas. Sekiranya radiator bocor. Jika ini berlaku. 8. pasangkan kembali kunci hos di bahagaian bawah radiator dan isikan radiator dengan air pili tanpa menggunakan coolant sehingga penuh. air di dalam radiator tidak akan mendidih. Harga upah dalam sekitar RM35-RM50.RM1500 bergantung kepada teruknya kerosakan. ambil tindakan segera dengan menukar radiator (samada baru atau secondhand (kedai potong) kerana jika kita biarkan.lama kerana ia memerlukan udara yang bergerak untuk menyejukkan injin.000 KM Menyelenggarakan kenderaan tidak hanya dengan terus menghantar kenderaan ke bengkel sahaja. Saya akan cuba dapatkan alamat kedai tersebut dan akan emailkan kemudian. atau termostat tidak berfungsi. overheating boleh berlaku. 2. Berjumpa lagi dilain tips untuk kereta. Pemilik perlu juga mengetahui beberapa panduan untuk mengelak masaalah lain timbul terhadap kenderaan. buka kunci hos dibahagian bawah radiator (kunci ini biasanya diperbuat daripada plastik) dan penutup radiator dan biarkan air mengalir sehingga tiada lagi air mengalir daripada radiator. 3. 4. Panduan ini memberikan beberapa pendedahan kepada pemilik kenderaan dalam memilih jenis dan kualiti penapis minyak yang sesuai ketika menukar minyak injin. Kalau mendidih. tunggu sekejap sehingga air mula keluar daripada radiator. Perkara ini perlu dilakukan setiap tiga bulan atau lebih kerap bagi mengelakkan radiator tersumbat atau sistem aliran air di dalam injin tersumbat dengan karat air atau karat besi. 5. 7. Sekiranya radiator tersumbat. ini bermakna terdapat non function di bahagian tertentu sistem penyejukkan. saya nasihatkan. Semua yang diterangkan di atas adalah berdasarkan pengalaman saya dan yang telah diceritakan kepada saya. suhu injin tidak lagi menjadi normal dan mungkin akan naik sedikit dan besar kemungkinan. 6. 2. Ia memerlukan penyelengaraan dari masa ke semasa dan sebaliknya untuk sistem penyejukkan udara. selepas beberapa ketika. kemungkinan overheating boleh berlaku dan kos mewmbaiki overheating ialah disekitar RM1000 . Penapis berfungsi menjaga kualiti minyak supaya sentiasa bersih dan ditapis menerusi bahagian didalamnya. Kos penukaran radiator secondhand(kedai potong) kurang dari RM200. 9. Biar injin melahu dan air mengalir keluar sehingga air yang keluar daripada radiator tidak lagi berkarat atau berwarna teh susu atau milo. Matikan injin. Mungkin radiator tersumbat. Penggunaan coolant boleh memendekkan jangkahayat pam air dan termostat dan juga boleh menyebabkan radiator tersumbat. kemudian hidupkan injin. Alat berkenaan yang tidak diganti dalam jangka waktu lama boleh mengakibatkan kerosakan . terdapat kedai yang boleh membersihkan radiator tanpa perlu menanggalkan radiator dengan menggunakan mesin khas. Buka air daripada pili (mesti dengan kadar aliran yang sederhana kuat) dan masukkan ke dalam radiator. Penggantian Penapis Minyak Injin Setiap 10. Hidupkan injin tanpa menutup penutup radiator. Sistem penyejukkan air tidaklah terlalu lasak seperti sistem penyejukkan udara. Sepatutnya. Cara penyelenggaraan radiator: Setiap 3 bulan: 1.

pastikan semua bahagian dalamnya sentiasa bersih dari kotoran terutama permukaan penapis. ia mungkin menandakan ada sesuatu yang tidak normal pada injin. Berdasarkan maklumat itu. tetapi tidak semestinya sampai berkilat. Anda perlu memeriksa kereta itu dengan teliti terlebih dahulu. Pastikan bahagian itu sudah dibuka ketika penapis hendak dipasang.000km. Kemudian duduk ditempat duduk kereta itu dan cuba rasakan keselesaannya. Cat baru mungkin menyebabkan sebarang kecacatan kereta itu tidak dapat dilihat. . Bagi kereta yang baik tidak ada sebarang kebocoran pada sebarang masa kecuali akibat pemelowapan penyaman udara yang digunakan ketika hari panas. Kemudian setelah injin dihidupkan. Enjin kereta itu sepatutnya bersih. Jika setiap 1. Periksa Odometer untuk melihat hitungan batunya. pemilik kenderaan disarankan menggantikan penapis minyak setiap 10. pemilik kenderaan wajar mengambil langkah perlu dan memerhati jenis penapis standard yang dipasang untuk mengelakkan kenderaan dipasang dengan penapis yang rendah mutunya. Steringnya mestilah hanya dapat digerakkan dalam jarak 2 inci pada keadaan biasa dan tidak ada sebarang bunyi apabila memusingnya. Untuk mengetahuinya perhatikan dibawah salut getah disekeliling pintu. Selain itu penapis tiruan atau jenama murah menggunakan kertas bermutu rendah yang tidak tahan lama untuk menapis kotoran. Angkat penutup depan (atau belakang) untuk melihat enjinnya. perhatikan adakah berlaku kebocoran minyak injin disekitar penapis minyak atau tidak. Sebelum berhadapan dengan masaalah yang lebih buruk terhadap kenderaan. penutup depan dan belakang samada dapat dibuka dan ditutup dengan baik tanpa sebarang bunyi yang tidak menyenangkan. Berhati-hati Membeli Kereta Terpakai Ujian Visual: Mungkin anda sudahpun menemui kereta yang anda hajati dan membuat keputusan untuk membelinya.injin dan menyebabkan masaalah sistem kerja komponen injin. Sebelum memasang penapis minyak. Jangan gunakan penapis minyak tiruan kerana dikhuatiri bahagian dalaman mengandungu benda yang boleh merosakkan kompenen penapis. Perhatikan bahagian atas penapis minyak yang terdapat kertas pelindung. Perhatikan kereta anda. Jika tidak anda boleh meminta ejennya menukar kepada yang baru. Ketika menggantikan penapis minyak biasanya ia diimbangi dengan minyak yang lebih dari biasa. Mula-mula perhatikan sebarang kecacatan atau kesan remuk yang mungkin menunjukkan kereta itu pernah terlibat dalam kemalangan jalanraya pada masa-masa lalu. Bateri juga mesti berkeadaan sempurna dan bersih. Periksa pintu. Tetapi jangan terburu-buru untuk membuat keputusan. Lihat kebawah kereta untuk menentukan samada terdapat sebarang kebocoran cecair. Keluarkan dipstick dan pastikan minyak juga berkeadaan bersih dan tipis. Gunakan alat ujian tekanan untuk mengesan kerosakan berkenaan. Lihat sepanjang sisi kereta dari jarak 30 kaki untuk memastikan tayar depan dan tayar belakang selari. Kereta yang anda pilih mestilah sesuai dan selesa untuk anda. Bagaimanapun sebelum menggantikannya anda perlu memerhati beberapa perkara berikut: Gunakan penapis minyak yang asli.000km. Pastikan ia tidak rosak atau tidak ditukarkan dengan yang baru. Pastikan samada kereta itu telah dicat semula atau tidak. kereta anda perlu menambag minyak injin. Contohnya gegelang piston yang telah haus.

