PROGRAM MOTIVASI PELAJAR (PMR/SPM

)

TEMA: SEMARAK MINDA
(CONTOH)

TAJUK PROGRAM: KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN
(CONTOH)

DISEDIAKAN OLEH: Nama Jawatan Persatuan/Kelab/dlln

26 JANUARI 2009 ©2009 kisahkehidupan.webs.com. All Rights Reserved.

webs.Pengerusi : Setiausaha : N.com.PENGENALAN TEMA NAMA PROGRAM TARIKH PERLAKSANAAN MASA LOKASI KUMPULAN SASARAN PENCERAMAH BILANGAN PESERTA URUSETIA PROGRAM AHLI JAWATANKUASA Penaung Penasihat Pengerusi : : : : Semarak Minda : Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan : : (Rujuk Aturcara) : : Pelajar. All Rights Reserved.Setiausaha : Bendahari : ©2009 kisahkehidupan.Pelajar Yang Akan Menduduki Peperiksaan Awam (PMR/SPM) : : : : N. .

RASIONAL Program ini dianjurkan dengan rasionalnya bahawa para pelajar berupaya membentuk diri ke arah yang lebih baik sekiranya diberi ruang dan peluang di samping sokongan rakan-rakan dan mereka yang signifikan dalam kehidupan seharian.com. Selain itu. (c) Mencungkil kelebihan dan kelemahan diri individu untuk maju dalam pelajaran. (d) Memberi kesedaran kepada para pelajar tentang peranan dan tanggungjawab yang seharusnya dipikul sebagai pelajar. kami turut berbincang dengan beberapa urusetia kelab bagi melicinkan proses perlaksanaan program. (e) Melahirkan pelajar-pelajar yang cemerlang. Idea untuk menjalankan program ini dicetuskan oleh (NAMA) (JAWATAN) Seterusnya. All Rights Reserved.webs. kami menjalankan sesi mesyuarat AJK kelab bagi merangka aturcara program motivasi ini. (b) memberi motivasi agar diri lebih berkeyakinan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran. Oleh yang demikian. Sebelum merancang. Mereka telah memberi maklum balas yang menggalakkan dan memberi persetujuan kepada kami untuk menjalankan program ini. . OBJEKTIF PROGRAM Objektif program ini adalah untuk: (a) memberi pendedahan awal tentang teknik belajar yang betul kepada pelajar. ©2009 kisahkehidupan. kami telah mengambil keputusan untuk manjalankan program motivasi ini dalam tempoh masa terdekat. PERLAKSANAAN PROGRAM (a) Perancangan Kami telah merancang program ini sejak awal bulan Januari. kami turut sempat berbincang dengan beberapa ahli (PERSATUAN / KELAB).

tajuk program yang dipersetujui ialah “Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan”. 9. Mengenal pasti individu atau pihak yang perlu dihubungi untuk mendapatkan kebenaran bertulis. 4. Oleh yang demikian.(Rujuk Lampiran C) Mandapatkan surat kebenaran daripada ibu bapa pelajar. All Rights Reserved. Mandapatkan surat kebenaran daripada pihak Pengurusan Tempat. (Rujuk Lampiran B) Mendapatkan surat kebenaran daripada pihak yang terlibat. .com. 8. Mendapatkan nasihat dari urusetia kelab tentang proses perlaksanaan. (semasa sesi pendaftaran) Membahagikan tugas kepada setiap AJK seperti yang berikut: (Rujuk Lampiran A) ©2009 kisahkehidupan. 2. Membentuk jawatankuasa program dengan melibatkan semua AJK kelab.webs. 7. Membuat keputusan untuk memilih tajuk berkaitan dengan program yang bakal dijalankan.(b) Strategi Perlaksanaan Program Persediaan awal 1. Antara pihak yang perlu dihubungi ialah:  Guru Penasihat  Pengetua Sekolah  Pegawai Pelajaran Daerah Kulim/Bandar Baharu  Pihak Penganjur  Pihak Penaja (jika ada)  Penceramah jemputan  Pihak-Pihak Yang Terlibat  Pihak Penyediaan Makanan Serta Minuman  Pihak Penyewaan Tempat -contoh-(Hotel) 5. Membincangkan tajuk program yang sesuai mengikut tema “Semarak Minda”. 3. 6.

. Memantau perjalanan program secara keseluruhan.webs. 1. Menyediakan laporan dan surat rasmi yang berkaitan. Menyediakan peralatan yang diperlukan untuk menjalankan program memastikan keselamatan ketika program dilaksanakan. Membantu menhubungi pihak yang berkenaan untuk mendapatkan kebenaran.    1.com.   Sebarang perubahan tugas adalah terletak di bawah bidang kuasa urusetia dan pengerusi. ©2009 kisahkehidupan. Tugasan khas.    1. Membantu dalam penyediaan laporan menulis surat penghargaan pada akhir projek. 1. Pendaftaran peserta.Lampiran A AHLI JAWATANKUASA 1. All Rights Reserved.    TUGASAN Menghubungi pihak yang berkenaan untuk mendapatkan kebenaran menjalankan program. Menguruskan dokumentasi dengan kemas dan teratur (gambar dlln. Mencari maklumat tambahan daripada pelbagai sumber tentang program yang bakal dijalankan.    1.) Menjaga kebajikan AJK kelab. Membantu perjalanan program.

Termasuk surat-surat rasmi. All Rights Reserved.(c) Perlaksanaan Program Tarikh dan butiran perlaksanaan program TARIKH 10 Januari 2009 (Sabtu) PERLAKSANAAN Merancang program tahunan dan program yang akan diadakan pada bulan Februari. (Rujuk Lampiran A) Pengerusi kelab berbincang tentang kos pembelanjaan dan penetapan tarikh perlaksanaan program.com. (Lampiran C) ©2009 kisahkehidupan. . Penyediaan laporan awal tentang program yang bakal diadakan. Kos pembelanjaan akan diuruskan oleh (NAMA). Seterusnya kami telah bersetuju untuk mengadakan program motivasi seperti yang telah dicadangkan oleh (NAMA).webs. Satu jawatankuasa seramai 12 orang yang terdiri daripada AJK kelab telah dibentuk bagi melicinkan proses perlaksanaan program motivasi yang bakal diadakan pada (TARIKH) nanti. beberapa ahli kelab dihubungi bagi menanyakan pendapat mereka tentang program motivasi tersebut. Selain itu. motivator jemputan iaitu (NAMA) turut menyetujui tarikh (TARIKH) tersebut. 24 Januari 2009 (Sabtu) 25 Januari 2009 (Ahad) 26 Januari 2009 (Isnin) Penambahan akan dilakukan secara berperingkat. Seterusnya.

.(d) Aturcara Program (TARIKH)/(HARI) 08.30 ptg : Pendaftaran : Ucapan Aluan Pengerusi Majlis/Ceramah (slot 1) : Minum Pagi : Ceramah (slot 2) : Makan Tengah Hari / Solat Zohor : Motivasi (slot 3) : Majlis Penutup ©2009 kisahkehidupan.30 pagi 09.com.30 ptg 02.00 pagi 11. All Rights Reserved.webs.30 pagi 01.00 pagi 11.30 ptg 04.

Justeru.. Yang menjalankan tugas.. pihak kami ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk menyampaikan slot ceramah dan motivasi berkaitan tip-tip atau petua-petua tertentu bagi membolehkan para peserta terlibat dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan... JEMPUTAN MENYAMPAIKAN CERAMAH Merujuk dengan perkara di atas.. Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh : Hari : Masa : Tempat : Peserta : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4. Semoga permohonan yang dikemukakan ini akan mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan....webs.... . Sekian...... dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) merancang untuk menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM)... 2...com... Akhir kata.......... All Rights Reserved.......... 3.... . (NAMA PENCERAMAH) ALAMAT Tarikh: Tuan.ALAMAT PENGIRIM. (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan..... terima kasih.... kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan dalam menjayakan program yang kami rancang.

. kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan dalam menjayakan program yang kami rancang.... Justeru. Yang menjalankan tugas.... ... Semoga permohonan yang dikemukakan ini akan mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan.. . (DAERAH).... pihak kami telah mengenakan bayaran yang minima kepada para pelajar. (NEGERI)... Akhir kata. Sekian. Oleh itu. 5.... Selain itu juga... pihak kami telah menjemput (NAMA PENCERAMAH) sebagai penceramah Jemputan. dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) merancang untuk menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM).. kami ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk bersama-sama membantu menjayakan program ini..... (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan. 3..com.... 2... Pegawai Pelajaran Daerah...webs..ALAMAT PENGIRIM Yang Berbahagia... Program Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan Tarikh: Merujuk dengan perkara di atas. pihak kami ingin memohon jasa baik pihak Pejabat Pelajaran Daerah untuk bersama-sama menjayakan program ini.. pihak kami berbesar hati untuk mejemput pihak tuan bagi merasmikan majlis penutupan program tersebut.. terima kasih.... Bagi merialisasikan impian para peserta terlibat agar dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan. Buat pengetahuan pihak tuan. Tuan. Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh Hari Masa Tempat Peserta Bayaran : : : : : : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4. All Rights Reserved....

. TEL). .... dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajarpelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM)........ Pertanyaan boleh dibuat kepada (NAMA / NO...... 2.............. Sila kembalikan jawapan yang dilampirkan bersama surat ini..............ALAMAT PENGIRIM Pengetua... ..................... pihak hotel ingin memohon jasa baik pihak tuan/puan untuk menghantar beberapa orang pelajar bagi menjayakan program tersebut...... .... Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh Hari Masa Tempat Peserta Bayaran : : : : : : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4........ 3................... Yang menjalankan tugas................. kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan/puan dalam menjayakan program yang kami anjurkan...... Jesteru......... terima kasih.. (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan..... 5................ Pihak kami akan berusaha sedaya upaya untuk menjaga keselamatan pelajar-pelajar dan memastikan segala peraturan dapat dipatuhi sepanjang program ini diadakan.... ... All Rights Reserved... Sajian dan kemudahan lain turut disediakan oleh pihak kami....................... Akhir kata....... ....webs....... Tuan / Puan Program Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan Tarikh: Merujuk dengan perkara di atas. pihak kami telah menjemput (NAMA PENCERAMAH) sebagai penceramah Jemputan..com. Sekian.... Bagi merialisasikan impian para peserta terlibat agar dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan...........

All Rights Reserved.com.PROGRAM KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN KELAB RAMAJA SERI MALAYSIA KULIM HOTEL SERI MALAYSIA KULIM TEL: 604-4909898 / FAX: 604-4900510 TARIKH TEMPAT BAYARAN : 21 FEBRUARI 2009 : DEWAN TERATAI HOTEL SERI MALAYSIA KULIM : RM 35 (AHLI KELAB) : RM 38 (BUKAN AHLI) : SEMASA PENDAFTARAN BORANG PESERTA TARIKH TUTUP : 19 FEBRUARI 2009 NAMA SEKOLAH NAMA GURU PEMBIMBING TEL: NAMA PESERTA TINGKATAN TEL: 1. 5. 9. 3. 7. 8. 10. 2. 4. Sebarang Penambahan/Perubahan Peserta Hendaklah Dilakukan Segera.webs. . 6. ©2009 kisahkehidupan.

.............. 4...... _______________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ©2009 kisahkehidupan....... 3. Apakah pandangan anda mengenai program ini? _______________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ 2.....Ceramah 2 ...................... : .............. ______________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________ 3................... B....................com............... Lain-lain komen atau cadangan........ Susunan Waktu Program 6.. All Rights Reserved.Ceramah 1 .......Ceramah 3 5.........PROGRAM KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN KELAB RAMAJA SERI MALAYSIA KULIM HOTEL SERI MALAYSIA KULIM TEL: 604-4909898 / FAX: 604-4900510 TARIKH TEMPAT NAMA SEKOLAH EMAIL : 21 FEBRUARI 2009 : DEWAN TERATAI HOTEL SERI MALAYSIA KULIM : ............................. Pendaftaran Peserta 2.......... Suasana Program 7............... Program ini telah memberi pelbagai pengetahuan dan manfaat kepada saya.. Sila berikan komen dan pendapat anda seperti di bawah 5= Sangat Tidak Setuju 2 3 4 5 1 1............. .. BORANG MAKLUM BALAS A. : .......... Sila tandakan ( / ) pada kotak yang disediakan.......................................... Makanan dan Minuman Kemudahan dan Keselesaan Penceramah . 1= Sangat Baik 2= Baik 3=Sederhana 4= Tidak Setuju PERKARA 1...............webs....... Cadangan penambahbaikan di masa hadapan............

SEGALA BORANG DI ATAS ADALAH HAK MILIK PERSENDIRIAN.PERHATIAN : 1. 2. SEBARANG PENIPUAAN ATAU PENGGUNAAN TANPA KEBENARAN YANG MELIBATKAN BORANG DI ATAS ADALAH SATU KESALAHAN 3.com. ANDA DIBENARKAN UNTUK MENYALIN SEMULA BORANG TERSEBUT TANPA MENGGUNAKAN LOGO SERTA NAMA PENGANJUR DI ATAS KERJASAMA ANDA AMAT DIHARGAI TERIMA KASIH YANG BENAR : (MUHAMMAD QAWIEM BIN SUHAIMI) ©2009 kisahkehidupan. All Rights Reserved. . ANDA TIDAK DIBENARKAN MENGGUNAKAN BORANG DI ATAS UNTUK URUSAN RASMI 4.com.webs. ©2009 kisahkehidupan. All Rights Reserved.webs.

.com. All Rights Reserved.©2009 kisahkehidupan.webs.