Tips Penjagaan Kereta Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa

apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama, kehausan tayar depan tidak sama, kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang, penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang.

Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa, lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. Untuk itu, punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak, terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak, biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. Namun demikian, anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik, pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km. Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. Jadi, jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan, keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. Kemudian periksa kehausan tayar depan, sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm. Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. Namun demikian, jika getaran masih terasa juga, sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan; atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang. Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda. 'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya, atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. Jadi, banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'; beberapa kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html Punca Penggunaan Minyak Petrol Bertambah Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran, permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi, penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat.

Selain itu, ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat, plag haus, suis pemutus arus terbakar, mampatan tidak cukup, injap yang tidak berfungsi, ekzos tersumbat, masalah pada cekam atau brek bergesel. Bagi mengetahui puncanya, pertama, pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan.

Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu, bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. Bagaimanapun, jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol, ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor, buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali. Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda. Sehubungan itu, adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan, periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. Selain itu, perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Antaranya, menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya, tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan. Sehubungan itu, apabila anda melakukan pelarasan enjin, ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih. Di samping itu, anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa.

Oleh itu, anda perlu perhatikan dalam but kereta anda, mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Ia pasti menambah beban enjin. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan.

Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut.

Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html

Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat

Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah, penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat, kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng, kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini, mula-mula periksalah tekanan tayar hadapan dan pelinciran sambungan rod stereng. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah, tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung. Kemudian periksalah adakah sambungan dan skru sistem pengemudian cukup ketat. Antara bahagian yang harus diutamakan pemeriksaannya termasuk kotak gear stereng, sambungan bebola atau gantungan depan termasuk hujung dan pangkal rod pengikat. Untuk mengetahui kerosakannya, putarlah stereng ke kiri dan ke kanan. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh, kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan. Sistem pengemudian mempunyai peranan yang sangat penting, maka waspadalah terhadap pelbagai kelainan yang wujud. Dalam keadaan lain pula, ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar, stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. Jadi, stereng terpaksa dipegang dengan kuat untuk mengelakkannya terus berputar ke satu arah. Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan tekanan tayar kiri dan kanan yang tidak sama, diameter rim kiri dan kanan yang tidak sama, penyelarasan penjajaran roda depan kurang tepat, pegas (spring) gantungan depan yang sudah lemah, patah atau kurang baik pemasangannya, penggalas roda depan sudah rosak atau kurang baik penyelarasannya dan brek dari salah satu roda depan atau belakang bergesel. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, pertama pastikan bahawa beban kenderaan cukup seimbang. Kemudian periksalah sama ada kedua-dua tayar depan dan belakang sama tekanannya. Jika tidak, samakan. Pandu kenderaan perlahan-lahan di atas jalan datar. Luruskan arah kenderaan, rasa dan perhatikan bagaimana kenderaan berjalan. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah, hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya. Diameter luar rim kiri dan kanan (untuk roda depan dan belakang) harus sama. Kemudian periksa adakah salah satu pegas depan sudah lemah atau patah. Selain itu, ada kemungkinan juga penyelarasan brek kurang baik atau hanya sebelah yang berfungsi. Kerosakan pada sistem kemudi boleh menjejaskan sistem keselamatan. Oleh itu, penjagaan aspek penjajaran roda depan tidak boleh dipandang ringan. Sumber Maklumat: http://www.kereta2u.blogdrive.com/archive/1.html Sistem Brek

Kesemua peralatan asas yang di atas mestilah dijaga dengan baik supaya brek berkesan. Pastikan pelapik brek betul betul terapung di antara dua angkup dan disk berada di tengah. Pastikan lapisan pencengkam masih tebal. Hasilnya. Kerosakan yang selalu berlaku adalah brek 'jam'. 5. minta mekanik memeriksanya. Jika tidak pasti tanya mekanik kerana kesilapan minyak brek boleh menyebabkan keseluruhan sistem brek kita akan mengalami kerosakan terutama pada seal yang diperbuat daripada getah. Sekiranya terdapat kesan lelehan minyak brek (kelihatan cat atau apa-apa bahan berasal dari petroleum mencair) pada mana-mana bahagian. minta mekanik memeriksa kesemua disk dan drum brek termasuk pelapik brek. Jangan kerana nak jimat.Seperti yang kita tahu. 1. tabung minyak injin. 6. . brek akan kurang berkesan. Sekiranya minyak brek sudah kotor(keruh warnanya). Sekira kita dapati pencengkam 'makan' tidak sama antara kiri dan kanan. Kereta Baru Semasa service pertama. Kesan calar ini boleh menjadi penghalang pelapik brek mencengkam disk atau drum. beli bersama sistem brek kereta tersebut dan pasangkan pada kereta anda. periksa paras minyak brek kereta anda (botol minyak depan vacum pam). pastikan pelapik brek tidak menyentuh drum atau kesan geseran yang kelihatan adalah sama rata. Sekiranya terdapat kesan calar pada disk atau pada drum. saluran minyak. Jika kita hendak menukar pelapik brek. padel brek (tempat tekan brek). Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. 4. Jangan ambil mudah perkara ini kerana kebocoran ini mungkin keci tapi akan menjadi besar semasa membrek kerana tekanan yang dikenakan ke atasnya. pam vacum(objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen injin). Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum. Cara Penjagaan Sistem Brek. Untuk drum. Semasa menambah minyak brek. Jika tidak rata. saya cadangkan asah kembali disk atau tukar drum kepada yang lebih baik. keadaan kecemasan berlaku dan kereta tersebut tidak dapat berhenti walaupun pemandu mengatakan dia tekan brek sampai berdiri. minta mekanik periksa sistem saluran minyak brek atau sistem tekanan brek kerana kemungkinanatekana yang dikenakan ke atas kedua-dua brek tidak sama dan ini sangat merbahaya kepada pemanduan terutama membrek semasa kelajuan tinggi. Keadaan ini berlaku kerana pelapik brek tidak kembali terapung apabila kita lepaskan brek dan terus mencengkam disk. Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai "kuasa kuda membrek" atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas). anda abaikan sistem brek anda. JANGAN SEKALI-KALI MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK BREK BERADA DI BAWAH PARAS MINIMUM. minta mekanik tukar. periksa pelapik brek. 3. brek sangat penting dalam sebuah kereta. Setiap sebulan sekali. pelapik brek (pad brek). Kerosakan adalah pada angkup yang mengawal pelapik brek. Pastikan minyak berada diparas antara minimum dan maksimum. minta mekanik menilai samada boleh pakai lagi atau tidak. Kalau dapat minta mekanik melaraskan pedal brek supaya tidak terlalu 'makan' mengejut dan sesuai dengan panjang kaki kita. Setiap 6 bulan semasa kita hendak merotate tayar kereta kita. Perkara yang sama juga perlu dilakukan kepada brek drum. Dot 3 untuk kegunaan biasa (biasanya kereta yang mempunyai disk di depan dan drum di belakang) dan Dot 4 untuk kegunaan berat (untuk kereta yang mempunyai sistem 4 roda disk dan kereta berkuasa tinggi). minta mekanik periksa kerana perkara ini akan menjadi masalah bila ia dibiarkan. Dan kebetulan semasa keluar dari bengkel. pastikan minyak brek yang betul spesifikasinya. Pernah terjadi kereta kancil yang telah di tukar injin kepada Mira L5 tapi sistem breknya masih original. 2. Lebih baik sekiranya semasa anda membeli haftcut kereta anda. pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem brek original yang ada pada kereta anda.

kehausan atau kesalahan penyelarasan alat pengemudian. sebaliknya gunakan brek injin (gear rendah) untuk mengawal kelajuan kereta anda. minta mekanik memeriksa juga minyak brek. Malah terlalu banyak gerak bebas pada pengalas roda depan dan kelonggaran pada stereng (di . spark plug. kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. Sumber Maklumat: http://www. lampu brek ketiga.blogdrive. minyak gear box. Sekiranya anda suka memandu laju dan secara aggresive. penjajaran (alignment) tayar depan kurang tepat. pastikan anda lebih kerap memeriksa pelapik brek hadapan. Pastikan anda menukar juga sistem saluran minyak brek anda kepada saluran bersalut steel.com/archive/1. aligment tayar. mengundur atau membelok. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutama ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. aras padel brek dan clucth. Akhir sekali. ADA ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. untuk tujuan meletak kereta. Jangan cuma tukar minyak hitam saje kerana peralatan lain perlu juga selalu diperiksa. 8. Namun. ada ketikanya masalah stereng berlaku ketika anda memandu laju. Jangan tertipu dengan mekanik yang cuma menukar minyak hitam dan penapis minyak hitam apabila kita menghantar kereta untuk di service dan kita dikenakan bayaran yang tinggi untuk upahnya.7. kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng. pelapik brek. roda depan terasa meliar dan stereng sukar dikendalikan. Untuk kereta auto. penapis angin. 9. Semasa menuruni bukit yang curam. Ketika kenderaan bergerak pada kelajuan tinggi di atas jalan yang rata. Ini bagi memastikan sistem brek kereta anda dapat berfungsi dalam keadaan tekanan dan suhu dan tinggi dan tindakbalas brek anda akan lebih cepat apabila padel ditekan. 11. Ini dapat menjimatkan penggunaan pelapik brek. Semasa memandu elakkan kaki daripad sentiasa berada di atas padel brek.html Tip Penjagaan Kereta Punca stereng kereta menjadi berat. tukar pelapik brek kereta anda kepada yang lebih tahan panas seperti project U. pelapik brek hadapan akan lebih cepat haus daripada belakang (biasanya dua kali ganda cepatnya). Antara sebab keadaan ini berlaku ialah tekanan angin tayar depan yang terlalu rendah. pastikan anda mendapat kebenaran bertulis daripada JPJ kerana adalah menjadi kesalahan dan syarikat insuran kita akan melindungi anda sekira kemalangan berlaku disebabkan sistem brek dan sistem brek anda telah ditukar tanap kebenaran JPJ. stereng automatik lebih mudah dan selesa. penapis petrol dan sebagainya.kereta2u. Keadaan ini berbahaya terutama jika kenderaan bergerak laju melebihi 100 kilometer sejam apa lagi jika melalui jalan basah dan licin. Sekiranya anda ingin mengubahsuai sistem brek kereta anda. 10. cuma pastikan setiap kali anda hantar kereta anda untuk ditukar minyak injin. jangan gunakan brek. Dalam pada itu. Punca keadaan ini terjadi antara lain disebabkan kehausan sambungan sistem roda kemudi terutama hujung dan pangkal rod pengikat. stereng automatik dan biasa memang berbeza. Namun. tekanan angin tayar.

Sekiranya ada kebocoran. Akibatnya kenderaan tidak stabil dan tidak dapat dipandu dengan mudah terutama pada kelajuan tinggi. Sistem pengemudian lazimnya membabitkan kerangka kereta. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. mula-mula usahakanlah agar kenderaan dapat bergerak lurus. kerosakan pada sistem saluran petrol. Jika ada kebocoran. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar daripada radiator. Tetapi biasanya apabila ada kerosakan pada sistem penggerak roda depan. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. Gejala yang sama mungkin terjadi disebabkan tiupan angin sampingan yang kuat. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada termostat sistem penyejuk. matikan enjin. buka tutup radiator dulu dan ketukkannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. paip radiator tersumbat. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. gunakan kawat sebagai ganti. Sekiranya keadaan itu berlaku. Keadaan sistem pengemudian hendaklah diperiksa dengan teliti kerana ia berkaitan dengan keselamatan penumpang. maka akan terjadi kenderaan bergerak dalam keadaan liar. Gerak bebas stereng adalah gerakan berputar stereng yang tidak menyebabkan roda depan bergerak ke kiri atau kanan. Pertamanya. jadi bawalah ke bengkel. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Langkah pertama. Keadaan ini sering terjadi terutama pada kenderaan besar. Ketika sedang dipandu di atas jalan datar. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini. Dalam situasi roda depan meliar dan stereng sukar dikendalikan adalah masalah yang sering melanda sistem pengemudian apabila terlalu banyak gerak bebas pada stereng. kenderaan tidak dapat bergerak lurus. Apabila gerak bebas stereng terlalu besar. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. antara pemeriksaan dan pembaikan kecemasan yang boleh dilakukan termasuk memeriksa gerak bebas stereng. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Air dalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. Panas pada bahagian enjin berpunca daripada pelbagai faktor termasuk kurang bekalan air dalam radiator. Keadaan itu boleh terjadi disebabkan bolt pegas daun penyerap hentak belakang patah. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. Jadi. Periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran di bahagian itu. Punca kerosakan radiator dan cara membaikinya RADIATOR adalah antara komponan penting dalam enjin kereta. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. keadaan ini banyak terjadi pada kenderaan ringan. Kenderaan akan bergerak seolah-olah 'hanyut' ke kiri dan kanan. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Bagaimanapun. kerosakan pada radiator boleh menyebabkan enjin panas dan pecutannya kurang baik. berhentilah di tepi jalan dengan tempat teduh. Memang sukar untuk memeriksa sendiri rod kemudi dan sambungan yang longgar. bahagian belakang kenderaan bergoyang kuat sehingga menjejaskan keselesaan penumpang belakang. Apabila enjin terlalu panas. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. Sekiranya. Enjin yang terlalu panas boleh mengundang bahaya sekiranya lewat bertindak kerana boleh menyebabkan kenderaan terbakar atau meletup. Selepas itu periksa tali kipas. ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya.dalam kotak gear stereng) juga boleh menjadi puncanya. Gerak bebas normal stereng adalah sebesar 10-30mm dari suatu tanda tetap. ekzos tersumbat. anda tidak perlu panik sebaliknya berhentikan kenderaan dan cuba lakukan pemeriksaan. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. apabila berhadapan dengan masalah stereng sukar dikawal. masalah cekam. Selain itu. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa salah satu daripada punca yang dinyatakan tadi. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat . Cara ini lebih baik daripada membiarkan enjin kereta anda panas dan mungkin terbakar. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip-sirip radiator dengan jumlah yang banyak. sistem penyalaan kurang tepat. Dalam keadaan itu. Kerosakan sistem gantungan terutama belakang juga menyebabkan pemanduan yang tidak selesa. Isikan air ke dalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk.