ketepikan saja kereta itu. Jika kereta itu mempunyai sistem penukaran tangan. Kemudian pandu kereta itu dijalan lekak-lekuk yang anda pilih. Kereta itu mestilah tidak tersangkutsangkut. penaik cermin tingkap. Kereta itu mungkin mempunyai penyerap hentak spring atau bahagian-bahagian sistem gantungan yang rosak. Jika hal ini berlaku. Tukar kepada gear undur dan undur pada kelajuan 4bsj. Ia sepatutnya hidup dengan cepat dan kemudian beransur-ansur perlahan. Semua meter pengukur mestilah berfungsi dengan baik terutama meter tekanan minyak dan suhu enjin. tekan brek hingga kereta itu betul-betul berhenti. Keladaknya sepatutnya berwarna kelabu keputih-putihan. Pandulah kejalanraya yang lengang dan tingkatkan kelajuan hinga 35 bsj. Lakukan ini sebanyak 4 atau 5 kali untuk menguji transmission. tetapi jika enjin telah panas ini bermakna kepala gasket bocor. Manakala asap hitam bermakna karburatornya tidak sesuai. Oleh itu jangan beli kereta itu. tranmission automatinya mestilah bertukar tanpa sebarang bunyi atau tersentak-sentak. Kereta itu juga mestilah menjadi perlahan dalam keadaan lurus. Didalam ruang letak kereta yang kosong dan rata. matikan sekejap dan cuba anda sapu jari anda kedalam ekzos (pastikan ekzos itu tidak panas). Ini memerlukan perbelanjaan yang besar. Tingkatkan kelajuan hingga 15 bsj dan kemudian tekan brek secara mengejut (pastikan tiada kereta lain dibelakang anda). Pastikan tidak ada sebarang bunyi. Lihat asap yang keluar dibelakang. Tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 20bsj dan lepaskan tangan dari stering selama beberapa saat. tukar kepada gear depan dan seterusnya. Biarkan selama satu atau dua saat sebelum anda menekan pedal minyak. jalan lekak-lekok dan ruang letak kereta yang kosong. hon. Asap biru bermakna enjin dioverhaul sepenuhnya. Jangan beli kereta yang terlalu kuat bergegaratau melambung-lambung. Kereta itu mestilah bergerak lurus dan tidak terbabas. Setelah itu balik ke jalanraya biasa. Ini tidak benar. jalan yang lengang.Periksa penyelaras tempat duduk. Semua penukaran mestilah lancar tanpa ada sebarang bunyi. Jika jurujual itu tidak begitu berminat. Ketika mendaki bukit. Jika ia terpusing. Jalan yang anda rancang untuk dilalui mestilah termasuk jalan kering. Jangan beli kereta itu kecuali anda diberi jaminan bahawa masalah itu akan dibaiki. Ini mungkin disebabkan oleh minyak terbakar. lampu. Asap putih tidak menandakan kecacatan apa-apa jika enjin dalam keadaan sejuk. Hidupkan enjin. Cari saja kereta ditempat lain. radio dan semua kelengkapan yang ada. hentikan kereta . tanpa terpusing kekanan atau kekiri. Ia mestilah bersih tanpa ada bau terbakar Uji Pandu Jurujual mungkin cuba menyakinkan anda bahawa membuat uji pandu dalam jarak yang dekat seperti disekitar sebuah bangunan sudah memadai. Jika stering agak liat. tukar kepada gear bebas dan pasang brek tangan. Jika ia berwarna hitam atau berminyak. Kereta itu juga mesti berhenti dalam keadaan lurus. Enjin yang kuat bergegar juga menunjukkan kereta itu tidak begitu baik untuk dibeli. jalan berbukit. Masih didalam ruang letak kereta yang kosong. Turun hingga ke pertengahan bukit. Tingkatkan kelajuan sehingga kira-kira 40 bsj. Kemudian tekan brek hingga berhenti. lampu isyarat. ia sepatutnya tidak melekat-lekat atau berkertak. Perlahankan kereta itu hingga 7bsj dengan mengenakan brek secara perlahan-lahan. Kereta mestilah tetap apabila anda melepaskan kaki anda daripada pedal brek. ia mungkin berpunca daripada linkage atau sistem gantungan depan. Kereta itu mestilah berhenti dengan cepat tanpa terpusing. Pandu dalam corak nombor 8 untuk menguji tindak balas stering. Kemudian tekan brek perlahan-lahan tanpa memegang stering. kunci pintu. ini bermakna kereta itu mempunyai transmission yang rosak. Setengah-setengahnya mungkin tidak penting bagi anda tetapi ia mungkin dapat menunjukkan kepada anda bagaimana kereta itu dijaga. Pastikan anda diberi jaminan bahawa masalah ini akan dibaiki. nyatalah kereta ini mempunyai masalah. Hidupkan enjin semula dan periksa minyak didalam transmission automatik. Nyatakan kepadanya anda mahu membuat ujian jalanraya terhadap kereta itu. Jika tidak jangan beli kereta itu. Setelah enjin dipanaskan.

samada bunyinya atau kawalannya. Suruh jurujual memandu kereta tersebut melintasi ruang-ruang itu dan kemudian berpatah balik kearah anda. tapi sebenarnya perbuatan ini sia-sia sahaja. Untuk panduan anda. Sebelum anda membuat pilihan periksa dulu geran kereta itu atau dokumen-dokumen lain. Bahan-bahan ini biasanya diakui boleh menguatkan bateri. Jadi elakkan asid ini dari terkena pakaian atau kulit anda.baking powder) dengan sukatan satu sudu teh serbuk dalam satu cawan air. Mereka juga boleh membuat ujian tekanan terhadap enjin untuk memeriksa ring atau injap. Kemudian perhatikan kebawah kereta samada terdapat titisan minyak atau tidak. Jangan sampai anda terbeli kereta curi. Periksa paras air bateri sekurang-kurangnya seminggu sekali. Sekarang berbalik semula keruang letak kereta. penutupnya hilang. Mekanik itu mungkin dapat meneliti beberapa kerosakan yang anda sendiri tidak nampak serta memastikan samada kerosakan yang anda kesan itu benar-benar serius atau tidak. Bancuhan ini dibubuh atas terminal bateri dan ia akan berbuih. tambah dengan air bateri (distilled water). Sekiranya terdapat kesan kesan debu garam putih dikedua-dua terminal bateri. Elakkan diri dari menggunakan ubatubat bateri yang terdapat dikedai. Akhirnya baik juga jika anda membawa kereta itu kepada seorang mekanik. tapi bila diisi dalam bateri ia akan bercampur dengan air bateri dan seterusnya menjadi cecair asid sulfurik. Setelah memasuki ruang letak kereta. Kuatkan ikatan kepala bateri jika perlu dengan rapi. Jika terdapat kesan debu putih dibahagian terminal. Bila keadaan ini berlaku. Walau bagaimanapun jangan bubuh airnya berlebihan dari paras yang ditentukan sebab ini akan menyebabkan air bateri itu melimpah dan mungkin menyebabkan kerosakan selanjutnya kepada bahagian-bahagian besi. biarkan enjin selama beberapa minit. dan air baterinya cepat kering. Periksa bateri jika terdapat tanda-tanda kerosakan seperti retak. Kuatkan kuasa bateri menggunakan battery charger jika perlu. 3. untuk mengelakkan kerosakan teruk pada bateri. isi air itu sehingga bahagian hitam didalam bateri sahaja yang ditenggelami air. Air sejuk yang bersih boleh juga digunakan.anda perhatikan kebelakang sebelum meneruskan perjalanan semula dan tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 55 bsj. Buihbuih ini akan berhenti bila ia sudah bersih. Perkara ini pada kebiasaannya dilakukan oleh pekerja stesen pam minyak. Jika airnya kurang. Jika pecutan (peningkatan kelajuan) mengambil masa lebih 15 saat. karat. Nombor enjin dan lain-lain mestilah betul. 4. Angkat penutup enjin dan periksa enjin sekali lagi untuk melihat sebarang kebocoran. bocor. Seterusnya bilas dengan air sejuk biasa. bersihkan dengan menggunakan bancuhan natrium karbonat (serbuk penaik . Bawalah kereta itu kestesyen servis. Cara Menjaga Bateri Kereta 1. 2. kepala longgar dan sebagainya. . Jangan sesekali tambahkan asid sulfurik kedalam bateri. ini bermakna enjin tidak begitu baik dan mungkin memerlukan suatu pembaikian dengan perbelanjaan yang mahal. perlulah ia diperbaiki dengan secepat mungkin. Air bateri yang dijual dikedai adalah dari jenis air sulingan (distilled water). kemungkinan kuasa yang disalurkan kepada bateri itu terlalu tinggi. Perhatikan sebarang keganjilan yang kelihatan pada kereta itu. Kesan-kesan bocor dapat diketahui jika terdapat disekitar dan bawah bateri berdebu garam putih kehijauan. Peningkatan kelajuan mestilah lancar dan pastikan tiada asap keluar di belakang dan tidak ada sebarang bunyi yang menunjukkan enjin tidak begitu baik.

Sedangkan. perlahan-lahan lepaskan klac. Perlindungan daripada asid yang menghakis: Wap dan gas dihasilkan apabila petrol atau bahanapi membakar. Untuk perhatian anda. Beri isyarat kepada rakan-rakan untuk mula menolak kereta. minyak pelincir mestilah cukup kukuh untuk menjadikan dirinya sebagai selaput untuk melindungi karburetor. Ini bermakna minyak perlulah menjadi cukup cair untuk mengalir ke bebola (bearings) sebaik sahaja enjin dihidupkan pada waktu pagi. Penurunan suhu juga akan menebalkan minyak itu. Minyak Enjin : Apa Yang Harus Diketahui Ramai diantara kita suka memandu. Faktor utama dalam menjaga enjin supaya ia sentiasa elok ialah pemilihan minyak enjin yang bermutu. Bila kereta yang ditolak sudah agak laju. Anda memerlukan minyak pelincir yang seimbang dan mempunyai campuran bergetah yang betul untuk menjaga pelinciran enjin dalam keadaan yang terlampau panas dan sejuk. setelah enjin hidup. jika anda merenung sejenak. Penzoil ialah minyak yang dicipta khusus untuk mempastikan pelinciran berlaku cepat apabila enjin dihidupkan daripada keadaan yang sejuk atau ketika suhu tinggi kerana perjalanan yang jauh atau kerana perjalanan dibandar yang tidak menentu kelajuannya. lengan hayun dan hujung injap. Kemudian masukkan gear dua dan tekan klac. Anda juga perlu seorang rakan yang berkereta dan mempunyai bateri yang baik. Pertama sekali. Ini mengakibatkan bahagian-bahagian itu terhakis atau berkarat. sambung wayar merah daripada terminal positif (+) dari bateri anda kepada terminal positif bateri rakan anda. tanggalkan wayar daripada terminal positif kemudian diikuti dengan terminal negatif.Cara Menghidupkan Kereta Ketika Bateri Lemah II Cara ini memerlukan sepasang wayar. Menggunakan Cara Tolakan: Cara ini memerlukan rakan-rakan yang gagah untuk menolak kereta anda. pusingkan kunci kereta kepada 'ON'. Wayar ini mesti kasar seperti wayar bateri serta berukuran antara 20 hingga 25 cm panjang dan dipasangkan klip dihujungnya. Pelinciran yang kerap: Minyak pelincir mengalir turun ke takungan dibahagian bawah enjin apabila kereta tidak digunakan pada sebelah malam. sambung wayar hitam daripada terminal negatif (-) dari bateri anda kepada terminal negatif bateri rakan anda (tanpa menanggalkan keluar kepala bateri atau mana-mana bahagian bateri daripada kereta). . KETIGA. tuil injap. PERTAMA sekali. cara ini tidak boleh dilakukan pada kereta yang bergear automatik. Kejadian ini bagaimanapun dapat dikurangkan sekiranya ada pelinciran yang kerap. KEDUA. Insya-Allah enjin itu akan hidup. Tetapi. selinder. sebahagian dari wap itu menjadi tebal dan campur dengan gas untuk menjadi asid yang menghakis disekeliling lingkaran (enjin). Apabila enjin yang panas menjadi sejuk. Akhir sekali. hidupkan kereta anda seperti biasa. enjin ialah jantung kereta dan ia hanya dapat memberikan prestasi dan ketahanan yang anda harapkan sekiranya dijaga dengan baik. dan omboh. apabila suhu enjin meningkat kerana kereta laju. Hanya minyak yang bermutu dapat membantu anda mencapai itu semua. Tetapi tidak ramai pula yang mengambil berat dalam memilih minyak pelincir bagi keretanya. Seelok-eloknya satu berwarna merah dan satu lagi hitam.

Jadi. penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang. beberapa . Selepas suatu tempoh yang panjang. keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. Pembersihan ini hanya dapat dilakukan oleh minyak yang bermutu. Minyak pelincir yang baik akan mengapungkan bahan-bahan sampingan itu supaya tidak terkumpul ditepi-tepi ruang pembakaran sehingga menganggu penyalaan enjin. Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda. Namun demikian. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. Namun demikian. ini bermakna kotoran sudah tertinggal didalam enjin. Anda akan mendapati warnanya hitam kerana minyak itu dapat membersihkan bahagian-bahagian yang dilekati bahan-bahan berkenaan. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak. terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak. mintalah mekanik anda supaya memasukkan pennzoil kedalam enjin. kehausan tayar depan tidak sama. biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. bahan-bahan yang tertinggal itu akan menghakis bahagian enjin. jika getaran masih terasa juga. perjalanan yang menyulitkan dan akhirnya kehilangan kuasa. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. Apabila minyak enjin kereta anda ditukar pada lain kali. Apabila berhadapan dengan keadaan ini. sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan. Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa. pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km. 'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya. punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'. antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama. anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik. Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. Apabila ini berlaku. Sekiranya minyak pelincir yang mengalir keluar dari enjin itu bersih. Jadi. kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang. Kemudian periksa kehausan tayar depan. Untuk itu. Minyak pelincir yang baik akan mengalir keluar dari enjin dengan warna hitam legam kerana ia mengandungi partikel yang dilekangkan dari tepi-tepi ruang pembakaran dan yang akan dikeluarkan dari enjin apabila minyak enjin ditukar. jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan. Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar.Menjaga kebersihan enjin selalu: Pembakaran petrol atau bahanapi juga menghasilkan enapan jelaga dan karbon. atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. Kemudian anda saksikan warnanya apabila ditukar nanti. harap perhatikan warna minyak enjin yang ditukarkan dari ruang bawah enjin. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang. sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm.

tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan. perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat. Antaranya. Selain itu. penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat. jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol.kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya. mampatan tidak cukup. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. pertama. Bagaimanapun. Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu. menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya. Bagi mengetahui puncanya. plag haus. Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran. ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih. adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. anda perlu perhatikan dalam but kereta anda. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. ekzos tersumbat. Sehubungan itu. bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. Selain itu. Punca penggunaan minyak petrol bertambah Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. Di samping itu. pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan. buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. apabila anda melakukan pelarasan enjin. Sehubungan itu. Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada . permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi. masalah pada cekam atau brek bergesel. injap yang tidak berfungsi. Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda. suis pemutus arus terbakar. Oleh itu. anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa. mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Ia pasti menambah beban enjin.

kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah. Luruskan arah kenderaan. sambungan bebola atau gantungan depan termasuk hujung dan pangkal rod pengikat. pegas (spring) gantungan depan yang sudah lemah. mula-mula periksalah tekanan tayar hadapan dan pelinciran sambungan rod stereng. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini. . Jadi. diameter rim kiri dan kanan yang tidak sama. patah atau kurang baik pemasangannya. pertama pastikan bahawa beban kenderaan cukup seimbang. stereng terpaksa dipegang dengan kuat untuk mengelakkannya terus berputar ke satu arah. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut. ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar.kadar lima peratus. Dalam keadaan lain pula. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah. Selain itu. maka waspadalah terhadap pelbagai kelainan yang wujud. penyelarasan penjajaran roda depan kurang tepat. Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh. Pandu kenderaan perlahan-lahan di atas jalan datar. putarlah stereng ke kiri dan ke kanan. Iklan Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. Jika tidak. Diameter luar rim kiri dan kanan (untuk roda depan dan belakang) harus sama. kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan. stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung. Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan tekanan tayar kiri dan kanan yang tidak sama. Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. samakan. Kemudian periksalah adakah sambungan dan skru sistem pengemudian cukup ketat. Kemudian periksalah sama ada kedua-dua tayar depan dan belakang sama tekanannya. hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya. ada kemungkinan juga penyelarasan brek kurang baik atau hanya sebelah yang berfungsi. Sistem pengemudian mempunyai peranan yang sangat penting. rasa dan perhatikan bagaimana kenderaan berjalan. kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. Untuk mengetahui kerosakannya. penggalas roda depan sudah rosak atau kurang baik penyelarasannya dan brek dari salah satu roda depan atau belakang bergesel. Apabila berhadapan dengan keadaan ini. Antara bahagian yang harus diutamakan pemeriksaannya termasuk kotak gear stereng. Kemudian periksa adakah salah satu pegas depan sudah lemah atau patah.

padel brek (tempat tekan brek). Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. minta mekanik periksa kerana perkara ini akan menjadi masalah bila ia dibiarkan. Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum. Sekira kita dapati pencengkam 'makan' tidak sama antara kiri dan kanan. pam vacum(objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen injin). Pastikan pelapik brek betul betul terapung di antara dua angkup dan disk berada di tengah. Kalau dapat minta mekanik melaraskan pedal brek supaya tidak terlalu 'makan' mengejut dan sesuai dengan panjang kaki kita. minta mekanik periksa sistem saluran minyak brek atau sistem tekanan brek kerana kemungkinanatekana yang dikenakan ke atas kedua-dua brek tidak sama dan ini sangat merbahaya kepada pemanduan terutama membrek semasa kelajuan tinggi. brek sangat penting dalam sebuah kereta. Dan kebetulan semasa keluar dari bengkel. Oleh itu. minta mekanik memeriksa kesemua disk dan drum brek termasuk pelapik brek. Setiap 6 bulan semasa kita hendak merotate tayar kereta kita. minta mekanik tukar. minta mekanik memeriksanya. keadaan kecemasan berlaku dan kereta tersebut tidak dapat berhenti walaupun pemandu mengatakan dia tekan brek sampai berdiri. Pernah terjadi kereta kancil yang telah di tukar injin kepada Mira L5 tapi sistem breknya masih original. Kesemua peralatan asas yang di atas mestilah dijaga dengan baik supaya brek berkesan. Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai "kuasa kuda membrek" atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas). Jangan ambil mudah perkara ini kerana kebocoran ini mungkin keci tapi akan menjadi besar semasa membrek kerana tekanan yang dikenakan ke atasnya. Pastikan minyak berada diparas antara minimum dan maksimum. pelapik brek (pad brek). Lebih baik sekiranya semasa anda membeli haftcut kereta anda. periksa pelapik brek. pastikan minyak brek yang betul spesifikasinya. Cara penjagaan sistem brek. tabung minyak injin. 1. penjagaan aspek penjajaran roda depan tidak boleh dipandang ringan. Sekiranya minyak brek sudah kotor(keruh warnanya). Semasa menambah minyak brek. periksa paras minyak brek kereta anda (botol minyak depan vacum pam). Semasa service pertama. Kereta baru. Perkara yang sama juga perlu dilakukan kepada brek drum. Jangan kerana nak jimat. JANGAN SEKALI-KALI MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK BREK BERADA DI BAWAH PARAS MINIMUM. Sistem Brek Seperti yang kita tahu. 4. Sekiranya terdapat kesan lelehan minyak brek (kelihatan cat atau apa-apa bahan berasal dari petroleum mencair) pada mana-mana bahagian. 2. beli bersama sistem brek kereta tersebut dan pasangkan pada kereta anda. Setiap sebulan sekali. Dot 3 untuk kegunaan biasa (biasanya kereta yang mempunyai disk di depan dan drum di belakang) dan Dot 4 untuk . saluran minyak. pastikan pelapik brek tidak menyentuh drum atau kesan geseran yang kelihatan adalah sama rata. pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem brek original yang ada pada kereta anda. Jika tidak rata. Pastikan lapisan pencengkam masih tebal. anda abaikan sistem brek anda. 3. Untuk drum.Kerosakan pada sistem kemudi boleh menjejaskan sistem keselamatan.

cuma pastikan setiap kali anda hantar kereta anda untuk ditukar minyak injin. 6. Jika tidak pasti tanya mekanik kerana kesilapan minyak brek boleh menyebabkan keseluruhan sistem brek kita akan mengalami kerosakan terutama pada seal yang diperbuat daripada getah. penapis petrol dan sebagainya. Akhir sekali. saya cadangkan asah kembali disk atau tukar drum kepada yang lebih baik. Kerosakan yang selalu berlaku adalah brek 'jam'. brek akan kurang berkesan. Sekiranya keseluruhan kereta anda tenggelam termasuk injin dan bahagian dalam kabin kereta. minta mekanik memeriksa juga minyak brek. 7. pastikan anda mendapat kebenaran bertulis daripada JPJ kerana adalah menjadi kesalahan dan syarikat insuran kita akan melindungi anda sekira kemalangan berlaku disebabkan sistem brek dan sistem brek anda telah ditukar tanap kebenaran JPJ. Hasilnya. jangan gunakan brek. spark plug. pelapik brek. aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik injin termasuk kotak komputer . Kesan calar ini boleh menjadi penghalang pelapik brek mencengkam disk atau drum. Semasa menuruni bukit yang curam. 5. Keadaan ini berlaku kerana pelapik brek tidak kembali terapung apabila kita lepaskan brek dan terus mencengkam disk. 8. Tips Kereta Tenggelam Banjir Disini ada beberapa tips untuk semua tentang tindakan selepas kereta anda tenggelam banjir . sebaliknya gunakan brek injin (gear rendah) untuk mengawal kelajuan kereta anda. Kerosakan adalah pada angkup yang mengawal pelapik brek. Jangan cuma tukar minyak hitam saje kerana peralatan lain perlu juga selalu diperiksa. Ini bagi memastikan sistem brek kereta anda dapat berfungsi dalam keadaan tekanan dan suhu dan tinggi dan tindakbalas brek anda akan lebih cepat apabila padel ditekan. Semasa memandu elakkan kaki daripad sentiasa berada di atas padel brek. Sekiranya terdapat kesan calar pada disk atau pada drum. Untuk kereta auto. Jangan tertipu dengan mekanik yang cuma menukar minyak hitam dan penapis minyak hitam apabila kita menghantar kereta untuk di service dan kita dikenakan bayaran yang tinggi untuk upahnya. penapis angin. 11. Sekiranya anda ingin mengubahsuai sistem brek kereta anda. 9. Selepas banjir surut. Pastikan anda menukar juga sistem saluran minyak brek anda kepada saluran bersalut steel.kegunaan berat (untuk kereta yang mempunyai sistem 4 roda disk dan kereta berkuasa tinggi). Tindakan ini biasanya akan dilakukan oleh ejen-ejen bengkel atau kereta penunda. 10. minta mekanik menilai samada boleh pakai lagi atau tidak. aligment tayar. tukar pelapik brek kereta anda kepada yang lebih tahan panas seperti project U. Sebabnya supaya tuan punya kereta terpaksa membayar lebih tinggi untuk membaiki kereta kerana apabila anda cuba menghidupkan injin kereta. periksa kereta anda. Jika kita hendak menukar pelapik brek. tekanan angin tayar. pelapik brek hadapan akan lebih cepat haus daripada belakang (biasanya dua kali ganda cepatnya). Ini dapat menjimatkan penggunaan pelapik brek. lampu brek ketiga. 1. Sekiranya anda suka memandu laju dan secara aggresive. minyak gear box. JANGAN CUBA HIDUPKAN INJIN KERETA. pastikan anda lebih kerap memeriksa pelapik brek hadapan. aras padel brek dan clucth.

biasanya ia berwarna merah dan kalau bercampur air. Apabila enjin terlalu panas. keseluruhan kotak gear terpaksa diganti (harga untuk kotak gear baru wira 1. Selain itu sistem penyalaan kurang tepat. Kita ambil contoh. Sekiranya tiada kerosakkan yang melibatkan peralatan elektronik. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga 7-8 kali dan akan menggunakan lebih kurang 15-20 liter minyak kotak gear. periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran dibahagian itu. ekzos tersumbat. Tindakan di atas juga akan menyebabkan kesemua sensor yang biasanya akan beroperasi semasa kita menyalakan suis injin kita terbakar dan biasanya satu sensor harganya tidak berapa mahal tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi boleh menyebabkan kos yang tinggi. . berhentilah ditepi jalan dengan tempat teduh. Kurang Air Antara Faktor Enjin Terlalu Panas Enjin yang terlalu panas berpunca daripada pelbagai faktor termasuk kurang air dalam radiator. akan berlaku litar pintas yang mana alat tersebut terpaksa di ganti. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada termostat sistem penyejuk. minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara (original). murahlah belanja jika tidak mungkin akan mencecah ribu-ribu. Boleh dihidupkan injin tetapi jangan cuba jalankan kereta kerana kotak gear belum diperiksa. paip radiator tersumbat. Sekiranya injin boleh dihidupkan. Selepas itu.(untuk kereta suntikan elektronik) dan sekiranya masih terdapat saki baki air di dalam alat berkenaan. kerosakan pada sistem saluran petrol. 2. Pastikan ianya tidak berair. Langkah pertama. sensor untuk mengesan atau untuk mengarah minyak kotak gear mengalir dengan baik di dalam kotak gear apabila tidak berfungsi akan menyebabkan pengagihan minyak kotak gear tidak sekata dan paling lama kotak gear tersebut boleh berfungsi dengan baik adalah 2 hingga 3 bulan. masalah cekam. 3. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa satu daripada punca yang dinyatakan tadi. Apabila sampai ke bengkel. kos cuma akan melibatkan upah. Pastikan minyak injin tidak bercampur air. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. ia tidak dapat berfungsi dengan baik dan peralatan yang berkaitan dengannya akan rosak. minyak injin. Periksa juga minyak injin. 4. Kalau berair maksudnya air telah masuk ke dalam injin. Dan tidak terkecuali periksa minyak petrol. Selepas semua peralatan elektronik telah dipastikan kering sepenuhnya (biasanya 2 atau 3 hari). Ulang tindakan ini sehingga minyak kotak gear menjadi betul-betul merah jernih atau tidak bercampur air. tukar minyak gear.6 auto adalah lebih kurang RM7000). bogelkan kereta anda keseluruhannya termasuk kesemua penutup alat elektronik. Enjin yang terlalu panas kerana terlalu lama dihidupkan selepas membuat perjalanan jauh boleh mengundang bahaya sekiranya lambat bertindak kerana boleh menyebabkan kenderaan terbakar atau meletup. warnanya akan bertukar menjadi warna air bandung (merah susu). waranti kereta akan termansuh apabila kita mengubahsuai sistem elektirk kereta termasuk sistem audio kereta kerana apabila sensor tidak menerima jumlah elektrik yang cukup. jalankan kereta untuk 2-5 minit dan periksa kembali minyak gear.RM1500 bergantung kepada jenis kereta. Periksa minyak kotak gear. Kos untuk sebuah kotak komputer adalah lebih kurang RM1000 -. Ini adalah salah satu sebab kenapa apabila kita membeli kereta baru. cc dan pilihan pengguna. Jika bercampur air. Pertamanya. Periksa palam pencucuh kereta anda.

ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. Dalam keadaan itu. Namun. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. sebab dan pembaikan yang boleh dilakukan. Sekiranya ada kebocoran. ia boleh menjadi panas. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan menganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. Isikan air kedalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip radiator dengan jumlah yang banyak. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Untuk membaikinya. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk.Selepas itu periksalah tali kipas. Jika ada masalah dengan sistem pemula (starter). Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. membuka bonet. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. matikan enjin. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa kebengkel berhampiran. buka tutup radiator dulu dan ketukkannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar dari radiator. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. Cara Mengatasi Masalah Enjin Tidak Berfungsi Enjin adalah elemen terpenting bagi sesebuah kenderaan. Pertamanya. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira sepuluh minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. kita perlu belajar cara menghidupkan enjin apabila bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat dan perkuatkan dengan kawat. ada ketikanya jika tidak bernasib baik. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. enjin tidak dapat dihidupkan walaupun kunci sudah diputar ke arah start. gunakan kawat sebagai ganti. Sekiranya ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. Air didalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja dengan lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. Jika ada kebocoran. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering.Ada beberapa kemungkinan kerosakan yang boleh terjadi berdasarkan gejala. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah .

jika tidak tahu membetulkan sendiri. tetapi enjin tidak dapat berfungsi. Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi. Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar. Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar. Meskipun demikian. Pijak pedal petrol sepenuhnya. keluarkan minyak daripada karburator. Pertama. adalah lebih baik bawa ke bengkel untuk dibaiki Enjin Kereta Dimasuki Air . Biasanya. maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. motor starter berfungsi tetapi gandar enjin tidak berputar. Meskipun bateri dalam keadaan lemah. Dalam keadaan itu. apabila proses mampatan dapat berjalan lancar. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut: Hidupkan enjin dengan menolak kenderaan (untuk kereta manual). kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya. bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak. sedangkan karburator tetap melimpah. ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi. Dalam hal ini. Pelan bersiar-siar ditangguhkan sehingga masalah diatasi. antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter. Kini mereka meneruskan misi untuk mengesan masalah yang terjadi. Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain. pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang. Kejadian itu bukan kali pertama terjadi. Apabila keadaan itu terjadi. enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. jalankan motor starter. Ketika suis kontak starter diputar. Justeru. enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. enjin sukar distart kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan. nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama. mungkin kerana tersekat habuk.kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan. perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki. maka lepaskan pedal. Dan dalam keadaan lain pula. Jika melimpah pula (karburator basah). Prosedur kedua-dua cara itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik. Satu lagi masalah yang mungkin dihadapi ialah motor starter berfungsi tetapi enjin tidak dapat dihidupkan. Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik. gigi motor starter atau roda daya rosak. Menggunakan prosedur yang sama. kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi. Apabila kenderaan sudah bergerak cukup cepat. motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar. Apabila enjin sudah dapat berfungsi. ketika suis kontak starter diputar.

Biasanya proses ini perlu diulang sehingga lapan kali dan akan menggunakan lebih kurang 15 hingga 20 liter minyak kotak gear. periksa kereta anda selepas banjir surut. Ada tiga aspek sebagai panduan jika berdepan situasi sedemikian. Sekiranya enjin boleh dihidupkan. Harga sebuah sensor tidaklah mahal. minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara. Apabila ini berlaku. ia mungkin boleh mencecah ribuan ringgit. banjir kilat adalah antara perkara ‘menakutkan’ bagi pemilik kenderaan. Kemudian. minyak gear perlu ditukar dan enjin perlu dihidupkan dalam masa dua hingga lima minit. tetapi pada masa yang sama pandangan pemandu kurang jelas manakala permukaan jalan yang basah dan licin boleh mengakibatkan peratusan kemalangan yang tinggi.BAGI anda yang tinggal di Kuala Lumpur. tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi itu boleh menyebabkan kos yang berlipat ganda. ia pasti membabitkan kos baik pulih yang tinggi. Minyak enjin juga perlu diperiksa sama ada ia tercampur dengan air atau tidak. Iaitu:• • • • • Pastikan tiada kebocoran pada bahagian bawah kenderaan Semua pintu mempunyai dakapan (seal) yang baik Pastikan tiada kebocoran pada bahagian injin. Tindakan ini selalunya dilakukan oleh ejen bengkel atau pemilik trak penunda yang tidak bertanggungjawab supaya anda membayar kos yang lebih tinggi untuk membaikinya. Tindakan berkenaan boleh menyebabkan semua sensor yang menyalakan suis enjin akan terbakar. aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik enjin termasuk kotak komputer (untuk kereta suntikan elektronik). Selepas kesemua peralatan elektronik kering sepenuhnya (kebiasaannya dua hingga tiga hari). Sekiranya masihada saki-baki air dalam alat berkenaan. Tatacara Memandu Ketika Hujan Memandu ketika hujan lebat memberi kelebihan serta kesan baik untuk sistem penyejukkan. Ketika anda sibuk di pejabat. Ini kerana air boleh memasuki bahagian yang bocor akibat tekanan arus tinggi dan ketika meredah jalan dinaiki air Sistem klac. kotak gear. warnanya akan bertukar kepada merah jambu. Aspek pertama berkaitan kenderaan yang dipandu. kos mungkin hanya membabitkan upah mekanik. Jangan sekali-kali menghidupkan enjin kereta kerana ia akan mengakibatkan anda terpaksa membayar kos yang berlipat ganda. Apabila tiba di bengkel. enjin boleh dihidupkan tetapi tidak perlu digerakkan kerana kotak gear belum diperiksa. Sekiranya tiada kerosakan yang membabitkan peralatan elektronik. Dalam keadaan biasa ia akan berwarna merah tetapi jika bercampur dengan air. buka keseluruhan kereta anda termasuk penutup alat elektronik. sistem brek serta brek tangan dalam keadaan baik Keadaan bunga tayar yang baik bagi cengkaman sepenuhnya . minyak kotak gear diperiksa sekali lagi dan ulang proses ini sehingga ia betul-betul menjadi warna merah dan tidak lagi bercampur dengan air. Namun kos berkenaan dapat dikurangkan jika tip ini dapat diamalkan. Jika bercampur air. kosnya tidaklah begitu mahal. Kemudian minyak kotak gear perlu diperiksa. minyak enjin. Begitu juga dengan petrol. Jika keseluruhan kereta dan bahagian enjin tenggelam. Palam pencucuh juga perlu diperiksa dan pastikan ia tidak berair. tanpa disedari kereta anda sudah ditenggelami banjir akibat hujan lebat yang berterusan. Jika sebaliknya. galas dan bearing. Ini kerana apabila enjin cuba dihidupkan dalam keadaan demikian. litar pintas boleh berlaku dan alat itu terpaksa diganti.

• KEDUA .• Pengelap (wiper). sekali gus mengancam nyawa pemandu dan penumpang tanpa diduga. Jika penyambung itu mempunyai ketinggian yang sama dengan bunga.3 dan hendak menggunakan sport rim. cukuplah setakat saiz rim 14 inci kerana jika menggunakan saiz 15 inci. Jika rosak. ini bermakna ia perlu ditukar dalam tempoh tiga hingga empat bulan. Berikut beberapa panduan apabila anda mahu menukar tayar kereta. Selepas itu uji lagi sistem brek sehingga prestasinya memuaskan sebelum memandu laju 6 cara jaga tayar TAYAR komponen paling utama dan terpenting bagi sesebuah kenderaan. jika Proton Wira 1. • PERTAMA Pilih saiz yang sesuai dengan keupayaan kereta kita. speedometer tidak merekodkan bacaan tepat. Iaitu:• • • • Beri laluan kepada kenderaan berat dan anggarkan ketinggian air yang diredah dengan melihat had tinggi tayar Sekiranya paras air dibawah satu kaki. ulangi proses diatas. semua peralatan penyerap hentak akan lebih pendek jangka hayat. ia boleh menyebabkan kemalangan. Sebagai contoh. bergantung kepada sekerap mana anda menggunakan kenderaan. Hadkan kelajuan antara 5 hingga 15 kmj dan jarakkan kenderaan anda dengan kenderaan dihadapan. Cuba periksa tayar kereta anda. elakkan terus memendu laju kerana sistem brek tidak berfungsi sepenuhnya berikutan permukaan brek yang basah. pemanduan boleh dilakukan tetapi pemandu perlu memendu secara perlahan. Perhatikan di antara satu bunga tayar dengan satu bunga tayar lain terdapat satu penyambung. kekuatan pecutan kereta akan menurun. Proses ini akan mengeringkan permukaan brek o Uji tindakkan diatas berulangkali pada jarak 20 hingga 30 meter sahaja o Uji sistem brek pada kelajuan 20 kmj o Sekiranya brek gagal berfungsi. Bagi mengatasi masaalah ini ada beberapa panduan yang boleh dipraktikkan iaitu: o Gunakan gear 1 dan 2 bagi kenderaan menggunakan sistem gear manual dan gear 1 bagi sistem automatik o Tekan pedal brek serentak dengan pedal minyak bagi menghasilkan kepanasan pada permukaan brek o Bagi kenderaan pacuan 4 roda. khususnya penunggang motosikal dan pejalan kaki terkena tempias atau percikkan Selepas meredah jalan dinaiki air. Ini bagi mengelakkan percikkan air membasahi injin khususnya bahagian sistem penyalaan Elakkan memendu laju kerana ia boleh menyebabkan bahagian injin dibasahi air dan pengguna jalanraya lain. gear automatik sama seperti gear manual. horn dan sistem elektrial iaitu bahagian lampu depan dan lampu kenderaan mestilah berfungsi dengan baik Aspek kedua berkaitan langkah yang perlu diambil oleh pemandu ketika meredah jalan yang dinaiki air.

cuba perhatikan rangkaian nombor dan huruf yang tercetak timbul di permukaan tepi tayar. Barangan ini sangat merbahaya kerana ia boleh menyebabkan kerosakan yang teruk kepada injin kereta sekiranya kita menggunakannya. Caranya. • KELIMA Tayar sepatutnya ditukar kedudukannya setiap tiga bulan. ia hanya boleh bertahan selama dua tahun selepas dikilangkan. ini bermaksud selama tekanan angin tayar kurang. Sebagai contoh 205/50 VR 16 bermaksud tayar itu mempunyai kelebaran 205 mm. Biasanya penjual akan memberi jaminan terhadap barangan ini. • KEEMPAT Kebanyakan kita lebih suka memilih tayar import. Spare part recon. Sebenarnya rangkaian nombor ini memberikan kita maklumat mengenai tarikh tayar dikilangkan (minggu dan tahun). tayar depan kiri ditukarkan ke kanan belakang dan tayar depan kanan ditukarkan ke kiri belakang. Kualiti terjamin dan biasanya diberi jaminan oleh penjual. Spare part original tetapi dibuat di Malaysia dibawah lesen pengeluar. tayar itu sesuai untuk kelajuan sehingga 240 km/j tanpa menjejaskan kekuatan dan ketahanan tayar. kebanyakan tayar berkenaan dibuat berdasarkan iklim dan apabila digunakan di Malaysia yang panas terik. 2. Terdapat satu rangkaian nombor yang dicetak tenggelam ke permukaan tepi tayar.Perhatikan di bahagian tepi tayar. yang di recon di Malaysia. Bagaimanapun. . Tips Membeli Spare Part Untuk pengetahuan semua. 3. Huruf VR bermaksud.Selepas mendapat saiz sesuai. Barangan ini sangat berkualiti dan terjamin ketahanannya. Harganya murah sedikit berbanding dengan barangan '1' di atas. jangka hayatnya lebih pendek. Maklumat ini kita boleh gunakan untuk tujuan keselamatan. Mengikut piawaian tayar antarabangsa. sekarang ni di pasaran terdapat sekurang-kurangnya lima grade spare part. Harganya seperti barangan '2' di atas dan perbezaan barangan sangat sukar dilihat. • KEENAM Sekiranya kadar kehausan bunga di bahagian tepi kiri dan kanan lebih cepat berbanding di tengah. ketebalan (dari rim ke permukana jalan) adalah 50 peratus daripada kelebaran 205 mm dan untuk kegunaan rim bersaiz 16 inci. Spare part tiruan yang dibuat di Malaysia atau di negara lain yang mana harganya sangat murah tetapi kualiti dan ketahanan barang tidak dapat ditentukan. 1. 4. Spare part original daripada negara pengeluar seperti Jepun dan UK. Biasanya harganya sangat mahal dan hanya boleh didapati daripada pengedar yang sah. • KETIGA Mengenai saiz.

. Timing belt original (1) jika kita pegang. pastikan sebelum membeli spare part. 2. tanya penjual samada barangan yang hendak dibeli adalah barangan 1. cuba perhatikan dibahagian steel berkilat yang masuk ke dalam absorber. ia barangan '1' atau '2'. Kalau boleh keluar cetakan nombor itu maka ia adalah barang '3'. oil filter. plag. Panduan memandu ketika kecemasan A. klutch plate.Jika kenderaan berhenti di selekoh atau atas puncak bukit dan kawasan bahaya. Kualiti bergantung kepada jenis barangan dan kenderaan. gunakan kuku tangan kita dan cuba kikis cetakan nombor part pada belt. jangkahayatnya tidak lama. Klutch plate pula kia dapat lihat perbezaan warna dan keusangan di antara pepaku atau rebet yang digunakan untuk melekatkan pad klutch dengan pepaku/rebet asal. Barangan ini boleh dikatakan 100% original tetapi terpakai. Untuk absorber. Selepas menggunakan barangan '3' selama 3 bulan atau lebih. Disini tidak dapat diterangkan dengan lebih lanjut kerana perbezaan antara barangan 1. . Dicadangankan beli barangan 1 atau 2 walaupun harganya mahal sedikit tetapi ianya dapat menjimatkan kita dalam jangka panjang. brake pad. Bukan minyak saja. minyak akan keluar melalui 4 lubang di sekeliling batang absorber tersebut.Angkat bonet dan dapatkan bantuan.Nyalakan lampu sebelah dalam kenderaan dan lampu isyarat kecemasan. .5. . Bagaimana nak mengenali barangan ini kesemua barangan ini. absorber. Minyak injin biasanya akan melekit bergantung kepada kadar kelikatannya tetapi minyak recon kalau kita rasa kita akan dapati ianya kurang melekit dan berbau seperti benda terbakar. . keluarkan penumpang jauh dari aliran lalu lintas. Akhirnya. Tapi kalau kuku kita yang nak tertanggal.Pastikan peralatan kecemasan diletakkan dalam jarak 5 meter di belakang kenderaan. Berhati-hati dengan penjualan minyak injin murah kerana minyak itu biasanya adalah minyak recycle atau recon. . biasanya kita akan mendengar bunyi seperti belt longgar dan biasanya mekanik akan cuba untuk adjust. air filter. Kalau absorber dah rosak atau oil sealnya dah bocor. Plag tidak dapat dikesan perbezaannya tetapi selepas menggunakannya pasti kita akan tahu kerana plag recon.Berikan isyarat dan susur keluar di bahu lebuh raya dengan perlahan. kelembutan getah beltnya dapat kita rasa. Timing belt. lubang tu dah di tutup oleh skru atau bebenang untuk kegunaan skru seperti absorber adjustable.Lampu hadapan dinyalakan rendah pada waktu senja. Harganya boleh dikatakan separuh daripada harga barangan '1'. 3 dan 4 cuma boleh dilihat sekiranya terdapat dua barangan yang sama jenis tetapi berlainan kategori. Kita ambil contoh. 3 atau 4. 3 dan 4. untuk timing belt belum pernah pihak kami jumpa barangan '4'. Biasanya penjual akan memberikan jaminan yang terhad untuk barangan ini. malam dan hujan. kekemasan barangan dapat kita lihat dari segi cetakan nombor part dan satu cara untuk mengujinya. Tapi absorber recon. Spare part secondhand (kedai potong). 2. Kami akan menerangkan tentang perbezaan barangan 1. Terpaksa Berhenti di Lebuhraya: .

C.B. Lakukan perkara yang sama seperti yang pertama. cari jarum yang lebih kurang sama bentuknya tapi berada di sebelah yang bertentangan dengan jarum yang pertama (untuk periksa minyak gear box). . tukar minyak injin (jika gunakan minyak biasa). periksa lampu brek ketiga dan semua lampu brek. Periksa juga tekanan tayar simpanan. Setiap 3 bulan (kalau setiap hari guna kereta untuk ke tempat kerja. Cermin Hadapan Pecah: . Menghadapi Kemalangan: . jenguk melalui tingkap dan berhenti di tempat yang selamat.Rentang gebar atau kain atas papan pemuka dan letakkan serpihan kaca atas gebar atau kain berkenaan. Sebelum hidupkan injin. . Tips Jaga Kereta Perhatikan tayar cukup angin. jika kereta berhenti. Hala ke arah bahu jalan di sebelah kiri dan pandu keluar dari jalan raya. masuk kereta. buka penutup bateri dan periksa air bateri. Sampai simpang tekan brek. Kalau bawah daripada minimum. lampu belakang wira aeroback tu.Perlahankan kenderaan. . kereta tak berhenti jadi dia berhenti dengan bantuan belakang wira aeroback dan kena bayar RM1000 untuk tukar bumper. masukkan sedikit minyak injin sehingga ke paras yang saya katakan tadi. Buka bonet injin. Seminggu sekali kalau boleh. Tekanan yang sesuai ada di catatkan di bahagian dalam tiang B (tiang antara pintu depan dan belakang) sebelah pemandu. pastikan minyaknya mencukupi. Minyak mesti berada pada aras di antara minimum dan maksimum. Tekan brek dan lepas kemudian jalan ke depan sedikit dan tekan brek. Bila injin dah hidup jangan terus jalan. Cabut dan lapkan minyak di jarum tersebut dan kemudian masukkan kembali jarum tu. Pernah terjadi kepada seorang kawan. Pastikan ia berfungsi. Pastikan ianya berada pada aras antara minimum dan maksimum. Tiada benda pelik melekat di bahagian tayar atau mana-mana bahagian kereta. start injin terus jalan.Gantikan cermin hadapan yang pecah dengan segera. Sebulan sekali. tukar penapis minyak .Had laju yang rendah boleh mengurangkan daya impak. Setiap 5. Cari jarum pemeriksa minyak injin. hidupkan injin dan tunggu sehingga injin melahu padar kadar RPM yang normal kemudian baru jalan.Bunyikan hon dan nyalakan lampu hadapan. Buka penutup minyak brek (Botol besar dekat body di hadapan pemandu dalam bonet injin). pergi ke kedai tayar dan rotate tayar mengikut aturan yang sesuai (rujuk kepada tip saya mengenai tayar). onkan suis dan tunggu apa-apa lampu yang sepatutnya padam sebelum injin hidup terutama kalau pakai satria GTI. Jangan cuba membelok ke sebelah kanan kerana pemandu kenderaan mungkin terkejut dan melanggar anda. pastikan lampu "engine check" padam sebelum hidupkan injin. Bilang sampai lima dan cabut kembali. .Lindungi mata dengan memakai kaca mata. Untuk kereta auto. Untuk kancil ia ada di bahagian depan dekat belt yang bergerak kalau injin hidup (pemegang warna kuning). pergi ke pam minyak dan periksa tekanan tayar. baru boleh jalan sambung jalan. Sebelum memulakan perjalanan.000 km pergi ke workshop.

ia boleh dilakukan pada 1. Angka 13 merujuk kepada garis pusat (diameter) rim untuk membolehkan tayar dimuatkan. anda juga perlu menukar rim kepada diameter sama. saiz dan keumpamaan. Tayar binaan radial tidak mempunyai tiub dan memberi prestasi lebih bagus. sebagai contoh. pergila vacum kereta kita. Namun. biasanya jika lebih besar nilai angka ini lebih lebar tayar itu. Dalam contoh. iaitu jarak diukur dari sisi ke sisi. Jika ingin menukar kepada tayar dengan diameter lebih besar. Huruf "R" merujuk kepada binaan tayar radial dan kesemua tayar kereta menggunakan binaan radial sejak 20 tahun lalu. Oleh kerana terlalu l Makna Nombor Pada Tayar Sebenarnya. Untuk mengetahui berat maksima melambangkan nombor "82" kami perlu merujuk kepada carta "index keupayaan mengangkut tayar berat" yang ditetapkan diperingkat antarabangsa.setiap 2 kali tukar minyak injin dan tukar plag setiap 3 kali tukar minyak injin. nombor 82 bermakna tayar mampu memikiu berat maksima 475 kilogram.000 atau 10. Dibawah adalah senarai carta kelajuan maksimum seperti yang dilambang oleh setiap huruf abjad. Di bawah ini adalah panduan untuk makna nombor yang paling penting bagi sebuah tayar. Fungsi minyak pelincir sejukkan geseran silinder MINYAK pelincir atau lazim disebut minyak hitam (walaupun tidak berwarna hitam) cukup penting bagi membolehkan enjin berfungsi dan kereta boleh bergerak dengan lancar. kita perlu darabkan 4 kali untuk memperolehi kapasiti memikul berat kenderaan dengan empat tayar. Tayar profil rendah memberi prestasi pengendalian keseluruhan yang lebih bagus walaupun aspek keselesaan mungkin boleh terjejas sedikit.000 kilometer pertama seperti yang disyorkan oleh pengeluar dan pengedar. bagi kereta baru yang kali pertama menukar minyak hitam. Penggunaan minyak pelincir juga mengelakkan komponen enjin berkarat selain memendapkan bahan bakar. Nombor 175 yang pertama dalam siri merujuk kepada lebar itu dalam milimeter. Ia perlu ditukar pada setiap 5.000 kilometer mengikut jenis dan grednya. Kalau kereta model lama (kancil 660 sehingga 1996) yang pakai "Petnam" atau contact point. setiap minggu atau 2 atau 3 minggu sekali. Taraf kelajuan H dalam contoh bermakna bahawa tayar ini boleh mencapai dan mengekalkan kelajuan sejauh 210 km/j. ia juga bertujuan menyejukkan geseran kepada silinder dengan mengasingkan udara panas ke bahagian lain. ketinggian tayar adalag 70% kelebaran tayar itu. suruh meknaik cuci contact point setiap 3 kali tukar minyak injin dan tukar setiap 9 kali tukar minyak injin. Berat maksima meujuk kepada setiap tayar. . terutama kusyen kereta kita (cuba tepuk kusyen kereta kita. (contoh: 475 x 4 = 1900 kg) Huruf "H" yang terakhir adalah menyatakan kelajuan maksima bagi sesebuah tayar yang direka. Nombor 82 melambangkan indek keupayaan mengangkut berat tayar itu. Sebagai contoh. Selain menggerakkan komponen dalam enjin seperti omboh dan bebola besi. setiap tayar mempunyai maklumat yang terperinci berhubung jenis. sesiapa saja dapat memahami maklumat ini untuk membuat pilihan tayar yang tepat bagi kenderaan mereka. termasuk minggu dan tahun keluaran. Biasanya tayar dengan nisbah aspek 55 kebawah diklasifikasi sebagai tayar profil rendah. Nombor 70 menyatakan nisbah aspek (aspact ratio) tayar atau ketinggian tayar berbanding dengan kelebaran tayar itu. perhatikan habuk keluar dari kusyen). cara paling tepat memahaminya adalah dengan memilih satu contoh tayar dan menelitinya sedikit demi sedikit. kita akan teliti nombor berikut: 175/70R13 82H. Dan yang terakhirnya.

S-180 km/j T-190 km/j U. .200 km/j H-210 km/j V-240 km/j Z-melebihi hadlaju 240 km/j W-270 km/j Y-300 km/j Untuk tayar yang mempunyai keupayaan mengatasi kelajuan 270 km/j. huruf ZR akan digunakan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful