P. 1
Laporan Motivasi

Laporan Motivasi

|Views: 63|Likes:
Published by Farah Wahida

More info:

Published by: Farah Wahida on Sep 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/28/2011

pdf

text

original

PROGRAM MOTIVASI PELAJAR (PMR/SPM

)

TEMA: SEMARAK MINDA
(CONTOH)

TAJUK PROGRAM: KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN
(CONTOH)

DISEDIAKAN OLEH: Nama Jawatan Persatuan/Kelab/dlln

26 JANUARI 2009 ©2009 kisahkehidupan.webs.com. All Rights Reserved.

webs.PENGENALAN TEMA NAMA PROGRAM TARIKH PERLAKSANAAN MASA LOKASI KUMPULAN SASARAN PENCERAMAH BILANGAN PESERTA URUSETIA PROGRAM AHLI JAWATANKUASA Penaung Penasihat Pengerusi : : : : Semarak Minda : Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan : : (Rujuk Aturcara) : : Pelajar.Setiausaha : Bendahari : ©2009 kisahkehidupan.com. .Pelajar Yang Akan Menduduki Peperiksaan Awam (PMR/SPM) : : : : N.Pengerusi : Setiausaha : N. All Rights Reserved.

kami turut sempat berbincang dengan beberapa ahli (PERSATUAN / KELAB). kami menjalankan sesi mesyuarat AJK kelab bagi merangka aturcara program motivasi ini. OBJEKTIF PROGRAM Objektif program ini adalah untuk: (a) memberi pendedahan awal tentang teknik belajar yang betul kepada pelajar. All Rights Reserved. Selain itu.com. (c) Mencungkil kelebihan dan kelemahan diri individu untuk maju dalam pelajaran. (d) Memberi kesedaran kepada para pelajar tentang peranan dan tanggungjawab yang seharusnya dipikul sebagai pelajar. ©2009 kisahkehidupan. PERLAKSANAAN PROGRAM (a) Perancangan Kami telah merancang program ini sejak awal bulan Januari. kami turut berbincang dengan beberapa urusetia kelab bagi melicinkan proses perlaksanaan program. (e) Melahirkan pelajar-pelajar yang cemerlang.RASIONAL Program ini dianjurkan dengan rasionalnya bahawa para pelajar berupaya membentuk diri ke arah yang lebih baik sekiranya diberi ruang dan peluang di samping sokongan rakan-rakan dan mereka yang signifikan dalam kehidupan seharian. Idea untuk menjalankan program ini dicetuskan oleh (NAMA) (JAWATAN) Seterusnya. (b) memberi motivasi agar diri lebih berkeyakinan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran. Oleh yang demikian. Mereka telah memberi maklum balas yang menggalakkan dan memberi persetujuan kepada kami untuk menjalankan program ini. Sebelum merancang.webs. kami telah mengambil keputusan untuk manjalankan program motivasi ini dalam tempoh masa terdekat. .

(b) Strategi Perlaksanaan Program Persediaan awal 1. .(Rujuk Lampiran C) Mandapatkan surat kebenaran daripada ibu bapa pelajar.webs. 3. (Rujuk Lampiran B) Mendapatkan surat kebenaran daripada pihak yang terlibat. 2. Oleh yang demikian. 4. All Rights Reserved. Mendapatkan nasihat dari urusetia kelab tentang proses perlaksanaan. 6. Mengenal pasti individu atau pihak yang perlu dihubungi untuk mendapatkan kebenaran bertulis.com. (semasa sesi pendaftaran) Membahagikan tugas kepada setiap AJK seperti yang berikut: (Rujuk Lampiran A) ©2009 kisahkehidupan. Membincangkan tajuk program yang sesuai mengikut tema “Semarak Minda”. Mandapatkan surat kebenaran daripada pihak Pengurusan Tempat. Membentuk jawatankuasa program dengan melibatkan semua AJK kelab. 7. Antara pihak yang perlu dihubungi ialah:  Guru Penasihat  Pengetua Sekolah  Pegawai Pelajaran Daerah Kulim/Bandar Baharu  Pihak Penganjur  Pihak Penaja (jika ada)  Penceramah jemputan  Pihak-Pihak Yang Terlibat  Pihak Penyediaan Makanan Serta Minuman  Pihak Penyewaan Tempat -contoh-(Hotel) 5. 9. Membuat keputusan untuk memilih tajuk berkaitan dengan program yang bakal dijalankan. tajuk program yang dipersetujui ialah “Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan”. 8.

   1. . 1.    1. Memantau perjalanan program secara keseluruhan. Menyediakan peralatan yang diperlukan untuk menjalankan program memastikan keselamatan ketika program dilaksanakan. All Rights Reserved. Mencari maklumat tambahan daripada pelbagai sumber tentang program yang bakal dijalankan. ©2009 kisahkehidupan.) Menjaga kebajikan AJK kelab. Membantu dalam penyediaan laporan menulis surat penghargaan pada akhir projek. 1. Membantu perjalanan program.com. Tugasan khas.   Sebarang perubahan tugas adalah terletak di bawah bidang kuasa urusetia dan pengerusi. Pendaftaran peserta.webs. Membantu menhubungi pihak yang berkenaan untuk mendapatkan kebenaran.    1. Menguruskan dokumentasi dengan kemas dan teratur (gambar dlln.Lampiran A AHLI JAWATANKUASA 1. Menyediakan laporan dan surat rasmi yang berkaitan.    TUGASAN Menghubungi pihak yang berkenaan untuk mendapatkan kebenaran menjalankan program.

(c) Perlaksanaan Program Tarikh dan butiran perlaksanaan program TARIKH 10 Januari 2009 (Sabtu) PERLAKSANAAN Merancang program tahunan dan program yang akan diadakan pada bulan Februari. All Rights Reserved. Seterusnya kami telah bersetuju untuk mengadakan program motivasi seperti yang telah dicadangkan oleh (NAMA).webs. (Rujuk Lampiran A) Pengerusi kelab berbincang tentang kos pembelanjaan dan penetapan tarikh perlaksanaan program. Seterusnya. (Lampiran C) ©2009 kisahkehidupan. motivator jemputan iaitu (NAMA) turut menyetujui tarikh (TARIKH) tersebut. Selain itu. Kos pembelanjaan akan diuruskan oleh (NAMA).com. . Satu jawatankuasa seramai 12 orang yang terdiri daripada AJK kelab telah dibentuk bagi melicinkan proses perlaksanaan program motivasi yang bakal diadakan pada (TARIKH) nanti. 24 Januari 2009 (Sabtu) 25 Januari 2009 (Ahad) 26 Januari 2009 (Isnin) Penambahan akan dilakukan secara berperingkat. beberapa ahli kelab dihubungi bagi menanyakan pendapat mereka tentang program motivasi tersebut. Termasuk surat-surat rasmi. Penyediaan laporan awal tentang program yang bakal diadakan.

30 ptg : Pendaftaran : Ucapan Aluan Pengerusi Majlis/Ceramah (slot 1) : Minum Pagi : Ceramah (slot 2) : Makan Tengah Hari / Solat Zohor : Motivasi (slot 3) : Majlis Penutup ©2009 kisahkehidupan.00 pagi 11.30 pagi 09.30 ptg 02.00 pagi 11.webs.(d) Aturcara Program (TARIKH)/(HARI) 08. All Rights Reserved.com. .30 pagi 01.30 ptg 04.

...... Sekian... 2....... (NAMA PENCERAMAH) ALAMAT Tarikh: Tuan. kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan dalam menjayakan program yang kami rancang.. ............ Semoga permohonan yang dikemukakan ini akan mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan..ALAMAT PENGIRIM. pihak kami ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk menyampaikan slot ceramah dan motivasi berkaitan tip-tip atau petua-petua tertentu bagi membolehkan para peserta terlibat dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan. Yang menjalankan tugas. dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) merancang untuk menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM).. 3.. All Rights Reserved... . terima kasih...webs.. Justeru........ (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan... Akhir kata..com. JEMPUTAN MENYAMPAIKAN CERAMAH Merujuk dengan perkara di atas...... Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh : Hari : Masa : Tempat : Peserta : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4..

. terima kasih. 2... Buat pengetahuan pihak tuan.ALAMAT PENGIRIM Yang Berbahagia... .com... pihak kami berbesar hati untuk mejemput pihak tuan bagi merasmikan majlis penutupan program tersebut.. 3...... All Rights Reserved.. pihak kami telah menjemput (NAMA PENCERAMAH) sebagai penceramah Jemputan. (NEGERI). 5... Oleh itu.. Program Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan Tarikh: Merujuk dengan perkara di atas. (DAERAH). . Tuan. Sekian.... kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan dalam menjayakan program yang kami rancang...... Semoga permohonan yang dikemukakan ini akan mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan.... Justeru. pihak kami ingin memohon jasa baik pihak Pejabat Pelajaran Daerah untuk bersama-sama menjayakan program ini. (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan... kami ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk bersama-sama membantu menjayakan program ini... Akhir kata. Pegawai Pelajaran Daerah....... pihak kami telah mengenakan bayaran yang minima kepada para pelajar. Selain itu juga...webs.. Yang menjalankan tugas.. Bagi merialisasikan impian para peserta terlibat agar dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan.. Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh Hari Masa Tempat Peserta Bayaran : : : : : : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4.. dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) merancang untuk menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM).

. pihak hotel ingin memohon jasa baik pihak tuan/puan untuk menghantar beberapa orang pelajar bagi menjayakan program tersebut.. Yang menjalankan tugas......... Sila kembalikan jawapan yang dilampirkan bersama surat ini........ 5.. Sekian.. ..... pihak kami telah menjemput (NAMA PENCERAMAH) sebagai penceramah Jemputan. ..... Pertanyaan boleh dibuat kepada (NAMA / NO... Akhir kata.............................. ....ALAMAT PENGIRIM Pengetua.......webs......... Pihak kami akan berusaha sedaya upaya untuk menjaga keselamatan pelajar-pelajar dan memastikan segala peraturan dapat dipatuhi sepanjang program ini diadakan........ dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajarpelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM)... terima kasih. kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan/puan dalam menjayakan program yang kami anjurkan........ Tuan / Puan Program Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan Tarikh: Merujuk dengan perkara di atas.... ....... Jesteru................ 3................... Sajian dan kemudahan lain turut disediakan oleh pihak kami.... (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan.......... ....................................... All Rights Reserved.. Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh Hari Masa Tempat Peserta Bayaran : : : : : : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4. TEL)..... Bagi merialisasikan impian para peserta terlibat agar dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan.com.............. 2....

PROGRAM KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN KELAB RAMAJA SERI MALAYSIA KULIM HOTEL SERI MALAYSIA KULIM TEL: 604-4909898 / FAX: 604-4900510 TARIKH TEMPAT BAYARAN : 21 FEBRUARI 2009 : DEWAN TERATAI HOTEL SERI MALAYSIA KULIM : RM 35 (AHLI KELAB) : RM 38 (BUKAN AHLI) : SEMASA PENDAFTARAN BORANG PESERTA TARIKH TUTUP : 19 FEBRUARI 2009 NAMA SEKOLAH NAMA GURU PEMBIMBING TEL: NAMA PESERTA TINGKATAN TEL: 1. 2. 8. 5.webs. All Rights Reserved. 9. ©2009 kisahkehidupan. 7. .com. 6. 4. 3. Sebarang Penambahan/Perubahan Peserta Hendaklah Dilakukan Segera. 10.

............................... Sila tandakan ( / ) pada kotak yang disediakan. 3.... Makanan dan Minuman Kemudahan dan Keselesaan Penceramah . 4......webs. ................. Suasana Program 7.. BORANG MAKLUM BALAS A....................Ceramah 1 ......... B................................ ______________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________ 3....... Susunan Waktu Program 6. 1= Sangat Baik 2= Baik 3=Sederhana 4= Tidak Setuju PERKARA 1..... Cadangan penambahbaikan di masa hadapan.. Lain-lain komen atau cadangan. All Rights Reserved..PROGRAM KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN KELAB RAMAJA SERI MALAYSIA KULIM HOTEL SERI MALAYSIA KULIM TEL: 604-4909898 / FAX: 604-4900510 TARIKH TEMPAT NAMA SEKOLAH EMAIL : 21 FEBRUARI 2009 : DEWAN TERATAI HOTEL SERI MALAYSIA KULIM : .............. _______________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ©2009 kisahkehidupan................................ : ........... : ................... Apakah pandangan anda mengenai program ini? _______________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ 2.. Sila berikan komen dan pendapat anda seperti di bawah 5= Sangat Tidak Setuju 2 3 4 5 1 1........................................................Ceramah 2 ......... Program ini telah memberi pelbagai pengetahuan dan manfaat kepada saya.Ceramah 3 5.. Pendaftaran Peserta 2......com...............

com. SEBARANG PENIPUAAN ATAU PENGGUNAAN TANPA KEBENARAN YANG MELIBATKAN BORANG DI ATAS ADALAH SATU KESALAHAN 3. ANDA TIDAK DIBENARKAN MENGGUNAKAN BORANG DI ATAS UNTUK URUSAN RASMI 4. All Rights Reserved. SEGALA BORANG DI ATAS ADALAH HAK MILIK PERSENDIRIAN. .webs. ANDA DIBENARKAN UNTUK MENYALIN SEMULA BORANG TERSEBUT TANPA MENGGUNAKAN LOGO SERTA NAMA PENGANJUR DI ATAS KERJASAMA ANDA AMAT DIHARGAI TERIMA KASIH YANG BENAR : (MUHAMMAD QAWIEM BIN SUHAIMI) ©2009 kisahkehidupan. 2.com. ©2009 kisahkehidupan. All Rights Reserved.PERHATIAN : 1.webs.

webs. .com. All Rights Reserved.©2009 kisahkehidupan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->