PROGRAM MOTIVASI PELAJAR (PMR/SPM

)

TEMA: SEMARAK MINDA
(CONTOH)

TAJUK PROGRAM: KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN
(CONTOH)

DISEDIAKAN OLEH: Nama Jawatan Persatuan/Kelab/dlln

26 JANUARI 2009 ©2009 kisahkehidupan.webs.com. All Rights Reserved.

Pelajar Yang Akan Menduduki Peperiksaan Awam (PMR/SPM) : : : : N.com.webs.PENGENALAN TEMA NAMA PROGRAM TARIKH PERLAKSANAAN MASA LOKASI KUMPULAN SASARAN PENCERAMAH BILANGAN PESERTA URUSETIA PROGRAM AHLI JAWATANKUASA Penaung Penasihat Pengerusi : : : : Semarak Minda : Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan : : (Rujuk Aturcara) : : Pelajar.Pengerusi : Setiausaha : N. . All Rights Reserved.Setiausaha : Bendahari : ©2009 kisahkehidupan.

RASIONAL Program ini dianjurkan dengan rasionalnya bahawa para pelajar berupaya membentuk diri ke arah yang lebih baik sekiranya diberi ruang dan peluang di samping sokongan rakan-rakan dan mereka yang signifikan dalam kehidupan seharian. All Rights Reserved. Oleh yang demikian. PERLAKSANAAN PROGRAM (a) Perancangan Kami telah merancang program ini sejak awal bulan Januari. OBJEKTIF PROGRAM Objektif program ini adalah untuk: (a) memberi pendedahan awal tentang teknik belajar yang betul kepada pelajar. Mereka telah memberi maklum balas yang menggalakkan dan memberi persetujuan kepada kami untuk menjalankan program ini. (c) Mencungkil kelebihan dan kelemahan diri individu untuk maju dalam pelajaran. . kami telah mengambil keputusan untuk manjalankan program motivasi ini dalam tempoh masa terdekat.com. (d) Memberi kesedaran kepada para pelajar tentang peranan dan tanggungjawab yang seharusnya dipikul sebagai pelajar. kami turut sempat berbincang dengan beberapa ahli (PERSATUAN / KELAB). (e) Melahirkan pelajar-pelajar yang cemerlang. Selain itu. Idea untuk menjalankan program ini dicetuskan oleh (NAMA) (JAWATAN) Seterusnya.webs. ©2009 kisahkehidupan. (b) memberi motivasi agar diri lebih berkeyakinan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran. kami menjalankan sesi mesyuarat AJK kelab bagi merangka aturcara program motivasi ini. kami turut berbincang dengan beberapa urusetia kelab bagi melicinkan proses perlaksanaan program. Sebelum merancang.

Mandapatkan surat kebenaran daripada pihak Pengurusan Tempat. Membincangkan tajuk program yang sesuai mengikut tema “Semarak Minda”. Oleh yang demikian. 9. Antara pihak yang perlu dihubungi ialah:  Guru Penasihat  Pengetua Sekolah  Pegawai Pelajaran Daerah Kulim/Bandar Baharu  Pihak Penganjur  Pihak Penaja (jika ada)  Penceramah jemputan  Pihak-Pihak Yang Terlibat  Pihak Penyediaan Makanan Serta Minuman  Pihak Penyewaan Tempat -contoh-(Hotel) 5. 4. 3. 6.com.webs. 2. (semasa sesi pendaftaran) Membahagikan tugas kepada setiap AJK seperti yang berikut: (Rujuk Lampiran A) ©2009 kisahkehidupan. Mendapatkan nasihat dari urusetia kelab tentang proses perlaksanaan. 8.(b) Strategi Perlaksanaan Program Persediaan awal 1. . tajuk program yang dipersetujui ialah “Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan”. Membentuk jawatankuasa program dengan melibatkan semua AJK kelab. 7. Membuat keputusan untuk memilih tajuk berkaitan dengan program yang bakal dijalankan.(Rujuk Lampiran C) Mandapatkan surat kebenaran daripada ibu bapa pelajar. Mengenal pasti individu atau pihak yang perlu dihubungi untuk mendapatkan kebenaran bertulis. (Rujuk Lampiran B) Mendapatkan surat kebenaran daripada pihak yang terlibat. All Rights Reserved.

All Rights Reserved. Tugasan khas. Pendaftaran peserta.Lampiran A AHLI JAWATANKUASA 1. ©2009 kisahkehidupan. Membantu dalam penyediaan laporan menulis surat penghargaan pada akhir projek.    1. Membantu menhubungi pihak yang berkenaan untuk mendapatkan kebenaran.    TUGASAN Menghubungi pihak yang berkenaan untuk mendapatkan kebenaran menjalankan program. Menguruskan dokumentasi dengan kemas dan teratur (gambar dlln. . Memantau perjalanan program secara keseluruhan.) Menjaga kebajikan AJK kelab. 1. Membantu perjalanan program.    1.webs.com. 1. Menyediakan laporan dan surat rasmi yang berkaitan.   Sebarang perubahan tugas adalah terletak di bawah bidang kuasa urusetia dan pengerusi. Mencari maklumat tambahan daripada pelbagai sumber tentang program yang bakal dijalankan.    1. Menyediakan peralatan yang diperlukan untuk menjalankan program memastikan keselamatan ketika program dilaksanakan.

motivator jemputan iaitu (NAMA) turut menyetujui tarikh (TARIKH) tersebut. Termasuk surat-surat rasmi. 24 Januari 2009 (Sabtu) 25 Januari 2009 (Ahad) 26 Januari 2009 (Isnin) Penambahan akan dilakukan secara berperingkat. Kos pembelanjaan akan diuruskan oleh (NAMA). . Seterusnya. beberapa ahli kelab dihubungi bagi menanyakan pendapat mereka tentang program motivasi tersebut. Seterusnya kami telah bersetuju untuk mengadakan program motivasi seperti yang telah dicadangkan oleh (NAMA).webs.(c) Perlaksanaan Program Tarikh dan butiran perlaksanaan program TARIKH 10 Januari 2009 (Sabtu) PERLAKSANAAN Merancang program tahunan dan program yang akan diadakan pada bulan Februari. (Rujuk Lampiran A) Pengerusi kelab berbincang tentang kos pembelanjaan dan penetapan tarikh perlaksanaan program. Satu jawatankuasa seramai 12 orang yang terdiri daripada AJK kelab telah dibentuk bagi melicinkan proses perlaksanaan program motivasi yang bakal diadakan pada (TARIKH) nanti. Selain itu.com. (Lampiran C) ©2009 kisahkehidupan. Penyediaan laporan awal tentang program yang bakal diadakan. All Rights Reserved.

com. .30 ptg 02.30 ptg : Pendaftaran : Ucapan Aluan Pengerusi Majlis/Ceramah (slot 1) : Minum Pagi : Ceramah (slot 2) : Makan Tengah Hari / Solat Zohor : Motivasi (slot 3) : Majlis Penutup ©2009 kisahkehidupan.30 pagi 01.30 ptg 04.00 pagi 11.30 pagi 09. All Rights Reserved.webs.00 pagi 11.(d) Aturcara Program (TARIKH)/(HARI) 08.

. Semoga permohonan yang dikemukakan ini akan mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan. .....webs....ALAMAT PENGIRIM.... 3. terima kasih..... (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan. dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) merancang untuk menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM). Sekian... Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh : Hari : Masa : Tempat : Peserta : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4.... 2......... (NAMA PENCERAMAH) ALAMAT Tarikh: Tuan. Justeru.. pihak kami ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk menyampaikan slot ceramah dan motivasi berkaitan tip-tip atau petua-petua tertentu bagi membolehkan para peserta terlibat dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan....... kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan dalam menjayakan program yang kami rancang. All Rights Reserved....... Akhir kata...com... Yang menjalankan tugas..... . JEMPUTAN MENYAMPAIKAN CERAMAH Merujuk dengan perkara di atas..

(NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan.. Sekian.... Selain itu juga. Semoga permohonan yang dikemukakan ini akan mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan..... kami ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk bersama-sama membantu menjayakan program ini. Pegawai Pelajaran Daerah.... terima kasih. Buat pengetahuan pihak tuan...webs. Program Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan Tarikh: Merujuk dengan perkara di atas... pihak kami berbesar hati untuk mejemput pihak tuan bagi merasmikan majlis penutupan program tersebut.com.. Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh Hari Masa Tempat Peserta Bayaran : : : : : : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4.. Akhir kata. 5.. (DAERAH).. pihak kami telah mengenakan bayaran yang minima kepada para pelajar......... Justeru. kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan dalam menjayakan program yang kami rancang. pihak kami telah menjemput (NAMA PENCERAMAH) sebagai penceramah Jemputan. All Rights Reserved. Yang menjalankan tugas.. 2.... 3....... Tuan. Bagi merialisasikan impian para peserta terlibat agar dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan.. dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) merancang untuk menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM). pihak kami ingin memohon jasa baik pihak Pejabat Pelajaran Daerah untuk bersama-sama menjayakan program ini... ...ALAMAT PENGIRIM Yang Berbahagia. .. (NEGERI).. Oleh itu.

.... ............... terima kasih.......... pihak kami telah menjemput (NAMA PENCERAMAH) sebagai penceramah Jemputan................................ 3...................... 2.. All Rights Reserved..... dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajarpelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM)... ....... Bagi merialisasikan impian para peserta terlibat agar dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan.... .... 5.......... pihak hotel ingin memohon jasa baik pihak tuan/puan untuk menghantar beberapa orang pelajar bagi menjayakan program tersebut.ALAMAT PENGIRIM Pengetua........... ..... Tuan / Puan Program Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan Tarikh: Merujuk dengan perkara di atas.......... Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh Hari Masa Tempat Peserta Bayaran : : : : : : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4.... ........... TEL). (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan.................. Sila kembalikan jawapan yang dilampirkan bersama surat ini.webs.................... Pertanyaan boleh dibuat kepada (NAMA / NO.... Akhir kata...... Pihak kami akan berusaha sedaya upaya untuk menjaga keselamatan pelajar-pelajar dan memastikan segala peraturan dapat dipatuhi sepanjang program ini diadakan......... Sekian.. kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan/puan dalam menjayakan program yang kami anjurkan. Sajian dan kemudahan lain turut disediakan oleh pihak kami. Jesteru. Yang menjalankan tugas....com......

6. 4.webs.PROGRAM KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN KELAB RAMAJA SERI MALAYSIA KULIM HOTEL SERI MALAYSIA KULIM TEL: 604-4909898 / FAX: 604-4900510 TARIKH TEMPAT BAYARAN : 21 FEBRUARI 2009 : DEWAN TERATAI HOTEL SERI MALAYSIA KULIM : RM 35 (AHLI KELAB) : RM 38 (BUKAN AHLI) : SEMASA PENDAFTARAN BORANG PESERTA TARIKH TUTUP : 19 FEBRUARI 2009 NAMA SEKOLAH NAMA GURU PEMBIMBING TEL: NAMA PESERTA TINGKATAN TEL: 1. 2. .com. All Rights Reserved. 9. Sebarang Penambahan/Perubahan Peserta Hendaklah Dilakukan Segera. 7. 10. ©2009 kisahkehidupan. 8. 5. 3.

...............................webs. ................................ : .............Ceramah 2 ............... B........................... Lain-lain komen atau cadangan... Suasana Program 7.... 3........ BORANG MAKLUM BALAS A.... Makanan dan Minuman Kemudahan dan Keselesaan Penceramah ..com.......................................Ceramah 3 5...... All Rights Reserved...... 1= Sangat Baik 2= Baik 3=Sederhana 4= Tidak Setuju PERKARA 1....... Susunan Waktu Program 6......... : .............. _______________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ©2009 kisahkehidupan. ______________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________ 3............... Sila berikan komen dan pendapat anda seperti di bawah 5= Sangat Tidak Setuju 2 3 4 5 1 1......PROGRAM KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN KELAB RAMAJA SERI MALAYSIA KULIM HOTEL SERI MALAYSIA KULIM TEL: 604-4909898 / FAX: 604-4900510 TARIKH TEMPAT NAMA SEKOLAH EMAIL : 21 FEBRUARI 2009 : DEWAN TERATAI HOTEL SERI MALAYSIA KULIM : .........................Ceramah 1 .............. Apakah pandangan anda mengenai program ini? _______________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ 2. Cadangan penambahbaikan di masa hadapan....... Pendaftaran Peserta 2.... Sila tandakan ( / ) pada kotak yang disediakan...... Program ini telah memberi pelbagai pengetahuan dan manfaat kepada saya........ 4.

ANDA TIDAK DIBENARKAN MENGGUNAKAN BORANG DI ATAS UNTUK URUSAN RASMI 4.webs. All Rights Reserved. SEGALA BORANG DI ATAS ADALAH HAK MILIK PERSENDIRIAN.webs. .PERHATIAN : 1. SEBARANG PENIPUAAN ATAU PENGGUNAAN TANPA KEBENARAN YANG MELIBATKAN BORANG DI ATAS ADALAH SATU KESALAHAN 3. ANDA DIBENARKAN UNTUK MENYALIN SEMULA BORANG TERSEBUT TANPA MENGGUNAKAN LOGO SERTA NAMA PENGANJUR DI ATAS KERJASAMA ANDA AMAT DIHARGAI TERIMA KASIH YANG BENAR : (MUHAMMAD QAWIEM BIN SUHAIMI) ©2009 kisahkehidupan. All Rights Reserved.com.com. 2. ©2009 kisahkehidupan.

All Rights Reserved. .webs.©2009 kisahkehidupan.com.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful