P. 1
Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Moral Tahun 4

Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Moral Tahun 4

5.0

|Views: 7,160|Likes:
Published by Grace Goh

More info:

Published by: Grace Goh on Oct 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/01/2014

pdf

text

original

Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Moral Tahun 4 Nama : Grace Goh Ming Chi

No. Kad Pengenalan : 901003-13-6658 Mata Pelajaran Tarikh Masa Kelas Bilangan Pelajar Tajuk : Pendidikan Moral : 11.7.2011 : 0800-0900 (1 jam) : 4 Harmoni : 20 orang (2 lelaki dan 18 perempuan) : Unit 20 – Persekitaran Berkualiti Hidup Sihat (Rujuk: Buku Teks Pendidikan Moral Tahun 4) Bidang Pembelajaran : BP4 – Nilai Berkaitan Dengan Diri Dan Alam Sekitar Nilai Nilai Sampingan : 4.3 Nilai – Peka Terhadap Isu Alam Sekitar : Kebersihan dan Keindahan Persekitaran, Menyayangi Alam Sekitar, Kesederhanaan.

Kandungan Akademik: Keceriaan persekitaran melalui pemuafakatan. Kebersihan dan keindahan persekitaran setempat tanggungjawab bersama, Penglibatan diri dalam aktiviti kebersihan dan keceriaan setempat. Pendekatan: Penjelasan nilai, pembelajaran kooperatif dan interpersonal. Teknik: Perbincangan, Soal jawab Bahan Bantu Belajar: gambar & video (Pencemaran), petikan teks Pendidikan Moral Tahun 4 (m/s 85 &86), grafik, powerpoint

Menyatakan pencemaran alam sekitar terhadap manusia. murid-murid akan dapat: i. Hasil Pembelajaran KBKK: i. ii. Hasil Pembelajaran Perlakuan Moral: Pada akhir pelajaran ini. Mengamalkan cara hidup yang bersih dalam kehidupan seharian. haiwan dan tumbuhan. murid-murid akan dapat: i. Bersikap prihatin terhadap masalah alam sekitar. Hasil Pembelajaran Kognitif Moral: Pada akhir pelajaran ini. Dapat melengkapkan borang grafik yang diberikan berdasarkan petikan tentang sebad dan kesan serta langkah-langkah mengelakkan pencemaran alam sekitar.Hasil Pembelajaran Afektik Moral: Pada akhir pelajaran ini. Tidak melibatkan diri dalam kegiatan yang boleh mencemar dan memusnahkan alam sekitar. murid-murid akan dapat: i. . ii. Menerangkan sebab alam sekitar tercemar.

Apakah yang anda dapati daripada gambar tersebut? b. Apakah yang sepatutnya tidak ada dalam gambar ini? c. Mengapakah sampah ini berselerak di merata-rata tempat? d. a. 3. masalah alam sekitar. Bersikap prihatin terhadap  Menjana idea.Langkah Isi Pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran KBKK  Pengalaman BBM Catatan Set induksi (5 minit) 1. (Pencemaran) i. 2. . Guru bersoal jawab dengan murid perihal gambar tersebut. Guru mengaitkannya dengan isi kandungan pelajaran ini. Apakah perasaan anda terhadap alam sekitar seperti gambar tersebut? Gambar Hasil Pebelajaran: sedia ada murid. Guru menunjukkan gambar kawasan yang kotor dan bersampah.

Menerangkan sebab alam sekitar tercemar. Apakah yang anda dapati daripada gambar tersebut? b. Di manakah sampah ini patut dibuang?  Pemahaman teks Grafik  Pemikiran kreatif dan kritis. haiwan dan tumbuhan. c) langkah-langkah mengelakkan masalah pencemaran.  Kooperatif  Perbincangan Langkah 1 Powerpoint (15 minit) (petikan buku teks) 1. 4. Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Murid dikehendaki membaca teks utama pada powerpoint. Betulkah tindakan perempuan tersebut? c. b) kesan pencemaran terhadap manusia. Guru membimbing murid Powerpoint Hasil Pembelajaran: i. haiwan dan tumbuhan. memahami kandungan teks tersebut. . 2. ii. Menyatakan pencemaran alam sekitar terhadap manusia. Murid dikehendaki mengisi grafik yang disediakan oleh guru pada papan tulis. 3. Grafik-grafik yang disediakan (rujuk kepada lampiran): a) sebab alam sekitar tercemar.a.

Sekarang. Mahukah anda makan ikan-ikan yang telah dicemarkan? . 1 botol plastik berisi air jernih. Guru menyediakan 1 botol plastik yang berisi dengan air jernih. bolehkah air ini diminum? Mengapa? 4. 3. Menerangkan sebab alam Gambar (Pencemaran) sekitar tercemar. Apakah yang anda lihat daripada gambar tersebut? b. 1. Bolehkah air ini diminum? Mengapa? b. a.Langkah 2 (10 minit) 1. a. Guru bersoal jawab dengan murid tentang kandungan air botol tersebut. Guru memasukkan dakwat hitam ke dalam air botol. Guru tayangkan satu gambar dan bersoal jawab dengan murid. Botol berisi air jernih itu dianggap sebagai air sungai.  Permikiran kreatif dan kritis. 2. Apakah akan terjadi jika bahan buangan dimasukkan ke dalamnya? c. Hasil Pembelajaran: i.

Apakah perasaan kamu melihat lukisan pemandangan masingmasing dikotorkan? b. 3. Guru bersoal jawab tentang kandungan video tersebut. Murid dikehendaki melukis pemandangan yang ringkas atas kad manila tersebut dan dipamerkan pada papan tulis. Mengamalkan cara hidup yang bersih dalam kehidupan seharian. Tidak melibatkan Kad Manila (Lukisan murid) diri dalam kegiatan yang boleh mencemar dan memusnahkan alam sekitar. Adakah kamu suka pemandangan yang sebegini? Mengapa? 3. Guru bersoal jawab dengan murid tentang hasil tindakan mereka. 4. ii. . 2. Guru tayangkan satu video yang berkaitan tentang pencemaran. a. Setiap kumpulan mendapat sekeping kad manila. Guru menyuruh murid melekatkan hasil buangan ke atas lukisan kumpulan lain. 2. Apakah yang anda teliti (15 minit) daripada video yang ditayangkan ini? b. Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan.  Permikiran kreatif dan kritis Video Hasil (Pencemaran) Pembelajaran: i. Siapakah sebenarnya yang mencemarkan alam sekitar? c.  Kooperatif nilai 1. Murid dikehendaki mengambil  Menghubungkait perhatian terhadap video tersebut.Langkah 3 a. Dapatkah kita mengelakkan pencemaran berlaku? 1.

Kenapa ‘Ibu Alam’ bermuka sedih? 2. a.  Interpersonal Langkah 4 (10 minit) 1. Saya berjanji akan menjaga kebersihan alam sekitar. Alam’ tersebut. Hasil kerja tersebut akan dipaparkan di sudut Pendidikan Moral pada papan notis. alam . Guru mengagihkan gambargambar ‘Ibu Alam’ yang bermuka sedih atau sakit kepada setiap murid. Guru meminta murid mengalihkan hasil buangan yang dilekat pada lukisan permandangan masingmasing. Guru mengaitkan aktiviti tersebut dengan nilai-nilai moral.  Menjana Idea. Apakah langkah-langkah yang haruslah diambil untuk memastikan alam sekitar tidak tercemar? 1. Gambargambar ‘Ibu Alam’ Hasil Pembelajaran: I. Guru meminta murid menuliskan perkataan yang ingin mengucap terhadap ‘Ibu Contoh: Minta maaf ‘Ibu Alam’. 2. Bersikap prihatin terhadap masalah sekitar.a. 3.

 Menghubungkait nilai Powerpoint I. Mengamalkan cara hidup yang bersih kehidupan seharian. Guru membimbing muridmurid membaca slogan yang berkaitan secara bersamasama.Penutup (5 minit) Slogan: Persekitaran Berkualiti Hidup Sihat! 1. dalam Ulasan Pensyarah: ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ .

Refleksi Kendiri: ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ .

Lampiran: Set Induksi: gambar.gambaran berkaitan pencemaran .

asap daripada kilang (b) Kesan-kesan pencemaran kebakaran hutan. pembuangan sampah tidak teratur. kehilangan makanan. hakisan dan tanah runtuh Kesan Pencemaran Manusia Haiwan Tumbuhan penyakit merebak. pupus . pupus tidak dapat tumbuh dengan sihat. kematian kehilangan tempat tinggal. tidak dapat ait bersih.Langkah 1: Grafik di papan tulis (a) Sebab alam sekitar tercemar Sebab alam sekitar tercemar Tindakan manusia Faktor semula jadi pembakaran terbuka.

(c) Langkah-langkah mengelakkan masalah pencemaran Mengitar semula Menggunakan semula barang terpakai Langkahlangkah mengelakkan masalah pencemaran Memulihara alam Mengurangkan aktiviti yang mencemarkan alam Pembangunan yang mesra alam .

Langkah 2: (a) satu botol air jernih & dakwat hitam (b) gambar pencemaran Langkah 3: Video pencemaran Langkah 4: Kad ‘Ibu Alam’ bermuka sedih .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->