Tips Penjagaan Kereta Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa

apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama, kehausan tayar depan tidak sama, kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang, penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang.

Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa, lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. Untuk itu, punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak, terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak, biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. Namun demikian, anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik, pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km. Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. Jadi, jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan, keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. Kemudian periksa kehausan tayar depan, sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm. Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. Namun demikian, jika getaran masih terasa juga, sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan; atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang. Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda. 'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya, atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. Jadi, banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'; beberapa kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html Punca Penggunaan Minyak Petrol Bertambah Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran, permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi, penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat.

Selain itu, ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat, plag haus, suis pemutus arus terbakar, mampatan tidak cukup, injap yang tidak berfungsi, ekzos tersumbat, masalah pada cekam atau brek bergesel. Bagi mengetahui puncanya, pertama, pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan.

Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu, bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. Bagaimanapun, jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol, ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor, buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali. Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda. Sehubungan itu, adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan, periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. Selain itu, perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Antaranya, menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya, tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan. Sehubungan itu, apabila anda melakukan pelarasan enjin, ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih. Di samping itu, anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa.

Oleh itu, anda perlu perhatikan dalam but kereta anda, mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Ia pasti menambah beban enjin. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan.

Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut.

Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html

Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat

Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah, penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat, kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng, kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini, mula-mula periksalah tekanan tayar hadapan dan pelinciran sambungan rod stereng. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah, tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung. Kemudian periksalah adakah sambungan dan skru sistem pengemudian cukup ketat. Antara bahagian yang harus diutamakan pemeriksaannya termasuk kotak gear stereng, sambungan bebola atau gantungan depan termasuk hujung dan pangkal rod pengikat. Untuk mengetahui kerosakannya, putarlah stereng ke kiri dan ke kanan. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh, kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan. Sistem pengemudian mempunyai peranan yang sangat penting, maka waspadalah terhadap pelbagai kelainan yang wujud. Dalam keadaan lain pula, ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar, stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. Jadi, stereng terpaksa dipegang dengan kuat untuk mengelakkannya terus berputar ke satu arah. Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan tekanan tayar kiri dan kanan yang tidak sama, diameter rim kiri dan kanan yang tidak sama, penyelarasan penjajaran roda depan kurang tepat, pegas (spring) gantungan depan yang sudah lemah, patah atau kurang baik pemasangannya, penggalas roda depan sudah rosak atau kurang baik penyelarasannya dan brek dari salah satu roda depan atau belakang bergesel. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, pertama pastikan bahawa beban kenderaan cukup seimbang. Kemudian periksalah sama ada kedua-dua tayar depan dan belakang sama tekanannya. Jika tidak, samakan. Pandu kenderaan perlahan-lahan di atas jalan datar. Luruskan arah kenderaan, rasa dan perhatikan bagaimana kenderaan berjalan. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah, hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya. Diameter luar rim kiri dan kanan (untuk roda depan dan belakang) harus sama. Kemudian periksa adakah salah satu pegas depan sudah lemah atau patah. Selain itu, ada kemungkinan juga penyelarasan brek kurang baik atau hanya sebelah yang berfungsi. Kerosakan pada sistem kemudi boleh menjejaskan sistem keselamatan. Oleh itu, penjagaan aspek penjajaran roda depan tidak boleh dipandang ringan. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html Sistem Brek

periksa pelapik brek. pelapik brek (pad brek). Setiap sebulan sekali. Sekiranya terdapat kesan lelehan minyak brek (kelihatan cat atau apa-apa bahan berasal dari petroleum mencair) pada mana-mana bahagian. Kalau dapat minta mekanik melaraskan pedal brek supaya tidak terlalu 'makan' mengejut dan sesuai dengan panjang kaki kita. pastikan minyak brek yang betul spesifikasinya. 2. brek akan kurang berkesan. beli bersama sistem brek kereta tersebut dan pasangkan pada kereta anda. 3. Kerosakan adalah pada angkup yang mengawal pelapik brek. minta mekanik tukar. Kesan calar ini boleh menjadi penghalang pelapik brek mencengkam disk atau drum. Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai "kuasa kuda membrek" atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas). saluran minyak. Perkara yang sama juga perlu dilakukan kepada brek drum. Setiap 6 bulan semasa kita hendak merotate tayar kereta kita. minta mekanik memeriksa kesemua disk dan drum brek termasuk pelapik brek. 5. JANGAN SEKALI-KALI MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK BREK BERADA DI BAWAH PARAS MINIMUM. Jangan ambil mudah perkara ini kerana kebocoran ini mungkin keci tapi akan menjadi besar semasa membrek kerana tekanan yang dikenakan ke atasnya. pastikan pelapik brek tidak menyentuh drum atau kesan geseran yang kelihatan adalah sama rata. . Kereta Baru Semasa service pertama. pam vacum(objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen injin). saya cadangkan asah kembali disk atau tukar drum kepada yang lebih baik. minta mekanik periksa sistem saluran minyak brek atau sistem tekanan brek kerana kemungkinanatekana yang dikenakan ke atas kedua-dua brek tidak sama dan ini sangat merbahaya kepada pemanduan terutama membrek semasa kelajuan tinggi. Sekira kita dapati pencengkam 'makan' tidak sama antara kiri dan kanan. Hasilnya. Jika tidak pasti tanya mekanik kerana kesilapan minyak brek boleh menyebabkan keseluruhan sistem brek kita akan mengalami kerosakan terutama pada seal yang diperbuat daripada getah. Dot 3 untuk kegunaan biasa (biasanya kereta yang mempunyai disk di depan dan drum di belakang) dan Dot 4 untuk kegunaan berat (untuk kereta yang mempunyai sistem 4 roda disk dan kereta berkuasa tinggi). 4. Jika kita hendak menukar pelapik brek. anda abaikan sistem brek anda.Seperti yang kita tahu. Kerosakan yang selalu berlaku adalah brek 'jam'. Pastikan pelapik brek betul betul terapung di antara dua angkup dan disk berada di tengah. periksa paras minyak brek kereta anda (botol minyak depan vacum pam). Untuk drum. Jangan kerana nak jimat. tabung minyak injin. Kesemua peralatan asas yang di atas mestilah dijaga dengan baik supaya brek berkesan. minta mekanik periksa kerana perkara ini akan menjadi masalah bila ia dibiarkan. Dan kebetulan semasa keluar dari bengkel. keadaan kecemasan berlaku dan kereta tersebut tidak dapat berhenti walaupun pemandu mengatakan dia tekan brek sampai berdiri. Semasa menambah minyak brek. minta mekanik menilai samada boleh pakai lagi atau tidak. Sekiranya terdapat kesan calar pada disk atau pada drum. Jika tidak rata. Sekiranya minyak brek sudah kotor(keruh warnanya). Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. Cara Penjagaan Sistem Brek. 6. Pastikan lapisan pencengkam masih tebal. minta mekanik memeriksanya. 1. Lebih baik sekiranya semasa anda membeli haftcut kereta anda. pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem brek original yang ada pada kereta anda. brek sangat penting dalam sebuah kereta. Keadaan ini berlaku kerana pelapik brek tidak kembali terapung apabila kita lepaskan brek dan terus mencengkam disk. Pastikan minyak berada diparas antara minimum dan maksimum. Pernah terjadi kereta kancil yang telah di tukar injin kepada Mira L5 tapi sistem breknya masih original. padel brek (tempat tekan brek). Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum.

spark plug. Sumber Maklumat: http://www. Namun. Dalam pada itu. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutama ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Jangan tertipu dengan mekanik yang cuma menukar minyak hitam dan penapis minyak hitam apabila kita menghantar kereta untuk di service dan kita dikenakan bayaran yang tinggi untuk upahnya. tekanan angin tayar. stereng automatik lebih mudah dan selesa. Ketika kenderaan bergerak pada kelajuan tinggi di atas jalan yang rata. kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng. Antara sebab keadaan ini berlaku ialah tekanan angin tayar depan yang terlalu rendah. Untuk kereta auto. Ini dapat menjimatkan penggunaan pelapik brek. minyak gear box. Sekiranya anda suka memandu laju dan secara aggresive. penapis angin. pastikan anda lebih kerap memeriksa pelapik brek hadapan. untuk tujuan meletak kereta. 8. Keadaan ini berbahaya terutama jika kenderaan bergerak laju melebihi 100 kilometer sejam apa lagi jika melalui jalan basah dan licin. pelapik brek hadapan akan lebih cepat haus daripada belakang (biasanya dua kali ganda cepatnya). Pastikan anda menukar juga sistem saluran minyak brek anda kepada saluran bersalut steel.kereta2u. 9. kehausan atau kesalahan penyelarasan alat pengemudian. roda depan terasa meliar dan stereng sukar dikendalikan.blogdrive. Ini bagi memastikan sistem brek kereta anda dapat berfungsi dalam keadaan tekanan dan suhu dan tinggi dan tindakbalas brek anda akan lebih cepat apabila padel ditekan. penapis petrol dan sebagainya. tukar pelapik brek kereta anda kepada yang lebih tahan panas seperti project U. jangan gunakan brek.com/archive/1. ADA ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Jangan cuma tukar minyak hitam saje kerana peralatan lain perlu juga selalu diperiksa. ada ketikanya masalah stereng berlaku ketika anda memandu laju. Semasa memandu elakkan kaki daripad sentiasa berada di atas padel brek. pastikan anda mendapat kebenaran bertulis daripada JPJ kerana adalah menjadi kesalahan dan syarikat insuran kita akan melindungi anda sekira kemalangan berlaku disebabkan sistem brek dan sistem brek anda telah ditukar tanap kebenaran JPJ. lampu brek ketiga. penjajaran (alignment) tayar depan kurang tepat.html Tip Penjagaan Kereta Punca stereng kereta menjadi berat. Akhir sekali. aligment tayar. Namun. Semasa menuruni bukit yang curam. sebaliknya gunakan brek injin (gear rendah) untuk mengawal kelajuan kereta anda. mengundur atau membelok. Malah terlalu banyak gerak bebas pada pengalas roda depan dan kelonggaran pada stereng (di . stereng automatik dan biasa memang berbeza. 10.7. cuma pastikan setiap kali anda hantar kereta anda untuk ditukar minyak injin. kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. pelapik brek. 11. aras padel brek dan clucth. Sekiranya anda ingin mengubahsuai sistem brek kereta anda. Punca keadaan ini terjadi antara lain disebabkan kehausan sambungan sistem roda kemudi terutama hujung dan pangkal rod pengikat. minta mekanik memeriksa juga minyak brek.

Keadaan ini sering terjadi terutama pada kenderaan besar. Isikan air ke dalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Langkah pertama. Apabila gerak bebas stereng terlalu besar. bahagian belakang kenderaan bergoyang kuat sehingga menjejaskan keselesaan penumpang belakang. Gerak bebas stereng adalah gerakan berputar stereng yang tidak menyebabkan roda depan bergerak ke kiri atau kanan. Punca kerosakan radiator dan cara membaikinya RADIATOR adalah antara komponan penting dalam enjin kereta. sistem penyalaan kurang tepat. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip-sirip radiator dengan jumlah yang banyak. Apabila enjin terlalu panas.dalam kotak gear stereng) juga boleh menjadi puncanya. Dalam situasi roda depan meliar dan stereng sukar dikendalikan adalah masalah yang sering melanda sistem pengemudian apabila terlalu banyak gerak bebas pada stereng. Sekiranya. Dalam keadaan itu. ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. antara pemeriksaan dan pembaikan kecemasan yang boleh dilakukan termasuk memeriksa gerak bebas stereng. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. Memang sukar untuk memeriksa sendiri rod kemudi dan sambungan yang longgar. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar daripada radiator. Cara ini lebih baik daripada membiarkan enjin kereta anda panas dan mungkin terbakar. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. anda tidak perlu panik sebaliknya berhentikan kenderaan dan cuba lakukan pemeriksaan. Sekiranya ada kebocoran. Gejala yang sama mungkin terjadi disebabkan tiupan angin sampingan yang kuat. paip radiator tersumbat. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada termostat sistem penyejuk. Jadi. Enjin yang terlalu panas boleh mengundang bahaya sekiranya lewat bertindak kerana boleh menyebabkan kenderaan terbakar atau meletup. masalah cekam. Sistem pengemudian lazimnya membabitkan kerangka kereta. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa salah satu daripada punca yang dinyatakan tadi. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. buka tutup radiator dulu dan ketukkannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Kerosakan sistem gantungan terutama belakang juga menyebabkan pemanduan yang tidak selesa. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. Panas pada bahagian enjin berpunca daripada pelbagai faktor termasuk kurang bekalan air dalam radiator. kenderaan tidak dapat bergerak lurus. Periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran di bahagian itu. berhentilah di tepi jalan dengan tempat teduh. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini. matikan enjin. kerosakan pada radiator boleh menyebabkan enjin panas dan pecutannya kurang baik. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. maka akan terjadi kenderaan bergerak dalam keadaan liar. Air dalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. kerosakan pada sistem saluran petrol. Ketika sedang dipandu di atas jalan datar. Pertamanya. Akibatnya kenderaan tidak stabil dan tidak dapat dipandu dengan mudah terutama pada kelajuan tinggi. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. jadi bawalah ke bengkel. Selepas itu periksa tali kipas. Selain itu. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat . Bagaimanapun. Kenderaan akan bergerak seolah-olah 'hanyut' ke kiri dan kanan. gunakan kawat sebagai ganti. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. Sekiranya keadaan itu berlaku. ekzos tersumbat. Gerak bebas normal stereng adalah sebesar 10-30mm dari suatu tanda tetap. apabila berhadapan dengan masalah stereng sukar dikawal. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Tetapi biasanya apabila ada kerosakan pada sistem penggerak roda depan. Jika ada kebocoran. Keadaan sistem pengemudian hendaklah diperiksa dengan teliti kerana ia berkaitan dengan keselamatan penumpang. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. mula-mula usahakanlah agar kenderaan dapat bergerak lurus. Keadaan itu boleh terjadi disebabkan bolt pegas daun penyerap hentak belakang patah. keadaan ini banyak terjadi pada kenderaan ringan.

Endapan itu dapat dihilangkan dengan mudah tetapi jaga jangan sampai air masuk ke dalam bateri. pengagih dan lampu boleh menyerap wap air dan boleh menyebabkan litar pintas.dan perkuatkan dengan kawat. Selain gris. selepas beberapa tahun. Untuk membersihkan enjin. dalam banyak keadaan anda sebenarnya membantu memajukan perniagaan mereka. Baik periksa sendiri kerana jika dibiarkan juruteknik stesen minyak memeriksanya. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan mengganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. jangan menggunakan air kerana pada permukaan enjin ada banyak kesan minyak yang tidal dapat dihilangkan dengan air. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa ke bengkel berhampiran. Tapi jumlahnya tidak banyak kira-kira 1/300-1/500 daripada jumlah penggunaan petrol. Tetapi lebih mudah lagi sekarang ada banyak bahan pencucian yang dijual di kedai aksesori untuk menghilang gris dan tar. Semburkan bahan berkenaan di tempat yang perlu. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali. gasket kebuk enjin akan bocor sedikit dan minyak pelincir akan menitis. Pada terminal bateri pula jika terlihat ada endapan berwarna putih. elemen penting bagi menjamin kesinambungan kerja setiap bahagian yang bergerak. pemilik kenderaan dapat memastikan jika ada kebocoran minyak pelincir. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. siramlah dengan air panas kemudian bersihkan dengan kain. gegelung penghidup. Ini dapat dilihat pada lantai tempat kereta diletakkan. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. Oleh itu. Dalam keadaan biasa minyak pelincir akan berkurang menerusi pemeluwapan dan pembakaran. membuka bonet. mungkin gasket di oil sum yang rosak. Untuk membaikinya. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. Cara mencuci badan. Lubang pengudaraan pada penutup bateri juga perlu dipastikan sentiasa terbuka. jika tahu ada kebocoran minyak pelincir. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Seelok-eloknya gunakanlah bahan yang paling klasik iaitu minyak tanah untuk menghilangkan minyak dan gris pada permukaan enjin. biarkan ia meresap kemudian lap dengan kain kering. Dalam keadaan biasa. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira sepuluh minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. Untuk membersihkan bahagian luar adalah . enjin kereta dengan betul PEMILIK kenderaan suka melihat kereta bersih dan berkilat manakala bahagian enjin pula tidak comot. cari segera puncanya dan tambahkan minyak pelincir jika kurang. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. generator. ia boleh menjadi panas. Penggunaan air juga boleh menyebabkan litar pintas dan kereta akan meragam. keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. paip getah dan kabel elektrik. Jika jumlah titisan itu banyak. Jumlah minyak pelincir boleh dipastikan dengan memeriksa tolok sukat. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. debu atau lumpur yang melekat pada komponen elektrik seperti alternator (motor penghidup). Gris dan sisa minyak pelincir perlu dibersihkan dengan segera daripada bahagian luaran enjin kerana boleh merosakkan tali kipas. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Ketika mencuci bahagian enjin.

Untuk memeriksa keadaan itu. keringkan badan kereta dengan kain bersih. bukalah penapis udara. bawalah kereta anda ke bengkel. gunakan kain bersih basah. Jika tertutup atau tidak terbuka penuh ketika enjin sudah panas. adakah asap kereta anda tidak berwarna atau sedikit biru. Setelah dibasuh. Hantar saja ke bengkel mencuci kereta dan bayar antara RM5 dan RM10. maka jelaslah penapis udara kotor. Tindakan perlu jika asap ekzos kereta bertukar warna LAZIMNYA. Lazimnya. Tetapi. Ketika enjin bergerak. Asap hitam kerana karburator rosak. Sebenarnya dengan melihat warna daripada asap ekzos. ada beberapa kemungkinan yang boleh menyebabkan keadaan itu berlaku termasuk penapis udara tersumbat.lebih mudah. Ini menunjukkan ada yang tidak kena pada enjin kereta anda terutama bahagian karburator. jangan biarkan sabun melekat terlalu lama di badan kenderaan kerana ia akan meningkatkan partikel bintik-bintik putih serta bahan kimia sabun boleh memakan cat. injap dan laluan injap rosak. Jika permukaan itu tidak dibersihkan dengan baik. debu yang melekat dapat dihilangkan dengan bulu ayam. Antara yang patut diberikan perhatian anda adalah dengan menjawab pertanyaan seperti berikut: Pertama. Untuk mengatasinya. Jika dengan kaedah itu putaran enjin bertambah tinggi dan asap tidak lagi hitam. anda perlu menggunakan sabun yang sesuai untuk pencucian kereta. Dalam keadaan sejuk biasanya asap ekzos juga berwarna putih kerana adanya wap air. wax bertindak melindungi permukaan supaya tetap menarik dan hidup. Sabun basuh tidak sesuai dan kelorok tidak sesuai. Jika choke tidak terbuka penuh. kereta anda sudah bersih dan cantik semula. anda seharusnya lega kerana ia menunjukkan proses pembakaran baik dengan nisbah perbandingan campuran petrol-udara yang tepat. Langkah pertama membersihkan kenderaan ialah menghilang debu dengan membuat semburan tanpa menggunakan sabun. Tetapi. Jika ini berlaku. bukalah penapis udara dan lihatlah karburator dari sebelah atas. Apabila membasuh kenderaan menggunakan sabun. ia akan menyebabkan campuran petrol-udara berlebihan. anda dapat meneliti proses pembakaran yang terjadi dalam silinder. jika kotoran tidak dapat dihilangkan. injap udara (choke) tertutup dan karburator rosak. mula-mula periksa sama ada penapis udara tersumbat. Selain itu periksa sama ada injap udara (choke) tertutup. setelah beberapa tahun menggunakannya. Apabila permukaan badan kenderaan berada dalam keadaan kering dan tidak terlalu kotor. gelang omboh. kereta baru dicat dengan cat bermutu tinggi. Dalam keadaan asap ekzos berwarna hitam. dinding silinder. Namun jika anda mahu membasuh sendiri. Bersihkan penapis udara itu. Untuk hasil yang lebih baik setelah kereta kering sapulah wax (lilin). Jika asap berwarna kuning atau coklat. anda tentu bimbang dengan asap ekzos berwarna kelabu dan hitam. keadaan seperti ini bagaimanapun biasa terjadi pada setiap enjin. Dalam tempoh setengah jam. bermakna terlalu sedikit petrol yang masuk (campuran terlalu sedikit). Selain nampak comot. Minyak pelincir juga boleh masuk ke ruang bakar jika gasket di kepala silinder rosak . perbaikilah kedudukannya. Selain menambahkan kilat kereta. Penggunaan kain kering akan menyebabkan calar atau gurisan pada permukaan cat. Asap ekzos berwarna putih apabila minyak pelincir terlalu banyak mengalir masuk ke dalam ruang bakar. cat akan cepat rosak. Jika ini terjadi. Asap yang keluar berwarna putih atau kebiru-biruan pula bermakna minyak pelincir ikut terbakar. cat akan luntur dan mudah menjadi retak-retak. Debu dan lumpur yang melekat pada badan kenderaan akan menyerap wap air dengan cepat dan merosakkan permukaan cat. Ini terjadi kerana omboh. Bagaimana pula jika asap berwarna hitam? Ini bermakna berlaku proses pembakaran yang tidak sempurna kerana terlalu banyak petrol yang masuk. pengeluaran asap pada ekzos bagi kereta baru tidak perlu dibimbangkan. Ini disebabkan kotoran berkenaan mempunyai butir debu keras dan pasir.

Enjin yang selalu berada dalam keadaan terlalu panas akan cepat rosak. Punca enjin mengaum tetapi tidak bergerak lancar SETELAH beberapa tahun menggunakan kereta yang sama. Seterusnya. Adakalanya enjin tidak mengeluarkan daya penuh bukanlah berpunca daripada masalah enjin itu sendiri. perlu juga periksa sama ada penapis udara tersumbat oleh kotoran. Ada ketikanya anda berasa enjin kereta sudah mengaum tetapi kereta tidak meluncur laju. periksa sama ada saat penyalaan sudah tepat. elakkan juga terlalu kerap menggunakan brek di atas jalan yang curam atau pada kelajuan tinggi untuk mengelakkan masalah sekatan wap. berjaga-jagalah. sehingga keupayaan enjin akan berkurangan. penyaluran petrol kurang tepat. enjin juga tidak mengeluarkan daya penuh apabila mampatan enjin tidak cukup tinggi. Biasanya kerosakan sebegini terjadi kepada enjin yang sudah tua atau gasket kepala selinder bocor. Enjin juga akan bekerja melebihi had maksimum putaran gandar dalam keadaan melahu atau pada waktu pemindahan gear ke posisi yang lebih rendah (contohnya. bukalah penutup pengagih dan periksalah suis-suis penutup arus. Justeru. Apabila nyalaan elektrik yang terjadi terlalu lemah atau tidak teratur. kecuali dalam keadaan terdesak. Elakkan juga memijak injak cekam apabila tidak diperlukan dan janganlah memindahkan gear secara kasar. enjin juga akan terlalu panas. Apabila sudah mula memandu. Apabila petrol yang mengalir ke dalam silinder tidak sesuai dengan yang diperlukan (terlalu banyak atau terlalu sedikit) keadaan itu boleh menyebabkan terjadinya campuran petrol dan udara yang kurang sempurna. sejak kebelakangan ini pada gear ketiga kereta seolah-olah merangkak dan akhirnya terpaksa menukar kepada gear kedua dengan enjin yang mengaum kuat. minyak pelincir akan dialirkan ke semua bahagian enjin. Janganlah biarkan enjin bekerja pada sesuatu gear rendah dengan terlalu lama. jangan terus memecut. Masalah enjin tidak menghasilkan daya penuh juga terjadi apabila enjin terlalu panas. Masalah berkenaan sering menjadi kekeliruan utama kerana setiap kali enjin tidak mengeluarkan daya penuh. Bergeraklah perlahan untuk beberapa ketika sebelum memecut. Selain itu. . pemandu disarankan jangan selalu melakukan pemecutan. enjin kereta juga tidak boleh dibebani secara kasar. dalam keadaan biasa kereta dapat bergerak menaiki bukit dengan menggunakan gear ketiga. apabila berhadapan dengan keadaan itu pemeriksaan terhadap sebab-sebab dan pembaikan kecemasan sebegini boleh dilakukan: Pertama. Bagaimanapun. dari gear tiga ke gear dua) dilakukan pada waktu kenderaan masih bergerak dengan kelajuan tinggi atau ketika kenderaan sedang meluncur di atas jalan yang curam). Sebaik-baiknya setelah enjin dihidupkan. tidak kira gear manual atau automatik. Jika enjin terus dibebani sebelum dipanaskan. Malah. ini bermakna enjin terpaksa bekerja ketika minyak belum sampai ke setiap bahagian yang perlu dilinciri. tumpuan diberikan kepada mencari masalah enjin. kerosakan cekam (clutch). Kedua. Jadi. brek ketat atau tekanan enjin tidak cukup. setiap bahagian yang bergeseran akan mengalami kehausan akibat geselan yang berat sehingga enjin akan lebih cepat rosak. Masalah ini sering terjadi kepada kereta yang menggunakan suntikan terus dan selalu dipandu laju dalam perjalanan jauh. Dengan itu. enjin terlalu panas. Ini penting bagi memastikan enjin dalam keadaan panas. antara puncanya ialah kerosakan pada sistem penyalaan. Ini dilakukan dengan memeriksa palam pencucuh. Jika dibiarkan dalam keadaan itu terlalu lama. biarkan dua atau tiga minit sebelum memulakan perjalanan. pembrekan dan pembelokan dengan tiba-tiba. cekam atau brek yang bergesel menjadi puncanya. Wap minyak pelincir berwarna putih dan mengeluarkan bau tertentu. Selain disebabkan kerosakan dan kebocoran ekzos. Untuk menjaga agar kenderaan dapat digunakan dalam tempoh yang panjang juga. biasanya dapat dibezakan antara warna putih wap dan putih akibat minyak pelincir. Apabila berhadapan dengan masalah ini. Periksa juga adakah cekam rosak atau brek yang bergesel. anda mungkin berhadapan dengan situasi bahawa enjin tidak menghasilkan daya pecutan penuh. Wap air yang terjadi kerana panas akan keluar bersama-sama asap ekzos menyebabkan asap berwarna putih. Ketika proses pemanasan. sedangkan dalam banyak keadaan.sehingga air dapat masuk ke dalam ruang bakar. Cekam rosak atau brek yang bergesel menyebabkan keupayaan enjin tidak dapat disalurkan dengan baik sehingga menyebabkan gejala yang sama dengan keadaan enjin tidak mengeluarkan daya penuh. Selain itu. Amalan 'tarik' gear rendah yang lama untuk kuasa pecutan juga cara yang tidak sihat untuk kesihatan kereta. Tetapi. gejala ini kurang menjadi kepada kenderaan yang berjalan kurang daripada 100. Proses pemanasan juga berlaku untuk sistem transmisi serta bahagian lain yang bergerak. periksa sama ada sistem penyaluran petrol berada dalam keadaan baik. Enjin dikira sudah cukup panas apabila jarum suhu air pendingin naik sedikit. selain daya enjinnya berkurangan. Selain itu.000 kilometer Pastikan enjin panas sebelum mulakan perjalanan AMALAN hidupkan enjin kereta dan terus jalan adalah tidak baik. Keadaan sebegini biasanya mudah dirasai ketika mendaki bukit. Namun demikian. contohnya gear tiga ketika mendaki bukit. mungkin ada masalah lain yang perlu diteliti.

proses penggantian minyak berkenaan terjadi dalam tempoh singkat menyebabkan ia menjadi hitam dan kotor lebih cepat berbanding dalam keadaan biasa. Cara terbaik menjimatkan petrol dan mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. sesetengah pemilik kereta lebih gemar menukarkan minyak pelincir sendiri kerana ia mudah dilakukan dengan menggunakan beberapa alat asas seperti pemutar skru dan bekas untuk mengisi minyak pelincir lama. keadaan itu mungkin tidak berpunca daripada minyak. Namun. bagi kereta baru yang kali pertama menukar minyak hitam. Jika keadaan itu berlaku anda tidak perlu bimbang dan tukarlah minyak berkenaan bagi melancarkan perjalanan kenderaan anda. Adalah lebih baik jika minyak hitam dikeluarkan sehingga titisan terakhir. ia akan menjadi kotor akibat bahan bakar dalam enjin termasuk percampuran dengan air. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan.000 kilometer mengikut jenis dan grednya. perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Peralatan lain yang diperlukan ialah jack atau bicu untuk mengangkat bahagian kereta bagi memudahkan anda memutarkan skru pada kotak minyak pelincir.000 kilometer atau enam bulan atau mana-mana yang terawal bergantung kepada jenis model kenderaan. Jadi. periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak terdapat di pasaran. Apabila keadaan itu berlaku. Penggunaan minyak pelincir juga mengelakkan komponen enjin berkarat selain memendapkan bahan bakar. Masalah itu berlaku mungkin akibat proses penyesuaian bahagian terbabit menyebabkan berlaku kehausan sehingga minyak pelincir akan mengandungi serbuk logam. ia boleh dilakukan pada 1. Selain itu. sekiranya sebelum ini anda sudah menukar minyak pelincir tetapi apabila diperiksa kelihatan kotor. Oleh itu. ia turut membawa kotoran yang ada di dalamnya dan membersihkan bahagian berkenaan.000 hingga 8. di samping mencairkan sebarang pemejalan minyak. Cara Terbaik Jimatkan Petrol Pengguna kenderaan bermotor akan berusaha mengurangkan kadar penggunaan bahan bakar ke tahap paling rendah. minyak pelincir akan bercampur komponen kekotoran bahan bakar yang perlu dihapuskan ketika minyak pelincir itu disalurkan ke luar. minyak pelincir ditukar setiap kira-kira 5. Keadaan ini perlu kerana penggunaan bahan api paling minimum dapat menjimatkan perbelanjaan petrol.000 atau 10. Ini kerana pada masa itu. Sehubungan itu. Oleh kerana terlalu lama minyak pelincir itu digunakan. . apabila sudah kotor. Ia perlu ditukar pada setiap 5. Jika enjin kereta tidak cukup panas ketika anda bercadang menukar minyak pelincir. Selain menggerakkan komponen dalam enjin seperti omboh dan bebola besi. pemilik kenderaan perlulah membaca buku panduan yang disediakan oleh syarikat pengeluar kereta cara menjaga ketahanan enjin kereta.000 kilometer pertama seperti yang disyorkan oleh pengeluar dan pengedar. ia juga bertujuan menyejukkan geseran kepada silinder dengan mengasingkan udara panas ke bahagian lain. adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya yang tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. Jadi. karbon dan kerak yang terjadi hasil pembakaran dalam bahagian berkenaan. Sementara itu. Keadaan itu mungkin berpunca daripada beberapa faktor terutama bagi enjin yang masih baru atau bahagian enjin yang baru diganti seperti dinding silinder atau omboh. Bagaimanapun. minyak itu perlu diganti baru dengan segera untuk mengelakkan kerosakan pada bahagian enjin. Anda juga disyorkan supaya mengeluarkan minyak pelincir lama untuk diganti ketika enjin masih panas. eloklah dihidupkan enjin itu untuk beberapa minit terlebih dulu. Ini kerana minyak pelincir berfungsi bagi membersihkan permukaan dinding silinder daripada oksida. Lazimnya.Fungsi minyak pelincir sejukkan geseran silinder MINYAK pelincir atau lazim disebut minyak hitam (walaupun tidak berwarna hitam) cukup penting bagi membolehkan enjin berfungsi dan kereta boleh bergerak dengan lancar.

Jika kebocoran pada tangki. hospital atau memenuhi temu janji. anda perlu perhatikan dalam but kereta anda. Meskipun bateri dalam keadaan lemah. Ada sebab mengapa enjin jika tidak dapat dihidupkan walau pun kunci sudah diputar ke arah ‘start’. Apabila enjin berada dalam keadaan tidak baik atau apabila ekzosnya tersumbat maka penggunaan petrol akan menjadi berlebihan. Oleh itu anda perlu memeriksa elemen penapis udara dan jika ia kotor. anda perlu mengetatkan sambungan menggunakan spana. Tip • Apabila di tempat meletak kenderaan terdapat bekas titisan minyak atau tercium bau petrol sebaiknya anda perlu memeriksa sama ada terdapat kebocoran pada tangki atau tidak. ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus. Di samping itu. bawa kereta ke bengkel untuk diperbaiki atau jika berlaku kebocoran pada sambungan paip petrol. Harus diingatkan. anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa. Penggunaan petrol akan berlebihan apabila kenderaan anda sering dimati dan dihidupkan. Ini kerana anda perlu kerap menukar gear jika menggunakan jalan kurang elok. mungkin terdapat banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Ia pasti menambah beban enjin. Teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus.Antaranya. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. Apabila penapis udara tersumbat. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan Sehubungan itu. Oleh itu. Kegelisahan bertambah ketara apabila masalah itu berlaku ketika anda terburu-buru untuk ke pejabat. Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. jangan sekali-kali memasang karier sekiranya anda tidak bercadang membawa barang berlebihan atas bumbung kereta. apabila anda melakukan pelarasan enjin. ia menyebabkan kemasukan udara ke silinder berkurangan sedangkan penggunaan akan melebihi daripada biasa. menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut. biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut: 1: Menghidupkan enjin dengan menolak kenderaan bagi kereta manual. enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. • • . Jangan mengambil jalan singkat ke sesuatu destinasi jika jalan lebih jauh satu atau dua kilometer dipastikan lebih elok. Cara menghidupkan kereta apabila bateri lemah Pemilik kereta akan berasa gelabah apabila keretanya tidak boleh dihidupkan kerana bateri lemah atau ada masalah lain pada enjin. anda perlu membersihkannya. Oleh itu kenderaan anda perlu dibawa ke bengkel untuk pemeriksaan.

sedangkan karburetor tetap melimpah. Apabila enjin sudah dapat berfungsi. Meskipun demikian. ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan. kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya. tetapi enjin tidak dapat berfungsi. motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar. Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik. Dalam hal ini. mungkin kerana tersekat habuk. Apabila kenderaan sudah berjalan cukup cepat. Bila keadaan itu terjadi. Pijak pedal petrol sepenuhnya. Dalam keadaan itu. kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. lazimnya motor starter berfungsi tetapi ada ketikanya gandar enjin tidak berputar. ketika suis kontak starter diputar. antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter. Tayar juga mesti memberi keselesaan ketika mengambil selekoh dan kawalan stereng dalam apa juga keadaan. nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki. prosedur kedua-dua teknik itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik. gigi motor starter atau roda daya rosak. Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama. maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. pengeluar tayar utama di negara ini sentiasa menyediakan tips keselamatan tayar kepada pemandu. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan. Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. Ketika suis kontak starter diputar. adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup. Kejadian itu bukan kali pertama terjadi. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi. apabila proses mampatan dapat berjalan lancar. Justeru. bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak. enjin sukar dihidupkan kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak. Tips menjaga keselamatan tayar SELAIN enjin dan brek. tayar adalah antara komponen terpenting dalam sesebuah kenderaan. enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. bawalah ke mekanik anda untuk dibaiki. 2: Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain. . Apapun. Biasanya. pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. Dan dalam keadaan lain pula. Lazimnya. Kedegilan dan kecuaian menjaga dan menukar tayar yang tidak berbunga boleh mengundang masalah di jalan raya. enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi. maka lepaskan pedal. Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang. Menggunakan prosedur yang sama. keluarkan minyak daripada karburator. Jika melimpah pula (karburator basah). Tayar memainkan peranan penting ketika membrek dan mesti tahan lasak untuk menangani tekanan itu serta permukaan jalan yang ada kalanya tidak rata. jalankan motor starter.Pertama. Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi.

Elakkan tabiat buruk ketika memandu seperti memandu terlalu laju. · Jangan memandu dalam keadaan tayar rosak. Carta berat dan tekanan angin biasanya terpapar di tempat mengisi angin di mana-mana stesen minyak. Biasakan memeriksa tekanan. · Segera baiki tayar tidak normal. gantikan minyak injin dan penapisnya. Isi penuh tangki bahan bakar jika anda menyimpan kenderaan lebih dari satu tahun. Jika kenderaan ditinggalkan tanpa dihidupkan dalam tempoh yang lama ia boleh menjejaskan prestasi kenderaan atau sukar dihidupkan. Ia bermakna. terjejas akibat kesan membrek dan kurang sensitif dari segi cengkaman. Jika anda berhadapan situasi demikian letakkan kenderaan di garaj yang kering dan dingin. Ia bertujuan mengatasi masaalah wap. anda juga perlu mengeringkan semua sistem pendingin untuk mengelakkan karat berlaku pada bahagian itu. kawalan dan ekonomi. Selain itu ikuti beberapa langkah yang harus dilakukan. anda bertuah sekiranya kakak anda menghadiahkan satu set tayar kerana beliau ingin membeli tayar baru. Titiskan minyak injin baru keselinder untuk memberi lapisan perlindungan kepada selinder berkenaan. · Jangan pasang tayar yang sudah digunakan sesuka hati melainkan anda tahu sejarahnya. penjajaran dan pusingan tayar. Mustahil dapat membuka skru tayar dengan pembuka tayar biasa sekiranya ia terlalu diketatkan dengan mesin pembuka tayar udara. · Sentiasa pastikan skru tayar dipasang dengan betul dan tidak terlalu ketat. · Jangan biarkan tayar lebih muatan. Langkah pertama ialah dengan mencabut kabel bateri kenderaan. Tayar begini mudah tergelincir. Cara Menyimpan Kereta Dalam Jangkamasa Lama Bagi sebahagian orang kereta bukan sekadar alat pengangkutan. keadaan itu menyebabkan gangguan kestabilan kenderaan yang mengakibatkan hilang kawalan serta kecederaan serius. ketika tayar dalam keadaan sejuk. Ia untuk mematikan arus bateri kenderaan. kenderaan mungkin terbabas dan menyukarkan kawalan pemandu. Pada kelajuan tinggi. . membrek secara mengejut dan mengambil selekoh secara berbahaya. Ada beberapa teknik untuk menyimpan kereta dalam jangka waktu yang lama samaada dalam masa enam bulan hinggalah bertahun-tahun lamanya tanpa mengurangkan prestasinya. Periksa tekanan tayar sekurangkurangnya dua kali sebulan. · Jangan gabungkan tayar dengan jejari dan tayar tanpa jejari. jika ditinggalkan terlalu lama bateri kenderaan boleh menjadi lemah. · Pastikan tayar gantian sentiasa dalam keadaan baik dan boleh digunakan serta memiliki tekanan angin mencukupi. Pengeluar juga menekankan keutamaan mengekalkan tekanan tayar. keselesaan. Tayar hanya mampu menampung muatan maksimum jika ia memiliki tekanan angin maksimum. Tukar atau perbaikinya secepat mungkin. Sebelum anda menyimpan kenderaan.tetapi sebagai koleksi yang sangat disayangi. Membrek dengan mengejut boleh menyebabkan tayar tergelincir. Ia juga untuk mencegah masaalah akibat cairan penyejuk ataupun hubungan dengan aluminium. Dalam keadaan jalan basah. kerosakan disebabkan air dan pembentukan karat.Malah bagi mereka yang sering berurusan diluar negara.Berikut adalah antara beberapa panduan berguna: · Segera tukar tayar jika bunganya sudah haus. · Pemilihan tayar memang penting untuk keselamatan.pastinya mereka terpaksa meninggalkan kenderaan dalam tempoh waktu yang lama di garaj.

tual keempat-empat rodanya untuk merehatkan tayar. Berdasarkan maklumat berkenaan ia mambantu anda untuk mengatasi masaalah terhadap kenderaan apabila ditinggalkan untuk suatu tempoh yang lama. kereta hendaklah dicuci sekali dalam masa dua atau tiga minggu. jangan lupa membuka sedikit cermin tingkap untuk memberikan ruang udara keluar masuk. warna kereta anda akan sentiasa menawan. embun dan pencemaran alam sekitar adalah faktor semula jadi yang menyebabkan kereta anda kotor dan tidak berseri. kerja itu adalah satu senaman. Jika usia penyejuk sudah satu setengah tahun. Untuk memudahkan cucian. Sebenarnya. bahan cucian yang digunakan juga perlu dipilih dengan berhati-hati. Cara mengekalkan kilauan kereta Kesan pancaran matahari. Isi penuh minyak brek. lecah. Pada dasarnya. Selepas itu gosokkan secara sama rata pada permukaan kereta. hujan. Malah. gantikan dengan yang baru. Tetapi. bagi mereka yang mengambil berat terhadap kereta dan rajin membasuh sendiri. Anda perlu menunggu beberapa minit sehingga bahan pengilat yang melekat pada bahagian yang disapukan itu bertukar warna keputihan sebelum ia digosok untuk kali kedua. sama ada menggunakan cat biasa atau metalik. Minyak yang sudah lama akan merosakkan komponen logam.Jangan sesekali mengeringkan penyejuk radiotor. selain berpuas hati. sama seperti anda menjaga kesihatan tubuh badan. Anda perlu menyiram kenderaan dengan air yang banyak bagi menghilangkan buih sebelum dikeringkan dengan kain bersih. Selain menggunakan sabun. Ia berkaitan dengan kepekaan anda. Pastikan bahan pengilat diletakkan pada kain bersih. jika basuh sendiri. bearing dan komponen penyerap hentak yang lain. Panduan paling penting ialah jangan sekali-kali menggunakan bahan pengilat di bawah pancaran . tiada rahsia atau alat tertentu yang boleh menghindari cat kereta daripada cepat pudar dan luntur. Teknik mengilat kereta juga harus dipelajari bagi memastikan penggunaan bahan itu selaras dengan harganya. Sebaik-baiknya anda melakukan gosokan dengan gerakan bulatan. walaupun sudah berusia lima hingga 10 tahun. sekali gus mengelakkan badan kereta daripada terlekat habuk. ada pemilik kereta yang menggunakan bahan pengilat selepas mencuci untuk menjadikan cat kereta lebih berkilat. Mereka sanggup mengeluarkan wang RM5 hingga RM10 sebagai upah mencuci keretanya. anda perlu memilih bahan pengilat yang sesuai dengan kereta anda. Bagaimanapun. Selimutkan kereta anda dengan kain. Yang penting ialah mencuci kereta dengan kerap kerana ia boleh menghindarkan kesan pencemaran. Anda dinasihatkan supaya jangan sekali-kali menggunakan sabun atau serbuk pencuci pakaian untuk mencuci kereta kerana bahan pencuci itu mengandungi garam yang boleh menyebabkan karat. Pemilihan bahan pencuci yang tidak tepat boleh menyebabkan risiko karat kepada kereta. terutama yang boleh menyebabkan karat. gunakanlah kain lembut atau span. Bagaimana pun. usaha anda pasti tidak sia-sia kerana kereta yang sentiasa bersih dan berkilat mempunyai nilai pasaran tinggi apabila dijual semula. Sesetengah pemilik kereta memang malas atau tidak ada masa untuk membasuh kereta. Tukar jika ia melebihi dua tahun. Apabila mencuci kereta. Untuk mengelakkan kerosakan pada penyerap hentak kenderaan. Bahan pengilat mampu menghapuskan kekotoran yang melekat pada badan kereta.

anda dinasihatkan supaya sentiasa berhati-hati jika mahu membersihkan bahagian enjin kerana cukup sensitif dengan air terutama akibat pancutan air yang kuat. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Anda tidak harus panik. tentu ada sesuatu yang tidak kena pada enjin kereta berkenaan. Isikan air ke dalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. Malah. Selalunya. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa salah satu daripada punca yang dinyatakan tadi. Jika anda membiarkannya. berhentilah di tepi jalan dengan tempat teduh. Beberapa bahagian dalam terutama besi atau bingkai tingkap. lama kelamaan ia boleh meninggalkan kesan karat yang teruk. . Bahan yang bermutu rendah mempunyai kesan sampingan seperti merosakkan warna serta menyebabkan permukaan bercalar. periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran di bahagian itu. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip-sirip radiator dengan jumlah yang banyak. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. matikan enjin. Selepas itu. Salah satu sebab ialah kekurangan air dalam radiator yang menyebabkan enjin panas. Kurang air dalam radiator punca enjin panas Apabila anda melihat kereta berasap atau terbakar di tepi jalan. Langkah pertama. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. pemilik kereta hanya menumpukan perhatian terhadap penjagaan bahagian luaran kereta. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar daripada radiator.matahari terik kerana ia menimbulkan hasil yang kurang memuaskan. Apabila enjin kereta anda terlalu panas. kerosakan pada sistem saluran petrol. Tidak dapat dinafikan ramai pengguna tertipu membeli bahan pengilat dan syampu pencuci yang berkualiti rendah. Selain itu. Air dalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. Mereka sering kali meninggalkan bahagian dalam kereta yang turut mencerminkan kebersihan sesebuah kereta. sistem penyalaan kurang tepat. Pembersihan optimum pastinya merangkumi seluruh komponen dalaman dan luaran kereta. terbakar dan seterusnya meletup. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. Selepas itu periksa tali kipas. turut mempunyai bahagian yang bercat. masalah cekam. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada kipas dan termostat sistem penyejuk. enjin panas juga berpunca daripada paip radiator tersumbat. sebaliknya memberhentikan kereta dan cuba lakukan pemeriksaan sendiri terlebih dulu. Bahagian ini juga perlu dibersihkan kerana sesiku pada tetingkat dan tepi pintu selalunya menjadi perangkap air dan habuk. Dalam keadaan itu. termasuk enjin. Bagaimanapun. tepi lantai dan rangka pintu. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. Enjin yang terlalu panas boleh mengundang bahaya sekiranya lewat bertindak kerana ia boleh menyebabkan kenderaan anda berasap. ekzos tersumbat.

membuka bonet. Bagi auto. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat dan perkuatkan dengan kawat.Pertamanya. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk.000 atau 50.000 km. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. Jika ada kebocoran.Bagi yang membeli kereta secondhand. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Saya cadangkan setiap dua kali tukar minyak gear box. Untuk membaikinya.Bagi manual. Service pertama adalah check up terakhir yang sepatutnya dibuat pada semua kereta oleh pengeluar kereta. minta mekanik memeriksa sekali paras minyak gear box kereta anda. Setiap kali service kereta. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. semua peralatan adalah baru termasuk gear box. JANGAN MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK GEAR KURANG DARI . Jangan abaikan service pertama ini kerana pada masa ini minyak enjin dan minyak gear box yang mengandungi lebihan besi atau habuk besi di dalam enjin akan dibuang bagi mengelakkan enjin dan gear box terhakis. buka tutup radiator dulu dan ketukannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Sekiranya. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. Dan jika kita perhatikan. keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan mengganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. Bagaimanapun millage yang perlu bagi menukar minyak gear box bergantung kepada kereta dan jenis gear box (ikut panduan dalam manual kereta). ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. ia boleh menjadi panas. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. gunakan kawat sebagai ganti. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira 10 minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu.000 km. Perkara ini sangat penting bagi menjamin gear box anda sentiasa bergerak lancar dan dalam keadaan "normal operating temperature" sepanjang masa. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air.000 km tukar minyak gear box anda. Apabila kita membeli kereta baru. apa yang perlu dibuat. setiap 15. tukar minyak gear box anda. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. Sekiranya ada kebocoran.000 atau 20. setiap 40. kita perlu hantar kereta untuk service pertama. Pastikan ia berada melebihi paras minima. ada dinyatakan apabila millage kereta kita mencecah 1. Tips penjagaan gear box Kali ini saya kongsikan pengetahuan saya mengenai cara penjagaan gearbox manual dan auto. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa ke bengkel berhampiran. Perkara yang diperiksa pada service pertama termasuk menukar semua jenis minyak pada kereta termasuk minyak gear box. tukar minyak gear box sebaik sahaja anda membeli kereta tersebut dan rekodkan bacaan millage kereta anda. masukkan sedikit gear treatment.

PARAS MINIMA BAGI MENGELAK KEROSAKKAN GIGI GEAR. Bagi kereta auto. kos membaiki purata RM2000 dan untuk menukar gear box RM7000 (kedai potong) atau RM12000 (recon dan disahkan EON)(kecuali Perdana V6 = RM 22000). Tips penjagaan radiator Berjumpa lagi dengan satu lagi tips yang dapat menjimatkan kos penyelengaraan kereta iaitu penjagaan radiator. 1. air akan disejukkan sebelum masuk kembali ke dalam injin. Sistem penyejukkan air dapat menghalang injin menjadi terlalu panas kerana air digunakan untuk menyejukkan bahagian injin dan kemudian melalui radiator. anda perlu menerima hakikat yang kereta anda tidak boleh dipandu secara aggresive. Paras gear ini hanya untuk kegunaan kelajuan rendah (bergantung pada jenis kereta).3. 2 dan 3. Kalau kita tak bernasib baik. L. Dengan cara ini dalam keadaan berhenti pun injin dapat dihidupkan pada jangkamasa yang lama tanpa menghadapi masalah overheating. Semasa berada di lampu traffic. In boleh memendekkan jangka hayat clutch plate nada dan merosakkan gigi gear kereta anda. Jangan biar enjin melahu dalam keadaan bergear. Kelemahan dan kebaikan sistem penyejukkan air adalah seperti berikut : 1. Cuma periksa paras minyak gear box dengan lebih kerap dan pastikan ianya sentiasa cukup. gear box anda tidak rosak. Bayangkan pada kelajuan melebihi 100 km/j kita turunkan gear ke gear 4 atau 3. sekiranya anda menggunakan kereta auto buatan Eropah atau bukan Jepun. Gear 2.Setiap kali kita menukar clutch plate. jangan panik. Penggunaan minyak gearbox yang direkomenkan oleh pengeluar adalah sangat mustahak. gunakan cuma D dan bila memotong. kita mungkin dapat mengutip segala gear dan skru bertaburan di atas jalan. kemungkinan cuma oil seal gear box sudah 'mati'. Jangan paksa sekiranya gear tak masuk sebaliknya cuba lepaskan handbrek dahulu (terutama kancil). Tetapi injin yang menggunakan sistem penyejukkan udara akan menghadapi masalah overheating apabila kereta tidak bergerak dalam satu jangkamasa yang . Bagi pemanduan biasa. steptronik. Jangan gunakan overdrive button pada kelajuan melebihi 100 km/j kerana fungsi overdrive button adalah seperti kita menurunkan gear dari gear 5 ke gear 4 apabila memotong dan tetap pada gear 4 sehingga kita offkan overdrive button. pastikan jangan usik apa-apa wayar yang bersambung dengan gear box apabila upgrade sistem bunyi.Sekiranya terdapat lelehan atau kebocoran minyak atau minyak keluar dari gearbox anda. Sekiranya kerata anda tidak mempunyai overdrive button (wira 1. JANGAN CUBA LAKUKAN 'SPIN WHEEL'. triptronik. Dan cuba 'belai' dan 'memandu dengan lemah lembut'. naturalkan gear dan tarik handbrek. Bagi kereta manual. Bagi kereta semi auto. 3 dan L adalah untuk kegunaan mendaki iaitu apabila kereta kita tidak dapat mendaki cerun yang curam.6 mempunyai overdrive button dan tidak pada wira 1. Minta bantuan mekanik untuk mengenalpasti kelajuan maksimum gearbox kereta anda dan jangan memandu melebihi kelajuan maksimum ini. akhir sekali. R.5 . JANGAN SEKALI-KALI MENUKAR JENIS MINYAK GEAR BOX KECUALI MENDAPAT NASIHAT DARIPADA PENGELUAR.kancil). D. Laraskan paras clutch supaya berada dalam keadaan yang sesuai dengan panjang kaki anda (minta bantuan mekanik). alarm atau apa-apa pengubahsuaian. Namun begitu terdapat juga kereta yang tidak mempunyai radiator kerana ia menggunakan sistem penyejukkan udara seperti VW atau volkswagon. pastikan anda faham kegunaan semua paras gear iaitu P. Penukaran gear dari tinggi ke rendah juga mesti mengikut kelajuan yang disarankan oleh pengeluar.kerana kalau gear box rosak. Radiator merupakan komponen sampingan terpenting dalam sesebuah kereta yang menggunakan sistem penyejukkan air. semasa memandu jangan sekali-kali meletakkan kaki anda di atas pedal clutch. tukar juga oil seal walaupun ianya tidak bocor kerana jangkahayat oil seal dalam gearbox biasanya sama dengan jangkahayat clutch plate. gunakan "overdrive button".

air di dalam radiator tidak akan mendidih. Sepatutnya. Jika ini berlaku. overheating boleh berlaku. Sistem penyejukkan air tidaklah terlalu lasak seperti sistem penyejukkan udara. Berjumpa lagi dilain tips untuk kereta. Buka air daripada pili (mesti dengan kadar aliran yang sederhana kuat) dan masukkan ke dalam radiator. Matikan injin. buka kunci hos dibahagian bawah radiator (kunci ini biasanya diperbuat daripada plastik) dan penutup radiator dan biarkan air mengalir sehingga tiada lagi air mengalir daripada radiator. ini bermakna terdapat non function di bahagian tertentu sistem penyejukkan. 7. Sekiranya radiator tersumbat. Biar injin melahu dan air mengalir keluar sehingga air yang keluar daripada radiator tidak lagi berkarat atau berwarna teh susu atau milo. Kalau mendidih. ambil tindakan segera dengan menukar radiator (samada baru atau secondhand (kedai potong) kerana jika kita biarkan. Alat berkenaan yang tidak diganti dalam jangka waktu lama boleh mengakibatkan kerosakan . apabila injin panas. Pemilik perlu juga mengetahui beberapa panduan untuk mengelak masaalah lain timbul terhadap kenderaan. terdapat kedai yang boleh membersihkan radiator tanpa perlu menanggalkan radiator dengan menggunakan mesin khas.000 KM Menyelenggarakan kenderaan tidak hanya dengan terus menghantar kenderaan ke bengkel sahaja. Penggantian Penapis Minyak Injin Setiap 10. 5. Ia memerlukan penyelengaraan dari masa ke semasa dan sebaliknya untuk sistem penyejukkan udara. Cara penyelenggaraan radiator: Setiap 3 bulan: 1. Saya akan cuba dapatkan alamat kedai tersebut dan akan emailkan kemudian. 6. pasangkan kembali kunci hos di bahagaian bawah radiator dan isikan radiator dengan air pili tanpa menggunakan coolant sehingga penuh. kemungkinan overheating boleh berlaku dan kos mewmbaiki overheating ialah disekitar RM1000 . saya nasihatkan. 3.RM1500 bergantung kepada teruknya kerosakan. 2. selepas beberapa ketika. 9. suhu injin tidak lagi menjadi normal dan mungkin akan naik sedikit dan besar kemungkinan. kemudian hidupkan injin. Sekiranya radiator bocor. Perkara ini perlu dilakukan setiap tiga bulan atau lebih kerap bagi mengelakkan radiator tersumbat atau sistem aliran air di dalam injin tersumbat dengan karat air atau karat besi. Semua yang diterangkan di atas adalah berdasarkan pengalaman saya dan yang telah diceritakan kepada saya. 8. Harga upah dalam sekitar RM35-RM50. Penggunaan coolant boleh memendekkan jangkahayat pam air dan termostat dan juga boleh menyebabkan radiator tersumbat. Panduan ini memberikan beberapa pendedahan kepada pemilik kenderaan dalam memilih jenis dan kualiti penapis minyak yang sesuai ketika menukar minyak injin. 2. 4. atau termostat tidak berfungsi. tunggu sekejap sehingga air mula keluar daripada radiator. Hidupkan injin tanpa menutup penutup radiator.lama kerana ia memerlukan udara yang bergerak untuk menyejukkan injin. Mungkin radiator tersumbat. Kos penukaran radiator secondhand(kedai potong) kurang dari RM200. Penapis berfungsi menjaga kualiti minyak supaya sentiasa bersih dan ditapis menerusi bahagian didalamnya.

Mula-mula perhatikan sebarang kecacatan atau kesan remuk yang mungkin menunjukkan kereta itu pernah terlibat dalam kemalangan jalanraya pada masa-masa lalu. Pastikan ia tidak rosak atau tidak ditukarkan dengan yang baru. ia mungkin menandakan ada sesuatu yang tidak normal pada injin. Angkat penutup depan (atau belakang) untuk melihat enjinnya. Berhati-hati Membeli Kereta Terpakai Ujian Visual: Mungkin anda sudahpun menemui kereta yang anda hajati dan membuat keputusan untuk membelinya. Sebelum berhadapan dengan masaalah yang lebih buruk terhadap kenderaan. Lihat kebawah kereta untuk menentukan samada terdapat sebarang kebocoran cecair. Untuk mengetahuinya perhatikan dibawah salut getah disekeliling pintu. tetapi tidak semestinya sampai berkilat. Contohnya gegelang piston yang telah haus. Keluarkan dipstick dan pastikan minyak juga berkeadaan bersih dan tipis. Lihat sepanjang sisi kereta dari jarak 30 kaki untuk memastikan tayar depan dan tayar belakang selari. Gunakan alat ujian tekanan untuk mengesan kerosakan berkenaan. Pastikan bahagian itu sudah dibuka ketika penapis hendak dipasang. Periksa pintu. Tetapi jangan terburu-buru untuk membuat keputusan. Jika tidak anda boleh meminta ejennya menukar kepada yang baru. Kemudian duduk ditempat duduk kereta itu dan cuba rasakan keselesaannya. Perhatikan bahagian atas penapis minyak yang terdapat kertas pelindung.000km. Bateri juga mesti berkeadaan sempurna dan bersih. pemilik kenderaan wajar mengambil langkah perlu dan memerhati jenis penapis standard yang dipasang untuk mengelakkan kenderaan dipasang dengan penapis yang rendah mutunya. Jangan gunakan penapis minyak tiruan kerana dikhuatiri bahagian dalaman mengandungu benda yang boleh merosakkan kompenen penapis. Anda perlu memeriksa kereta itu dengan teliti terlebih dahulu. Bagaimanapun sebelum menggantikannya anda perlu memerhati beberapa perkara berikut: Gunakan penapis minyak yang asli. Periksa Odometer untuk melihat hitungan batunya. Ketika menggantikan penapis minyak biasanya ia diimbangi dengan minyak yang lebih dari biasa.injin dan menyebabkan masaalah sistem kerja komponen injin. penutup depan dan belakang samada dapat dibuka dan ditutup dengan baik tanpa sebarang bunyi yang tidak menyenangkan. .000km. Cat baru mungkin menyebabkan sebarang kecacatan kereta itu tidak dapat dilihat. Kemudian setelah injin dihidupkan. perhatikan adakah berlaku kebocoran minyak injin disekitar penapis minyak atau tidak. pastikan semua bahagian dalamnya sentiasa bersih dari kotoran terutama permukaan penapis. Sebelum memasang penapis minyak. Steringnya mestilah hanya dapat digerakkan dalam jarak 2 inci pada keadaan biasa dan tidak ada sebarang bunyi apabila memusingnya. Berdasarkan maklumat itu. Kereta yang anda pilih mestilah sesuai dan selesa untuk anda. Enjin kereta itu sepatutnya bersih. kereta anda perlu menambag minyak injin. Selain itu penapis tiruan atau jenama murah menggunakan kertas bermutu rendah yang tidak tahan lama untuk menapis kotoran. Jika setiap 1. Bagi kereta yang baik tidak ada sebarang kebocoran pada sebarang masa kecuali akibat pemelowapan penyaman udara yang digunakan ketika hari panas. Pastikan samada kereta itu telah dicat semula atau tidak. pemilik kenderaan disarankan menggantikan penapis minyak setiap 10. Perhatikan kereta anda.

Setelah itu balik ke jalanraya biasa. Hidupkan enjin. Jangan beli kereta yang terlalu kuat bergegaratau melambung-lambung. Ini mungkin disebabkan oleh minyak terbakar. lampu isyarat. ia sepatutnya tidak melekat-lekat atau berkertak. ketepikan saja kereta itu. Jika kereta itu mempunyai sistem penukaran tangan. Nyatakan kepadanya anda mahu membuat ujian jalanraya terhadap kereta itu. Tingkatkan kelajuan hingga 15 bsj dan kemudian tekan brek secara mengejut (pastikan tiada kereta lain dibelakang anda). Lakukan ini sebanyak 4 atau 5 kali untuk menguji transmission. Pandulah kejalanraya yang lengang dan tingkatkan kelajuan hinga 35 bsj. ini bermakna kereta itu mempunyai transmission yang rosak. Jangan beli kereta itu kecuali anda diberi jaminan bahawa masalah itu akan dibaiki. Ini memerlukan perbelanjaan yang besar. Lihat asap yang keluar dibelakang. kunci pintu. Pandu dalam corak nombor 8 untuk menguji tindak balas stering. tanpa terpusing kekanan atau kekiri. Jika ia berwarna hitam atau berminyak. Ini tidak benar. Kemudian tekan brek hingga berhenti. Cari saja kereta ditempat lain. Kereta itu juga mesti berhenti dalam keadaan lurus. hon.Periksa penyelaras tempat duduk. Jika tidak jangan beli kereta itu. tranmission automatinya mestilah bertukar tanpa sebarang bunyi atau tersentak-sentak. Tingkatkan kelajuan sehingga kira-kira 40 bsj. Pastikan tidak ada sebarang bunyi. Semua meter pengukur mestilah berfungsi dengan baik terutama meter tekanan minyak dan suhu enjin. Jika hal ini berlaku. jalan lekak-lekok dan ruang letak kereta yang kosong. Tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 20bsj dan lepaskan tangan dari stering selama beberapa saat. Jika stering agak liat. tetapi jika enjin telah panas ini bermakna kepala gasket bocor. Asap putih tidak menandakan kecacatan apa-apa jika enjin dalam keadaan sejuk. matikan sekejap dan cuba anda sapu jari anda kedalam ekzos (pastikan ekzos itu tidak panas). Masih didalam ruang letak kereta yang kosong. Jika jurujual itu tidak begitu berminat. Asap biru bermakna enjin dioverhaul sepenuhnya. Setengah-setengahnya mungkin tidak penting bagi anda tetapi ia mungkin dapat menunjukkan kepada anda bagaimana kereta itu dijaga. hentikan kereta . Setelah enjin dipanaskan. Pastikan anda diberi jaminan bahawa masalah ini akan dibaiki. Didalam ruang letak kereta yang kosong dan rata. Kereta itu mestilah berhenti dengan cepat tanpa terpusing. Biarkan selama satu atau dua saat sebelum anda menekan pedal minyak. tukar kepada gear depan dan seterusnya. Ia sepatutnya hidup dengan cepat dan kemudian beransur-ansur perlahan. Kereta itu mestilah bergerak lurus dan tidak terbabas. Oleh itu jangan beli kereta itu. Kereta itu juga mestilah menjadi perlahan dalam keadaan lurus. Kereta itu mestilah tidak tersangkutsangkut. Manakala asap hitam bermakna karburatornya tidak sesuai. Jalan yang anda rancang untuk dilalui mestilah termasuk jalan kering. Kemudian tekan brek perlahan-lahan tanpa memegang stering. Ia mestilah bersih tanpa ada bau terbakar Uji Pandu Jurujual mungkin cuba menyakinkan anda bahawa membuat uji pandu dalam jarak yang dekat seperti disekitar sebuah bangunan sudah memadai. Kereta itu mungkin mempunyai penyerap hentak spring atau bahagian-bahagian sistem gantungan yang rosak. Perlahankan kereta itu hingga 7bsj dengan mengenakan brek secara perlahan-lahan. ia mungkin berpunca daripada linkage atau sistem gantungan depan. Hidupkan enjin semula dan periksa minyak didalam transmission automatik. Tukar kepada gear undur dan undur pada kelajuan 4bsj. tukar kepada gear bebas dan pasang brek tangan. radio dan semua kelengkapan yang ada. Enjin yang kuat bergegar juga menunjukkan kereta itu tidak begitu baik untuk dibeli. Kemudian pandu kereta itu dijalan lekak-lekuk yang anda pilih. tekan brek hingga kereta itu betul-betul berhenti. Keladaknya sepatutnya berwarna kelabu keputih-putihan. Semua penukaran mestilah lancar tanpa ada sebarang bunyi. penaik cermin tingkap. Kereta mestilah tetap apabila anda melepaskan kaki anda daripada pedal brek. nyatalah kereta ini mempunyai masalah. Ketika mendaki bukit. Jika ia terpusing. jalan yang lengang. jalan berbukit. lampu. Turun hingga ke pertengahan bukit.

tambah dengan air bateri (distilled water). Jika airnya kurang. Air sejuk yang bersih boleh juga digunakan. Bila keadaan ini berlaku. Jangan sampai anda terbeli kereta curi. . kemungkinan kuasa yang disalurkan kepada bateri itu terlalu tinggi. Perhatikan sebarang keganjilan yang kelihatan pada kereta itu. Angkat penutup enjin dan periksa enjin sekali lagi untuk melihat sebarang kebocoran. 4. Sebelum anda membuat pilihan periksa dulu geran kereta itu atau dokumen-dokumen lain. samada bunyinya atau kawalannya. tapi bila diisi dalam bateri ia akan bercampur dengan air bateri dan seterusnya menjadi cecair asid sulfurik. Bahan-bahan ini biasanya diakui boleh menguatkan bateri. Setelah memasuki ruang letak kereta. untuk mengelakkan kerosakan teruk pada bateri. Perkara ini pada kebiasaannya dilakukan oleh pekerja stesen pam minyak. Kuatkan ikatan kepala bateri jika perlu dengan rapi. dan air baterinya cepat kering.baking powder) dengan sukatan satu sudu teh serbuk dalam satu cawan air. Jadi elakkan asid ini dari terkena pakaian atau kulit anda. Akhirnya baik juga jika anda membawa kereta itu kepada seorang mekanik. perlulah ia diperbaiki dengan secepat mungkin. Seterusnya bilas dengan air sejuk biasa. Nombor enjin dan lain-lain mestilah betul. isi air itu sehingga bahagian hitam didalam bateri sahaja yang ditenggelami air. Cara Menjaga Bateri Kereta 1. Periksa bateri jika terdapat tanda-tanda kerosakan seperti retak. penutupnya hilang. 3. Mereka juga boleh membuat ujian tekanan terhadap enjin untuk memeriksa ring atau injap. ini bermakna enjin tidak begitu baik dan mungkin memerlukan suatu pembaikian dengan perbelanjaan yang mahal. Periksa paras air bateri sekurang-kurangnya seminggu sekali. Suruh jurujual memandu kereta tersebut melintasi ruang-ruang itu dan kemudian berpatah balik kearah anda. bersihkan dengan menggunakan bancuhan natrium karbonat (serbuk penaik . Jika terdapat kesan debu putih dibahagian terminal. tapi sebenarnya perbuatan ini sia-sia sahaja. Mekanik itu mungkin dapat meneliti beberapa kerosakan yang anda sendiri tidak nampak serta memastikan samada kerosakan yang anda kesan itu benar-benar serius atau tidak. Bancuhan ini dibubuh atas terminal bateri dan ia akan berbuih. karat. Kemudian perhatikan kebawah kereta samada terdapat titisan minyak atau tidak.anda perhatikan kebelakang sebelum meneruskan perjalanan semula dan tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 55 bsj. biarkan enjin selama beberapa minit. Buihbuih ini akan berhenti bila ia sudah bersih. Kesan-kesan bocor dapat diketahui jika terdapat disekitar dan bawah bateri berdebu garam putih kehijauan. Kuatkan kuasa bateri menggunakan battery charger jika perlu. Sekarang berbalik semula keruang letak kereta. Elakkan diri dari menggunakan ubatubat bateri yang terdapat dikedai. Bawalah kereta itu kestesyen servis. Untuk panduan anda. 2. Jika pecutan (peningkatan kelajuan) mengambil masa lebih 15 saat. bocor. Walau bagaimanapun jangan bubuh airnya berlebihan dari paras yang ditentukan sebab ini akan menyebabkan air bateri itu melimpah dan mungkin menyebabkan kerosakan selanjutnya kepada bahagian-bahagian besi. kepala longgar dan sebagainya. Peningkatan kelajuan mestilah lancar dan pastikan tiada asap keluar di belakang dan tidak ada sebarang bunyi yang menunjukkan enjin tidak begitu baik. Air bateri yang dijual dikedai adalah dari jenis air sulingan (distilled water). Jangan sesekali tambahkan asid sulfurik kedalam bateri. Sekiranya terdapat kesan kesan debu garam putih dikedua-dua terminal bateri.

enjin ialah jantung kereta dan ia hanya dapat memberikan prestasi dan ketahanan yang anda harapkan sekiranya dijaga dengan baik. Tetapi. Kejadian ini bagaimanapun dapat dikurangkan sekiranya ada pelinciran yang kerap. Ini bermakna minyak perlulah menjadi cukup cair untuk mengalir ke bebola (bearings) sebaik sahaja enjin dihidupkan pada waktu pagi. Kemudian masukkan gear dua dan tekan klac. KETIGA. Ini mengakibatkan bahagian-bahagian itu terhakis atau berkarat. pusingkan kunci kereta kepada 'ON'. Wayar ini mesti kasar seperti wayar bateri serta berukuran antara 20 hingga 25 cm panjang dan dipasangkan klip dihujungnya. lengan hayun dan hujung injap. Untuk perhatian anda. Seelok-eloknya satu berwarna merah dan satu lagi hitam. Perlindungan daripada asid yang menghakis: Wap dan gas dihasilkan apabila petrol atau bahanapi membakar.Cara Menghidupkan Kereta Ketika Bateri Lemah II Cara ini memerlukan sepasang wayar. Sedangkan. cara ini tidak boleh dilakukan pada kereta yang bergear automatik. Faktor utama dalam menjaga enjin supaya ia sentiasa elok ialah pemilihan minyak enjin yang bermutu. tanggalkan wayar daripada terminal positif kemudian diikuti dengan terminal negatif. Anda memerlukan minyak pelincir yang seimbang dan mempunyai campuran bergetah yang betul untuk menjaga pelinciran enjin dalam keadaan yang terlampau panas dan sejuk. Penzoil ialah minyak yang dicipta khusus untuk mempastikan pelinciran berlaku cepat apabila enjin dihidupkan daripada keadaan yang sejuk atau ketika suhu tinggi kerana perjalanan yang jauh atau kerana perjalanan dibandar yang tidak menentu kelajuannya. Minyak Enjin : Apa Yang Harus Diketahui Ramai diantara kita suka memandu. Apabila enjin yang panas menjadi sejuk. apabila suhu enjin meningkat kerana kereta laju. Bila kereta yang ditolak sudah agak laju. dan omboh. setelah enjin hidup. PERTAMA sekali. KEDUA. . Menggunakan Cara Tolakan: Cara ini memerlukan rakan-rakan yang gagah untuk menolak kereta anda. sebahagian dari wap itu menjadi tebal dan campur dengan gas untuk menjadi asid yang menghakis disekeliling lingkaran (enjin). hidupkan kereta anda seperti biasa. minyak pelincir mestilah cukup kukuh untuk menjadikan dirinya sebagai selaput untuk melindungi karburetor. sambung wayar merah daripada terminal positif (+) dari bateri anda kepada terminal positif bateri rakan anda. Hanya minyak yang bermutu dapat membantu anda mencapai itu semua. Tetapi tidak ramai pula yang mengambil berat dalam memilih minyak pelincir bagi keretanya. Anda juga perlu seorang rakan yang berkereta dan mempunyai bateri yang baik. jika anda merenung sejenak. Beri isyarat kepada rakan-rakan untuk mula menolak kereta. tuil injap. Pertama sekali. selinder. Pelinciran yang kerap: Minyak pelincir mengalir turun ke takungan dibahagian bawah enjin apabila kereta tidak digunakan pada sebelah malam. Insya-Allah enjin itu akan hidup. Akhir sekali. perlahan-lahan lepaskan klac. Penurunan suhu juga akan menebalkan minyak itu. sambung wayar hitam daripada terminal negatif (-) dari bateri anda kepada terminal negatif bateri rakan anda (tanpa menanggalkan keluar kepala bateri atau mana-mana bahagian bateri daripada kereta).

Sekiranya minyak pelincir yang mengalir keluar dari enjin itu bersih. bahan-bahan yang tertinggal itu akan menghakis bahagian enjin. jika getaran masih terasa juga. Anda akan mendapati warnanya hitam kerana minyak itu dapat membersihkan bahagian-bahagian yang dilekati bahan-bahan berkenaan. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang.Menjaga kebersihan enjin selalu: Pembakaran petrol atau bahanapi juga menghasilkan enapan jelaga dan karbon. Apabila minyak enjin kereta anda ditukar pada lain kali. lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa. atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak. Apabila berhadapan dengan keadaan ini. mintalah mekanik anda supaya memasukkan pennzoil kedalam enjin. Apabila ini berlaku. Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda. atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. Namun demikian. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak. beberapa . Namun demikian. Minyak pelincir yang baik akan mengalir keluar dari enjin dengan warna hitam legam kerana ia mengandungi partikel yang dilekangkan dari tepi-tepi ruang pembakaran dan yang akan dikeluarkan dari enjin apabila minyak enjin ditukar. biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'. Minyak pelincir yang baik akan mengapungkan bahan-bahan sampingan itu supaya tidak terkumpul ditepi-tepi ruang pembakaran sehingga menganggu penyalaan enjin. Pembersihan ini hanya dapat dilakukan oleh minyak yang bermutu. penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang. keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan. anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik. Jadi. Kemudian periksa kehausan tayar depan. perjalanan yang menyulitkan dan akhirnya kehilangan kuasa. sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm. kehausan tayar depan tidak sama. Selepas suatu tempoh yang panjang. Jadi. jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. Untuk itu. Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang. Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar. Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. harap perhatikan warna minyak enjin yang ditukarkan dari ruang bawah enjin. ini bermakna kotoran sudah tertinggal didalam enjin. Kemudian anda saksikan warnanya apabila ditukar nanti. 'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya. pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km.

periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. anda perlu perhatikan dalam but kereta anda. Ia pasti menambah beban enjin. Di samping itu. Punca penggunaan minyak petrol bertambah Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. injap yang tidak berfungsi. Selain itu. ekzos tersumbat. adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. Sehubungan itu. pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan. ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor. Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda.kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya. tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan. Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran. ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat. pertama. masalah pada cekam atau brek bergesel. mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu. Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada . perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Bagaimanapun. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol. Oleh itu. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. Bagi mengetahui puncanya. Sehubungan itu. suis pemutus arus terbakar. mampatan tidak cukup. Antaranya. bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. Selain itu. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. apabila anda melakukan pelarasan enjin. permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan. buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali. menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa. plag haus. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih. penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat.

penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat. Antara bahagian yang harus diutamakan pemeriksaannya termasuk kotak gear stereng. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut. Luruskan arah kenderaan. . Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. samakan. sambungan bebola atau gantungan depan termasuk hujung dan pangkal rod pengikat. ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar. Dalam keadaan lain pula. tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung. Pandu kenderaan perlahan-lahan di atas jalan datar. mula-mula periksalah tekanan tayar hadapan dan pelinciran sambungan rod stereng. Jadi. Jika tidak. Kemudian periksalah adakah sambungan dan skru sistem pengemudian cukup ketat. rasa dan perhatikan bagaimana kenderaan berjalan. Diameter luar rim kiri dan kanan (untuk roda depan dan belakang) harus sama. Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah. Kemudian periksa adakah salah satu pegas depan sudah lemah atau patah. pegas (spring) gantungan depan yang sudah lemah. Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. penyelarasan penjajaran roda depan kurang tepat. stereng terpaksa dipegang dengan kuat untuk mengelakkannya terus berputar ke satu arah. patah atau kurang baik pemasangannya. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini. diameter rim kiri dan kanan yang tidak sama. penggalas roda depan sudah rosak atau kurang baik penyelarasannya dan brek dari salah satu roda depan atau belakang bergesel.kadar lima peratus. ada kemungkinan juga penyelarasan brek kurang baik atau hanya sebelah yang berfungsi. Iklan Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah. pertama pastikan bahawa beban kenderaan cukup seimbang. Untuk mengetahui kerosakannya. Sistem pengemudian mempunyai peranan yang sangat penting. maka waspadalah terhadap pelbagai kelainan yang wujud. Kemudian periksalah sama ada kedua-dua tayar depan dan belakang sama tekanannya. stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. putarlah stereng ke kiri dan ke kanan. Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan tekanan tayar kiri dan kanan yang tidak sama. kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan. Selain itu. kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng. kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Apabila berhadapan dengan keadaan ini. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah. hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya.

periksa pelapik brek. anda abaikan sistem brek anda. Setiap sebulan sekali. Sekiranya terdapat kesan lelehan minyak brek (kelihatan cat atau apa-apa bahan berasal dari petroleum mencair) pada mana-mana bahagian. 2. minta mekanik memeriksanya. Oleh itu. Sistem Brek Seperti yang kita tahu. Pernah terjadi kereta kancil yang telah di tukar injin kepada Mira L5 tapi sistem breknya masih original. Perkara yang sama juga perlu dilakukan kepada brek drum.Kerosakan pada sistem kemudi boleh menjejaskan sistem keselamatan. 3. Kalau dapat minta mekanik melaraskan pedal brek supaya tidak terlalu 'makan' mengejut dan sesuai dengan panjang kaki kita. padel brek (tempat tekan brek). minta mekanik periksa kerana perkara ini akan menjadi masalah bila ia dibiarkan. pelapik brek (pad brek). keadaan kecemasan berlaku dan kereta tersebut tidak dapat berhenti walaupun pemandu mengatakan dia tekan brek sampai berdiri. 1. penjagaan aspek penjajaran roda depan tidak boleh dipandang ringan. Jika tidak rata. pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem brek original yang ada pada kereta anda. Dan kebetulan semasa keluar dari bengkel. Semasa menambah minyak brek. pastikan pelapik brek tidak menyentuh drum atau kesan geseran yang kelihatan adalah sama rata. Kereta baru. minta mekanik memeriksa kesemua disk dan drum brek termasuk pelapik brek. Semasa service pertama. pam vacum(objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen injin). Jangan ambil mudah perkara ini kerana kebocoran ini mungkin keci tapi akan menjadi besar semasa membrek kerana tekanan yang dikenakan ke atasnya. tabung minyak injin. pastikan minyak brek yang betul spesifikasinya. Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai "kuasa kuda membrek" atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas). Pastikan minyak berada diparas antara minimum dan maksimum. Kesemua peralatan asas yang di atas mestilah dijaga dengan baik supaya brek berkesan. Pastikan pelapik brek betul betul terapung di antara dua angkup dan disk berada di tengah. brek sangat penting dalam sebuah kereta. Pastikan lapisan pencengkam masih tebal. Cara penjagaan sistem brek. 4. Dot 3 untuk kegunaan biasa (biasanya kereta yang mempunyai disk di depan dan drum di belakang) dan Dot 4 untuk . Setiap 6 bulan semasa kita hendak merotate tayar kereta kita. JANGAN SEKALI-KALI MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK BREK BERADA DI BAWAH PARAS MINIMUM. Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. Lebih baik sekiranya semasa anda membeli haftcut kereta anda. Sekiranya minyak brek sudah kotor(keruh warnanya). saluran minyak. Sekira kita dapati pencengkam 'makan' tidak sama antara kiri dan kanan. beli bersama sistem brek kereta tersebut dan pasangkan pada kereta anda. Jangan kerana nak jimat. periksa paras minyak brek kereta anda (botol minyak depan vacum pam). Untuk drum. minta mekanik tukar. minta mekanik periksa sistem saluran minyak brek atau sistem tekanan brek kerana kemungkinanatekana yang dikenakan ke atas kedua-dua brek tidak sama dan ini sangat merbahaya kepada pemanduan terutama membrek semasa kelajuan tinggi. Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum.

Pastikan anda menukar juga sistem saluran minyak brek anda kepada saluran bersalut steel. Ini bagi memastikan sistem brek kereta anda dapat berfungsi dalam keadaan tekanan dan suhu dan tinggi dan tindakbalas brek anda akan lebih cepat apabila padel ditekan. Semasa menuruni bukit yang curam. Sekiranya anda suka memandu laju dan secara aggresive. Kerosakan adalah pada angkup yang mengawal pelapik brek. pastikan anda mendapat kebenaran bertulis daripada JPJ kerana adalah menjadi kesalahan dan syarikat insuran kita akan melindungi anda sekira kemalangan berlaku disebabkan sistem brek dan sistem brek anda telah ditukar tanap kebenaran JPJ. Akhir sekali. tekanan angin tayar. 1. pelapik brek. Jangan tertipu dengan mekanik yang cuma menukar minyak hitam dan penapis minyak hitam apabila kita menghantar kereta untuk di service dan kita dikenakan bayaran yang tinggi untuk upahnya. 9. 7. 8. Jika kita hendak menukar pelapik brek. Sekiranya anda ingin mengubahsuai sistem brek kereta anda. 6. Sebabnya supaya tuan punya kereta terpaksa membayar lebih tinggi untuk membaiki kereta kerana apabila anda cuba menghidupkan injin kereta. penapis angin. lampu brek ketiga. 10. aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik injin termasuk kotak komputer . minyak gear box. Kerosakan yang selalu berlaku adalah brek 'jam'. Semasa memandu elakkan kaki daripad sentiasa berada di atas padel brek.kegunaan berat (untuk kereta yang mempunyai sistem 4 roda disk dan kereta berkuasa tinggi). pastikan anda lebih kerap memeriksa pelapik brek hadapan. penapis petrol dan sebagainya. sebaliknya gunakan brek injin (gear rendah) untuk mengawal kelajuan kereta anda. Tindakan ini biasanya akan dilakukan oleh ejen-ejen bengkel atau kereta penunda. tukar pelapik brek kereta anda kepada yang lebih tahan panas seperti project U. cuma pastikan setiap kali anda hantar kereta anda untuk ditukar minyak injin. Selepas banjir surut. minta mekanik menilai samada boleh pakai lagi atau tidak. saya cadangkan asah kembali disk atau tukar drum kepada yang lebih baik. Sekiranya terdapat kesan calar pada disk atau pada drum. JANGAN CUBA HIDUPKAN INJIN KERETA. brek akan kurang berkesan. Kesan calar ini boleh menjadi penghalang pelapik brek mencengkam disk atau drum. Jangan cuma tukar minyak hitam saje kerana peralatan lain perlu juga selalu diperiksa. 11. periksa kereta anda. Untuk kereta auto. minta mekanik memeriksa juga minyak brek. spark plug. aras padel brek dan clucth. Sekiranya keseluruhan kereta anda tenggelam termasuk injin dan bahagian dalam kabin kereta. Hasilnya. 5. Ini dapat menjimatkan penggunaan pelapik brek. aligment tayar. Tips Kereta Tenggelam Banjir Disini ada beberapa tips untuk semua tentang tindakan selepas kereta anda tenggelam banjir . jangan gunakan brek. pelapik brek hadapan akan lebih cepat haus daripada belakang (biasanya dua kali ganda cepatnya). Jika tidak pasti tanya mekanik kerana kesilapan minyak brek boleh menyebabkan keseluruhan sistem brek kita akan mengalami kerosakan terutama pada seal yang diperbuat daripada getah. Keadaan ini berlaku kerana pelapik brek tidak kembali terapung apabila kita lepaskan brek dan terus mencengkam disk.

Boleh dihidupkan injin tetapi jangan cuba jalankan kereta kerana kotak gear belum diperiksa. Pastikan ianya tidak berair. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa satu daripada punca yang dinyatakan tadi. minyak injin. periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran dibahagian itu. Kalau berair maksudnya air telah masuk ke dalam injin. Selepas semua peralatan elektronik telah dipastikan kering sepenuhnya (biasanya 2 atau 3 hari). murahlah belanja jika tidak mungkin akan mencecah ribu-ribu. berhentilah ditepi jalan dengan tempat teduh. Ulang tindakan ini sehingga minyak kotak gear menjadi betul-betul merah jernih atau tidak bercampur air. jalankan kereta untuk 2-5 minit dan periksa kembali minyak gear. Dan tidak terkecuali periksa minyak petrol. Pertamanya. Selepas itu. 4. kerosakan pada sistem saluran petrol. ia tidak dapat berfungsi dengan baik dan peralatan yang berkaitan dengannya akan rosak. Sekiranya tiada kerosakkan yang melibatkan peralatan elektronik. 2.6 auto adalah lebih kurang RM7000). Langkah pertama. Kos untuk sebuah kotak komputer adalah lebih kurang RM1000 -. sensor untuk mengesan atau untuk mengarah minyak kotak gear mengalir dengan baik di dalam kotak gear apabila tidak berfungsi akan menyebabkan pengagihan minyak kotak gear tidak sekata dan paling lama kotak gear tersebut boleh berfungsi dengan baik adalah 2 hingga 3 bulan. waranti kereta akan termansuh apabila kita mengubahsuai sistem elektirk kereta termasuk sistem audio kereta kerana apabila sensor tidak menerima jumlah elektrik yang cukup. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. cc dan pilihan pengguna. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga 7-8 kali dan akan menggunakan lebih kurang 15-20 liter minyak kotak gear. Tindakan di atas juga akan menyebabkan kesemua sensor yang biasanya akan beroperasi semasa kita menyalakan suis injin kita terbakar dan biasanya satu sensor harganya tidak berapa mahal tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi boleh menyebabkan kos yang tinggi. Kita ambil contoh. kos cuma akan melibatkan upah. . warnanya akan bertukar menjadi warna air bandung (merah susu). Periksa juga minyak injin. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada termostat sistem penyejuk. ekzos tersumbat. Sekiranya injin boleh dihidupkan. tukar minyak gear. keseluruhan kotak gear terpaksa diganti (harga untuk kotak gear baru wira 1. Kurang Air Antara Faktor Enjin Terlalu Panas Enjin yang terlalu panas berpunca daripada pelbagai faktor termasuk kurang air dalam radiator. 3. bogelkan kereta anda keseluruhannya termasuk kesemua penutup alat elektronik. masalah cekam. paip radiator tersumbat. akan berlaku litar pintas yang mana alat tersebut terpaksa di ganti.RM1500 bergantung kepada jenis kereta. Apabila sampai ke bengkel. Apabila enjin terlalu panas. minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara (original).(untuk kereta suntikan elektronik) dan sekiranya masih terdapat saki baki air di dalam alat berkenaan. Pastikan minyak injin tidak bercampur air. Selain itu sistem penyalaan kurang tepat. Periksa minyak kotak gear. biasanya ia berwarna merah dan kalau bercampur air. Jika bercampur air. Ini adalah salah satu sebab kenapa apabila kita membeli kereta baru. Enjin yang terlalu panas kerana terlalu lama dihidupkan selepas membuat perjalanan jauh boleh mengundang bahaya sekiranya lambat bertindak kerana boleh menyebabkan kenderaan terbakar atau meletup. Periksa palam pencucuh kereta anda.

buka tutup radiator dulu dan ketukkannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan menganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat dan perkuatkan dengan kawat. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. Air didalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja dengan lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira sepuluh minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. ada ketikanya jika tidak bernasib baik. enjin tidak dapat dihidupkan walaupun kunci sudah diputar ke arah start. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. Jika ada masalah dengan sistem pemula (starter). Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa kebengkel berhampiran. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. kita perlu belajar cara menghidupkan enjin apabila bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. Sekiranya ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. matikan enjin. sebab dan pembaikan yang boleh dilakukan. Pertamanya. gunakan kawat sebagai ganti. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat.Ada beberapa kemungkinan kerosakan yang boleh terjadi berdasarkan gejala. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. Namun. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. Untuk membaikinya. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. Cara Mengatasi Masalah Enjin Tidak Berfungsi Enjin adalah elemen terpenting bagi sesebuah kenderaan. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Jika ada kebocoran. ia boleh menjadi panas. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Dalam keadaan itu. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah . buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. membuka bonet. Isikan air kedalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. Sekiranya ada kebocoran. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar dari radiator.Selepas itu periksalah tali kipas. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip radiator dengan jumlah yang banyak.

Kini mereka meneruskan misi untuk mengesan masalah yang terjadi. motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar. Pertama. adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup. Meskipun bateri dalam keadaan lemah. Prosedur kedua-dua cara itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik. Apabila kenderaan sudah bergerak cukup cepat. maka lepaskan pedal. Dalam keadaan itu. antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter. kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. Satu lagi masalah yang mungkin dihadapi ialah motor starter berfungsi tetapi enjin tidak dapat dihidupkan. Apabila enjin sudah dapat berfungsi. pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. enjin sukar distart kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak.kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi. mungkin kerana tersekat habuk. Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar. sedangkan karburator tetap melimpah. perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama. Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar. Biasanya. Apabila keadaan itu terjadi. tetapi enjin tidak dapat berfungsi. nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. jalankan motor starter. jika tidak tahu membetulkan sendiri. ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan. apabila proses mampatan dapat berjalan lancar. enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik. maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. gigi motor starter atau roda daya rosak. bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak. ketika suis kontak starter diputar. maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan. Pijak pedal petrol sepenuhnya. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang. kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya. Ketika suis kontak starter diputar. Pelan bersiar-siar ditangguhkan sehingga masalah diatasi. Menggunakan prosedur yang sama. Kejadian itu bukan kali pertama terjadi. biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut: Hidupkan enjin dengan menolak kenderaan (untuk kereta manual). Jika melimpah pula (karburator basah). Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain. enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi. keluarkan minyak daripada karburator. Dalam hal ini. adalah lebih baik bawa ke bengkel untuk dibaiki Enjin Kereta Dimasuki Air . Meskipun demikian. Justeru. motor starter berfungsi tetapi gandar enjin tidak berputar. enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. Dan dalam keadaan lain pula.

galas dan bearing. Ini kerana apabila enjin cuba dihidupkan dalam keadaan demikian. Ada tiga aspek sebagai panduan jika berdepan situasi sedemikian. Jangan sekali-kali menghidupkan enjin kereta kerana ia akan mengakibatkan anda terpaksa membayar kos yang berlipat ganda. Begitu juga dengan petrol. Apabila ini berlaku. aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik enjin termasuk kotak komputer (untuk kereta suntikan elektronik). minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara. ia pasti membabitkan kos baik pulih yang tinggi. sistem brek serta brek tangan dalam keadaan baik Keadaan bunga tayar yang baik bagi cengkaman sepenuhnya . Ini kerana air boleh memasuki bahagian yang bocor akibat tekanan arus tinggi dan ketika meredah jalan dinaiki air Sistem klac. minyak gear perlu ditukar dan enjin perlu dihidupkan dalam masa dua hingga lima minit. kos mungkin hanya membabitkan upah mekanik. banjir kilat adalah antara perkara ‘menakutkan’ bagi pemilik kenderaan. Ketika anda sibuk di pejabat. Sekiranya tiada kerosakan yang membabitkan peralatan elektronik. Minyak enjin juga perlu diperiksa sama ada ia tercampur dengan air atau tidak. minyak enjin. kosnya tidaklah begitu mahal. Tindakan ini selalunya dilakukan oleh ejen bengkel atau pemilik trak penunda yang tidak bertanggungjawab supaya anda membayar kos yang lebih tinggi untuk membaikinya. kotak gear. tetapi pada masa yang sama pandangan pemandu kurang jelas manakala permukaan jalan yang basah dan licin boleh mengakibatkan peratusan kemalangan yang tinggi. Jika bercampur air. Apabila tiba di bengkel. Namun kos berkenaan dapat dikurangkan jika tip ini dapat diamalkan. Harga sebuah sensor tidaklah mahal. litar pintas boleh berlaku dan alat itu terpaksa diganti. Kemudian. Sekiranya enjin boleh dihidupkan. Iaitu:• • • • • Pastikan tiada kebocoran pada bahagian bawah kenderaan Semua pintu mempunyai dakapan (seal) yang baik Pastikan tiada kebocoran pada bahagian injin. buka keseluruhan kereta anda termasuk penutup alat elektronik. periksa kereta anda selepas banjir surut. Dalam keadaan biasa ia akan berwarna merah tetapi jika bercampur dengan air. tanpa disedari kereta anda sudah ditenggelami banjir akibat hujan lebat yang berterusan. warnanya akan bertukar kepada merah jambu. Sekiranya masihada saki-baki air dalam alat berkenaan. Tatacara Memandu Ketika Hujan Memandu ketika hujan lebat memberi kelebihan serta kesan baik untuk sistem penyejukkan. Palam pencucuh juga perlu diperiksa dan pastikan ia tidak berair. enjin boleh dihidupkan tetapi tidak perlu digerakkan kerana kotak gear belum diperiksa. Aspek pertama berkaitan kenderaan yang dipandu.BAGI anda yang tinggal di Kuala Lumpur. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga lapan kali dan akan menggunakan lebih kurang 15 hingga 20 liter minyak kotak gear. Tindakan berkenaan boleh menyebabkan semua sensor yang menyalakan suis enjin akan terbakar. Kemudian minyak kotak gear perlu diperiksa. Selepas kesemua peralatan elektronik kering sepenuhnya (kebiasaannya dua hingga tiga hari). minyak kotak gear diperiksa sekali lagi dan ulang proses ini sehingga ia betul-betul menjadi warna merah dan tidak lagi bercampur dengan air. Jika sebaliknya. Jika keseluruhan kereta dan bahagian enjin tenggelam. ia mungkin boleh mencecah ribuan ringgit. tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi itu boleh menyebabkan kos yang berlipat ganda.

Selepas itu uji lagi sistem brek sehingga prestasinya memuaskan sebelum memandu laju 6 cara jaga tayar TAYAR komponen paling utama dan terpenting bagi sesebuah kenderaan. gear automatik sama seperti gear manual. • KEDUA . Ini bagi mengelakkan percikkan air membasahi injin khususnya bahagian sistem penyalaan Elakkan memendu laju kerana ia boleh menyebabkan bahagian injin dibasahi air dan pengguna jalanraya lain.3 dan hendak menggunakan sport rim. ia boleh menyebabkan kemalangan. ulangi proses diatas. sekali gus mengancam nyawa pemandu dan penumpang tanpa diduga. Berikut beberapa panduan apabila anda mahu menukar tayar kereta. Jika rosak. bergantung kepada sekerap mana anda menggunakan kenderaan. horn dan sistem elektrial iaitu bahagian lampu depan dan lampu kenderaan mestilah berfungsi dengan baik Aspek kedua berkaitan langkah yang perlu diambil oleh pemandu ketika meredah jalan yang dinaiki air. Jika penyambung itu mempunyai ketinggian yang sama dengan bunga. speedometer tidak merekodkan bacaan tepat. • PERTAMA Pilih saiz yang sesuai dengan keupayaan kereta kita. Bagi mengatasi masaalah ini ada beberapa panduan yang boleh dipraktikkan iaitu: o Gunakan gear 1 dan 2 bagi kenderaan menggunakan sistem gear manual dan gear 1 bagi sistem automatik o Tekan pedal brek serentak dengan pedal minyak bagi menghasilkan kepanasan pada permukaan brek o Bagi kenderaan pacuan 4 roda. Hadkan kelajuan antara 5 hingga 15 kmj dan jarakkan kenderaan anda dengan kenderaan dihadapan. ini bermakna ia perlu ditukar dalam tempoh tiga hingga empat bulan. Perhatikan di antara satu bunga tayar dengan satu bunga tayar lain terdapat satu penyambung. Proses ini akan mengeringkan permukaan brek o Uji tindakkan diatas berulangkali pada jarak 20 hingga 30 meter sahaja o Uji sistem brek pada kelajuan 20 kmj o Sekiranya brek gagal berfungsi. pemanduan boleh dilakukan tetapi pemandu perlu memendu secara perlahan. semua peralatan penyerap hentak akan lebih pendek jangka hayat. elakkan terus memendu laju kerana sistem brek tidak berfungsi sepenuhnya berikutan permukaan brek yang basah. cukuplah setakat saiz rim 14 inci kerana jika menggunakan saiz 15 inci. Sebagai contoh. Iaitu:• • • • Beri laluan kepada kenderaan berat dan anggarkan ketinggian air yang diredah dengan melihat had tinggi tayar Sekiranya paras air dibawah satu kaki. kekuatan pecutan kereta akan menurun. khususnya penunggang motosikal dan pejalan kaki terkena tempias atau percikkan Selepas meredah jalan dinaiki air. Cuba periksa tayar kereta anda.• Pengelap (wiper). jika Proton Wira 1.

Huruf VR bermaksud. Spare part recon. • KEENAM Sekiranya kadar kehausan bunga di bahagian tepi kiri dan kanan lebih cepat berbanding di tengah. Kualiti terjamin dan biasanya diberi jaminan oleh penjual. 2. . Harganya seperti barangan '2' di atas dan perbezaan barangan sangat sukar dilihat. Biasanya harganya sangat mahal dan hanya boleh didapati daripada pengedar yang sah. Spare part original daripada negara pengeluar seperti Jepun dan UK. ketebalan (dari rim ke permukana jalan) adalah 50 peratus daripada kelebaran 205 mm dan untuk kegunaan rim bersaiz 16 inci.Selepas mendapat saiz sesuai. Spare part tiruan yang dibuat di Malaysia atau di negara lain yang mana harganya sangat murah tetapi kualiti dan ketahanan barang tidak dapat ditentukan. Terdapat satu rangkaian nombor yang dicetak tenggelam ke permukaan tepi tayar. Mengikut piawaian tayar antarabangsa. kebanyakan tayar berkenaan dibuat berdasarkan iklim dan apabila digunakan di Malaysia yang panas terik. Sebenarnya rangkaian nombor ini memberikan kita maklumat mengenai tarikh tayar dikilangkan (minggu dan tahun). Caranya. • KELIMA Tayar sepatutnya ditukar kedudukannya setiap tiga bulan. Biasanya penjual akan memberi jaminan terhadap barangan ini. Tips Membeli Spare Part Untuk pengetahuan semua. jangka hayatnya lebih pendek. ini bermaksud selama tekanan angin tayar kurang. ia hanya boleh bertahan selama dua tahun selepas dikilangkan. Harganya murah sedikit berbanding dengan barangan '1' di atas. cuba perhatikan rangkaian nombor dan huruf yang tercetak timbul di permukaan tepi tayar. 4.Perhatikan di bahagian tepi tayar. Barangan ini sangat berkualiti dan terjamin ketahanannya. 1. yang di recon di Malaysia. Spare part original tetapi dibuat di Malaysia dibawah lesen pengeluar. tayar itu sesuai untuk kelajuan sehingga 240 km/j tanpa menjejaskan kekuatan dan ketahanan tayar. Bagaimanapun. 3. • KETIGA Mengenai saiz. Maklumat ini kita boleh gunakan untuk tujuan keselamatan. Barangan ini sangat merbahaya kerana ia boleh menyebabkan kerosakan yang teruk kepada injin kereta sekiranya kita menggunakannya. Sebagai contoh 205/50 VR 16 bermaksud tayar itu mempunyai kelebaran 205 mm. • KEEMPAT Kebanyakan kita lebih suka memilih tayar import. tayar depan kiri ditukarkan ke kanan belakang dan tayar depan kanan ditukarkan ke kiri belakang. sekarang ni di pasaran terdapat sekurang-kurangnya lima grade spare part.

jangkahayatnya tidak lama. 2. 3 dan 4. .Pastikan peralatan kecemasan diletakkan dalam jarak 5 meter di belakang kenderaan. biasanya kita akan mendengar bunyi seperti belt longgar dan biasanya mekanik akan cuba untuk adjust. Bagaimana nak mengenali barangan ini kesemua barangan ini.Berikan isyarat dan susur keluar di bahu lebuh raya dengan perlahan. malam dan hujan. Kalau absorber dah rosak atau oil sealnya dah bocor. air filter. keluarkan penumpang jauh dari aliran lalu lintas. Disini tidak dapat diterangkan dengan lebih lanjut kerana perbezaan antara barangan 1. .Lampu hadapan dinyalakan rendah pada waktu senja. Kualiti bergantung kepada jenis barangan dan kenderaan. Biasanya penjual akan memberikan jaminan yang terhad untuk barangan ini. oil filter. 3 atau 4. Kalau boleh keluar cetakan nombor itu maka ia adalah barang '3'. Tapi absorber recon. pastikan sebelum membeli spare part. Terpaksa Berhenti di Lebuhraya: . Timing belt. Tapi kalau kuku kita yang nak tertanggal. tanya penjual samada barangan yang hendak dibeli adalah barangan 1. Timing belt original (1) jika kita pegang. 3 dan 4 cuma boleh dilihat sekiranya terdapat dua barangan yang sama jenis tetapi berlainan kategori. Panduan memandu ketika kecemasan A. Klutch plate pula kia dapat lihat perbezaan warna dan keusangan di antara pepaku atau rebet yang digunakan untuk melekatkan pad klutch dengan pepaku/rebet asal. lubang tu dah di tutup oleh skru atau bebenang untuk kegunaan skru seperti absorber adjustable. Untuk absorber.5. Bukan minyak saja. kelembutan getah beltnya dapat kita rasa. ia barangan '1' atau '2'. plag. minyak akan keluar melalui 4 lubang di sekeliling batang absorber tersebut. untuk timing belt belum pernah pihak kami jumpa barangan '4'. Barangan ini boleh dikatakan 100% original tetapi terpakai.Jika kenderaan berhenti di selekoh atau atas puncak bukit dan kawasan bahaya. kekemasan barangan dapat kita lihat dari segi cetakan nombor part dan satu cara untuk mengujinya. Minyak injin biasanya akan melekit bergantung kepada kadar kelikatannya tetapi minyak recon kalau kita rasa kita akan dapati ianya kurang melekit dan berbau seperti benda terbakar. Berhati-hati dengan penjualan minyak injin murah kerana minyak itu biasanya adalah minyak recycle atau recon. absorber.Nyalakan lampu sebelah dalam kenderaan dan lampu isyarat kecemasan. Plag tidak dapat dikesan perbezaannya tetapi selepas menggunakannya pasti kita akan tahu kerana plag recon.Angkat bonet dan dapatkan bantuan. Kita ambil contoh. Dicadangankan beli barangan 1 atau 2 walaupun harganya mahal sedikit tetapi ianya dapat menjimatkan kita dalam jangka panjang. gunakan kuku tangan kita dan cuba kikis cetakan nombor part pada belt. . Spare part secondhand (kedai potong). . klutch plate. Selepas menggunakan barangan '3' selama 3 bulan atau lebih. cuba perhatikan dibahagian steel berkilat yang masuk ke dalam absorber. 2. Akhirnya. . . Harganya boleh dikatakan separuh daripada harga barangan '1'. Kami akan menerangkan tentang perbezaan barangan 1. brake pad.

Lindungi mata dengan memakai kaca mata. Tiada benda pelik melekat di bahagian tayar atau mana-mana bahagian kereta. pergi ke pam minyak dan periksa tekanan tayar. C. Pastikan ia berfungsi. tukar minyak injin (jika gunakan minyak biasa). kereta tak berhenti jadi dia berhenti dengan bantuan belakang wira aeroback dan kena bayar RM1000 untuk tukar bumper. Lakukan perkara yang sama seperti yang pertama. tukar penapis minyak . Minyak mesti berada pada aras di antara minimum dan maksimum. start injin terus jalan.Rentang gebar atau kain atas papan pemuka dan letakkan serpihan kaca atas gebar atau kain berkenaan. buka penutup bateri dan periksa air bateri. baru boleh jalan sambung jalan.Bunyikan hon dan nyalakan lampu hadapan. Bila injin dah hidup jangan terus jalan. Pernah terjadi kepada seorang kawan. Setiap 3 bulan (kalau setiap hari guna kereta untuk ke tempat kerja. Sebelum hidupkan injin. Cermin Hadapan Pecah: . Sebelum memulakan perjalanan. Untuk kereta auto. Untuk kancil ia ada di bahagian depan dekat belt yang bergerak kalau injin hidup (pemegang warna kuning). onkan suis dan tunggu apa-apa lampu yang sepatutnya padam sebelum injin hidup terutama kalau pakai satria GTI. Pastikan ianya berada pada aras antara minimum dan maksimum.Gantikan cermin hadapan yang pecah dengan segera. Menghadapi Kemalangan: . cari jarum yang lebih kurang sama bentuknya tapi berada di sebelah yang bertentangan dengan jarum yang pertama (untuk periksa minyak gear box). Bilang sampai lima dan cabut kembali. lampu belakang wira aeroback tu. Tekanan yang sesuai ada di catatkan di bahagian dalam tiang B (tiang antara pintu depan dan belakang) sebelah pemandu. hidupkan injin dan tunggu sehingga injin melahu padar kadar RPM yang normal kemudian baru jalan. jenguk melalui tingkap dan berhenti di tempat yang selamat. Hala ke arah bahu jalan di sebelah kiri dan pandu keluar dari jalan raya. Jangan cuba membelok ke sebelah kanan kerana pemandu kenderaan mungkin terkejut dan melanggar anda. Kalau bawah daripada minimum. periksa lampu brek ketiga dan semua lampu brek.000 km pergi ke workshop. masuk kereta. Sebulan sekali. . Tips Jaga Kereta Perhatikan tayar cukup angin. Setiap 5. masukkan sedikit minyak injin sehingga ke paras yang saya katakan tadi. Buka bonet injin. jika kereta berhenti. Sampai simpang tekan brek. pastikan minyaknya mencukupi. . pastikan lampu "engine check" padam sebelum hidupkan injin. Periksa juga tekanan tayar simpanan. Seminggu sekali kalau boleh.Had laju yang rendah boleh mengurangkan daya impak. Buka penutup minyak brek (Botol besar dekat body di hadapan pemandu dalam bonet injin).Perlahankan kenderaan. Cabut dan lapkan minyak di jarum tersebut dan kemudian masukkan kembali jarum tu. . Cari jarum pemeriksa minyak injin. pergi ke kedai tayar dan rotate tayar mengikut aturan yang sesuai (rujuk kepada tip saya mengenai tayar). . Tekan brek dan lepas kemudian jalan ke depan sedikit dan tekan brek.B.

Tayar binaan radial tidak mempunyai tiub dan memberi prestasi lebih bagus. Di bawah ini adalah panduan untuk makna nombor yang paling penting bagi sebuah tayar. anda juga perlu menukar rim kepada diameter sama. Penggunaan minyak pelincir juga mengelakkan komponen enjin berkarat selain memendapkan bahan bakar. sesiapa saja dapat memahami maklumat ini untuk membuat pilihan tayar yang tepat bagi kenderaan mereka. Kalau kereta model lama (kancil 660 sehingga 1996) yang pakai "Petnam" atau contact point. terutama kusyen kereta kita (cuba tepuk kusyen kereta kita. Tayar profil rendah memberi prestasi pengendalian keseluruhan yang lebih bagus walaupun aspek keselesaan mungkin boleh terjejas sedikit. sebagai contoh. Ia perlu ditukar pada setiap 5. perhatikan habuk keluar dari kusyen). (contoh: 475 x 4 = 1900 kg) Huruf "H" yang terakhir adalah menyatakan kelajuan maksima bagi sesebuah tayar yang direka.000 atau 10. setiap tayar mempunyai maklumat yang terperinci berhubung jenis. Nombor 82 melambangkan indek keupayaan mengangkut berat tayar itu. Taraf kelajuan H dalam contoh bermakna bahawa tayar ini boleh mencapai dan mengekalkan kelajuan sejauh 210 km/j. saiz dan keumpamaan. Nombor 70 menyatakan nisbah aspek (aspact ratio) tayar atau ketinggian tayar berbanding dengan kelebaran tayar itu.setiap 2 kali tukar minyak injin dan tukar plag setiap 3 kali tukar minyak injin. cara paling tepat memahaminya adalah dengan memilih satu contoh tayar dan menelitinya sedikit demi sedikit.000 kilometer pertama seperti yang disyorkan oleh pengeluar dan pengedar. Berat maksima meujuk kepada setiap tayar. Sebagai contoh. iaitu jarak diukur dari sisi ke sisi. kita perlu darabkan 4 kali untuk memperolehi kapasiti memikul berat kenderaan dengan empat tayar. Dan yang terakhirnya. Angka 13 merujuk kepada garis pusat (diameter) rim untuk membolehkan tayar dimuatkan. Fungsi minyak pelincir sejukkan geseran silinder MINYAK pelincir atau lazim disebut minyak hitam (walaupun tidak berwarna hitam) cukup penting bagi membolehkan enjin berfungsi dan kereta boleh bergerak dengan lancar. ia juga bertujuan menyejukkan geseran kepada silinder dengan mengasingkan udara panas ke bahagian lain. Selain menggerakkan komponen dalam enjin seperti omboh dan bebola besi. ia boleh dilakukan pada 1. suruh meknaik cuci contact point setiap 3 kali tukar minyak injin dan tukar setiap 9 kali tukar minyak injin. Jika ingin menukar kepada tayar dengan diameter lebih besar. Nombor 175 yang pertama dalam siri merujuk kepada lebar itu dalam milimeter. Huruf "R" merujuk kepada binaan tayar radial dan kesemua tayar kereta menggunakan binaan radial sejak 20 tahun lalu. nombor 82 bermakna tayar mampu memikiu berat maksima 475 kilogram. Biasanya tayar dengan nisbah aspek 55 kebawah diklasifikasi sebagai tayar profil rendah. Oleh kerana terlalu l Makna Nombor Pada Tayar Sebenarnya. termasuk minggu dan tahun keluaran. . Untuk mengetahui berat maksima melambangkan nombor "82" kami perlu merujuk kepada carta "index keupayaan mengangkut tayar berat" yang ditetapkan diperingkat antarabangsa. bagi kereta baru yang kali pertama menukar minyak hitam. biasanya jika lebih besar nilai angka ini lebih lebar tayar itu. Namun. ketinggian tayar adalag 70% kelebaran tayar itu. kita akan teliti nombor berikut: 175/70R13 82H. setiap minggu atau 2 atau 3 minggu sekali. Dalam contoh.000 kilometer mengikut jenis dan grednya. pergila vacum kereta kita. Dibawah adalah senarai carta kelajuan maksimum seperti yang dilambang oleh setiap huruf abjad.

huruf ZR akan digunakan. .200 km/j H-210 km/j V-240 km/j Z-melebihi hadlaju 240 km/j W-270 km/j Y-300 km/j Untuk tayar yang mempunyai keupayaan mengatasi kelajuan 270 km/j.S-180 km/j T-190 km/j U.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful