PROGRAM MOTIVASI PELAJAR (PMR/SPM

)

TEMA: SEMARAK MINDA
(CONTOH)

TAJUK PROGRAM: KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN
(CONTOH)

DISEDIAKAN OLEH: Nama Jawatan Persatuan/Kelab/dlln

26 JANUARI 2009 ©2009 kisahkehidupan.webs.com. All Rights Reserved.

webs.PENGENALAN TEMA NAMA PROGRAM TARIKH PERLAKSANAAN MASA LOKASI KUMPULAN SASARAN PENCERAMAH BILANGAN PESERTA URUSETIA PROGRAM AHLI JAWATANKUASA Penaung Penasihat Pengerusi : : : : Semarak Minda : Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan : : (Rujuk Aturcara) : : Pelajar.Pelajar Yang Akan Menduduki Peperiksaan Awam (PMR/SPM) : : : : N. . All Rights Reserved.com.Pengerusi : Setiausaha : N.Setiausaha : Bendahari : ©2009 kisahkehidupan.

RASIONAL Program ini dianjurkan dengan rasionalnya bahawa para pelajar berupaya membentuk diri ke arah yang lebih baik sekiranya diberi ruang dan peluang di samping sokongan rakan-rakan dan mereka yang signifikan dalam kehidupan seharian. kami menjalankan sesi mesyuarat AJK kelab bagi merangka aturcara program motivasi ini. (e) Melahirkan pelajar-pelajar yang cemerlang.webs. kami telah mengambil keputusan untuk manjalankan program motivasi ini dalam tempoh masa terdekat. Idea untuk menjalankan program ini dicetuskan oleh (NAMA) (JAWATAN) Seterusnya. Selain itu. PERLAKSANAAN PROGRAM (a) Perancangan Kami telah merancang program ini sejak awal bulan Januari. Oleh yang demikian. (c) Mencungkil kelebihan dan kelemahan diri individu untuk maju dalam pelajaran. OBJEKTIF PROGRAM Objektif program ini adalah untuk: (a) memberi pendedahan awal tentang teknik belajar yang betul kepada pelajar. All Rights Reserved. ©2009 kisahkehidupan. (b) memberi motivasi agar diri lebih berkeyakinan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran. .com. Mereka telah memberi maklum balas yang menggalakkan dan memberi persetujuan kepada kami untuk menjalankan program ini. kami turut berbincang dengan beberapa urusetia kelab bagi melicinkan proses perlaksanaan program. kami turut sempat berbincang dengan beberapa ahli (PERSATUAN / KELAB). (d) Memberi kesedaran kepada para pelajar tentang peranan dan tanggungjawab yang seharusnya dipikul sebagai pelajar. Sebelum merancang.

tajuk program yang dipersetujui ialah “Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan”.webs. 9. Oleh yang demikian. Mengenal pasti individu atau pihak yang perlu dihubungi untuk mendapatkan kebenaran bertulis. All Rights Reserved. Mandapatkan surat kebenaran daripada pihak Pengurusan Tempat.(b) Strategi Perlaksanaan Program Persediaan awal 1. 2.com. Membincangkan tajuk program yang sesuai mengikut tema “Semarak Minda”. Antara pihak yang perlu dihubungi ialah:  Guru Penasihat  Pengetua Sekolah  Pegawai Pelajaran Daerah Kulim/Bandar Baharu  Pihak Penganjur  Pihak Penaja (jika ada)  Penceramah jemputan  Pihak-Pihak Yang Terlibat  Pihak Penyediaan Makanan Serta Minuman  Pihak Penyewaan Tempat -contoh-(Hotel) 5. . 7. (Rujuk Lampiran B) Mendapatkan surat kebenaran daripada pihak yang terlibat. 6. Membuat keputusan untuk memilih tajuk berkaitan dengan program yang bakal dijalankan. (semasa sesi pendaftaran) Membahagikan tugas kepada setiap AJK seperti yang berikut: (Rujuk Lampiran A) ©2009 kisahkehidupan.(Rujuk Lampiran C) Mandapatkan surat kebenaran daripada ibu bapa pelajar. 8. 4. Mendapatkan nasihat dari urusetia kelab tentang proses perlaksanaan. Membentuk jawatankuasa program dengan melibatkan semua AJK kelab. 3.

Membantu perjalanan program. Membantu dalam penyediaan laporan menulis surat penghargaan pada akhir projek.    1. Tugasan khas.Lampiran A AHLI JAWATANKUASA 1.    1.    TUGASAN Menghubungi pihak yang berkenaan untuk mendapatkan kebenaran menjalankan program. Menyediakan peralatan yang diperlukan untuk menjalankan program memastikan keselamatan ketika program dilaksanakan. Membantu menhubungi pihak yang berkenaan untuk mendapatkan kebenaran. Menyediakan laporan dan surat rasmi yang berkaitan. . 1.com. Pendaftaran peserta. ©2009 kisahkehidupan. 1.) Menjaga kebajikan AJK kelab. Mencari maklumat tambahan daripada pelbagai sumber tentang program yang bakal dijalankan.   Sebarang perubahan tugas adalah terletak di bawah bidang kuasa urusetia dan pengerusi. Menguruskan dokumentasi dengan kemas dan teratur (gambar dlln.    1.webs. All Rights Reserved. Memantau perjalanan program secara keseluruhan.

Satu jawatankuasa seramai 12 orang yang terdiri daripada AJK kelab telah dibentuk bagi melicinkan proses perlaksanaan program motivasi yang bakal diadakan pada (TARIKH) nanti.com. . Penyediaan laporan awal tentang program yang bakal diadakan. Seterusnya. All Rights Reserved. Kos pembelanjaan akan diuruskan oleh (NAMA). Seterusnya kami telah bersetuju untuk mengadakan program motivasi seperti yang telah dicadangkan oleh (NAMA).webs. 24 Januari 2009 (Sabtu) 25 Januari 2009 (Ahad) 26 Januari 2009 (Isnin) Penambahan akan dilakukan secara berperingkat. (Lampiran C) ©2009 kisahkehidupan. Selain itu.(c) Perlaksanaan Program Tarikh dan butiran perlaksanaan program TARIKH 10 Januari 2009 (Sabtu) PERLAKSANAAN Merancang program tahunan dan program yang akan diadakan pada bulan Februari. motivator jemputan iaitu (NAMA) turut menyetujui tarikh (TARIKH) tersebut. Termasuk surat-surat rasmi. beberapa ahli kelab dihubungi bagi menanyakan pendapat mereka tentang program motivasi tersebut. (Rujuk Lampiran A) Pengerusi kelab berbincang tentang kos pembelanjaan dan penetapan tarikh perlaksanaan program.

30 pagi 09.(d) Aturcara Program (TARIKH)/(HARI) 08. All Rights Reserved.webs.30 ptg 02.00 pagi 11.30 ptg 04. .30 ptg : Pendaftaran : Ucapan Aluan Pengerusi Majlis/Ceramah (slot 1) : Minum Pagi : Ceramah (slot 2) : Makan Tengah Hari / Solat Zohor : Motivasi (slot 3) : Majlis Penutup ©2009 kisahkehidupan.00 pagi 11.30 pagi 01.com.

JEMPUTAN MENYAMPAIKAN CERAMAH Merujuk dengan perkara di atas.............. All Rights Reserved... Sekian.ALAMAT PENGIRIM......... .. dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) merancang untuk menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM)......com. 3.. Akhir kata. Yang menjalankan tugas. kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan dalam menjayakan program yang kami rancang.webs.... Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh : Hari : Masa : Tempat : Peserta : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4. 2........ .... (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan... (NAMA PENCERAMAH) ALAMAT Tarikh: Tuan... terima kasih. Justeru. pihak kami ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk menyampaikan slot ceramah dan motivasi berkaitan tip-tip atau petua-petua tertentu bagi membolehkan para peserta terlibat dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan... Semoga permohonan yang dikemukakan ini akan mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan..

(NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan....... Program Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan Tarikh: Merujuk dengan perkara di atas. Oleh itu. terima kasih. .. 3.. 2. Akhir kata......... Tuan...ALAMAT PENGIRIM Yang Berbahagia... Buat pengetahuan pihak tuan. All Rights Reserved. Bagi merialisasikan impian para peserta terlibat agar dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan.. dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) merancang untuk menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM).... ..... Selain itu juga. (DAERAH).. Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh Hari Masa Tempat Peserta Bayaran : : : : : : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4... pihak kami telah mengenakan bayaran yang minima kepada para pelajar.webs. Semoga permohonan yang dikemukakan ini akan mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari pihak tuan... Pegawai Pelajaran Daerah.... pihak kami telah menjemput (NAMA PENCERAMAH) sebagai penceramah Jemputan.. kami ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk bersama-sama membantu menjayakan program ini.. kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan dalam menjayakan program yang kami rancang. pihak kami berbesar hati untuk mejemput pihak tuan bagi merasmikan majlis penutupan program tersebut.. pihak kami ingin memohon jasa baik pihak Pejabat Pelajaran Daerah untuk bersama-sama menjayakan program ini. (NEGERI). Sekian.. Yang menjalankan tugas. Justeru... 5...com.

... Butiran lanjut mengenai ceramah tersebut adalah seperti berikut: Tarikh Hari Masa Tempat Peserta Bayaran : : : : : : Tajuk yang dicadangkan: “Petua Kecemerlangan Diri dan Teknik Belajar” 4.. All Rights Reserved............ 3... ...... . TEL).. Sekian. Pihak kami akan berusaha sedaya upaya untuk menjaga keselamatan pelajar-pelajar dan memastikan segala peraturan dapat dipatuhi sepanjang program ini diadakan.. Tuan / Puan Program Kecemerlangan Ilmu Dan Pendidikan Tarikh: Merujuk dengan perkara di atas..................... 2..................... ....... (NAMA) (JAWATAN) (KELAB / PERSATUAN) ©2009 kisahkehidupan.. 5......................... ... Akhir kata.... Jesteru.............ALAMAT PENGIRIM Pengetua..... Yang menjalankan tugas........... Pertanyaan boleh dibuat kepada (NAMA / NO...... pihak kami telah menjemput (NAMA PENCERAMAH) sebagai penceramah Jemputan........ terima kasih........webs. kami amat menghargai segala perhatian dan pertimbangan pihak tuan/puan dalam menjayakan program yang kami anjurkan... dimaklumkan bahawa (NAMA SEKOLAH / KELAB / PERSATUAN) menganjurkan Program Motivasi yang bertemakan “Semarak Minda” pada (TARIKH) khas untuk pelajarpelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2009 (PMR/SPM).. Bagi merialisasikan impian para peserta terlibat agar dapat melakukan sesuatu yang terbaik dalam peperiksaan yang bakal dihadapi tidak berapa lama lagi dan seterusnya berupaya mencipta kecemerlangan yang diharapkan.............. Sila kembalikan jawapan yang dilampirkan bersama surat ini............ pihak hotel ingin memohon jasa baik pihak tuan/puan untuk menghantar beberapa orang pelajar bagi menjayakan program tersebut..com.......... .. Sajian dan kemudahan lain turut disediakan oleh pihak kami......................

com. 2. 9. .webs. ©2009 kisahkehidupan. Sebarang Penambahan/Perubahan Peserta Hendaklah Dilakukan Segera. 3. 7. All Rights Reserved. 4. 10. 5. 6.PROGRAM KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN KELAB RAMAJA SERI MALAYSIA KULIM HOTEL SERI MALAYSIA KULIM TEL: 604-4909898 / FAX: 604-4900510 TARIKH TEMPAT BAYARAN : 21 FEBRUARI 2009 : DEWAN TERATAI HOTEL SERI MALAYSIA KULIM : RM 35 (AHLI KELAB) : RM 38 (BUKAN AHLI) : SEMASA PENDAFTARAN BORANG PESERTA TARIKH TUTUP : 19 FEBRUARI 2009 NAMA SEKOLAH NAMA GURU PEMBIMBING TEL: NAMA PESERTA TINGKATAN TEL: 1. 8.

. _______________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ©2009 kisahkehidupan.......................................... BORANG MAKLUM BALAS A............... Susunan Waktu Program 6. : ...... ...............................PROGRAM KECEMERLANGAN ILMU DAN PENDIDIKAN KELAB RAMAJA SERI MALAYSIA KULIM HOTEL SERI MALAYSIA KULIM TEL: 604-4909898 / FAX: 604-4900510 TARIKH TEMPAT NAMA SEKOLAH EMAIL : 21 FEBRUARI 2009 : DEWAN TERATAI HOTEL SERI MALAYSIA KULIM : ............................ B................. Program ini telah memberi pelbagai pengetahuan dan manfaat kepada saya... Cadangan penambahbaikan di masa hadapan..... Suasana Program 7..... All Rights Reserved....Ceramah 1 ........ Makanan dan Minuman Kemudahan dan Keselesaan Penceramah ...... 4............ : ..................... Lain-lain komen atau cadangan. Sila berikan komen dan pendapat anda seperti di bawah 5= Sangat Tidak Setuju 2 3 4 5 1 1......... Sila tandakan ( / ) pada kotak yang disediakan. Pendaftaran Peserta 2..... 3........................ 1= Sangat Baik 2= Baik 3=Sederhana 4= Tidak Setuju PERKARA 1.Ceramah 3 5......... Apakah pandangan anda mengenai program ini? _______________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ 2......com.Ceramah 2 .................................. ______________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________ 3.......webs......

All Rights Reserved.com.PERHATIAN : 1. . SEBARANG PENIPUAAN ATAU PENGGUNAAN TANPA KEBENARAN YANG MELIBATKAN BORANG DI ATAS ADALAH SATU KESALAHAN 3. 2. All Rights Reserved. ANDA DIBENARKAN UNTUK MENYALIN SEMULA BORANG TERSEBUT TANPA MENGGUNAKAN LOGO SERTA NAMA PENGANJUR DI ATAS KERJASAMA ANDA AMAT DIHARGAI TERIMA KASIH YANG BENAR : (MUHAMMAD QAWIEM BIN SUHAIMI) ©2009 kisahkehidupan.webs. ©2009 kisahkehidupan. SEGALA BORANG DI ATAS ADALAH HAK MILIK PERSENDIRIAN. ANDA TIDAK DIBENARKAN MENGGUNAKAN BORANG DI ATAS UNTUK URUSAN RASMI 4.com.webs.

All Rights Reserved.webs.com.©2009 kisahkehidupan. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful