P. 1
Tips Penjagaan Kereta

Tips Penjagaan Kereta

|Views: 114|Likes:
Published by Mahfuzah Azmi

More info:

Published by: Mahfuzah Azmi on Sep 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2015

pdf

text

original

Tips Penjagaan Kereta Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa

apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama, kehausan tayar depan tidak sama, kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang, penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang.

Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa, lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. Untuk itu, punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak, terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak, biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. Namun demikian, anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik, pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km. Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. Jadi, jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan, keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. Kemudian periksa kehausan tayar depan, sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm. Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. Namun demikian, jika getaran masih terasa juga, sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan; atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang. Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda. 'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya, atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. Jadi, banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'; beberapa kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html Punca Penggunaan Minyak Petrol Bertambah Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran, permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi, penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat.

Selain itu, ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat, plag haus, suis pemutus arus terbakar, mampatan tidak cukup, injap yang tidak berfungsi, ekzos tersumbat, masalah pada cekam atau brek bergesel. Bagi mengetahui puncanya, pertama, pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan.

Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu, bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. Bagaimanapun, jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol, ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor, buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali. Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda. Sehubungan itu, adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan, periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. Selain itu, perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Antaranya, menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya, tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan. Sehubungan itu, apabila anda melakukan pelarasan enjin, ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih. Di samping itu, anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa.

Oleh itu, anda perlu perhatikan dalam but kereta anda, mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Ia pasti menambah beban enjin. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan.

Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut.

Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html

Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat

Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah, penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat, kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng, kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini, mula-mula periksalah tekanan tayar hadapan dan pelinciran sambungan rod stereng. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah, tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung. Kemudian periksalah adakah sambungan dan skru sistem pengemudian cukup ketat. Antara bahagian yang harus diutamakan pemeriksaannya termasuk kotak gear stereng, sambungan bebola atau gantungan depan termasuk hujung dan pangkal rod pengikat. Untuk mengetahui kerosakannya, putarlah stereng ke kiri dan ke kanan. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh, kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan. Sistem pengemudian mempunyai peranan yang sangat penting, maka waspadalah terhadap pelbagai kelainan yang wujud. Dalam keadaan lain pula, ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar, stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. Jadi, stereng terpaksa dipegang dengan kuat untuk mengelakkannya terus berputar ke satu arah. Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan tekanan tayar kiri dan kanan yang tidak sama, diameter rim kiri dan kanan yang tidak sama, penyelarasan penjajaran roda depan kurang tepat, pegas (spring) gantungan depan yang sudah lemah, patah atau kurang baik pemasangannya, penggalas roda depan sudah rosak atau kurang baik penyelarasannya dan brek dari salah satu roda depan atau belakang bergesel. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, pertama pastikan bahawa beban kenderaan cukup seimbang. Kemudian periksalah sama ada kedua-dua tayar depan dan belakang sama tekanannya. Jika tidak, samakan. Pandu kenderaan perlahan-lahan di atas jalan datar. Luruskan arah kenderaan, rasa dan perhatikan bagaimana kenderaan berjalan. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah, hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya. Diameter luar rim kiri dan kanan (untuk roda depan dan belakang) harus sama. Kemudian periksa adakah salah satu pegas depan sudah lemah atau patah. Selain itu, ada kemungkinan juga penyelarasan brek kurang baik atau hanya sebelah yang berfungsi. Kerosakan pada sistem kemudi boleh menjejaskan sistem keselamatan. Oleh itu, penjagaan aspek penjajaran roda depan tidak boleh dipandang ringan. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html Sistem Brek

Dot 3 untuk kegunaan biasa (biasanya kereta yang mempunyai disk di depan dan drum di belakang) dan Dot 4 untuk kegunaan berat (untuk kereta yang mempunyai sistem 4 roda disk dan kereta berkuasa tinggi). . Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai "kuasa kuda membrek" atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas). Semasa menambah minyak brek. Sekiranya minyak brek sudah kotor(keruh warnanya). Jangan ambil mudah perkara ini kerana kebocoran ini mungkin keci tapi akan menjadi besar semasa membrek kerana tekanan yang dikenakan ke atasnya. JANGAN SEKALI-KALI MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK BREK BERADA DI BAWAH PARAS MINIMUM. Sekira kita dapati pencengkam 'makan' tidak sama antara kiri dan kanan. Jika tidak rata. anda abaikan sistem brek anda. 4. Jika kita hendak menukar pelapik brek. padel brek (tempat tekan brek). Kerosakan adalah pada angkup yang mengawal pelapik brek. periksa pelapik brek. Jika tidak pasti tanya mekanik kerana kesilapan minyak brek boleh menyebabkan keseluruhan sistem brek kita akan mengalami kerosakan terutama pada seal yang diperbuat daripada getah. brek sangat penting dalam sebuah kereta.Seperti yang kita tahu. Pastikan pelapik brek betul betul terapung di antara dua angkup dan disk berada di tengah. pam vacum(objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen injin). brek akan kurang berkesan. Kerosakan yang selalu berlaku adalah brek 'jam'. Kalau dapat minta mekanik melaraskan pedal brek supaya tidak terlalu 'makan' mengejut dan sesuai dengan panjang kaki kita. 3. Setiap 6 bulan semasa kita hendak merotate tayar kereta kita. minta mekanik periksa kerana perkara ini akan menjadi masalah bila ia dibiarkan. Lebih baik sekiranya semasa anda membeli haftcut kereta anda. Hasilnya. 2. 1. Kesan calar ini boleh menjadi penghalang pelapik brek mencengkam disk atau drum. Kereta Baru Semasa service pertama. minta mekanik menilai samada boleh pakai lagi atau tidak. Pastikan minyak berada diparas antara minimum dan maksimum. minta mekanik memeriksanya. 5. saya cadangkan asah kembali disk atau tukar drum kepada yang lebih baik. Sekiranya terdapat kesan calar pada disk atau pada drum. pastikan pelapik brek tidak menyentuh drum atau kesan geseran yang kelihatan adalah sama rata. keadaan kecemasan berlaku dan kereta tersebut tidak dapat berhenti walaupun pemandu mengatakan dia tekan brek sampai berdiri. beli bersama sistem brek kereta tersebut dan pasangkan pada kereta anda. periksa paras minyak brek kereta anda (botol minyak depan vacum pam). pastikan minyak brek yang betul spesifikasinya. Pastikan lapisan pencengkam masih tebal. saluran minyak. minta mekanik memeriksa kesemua disk dan drum brek termasuk pelapik brek. Keadaan ini berlaku kerana pelapik brek tidak kembali terapung apabila kita lepaskan brek dan terus mencengkam disk. Jangan kerana nak jimat. Perkara yang sama juga perlu dilakukan kepada brek drum. Dan kebetulan semasa keluar dari bengkel. Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum. 6. Pernah terjadi kereta kancil yang telah di tukar injin kepada Mira L5 tapi sistem breknya masih original. minta mekanik tukar. Sekiranya terdapat kesan lelehan minyak brek (kelihatan cat atau apa-apa bahan berasal dari petroleum mencair) pada mana-mana bahagian. Cara Penjagaan Sistem Brek. tabung minyak injin. Setiap sebulan sekali. pelapik brek (pad brek). Kesemua peralatan asas yang di atas mestilah dijaga dengan baik supaya brek berkesan. Untuk drum. pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem brek original yang ada pada kereta anda. Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. minta mekanik periksa sistem saluran minyak brek atau sistem tekanan brek kerana kemungkinanatekana yang dikenakan ke atas kedua-dua brek tidak sama dan ini sangat merbahaya kepada pemanduan terutama membrek semasa kelajuan tinggi.

penapis petrol dan sebagainya. lampu brek ketiga. stereng automatik lebih mudah dan selesa. pelapik brek. aligment tayar. tukar pelapik brek kereta anda kepada yang lebih tahan panas seperti project U. Pastikan anda menukar juga sistem saluran minyak brek anda kepada saluran bersalut steel. Akhir sekali.html Tip Penjagaan Kereta Punca stereng kereta menjadi berat. kehausan atau kesalahan penyelarasan alat pengemudian. cuma pastikan setiap kali anda hantar kereta anda untuk ditukar minyak injin. tekanan angin tayar. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutama ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok.com/archive/1. ADA ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Semasa memandu elakkan kaki daripad sentiasa berada di atas padel brek. 8. penapis angin. Jangan tertipu dengan mekanik yang cuma menukar minyak hitam dan penapis minyak hitam apabila kita menghantar kereta untuk di service dan kita dikenakan bayaran yang tinggi untuk upahnya. 9. Jangan cuma tukar minyak hitam saje kerana peralatan lain perlu juga selalu diperiksa. minyak gear box. sebaliknya gunakan brek injin (gear rendah) untuk mengawal kelajuan kereta anda. pastikan anda lebih kerap memeriksa pelapik brek hadapan. kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng. stereng automatik dan biasa memang berbeza. 11. Namun. minta mekanik memeriksa juga minyak brek. Namun. mengundur atau membelok. Keadaan ini berbahaya terutama jika kenderaan bergerak laju melebihi 100 kilometer sejam apa lagi jika melalui jalan basah dan licin. pelapik brek hadapan akan lebih cepat haus daripada belakang (biasanya dua kali ganda cepatnya). untuk tujuan meletak kereta. Antara sebab keadaan ini berlaku ialah tekanan angin tayar depan yang terlalu rendah. Ini bagi memastikan sistem brek kereta anda dapat berfungsi dalam keadaan tekanan dan suhu dan tinggi dan tindakbalas brek anda akan lebih cepat apabila padel ditekan. Malah terlalu banyak gerak bebas pada pengalas roda depan dan kelonggaran pada stereng (di . Ini dapat menjimatkan penggunaan pelapik brek. Sekiranya anda ingin mengubahsuai sistem brek kereta anda. Punca keadaan ini terjadi antara lain disebabkan kehausan sambungan sistem roda kemudi terutama hujung dan pangkal rod pengikat. 10. aras padel brek dan clucth. penjajaran (alignment) tayar depan kurang tepat. spark plug.kereta2u. Sekiranya anda suka memandu laju dan secara aggresive. roda depan terasa meliar dan stereng sukar dikendalikan.7. ada ketikanya masalah stereng berlaku ketika anda memandu laju. Semasa menuruni bukit yang curam. Dalam pada itu. Sumber Maklumat: http://www.blogdrive. Ketika kenderaan bergerak pada kelajuan tinggi di atas jalan yang rata. jangan gunakan brek. Untuk kereta auto. kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. pastikan anda mendapat kebenaran bertulis daripada JPJ kerana adalah menjadi kesalahan dan syarikat insuran kita akan melindungi anda sekira kemalangan berlaku disebabkan sistem brek dan sistem brek anda telah ditukar tanap kebenaran JPJ.

maka akan terjadi kenderaan bergerak dalam keadaan liar. Sekiranya keadaan itu berlaku. jadi bawalah ke bengkel.dalam kotak gear stereng) juga boleh menjadi puncanya. anda tidak perlu panik sebaliknya berhentikan kenderaan dan cuba lakukan pemeriksaan. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. Keadaan ini sering terjadi terutama pada kenderaan besar. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip-sirip radiator dengan jumlah yang banyak. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. berhentilah di tepi jalan dengan tempat teduh. paip radiator tersumbat. Akibatnya kenderaan tidak stabil dan tidak dapat dipandu dengan mudah terutama pada kelajuan tinggi. ekzos tersumbat. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. Memang sukar untuk memeriksa sendiri rod kemudi dan sambungan yang longgar. sistem penyalaan kurang tepat. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. Sistem pengemudian lazimnya membabitkan kerangka kereta. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa salah satu daripada punca yang dinyatakan tadi. Dalam keadaan itu. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada termostat sistem penyejuk. Isikan air ke dalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. matikan enjin. Sekiranya ada kebocoran. buka tutup radiator dulu dan ketukkannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Sekiranya. Apabila enjin terlalu panas. Air dalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Jadi. Jika ada kebocoran. Ketika sedang dipandu di atas jalan datar. Panas pada bahagian enjin berpunca daripada pelbagai faktor termasuk kurang bekalan air dalam radiator. kenderaan tidak dapat bergerak lurus. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. Kerosakan sistem gantungan terutama belakang juga menyebabkan pemanduan yang tidak selesa. Bagaimanapun. masalah cekam. antara pemeriksaan dan pembaikan kecemasan yang boleh dilakukan termasuk memeriksa gerak bebas stereng. Enjin yang terlalu panas boleh mengundang bahaya sekiranya lewat bertindak kerana boleh menyebabkan kenderaan terbakar atau meletup. apabila berhadapan dengan masalah stereng sukar dikawal. Selepas itu periksa tali kipas. Dalam situasi roda depan meliar dan stereng sukar dikendalikan adalah masalah yang sering melanda sistem pengemudian apabila terlalu banyak gerak bebas pada stereng. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat . ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Gejala yang sama mungkin terjadi disebabkan tiupan angin sampingan yang kuat. Keadaan sistem pengemudian hendaklah diperiksa dengan teliti kerana ia berkaitan dengan keselamatan penumpang. Apabila gerak bebas stereng terlalu besar. Selain itu. Gerak bebas stereng adalah gerakan berputar stereng yang tidak menyebabkan roda depan bergerak ke kiri atau kanan. Tetapi biasanya apabila ada kerosakan pada sistem penggerak roda depan. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. Pertamanya. kerosakan pada radiator boleh menyebabkan enjin panas dan pecutannya kurang baik. keadaan ini banyak terjadi pada kenderaan ringan. Punca kerosakan radiator dan cara membaikinya RADIATOR adalah antara komponan penting dalam enjin kereta. Gerak bebas normal stereng adalah sebesar 10-30mm dari suatu tanda tetap. Keadaan itu boleh terjadi disebabkan bolt pegas daun penyerap hentak belakang patah. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. mula-mula usahakanlah agar kenderaan dapat bergerak lurus. Periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran di bahagian itu. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. gunakan kawat sebagai ganti. Langkah pertama. bahagian belakang kenderaan bergoyang kuat sehingga menjejaskan keselesaan penumpang belakang. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar daripada radiator. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. kerosakan pada sistem saluran petrol. Cara ini lebih baik daripada membiarkan enjin kereta anda panas dan mungkin terbakar. Kenderaan akan bergerak seolah-olah 'hanyut' ke kiri dan kanan.

Selain gris. pengagih dan lampu boleh menyerap wap air dan boleh menyebabkan litar pintas. Untuk membersihkan bahagian luar adalah . gegelung penghidup. siramlah dengan air panas kemudian bersihkan dengan kain. membuka bonet. generator. Pada terminal bateri pula jika terlihat ada endapan berwarna putih. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. Dalam keadaan biasa minyak pelincir akan berkurang menerusi pemeluwapan dan pembakaran. paip getah dan kabel elektrik. jangan menggunakan air kerana pada permukaan enjin ada banyak kesan minyak yang tidal dapat dihilangkan dengan air. Semburkan bahan berkenaan di tempat yang perlu. Jumlah minyak pelincir boleh dipastikan dengan memeriksa tolok sukat. Cara mencuci badan. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. pemilik kenderaan dapat memastikan jika ada kebocoran minyak pelincir. Tetapi lebih mudah lagi sekarang ada banyak bahan pencucian yang dijual di kedai aksesori untuk menghilang gris dan tar. gasket kebuk enjin akan bocor sedikit dan minyak pelincir akan menitis. Dalam keadaan biasa. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Ketika mencuci bahagian enjin. ia boleh menjadi panas. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. biarkan ia meresap kemudian lap dengan kain kering. keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. Seelok-eloknya gunakanlah bahan yang paling klasik iaitu minyak tanah untuk menghilangkan minyak dan gris pada permukaan enjin. Gris dan sisa minyak pelincir perlu dibersihkan dengan segera daripada bahagian luaran enjin kerana boleh merosakkan tali kipas. Oleh itu. Ini dapat dilihat pada lantai tempat kereta diletakkan. Penggunaan air juga boleh menyebabkan litar pintas dan kereta akan meragam. Untuk membaikinya. dalam banyak keadaan anda sebenarnya membantu memajukan perniagaan mereka. Baik periksa sendiri kerana jika dibiarkan juruteknik stesen minyak memeriksanya. jika tahu ada kebocoran minyak pelincir. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira sepuluh minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. Lubang pengudaraan pada penutup bateri juga perlu dipastikan sentiasa terbuka. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. Jika jumlah titisan itu banyak. enjin kereta dengan betul PEMILIK kenderaan suka melihat kereta bersih dan berkilat manakala bahagian enjin pula tidak comot. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. cari segera puncanya dan tambahkan minyak pelincir jika kurang. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. elemen penting bagi menjamin kesinambungan kerja setiap bahagian yang bergerak. mungkin gasket di oil sum yang rosak. Untuk membersihkan enjin. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa ke bengkel berhampiran. Tapi jumlahnya tidak banyak kira-kira 1/300-1/500 daripada jumlah penggunaan petrol. selepas beberapa tahun.dan perkuatkan dengan kawat. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali. debu atau lumpur yang melekat pada komponen elektrik seperti alternator (motor penghidup). Endapan itu dapat dihilangkan dengan mudah tetapi jaga jangan sampai air masuk ke dalam bateri. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan mengganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air.

maka jelaslah penapis udara kotor. Asap hitam kerana karburator rosak. Selain menambahkan kilat kereta. dinding silinder. Ketika enjin bergerak. Jika asap berwarna kuning atau coklat. Asap yang keluar berwarna putih atau kebiru-biruan pula bermakna minyak pelincir ikut terbakar. Bagaimana pula jika asap berwarna hitam? Ini bermakna berlaku proses pembakaran yang tidak sempurna kerana terlalu banyak petrol yang masuk. kereta anda sudah bersih dan cantik semula. Apabila membasuh kenderaan menggunakan sabun. adakah asap kereta anda tidak berwarna atau sedikit biru. Jika ini terjadi. kereta baru dicat dengan cat bermutu tinggi. Namun jika anda mahu membasuh sendiri. Dalam keadaan asap ekzos berwarna hitam. wax bertindak melindungi permukaan supaya tetap menarik dan hidup. Selain itu periksa sama ada injap udara (choke) tertutup. Sebenarnya dengan melihat warna daripada asap ekzos. cat akan luntur dan mudah menjadi retak-retak. Tetapi. Untuk hasil yang lebih baik setelah kereta kering sapulah wax (lilin). Dalam keadaan sejuk biasanya asap ekzos juga berwarna putih kerana adanya wap air. setelah beberapa tahun menggunakannya. pengeluaran asap pada ekzos bagi kereta baru tidak perlu dibimbangkan. Jika dengan kaedah itu putaran enjin bertambah tinggi dan asap tidak lagi hitam. injap udara (choke) tertutup dan karburator rosak. Minyak pelincir juga boleh masuk ke ruang bakar jika gasket di kepala silinder rosak . Untuk mengatasinya. bukalah penapis udara. Untuk memeriksa keadaan itu. perbaikilah kedudukannya. anda perlu menggunakan sabun yang sesuai untuk pencucian kereta. jika kotoran tidak dapat dihilangkan. bawalah kereta anda ke bengkel. Ini terjadi kerana omboh. Asap ekzos berwarna putih apabila minyak pelincir terlalu banyak mengalir masuk ke dalam ruang bakar. anda tentu bimbang dengan asap ekzos berwarna kelabu dan hitam. Ini disebabkan kotoran berkenaan mempunyai butir debu keras dan pasir. Ini menunjukkan ada yang tidak kena pada enjin kereta anda terutama bahagian karburator.lebih mudah. cat akan cepat rosak. Sabun basuh tidak sesuai dan kelorok tidak sesuai. Debu dan lumpur yang melekat pada badan kenderaan akan menyerap wap air dengan cepat dan merosakkan permukaan cat. gunakan kain bersih basah. Dalam tempoh setengah jam. Selain nampak comot. Setelah dibasuh. injap dan laluan injap rosak. Langkah pertama membersihkan kenderaan ialah menghilang debu dengan membuat semburan tanpa menggunakan sabun. Jika choke tidak terbuka penuh. keringkan badan kereta dengan kain bersih. ia akan menyebabkan campuran petrol-udara berlebihan. Antara yang patut diberikan perhatian anda adalah dengan menjawab pertanyaan seperti berikut: Pertama. Jika tertutup atau tidak terbuka penuh ketika enjin sudah panas. Lazimnya. Jika ini berlaku. mula-mula periksa sama ada penapis udara tersumbat. debu yang melekat dapat dihilangkan dengan bulu ayam. Bersihkan penapis udara itu. Tindakan perlu jika asap ekzos kereta bertukar warna LAZIMNYA. anda seharusnya lega kerana ia menunjukkan proses pembakaran baik dengan nisbah perbandingan campuran petrol-udara yang tepat. bermakna terlalu sedikit petrol yang masuk (campuran terlalu sedikit). Hantar saja ke bengkel mencuci kereta dan bayar antara RM5 dan RM10. ada beberapa kemungkinan yang boleh menyebabkan keadaan itu berlaku termasuk penapis udara tersumbat. Tetapi. Jika permukaan itu tidak dibersihkan dengan baik. keadaan seperti ini bagaimanapun biasa terjadi pada setiap enjin. Penggunaan kain kering akan menyebabkan calar atau gurisan pada permukaan cat. anda dapat meneliti proses pembakaran yang terjadi dalam silinder. gelang omboh. bukalah penapis udara dan lihatlah karburator dari sebelah atas. Apabila permukaan badan kenderaan berada dalam keadaan kering dan tidak terlalu kotor. jangan biarkan sabun melekat terlalu lama di badan kenderaan kerana ia akan meningkatkan partikel bintik-bintik putih serta bahan kimia sabun boleh memakan cat.

Periksa juga adakah cekam rosak atau brek yang bergesel. Amalan 'tarik' gear rendah yang lama untuk kuasa pecutan juga cara yang tidak sihat untuk kesihatan kereta. Kedua. Dengan itu. Selain itu. Apabila sudah mula memandu. berjaga-jagalah. perlu juga periksa sama ada penapis udara tersumbat oleh kotoran. jangan terus memecut. pemandu disarankan jangan selalu melakukan pemecutan. Apabila petrol yang mengalir ke dalam silinder tidak sesuai dengan yang diperlukan (terlalu banyak atau terlalu sedikit) keadaan itu boleh menyebabkan terjadinya campuran petrol dan udara yang kurang sempurna. Jadi. Untuk menjaga agar kenderaan dapat digunakan dalam tempoh yang panjang juga. gejala ini kurang menjadi kepada kenderaan yang berjalan kurang daripada 100. Wap minyak pelincir berwarna putih dan mengeluarkan bau tertentu. Selain itu. enjin juga akan terlalu panas. Masalah ini sering terjadi kepada kereta yang menggunakan suntikan terus dan selalu dipandu laju dalam perjalanan jauh. Elakkan juga memijak injak cekam apabila tidak diperlukan dan janganlah memindahkan gear secara kasar. Bergeraklah perlahan untuk beberapa ketika sebelum memecut. enjin juga tidak mengeluarkan daya penuh apabila mampatan enjin tidak cukup tinggi. Adakalanya enjin tidak mengeluarkan daya penuh bukanlah berpunca daripada masalah enjin itu sendiri. brek ketat atau tekanan enjin tidak cukup. enjin terlalu panas. Janganlah biarkan enjin bekerja pada sesuatu gear rendah dengan terlalu lama. Seterusnya. Bagaimanapun. Masalah berkenaan sering menjadi kekeliruan utama kerana setiap kali enjin tidak mengeluarkan daya penuh. Apabila berhadapan dengan masalah ini.sehingga air dapat masuk ke dalam ruang bakar. antara puncanya ialah kerosakan pada sistem penyalaan. biasanya dapat dibezakan antara warna putih wap dan putih akibat minyak pelincir. Ketika proses pemanasan. ini bermakna enjin terpaksa bekerja ketika minyak belum sampai ke setiap bahagian yang perlu dilinciri. Selain disebabkan kerosakan dan kebocoran ekzos. Wap air yang terjadi kerana panas akan keluar bersama-sama asap ekzos menyebabkan asap berwarna putih. setiap bahagian yang bergeseran akan mengalami kehausan akibat geselan yang berat sehingga enjin akan lebih cepat rosak. biarkan dua atau tiga minit sebelum memulakan perjalanan. penyaluran petrol kurang tepat. Namun demikian. Tetapi. tumpuan diberikan kepada mencari masalah enjin. contohnya gear tiga ketika mendaki bukit. periksa sama ada saat penyalaan sudah tepat. apabila berhadapan dengan keadaan itu pemeriksaan terhadap sebab-sebab dan pembaikan kecemasan sebegini boleh dilakukan: Pertama. Enjin juga akan bekerja melebihi had maksimum putaran gandar dalam keadaan melahu atau pada waktu pemindahan gear ke posisi yang lebih rendah (contohnya. dari gear tiga ke gear dua) dilakukan pada waktu kenderaan masih bergerak dengan kelajuan tinggi atau ketika kenderaan sedang meluncur di atas jalan yang curam). elakkan juga terlalu kerap menggunakan brek di atas jalan yang curam atau pada kelajuan tinggi untuk mengelakkan masalah sekatan wap. anda mungkin berhadapan dengan situasi bahawa enjin tidak menghasilkan daya pecutan penuh. Ini dilakukan dengan memeriksa palam pencucuh. Selain itu. Proses pemanasan juga berlaku untuk sistem transmisi serta bahagian lain yang bergerak. kecuali dalam keadaan terdesak. enjin kereta juga tidak boleh dibebani secara kasar. periksa sama ada sistem penyaluran petrol berada dalam keadaan baik. selain daya enjinnya berkurangan. sedangkan dalam banyak keadaan. Biasanya kerosakan sebegini terjadi kepada enjin yang sudah tua atau gasket kepala selinder bocor. sejak kebelakangan ini pada gear ketiga kereta seolah-olah merangkak dan akhirnya terpaksa menukar kepada gear kedua dengan enjin yang mengaum kuat. minyak pelincir akan dialirkan ke semua bahagian enjin. mungkin ada masalah lain yang perlu diteliti. Ini penting bagi memastikan enjin dalam keadaan panas. Jika enjin terus dibebani sebelum dipanaskan. Punca enjin mengaum tetapi tidak bergerak lancar SETELAH beberapa tahun menggunakan kereta yang sama. cekam atau brek yang bergesel menjadi puncanya. dalam keadaan biasa kereta dapat bergerak menaiki bukit dengan menggunakan gear ketiga. Cekam rosak atau brek yang bergesel menyebabkan keupayaan enjin tidak dapat disalurkan dengan baik sehingga menyebabkan gejala yang sama dengan keadaan enjin tidak mengeluarkan daya penuh. Keadaan sebegini biasanya mudah dirasai ketika mendaki bukit. pembrekan dan pembelokan dengan tiba-tiba. Masalah enjin tidak menghasilkan daya penuh juga terjadi apabila enjin terlalu panas. Justeru. Enjin dikira sudah cukup panas apabila jarum suhu air pendingin naik sedikit. Malah. kerosakan cekam (clutch). Ada ketikanya anda berasa enjin kereta sudah mengaum tetapi kereta tidak meluncur laju. tidak kira gear manual atau automatik. . sehingga keupayaan enjin akan berkurangan. Enjin yang selalu berada dalam keadaan terlalu panas akan cepat rosak. bukalah penutup pengagih dan periksalah suis-suis penutup arus. Sebaik-baiknya setelah enjin dihidupkan.000 kilometer Pastikan enjin panas sebelum mulakan perjalanan AMALAN hidupkan enjin kereta dan terus jalan adalah tidak baik. Apabila nyalaan elektrik yang terjadi terlalu lemah atau tidak teratur. Jika dibiarkan dalam keadaan itu terlalu lama.

Peralatan lain yang diperlukan ialah jack atau bicu untuk mengangkat bahagian kereta bagi memudahkan anda memutarkan skru pada kotak minyak pelincir.000 hingga 8. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. minyak itu perlu diganti baru dengan segera untuk mengelakkan kerosakan pada bahagian enjin. Selain itu. perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Jika keadaan itu berlaku anda tidak perlu bimbang dan tukarlah minyak berkenaan bagi melancarkan perjalanan kenderaan anda. adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya yang tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan.Fungsi minyak pelincir sejukkan geseran silinder MINYAK pelincir atau lazim disebut minyak hitam (walaupun tidak berwarna hitam) cukup penting bagi membolehkan enjin berfungsi dan kereta boleh bergerak dengan lancar. Oleh itu. minyak pelincir akan bercampur komponen kekotoran bahan bakar yang perlu dihapuskan ketika minyak pelincir itu disalurkan ke luar. karbon dan kerak yang terjadi hasil pembakaran dalam bahagian berkenaan. eloklah dihidupkan enjin itu untuk beberapa minit terlebih dulu. Jadi. ia juga bertujuan menyejukkan geseran kepada silinder dengan mengasingkan udara panas ke bahagian lain. di samping mencairkan sebarang pemejalan minyak. Ia perlu ditukar pada setiap 5. apabila sudah kotor. ia boleh dilakukan pada 1. minyak pelincir ditukar setiap kira-kira 5. Masalah itu berlaku mungkin akibat proses penyesuaian bahagian terbabit menyebabkan berlaku kehausan sehingga minyak pelincir akan mengandungi serbuk logam. Oleh kerana terlalu lama minyak pelincir itu digunakan. Jadi. Jika enjin kereta tidak cukup panas ketika anda bercadang menukar minyak pelincir. Anda juga disyorkan supaya mengeluarkan minyak pelincir lama untuk diganti ketika enjin masih panas. proses penggantian minyak berkenaan terjadi dalam tempoh singkat menyebabkan ia menjadi hitam dan kotor lebih cepat berbanding dalam keadaan biasa.000 kilometer atau enam bulan atau mana-mana yang terawal bergantung kepada jenis model kenderaan. Selain menggerakkan komponen dalam enjin seperti omboh dan bebola besi. Ini kerana pada masa itu. ia turut membawa kotoran yang ada di dalamnya dan membersihkan bahagian berkenaan.000 kilometer mengikut jenis dan grednya. ia akan menjadi kotor akibat bahan bakar dalam enjin termasuk percampuran dengan air. Sehubungan itu. Cara Terbaik Jimatkan Petrol Pengguna kenderaan bermotor akan berusaha mengurangkan kadar penggunaan bahan bakar ke tahap paling rendah. sesetengah pemilik kereta lebih gemar menukarkan minyak pelincir sendiri kerana ia mudah dilakukan dengan menggunakan beberapa alat asas seperti pemutar skru dan bekas untuk mengisi minyak pelincir lama. Apabila keadaan itu berlaku. Penggunaan minyak pelincir juga mengelakkan komponen enjin berkarat selain memendapkan bahan bakar. Adalah lebih baik jika minyak hitam dikeluarkan sehingga titisan terakhir.000 kilometer pertama seperti yang disyorkan oleh pengeluar dan pengedar. Sementara itu. Keadaan itu mungkin berpunca daripada beberapa faktor terutama bagi enjin yang masih baru atau bahagian enjin yang baru diganti seperti dinding silinder atau omboh. periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak terdapat di pasaran. Lazimnya.000 atau 10. pemilik kenderaan perlulah membaca buku panduan yang disediakan oleh syarikat pengeluar kereta cara menjaga ketahanan enjin kereta. keadaan itu mungkin tidak berpunca daripada minyak. Bagaimanapun. . Ini kerana minyak pelincir berfungsi bagi membersihkan permukaan dinding silinder daripada oksida. sekiranya sebelum ini anda sudah menukar minyak pelincir tetapi apabila diperiksa kelihatan kotor. Keadaan ini perlu kerana penggunaan bahan api paling minimum dapat menjimatkan perbelanjaan petrol. bagi kereta baru yang kali pertama menukar minyak hitam. Namun. Cara terbaik menjimatkan petrol dan mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin.

ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus. biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut: 1: Menghidupkan enjin dengan menolak kenderaan bagi kereta manual. menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya. Meskipun bateri dalam keadaan lemah. Jika kebocoran pada tangki. tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan Sehubungan itu. Ini kerana anda perlu kerap menukar gear jika menggunakan jalan kurang elok. Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Oleh itu kenderaan anda perlu dibawa ke bengkel untuk pemeriksaan. Kegelisahan bertambah ketara apabila masalah itu berlaku ketika anda terburu-buru untuk ke pejabat. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. Teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus. Tip • Apabila di tempat meletak kenderaan terdapat bekas titisan minyak atau tercium bau petrol sebaiknya anda perlu memeriksa sama ada terdapat kebocoran pada tangki atau tidak. Apabila enjin berada dalam keadaan tidak baik atau apabila ekzosnya tersumbat maka penggunaan petrol akan menjadi berlebihan. Penggunaan petrol akan berlebihan apabila kenderaan anda sering dimati dan dihidupkan. Oleh itu. • • . mungkin terdapat banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Ada sebab mengapa enjin jika tidak dapat dihidupkan walau pun kunci sudah diputar ke arah ‘start’. anda perlu membersihkannya. ia menyebabkan kemasukan udara ke silinder berkurangan sedangkan penggunaan akan melebihi daripada biasa. hospital atau memenuhi temu janji. anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa. apabila anda melakukan pelarasan enjin.Antaranya. jangan sekali-kali memasang karier sekiranya anda tidak bercadang membawa barang berlebihan atas bumbung kereta. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar. Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. anda perlu perhatikan dalam but kereta anda. Apabila penapis udara tersumbat. bawa kereta ke bengkel untuk diperbaiki atau jika berlaku kebocoran pada sambungan paip petrol. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut. anda perlu mengetatkan sambungan menggunakan spana. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. Di samping itu. Cara menghidupkan kereta apabila bateri lemah Pemilik kereta akan berasa gelabah apabila keretanya tidak boleh dihidupkan kerana bateri lemah atau ada masalah lain pada enjin. Harus diingatkan. Jangan mengambil jalan singkat ke sesuatu destinasi jika jalan lebih jauh satu atau dua kilometer dipastikan lebih elok. Ia pasti menambah beban enjin. Oleh itu anda perlu memeriksa elemen penapis udara dan jika ia kotor.

Bila keadaan itu terjadi. Kejadian itu bukan kali pertama terjadi. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama. Dan dalam keadaan lain pula. enjin sukar dihidupkan kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak. Ketika suis kontak starter diputar. pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. prosedur kedua-dua teknik itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik. Meskipun demikian. Apabila enjin sudah dapat berfungsi. perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki. keluarkan minyak daripada karburator. antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter. Justeru. enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. Jika melimpah pula (karburator basah). kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya. . adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup. maka lepaskan pedal. Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi. pengeluar tayar utama di negara ini sentiasa menyediakan tips keselamatan tayar kepada pemandu. maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. Pijak pedal petrol sepenuhnya. sedangkan karburetor tetap melimpah. lazimnya motor starter berfungsi tetapi ada ketikanya gandar enjin tidak berputar. Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. Biasanya. Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar. Tayar memainkan peranan penting ketika membrek dan mesti tahan lasak untuk menangani tekanan itu serta permukaan jalan yang ada kalanya tidak rata. enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. bawalah ke mekanik anda untuk dibaiki.Pertama. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi. ketika suis kontak starter diputar. Kedegilan dan kecuaian menjaga dan menukar tayar yang tidak berbunga boleh mengundang masalah di jalan raya. Apapun. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. Menggunakan prosedur yang sama. 2: Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang. Dalam hal ini. bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak. ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi. motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar. apabila proses mampatan dapat berjalan lancar. Tayar juga mesti memberi keselesaan ketika mengambil selekoh dan kawalan stereng dalam apa juga keadaan. Tips menjaga keselamatan tayar SELAIN enjin dan brek. kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. tayar adalah antara komponen terpenting dalam sesebuah kenderaan. Apabila kenderaan sudah berjalan cukup cepat. jalankan motor starter. Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik. ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan. Dalam keadaan itu. nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. Lazimnya. tetapi enjin tidak dapat berfungsi. maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. gigi motor starter atau roda daya rosak. mungkin kerana tersekat habuk.

Langkah pertama ialah dengan mencabut kabel bateri kenderaan. · Jangan pasang tayar yang sudah digunakan sesuka hati melainkan anda tahu sejarahnya. terjejas akibat kesan membrek dan kurang sensitif dari segi cengkaman. kenderaan mungkin terbabas dan menyukarkan kawalan pemandu.pastinya mereka terpaksa meninggalkan kenderaan dalam tempoh waktu yang lama di garaj. Isi penuh tangki bahan bakar jika anda menyimpan kenderaan lebih dari satu tahun. jika ditinggalkan terlalu lama bateri kenderaan boleh menjadi lemah. Tayar begini mudah tergelincir. . kawalan dan ekonomi. membrek secara mengejut dan mengambil selekoh secara berbahaya. anda juga perlu mengeringkan semua sistem pendingin untuk mengelakkan karat berlaku pada bahagian itu.Berikut adalah antara beberapa panduan berguna: · Segera tukar tayar jika bunganya sudah haus. Pada kelajuan tinggi. penjajaran dan pusingan tayar. Selain itu ikuti beberapa langkah yang harus dilakukan. Sebelum anda menyimpan kenderaan. Ia bermakna. kerosakan disebabkan air dan pembentukan karat. Ada beberapa teknik untuk menyimpan kereta dalam jangka waktu yang lama samaada dalam masa enam bulan hinggalah bertahun-tahun lamanya tanpa mengurangkan prestasinya. Tukar atau perbaikinya secepat mungkin. Membrek dengan mengejut boleh menyebabkan tayar tergelincir. Biasakan memeriksa tekanan. Ia bertujuan mengatasi masaalah wap.tetapi sebagai koleksi yang sangat disayangi. Periksa tekanan tayar sekurangkurangnya dua kali sebulan. Dalam keadaan jalan basah. Titiskan minyak injin baru keselinder untuk memberi lapisan perlindungan kepada selinder berkenaan. · Jangan biarkan tayar lebih muatan. · Pastikan tayar gantian sentiasa dalam keadaan baik dan boleh digunakan serta memiliki tekanan angin mencukupi.Malah bagi mereka yang sering berurusan diluar negara. keselesaan. Jika anda berhadapan situasi demikian letakkan kenderaan di garaj yang kering dan dingin. Pengeluar juga menekankan keutamaan mengekalkan tekanan tayar. gantikan minyak injin dan penapisnya. · Jangan memandu dalam keadaan tayar rosak. Elakkan tabiat buruk ketika memandu seperti memandu terlalu laju. Jika kenderaan ditinggalkan tanpa dihidupkan dalam tempoh yang lama ia boleh menjejaskan prestasi kenderaan atau sukar dihidupkan. · Segera baiki tayar tidak normal. Carta berat dan tekanan angin biasanya terpapar di tempat mengisi angin di mana-mana stesen minyak. · Pemilihan tayar memang penting untuk keselamatan. Mustahil dapat membuka skru tayar dengan pembuka tayar biasa sekiranya ia terlalu diketatkan dengan mesin pembuka tayar udara. Ia juga untuk mencegah masaalah akibat cairan penyejuk ataupun hubungan dengan aluminium. Ia untuk mematikan arus bateri kenderaan. · Jangan gabungkan tayar dengan jejari dan tayar tanpa jejari. keadaan itu menyebabkan gangguan kestabilan kenderaan yang mengakibatkan hilang kawalan serta kecederaan serius. · Sentiasa pastikan skru tayar dipasang dengan betul dan tidak terlalu ketat. anda bertuah sekiranya kakak anda menghadiahkan satu set tayar kerana beliau ingin membeli tayar baru. Tayar hanya mampu menampung muatan maksimum jika ia memiliki tekanan angin maksimum. ketika tayar dalam keadaan sejuk. Cara Menyimpan Kereta Dalam Jangkamasa Lama Bagi sebahagian orang kereta bukan sekadar alat pengangkutan.

Untuk memudahkan cucian. Pada dasarnya. Bagaimanapun. Selimutkan kereta anda dengan kain. Pastikan bahan pengilat diletakkan pada kain bersih. jika basuh sendiri. Yang penting ialah mencuci kereta dengan kerap kerana ia boleh menghindarkan kesan pencemaran. Pemilihan bahan pencuci yang tidak tepat boleh menyebabkan risiko karat kepada kereta. Tetapi. bagi mereka yang mengambil berat terhadap kereta dan rajin membasuh sendiri. kereta hendaklah dicuci sekali dalam masa dua atau tiga minggu. Malah. sekali gus mengelakkan badan kereta daripada terlekat habuk. Selepas itu gosokkan secara sama rata pada permukaan kereta. gantikan dengan yang baru. Sebaik-baiknya anda melakukan gosokan dengan gerakan bulatan. Untuk mengelakkan kerosakan pada penyerap hentak kenderaan. selain berpuas hati. Bagaimana pun. Anda dinasihatkan supaya jangan sekali-kali menggunakan sabun atau serbuk pencuci pakaian untuk mencuci kereta kerana bahan pencuci itu mengandungi garam yang boleh menyebabkan karat. tual keempat-empat rodanya untuk merehatkan tayar. Jika usia penyejuk sudah satu setengah tahun. Teknik mengilat kereta juga harus dipelajari bagi memastikan penggunaan bahan itu selaras dengan harganya. tiada rahsia atau alat tertentu yang boleh menghindari cat kereta daripada cepat pudar dan luntur. ada pemilik kereta yang menggunakan bahan pengilat selepas mencuci untuk menjadikan cat kereta lebih berkilat. lecah. Panduan paling penting ialah jangan sekali-kali menggunakan bahan pengilat di bawah pancaran . embun dan pencemaran alam sekitar adalah faktor semula jadi yang menyebabkan kereta anda kotor dan tidak berseri. Apabila mencuci kereta.Jangan sesekali mengeringkan penyejuk radiotor. walaupun sudah berusia lima hingga 10 tahun. bahan cucian yang digunakan juga perlu dipilih dengan berhati-hati. Ia berkaitan dengan kepekaan anda. Isi penuh minyak brek. sama seperti anda menjaga kesihatan tubuh badan. kerja itu adalah satu senaman. bearing dan komponen penyerap hentak yang lain. hujan. usaha anda pasti tidak sia-sia kerana kereta yang sentiasa bersih dan berkilat mempunyai nilai pasaran tinggi apabila dijual semula. Anda perlu menyiram kenderaan dengan air yang banyak bagi menghilangkan buih sebelum dikeringkan dengan kain bersih. anda perlu memilih bahan pengilat yang sesuai dengan kereta anda. jangan lupa membuka sedikit cermin tingkap untuk memberikan ruang udara keluar masuk. terutama yang boleh menyebabkan karat. Sebenarnya. Minyak yang sudah lama akan merosakkan komponen logam. Sesetengah pemilik kereta memang malas atau tidak ada masa untuk membasuh kereta. Tukar jika ia melebihi dua tahun. Bahan pengilat mampu menghapuskan kekotoran yang melekat pada badan kereta. gunakanlah kain lembut atau span. Selain menggunakan sabun. warna kereta anda akan sentiasa menawan. Mereka sanggup mengeluarkan wang RM5 hingga RM10 sebagai upah mencuci keretanya. Anda perlu menunggu beberapa minit sehingga bahan pengilat yang melekat pada bahagian yang disapukan itu bertukar warna keputihan sebelum ia digosok untuk kali kedua. sama ada menggunakan cat biasa atau metalik. Berdasarkan maklumat berkenaan ia mambantu anda untuk mengatasi masaalah terhadap kenderaan apabila ditinggalkan untuk suatu tempoh yang lama. Cara mengekalkan kilauan kereta Kesan pancaran matahari.

Apabila enjin kereta anda terlalu panas. Selepas itu. enjin panas juga berpunca daripada paip radiator tersumbat. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa salah satu daripada punca yang dinyatakan tadi. Beberapa bahagian dalam terutama besi atau bingkai tingkap.matahari terik kerana ia menimbulkan hasil yang kurang memuaskan. . Selalunya. terbakar dan seterusnya meletup. periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran di bahagian itu. Enjin yang terlalu panas boleh mengundang bahaya sekiranya lewat bertindak kerana ia boleh menyebabkan kenderaan anda berasap. Bagaimanapun. Selain itu. termasuk enjin. Bahan yang bermutu rendah mempunyai kesan sampingan seperti merosakkan warna serta menyebabkan permukaan bercalar. Isikan air ke dalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. Mereka sering kali meninggalkan bahagian dalam kereta yang turut mencerminkan kebersihan sesebuah kereta. anda dinasihatkan supaya sentiasa berhati-hati jika mahu membersihkan bahagian enjin kerana cukup sensitif dengan air terutama akibat pancutan air yang kuat. matikan enjin. Jika anda membiarkannya. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Selepas itu periksa tali kipas. Salah satu sebab ialah kekurangan air dalam radiator yang menyebabkan enjin panas. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. Langkah pertama. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar daripada radiator. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. pemilik kereta hanya menumpukan perhatian terhadap penjagaan bahagian luaran kereta. Dalam keadaan itu. Bahagian ini juga perlu dibersihkan kerana sesiku pada tetingkat dan tepi pintu selalunya menjadi perangkap air dan habuk. lama kelamaan ia boleh meninggalkan kesan karat yang teruk. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada kipas dan termostat sistem penyejuk. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip-sirip radiator dengan jumlah yang banyak. Malah. Pembersihan optimum pastinya merangkumi seluruh komponen dalaman dan luaran kereta. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Tidak dapat dinafikan ramai pengguna tertipu membeli bahan pengilat dan syampu pencuci yang berkualiti rendah. Anda tidak harus panik. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. Kurang air dalam radiator punca enjin panas Apabila anda melihat kereta berasap atau terbakar di tepi jalan. kerosakan pada sistem saluran petrol. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. turut mempunyai bahagian yang bercat. tepi lantai dan rangka pintu. masalah cekam. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. sistem penyalaan kurang tepat. sebaliknya memberhentikan kereta dan cuba lakukan pemeriksaan sendiri terlebih dulu. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. berhentilah di tepi jalan dengan tempat teduh. ekzos tersumbat. Air dalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. tentu ada sesuatu yang tidak kena pada enjin kereta berkenaan.

Perkara ini sangat penting bagi menjamin gear box anda sentiasa bergerak lancar dan dalam keadaan "normal operating temperature" sepanjang masa. setiap 40. Perkara yang diperiksa pada service pertama termasuk menukar semua jenis minyak pada kereta termasuk minyak gear box. Setiap kali service kereta. Saya cadangkan setiap dua kali tukar minyak gear box. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali. Sekiranya ada kebocoran. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. Untuk membaikinya. Pastikan ia berada melebihi paras minima. gunakan kawat sebagai ganti. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah.000 atau 50. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa ke bengkel berhampiran. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air.Bagi yang membeli kereta secondhand. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Bagi auto. Service pertama adalah check up terakhir yang sepatutnya dibuat pada semua kereta oleh pengeluar kereta.000 km. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. kita perlu hantar kereta untuk service pertama. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Sekiranya.Pertamanya. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. Jika ada kebocoran.000 km. ada dinyatakan apabila millage kereta kita mencecah 1. apa yang perlu dibuat. masukkan sedikit gear treatment. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. ia boleh menjadi panas. membuka bonet. Jangan abaikan service pertama ini kerana pada masa ini minyak enjin dan minyak gear box yang mengandungi lebihan besi atau habuk besi di dalam enjin akan dibuang bagi mengelakkan enjin dan gear box terhakis.000 atau 20. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan mengganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. JANGAN MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK GEAR KURANG DARI . Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira 10 minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. semua peralatan adalah baru termasuk gear box. Dan jika kita perhatikan. Tips penjagaan gear box Kali ini saya kongsikan pengetahuan saya mengenai cara penjagaan gearbox manual dan auto. setiap 15.000 km tukar minyak gear box anda. Apabila kita membeli kereta baru. keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat dan perkuatkan dengan kawat. tukar minyak gear box sebaik sahaja anda membeli kereta tersebut dan rekodkan bacaan millage kereta anda. minta mekanik memeriksa sekali paras minyak gear box kereta anda. buka tutup radiator dulu dan ketukannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain.Bagi manual. tukar minyak gear box anda. Bagaimanapun millage yang perlu bagi menukar minyak gear box bergantung kepada kereta dan jenis gear box (ikut panduan dalam manual kereta).

Sistem penyejukkan air dapat menghalang injin menjadi terlalu panas kerana air digunakan untuk menyejukkan bahagian injin dan kemudian melalui radiator. Minta bantuan mekanik untuk mengenalpasti kelajuan maksimum gearbox kereta anda dan jangan memandu melebihi kelajuan maksimum ini. Cuma periksa paras minyak gear box dengan lebih kerap dan pastikan ianya sentiasa cukup. air akan disejukkan sebelum masuk kembali ke dalam injin. Bagi kereta semi auto.5 . gear box anda tidak rosak. Bagi kereta auto. jangan panik. 2 dan 3. Jangan paksa sekiranya gear tak masuk sebaliknya cuba lepaskan handbrek dahulu (terutama kancil). akhir sekali. Bagi kereta manual. steptronik. Bagi pemanduan biasa. Semasa berada di lampu traffic. pastikan jangan usik apa-apa wayar yang bersambung dengan gear box apabila upgrade sistem bunyi. triptronik.Sekiranya terdapat lelehan atau kebocoran minyak atau minyak keluar dari gearbox anda. Paras gear ini hanya untuk kegunaan kelajuan rendah (bergantung pada jenis kereta). alarm atau apa-apa pengubahsuaian. semasa memandu jangan sekali-kali meletakkan kaki anda di atas pedal clutch. Kelemahan dan kebaikan sistem penyejukkan air adalah seperti berikut : 1. Penukaran gear dari tinggi ke rendah juga mesti mengikut kelajuan yang disarankan oleh pengeluar. JANGAN SEKALI-KALI MENUKAR JENIS MINYAK GEAR BOX KECUALI MENDAPAT NASIHAT DARIPADA PENGELUAR. gunakan cuma D dan bila memotong. Tips penjagaan radiator Berjumpa lagi dengan satu lagi tips yang dapat menjimatkan kos penyelengaraan kereta iaitu penjagaan radiator. kemungkinan cuma oil seal gear box sudah 'mati'.kerana kalau gear box rosak. pastikan anda faham kegunaan semua paras gear iaitu P. In boleh memendekkan jangka hayat clutch plate nada dan merosakkan gigi gear kereta anda. Tetapi injin yang menggunakan sistem penyejukkan udara akan menghadapi masalah overheating apabila kereta tidak bergerak dalam satu jangkamasa yang . D. 1. Bayangkan pada kelajuan melebihi 100 km/j kita turunkan gear ke gear 4 atau 3.kancil). Gear 2. Dengan cara ini dalam keadaan berhenti pun injin dapat dihidupkan pada jangkamasa yang lama tanpa menghadapi masalah overheating. JANGAN CUBA LAKUKAN 'SPIN WHEEL'.Setiap kali kita menukar clutch plate. naturalkan gear dan tarik handbrek. Jangan gunakan overdrive button pada kelajuan melebihi 100 km/j kerana fungsi overdrive button adalah seperti kita menurunkan gear dari gear 5 ke gear 4 apabila memotong dan tetap pada gear 4 sehingga kita offkan overdrive button. tukar juga oil seal walaupun ianya tidak bocor kerana jangkahayat oil seal dalam gearbox biasanya sama dengan jangkahayat clutch plate. Penggunaan minyak gearbox yang direkomenkan oleh pengeluar adalah sangat mustahak. kita mungkin dapat mengutip segala gear dan skru bertaburan di atas jalan. sekiranya anda menggunakan kereta auto buatan Eropah atau bukan Jepun. Dan cuba 'belai' dan 'memandu dengan lemah lembut'. kos membaiki purata RM2000 dan untuk menukar gear box RM7000 (kedai potong) atau RM12000 (recon dan disahkan EON)(kecuali Perdana V6 = RM 22000). R. 3 dan L adalah untuk kegunaan mendaki iaitu apabila kereta kita tidak dapat mendaki cerun yang curam. L. Namun begitu terdapat juga kereta yang tidak mempunyai radiator kerana ia menggunakan sistem penyejukkan udara seperti VW atau volkswagon. anda perlu menerima hakikat yang kereta anda tidak boleh dipandu secara aggresive. Radiator merupakan komponen sampingan terpenting dalam sesebuah kereta yang menggunakan sistem penyejukkan air. Sekiranya kerata anda tidak mempunyai overdrive button (wira 1. Kalau kita tak bernasib baik.3. Jangan biar enjin melahu dalam keadaan bergear. gunakan "overdrive button".6 mempunyai overdrive button dan tidak pada wira 1. Laraskan paras clutch supaya berada dalam keadaan yang sesuai dengan panjang kaki anda (minta bantuan mekanik).PARAS MINIMA BAGI MENGELAK KEROSAKKAN GIGI GEAR.

RM1500 bergantung kepada teruknya kerosakan. Penggunaan coolant boleh memendekkan jangkahayat pam air dan termostat dan juga boleh menyebabkan radiator tersumbat. atau termostat tidak berfungsi. kemudian hidupkan injin. 9. 2. 2. air di dalam radiator tidak akan mendidih. ambil tindakan segera dengan menukar radiator (samada baru atau secondhand (kedai potong) kerana jika kita biarkan. Biar injin melahu dan air mengalir keluar sehingga air yang keluar daripada radiator tidak lagi berkarat atau berwarna teh susu atau milo. buka kunci hos dibahagian bawah radiator (kunci ini biasanya diperbuat daripada plastik) dan penutup radiator dan biarkan air mengalir sehingga tiada lagi air mengalir daripada radiator. selepas beberapa ketika. Pemilik perlu juga mengetahui beberapa panduan untuk mengelak masaalah lain timbul terhadap kenderaan. 8. overheating boleh berlaku. 6.lama kerana ia memerlukan udara yang bergerak untuk menyejukkan injin. Perkara ini perlu dilakukan setiap tiga bulan atau lebih kerap bagi mengelakkan radiator tersumbat atau sistem aliran air di dalam injin tersumbat dengan karat air atau karat besi. Sepatutnya. Hidupkan injin tanpa menutup penutup radiator. Saya akan cuba dapatkan alamat kedai tersebut dan akan emailkan kemudian. Semua yang diterangkan di atas adalah berdasarkan pengalaman saya dan yang telah diceritakan kepada saya. tunggu sekejap sehingga air mula keluar daripada radiator. Sekiranya radiator bocor. Harga upah dalam sekitar RM35-RM50. terdapat kedai yang boleh membersihkan radiator tanpa perlu menanggalkan radiator dengan menggunakan mesin khas. Sistem penyejukkan air tidaklah terlalu lasak seperti sistem penyejukkan udara. pasangkan kembali kunci hos di bahagaian bawah radiator dan isikan radiator dengan air pili tanpa menggunakan coolant sehingga penuh. Buka air daripada pili (mesti dengan kadar aliran yang sederhana kuat) dan masukkan ke dalam radiator. Alat berkenaan yang tidak diganti dalam jangka waktu lama boleh mengakibatkan kerosakan . Sekiranya radiator tersumbat. Panduan ini memberikan beberapa pendedahan kepada pemilik kenderaan dalam memilih jenis dan kualiti penapis minyak yang sesuai ketika menukar minyak injin. Penggantian Penapis Minyak Injin Setiap 10. Kalau mendidih. kemungkinan overheating boleh berlaku dan kos mewmbaiki overheating ialah disekitar RM1000 . 4. Penapis berfungsi menjaga kualiti minyak supaya sentiasa bersih dan ditapis menerusi bahagian didalamnya.000 KM Menyelenggarakan kenderaan tidak hanya dengan terus menghantar kenderaan ke bengkel sahaja. Matikan injin. 5. suhu injin tidak lagi menjadi normal dan mungkin akan naik sedikit dan besar kemungkinan. saya nasihatkan. ini bermakna terdapat non function di bahagian tertentu sistem penyejukkan. Kos penukaran radiator secondhand(kedai potong) kurang dari RM200. 7. 3. Mungkin radiator tersumbat. Jika ini berlaku. apabila injin panas. Ia memerlukan penyelengaraan dari masa ke semasa dan sebaliknya untuk sistem penyejukkan udara. Berjumpa lagi dilain tips untuk kereta. Cara penyelenggaraan radiator: Setiap 3 bulan: 1.

Jika setiap 1. Cat baru mungkin menyebabkan sebarang kecacatan kereta itu tidak dapat dilihat. pemilik kenderaan disarankan menggantikan penapis minyak setiap 10. Bateri juga mesti berkeadaan sempurna dan bersih. Kemudian duduk ditempat duduk kereta itu dan cuba rasakan keselesaannya. Pastikan ia tidak rosak atau tidak ditukarkan dengan yang baru. Kereta yang anda pilih mestilah sesuai dan selesa untuk anda. Periksa pintu.000km. perhatikan adakah berlaku kebocoran minyak injin disekitar penapis minyak atau tidak. Perhatikan kereta anda. Sebelum memasang penapis minyak. Lihat kebawah kereta untuk menentukan samada terdapat sebarang kebocoran cecair.injin dan menyebabkan masaalah sistem kerja komponen injin. Bagaimanapun sebelum menggantikannya anda perlu memerhati beberapa perkara berikut: Gunakan penapis minyak yang asli. Berdasarkan maklumat itu. Lihat sepanjang sisi kereta dari jarak 30 kaki untuk memastikan tayar depan dan tayar belakang selari. Tetapi jangan terburu-buru untuk membuat keputusan. Periksa Odometer untuk melihat hitungan batunya. Selain itu penapis tiruan atau jenama murah menggunakan kertas bermutu rendah yang tidak tahan lama untuk menapis kotoran. tetapi tidak semestinya sampai berkilat. Sebelum berhadapan dengan masaalah yang lebih buruk terhadap kenderaan.000km. Gunakan alat ujian tekanan untuk mengesan kerosakan berkenaan. Berhati-hati Membeli Kereta Terpakai Ujian Visual: Mungkin anda sudahpun menemui kereta yang anda hajati dan membuat keputusan untuk membelinya. Enjin kereta itu sepatutnya bersih. Untuk mengetahuinya perhatikan dibawah salut getah disekeliling pintu. Bagi kereta yang baik tidak ada sebarang kebocoran pada sebarang masa kecuali akibat pemelowapan penyaman udara yang digunakan ketika hari panas. Jangan gunakan penapis minyak tiruan kerana dikhuatiri bahagian dalaman mengandungu benda yang boleh merosakkan kompenen penapis. Kemudian setelah injin dihidupkan. pemilik kenderaan wajar mengambil langkah perlu dan memerhati jenis penapis standard yang dipasang untuk mengelakkan kenderaan dipasang dengan penapis yang rendah mutunya. Mula-mula perhatikan sebarang kecacatan atau kesan remuk yang mungkin menunjukkan kereta itu pernah terlibat dalam kemalangan jalanraya pada masa-masa lalu. Steringnya mestilah hanya dapat digerakkan dalam jarak 2 inci pada keadaan biasa dan tidak ada sebarang bunyi apabila memusingnya. pastikan semua bahagian dalamnya sentiasa bersih dari kotoran terutama permukaan penapis. ia mungkin menandakan ada sesuatu yang tidak normal pada injin. Angkat penutup depan (atau belakang) untuk melihat enjinnya. Contohnya gegelang piston yang telah haus. Pastikan bahagian itu sudah dibuka ketika penapis hendak dipasang. Anda perlu memeriksa kereta itu dengan teliti terlebih dahulu. penutup depan dan belakang samada dapat dibuka dan ditutup dengan baik tanpa sebarang bunyi yang tidak menyenangkan. Keluarkan dipstick dan pastikan minyak juga berkeadaan bersih dan tipis. Pastikan samada kereta itu telah dicat semula atau tidak. Jika tidak anda boleh meminta ejennya menukar kepada yang baru. kereta anda perlu menambag minyak injin. Perhatikan bahagian atas penapis minyak yang terdapat kertas pelindung. . Ketika menggantikan penapis minyak biasanya ia diimbangi dengan minyak yang lebih dari biasa.

Kereta itu juga mesti berhenti dalam keadaan lurus. Ia mestilah bersih tanpa ada bau terbakar Uji Pandu Jurujual mungkin cuba menyakinkan anda bahawa membuat uji pandu dalam jarak yang dekat seperti disekitar sebuah bangunan sudah memadai. Jangan beli kereta itu kecuali anda diberi jaminan bahawa masalah itu akan dibaiki. Pastikan anda diberi jaminan bahawa masalah ini akan dibaiki. ketepikan saja kereta itu. tekan brek hingga kereta itu betul-betul berhenti. Jangan beli kereta yang terlalu kuat bergegaratau melambung-lambung. jalan berbukit. nyatalah kereta ini mempunyai masalah. Perlahankan kereta itu hingga 7bsj dengan mengenakan brek secara perlahan-lahan. Semua meter pengukur mestilah berfungsi dengan baik terutama meter tekanan minyak dan suhu enjin. Tukar kepada gear undur dan undur pada kelajuan 4bsj. Tingkatkan kelajuan sehingga kira-kira 40 bsj. lampu isyarat. Jalan yang anda rancang untuk dilalui mestilah termasuk jalan kering. Jika stering agak liat. Kemudian tekan brek hingga berhenti. tanpa terpusing kekanan atau kekiri. Kereta itu mungkin mempunyai penyerap hentak spring atau bahagian-bahagian sistem gantungan yang rosak. hon. Kereta mestilah tetap apabila anda melepaskan kaki anda daripada pedal brek. Oleh itu jangan beli kereta itu. Manakala asap hitam bermakna karburatornya tidak sesuai. tukar kepada gear bebas dan pasang brek tangan. Keladaknya sepatutnya berwarna kelabu keputih-putihan. Kereta itu mestilah berhenti dengan cepat tanpa terpusing. Asap putih tidak menandakan kecacatan apa-apa jika enjin dalam keadaan sejuk. Didalam ruang letak kereta yang kosong dan rata. Semua penukaran mestilah lancar tanpa ada sebarang bunyi. Biarkan selama satu atau dua saat sebelum anda menekan pedal minyak. Pandulah kejalanraya yang lengang dan tingkatkan kelajuan hinga 35 bsj. Kemudian pandu kereta itu dijalan lekak-lekuk yang anda pilih. Lihat asap yang keluar dibelakang. jalan yang lengang. tetapi jika enjin telah panas ini bermakna kepala gasket bocor. Cari saja kereta ditempat lain. Kereta itu mestilah bergerak lurus dan tidak terbabas. Setelah enjin dipanaskan. radio dan semua kelengkapan yang ada. lampu. Jika ia terpusing.Periksa penyelaras tempat duduk. Turun hingga ke pertengahan bukit. ini bermakna kereta itu mempunyai transmission yang rosak. Kemudian tekan brek perlahan-lahan tanpa memegang stering. Jika jurujual itu tidak begitu berminat. tukar kepada gear depan dan seterusnya. Asap biru bermakna enjin dioverhaul sepenuhnya. Pandu dalam corak nombor 8 untuk menguji tindak balas stering. Nyatakan kepadanya anda mahu membuat ujian jalanraya terhadap kereta itu. Kereta itu mestilah tidak tersangkutsangkut. Tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 20bsj dan lepaskan tangan dari stering selama beberapa saat. Enjin yang kuat bergegar juga menunjukkan kereta itu tidak begitu baik untuk dibeli. Jika ia berwarna hitam atau berminyak. Ia sepatutnya hidup dengan cepat dan kemudian beransur-ansur perlahan. kunci pintu. Ketika mendaki bukit. matikan sekejap dan cuba anda sapu jari anda kedalam ekzos (pastikan ekzos itu tidak panas). Lakukan ini sebanyak 4 atau 5 kali untuk menguji transmission. Setelah itu balik ke jalanraya biasa. hentikan kereta . Jika kereta itu mempunyai sistem penukaran tangan. Ini tidak benar. penaik cermin tingkap. Setengah-setengahnya mungkin tidak penting bagi anda tetapi ia mungkin dapat menunjukkan kepada anda bagaimana kereta itu dijaga. Pastikan tidak ada sebarang bunyi. Masih didalam ruang letak kereta yang kosong. Ini memerlukan perbelanjaan yang besar. Tingkatkan kelajuan hingga 15 bsj dan kemudian tekan brek secara mengejut (pastikan tiada kereta lain dibelakang anda). Kereta itu juga mestilah menjadi perlahan dalam keadaan lurus. ia mungkin berpunca daripada linkage atau sistem gantungan depan. Hidupkan enjin. Jika tidak jangan beli kereta itu. Hidupkan enjin semula dan periksa minyak didalam transmission automatik. Ini mungkin disebabkan oleh minyak terbakar. jalan lekak-lekok dan ruang letak kereta yang kosong. ia sepatutnya tidak melekat-lekat atau berkertak. tranmission automatinya mestilah bertukar tanpa sebarang bunyi atau tersentak-sentak. Jika hal ini berlaku.

Kemudian perhatikan kebawah kereta samada terdapat titisan minyak atau tidak. 3. dan air baterinya cepat kering. 2. ini bermakna enjin tidak begitu baik dan mungkin memerlukan suatu pembaikian dengan perbelanjaan yang mahal. Sebelum anda membuat pilihan periksa dulu geran kereta itu atau dokumen-dokumen lain. perlulah ia diperbaiki dengan secepat mungkin. Seterusnya bilas dengan air sejuk biasa. Bahan-bahan ini biasanya diakui boleh menguatkan bateri. Sekarang berbalik semula keruang letak kereta. penutupnya hilang. Jangan sesekali tambahkan asid sulfurik kedalam bateri. tapi bila diisi dalam bateri ia akan bercampur dengan air bateri dan seterusnya menjadi cecair asid sulfurik. Bila keadaan ini berlaku. Bawalah kereta itu kestesyen servis. Cara Menjaga Bateri Kereta 1. Peningkatan kelajuan mestilah lancar dan pastikan tiada asap keluar di belakang dan tidak ada sebarang bunyi yang menunjukkan enjin tidak begitu baik. Jangan sampai anda terbeli kereta curi. bocor. Kesan-kesan bocor dapat diketahui jika terdapat disekitar dan bawah bateri berdebu garam putih kehijauan. Bancuhan ini dibubuh atas terminal bateri dan ia akan berbuih. tambah dengan air bateri (distilled water). bersihkan dengan menggunakan bancuhan natrium karbonat (serbuk penaik . Perhatikan sebarang keganjilan yang kelihatan pada kereta itu. Elakkan diri dari menggunakan ubatubat bateri yang terdapat dikedai. kepala longgar dan sebagainya. Jika terdapat kesan debu putih dibahagian terminal. Setelah memasuki ruang letak kereta. Perkara ini pada kebiasaannya dilakukan oleh pekerja stesen pam minyak. kemungkinan kuasa yang disalurkan kepada bateri itu terlalu tinggi. Air sejuk yang bersih boleh juga digunakan. Kuatkan ikatan kepala bateri jika perlu dengan rapi. Angkat penutup enjin dan periksa enjin sekali lagi untuk melihat sebarang kebocoran. isi air itu sehingga bahagian hitam didalam bateri sahaja yang ditenggelami air. 4.baking powder) dengan sukatan satu sudu teh serbuk dalam satu cawan air. samada bunyinya atau kawalannya. Mekanik itu mungkin dapat meneliti beberapa kerosakan yang anda sendiri tidak nampak serta memastikan samada kerosakan yang anda kesan itu benar-benar serius atau tidak. Kuatkan kuasa bateri menggunakan battery charger jika perlu. Untuk panduan anda. Jika pecutan (peningkatan kelajuan) mengambil masa lebih 15 saat. Akhirnya baik juga jika anda membawa kereta itu kepada seorang mekanik. Periksa paras air bateri sekurang-kurangnya seminggu sekali. . Mereka juga boleh membuat ujian tekanan terhadap enjin untuk memeriksa ring atau injap. tapi sebenarnya perbuatan ini sia-sia sahaja. untuk mengelakkan kerosakan teruk pada bateri. Periksa bateri jika terdapat tanda-tanda kerosakan seperti retak. karat. Jika airnya kurang. Walau bagaimanapun jangan bubuh airnya berlebihan dari paras yang ditentukan sebab ini akan menyebabkan air bateri itu melimpah dan mungkin menyebabkan kerosakan selanjutnya kepada bahagian-bahagian besi. Jadi elakkan asid ini dari terkena pakaian atau kulit anda. Buihbuih ini akan berhenti bila ia sudah bersih. Sekiranya terdapat kesan kesan debu garam putih dikedua-dua terminal bateri. Air bateri yang dijual dikedai adalah dari jenis air sulingan (distilled water). Suruh jurujual memandu kereta tersebut melintasi ruang-ruang itu dan kemudian berpatah balik kearah anda. biarkan enjin selama beberapa minit. Nombor enjin dan lain-lain mestilah betul.anda perhatikan kebelakang sebelum meneruskan perjalanan semula dan tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 55 bsj.

tuil injap. Ini mengakibatkan bahagian-bahagian itu terhakis atau berkarat. Pertama sekali. Anda juga perlu seorang rakan yang berkereta dan mempunyai bateri yang baik. lengan hayun dan hujung injap. Tetapi. Minyak Enjin : Apa Yang Harus Diketahui Ramai diantara kita suka memandu. Tetapi tidak ramai pula yang mengambil berat dalam memilih minyak pelincir bagi keretanya. . KETIGA. pusingkan kunci kereta kepada 'ON'. enjin ialah jantung kereta dan ia hanya dapat memberikan prestasi dan ketahanan yang anda harapkan sekiranya dijaga dengan baik. Kejadian ini bagaimanapun dapat dikurangkan sekiranya ada pelinciran yang kerap. Pelinciran yang kerap: Minyak pelincir mengalir turun ke takungan dibahagian bawah enjin apabila kereta tidak digunakan pada sebelah malam. Apabila enjin yang panas menjadi sejuk. Akhir sekali. dan omboh. sebahagian dari wap itu menjadi tebal dan campur dengan gas untuk menjadi asid yang menghakis disekeliling lingkaran (enjin). minyak pelincir mestilah cukup kukuh untuk menjadikan dirinya sebagai selaput untuk melindungi karburetor. Sedangkan. PERTAMA sekali. Untuk perhatian anda. hidupkan kereta anda seperti biasa. Anda memerlukan minyak pelincir yang seimbang dan mempunyai campuran bergetah yang betul untuk menjaga pelinciran enjin dalam keadaan yang terlampau panas dan sejuk. Penurunan suhu juga akan menebalkan minyak itu. Hanya minyak yang bermutu dapat membantu anda mencapai itu semua. Menggunakan Cara Tolakan: Cara ini memerlukan rakan-rakan yang gagah untuk menolak kereta anda. jika anda merenung sejenak. setelah enjin hidup. perlahan-lahan lepaskan klac. Bila kereta yang ditolak sudah agak laju. cara ini tidak boleh dilakukan pada kereta yang bergear automatik. tanggalkan wayar daripada terminal positif kemudian diikuti dengan terminal negatif. apabila suhu enjin meningkat kerana kereta laju. Wayar ini mesti kasar seperti wayar bateri serta berukuran antara 20 hingga 25 cm panjang dan dipasangkan klip dihujungnya. Faktor utama dalam menjaga enjin supaya ia sentiasa elok ialah pemilihan minyak enjin yang bermutu. Penzoil ialah minyak yang dicipta khusus untuk mempastikan pelinciran berlaku cepat apabila enjin dihidupkan daripada keadaan yang sejuk atau ketika suhu tinggi kerana perjalanan yang jauh atau kerana perjalanan dibandar yang tidak menentu kelajuannya. selinder. KEDUA. Seelok-eloknya satu berwarna merah dan satu lagi hitam. Beri isyarat kepada rakan-rakan untuk mula menolak kereta. sambung wayar merah daripada terminal positif (+) dari bateri anda kepada terminal positif bateri rakan anda.Cara Menghidupkan Kereta Ketika Bateri Lemah II Cara ini memerlukan sepasang wayar. sambung wayar hitam daripada terminal negatif (-) dari bateri anda kepada terminal negatif bateri rakan anda (tanpa menanggalkan keluar kepala bateri atau mana-mana bahagian bateri daripada kereta). Kemudian masukkan gear dua dan tekan klac. Insya-Allah enjin itu akan hidup. Ini bermakna minyak perlulah menjadi cukup cair untuk mengalir ke bebola (bearings) sebaik sahaja enjin dihidupkan pada waktu pagi. Perlindungan daripada asid yang menghakis: Wap dan gas dihasilkan apabila petrol atau bahanapi membakar.

Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar. Apabila minyak enjin kereta anda ditukar pada lain kali. ini bermakna kotoran sudah tertinggal didalam enjin. Selepas suatu tempoh yang panjang. Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa. Namun demikian. beberapa . pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km. terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak. keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. bahan-bahan yang tertinggal itu akan menghakis bahagian enjin. penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang. Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda. kehausan tayar depan tidak sama. Anda akan mendapati warnanya hitam kerana minyak itu dapat membersihkan bahagian-bahagian yang dilekati bahan-bahan berkenaan. Apabila ini berlaku.Menjaga kebersihan enjin selalu: Pembakaran petrol atau bahanapi juga menghasilkan enapan jelaga dan karbon. Kemudian periksa kehausan tayar depan. Minyak pelincir yang baik akan mengalir keluar dari enjin dengan warna hitam legam kerana ia mengandungi partikel yang dilekangkan dari tepi-tepi ruang pembakaran dan yang akan dikeluarkan dari enjin apabila minyak enjin ditukar. Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm. punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang. Pembersihan ini hanya dapat dilakukan oleh minyak yang bermutu. biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. Sekiranya minyak pelincir yang mengalir keluar dari enjin itu bersih. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang. banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'. Kemudian anda saksikan warnanya apabila ditukar nanti. antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. perjalanan yang menyulitkan dan akhirnya kehilangan kuasa. mintalah mekanik anda supaya memasukkan pennzoil kedalam enjin. jika getaran masih terasa juga. lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. Jadi. Minyak pelincir yang baik akan mengapungkan bahan-bahan sampingan itu supaya tidak terkumpul ditepi-tepi ruang pembakaran sehingga menganggu penyalaan enjin. 'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya. sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan. anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik. atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. Apabila berhadapan dengan keadaan ini. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak. Jadi. Untuk itu. atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. Namun demikian. Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. harap perhatikan warna minyak enjin yang ditukarkan dari ruang bawah enjin.

Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Ia pasti menambah beban enjin. Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada . menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya. permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi. Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran. pertama. ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih. Oleh itu. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat. plag haus. Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda. anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa. injap yang tidak berfungsi. apabila anda melakukan pelarasan enjin. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. Bagaimanapun. periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. ekzos tersumbat. Punca penggunaan minyak petrol bertambah Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan. tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan. Sehubungan itu. Di samping itu. Sehubungan itu. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. Bagi mengetahui puncanya. mampatan tidak cukup. Selain itu. perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. masalah pada cekam atau brek bergesel. jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol. suis pemutus arus terbakar. penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat. anda perlu perhatikan dalam but kereta anda. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor. adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan.kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya. Selain itu. Antaranya. bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari.

Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Antara bahagian yang harus diutamakan pemeriksaannya termasuk kotak gear stereng. mula-mula periksalah tekanan tayar hadapan dan pelinciran sambungan rod stereng. kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng. Diameter luar rim kiri dan kanan (untuk roda depan dan belakang) harus sama. penyelarasan penjajaran roda depan kurang tepat. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. stereng terpaksa dipegang dengan kuat untuk mengelakkannya terus berputar ke satu arah. Jadi. ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar. kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. Sistem pengemudian mempunyai peranan yang sangat penting. maka waspadalah terhadap pelbagai kelainan yang wujud. Kemudian periksalah sama ada kedua-dua tayar depan dan belakang sama tekanannya. Jika tidak. Kemudian periksalah adakah sambungan dan skru sistem pengemudian cukup ketat.kadar lima peratus. Selain itu. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh. tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah. Apabila berhadapan dengan keadaan ini. sambungan bebola atau gantungan depan termasuk hujung dan pangkal rod pengikat. pegas (spring) gantungan depan yang sudah lemah. Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Kemudian periksa adakah salah satu pegas depan sudah lemah atau patah. putarlah stereng ke kiri dan ke kanan. Iklan Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah. Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan tekanan tayar kiri dan kanan yang tidak sama. . penggalas roda depan sudah rosak atau kurang baik penyelarasannya dan brek dari salah satu roda depan atau belakang bergesel. pertama pastikan bahawa beban kenderaan cukup seimbang. stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. Pandu kenderaan perlahan-lahan di atas jalan datar. hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini. patah atau kurang baik pemasangannya. samakan. Untuk mengetahui kerosakannya. Dalam keadaan lain pula. rasa dan perhatikan bagaimana kenderaan berjalan. penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat. kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut. diameter rim kiri dan kanan yang tidak sama. ada kemungkinan juga penyelarasan brek kurang baik atau hanya sebelah yang berfungsi. Luruskan arah kenderaan.

Lebih baik sekiranya semasa anda membeli haftcut kereta anda. Dot 3 untuk kegunaan biasa (biasanya kereta yang mempunyai disk di depan dan drum di belakang) dan Dot 4 untuk . minta mekanik periksa kerana perkara ini akan menjadi masalah bila ia dibiarkan. Kereta baru. pam vacum(objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen injin). Sekiranya terdapat kesan lelehan minyak brek (kelihatan cat atau apa-apa bahan berasal dari petroleum mencair) pada mana-mana bahagian. minta mekanik periksa sistem saluran minyak brek atau sistem tekanan brek kerana kemungkinanatekana yang dikenakan ke atas kedua-dua brek tidak sama dan ini sangat merbahaya kepada pemanduan terutama membrek semasa kelajuan tinggi. Dan kebetulan semasa keluar dari bengkel. Cara penjagaan sistem brek. Pastikan minyak berada diparas antara minimum dan maksimum. 2. Untuk drum. Jika tidak rata. Setiap 6 bulan semasa kita hendak merotate tayar kereta kita. Perkara yang sama juga perlu dilakukan kepada brek drum. pastikan pelapik brek tidak menyentuh drum atau kesan geseran yang kelihatan adalah sama rata. saluran minyak. Semasa service pertama. minta mekanik memeriksa kesemua disk dan drum brek termasuk pelapik brek. Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. Semasa menambah minyak brek. Kalau dapat minta mekanik melaraskan pedal brek supaya tidak terlalu 'makan' mengejut dan sesuai dengan panjang kaki kita. 1.Kerosakan pada sistem kemudi boleh menjejaskan sistem keselamatan. Setiap sebulan sekali. pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem brek original yang ada pada kereta anda. Sekira kita dapati pencengkam 'makan' tidak sama antara kiri dan kanan. periksa pelapik brek. Oleh itu. 4. keadaan kecemasan berlaku dan kereta tersebut tidak dapat berhenti walaupun pemandu mengatakan dia tekan brek sampai berdiri. Pernah terjadi kereta kancil yang telah di tukar injin kepada Mira L5 tapi sistem breknya masih original. JANGAN SEKALI-KALI MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK BREK BERADA DI BAWAH PARAS MINIMUM. Sistem Brek Seperti yang kita tahu. anda abaikan sistem brek anda. Jangan kerana nak jimat. pelapik brek (pad brek). Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum. Pastikan pelapik brek betul betul terapung di antara dua angkup dan disk berada di tengah. pastikan minyak brek yang betul spesifikasinya. Kesemua peralatan asas yang di atas mestilah dijaga dengan baik supaya brek berkesan. tabung minyak injin. brek sangat penting dalam sebuah kereta. Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai "kuasa kuda membrek" atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas). penjagaan aspek penjajaran roda depan tidak boleh dipandang ringan. Jangan ambil mudah perkara ini kerana kebocoran ini mungkin keci tapi akan menjadi besar semasa membrek kerana tekanan yang dikenakan ke atasnya. beli bersama sistem brek kereta tersebut dan pasangkan pada kereta anda. Pastikan lapisan pencengkam masih tebal. padel brek (tempat tekan brek). Sekiranya minyak brek sudah kotor(keruh warnanya). minta mekanik memeriksanya. periksa paras minyak brek kereta anda (botol minyak depan vacum pam). minta mekanik tukar. 3.

penapis petrol dan sebagainya. Kerosakan adalah pada angkup yang mengawal pelapik brek. 1. Jika kita hendak menukar pelapik brek. tekanan angin tayar. Ini bagi memastikan sistem brek kereta anda dapat berfungsi dalam keadaan tekanan dan suhu dan tinggi dan tindakbalas brek anda akan lebih cepat apabila padel ditekan. Semasa memandu elakkan kaki daripad sentiasa berada di atas padel brek. Sekiranya anda ingin mengubahsuai sistem brek kereta anda. pastikan anda lebih kerap memeriksa pelapik brek hadapan. Hasilnya.kegunaan berat (untuk kereta yang mempunyai sistem 4 roda disk dan kereta berkuasa tinggi). Semasa menuruni bukit yang curam. cuma pastikan setiap kali anda hantar kereta anda untuk ditukar minyak injin. aligment tayar. brek akan kurang berkesan. Pastikan anda menukar juga sistem saluran minyak brek anda kepada saluran bersalut steel. lampu brek ketiga. 9. pelapik brek hadapan akan lebih cepat haus daripada belakang (biasanya dua kali ganda cepatnya). Jangan tertipu dengan mekanik yang cuma menukar minyak hitam dan penapis minyak hitam apabila kita menghantar kereta untuk di service dan kita dikenakan bayaran yang tinggi untuk upahnya. Akhir sekali. 8. minta mekanik menilai samada boleh pakai lagi atau tidak. minyak gear box. Jika tidak pasti tanya mekanik kerana kesilapan minyak brek boleh menyebabkan keseluruhan sistem brek kita akan mengalami kerosakan terutama pada seal yang diperbuat daripada getah. aras padel brek dan clucth. penapis angin. Ini dapat menjimatkan penggunaan pelapik brek. 11. Sebabnya supaya tuan punya kereta terpaksa membayar lebih tinggi untuk membaiki kereta kerana apabila anda cuba menghidupkan injin kereta. Untuk kereta auto. saya cadangkan asah kembali disk atau tukar drum kepada yang lebih baik. 7. Jangan cuma tukar minyak hitam saje kerana peralatan lain perlu juga selalu diperiksa. Selepas banjir surut. jangan gunakan brek. minta mekanik memeriksa juga minyak brek. spark plug. 10. 5. sebaliknya gunakan brek injin (gear rendah) untuk mengawal kelajuan kereta anda. tukar pelapik brek kereta anda kepada yang lebih tahan panas seperti project U. Sekiranya terdapat kesan calar pada disk atau pada drum. Tips Kereta Tenggelam Banjir Disini ada beberapa tips untuk semua tentang tindakan selepas kereta anda tenggelam banjir . pastikan anda mendapat kebenaran bertulis daripada JPJ kerana adalah menjadi kesalahan dan syarikat insuran kita akan melindungi anda sekira kemalangan berlaku disebabkan sistem brek dan sistem brek anda telah ditukar tanap kebenaran JPJ. Kerosakan yang selalu berlaku adalah brek 'jam'. Kesan calar ini boleh menjadi penghalang pelapik brek mencengkam disk atau drum. periksa kereta anda. Sekiranya anda suka memandu laju dan secara aggresive. JANGAN CUBA HIDUPKAN INJIN KERETA. Sekiranya keseluruhan kereta anda tenggelam termasuk injin dan bahagian dalam kabin kereta. aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik injin termasuk kotak komputer . pelapik brek. 6. Tindakan ini biasanya akan dilakukan oleh ejen-ejen bengkel atau kereta penunda. Keadaan ini berlaku kerana pelapik brek tidak kembali terapung apabila kita lepaskan brek dan terus mencengkam disk.

Pastikan minyak injin tidak bercampur air. Periksa minyak kotak gear. Periksa juga minyak injin.RM1500 bergantung kepada jenis kereta. kerosakan pada sistem saluran petrol. ekzos tersumbat. keseluruhan kotak gear terpaksa diganti (harga untuk kotak gear baru wira 1.6 auto adalah lebih kurang RM7000). Pertamanya. kos cuma akan melibatkan upah. Ini adalah salah satu sebab kenapa apabila kita membeli kereta baru. Pastikan ianya tidak berair. warnanya akan bertukar menjadi warna air bandung (merah susu). Selepas itu. biasanya ia berwarna merah dan kalau bercampur air. berhentilah ditepi jalan dengan tempat teduh. Dan tidak terkecuali periksa minyak petrol. Jika bercampur air. periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran dibahagian itu. minyak injin. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa satu daripada punca yang dinyatakan tadi. minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara (original). Ulang tindakan ini sehingga minyak kotak gear menjadi betul-betul merah jernih atau tidak bercampur air. waranti kereta akan termansuh apabila kita mengubahsuai sistem elektirk kereta termasuk sistem audio kereta kerana apabila sensor tidak menerima jumlah elektrik yang cukup. Kita ambil contoh. cc dan pilihan pengguna. Apabila enjin terlalu panas. ia tidak dapat berfungsi dengan baik dan peralatan yang berkaitan dengannya akan rosak. Sekiranya tiada kerosakkan yang melibatkan peralatan elektronik. tukar minyak gear. sensor untuk mengesan atau untuk mengarah minyak kotak gear mengalir dengan baik di dalam kotak gear apabila tidak berfungsi akan menyebabkan pengagihan minyak kotak gear tidak sekata dan paling lama kotak gear tersebut boleh berfungsi dengan baik adalah 2 hingga 3 bulan. . Boleh dihidupkan injin tetapi jangan cuba jalankan kereta kerana kotak gear belum diperiksa. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga 7-8 kali dan akan menggunakan lebih kurang 15-20 liter minyak kotak gear. Langkah pertama. Selepas semua peralatan elektronik telah dipastikan kering sepenuhnya (biasanya 2 atau 3 hari). Periksa palam pencucuh kereta anda. masalah cekam. 3. jalankan kereta untuk 2-5 minit dan periksa kembali minyak gear. Kalau berair maksudnya air telah masuk ke dalam injin. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. 2. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada termostat sistem penyejuk.(untuk kereta suntikan elektronik) dan sekiranya masih terdapat saki baki air di dalam alat berkenaan. Sekiranya injin boleh dihidupkan. akan berlaku litar pintas yang mana alat tersebut terpaksa di ganti. Selain itu sistem penyalaan kurang tepat. Tindakan di atas juga akan menyebabkan kesemua sensor yang biasanya akan beroperasi semasa kita menyalakan suis injin kita terbakar dan biasanya satu sensor harganya tidak berapa mahal tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi boleh menyebabkan kos yang tinggi. Kos untuk sebuah kotak komputer adalah lebih kurang RM1000 -. Kurang Air Antara Faktor Enjin Terlalu Panas Enjin yang terlalu panas berpunca daripada pelbagai faktor termasuk kurang air dalam radiator. bogelkan kereta anda keseluruhannya termasuk kesemua penutup alat elektronik. Enjin yang terlalu panas kerana terlalu lama dihidupkan selepas membuat perjalanan jauh boleh mengundang bahaya sekiranya lambat bertindak kerana boleh menyebabkan kenderaan terbakar atau meletup. murahlah belanja jika tidak mungkin akan mencecah ribu-ribu. Apabila sampai ke bengkel. paip radiator tersumbat. 4.

serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. ia boleh menjadi panas. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun.Selepas itu periksalah tali kipas. Jika ada masalah dengan sistem pemula (starter). hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. enjin tidak dapat dihidupkan walaupun kunci sudah diputar ke arah start. membuka bonet. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. Untuk membaikinya. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. Namun. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. Sekiranya ada kebocoran. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. Sekiranya ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip radiator dengan jumlah yang banyak. Dalam keadaan itu. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. buka tutup radiator dulu dan ketukkannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. sebab dan pembaikan yang boleh dilakukan. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa kebengkel berhampiran.Ada beberapa kemungkinan kerosakan yang boleh terjadi berdasarkan gejala. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. Air didalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja dengan lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat dan perkuatkan dengan kawat. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. gunakan kawat sebagai ganti. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan menganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. Isikan air kedalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. Pertamanya. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah . Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira sepuluh minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. Jika ada kebocoran. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar dari radiator. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. kita perlu belajar cara menghidupkan enjin apabila bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. matikan enjin. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. ada ketikanya jika tidak bernasib baik. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. Cara Mengatasi Masalah Enjin Tidak Berfungsi Enjin adalah elemen terpenting bagi sesebuah kenderaan.

tetapi enjin tidak dapat berfungsi. Kini mereka meneruskan misi untuk mengesan masalah yang terjadi. Jika melimpah pula (karburator basah). kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya. Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain. pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. Pelan bersiar-siar ditangguhkan sehingga masalah diatasi. gigi motor starter atau roda daya rosak. enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan. Biasanya. sedangkan karburator tetap melimpah. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi. Ketika suis kontak starter diputar. maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. enjin sukar distart kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak. mungkin kerana tersekat habuk. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar. Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar. Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. Prosedur kedua-dua cara itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik. motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar. bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak. antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter. Apabila keadaan itu terjadi. Dalam hal ini. Pijak pedal petrol sepenuhnya. Apabila enjin sudah dapat berfungsi. Dan dalam keadaan lain pula. keluarkan minyak daripada karburator. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang. perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki.kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. jalankan motor starter. maka lepaskan pedal. apabila proses mampatan dapat berjalan lancar. Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. Justeru. Kejadian itu bukan kali pertama terjadi. Dalam keadaan itu. ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan. adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup. ketika suis kontak starter diputar. maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. Pertama. Meskipun demikian. enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. motor starter berfungsi tetapi gandar enjin tidak berputar. adalah lebih baik bawa ke bengkel untuk dibaiki Enjin Kereta Dimasuki Air . enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. Meskipun bateri dalam keadaan lemah. Menggunakan prosedur yang sama. Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi. Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik. Apabila kenderaan sudah bergerak cukup cepat. biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut: Hidupkan enjin dengan menolak kenderaan (untuk kereta manual). Satu lagi masalah yang mungkin dihadapi ialah motor starter berfungsi tetapi enjin tidak dapat dihidupkan. kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi. jika tidak tahu membetulkan sendiri. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama.

aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik enjin termasuk kotak komputer (untuk kereta suntikan elektronik). Selepas kesemua peralatan elektronik kering sepenuhnya (kebiasaannya dua hingga tiga hari). Aspek pertama berkaitan kenderaan yang dipandu. Begitu juga dengan petrol. Apabila tiba di bengkel. Ini kerana air boleh memasuki bahagian yang bocor akibat tekanan arus tinggi dan ketika meredah jalan dinaiki air Sistem klac. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga lapan kali dan akan menggunakan lebih kurang 15 hingga 20 liter minyak kotak gear. Jika sebaliknya. Ini kerana apabila enjin cuba dihidupkan dalam keadaan demikian. galas dan bearing. periksa kereta anda selepas banjir surut. Sekiranya enjin boleh dihidupkan. Minyak enjin juga perlu diperiksa sama ada ia tercampur dengan air atau tidak. Iaitu:• • • • • Pastikan tiada kebocoran pada bahagian bawah kenderaan Semua pintu mempunyai dakapan (seal) yang baik Pastikan tiada kebocoran pada bahagian injin. ia pasti membabitkan kos baik pulih yang tinggi. litar pintas boleh berlaku dan alat itu terpaksa diganti. Tindakan berkenaan boleh menyebabkan semua sensor yang menyalakan suis enjin akan terbakar. Ada tiga aspek sebagai panduan jika berdepan situasi sedemikian. Namun kos berkenaan dapat dikurangkan jika tip ini dapat diamalkan. Ketika anda sibuk di pejabat. minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara. kosnya tidaklah begitu mahal. kotak gear. minyak gear perlu ditukar dan enjin perlu dihidupkan dalam masa dua hingga lima minit. Jika keseluruhan kereta dan bahagian enjin tenggelam. minyak kotak gear diperiksa sekali lagi dan ulang proses ini sehingga ia betul-betul menjadi warna merah dan tidak lagi bercampur dengan air. Jangan sekali-kali menghidupkan enjin kereta kerana ia akan mengakibatkan anda terpaksa membayar kos yang berlipat ganda. kos mungkin hanya membabitkan upah mekanik. Harga sebuah sensor tidaklah mahal. buka keseluruhan kereta anda termasuk penutup alat elektronik. Sekiranya masihada saki-baki air dalam alat berkenaan. Tindakan ini selalunya dilakukan oleh ejen bengkel atau pemilik trak penunda yang tidak bertanggungjawab supaya anda membayar kos yang lebih tinggi untuk membaikinya.BAGI anda yang tinggal di Kuala Lumpur. Sekiranya tiada kerosakan yang membabitkan peralatan elektronik. minyak enjin. Kemudian minyak kotak gear perlu diperiksa. sistem brek serta brek tangan dalam keadaan baik Keadaan bunga tayar yang baik bagi cengkaman sepenuhnya . Kemudian. Dalam keadaan biasa ia akan berwarna merah tetapi jika bercampur dengan air. enjin boleh dihidupkan tetapi tidak perlu digerakkan kerana kotak gear belum diperiksa. tanpa disedari kereta anda sudah ditenggelami banjir akibat hujan lebat yang berterusan. ia mungkin boleh mencecah ribuan ringgit. Tatacara Memandu Ketika Hujan Memandu ketika hujan lebat memberi kelebihan serta kesan baik untuk sistem penyejukkan. Apabila ini berlaku. tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi itu boleh menyebabkan kos yang berlipat ganda. tetapi pada masa yang sama pandangan pemandu kurang jelas manakala permukaan jalan yang basah dan licin boleh mengakibatkan peratusan kemalangan yang tinggi. Jika bercampur air. warnanya akan bertukar kepada merah jambu. banjir kilat adalah antara perkara ‘menakutkan’ bagi pemilik kenderaan. Palam pencucuh juga perlu diperiksa dan pastikan ia tidak berair.

Cuba periksa tayar kereta anda. kekuatan pecutan kereta akan menurun. khususnya penunggang motosikal dan pejalan kaki terkena tempias atau percikkan Selepas meredah jalan dinaiki air. Hadkan kelajuan antara 5 hingga 15 kmj dan jarakkan kenderaan anda dengan kenderaan dihadapan. • KEDUA . semua peralatan penyerap hentak akan lebih pendek jangka hayat.3 dan hendak menggunakan sport rim. • PERTAMA Pilih saiz yang sesuai dengan keupayaan kereta kita. pemanduan boleh dilakukan tetapi pemandu perlu memendu secara perlahan. Selepas itu uji lagi sistem brek sehingga prestasinya memuaskan sebelum memandu laju 6 cara jaga tayar TAYAR komponen paling utama dan terpenting bagi sesebuah kenderaan. bergantung kepada sekerap mana anda menggunakan kenderaan. sekali gus mengancam nyawa pemandu dan penumpang tanpa diduga. jika Proton Wira 1. Sebagai contoh. Jika penyambung itu mempunyai ketinggian yang sama dengan bunga. Bagi mengatasi masaalah ini ada beberapa panduan yang boleh dipraktikkan iaitu: o Gunakan gear 1 dan 2 bagi kenderaan menggunakan sistem gear manual dan gear 1 bagi sistem automatik o Tekan pedal brek serentak dengan pedal minyak bagi menghasilkan kepanasan pada permukaan brek o Bagi kenderaan pacuan 4 roda. Perhatikan di antara satu bunga tayar dengan satu bunga tayar lain terdapat satu penyambung. ulangi proses diatas. Ini bagi mengelakkan percikkan air membasahi injin khususnya bahagian sistem penyalaan Elakkan memendu laju kerana ia boleh menyebabkan bahagian injin dibasahi air dan pengguna jalanraya lain. Proses ini akan mengeringkan permukaan brek o Uji tindakkan diatas berulangkali pada jarak 20 hingga 30 meter sahaja o Uji sistem brek pada kelajuan 20 kmj o Sekiranya brek gagal berfungsi. Iaitu:• • • • Beri laluan kepada kenderaan berat dan anggarkan ketinggian air yang diredah dengan melihat had tinggi tayar Sekiranya paras air dibawah satu kaki. speedometer tidak merekodkan bacaan tepat. horn dan sistem elektrial iaitu bahagian lampu depan dan lampu kenderaan mestilah berfungsi dengan baik Aspek kedua berkaitan langkah yang perlu diambil oleh pemandu ketika meredah jalan yang dinaiki air.• Pengelap (wiper). Jika rosak. ini bermakna ia perlu ditukar dalam tempoh tiga hingga empat bulan. cukuplah setakat saiz rim 14 inci kerana jika menggunakan saiz 15 inci. Berikut beberapa panduan apabila anda mahu menukar tayar kereta. elakkan terus memendu laju kerana sistem brek tidak berfungsi sepenuhnya berikutan permukaan brek yang basah. gear automatik sama seperti gear manual. ia boleh menyebabkan kemalangan.

• KEEMPAT Kebanyakan kita lebih suka memilih tayar import. Caranya. 2. cuba perhatikan rangkaian nombor dan huruf yang tercetak timbul di permukaan tepi tayar.Selepas mendapat saiz sesuai. • KETIGA Mengenai saiz. Spare part original tetapi dibuat di Malaysia dibawah lesen pengeluar. Harganya murah sedikit berbanding dengan barangan '1' di atas. Maklumat ini kita boleh gunakan untuk tujuan keselamatan. Spare part tiruan yang dibuat di Malaysia atau di negara lain yang mana harganya sangat murah tetapi kualiti dan ketahanan barang tidak dapat ditentukan. yang di recon di Malaysia. Terdapat satu rangkaian nombor yang dicetak tenggelam ke permukaan tepi tayar. Sebenarnya rangkaian nombor ini memberikan kita maklumat mengenai tarikh tayar dikilangkan (minggu dan tahun). 3. Barangan ini sangat merbahaya kerana ia boleh menyebabkan kerosakan yang teruk kepada injin kereta sekiranya kita menggunakannya. Harganya seperti barangan '2' di atas dan perbezaan barangan sangat sukar dilihat. Biasanya harganya sangat mahal dan hanya boleh didapati daripada pengedar yang sah. kebanyakan tayar berkenaan dibuat berdasarkan iklim dan apabila digunakan di Malaysia yang panas terik. • KELIMA Tayar sepatutnya ditukar kedudukannya setiap tiga bulan. Mengikut piawaian tayar antarabangsa. Huruf VR bermaksud. Tips Membeli Spare Part Untuk pengetahuan semua. Bagaimanapun. Kualiti terjamin dan biasanya diberi jaminan oleh penjual. 1. Spare part original daripada negara pengeluar seperti Jepun dan UK. Sebagai contoh 205/50 VR 16 bermaksud tayar itu mempunyai kelebaran 205 mm. tayar depan kiri ditukarkan ke kanan belakang dan tayar depan kanan ditukarkan ke kiri belakang. Spare part recon. Biasanya penjual akan memberi jaminan terhadap barangan ini.Perhatikan di bahagian tepi tayar. ini bermaksud selama tekanan angin tayar kurang. 4. sekarang ni di pasaran terdapat sekurang-kurangnya lima grade spare part. Barangan ini sangat berkualiti dan terjamin ketahanannya. tayar itu sesuai untuk kelajuan sehingga 240 km/j tanpa menjejaskan kekuatan dan ketahanan tayar. jangka hayatnya lebih pendek. ia hanya boleh bertahan selama dua tahun selepas dikilangkan. . • KEENAM Sekiranya kadar kehausan bunga di bahagian tepi kiri dan kanan lebih cepat berbanding di tengah. ketebalan (dari rim ke permukana jalan) adalah 50 peratus daripada kelebaran 205 mm dan untuk kegunaan rim bersaiz 16 inci.

Dicadangankan beli barangan 1 atau 2 walaupun harganya mahal sedikit tetapi ianya dapat menjimatkan kita dalam jangka panjang. tanya penjual samada barangan yang hendak dibeli adalah barangan 1. jangkahayatnya tidak lama. 3 atau 4. absorber. biasanya kita akan mendengar bunyi seperti belt longgar dan biasanya mekanik akan cuba untuk adjust. .Lampu hadapan dinyalakan rendah pada waktu senja. Tapi kalau kuku kita yang nak tertanggal. 2. Timing belt. Berhati-hati dengan penjualan minyak injin murah kerana minyak itu biasanya adalah minyak recycle atau recon. Plag tidak dapat dikesan perbezaannya tetapi selepas menggunakannya pasti kita akan tahu kerana plag recon. minyak akan keluar melalui 4 lubang di sekeliling batang absorber tersebut. Kami akan menerangkan tentang perbezaan barangan 1. 2. . Harganya boleh dikatakan separuh daripada harga barangan '1'. Selepas menggunakan barangan '3' selama 3 bulan atau lebih. ia barangan '1' atau '2'. malam dan hujan.5. kelembutan getah beltnya dapat kita rasa. . . Bagaimana nak mengenali barangan ini kesemua barangan ini. Barangan ini boleh dikatakan 100% original tetapi terpakai. Kalau absorber dah rosak atau oil sealnya dah bocor.Angkat bonet dan dapatkan bantuan. untuk timing belt belum pernah pihak kami jumpa barangan '4'. cuba perhatikan dibahagian steel berkilat yang masuk ke dalam absorber. kekemasan barangan dapat kita lihat dari segi cetakan nombor part dan satu cara untuk mengujinya. 3 dan 4. Kalau boleh keluar cetakan nombor itu maka ia adalah barang '3'. air filter. Biasanya penjual akan memberikan jaminan yang terhad untuk barangan ini. klutch plate. brake pad. Kualiti bergantung kepada jenis barangan dan kenderaan. Spare part secondhand (kedai potong). oil filter. Akhirnya. lubang tu dah di tutup oleh skru atau bebenang untuk kegunaan skru seperti absorber adjustable. pastikan sebelum membeli spare part. Bukan minyak saja.Pastikan peralatan kecemasan diletakkan dalam jarak 5 meter di belakang kenderaan.Nyalakan lampu sebelah dalam kenderaan dan lampu isyarat kecemasan. . Tapi absorber recon. plag. Untuk absorber. gunakan kuku tangan kita dan cuba kikis cetakan nombor part pada belt. 3 dan 4 cuma boleh dilihat sekiranya terdapat dua barangan yang sama jenis tetapi berlainan kategori. . keluarkan penumpang jauh dari aliran lalu lintas. Kita ambil contoh. Disini tidak dapat diterangkan dengan lebih lanjut kerana perbezaan antara barangan 1. Terpaksa Berhenti di Lebuhraya: . Timing belt original (1) jika kita pegang.Berikan isyarat dan susur keluar di bahu lebuh raya dengan perlahan. Minyak injin biasanya akan melekit bergantung kepada kadar kelikatannya tetapi minyak recon kalau kita rasa kita akan dapati ianya kurang melekit dan berbau seperti benda terbakar. Panduan memandu ketika kecemasan A. Klutch plate pula kia dapat lihat perbezaan warna dan keusangan di antara pepaku atau rebet yang digunakan untuk melekatkan pad klutch dengan pepaku/rebet asal.Jika kenderaan berhenti di selekoh atau atas puncak bukit dan kawasan bahaya.

000 km pergi ke workshop. Buka penutup minyak brek (Botol besar dekat body di hadapan pemandu dalam bonet injin). jika kereta berhenti. pergi ke kedai tayar dan rotate tayar mengikut aturan yang sesuai (rujuk kepada tip saya mengenai tayar). periksa lampu brek ketiga dan semua lampu brek. Tekanan yang sesuai ada di catatkan di bahagian dalam tiang B (tiang antara pintu depan dan belakang) sebelah pemandu.Lindungi mata dengan memakai kaca mata. Cabut dan lapkan minyak di jarum tersebut dan kemudian masukkan kembali jarum tu. Menghadapi Kemalangan: . C. pastikan lampu "engine check" padam sebelum hidupkan injin. Pastikan ianya berada pada aras antara minimum dan maksimum. Seminggu sekali kalau boleh. onkan suis dan tunggu apa-apa lampu yang sepatutnya padam sebelum injin hidup terutama kalau pakai satria GTI. Setiap 3 bulan (kalau setiap hari guna kereta untuk ke tempat kerja.Rentang gebar atau kain atas papan pemuka dan letakkan serpihan kaca atas gebar atau kain berkenaan.B. Untuk kancil ia ada di bahagian depan dekat belt yang bergerak kalau injin hidup (pemegang warna kuning). . Sebelum hidupkan injin. Bilang sampai lima dan cabut kembali. Jangan cuba membelok ke sebelah kanan kerana pemandu kenderaan mungkin terkejut dan melanggar anda. Sebulan sekali. Pastikan ia berfungsi. Hala ke arah bahu jalan di sebelah kiri dan pandu keluar dari jalan raya.Gantikan cermin hadapan yang pecah dengan segera. Periksa juga tekanan tayar simpanan. Sampai simpang tekan brek. pergi ke pam minyak dan periksa tekanan tayar. Tekan brek dan lepas kemudian jalan ke depan sedikit dan tekan brek. Minyak mesti berada pada aras di antara minimum dan maksimum. . masuk kereta. masukkan sedikit minyak injin sehingga ke paras yang saya katakan tadi. Kalau bawah daripada minimum. baru boleh jalan sambung jalan.Bunyikan hon dan nyalakan lampu hadapan. . tukar penapis minyak . pastikan minyaknya mencukupi. Buka bonet injin.Had laju yang rendah boleh mengurangkan daya impak. Tiada benda pelik melekat di bahagian tayar atau mana-mana bahagian kereta. Sebelum memulakan perjalanan. hidupkan injin dan tunggu sehingga injin melahu padar kadar RPM yang normal kemudian baru jalan. tukar minyak injin (jika gunakan minyak biasa). Tips Jaga Kereta Perhatikan tayar cukup angin. Cermin Hadapan Pecah: . buka penutup bateri dan periksa air bateri. start injin terus jalan.Perlahankan kenderaan. jenguk melalui tingkap dan berhenti di tempat yang selamat. Bila injin dah hidup jangan terus jalan. cari jarum yang lebih kurang sama bentuknya tapi berada di sebelah yang bertentangan dengan jarum yang pertama (untuk periksa minyak gear box). Lakukan perkara yang sama seperti yang pertama. Cari jarum pemeriksa minyak injin. Setiap 5. Untuk kereta auto. . lampu belakang wira aeroback tu. kereta tak berhenti jadi dia berhenti dengan bantuan belakang wira aeroback dan kena bayar RM1000 untuk tukar bumper. Pernah terjadi kepada seorang kawan.

nombor 82 bermakna tayar mampu memikiu berat maksima 475 kilogram. Kalau kereta model lama (kancil 660 sehingga 1996) yang pakai "Petnam" atau contact point. Nombor 175 yang pertama dalam siri merujuk kepada lebar itu dalam milimeter. kita perlu darabkan 4 kali untuk memperolehi kapasiti memikul berat kenderaan dengan empat tayar.000 kilometer pertama seperti yang disyorkan oleh pengeluar dan pengedar. ia juga bertujuan menyejukkan geseran kepada silinder dengan mengasingkan udara panas ke bahagian lain. suruh meknaik cuci contact point setiap 3 kali tukar minyak injin dan tukar setiap 9 kali tukar minyak injin. Berat maksima meujuk kepada setiap tayar. Taraf kelajuan H dalam contoh bermakna bahawa tayar ini boleh mencapai dan mengekalkan kelajuan sejauh 210 km/j. ketinggian tayar adalag 70% kelebaran tayar itu. Oleh kerana terlalu l Makna Nombor Pada Tayar Sebenarnya. terutama kusyen kereta kita (cuba tepuk kusyen kereta kita. Angka 13 merujuk kepada garis pusat (diameter) rim untuk membolehkan tayar dimuatkan. Selain menggerakkan komponen dalam enjin seperti omboh dan bebola besi. Nombor 70 menyatakan nisbah aspek (aspact ratio) tayar atau ketinggian tayar berbanding dengan kelebaran tayar itu. anda juga perlu menukar rim kepada diameter sama. Dan yang terakhirnya. Huruf "R" merujuk kepada binaan tayar radial dan kesemua tayar kereta menggunakan binaan radial sejak 20 tahun lalu. termasuk minggu dan tahun keluaran. saiz dan keumpamaan. pergila vacum kereta kita. kita akan teliti nombor berikut: 175/70R13 82H. Di bawah ini adalah panduan untuk makna nombor yang paling penting bagi sebuah tayar. cara paling tepat memahaminya adalah dengan memilih satu contoh tayar dan menelitinya sedikit demi sedikit. Dalam contoh. iaitu jarak diukur dari sisi ke sisi. sesiapa saja dapat memahami maklumat ini untuk membuat pilihan tayar yang tepat bagi kenderaan mereka. Jika ingin menukar kepada tayar dengan diameter lebih besar. biasanya jika lebih besar nilai angka ini lebih lebar tayar itu. setiap tayar mempunyai maklumat yang terperinci berhubung jenis. Dibawah adalah senarai carta kelajuan maksimum seperti yang dilambang oleh setiap huruf abjad. setiap minggu atau 2 atau 3 minggu sekali. Untuk mengetahui berat maksima melambangkan nombor "82" kami perlu merujuk kepada carta "index keupayaan mengangkut tayar berat" yang ditetapkan diperingkat antarabangsa. Ia perlu ditukar pada setiap 5. Biasanya tayar dengan nisbah aspek 55 kebawah diklasifikasi sebagai tayar profil rendah. . Tayar profil rendah memberi prestasi pengendalian keseluruhan yang lebih bagus walaupun aspek keselesaan mungkin boleh terjejas sedikit. Fungsi minyak pelincir sejukkan geseran silinder MINYAK pelincir atau lazim disebut minyak hitam (walaupun tidak berwarna hitam) cukup penting bagi membolehkan enjin berfungsi dan kereta boleh bergerak dengan lancar. sebagai contoh. Tayar binaan radial tidak mempunyai tiub dan memberi prestasi lebih bagus. perhatikan habuk keluar dari kusyen). Nombor 82 melambangkan indek keupayaan mengangkut berat tayar itu.setiap 2 kali tukar minyak injin dan tukar plag setiap 3 kali tukar minyak injin.000 atau 10. Penggunaan minyak pelincir juga mengelakkan komponen enjin berkarat selain memendapkan bahan bakar.000 kilometer mengikut jenis dan grednya. (contoh: 475 x 4 = 1900 kg) Huruf "H" yang terakhir adalah menyatakan kelajuan maksima bagi sesebuah tayar yang direka. ia boleh dilakukan pada 1. Namun. bagi kereta baru yang kali pertama menukar minyak hitam. Sebagai contoh.

huruf ZR akan digunakan.S-180 km/j T-190 km/j U.200 km/j H-210 km/j V-240 km/j Z-melebihi hadlaju 240 km/j W-270 km/j Y-300 km/j Untuk tayar yang mempunyai keupayaan mengatasi kelajuan 270 km/j. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->