dan perkuatkan dengan kawat. Lubang pengudaraan pada penutup bateri juga perlu dipastikan sentiasa terbuka. Semburkan bahan berkenaan di tempat yang perlu. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. Untuk membersihkan bahagian luar adalah . Gris dan sisa minyak pelincir perlu dibersihkan dengan segera daripada bahagian luaran enjin kerana boleh merosakkan tali kipas. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa ke bengkel berhampiran. biarkan ia meresap kemudian lap dengan kain kering. Endapan itu dapat dihilangkan dengan mudah tetapi jaga jangan sampai air masuk ke dalam bateri. Pada terminal bateri pula jika terlihat ada endapan berwarna putih. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. debu atau lumpur yang melekat pada komponen elektrik seperti alternator (motor penghidup). paip getah dan kabel elektrik. mungkin gasket di oil sum yang rosak. gasket kebuk enjin akan bocor sedikit dan minyak pelincir akan menitis. cari segera puncanya dan tambahkan minyak pelincir jika kurang. Ini dapat dilihat pada lantai tempat kereta diletakkan. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali. dalam banyak keadaan anda sebenarnya membantu memajukan perniagaan mereka. Ketika mencuci bahagian enjin. gegelung penghidup. selepas beberapa tahun. pengagih dan lampu boleh menyerap wap air dan boleh menyebabkan litar pintas. Tetapi lebih mudah lagi sekarang ada banyak bahan pencucian yang dijual di kedai aksesori untuk menghilang gris dan tar. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. jika tahu ada kebocoran minyak pelincir. Dalam keadaan biasa minyak pelincir akan berkurang menerusi pemeluwapan dan pembakaran. keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. membuka bonet. enjin kereta dengan betul PEMILIK kenderaan suka melihat kereta bersih dan berkilat manakala bahagian enjin pula tidak comot. Baik periksa sendiri kerana jika dibiarkan juruteknik stesen minyak memeriksanya. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. Selain gris. siramlah dengan air panas kemudian bersihkan dengan kain. pemilik kenderaan dapat memastikan jika ada kebocoran minyak pelincir. jangan menggunakan air kerana pada permukaan enjin ada banyak kesan minyak yang tidal dapat dihilangkan dengan air. Oleh itu. Seelok-eloknya gunakanlah bahan yang paling klasik iaitu minyak tanah untuk menghilangkan minyak dan gris pada permukaan enjin. ia boleh menjadi panas. Jumlah minyak pelincir boleh dipastikan dengan memeriksa tolok sukat. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan mengganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira sepuluh minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. Jika jumlah titisan itu banyak. Penggunaan air juga boleh menyebabkan litar pintas dan kereta akan meragam. Tapi jumlahnya tidak banyak kira-kira 1/300-1/500 daripada jumlah penggunaan petrol. Cara mencuci badan. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Untuk membaikinya. Untuk membersihkan enjin. generator. Dalam keadaan biasa. elemen penting bagi menjamin kesinambungan kerja setiap bahagian yang bergerak.

Dalam tempoh setengah jam. Jika permukaan itu tidak dibersihkan dengan baik. Untuk hasil yang lebih baik setelah kereta kering sapulah wax (lilin). mula-mula periksa sama ada penapis udara tersumbat. ada beberapa kemungkinan yang boleh menyebabkan keadaan itu berlaku termasuk penapis udara tersumbat. Ketika enjin bergerak. ia akan menyebabkan campuran petrol-udara berlebihan. Jika ini terjadi. Langkah pertama membersihkan kenderaan ialah menghilang debu dengan membuat semburan tanpa menggunakan sabun. Jika asap berwarna kuning atau coklat. Asap ekzos berwarna putih apabila minyak pelincir terlalu banyak mengalir masuk ke dalam ruang bakar. Bersihkan penapis udara itu. Sabun basuh tidak sesuai dan kelorok tidak sesuai. bukalah penapis udara dan lihatlah karburator dari sebelah atas. maka jelaslah penapis udara kotor. Bagaimana pula jika asap berwarna hitam? Ini bermakna berlaku proses pembakaran yang tidak sempurna kerana terlalu banyak petrol yang masuk. injap udara (choke) tertutup dan karburator rosak. Setelah dibasuh. Untuk mengatasinya. Antara yang patut diberikan perhatian anda adalah dengan menjawab pertanyaan seperti berikut: Pertama. anda tentu bimbang dengan asap ekzos berwarna kelabu dan hitam. Selain menambahkan kilat kereta. setelah beberapa tahun menggunakannya. Untuk memeriksa keadaan itu. cat akan luntur dan mudah menjadi retak-retak. Dalam keadaan asap ekzos berwarna hitam. adakah asap kereta anda tidak berwarna atau sedikit biru. gelang omboh. Hantar saja ke bengkel mencuci kereta dan bayar antara RM5 dan RM10. Minyak pelincir juga boleh masuk ke ruang bakar jika gasket di kepala silinder rosak . jika kotoran tidak dapat dihilangkan. Namun jika anda mahu membasuh sendiri. keadaan seperti ini bagaimanapun biasa terjadi pada setiap enjin. Ini disebabkan kotoran berkenaan mempunyai butir debu keras dan pasir. debu yang melekat dapat dihilangkan dengan bulu ayam. gunakan kain bersih basah. anda dapat meneliti proses pembakaran yang terjadi dalam silinder. Tindakan perlu jika asap ekzos kereta bertukar warna LAZIMNYA. Selain nampak comot. Asap hitam kerana karburator rosak. pengeluaran asap pada ekzos bagi kereta baru tidak perlu dibimbangkan. wax bertindak melindungi permukaan supaya tetap menarik dan hidup.lebih mudah. Dalam keadaan sejuk biasanya asap ekzos juga berwarna putih kerana adanya wap air. bermakna terlalu sedikit petrol yang masuk (campuran terlalu sedikit). Tetapi. Apabila membasuh kenderaan menggunakan sabun. dinding silinder. Penggunaan kain kering akan menyebabkan calar atau gurisan pada permukaan cat. Lazimnya. Debu dan lumpur yang melekat pada badan kenderaan akan menyerap wap air dengan cepat dan merosakkan permukaan cat. injap dan laluan injap rosak. jangan biarkan sabun melekat terlalu lama di badan kenderaan kerana ia akan meningkatkan partikel bintik-bintik putih serta bahan kimia sabun boleh memakan cat. Ini terjadi kerana omboh. Apabila permukaan badan kenderaan berada dalam keadaan kering dan tidak terlalu kotor. Jika dengan kaedah itu putaran enjin bertambah tinggi dan asap tidak lagi hitam. anda seharusnya lega kerana ia menunjukkan proses pembakaran baik dengan nisbah perbandingan campuran petrol-udara yang tepat. kereta anda sudah bersih dan cantik semula. Tetapi. Jika choke tidak terbuka penuh. Sebenarnya dengan melihat warna daripada asap ekzos. Ini menunjukkan ada yang tidak kena pada enjin kereta anda terutama bahagian karburator. anda perlu menggunakan sabun yang sesuai untuk pencucian kereta. keringkan badan kereta dengan kain bersih. perbaikilah kedudukannya. bukalah penapis udara. Jika tertutup atau tidak terbuka penuh ketika enjin sudah panas. bawalah kereta anda ke bengkel. Asap yang keluar berwarna putih atau kebiru-biruan pula bermakna minyak pelincir ikut terbakar. kereta baru dicat dengan cat bermutu tinggi. cat akan cepat rosak. Jika ini berlaku. Selain itu periksa sama ada injap udara (choke) tertutup.

bukalah penutup pengagih dan periksalah suis-suis penutup arus. elakkan juga terlalu kerap menggunakan brek di atas jalan yang curam atau pada kelajuan tinggi untuk mengelakkan masalah sekatan wap. Masalah berkenaan sering menjadi kekeliruan utama kerana setiap kali enjin tidak mengeluarkan daya penuh. biasanya dapat dibezakan antara warna putih wap dan putih akibat minyak pelincir. Wap air yang terjadi kerana panas akan keluar bersama-sama asap ekzos menyebabkan asap berwarna putih. ini bermakna enjin terpaksa bekerja ketika minyak belum sampai ke setiap bahagian yang perlu dilinciri. anda mungkin berhadapan dengan situasi bahawa enjin tidak menghasilkan daya pecutan penuh. enjin juga akan terlalu panas. Adakalanya enjin tidak mengeluarkan daya penuh bukanlah berpunca daripada masalah enjin itu sendiri. Periksa juga adakah cekam rosak atau brek yang bergesel. Keadaan sebegini biasanya mudah dirasai ketika mendaki bukit. Justeru. dalam keadaan biasa kereta dapat bergerak menaiki bukit dengan menggunakan gear ketiga. minyak pelincir akan dialirkan ke semua bahagian enjin. tumpuan diberikan kepada mencari masalah enjin. Masalah ini sering terjadi kepada kereta yang menggunakan suntikan terus dan selalu dipandu laju dalam perjalanan jauh. Enjin yang selalu berada dalam keadaan terlalu panas akan cepat rosak. Wap minyak pelincir berwarna putih dan mengeluarkan bau tertentu. Selain itu. Elakkan juga memijak injak cekam apabila tidak diperlukan dan janganlah memindahkan gear secara kasar. Jadi. Dengan itu. Enjin dikira sudah cukup panas apabila jarum suhu air pendingin naik sedikit. Ketika proses pemanasan. Punca enjin mengaum tetapi tidak bergerak lancar SETELAH beberapa tahun menggunakan kereta yang sama.sehingga air dapat masuk ke dalam ruang bakar. Seterusnya. periksa sama ada saat penyalaan sudah tepat. Apabila nyalaan elektrik yang terjadi terlalu lemah atau tidak teratur. periksa sama ada sistem penyaluran petrol berada dalam keadaan baik. Selain itu. penyaluran petrol kurang tepat. Apabila petrol yang mengalir ke dalam silinder tidak sesuai dengan yang diperlukan (terlalu banyak atau terlalu sedikit) keadaan itu boleh menyebabkan terjadinya campuran petrol dan udara yang kurang sempurna. Jika enjin terus dibebani sebelum dipanaskan. Cekam rosak atau brek yang bergesel menyebabkan keupayaan enjin tidak dapat disalurkan dengan baik sehingga menyebabkan gejala yang sama dengan keadaan enjin tidak mengeluarkan daya penuh. Selain disebabkan kerosakan dan kebocoran ekzos. Apabila sudah mula memandu. sehingga keupayaan enjin akan berkurangan. contohnya gear tiga ketika mendaki bukit. enjin juga tidak mengeluarkan daya penuh apabila mampatan enjin tidak cukup tinggi. sedangkan dalam banyak keadaan. Ini penting bagi memastikan enjin dalam keadaan panas. kecuali dalam keadaan terdesak. Kedua. Jika dibiarkan dalam keadaan itu terlalu lama. tidak kira gear manual atau automatik. Janganlah biarkan enjin bekerja pada sesuatu gear rendah dengan terlalu lama. antara puncanya ialah kerosakan pada sistem penyalaan. biarkan dua atau tiga minit sebelum memulakan perjalanan. Biasanya kerosakan sebegini terjadi kepada enjin yang sudah tua atau gasket kepala selinder bocor. Tetapi. Masalah enjin tidak menghasilkan daya penuh juga terjadi apabila enjin terlalu panas. cekam atau brek yang bergesel menjadi puncanya. pemandu disarankan jangan selalu melakukan pemecutan. Ini dilakukan dengan memeriksa palam pencucuh. Amalan 'tarik' gear rendah yang lama untuk kuasa pecutan juga cara yang tidak sihat untuk kesihatan kereta. perlu juga periksa sama ada penapis udara tersumbat oleh kotoran. apabila berhadapan dengan keadaan itu pemeriksaan terhadap sebab-sebab dan pembaikan kecemasan sebegini boleh dilakukan: Pertama. dari gear tiga ke gear dua) dilakukan pada waktu kenderaan masih bergerak dengan kelajuan tinggi atau ketika kenderaan sedang meluncur di atas jalan yang curam). Sebaik-baiknya setelah enjin dihidupkan. Untuk menjaga agar kenderaan dapat digunakan dalam tempoh yang panjang juga. Enjin juga akan bekerja melebihi had maksimum putaran gandar dalam keadaan melahu atau pada waktu pemindahan gear ke posisi yang lebih rendah (contohnya. Ada ketikanya anda berasa enjin kereta sudah mengaum tetapi kereta tidak meluncur laju. Apabila berhadapan dengan masalah ini. Bergeraklah perlahan untuk beberapa ketika sebelum memecut. selain daya enjinnya berkurangan. enjin kereta juga tidak boleh dibebani secara kasar.000 kilometer Pastikan enjin panas sebelum mulakan perjalanan AMALAN hidupkan enjin kereta dan terus jalan adalah tidak baik. Proses pemanasan juga berlaku untuk sistem transmisi serta bahagian lain yang bergerak. gejala ini kurang menjadi kepada kenderaan yang berjalan kurang daripada 100. kerosakan cekam (clutch). Bagaimanapun. Selain itu. setiap bahagian yang bergeseran akan mengalami kehausan akibat geselan yang berat sehingga enjin akan lebih cepat rosak. Namun demikian. . mungkin ada masalah lain yang perlu diteliti. berjaga-jagalah. jangan terus memecut. brek ketat atau tekanan enjin tidak cukup. enjin terlalu panas. Malah. sejak kebelakangan ini pada gear ketiga kereta seolah-olah merangkak dan akhirnya terpaksa menukar kepada gear kedua dengan enjin yang mengaum kuat. pembrekan dan pembelokan dengan tiba-tiba.

000 kilometer pertama seperti yang disyorkan oleh pengeluar dan pengedar. Apabila keadaan itu berlaku. sesetengah pemilik kereta lebih gemar menukarkan minyak pelincir sendiri kerana ia mudah dilakukan dengan menggunakan beberapa alat asas seperti pemutar skru dan bekas untuk mengisi minyak pelincir lama. Anda juga disyorkan supaya mengeluarkan minyak pelincir lama untuk diganti ketika enjin masih panas. ia turut membawa kotoran yang ada di dalamnya dan membersihkan bahagian berkenaan. Ia perlu ditukar pada setiap 5. di samping mencairkan sebarang pemejalan minyak. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak terdapat di pasaran. Cara Terbaik Jimatkan Petrol Pengguna kenderaan bermotor akan berusaha mengurangkan kadar penggunaan bahan bakar ke tahap paling rendah. Jika enjin kereta tidak cukup panas ketika anda bercadang menukar minyak pelincir. Oleh kerana terlalu lama minyak pelincir itu digunakan. pemilik kenderaan perlulah membaca buku panduan yang disediakan oleh syarikat pengeluar kereta cara menjaga ketahanan enjin kereta. Ini kerana pada masa itu. Masalah itu berlaku mungkin akibat proses penyesuaian bahagian terbabit menyebabkan berlaku kehausan sehingga minyak pelincir akan mengandungi serbuk logam. Keadaan ini perlu kerana penggunaan bahan api paling minimum dapat menjimatkan perbelanjaan petrol. Lazimnya. . ia akan menjadi kotor akibat bahan bakar dalam enjin termasuk percampuran dengan air. minyak pelincir akan bercampur komponen kekotoran bahan bakar yang perlu dihapuskan ketika minyak pelincir itu disalurkan ke luar. minyak itu perlu diganti baru dengan segera untuk mengelakkan kerosakan pada bahagian enjin.000 hingga 8. sekiranya sebelum ini anda sudah menukar minyak pelincir tetapi apabila diperiksa kelihatan kotor. Selain menggerakkan komponen dalam enjin seperti omboh dan bebola besi. Jika keadaan itu berlaku anda tidak perlu bimbang dan tukarlah minyak berkenaan bagi melancarkan perjalanan kenderaan anda.000 kilometer mengikut jenis dan grednya. Sementara itu. karbon dan kerak yang terjadi hasil pembakaran dalam bahagian berkenaan.000 atau 10. Cara terbaik menjimatkan petrol dan mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. minyak pelincir ditukar setiap kira-kira 5. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan. Keadaan itu mungkin berpunca daripada beberapa faktor terutama bagi enjin yang masih baru atau bahagian enjin yang baru diganti seperti dinding silinder atau omboh. Sehubungan itu. Bagaimanapun. Penggunaan minyak pelincir juga mengelakkan komponen enjin berkarat selain memendapkan bahan bakar. perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Jadi. Ini kerana minyak pelincir berfungsi bagi membersihkan permukaan dinding silinder daripada oksida. proses penggantian minyak berkenaan terjadi dalam tempoh singkat menyebabkan ia menjadi hitam dan kotor lebih cepat berbanding dalam keadaan biasa. apabila sudah kotor. eloklah dihidupkan enjin itu untuk beberapa minit terlebih dulu.000 kilometer atau enam bulan atau mana-mana yang terawal bergantung kepada jenis model kenderaan. Peralatan lain yang diperlukan ialah jack atau bicu untuk mengangkat bahagian kereta bagi memudahkan anda memutarkan skru pada kotak minyak pelincir. keadaan itu mungkin tidak berpunca daripada minyak. bagi kereta baru yang kali pertama menukar minyak hitam. Selain itu. adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya yang tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. Adalah lebih baik jika minyak hitam dikeluarkan sehingga titisan terakhir. ia juga bertujuan menyejukkan geseran kepada silinder dengan mengasingkan udara panas ke bahagian lain. Jadi. Oleh itu.Fungsi minyak pelincir sejukkan geseran silinder MINYAK pelincir atau lazim disebut minyak hitam (walaupun tidak berwarna hitam) cukup penting bagi membolehkan enjin berfungsi dan kereta boleh bergerak dengan lancar. Namun. ia boleh dilakukan pada 1.

Apabila penapis udara tersumbat. ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus. Tip • Apabila di tempat meletak kenderaan terdapat bekas titisan minyak atau tercium bau petrol sebaiknya anda perlu memeriksa sama ada terdapat kebocoran pada tangki atau tidak. Cara menghidupkan kereta apabila bateri lemah Pemilik kereta akan berasa gelabah apabila keretanya tidak boleh dihidupkan kerana bateri lemah atau ada masalah lain pada enjin.Antaranya. Jika kebocoran pada tangki. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut. Harus diingatkan. Oleh itu kenderaan anda perlu dibawa ke bengkel untuk pemeriksaan. bawa kereta ke bengkel untuk diperbaiki atau jika berlaku kebocoran pada sambungan paip petrol. Kegelisahan bertambah ketara apabila masalah itu berlaku ketika anda terburu-buru untuk ke pejabat. anda perlu membersihkannya. tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan Sehubungan itu. jangan sekali-kali memasang karier sekiranya anda tidak bercadang membawa barang berlebihan atas bumbung kereta. Meskipun bateri dalam keadaan lemah. anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa. Ini kerana anda perlu kerap menukar gear jika menggunakan jalan kurang elok. Oleh itu anda perlu memeriksa elemen penapis udara dan jika ia kotor. apabila anda melakukan pelarasan enjin. biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut: 1: Menghidupkan enjin dengan menolak kenderaan bagi kereta manual. hospital atau memenuhi temu janji. enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar. Jangan mengambil jalan singkat ke sesuatu destinasi jika jalan lebih jauh satu atau dua kilometer dipastikan lebih elok. ia menyebabkan kemasukan udara ke silinder berkurangan sedangkan penggunaan akan melebihi daripada biasa. Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. • • . Teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus. Apabila enjin berada dalam keadaan tidak baik atau apabila ekzosnya tersumbat maka penggunaan petrol akan menjadi berlebihan. Ia pasti menambah beban enjin. anda perlu perhatikan dalam but kereta anda. anda perlu mengetatkan sambungan menggunakan spana. Penggunaan petrol akan berlebihan apabila kenderaan anda sering dimati dan dihidupkan. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. mungkin terdapat banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. Ada sebab mengapa enjin jika tidak dapat dihidupkan walau pun kunci sudah diputar ke arah ‘start’. Di samping itu. Oleh itu. menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi.

Lazimnya. Tayar memainkan peranan penting ketika membrek dan mesti tahan lasak untuk menangani tekanan itu serta permukaan jalan yang ada kalanya tidak rata. enjin sukar dihidupkan kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak. ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi. Meskipun demikian. keluarkan minyak daripada karburator. maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. bawalah ke mekanik anda untuk dibaiki. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan. sedangkan karburetor tetap melimpah. kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar. gigi motor starter atau roda daya rosak. Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi. bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak. lazimnya motor starter berfungsi tetapi ada ketikanya gandar enjin tidak berputar. adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup. antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter. Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik. Bila keadaan itu terjadi. Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. tetapi enjin tidak dapat berfungsi. Apabila kenderaan sudah berjalan cukup cepat. mungkin kerana tersekat habuk. apabila proses mampatan dapat berjalan lancar. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. Tips menjaga keselamatan tayar SELAIN enjin dan brek. enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki. Kejadian itu bukan kali pertama terjadi. ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan. Justeru. ketika suis kontak starter diputar. . enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. Dalam hal ini. maka lepaskan pedal. Pijak pedal petrol sepenuhnya. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi. tayar adalah antara komponen terpenting dalam sesebuah kenderaan. nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya. motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar. 2: Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama. maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang. Biasanya. jalankan motor starter. Apapun.Pertama. Tayar juga mesti memberi keselesaan ketika mengambil selekoh dan kawalan stereng dalam apa juga keadaan. Menggunakan prosedur yang sama. Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. Jika melimpah pula (karburator basah). prosedur kedua-dua teknik itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik. Ketika suis kontak starter diputar. Apabila enjin sudah dapat berfungsi. pengeluar tayar utama di negara ini sentiasa menyediakan tips keselamatan tayar kepada pemandu. enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. Dalam keadaan itu. Kedegilan dan kecuaian menjaga dan menukar tayar yang tidak berbunga boleh mengundang masalah di jalan raya. Dan dalam keadaan lain pula.

terjejas akibat kesan membrek dan kurang sensitif dari segi cengkaman. Ia bertujuan mengatasi masaalah wap. Cara Menyimpan Kereta Dalam Jangkamasa Lama Bagi sebahagian orang kereta bukan sekadar alat pengangkutan. penjajaran dan pusingan tayar. Tayar begini mudah tergelincir. Membrek dengan mengejut boleh menyebabkan tayar tergelincir. anda juga perlu mengeringkan semua sistem pendingin untuk mengelakkan karat berlaku pada bahagian itu. Ada beberapa teknik untuk menyimpan kereta dalam jangka waktu yang lama samaada dalam masa enam bulan hinggalah bertahun-tahun lamanya tanpa mengurangkan prestasinya. Tayar hanya mampu menampung muatan maksimum jika ia memiliki tekanan angin maksimum. · Jangan pasang tayar yang sudah digunakan sesuka hati melainkan anda tahu sejarahnya. Sebelum anda menyimpan kenderaan.Malah bagi mereka yang sering berurusan diluar negara. Isi penuh tangki bahan bakar jika anda menyimpan kenderaan lebih dari satu tahun. gantikan minyak injin dan penapisnya. . keadaan itu menyebabkan gangguan kestabilan kenderaan yang mengakibatkan hilang kawalan serta kecederaan serius. Mustahil dapat membuka skru tayar dengan pembuka tayar biasa sekiranya ia terlalu diketatkan dengan mesin pembuka tayar udara. Carta berat dan tekanan angin biasanya terpapar di tempat mengisi angin di mana-mana stesen minyak.Berikut adalah antara beberapa panduan berguna: · Segera tukar tayar jika bunganya sudah haus. Selain itu ikuti beberapa langkah yang harus dilakukan. Titiskan minyak injin baru keselinder untuk memberi lapisan perlindungan kepada selinder berkenaan. Ia untuk mematikan arus bateri kenderaan. jika ditinggalkan terlalu lama bateri kenderaan boleh menjadi lemah.pastinya mereka terpaksa meninggalkan kenderaan dalam tempoh waktu yang lama di garaj.tetapi sebagai koleksi yang sangat disayangi. Periksa tekanan tayar sekurangkurangnya dua kali sebulan. · Sentiasa pastikan skru tayar dipasang dengan betul dan tidak terlalu ketat. · Jangan biarkan tayar lebih muatan. Ia bermakna. Ia juga untuk mencegah masaalah akibat cairan penyejuk ataupun hubungan dengan aluminium. Pada kelajuan tinggi. Jika anda berhadapan situasi demikian letakkan kenderaan di garaj yang kering dan dingin. · Jangan memandu dalam keadaan tayar rosak. · Jangan gabungkan tayar dengan jejari dan tayar tanpa jejari. kenderaan mungkin terbabas dan menyukarkan kawalan pemandu. kerosakan disebabkan air dan pembentukan karat. kawalan dan ekonomi. anda bertuah sekiranya kakak anda menghadiahkan satu set tayar kerana beliau ingin membeli tayar baru. Biasakan memeriksa tekanan. Langkah pertama ialah dengan mencabut kabel bateri kenderaan. · Pemilihan tayar memang penting untuk keselamatan. Pengeluar juga menekankan keutamaan mengekalkan tekanan tayar. keselesaan. Tukar atau perbaikinya secepat mungkin. Elakkan tabiat buruk ketika memandu seperti memandu terlalu laju. Jika kenderaan ditinggalkan tanpa dihidupkan dalam tempoh yang lama ia boleh menjejaskan prestasi kenderaan atau sukar dihidupkan. Dalam keadaan jalan basah. ketika tayar dalam keadaan sejuk. · Segera baiki tayar tidak normal. membrek secara mengejut dan mengambil selekoh secara berbahaya. · Pastikan tayar gantian sentiasa dalam keadaan baik dan boleh digunakan serta memiliki tekanan angin mencukupi.

Mereka sanggup mengeluarkan wang RM5 hingga RM10 sebagai upah mencuci keretanya. sama seperti anda menjaga kesihatan tubuh badan. hujan. Bagaimanapun. Anda perlu menunggu beberapa minit sehingga bahan pengilat yang melekat pada bahagian yang disapukan itu bertukar warna keputihan sebelum ia digosok untuk kali kedua. Untuk mengelakkan kerosakan pada penyerap hentak kenderaan. bearing dan komponen penyerap hentak yang lain. Sesetengah pemilik kereta memang malas atau tidak ada masa untuk membasuh kereta. Pada dasarnya. kereta hendaklah dicuci sekali dalam masa dua atau tiga minggu. walaupun sudah berusia lima hingga 10 tahun. Tukar jika ia melebihi dua tahun. Yang penting ialah mencuci kereta dengan kerap kerana ia boleh menghindarkan kesan pencemaran. Pemilihan bahan pencuci yang tidak tepat boleh menyebabkan risiko karat kepada kereta. Berdasarkan maklumat berkenaan ia mambantu anda untuk mengatasi masaalah terhadap kenderaan apabila ditinggalkan untuk suatu tempoh yang lama. Anda dinasihatkan supaya jangan sekali-kali menggunakan sabun atau serbuk pencuci pakaian untuk mencuci kereta kerana bahan pencuci itu mengandungi garam yang boleh menyebabkan karat.Jangan sesekali mengeringkan penyejuk radiotor. Tetapi. Ia berkaitan dengan kepekaan anda. Isi penuh minyak brek. jangan lupa membuka sedikit cermin tingkap untuk memberikan ruang udara keluar masuk. Jika usia penyejuk sudah satu setengah tahun. Cara mengekalkan kilauan kereta Kesan pancaran matahari. Sebaik-baiknya anda melakukan gosokan dengan gerakan bulatan. warna kereta anda akan sentiasa menawan. sama ada menggunakan cat biasa atau metalik. Malah. jika basuh sendiri. Teknik mengilat kereta juga harus dipelajari bagi memastikan penggunaan bahan itu selaras dengan harganya. Bagaimana pun. Bahan pengilat mampu menghapuskan kekotoran yang melekat pada badan kereta. Minyak yang sudah lama akan merosakkan komponen logam. Pastikan bahan pengilat diletakkan pada kain bersih. Selepas itu gosokkan secara sama rata pada permukaan kereta. gunakanlah kain lembut atau span. Selimutkan kereta anda dengan kain. kerja itu adalah satu senaman. usaha anda pasti tidak sia-sia kerana kereta yang sentiasa bersih dan berkilat mempunyai nilai pasaran tinggi apabila dijual semula. Apabila mencuci kereta. terutama yang boleh menyebabkan karat. bahan cucian yang digunakan juga perlu dipilih dengan berhati-hati. Selain menggunakan sabun. tiada rahsia atau alat tertentu yang boleh menghindari cat kereta daripada cepat pudar dan luntur. ada pemilik kereta yang menggunakan bahan pengilat selepas mencuci untuk menjadikan cat kereta lebih berkilat. anda perlu memilih bahan pengilat yang sesuai dengan kereta anda. lecah. embun dan pencemaran alam sekitar adalah faktor semula jadi yang menyebabkan kereta anda kotor dan tidak berseri. Anda perlu menyiram kenderaan dengan air yang banyak bagi menghilangkan buih sebelum dikeringkan dengan kain bersih. Untuk memudahkan cucian. bagi mereka yang mengambil berat terhadap kereta dan rajin membasuh sendiri. Sebenarnya. tual keempat-empat rodanya untuk merehatkan tayar. sekali gus mengelakkan badan kereta daripada terlekat habuk. Panduan paling penting ialah jangan sekali-kali menggunakan bahan pengilat di bawah pancaran . gantikan dengan yang baru. selain berpuas hati.

lama kelamaan ia boleh meninggalkan kesan karat yang teruk. Kurang air dalam radiator punca enjin panas Apabila anda melihat kereta berasap atau terbakar di tepi jalan. tepi lantai dan rangka pintu. pemilik kereta hanya menumpukan perhatian terhadap penjagaan bahagian luaran kereta. Apabila enjin kereta anda terlalu panas. anda dinasihatkan supaya sentiasa berhati-hati jika mahu membersihkan bahagian enjin kerana cukup sensitif dengan air terutama akibat pancutan air yang kuat. enjin panas juga berpunca daripada paip radiator tersumbat. periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran di bahagian itu. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. termasuk enjin. Selepas itu. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar daripada radiator. Tidak dapat dinafikan ramai pengguna tertipu membeli bahan pengilat dan syampu pencuci yang berkualiti rendah. Malah. Enjin yang terlalu panas boleh mengundang bahaya sekiranya lewat bertindak kerana ia boleh menyebabkan kenderaan anda berasap. Selepas itu periksa tali kipas. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada kipas dan termostat sistem penyejuk. Mereka sering kali meninggalkan bahagian dalam kereta yang turut mencerminkan kebersihan sesebuah kereta. turut mempunyai bahagian yang bercat. sistem penyalaan kurang tepat. Beberapa bahagian dalam terutama besi atau bingkai tingkap. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip-sirip radiator dengan jumlah yang banyak. Bahan yang bermutu rendah mempunyai kesan sampingan seperti merosakkan warna serta menyebabkan permukaan bercalar. terbakar dan seterusnya meletup. Dalam keadaan itu. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa salah satu daripada punca yang dinyatakan tadi. Anda tidak harus panik. sebaliknya memberhentikan kereta dan cuba lakukan pemeriksaan sendiri terlebih dulu. masalah cekam. Bahagian ini juga perlu dibersihkan kerana sesiku pada tetingkat dan tepi pintu selalunya menjadi perangkap air dan habuk. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. Jika anda membiarkannya.matahari terik kerana ia menimbulkan hasil yang kurang memuaskan. Isikan air ke dalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. ekzos tersumbat. Salah satu sebab ialah kekurangan air dalam radiator yang menyebabkan enjin panas. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Selalunya. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. kerosakan pada sistem saluran petrol. Selain itu. Bagaimanapun. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Langkah pertama. . Pembersihan optimum pastinya merangkumi seluruh komponen dalaman dan luaran kereta. tentu ada sesuatu yang tidak kena pada enjin kereta berkenaan. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas. berhentilah di tepi jalan dengan tempat teduh. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. matikan enjin. Air dalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok.

Untuk membaikinya. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. gunakan kawat sebagai ganti. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. masukkan sedikit gear treatment. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Tips penjagaan gear box Kali ini saya kongsikan pengetahuan saya mengenai cara penjagaan gearbox manual dan auto. minta mekanik memeriksa sekali paras minyak gear box kereta anda.000 atau 20. Setiap kali service kereta. buka tutup radiator dulu dan ketukannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat.000 atau 50.Pertamanya. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. Perkara yang diperiksa pada service pertama termasuk menukar semua jenis minyak pada kereta termasuk minyak gear box. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat dan perkuatkan dengan kawat.000 km. Pastikan ia berada melebihi paras minima. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali. setiap 40. tukar minyak gear box sebaik sahaja anda membeli kereta tersebut dan rekodkan bacaan millage kereta anda. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Dan jika kita perhatikan. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Sekiranya ada kebocoran. tukar minyak gear box anda. ia boleh menjadi panas. setiap 15. Service pertama adalah check up terakhir yang sepatutnya dibuat pada semua kereta oleh pengeluar kereta. Perkara ini sangat penting bagi menjamin gear box anda sentiasa bergerak lancar dan dalam keadaan "normal operating temperature" sepanjang masa. Bagaimanapun millage yang perlu bagi menukar minyak gear box bergantung kepada kereta dan jenis gear box (ikut panduan dalam manual kereta). Jangan abaikan service pertama ini kerana pada masa ini minyak enjin dan minyak gear box yang mengandungi lebihan besi atau habuk besi di dalam enjin akan dibuang bagi mengelakkan enjin dan gear box terhakis. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan mengganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa ke bengkel berhampiran. Apabila kita membeli kereta baru. Jika ada kebocoran. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira 10 minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. kita perlu hantar kereta untuk service pertama.000 km. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya.Bagi manual. Bagi auto. JANGAN MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK GEAR KURANG DARI . Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. Saya cadangkan setiap dua kali tukar minyak gear box. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air.Bagi yang membeli kereta secondhand. semua peralatan adalah baru termasuk gear box.000 km tukar minyak gear box anda. membuka bonet. Sekiranya. ada dinyatakan apabila millage kereta kita mencecah 1. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. apa yang perlu dibuat.

kancil). Sistem penyejukkan air dapat menghalang injin menjadi terlalu panas kerana air digunakan untuk menyejukkan bahagian injin dan kemudian melalui radiator. alarm atau apa-apa pengubahsuaian. L. Bagi kereta semi auto. Tips penjagaan radiator Berjumpa lagi dengan satu lagi tips yang dapat menjimatkan kos penyelengaraan kereta iaitu penjagaan radiator.Setiap kali kita menukar clutch plate. gunakan "overdrive button". Jangan gunakan overdrive button pada kelajuan melebihi 100 km/j kerana fungsi overdrive button adalah seperti kita menurunkan gear dari gear 5 ke gear 4 apabila memotong dan tetap pada gear 4 sehingga kita offkan overdrive button. Laraskan paras clutch supaya berada dalam keadaan yang sesuai dengan panjang kaki anda (minta bantuan mekanik). Paras gear ini hanya untuk kegunaan kelajuan rendah (bergantung pada jenis kereta). 1. semasa memandu jangan sekali-kali meletakkan kaki anda di atas pedal clutch. Tetapi injin yang menggunakan sistem penyejukkan udara akan menghadapi masalah overheating apabila kereta tidak bergerak dalam satu jangkamasa yang . JANGAN CUBA LAKUKAN 'SPIN WHEEL'. steptronik. R.Sekiranya terdapat lelehan atau kebocoran minyak atau minyak keluar dari gearbox anda. Sekiranya kerata anda tidak mempunyai overdrive button (wira 1. Dan cuba 'belai' dan 'memandu dengan lemah lembut'. pastikan anda faham kegunaan semua paras gear iaitu P. kita mungkin dapat mengutip segala gear dan skru bertaburan di atas jalan. gear box anda tidak rosak. naturalkan gear dan tarik handbrek. In boleh memendekkan jangka hayat clutch plate nada dan merosakkan gigi gear kereta anda. Semasa berada di lampu traffic. D. Minta bantuan mekanik untuk mengenalpasti kelajuan maksimum gearbox kereta anda dan jangan memandu melebihi kelajuan maksimum ini. jangan panik.6 mempunyai overdrive button dan tidak pada wira 1. kemungkinan cuma oil seal gear box sudah 'mati'. sekiranya anda menggunakan kereta auto buatan Eropah atau bukan Jepun. 2 dan 3.kerana kalau gear box rosak. Cuma periksa paras minyak gear box dengan lebih kerap dan pastikan ianya sentiasa cukup. Bagi kereta manual. Gear 2. Kelemahan dan kebaikan sistem penyejukkan air adalah seperti berikut : 1. Bagi pemanduan biasa.5 . Bagi kereta auto. Jangan biar enjin melahu dalam keadaan bergear. Penggunaan minyak gearbox yang direkomenkan oleh pengeluar adalah sangat mustahak. Kalau kita tak bernasib baik. anda perlu menerima hakikat yang kereta anda tidak boleh dipandu secara aggresive. kos membaiki purata RM2000 dan untuk menukar gear box RM7000 (kedai potong) atau RM12000 (recon dan disahkan EON)(kecuali Perdana V6 = RM 22000). gunakan cuma D dan bila memotong. Penukaran gear dari tinggi ke rendah juga mesti mengikut kelajuan yang disarankan oleh pengeluar. Radiator merupakan komponen sampingan terpenting dalam sesebuah kereta yang menggunakan sistem penyejukkan air.PARAS MINIMA BAGI MENGELAK KEROSAKKAN GIGI GEAR. triptronik. pastikan jangan usik apa-apa wayar yang bersambung dengan gear box apabila upgrade sistem bunyi. air akan disejukkan sebelum masuk kembali ke dalam injin. 3 dan L adalah untuk kegunaan mendaki iaitu apabila kereta kita tidak dapat mendaki cerun yang curam. tukar juga oil seal walaupun ianya tidak bocor kerana jangkahayat oil seal dalam gearbox biasanya sama dengan jangkahayat clutch plate. Dengan cara ini dalam keadaan berhenti pun injin dapat dihidupkan pada jangkamasa yang lama tanpa menghadapi masalah overheating.3. Bayangkan pada kelajuan melebihi 100 km/j kita turunkan gear ke gear 4 atau 3. akhir sekali. JANGAN SEKALI-KALI MENUKAR JENIS MINYAK GEAR BOX KECUALI MENDAPAT NASIHAT DARIPADA PENGELUAR. Jangan paksa sekiranya gear tak masuk sebaliknya cuba lepaskan handbrek dahulu (terutama kancil). Namun begitu terdapat juga kereta yang tidak mempunyai radiator kerana ia menggunakan sistem penyejukkan udara seperti VW atau volkswagon.

Pemilik perlu juga mengetahui beberapa panduan untuk mengelak masaalah lain timbul terhadap kenderaan. Penggantian Penapis Minyak Injin Setiap 10. Alat berkenaan yang tidak diganti dalam jangka waktu lama boleh mengakibatkan kerosakan . Perkara ini perlu dilakukan setiap tiga bulan atau lebih kerap bagi mengelakkan radiator tersumbat atau sistem aliran air di dalam injin tersumbat dengan karat air atau karat besi. 2. 7. Sistem penyejukkan air tidaklah terlalu lasak seperti sistem penyejukkan udara. Hidupkan injin tanpa menutup penutup radiator. kemungkinan overheating boleh berlaku dan kos mewmbaiki overheating ialah disekitar RM1000 . Harga upah dalam sekitar RM35-RM50. selepas beberapa ketika. tunggu sekejap sehingga air mula keluar daripada radiator. overheating boleh berlaku. saya nasihatkan. apabila injin panas. Ia memerlukan penyelengaraan dari masa ke semasa dan sebaliknya untuk sistem penyejukkan udara. Biar injin melahu dan air mengalir keluar sehingga air yang keluar daripada radiator tidak lagi berkarat atau berwarna teh susu atau milo. 4. kemudian hidupkan injin. Cara penyelenggaraan radiator: Setiap 3 bulan: 1. Kos penukaran radiator secondhand(kedai potong) kurang dari RM200. Mungkin radiator tersumbat. Jika ini berlaku. Sepatutnya. ambil tindakan segera dengan menukar radiator (samada baru atau secondhand (kedai potong) kerana jika kita biarkan. ini bermakna terdapat non function di bahagian tertentu sistem penyejukkan. 3.lama kerana ia memerlukan udara yang bergerak untuk menyejukkan injin. Kalau mendidih.000 KM Menyelenggarakan kenderaan tidak hanya dengan terus menghantar kenderaan ke bengkel sahaja. pasangkan kembali kunci hos di bahagaian bawah radiator dan isikan radiator dengan air pili tanpa menggunakan coolant sehingga penuh. buka kunci hos dibahagian bawah radiator (kunci ini biasanya diperbuat daripada plastik) dan penutup radiator dan biarkan air mengalir sehingga tiada lagi air mengalir daripada radiator. Sekiranya radiator bocor. 6. terdapat kedai yang boleh membersihkan radiator tanpa perlu menanggalkan radiator dengan menggunakan mesin khas. Saya akan cuba dapatkan alamat kedai tersebut dan akan emailkan kemudian. Panduan ini memberikan beberapa pendedahan kepada pemilik kenderaan dalam memilih jenis dan kualiti penapis minyak yang sesuai ketika menukar minyak injin. Penapis berfungsi menjaga kualiti minyak supaya sentiasa bersih dan ditapis menerusi bahagian didalamnya. air di dalam radiator tidak akan mendidih. atau termostat tidak berfungsi. 2. 8.RM1500 bergantung kepada teruknya kerosakan. Berjumpa lagi dilain tips untuk kereta. Penggunaan coolant boleh memendekkan jangkahayat pam air dan termostat dan juga boleh menyebabkan radiator tersumbat. 5. Buka air daripada pili (mesti dengan kadar aliran yang sederhana kuat) dan masukkan ke dalam radiator. Semua yang diterangkan di atas adalah berdasarkan pengalaman saya dan yang telah diceritakan kepada saya. Matikan injin. Sekiranya radiator tersumbat. suhu injin tidak lagi menjadi normal dan mungkin akan naik sedikit dan besar kemungkinan. 9.

ia mungkin menandakan ada sesuatu yang tidak normal pada injin. penutup depan dan belakang samada dapat dibuka dan ditutup dengan baik tanpa sebarang bunyi yang tidak menyenangkan. Cat baru mungkin menyebabkan sebarang kecacatan kereta itu tidak dapat dilihat. . Berdasarkan maklumat itu. Steringnya mestilah hanya dapat digerakkan dalam jarak 2 inci pada keadaan biasa dan tidak ada sebarang bunyi apabila memusingnya. Sebelum memasang penapis minyak. Periksa pintu. Ketika menggantikan penapis minyak biasanya ia diimbangi dengan minyak yang lebih dari biasa. Enjin kereta itu sepatutnya bersih.000km. Kereta yang anda pilih mestilah sesuai dan selesa untuk anda. Tetapi jangan terburu-buru untuk membuat keputusan. Jangan gunakan penapis minyak tiruan kerana dikhuatiri bahagian dalaman mengandungu benda yang boleh merosakkan kompenen penapis. Untuk mengetahuinya perhatikan dibawah salut getah disekeliling pintu. Jika setiap 1. pastikan semua bahagian dalamnya sentiasa bersih dari kotoran terutama permukaan penapis. tetapi tidak semestinya sampai berkilat. Anda perlu memeriksa kereta itu dengan teliti terlebih dahulu. Kemudian setelah injin dihidupkan. pemilik kenderaan wajar mengambil langkah perlu dan memerhati jenis penapis standard yang dipasang untuk mengelakkan kenderaan dipasang dengan penapis yang rendah mutunya. Bagaimanapun sebelum menggantikannya anda perlu memerhati beberapa perkara berikut: Gunakan penapis minyak yang asli. Pastikan samada kereta itu telah dicat semula atau tidak. Angkat penutup depan (atau belakang) untuk melihat enjinnya. Kemudian duduk ditempat duduk kereta itu dan cuba rasakan keselesaannya. Pastikan ia tidak rosak atau tidak ditukarkan dengan yang baru. Keluarkan dipstick dan pastikan minyak juga berkeadaan bersih dan tipis.000km. pemilik kenderaan disarankan menggantikan penapis minyak setiap 10. Jika tidak anda boleh meminta ejennya menukar kepada yang baru. kereta anda perlu menambag minyak injin. Perhatikan bahagian atas penapis minyak yang terdapat kertas pelindung. Gunakan alat ujian tekanan untuk mengesan kerosakan berkenaan. perhatikan adakah berlaku kebocoran minyak injin disekitar penapis minyak atau tidak. Periksa Odometer untuk melihat hitungan batunya. Selain itu penapis tiruan atau jenama murah menggunakan kertas bermutu rendah yang tidak tahan lama untuk menapis kotoran. Bagi kereta yang baik tidak ada sebarang kebocoran pada sebarang masa kecuali akibat pemelowapan penyaman udara yang digunakan ketika hari panas.injin dan menyebabkan masaalah sistem kerja komponen injin. Mula-mula perhatikan sebarang kecacatan atau kesan remuk yang mungkin menunjukkan kereta itu pernah terlibat dalam kemalangan jalanraya pada masa-masa lalu. Lihat kebawah kereta untuk menentukan samada terdapat sebarang kebocoran cecair. Pastikan bahagian itu sudah dibuka ketika penapis hendak dipasang. Lihat sepanjang sisi kereta dari jarak 30 kaki untuk memastikan tayar depan dan tayar belakang selari. Berhati-hati Membeli Kereta Terpakai Ujian Visual: Mungkin anda sudahpun menemui kereta yang anda hajati dan membuat keputusan untuk membelinya. Bateri juga mesti berkeadaan sempurna dan bersih. Perhatikan kereta anda. Sebelum berhadapan dengan masaalah yang lebih buruk terhadap kenderaan. Contohnya gegelang piston yang telah haus.

tekan brek hingga kereta itu betul-betul berhenti. Kereta mestilah tetap apabila anda melepaskan kaki anda daripada pedal brek. Kereta itu mestilah bergerak lurus dan tidak terbabas. Cari saja kereta ditempat lain. lampu isyarat. jalan berbukit. Kereta itu mestilah berhenti dengan cepat tanpa terpusing. kunci pintu. Hidupkan enjin. tukar kepada gear depan dan seterusnya. Tingkatkan kelajuan sehingga kira-kira 40 bsj. ketepikan saja kereta itu. Semua penukaran mestilah lancar tanpa ada sebarang bunyi. Biarkan selama satu atau dua saat sebelum anda menekan pedal minyak. tranmission automatinya mestilah bertukar tanpa sebarang bunyi atau tersentak-sentak. Asap biru bermakna enjin dioverhaul sepenuhnya. Jika ia berwarna hitam atau berminyak. Pastikan anda diberi jaminan bahawa masalah ini akan dibaiki. Kereta itu juga mesti berhenti dalam keadaan lurus. Didalam ruang letak kereta yang kosong dan rata. Oleh itu jangan beli kereta itu. Ini mungkin disebabkan oleh minyak terbakar. ini bermakna kereta itu mempunyai transmission yang rosak. penaik cermin tingkap. Kereta itu mestilah tidak tersangkutsangkut. Jika tidak jangan beli kereta itu. lampu.Periksa penyelaras tempat duduk. Masih didalam ruang letak kereta yang kosong. jalan lekak-lekok dan ruang letak kereta yang kosong. tanpa terpusing kekanan atau kekiri. Pandulah kejalanraya yang lengang dan tingkatkan kelajuan hinga 35 bsj. Jika kereta itu mempunyai sistem penukaran tangan. Kemudian tekan brek perlahan-lahan tanpa memegang stering. Lakukan ini sebanyak 4 atau 5 kali untuk menguji transmission. Jika jurujual itu tidak begitu berminat. tetapi jika enjin telah panas ini bermakna kepala gasket bocor. Setengah-setengahnya mungkin tidak penting bagi anda tetapi ia mungkin dapat menunjukkan kepada anda bagaimana kereta itu dijaga. hon. Jalan yang anda rancang untuk dilalui mestilah termasuk jalan kering. Pastikan tidak ada sebarang bunyi. Turun hingga ke pertengahan bukit. Tukar kepada gear undur dan undur pada kelajuan 4bsj. Perlahankan kereta itu hingga 7bsj dengan mengenakan brek secara perlahan-lahan. Asap putih tidak menandakan kecacatan apa-apa jika enjin dalam keadaan sejuk. Ketika mendaki bukit. tukar kepada gear bebas dan pasang brek tangan. Setelah enjin dipanaskan. Ia mestilah bersih tanpa ada bau terbakar Uji Pandu Jurujual mungkin cuba menyakinkan anda bahawa membuat uji pandu dalam jarak yang dekat seperti disekitar sebuah bangunan sudah memadai. ia sepatutnya tidak melekat-lekat atau berkertak. Manakala asap hitam bermakna karburatornya tidak sesuai. Keladaknya sepatutnya berwarna kelabu keputih-putihan. radio dan semua kelengkapan yang ada. Ia sepatutnya hidup dengan cepat dan kemudian beransur-ansur perlahan. jalan yang lengang. Kemudian pandu kereta itu dijalan lekak-lekuk yang anda pilih. hentikan kereta . Jangan beli kereta itu kecuali anda diberi jaminan bahawa masalah itu akan dibaiki. Kereta itu juga mestilah menjadi perlahan dalam keadaan lurus. Setelah itu balik ke jalanraya biasa. Lihat asap yang keluar dibelakang. ia mungkin berpunca daripada linkage atau sistem gantungan depan. Jika hal ini berlaku. Ini memerlukan perbelanjaan yang besar. Ini tidak benar. Tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 20bsj dan lepaskan tangan dari stering selama beberapa saat. Jika ia terpusing. Jangan beli kereta yang terlalu kuat bergegaratau melambung-lambung. matikan sekejap dan cuba anda sapu jari anda kedalam ekzos (pastikan ekzos itu tidak panas). Hidupkan enjin semula dan periksa minyak didalam transmission automatik. Semua meter pengukur mestilah berfungsi dengan baik terutama meter tekanan minyak dan suhu enjin. nyatalah kereta ini mempunyai masalah. Tingkatkan kelajuan hingga 15 bsj dan kemudian tekan brek secara mengejut (pastikan tiada kereta lain dibelakang anda). Jika stering agak liat. Enjin yang kuat bergegar juga menunjukkan kereta itu tidak begitu baik untuk dibeli. Pandu dalam corak nombor 8 untuk menguji tindak balas stering. Nyatakan kepadanya anda mahu membuat ujian jalanraya terhadap kereta itu. Kemudian tekan brek hingga berhenti. Kereta itu mungkin mempunyai penyerap hentak spring atau bahagian-bahagian sistem gantungan yang rosak.

untuk mengelakkan kerosakan teruk pada bateri. Cara Menjaga Bateri Kereta 1. karat. bocor. Angkat penutup enjin dan periksa enjin sekali lagi untuk melihat sebarang kebocoran. Bancuhan ini dibubuh atas terminal bateri dan ia akan berbuih. Perhatikan sebarang keganjilan yang kelihatan pada kereta itu. Kuatkan kuasa bateri menggunakan battery charger jika perlu. Bawalah kereta itu kestesyen servis. Sebelum anda membuat pilihan periksa dulu geran kereta itu atau dokumen-dokumen lain. Kesan-kesan bocor dapat diketahui jika terdapat disekitar dan bawah bateri berdebu garam putih kehijauan. tapi sebenarnya perbuatan ini sia-sia sahaja. Suruh jurujual memandu kereta tersebut melintasi ruang-ruang itu dan kemudian berpatah balik kearah anda. Air bateri yang dijual dikedai adalah dari jenis air sulingan (distilled water). Bila keadaan ini berlaku. Perkara ini pada kebiasaannya dilakukan oleh pekerja stesen pam minyak. Buihbuih ini akan berhenti bila ia sudah bersih. samada bunyinya atau kawalannya. 2. isi air itu sehingga bahagian hitam didalam bateri sahaja yang ditenggelami air. bersihkan dengan menggunakan bancuhan natrium karbonat (serbuk penaik . Sekiranya terdapat kesan kesan debu garam putih dikedua-dua terminal bateri. 4. Periksa bateri jika terdapat tanda-tanda kerosakan seperti retak. tambah dengan air bateri (distilled water).baking powder) dengan sukatan satu sudu teh serbuk dalam satu cawan air. Jika pecutan (peningkatan kelajuan) mengambil masa lebih 15 saat. Jangan sesekali tambahkan asid sulfurik kedalam bateri. Peningkatan kelajuan mestilah lancar dan pastikan tiada asap keluar di belakang dan tidak ada sebarang bunyi yang menunjukkan enjin tidak begitu baik. tapi bila diisi dalam bateri ia akan bercampur dengan air bateri dan seterusnya menjadi cecair asid sulfurik. dan air baterinya cepat kering. Air sejuk yang bersih boleh juga digunakan. Mekanik itu mungkin dapat meneliti beberapa kerosakan yang anda sendiri tidak nampak serta memastikan samada kerosakan yang anda kesan itu benar-benar serius atau tidak. Jangan sampai anda terbeli kereta curi. ini bermakna enjin tidak begitu baik dan mungkin memerlukan suatu pembaikian dengan perbelanjaan yang mahal. Jika terdapat kesan debu putih dibahagian terminal. penutupnya hilang. Seterusnya bilas dengan air sejuk biasa. Nombor enjin dan lain-lain mestilah betul. Untuk panduan anda.anda perhatikan kebelakang sebelum meneruskan perjalanan semula dan tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 55 bsj. Elakkan diri dari menggunakan ubatubat bateri yang terdapat dikedai. perlulah ia diperbaiki dengan secepat mungkin. Walau bagaimanapun jangan bubuh airnya berlebihan dari paras yang ditentukan sebab ini akan menyebabkan air bateri itu melimpah dan mungkin menyebabkan kerosakan selanjutnya kepada bahagian-bahagian besi. kepala longgar dan sebagainya. . Jika airnya kurang. 3. Bahan-bahan ini biasanya diakui boleh menguatkan bateri. kemungkinan kuasa yang disalurkan kepada bateri itu terlalu tinggi. Periksa paras air bateri sekurang-kurangnya seminggu sekali. Mereka juga boleh membuat ujian tekanan terhadap enjin untuk memeriksa ring atau injap. Setelah memasuki ruang letak kereta. Sekarang berbalik semula keruang letak kereta. Kemudian perhatikan kebawah kereta samada terdapat titisan minyak atau tidak. Akhirnya baik juga jika anda membawa kereta itu kepada seorang mekanik. Jadi elakkan asid ini dari terkena pakaian atau kulit anda. biarkan enjin selama beberapa minit. Kuatkan ikatan kepala bateri jika perlu dengan rapi.

lengan hayun dan hujung injap. sambung wayar hitam daripada terminal negatif (-) dari bateri anda kepada terminal negatif bateri rakan anda (tanpa menanggalkan keluar kepala bateri atau mana-mana bahagian bateri daripada kereta). Kejadian ini bagaimanapun dapat dikurangkan sekiranya ada pelinciran yang kerap. sambung wayar merah daripada terminal positif (+) dari bateri anda kepada terminal positif bateri rakan anda. Wayar ini mesti kasar seperti wayar bateri serta berukuran antara 20 hingga 25 cm panjang dan dipasangkan klip dihujungnya. selinder. hidupkan kereta anda seperti biasa. Penurunan suhu juga akan menebalkan minyak itu. KETIGA. Bila kereta yang ditolak sudah agak laju. Sedangkan. jika anda merenung sejenak. Ini bermakna minyak perlulah menjadi cukup cair untuk mengalir ke bebola (bearings) sebaik sahaja enjin dihidupkan pada waktu pagi. Pelinciran yang kerap: Minyak pelincir mengalir turun ke takungan dibahagian bawah enjin apabila kereta tidak digunakan pada sebelah malam. dan omboh. Untuk perhatian anda. Seelok-eloknya satu berwarna merah dan satu lagi hitam. Anda juga perlu seorang rakan yang berkereta dan mempunyai bateri yang baik. sebahagian dari wap itu menjadi tebal dan campur dengan gas untuk menjadi asid yang menghakis disekeliling lingkaran (enjin). Kemudian masukkan gear dua dan tekan klac. . Ini mengakibatkan bahagian-bahagian itu terhakis atau berkarat. tuil injap. Perlindungan daripada asid yang menghakis: Wap dan gas dihasilkan apabila petrol atau bahanapi membakar. Faktor utama dalam menjaga enjin supaya ia sentiasa elok ialah pemilihan minyak enjin yang bermutu. setelah enjin hidup. Hanya minyak yang bermutu dapat membantu anda mencapai itu semua. Apabila enjin yang panas menjadi sejuk. tanggalkan wayar daripada terminal positif kemudian diikuti dengan terminal negatif. Pertama sekali. Tetapi. apabila suhu enjin meningkat kerana kereta laju. Anda memerlukan minyak pelincir yang seimbang dan mempunyai campuran bergetah yang betul untuk menjaga pelinciran enjin dalam keadaan yang terlampau panas dan sejuk. Insya-Allah enjin itu akan hidup. minyak pelincir mestilah cukup kukuh untuk menjadikan dirinya sebagai selaput untuk melindungi karburetor. Beri isyarat kepada rakan-rakan untuk mula menolak kereta. Menggunakan Cara Tolakan: Cara ini memerlukan rakan-rakan yang gagah untuk menolak kereta anda. perlahan-lahan lepaskan klac. Tetapi tidak ramai pula yang mengambil berat dalam memilih minyak pelincir bagi keretanya. pusingkan kunci kereta kepada 'ON'.Cara Menghidupkan Kereta Ketika Bateri Lemah II Cara ini memerlukan sepasang wayar. PERTAMA sekali. Minyak Enjin : Apa Yang Harus Diketahui Ramai diantara kita suka memandu. Penzoil ialah minyak yang dicipta khusus untuk mempastikan pelinciran berlaku cepat apabila enjin dihidupkan daripada keadaan yang sejuk atau ketika suhu tinggi kerana perjalanan yang jauh atau kerana perjalanan dibandar yang tidak menentu kelajuannya. KEDUA. Akhir sekali. cara ini tidak boleh dilakukan pada kereta yang bergear automatik. enjin ialah jantung kereta dan ia hanya dapat memberikan prestasi dan ketahanan yang anda harapkan sekiranya dijaga dengan baik.

Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. Minyak pelincir yang baik akan mengapungkan bahan-bahan sampingan itu supaya tidak terkumpul ditepi-tepi ruang pembakaran sehingga menganggu penyalaan enjin. biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik. lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda. Kemudian periksa kehausan tayar depan. punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. Kemudian anda saksikan warnanya apabila ditukar nanti. keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang. Untuk itu. 'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya. Sekiranya minyak pelincir yang mengalir keluar dari enjin itu bersih. sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan.Menjaga kebersihan enjin selalu: Pembakaran petrol atau bahanapi juga menghasilkan enapan jelaga dan karbon. kehausan tayar depan tidak sama. perjalanan yang menyulitkan dan akhirnya kehilangan kuasa. atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. Apabila ini berlaku. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. Jadi. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'. Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa. Minyak pelincir yang baik akan mengalir keluar dari enjin dengan warna hitam legam kerana ia mengandungi partikel yang dilekangkan dari tepi-tepi ruang pembakaran dan yang akan dikeluarkan dari enjin apabila minyak enjin ditukar. Namun demikian. Jadi. sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm. jika getaran masih terasa juga. Namun demikian. terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak. Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar. bahan-bahan yang tertinggal itu akan menghakis bahagian enjin. ini bermakna kotoran sudah tertinggal didalam enjin. penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang. Pembersihan ini hanya dapat dilakukan oleh minyak yang bermutu. harap perhatikan warna minyak enjin yang ditukarkan dari ruang bawah enjin. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak. Anda akan mendapati warnanya hitam kerana minyak itu dapat membersihkan bahagian-bahagian yang dilekati bahan-bahan berkenaan. Apabila berhadapan dengan keadaan ini. Selepas suatu tempoh yang panjang. jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan. Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. beberapa . antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama. mintalah mekanik anda supaya memasukkan pennzoil kedalam enjin. kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang. Apabila minyak enjin kereta anda ditukar pada lain kali.

adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. Bagaimanapun. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. apabila anda melakukan pelarasan enjin. Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu. ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih. Antaranya. Oleh itu. Selain itu. bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor. mampatan tidak cukup. injap yang tidak berfungsi. anda perlu perhatikan dalam but kereta anda. suis pemutus arus terbakar. ekzos tersumbat. Bagi mengetahui puncanya. Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan. pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan. menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan. masalah pada cekam atau brek bergesel. Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda. permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi. Ia pasti menambah beban enjin. jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol. Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. Selain itu. anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa. Punca penggunaan minyak petrol bertambah Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat. Di samping itu.kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya. Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada . plag haus. Sehubungan itu. Sehubungan itu. ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat. Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran. buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali. mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. pertama.

Luruskan arah kenderaan. ada kemungkinan juga penyelarasan brek kurang baik atau hanya sebelah yang berfungsi. rasa dan perhatikan bagaimana kenderaan berjalan. patah atau kurang baik pemasangannya. Kemudian periksalah sama ada kedua-dua tayar depan dan belakang sama tekanannya. sambungan bebola atau gantungan depan termasuk hujung dan pangkal rod pengikat. Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Diameter luar rim kiri dan kanan (untuk roda depan dan belakang) harus sama. Pandu kenderaan perlahan-lahan di atas jalan datar. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Keadaan ini biasanya terjadi disebabkan tekanan tayar kiri dan kanan yang tidak sama. stereng terpaksa dipegang dengan kuat untuk mengelakkannya terus berputar ke satu arah. ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar.kadar lima peratus. kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan. maka waspadalah terhadap pelbagai kelainan yang wujud. Untuk mengetahui kerosakannya. hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya. Jika tidak. stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. diameter rim kiri dan kanan yang tidak sama. kekurangan gris pada sambungan rod stereng atau pengalas tayar depan dan penyelarasan yang kurang sempurna pada peralatan pengemudian. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah. Iklan Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut. tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung. Apabila berhadapan dengan keadaan ini. Dalam keadaan lain pula. samakan. putarlah stereng ke kiri dan ke kanan. Kemudian periksalah adakah sambungan dan skru sistem pengemudian cukup ketat. penyelarasan penjajaran roda depan kurang tepat. Apabila berhadapan dengan keadaan sebegini. Sistem pengemudian mempunyai peranan yang sangat penting. Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat. penggalas roda depan sudah rosak atau kurang baik penyelarasannya dan brek dari salah satu roda depan atau belakang bergesel. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh. Selain itu. kekurangan atau kerosakan minyak pelincir di dalam kotak gear stereng. Antara bahagian yang harus diutamakan pemeriksaannya termasuk kotak gear stereng. mula-mula periksalah tekanan tayar hadapan dan pelinciran sambungan rod stereng. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah. . pertama pastikan bahawa beban kenderaan cukup seimbang. Jadi. Kemudian periksa adakah salah satu pegas depan sudah lemah atau patah. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi. pegas (spring) gantungan depan yang sudah lemah.

Oleh itu. Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. penjagaan aspek penjajaran roda depan tidak boleh dipandang ringan. Untuk drum. 1. anda abaikan sistem brek anda. padel brek (tempat tekan brek). Sistem asas brek terdiri dari disk atau drum. beli bersama sistem brek kereta tersebut dan pasangkan pada kereta anda. periksa paras minyak brek kereta anda (botol minyak depan vacum pam). pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem brek original yang ada pada kereta anda. Pastikan minyak berada diparas antara minimum dan maksimum. minta mekanik periksa kerana perkara ini akan menjadi masalah bila ia dibiarkan. minta mekanik periksa sistem saluran minyak brek atau sistem tekanan brek kerana kemungkinanatekana yang dikenakan ke atas kedua-dua brek tidak sama dan ini sangat merbahaya kepada pemanduan terutama membrek semasa kelajuan tinggi. Setiap 6 bulan semasa kita hendak merotate tayar kereta kita. Sekiranya terdapat kesan lelehan minyak brek (kelihatan cat atau apa-apa bahan berasal dari petroleum mencair) pada mana-mana bahagian. Perkara yang sama juga perlu dilakukan kepada brek drum. 2. Jangan ambil mudah perkara ini kerana kebocoran ini mungkin keci tapi akan menjadi besar semasa membrek kerana tekanan yang dikenakan ke atasnya. Lebih baik sekiranya semasa anda membeli haftcut kereta anda. Jika tidak rata. Sistem Brek Seperti yang kita tahu. keadaan kecemasan berlaku dan kereta tersebut tidak dapat berhenti walaupun pemandu mengatakan dia tekan brek sampai berdiri. pastikan pelapik brek tidak menyentuh drum atau kesan geseran yang kelihatan adalah sama rata. Jangan kerana nak jimat.Kerosakan pada sistem kemudi boleh menjejaskan sistem keselamatan. minta mekanik memeriksanya. Pastikan pelapik brek betul betul terapung di antara dua angkup dan disk berada di tengah. Cara penjagaan sistem brek. minta mekanik memeriksa kesemua disk dan drum brek termasuk pelapik brek. saluran minyak. pelapik brek (pad brek). 4. Kesemua peralatan asas yang di atas mestilah dijaga dengan baik supaya brek berkesan. pastikan minyak brek yang betul spesifikasinya. Setiap sebulan sekali. Semasa service pertama. 3. Kalau dapat minta mekanik melaraskan pedal brek supaya tidak terlalu 'makan' mengejut dan sesuai dengan panjang kaki kita. Semasa menambah minyak brek. tabung minyak injin. pam vacum(objek besar hitam bulat leper betul-betul di hadapan steering dalam kompamen injin). Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai "kuasa kuda membrek" atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas). Sekira kita dapati pencengkam 'makan' tidak sama antara kiri dan kanan. brek sangat penting dalam sebuah kereta. Dan kebetulan semasa keluar dari bengkel. Pastikan lapisan pencengkam masih tebal. minta mekanik tukar. Dot 3 untuk kegunaan biasa (biasanya kereta yang mempunyai disk di depan dan drum di belakang) dan Dot 4 untuk . Kereta baru. Sekiranya minyak brek sudah kotor(keruh warnanya). Pernah terjadi kereta kancil yang telah di tukar injin kepada Mira L5 tapi sistem breknya masih original. JANGAN SEKALI-KALI MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK BREK BERADA DI BAWAH PARAS MINIMUM. periksa pelapik brek.

Jangan tertipu dengan mekanik yang cuma menukar minyak hitam dan penapis minyak hitam apabila kita menghantar kereta untuk di service dan kita dikenakan bayaran yang tinggi untuk upahnya. pastikan anda mendapat kebenaran bertulis daripada JPJ kerana adalah menjadi kesalahan dan syarikat insuran kita akan melindungi anda sekira kemalangan berlaku disebabkan sistem brek dan sistem brek anda telah ditukar tanap kebenaran JPJ. pelapik brek hadapan akan lebih cepat haus daripada belakang (biasanya dua kali ganda cepatnya). Sebabnya supaya tuan punya kereta terpaksa membayar lebih tinggi untuk membaiki kereta kerana apabila anda cuba menghidupkan injin kereta. JANGAN CUBA HIDUPKAN INJIN KERETA. Pastikan anda menukar juga sistem saluran minyak brek anda kepada saluran bersalut steel. Semasa memandu elakkan kaki daripad sentiasa berada di atas padel brek. Sekiranya anda suka memandu laju dan secara aggresive. tekanan angin tayar. Jika tidak pasti tanya mekanik kerana kesilapan minyak brek boleh menyebabkan keseluruhan sistem brek kita akan mengalami kerosakan terutama pada seal yang diperbuat daripada getah. jangan gunakan brek. cuma pastikan setiap kali anda hantar kereta anda untuk ditukar minyak injin. Untuk kereta auto. Jika kita hendak menukar pelapik brek. minta mekanik memeriksa juga minyak brek. minta mekanik menilai samada boleh pakai lagi atau tidak. 1. Hasilnya. saya cadangkan asah kembali disk atau tukar drum kepada yang lebih baik. Sekiranya keseluruhan kereta anda tenggelam termasuk injin dan bahagian dalam kabin kereta. 9. aligment tayar. Ini bagi memastikan sistem brek kereta anda dapat berfungsi dalam keadaan tekanan dan suhu dan tinggi dan tindakbalas brek anda akan lebih cepat apabila padel ditekan. lampu brek ketiga. 6. penapis angin. Kerosakan yang selalu berlaku adalah brek 'jam'. Keadaan ini berlaku kerana pelapik brek tidak kembali terapung apabila kita lepaskan brek dan terus mencengkam disk. minyak gear box. periksa kereta anda. Akhir sekali. sebaliknya gunakan brek injin (gear rendah) untuk mengawal kelajuan kereta anda. Kesan calar ini boleh menjadi penghalang pelapik brek mencengkam disk atau drum. 8. brek akan kurang berkesan. Tips Kereta Tenggelam Banjir Disini ada beberapa tips untuk semua tentang tindakan selepas kereta anda tenggelam banjir . 11. pelapik brek. spark plug. 5.kegunaan berat (untuk kereta yang mempunyai sistem 4 roda disk dan kereta berkuasa tinggi). Kerosakan adalah pada angkup yang mengawal pelapik brek. aras padel brek dan clucth. Sekiranya anda ingin mengubahsuai sistem brek kereta anda. pastikan anda lebih kerap memeriksa pelapik brek hadapan. Ini dapat menjimatkan penggunaan pelapik brek. 7. Jangan cuma tukar minyak hitam saje kerana peralatan lain perlu juga selalu diperiksa. 10. aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik injin termasuk kotak komputer . Selepas banjir surut. Semasa menuruni bukit yang curam. Tindakan ini biasanya akan dilakukan oleh ejen-ejen bengkel atau kereta penunda. Sekiranya terdapat kesan calar pada disk atau pada drum. tukar pelapik brek kereta anda kepada yang lebih tahan panas seperti project U. penapis petrol dan sebagainya.

4. Kita ambil contoh. Sekiranya injin boleh dihidupkan. kekotoran pada sirip radiator dan kerosakan pada termostat sistem penyejuk. ekzos tersumbat. periksa radiator kenderaan untuk memastikan tidak berlaku kebocoran dibahagian itu. tukar minyak gear. Selepas itu. kerosakan pada sistem saluran petrol. Kurang Air Antara Faktor Enjin Terlalu Panas Enjin yang terlalu panas berpunca daripada pelbagai faktor termasuk kurang air dalam radiator. murahlah belanja jika tidak mungkin akan mencecah ribu-ribu. Pastikan minyak injin tidak bercampur air. Enjin yang terlalu panas kerana terlalu lama dihidupkan selepas membuat perjalanan jauh boleh mengundang bahaya sekiranya lambat bertindak kerana boleh menyebabkan kenderaan terbakar atau meletup. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga 7-8 kali dan akan menggunakan lebih kurang 15-20 liter minyak kotak gear. Kalau berair maksudnya air telah masuk ke dalam injin. Ini adalah salah satu sebab kenapa apabila kita membeli kereta baru. Tindakan di atas juga akan menyebabkan kesemua sensor yang biasanya akan beroperasi semasa kita menyalakan suis injin kita terbakar dan biasanya satu sensor harganya tidak berapa mahal tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi boleh menyebabkan kos yang tinggi. jalankan kereta untuk 2-5 minit dan periksa kembali minyak gear. Selepas semua peralatan elektronik telah dipastikan kering sepenuhnya (biasanya 2 atau 3 hari). kos cuma akan melibatkan upah. Selain itu sistem penyalaan kurang tepat.6 auto adalah lebih kurang RM7000). sensor untuk mengesan atau untuk mengarah minyak kotak gear mengalir dengan baik di dalam kotak gear apabila tidak berfungsi akan menyebabkan pengagihan minyak kotak gear tidak sekata dan paling lama kotak gear tersebut boleh berfungsi dengan baik adalah 2 hingga 3 bulan. biasanya ia berwarna merah dan kalau bercampur air. Pastikan ianya tidak berair. Periksa minyak kotak gear. minyak injin. Boleh dihidupkan injin tetapi jangan cuba jalankan kereta kerana kotak gear belum diperiksa. Langkah pertama. bogelkan kereta anda keseluruhannya termasuk kesemua penutup alat elektronik. Apabila enjin terlalu panas. . Kos untuk sebuah kotak komputer adalah lebih kurang RM1000 -. cc dan pilihan pengguna.(untuk kereta suntikan elektronik) dan sekiranya masih terdapat saki baki air di dalam alat berkenaan. Pertamanya. Jika bercampur air. 3. Sekiranya tiada kerosakkan yang melibatkan peralatan elektronik. brek bergesel dan cara pengendalian kenderaan yang kurang baik turut menyebabkan enjin menjadi panas.RM1500 bergantung kepada jenis kereta. Periksa juga minyak injin. buka bonet kenderaan untuk menyejukkan enjin sementara waktu dan periksa satu daripada punca yang dinyatakan tadi. Apabila sampai ke bengkel. Dan tidak terkecuali periksa minyak petrol. waranti kereta akan termansuh apabila kita mengubahsuai sistem elektirk kereta termasuk sistem audio kereta kerana apabila sensor tidak menerima jumlah elektrik yang cukup. akan berlaku litar pintas yang mana alat tersebut terpaksa di ganti. ia tidak dapat berfungsi dengan baik dan peralatan yang berkaitan dengannya akan rosak. minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara (original). Ulang tindakan ini sehingga minyak kotak gear menjadi betul-betul merah jernih atau tidak bercampur air. Periksa palam pencucuh kereta anda. paip radiator tersumbat. keseluruhan kotak gear terpaksa diganti (harga untuk kotak gear baru wira 1. warnanya akan bertukar menjadi warna air bandung (merah susu). 2. masalah cekam. berhentilah ditepi jalan dengan tempat teduh.

matikan enjin. ia boleh menjadi panas. Sekiranya ada kebocoran pada radiator terutama pada bahagian sambungan atau saluran paipnya. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah . Jika aliran air tidak lancar atau tidak keluar sama sekali keadaan itu menunjukkan paip radiator tersumbat. hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Penutup itu perlu dibuka secara berhati-hati untuk mengelakkan bahaya semburan air dan wap panas yang keluar dari radiator. Untuk membaikinya. ia akan menyebabkan enjin menjadi panas dan wap akan keluar daripada radiator berkenaan. Jika ada masalah dengan sistem pemula (starter). enjin tidak dapat dihidupkan walaupun kunci sudah diputar ke arah start. sebab dan pembaikan yang boleh dilakukan. Selepas itu barulah penutupnya dilepaskan. Tidak lama selepas itu suhu enjin akan menurun. ketatkan skru pengikat dan jika gelung pengikat rosak. Dalam keadaan itu. gunakan kawat sebagai ganti. hidupkan enjin kenderaan dan jalankannya seketika pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa. buka pili air pada blok enjin sehingga air penyejuk dapat dikeluarkan. Buka tutup radiator dan cuci dengan air bersih selama kira-kira sepuluh minit untuk mengeluarkan kerak atau karat itu. membuka bonet. Kekeliruan pada langkah pengendalian kenderaan turut menyebabkan enjin kenderaan menjadi panas. balut bahagian yang rosak dengan pita pelekat dan perkuatkan dengan kawat. buka tutup radiator dulu dan ketukkannya menggunakan belakang pemutar skru dan putar perlahan menggunakan kain. Keadaan itu boleh diketahui dengan memeriksa aliran air pada pili pembuangan. Sekiranya air terlalu sedikit dalam radiator. Anda perlu ingat pembaikan itu hanya untuk sementara waktu sebelum kenderaan dibawa kebengkel berhampiran.Selepas itu periksalah tali kipas. Kemudian turunkan putaran enjin tadi dan buka penutup radiator. Langkah itu adalah untuk membolehkan udara mengalir melalui sirip radiator dengan jumlah yang banyak. Sekiranya ada kebocoran. hidupkan enjin pada putaran yang lebih tinggi daripada biasa serta periksa tempat sambungan itu. Keadaan itu penting kerana ada sesetengah kebocoran tidak dapat dilihat pada putaran enjin yang rendah. Kekotoran pada sirip radiator disebabkan daun kering. Jika ada kebocoran. Namun. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar. serangga atau lumpur yang melekat pada bahagian muka radiator akan menyebabkan aliran udara penyejuk akan terganggu hingga air menjadi panas. Sekiranya ada kebocoran pada radiator atau tali kipas terputus. Jika tiada kebocoran pada radiator dan tali kipas masih elok. ada ketikanya jika tidak bernasib baik. Walaupun enjin berada dalam keadaan baik tetapi apabila kenderaan sedang mendaki bukit atau membawa muatan berlebihan. Air didalam radiator itu akan menjadi sejuk dan pam air akan bekerja dengan lebih cepat sehingga air penyejuk dapat dialirkan dengan lebih baik. Paip radiator yang tersumbat berpunca daripada kerak atau karat akan menganggu kitaran air atau menyebabkannya terhenti walaupun ada banyak air. Cara Mengatasi Masalah Enjin Tidak Berfungsi Enjin adalah elemen terpenting bagi sesebuah kenderaan.Ada beberapa kemungkinan kerosakan yang boleh terjadi berdasarkan gejala. Pegang tutup dengan kemas sehingga wap dalam radiator dapat mengalir keluar dan tekanan dalam radiator menjadi rendah. matikan enjin dengan segera dan periksa radiator. Kekotoran pada permukaan itu boleh dibersihkan dengan menggunakan udara tekanan tinggi atau menyemburnya menggunakan air. Pertamanya. Isikan air kedalam radiator secara perlahan sementara enjin masih dalam keadaan biasa dan matikan enjin sekiranya sudah menjadi sejuk. kita perlu belajar cara menghidupkan enjin apabila bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak.

mungkin kerana tersekat habuk. Jika melimpah pula (karburator basah). keluarkan minyak daripada karburator. enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan. Satu lagi masalah yang mungkin dihadapi ialah motor starter berfungsi tetapi enjin tidak dapat dihidupkan. Meskipun demikian. Kini mereka meneruskan misi untuk mengesan masalah yang terjadi. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan. Pertama. antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter. adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup. enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. Biasanya. pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. Apabila enjin sudah dapat berfungsi. Ketika suis kontak starter diputar. apabila proses mampatan dapat berjalan lancar. Menggunakan prosedur yang sama. Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain. maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. Dalam hal ini. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang. Apabila kenderaan sudah bergerak cukup cepat. perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki. kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya. tetapi enjin tidak dapat berfungsi. ketika suis kontak starter diputar. Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi. Meskipun bateri dalam keadaan lemah. enjin sukar distart kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi. Kejadian itu bukan kali pertama terjadi.kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak. enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar. Justeru. Prosedur kedua-dua cara itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik. motor starter berfungsi tetapi gandar enjin tidak berputar. gigi motor starter atau roda daya rosak. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama. kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar. Pijak pedal petrol sepenuhnya. maka lepaskan pedal. jika tidak tahu membetulkan sendiri. Apabila keadaan itu terjadi. biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut: Hidupkan enjin dengan menolak kenderaan (untuk kereta manual). jalankan motor starter. maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. adalah lebih baik bawa ke bengkel untuk dibaiki Enjin Kereta Dimasuki Air . ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi. sedangkan karburator tetap melimpah. motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar. bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak. Dan dalam keadaan lain pula. Dalam keadaan itu. nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. Pelan bersiar-siar ditangguhkan sehingga masalah diatasi. Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik.

Jika sebaliknya. litar pintas boleh berlaku dan alat itu terpaksa diganti. minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara. Dalam keadaan biasa ia akan berwarna merah tetapi jika bercampur dengan air. ia mungkin boleh mencecah ribuan ringgit. Apabila ini berlaku. Ketika anda sibuk di pejabat. Namun kos berkenaan dapat dikurangkan jika tip ini dapat diamalkan. Begitu juga dengan petrol. Kemudian minyak kotak gear perlu diperiksa. enjin boleh dihidupkan tetapi tidak perlu digerakkan kerana kotak gear belum diperiksa. aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik enjin termasuk kotak komputer (untuk kereta suntikan elektronik). Iaitu:• • • • • Pastikan tiada kebocoran pada bahagian bawah kenderaan Semua pintu mempunyai dakapan (seal) yang baik Pastikan tiada kebocoran pada bahagian injin. Aspek pertama berkaitan kenderaan yang dipandu. Ini kerana air boleh memasuki bahagian yang bocor akibat tekanan arus tinggi dan ketika meredah jalan dinaiki air Sistem klac. Selepas kesemua peralatan elektronik kering sepenuhnya (kebiasaannya dua hingga tiga hari). sistem brek serta brek tangan dalam keadaan baik Keadaan bunga tayar yang baik bagi cengkaman sepenuhnya . Palam pencucuh juga perlu diperiksa dan pastikan ia tidak berair. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga lapan kali dan akan menggunakan lebih kurang 15 hingga 20 liter minyak kotak gear. galas dan bearing. Ini kerana apabila enjin cuba dihidupkan dalam keadaan demikian. warnanya akan bertukar kepada merah jambu. Tindakan ini selalunya dilakukan oleh ejen bengkel atau pemilik trak penunda yang tidak bertanggungjawab supaya anda membayar kos yang lebih tinggi untuk membaikinya. banjir kilat adalah antara perkara ‘menakutkan’ bagi pemilik kenderaan. buka keseluruhan kereta anda termasuk penutup alat elektronik. Jika keseluruhan kereta dan bahagian enjin tenggelam. kotak gear. minyak kotak gear diperiksa sekali lagi dan ulang proses ini sehingga ia betul-betul menjadi warna merah dan tidak lagi bercampur dengan air. minyak gear perlu ditukar dan enjin perlu dihidupkan dalam masa dua hingga lima minit. Jika bercampur air. Minyak enjin juga perlu diperiksa sama ada ia tercampur dengan air atau tidak. Ada tiga aspek sebagai panduan jika berdepan situasi sedemikian. Sekiranya enjin boleh dihidupkan. Sekiranya masihada saki-baki air dalam alat berkenaan. periksa kereta anda selepas banjir surut. ia pasti membabitkan kos baik pulih yang tinggi. kosnya tidaklah begitu mahal. kos mungkin hanya membabitkan upah mekanik. Harga sebuah sensor tidaklah mahal. Kemudian. Tatacara Memandu Ketika Hujan Memandu ketika hujan lebat memberi kelebihan serta kesan baik untuk sistem penyejukkan. tanpa disedari kereta anda sudah ditenggelami banjir akibat hujan lebat yang berterusan. tetapi pada masa yang sama pandangan pemandu kurang jelas manakala permukaan jalan yang basah dan licin boleh mengakibatkan peratusan kemalangan yang tinggi. Sekiranya tiada kerosakan yang membabitkan peralatan elektronik.BAGI anda yang tinggal di Kuala Lumpur. minyak enjin. Apabila tiba di bengkel. Tindakan berkenaan boleh menyebabkan semua sensor yang menyalakan suis enjin akan terbakar. tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi itu boleh menyebabkan kos yang berlipat ganda. Jangan sekali-kali menghidupkan enjin kereta kerana ia akan mengakibatkan anda terpaksa membayar kos yang berlipat ganda.

• PERTAMA Pilih saiz yang sesuai dengan keupayaan kereta kita. Proses ini akan mengeringkan permukaan brek o Uji tindakkan diatas berulangkali pada jarak 20 hingga 30 meter sahaja o Uji sistem brek pada kelajuan 20 kmj o Sekiranya brek gagal berfungsi. ia boleh menyebabkan kemalangan. semua peralatan penyerap hentak akan lebih pendek jangka hayat. Sebagai contoh. Hadkan kelajuan antara 5 hingga 15 kmj dan jarakkan kenderaan anda dengan kenderaan dihadapan.• Pengelap (wiper). khususnya penunggang motosikal dan pejalan kaki terkena tempias atau percikkan Selepas meredah jalan dinaiki air. • KEDUA . Perhatikan di antara satu bunga tayar dengan satu bunga tayar lain terdapat satu penyambung. ulangi proses diatas. jika Proton Wira 1. Jika rosak. bergantung kepada sekerap mana anda menggunakan kenderaan. elakkan terus memendu laju kerana sistem brek tidak berfungsi sepenuhnya berikutan permukaan brek yang basah. cukuplah setakat saiz rim 14 inci kerana jika menggunakan saiz 15 inci. kekuatan pecutan kereta akan menurun. Bagi mengatasi masaalah ini ada beberapa panduan yang boleh dipraktikkan iaitu: o Gunakan gear 1 dan 2 bagi kenderaan menggunakan sistem gear manual dan gear 1 bagi sistem automatik o Tekan pedal brek serentak dengan pedal minyak bagi menghasilkan kepanasan pada permukaan brek o Bagi kenderaan pacuan 4 roda. Jika penyambung itu mempunyai ketinggian yang sama dengan bunga. speedometer tidak merekodkan bacaan tepat. Selepas itu uji lagi sistem brek sehingga prestasinya memuaskan sebelum memandu laju 6 cara jaga tayar TAYAR komponen paling utama dan terpenting bagi sesebuah kenderaan. Ini bagi mengelakkan percikkan air membasahi injin khususnya bahagian sistem penyalaan Elakkan memendu laju kerana ia boleh menyebabkan bahagian injin dibasahi air dan pengguna jalanraya lain. gear automatik sama seperti gear manual. horn dan sistem elektrial iaitu bahagian lampu depan dan lampu kenderaan mestilah berfungsi dengan baik Aspek kedua berkaitan langkah yang perlu diambil oleh pemandu ketika meredah jalan yang dinaiki air. Berikut beberapa panduan apabila anda mahu menukar tayar kereta. Iaitu:• • • • Beri laluan kepada kenderaan berat dan anggarkan ketinggian air yang diredah dengan melihat had tinggi tayar Sekiranya paras air dibawah satu kaki. ini bermakna ia perlu ditukar dalam tempoh tiga hingga empat bulan.3 dan hendak menggunakan sport rim. sekali gus mengancam nyawa pemandu dan penumpang tanpa diduga. Cuba periksa tayar kereta anda. pemanduan boleh dilakukan tetapi pemandu perlu memendu secara perlahan.

Harganya seperti barangan '2' di atas dan perbezaan barangan sangat sukar dilihat. Terdapat satu rangkaian nombor yang dicetak tenggelam ke permukaan tepi tayar. yang di recon di Malaysia. 4. • KETIGA Mengenai saiz. ketebalan (dari rim ke permukana jalan) adalah 50 peratus daripada kelebaran 205 mm dan untuk kegunaan rim bersaiz 16 inci. tayar itu sesuai untuk kelajuan sehingga 240 km/j tanpa menjejaskan kekuatan dan ketahanan tayar. Spare part original daripada negara pengeluar seperti Jepun dan UK. Barangan ini sangat berkualiti dan terjamin ketahanannya. ini bermaksud selama tekanan angin tayar kurang. Spare part recon. • KEENAM Sekiranya kadar kehausan bunga di bahagian tepi kiri dan kanan lebih cepat berbanding di tengah. Sebagai contoh 205/50 VR 16 bermaksud tayar itu mempunyai kelebaran 205 mm. sekarang ni di pasaran terdapat sekurang-kurangnya lima grade spare part. kebanyakan tayar berkenaan dibuat berdasarkan iklim dan apabila digunakan di Malaysia yang panas terik. Spare part tiruan yang dibuat di Malaysia atau di negara lain yang mana harganya sangat murah tetapi kualiti dan ketahanan barang tidak dapat ditentukan. Barangan ini sangat merbahaya kerana ia boleh menyebabkan kerosakan yang teruk kepada injin kereta sekiranya kita menggunakannya. ia hanya boleh bertahan selama dua tahun selepas dikilangkan. 3. Bagaimanapun. Huruf VR bermaksud. . Maklumat ini kita boleh gunakan untuk tujuan keselamatan. Spare part original tetapi dibuat di Malaysia dibawah lesen pengeluar. tayar depan kiri ditukarkan ke kanan belakang dan tayar depan kanan ditukarkan ke kiri belakang. Harganya murah sedikit berbanding dengan barangan '1' di atas. jangka hayatnya lebih pendek. • KEEMPAT Kebanyakan kita lebih suka memilih tayar import. Biasanya penjual akan memberi jaminan terhadap barangan ini. Mengikut piawaian tayar antarabangsa. Biasanya harganya sangat mahal dan hanya boleh didapati daripada pengedar yang sah.Perhatikan di bahagian tepi tayar. Sebenarnya rangkaian nombor ini memberikan kita maklumat mengenai tarikh tayar dikilangkan (minggu dan tahun). 1. Tips Membeli Spare Part Untuk pengetahuan semua. Kualiti terjamin dan biasanya diberi jaminan oleh penjual. • KELIMA Tayar sepatutnya ditukar kedudukannya setiap tiga bulan.Selepas mendapat saiz sesuai. cuba perhatikan rangkaian nombor dan huruf yang tercetak timbul di permukaan tepi tayar. 2. Caranya.

Pastikan peralatan kecemasan diletakkan dalam jarak 5 meter di belakang kenderaan. tanya penjual samada barangan yang hendak dibeli adalah barangan 1. Akhirnya. . untuk timing belt belum pernah pihak kami jumpa barangan '4'. plag. cuba perhatikan dibahagian steel berkilat yang masuk ke dalam absorber. . biasanya kita akan mendengar bunyi seperti belt longgar dan biasanya mekanik akan cuba untuk adjust. gunakan kuku tangan kita dan cuba kikis cetakan nombor part pada belt. pastikan sebelum membeli spare part. Plag tidak dapat dikesan perbezaannya tetapi selepas menggunakannya pasti kita akan tahu kerana plag recon. Tapi kalau kuku kita yang nak tertanggal. kelembutan getah beltnya dapat kita rasa. Timing belt original (1) jika kita pegang. kekemasan barangan dapat kita lihat dari segi cetakan nombor part dan satu cara untuk mengujinya.Nyalakan lampu sebelah dalam kenderaan dan lampu isyarat kecemasan. jangkahayatnya tidak lama. Klutch plate pula kia dapat lihat perbezaan warna dan keusangan di antara pepaku atau rebet yang digunakan untuk melekatkan pad klutch dengan pepaku/rebet asal. minyak akan keluar melalui 4 lubang di sekeliling batang absorber tersebut. klutch plate. lubang tu dah di tutup oleh skru atau bebenang untuk kegunaan skru seperti absorber adjustable. Minyak injin biasanya akan melekit bergantung kepada kadar kelikatannya tetapi minyak recon kalau kita rasa kita akan dapati ianya kurang melekit dan berbau seperti benda terbakar.Berikan isyarat dan susur keluar di bahu lebuh raya dengan perlahan. Spare part secondhand (kedai potong). Harganya boleh dikatakan separuh daripada harga barangan '1'. absorber. air filter. Berhati-hati dengan penjualan minyak injin murah kerana minyak itu biasanya adalah minyak recycle atau recon.Angkat bonet dan dapatkan bantuan.5. Barangan ini boleh dikatakan 100% original tetapi terpakai.Lampu hadapan dinyalakan rendah pada waktu senja. Kita ambil contoh. oil filter. Bagaimana nak mengenali barangan ini kesemua barangan ini. 3 atau 4. Kalau absorber dah rosak atau oil sealnya dah bocor. Kami akan menerangkan tentang perbezaan barangan 1. 2. . Bukan minyak saja. . ia barangan '1' atau '2'. 2.Jika kenderaan berhenti di selekoh atau atas puncak bukit dan kawasan bahaya. Timing belt. Untuk absorber. Biasanya penjual akan memberikan jaminan yang terhad untuk barangan ini. Panduan memandu ketika kecemasan A. . Terpaksa Berhenti di Lebuhraya: . Selepas menggunakan barangan '3' selama 3 bulan atau lebih. 3 dan 4. Kualiti bergantung kepada jenis barangan dan kenderaan. 3 dan 4 cuma boleh dilihat sekiranya terdapat dua barangan yang sama jenis tetapi berlainan kategori. brake pad. keluarkan penumpang jauh dari aliran lalu lintas. Kalau boleh keluar cetakan nombor itu maka ia adalah barang '3'. malam dan hujan. Tapi absorber recon. . Disini tidak dapat diterangkan dengan lebih lanjut kerana perbezaan antara barangan 1. Dicadangankan beli barangan 1 atau 2 walaupun harganya mahal sedikit tetapi ianya dapat menjimatkan kita dalam jangka panjang.

Bunyikan hon dan nyalakan lampu hadapan. cari jarum yang lebih kurang sama bentuknya tapi berada di sebelah yang bertentangan dengan jarum yang pertama (untuk periksa minyak gear box). tukar minyak injin (jika gunakan minyak biasa). Seminggu sekali kalau boleh. . jika kereta berhenti. Tiada benda pelik melekat di bahagian tayar atau mana-mana bahagian kereta.Lindungi mata dengan memakai kaca mata. jenguk melalui tingkap dan berhenti di tempat yang selamat. pergi ke kedai tayar dan rotate tayar mengikut aturan yang sesuai (rujuk kepada tip saya mengenai tayar). Tips Jaga Kereta Perhatikan tayar cukup angin. Pernah terjadi kepada seorang kawan. Untuk kereta auto. . Menghadapi Kemalangan: . Cari jarum pemeriksa minyak injin. Hala ke arah bahu jalan di sebelah kiri dan pandu keluar dari jalan raya. tukar penapis minyak . pastikan lampu "engine check" padam sebelum hidupkan injin. Sebelum memulakan perjalanan.Gantikan cermin hadapan yang pecah dengan segera. C. Bila injin dah hidup jangan terus jalan. Setiap 3 bulan (kalau setiap hari guna kereta untuk ke tempat kerja. Bilang sampai lima dan cabut kembali. pergi ke pam minyak dan periksa tekanan tayar. Cabut dan lapkan minyak di jarum tersebut dan kemudian masukkan kembali jarum tu. Kalau bawah daripada minimum. Pastikan ia berfungsi. masukkan sedikit minyak injin sehingga ke paras yang saya katakan tadi. Untuk kancil ia ada di bahagian depan dekat belt yang bergerak kalau injin hidup (pemegang warna kuning). baru boleh jalan sambung jalan. Cermin Hadapan Pecah: . Tekan brek dan lepas kemudian jalan ke depan sedikit dan tekan brek. kereta tak berhenti jadi dia berhenti dengan bantuan belakang wira aeroback dan kena bayar RM1000 untuk tukar bumper. Tekanan yang sesuai ada di catatkan di bahagian dalam tiang B (tiang antara pintu depan dan belakang) sebelah pemandu. buka penutup bateri dan periksa air bateri.Had laju yang rendah boleh mengurangkan daya impak. periksa lampu brek ketiga dan semua lampu brek. start injin terus jalan.000 km pergi ke workshop. . Minyak mesti berada pada aras di antara minimum dan maksimum. Periksa juga tekanan tayar simpanan. Sebulan sekali. Lakukan perkara yang sama seperti yang pertama. Buka penutup minyak brek (Botol besar dekat body di hadapan pemandu dalam bonet injin).Rentang gebar atau kain atas papan pemuka dan letakkan serpihan kaca atas gebar atau kain berkenaan. Sebelum hidupkan injin. Jangan cuba membelok ke sebelah kanan kerana pemandu kenderaan mungkin terkejut dan melanggar anda. masuk kereta. onkan suis dan tunggu apa-apa lampu yang sepatutnya padam sebelum injin hidup terutama kalau pakai satria GTI.B. lampu belakang wira aeroback tu. hidupkan injin dan tunggu sehingga injin melahu padar kadar RPM yang normal kemudian baru jalan. .Perlahankan kenderaan. pastikan minyaknya mencukupi. Pastikan ianya berada pada aras antara minimum dan maksimum. Sampai simpang tekan brek. Buka bonet injin. Setiap 5.

Namun. kita akan teliti nombor berikut: 175/70R13 82H. termasuk minggu dan tahun keluaran. Oleh kerana terlalu l Makna Nombor Pada Tayar Sebenarnya. kita perlu darabkan 4 kali untuk memperolehi kapasiti memikul berat kenderaan dengan empat tayar. nombor 82 bermakna tayar mampu memikiu berat maksima 475 kilogram. cara paling tepat memahaminya adalah dengan memilih satu contoh tayar dan menelitinya sedikit demi sedikit. pergila vacum kereta kita. ia boleh dilakukan pada 1. ketinggian tayar adalag 70% kelebaran tayar itu.000 kilometer mengikut jenis dan grednya. Di bawah ini adalah panduan untuk makna nombor yang paling penting bagi sebuah tayar. Penggunaan minyak pelincir juga mengelakkan komponen enjin berkarat selain memendapkan bahan bakar. Taraf kelajuan H dalam contoh bermakna bahawa tayar ini boleh mencapai dan mengekalkan kelajuan sejauh 210 km/j. Tayar binaan radial tidak mempunyai tiub dan memberi prestasi lebih bagus. Jika ingin menukar kepada tayar dengan diameter lebih besar. sesiapa saja dapat memahami maklumat ini untuk membuat pilihan tayar yang tepat bagi kenderaan mereka. saiz dan keumpamaan. (contoh: 475 x 4 = 1900 kg) Huruf "H" yang terakhir adalah menyatakan kelajuan maksima bagi sesebuah tayar yang direka. Dibawah adalah senarai carta kelajuan maksimum seperti yang dilambang oleh setiap huruf abjad. Selain menggerakkan komponen dalam enjin seperti omboh dan bebola besi. Huruf "R" merujuk kepada binaan tayar radial dan kesemua tayar kereta menggunakan binaan radial sejak 20 tahun lalu.setiap 2 kali tukar minyak injin dan tukar plag setiap 3 kali tukar minyak injin.000 atau 10. Angka 13 merujuk kepada garis pusat (diameter) rim untuk membolehkan tayar dimuatkan. Dalam contoh. Untuk mengetahui berat maksima melambangkan nombor "82" kami perlu merujuk kepada carta "index keupayaan mengangkut tayar berat" yang ditetapkan diperingkat antarabangsa. bagi kereta baru yang kali pertama menukar minyak hitam. Nombor 175 yang pertama dalam siri merujuk kepada lebar itu dalam milimeter. perhatikan habuk keluar dari kusyen).000 kilometer pertama seperti yang disyorkan oleh pengeluar dan pengedar. Nombor 70 menyatakan nisbah aspek (aspact ratio) tayar atau ketinggian tayar berbanding dengan kelebaran tayar itu. Sebagai contoh. Berat maksima meujuk kepada setiap tayar. setiap minggu atau 2 atau 3 minggu sekali. terutama kusyen kereta kita (cuba tepuk kusyen kereta kita. Fungsi minyak pelincir sejukkan geseran silinder MINYAK pelincir atau lazim disebut minyak hitam (walaupun tidak berwarna hitam) cukup penting bagi membolehkan enjin berfungsi dan kereta boleh bergerak dengan lancar. Ia perlu ditukar pada setiap 5. Nombor 82 melambangkan indek keupayaan mengangkut berat tayar itu. Tayar profil rendah memberi prestasi pengendalian keseluruhan yang lebih bagus walaupun aspek keselesaan mungkin boleh terjejas sedikit. setiap tayar mempunyai maklumat yang terperinci berhubung jenis. Kalau kereta model lama (kancil 660 sehingga 1996) yang pakai "Petnam" atau contact point. biasanya jika lebih besar nilai angka ini lebih lebar tayar itu. Biasanya tayar dengan nisbah aspek 55 kebawah diklasifikasi sebagai tayar profil rendah. suruh meknaik cuci contact point setiap 3 kali tukar minyak injin dan tukar setiap 9 kali tukar minyak injin. iaitu jarak diukur dari sisi ke sisi. . ia juga bertujuan menyejukkan geseran kepada silinder dengan mengasingkan udara panas ke bahagian lain. anda juga perlu menukar rim kepada diameter sama. sebagai contoh. Dan yang terakhirnya.

huruf ZR akan digunakan.S-180 km/j T-190 km/j U. .200 km/j H-210 km/j V-240 km/j Z-melebihi hadlaju 240 km/j W-270 km/j Y-300 km/j Untuk tayar yang mempunyai keupayaan mengatasi kelajuan 270 km/j.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful