P. 1
Laporan Motivasi

Laporan Motivasi

|Views: 63|Likes:
Published by Farah Wahida

More info:

Published by: Farah Wahida on Sep 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/28/2011

pdf

text

original

PROGRAM MOTIVASI PELAJAR (PMR/SPM

)

TEMA: SEMARAK MINDA
(CONTOH)

TAJUK PROGRAM: KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN
(CONTOH)

DISEDIAKAN OLEH: Nama Jawatan Persatuan/Kelab/dlln

26 JANUARI 2009 ©2009 kisahkehidupan.webs.com. All Rights Reserved.

.PENGENALAN TEMA NAMA PROGRAM TARIKH PERLAKSANAAN MASA LOKASI KUMPULAN SASARAN PENCERAMAH BILANGAN PESERTA URUSETIA PROGRAM AHLI JAWATANKUASA Penaung Penasihat Pengerusi : : : : Semarak Minda : Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan : : (Rujuk Aturcara) : : Pelajar. All Rights Reserved.Pelajar Yang Akan Menduduki Peperiksaan Awam (PMR/SPM) : : : : N.Setiausaha : Bendahari : ©2009 kisahkehidupan.webs.com.Pengerusi : Setiausaha : N.

All Rights Reserved. Idea untuk menjalankan program ini dicetuskan oleh (NAMA) (JAWATAN) Seterusnya. Selain itu. PERLAKSANAAN PROGRAM (a) Perancangan Kami telah merancang program ini sejak awal bulan Januari. Sebelum merancang. ©2009 kisahkehidupan. (c) Mencungkil kelebihan dan kelemahan diri individu untuk maju dalam pelajaran. (e) Melahirkan pelajar-pelajar yang cemerlang. kami turut berbincang dengan beberapa urusetia kelab bagi melicinkan proses perlaksanaan program.webs. kami telah mengambil keputusan untuk manjalankan program motivasi ini dalam tempoh masa terdekat. kami menjalankan sesi mesyuarat AJK kelab bagi merangka aturcara program motivasi ini.com. . kami turut sempat berbincang dengan beberapa ahli (PERSATUAN / KELAB). OBJEKTIF PROGRAM Objektif program ini adalah untuk: (a) memberi pendedahan awal tentang teknik belajar yang betul kepada pelajar.RASIONAL Program ini dianjurkan dengan rasionalnya bahawa para pelajar berupaya membentuk diri ke arah yang lebih baik sekiranya diberi ruang dan peluang di samping sokongan rakan-rakan dan mereka yang signifikan dalam kehidupan seharian. (b) memberi motivasi agar diri lebih berkeyakinan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran. Mereka telah memberi maklum balas yang menggalakkan dan memberi persetujuan kepada kami untuk menjalankan program ini. (d) Memberi kesedaran kepada para pelajar tentang peranan dan tanggungjawab yang seharusnya dipikul sebagai pelajar. Oleh yang demikian.

Mendapatkan nasihat dari urusetia kelab tentang proses perlaksanaan.webs. 6. Membincangkan tajuk program yang sesuai mengikut tema “Semarak Minda”. 8. . (Rujuk Lampiran B) Mendapatkan surat kebenaran daripada pihak yang terlibat. Oleh yang demikian. Mengenal pasti individu atau pihak yang perlu dihubungi untuk mendapatkan kebenaran bertulis. Mandapatkan surat kebenaran daripada pihak Pengurusan Tempat.(Rujuk Lampiran C) Mandapatkan surat kebenaran daripada ibu bapa pelajar. All Rights Reserved.com. 4. Membentuk jawatankuasa program dengan melibatkan semua AJK kelab. Membuat keputusan untuk memilih tajuk berkaitan dengan program yang bakal dijalankan. 2. tajuk program yang dipersetujui ialah “Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan”. 7. (semasa sesi pendaftaran) Membahagikan tugas kepada setiap AJK seperti yang berikut: (Rujuk Lampiran A) ©2009 kisahkehidupan. Antara pihak yang perlu dihubungi ialah:  Guru Penasihat  Pengetua Sekolah  Pegawai Pelajaran Daerah Kulim/Bandar Baharu  Pihak Penganjur  Pihak Penaja (jika ada)  Penceramah jemputan  Pihak-Pihak Yang Terlibat  Pihak Penyediaan Makanan Serta Minuman  Pihak Penyewaan Tempat -contoh-(Hotel) 5. 9. 3.(b) Strategi Perlaksanaan Program Persediaan awal 1.

com.   Sebarang perubahan tugas adalah terletak di bawah bidang kuasa urusetia dan pengerusi. Mencari maklumat tambahan daripada pelbagai sumber tentang program yang bakal dijalankan. Menyediakan laporan dan surat rasmi yang berkaitan. Tugasan khas. All Rights Reserved.    TUGASAN Menghubungi pihak yang berkenaan untuk mendapatkan kebenaran menjalankan program.) Menjaga kebajikan AJK kelab.webs. Membantu menhubungi pihak yang berkenaan untuk mendapatkan kebenaran. Memantau perjalanan program secara keseluruhan.Lampiran A AHLI JAWATANKUASA 1. 1.    1. Menguruskan dokumentasi dengan kemas dan teratur (gambar dlln. . Pendaftaran peserta.    1. Membantu dalam penyediaan laporan menulis surat penghargaan pada akhir projek. 1. Membantu perjalanan program. ©2009 kisahkehidupan.    1. Menyediakan peralatan yang diperlukan untuk menjalankan program memastikan keselamatan ketika program dilaksanakan.

Kos pembelanjaan akan diuruskan oleh (NAMA). Penyediaan laporan awal tentang program yang bakal diadakan. (Lampiran C) ©2009 kisahkehidupan. Termasuk surat-surat rasmi. beberapa ahli kelab dihubungi bagi menanyakan pendapat mereka tentang program motivasi tersebut. . 24 Januari 2009 (Sabtu) 25 Januari 2009 (Ahad) 26 Januari 2009 (Isnin) Penambahan akan dilakukan secara berperingkat. (Rujuk Lampiran A) Pengerusi kelab berbincang tentang kos pembelanjaan dan penetapan tarikh perlaksanaan program. motivator jemputan iaitu (NAMA) turut menyetujui tarikh (TARIKH) tersebut. Seterusnya kami telah bersetuju untuk mengadakan program motivasi seperti yang telah dicadangkan oleh (NAMA).webs. Seterusnya. Satu jawatankuasa seramai 12 orang yang terdiri daripada AJK kelab telah dibentuk bagi melicinkan proses perlaksanaan program motivasi yang bakal diadakan pada (TARIKH) nanti. All Rights Reserved. Selain itu.(c) Perlaksanaan Program Tarikh dan butiran perlaksanaan program TARIKH 10 Januari 2009 (Sabtu) PERLAKSANAAN Merancang program tahunan dan program yang akan diadakan pada bulan Februari.com.

com.webs. All Rights Reserved.00 pagi 11.30 ptg 04.30 ptg 02.30 ptg : Pendaftaran : Ucapan Aluan Pengerusi Majlis/Ceramah (slot 1) : Minum Pagi : Ceramah (slot 2) : Makan Tengah Hari / Solat Zohor : Motivasi (slot 3) : Majlis Penutup ©2009 kisahkehidupan. .00 pagi 11.30 pagi 09.30 pagi 01.(d) Aturcara Program (TARIKH)/(HARI) 08.

. ....... 3.. Sekian.com.. All Rights Reserved.. JEMPUTAN MENYAMPAIKAN CERAMAH Merujuk dengan perkara di atas. pihak kami ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk menyampaikan slot ceramah dan motivasi berkaitan tip-tip atau petua-petua tertentu bagi membolehkan para peserta terlibat dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan... 2.ALAMAT PENGIRIM... Yang menjalankan tugas........... Akhir kata.... dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) merancang untuk menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM).. terima kasih..webs.......... kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan dalam menjayakan program yang kami rancang..... (NAMA PENCERAMAH) ALAMAT Tarikh: Tuan. . (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan.. Semoga permohonan yang dikemukakan ini akan mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan.... Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh : Hari : Masa : Tempat : Peserta : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4... Justeru...

.. Pegawai Pelajaran Daerah.... Selain itu juga.. kami ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk bersama-sama membantu menjayakan program ini.. Tuan.... pihak kami telah menjemput (NAMA PENCERAMAH) sebagai penceramah Jemputan. pihak kami ingin memohon jasa baik pihak Pejabat Pelajaran Daerah untuk bersama-sama menjayakan program ini. Buat pengetahuan pihak tuan. Semoga permohonan yang dikemukakan ini akan mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan.. pihak kami berbesar hati untuk mejemput pihak tuan bagi merasmikan majlis penutupan program tersebut......webs. Justeru.... Bagi merialisasikan impian para peserta terlibat agar dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan.. (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan. Yang menjalankan tugas. kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan dalam menjayakan program yang kami rancang... Program Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan Tarikh: Merujuk dengan perkara di atas.. (NEGERI).ALAMAT PENGIRIM Yang Berbahagia.. Akhir kata. 3.. pihak kami telah mengenakan bayaran yang minima kepada para pelajar.. terima kasih. Sekian.. ........ Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh Hari Masa Tempat Peserta Bayaran : : : : : : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4...... . Oleh itu. 5. dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) merancang untuk menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM).. 2.. (DAERAH)..com.. All Rights Reserved..

....... Yang menjalankan tugas............... Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh Hari Masa Tempat Peserta Bayaran : : : : : : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4.. terima kasih....... Jesteru.. 3.........webs........ (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan... Akhir kata......... 5............ Tuan / Puan Program Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan Tarikh: Merujuk dengan perkara di atas........ ........... Sekian.......... ... Bagi merialisasikan impian para peserta terlibat agar dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan......... Sajian dan kemudahan lain turut disediakan oleh pihak kami... TEL). ....com.. Sila kembalikan jawapan yang dilampirkan bersama surat ini. Pihak kami akan berusaha sedaya upaya untuk menjaga keselamatan pelajar-pelajar dan memastikan segala peraturan dapat dipatuhi sepanjang program ini diadakan.. pihak kami telah menjemput (NAMA PENCERAMAH) sebagai penceramah Jemputan... All Rights Reserved..ALAMAT PENGIRIM Pengetua............................... Pertanyaan boleh dibuat kepada (NAMA / NO.. pihak hotel ingin memohon jasa baik pihak tuan/puan untuk menghantar beberapa orang pelajar bagi menjayakan program tersebut....... ............ 2............ kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan/puan dalam menjayakan program yang kami anjurkan. ....... dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajarpelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM).............................

All Rights Reserved. 9.com. Sebarang Penambahan/Perubahan Peserta Hendaklah Dilakukan Segera. 10. 2. 8. 5. 3. .webs. 4. 6. ©2009 kisahkehidupan. 7.PROGRAM KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN KELAB RAMAJA SERI MALAYSIA KULIM HOTEL SERI MALAYSIA KULIM TEL: 604-4909898 / FAX: 604-4900510 TARIKH TEMPAT BAYARAN : 21 FEBRUARI 2009 : DEWAN TERATAI HOTEL SERI MALAYSIA KULIM : RM 35 (AHLI KELAB) : RM 38 (BUKAN AHLI) : SEMASA PENDAFTARAN BORANG PESERTA TARIKH TUTUP : 19 FEBRUARI 2009 NAMA SEKOLAH NAMA GURU PEMBIMBING TEL: NAMA PESERTA TINGKATAN TEL: 1.

. ...... Apakah pandangan anda mengenai program ini? _______________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ 2....... Pendaftaran Peserta 2.....................PROGRAM KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN KELAB RAMAJA SERI MALAYSIA KULIM HOTEL SERI MALAYSIA KULIM TEL: 604-4909898 / FAX: 604-4900510 TARIKH TEMPAT NAMA SEKOLAH EMAIL : 21 FEBRUARI 2009 : DEWAN TERATAI HOTEL SERI MALAYSIA KULIM : ............. B.. Sila berikan komen dan pendapat anda seperti di bawah 5= Sangat Tidak Setuju 2 3 4 5 1 1..Ceramah 3 5................ Susunan Waktu Program 6.......... Sila tandakan ( / ) pada kotak yang disediakan.......... 1= Sangat Baik 2= Baik 3=Sederhana 4= Tidak Setuju PERKARA 1........................ Makanan dan Minuman Kemudahan dan Keselesaan Penceramah ....................webs........................... Program ini telah memberi pelbagai pengetahuan dan manfaat kepada saya.... BORANG MAKLUM BALAS A.....com......... ______________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________ 3........ 3..Ceramah 2 .................. 4............... : ................ : .......... Lain-lain komen atau cadangan. All Rights Reserved........ Cadangan penambahbaikan di masa hadapan............................. _______________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ©2009 kisahkehidupan........Ceramah 1 .. Suasana Program 7...............

webs.com. SEGALA BORANG DI ATAS ADALAH HAK MILIK PERSENDIRIAN.webs. ANDA DIBENARKAN UNTUK MENYALIN SEMULA BORANG TERSEBUT TANPA MENGGUNAKAN LOGO SERTA NAMA PENGANJUR DI ATAS KERJASAMA ANDA AMAT DIHARGAI TERIMA KASIH YANG BENAR : (MUHAMMAD QAWIEM BIN SUHAIMI) ©2009 kisahkehidupan. . 2. ©2009 kisahkehidupan. SEBARANG PENIPUAAN ATAU PENGGUNAAN TANPA KEBENARAN YANG MELIBATKAN BORANG DI ATAS ADALAH SATU KESALAHAN 3. All Rights Reserved. All Rights Reserved. ANDA TIDAK DIBENARKAN MENGGUNAKAN BORANG DI ATAS UNTUK URUSAN RASMI 4.com.PERHATIAN : 1.

com. All Rights Reserved. .webs.©2009 kisahkehidupan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->