P. 1
Definisi Kraftangan

Definisi Kraftangan

|Views: 7,701|Likes:
Published by nadinarx6134

More info:

Published by: nadinarx6134 on Oct 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/22/2013

pdf

text

original

Definisi Kraftangan Kraftangan ialah kerja penghasilan peralatan berguna atau hiasan dengan menggunakan tangan sepenuhnya atau

perkakas ringkas sahaja. Pertukangan kraftangan seharusnya dikerjakan secara perseorangan atau kecil-kecilan. Hasil kraftangan selalunya membawa kepentingan kebudayaan dan/atau keagamaan. Hasil pengeluaran besar-besaran atau hasil kejenteraan bukan bersifat kraftangan

Pengenalan Kesenian wujud, berkembang dan diturunkan dalam atau melalui tradisi-tradisi sosial atau masyarakat. Kesenian adalah milik masyarakat, dilihat sebagai cara hidup yang bertalian dengan keindahan dari para ahli masyarakat. Kesenian ini menjadi tunjang kepada kebudayaan masyarakat Melayu sejak turun temurun lagi. Dengan adanya kesenian seperti ini identiti masyarakat Melayu lebih terserlah dan dikenali ramai. Warisan seni tradisional di kalangan orang Melayu disampaikan secara lisan dari generasi kepada satu generasi, namun artis sebagai individu yang menghasilkan mempunyai ruang untuk menggalakkan kreativiti dan mempertahankan nilai-nilai estetik karya seni tersebut. Kesenian bangsa Melayu telah diakui dunia sebagai unik dan menarik. Seni rupa dalam masyarakat Melayu merupakan ciptaan yang mengandungi unsur-unsur seni yang dihasilkan oleh orang Melayu melalui ukiran, anyaman, tenunan, seni bina dan sebagainya. Seni kraftangan adalah hasil seni yang dicipta untuk digunakan, tetapi digubah dengan memasukkan unsur-unsur seni untuk memberi bentuk yang indah dan menarik hati. Penciptaan kraftangan itu memerlukan keahlian dan kecekapan dalam penggunaan bahan-bahan asas yang teratur sejak dari proses awal hinggalah sesuatu hasil kraftangan itu tercipta. Proses penciptaan kraftangan tersebut memerlukan daya estetika demi untuk memberikan rekabentuk yang indah dan menarik. Seni anyaman adalah suatu bentuk kraf yang tidak dapat dipisahkan daripada cara hidup tradisional masyarakat Melayu dan rumpun nusantara. Daripada tikar hingga kepada dinding pelindung kediaman, hasil kerja menganyam membentuk persekitaran hidup yang boleh dilihat di mana-mana. Ini tidak menghairankan kerana tumbuhtumbuhan tropika merupakan jenis yang sesuai untuk dijadikan bahan anyaman.

kerap pemaknaan penghasilan hanya dilingkungi hasil pengamatan serta manifestasi kreatif pandai kraf terhadap alam Melayu. bakul dan menganyam tikar untuk mengalas tempat duduk. hanya didapati di dalam hutan belantara. Beberapa jenis reka bentuk kraftangan dihasilkan melalui nyaman demi untuk mencipta sesuatu alat keperluan harian contohnya menghasilkan topi. ataupun keperluan budaya lainnya. utuh. Masyarakat dahulu kala juga perlu memikirkan cara yang paling berkesan untuk menghasilkan produk yang bukan hanya cantik tetapi boleh bertahan lama. Penghasilan sesuatu produk rotan bukanlah perkara yang mudah bagi orang dahulu kala. keperluan ini terhasil kerana faktor dorongan dari dalam diri manusia yang secara asasi sentiasa ingin merefleksikan keradaannya sebagai makhluk yang bermoral. tudung saji. yang berkaitan dengan perasaan baik dan benar. suram. Manakala apabila menjelaskan makna kreatif dalam sesuatu hasil kesenian Melayu. molek. Apabila menjelaskan makna estetik maka ia banyak dibincangkan berkaitan dengan deria pengamatan terhadap sesuatu perkara atau suasana yang menekankan aspek kesenian atau keindahan. termasuk di dalamnya makna. Bahan mentahnya. anggun. Anyaman rotan menghasilkan produk seperti bakul dan perabot yang kebanyakannya adalah untuk kegunaan sendiri atau dijual secara kecil-kecilan di pasar terbuka. bagus. Ia kadang kala disebut sebagai “seni miskin” kerana dilakukan oleh orang-orang kampung semata-mata untuk memenuhi keperluan harian mereka. dibersihkan. iaitu rotan. seimbang. hidup. dirawat dan dikeringkan dengan teliti supaya sesuai untuk dijadikan peralatan yang boleh digunakan. adil dan tidak adil serta masuk akal atau sebaliknya. baik secara langsung mahupun tidak langsung. hambar. rotan. terserap dalam kegiatan-kegiatan untuk memenuhi keperluan lainnya. Berekspresi estetik merupakan antara keperluan manusia yang tergolong dalam keperluan budaya. lembut. Keperluan estetik.Menganyam merupakan proses menjalin jaluran daun. bening. sentimental dan tragik. . Ia perlu ditebang. kukuh. cantik. akar. Kraf Bukan Sekadar Pernyataan Estetik dan Kreatif Masyarakat Melayu Estetik dikaitkan dengan istilah nilai-nilai keindahan. gerak. Seni anyaman mempamerkan budaya dan cara hidup orang-orang melayu dahulu kala. sekunder. sama ada keperluan primer. lidi. dinamik. buluh dan beberapa jenis tumbuhan yang lain. padu. hampa. bukan menekankan aspek fungsional serta kecanggihan objek tersebut. antara lain elok. berakal fikiran dan berperasaan. tenang.

. ia merupakan hasil hutan bukan kayu yang terpenting di Semenanjung Malaysia. Perusahaan rotan di negara ini lebih tertumpu kepada aktiviti-aktiviti pengeluaran perabot bagi pasaran tempatan. Tumbuhan ini lazimnya tumbuh liar dengan banyaknya di kawasankawasan pendalaman hutan semulajadi di Pahang. Perak dan Kedah.Rotan.

bakul dan mengayam tikar untuk mengalas tempat duduk. Hasil tekatan ini dibuat bagi tujuan upacara tertentu seperti dijadikan hiasan pada upacara perkahwinan . tudung saji. upacara berkhatan . muka bantal dan balutan tepak sirih. bekas air. Reka bentuknya dicipta berdasarkan fungsi sesuatu barang itu seperti periuk nasi. lidi. SENI ANYAMAN Menganyam meruapakn proses menjalin jaluran daun. SENI TEMBIKAR Seni tembikar merupakan sejenis hasil kraftangan orang melayu yang menggunakan tanah liat yang dibakar dan digilap. buluh dan beberapa jenis tumbuhan yang lain. Beberapa jenis reka bentuk kraftangan dihasilkan melalui nyaman demi untuk mencipta sesuatu alat keperluan harian contohnya mengahsilkan topi. Penciptaan kraftangan itu memerlukan keahlian dan kecekapan dalam penggunaan bahan-bahan asas yang teratur sejak dari proses awal hinggalah sesuatu hasil kraftangan itu tercipta. tetapi digubah dengan memasukkan unsur-unsur seni untuk memberi bentuk yang indah dan menarik hati. . kipas . Tekatan digunakan untuk membuat kasut . rotan. Proses penciptaan kraftangan tersebut memerlukan daya estetika demi untuk memberikan rekabentuk yang indah dan menarik. pertabalan raja dan upacara – upacara kebesaran yang lain. bekas mennyimpan makanan seperti jeruk. TEKATAN Tekatan dikenali juga dengan nama suji dan merupakan sejenis seni kraftangan yang popular dalam masyarakat melayu. Perak. Tekatan menggunakan kain baldu sebagai kain dasar dan bentuk hiasannya mengambarkan rekabentuk bunga dan pohon – pohon.SENI KRAFTANGAN Seni kraftangan adalah hasil seni yang dicipta untuk digunakan. Perusahaan membuat tembiran secara tradisoanl ini masih dilakukanoleh orang melayu khususnya di Sayung. pekasam dan lain-lain. akar.

Walaupun terdapat berbagai jenis rumah melayu namun struktur binaanya tdiak banyak berbeza . Pada permulaannya kain putih yang hendak diproses menjadi kain batik itu direbus dan dikeringkan. Selanjutnya kain itu direbus dan divasuh sehingga bersih lalu dijemur hingga kering. SENI BINA Reka bentuk seni bina melayu lahir daripada bentuk rumah-rumah yang menjadi tempat penginapan orang melayu. Penciptaannya lebih rumit terutama dalam proses menyongket solek atau menyolek. Reka bentuk rumah-rumah melayu juga meperlihatkan wujudnya unsur-unsur seni bina dari daerah-daerah lain dialam melayu atau dari luar alam melayu. bekas perenjis air mawar dan sebagainya. SENI BATIK Batik merupakan seni tekstil yang dihasilkan melalui proses menerapkan lilin dan mencelup kain. tenunan ikat celup dan songket. Jenis kain tenunan ini dikenali juga dengan panggilan kain benang emas. Seni ini diperkenalkan denagn tujuan untuk mencipta alat-alat daripada tembaga yang canti dan indah bentuknya. Sementara tenunan ikat pula dipercayai berkembang di istana raja – raja. sudu. tempat letak sireh. Kemudian kain batik itu diterapkan dengan blok tembaga yang dicelupkan ke dalam lilin cair yang dipanaskan. Selepas diterapkan kain itu akan diwarnakan dengan cara celupan yang berperingkat – peringkat. Alat-alat tembaga ini digunakan sebagi hiasan atau perkakasan kegunaan dirumah seperti dulang.SENI TENUNAN Seni tenunan terbahagi kepada tiga jenis iaitu tenunan biasa . upacara perlkahwinan atau upacara diraja yang lain. Alat-alat yang dicipta dalam proses seni tembaga ini digunakan dalam upacara-upacara adat khususnya diistana raja-raja melayu seperti alat-alat pertabalan raja. . Tenunan songket merupakan tenunan yang paling lengkap dan cantik. Contohnya rumah-rumah orang melayu di negeri Sembilan adalah bercorak seni bina rumah minangkabau. tempat bara. Tenunan ini merupakan satu perkembangan daripada proses tenunan biasa. SENI TEMBAGA Seni tembaga merupakan satu lagi kraftangan orang melayu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->