PROGRAM MOTIVASI PELAJAR (PMR/SPM

)

TEMA: SEMARAK MINDA
(CONTOH)

TAJUK PROGRAM: KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN
(CONTOH)

DISEDIAKAN OLEH: Nama Jawatan Persatuan/Kelab/dlln

26 JANUARI 2009 ©2009 kisahkehidupan.webs.com. All Rights Reserved.

All Rights Reserved.Pelajar Yang Akan Menduduki Peperiksaan Awam (PMR/SPM) : : : : N.com.PENGENALAN TEMA NAMA PROGRAM TARIKH PERLAKSANAAN MASA LOKASI KUMPULAN SASARAN PENCERAMAH BILANGAN PESERTA URUSETIA PROGRAM AHLI JAWATANKUASA Penaung Penasihat Pengerusi : : : : Semarak Minda : Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan : : (Rujuk Aturcara) : : Pelajar.webs.Setiausaha : Bendahari : ©2009 kisahkehidupan.Pengerusi : Setiausaha : N. .

(c) Mencungkil kelebihan dan kelemahan diri individu untuk maju dalam pelajaran.com. ©2009 kisahkehidupan. (e) Melahirkan pelajar-pelajar yang cemerlang. Mereka telah memberi maklum balas yang menggalakkan dan memberi persetujuan kepada kami untuk menjalankan program ini. kami telah mengambil keputusan untuk manjalankan program motivasi ini dalam tempoh masa terdekat. kami turut sempat berbincang dengan beberapa ahli (PERSATUAN / KELAB). Oleh yang demikian. PERLAKSANAAN PROGRAM (a) Perancangan Kami telah merancang program ini sejak awal bulan Januari. kami turut berbincang dengan beberapa urusetia kelab bagi melicinkan proses perlaksanaan program.RASIONAL Program ini dianjurkan dengan rasionalnya bahawa para pelajar berupaya membentuk diri ke arah yang lebih baik sekiranya diberi ruang dan peluang di samping sokongan rakan-rakan dan mereka yang signifikan dalam kehidupan seharian. Sebelum merancang. (b) memberi motivasi agar diri lebih berkeyakinan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran. OBJEKTIF PROGRAM Objektif program ini adalah untuk: (a) memberi pendedahan awal tentang teknik belajar yang betul kepada pelajar. kami menjalankan sesi mesyuarat AJK kelab bagi merangka aturcara program motivasi ini. . (d) Memberi kesedaran kepada para pelajar tentang peranan dan tanggungjawab yang seharusnya dipikul sebagai pelajar. All Rights Reserved.webs. Selain itu. Idea untuk menjalankan program ini dicetuskan oleh (NAMA) (JAWATAN) Seterusnya.

Membincangkan tajuk program yang sesuai mengikut tema “Semarak Minda”.(Rujuk Lampiran C) Mandapatkan surat kebenaran daripada ibu bapa pelajar. 7. Membentuk jawatankuasa program dengan melibatkan semua AJK kelab. 6. Membuat keputusan untuk memilih tajuk berkaitan dengan program yang bakal dijalankan. . tajuk program yang dipersetujui ialah “Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan”.webs. All Rights Reserved. Mendapatkan nasihat dari urusetia kelab tentang proses perlaksanaan. 9. (semasa sesi pendaftaran) Membahagikan tugas kepada setiap AJK seperti yang berikut: (Rujuk Lampiran A) ©2009 kisahkehidupan. Oleh yang demikian.com. Mandapatkan surat kebenaran daripada pihak Pengurusan Tempat. 4. Antara pihak yang perlu dihubungi ialah:  Guru Penasihat  Pengetua Sekolah  Pegawai Pelajaran Daerah Kulim/Bandar Baharu  Pihak Penganjur  Pihak Penaja (jika ada)  Penceramah jemputan  Pihak-Pihak Yang Terlibat  Pihak Penyediaan Makanan Serta Minuman  Pihak Penyewaan Tempat -contoh-(Hotel) 5. (Rujuk Lampiran B) Mendapatkan surat kebenaran daripada pihak yang terlibat.(b) Strategi Perlaksanaan Program Persediaan awal 1. 3. Mengenal pasti individu atau pihak yang perlu dihubungi untuk mendapatkan kebenaran bertulis. 2. 8.

Mencari maklumat tambahan daripada pelbagai sumber tentang program yang bakal dijalankan.    1. 1.com. Membantu menhubungi pihak yang berkenaan untuk mendapatkan kebenaran.) Menjaga kebajikan AJK kelab.Lampiran A AHLI JAWATANKUASA 1. Menyediakan laporan dan surat rasmi yang berkaitan. Menguruskan dokumentasi dengan kemas dan teratur (gambar dlln.    1. Tugasan khas. Membantu dalam penyediaan laporan menulis surat penghargaan pada akhir projek. Menyediakan peralatan yang diperlukan untuk menjalankan program memastikan keselamatan ketika program dilaksanakan. Pendaftaran peserta.webs. ©2009 kisahkehidupan. Memantau perjalanan program secara keseluruhan. 1. All Rights Reserved.    1.   Sebarang perubahan tugas adalah terletak di bawah bidang kuasa urusetia dan pengerusi.    TUGASAN Menghubungi pihak yang berkenaan untuk mendapatkan kebenaran menjalankan program. Membantu perjalanan program. .

(Rujuk Lampiran A) Pengerusi kelab berbincang tentang kos pembelanjaan dan penetapan tarikh perlaksanaan program. Kos pembelanjaan akan diuruskan oleh (NAMA). beberapa ahli kelab dihubungi bagi menanyakan pendapat mereka tentang program motivasi tersebut.com. 24 Januari 2009 (Sabtu) 25 Januari 2009 (Ahad) 26 Januari 2009 (Isnin) Penambahan akan dilakukan secara berperingkat. Termasuk surat-surat rasmi.(c) Perlaksanaan Program Tarikh dan butiran perlaksanaan program TARIKH 10 Januari 2009 (Sabtu) PERLAKSANAAN Merancang program tahunan dan program yang akan diadakan pada bulan Februari.webs. Penyediaan laporan awal tentang program yang bakal diadakan. Selain itu. . Seterusnya. Seterusnya kami telah bersetuju untuk mengadakan program motivasi seperti yang telah dicadangkan oleh (NAMA). motivator jemputan iaitu (NAMA) turut menyetujui tarikh (TARIKH) tersebut. All Rights Reserved. (Lampiran C) ©2009 kisahkehidupan. Satu jawatankuasa seramai 12 orang yang terdiri daripada AJK kelab telah dibentuk bagi melicinkan proses perlaksanaan program motivasi yang bakal diadakan pada (TARIKH) nanti.

com.30 ptg 02.00 pagi 11. All Rights Reserved.webs.(d) Aturcara Program (TARIKH)/(HARI) 08.30 pagi 01.00 pagi 11. .30 ptg 04.30 ptg : Pendaftaran : Ucapan Aluan Pengerusi Majlis/Ceramah (slot 1) : Minum Pagi : Ceramah (slot 2) : Makan Tengah Hari / Solat Zohor : Motivasi (slot 3) : Majlis Penutup ©2009 kisahkehidupan.30 pagi 09.

............ Sekian... . Yang menjalankan tugas...ALAMAT PENGIRIM.. Semoga permohonan yang dikemukakan ini akan mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan. Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh : Hari : Masa : Tempat : Peserta : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4.. ....... (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan.... JEMPUTAN MENYAMPAIKAN CERAMAH Merujuk dengan perkara di atas...com. pihak kami ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk menyampaikan slot ceramah dan motivasi berkaitan tip-tip atau petua-petua tertentu bagi membolehkan para peserta terlibat dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan.. terima kasih. kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan dalam menjayakan program yang kami rancang. Akhir kata..... (NAMA PENCERAMAH) ALAMAT Tarikh: Tuan.webs.. 3... Justeru.. dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) merancang untuk menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM)...... All Rights Reserved........ 2.

... kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan dalam menjayakan program yang kami rancang. 3..webs. Buat pengetahuan pihak tuan.... kami ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk bersama-sama membantu menjayakan program ini.. (DAERAH)...... Akhir kata. terima kasih.. Semoga permohonan yang dikemukakan ini akan mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan... Pegawai Pelajaran Daerah. pihak kami telah mengenakan bayaran yang minima kepada para pelajar. Justeru.. (NEGERI)... Selain itu juga. 5. Oleh itu. pihak kami ingin memohon jasa baik pihak Pejabat Pelajaran Daerah untuk bersama-sama menjayakan program ini...ALAMAT PENGIRIM Yang Berbahagia. (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan. 2.com.. pihak kami telah menjemput (NAMA PENCERAMAH) sebagai penceramah Jemputan.. ... . dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) merancang untuk menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM). Program Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan Tarikh: Merujuk dengan perkara di atas. Sekian. pihak kami berbesar hati untuk mejemput pihak tuan bagi merasmikan majlis penutupan program tersebut........ Yang menjalankan tugas......... Bagi merialisasikan impian para peserta terlibat agar dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan.. Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh Hari Masa Tempat Peserta Bayaran : : : : : : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4.... All Rights Reserved. Tuan.

.ALAMAT PENGIRIM Pengetua... terima kasih... Sila kembalikan jawapan yang dilampirkan bersama surat ini............... (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan........... ....... All Rights Reserved.............. Jesteru..... Tuan / Puan Program Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan Tarikh: Merujuk dengan perkara di atas. .. 5...... Sajian dan kemudahan lain turut disediakan oleh pihak kami..................... dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajarpelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM).. pihak hotel ingin memohon jasa baik pihak tuan/puan untuk menghantar beberapa orang pelajar bagi menjayakan program tersebut. pihak kami telah menjemput (NAMA PENCERAMAH) sebagai penceramah Jemputan. Bagi merialisasikan impian para peserta terlibat agar dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan... 3.... 2..........com......................... Sekian.. TEL)...... Pertanyaan boleh dibuat kepada (NAMA / NO.........webs....................... Yang menjalankan tugas.......... Pihak kami akan berusaha sedaya upaya untuk menjaga keselamatan pelajar-pelajar dan memastikan segala peraturan dapat dipatuhi sepanjang program ini diadakan........ Akhir kata.. kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan/puan dalam menjayakan program yang kami anjurkan.. ........ ........ .................... Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh Hari Masa Tempat Peserta Bayaran : : : : : : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4.

6. All Rights Reserved. 4. ©2009 kisahkehidupan.com. 9. 7. 10. 8.PROGRAM KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN KELAB RAMAJA SERI MALAYSIA KULIM HOTEL SERI MALAYSIA KULIM TEL: 604-4909898 / FAX: 604-4900510 TARIKH TEMPAT BAYARAN : 21 FEBRUARI 2009 : DEWAN TERATAI HOTEL SERI MALAYSIA KULIM : RM 35 (AHLI KELAB) : RM 38 (BUKAN AHLI) : SEMASA PENDAFTARAN BORANG PESERTA TARIKH TUTUP : 19 FEBRUARI 2009 NAMA SEKOLAH NAMA GURU PEMBIMBING TEL: NAMA PESERTA TINGKATAN TEL: 1. 5.webs. 3. 2. Sebarang Penambahan/Perubahan Peserta Hendaklah Dilakukan Segera. .

.....PROGRAM KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN KELAB RAMAJA SERI MALAYSIA KULIM HOTEL SERI MALAYSIA KULIM TEL: 604-4909898 / FAX: 604-4900510 TARIKH TEMPAT NAMA SEKOLAH EMAIL : 21 FEBRUARI 2009 : DEWAN TERATAI HOTEL SERI MALAYSIA KULIM : ...... Cadangan penambahbaikan di masa hadapan. ______________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________ 3. Pendaftaran Peserta 2................ Sila berikan komen dan pendapat anda seperti di bawah 5= Sangat Tidak Setuju 2 3 4 5 1 1...... _______________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ©2009 kisahkehidupan.... : ...... Lain-lain komen atau cadangan........com............Ceramah 3 5.......... : .............. All Rights Reserved.... Makanan dan Minuman Kemudahan dan Keselesaan Penceramah .................. B. Program ini telah memberi pelbagai pengetahuan dan manfaat kepada saya....webs...............................Ceramah 2 .................................................... Susunan Waktu Program 6................................. BORANG MAKLUM BALAS A......... 1= Sangat Baik 2= Baik 3=Sederhana 4= Tidak Setuju PERKARA 1....Ceramah 1 ............ 4........... Apakah pandangan anda mengenai program ini? _______________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ 2........ Sila tandakan ( / ) pada kotak yang disediakan...... 3......... Suasana Program 7................ ..

SEGALA BORANG DI ATAS ADALAH HAK MILIK PERSENDIRIAN. All Rights Reserved.PERHATIAN : 1.com. ©2009 kisahkehidupan. SEBARANG PENIPUAAN ATAU PENGGUNAAN TANPA KEBENARAN YANG MELIBATKAN BORANG DI ATAS ADALAH SATU KESALAHAN 3. ANDA TIDAK DIBENARKAN MENGGUNAKAN BORANG DI ATAS UNTUK URUSAN RASMI 4. 2.webs. All Rights Reserved. .com. ANDA DIBENARKAN UNTUK MENYALIN SEMULA BORANG TERSEBUT TANPA MENGGUNAKAN LOGO SERTA NAMA PENGANJUR DI ATAS KERJASAMA ANDA AMAT DIHARGAI TERIMA KASIH YANG BENAR : (MUHAMMAD QAWIEM BIN SUHAIMI) ©2009 kisahkehidupan.webs.

com. .webs. All Rights Reserved.©2009 kisahkehidupan.