P. 1
Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Moral Tahun 4

Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Moral Tahun 4

5.0

|Views: 7,538|Likes:
Published by Grace Goh

More info:

Published by: Grace Goh on Oct 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/01/2014

pdf

text

original

Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Moral Tahun 4 Nama : Grace Goh Ming Chi

No. Kad Pengenalan : 901003-13-6658 Mata Pelajaran Tarikh Masa Kelas Bilangan Pelajar Tajuk : Pendidikan Moral : 11.7.2011 : 0800-0900 (1 jam) : 4 Harmoni : 20 orang (2 lelaki dan 18 perempuan) : Unit 20 – Persekitaran Berkualiti Hidup Sihat (Rujuk: Buku Teks Pendidikan Moral Tahun 4) Bidang Pembelajaran : BP4 – Nilai Berkaitan Dengan Diri Dan Alam Sekitar Nilai Nilai Sampingan : 4.3 Nilai – Peka Terhadap Isu Alam Sekitar : Kebersihan dan Keindahan Persekitaran, Menyayangi Alam Sekitar, Kesederhanaan.

Kandungan Akademik: Keceriaan persekitaran melalui pemuafakatan. Kebersihan dan keindahan persekitaran setempat tanggungjawab bersama, Penglibatan diri dalam aktiviti kebersihan dan keceriaan setempat. Pendekatan: Penjelasan nilai, pembelajaran kooperatif dan interpersonal. Teknik: Perbincangan, Soal jawab Bahan Bantu Belajar: gambar & video (Pencemaran), petikan teks Pendidikan Moral Tahun 4 (m/s 85 &86), grafik, powerpoint

murid-murid akan dapat: i. . ii. ii. Tidak melibatkan diri dalam kegiatan yang boleh mencemar dan memusnahkan alam sekitar. Mengamalkan cara hidup yang bersih dalam kehidupan seharian. Hasil Pembelajaran Perlakuan Moral: Pada akhir pelajaran ini. murid-murid akan dapat: i. Menerangkan sebab alam sekitar tercemar. murid-murid akan dapat: i. haiwan dan tumbuhan. Hasil Pembelajaran Kognitif Moral: Pada akhir pelajaran ini. Menyatakan pencemaran alam sekitar terhadap manusia.Hasil Pembelajaran Afektik Moral: Pada akhir pelajaran ini. Bersikap prihatin terhadap masalah alam sekitar. Hasil Pembelajaran KBKK: i. Dapat melengkapkan borang grafik yang diberikan berdasarkan petikan tentang sebad dan kesan serta langkah-langkah mengelakkan pencemaran alam sekitar.

Bersikap prihatin terhadap  Menjana idea. Apakah yang sepatutnya tidak ada dalam gambar ini? c. Guru bersoal jawab dengan murid perihal gambar tersebut. Guru menunjukkan gambar kawasan yang kotor dan bersampah.Langkah Isi Pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran KBKK  Pengalaman BBM Catatan Set induksi (5 minit) 1. Guru mengaitkannya dengan isi kandungan pelajaran ini. Mengapakah sampah ini berselerak di merata-rata tempat? d. masalah alam sekitar. . 3. 2. Apakah yang anda dapati daripada gambar tersebut? b. a. Apakah perasaan anda terhadap alam sekitar seperti gambar tersebut? Gambar Hasil Pebelajaran: sedia ada murid. (Pencemaran) i.

Di manakah sampah ini patut dibuang?  Pemahaman teks Grafik  Pemikiran kreatif dan kritis. Betulkah tindakan perempuan tersebut? c. ii. haiwan dan tumbuhan. Menerangkan sebab alam sekitar tercemar. Grafik-grafik yang disediakan (rujuk kepada lampiran): a) sebab alam sekitar tercemar. 4. Guru membimbing murid Powerpoint Hasil Pembelajaran: i. 3. Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan. haiwan dan tumbuhan. Murid dikehendaki mengisi grafik yang disediakan oleh guru pada papan tulis. Apakah yang anda dapati daripada gambar tersebut? b.  Kooperatif  Perbincangan Langkah 1 Powerpoint (15 minit) (petikan buku teks) 1. Menyatakan pencemaran alam sekitar terhadap manusia. Murid dikehendaki membaca teks utama pada powerpoint. . b) kesan pencemaran terhadap manusia.a. memahami kandungan teks tersebut. c) langkah-langkah mengelakkan masalah pencemaran. 2.

a. Apakah yang anda lihat daripada gambar tersebut? b. Guru memasukkan dakwat hitam ke dalam air botol. Sekarang. bolehkah air ini diminum? Mengapa? 4. Botol berisi air jernih itu dianggap sebagai air sungai. a. Mahukah anda makan ikan-ikan yang telah dicemarkan? . Guru tayangkan satu gambar dan bersoal jawab dengan murid. Menerangkan sebab alam Gambar (Pencemaran) sekitar tercemar. 3. Bolehkah air ini diminum? Mengapa? b.  Permikiran kreatif dan kritis. 2.Langkah 2 (10 minit) 1. Guru bersoal jawab dengan murid tentang kandungan air botol tersebut. Guru menyediakan 1 botol plastik yang berisi dengan air jernih. Hasil Pembelajaran: i. 1. Apakah akan terjadi jika bahan buangan dimasukkan ke dalamnya? c. 1 botol plastik berisi air jernih.

. Apakah yang anda teliti (15 minit) daripada video yang ditayangkan ini? b. Apakah perasaan kamu melihat lukisan pemandangan masingmasing dikotorkan? b. Mengamalkan cara hidup yang bersih dalam kehidupan seharian. Guru menyuruh murid melekatkan hasil buangan ke atas lukisan kumpulan lain. Murid dikehendaki melukis pemandangan yang ringkas atas kad manila tersebut dan dipamerkan pada papan tulis. 2. Guru bersoal jawab tentang kandungan video tersebut.  Permikiran kreatif dan kritis Video Hasil (Pencemaran) Pembelajaran: i. Dapatkah kita mengelakkan pencemaran berlaku? 1. Guru tayangkan satu video yang berkaitan tentang pencemaran. Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. 4.Langkah 3 a. Adakah kamu suka pemandangan yang sebegini? Mengapa? 3. 2. a.  Kooperatif nilai 1. Guru bersoal jawab dengan murid tentang hasil tindakan mereka. Siapakah sebenarnya yang mencemarkan alam sekitar? c. ii. Setiap kumpulan mendapat sekeping kad manila. 3. Murid dikehendaki mengambil  Menghubungkait perhatian terhadap video tersebut. Tidak melibatkan Kad Manila (Lukisan murid) diri dalam kegiatan yang boleh mencemar dan memusnahkan alam sekitar.

Guru meminta murid menuliskan perkataan yang ingin mengucap terhadap ‘Ibu Contoh: Minta maaf ‘Ibu Alam’. Apakah langkah-langkah yang haruslah diambil untuk memastikan alam sekitar tidak tercemar? 1. Hasil kerja tersebut akan dipaparkan di sudut Pendidikan Moral pada papan notis. Bersikap prihatin terhadap masalah sekitar.a. Guru meminta murid mengalihkan hasil buangan yang dilekat pada lukisan permandangan masingmasing. Gambargambar ‘Ibu Alam’ Hasil Pembelajaran: I. Kenapa ‘Ibu Alam’ bermuka sedih? 2. Alam’ tersebut. 3. Guru mengaitkan aktiviti tersebut dengan nilai-nilai moral. Guru mengagihkan gambargambar ‘Ibu Alam’ yang bermuka sedih atau sakit kepada setiap murid. a. alam . Saya berjanji akan menjaga kebersihan alam sekitar.  Menjana Idea.  Interpersonal Langkah 4 (10 minit) 1. 2.

Penutup (5 minit) Slogan: Persekitaran Berkualiti Hidup Sihat! 1. dalam Ulasan Pensyarah: ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ .  Menghubungkait nilai Powerpoint I. Mengamalkan cara hidup yang bersih kehidupan seharian. Guru membimbing muridmurid membaca slogan yang berkaitan secara bersamasama.

Refleksi Kendiri: ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ .

gambaran berkaitan pencemaran .Lampiran: Set Induksi: gambar.

pembuangan sampah tidak teratur. hakisan dan tanah runtuh Kesan Pencemaran Manusia Haiwan Tumbuhan penyakit merebak. asap daripada kilang (b) Kesan-kesan pencemaran kebakaran hutan. tidak dapat ait bersih. pupus tidak dapat tumbuh dengan sihat. pupus . kehilangan makanan.Langkah 1: Grafik di papan tulis (a) Sebab alam sekitar tercemar Sebab alam sekitar tercemar Tindakan manusia Faktor semula jadi pembakaran terbuka. kematian kehilangan tempat tinggal.

(c) Langkah-langkah mengelakkan masalah pencemaran Mengitar semula Menggunakan semula barang terpakai Langkahlangkah mengelakkan masalah pencemaran Memulihara alam Mengurangkan aktiviti yang mencemarkan alam Pembangunan yang mesra alam .

Langkah 2: (a) satu botol air jernih & dakwat hitam (b) gambar pencemaran Langkah 3: Video pencemaran Langkah 4: Kad ‘Ibu Alam’ bermuka sedih .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->