Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Moral Tahun 4 Nama : Grace Goh Ming Chi

No. Kad Pengenalan : 901003-13-6658 Mata Pelajaran Tarikh Masa Kelas Bilangan Pelajar Tajuk : Pendidikan Moral : 11.7.2011 : 0800-0900 (1 jam) : 4 Harmoni : 20 orang (2 lelaki dan 18 perempuan) : Unit 20 – Persekitaran Berkualiti Hidup Sihat (Rujuk: Buku Teks Pendidikan Moral Tahun 4) Bidang Pembelajaran : BP4 – Nilai Berkaitan Dengan Diri Dan Alam Sekitar Nilai Nilai Sampingan : 4.3 Nilai – Peka Terhadap Isu Alam Sekitar : Kebersihan dan Keindahan Persekitaran, Menyayangi Alam Sekitar, Kesederhanaan.

Kandungan Akademik: Keceriaan persekitaran melalui pemuafakatan. Kebersihan dan keindahan persekitaran setempat tanggungjawab bersama, Penglibatan diri dalam aktiviti kebersihan dan keceriaan setempat. Pendekatan: Penjelasan nilai, pembelajaran kooperatif dan interpersonal. Teknik: Perbincangan, Soal jawab Bahan Bantu Belajar: gambar & video (Pencemaran), petikan teks Pendidikan Moral Tahun 4 (m/s 85 &86), grafik, powerpoint

. haiwan dan tumbuhan. Tidak melibatkan diri dalam kegiatan yang boleh mencemar dan memusnahkan alam sekitar. ii. Hasil Pembelajaran Kognitif Moral: Pada akhir pelajaran ini.Hasil Pembelajaran Afektik Moral: Pada akhir pelajaran ini. murid-murid akan dapat: i. Hasil Pembelajaran Perlakuan Moral: Pada akhir pelajaran ini. Bersikap prihatin terhadap masalah alam sekitar. Menyatakan pencemaran alam sekitar terhadap manusia. Hasil Pembelajaran KBKK: i. murid-murid akan dapat: i. Menerangkan sebab alam sekitar tercemar. ii. Mengamalkan cara hidup yang bersih dalam kehidupan seharian. murid-murid akan dapat: i. Dapat melengkapkan borang grafik yang diberikan berdasarkan petikan tentang sebad dan kesan serta langkah-langkah mengelakkan pencemaran alam sekitar.

masalah alam sekitar. Apakah yang anda dapati daripada gambar tersebut? b. Apakah yang sepatutnya tidak ada dalam gambar ini? c. Guru mengaitkannya dengan isi kandungan pelajaran ini. Bersikap prihatin terhadap  Menjana idea. 3. . (Pencemaran) i.Langkah Isi Pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran KBKK  Pengalaman BBM Catatan Set induksi (5 minit) 1. Apakah perasaan anda terhadap alam sekitar seperti gambar tersebut? Gambar Hasil Pebelajaran: sedia ada murid. a. Guru bersoal jawab dengan murid perihal gambar tersebut. Mengapakah sampah ini berselerak di merata-rata tempat? d. 2. Guru menunjukkan gambar kawasan yang kotor dan bersampah.

Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan. c) langkah-langkah mengelakkan masalah pencemaran. Grafik-grafik yang disediakan (rujuk kepada lampiran): a) sebab alam sekitar tercemar. memahami kandungan teks tersebut. Murid dikehendaki mengisi grafik yang disediakan oleh guru pada papan tulis. haiwan dan tumbuhan. Menyatakan pencemaran alam sekitar terhadap manusia.a. 3. Betulkah tindakan perempuan tersebut? c. Murid dikehendaki membaca teks utama pada powerpoint. Guru membimbing murid Powerpoint Hasil Pembelajaran: i. haiwan dan tumbuhan. b) kesan pencemaran terhadap manusia. Menerangkan sebab alam sekitar tercemar. 2. Apakah yang anda dapati daripada gambar tersebut? b. ii. . Di manakah sampah ini patut dibuang?  Pemahaman teks Grafik  Pemikiran kreatif dan kritis.  Kooperatif  Perbincangan Langkah 1 Powerpoint (15 minit) (petikan buku teks) 1. 4.

Botol berisi air jernih itu dianggap sebagai air sungai.  Permikiran kreatif dan kritis. 1 botol plastik berisi air jernih. Hasil Pembelajaran: i. 1. Guru memasukkan dakwat hitam ke dalam air botol. Sekarang. Guru menyediakan 1 botol plastik yang berisi dengan air jernih. Apakah yang anda lihat daripada gambar tersebut? b. Menerangkan sebab alam Gambar (Pencemaran) sekitar tercemar. Apakah akan terjadi jika bahan buangan dimasukkan ke dalamnya? c. 3. bolehkah air ini diminum? Mengapa? 4. a. 2. Guru tayangkan satu gambar dan bersoal jawab dengan murid. Mahukah anda makan ikan-ikan yang telah dicemarkan? . a. Bolehkah air ini diminum? Mengapa? b. Guru bersoal jawab dengan murid tentang kandungan air botol tersebut.Langkah 2 (10 minit) 1.

3. Setiap kumpulan mendapat sekeping kad manila. Guru menyuruh murid melekatkan hasil buangan ke atas lukisan kumpulan lain. Dapatkah kita mengelakkan pencemaran berlaku? 1. Apakah yang anda teliti (15 minit) daripada video yang ditayangkan ini? b. Tidak melibatkan Kad Manila (Lukisan murid) diri dalam kegiatan yang boleh mencemar dan memusnahkan alam sekitar. Guru bersoal jawab dengan murid tentang hasil tindakan mereka.  Kooperatif nilai 1. Murid dikehendaki mengambil  Menghubungkait perhatian terhadap video tersebut. a. 4. Apakah perasaan kamu melihat lukisan pemandangan masingmasing dikotorkan? b. ii. 2. 2.  Permikiran kreatif dan kritis Video Hasil (Pencemaran) Pembelajaran: i. Mengamalkan cara hidup yang bersih dalam kehidupan seharian. Siapakah sebenarnya yang mencemarkan alam sekitar? c. Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. Murid dikehendaki melukis pemandangan yang ringkas atas kad manila tersebut dan dipamerkan pada papan tulis.Langkah 3 a. Guru bersoal jawab tentang kandungan video tersebut. . Adakah kamu suka pemandangan yang sebegini? Mengapa? 3. Guru tayangkan satu video yang berkaitan tentang pencemaran.

Guru mengaitkan aktiviti tersebut dengan nilai-nilai moral. Guru mengagihkan gambargambar ‘Ibu Alam’ yang bermuka sedih atau sakit kepada setiap murid. Apakah langkah-langkah yang haruslah diambil untuk memastikan alam sekitar tidak tercemar? 1. Alam’ tersebut. a. 3. 2. Saya berjanji akan menjaga kebersihan alam sekitar. Bersikap prihatin terhadap masalah sekitar. Guru meminta murid menuliskan perkataan yang ingin mengucap terhadap ‘Ibu Contoh: Minta maaf ‘Ibu Alam’. Gambargambar ‘Ibu Alam’ Hasil Pembelajaran: I. alam . Hasil kerja tersebut akan dipaparkan di sudut Pendidikan Moral pada papan notis.  Menjana Idea. Kenapa ‘Ibu Alam’ bermuka sedih? 2. Guru meminta murid mengalihkan hasil buangan yang dilekat pada lukisan permandangan masingmasing.a.  Interpersonal Langkah 4 (10 minit) 1.

Guru membimbing muridmurid membaca slogan yang berkaitan secara bersamasama.Penutup (5 minit) Slogan: Persekitaran Berkualiti Hidup Sihat! 1. dalam Ulasan Pensyarah: ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ . Mengamalkan cara hidup yang bersih kehidupan seharian.  Menghubungkait nilai Powerpoint I.

Refleksi Kendiri: ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ .

gambaran berkaitan pencemaran .Lampiran: Set Induksi: gambar.

asap daripada kilang (b) Kesan-kesan pencemaran kebakaran hutan. pembuangan sampah tidak teratur. hakisan dan tanah runtuh Kesan Pencemaran Manusia Haiwan Tumbuhan penyakit merebak. kematian kehilangan tempat tinggal. pupus . kehilangan makanan. pupus tidak dapat tumbuh dengan sihat.Langkah 1: Grafik di papan tulis (a) Sebab alam sekitar tercemar Sebab alam sekitar tercemar Tindakan manusia Faktor semula jadi pembakaran terbuka. tidak dapat ait bersih.

(c) Langkah-langkah mengelakkan masalah pencemaran Mengitar semula Menggunakan semula barang terpakai Langkahlangkah mengelakkan masalah pencemaran Memulihara alam Mengurangkan aktiviti yang mencemarkan alam Pembangunan yang mesra alam .

Langkah 2: (a) satu botol air jernih & dakwat hitam (b) gambar pencemaran Langkah 3: Video pencemaran Langkah 4: Kad ‘Ibu Alam’ bermuka sedih .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful