P. 1
Tips Penjagaan Kereta

Tips Penjagaan Kereta

|Views: 115|Likes:
Published by Mahfuzah Azmi

More info:

Published by: Mahfuzah Azmi on Sep 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2015

pdf

text

original

Tips Penjagaan Kereta Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa

apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama, kehausan tayar depan tidak sama, kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang, penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang.

Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa, lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. Untuk itu, punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak, terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak, biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. Namun demikian, anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik, pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km. Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. Jadi, jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan, keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. Kemudian periksa kehausan tayar depan, sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm. Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. Namun demikian, jika getaran masih terasa juga, sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan; atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang. Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda. 'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya, atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. Jadi, banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'; beberapa kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html Punca Penggunaan Minyak Petrol Bertambah Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran, permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi, penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat.

Selain itu, ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat, plag haus, suis pemutus arus terbakar, mampatan tidak cukup, injap yang tidak berfungsi, ekzos tersumbat, masalah pada cekam atau brek bergesel. Bagi mengetahui puncanya, pertama, pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan.

Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu, bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. Bagaimanapun, jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol, ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor, buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali. Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda. Sehubungan itu, adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan, periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. Selain itu, perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Antaranya, menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya, tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan. Sehubungan itu, apabila anda melakukan pelarasan enjin, ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih. Di samping itu, anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa.

Oleh itu, anda perlu perhatikan dalam but kereta anda, mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Ia pasti menambah beban enjin. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan.

Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut.

Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html

Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat

Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah, penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat, kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng, kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini, mula-mula periksalah tekanan tayar hadapan dan pelinciran sambungan rod stereng. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah, tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung. Kemudian periksalah adakah sambungan dan skru sistem pengemudian cukup ketat. Antara bahagian yang harus diutamakan pemeriksaannya termasuk kotak gear stereng, sambungan bebola atau gantungan depan termasuk hujung dan pangkal rod pengikat. Untuk mengetahui kerosakannya, putarlah stereng ke kiri dan ke kanan. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh, kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan. Sistem pengemudian mempunyai peranan yang sangat penting, maka waspadalah terhadap pelbagai kelainan yang wujud. Dalam keadaan lain pula, ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar, stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. Jadi, stereng terpaksa dipegang dengan kuat untuk mengelakkannya terus berputar ke satu arah. Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan tekanan tayar kiri dan kanan yang tidak sama, diameter rim kiri dan kanan yang tidak sama, penyelarasan penjajaran roda depan kurang tepat, pegas (spring) gantungan depan yang sudah lemah, patah atau kurang baik pemasangannya, penggalas roda depan sudah rosak atau kurang baik penyelarasannya dan brek dari salah satu roda depan atau belakang bergesel. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, pertama pastikan bahawa beban kenderaan cukup seimbang. Kemudian periksalah sama ada kedua-dua tayar depan dan belakang sama tekanannya. Jika tidak, samakan. Pandu kenderaan perlahan-lahan di atas jalan datar. Luruskan arah kenderaan, rasa dan perhatikan bagaimana kenderaan berjalan. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah, hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya. Diameter luar rim kiri dan kanan (untuk roda depan dan belakang) harus sama. Kemudian periksa adakah salah satu pegas depan sudah lemah atau patah. Selain itu, ada kemungkinan juga penyelarasan brek kurang baik atau hanya sebelah yang berfungsi. Kerosakan pada sistem kemudi boleh menjejaskan sistem keselamatan. Oleh itu, penjagaan aspek penjajaran roda depan tidak boleh dipandang ringan. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html Sistem Brek

pastikan pelapik brek tidak menyentuh drum atau kesan geseran yang kelihatan adalah sama rata. Kereta Baru Semasa service pertama. Pastikan pelapik brek betul betul terapung di antara dua angkup dan disk berada di tengah. . periksa pelapik brek. saya cadangkan asah kembali disk atau tukar drum kepada yang lebih baik. Kesemua peralatan asas yang di atas mestilah dijaga dengan baik supaya brek berkesan. Pastikan lapisan pencengkam masih tebal. minta mekanik memeriksa kesemua disk dan drum brek termasuk pelapik brek. 4. pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem brek original yang ada pada kereta anda. Kalau dapat minta mekanik melaraskan pedal brek supaya tidak terlalu 'makan' mengejut dan sesuai dengan panjang kaki kita. Sekira kita dapati pencengkam 'makan' tidak sama antara kiri dan kanan. minta mekanik tukar. Setiap 6 bulan semasa kita hendak merotate tayar kereta kita. saluran minyak. 5. anda abaikan sistem brek anda. Jangan kerana nak jimat. pam vacum(objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen injin). minta mekanik memeriksanya. Lebih baik sekiranya semasa anda membeli haftcut kereta anda.Seperti yang kita tahu. Sekiranya terdapat kesan calar pada disk atau pada drum. padel brek (tempat tekan brek). keadaan kecemasan berlaku dan kereta tersebut tidak dapat berhenti walaupun pemandu mengatakan dia tekan brek sampai berdiri. beli bersama sistem brek kereta tersebut dan pasangkan pada kereta anda. pastikan minyak brek yang betul spesifikasinya. Sekiranya minyak brek sudah kotor(keruh warnanya). Jika tidak pasti tanya mekanik kerana kesilapan minyak brek boleh menyebabkan keseluruhan sistem brek kita akan mengalami kerosakan terutama pada seal yang diperbuat daripada getah. Pernah terjadi kereta kancil yang telah di tukar injin kepada Mira L5 tapi sistem breknya masih original. 2. minta mekanik periksa sistem saluran minyak brek atau sistem tekanan brek kerana kemungkinanatekana yang dikenakan ke atas kedua-dua brek tidak sama dan ini sangat merbahaya kepada pemanduan terutama membrek semasa kelajuan tinggi. pelapik brek (pad brek). Setiap sebulan sekali. Jika tidak rata. Kesan calar ini boleh menjadi penghalang pelapik brek mencengkam disk atau drum. JANGAN SEKALI-KALI MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK BREK BERADA DI BAWAH PARAS MINIMUM. Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum. Kerosakan yang selalu berlaku adalah brek 'jam'. Kerosakan adalah pada angkup yang mengawal pelapik brek. Jangan ambil mudah perkara ini kerana kebocoran ini mungkin keci tapi akan menjadi besar semasa membrek kerana tekanan yang dikenakan ke atasnya. Sekiranya terdapat kesan lelehan minyak brek (kelihatan cat atau apa-apa bahan berasal dari petroleum mencair) pada mana-mana bahagian. Keadaan ini berlaku kerana pelapik brek tidak kembali terapung apabila kita lepaskan brek dan terus mencengkam disk. 6. periksa paras minyak brek kereta anda (botol minyak depan vacum pam). Dot 3 untuk kegunaan biasa (biasanya kereta yang mempunyai disk di depan dan drum di belakang) dan Dot 4 untuk kegunaan berat (untuk kereta yang mempunyai sistem 4 roda disk dan kereta berkuasa tinggi). Hasilnya. Dan kebetulan semasa keluar dari bengkel. Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai "kuasa kuda membrek" atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas). minta mekanik menilai samada boleh pakai lagi atau tidak. brek sangat penting dalam sebuah kereta. Perkara yang sama juga perlu dilakukan kepada brek drum. minta mekanik periksa kerana perkara ini akan menjadi masalah bila ia dibiarkan. Jika kita hendak menukar pelapik brek. brek akan kurang berkesan. Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. 3. Pastikan minyak berada diparas antara minimum dan maksimum. Semasa menambah minyak brek. Untuk drum. tabung minyak injin. 1. Cara Penjagaan Sistem Brek.

Dalam pada itu. pastikan anda lebih kerap memeriksa pelapik brek hadapan. 8. Ketika kenderaan bergerak pada kelajuan tinggi di atas jalan yang rata. 11. Ini dapat menjimatkan penggunaan pelapik brek. Ini bagi memastikan sistem brek kereta anda dapat berfungsi dalam keadaan tekanan dan suhu dan tinggi dan tindakbalas brek anda akan lebih cepat apabila padel ditekan. mengundur atau membelok. Semasa menuruni bukit yang curam. roda depan terasa meliar dan stereng sukar dikendalikan. Semasa memandu elakkan kaki daripad sentiasa berada di atas padel brek. stereng automatik lebih mudah dan selesa. Punca keadaan ini terjadi antara lain disebabkan kehausan sambungan sistem roda kemudi terutama hujung dan pangkal rod pengikat. Sekiranya anda ingin mengubahsuai sistem brek kereta anda. penapis angin. spark plug. penjajaran (alignment) tayar depan kurang tepat. tukar pelapik brek kereta anda kepada yang lebih tahan panas seperti project U.7. pastikan anda mendapat kebenaran bertulis daripada JPJ kerana adalah menjadi kesalahan dan syarikat insuran kita akan melindungi anda sekira kemalangan berlaku disebabkan sistem brek dan sistem brek anda telah ditukar tanap kebenaran JPJ. aligment tayar. Pastikan anda menukar juga sistem saluran minyak brek anda kepada saluran bersalut steel. Sumber Maklumat: http://www. ADA ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat.html Tip Penjagaan Kereta Punca stereng kereta menjadi berat. Untuk kereta auto. 10. ada ketikanya masalah stereng berlaku ketika anda memandu laju. minta mekanik memeriksa juga minyak brek. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutama ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. stereng automatik dan biasa memang berbeza. lampu brek ketiga. penapis petrol dan sebagainya. Namun. Akhir sekali.kereta2u.blogdrive. kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. Malah terlalu banyak gerak bebas pada pengalas roda depan dan kelonggaran pada stereng (di . 9. Jangan tertipu dengan mekanik yang cuma menukar minyak hitam dan penapis minyak hitam apabila kita menghantar kereta untuk di service dan kita dikenakan bayaran yang tinggi untuk upahnya. Keadaan ini berbahaya terutama jika kenderaan bergerak laju melebihi 100 kilometer sejam apa lagi jika melalui jalan basah dan licin. kehausan atau kesalahan penyelarasan alat pengemudian. minyak gear box. kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng. Antara sebab keadaan ini berlaku ialah tekanan angin tayar depan yang terlalu rendah. untuk tujuan meletak kereta. tekanan angin tayar. aras padel brek dan clucth. cuma pastikan setiap kali anda hantar kereta anda untuk ditukar minyak injin. sebaliknya gunakan brek injin (gear rendah) untuk mengawal kelajuan kereta anda.com/archive/1. Namun. Jangan cuma tukar minyak hitam saje kerana peralatan lain perlu juga selalu diperiksa. jangan gunakan brek. pelapik brek. Sekiranya anda suka memandu laju dan secara aggresive. pelapik brek hadapan akan lebih cepat haus daripada belakang (biasanya dua kali ganda cepatnya).

Pertamanya. Selain itu. paip radiator tersumbat. Keadaan ini sering terjadi terutama pada kenderaan besar. Akibatnya kenderaan tidak stabil dan tidak dapat dipandu dengan mudah terutama pada kelajuan tinggi. Bagaimanapun. mula-mula usahakanlah agar kenderaan dapat bergerak lurus. kerosakan pada sistem saluran petrol. Jadi. gunakan kawat sebagai ganti. anda tidak perlu panik sebaliknya berhentikan kenderaan dan cuba lakukan pemeriksaan. ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas.dalam kotak gear stereng) juga boleh menjadi puncanya. matikan enjin. Sekiranya. Dalam situasi roda depan meliar dan stereng sukar dikendalikan adalah masalah yang sering melanda sistem pengemudian apabila terlalu banyak gerak bebas pada stereng. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. Keadaan sistem pengemudian hendaklah diperiksa dengan teliti kerana ia berkaitan dengan keselamatan penumpang. ekzos tersumbat. bahagian belakang kenderaan bergoyang kuat sehingga menjejaskan keselesaan penumpang belakang. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini. Sistem pengemudian lazimnya membabitkan kerangka kereta. Tetapi biasanya apabila ada kerosakan pada sistem penggerak roda depan. Isikan air ke dalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. kerosakan pada radiator boleh menyebabkan enjin panas dan pecutannya kurang baik. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. Kenderaan akan bergerak seolah-olah 'hanyut' ke kiri dan kanan. kenderaan tidak dapat bergerak lurus. apabila berhadapan dengan masalah stereng sukar dikawal. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat . Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. sistem penyalaan kurang tepat. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. antara pemeriksaan dan pembaikan kecemasan yang boleh dilakukan termasuk memeriksa gerak bebas stereng. Memang sukar untuk memeriksa sendiri rod kemudi dan sambungan yang longgar. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa salah satu daripada punca yang dinyatakan tadi. berhentilah di tepi jalan dengan tempat teduh. Panas pada bahagian enjin berpunca daripada pelbagai faktor termasuk kurang bekalan air dalam radiator. maka akan terjadi kenderaan bergerak dalam keadaan liar. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar daripada radiator. Dalam keadaan itu. keadaan ini banyak terjadi pada kenderaan ringan. Sekiranya keadaan itu berlaku. Ketika sedang dipandu di atas jalan datar. masalah cekam. Apabila enjin terlalu panas. Punca kerosakan radiator dan cara membaikinya RADIATOR adalah antara komponan penting dalam enjin kereta. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Jika ada kebocoran. Keadaan itu boleh terjadi disebabkan bolt pegas daun penyerap hentak belakang patah. Periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran di bahagian itu. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. Apabila gerak bebas stereng terlalu besar. Kerosakan sistem gantungan terutama belakang juga menyebabkan pemanduan yang tidak selesa. Langkah pertama. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Gejala yang sama mungkin terjadi disebabkan tiupan angin sampingan yang kuat. Cara ini lebih baik daripada membiarkan enjin kereta anda panas dan mungkin terbakar. jadi bawalah ke bengkel. Enjin yang terlalu panas boleh mengundang bahaya sekiranya lewat bertindak kerana boleh menyebabkan kenderaan terbakar atau meletup. Air dalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. Sekiranya ada kebocoran. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip-sirip radiator dengan jumlah yang banyak. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. Gerak bebas normal stereng adalah sebesar 10-30mm dari suatu tanda tetap. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada termostat sistem penyejuk. buka tutup radiator dulu dan ketukkannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Gerak bebas stereng adalah gerakan berputar stereng yang tidak menyebabkan roda depan bergerak ke kiri atau kanan. Selepas itu periksa tali kipas. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun.

Seelok-eloknya gunakanlah bahan yang paling klasik iaitu minyak tanah untuk menghilangkan minyak dan gris pada permukaan enjin. Selain gris. generator. Untuk membersihkan bahagian luar adalah . pengagih dan lampu boleh menyerap wap air dan boleh menyebabkan litar pintas. elemen penting bagi menjamin kesinambungan kerja setiap bahagian yang bergerak. mungkin gasket di oil sum yang rosak. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan mengganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. Untuk membersihkan enjin. jika tahu ada kebocoran minyak pelincir. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali. Penggunaan air juga boleh menyebabkan litar pintas dan kereta akan meragam. Lubang pengudaraan pada penutup bateri juga perlu dipastikan sentiasa terbuka. keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. Oleh itu. Baik periksa sendiri kerana jika dibiarkan juruteknik stesen minyak memeriksanya. Tetapi lebih mudah lagi sekarang ada banyak bahan pencucian yang dijual di kedai aksesori untuk menghilang gris dan tar. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. gasket kebuk enjin akan bocor sedikit dan minyak pelincir akan menitis. Semburkan bahan berkenaan di tempat yang perlu. Ini dapat dilihat pada lantai tempat kereta diletakkan. dalam banyak keadaan anda sebenarnya membantu memajukan perniagaan mereka. Jika jumlah titisan itu banyak. siramlah dengan air panas kemudian bersihkan dengan kain. cari segera puncanya dan tambahkan minyak pelincir jika kurang. Pada terminal bateri pula jika terlihat ada endapan berwarna putih. enjin kereta dengan betul PEMILIK kenderaan suka melihat kereta bersih dan berkilat manakala bahagian enjin pula tidak comot. Endapan itu dapat dihilangkan dengan mudah tetapi jaga jangan sampai air masuk ke dalam bateri. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. Dalam keadaan biasa minyak pelincir akan berkurang menerusi pemeluwapan dan pembakaran. Cara mencuci badan.dan perkuatkan dengan kawat. Ketika mencuci bahagian enjin. Gris dan sisa minyak pelincir perlu dibersihkan dengan segera daripada bahagian luaran enjin kerana boleh merosakkan tali kipas. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa ke bengkel berhampiran. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. Untuk membaikinya. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira sepuluh minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. paip getah dan kabel elektrik. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. debu atau lumpur yang melekat pada komponen elektrik seperti alternator (motor penghidup). selepas beberapa tahun. Dalam keadaan biasa. Tapi jumlahnya tidak banyak kira-kira 1/300-1/500 daripada jumlah penggunaan petrol. Jumlah minyak pelincir boleh dipastikan dengan memeriksa tolok sukat. jangan menggunakan air kerana pada permukaan enjin ada banyak kesan minyak yang tidal dapat dihilangkan dengan air. gegelung penghidup. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. ia boleh menjadi panas. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. biarkan ia meresap kemudian lap dengan kain kering. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. membuka bonet. pemilik kenderaan dapat memastikan jika ada kebocoran minyak pelincir.

Jika ini terjadi. Jika asap berwarna kuning atau coklat. anda seharusnya lega kerana ia menunjukkan proses pembakaran baik dengan nisbah perbandingan campuran petrol-udara yang tepat. anda tentu bimbang dengan asap ekzos berwarna kelabu dan hitam. Dalam tempoh setengah jam. keadaan seperti ini bagaimanapun biasa terjadi pada setiap enjin. Jika choke tidak terbuka penuh. Sebenarnya dengan melihat warna daripada asap ekzos. Penggunaan kain kering akan menyebabkan calar atau gurisan pada permukaan cat. Dalam keadaan sejuk biasanya asap ekzos juga berwarna putih kerana adanya wap air. cat akan cepat rosak. Ini terjadi kerana omboh. debu yang melekat dapat dihilangkan dengan bulu ayam. Selain menambahkan kilat kereta. perbaikilah kedudukannya. Ini menunjukkan ada yang tidak kena pada enjin kereta anda terutama bahagian karburator. Bagaimana pula jika asap berwarna hitam? Ini bermakna berlaku proses pembakaran yang tidak sempurna kerana terlalu banyak petrol yang masuk.lebih mudah. Namun jika anda mahu membasuh sendiri. Ini disebabkan kotoran berkenaan mempunyai butir debu keras dan pasir. bukalah penapis udara. injap dan laluan injap rosak. injap udara (choke) tertutup dan karburator rosak. Hantar saja ke bengkel mencuci kereta dan bayar antara RM5 dan RM10. Jika ini berlaku. dinding silinder. Untuk memeriksa keadaan itu. kereta anda sudah bersih dan cantik semula. Dalam keadaan asap ekzos berwarna hitam. mula-mula periksa sama ada penapis udara tersumbat. anda dapat meneliti proses pembakaran yang terjadi dalam silinder. Minyak pelincir juga boleh masuk ke ruang bakar jika gasket di kepala silinder rosak . bermakna terlalu sedikit petrol yang masuk (campuran terlalu sedikit). Langkah pertama membersihkan kenderaan ialah menghilang debu dengan membuat semburan tanpa menggunakan sabun. bukalah penapis udara dan lihatlah karburator dari sebelah atas. Asap ekzos berwarna putih apabila minyak pelincir terlalu banyak mengalir masuk ke dalam ruang bakar. kereta baru dicat dengan cat bermutu tinggi. Sabun basuh tidak sesuai dan kelorok tidak sesuai. jangan biarkan sabun melekat terlalu lama di badan kenderaan kerana ia akan meningkatkan partikel bintik-bintik putih serta bahan kimia sabun boleh memakan cat. jika kotoran tidak dapat dihilangkan. Untuk hasil yang lebih baik setelah kereta kering sapulah wax (lilin). maka jelaslah penapis udara kotor. Untuk mengatasinya. Selain itu periksa sama ada injap udara (choke) tertutup. Bersihkan penapis udara itu. Apabila permukaan badan kenderaan berada dalam keadaan kering dan tidak terlalu kotor. gunakan kain bersih basah. keringkan badan kereta dengan kain bersih. Jika tertutup atau tidak terbuka penuh ketika enjin sudah panas. adakah asap kereta anda tidak berwarna atau sedikit biru. Setelah dibasuh. Jika permukaan itu tidak dibersihkan dengan baik. cat akan luntur dan mudah menjadi retak-retak. anda perlu menggunakan sabun yang sesuai untuk pencucian kereta. Jika dengan kaedah itu putaran enjin bertambah tinggi dan asap tidak lagi hitam. gelang omboh. Apabila membasuh kenderaan menggunakan sabun. Ketika enjin bergerak. Antara yang patut diberikan perhatian anda adalah dengan menjawab pertanyaan seperti berikut: Pertama. wax bertindak melindungi permukaan supaya tetap menarik dan hidup. ia akan menyebabkan campuran petrol-udara berlebihan. bawalah kereta anda ke bengkel. Asap yang keluar berwarna putih atau kebiru-biruan pula bermakna minyak pelincir ikut terbakar. ada beberapa kemungkinan yang boleh menyebabkan keadaan itu berlaku termasuk penapis udara tersumbat. Tetapi. Tetapi. Selain nampak comot. Lazimnya. Asap hitam kerana karburator rosak. pengeluaran asap pada ekzos bagi kereta baru tidak perlu dibimbangkan. Debu dan lumpur yang melekat pada badan kenderaan akan menyerap wap air dengan cepat dan merosakkan permukaan cat. setelah beberapa tahun menggunakannya. Tindakan perlu jika asap ekzos kereta bertukar warna LAZIMNYA.

Selain disebabkan kerosakan dan kebocoran ekzos. apabila berhadapan dengan keadaan itu pemeriksaan terhadap sebab-sebab dan pembaikan kecemasan sebegini boleh dilakukan: Pertama. gejala ini kurang menjadi kepada kenderaan yang berjalan kurang daripada 100. pembrekan dan pembelokan dengan tiba-tiba. Janganlah biarkan enjin bekerja pada sesuatu gear rendah dengan terlalu lama. sedangkan dalam banyak keadaan. Untuk menjaga agar kenderaan dapat digunakan dalam tempoh yang panjang juga. tumpuan diberikan kepada mencari masalah enjin. Masalah ini sering terjadi kepada kereta yang menggunakan suntikan terus dan selalu dipandu laju dalam perjalanan jauh. pemandu disarankan jangan selalu melakukan pemecutan. Apabila sudah mula memandu. kerosakan cekam (clutch). Enjin juga akan bekerja melebihi had maksimum putaran gandar dalam keadaan melahu atau pada waktu pemindahan gear ke posisi yang lebih rendah (contohnya. sehingga keupayaan enjin akan berkurangan. jangan terus memecut. enjin kereta juga tidak boleh dibebani secara kasar. Cekam rosak atau brek yang bergesel menyebabkan keupayaan enjin tidak dapat disalurkan dengan baik sehingga menyebabkan gejala yang sama dengan keadaan enjin tidak mengeluarkan daya penuh. Kedua. minyak pelincir akan dialirkan ke semua bahagian enjin. Jika enjin terus dibebani sebelum dipanaskan. Periksa juga adakah cekam rosak atau brek yang bergesel. Tetapi. Wap air yang terjadi kerana panas akan keluar bersama-sama asap ekzos menyebabkan asap berwarna putih. Sebaik-baiknya setelah enjin dihidupkan. enjin terlalu panas. Jika dibiarkan dalam keadaan itu terlalu lama. kecuali dalam keadaan terdesak. Ketika proses pemanasan. Wap minyak pelincir berwarna putih dan mengeluarkan bau tertentu.sehingga air dapat masuk ke dalam ruang bakar. contohnya gear tiga ketika mendaki bukit. Selain itu.000 kilometer Pastikan enjin panas sebelum mulakan perjalanan AMALAN hidupkan enjin kereta dan terus jalan adalah tidak baik. dalam keadaan biasa kereta dapat bergerak menaiki bukit dengan menggunakan gear ketiga. Dengan itu. Apabila nyalaan elektrik yang terjadi terlalu lemah atau tidak teratur. selain daya enjinnya berkurangan. Proses pemanasan juga berlaku untuk sistem transmisi serta bahagian lain yang bergerak. setiap bahagian yang bergeseran akan mengalami kehausan akibat geselan yang berat sehingga enjin akan lebih cepat rosak. Selain itu. Elakkan juga memijak injak cekam apabila tidak diperlukan dan janganlah memindahkan gear secara kasar. Ini dilakukan dengan memeriksa palam pencucuh. Biasanya kerosakan sebegini terjadi kepada enjin yang sudah tua atau gasket kepala selinder bocor. Malah. Adakalanya enjin tidak mengeluarkan daya penuh bukanlah berpunca daripada masalah enjin itu sendiri. berjaga-jagalah. Bagaimanapun. anda mungkin berhadapan dengan situasi bahawa enjin tidak menghasilkan daya pecutan penuh. enjin juga tidak mengeluarkan daya penuh apabila mampatan enjin tidak cukup tinggi. Bergeraklah perlahan untuk beberapa ketika sebelum memecut. Jadi. Masalah enjin tidak menghasilkan daya penuh juga terjadi apabila enjin terlalu panas. sejak kebelakangan ini pada gear ketiga kereta seolah-olah merangkak dan akhirnya terpaksa menukar kepada gear kedua dengan enjin yang mengaum kuat. Ada ketikanya anda berasa enjin kereta sudah mengaum tetapi kereta tidak meluncur laju. Keadaan sebegini biasanya mudah dirasai ketika mendaki bukit. Amalan 'tarik' gear rendah yang lama untuk kuasa pecutan juga cara yang tidak sihat untuk kesihatan kereta. ini bermakna enjin terpaksa bekerja ketika minyak belum sampai ke setiap bahagian yang perlu dilinciri. periksa sama ada saat penyalaan sudah tepat. Masalah berkenaan sering menjadi kekeliruan utama kerana setiap kali enjin tidak mengeluarkan daya penuh. bukalah penutup pengagih dan periksalah suis-suis penutup arus. Enjin yang selalu berada dalam keadaan terlalu panas akan cepat rosak. Enjin dikira sudah cukup panas apabila jarum suhu air pendingin naik sedikit. Namun demikian. Ini penting bagi memastikan enjin dalam keadaan panas. penyaluran petrol kurang tepat. biarkan dua atau tiga minit sebelum memulakan perjalanan. Selain itu. elakkan juga terlalu kerap menggunakan brek di atas jalan yang curam atau pada kelajuan tinggi untuk mengelakkan masalah sekatan wap. biasanya dapat dibezakan antara warna putih wap dan putih akibat minyak pelincir. antara puncanya ialah kerosakan pada sistem penyalaan. perlu juga periksa sama ada penapis udara tersumbat oleh kotoran. Apabila berhadapan dengan masalah ini. Seterusnya. tidak kira gear manual atau automatik. Punca enjin mengaum tetapi tidak bergerak lancar SETELAH beberapa tahun menggunakan kereta yang sama. enjin juga akan terlalu panas. periksa sama ada sistem penyaluran petrol berada dalam keadaan baik. cekam atau brek yang bergesel menjadi puncanya. Apabila petrol yang mengalir ke dalam silinder tidak sesuai dengan yang diperlukan (terlalu banyak atau terlalu sedikit) keadaan itu boleh menyebabkan terjadinya campuran petrol dan udara yang kurang sempurna. brek ketat atau tekanan enjin tidak cukup. . Justeru. mungkin ada masalah lain yang perlu diteliti. dari gear tiga ke gear dua) dilakukan pada waktu kenderaan masih bergerak dengan kelajuan tinggi atau ketika kenderaan sedang meluncur di atas jalan yang curam).

Sehubungan itu. Apabila keadaan itu berlaku. ia akan menjadi kotor akibat bahan bakar dalam enjin termasuk percampuran dengan air. minyak pelincir ditukar setiap kira-kira 5. Jadi. Jadi. Ini kerana minyak pelincir berfungsi bagi membersihkan permukaan dinding silinder daripada oksida. Peralatan lain yang diperlukan ialah jack atau bicu untuk mengangkat bahagian kereta bagi memudahkan anda memutarkan skru pada kotak minyak pelincir.000 kilometer atau enam bulan atau mana-mana yang terawal bergantung kepada jenis model kenderaan. Keadaan ini perlu kerana penggunaan bahan api paling minimum dapat menjimatkan perbelanjaan petrol. karbon dan kerak yang terjadi hasil pembakaran dalam bahagian berkenaan. Lazimnya. Keadaan itu mungkin berpunca daripada beberapa faktor terutama bagi enjin yang masih baru atau bahagian enjin yang baru diganti seperti dinding silinder atau omboh. Oleh kerana terlalu lama minyak pelincir itu digunakan. bagi kereta baru yang kali pertama menukar minyak hitam.000 atau 10. minyak itu perlu diganti baru dengan segera untuk mengelakkan kerosakan pada bahagian enjin.000 hingga 8. Adalah lebih baik jika minyak hitam dikeluarkan sehingga titisan terakhir. pemilik kenderaan perlulah membaca buku panduan yang disediakan oleh syarikat pengeluar kereta cara menjaga ketahanan enjin kereta. Jika keadaan itu berlaku anda tidak perlu bimbang dan tukarlah minyak berkenaan bagi melancarkan perjalanan kenderaan anda. Cara Terbaik Jimatkan Petrol Pengguna kenderaan bermotor akan berusaha mengurangkan kadar penggunaan bahan bakar ke tahap paling rendah. perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. ia juga bertujuan menyejukkan geseran kepada silinder dengan mengasingkan udara panas ke bahagian lain. Cara terbaik menjimatkan petrol dan mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak terdapat di pasaran. proses penggantian minyak berkenaan terjadi dalam tempoh singkat menyebabkan ia menjadi hitam dan kotor lebih cepat berbanding dalam keadaan biasa. eloklah dihidupkan enjin itu untuk beberapa minit terlebih dulu. Sementara itu. Penggunaan minyak pelincir juga mengelakkan komponen enjin berkarat selain memendapkan bahan bakar. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan. adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya yang tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. sesetengah pemilik kereta lebih gemar menukarkan minyak pelincir sendiri kerana ia mudah dilakukan dengan menggunakan beberapa alat asas seperti pemutar skru dan bekas untuk mengisi minyak pelincir lama. Oleh itu. Jika enjin kereta tidak cukup panas ketika anda bercadang menukar minyak pelincir.000 kilometer mengikut jenis dan grednya. di samping mencairkan sebarang pemejalan minyak. Ini kerana pada masa itu.000 kilometer pertama seperti yang disyorkan oleh pengeluar dan pengedar.Fungsi minyak pelincir sejukkan geseran silinder MINYAK pelincir atau lazim disebut minyak hitam (walaupun tidak berwarna hitam) cukup penting bagi membolehkan enjin berfungsi dan kereta boleh bergerak dengan lancar. minyak pelincir akan bercampur komponen kekotoran bahan bakar yang perlu dihapuskan ketika minyak pelincir itu disalurkan ke luar. apabila sudah kotor. . keadaan itu mungkin tidak berpunca daripada minyak. Namun. ia turut membawa kotoran yang ada di dalamnya dan membersihkan bahagian berkenaan. Anda juga disyorkan supaya mengeluarkan minyak pelincir lama untuk diganti ketika enjin masih panas. Selain menggerakkan komponen dalam enjin seperti omboh dan bebola besi. Selain itu. Masalah itu berlaku mungkin akibat proses penyesuaian bahagian terbabit menyebabkan berlaku kehausan sehingga minyak pelincir akan mengandungi serbuk logam. Ia perlu ditukar pada setiap 5. sekiranya sebelum ini anda sudah menukar minyak pelincir tetapi apabila diperiksa kelihatan kotor. Bagaimanapun. ia boleh dilakukan pada 1.

Oleh itu kenderaan anda perlu dibawa ke bengkel untuk pemeriksaan. Oleh itu. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya. bawa kereta ke bengkel untuk diperbaiki atau jika berlaku kebocoran pada sambungan paip petrol. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut.Antaranya. enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar. biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut: 1: Menghidupkan enjin dengan menolak kenderaan bagi kereta manual. hospital atau memenuhi temu janji. • • . Tip • Apabila di tempat meletak kenderaan terdapat bekas titisan minyak atau tercium bau petrol sebaiknya anda perlu memeriksa sama ada terdapat kebocoran pada tangki atau tidak. Ini kerana anda perlu kerap menukar gear jika menggunakan jalan kurang elok. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. Jika kebocoran pada tangki. Oleh itu anda perlu memeriksa elemen penapis udara dan jika ia kotor. apabila anda melakukan pelarasan enjin. anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa. Ada sebab mengapa enjin jika tidak dapat dihidupkan walau pun kunci sudah diputar ke arah ‘start’. ia menyebabkan kemasukan udara ke silinder berkurangan sedangkan penggunaan akan melebihi daripada biasa. ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus. Penggunaan petrol akan berlebihan apabila kenderaan anda sering dimati dan dihidupkan. Jangan mengambil jalan singkat ke sesuatu destinasi jika jalan lebih jauh satu atau dua kilometer dipastikan lebih elok. Apabila penapis udara tersumbat. jangan sekali-kali memasang karier sekiranya anda tidak bercadang membawa barang berlebihan atas bumbung kereta. Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Ia pasti menambah beban enjin. mungkin terdapat banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Meskipun bateri dalam keadaan lemah. Harus diingatkan. anda perlu mengetatkan sambungan menggunakan spana. tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan Sehubungan itu. Di samping itu. Apabila enjin berada dalam keadaan tidak baik atau apabila ekzosnya tersumbat maka penggunaan petrol akan menjadi berlebihan. Kegelisahan bertambah ketara apabila masalah itu berlaku ketika anda terburu-buru untuk ke pejabat. Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. anda perlu membersihkannya. anda perlu perhatikan dalam but kereta anda. Cara menghidupkan kereta apabila bateri lemah Pemilik kereta akan berasa gelabah apabila keretanya tidak boleh dihidupkan kerana bateri lemah atau ada masalah lain pada enjin. Teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus.

Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik. enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi. maka lepaskan pedal. Tayar memainkan peranan penting ketika membrek dan mesti tahan lasak untuk menangani tekanan itu serta permukaan jalan yang ada kalanya tidak rata. Kejadian itu bukan kali pertama terjadi. Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. Ketika suis kontak starter diputar. 2: Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain. Bila keadaan itu terjadi. enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. . pengeluar tayar utama di negara ini sentiasa menyediakan tips keselamatan tayar kepada pemandu. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi. prosedur kedua-dua teknik itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya. Dalam keadaan itu. Tips menjaga keselamatan tayar SELAIN enjin dan brek. ketika suis kontak starter diputar. Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. Dan dalam keadaan lain pula. keluarkan minyak daripada karburator. Lazimnya. maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan. Apabila enjin sudah dapat berfungsi. motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar. maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. Menggunakan prosedur yang sama. Biasanya. lazimnya motor starter berfungsi tetapi ada ketikanya gandar enjin tidak berputar. nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup. jalankan motor starter. Kedegilan dan kecuaian menjaga dan menukar tayar yang tidak berbunga boleh mengundang masalah di jalan raya. Pijak pedal petrol sepenuhnya. antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter. bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak. Apabila kenderaan sudah berjalan cukup cepat. enjin sukar dihidupkan kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak. Justeru. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang. Apapun. tayar adalah antara komponen terpenting dalam sesebuah kenderaan.Pertama. ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi. gigi motor starter atau roda daya rosak. pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. tetapi enjin tidak dapat berfungsi. Dalam hal ini. Tayar juga mesti memberi keselesaan ketika mengambil selekoh dan kawalan stereng dalam apa juga keadaan. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama. mungkin kerana tersekat habuk. Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar. sedangkan karburetor tetap melimpah. apabila proses mampatan dapat berjalan lancar. enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. Jika melimpah pula (karburator basah). kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki. Meskipun demikian. bawalah ke mekanik anda untuk dibaiki.

Berikut adalah antara beberapa panduan berguna: · Segera tukar tayar jika bunganya sudah haus. Ia juga untuk mencegah masaalah akibat cairan penyejuk ataupun hubungan dengan aluminium. anda juga perlu mengeringkan semua sistem pendingin untuk mengelakkan karat berlaku pada bahagian itu. kawalan dan ekonomi. Membrek dengan mengejut boleh menyebabkan tayar tergelincir. Jika kenderaan ditinggalkan tanpa dihidupkan dalam tempoh yang lama ia boleh menjejaskan prestasi kenderaan atau sukar dihidupkan. Jika anda berhadapan situasi demikian letakkan kenderaan di garaj yang kering dan dingin. Mustahil dapat membuka skru tayar dengan pembuka tayar biasa sekiranya ia terlalu diketatkan dengan mesin pembuka tayar udara. gantikan minyak injin dan penapisnya.pastinya mereka terpaksa meninggalkan kenderaan dalam tempoh waktu yang lama di garaj. ketika tayar dalam keadaan sejuk. Isi penuh tangki bahan bakar jika anda menyimpan kenderaan lebih dari satu tahun. Carta berat dan tekanan angin biasanya terpapar di tempat mengisi angin di mana-mana stesen minyak. · Pemilihan tayar memang penting untuk keselamatan. Tukar atau perbaikinya secepat mungkin. · Jangan gabungkan tayar dengan jejari dan tayar tanpa jejari. Dalam keadaan jalan basah. Pengeluar juga menekankan keutamaan mengekalkan tekanan tayar. · Jangan pasang tayar yang sudah digunakan sesuka hati melainkan anda tahu sejarahnya. Titiskan minyak injin baru keselinder untuk memberi lapisan perlindungan kepada selinder berkenaan. · Jangan biarkan tayar lebih muatan. keadaan itu menyebabkan gangguan kestabilan kenderaan yang mengakibatkan hilang kawalan serta kecederaan serius. jika ditinggalkan terlalu lama bateri kenderaan boleh menjadi lemah.tetapi sebagai koleksi yang sangat disayangi. Ia untuk mematikan arus bateri kenderaan. membrek secara mengejut dan mengambil selekoh secara berbahaya. . Ia bertujuan mengatasi masaalah wap. keselesaan.Malah bagi mereka yang sering berurusan diluar negara. terjejas akibat kesan membrek dan kurang sensitif dari segi cengkaman. kerosakan disebabkan air dan pembentukan karat. Langkah pertama ialah dengan mencabut kabel bateri kenderaan. Ada beberapa teknik untuk menyimpan kereta dalam jangka waktu yang lama samaada dalam masa enam bulan hinggalah bertahun-tahun lamanya tanpa mengurangkan prestasinya. Pada kelajuan tinggi. · Pastikan tayar gantian sentiasa dalam keadaan baik dan boleh digunakan serta memiliki tekanan angin mencukupi. · Jangan memandu dalam keadaan tayar rosak. · Sentiasa pastikan skru tayar dipasang dengan betul dan tidak terlalu ketat. Elakkan tabiat buruk ketika memandu seperti memandu terlalu laju. Biasakan memeriksa tekanan. kenderaan mungkin terbabas dan menyukarkan kawalan pemandu. Cara Menyimpan Kereta Dalam Jangkamasa Lama Bagi sebahagian orang kereta bukan sekadar alat pengangkutan. Tayar begini mudah tergelincir. anda bertuah sekiranya kakak anda menghadiahkan satu set tayar kerana beliau ingin membeli tayar baru. Tayar hanya mampu menampung muatan maksimum jika ia memiliki tekanan angin maksimum. · Segera baiki tayar tidak normal. Ia bermakna. penjajaran dan pusingan tayar. Selain itu ikuti beberapa langkah yang harus dilakukan. Periksa tekanan tayar sekurangkurangnya dua kali sebulan. Sebelum anda menyimpan kenderaan.

Sebenarnya. gunakanlah kain lembut atau span. Yang penting ialah mencuci kereta dengan kerap kerana ia boleh menghindarkan kesan pencemaran. Pada dasarnya. Pastikan bahan pengilat diletakkan pada kain bersih. gantikan dengan yang baru. Sebaik-baiknya anda melakukan gosokan dengan gerakan bulatan. sama seperti anda menjaga kesihatan tubuh badan. walaupun sudah berusia lima hingga 10 tahun. Jika usia penyejuk sudah satu setengah tahun. Minyak yang sudah lama akan merosakkan komponen logam. Apabila mencuci kereta. Bagaimana pun. Teknik mengilat kereta juga harus dipelajari bagi memastikan penggunaan bahan itu selaras dengan harganya. sekali gus mengelakkan badan kereta daripada terlekat habuk. Anda perlu menunggu beberapa minit sehingga bahan pengilat yang melekat pada bahagian yang disapukan itu bertukar warna keputihan sebelum ia digosok untuk kali kedua. Selepas itu gosokkan secara sama rata pada permukaan kereta. bagi mereka yang mengambil berat terhadap kereta dan rajin membasuh sendiri. bearing dan komponen penyerap hentak yang lain. Malah. jangan lupa membuka sedikit cermin tingkap untuk memberikan ruang udara keluar masuk. Sesetengah pemilik kereta memang malas atau tidak ada masa untuk membasuh kereta. jika basuh sendiri. warna kereta anda akan sentiasa menawan. Berdasarkan maklumat berkenaan ia mambantu anda untuk mengatasi masaalah terhadap kenderaan apabila ditinggalkan untuk suatu tempoh yang lama. Selain menggunakan sabun. sama ada menggunakan cat biasa atau metalik. terutama yang boleh menyebabkan karat. tiada rahsia atau alat tertentu yang boleh menghindari cat kereta daripada cepat pudar dan luntur. bahan cucian yang digunakan juga perlu dipilih dengan berhati-hati. lecah. hujan. Isi penuh minyak brek.Jangan sesekali mengeringkan penyejuk radiotor. ada pemilik kereta yang menggunakan bahan pengilat selepas mencuci untuk menjadikan cat kereta lebih berkilat. Mereka sanggup mengeluarkan wang RM5 hingga RM10 sebagai upah mencuci keretanya. anda perlu memilih bahan pengilat yang sesuai dengan kereta anda. selain berpuas hati. Untuk memudahkan cucian. kerja itu adalah satu senaman. Anda perlu menyiram kenderaan dengan air yang banyak bagi menghilangkan buih sebelum dikeringkan dengan kain bersih. Panduan paling penting ialah jangan sekali-kali menggunakan bahan pengilat di bawah pancaran . Anda dinasihatkan supaya jangan sekali-kali menggunakan sabun atau serbuk pencuci pakaian untuk mencuci kereta kerana bahan pencuci itu mengandungi garam yang boleh menyebabkan karat. Bagaimanapun. usaha anda pasti tidak sia-sia kerana kereta yang sentiasa bersih dan berkilat mempunyai nilai pasaran tinggi apabila dijual semula. Selimutkan kereta anda dengan kain. Bahan pengilat mampu menghapuskan kekotoran yang melekat pada badan kereta. Tukar jika ia melebihi dua tahun. Tetapi. Pemilihan bahan pencuci yang tidak tepat boleh menyebabkan risiko karat kepada kereta. tual keempat-empat rodanya untuk merehatkan tayar. Cara mengekalkan kilauan kereta Kesan pancaran matahari. Ia berkaitan dengan kepekaan anda. Untuk mengelakkan kerosakan pada penyerap hentak kenderaan. kereta hendaklah dicuci sekali dalam masa dua atau tiga minggu. embun dan pencemaran alam sekitar adalah faktor semula jadi yang menyebabkan kereta anda kotor dan tidak berseri.

Selalunya. Dalam keadaan itu. Pembersihan optimum pastinya merangkumi seluruh komponen dalaman dan luaran kereta. Kurang air dalam radiator punca enjin panas Apabila anda melihat kereta berasap atau terbakar di tepi jalan. Selepas itu periksa tali kipas. Langkah pertama. tepi lantai dan rangka pintu. Bahagian ini juga perlu dibersihkan kerana sesiku pada tetingkat dan tepi pintu selalunya menjadi perangkap air dan habuk. enjin panas juga berpunca daripada paip radiator tersumbat. berhentilah di tepi jalan dengan tempat teduh. periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran di bahagian itu. termasuk enjin. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. sistem penyalaan kurang tepat. turut mempunyai bahagian yang bercat. Air dalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar daripada radiator. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. anda dinasihatkan supaya sentiasa berhati-hati jika mahu membersihkan bahagian enjin kerana cukup sensitif dengan air terutama akibat pancutan air yang kuat. terbakar dan seterusnya meletup. tentu ada sesuatu yang tidak kena pada enjin kereta berkenaan. ekzos tersumbat. masalah cekam. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip-sirip radiator dengan jumlah yang banyak. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. lama kelamaan ia boleh meninggalkan kesan karat yang teruk. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. Bahan yang bermutu rendah mempunyai kesan sampingan seperti merosakkan warna serta menyebabkan permukaan bercalar. Anda tidak harus panik. Enjin yang terlalu panas boleh mengundang bahaya sekiranya lewat bertindak kerana ia boleh menyebabkan kenderaan anda berasap. Selepas itu. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. Salah satu sebab ialah kekurangan air dalam radiator yang menyebabkan enjin panas. Apabila enjin kereta anda terlalu panas. sebaliknya memberhentikan kereta dan cuba lakukan pemeriksaan sendiri terlebih dulu. Selain itu. Beberapa bahagian dalam terutama besi atau bingkai tingkap. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada kipas dan termostat sistem penyejuk. pemilik kereta hanya menumpukan perhatian terhadap penjagaan bahagian luaran kereta. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Malah. matikan enjin. Jika anda membiarkannya. . Tidak dapat dinafikan ramai pengguna tertipu membeli bahan pengilat dan syampu pencuci yang berkualiti rendah. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa salah satu daripada punca yang dinyatakan tadi. Bagaimanapun.matahari terik kerana ia menimbulkan hasil yang kurang memuaskan. kerosakan pada sistem saluran petrol. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. Isikan air ke dalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. Mereka sering kali meninggalkan bahagian dalam kereta yang turut mencerminkan kebersihan sesebuah kereta.

ada dinyatakan apabila millage kereta kita mencecah 1. minta mekanik memeriksa sekali paras minyak gear box kereta anda. tukar minyak gear box anda. Perkara ini sangat penting bagi menjamin gear box anda sentiasa bergerak lancar dan dalam keadaan "normal operating temperature" sepanjang masa. ia boleh menjadi panas. Setiap kali service kereta. Saya cadangkan setiap dua kali tukar minyak gear box. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali. Sekiranya. tukar minyak gear box sebaik sahaja anda membeli kereta tersebut dan rekodkan bacaan millage kereta anda. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira 10 minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa ke bengkel berhampiran.Pertamanya. kita perlu hantar kereta untuk service pertama. Pastikan ia berada melebihi paras minima. setiap 40. apa yang perlu dibuat. gunakan kawat sebagai ganti. JANGAN MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK GEAR KURANG DARI .Bagi yang membeli kereta secondhand. ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. Tips penjagaan gear box Kali ini saya kongsikan pengetahuan saya mengenai cara penjagaan gearbox manual dan auto.000 km. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan mengganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Sekiranya ada kebocoran. Jangan abaikan service pertama ini kerana pada masa ini minyak enjin dan minyak gear box yang mengandungi lebihan besi atau habuk besi di dalam enjin akan dibuang bagi mengelakkan enjin dan gear box terhakis. Bagi auto. Perkara yang diperiksa pada service pertama termasuk menukar semua jenis minyak pada kereta termasuk minyak gear box. Untuk membaikinya. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. membuka bonet. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. buka tutup radiator dulu dan ketukannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Jika ada kebocoran. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar.000 km. Bagaimanapun millage yang perlu bagi menukar minyak gear box bergantung kepada kereta dan jenis gear box (ikut panduan dalam manual kereta).000 km tukar minyak gear box anda. Service pertama adalah check up terakhir yang sepatutnya dibuat pada semua kereta oleh pengeluar kereta. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Dan jika kita perhatikan.000 atau 50.000 atau 20. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan.Bagi manual. setiap 15. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. masukkan sedikit gear treatment. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat dan perkuatkan dengan kawat. Apabila kita membeli kereta baru. semua peralatan adalah baru termasuk gear box.

kita mungkin dapat mengutip segala gear dan skru bertaburan di atas jalan. Penukaran gear dari tinggi ke rendah juga mesti mengikut kelajuan yang disarankan oleh pengeluar. JANGAN CUBA LAKUKAN 'SPIN WHEEL'.kerana kalau gear box rosak. alarm atau apa-apa pengubahsuaian. air akan disejukkan sebelum masuk kembali ke dalam injin. D. Penggunaan minyak gearbox yang direkomenkan oleh pengeluar adalah sangat mustahak. akhir sekali. Tetapi injin yang menggunakan sistem penyejukkan udara akan menghadapi masalah overheating apabila kereta tidak bergerak dalam satu jangkamasa yang . Minta bantuan mekanik untuk mengenalpasti kelajuan maksimum gearbox kereta anda dan jangan memandu melebihi kelajuan maksimum ini. kos membaiki purata RM2000 dan untuk menukar gear box RM7000 (kedai potong) atau RM12000 (recon dan disahkan EON)(kecuali Perdana V6 = RM 22000). Tips penjagaan radiator Berjumpa lagi dengan satu lagi tips yang dapat menjimatkan kos penyelengaraan kereta iaitu penjagaan radiator. kemungkinan cuma oil seal gear box sudah 'mati'. Namun begitu terdapat juga kereta yang tidak mempunyai radiator kerana ia menggunakan sistem penyejukkan udara seperti VW atau volkswagon.3. Radiator merupakan komponen sampingan terpenting dalam sesebuah kereta yang menggunakan sistem penyejukkan air. Bagi kereta semi auto. gear box anda tidak rosak. anda perlu menerima hakikat yang kereta anda tidak boleh dipandu secara aggresive. tukar juga oil seal walaupun ianya tidak bocor kerana jangkahayat oil seal dalam gearbox biasanya sama dengan jangkahayat clutch plate. Sekiranya kerata anda tidak mempunyai overdrive button (wira 1. 1.PARAS MINIMA BAGI MENGELAK KEROSAKKAN GIGI GEAR. Dan cuba 'belai' dan 'memandu dengan lemah lembut'. sekiranya anda menggunakan kereta auto buatan Eropah atau bukan Jepun. Cuma periksa paras minyak gear box dengan lebih kerap dan pastikan ianya sentiasa cukup. Jangan gunakan overdrive button pada kelajuan melebihi 100 km/j kerana fungsi overdrive button adalah seperti kita menurunkan gear dari gear 5 ke gear 4 apabila memotong dan tetap pada gear 4 sehingga kita offkan overdrive button. triptronik. Bagi pemanduan biasa. Kelemahan dan kebaikan sistem penyejukkan air adalah seperti berikut : 1. Bayangkan pada kelajuan melebihi 100 km/j kita turunkan gear ke gear 4 atau 3.kancil). Laraskan paras clutch supaya berada dalam keadaan yang sesuai dengan panjang kaki anda (minta bantuan mekanik). 3 dan L adalah untuk kegunaan mendaki iaitu apabila kereta kita tidak dapat mendaki cerun yang curam.Setiap kali kita menukar clutch plate. Bagi kereta manual. pastikan jangan usik apa-apa wayar yang bersambung dengan gear box apabila upgrade sistem bunyi. Kalau kita tak bernasib baik. gunakan "overdrive button". JANGAN SEKALI-KALI MENUKAR JENIS MINYAK GEAR BOX KECUALI MENDAPAT NASIHAT DARIPADA PENGELUAR. gunakan cuma D dan bila memotong. Semasa berada di lampu traffic. jangan panik. In boleh memendekkan jangka hayat clutch plate nada dan merosakkan gigi gear kereta anda. pastikan anda faham kegunaan semua paras gear iaitu P. 2 dan 3. R. Jangan biar enjin melahu dalam keadaan bergear.5 . L.Sekiranya terdapat lelehan atau kebocoran minyak atau minyak keluar dari gearbox anda. Paras gear ini hanya untuk kegunaan kelajuan rendah (bergantung pada jenis kereta). semasa memandu jangan sekali-kali meletakkan kaki anda di atas pedal clutch. naturalkan gear dan tarik handbrek. Dengan cara ini dalam keadaan berhenti pun injin dapat dihidupkan pada jangkamasa yang lama tanpa menghadapi masalah overheating. Gear 2. Jangan paksa sekiranya gear tak masuk sebaliknya cuba lepaskan handbrek dahulu (terutama kancil). Bagi kereta auto. steptronik.6 mempunyai overdrive button dan tidak pada wira 1. Sistem penyejukkan air dapat menghalang injin menjadi terlalu panas kerana air digunakan untuk menyejukkan bahagian injin dan kemudian melalui radiator.

lama kerana ia memerlukan udara yang bergerak untuk menyejukkan injin. Sekiranya radiator bocor. Penggunaan coolant boleh memendekkan jangkahayat pam air dan termostat dan juga boleh menyebabkan radiator tersumbat. Matikan injin. ambil tindakan segera dengan menukar radiator (samada baru atau secondhand (kedai potong) kerana jika kita biarkan. Saya akan cuba dapatkan alamat kedai tersebut dan akan emailkan kemudian. Pemilik perlu juga mengetahui beberapa panduan untuk mengelak masaalah lain timbul terhadap kenderaan. suhu injin tidak lagi menjadi normal dan mungkin akan naik sedikit dan besar kemungkinan. 5. Perkara ini perlu dilakukan setiap tiga bulan atau lebih kerap bagi mengelakkan radiator tersumbat atau sistem aliran air di dalam injin tersumbat dengan karat air atau karat besi. ini bermakna terdapat non function di bahagian tertentu sistem penyejukkan. Alat berkenaan yang tidak diganti dalam jangka waktu lama boleh mengakibatkan kerosakan . selepas beberapa ketika. overheating boleh berlaku. kemungkinan overheating boleh berlaku dan kos mewmbaiki overheating ialah disekitar RM1000 . pasangkan kembali kunci hos di bahagaian bawah radiator dan isikan radiator dengan air pili tanpa menggunakan coolant sehingga penuh.RM1500 bergantung kepada teruknya kerosakan. apabila injin panas. Ia memerlukan penyelengaraan dari masa ke semasa dan sebaliknya untuk sistem penyejukkan udara. 2. Kos penukaran radiator secondhand(kedai potong) kurang dari RM200. 3. Mungkin radiator tersumbat. air di dalam radiator tidak akan mendidih.000 KM Menyelenggarakan kenderaan tidak hanya dengan terus menghantar kenderaan ke bengkel sahaja. Jika ini berlaku. Sekiranya radiator tersumbat. 9. atau termostat tidak berfungsi. Kalau mendidih. Sistem penyejukkan air tidaklah terlalu lasak seperti sistem penyejukkan udara. Hidupkan injin tanpa menutup penutup radiator. 7. 8. tunggu sekejap sehingga air mula keluar daripada radiator. Cara penyelenggaraan radiator: Setiap 3 bulan: 1. Semua yang diterangkan di atas adalah berdasarkan pengalaman saya dan yang telah diceritakan kepada saya. 4. terdapat kedai yang boleh membersihkan radiator tanpa perlu menanggalkan radiator dengan menggunakan mesin khas. Panduan ini memberikan beberapa pendedahan kepada pemilik kenderaan dalam memilih jenis dan kualiti penapis minyak yang sesuai ketika menukar minyak injin. Sepatutnya. kemudian hidupkan injin. Harga upah dalam sekitar RM35-RM50. Penapis berfungsi menjaga kualiti minyak supaya sentiasa bersih dan ditapis menerusi bahagian didalamnya. Biar injin melahu dan air mengalir keluar sehingga air yang keluar daripada radiator tidak lagi berkarat atau berwarna teh susu atau milo. saya nasihatkan. Penggantian Penapis Minyak Injin Setiap 10. buka kunci hos dibahagian bawah radiator (kunci ini biasanya diperbuat daripada plastik) dan penutup radiator dan biarkan air mengalir sehingga tiada lagi air mengalir daripada radiator. 6. Buka air daripada pili (mesti dengan kadar aliran yang sederhana kuat) dan masukkan ke dalam radiator. Berjumpa lagi dilain tips untuk kereta. 2.

Pastikan samada kereta itu telah dicat semula atau tidak. Kemudian setelah injin dihidupkan. Perhatikan kereta anda. kereta anda perlu menambag minyak injin. Sebelum berhadapan dengan masaalah yang lebih buruk terhadap kenderaan. pastikan semua bahagian dalamnya sentiasa bersih dari kotoran terutama permukaan penapis. Keluarkan dipstick dan pastikan minyak juga berkeadaan bersih dan tipis. Bagi kereta yang baik tidak ada sebarang kebocoran pada sebarang masa kecuali akibat pemelowapan penyaman udara yang digunakan ketika hari panas. perhatikan adakah berlaku kebocoran minyak injin disekitar penapis minyak atau tidak. Sebelum memasang penapis minyak. Cat baru mungkin menyebabkan sebarang kecacatan kereta itu tidak dapat dilihat. Berhati-hati Membeli Kereta Terpakai Ujian Visual: Mungkin anda sudahpun menemui kereta yang anda hajati dan membuat keputusan untuk membelinya.injin dan menyebabkan masaalah sistem kerja komponen injin. Tetapi jangan terburu-buru untuk membuat keputusan. Jika setiap 1. tetapi tidak semestinya sampai berkilat. Pastikan bahagian itu sudah dibuka ketika penapis hendak dipasang. Jangan gunakan penapis minyak tiruan kerana dikhuatiri bahagian dalaman mengandungu benda yang boleh merosakkan kompenen penapis. Contohnya gegelang piston yang telah haus.000km. Selain itu penapis tiruan atau jenama murah menggunakan kertas bermutu rendah yang tidak tahan lama untuk menapis kotoran. Berdasarkan maklumat itu. Kemudian duduk ditempat duduk kereta itu dan cuba rasakan keselesaannya. Steringnya mestilah hanya dapat digerakkan dalam jarak 2 inci pada keadaan biasa dan tidak ada sebarang bunyi apabila memusingnya. Anda perlu memeriksa kereta itu dengan teliti terlebih dahulu. Bagaimanapun sebelum menggantikannya anda perlu memerhati beberapa perkara berikut: Gunakan penapis minyak yang asli. pemilik kenderaan wajar mengambil langkah perlu dan memerhati jenis penapis standard yang dipasang untuk mengelakkan kenderaan dipasang dengan penapis yang rendah mutunya. Gunakan alat ujian tekanan untuk mengesan kerosakan berkenaan. Jika tidak anda boleh meminta ejennya menukar kepada yang baru. Enjin kereta itu sepatutnya bersih. Kereta yang anda pilih mestilah sesuai dan selesa untuk anda. Untuk mengetahuinya perhatikan dibawah salut getah disekeliling pintu.000km. Lihat kebawah kereta untuk menentukan samada terdapat sebarang kebocoran cecair. Bateri juga mesti berkeadaan sempurna dan bersih. Lihat sepanjang sisi kereta dari jarak 30 kaki untuk memastikan tayar depan dan tayar belakang selari. ia mungkin menandakan ada sesuatu yang tidak normal pada injin. Mula-mula perhatikan sebarang kecacatan atau kesan remuk yang mungkin menunjukkan kereta itu pernah terlibat dalam kemalangan jalanraya pada masa-masa lalu. Pastikan ia tidak rosak atau tidak ditukarkan dengan yang baru. Perhatikan bahagian atas penapis minyak yang terdapat kertas pelindung. pemilik kenderaan disarankan menggantikan penapis minyak setiap 10. . Periksa pintu. Periksa Odometer untuk melihat hitungan batunya. Angkat penutup depan (atau belakang) untuk melihat enjinnya. penutup depan dan belakang samada dapat dibuka dan ditutup dengan baik tanpa sebarang bunyi yang tidak menyenangkan. Ketika menggantikan penapis minyak biasanya ia diimbangi dengan minyak yang lebih dari biasa.

Semua meter pengukur mestilah berfungsi dengan baik terutama meter tekanan minyak dan suhu enjin. Ia mestilah bersih tanpa ada bau terbakar Uji Pandu Jurujual mungkin cuba menyakinkan anda bahawa membuat uji pandu dalam jarak yang dekat seperti disekitar sebuah bangunan sudah memadai. tukar kepada gear bebas dan pasang brek tangan. Kereta itu mestilah bergerak lurus dan tidak terbabas. Kereta itu mestilah berhenti dengan cepat tanpa terpusing. Ketika mendaki bukit. tekan brek hingga kereta itu betul-betul berhenti. Keladaknya sepatutnya berwarna kelabu keputih-putihan. Jika ia terpusing. Asap biru bermakna enjin dioverhaul sepenuhnya. Jika jurujual itu tidak begitu berminat. tetapi jika enjin telah panas ini bermakna kepala gasket bocor. Lakukan ini sebanyak 4 atau 5 kali untuk menguji transmission.Periksa penyelaras tempat duduk. Lihat asap yang keluar dibelakang. Kereta itu mungkin mempunyai penyerap hentak spring atau bahagian-bahagian sistem gantungan yang rosak. jalan berbukit. ia mungkin berpunca daripada linkage atau sistem gantungan depan. hon. Tukar kepada gear undur dan undur pada kelajuan 4bsj. Pandulah kejalanraya yang lengang dan tingkatkan kelajuan hinga 35 bsj. Kemudian tekan brek perlahan-lahan tanpa memegang stering. Kemudian pandu kereta itu dijalan lekak-lekuk yang anda pilih. radio dan semua kelengkapan yang ada. Jangan beli kereta itu kecuali anda diberi jaminan bahawa masalah itu akan dibaiki. Didalam ruang letak kereta yang kosong dan rata. Nyatakan kepadanya anda mahu membuat ujian jalanraya terhadap kereta itu. lampu. ini bermakna kereta itu mempunyai transmission yang rosak. Biarkan selama satu atau dua saat sebelum anda menekan pedal minyak. hentikan kereta . Kereta itu juga mestilah menjadi perlahan dalam keadaan lurus. Perlahankan kereta itu hingga 7bsj dengan mengenakan brek secara perlahan-lahan. jalan yang lengang. Oleh itu jangan beli kereta itu. kunci pintu. Ia sepatutnya hidup dengan cepat dan kemudian beransur-ansur perlahan. Pandu dalam corak nombor 8 untuk menguji tindak balas stering. Jika kereta itu mempunyai sistem penukaran tangan. Ini mungkin disebabkan oleh minyak terbakar. Kemudian tekan brek hingga berhenti. Setengah-setengahnya mungkin tidak penting bagi anda tetapi ia mungkin dapat menunjukkan kepada anda bagaimana kereta itu dijaga. Manakala asap hitam bermakna karburatornya tidak sesuai. tanpa terpusing kekanan atau kekiri. Tingkatkan kelajuan sehingga kira-kira 40 bsj. Masih didalam ruang letak kereta yang kosong. lampu isyarat. ia sepatutnya tidak melekat-lekat atau berkertak. Kereta itu juga mesti berhenti dalam keadaan lurus. tukar kepada gear depan dan seterusnya. nyatalah kereta ini mempunyai masalah. Pastikan anda diberi jaminan bahawa masalah ini akan dibaiki. Hidupkan enjin. Pastikan tidak ada sebarang bunyi. Jalan yang anda rancang untuk dilalui mestilah termasuk jalan kering. Cari saja kereta ditempat lain. Kereta itu mestilah tidak tersangkutsangkut. Semua penukaran mestilah lancar tanpa ada sebarang bunyi. Kereta mestilah tetap apabila anda melepaskan kaki anda daripada pedal brek. Setelah enjin dipanaskan. Ini memerlukan perbelanjaan yang besar. Hidupkan enjin semula dan periksa minyak didalam transmission automatik. Jangan beli kereta yang terlalu kuat bergegaratau melambung-lambung. Jika stering agak liat. Jika tidak jangan beli kereta itu. matikan sekejap dan cuba anda sapu jari anda kedalam ekzos (pastikan ekzos itu tidak panas). ketepikan saja kereta itu. Enjin yang kuat bergegar juga menunjukkan kereta itu tidak begitu baik untuk dibeli. Turun hingga ke pertengahan bukit. Tingkatkan kelajuan hingga 15 bsj dan kemudian tekan brek secara mengejut (pastikan tiada kereta lain dibelakang anda). Tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 20bsj dan lepaskan tangan dari stering selama beberapa saat. jalan lekak-lekok dan ruang letak kereta yang kosong. Jika hal ini berlaku. Ini tidak benar. tranmission automatinya mestilah bertukar tanpa sebarang bunyi atau tersentak-sentak. Asap putih tidak menandakan kecacatan apa-apa jika enjin dalam keadaan sejuk. Setelah itu balik ke jalanraya biasa. Jika ia berwarna hitam atau berminyak. penaik cermin tingkap.

2. Perkara ini pada kebiasaannya dilakukan oleh pekerja stesen pam minyak. tapi sebenarnya perbuatan ini sia-sia sahaja. Seterusnya bilas dengan air sejuk biasa. Nombor enjin dan lain-lain mestilah betul. . Sekarang berbalik semula keruang letak kereta. Walau bagaimanapun jangan bubuh airnya berlebihan dari paras yang ditentukan sebab ini akan menyebabkan air bateri itu melimpah dan mungkin menyebabkan kerosakan selanjutnya kepada bahagian-bahagian besi. Peningkatan kelajuan mestilah lancar dan pastikan tiada asap keluar di belakang dan tidak ada sebarang bunyi yang menunjukkan enjin tidak begitu baik. Periksa paras air bateri sekurang-kurangnya seminggu sekali. Periksa bateri jika terdapat tanda-tanda kerosakan seperti retak. penutupnya hilang. kepala longgar dan sebagainya. Buihbuih ini akan berhenti bila ia sudah bersih. Jangan sampai anda terbeli kereta curi. Kuatkan kuasa bateri menggunakan battery charger jika perlu. Sekiranya terdapat kesan kesan debu garam putih dikedua-dua terminal bateri. Untuk panduan anda. bersihkan dengan menggunakan bancuhan natrium karbonat (serbuk penaik .anda perhatikan kebelakang sebelum meneruskan perjalanan semula dan tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 55 bsj. Bancuhan ini dibubuh atas terminal bateri dan ia akan berbuih. untuk mengelakkan kerosakan teruk pada bateri. Sebelum anda membuat pilihan periksa dulu geran kereta itu atau dokumen-dokumen lain. Kemudian perhatikan kebawah kereta samada terdapat titisan minyak atau tidak. Suruh jurujual memandu kereta tersebut melintasi ruang-ruang itu dan kemudian berpatah balik kearah anda. 4. Jika terdapat kesan debu putih dibahagian terminal. Perhatikan sebarang keganjilan yang kelihatan pada kereta itu. Bila keadaan ini berlaku. kemungkinan kuasa yang disalurkan kepada bateri itu terlalu tinggi. tapi bila diisi dalam bateri ia akan bercampur dengan air bateri dan seterusnya menjadi cecair asid sulfurik. Jangan sesekali tambahkan asid sulfurik kedalam bateri. Mekanik itu mungkin dapat meneliti beberapa kerosakan yang anda sendiri tidak nampak serta memastikan samada kerosakan yang anda kesan itu benar-benar serius atau tidak. perlulah ia diperbaiki dengan secepat mungkin. Air bateri yang dijual dikedai adalah dari jenis air sulingan (distilled water). Mereka juga boleh membuat ujian tekanan terhadap enjin untuk memeriksa ring atau injap. dan air baterinya cepat kering. Jadi elakkan asid ini dari terkena pakaian atau kulit anda. Kesan-kesan bocor dapat diketahui jika terdapat disekitar dan bawah bateri berdebu garam putih kehijauan. Bahan-bahan ini biasanya diakui boleh menguatkan bateri. Akhirnya baik juga jika anda membawa kereta itu kepada seorang mekanik. samada bunyinya atau kawalannya.baking powder) dengan sukatan satu sudu teh serbuk dalam satu cawan air. Cara Menjaga Bateri Kereta 1. ini bermakna enjin tidak begitu baik dan mungkin memerlukan suatu pembaikian dengan perbelanjaan yang mahal. Jika airnya kurang. karat. Elakkan diri dari menggunakan ubatubat bateri yang terdapat dikedai. Jika pecutan (peningkatan kelajuan) mengambil masa lebih 15 saat. Angkat penutup enjin dan periksa enjin sekali lagi untuk melihat sebarang kebocoran. Air sejuk yang bersih boleh juga digunakan. 3. tambah dengan air bateri (distilled water). biarkan enjin selama beberapa minit. Setelah memasuki ruang letak kereta. bocor. isi air itu sehingga bahagian hitam didalam bateri sahaja yang ditenggelami air. Bawalah kereta itu kestesyen servis. Kuatkan ikatan kepala bateri jika perlu dengan rapi.

Anda memerlukan minyak pelincir yang seimbang dan mempunyai campuran bergetah yang betul untuk menjaga pelinciran enjin dalam keadaan yang terlampau panas dan sejuk. Pertama sekali. Menggunakan Cara Tolakan: Cara ini memerlukan rakan-rakan yang gagah untuk menolak kereta anda. . Apabila enjin yang panas menjadi sejuk. Beri isyarat kepada rakan-rakan untuk mula menolak kereta. Ini bermakna minyak perlulah menjadi cukup cair untuk mengalir ke bebola (bearings) sebaik sahaja enjin dihidupkan pada waktu pagi. enjin ialah jantung kereta dan ia hanya dapat memberikan prestasi dan ketahanan yang anda harapkan sekiranya dijaga dengan baik. Ini mengakibatkan bahagian-bahagian itu terhakis atau berkarat. Hanya minyak yang bermutu dapat membantu anda mencapai itu semua. minyak pelincir mestilah cukup kukuh untuk menjadikan dirinya sebagai selaput untuk melindungi karburetor. Pelinciran yang kerap: Minyak pelincir mengalir turun ke takungan dibahagian bawah enjin apabila kereta tidak digunakan pada sebelah malam. dan omboh. hidupkan kereta anda seperti biasa. Minyak Enjin : Apa Yang Harus Diketahui Ramai diantara kita suka memandu. Tetapi tidak ramai pula yang mengambil berat dalam memilih minyak pelincir bagi keretanya. Faktor utama dalam menjaga enjin supaya ia sentiasa elok ialah pemilihan minyak enjin yang bermutu. Akhir sekali. Kejadian ini bagaimanapun dapat dikurangkan sekiranya ada pelinciran yang kerap.Cara Menghidupkan Kereta Ketika Bateri Lemah II Cara ini memerlukan sepasang wayar. sambung wayar hitam daripada terminal negatif (-) dari bateri anda kepada terminal negatif bateri rakan anda (tanpa menanggalkan keluar kepala bateri atau mana-mana bahagian bateri daripada kereta). Wayar ini mesti kasar seperti wayar bateri serta berukuran antara 20 hingga 25 cm panjang dan dipasangkan klip dihujungnya. PERTAMA sekali. sambung wayar merah daripada terminal positif (+) dari bateri anda kepada terminal positif bateri rakan anda. Kemudian masukkan gear dua dan tekan klac. sebahagian dari wap itu menjadi tebal dan campur dengan gas untuk menjadi asid yang menghakis disekeliling lingkaran (enjin). perlahan-lahan lepaskan klac. selinder. apabila suhu enjin meningkat kerana kereta laju. tuil injap. Perlindungan daripada asid yang menghakis: Wap dan gas dihasilkan apabila petrol atau bahanapi membakar. Insya-Allah enjin itu akan hidup. Tetapi. KEDUA. Seelok-eloknya satu berwarna merah dan satu lagi hitam. cara ini tidak boleh dilakukan pada kereta yang bergear automatik. pusingkan kunci kereta kepada 'ON'. Penurunan suhu juga akan menebalkan minyak itu. Sedangkan. Bila kereta yang ditolak sudah agak laju. Untuk perhatian anda. KETIGA. Penzoil ialah minyak yang dicipta khusus untuk mempastikan pelinciran berlaku cepat apabila enjin dihidupkan daripada keadaan yang sejuk atau ketika suhu tinggi kerana perjalanan yang jauh atau kerana perjalanan dibandar yang tidak menentu kelajuannya. lengan hayun dan hujung injap. jika anda merenung sejenak. tanggalkan wayar daripada terminal positif kemudian diikuti dengan terminal negatif. setelah enjin hidup. Anda juga perlu seorang rakan yang berkereta dan mempunyai bateri yang baik.

Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda. Apabila minyak enjin kereta anda ditukar pada lain kali. ini bermakna kotoran sudah tertinggal didalam enjin. Apabila ini berlaku. perjalanan yang menyulitkan dan akhirnya kehilangan kuasa. banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'. Anda akan mendapati warnanya hitam kerana minyak itu dapat membersihkan bahagian-bahagian yang dilekati bahan-bahan berkenaan. Jadi. penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang. jika getaran masih terasa juga. kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang. Pembersihan ini hanya dapat dilakukan oleh minyak yang bermutu. Apabila berhadapan dengan keadaan ini. Kemudian anda saksikan warnanya apabila ditukar nanti. Sekiranya minyak pelincir yang mengalir keluar dari enjin itu bersih. harap perhatikan warna minyak enjin yang ditukarkan dari ruang bawah enjin. atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. Minyak pelincir yang baik akan mengalir keluar dari enjin dengan warna hitam legam kerana ia mengandungi partikel yang dilekangkan dari tepi-tepi ruang pembakaran dan yang akan dikeluarkan dari enjin apabila minyak enjin ditukar. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak. Namun demikian. beberapa . antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama. mintalah mekanik anda supaya memasukkan pennzoil kedalam enjin.Menjaga kebersihan enjin selalu: Pembakaran petrol atau bahanapi juga menghasilkan enapan jelaga dan karbon. Minyak pelincir yang baik akan mengapungkan bahan-bahan sampingan itu supaya tidak terkumpul ditepi-tepi ruang pembakaran sehingga menganggu penyalaan enjin. Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar. jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan. 'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya. pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km. Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. Jadi. biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. bahan-bahan yang tertinggal itu akan menghakis bahagian enjin. Selepas suatu tempoh yang panjang. keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm. Namun demikian. Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang. Kemudian periksa kehausan tayar depan. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa. kehausan tayar depan tidak sama. Untuk itu. terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak. anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik.

kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya. Oleh itu. Bagi mengetahui puncanya. plag haus. pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih. Sehubungan itu. adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa. masalah pada cekam atau brek bergesel. Selain itu. mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. suis pemutus arus terbakar. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan. menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. anda perlu perhatikan dalam but kereta anda. Sehubungan itu. Bagaimanapun. Di samping itu. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. Ia pasti menambah beban enjin. ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat. injap yang tidak berfungsi. pertama. permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi. Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda. periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat. Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu. mampatan tidak cukup. perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor. buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali. ekzos tersumbat. Antaranya. bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. Selain itu. Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada . tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan. apabila anda melakukan pelarasan enjin. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran. Punca penggunaan minyak petrol bertambah Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer.

. rasa dan perhatikan bagaimana kenderaan berjalan. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah. stereng terpaksa dipegang dengan kuat untuk mengelakkannya terus berputar ke satu arah. mula-mula periksalah tekanan tayar hadapan dan pelinciran sambungan rod stereng. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh. Apabila berhadapan dengan keadaan ini. Untuk mengetahui kerosakannya. sambungan bebola atau gantungan depan termasuk hujung dan pangkal rod pengikat. Diameter luar rim kiri dan kanan (untuk roda depan dan belakang) harus sama. patah atau kurang baik pemasangannya. penggalas roda depan sudah rosak atau kurang baik penyelarasannya dan brek dari salah satu roda depan atau belakang bergesel. Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Kemudian periksa adakah salah satu pegas depan sudah lemah atau patah. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah. Pandu kenderaan perlahan-lahan di atas jalan datar. hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya. Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan tekanan tayar kiri dan kanan yang tidak sama. Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Selain itu. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Jadi. maka waspadalah terhadap pelbagai kelainan yang wujud. pertama pastikan bahawa beban kenderaan cukup seimbang. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. samakan. Sistem pengemudian mempunyai peranan yang sangat penting. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut. kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng. Antara bahagian yang harus diutamakan pemeriksaannya termasuk kotak gear stereng. ada kemungkinan juga penyelarasan brek kurang baik atau hanya sebelah yang berfungsi. penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat. kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan. pegas (spring) gantungan depan yang sudah lemah. Kemudian periksalah sama ada kedua-dua tayar depan dan belakang sama tekanannya. Dalam keadaan lain pula. stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. putarlah stereng ke kiri dan ke kanan. kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian.kadar lima peratus. ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini. Jika tidak. tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung. Iklan Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah. Kemudian periksalah adakah sambungan dan skru sistem pengemudian cukup ketat. Luruskan arah kenderaan. penyelarasan penjajaran roda depan kurang tepat. diameter rim kiri dan kanan yang tidak sama.

minta mekanik periksa kerana perkara ini akan menjadi masalah bila ia dibiarkan. Lebih baik sekiranya semasa anda membeli haftcut kereta anda. pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem brek original yang ada pada kereta anda. Jangan kerana nak jimat. 1. pelapik brek (pad brek). Pastikan pelapik brek betul betul terapung di antara dua angkup dan disk berada di tengah. minta mekanik periksa sistem saluran minyak brek atau sistem tekanan brek kerana kemungkinanatekana yang dikenakan ke atas kedua-dua brek tidak sama dan ini sangat merbahaya kepada pemanduan terutama membrek semasa kelajuan tinggi. Sekiranya minyak brek sudah kotor(keruh warnanya). periksa paras minyak brek kereta anda (botol minyak depan vacum pam). Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya.Kerosakan pada sistem kemudi boleh menjejaskan sistem keselamatan. Pastikan lapisan pencengkam masih tebal. Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai "kuasa kuda membrek" atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas). Setiap 6 bulan semasa kita hendak merotate tayar kereta kita. periksa pelapik brek. minta mekanik memeriksa kesemua disk dan drum brek termasuk pelapik brek. Kesemua peralatan asas yang di atas mestilah dijaga dengan baik supaya brek berkesan. Sekira kita dapati pencengkam 'makan' tidak sama antara kiri dan kanan. tabung minyak injin. Kalau dapat minta mekanik melaraskan pedal brek supaya tidak terlalu 'makan' mengejut dan sesuai dengan panjang kaki kita. anda abaikan sistem brek anda. Kereta baru. pastikan minyak brek yang betul spesifikasinya. JANGAN SEKALI-KALI MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK BREK BERADA DI BAWAH PARAS MINIMUM. padel brek (tempat tekan brek). Perkara yang sama juga perlu dilakukan kepada brek drum. beli bersama sistem brek kereta tersebut dan pasangkan pada kereta anda. Oleh itu. Dot 3 untuk kegunaan biasa (biasanya kereta yang mempunyai disk di depan dan drum di belakang) dan Dot 4 untuk . Pernah terjadi kereta kancil yang telah di tukar injin kepada Mira L5 tapi sistem breknya masih original. minta mekanik tukar. Semasa menambah minyak brek. 3. Dan kebetulan semasa keluar dari bengkel. 4. Cara penjagaan sistem brek. pastikan pelapik brek tidak menyentuh drum atau kesan geseran yang kelihatan adalah sama rata. penjagaan aspek penjajaran roda depan tidak boleh dipandang ringan. Sekiranya terdapat kesan lelehan minyak brek (kelihatan cat atau apa-apa bahan berasal dari petroleum mencair) pada mana-mana bahagian. brek sangat penting dalam sebuah kereta. minta mekanik memeriksanya. Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum. Setiap sebulan sekali. Jika tidak rata. Semasa service pertama. Sistem Brek Seperti yang kita tahu. Untuk drum. keadaan kecemasan berlaku dan kereta tersebut tidak dapat berhenti walaupun pemandu mengatakan dia tekan brek sampai berdiri. pam vacum(objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen injin). 2. saluran minyak. Jangan ambil mudah perkara ini kerana kebocoran ini mungkin keci tapi akan menjadi besar semasa membrek kerana tekanan yang dikenakan ke atasnya. Pastikan minyak berada diparas antara minimum dan maksimum.

Sebabnya supaya tuan punya kereta terpaksa membayar lebih tinggi untuk membaiki kereta kerana apabila anda cuba menghidupkan injin kereta. 8. Ini bagi memastikan sistem brek kereta anda dapat berfungsi dalam keadaan tekanan dan suhu dan tinggi dan tindakbalas brek anda akan lebih cepat apabila padel ditekan. Sekiranya keseluruhan kereta anda tenggelam termasuk injin dan bahagian dalam kabin kereta. jangan gunakan brek. 6. 1. Untuk kereta auto. brek akan kurang berkesan. aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik injin termasuk kotak komputer . periksa kereta anda. 9. spark plug. Jangan tertipu dengan mekanik yang cuma menukar minyak hitam dan penapis minyak hitam apabila kita menghantar kereta untuk di service dan kita dikenakan bayaran yang tinggi untuk upahnya. Kesan calar ini boleh menjadi penghalang pelapik brek mencengkam disk atau drum. aligment tayar. Tips Kereta Tenggelam Banjir Disini ada beberapa tips untuk semua tentang tindakan selepas kereta anda tenggelam banjir . 11. Ini dapat menjimatkan penggunaan pelapik brek. cuma pastikan setiap kali anda hantar kereta anda untuk ditukar minyak injin. Kerosakan adalah pada angkup yang mengawal pelapik brek. tukar pelapik brek kereta anda kepada yang lebih tahan panas seperti project U. pelapik brek hadapan akan lebih cepat haus daripada belakang (biasanya dua kali ganda cepatnya). pastikan anda lebih kerap memeriksa pelapik brek hadapan. sebaliknya gunakan brek injin (gear rendah) untuk mengawal kelajuan kereta anda. Kerosakan yang selalu berlaku adalah brek 'jam'. minta mekanik memeriksa juga minyak brek. Akhir sekali. Sekiranya anda suka memandu laju dan secara aggresive. 7. Jangan cuma tukar minyak hitam saje kerana peralatan lain perlu juga selalu diperiksa. lampu brek ketiga. minta mekanik menilai samada boleh pakai lagi atau tidak. Jika tidak pasti tanya mekanik kerana kesilapan minyak brek boleh menyebabkan keseluruhan sistem brek kita akan mengalami kerosakan terutama pada seal yang diperbuat daripada getah. penapis angin. Semasa memandu elakkan kaki daripad sentiasa berada di atas padel brek. pelapik brek. Hasilnya. aras padel brek dan clucth. Jika kita hendak menukar pelapik brek. JANGAN CUBA HIDUPKAN INJIN KERETA. penapis petrol dan sebagainya. Keadaan ini berlaku kerana pelapik brek tidak kembali terapung apabila kita lepaskan brek dan terus mencengkam disk. 10. Semasa menuruni bukit yang curam. saya cadangkan asah kembali disk atau tukar drum kepada yang lebih baik. Pastikan anda menukar juga sistem saluran minyak brek anda kepada saluran bersalut steel. minyak gear box. Sekiranya terdapat kesan calar pada disk atau pada drum. pastikan anda mendapat kebenaran bertulis daripada JPJ kerana adalah menjadi kesalahan dan syarikat insuran kita akan melindungi anda sekira kemalangan berlaku disebabkan sistem brek dan sistem brek anda telah ditukar tanap kebenaran JPJ. Sekiranya anda ingin mengubahsuai sistem brek kereta anda. Tindakan ini biasanya akan dilakukan oleh ejen-ejen bengkel atau kereta penunda. 5. tekanan angin tayar.kegunaan berat (untuk kereta yang mempunyai sistem 4 roda disk dan kereta berkuasa tinggi). Selepas banjir surut.

Sekiranya injin boleh dihidupkan. ia tidak dapat berfungsi dengan baik dan peralatan yang berkaitan dengannya akan rosak. Kita ambil contoh. ekzos tersumbat. minyak injin. Dan tidak terkecuali periksa minyak petrol. Sekiranya tiada kerosakkan yang melibatkan peralatan elektronik. Tindakan di atas juga akan menyebabkan kesemua sensor yang biasanya akan beroperasi semasa kita menyalakan suis injin kita terbakar dan biasanya satu sensor harganya tidak berapa mahal tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi boleh menyebabkan kos yang tinggi. masalah cekam. akan berlaku litar pintas yang mana alat tersebut terpaksa di ganti. Periksa juga minyak injin. tukar minyak gear. 3. kerosakan pada sistem saluran petrol. Kalau berair maksudnya air telah masuk ke dalam injin. . Ini adalah salah satu sebab kenapa apabila kita membeli kereta baru. minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara (original). buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa satu daripada punca yang dinyatakan tadi. berhentilah ditepi jalan dengan tempat teduh. Pastikan minyak injin tidak bercampur air. Apabila sampai ke bengkel. 2. Selain itu sistem penyalaan kurang tepat.(untuk kereta suntikan elektronik) dan sekiranya masih terdapat saki baki air di dalam alat berkenaan. Boleh dihidupkan injin tetapi jangan cuba jalankan kereta kerana kotak gear belum diperiksa. Periksa palam pencucuh kereta anda. Apabila enjin terlalu panas. sensor untuk mengesan atau untuk mengarah minyak kotak gear mengalir dengan baik di dalam kotak gear apabila tidak berfungsi akan menyebabkan pengagihan minyak kotak gear tidak sekata dan paling lama kotak gear tersebut boleh berfungsi dengan baik adalah 2 hingga 3 bulan. warnanya akan bertukar menjadi warna air bandung (merah susu). paip radiator tersumbat. Enjin yang terlalu panas kerana terlalu lama dihidupkan selepas membuat perjalanan jauh boleh mengundang bahaya sekiranya lambat bertindak kerana boleh menyebabkan kenderaan terbakar atau meletup. Kurang Air Antara Faktor Enjin Terlalu Panas Enjin yang terlalu panas berpunca daripada pelbagai faktor termasuk kurang air dalam radiator. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga 7-8 kali dan akan menggunakan lebih kurang 15-20 liter minyak kotak gear. Jika bercampur air. keseluruhan kotak gear terpaksa diganti (harga untuk kotak gear baru wira 1. Ulang tindakan ini sehingga minyak kotak gear menjadi betul-betul merah jernih atau tidak bercampur air. waranti kereta akan termansuh apabila kita mengubahsuai sistem elektirk kereta termasuk sistem audio kereta kerana apabila sensor tidak menerima jumlah elektrik yang cukup. Langkah pertama. Selepas itu. Periksa minyak kotak gear. biasanya ia berwarna merah dan kalau bercampur air. kos cuma akan melibatkan upah. periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran dibahagian itu. Pastikan ianya tidak berair. murahlah belanja jika tidak mungkin akan mencecah ribu-ribu. bogelkan kereta anda keseluruhannya termasuk kesemua penutup alat elektronik. 4. jalankan kereta untuk 2-5 minit dan periksa kembali minyak gear.RM1500 bergantung kepada jenis kereta. cc dan pilihan pengguna. Kos untuk sebuah kotak komputer adalah lebih kurang RM1000 -. Pertamanya. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada termostat sistem penyejuk. Selepas semua peralatan elektronik telah dipastikan kering sepenuhnya (biasanya 2 atau 3 hari). brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas.6 auto adalah lebih kurang RM7000).

buka tutup radiator dulu dan ketukkannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Jika ada kebocoran. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat dan perkuatkan dengan kawat. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. Cara Mengatasi Masalah Enjin Tidak Berfungsi Enjin adalah elemen terpenting bagi sesebuah kenderaan. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira sepuluh minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. Sekiranya ada kebocoran. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar dari radiator. Isikan air kedalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. ada ketikanya jika tidak bernasib baik. kita perlu belajar cara menghidupkan enjin apabila bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. Jika ada masalah dengan sistem pemula (starter). Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. ia boleh menjadi panas. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa kebengkel berhampiran. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. Dalam keadaan itu. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. Air didalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja dengan lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik.Selepas itu periksalah tali kipas. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan menganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. membuka bonet. Sekiranya ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah . enjin tidak dapat dihidupkan walaupun kunci sudah diputar ke arah start. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. matikan enjin. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip radiator dengan jumlah yang banyak. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. Pertamanya. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. gunakan kawat sebagai ganti. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Namun. sebab dan pembaikan yang boleh dilakukan. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator.Ada beberapa kemungkinan kerosakan yang boleh terjadi berdasarkan gejala. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. Untuk membaikinya.

jalankan motor starter. Apabila keadaan itu terjadi. Prosedur kedua-dua cara itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik. Meskipun bateri dalam keadaan lemah. nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. Biasanya. Justeru. apabila proses mampatan dapat berjalan lancar. Dalam hal ini. ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi. maka lepaskan pedal. Jika melimpah pula (karburator basah).kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki. kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. Ketika suis kontak starter diputar. Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi. kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya. enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar. jika tidak tahu membetulkan sendiri. biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut: Hidupkan enjin dengan menolak kenderaan (untuk kereta manual). mungkin kerana tersekat habuk. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan. bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak. Apabila kenderaan sudah bergerak cukup cepat. ketika suis kontak starter diputar. motor starter berfungsi tetapi gandar enjin tidak berputar. Dan dalam keadaan lain pula. enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar. Menggunakan prosedur yang sama. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi. sedangkan karburator tetap melimpah. Meskipun demikian. adalah lebih baik bawa ke bengkel untuk dibaiki Enjin Kereta Dimasuki Air . maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang. Apabila enjin sudah dapat berfungsi. enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik. ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan. Satu lagi masalah yang mungkin dihadapi ialah motor starter berfungsi tetapi enjin tidak dapat dihidupkan. gigi motor starter atau roda daya rosak. Kini mereka meneruskan misi untuk mengesan masalah yang terjadi. adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup. Pelan bersiar-siar ditangguhkan sehingga masalah diatasi. antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter. Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar. pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain. maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. tetapi enjin tidak dapat berfungsi. Pijak pedal petrol sepenuhnya. Dalam keadaan itu. Kejadian itu bukan kali pertama terjadi. Pertama. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama. enjin sukar distart kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak. keluarkan minyak daripada karburator.

enjin boleh dihidupkan tetapi tidak perlu digerakkan kerana kotak gear belum diperiksa. minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara. sistem brek serta brek tangan dalam keadaan baik Keadaan bunga tayar yang baik bagi cengkaman sepenuhnya . Apabila tiba di bengkel. Namun kos berkenaan dapat dikurangkan jika tip ini dapat diamalkan. Tindakan ini selalunya dilakukan oleh ejen bengkel atau pemilik trak penunda yang tidak bertanggungjawab supaya anda membayar kos yang lebih tinggi untuk membaikinya. Jangan sekali-kali menghidupkan enjin kereta kerana ia akan mengakibatkan anda terpaksa membayar kos yang berlipat ganda. minyak gear perlu ditukar dan enjin perlu dihidupkan dalam masa dua hingga lima minit. ia pasti membabitkan kos baik pulih yang tinggi. Minyak enjin juga perlu diperiksa sama ada ia tercampur dengan air atau tidak. Tatacara Memandu Ketika Hujan Memandu ketika hujan lebat memberi kelebihan serta kesan baik untuk sistem penyejukkan. Jika keseluruhan kereta dan bahagian enjin tenggelam. minyak enjin. Harga sebuah sensor tidaklah mahal. Aspek pertama berkaitan kenderaan yang dipandu. minyak kotak gear diperiksa sekali lagi dan ulang proses ini sehingga ia betul-betul menjadi warna merah dan tidak lagi bercampur dengan air. Sekiranya tiada kerosakan yang membabitkan peralatan elektronik. Jika sebaliknya. aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik enjin termasuk kotak komputer (untuk kereta suntikan elektronik). buka keseluruhan kereta anda termasuk penutup alat elektronik. tanpa disedari kereta anda sudah ditenggelami banjir akibat hujan lebat yang berterusan. Sekiranya enjin boleh dihidupkan. litar pintas boleh berlaku dan alat itu terpaksa diganti. Palam pencucuh juga perlu diperiksa dan pastikan ia tidak berair. Dalam keadaan biasa ia akan berwarna merah tetapi jika bercampur dengan air. kosnya tidaklah begitu mahal. ia mungkin boleh mencecah ribuan ringgit.BAGI anda yang tinggal di Kuala Lumpur. Tindakan berkenaan boleh menyebabkan semua sensor yang menyalakan suis enjin akan terbakar. Selepas kesemua peralatan elektronik kering sepenuhnya (kebiasaannya dua hingga tiga hari). Kemudian minyak kotak gear perlu diperiksa. Sekiranya masihada saki-baki air dalam alat berkenaan. tetapi pada masa yang sama pandangan pemandu kurang jelas manakala permukaan jalan yang basah dan licin boleh mengakibatkan peratusan kemalangan yang tinggi. periksa kereta anda selepas banjir surut. Iaitu:• • • • • Pastikan tiada kebocoran pada bahagian bawah kenderaan Semua pintu mempunyai dakapan (seal) yang baik Pastikan tiada kebocoran pada bahagian injin. Ini kerana apabila enjin cuba dihidupkan dalam keadaan demikian. Kemudian. warnanya akan bertukar kepada merah jambu. Ini kerana air boleh memasuki bahagian yang bocor akibat tekanan arus tinggi dan ketika meredah jalan dinaiki air Sistem klac. Apabila ini berlaku. Begitu juga dengan petrol. kotak gear. tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi itu boleh menyebabkan kos yang berlipat ganda. kos mungkin hanya membabitkan upah mekanik. Ada tiga aspek sebagai panduan jika berdepan situasi sedemikian. Jika bercampur air. galas dan bearing. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga lapan kali dan akan menggunakan lebih kurang 15 hingga 20 liter minyak kotak gear. Ketika anda sibuk di pejabat. banjir kilat adalah antara perkara ‘menakutkan’ bagi pemilik kenderaan.

Hadkan kelajuan antara 5 hingga 15 kmj dan jarakkan kenderaan anda dengan kenderaan dihadapan. Ini bagi mengelakkan percikkan air membasahi injin khususnya bahagian sistem penyalaan Elakkan memendu laju kerana ia boleh menyebabkan bahagian injin dibasahi air dan pengguna jalanraya lain.• Pengelap (wiper). Jika penyambung itu mempunyai ketinggian yang sama dengan bunga. Perhatikan di antara satu bunga tayar dengan satu bunga tayar lain terdapat satu penyambung. Selepas itu uji lagi sistem brek sehingga prestasinya memuaskan sebelum memandu laju 6 cara jaga tayar TAYAR komponen paling utama dan terpenting bagi sesebuah kenderaan. gear automatik sama seperti gear manual. Bagi mengatasi masaalah ini ada beberapa panduan yang boleh dipraktikkan iaitu: o Gunakan gear 1 dan 2 bagi kenderaan menggunakan sistem gear manual dan gear 1 bagi sistem automatik o Tekan pedal brek serentak dengan pedal minyak bagi menghasilkan kepanasan pada permukaan brek o Bagi kenderaan pacuan 4 roda. sekali gus mengancam nyawa pemandu dan penumpang tanpa diduga. horn dan sistem elektrial iaitu bahagian lampu depan dan lampu kenderaan mestilah berfungsi dengan baik Aspek kedua berkaitan langkah yang perlu diambil oleh pemandu ketika meredah jalan yang dinaiki air. Berikut beberapa panduan apabila anda mahu menukar tayar kereta. ia boleh menyebabkan kemalangan. Proses ini akan mengeringkan permukaan brek o Uji tindakkan diatas berulangkali pada jarak 20 hingga 30 meter sahaja o Uji sistem brek pada kelajuan 20 kmj o Sekiranya brek gagal berfungsi. kekuatan pecutan kereta akan menurun. semua peralatan penyerap hentak akan lebih pendek jangka hayat. ulangi proses diatas. jika Proton Wira 1. ini bermakna ia perlu ditukar dalam tempoh tiga hingga empat bulan. Iaitu:• • • • Beri laluan kepada kenderaan berat dan anggarkan ketinggian air yang diredah dengan melihat had tinggi tayar Sekiranya paras air dibawah satu kaki. Jika rosak. cukuplah setakat saiz rim 14 inci kerana jika menggunakan saiz 15 inci. speedometer tidak merekodkan bacaan tepat. bergantung kepada sekerap mana anda menggunakan kenderaan. Sebagai contoh. khususnya penunggang motosikal dan pejalan kaki terkena tempias atau percikkan Selepas meredah jalan dinaiki air. • KEDUA .3 dan hendak menggunakan sport rim. • PERTAMA Pilih saiz yang sesuai dengan keupayaan kereta kita. pemanduan boleh dilakukan tetapi pemandu perlu memendu secara perlahan. elakkan terus memendu laju kerana sistem brek tidak berfungsi sepenuhnya berikutan permukaan brek yang basah. Cuba periksa tayar kereta anda.

ini bermaksud selama tekanan angin tayar kurang. kebanyakan tayar berkenaan dibuat berdasarkan iklim dan apabila digunakan di Malaysia yang panas terik. Spare part original daripada negara pengeluar seperti Jepun dan UK. Harganya murah sedikit berbanding dengan barangan '1' di atas. jangka hayatnya lebih pendek. • KELIMA Tayar sepatutnya ditukar kedudukannya setiap tiga bulan. Maklumat ini kita boleh gunakan untuk tujuan keselamatan. Spare part recon. Terdapat satu rangkaian nombor yang dicetak tenggelam ke permukaan tepi tayar. ketebalan (dari rim ke permukana jalan) adalah 50 peratus daripada kelebaran 205 mm dan untuk kegunaan rim bersaiz 16 inci. sekarang ni di pasaran terdapat sekurang-kurangnya lima grade spare part. Harganya seperti barangan '2' di atas dan perbezaan barangan sangat sukar dilihat. ia hanya boleh bertahan selama dua tahun selepas dikilangkan. Spare part original tetapi dibuat di Malaysia dibawah lesen pengeluar. Tips Membeli Spare Part Untuk pengetahuan semua. Barangan ini sangat berkualiti dan terjamin ketahanannya. Biasanya penjual akan memberi jaminan terhadap barangan ini. 2. • KEEMPAT Kebanyakan kita lebih suka memilih tayar import. • KETIGA Mengenai saiz. . Sebagai contoh 205/50 VR 16 bermaksud tayar itu mempunyai kelebaran 205 mm. Caranya. Huruf VR bermaksud. 3. Sebenarnya rangkaian nombor ini memberikan kita maklumat mengenai tarikh tayar dikilangkan (minggu dan tahun). tayar depan kiri ditukarkan ke kanan belakang dan tayar depan kanan ditukarkan ke kiri belakang. Barangan ini sangat merbahaya kerana ia boleh menyebabkan kerosakan yang teruk kepada injin kereta sekiranya kita menggunakannya. cuba perhatikan rangkaian nombor dan huruf yang tercetak timbul di permukaan tepi tayar.Selepas mendapat saiz sesuai. 4. tayar itu sesuai untuk kelajuan sehingga 240 km/j tanpa menjejaskan kekuatan dan ketahanan tayar. Mengikut piawaian tayar antarabangsa. Biasanya harganya sangat mahal dan hanya boleh didapati daripada pengedar yang sah. Bagaimanapun. Kualiti terjamin dan biasanya diberi jaminan oleh penjual.Perhatikan di bahagian tepi tayar. • KEENAM Sekiranya kadar kehausan bunga di bahagian tepi kiri dan kanan lebih cepat berbanding di tengah. 1. yang di recon di Malaysia. Spare part tiruan yang dibuat di Malaysia atau di negara lain yang mana harganya sangat murah tetapi kualiti dan ketahanan barang tidak dapat ditentukan.

Dicadangankan beli barangan 1 atau 2 walaupun harganya mahal sedikit tetapi ianya dapat menjimatkan kita dalam jangka panjang. Spare part secondhand (kedai potong). Kita ambil contoh.Angkat bonet dan dapatkan bantuan. jangkahayatnya tidak lama. 3 dan 4. lubang tu dah di tutup oleh skru atau bebenang untuk kegunaan skru seperti absorber adjustable. malam dan hujan.Jika kenderaan berhenti di selekoh atau atas puncak bukit dan kawasan bahaya. air filter. ia barangan '1' atau '2'. Tapi absorber recon. .Nyalakan lampu sebelah dalam kenderaan dan lampu isyarat kecemasan. 2. Akhirnya. . Berhati-hati dengan penjualan minyak injin murah kerana minyak itu biasanya adalah minyak recycle atau recon. untuk timing belt belum pernah pihak kami jumpa barangan '4'.Berikan isyarat dan susur keluar di bahu lebuh raya dengan perlahan. Kualiti bergantung kepada jenis barangan dan kenderaan. Kami akan menerangkan tentang perbezaan barangan 1. Bagaimana nak mengenali barangan ini kesemua barangan ini. Disini tidak dapat diterangkan dengan lebih lanjut kerana perbezaan antara barangan 1. Panduan memandu ketika kecemasan A. 3 dan 4 cuma boleh dilihat sekiranya terdapat dua barangan yang sama jenis tetapi berlainan kategori. pastikan sebelum membeli spare part. Biasanya penjual akan memberikan jaminan yang terhad untuk barangan ini. . Timing belt original (1) jika kita pegang. Klutch plate pula kia dapat lihat perbezaan warna dan keusangan di antara pepaku atau rebet yang digunakan untuk melekatkan pad klutch dengan pepaku/rebet asal. Kalau absorber dah rosak atau oil sealnya dah bocor. Terpaksa Berhenti di Lebuhraya: . cuba perhatikan dibahagian steel berkilat yang masuk ke dalam absorber. Barangan ini boleh dikatakan 100% original tetapi terpakai. . absorber. oil filter. brake pad. 3 atau 4. kelembutan getah beltnya dapat kita rasa. . tanya penjual samada barangan yang hendak dibeli adalah barangan 1. minyak akan keluar melalui 4 lubang di sekeliling batang absorber tersebut. Harganya boleh dikatakan separuh daripada harga barangan '1'. 2.5. biasanya kita akan mendengar bunyi seperti belt longgar dan biasanya mekanik akan cuba untuk adjust. Timing belt. Plag tidak dapat dikesan perbezaannya tetapi selepas menggunakannya pasti kita akan tahu kerana plag recon. plag. Selepas menggunakan barangan '3' selama 3 bulan atau lebih. Minyak injin biasanya akan melekit bergantung kepada kadar kelikatannya tetapi minyak recon kalau kita rasa kita akan dapati ianya kurang melekit dan berbau seperti benda terbakar. Tapi kalau kuku kita yang nak tertanggal. . Kalau boleh keluar cetakan nombor itu maka ia adalah barang '3'.Pastikan peralatan kecemasan diletakkan dalam jarak 5 meter di belakang kenderaan. kekemasan barangan dapat kita lihat dari segi cetakan nombor part dan satu cara untuk mengujinya. klutch plate. keluarkan penumpang jauh dari aliran lalu lintas. Untuk absorber.Lampu hadapan dinyalakan rendah pada waktu senja. gunakan kuku tangan kita dan cuba kikis cetakan nombor part pada belt. Bukan minyak saja.

Tips Jaga Kereta Perhatikan tayar cukup angin. Periksa juga tekanan tayar simpanan. buka penutup bateri dan periksa air bateri. Untuk kereta auto. masukkan sedikit minyak injin sehingga ke paras yang saya katakan tadi. Setiap 5. periksa lampu brek ketiga dan semua lampu brek. Minyak mesti berada pada aras di antara minimum dan maksimum.Had laju yang rendah boleh mengurangkan daya impak. Tekanan yang sesuai ada di catatkan di bahagian dalam tiang B (tiang antara pintu depan dan belakang) sebelah pemandu.Perlahankan kenderaan. Menghadapi Kemalangan: .000 km pergi ke workshop. Hala ke arah bahu jalan di sebelah kiri dan pandu keluar dari jalan raya. Buka bonet injin. Kalau bawah daripada minimum. Buka penutup minyak brek (Botol besar dekat body di hadapan pemandu dalam bonet injin).Gantikan cermin hadapan yang pecah dengan segera. Tekan brek dan lepas kemudian jalan ke depan sedikit dan tekan brek. jika kereta berhenti. pastikan lampu "engine check" padam sebelum hidupkan injin. Sebelum hidupkan injin. pergi ke pam minyak dan periksa tekanan tayar. Sebulan sekali. cari jarum yang lebih kurang sama bentuknya tapi berada di sebelah yang bertentangan dengan jarum yang pertama (untuk periksa minyak gear box). masuk kereta. Bila injin dah hidup jangan terus jalan. pergi ke kedai tayar dan rotate tayar mengikut aturan yang sesuai (rujuk kepada tip saya mengenai tayar). Sebelum memulakan perjalanan. .Lindungi mata dengan memakai kaca mata. . Bilang sampai lima dan cabut kembali. Cari jarum pemeriksa minyak injin. jenguk melalui tingkap dan berhenti di tempat yang selamat. Pastikan ianya berada pada aras antara minimum dan maksimum. lampu belakang wira aeroback tu. kereta tak berhenti jadi dia berhenti dengan bantuan belakang wira aeroback dan kena bayar RM1000 untuk tukar bumper. tukar penapis minyak . Sampai simpang tekan brek. Pastikan ia berfungsi. Lakukan perkara yang sama seperti yang pertama. C. Cermin Hadapan Pecah: . . tukar minyak injin (jika gunakan minyak biasa). . start injin terus jalan. Seminggu sekali kalau boleh. pastikan minyaknya mencukupi. Setiap 3 bulan (kalau setiap hari guna kereta untuk ke tempat kerja. Pernah terjadi kepada seorang kawan. onkan suis dan tunggu apa-apa lampu yang sepatutnya padam sebelum injin hidup terutama kalau pakai satria GTI. Jangan cuba membelok ke sebelah kanan kerana pemandu kenderaan mungkin terkejut dan melanggar anda.Rentang gebar atau kain atas papan pemuka dan letakkan serpihan kaca atas gebar atau kain berkenaan. Cabut dan lapkan minyak di jarum tersebut dan kemudian masukkan kembali jarum tu.B.Bunyikan hon dan nyalakan lampu hadapan. hidupkan injin dan tunggu sehingga injin melahu padar kadar RPM yang normal kemudian baru jalan. baru boleh jalan sambung jalan. Tiada benda pelik melekat di bahagian tayar atau mana-mana bahagian kereta. Untuk kancil ia ada di bahagian depan dekat belt yang bergerak kalau injin hidup (pemegang warna kuning).

ketinggian tayar adalag 70% kelebaran tayar itu. perhatikan habuk keluar dari kusyen). . biasanya jika lebih besar nilai angka ini lebih lebar tayar itu. Oleh kerana terlalu l Makna Nombor Pada Tayar Sebenarnya.setiap 2 kali tukar minyak injin dan tukar plag setiap 3 kali tukar minyak injin. Selain menggerakkan komponen dalam enjin seperti omboh dan bebola besi. Huruf "R" merujuk kepada binaan tayar radial dan kesemua tayar kereta menggunakan binaan radial sejak 20 tahun lalu.000 atau 10. Di bawah ini adalah panduan untuk makna nombor yang paling penting bagi sebuah tayar. anda juga perlu menukar rim kepada diameter sama. Berat maksima meujuk kepada setiap tayar. Angka 13 merujuk kepada garis pusat (diameter) rim untuk membolehkan tayar dimuatkan. Penggunaan minyak pelincir juga mengelakkan komponen enjin berkarat selain memendapkan bahan bakar. Untuk mengetahui berat maksima melambangkan nombor "82" kami perlu merujuk kepada carta "index keupayaan mengangkut tayar berat" yang ditetapkan diperingkat antarabangsa. sesiapa saja dapat memahami maklumat ini untuk membuat pilihan tayar yang tepat bagi kenderaan mereka. Kalau kereta model lama (kancil 660 sehingga 1996) yang pakai "Petnam" atau contact point. ia juga bertujuan menyejukkan geseran kepada silinder dengan mengasingkan udara panas ke bahagian lain. Nombor 82 melambangkan indek keupayaan mengangkut berat tayar itu. Biasanya tayar dengan nisbah aspek 55 kebawah diklasifikasi sebagai tayar profil rendah. Dan yang terakhirnya. kita akan teliti nombor berikut: 175/70R13 82H. termasuk minggu dan tahun keluaran. cara paling tepat memahaminya adalah dengan memilih satu contoh tayar dan menelitinya sedikit demi sedikit. Jika ingin menukar kepada tayar dengan diameter lebih besar. Nombor 70 menyatakan nisbah aspek (aspact ratio) tayar atau ketinggian tayar berbanding dengan kelebaran tayar itu. (contoh: 475 x 4 = 1900 kg) Huruf "H" yang terakhir adalah menyatakan kelajuan maksima bagi sesebuah tayar yang direka. Taraf kelajuan H dalam contoh bermakna bahawa tayar ini boleh mencapai dan mengekalkan kelajuan sejauh 210 km/j. kita perlu darabkan 4 kali untuk memperolehi kapasiti memikul berat kenderaan dengan empat tayar. Namun. nombor 82 bermakna tayar mampu memikiu berat maksima 475 kilogram. suruh meknaik cuci contact point setiap 3 kali tukar minyak injin dan tukar setiap 9 kali tukar minyak injin. Fungsi minyak pelincir sejukkan geseran silinder MINYAK pelincir atau lazim disebut minyak hitam (walaupun tidak berwarna hitam) cukup penting bagi membolehkan enjin berfungsi dan kereta boleh bergerak dengan lancar. Dibawah adalah senarai carta kelajuan maksimum seperti yang dilambang oleh setiap huruf abjad.000 kilometer mengikut jenis dan grednya. bagi kereta baru yang kali pertama menukar minyak hitam. terutama kusyen kereta kita (cuba tepuk kusyen kereta kita. iaitu jarak diukur dari sisi ke sisi. Ia perlu ditukar pada setiap 5. setiap minggu atau 2 atau 3 minggu sekali. Sebagai contoh. saiz dan keumpamaan. sebagai contoh. Tayar profil rendah memberi prestasi pengendalian keseluruhan yang lebih bagus walaupun aspek keselesaan mungkin boleh terjejas sedikit. Tayar binaan radial tidak mempunyai tiub dan memberi prestasi lebih bagus.000 kilometer pertama seperti yang disyorkan oleh pengeluar dan pengedar. ia boleh dilakukan pada 1. Nombor 175 yang pertama dalam siri merujuk kepada lebar itu dalam milimeter. pergila vacum kereta kita. Dalam contoh. setiap tayar mempunyai maklumat yang terperinci berhubung jenis.

S-180 km/j T-190 km/j U. huruf ZR akan digunakan.200 km/j H-210 km/j V-240 km/j Z-melebihi hadlaju 240 km/j W-270 km/j Y-300 km/j Untuk tayar yang mempunyai keupayaan mengatasi kelajuan 270 km/j. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->