PROGRAM MOTIVASI PELAJAR (PMR/SPM

)

TEMA: SEMARAK MINDA
(CONTOH)

TAJUK PROGRAM: KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN
(CONTOH)

DISEDIAKAN OLEH: Nama Jawatan Persatuan/Kelab/dlln

26 JANUARI 2009 ©2009 kisahkehidupan.webs.com. All Rights Reserved.

Pelajar Yang Akan Menduduki Peperiksaan Awam (PMR/SPM) : : : : N. . All Rights Reserved.Pengerusi : Setiausaha : N.com.webs.PENGENALAN TEMA NAMA PROGRAM TARIKH PERLAKSANAAN MASA LOKASI KUMPULAN SASARAN PENCERAMAH BILANGAN PESERTA URUSETIA PROGRAM AHLI JAWATANKUASA Penaung Penasihat Pengerusi : : : : Semarak Minda : Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan : : (Rujuk Aturcara) : : Pelajar.Setiausaha : Bendahari : ©2009 kisahkehidupan.

All Rights Reserved. kami turut berbincang dengan beberapa urusetia kelab bagi melicinkan proses perlaksanaan program. Oleh yang demikian. Mereka telah memberi maklum balas yang menggalakkan dan memberi persetujuan kepada kami untuk menjalankan program ini. kami menjalankan sesi mesyuarat AJK kelab bagi merangka aturcara program motivasi ini. (d) Memberi kesedaran kepada para pelajar tentang peranan dan tanggungjawab yang seharusnya dipikul sebagai pelajar. kami turut sempat berbincang dengan beberapa ahli (PERSATUAN / KELAB). PERLAKSANAAN PROGRAM (a) Perancangan Kami telah merancang program ini sejak awal bulan Januari. Idea untuk menjalankan program ini dicetuskan oleh (NAMA) (JAWATAN) Seterusnya. (e) Melahirkan pelajar-pelajar yang cemerlang.RASIONAL Program ini dianjurkan dengan rasionalnya bahawa para pelajar berupaya membentuk diri ke arah yang lebih baik sekiranya diberi ruang dan peluang di samping sokongan rakan-rakan dan mereka yang signifikan dalam kehidupan seharian. OBJEKTIF PROGRAM Objektif program ini adalah untuk: (a) memberi pendedahan awal tentang teknik belajar yang betul kepada pelajar. (c) Mencungkil kelebihan dan kelemahan diri individu untuk maju dalam pelajaran.webs. kami telah mengambil keputusan untuk manjalankan program motivasi ini dalam tempoh masa terdekat. (b) memberi motivasi agar diri lebih berkeyakinan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran. ©2009 kisahkehidupan.com. . Selain itu. Sebelum merancang.

Membuat keputusan untuk memilih tajuk berkaitan dengan program yang bakal dijalankan.(Rujuk Lampiran C) Mandapatkan surat kebenaran daripada ibu bapa pelajar.(b) Strategi Perlaksanaan Program Persediaan awal 1. (Rujuk Lampiran B) Mendapatkan surat kebenaran daripada pihak yang terlibat. 4.com. Membincangkan tajuk program yang sesuai mengikut tema “Semarak Minda”. All Rights Reserved. . Membentuk jawatankuasa program dengan melibatkan semua AJK kelab.webs. Mengenal pasti individu atau pihak yang perlu dihubungi untuk mendapatkan kebenaran bertulis. 2. 7. Mandapatkan surat kebenaran daripada pihak Pengurusan Tempat. 6. (semasa sesi pendaftaran) Membahagikan tugas kepada setiap AJK seperti yang berikut: (Rujuk Lampiran A) ©2009 kisahkehidupan. Mendapatkan nasihat dari urusetia kelab tentang proses perlaksanaan. Antara pihak yang perlu dihubungi ialah:  Guru Penasihat  Pengetua Sekolah  Pegawai Pelajaran Daerah Kulim/Bandar Baharu  Pihak Penganjur  Pihak Penaja (jika ada)  Penceramah jemputan  Pihak-Pihak Yang Terlibat  Pihak Penyediaan Makanan Serta Minuman  Pihak Penyewaan Tempat -contoh-(Hotel) 5. tajuk program yang dipersetujui ialah “Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan”. 3. Oleh yang demikian. 9. 8.

com.Lampiran A AHLI JAWATANKUASA 1.webs. Pendaftaran peserta. Membantu dalam penyediaan laporan menulis surat penghargaan pada akhir projek. Mencari maklumat tambahan daripada pelbagai sumber tentang program yang bakal dijalankan.    TUGASAN Menghubungi pihak yang berkenaan untuk mendapatkan kebenaran menjalankan program.   Sebarang perubahan tugas adalah terletak di bawah bidang kuasa urusetia dan pengerusi.) Menjaga kebajikan AJK kelab. All Rights Reserved.    1. Menyediakan peralatan yang diperlukan untuk menjalankan program memastikan keselamatan ketika program dilaksanakan. Menguruskan dokumentasi dengan kemas dan teratur (gambar dlln.    1. .    1. 1. Memantau perjalanan program secara keseluruhan. Membantu menhubungi pihak yang berkenaan untuk mendapatkan kebenaran. Tugasan khas. 1. Menyediakan laporan dan surat rasmi yang berkaitan. ©2009 kisahkehidupan. Membantu perjalanan program.

(Lampiran C) ©2009 kisahkehidupan. Termasuk surat-surat rasmi. Seterusnya. Penyediaan laporan awal tentang program yang bakal diadakan. Selain itu. 24 Januari 2009 (Sabtu) 25 Januari 2009 (Ahad) 26 Januari 2009 (Isnin) Penambahan akan dilakukan secara berperingkat. Seterusnya kami telah bersetuju untuk mengadakan program motivasi seperti yang telah dicadangkan oleh (NAMA).webs. Satu jawatankuasa seramai 12 orang yang terdiri daripada AJK kelab telah dibentuk bagi melicinkan proses perlaksanaan program motivasi yang bakal diadakan pada (TARIKH) nanti.(c) Perlaksanaan Program Tarikh dan butiran perlaksanaan program TARIKH 10 Januari 2009 (Sabtu) PERLAKSANAAN Merancang program tahunan dan program yang akan diadakan pada bulan Februari. motivator jemputan iaitu (NAMA) turut menyetujui tarikh (TARIKH) tersebut.com. Kos pembelanjaan akan diuruskan oleh (NAMA). All Rights Reserved. beberapa ahli kelab dihubungi bagi menanyakan pendapat mereka tentang program motivasi tersebut. (Rujuk Lampiran A) Pengerusi kelab berbincang tentang kos pembelanjaan dan penetapan tarikh perlaksanaan program. .

All Rights Reserved.00 pagi 11.30 ptg : Pendaftaran : Ucapan Aluan Pengerusi Majlis/Ceramah (slot 1) : Minum Pagi : Ceramah (slot 2) : Makan Tengah Hari / Solat Zohor : Motivasi (slot 3) : Majlis Penutup ©2009 kisahkehidupan.30 ptg 02.30 pagi 01.com.30 ptg 04. .30 pagi 09.(d) Aturcara Program (TARIKH)/(HARI) 08.webs.00 pagi 11.

kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan dalam menjayakan program yang kami rancang. (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan..com..... pihak kami ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk menyampaikan slot ceramah dan motivasi berkaitan tip-tip atau petua-petua tertentu bagi membolehkan para peserta terlibat dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan..... ....... terima kasih. Semoga permohonan yang dikemukakan ini akan mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan..... (NAMA PENCERAMAH) ALAMAT Tarikh: Tuan... All Rights Reserved.... Justeru. 3. . Akhir kata..... dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) merancang untuk menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM). Sekian.ALAMAT PENGIRIM................ Yang menjalankan tugas. JEMPUTAN MENYAMPAIKAN CERAMAH Merujuk dengan perkara di atas.. Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh : Hari : Masa : Tempat : Peserta : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4.webs....... 2.

pihak kami telah mengenakan bayaran yang minima kepada para pelajar. kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan dalam menjayakan program yang kami rancang... (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan.. pihak kami ingin memohon jasa baik pihak Pejabat Pelajaran Daerah untuk bersama-sama menjayakan program ini.... Bagi merialisasikan impian para peserta terlibat agar dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan.... All Rights Reserved.. dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) merancang untuk menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM)... Semoga permohonan yang dikemukakan ini akan mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan. Buat pengetahuan pihak tuan...... Justeru. terima kasih. pihak kami berbesar hati untuk mejemput pihak tuan bagi merasmikan majlis penutupan program tersebut.... 3.. Pegawai Pelajaran Daerah. kami ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk bersama-sama membantu menjayakan program ini.. Tuan. . 2.. Oleh itu..webs.. (DAERAH)..com.... (NEGERI)....... Yang menjalankan tugas. 5.... Program Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan Tarikh: Merujuk dengan perkara di atas.. Akhir kata.. Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh Hari Masa Tempat Peserta Bayaran : : : : : : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4.. Selain itu juga. Sekian....ALAMAT PENGIRIM Yang Berbahagia. pihak kami telah menjemput (NAMA PENCERAMAH) sebagai penceramah Jemputan. .

.... Sajian dan kemudahan lain turut disediakan oleh pihak kami. Sekian..webs... ...... ......... Pihak kami akan berusaha sedaya upaya untuk menjaga keselamatan pelajar-pelajar dan memastikan segala peraturan dapat dipatuhi sepanjang program ini diadakan..... pihak kami telah menjemput (NAMA PENCERAMAH) sebagai penceramah Jemputan....... ...... TEL). terima kasih.. 5.... 2............ All Rights Reserved........... kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan/puan dalam menjayakan program yang kami anjurkan.................com. Akhir kata........ dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajarpelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM).. Yang menjalankan tugas........ (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan........ Tuan / Puan Program Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan Tarikh: Merujuk dengan perkara di atas..... ..................................... 3.... Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh Hari Masa Tempat Peserta Bayaran : : : : : : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4........... Sila kembalikan jawapan yang dilampirkan bersama surat ini............ Jesteru..ALAMAT PENGIRIM Pengetua............ Bagi merialisasikan impian para peserta terlibat agar dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan. pihak hotel ingin memohon jasa baik pihak tuan/puan untuk menghantar beberapa orang pelajar bagi menjayakan program tersebut.... ................ Pertanyaan boleh dibuat kepada (NAMA / NO.............

7.webs. 2. 6. Sebarang Penambahan/Perubahan Peserta Hendaklah Dilakukan Segera.PROGRAM KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN KELAB RAMAJA SERI MALAYSIA KULIM HOTEL SERI MALAYSIA KULIM TEL: 604-4909898 / FAX: 604-4900510 TARIKH TEMPAT BAYARAN : 21 FEBRUARI 2009 : DEWAN TERATAI HOTEL SERI MALAYSIA KULIM : RM 35 (AHLI KELAB) : RM 38 (BUKAN AHLI) : SEMASA PENDAFTARAN BORANG PESERTA TARIKH TUTUP : 19 FEBRUARI 2009 NAMA SEKOLAH NAMA GURU PEMBIMBING TEL: NAMA PESERTA TINGKATAN TEL: 1. 3. ©2009 kisahkehidupan. . 4. 10. 8. All Rights Reserved. 5.com. 9.

....... Program ini telah memberi pelbagai pengetahuan dan manfaat kepada saya........ .............. : .Ceramah 1 ................................ Susunan Waktu Program 6.. Pendaftaran Peserta 2.......Ceramah 3 5... Cadangan penambahbaikan di masa hadapan............... 3... 4.. ______________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________ 3............. Suasana Program 7...... 1= Sangat Baik 2= Baik 3=Sederhana 4= Tidak Setuju PERKARA 1......................com......... Sila tandakan ( / ) pada kotak yang disediakan............ Apakah pandangan anda mengenai program ini? _______________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ 2.......... Lain-lain komen atau cadangan.... BORANG MAKLUM BALAS A. _______________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ©2009 kisahkehidupan..................... B......Ceramah 2 ........ All Rights Reserved....... : .........webs....................................................................PROGRAM KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN KELAB RAMAJA SERI MALAYSIA KULIM HOTEL SERI MALAYSIA KULIM TEL: 604-4909898 / FAX: 604-4900510 TARIKH TEMPAT NAMA SEKOLAH EMAIL : 21 FEBRUARI 2009 : DEWAN TERATAI HOTEL SERI MALAYSIA KULIM : ......... Sila berikan komen dan pendapat anda seperti di bawah 5= Sangat Tidak Setuju 2 3 4 5 1 1..... Makanan dan Minuman Kemudahan dan Keselesaan Penceramah .....

All Rights Reserved. ANDA DIBENARKAN UNTUK MENYALIN SEMULA BORANG TERSEBUT TANPA MENGGUNAKAN LOGO SERTA NAMA PENGANJUR DI ATAS KERJASAMA ANDA AMAT DIHARGAI TERIMA KASIH YANG BENAR : (MUHAMMAD QAWIEM BIN SUHAIMI) ©2009 kisahkehidupan. . All Rights Reserved. SEBARANG PENIPUAAN ATAU PENGGUNAAN TANPA KEBENARAN YANG MELIBATKAN BORANG DI ATAS ADALAH SATU KESALAHAN 3. ©2009 kisahkehidupan. ANDA TIDAK DIBENARKAN MENGGUNAKAN BORANG DI ATAS UNTUK URUSAN RASMI 4.webs.com. 2.webs.PERHATIAN : 1. SEGALA BORANG DI ATAS ADALAH HAK MILIK PERSENDIRIAN.com.

webs. .com.©2009 kisahkehidupan. All Rights Reserved.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful