PROGRAM MOTIVASI PELAJAR (PMR/SPM

)

TEMA: SEMARAK MINDA
(CONTOH)

TAJUK PROGRAM: KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN
(CONTOH)

DISEDIAKAN OLEH: Nama Jawatan Persatuan/Kelab/dlln

26 JANUARI 2009 ©2009 kisahkehidupan.webs.com. All Rights Reserved.

com. .Pelajar Yang Akan Menduduki Peperiksaan Awam (PMR/SPM) : : : : N. All Rights Reserved.Setiausaha : Bendahari : ©2009 kisahkehidupan.Pengerusi : Setiausaha : N.PENGENALAN TEMA NAMA PROGRAM TARIKH PERLAKSANAAN MASA LOKASI KUMPULAN SASARAN PENCERAMAH BILANGAN PESERTA URUSETIA PROGRAM AHLI JAWATANKUASA Penaung Penasihat Pengerusi : : : : Semarak Minda : Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan : : (Rujuk Aturcara) : : Pelajar.webs.

©2009 kisahkehidupan. All Rights Reserved. . kami turut sempat berbincang dengan beberapa ahli (PERSATUAN / KELAB). OBJEKTIF PROGRAM Objektif program ini adalah untuk: (a) memberi pendedahan awal tentang teknik belajar yang betul kepada pelajar. Oleh yang demikian.webs. (c) Mencungkil kelebihan dan kelemahan diri individu untuk maju dalam pelajaran. Sebelum merancang. Idea untuk menjalankan program ini dicetuskan oleh (NAMA) (JAWATAN) Seterusnya. PERLAKSANAAN PROGRAM (a) Perancangan Kami telah merancang program ini sejak awal bulan Januari. Mereka telah memberi maklum balas yang menggalakkan dan memberi persetujuan kepada kami untuk menjalankan program ini. Selain itu. kami menjalankan sesi mesyuarat AJK kelab bagi merangka aturcara program motivasi ini. (d) Memberi kesedaran kepada para pelajar tentang peranan dan tanggungjawab yang seharusnya dipikul sebagai pelajar. kami turut berbincang dengan beberapa urusetia kelab bagi melicinkan proses perlaksanaan program. (e) Melahirkan pelajar-pelajar yang cemerlang.com. kami telah mengambil keputusan untuk manjalankan program motivasi ini dalam tempoh masa terdekat. (b) memberi motivasi agar diri lebih berkeyakinan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran.RASIONAL Program ini dianjurkan dengan rasionalnya bahawa para pelajar berupaya membentuk diri ke arah yang lebih baik sekiranya diberi ruang dan peluang di samping sokongan rakan-rakan dan mereka yang signifikan dalam kehidupan seharian.

Membuat keputusan untuk memilih tajuk berkaitan dengan program yang bakal dijalankan.(Rujuk Lampiran C) Mandapatkan surat kebenaran daripada ibu bapa pelajar. Membentuk jawatankuasa program dengan melibatkan semua AJK kelab. 2. Mendapatkan nasihat dari urusetia kelab tentang proses perlaksanaan. 4. Mandapatkan surat kebenaran daripada pihak Pengurusan Tempat. 9.com. tajuk program yang dipersetujui ialah “Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan”.webs. 8.(b) Strategi Perlaksanaan Program Persediaan awal 1. 6. 7. (Rujuk Lampiran B) Mendapatkan surat kebenaran daripada pihak yang terlibat. All Rights Reserved. Oleh yang demikian. (semasa sesi pendaftaran) Membahagikan tugas kepada setiap AJK seperti yang berikut: (Rujuk Lampiran A) ©2009 kisahkehidupan. 3. Membincangkan tajuk program yang sesuai mengikut tema “Semarak Minda”. . Mengenal pasti individu atau pihak yang perlu dihubungi untuk mendapatkan kebenaran bertulis. Antara pihak yang perlu dihubungi ialah:  Guru Penasihat  Pengetua Sekolah  Pegawai Pelajaran Daerah Kulim/Bandar Baharu  Pihak Penganjur  Pihak Penaja (jika ada)  Penceramah jemputan  Pihak-Pihak Yang Terlibat  Pihak Penyediaan Makanan Serta Minuman  Pihak Penyewaan Tempat -contoh-(Hotel) 5.

1.    TUGASAN Menghubungi pihak yang berkenaan untuk mendapatkan kebenaran menjalankan program.Lampiran A AHLI JAWATANKUASA 1. . Memantau perjalanan program secara keseluruhan. Menyediakan peralatan yang diperlukan untuk menjalankan program memastikan keselamatan ketika program dilaksanakan. Mencari maklumat tambahan daripada pelbagai sumber tentang program yang bakal dijalankan.    1. Pendaftaran peserta.    1. 1. Membantu dalam penyediaan laporan menulis surat penghargaan pada akhir projek.com. Membantu menhubungi pihak yang berkenaan untuk mendapatkan kebenaran. Menyediakan laporan dan surat rasmi yang berkaitan. Membantu perjalanan program.) Menjaga kebajikan AJK kelab. ©2009 kisahkehidupan.    1. Menguruskan dokumentasi dengan kemas dan teratur (gambar dlln. All Rights Reserved.webs.   Sebarang perubahan tugas adalah terletak di bawah bidang kuasa urusetia dan pengerusi. Tugasan khas.

Termasuk surat-surat rasmi. All Rights Reserved. (Rujuk Lampiran A) Pengerusi kelab berbincang tentang kos pembelanjaan dan penetapan tarikh perlaksanaan program.com. Penyediaan laporan awal tentang program yang bakal diadakan.(c) Perlaksanaan Program Tarikh dan butiran perlaksanaan program TARIKH 10 Januari 2009 (Sabtu) PERLAKSANAAN Merancang program tahunan dan program yang akan diadakan pada bulan Februari. Seterusnya kami telah bersetuju untuk mengadakan program motivasi seperti yang telah dicadangkan oleh (NAMA). Seterusnya. (Lampiran C) ©2009 kisahkehidupan. Selain itu.webs. beberapa ahli kelab dihubungi bagi menanyakan pendapat mereka tentang program motivasi tersebut. Kos pembelanjaan akan diuruskan oleh (NAMA). Satu jawatankuasa seramai 12 orang yang terdiri daripada AJK kelab telah dibentuk bagi melicinkan proses perlaksanaan program motivasi yang bakal diadakan pada (TARIKH) nanti. . 24 Januari 2009 (Sabtu) 25 Januari 2009 (Ahad) 26 Januari 2009 (Isnin) Penambahan akan dilakukan secara berperingkat. motivator jemputan iaitu (NAMA) turut menyetujui tarikh (TARIKH) tersebut.

30 pagi 01. All Rights Reserved.30 ptg 04.00 pagi 11.(d) Aturcara Program (TARIKH)/(HARI) 08.00 pagi 11. .30 ptg 02.com.30 pagi 09.30 ptg : Pendaftaran : Ucapan Aluan Pengerusi Majlis/Ceramah (slot 1) : Minum Pagi : Ceramah (slot 2) : Makan Tengah Hari / Solat Zohor : Motivasi (slot 3) : Majlis Penutup ©2009 kisahkehidupan.webs.

.. Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh : Hari : Masa : Tempat : Peserta : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4.. Yang menjalankan tugas.. (NAMA PENCERAMAH) ALAMAT Tarikh: Tuan. JEMPUTAN MENYAMPAIKAN CERAMAH Merujuk dengan perkara di atas....webs. Akhir kata.. terima kasih........ . kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan dalam menjayakan program yang kami rancang.. All Rights Reserved.. 3..ALAMAT PENGIRIM.. (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan........ Sekian......... dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) merancang untuk menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM)...... pihak kami ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk menyampaikan slot ceramah dan motivasi berkaitan tip-tip atau petua-petua tertentu bagi membolehkan para peserta terlibat dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan.. ..... 2.. Semoga permohonan yang dikemukakan ini akan mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan. Justeru......com.

ALAMAT PENGIRIM Yang Berbahagia.. . pihak kami telah menjemput (NAMA PENCERAMAH) sebagai penceramah Jemputan...... terima kasih. (DAERAH)........ Bagi merialisasikan impian para peserta terlibat agar dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan. 3.. All Rights Reserved.. 2. pihak kami telah mengenakan bayaran yang minima kepada para pelajar... (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan.... Program Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan Tarikh: Merujuk dengan perkara di atas. kami ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk bersama-sama membantu menjayakan program ini. pihak kami berbesar hati untuk mejemput pihak tuan bagi merasmikan majlis penutupan program tersebut.... dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) merancang untuk menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM)... Pegawai Pelajaran Daerah. Tuan. Oleh itu.. Buat pengetahuan pihak tuan.. . kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan dalam menjayakan program yang kami rancang. Yang menjalankan tugas..webs...com. 5. (NEGERI).. Selain itu juga........ Semoga permohonan yang dikemukakan ini akan mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan..... Sekian. Justeru. Akhir kata.. Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh Hari Masa Tempat Peserta Bayaran : : : : : : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4.. pihak kami ingin memohon jasa baik pihak Pejabat Pelajaran Daerah untuk bersama-sama menjayakan program ini.

.... Sila kembalikan jawapan yang dilampirkan bersama surat ini..... Akhir kata.... dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajarpelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM)..com... All Rights Reserved.............. .... Sekian........... TEL)... 2.......... .. kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan/puan dalam menjayakan program yang kami anjurkan......... Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh Hari Masa Tempat Peserta Bayaran : : : : : : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4........ pihak kami telah menjemput (NAMA PENCERAMAH) sebagai penceramah Jemputan...... ... ..... Tuan / Puan Program Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan Tarikh: Merujuk dengan perkara di atas..................... pihak hotel ingin memohon jasa baik pihak tuan/puan untuk menghantar beberapa orang pelajar bagi menjayakan program tersebut....... 3.. Pihak kami akan berusaha sedaya upaya untuk menjaga keselamatan pelajar-pelajar dan memastikan segala peraturan dapat dipatuhi sepanjang program ini diadakan............... Jesteru. (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan. 5....... ...........webs.....ALAMAT PENGIRIM Pengetua. Sajian dan kemudahan lain turut disediakan oleh pihak kami.......................... Bagi merialisasikan impian para peserta terlibat agar dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan................ Yang menjalankan tugas......... terima kasih.... Pertanyaan boleh dibuat kepada (NAMA / NO...............

Sebarang Penambahan/Perubahan Peserta Hendaklah Dilakukan Segera.com. ©2009 kisahkehidupan. 9.webs. All Rights Reserved. 3. 7. 4.PROGRAM KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN KELAB RAMAJA SERI MALAYSIA KULIM HOTEL SERI MALAYSIA KULIM TEL: 604-4909898 / FAX: 604-4900510 TARIKH TEMPAT BAYARAN : 21 FEBRUARI 2009 : DEWAN TERATAI HOTEL SERI MALAYSIA KULIM : RM 35 (AHLI KELAB) : RM 38 (BUKAN AHLI) : SEMASA PENDAFTARAN BORANG PESERTA TARIKH TUTUP : 19 FEBRUARI 2009 NAMA SEKOLAH NAMA GURU PEMBIMBING TEL: NAMA PESERTA TINGKATAN TEL: 1. 10. 5. 6. 8. . 2.

....................... Suasana Program 7............. All Rights Reserved.... Susunan Waktu Program 6..............Ceramah 2 ............................ Program ini telah memberi pelbagai pengetahuan dan manfaat kepada saya.......... ................... Sila berikan komen dan pendapat anda seperti di bawah 5= Sangat Tidak Setuju 2 3 4 5 1 1...........PROGRAM KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN KELAB RAMAJA SERI MALAYSIA KULIM HOTEL SERI MALAYSIA KULIM TEL: 604-4909898 / FAX: 604-4900510 TARIKH TEMPAT NAMA SEKOLAH EMAIL : 21 FEBRUARI 2009 : DEWAN TERATAI HOTEL SERI MALAYSIA KULIM : .....com. Makanan dan Minuman Kemudahan dan Keselesaan Penceramah ... Sila tandakan ( / ) pada kotak yang disediakan. Apakah pandangan anda mengenai program ini? _______________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ 2........ B... 3.......................... Cadangan penambahbaikan di masa hadapan.... : ........... ______________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________ 3......... _______________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ©2009 kisahkehidupan........Ceramah 1 ..................Ceramah 3 5.................................... Pendaftaran Peserta 2.... 4..... BORANG MAKLUM BALAS A.... : ... 1= Sangat Baik 2= Baik 3=Sederhana 4= Tidak Setuju PERKARA 1...............webs.................... Lain-lain komen atau cadangan...

PERHATIAN : 1. ANDA TIDAK DIBENARKAN MENGGUNAKAN BORANG DI ATAS UNTUK URUSAN RASMI 4. All Rights Reserved. 2. ANDA DIBENARKAN UNTUK MENYALIN SEMULA BORANG TERSEBUT TANPA MENGGUNAKAN LOGO SERTA NAMA PENGANJUR DI ATAS KERJASAMA ANDA AMAT DIHARGAI TERIMA KASIH YANG BENAR : (MUHAMMAD QAWIEM BIN SUHAIMI) ©2009 kisahkehidupan. SEBARANG PENIPUAAN ATAU PENGGUNAAN TANPA KEBENARAN YANG MELIBATKAN BORANG DI ATAS ADALAH SATU KESALAHAN 3. ©2009 kisahkehidupan.webs.com.com.webs. . SEGALA BORANG DI ATAS ADALAH HAK MILIK PERSENDIRIAN. All Rights Reserved.

All Rights Reserved. .com.webs.©2009 kisahkehidupan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful